Advieslijst Europese aandelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Advieslijst Europese aandelen"

Transcriptie

1 Advieslijst Europese aandelen maandag 7 oktober 2013 NOTITIE VAN DE ANALISTEN Novartis is uit de EU Top Picks gehaald, ten gunste van Sanofi. Vanwege de koersstijging van Novartis en daling van Sanofi is het opwaartse koerspotentieel van Sanofi relatief groter geworden. Novartis blijft sterk gepositioneerd binnen de gezondheidssector en wij adviseren de aandelen aan te houden. Nestlé is opgenomen als Defensieve pick. Hennes & Mauritz heeft sinds opname per 1 juli jl. een rendement van 23,5% gegenereerd en het koersdoel bereikt. Wij zien de positieve groeiontwikkeling zoals de opening van de online winkel in de VS en vestigingen in nieuwe landen. Het aandeel is volgens ons echter te duur geworden en daarom hebbenwij het aandeel van de lijst af gehaald. Rio Tinto is uit de Dividend picks verdwenen. Door de hoge volatiliteit van het aandeel kunnen dividendbetalingen onder druk komen te staan. Dit karakter past niet bij een dividend pick. De waarderingen van aandelen zijn afgelopen maanden opgelopen. Wij wachten op dit moment de kwartaalcijfers af om onze taxaties eventueel bij te stellen en nieuwe aandelen aan de lijst toe te voegen. EU Top Picks Opwaarts Dividend Picks Opwaarts K/W potentieel Dividend K/W potentieel BG Group PLC 14,9x 28,2% GlaxoSmithKline PLC 4,9% 18,9x 13,6% E. On SE 10,8x 42,9% Sanofi 28,9x 35,1% Novo Nordisk A/S 20,5x 26,6% REXAM PLC 17,1x 13,6% Rio Tinto PLC - 40,8% Defensieve Picks Opwaarts Siemens AG 16,7x - K/W potentieel E. On SE 10,8x 42,9% Sanofi 28,9x 35,1% Nestle SA 19,1x 12,4% Sinds Rendement EU Top Picks ,3% Eurostoxx ,1% Cyclische Picks Opwaarts K/W potentieel Alstom SA 9,4x 28,2% Eurostoxx 50 Bayerische Motoren Werke AG 10,1x 6,4% 3000 REXAM PLC 17,1x 13,6% okt jan apr jul okt Data is gebaseerd op de slotkoersen van 4 oktober Speculatieve Picks Opwaarts K/W potentieel Bouygues 15,5x 38,9% Fiat Group S.p.A ,3% RWE AG 21,0x 78,6%

2 Aanbevolen Europese aandelen Alstom SA 9,4x EUR 25,02 EUR 32,00 EUR 7,7 MRD 3,36% 9,4x HIGH NARROW INDUSTRIE Alstom ontwikkelt oplossingen voor de opwekking en distributie van energie (samen 75% van de omzet) en railinfrastructuur. De overname van Areva s transmissiebedrijf zal de sterke positionering van Alstom in de nutsector verbeteren en haar energietak versterken. Het koersdoel van EUR 32,00 is gebaseerd om een winstgroei van gemiddeld 3,7% de komende 5 jaar. Ongeveer 50% van de omzet komt uit Europa, 16% uit de VS. Het concern heeft relatief weinig blootstelling naar opkomende markten. Door de recessie is in Europa minder geïnvesteerd in de nutsector en infrastructuur, dit werkt nadelig voor Alstom. Desondanks kan het bedrijf profiteren van de mondiale stimuleringsmaatregelen. 20 mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei Bayerische Motoren Werke AG 10,1x EUR 79,79 EUR 85,00 EUR 51,3 MRD 2,13% 10,1x HIGH NARROW CONSUMENTEN CYCLISCH BMW is één van 's werelds meest toonaangevende autofabrikanten. De verkopen in opkomende markten zoals Brazilie, Rusland, India en China compenseren voor de volumedalingen in Europa. De automarkt is zeer cyclisch van aard, maar BMW presteert beter dan haar concurrenten en genereerde vorig jaar een vrije kasstrom van EUR 1,3 miljard. Voor consumenten is het eenvoudig en kosteloos om over te stappen naar een ander merk, desondanks weet BMW klanten aan het merk te binden. BMW beschikt ook over de sterke merknamen MINI en Rolls-Royce. Luxe en ultra-luxe merken hebben vaak betere marges en zijn minder gevoelig voor het economisch sentiment. De familie Quandt heeft een substantieel deel van de aandelen in bezit, waardoor het management voor een groot deel onderhevig is aan de agenda van de familie. Bouygues 15,5x EUR 26,65 EUR 37,00 EUR 8,5 MRD 6,00% 15,5x HIGH NONE INDUSTRIE Ongeveer driekwart van de omzet van Bouygues komt uit de bouwdivisies Construction, Immobilier en Colas. De rest van de omzet is afkomstig uit de telecomdivisie en televisiezender TF1. In 2012 ging het Bouygues beter af in de bouw dan in de telecommunicatieindustrie. Wij verwachten een kleine verbetering van de telecommarkt in 2013, maar gaan ervan uit dat de bouwactiviteiten zich de komende jaren beter gaan ontwikkelen dan de activiteiten die zich richten op telecom. Bouygues is de kleinste van drie telecombedrijven in Frankrijk en daardoor gevoelig voor agressieve nieuwkomers. De problemen bij de telecomtak zijn in de koers verwerkt. Wij denken dat de aandeelhouders het aandeel hiervoor te hard afgestraft hebben. De komende vijf jaar rekenen wij op een gemiddelde omzetgroei van 1,4%.

