Wat we doen en waarom

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat we doen en waarom"

Transcriptie

1 Wat we doen en waarom Eén op de drie Nederlanders sterft aan een hart- of vaatziekte. Bij vrouwen is het zelfs doodsoorzaak nummer 1.

2 Mieke Runderkamp (29) raakte na een hartinfarct haar baan in de kinderopvang kwijt: Voorheen was ik altijd bezig. Ik hoefde nergens rekening mee te houden. Nu heb ik maar weinig energie en uithoudingsvermogen. Ik slaap elke middag. Gwendy (31) is bevriend met Mieke. Zij collecteert voor de Hartstichting.

3 Een groot probleem Eén op de drie Nederlanders sterft aan een hart- of vaatziekte, zoals een hartinfarct, beroerte of hartstilstand. Bij vrouwen is het zelfs doodsoorzaak nummer 1. In Nederland leven ruim een miljoen mensen met problemen aan hun hart of bloedvaten. In 2020 zijn naar verwachting 1,3 miljoen Nederlanders hart- of vaatpatiënt. Dat is bijna 10% van de bevolking. Iedereen kan problemen met hart of bloedvaten krijgen Een hart- of vaatziekte kan aangeboren zijn of in de loop van uw leven ontstaan. Gezond leven is belangrijk om uw kans op een probleem aan uw hart of bloedvaten zo klein mogelijk te houden. Dit biedt helaas geen garantie dat het u nooit overkomt, omdat ook erfelijkheid een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van hart- en vaatproblemen. Achter elk cijfer schuilen mensen Elk jaar in Nederland sterven mensen aan een hart- of vaatziekte worden kinderen met een hartafwijking geboren krijgen mensen een hartstilstand (buiten het ziekenhuis) Vernauwing van uw slagaderen is de belangrijkste oorzaak van een hartinfarct of beroerte. U kunt een hartziekte krijgen door een ontsteking of infectie. Of uw hart kan moeite krijgen met pompen door bijvoorbeeld hoge bloeddruk, een hartinfarct, hartritmestoornissen of lekkende hartkleppen. Bij een plotselinge hartstilstand stopt uw hart met kloppen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een groot hartinfarct of een fatale hartritmestoornis. krijgen mensen een hartinfarct krijgen mensen een beroerte In Nederland leven ruim 1 miljoen hart- en vaatpatiënten

4 De Hartstichting strijdt tegen hart- en vaatziekten Samen met onder andere donateurs, vrijwilligers, zorgverleners, wetenschappers, medisch specialisten, beleidsmakers en leerkrachten gaan wij de strijd aan tegen hart- en vaatziekten. We werken aan een toekomst waarin: minder mensen een hart- of vaatziekte krijgen voor hun 65ste minder mensen overlijden aan een hart- of vaatziekte patiënten minder ongemak en leed ervaren Om deze toekomst te realiseren, zetten wij in op: levens redden door onderzoek levens redden met reanimatie steun voor patiënten en hun naasten een hartgezonde samenleving Leen Brinkman (73) is opa van Yentl (10). Zij heeft een aangeboren hartafwijking. De wetenschap is nu zover dat ik hoop dat onderzoekers binnenkort een betere oplossing voor de hartziekte van mijn kleindochter vinden.

5 Levens redden door onderzoek Dit willen we bereiken Artsen kunnen hart- en vaatziekten opsporen voordat ze onherstelbare schade veroorzaken. En als u toch een probleem krijgt, dan krijgt u de beste behandeling op maat en kan de schade die is ontstaan weer hersteld worden. Dit doen wij We financieren baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan, opsporen, behandelen en genezen van hart- en vaatziekten. We stimuleren samenwerking tussen wetenschappers en medisch specialisten in Nederland en zetten ons in om de resultaten van onderzoek zo snel mogelijk bij de patiënt te krijgen. We maken ons sterk om de stem van patiënten mee te laten wegen bij onderzoek.

6 Arjen (35) en Lianne (32) Neggers zijn de ouders van Tom (2). Tom werd geboren met een hartafwijking. Vorig jaar gingen ze met hun gezin mee met een van onze vakantieweekenden. Lianne: We wisselen ervaringen uit met andere ouders. Mensen die dezelfde onzekerheden kennen en ons écht begrijpen. Omdat ze net als wij een klein kind hebben met een aangeboren hartafwijking.

