Nieuwsbrief van d.d

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief van d.d. 19-02-2009"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief van d.d Nummer: Werkgever aansprakelijk bij verkeersongeluk Onlangs heeft de Hoge Raad in korte tijd drie uitspraken gedaan over werkgeversaansprakelijkheid bij een verkeersongeval van een werknemer. U doet er verstandig aan een goede schadeverzekering af te sluiten. De Hoge Raad oordeelde op 12 december 2008 dat een werknemer die voor zijn werkzaamheden aan het verkeer deelneemt als voetganger of fietser moet worden verzekerd door de werkgever of op diens kosten een verzekering moet kunnen afsluiten. Als de werkgever dat niet doet, is hij aansprakelijk voor alle schade die de werknemer als gevolg van een eventueel verkeersongeluk lijdt. In februari 2008 oordeelde de Hoge Raad al dat onderdeel van goed werkgeverschap is dat een werkgever moet zorgen voor een goede verzekering voor werknemers die als bestuurder van een voertuig tijdens hun werk betrokken kunnen raken bij een verkeersongeval. Woon-werkverkeer Uit het arrest van 12 december wordt duidelijk dat de verzekeringsplicht geldt wanneer de werknemer in het kader van zijn werk onderweg is. De plicht zou dus niet gelden als de werknemer schade oploopt op weg naar zijn werk. Schade die wordt opgelopen tijdens het woon-werkverkeer komt dus voor rekening van de werknemer zelf. Dit wordt echter anders als dat woon-werkverkeer op verzoek van de werkgever wordt verricht met een voertuig van de werkgever, zo oordeelde de Hoge Raad op 19 december In die zaak ging het om een verkeersongeval in een ambulance terwijl de werknemer op weg was van huis naar zijn bedrijf. Op verzoek

2 Diezelfde dag oordeelde de Hoge Raad in een derde zaak dat de werkgever ook aansprakelijk kan worden gesteld als de werknemer een ongeluk krijgt (of veroorzaakt) als hij op verzoek van de werkgever eenmalig ergens anders werkt dan gebruikelijk. In deze zaak kreeg de werknemer onderweg naar een andere vestiging een eenzijdig ongeluk. Hoewel zij maar heel af en toe voor haar werk in de auto zat, betekende dit niet dat de werkgever geen goede (ongevalleninzittenden)verzekering voor haar had moeten afsluiten. Commentaar: Na deze uitspraken lijkt het erop dat u voor alle personeelsleden die ooit aan het verkeer zouden kunnen moeten deelnemen een goede schadeverzekering zou moeten afsluiten. Neem eventueel contact op met uw verzekeraar. De nieuwe kantonrechtersformule in de praktijk Per 1 januari 2009 gebruiken kantonrechters een nieuwe formule om de hoogte van ontslagvergoedingen te berekenen. Uit de eerste zaak waarin de nieuwe kantonrechtersformule werd toegepast, blijkt dat dat voor de werkgever een stuk voordeliger uitpakt! De nieuwe kantonrechtersformule is onlangs voor de eerste keer in de praktijk toegepast. In deze zaak ging het om een chauffeur die regelmatig roekeloos met de eigendommen van zijn werkgever was omgesprongen en daarom op staande voet ontslagen was. Voor de zekerheid diende de werkgever ook een verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in bij de kantonrechter in Amsterdam. De kantonrechter vond dat de omstandigheden zodanig veranderd waren dat het billijk was om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Maar de werknemer moest wel een ontslagvergoeding krijgen. Gewogen Volgens de kantonrechtersformule wordt een ontslagvergoeding als volgt berekend: aantal gewogen dienstjaren x laatstverdiende loon x correctiefactor. De 38-jarige chauffeur was inmiddels ruim 17 jaar bij de werkgever in dienst. Het aantal gewogen dienstjaren bedroeg volgens de nieuwe kantonrechtersformule 10,5. Daarnaast hield de rechter rekening met de arbeidsmarktpositie van de chauffeur. Die was niet slechter dan die van een gemiddelde 38-jarige werknemer. Bovendien had de werkgever het rijbewijs van de chauffeur gefinancierd. De werkgever had dus bijgedragen aan het op peil houden van het opleidingsniveau van de werknemer en zijn kansen op de arbeidmarkt. Dit gaf geen reden om de correctiefactor aan te passen. Maar ook de verwijtbaarheid telde mee. De kantonrechter vond dat het verliezen van het vertrouwen van de werkgever in de risicosfeer van de werknemer lag, omdat de werknemer roekeloos met bedrijfseigendommen was omgegaan. Daarom stelde de rechter de correctiefactor vast op 0,5. De ontslagvergoeding bedroeg hierdoor uiteindelijk ,50. Als deze zaak nog in 2008 had gespeeld, was de vergoeding een stuk hoger geweest! Dat was dus een meevaller voor de werkgever.

3 Inspecteur moet legitimatiebewijs kunnen tonen Bij een controle van de Belastingdienst wilt u natuurlijk wel weten met wie u te maken heeft en wat de bevoegdheden van de betreffende belastingambtenaar zijn. U kunt in zo'n geval altijd vragen naar zijn legitimatiebewijs, want dat hoort hij bij zich te hebben. Een medewerker van de Belastingdienst moet altijd een geldig legitimatiebewijs bij zich hebben. Hij is verplicht om het aan u te laten zien als u daarom vraagt. Maar hoe herkent u nu zo'n officieel legitimatiebewijs? Een voorbeeld vindt u op de website van het ministerie van Financiën. Op de voorkant staat de naam van de ambtenaar en is zijn foto afgebeeld. Let ook op de datum tot wanneer de pas geldig is! Op de achterzijde van het legitimatiebewijs staat een tekst met de omschrijving van de regelgeving die van toepassing is en/of een beschrijving van de bevoegdheden van de belastingambtenaar. Bekendmaking model legitimatiebewijs Belastingdienst 20 januari 2009/Nr. CPP , Stcrt. nr. 23 De directeur-generaal Belastingdienst maakt bekend dat ambtenaren van de Belastingdienst bij het uitoefenen van hun functie een legitimatiebewijs bij zich dragen volgens het volgende model: Toelichting: Aan ambtenaren van de Belastingdienst wordt in voorkomende gevallen, meer in het bijzonder indien dit bij de uitoefening van hun taken op grond van een wettelijke bepaling vereist is, een legitimatiebewijs verstrekt. Een legitimatiebewijs wordt in elk geval verstrekt als de ambtenaar van de Belastingdienst belast is met het toezicht op de uitvoering van de belastingwetgeving en/of door hem bepaalde bevoegdheden worden uitgeoefend, alsmede als de ambtenaar is aangewezen als belastingdeurwaarder, (buitengewoon) opsporingsambtenaar en/of hulpofficier van justitie, tenzij het legitimatiebewijs wordt afgegeven door de Minister van Justitie. Gekozen is voor een uniform model dat is vormgegeven in overeenstemming met artikel 5:12 van de Algemene wet bestuursrecht en met in achtneming van de hierop gebaseerde Regeling model legitimatiebewijs toezichthouders Awb (regeling van 4 juli 2000, Stscrt. 2000, 131, zoals laatstelijk gewijzigd bij besluit van 1 juli 2002, Stscrt. 2002, 125). Op de achterzijde wordt een (variabele) tekst afgedrukt met een omschrijving van de regelgeving die van toepassing is en/of een omschrijving van de bevoegdheden die de betrokken belastingambtenaar (in mandaat of als gevolg van een aanwijzing) mag uitoefenen.