3 E. On SE 10,8x EUR 13,29 EUR 19,00 EUR 26,6 MRD 6,11% 10,8x MEDIUM NARROW NUTSECTOR 19 E. On is één van de grootste geïntegreerde energie- en gasmaatschappijen ter wereld. Het concern wekt energie op en verkoopt dit in meer dan 30 landen, voornamelijk in Europa. Wij verwachten dat de koers van het aandeel op lange termijn fors kan herstellen, op korte termijn biedt het aandeel een aantrekkelijk dividendrendement. De winstgevendheid van E.On kan verbeteren door een herstel van de energieprijzen tegen 2016, een kostenbesparingsprogramma van EUR 17 mrd en de focus op alternatieve energie, Rusland en Afrika. Desondanks verwachten wij de komende twee jaren moeizame marktomstandigheden als gevolg van de zwakte van de Europese economie en het sluiten van Duitse kernreactoren. 10 Fiat Group S.p.A. 38,0x EUR 6,23 EUR 14,00 EUR 7,8 MRD 0,00% 38,0x HIGH NONE CONSUMENTEN CYCLISCH Middels de alliantie met Chrysler zal de omzet stijgen en de productie en inkoop van onderdelen efficiënter worden ingericht. Fiat heeft vooruitstrevende technologieën ontworpen, die de CO2-uitstoot van auto s beperken. Het koersdoel van EUR 14 is gebaseerd op een gemiddelde omzetgroei van ongeveer 3,3% per jaar. Het aandeel wordt gekenmerkt door een relatief hoog risicoprofiel, maar op basis van het waarderingsmodel zou het aandeel ongeveer in waarde kunnen verdubbelen. Chrysler produceert relatief kleine motoren. Dit is gunstig aangezien de CO2- uitstoot in de Verenigde Staten steeds verder terug gedrongen zal worden en deze motoren relatief milieuvriendelijk zijn. 0 GlaxoSmithKline PLC 18,9x GBX GBX EUR 89,8 MRD 4,88% 18,9x MEDIUM WIDE GEZONDHEIDSZORG GlaxoSmithKline is een Brits gezondheidsconcern dat zich vooral richt op de mondiale farmacie. Het bedrijf heeft minder last van de zogenaamde patent-cliff, omdat zij vooral geneesmiddelen op de markt brengt die minder hinder van patentexpiraties ondervinden. Voorbeelden hiervan zijn vaccinaties en geneesmiddelen voor consumenten. Het aantal medicijnen dat in de pijplijn zit is de laatste tijd fors toegenomen. Er ligt sterke nadruk op de ontwikkeling van zogenaamde orphan drugs, ook wel weesgeneesmiddelen. Deze middelen richten zich op de behandeling van zeldzame ziekten. Voor deze middelen worden vaak hogere prijzen in rekening gebracht, wat goed is voor de marges van GSK. Het koersdoel is gebaseerd op een omzetgroei van gemiddeld 2,4% per jaar. Aandeelhouders van GlaxoSmithKline kunnen rekenen op een aantrekkelijk dividendrendement.