7 Steun voor patiënten en hun naasten Een hartgezonde samenleving Dit willen we bereiken Patiënten en hun naasten voelen zich gesteund door de Hartstichting. Dit willen we bereiken Een samenleving die het mensen makkelijker maakt gezond te leven. Krijgt u zelf of een dierbare te maken met een hart- of vaatziekte, dan kunt u op ons rekenen in elke fase van de ziekte. Dit doen wij De Hartstichting is er voor patiënten en naasten met vragen en onzekerheden. Samen met de patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep bieden we: hulp van de medewerksters van onze infolijn Hart en Vaten. uitgebreide informatie over onder meer andoeningen en behandeling op onze website en in onze brochures. persoonlijk contact met andere patiënten en naasten tijdens cursussen, bijeenkomsten en vakantieweken. een sterke stem richting politiek, verzekeraars en zorginstellingen. speciale materialen voor kinderen met een aangeboren hartafwijking en hun ouders. Zoals een voorleesboek en een knuffel. De verleidingen in onze omgeving om ongezond te leven zijn talrijk en vaak onweerstaanbaar. Onvoldoende beweging, te vet en te zout eten en roken verhogen de kans dat u problemen krijgt met uw hart of bloedvaten. Dat zou niet zo hoeven zijn als we onze samenleving anders inrichten. Op een manier die het makkelijker voor u maakt te kiezen voor gezond. Dit doen wij Wij zetten ons in voor een hartgezonde samenleving in Nederland. Dit doen we door: onze invloed te gebruiken om uw leefomgeving gezonder te maken: meer maatregelen om roken te beperken, minder suiker en verzadigd vet in eten, betere voedingsinformatie op producten, minder kinderreclames voor ongezond eten en drinken. kinderen op basisscholen via onze lesmethode Lekker Fit! op een speelse manier te laten ervaren hoe ze gezond kunnen leven. Dit doen we samen met onder meer gezondheidsfondsen, GGD en en gemeenten, scholen, artsen, zorgverleners, overheid en patiëntenorganisaties.

8 Levens redden met reanimatie Dit willen we bereiken Meer mensen overleven een hartstilstand. Mas Mathijsen (54) reanimeerde haar man Adrie: Gelukkig had ik ooit een cursus gevolgd. Anders was Adrie er waarschijnlijk niet meer geweest. Krijgt u in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand en iemand belt 112, dan kunt u er wat ons betreft in de toekomst op rekenen dat de meldkamer vrijwilligers in uw buurt oproept. In afwachting van een ambulance, starten deze burgerhulpverleners binnen 6 minuten met reanimeren en defibrilleren met een AED. Gebieden in Nederland waar dit zo werkt, noemen we een 6-minutenzone. Wij willen dat heel Nederland een 6-minutenzone wordt. Dit doen wij Wij zijn de motor om van Nederland een 6-minutenzone te maken en regelen dat: zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren, defibrilleren met een AED en zich aanmelden als burgerhulpverlener zodat de 112-meldkamer hun hulp kan inroepen bij een hartstilstand. alle 112-meldkamers gebruik maken van het systeem om reanimatievrijwilligers op te roepen. in 6-minutenzones voldoende AED s zijn. Dit doen we samen met onze reanimatiepartners, de 112-meldkamers, ambulancediensten, burgerhulpverleners en beheerders van oproepsystemen.

9 Vooruitgang in 50 jaar Dotteren, een pacemaker, een icd, een stent, trombolyse, de AED, een harttransplantatie, een hartoperatie, cholesterol- en bloeddrukverlagers. Het zijn een aantal van de belangrijke vindingen van de afgelopen halve eeuw die de overlevingskans bij een hart- of vaatziekte vergroten en het leven van patiënten verbeteren en verlengen. En ze hebben effect, want de cijfers liegen er niet om: tot 40 jaar geleden overleed 1 op de 2 mensen aan een hart- of vaatziekte. Nu 1 op de 3. de afgelopen 30 jaar is het aantal mensen dat overlijdt aan een hartinfarct met zo n 80% gedaald. vroeger overleden veel kinderen met een hartafwijking voor hun 18e levensjaar. Nu wordt het merendeel volwassen. De Hartstichting draagt al bijna een halve eeuw bij aan deze ontwikkelingen. Toch blijft het ontzettend hard nodig om te investeren. Want: steeds meer mensen overleven een acuut hart- of vaatprobleem, maar vaak helaas met blijvende schade aan hun hart of hersenen. Helemaal gezond verder leven is nog steeds niet mogelijk. veel oplossingen, zoals nieuwe behandelingen, brengen vragen en verbeteringsmogelijkheden met zich mee.