4 Een legitimatiebewijs kan worden verstrekt door het managementteam van de Belastingdienst of door de voorzitters van de managementteams van de organisatieonderdelen van de Belastingdienst als genoemd in de Uitvoeringsregeling Belastingdienst De afgifte van het legitimatiebewijs wordt geregistreerd in het kaartmanagementsysteem van Belastingdienst/Centrum voor facilitaire dienstverlening (B/CFD). Bij het uitoefenen van zijn taak draagt de ambtenaar van de Belastingdienst het legitimatiebewijs bij zich. Hij is verplicht het legitimatiebewijs desgevraagd aanstonds te tonen. Bij het uitoefenen van bepaalde bevoegdheden dient hij zich volgens de regelgeving zelfs ongevraagd te legitimeren tenzij bijzondere omstandigheden dit onmogelijk maken. De directeur-generaal Belastingdienst, Drs. M.A. Ruys. De 30%-regeling toegelicht De 30%-vergoeding is bedoeld om de extra kosten die een werknemer maakt voor verblijf in het buitenland te compenseren.

5 In de praktijk wordt de vergoeding doorgaans ervaren als een belastingvoordeel voor de expat of als een loonkostensubsidie voor werkgevers die onvoldoende gekwalificeerd personeel op de Nederlandse arbeidsmarkt vinden. Hoe werkt de regeling? De 30%-regeling voor ingekomen werknemers is een belastingfaciliteit voor uit het buitenland aangeworven werknemers. Als de werkgever deze regeling toepast, kan hij aan deze werknemers onder voorwaarden een belastingvrije vergoeding van maximaal 30% van het loon betalen. Deze vergoeding moet worden berekend over het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking. Voorwaarden Om voor de 30%-regeling in aanmerking te komen moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan: de werknemer moet door de werkgever uit het buitenland worden aangeworven; de werknemer moet over een specifieke deskundigheid beschikken die schaars is op de Nederlandse arbeidsmarkt; de 30%-regeling moet door de werkgever en de werknemer samen worden aangevraagd en overeengekomen; en de 30%-regeling moet in een Nederlandse loonadministratie worden verwerkt. Aanwerving Met aanwerving uit het buitenland bedoelt de wetgever dat de werknemer niet al in Nederland woont of werkt op het moment dat hij solliciteert en/of wordt aangenomen. Of de werknemer uit het buitenland is aangeworven moet worden beoordeeld op het moment waarop de arbeidsovereenkomst wordt afgesloten. Als de werknemer op dat moment op basis van feiten en omstandigheden fiscaal geen inwoner is van Nederland, is er sprake van aanwerving uit het buitenland en wordt voldaan aan de eerste voorwaarde. Deskundigheid De werknemer moet over specifieke deskundigheid beschikken die schaars is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hierbij zijn de volgende drie factoren van belang. Ten eerste de opleiding die de werknemer heeft gevolgd. De Belastingdienst eist in beginsel dat de werknemer een opleiding heeft afgerond die wat betreft niveau vergelijkbaar is met een Nederlandse hbo-opleiding. Daarnaast is de voor de functie relevante werkervaring van belang. De Belastingdienst eist in beginsel dat de werknemer beschikt over 2,5 jaar relevante werkervaring. Tot slot is ook het beloningsniveau van de functie in Nederland ten opzichte van het beloningsniveau in het land van herkomst een belangrijke factor. Let op! De beoordeling of aan de factoren van specifieke deskundigheid is voldaan vindt plaats op het moment dat de werknemer in Nederland begint met werken. Bij de beoordeling worden de verschillende factoren in onderlinge samenhang bezien. Gezamenlijk verzoek Voor toepassing van de 30%-regeling moeten werkgever en werknemer gezamenlijk bij de Belastingdienst Limburg/kantoor Buitenland een verzoek indienen. Dit moet gebeuren binnen vier maanden na aanvang van de tewerkstelling in Nederland. Wordt

6 het verzoek pas na vier maanden ingediend dan zal de regeling geen terugwerkende kracht hebben tot de eerste dag van de tewerkstelling, maar pas van toepassing zijn vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin het verzoek is gedaan. Extraterritoriale kosten De 30%-regeling is bedoeld om de extraterritoriale kosten te compenseren. Wat zijn dit eigenlijk voor kosten? Extraterritoriale kosten zijn de extra kosten die een werknemer maakt in verband met het tijdelijke verblijf buiten het land van herkomst. Kosten of uitgaven die de werknemer ook zou hebben gehad bij dezelfde werkzaamheden in eigen land zijn geen extraterritoriale kosten. Het is dus van belang om vast te stellen welke kosten als extraterritoriale kosten worden aangemerkt. De meest voorkomende extraterritoriale kosten zijn dubbele huisvestingskosten, normale huisvestingskosten die meer bedragen dan 18% van het loon, de kosten die worden gemaakt voor het aanvragen of omzetten van officiële papieren (visa, verblijfsvergunningen en rijbewijzen), kosten van medische keuringen en vaccinaties, reiskosten naar het thuisland voor familiebezoek en vergoeding voor een hoger prijspeil. Let op! De 30%-regeling heeft als doel een vergoeding te geven voor de extraterritoriale kosten die een ingekomen werknemer maakt, dus kan naast de onbelaste 30%-vergoeding geen onbelaste vergoeding van de werkelijk gemaakte extraterritoriale kosten worden verstrekt. Contract Het toepassen van de 30%-regeling moet de werkgever in een contract opnemen. Voor de Belastingdienst is dit een controlepunt bij het boekenonderzoek. Door toepassing van de 30%-regeling ruilt de ingekomen werknemer namelijk 30% van zijn oorspronkelijke loon uit voor een belastingvrije vergoeding. Het oorspronkelijk overeengekomen loon wordt hierdoor verlaagd. Deze arbeidsrechtelijke verlaging kan bijvoorbeeld worden opgenomen in een (ondertekend) addendum bij de arbeidsovereenkomst. Let op! De contractuele verlaging van het loon betekent dat ook het loon voor de sociale verzekeringen en het loon voor de opbouw van pensioen worden verlaagd. De ingekomen werknemer die door de verlaging van het loon minder dan het maximumpremieloon verdient, zal dus minder uitkeringsrechten hebben. Het is van belang dat de werknemer hierover goed is geïnformeerd zodat er later geen vervelende discussies ontstaan. Advies Als u een werknemer uit het buitenland aantrekt die over een specifieke deskundigheid beschikt en u kunt aantonen dat er geen of weinig gekwalificeerde werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt aanwezig zijn, is de kans groot dat de werknemer in aanmerking komt voor de 30%-regeling. Toepassing van de 30%-regeling betekent voor de werknemer een behoorlijk belastingvoordeel. In de onderhandelingsfase kunt u hierop inspelen en mogelijk een lager brutosalaris overeenkomen. Vervolgens is het