4 Nestle SA 19,1x CHF 62,15 CHF,00 EUR 163,3 MRD 2,14% 19,1x LOW NARROW CONSUMENTEN DEFENSIEF Nestlé is één van de grootste voedingsmiddelenconcerns ter wereld met merken zoals KitKant, Maggi, Perrier, Purina en Nescafé. Het concern publiceert omzet en winstcijfers in de volgende segmenten: Verenigde Staten (30% van de omzet), Europa (17%), Azië (21%), Water (8%), Nutrition (11%) en overig (13%). De productverdeling van Nestle op basis van omzet is dranken (22%), water (8%), melk (19%), Nutrition & Healthcare (13%), voeding (15%), snoep (10%) en dierenvoeding (12%). Wij verwachten dat de omzet jaarlijks met 4% tot 5% zal groeien. De winst is vanwege de regionale spreiding onderhevig aan valutarisico. De waarde van het aandeel is afgelopen maanden achter gebleven. Wij verwachten op de middellange termijn een verbetering van de koersontwikkeling. Wij spreken van onderwaardering op basis van het koersdoel, wat aanleiding geeft om Nestlé als Defensieve pick toe te voegen aan de advieslijst. Novo Nordisk A/S 20,5x DKK 913,00 DKK EUR 67,3 MRD 1,42% 20,5x MEDIUM WIDE GEZONDHEIDSZORG Novo Nordisk is marktleider (50% van de markt) op het gebied van de behandeling van diabetes, één van de sterkst groeiende volksziektes. Middels jarenlange expertise op het gebeid van onderzoek en marketing en een sterke portefeuille van patenten voor insuline heeft Novo een sterk competitief voordeel. Dit concurrentievoordeel, gecombineerd met een gunstige demografische marktdynamiek, maakt het aandeel op lange termijn een interessante belegging. Synthetische insuline (Novo s Levemir en NovoLog) biedt consumenten meer gebruiksgemak dan menselijke insuline. Voor deze synthetische formule kan Novo dan ook 150% meer vragen dan voor gewone insuline. In tegenstelling tot veel van 's werelds grootste medicijnproducenten, zijn de patenten van Novo goed beschermd, waardoor het concern goed gepositioneerd is om de sectorale opwaartse beweging mee te pakken. REXAM PLC 17,1x GBX 485 GBX 550 EUR 4,5 MRD 3,28% 17,1x MEDIUM NARROW CONSUMENTEN CYCLISCH Rexam maakt verpakkingen voor onder meer de drankenindustrie (90% van de omzet) en de gezondheidszorg (10% van de omzet). De top 10 afnemers zijn goed voor 71% van de omzet. Deze top 10 bestaat uit AB InBev, Carlsberg, Hansen Beverages, Hornell, Red Bull, Anadolu Group, Coca-Cola, Heineken, PepsiCo en Schincariol. Met een marktwaarde van nog geen EUR 5 mrd, is dit één van de kleinste bedrijven binnen onze scope. Het koersdoel is gebaseerd op een gemiddelde omzetgroei van 3,2% de komende vijf jaar. Afgelopen kwartaal vielen de resultaten tegen. Wij houden dit hele jaar nog rekening met moeizame marktomstandigheden, maar verwachten dat de groei vanaf volgend jaar zal accelereren.