10 Samen tegen hart- en vaatziekten Om ons werk te kunnen doen, is de steun van mensen die zich geraakt voelen door hart- en vaatziekten onmisbaar. Steun van mensen die samen met ons willen strijden tegen hart- en vaatziekten, zoals: vrijwilligers, collectanten en donateurs patiënten en hun naasten specialisten, artsen en verpleegkundigen wetenschappers leerkrachten politici & beleidsmakers Doet u mee? Alleen samen kunnen we het verschil maken. Help ons daarom in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Elke bijdrage telt. Meld u aan als vrijwilliger of collectant Organiseer een fondsenwervende actie Volg een reanimatiecursus en leer een AED bedienen Doneer Stop met roken Eet lekker & gezond Beweeg elke dag minimaal een half uurtje Kijk voor meer mogelijkheden op Te weinig mensen weten dat hart- en vaatziekten een belangrijke doodsoorzaak bij vrouwen zijn. Elk jaar vragen we hier aandacht voor op Dress Red Day, 29 september. Doe ook mee en laat uw betrokkenheid zien door op deze dag rood te dragen. Veel van de mensen in deze uitgave zetten zich belangeloos in voor de Hartstichting, bijvoorbeeld door geld in te zamelen met de collecte.

11 Theo Koopmans (53): Hoe kan het? dacht ik na mijn 1e hartinfarct. Ik rook niet en leef gezond. In het ziekenhuis vertelden ze me dat het erfelijk was. Het was een opluchting om dat te horen. Ik kan er dus zelf niets aan doen. Janneke (55) is de zus van Theo. Zij zet zich in voor de Hartstichting.

12 Betrouwbare investering De Hartstichting heeft het CBF-keurmerk. Dit betekent dat de Hartstichting voldoet aan de strenge eisen van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Zo mogen de kosten om fondsen te werven niet hoger zijn dan 25% van de opbrengsten. En moet het bestuur onafhankelijk zijn. We zitten ruim binnen de norm van het CBF. Meer informatie vindt u in het meest recente jaarverslag op onze website. Hartstichting Postbus 300, 2501 CA Den Haag info@hartstichting.nl Giro 300 PR28

Hart- en vaatziekten. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn. Daarna vertellen

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Marokkaanse Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn.

Nadere informatie

6-Minutenzone van levensbelang. Laura Slits Claartje de Leeuw 24 november 2015

6-Minutenzone van levensbelang. Laura Slits Claartje de Leeuw 24 november 2015 6-Minutenzone van levensbelang Laura Slits Claartje de Leeuw 24 november 2015 Elke week krijgen 300 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis Bij hartstilstand binnen 6 minuten Nergens

Nadere informatie

Verlaag uw kans op een hart- of vaatziekte

Verlaag uw kans op een hart- of vaatziekte Verlaag uw kans op een hart of vaatziekte Neem het heft in eigen hand! Verlaag het risico op hart en vaatziekten We willen allemaal graag gezond en vitaal oud worden. Daarbij helpt het als u voldoende

Nadere informatie

Gemeente in actie Is uw gemeente voorbereid op een hartstilstand?

Gemeente in actie Is uw gemeente voorbereid op een hartstilstand? Gemeente in actie Is uw gemeente voorbereid op een hartstilstand? Inhoudsopgave Inleiding 3 De 6-Minutenzone 4 Wat kan uw gemeente concreet doen? 6 Steun van gemeente is belangrijk 8 Waarom moet uw gemeente

Nadere informatie

Translating science into better healthcare. Nieuwe bloedvaten beter in beeld

Translating science into better healthcare. Nieuwe bloedvaten beter in beeld Translating science into better healthcare Nieuwe bloedvaten beter in beeld In deze folder leest u de resultaten van een groot onderzoek naar bloedvaten. Onderzoekers, bedrijven en de Hartstichting ontwikkelden

Nadere informatie

Het risico op hart- en herseninfarcten inschatten via bloedcellen

Het risico op hart- en herseninfarcten inschatten via bloedcellen Translating science into better healthcare Het risico op hart- en herseninfarcten inschatten via bloedcellen Deze folder geeft een beknopt overzicht van de resultaten van een groot onderzoek naar het eerder

Nadere informatie

Translating science into better healthcare. Hartfalen beter opsporen en op maat behandelen

Translating science into better healthcare. Hartfalen beter opsporen en op maat behandelen Translating science into better healthcare Hartfalen beter opsporen en op maat behandelen In deze folder leest u de resultaten van een groot onderzoek naar hartfalen. Onderzoekers, bedrijven en de Hartstichting

Nadere informatie

Hartveilige buurten. Bart Vullings Guido Wilmes Bas Wiebinga. een leven redden door samen te werken

Hartveilige buurten. Bart Vullings Guido Wilmes Bas Wiebinga. een leven redden door samen te werken Hartveilige buurten Bart Vullings Guido Wilmes Bas Wiebinga een leven redden door samen te werken Hartstilstand? 112 bellen, ambulance pas na 9,2* minuten aanwezig Meldkamer vraagt of melder zelf kan reanimeren

Nadere informatie

Translating science into better healthcare. Nieuwe tests voor betere controle over bloedstolling