7 zaak aan alle voorwaarden te voldoen, zowel wat betreft het tijdig indienen van de aanvraag, de contractuele vastlegging als de verwerking in de loonadministratie. Looptijd De 30%-regeling geldt maximaal voor tien jaar. Als de werknemer voor de aanvang van zijn tewerkstelling in Nederland al eerder in Nederland heeft gewoond of gewerkt, zal de maximale looptijd worden ingekort. Hoogachtend, R.A.M. van der Velden b.v. Oostveenseweg 7-b 2636EC Schipluiden k.v.k. nummer telf. nr fax. Nr Hoewel aan de inhoud van deze nieuwsbrief de uiterste zorg wordt besteed, kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor onverhoopte onjuistheden. Aanmelden nieuwsbrief, c.q. afmelden en adres wijzigen:

Checklist De 30%-regeling

Checklist De 30%-regeling Checklist De 30%-regeling 1. Maak gebruik van de 30%-regeling De 30%-regeling is een fiscaal gefaciliteerde regeling voor tijdelijk buiten het land van herkomst tewerkgestelde deskundigen. Onbelaste vergoeding

Nadere informatie

Administratief Centrum. Procedure uitvoering 30%-regeling Universiteit van Amsterdam

Administratief Centrum. Procedure uitvoering 30%-regeling Universiteit van Amsterdam Administratief Centrum Procedure uitvoering 30%-regeling Universiteit van Amsterdam Personeels- en Salarisadministratie Januari 2012 1 Inleiding pagina 3 Voorwaarden voor toepassing (inclusief wijzigingen

Nadere informatie

1.4 Heeft een werknemer bij ontslag recht op een gouden handdruk?

1.4 Heeft een werknemer bij ontslag recht op een gouden handdruk? 1.4 Heeft een werknemer bij ontslag recht op een gouden handdruk? De werknemer heeft niet automatisch bij ontslag recht op een ontslagvergoeding. Zo zal de werkgever aan een op staande voet ontslagen werknemer

Nadere informatie

Loonbelasting. Vrije vergoedingen en verstrekkingen; extraterritoriale kosten

Loonbelasting. Vrije vergoedingen en verstrekkingen; extraterritoriale kosten Loonbelasting. Vrije vergoedingen en verstrekkingen; extraterritoriale kosten 1 Loonbelasting. Vrije vergoedingen en verstrekkingen; extraterritoriale kosten Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling,

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 24-08-2011

Nieuwsbrief van d.d. 24-08-2011 Nieuwsbrief van d.d. 24-08-2011 Nummer: 10 2011 Dat ervaren pijpfitters schaars zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt betekent niet dat de 30%-regeling van toepassing is / vereiste opleiding is te laag Uitspraak

Nadere informatie

NADERE INVULLING WERKGEVERSAANSPRAKELIJKHEID VOOR VERKEERSONGEVALLEN VAN WERKNEMERS

NADERE INVULLING WERKGEVERSAANSPRAKELIJKHEID VOOR VERKEERSONGEVALLEN VAN WERKNEMERS NADERE INVULLING WERKGEVERSAANSPRAKELIJKHEID VOOR VERKEERSONGEVALLEN VAN WERKNEMERS De heeft in december 2008 wederom drie interessante arresten gewezen inzake werkgeversaansprakelijkheid voor verkeersletsel

Nadere informatie

Tax news. De ex-patriate regeling Voor Curaçao. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten

Tax news. De ex-patriate regeling Voor Curaçao. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten Tax news De ex-patriate regeling Voor Curaçao Belastingbesparing voor ex-patriates Aandachtspunten In een oogopslag... 1 Geen brutering en vrijgestelde beloningen... 2 Netto loon... 2 Vrijgestelde beloningselementen...

Nadere informatie

www.vandiepen.com Martin de Jong 24 september 2009

www.vandiepen.com Martin de Jong 24 september 2009 www.vandiepen.com Martin de Jong 24 september 2009 Arbeidsrechtelijke gevolgen Verhoging inzetbaarheid Employability en ontslag Van Baanzekerheid naar werkzekerheid Wetsvoorstel Donner / Advies Commissie

Nadere informatie

30%-regeling ingekomen werknemers 14 maart 2012

30%-regeling ingekomen werknemers 14 maart 2012 30%-regeling ingekomen werknemers 14 maart 2012 Belangrijkste veranderingen Regeling was max. 10 jaar wordt max. 8 jaar (kortingsregeling) Terugblik periode was 10/15 jaar wordt 25 jaar (kortingsregeling)

Nadere informatie

Tax news. De ex-patriate regeling Voor St. Maarten. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten

Tax news. De ex-patriate regeling Voor St. Maarten. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten Tax news De ex-patriate regeling Voor St. Maarten Belastingbesparing voor ex-patriates Aandachtspunten In een oogopslag... 1 Geen brutering en vrijgestelde beloningen... 2 Netto loon... 2 Vrijgestelde

Nadere informatie

Datum 8 juni 2011 Onderwerp De op het goed werkgeverschap gebaseerde verzekeringsplicht

Datum 8 juni 2011 Onderwerp De op het goed werkgeverschap gebaseerde verzekeringsplicht 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG sector privaatrecht Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus

Nadere informatie

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2010

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2010 Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2010 Actualiteiten Arbeidsrecht Actualiteiten arbeidsrecht Ontwikkelingen ontslagvergoeding Overgang van onderneming (ovo) Actualiteiten 16 Ontwikkelingen

Nadere informatie

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Grensoverschrijdende arbeid neemt steeds meer toe en heeft allerlei gevolgen voor de werknemer, zijn de gezinsleden en zijn werkgever(s). Bij het bepalen van de

Nadere informatie

Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV

Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV versie 2 september 2011 Pagina 1 1. Inleiding In het kader van het faillissement van DELTA Biovalue BV en daarmee van DELTA

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010. Woon-werkverkeer is altijd zakelijk

Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010. Woon-werkverkeer is altijd zakelijk Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010 Nummer: 20 2010 Woon-werkverkeer is altijd zakelijk Het gerechtshof in Arnhem heeft bevestigd dat woon-werkverkeer met een auto van de zaak altijd zakelijk is, zelfs als

Nadere informatie

afspraken die in het Najaarsoverleg 2008 zijn gemaakt. Volstaan wordt dan ook met hiernaar te verwijzen.

afspraken die in het Najaarsoverleg 2008 zijn gemaakt. Volstaan wordt dan ook met hiernaar te verwijzen. Reactie op de brief van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) inzake het wetsvoorstel tot wijziging van Boek 7, titel 10, van het Burgerlijk Wetboek in verband met het limiteren van de hoogte van de

Nadere informatie

Let op bij Kopieren ID Kaart:

Let op bij Kopieren ID Kaart: Nieuwsbrief van d.d. 07-06-2012 Nummer: 05 2012 Let op bij Kopieren ID Kaart: Voor iedere W.N. bent u verplicht een kopie van een geldig identiteitsbewijs te bewaren bij uw administratie. Gerechtshof Leeuwarden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid Beste Klant, Per 1 januari en 1 juli 2015 zullen er diverse wijzigingen plaatsvinden op het gebied van arbeidsrecht. Hiervan willen wij u graag op de hoogte brengen. De

Nadere informatie

Vragen en antwoorden extraterritoriale werknemers

Vragen en antwoorden extraterritoriale werknemers Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, domein belastingen op arbeid en vermogen Besluit van 26 november 2001, nr. CPP2001/2970M De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens

Nadere informatie

Verkeersverzekering SVI Plus

Verkeersverzekering SVI Plus Verkeersverzekering SVI Plus Geruststellende extra zekerheid voor al uw reizende medewerkers Citaat Je staat er niet vaak bij stil, maar elke dag zijn vaak tientallen medewerkers en vrijwilligers voor

Nadere informatie

Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden

Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden 2 Wet Werk en Zekerheid Ingrijpende wijzigingen in de regels voor het aangaan en opstellen van arbeidsovereenkomsten Ingrijpende wijzigingen

Nadere informatie

Wijzigingen Wet, werk & zekerheid

Wijzigingen Wet, werk & zekerheid Wijzigingen Wet, werk & zekerheid Juni 2015 De nieuwe Wet, Werk & Zekerheid brengt ingrijpende wijzigingen met zich mee voor zowel werkgevers als werknemers. Sinds 1 januari jl. zijn de eerste wijzigingen

Nadere informatie

Gaan we nog belasting betalen in 2009 en 2010??

Gaan we nog belasting betalen in 2009 en 2010?? Nieuwsbrief van d.d. 05-02-2009 Nummer: 03 2009 Gaan we nog belasting betalen in 2009 en 2010?? Dankzij Wouter Bos is er een prachtige regeling gekomen om eventueel uw inkomen 2009 en 2010 fors te verlagen.

Nadere informatie

Tax news. De ex-patriate regeling Voor Curaçao. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten

Tax news. De ex-patriate regeling Voor Curaçao. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten Tax news De ex-patriate regeling Voor Curaçao Belastingbesparing voor ex-patriates Aandachtspunten In een oogopslag... 1 Geen brutering en vrijgestelde beloningen... 2 Netto loon... 2 Vrijgestelde beloningselementen...

Nadere informatie

TiU-Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en verhuiskosten

TiU-Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en verhuiskosten TiU-Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en verhuiskosten Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Onderwerp reikwijdte regeling Deze regeling bevat: nadere regels, als bedoeld in de CAO

Nadere informatie

www.avansplus.nl Welkom

www.avansplus.nl Welkom Welkom Tot 1 oktober 2006 kon werknemer niet instemmen met einde dienstverband zonder verlies WW-rechten. Heeft geleid tot pro-forma praktijk. Vanaf 1 oktober 2006 is deze mogelijkheid er wel. Voorwaarde

Nadere informatie

In deze Nieuwjaarsbrief Nederlandse Payroll 2014 gaan wij in op een aantal aandachtspunten en wijzigingen met betrekking tot de loonheffingen 2014.

In deze Nieuwjaarsbrief Nederlandse Payroll 2014 gaan wij in op een aantal aandachtspunten en wijzigingen met betrekking tot de loonheffingen 2014. NIEUWJAARSBRIEF NEDERLANDSE PAYROLL 2014 Postbus 504 2300 AM Leiden t +31 71 750 68 00 w www.limes-int.com e info@limes-int.com Beconnummer 500495 In deze Nieuwjaarsbrief Nederlandse Payroll 2014 gaan

Nadere informatie

Het zwaarwegend belang moet overigens aanwezig zijn bij aangaan van het concurrentiebeding of relatiebeding, maar ook bij einde van het contract.

Het zwaarwegend belang moet overigens aanwezig zijn bij aangaan van het concurrentiebeding of relatiebeding, maar ook bij einde van het contract. Het nieuwe arbeidsrecht en ontslagrecht 2015 (De Wet Werk en Zekerheid voor werknemers) In 2015 is en wordt het arbeidsrecht en ontslagrecht ingrijpend veranderd. De nieuwe wetgeving is gericht op arbeidsmobiliteit.

Nadere informatie

2017 no. 63 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2017 no. 63 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2017 no. 63 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA MINISTERIЁLE REGELING van 25 september 2017 tot wijziging van de Regeling fiscale behandeling secundaire arbeidsvoorwaarden (AB 2003 no. 96) Uitgegeven, 3 oktober

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen per 1 juli 2015

Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen per 1 juli 2015 Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen per 1 juli 2015 Op 1 juli 2015 treedt het tweede deel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking. Het ontslagrecht wordt gemoderniseerd, er is sneller sprake van passend

Nadere informatie

WERKKOSTENREGELING. U kunt de eindheffing van de werkkostenregeling ook als concern toepassen.