5 Rio Tinto PLC - GBX GBX EUR 68,4 MRD 3,81% - MEDIUM NARROW BASIS MATERIALEN Rio Tinto is één van de grootste mijnbouwbedrijven en producenten van metalen ter wereld. Het grootste segment is ijzererts, dat goed is voor ongeveer 50% van de omzet. Nog eens 35% komt uit de verkoop van aluminium en koper. De laatste 15% komt uit de productie van overige metalen. Rio Tinto verkoopt het grootste deel van haar productie op de Aziatische markten. De grootste afnemer is China met een omzetaandeel van 32%. In 2012 maakte Rio Tinto een verlies. Hierdoor is er op dit moment geen koerswinstverhouding voor het bedrijf beschikbaar. Wij verwachten een positief herstel en opnieuw winst in 2013 en De kosten van de productiefaciliteiten in West-Australië, zoals de Pilbara ijzerertsproductiefaciliteit, zijn relatief laag. In deze regio profiteert Rio Tinto eveneens van een laag politiek risico en aantrekkelijke ligging ten opzichte van Azië. RWE AG 21,0x EUR 25,62 EUR 46,00 EUR 15,7 MRD 5,76% 21,0x MEDIUM NARROW NUTSECTOR RWE is de grootste leverancier van energie in Duitsland en de op twee na grootste in het Verenigd Koninkrijk. Deze energiemaatschappij maakt voor een groot deel gebruik van kernenergie en energie uit de verbranding van kool, de goedkoopste alternatieven voor het opwekken van energie. De brutomarges van RWE liggen op ongeveer 36%, terwijl die van concurrenten op een niveau van ongeveer 13% veel lager liggen. De overname van het Nederlandse Essent, de investeringen in de exploitatie van olie en gas en investeringen in alternatieve energie in waren ongelukkig getimed, omdat de Europese economie daarna begon te krimpen. RWE keert ongeveer 50%-60% van haar winst uit in de vorm van dividend. 20 Sanofi 28,9x EUR 74,65 EUR 101,00 EUR 99,1 MRD 3,71% 28,9x MEDIUM NARROW GEZONDHEIDSZORG Sanofi heeft een brede farmaceutische portefeuille die deels gericht is op specifieke ziektenbeelden. Kerngebieden van het concern zijn diabetes, menselijke vaccins, vernieuwende geneesmiddelen, consumenten producten, ontwikkelende landen, dierproducten en producten die onderdeel Genzyme produceert. Er bevinden zich 60 projecten in klinisch onderzoek waarvan 14 in fase III Het concern heeft vestigingen in 40 landen en 20 verschillende R&D locaties De vaccins van Sanofi worden geleverd aan meer dan 500 miljoen mensen. Demografische en technologische ontwikkelingen stuwen vraag en aanbod van de gezondheidszorg. De patentklif is grotendeels door nieuw ontwikkelde geneesmiddelen opgevangen. 60

6 Siemens AG 16,7x EUR 90,77 EUR 87,00 EUR 80,0 MRD 2,44% 16,7x MEDIUM NARROW INDUSTRIE % van de omzet van Siemens komt uit energie, 15% uit gezondheidszorg, 25% uit industrie en 35% uit infrastructuur. Het bedrijfsresultaat is anders, namelijk 35% uit energie, 30% uit gezondheidszorg, 35% uit Industrie en nihil uit infrastructuur. Europa is de grootste afzet markt, waar 55% van de omzet vandaan komt. Daarvan komt 15% uit Duitsland. Uit de Verenigde Staten komt nog eens 30% en Azië 15%. De winst gaat verbeteren door minder herstructureringsmaatregelen. Verbetering bij Solar (geen afboekingen) zullen een positieve bijdrage leveren. Geen verliezen bij snelle treinen. Per saldo verwachten wij een verbetering van de industriële markten. Het koersdoel weerspiegelt nog niet de recente koersontwikkelingen en kan mogelijk nog worden bijgesteld.