Translating science into better healthcare. Nieuwe tests voor betere controle over bloedstolling Translating science into better healthcare Nieuwe tests voor betere controle over bloedstolling In deze folder leest u de resultaten van een groot onderzoek naar bloedstolling. Onderzoekers, bedrijven

Nadere informatie

Een te hoog cholesterol

Een te hoog cholesterol Een te hoog cholesterol Beschrijving Wat is te een hoog cholesterol? Een te hoog cholesterol wil zeggen dat er te veel cholesterol in uw bloed zit. Dat is schadelijk voor uw slagaders. Het cholesterol

Nadere informatie

Per week krijgen zo n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Als iemand binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en

Per week krijgen zo n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Als iemand binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en 3.555.337 MINDER STERFTE uitgegeven aan 6-Minutenzone in 2016. Dat is 6,2 procent van het totaal. Jaarlijks 2.500 levens redden Per week krijgen zo n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand.

Nadere informatie

1. Wat houden je hart en bloedvaten nou eigenlijk in?

1. Wat houden je hart en bloedvaten nou eigenlijk in? Hart- en vaatziekten Inleiding Ik ga mijn spreekbeurt houden over hart- en vaatziekten. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat er aan hart- en vaatziekten nog steeds veel, vooral oudere mensen overlijden.

Nadere informatie

Hartfalen. Wat is het en hoe herken je het

Hartfalen. Wat is het en hoe herken je het Hartfalen Wat is het en hoe herken je het Hartfalen, onbekend en onderschat Hartfalen is de grote onbekende onder de hartziekten. Hartfalen klinkt misschien bekend in de oren. Het woord doet denken aan

Nadere informatie

CBS: Steeds minder mensen overlijden aan een acuut hartinfarct

CBS: Steeds minder mensen overlijden aan een acuut hartinfarct CBS: Steeds minder mensen overlijden aan een acuut hartinfarct Het aantal mensen dat overlijdt aan een acuut hartinfarct is in 2014 met 7 procent gedaald tot 5,3 duizend. Dit zijn er bijna 400 minder dan

Nadere informatie

Laat nierpatienten overleven.

Laat nierpatienten overleven. Laat nierpatienten overleven. Alles op alles, zodat nierpatiënten zoals Fabian in leven blijven en ook écht blijven leven! Dia l yse is zwaar. De gedachte da t Dirk dit straks ook moet doormaken, maakt

Nadere informatie

Slagaderverkalking in de hals: onschuldig of gevaarlijk?

Slagaderverkalking in de hals: onschuldig of gevaarlijk? Translating science into better healthcare Slagaderverkalking in de hals: onschuldig of gevaarlijk? In deze folder leest u de resultaten van een groot onderzoek naar slagaderverkalking in de bloedvaten

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten: risicoprofiel en leefstijladviezen. Cardiologie Centrum Waterland

Hart- en vaatziekten: risicoprofiel en leefstijladviezen. Cardiologie Centrum Waterland Hart- en vaatziekten: risicoprofiel en leefstijladviezen Cardiologie Centrum Waterland Hart- en vaatziekten: risicoprofiel en leefstijladviezen Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in

Nadere informatie

Zorg bij hart- en vaatziekten

Zorg bij hart- en vaatziekten Zorg bij hart- en vaatziekten Inhoud Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van hart- en vaatziekten 5 Wat kun je er zelf aan doen 6 Geneesmiddelen 6 De Hartstichting

Nadere informatie

Bestrijding ongezonde leefstijl hard nodig om forse stijging diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen te voorkomen.

Bestrijding ongezonde leefstijl hard nodig om forse stijging diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen te voorkomen. Amersfoort, Bussum, Den Haag, 5 april 2007 Bestrijding ongezonde leefstijl hard nodig om forse stijging diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen te voorkomen. Oproep aan de leden van de vaste commissie

Nadere informatie

Niet-reanimerenpenning

Niet-reanimerenpenning Niet-reanimerenpenning www.patientenfederatie.nl/penning In deze brochure leest u meer over de niet-reanimerenpenning. En over hoe u tot een besluit over reanimatie kunt komen. Want beslissen over wel

Nadere informatie

ALGEMENE LEEFREGELS NA EEN BEROERTE

ALGEMENE LEEFREGELS NA EEN BEROERTE ALGEMENE LEEFREGELS NA EEN BEROERTE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis u enkele algemene leefregels na de beroerte (= CVA (Cerebro Vasculair Accident) die u heeft gehad. Dit kan zijn

Nadere informatie

Nazorg na een beroerte

Nazorg na een beroerte Neurologie en Neurochirurgie Nazorg na een beroerte www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU038 / Nazorg na een beroerte / 26-03-2019 2 Nazorg