WERKKOSTENREGELING. U kunt de eindheffing van de werkkostenregeling ook als concern toepassen. WERKKOSTENREGELING Stap 1. Hoe werkt de werkkostenregeling? Met ingang van 1 januari 2015 wordt de regeling van vrije vergoedingen en verstrekkingen vervangen door de werkkostenregeling (WKR). In de WKR

Nadere informatie

Avondje Legal. 3 Advocaten

Avondje Legal. 3 Advocaten Avondje Legal 3 Advocaten Wat gaan we doen? Werkkostenregeling en de wijziging van arbeidsvoorwaarden Wet werk en zekerheid Wijziging arbeidsvoorwaarden Werkostenregeling: Iedereen kosten arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en verhuiskosten

Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en verhuiskosten 01-01-2018/MV Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en verhuiskosten Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Onderwerp reikwijdte regeling Deze regeling bevat: nadere regels, als bedoeld

Nadere informatie

Het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 wordt als volgt gewijzigd:

Het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 wordt als volgt gewijzigd: CONCEPT AMVB 30%-REGELING Artikel I Het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 wordt als volgt gewijzigd: A. Artikel 10e wordt als volgt gewijzigd: 1. Het tweede lid, onderdeel b, komt te luiden: b. ingekomen

Nadere informatie

VERBLIJF IN TURKIJE. www.antalyaweb.com info@antalyaweb.com Tel: +90-242-312 54 44. Verblijfsvergunning

VERBLIJF IN TURKIJE. www.antalyaweb.com info@antalyaweb.com Tel: +90-242-312 54 44. Verblijfsvergunning VERBLIJF IN TURKIJE Verblijfsvergunning Als toerist kan men maximaal drie maanden in Turkije verblijven. Bij een verblijf van langer dan drie maanden dient een verblijfsvergunning te worden aangevraagd.

Nadere informatie

Terugwerkende kracht aanvraag kinderopvangtoeslag toch niet ingeperkt

Terugwerkende kracht aanvraag kinderopvangtoeslag toch niet ingeperkt Nieuwsbrief van d.d. 17-04-2013 Nummer: 04 2013 Terugwerkende kracht aanvraag kinderopvangtoeslag toch niet ingeperkt De termijn waarbinnen kinderopvangtoeslag kan worden aangevraagd, is in 2012 beperkt

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 03-11-2005

Nieuwsbrief van d.d. 03-11-2005 Nieuwsbrief van d.d. 03-11-2005 Nummer: 31-2005 1) Ontslag wegens weigering bedrijfskleding te dragen Uitspraak kantonrechter te Den Haag: werkneemster weigert het dragen van de bedrijfskleding van een

Nadere informatie

Veranderingen Arbeidsrecht 2015

Veranderingen Arbeidsrecht 2015 Veranderingen Arbeidsrecht 2015 De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers) Tijdelijke contracten, ketenbepaling Tot nu toe kon een medewerker op basis van een tijdelijk contract worden aangenomen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Het systeem van het ontslagrecht 21

Hoofdstuk 2. Het systeem van het ontslagrecht 21 Inhoud Inhoud Ten geleide 11 Hoofdstuk 1. Inleiding 13 1.1 Geschiedenis van het ontslagrecht 14 1.1.1 1907: De arbeidsovereenkomst in het Burgerlijk Wetboek 14 1.1.2 Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen

Nadere informatie

Workshop Arbeidsrecht

Workshop Arbeidsrecht Workshop Arbeidsrecht 2 Augustus 2014 Amsterdam Amsterdam, 2 Augustus 2014 Overzicht 1. Arbeidsovereenkomsten 2. Arbeidsvoorwaarden 3. Ontslag 4. WW- uitkering By Stichting Sajaam 1 1. Soort contracten

Nadere informatie

Update fiscaliteit. 17 mei 2018 Chris van Wijngaarden

Update fiscaliteit. 17 mei 2018 Chris van Wijngaarden Update fiscaliteit 17 mei 2018 Chris van Wijngaarden Update items 1. 30%-regeling 2. ZZP-ers 30%-regeling - De 30%-regeling is een fiscale faciliteit voor werknemers die vanuit het buitenland naar Nederland

Nadere informatie

Aangaan en wijzigen van de arbeidsovereenkomst / 71

Aangaan en wijzigen van de arbeidsovereenkomst / 71 Voorwoord / 11 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 1.12 1.13 1.14 1.15 1.16 1.17 2 2.1 2.2 De arbeidsovereenkomst / 13 De arbeidsovereenkomst; elementen / 13 De (eerste) arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid (WWZ)

Wet Werk en Zekerheid (WWZ) Wet Werk en Zekerheid (WWZ) De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wijzigt de regels in het flexrecht, het ontslagrecht en de regels rondom de WW. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de wijzigingen welke

Nadere informatie

Een eerlijke kans op overheidsopdrachten voor kleinere ondernemers

Een eerlijke kans op overheidsopdrachten voor kleinere ondernemers Aanbestedingsrecht Een eerlijke kans op overheidsopdrachten voor kleinere ondernemers In de zomer van 2010 heeft de ministerraad ingestemd met een wetsvoorstel van de minister van economische zaken over

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 13-11-2008

Nieuwsbrief van d.d. 13-11-2008 Nieuwsbrief van d.d. 13-11-2008 Nummer: 30-2008 Betalingen voortvloeiend uit seksuele relatie met cliënte niet aftrekbaar Advocaat X had in het verleden een seksuele relatie onderhouden met een vroegere

Nadere informatie

Ontslaguitkering, WW en pensioen Wat kan er nog?

Ontslaguitkering, WW en pensioen Wat kan er nog? Ontslaguitkering, WW en pensioen Wat kan er nog? MontClair Seminar Pensioen Actueel 2015. 11 september 2014, Groot Kievitsdal Baarn Herman M. Kappelle Directeur Aegon Adfis Adviesgroep juridische en fiscale

Nadere informatie

Kantoor Arnhem. Vereniging VACO. Postbus AA LEIDEN. Geachte heer/mevrouw,

Kantoor Arnhem. Vereniging VACO. Postbus AA LEIDEN. Geachte heer/mevrouw, Kantoor Arnhem Telefoon 0800-0543 > 1 Postbus 9001 Vereniging VACO Postbus 33 2300 AA LEIDEN 6800 DB ARNHEM Telefax (088) 154 99 95 Kennisgroep CAO Datum 11 augustus Uw kenmerk Kenmerk KG CAO/17/Beoordeling

Nadere informatie

Gelet op en in aanvulling op hoofdstuk 5 van de CAO Nederlandse Universiteiten stelt de werkgever de navolgende regeling vast.