7 Disclaimer Algemeen Dit onderzoeksrapport verschijnt in principe elke twee weken, op maandag van de oneven kalenderweken en is samengesteld door Theodoor Gilissen Bankiers N.V. (hierna: Theodoor Gilissen),waaronder de analisten Jos Versteeg, Tom Muller en Jacoline Overdevest, in samenwerking met Morningstar Holland B.V. (Morningstar). De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Morningstar noch Theodoor Gilissen instaan. Moningstar noch Theodoor Gilissen geeft enige garantie of verklaring omtrent genoemde juistheid en volledigheid, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. Theodoor Gilissen aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Dit rapport dient niet te worden opgevat als een aanbod om waardepapieren te verkopen, noch als een uitnodiging tot aankoop ervan. De adviezen en aanbevelingen in dit rapport zijn generiek van aard en houden derhalve geen rekening met de specifieke beleggingsdoelstellingen,de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de adviezen en aanbevelingen uit het rapport dan ook niet aanmerken als een persoonlijk advies: de ontvanger moet zijn of haar eigen adviseur raadplegen om te overleggen of het waardepapier dat in dit rapport aan bod komt, voor hem of haar een passende investering is en of de adviezen en aanbevelingen in het rapport overeenstemmen met zijn of haar doelrisicoprofiel. Indien u (mede) belegt met geleend geld, betekent dit dat u het risico loopt dat u uw inleg verliest of zelfs een schuld overhoudt. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Opinies, feiten en meningen in dit rapport kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. De verspreiding van dit rapport in andere jurisdicties dan in Nederland is mogelijk aan restricties onderhevig en de ontvanger van dit rapport dient zichzelf te informeren over eventuele restricties. Theodoor Gilissen verbiedt nadrukkelijk het herverspreiden van dit rapport via internet of op een andere manier en aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de acties van derde partijen op dit gebied. De ontvanger van dit rapport is gebonden aan de restricties zoals vermeld staan in deze disclaimer. Theodoor Gilissen Bankiers N.V., haar directie en haar medewerkers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit of verband houdt met het gebruik (of juist de onmogelijkheid van gebruik), het vertrouwen op of (het nalaten van) acties ondernomen naar aanleiding van de informatie in de aanbieding. Voor verdere informatie verwijzen wij u graag naar onze website: Informatieverstrekking Eventueel in dit rapport genoemde analisten van Theodoor Gilissen verklaren dat (i) opinies, visies en aanbevelingen die in dit rapport gedaan worden, zijn of haar persoonlijke visie weerspiegelen, (ii) de gebruikte informatie in dit rapport is ontleend aan bronnen die betrouwbaar worden geacht en (iii) geen enkel deel van zijn of haar vergoeding was, is of zal gerelateerd zijn aan specifieke opinies, visies en aanbevelingen die gedaan zijn in dit rapport. Theodoor Gilissen streeft ernaar publicaties te schrijven op basis van nieuws, ontwikkelingen en visies gerelateerd aan specifieke bedrijven, sectoren of markten. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) is de toezichthouder op de handelswijze en de informatieverstrekking van alle partijen op de financiële markten in Nederland. Adviseringmethodiek Samenstelling Advieslijst Europese aandelen geschiedt op basis van de economic moat, 'uncertainty' en 'price/fair value' van Morningstar; De Top Picks lijst bestaat uit kwaliteitsaandelen met een fors opwaarts koerspotentieel. De dividend picks bieden behalve opwaarts koerspotentieel ook een aantrekkelijk dividendrendement. De defensieve en cyclische picks geven onze voorkeur in de relatieve beleggingsstijlen aan. De speculatieve picks kenmerken zich door ook een hoger koerspotentieel, maaar mogelijk ook door een hoger risico. Waarderingsmethodiek: Morningstar beoordeelt bedrijven op basis van een discounted cash flow model (DCF) dat uit drie fases bestaat. De eerste fase omvat uitdrukkelijke voorspellingen van Morningstar. De methodiek van de tweede fase maakt gebruik van een formule om de som van de discounted cashflows vereenvoudigd op te tellen. Fase III bevat alle jaren na fase II, tot in de eeuwigheid. Voor de waardering van deze kasstromen beginnen ze met de formule van fase II, inclusief de veronderstelling dat RONIC = WACC in de derde fase. Dat wil zeggen dat ze ervan uit gaan dat geen enkel bedrijf in staat is om in de derde fase nieuw kapitaal te investeren tegen een hoger rendement dan de kosten van kapitaal - elke moat is uiteindelijk uitgehold. Naast de standaard fase II-III methode, beschikken analisten over vier andere benaderingen. Het gebruik van een van de alternatieve methoden vereist goedkeuring van een bestuurder of adjunctdirecteur in het team van de analist. De analist heeft ook de mogelijkheid om direct de fair value van fase II-III te schatten. De alternatieve fase II-III methode mag alleen worden gebruikt in bijzondere omstandigheden. De toekomstige geldstromen worden verdisconteerd tegen de kosten van kapitaal. Deze maakt gebruik van de gewogen gemiddelde kosten van kapitaal (WACC). Dat is een gewogen gemiddelde van de kosten van het eigen vermogen, de schulden en preferente aandelen. De analisten houden over het algemeen rekening met ten minste twee scenario's naast het uitgangsscenario: een bull-case en een bear-case. De analist bepaalt meestal dat er 25% kans bestaat dat het bedrijf beter zal presteren in de bull-case en 25% kans dat het bedrijf zal slechter presteren in de bear-case. Verwijdering aandeel Advieslijst Europese aandelen: Wanneer de aantrekkelijkheid van een aandeel op basis van moat, uncertainty, price/fair of ander discretionair argument afneemt, kan het aandeel van de lijst worden gehaald. Op basis van rendementspotentieel of fundamentele analyse wordt bepaald of een aandeel uit de Top Picks wordt verwijderd.