Nadere informatie

Onze missie en onze speerpunten

Onze missie en onze speerpunten Onze missie en onze speerpunten Er lijden en overlijden te veel mensen aan hart- en vaatziekten. De Hartstichting wil de strijd tegen hart- en vaatziekten winnen. Onze missie is: minder mensen overlijden

Nadere informatie

Oproep van uw huisarts voor het opstellen van een Cardiovasculair Risicoprofiel Risicofactoren hart- en vaatziekten in beeld

Oproep van uw huisarts voor het opstellen van een Cardiovasculair Risicoprofiel Risicofactoren hart- en vaatziekten in beeld Oproep van uw huisarts voor het opstellen van een Cardiovasculair Risicoprofiel Risicofactoren hart- en vaatziekten in beeld Hart- en vaatziekten zijn in Nederland de belangrijkste bedreiging van de gezondheid.

Nadere informatie

BASISSTOF 1 HET BLOED OM TE ONTHOUDEN

BASISSTOF 1 HET BLOED OM TE ONTHOUDEN BASISSTOF 1 HET BLOED Bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen en bloedplaatjes. 55% is bloedplasma. 45% bloedcellen en bloedplaatjes. Er zijn twee soort bloedcellen: rode bloedcellen en witte bloedcellen.

Nadere informatie

Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten

Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten Chirurgie Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten i Patiënteninformatie Tips en leefregels Slingeland Ziekenhuis Algemeen Vaatziekten ontstaan door het dichtslibben van slagaders als

Nadere informatie

De eerste zes minuten bij een hartstilstand Wanneer elke seconde telt. Leren reanimeren en defibrilleren met de AED

De eerste zes minuten bij een hartstilstand Wanneer elke seconde telt. Leren reanimeren en defibrilleren met de AED De eerste zes minuten bij een hartstilstand Wanneer elke seconde telt Leren reanimeren en defibrilleren met de AED Reanimatie: eerste hulp bij hartstilstand! Wist u dat elke week 300 Nederlanders buiten

Nadere informatie

Als elke seconde telt...

Als elke seconde telt... www.hartslagnu.nl Als elke seconde telt......kunnen we dan op jou rekenen? Meld je nu aan als burgerhulpverlener Plotseling kan uw hulp nodig zijn! In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een

Nadere informatie

Niet-reanimerenpenning

Niet-reanimerenpenning Niet-reanimerenpenning www.patientenfederatie.nl/penning In deze brochure leest u meer over de niet-reanimerenpenning. En over hoe u tot een besluit over reanimatie kunt komen. Want beslissen over wel

Nadere informatie

Niet-reanimerenpenning

Niet-reanimerenpenning Niet-reanimerenpenning www.patientenfederatie.nl/penning In deze brochure leest u meer over de niet-reanimerenpenning. En over hoe u tot een besluit over reanimatie kunt komen. Want beslissen over wel

Nadere informatie

Leefregels na een beroerte. Neurologie

Leefregels na een beroerte. Neurologie Leefregels na een beroerte Neurologie U bent of uw familielid is onlangs wegens een beroerte opgenomen geweest op onze afdeling. In deze folder geven we informatie over de leefregels waar u zich aan kunt

Nadere informatie

Bouw aan je gezondheid

Bouw aan je gezondheid Bouw aan je gezondheid Gratis leefstijladvies en begeleiding voor werknemers in de bouw Informatie voor de werknemer Hart- en vaatziekten Gezond en vitaal zijn; wie wil dat niet? Iedereen wil tenslotte

Nadere informatie

Hart- en vaataandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in de Westerse wereld. Daarom moeten we werk maken van:

Hart- en vaataandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in de Westerse wereld. Daarom moeten we werk maken van: Hart- en vaataandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in de Westerse wereld. Daarom moeten we werk maken van: 1 CARDIOVASCULAIRE PREVENTIE BIJ VROUWEN. 2 SENSIBILISATIE van de vrouw

Nadere informatie

Thuis verder na een CVA of TIA

Thuis verder na een CVA of TIA Thuis verder na een CVA of TIA U bent in het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop opgenomen vanwege een beroerte, ook wel een Cerebro Vasculair Accident (CVA) genoemd. Een beroerte is een ongeluk in de bloedvaten

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten: risicoprofiel en leefstijladviezen

Hart- en vaatziekten: risicoprofiel en leefstijladviezen Hart- en vaatziekten: risicoprofiel en leefstijladviezen Hart- en vaatziekten: risicoprofiel en leefstijladviezen Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld. Het onderliggende

Nadere informatie

Informatie over (niet-)reanimeren

Informatie over (niet-)reanimeren Informatie over (niet-)reanimeren iet-reanimerenpenning Wat is reanimatie? Wat is de overlevi ans? Wat merkt het slachtoffer? Hoe groot is de kans op (blijv chade? Wel of niet reanimeren? Uw wens telt