Gelet op en in aanvulling op hoofdstuk 5 van de CAO Nederlandse Universiteiten stelt de werkgever de navolgende regeling vast. REGELING KEUZEMODEL ARBEIDSVOORWAARDEN RADBOUD UNIVERSITEIT Overeengekomen in het Lokaal Overleg d.d.7 november 2014, laatstelijk gewijzigd en vastgesteld in het Lokaal Overleg van 10 april 2015 Gelet

Nadere informatie

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Een werknemer die werkloos wordt, heeft in beginsel recht op een uitkering op basis van de Werkloosheids Wet (WW).

Nadere informatie

Per 2015 mag er geen proeftijd meer worden opgenomen in arbeidsovereenkomsten met een looptijd tot en met zes maanden.

Per 2015 mag er geen proeftijd meer worden opgenomen in arbeidsovereenkomsten met een looptijd tot en met zes maanden. Het nieuwe arbeidsrecht en ontslagrecht 2015 (De Wet Werk en Zekerheid voor werkgevers) In 2015 is en wordt het arbeidsrecht en ontslagrecht ingrijpend veranderd. De nieuwe wetgeving is gericht op arbeidsmobiliteit.

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d

Nieuwsbrief van d.d Nieuwsbrief van d.d. 18-06-2008 Nummer: 15-2008 TPG Post hoeft boete werknemer niet te betalen TPG Post, tegenwoordig TNT Post, hoeft de boete die een werknemer kreeg voor een snelheidsovertreding niet

Nadere informatie

WIJZIGING ARBEIDSRECHT/ ONTSLAGRECHT. H.F.A. Bronneberg R.C. Breuls

WIJZIGING ARBEIDSRECHT/ ONTSLAGRECHT. H.F.A. Bronneberg R.C. Breuls WIJZIGING ARBEIDSRECHT/ ONTSLAGRECHT H.F.A. Bronneberg R.C. Breuls WET WERK EN ZEKERHEID KOMT ER AAN Per 1 januari 2015 is sprake van wijzigingen; Per 1 juli 2015 is sprake van de meest ingrijpende wijzigingen;

Nadere informatie

De 30% regeling vanaf 2012 (deel 2) 14-017. Nummer 2 Februari 2014 Pagina 5

De 30% regeling vanaf 2012 (deel 2) 14-017. Nummer 2 Februari 2014 Pagina 5 Februari 2014 Pagina 5 van de vakantiewoning via een vakantiepark heeft dan ook tot gevolg dat de verhuur is belast met 19% Duitse omzetbelasting. Kleine ondernemersregeling De Duitse kleine ondernemersregeling

Nadere informatie

Kantoor Almelo. Stichting FSO / KNV Busvervoer. Postbus AD CULEMBORG. Geachte heer,

Kantoor Almelo. Stichting FSO / KNV Busvervoer. Postbus AD CULEMBORG. Geachte heer, Kantoor Almelo 1 Postbus 5105 7600 GL ALMELO Telefoon 0800-0543 Stichting FSO / KNV Busvervoer Postbus 154 4100 AD CULEMBORG Kennisgroep CAO Datum 7 april 2017 Uw kenmerk Betreft Beoordeling cao Besloten

Nadere informatie

LWV Voorprogramma. Het nieuwe werken. Rob Brouwer, 8 mei 2012. Voor de inhoud van deze presentatie, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard

LWV Voorprogramma. Het nieuwe werken. Rob Brouwer, 8 mei 2012. Voor de inhoud van deze presentatie, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard LWV Voorprogramma Het nieuwe werken Rob Brouwer, 8 mei 2012 1 Het nieuwe werken Ontwikkelingen > Hoger opgeleid > Deeltijd > Thuiswerken > Work/life balance > Andere eisen aan het werk 2 Het nieuwe werken

Nadere informatie

Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006

Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006 Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006 Artikel 1 Vastgesteld bij besluit van het college van bestuur van 7 november 2006, nr. 2006cb0252, zoals laatstelijk gewijzigd bij zijn besluit van 3 december

Nadere informatie

> Postbus 222 2130 AE Hoofddorp Telefax

> Postbus 222 2130 AE Hoofddorp Telefax Holland-Midden Kantoor Hoofddorp Telefoon (0800) 0543 > Postbus 222 2130 AE Hoofddorp Telefax Actiz organisatie van zorgondernemers Tav het bestuur Postbus 8258 3503 RG UTRECHT Kennisgroep -Adoptie Doorkiesnummer

Nadere informatie

De nieuwe wijzigingen in de 30%-regeling van 2012

De nieuwe wijzigingen in de 30%-regeling van 2012 De nieuwe wijzigingen in de 30%-regeling van 2012 Wat moeten werkgevers nu doen? De 30%-regeling zal in 2012 in belangrijke mate gaan veranderen. In Praktijkblad Salarisadministratie nr. 14 hebt u al kunnen

Nadere informatie

Concept Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van (Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2014)

Concept Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van (Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2014) Concept Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van (Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2014) De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, handelend in overeenstemming

Nadere informatie

30% regeling. Criteria

30% regeling. Criteria 30% regeling Werknemers die naar een ander land worden uitgezonden of vanuit een ander land in Nederland komen werken, noemen we extraterritoriale werknemers. Zij kunnen extraterritoriale kosten maken.

Nadere informatie

Inhoud. Doelstellingen van de WWZ. Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid. Doelstellingen van de WWZ. Wat is er al veranderd per 1 januari 2015

Inhoud. Doelstellingen van de WWZ. Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid. Doelstellingen van de WWZ. Wat is er al veranderd per 1 januari 2015 Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid Spaans Advocaten Mr. Bart W.G. Orth orth@spaansadvocaten.nl 1 Inhoud Doelstellingen van de WWZ Wat is er al veranderd per 1 januari 2015 Wat gaat er veranderen per 1

Nadere informatie

Het effect van de Wnra op de schaderegeling. 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom

Het effect van de Wnra op de schaderegeling. 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom Het effect van de Wnra op de schaderegeling 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom Programma Schade van de ambtenaar Rechtspositionele voorschriften Werkgeversaansprakelijkheid Goed werkgeverschap

Nadere informatie

Samenvatting masterclass Arbeidsrecht

Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Auteur: Jack Damen en Gerrit Jan Mulder Personeel & Organisatie Avans +, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties.