Advieslijst Europese aandelen

Advieslijst Europese aandelen Advieslijst Europese aandelen maandag 29 juli 13 NOTITIE VAN DE ANALISTEN Wij hebben geen wijzigingen doorgevoerd in de Advieslijst Europese aandelen. Het opwaarts potentieel van een aantal aandelen, zoals

Nadere informatie

US Top Picks Per datum Total Return 1 Overige Aanbevolen aandelen

US Top Picks Per datum Total Return 1 Overige Aanbevolen aandelen Twee-wekelijks 21 maart 13 TGB Investments +31 (0) 527 00 #DIV/0! #DIV/0! US Top Picks Per datum Total Return 1 Overige Aanbevolen aandelen Bank of New York Mellon Corp. 01-sep-12 26,6% Amazon.com Inc.

Nadere informatie

Advieslijst Nederlandse aandelen

Advieslijst Nederlandse aandelen Advieslijst Nederlandse aandelen woensdag 1 oktober 2013 NOTITIE VAN DE ANALISTEN DSM behaalt in 2013 naar verwachting verbeterde resultaten. De bedrijfsresultaten zijn in de afgelopen drie jaar relatief

Nadere informatie

Advieslijst Nederlandse aandelen

Advieslijst Nederlandse aandelen Advieslijst Nederlandse aandelen woensdag 16 april 2014 NOTITIE VAN DE ANALISTEN De koers van Randstad is dit jaar 16% gedaald, met name na de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2013.

Nadere informatie

Advieslijst Nederlandse aandelen

Advieslijst Nederlandse aandelen Advieslijst Nederlandse aandelen woensdag 12 november 14 Notities van analisten Randstad kon de winstgroei in het derde kwartaal continueren (nettowinst +21%) dankzij een hogere omzet per werkdag (+4%).

Nadere informatie

Advieslijst Nederlandse aandelen

Advieslijst Nederlandse aandelen Advieslijst Nederlandse aandelen woensdag 18 februari 15 Notities van analisten DS verwacht voor 15 een lichte stijging van de operationele winst ondanks het negatieve effect van de gestegen koers van

Nadere informatie

research Succes mede door medisch onderzoek Gezonde marktpositie voor langjarige groei Keuzes uit sterkte Bedrijfsrapport

research Succes mede door medisch onderzoek Gezonde marktpositie voor langjarige groei Keuzes uit sterkte Bedrijfsrapport Bedrijfsrapport galapagos Koers Eur 10.60 Koersdoel Eur 20.00 Datum 22-mei-12 Kerngegevens Sector farma Marktkapitalisatie (mln) 264.0 Uitstaande aandelen (mln) 26.4 Volledige conversie (mln) 26.5 Vrij

Nadere informatie

Haagse Effekten. Jaargang 11 september 2006

Haagse Effekten. Jaargang 11 september 2006 Haagse Effekten Jaargang 11 september 2006 Met een afnemende groei en een inflatie die over het hoogtepunt heen lijkt te zijn, vertoont de Amerikaanse economie het in de vorige nieuwsbrief geschetste beeld.