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1759 woorden 8 januari keer beoordeeld

Werkstuk door een scholier 1759 woorden 8 januari keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1759 woorden 8 januari 2007 6 159 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoudsopgave: BLZ 1 Inhoudsopgave BLZ 2 Inleiding BLZ 3 Hoofdstuk 1: Waar zit wat bij het hart? BLZ 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Georgie Dom. Hart & vaten gezond. Informatie en preventie

Georgie Dom. Hart & vaten gezond. Informatie en preventie Georgie Dom Hart & vaten gezond Informatie en preventie 1 e druk, augustus 2010 Copyright 2010 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties voorbehouden Inlichtingen Consumentenbond

Nadere informatie

Vermoeidheid & hartziekten

Vermoeidheid & hartziekten Vermoeidheid & hartziekten Menno Baars, cardioloog HartKliniek Nederland april 2014 Cardioloog van de nieuwe HartKliniek Nieuwe organisatie van eerstelijnscardiologiecentra Polikliniek & dagbehandeling

Nadere informatie

Beroerte en een TIA zijn spoedeisende ziekten. Rob Bernsen en Marian van Zagten Neurologen JBZ

Beroerte en een TIA zijn spoedeisende ziekten. Rob Bernsen en Marian van Zagten Neurologen JBZ Beroerte en een TIA zijn spoedeisende ziekten Rob Bernsen en Marian van Zagten Neurologen JBZ TIA CVA: inhoud + TIA: Rob Bernsen + CVA: Marian van Zagten + Rijbewijs : Rob Bernsen Voorlichting Hartstichting

Nadere informatie

Vragenlijst. S.v.p. helemaal invullen vóór uw bezoek aan de vaatverpleegkundige

Vragenlijst. S.v.p. helemaal invullen vóór uw bezoek aan de vaatverpleegkundige Vragenlijst S.v.p. helemaal invullen vóór uw bezoek aan de vaatverpleegkundige en meenemen! Voorgeschiedenis en verwijzing Hartproblemen Heeft u Angina Pectoris klachten (klachten van pijn, een drukkend

Nadere informatie

Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen.

Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen. Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen. informatie voor zorgverleners Samen met jou strijdt Harteraad voor de beste zorg voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Harteraad zorgt voor

Nadere informatie

Welkom. Publiekslezing Hartaandoeningen. 10 maart 2016

Welkom. Publiekslezing Hartaandoeningen. 10 maart 2016 Welkom Publiekslezing Hartaandoeningen 10 maart 2016 Voorstellen Ineke Sterk Verpleegkundig specialist interne geneeskunde Programma publiekslezing 19.30 uur Aanvang publiekslezing 19.45 uur Lezing cardioloog

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Onderzoek en behandeling 1

Hartkatheterisatie. Onderzoek en behandeling 1 Hartkatheterisatie Onderzoek en behandeling 1 De Hartstichting De Hartstichting wil dat minder mensen vroegtijdig hart- en vaatziekten krijgen of eraan overlijden. Ook het ongemak en leed dat patiënten

Nadere informatie

Plotselinge hartstilstand Samen naar een betere overleving. Ton Gorgels

Plotselinge hartstilstand Samen naar een betere overleving. Ton Gorgels Plotselinge hartstilstand Samen naar een betere overleving Ton Gorgels https://limburg.bbvms.com/view/website/2644683.html Incidentie hartstilstand in Limburg 67 per 100.000 inwoners per jaar 95 per 100.000

Nadere informatie

Minder kans op kanker

Minder kans op kanker Georgie Dom Minder kans op kanker Informatie & preventie 1 e druk, augustus 2012 Copyright 2012 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties voorbehouden Inlichtingen Consumentenbond

Nadere informatie

Samen maken we Fryslân Hartveilig

Samen maken we Fryslân Hartveilig Samen maken we Fryslân Hartveilig Geschreven door: Stichting Fryslân Hartveilig Datum: 10-05-2016 Status: CONCEPT Contact: Fryslân Hartveilig Westersingel 4 8913 CK, Leeuwarden Mail: info@fryslanhartveilig.frl

Nadere informatie

Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden

Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden 1 op de 3 Neder landers krijgt diabetes -> Wat is het? -> Hoe herken je het? -> Is het te genezen? Wat is diabetes? Diabetes heet ook wel suikerziekte,

Nadere informatie

Diabetes: zo zit dat. Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes. Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen?