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d Verrekening teveel opgenomen vakantiedagen niet toegestaan

Nieuwsbrief van d.d Verrekening teveel opgenomen vakantiedagen niet toegestaan Nieuwsbrief van d.d. 20-10-2010 Nummer: 18 2010 Verrekening teveel opgenomen vakantiedagen niet toegestaan De meeste werkgevers zullen teveel opgenomen vakantiedagen in de praktijk gewoon verrekenen. En

Nadere informatie

Payrolling. November 2009

Payrolling. November 2009 Payrolling November 2009 mr J. Brouwer De auteur heeft grote zorgvuldigheid betracht in het weergeven van delen uit het geldende recht. Evenwel is noch de auteur noch Boers Advocaten aansprakelijk voor

Nadere informatie

Transitievergoeding: vloek of zegen?

Transitievergoeding: vloek of zegen? Transitievergoeding: vloek of zegen? Op 18 februari 2014 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Werk & Zekerheid aangenomen. Dit wetsvoorstel verandert o.a. het ontslagrecht, de inzet van flex-krachten

Nadere informatie

Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Augustus 2010

Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Augustus 2010 Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Augustus 2010 Sociaal Plan DELTABiovalue Nederland BV versie 5 augustus 2010 Pagina 1 1. Inleiding In het kader van het besluit van de directie van DELTA NV, eigenaar

Nadere informatie

Fietsregeling. (Ter uitvoering van artikel 4a:1, lid 5, en artikel 4a:3 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR-UWO)

Fietsregeling. (Ter uitvoering van artikel 4a:1, lid 5, en artikel 4a:3 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR-UWO) Fietsregeling Categorie 2 nummer 2 (Ter uitvoering van artikel 4a:1, lid 5, en artikel 4a:3 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR-UWO) Vastgesteld bij besluit het Algemeen Bestuur d.d. Datum

Nadere informatie

Rapport. Datum: 11 april 2000 Rapportnummer: 2000/148

Rapport. Datum: 11 april 2000 Rapportnummer: 2000/148 Rapport Datum: 11 april 2000 Rapportnummer: 2000/148 2 Klacht Op 1 februari 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer Y. te Zwolle, ingediend door de Stichting Rechtsbijstand Asiel

Nadere informatie

30%-regeling. 30%-regeling laatst gewijzigd maart 2015 1

30%-regeling. 30%-regeling laatst gewijzigd maart 2015 1 30%-regeling Medewerkers die naar een ander land worden uitgezonden of vanuit een ander land in Nederland komen werken, maken veelal extra kosten in verband met het werken buiten hun woonland. Deze kosten

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d

Nieuwsbrief van d.d Nieuwsbrief van d.d. 31-01-2008 Nummer: 02-2008 Alimentatie en pensioen Door het ontvangen van AOW en pensioen is de situatie van de alimentatiegerechtigde zodanig gewijzigd (lees: verbeterd), dat de rechter,

Nadere informatie

Gebruikelijkloonregeling

Gebruikelijkloonregeling Gebruikelijkloonregeling Bekijk uw situatie opnieuw Met ingang van 2015 is de gebruikelijkloonregeling voor de directeurgrootaandeelhouder (dga) veranderd. Het is aan te raden om te toetsen of u de gebruikelijkloonregeling

Nadere informatie

Themasessie transitievergoeding

Themasessie transitievergoeding Themasessie transitievergoeding de Ins en Outs Dinsdag 14 juni 2016 Mr. W.M. Limberger Advocaat Stein Advocaten Zwolle Eekwal 4 8011 LD ZWOLLE Tel : 038-4215221 Fax: 038-4218190 E-mail: limberger@steinadvocatenzwolle.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel met veranderingen in het arbeidsrecht aangenomen. Aanvankelijk zou een deel van de wijzigingen ingaan op 1 juli 2014,

Nadere informatie

Bijlage 12 Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en algemene reis- en verblijfkosten

Bijlage 12 Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en algemene reis- en verblijfkosten Bijlage 12 Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en algemene reis- en verblijfkosten (versie 15.1) Regeling is geldig vanaf 1 juli 2009 en aangepast per 1 januari 2015 en geldt voor onbepaalde

Nadere informatie

Provinciaal Blad. 2013/30 Nummer 1546816. Aanpassing Regeling Uitruil bruto eindejaarsuitkering voor netto reiskostenvergoeding woon-werkverkeer

Provinciaal Blad. 2013/30 Nummer 1546816. Aanpassing Regeling Uitruil bruto eindejaarsuitkering voor netto reiskostenvergoeding woon-werkverkeer PROVINCIE FLEVOLAND Provinciaal Blad 2013/30 Nummer 1546816 Aanpassing Regeling Uitruil bruto eindejaarsuitkering voor netto reiskostenvergoeding woon-werkverkeer Bij besluit d.d. 22 oktober 2013, met

Nadere informatie

Het ontslagrecht per 1 juli 2015

Het ontslagrecht per 1 juli 2015 Het ontslagrecht per 1 juli 2015 Noordam Advocatuur mr. dr. A.J. Noordam Het Europese en Nederlandse arbeidsrecht biedt in grote mate bescherming aan de werknemer. Met name het ontslag van werknemers is

Nadere informatie

Belangrijkste punten nieuw ontslagrecht

Belangrijkste punten nieuw ontslagrecht Belangrijkste punten nieuw ontslagrecht Nieuw ontslagstelsel Gronden voor ontslag Transitievergoeding Opbouw transitievergoeding Tips De informatie in dit document is uitsluitend bedoeld als algemene informatie.

Nadere informatie

Werknemer: degene met wie werkgever een arbeidsovereenkomst is aangegaan en op wie een van de CAO s van AkzoNobel in Nederland van toepassing is

Werknemer: degene met wie werkgever een arbeidsovereenkomst is aangegaan en op wie een van de CAO s van AkzoNobel in Nederland van toepassing is Sociaal Plan AkzoNobel in Nederland 2014-2016 AkzoNobel en vakorganisaties streven naar het behouden van werkgelegenheid bij reorganisaties. Voor die situaties waar behoud van werkgelegenheid onverhoopt

Nadere informatie

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale gebruik, daartoe noopt, wordt vrijstelling van belasting

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d

Nieuwsbrief van d.d Nieuwsbrief van d.d. 22-10-2007 Nummer: 16-2007 1) Onjuiste declaraties geen reden voor ontslag Het ten onrechte declareren van kosten geldt niet als een ernstig verzuim op grond waarvan een werknemer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht

NIEUWSBRIEF. Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht Februari 2018 Jaargang 2, nummer 1 NIEUWSBRIEF Artikelen over bijzonderheden handhaving wet DBA uitgesteld. verschil loonstop of loonsanctie. ontslag via What s app. 24 mei 2018 seminar over het spanningsveld

Nadere informatie

a.s.r. Verkeersschadeverzekering voor werknemers

a.s.r. Verkeersschadeverzekering voor werknemers a.s.r. Verkeersschadeverzekering voor werknemers Waarom hebt u een a.s.r. Verkeersschadeverzekering voor werknemers nodig? Een belangrijke uitsluiting op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Nadere informatie

Hypothese. Voorbeeld. 2018/0042 De hoogte van de 30%-vergoeding onder de werkkostenregeling SAMENVATTING

Hypothese. Voorbeeld. 2018/0042 De hoogte van de 30%-vergoeding onder de werkkostenregeling SAMENVATTING Kijk op NLFiscaal voor online versie 2018/0042 De hoogte van de 30%-vergoeding onder de werkkostenregeling SAMENVATTING Met enige regelmaat krijgt Sebastian Spauwen te horen dat iemand een makkelijke vraag

Nadere informatie

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland Aanwijzingsbesluit toezicht en opsporing Delfland (kenmerk 1149572) Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland Gelet op het bepaalde bij of krachtens artikel 85 van

Nadere informatie

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2011

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2011 Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2011 Fiscale en arbeidsrechtelijke aandachtspunten van de werkkostenregeling Programma 1. Fiscale aspecten 2. Arbeidsrechtelijke aspecten 63 Werkkostenregeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 10-06-2009. Verzoek Loonheffingen Verklaring geen privé-gebruik auto

Nieuwsbrief van d.d. 10-06-2009. Verzoek Loonheffingen Verklaring geen privé-gebruik auto Nieuwsbrief van d.d. 10-06-2009 Nummer: 12 2009 Verzoek Loonheffingen Verklaring geen privé-gebruik auto Een verklaring aanvragen Als u een auto van uw werkgever ter beschikking heeft, kunt u met dit formulier

Nadere informatie

Bedrijf BV, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Voorbeeld Persoon, hierna te noemen "werkgever";

Bedrijf BV, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Voorbeeld Persoon, hierna te noemen werkgever; Arbeidsovereenkomst DE ONDERGETEKENDEN: Bedrijf BV, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Voorbeeld Persoon, hierna te noemen "werkgever"; en de heer/mevrouw

Nadere informatie

WERKGEVERS- AANSPRAKELIJKHEID

WERKGEVERS- AANSPRAKELIJKHEID WERKGEVERS- AANSPRAKELIJKHEID door Mariken Peters sectie aansprakelijkheid, verzekeringen en (letsel)schade STELLING 1 Als de werknemer een arbeidsongeval op de werkplek overkomt, is de werkgever altijd

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid De elf belangrijkste wijzigingen en gevolgen voor de werkgever September 2014 Inhoud 1. Beëindiging tijdelijk contract 2. Proeftijd in tijdelijk contract 3. Concurrentiebeding in

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers):

De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers): VAN : Willem van Teeseling AAN : Bestuur en leden SNF BETREFT : Vernieuwingen in wetgeving in kader Wet werk en inkomen. DATUM : 13 juni 2014 C.C. : Op 11 juni 2014 is door de Eerste Kamer de wet aangenomen.

Nadere informatie

Huurrecht Arbeidsrecht

Huurrecht Arbeidsrecht Huurrecht Arbeidsrecht Huurrecht Casus: U vertrekt voor een jaar naar het buitenland. In de tussentijd wilt u graag uw (koop) woning verhuren. Hoe zorgt u er voor dat de huurder aan het einde van de periode

Nadere informatie

Convenant tussen de Belastingdienst en de Uitzendbranche

Convenant tussen de Belastingdienst en de Uitzendbranche Convenant tussen de Belastingdienst en de Uitzendbranche 14 december 2010 Convenant Uitzendbranche Partijen de brancheorganisaties de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), gevestigd te Lijnden in deze

Nadere informatie

Midden- en kleinbedrijf Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland Bezuidenhoutseweg AL Den Haag

Midden- en kleinbedrijf  Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland Bezuidenhoutseweg AL Den Haag Belastingdienst, Postbus 90056, 5600 PJ Eindhoven Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland Bezuidenhoutseweg 225 2594 AL Den Haag Midden- en kleinbedrijf www.belastingdienst.nl Team Kennisgroep CAO

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid 26 maart 2015 Berdine van Eerden en Lidwien Hazenberg Johan Hobma en Marie-Louise van Kalmthout advocaten arbeidsrecht Ingangsdatum wijzigingen WWZ 1 januari 2015 1 juli 2015 1 januari

Nadere informatie

WWZ: ontslag en vergoeding. 21 april 2015

WWZ: ontslag en vergoeding. 21 april 2015 WWZ: ontslag en vergoeding 21 april 2015 WWZ in vogelvlucht Het verbeteren van de flexpositie (1 januari 2015/1 juli 2015); Ontslagrecht: Opzegging of ontbinding afhankelijk van de reden, hoger beroep

Nadere informatie

Leeftijdsonderscheid in de kantonrechtersformule: toegestaan of niet?

Leeftijdsonderscheid in de kantonrechtersformule: toegestaan of niet? EVERYTHING MATTERS Leeftijdsonderscheid in de kantonrechtersformule: toegestaan of niet? Yvette van Gemerden kantonrechtersformule: direct en indirect onderscheid op basis van leeftijd Factor A Aanbevelingen

Nadere informatie

Ontbindingsprocedure geen invloed meer op fictieve opzegtermijn

Ontbindingsprocedure geen invloed meer op fictieve opzegtermijn Januari 2013 Ontbindingsprocedure geen invloed meer op fictieve opzegtermijn Indien een werknemer wordt ontslagen (via een ontbinding bij de kantonrechter of met wederzijds goedvinden) en vervolgens aanspraak

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 01-06-2010. Geen aansprakelijkheid van ene echtgenoot voor belastingschulden van andere echtgenoot

Nieuwsbrief van d.d. 01-06-2010. Geen aansprakelijkheid van ene echtgenoot voor belastingschulden van andere echtgenoot Nieuwsbrief van d.d. 01-06-2010 Nummer: 10 2010 Geen aansprakelijkheid van ene echtgenoot voor belastingschulden van andere echtgenoot Volgens het Burgerlijk Wetboek is de ene echtgenoot naast de andere

Nadere informatie