Nadere informatie

Haagse Effekten. Jaargang 11 oktober 2006

Haagse Effekten. Jaargang 11 oktober 2006 Haagse Effekten Jaargang 11 oktober 2006 Met driekwart van 2006 achter de rug, zal niet iedere belegger tevreden zijn met de resultaten tot op heden. Wordt er nog geprofiteerd van de eindelijk oplevende

Nadere informatie

2e kwartaal 2014. Kwartaal Focus. Voorkeur voor aandelen, ondanks de toegenomen volatiliteit op de beurzen

2e kwartaal 2014. Kwartaal Focus. Voorkeur voor aandelen, ondanks de toegenomen volatiliteit op de beurzen 2e kwartaal 2014 Kwartaal Focus Voorkeur voor aandelen, ondanks de toegenomen volatiliteit op de beurzen Het afgelopen kwartaal stond in het teken van de annexatie van de Krim, de ontwikkelingen in de

Nadere informatie

ECB Refi rate (%) 0,75 0,75 1,00 1,50 Fed Funds rate (%) 0,25 0,25 0,25 0,25

ECB Refi rate (%) 0,75 0,75 1,00 1,50 Fed Funds rate (%) 0,25 0,25 0,25 0,25 13 juli 2 Walter Leering MSc +31 ()2 527 6334 w.leering@gilissen.nl BOND MARKET MONITOR Slotkoers -7- - 1 week - 3 maanden - 1 jaar EONIA (%),13,33,34 1,2 USD LIBOR overnight (%),17,17,15,13 3 maands EURIBOR

Nadere informatie

Haagse Effekten Jaargang 13 augustus-september 2008

Haagse Effekten Jaargang 13 augustus-september 2008 Haagse Effekten Jaargang 13 augustus-september 2008 In de vorige nieuwsbrief behandelden wij het negatieve effect van de fors gestegen olieprijs op de koersen van aandelen en obligaties. De boosdoener

Nadere informatie

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Beleggers zitten op dit moment in een moeilijk pakket. Veilige obligaties leveren nauwelijks iets op, aandelen en obligaties van de Emerging Markets staan

Nadere informatie

Visie 2011 Déjà vu? ING Investment Office

Visie 2011 Déjà vu? ING Investment Office Visie 2011 Déjà vu? ING Investment Office Disclaimer Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep

Nadere informatie

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten Augustus 2013 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Richard Kneepkens Rabobank Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

3 cirkels + 1 strategie = 9 awards

3 cirkels + 1 strategie = 9 awards INVESTMENT OPPORTUNITY Mei 2014 For professional investors ROBECO GLOBAL PREMIUM EQUITIES FUND 3 cirkels + 1 strategie = 9 awards Ondergewaardeerde aandelen blijken steeds te outperformen Bedrijven hebben

Nadere informatie

ECB Refi rate (%) 0.05 0.05 0.05 0.25 Fed Funds rate (%) 0.25 0.25 0.25 0.25

ECB Refi rate (%) 0.05 0.05 0.05 0.25 Fed Funds rate (%) 0.25 0.25 0.25 0.25 20 april 2015 drs. Rogier Crijns +31 (0)20 527 6337 r.crijns@gilissen.nl BOND MARKET MONITOR (Slot)koers 20-4-15-1 week - 3 maanden - 1 jaar EONIA (%) -0.07-0.07-0.08 0.22 USD LIBOR overnight (%) 0.12

Nadere informatie

Expect the unexpected

Expect the unexpected Kwartaal Focus 1 e kwartaal 2015 (januari) Expect the unexpected Het afgelopen kwartaal, Q4, stond in het teken van de nodige volatiliteit (beweeglijkheid) op de beurzen. In oktober daalde de AEX in 2

Nadere informatie

Waarom doen dividendaandelen het toch zo veel beter dan de brede aandelenmarkt?