Diabetes: zo zit dat. Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes. Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen? Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen? Wat is diabetes? Diabetes type 1, diabetes type 2 de

Nadere informatie

Het vrouwen hart en andere onderwerpen. R. de Vos Anesthesioloog MMT-arts (np) Bestuurslid Stichting Reanimatie

Het vrouwen hart en andere onderwerpen. R. de Vos Anesthesioloog MMT-arts (np) Bestuurslid Stichting Reanimatie Het vrouwen hart en andere onderwerpen R. de Vos Anesthesioloog MMT-arts (np) Bestuurslid Stichting Reanimatie Stichting Reanimatie Noord Nederland 4 november 2017 Europese Reanimatieraad Nederlandse Reanimatieraad

Nadere informatie

Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018

Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018 Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018 1 1 Houd je hart gezond Programma Leefstijl Risicofactoren Meest voorkomende hart- en vaatziekten Gezond bewegen 2 2 Werking van het hart 3 3 Werking van het hart

Nadere informatie

Wat is een AED? Hoe werkt een AED?

Wat is een AED? Hoe werkt een AED? Wat is een AED? Een AED is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen, wanneer er sprake is van levensbedreigende hartritmestoornissen. Een ingebouwde computer analyseert

Nadere informatie

Perifeer vaatlijden en aneurysma. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Perifeer vaatlijden en aneurysma. Wat is het en wat kun je eraan doen? Van harte welkom! Perifeer vaatlijden en aneurysma. Wat is het en wat kun je eraan doen? 19.30 uur Zaal open 20.00 uur Opening van het programma door Wendy de Valk, gastvrouw Martini ziekenhuis 20.10 Presentatie

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hart-en vaat ziekten

Samenvatting Biologie Hart-en vaat ziekten Samenvatting Biologie Hart-en vaat ziekten Samenvatting door J. 1717 woorden 10 maart 2013 6,4 9 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie overal Bouw en werking van het hart Het hart is ongeveer zo

Nadere informatie

Translating science into better healthcare. Hart- en vaatziekten bij diabetes type 2 eerder opsporen

Translating science into better healthcare. Hart- en vaatziekten bij diabetes type 2 eerder opsporen Translating science into better healthcare Hart- en vaatziekten bij diabetes type 2 eerder opsporen Deze folder geeft een beknopt overzicht van de resultaten van een groot onderzoek naar het eerder opsporen

Nadere informatie

LEEFREGELS NA EEN BEROERTE FRANCISCUS VLIETLAND

LEEFREGELS NA EEN BEROERTE FRANCISCUS VLIETLAND LEEFREGELS NA EEN BEROERTE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U bent onlangs opgenomen geweest na een beroerte (een herseninfarct, een hersenbloeding). Via deze folder willen wij u informatie geven over de

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

cijfers en feiten Hart- en vaatziekten bij vrouwen en mannen Uitgave van de Nederlandse Hartstichting februari 2011

cijfers en feiten Hart- en vaatziekten bij vrouwen en mannen Uitgave van de Nederlandse Hartstichting februari 2011 cijfers en feiten Hart- en vaatziekten bij vrouwen en mannen Uitgave van de Nederlandse Hartstichting februari 211 Sterfte bij vrouwen en mannen Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke oorzaak van overlijden

Nadere informatie

Passantentarieven 2018 Sport- en Beweegkliniek

Passantentarieven 2018 Sport- en Beweegkliniek 14C009 990029010 555,00 Meer dan vijf contacten bij een psychische stoornis 14C010 990029011 260,00 1 of 2 contacten bij een psychische stoornis 14C011 990029012 380,00 3 tot vijf contacten bij een psychische

Nadere informatie

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Vaatrisicopoli Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen 1 Vaatrisicopoli Bent u in het verleden

Nadere informatie

Problemen met de slagaders

Problemen met de slagaders Arterieel vaatlijden Problemen met de slagaders U heeft een afwijking in de slagaders. In deze informatie wordt hier uitleg over gegeven. Bedenk dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Informatie over (niet)-reanimeren

Informatie over (niet)-reanimeren Informatie over (niet)-reanimeren iet-reanimerenpenning Wat is reanimatie? Wat is de overlevi ans? Wat merkt het slachtoffer? Hoe groot is de kans op (blijv chade? Wel of niet reanimeren? Uw wens telt

Nadere informatie

Passantentarieven 2017 Sport- en Beweegkliniek

Passantentarieven 2017 Sport- en Beweegkliniek 14C009 990029010 555,00 Meer dan vijf contacten bij een psychische stoornis 14C010 990029011 260,00 1 of 2 contacten bij een psychische stoornis 14C011 990029012 380,00 3 tot vijf contacten bij een psychische

Nadere informatie

Opsporing Familiaire Hypercholesterolemie

Opsporing Familiaire Hypercholesterolemie Opsporing Familiaire Hypercholesterolemie 2 Opsporing Familiaire Hypercholesterolemie Deze brochure van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) informeert u over Familiaire Hypercholesterolemie (FH) en

Nadere informatie

Het kan mij dus ook overkomen!