Waarom doen dividendaandelen het toch zo veel beter dan de brede aandelenmarkt? We kunnen het iedereen aanraden: begin met beleggen in dividendaandelen. Natuurlijk is het leuk om te speculeren op de beurs en af en toe een gokje te wagen met een aandeel dat de nieuwe Apple of Google

Nadere informatie

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten Juni 2013 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Richard Kneepkens Rabobank Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

4e kwartaal 2014. Kwartaal Focus. Volatiliteit zal verder toenemen nu eerste renteverhoging in VS dichterbij komt

4e kwartaal 2014. Kwartaal Focus. Volatiliteit zal verder toenemen nu eerste renteverhoging in VS dichterbij komt 4e kwartaal 2014 Kwartaal Focus Volatiliteit zal verder toenemen nu eerste renteverhoging in VS dichterbij komt Het afgelopen kwartaal stond in het teken van de nodige brandhaarden in de wereld waarbij

Nadere informatie

Preflight Heineken 2013

Preflight Heineken 2013 Preflight Heineken 2013 Heineken heeft een goede uitgangspositie om wereldwijde merken op te bouwen. drs. Jan-Gerben Postma MajorOak The joy of understanding. 2 MajorOak Investment Solutions Passport Heineken

Nadere informatie

Kwartaal Focus Van een door liquiditeit gedreven markt naar een door groei gedreven markt Vooruitblik

Kwartaal Focus Van een door liquiditeit gedreven markt naar een door groei gedreven markt Vooruitblik Kwartaal Focus Van een door liquiditeit gedreven markt naar een door groei gedreven markt 2013 gaat de boeken in als het jaar waarin beurzen wereldwijd in het algemeen goed presteerden ondanks externe

Nadere informatie

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten Februari 2013 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Richard Kneepkens Rabobank Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

Preflight Ahold 2013

Preflight Ahold 2013 Preflight Ahold 2013 Online en Offline winkelen zal steeds meer worden geïntegreerd, Ahold kan hiervan profiteren. drs. Jan-Gerben Postma MajorOak The joy of understanding. 2 MajorOak Investment Solutions

Nadere informatie

Beleggen bij een stijgende rente

Beleggen bij een stijgende rente Beleggen bij een stijgende rente Wij vinden het van belang u te informeren over de ontwikkelingen op de financiële markten en de trends die zich voordoen. Op deze wijze kunt u samen met uw adviseur inspelen

Nadere informatie

Hof Hoorneman China Value Fund

Hof Hoorneman China Value Fund Hof Hoorneman China Value Fund UW VERMOGEN IS HET WAARD 1 China is en blijft de groeimotor van de wereld. Waarom beleggen in China? De Chinese economie groeit met ruim 7%. Dit groeipercentage is aanzienlijk

Nadere informatie

BELEGGINGSVISIE. Specials Pagina 2: Fondsselectie Pagina 3: Fonds onder de aandacht - ING Global Emerging Markets Fund haalt de krenten uit de pap

BELEGGINGSVISIE. Specials Pagina 2: Fondsselectie Pagina 3: Fonds onder de aandacht - ING Global Emerging Markets Fund haalt de krenten uit de pap BELEGGINGSVISIE Specials Pagina 2: Fondsselectie Pagina 3: Fonds onder de aandacht - ING Global Emerging Markets Fund haalt de krenten uit de pap Rentes (10 jaars yield) Verenigde Staten 2,10% Eurozone

Nadere informatie

Raming intrinsieke waarde 38,28. Analistennota

Raming intrinsieke waarde 38,28. Analistennota Colruyt COLR (XBRU) Laatste koers Prijs/Intrinsieke waarde Dividend Yield % Raming intrinsieke waarde Market Cap (Miljard) Industrie 42,09 1,10 1,78 38,28 6,59 Levensmiddelen Donkere wolken boven omzetvoorspelling

Nadere informatie

JUNO INVESTMENT PARTNERS

JUNO INVESTMENT PARTNERS JUNO INVESTMENT PARTNERS JAARVERSLAG 2009 Pagina 2 Jaarverslag Juno Selection Fund 2009 Pagina 3 ALGEMENE GEGEVENS Beheerder Bewaarder Bestuur van de Bewaarder Administrateur Depotbank Accountant Juridisch

Nadere informatie