Het kan mij dus ook overkomen! HET JAAR 2014 Het kan mij dus ook overkomen! 29 MEI 2015 Elke dag schoppen hart-en vaatziekten honderden levens overhoop - 1 - «ONZE DROOM MINDER STERFTE MINDER ZIEKTE MINDER LEED MEER KENNIS SAMEN STRIJDEN

Nadere informatie

TIA en dan. Transient ischemic attack

TIA en dan. Transient ischemic attack TIA en dan Transient ischemic attack Een TIA (transient ischemic attack) is een plotseling optredende neurologische uitval (voorbijgaande beroerte). Dit komt door een tijdelijke afsluiting van een bloedvat

Nadere informatie

ICD Implanteerbare Cardioverter - Defibrillator

ICD Implanteerbare Cardioverter - Defibrillator ICD Implanteerbare Cardioverter - Defibrillator Cardiologie Beter voor elkaar 2 Een ICD is evenals een pacemaker een klein apparaatje dat onder de huid wordt geïmplanteerd bij mensen met een hartritmestoornis.

Nadere informatie

Hartstichting jaarverslag 2010. Zolang levens te vroeg stoppen, blijven wij doorgaan.

Hartstichting jaarverslag 2010. Zolang levens te vroeg stoppen, blijven wij doorgaan. Hartstichting jaarverslag 2010 Zolang levens te vroeg stoppen, blijven wij doorgaan. Voorwoord Ondanks de financiële crisis, hebben we onze doelstellingen van 2010 kunnen waarmaken. We zijn trots dat

Nadere informatie

IK WIL WEL, MAAR MIJN HART KLOPT NIET

IK WIL WEL, MAAR MIJN HART KLOPT NIET Sil, 6 jaar IK WIL WEL, MAAR MIJN HART KLOPT NIET Dagelijks worden er in Nederland 4 kinderen geboren met een hartafwijking. Dagelijks krijgen er 3 kinderen een openhartoperatie om te kunnen overleven

Nadere informatie

Nadenken over reanimatie Informatie voor de cliënt

Nadenken over reanimatie Informatie voor de cliënt Nadenken over reanimatie Informatie voor de cliënt Samenvatting Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans op een hartstilstand. Het is belangrijk dat familie en hulpverleners weten of ze u dan wel of niet

Nadere informatie

Voorbijgaande verstopping van een bloedvat in de hersenen

Voorbijgaande verstopping van een bloedvat in de hersenen TIA Voorbijgaande verstopping van een bloedvat in de hersenen Een TIA is een voorbijgaande verstopping van een bloedvat in de hersenen. In deze folder leest u meer informatie over wat een TIA precies is,

Nadere informatie

2012 Hart voor Limburg Reanimatie Oproep Netwerk

2012 Hart voor Limburg Reanimatie Oproep Netwerk Inhoud presentatie 13 februari 2012 De kans een mensenleven te redden krijg je niet elke dag Opening Hart voor Limburg Cijfers en wetenswaardigheden met betrekking tot een circulatiestilstand Kenmerk,

Nadere informatie

BELGISCHE CARDIOLOGISCHE LIGA HOGE BLOEDDRUK. psamtik@fotolia DUIDELIJKE ANTWOORDEN

BELGISCHE CARDIOLOGISCHE LIGA HOGE BLOEDDRUK. psamtik@fotolia DUIDELIJKE ANTWOORDEN BELGISCHE CARDIOLOGISCHE LIGA HOGE BLOEDDRUK psamtik@fotolia DUIDELIJKE ANTWOORDEN Globaal Cardiovasculair Risico Sommige gedragingen in ons dagelijks leven vergroten de kans dat we vroeg of laat problemen

Nadere informatie

Preventie consult. Huisartspraktijk J.B. Sanders

Preventie consult. Huisartspraktijk J.B. Sanders Preventie consult Het risico op ziekte is nooit precies te voorspellen. U kunt wel te weten komen of uw risico op bepaalde ziekten misschien hoger is. Suikerziekte, hartinfarcten en beroertes zijn ernstige

Nadere informatie

Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten)

Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten) Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten) Inleiding U bent door uw behandelend arts verwezen naar de vaatrisicopolikliniek omdat u een vaatziekte heeft en/of vanwege risicofactoren voor het

Nadere informatie

Thema: Beroerte. Nieuwe ontwikkelingen. Maarten Uyttenboogaart Neuroloog in opleiding. 3 maart 2010 16-3-2010 2

Thema: Beroerte. Nieuwe ontwikkelingen. Maarten Uyttenboogaart Neuroloog in opleiding. 3 maart 2010 16-3-2010 2 Thema: Beroerte Nieuwe ontwikkelingen Maarten Uyttenboogaart Neuroloog in opleiding 3 maart 2010 16-3-2010 2 Inhoud Behandeling acuut herseninfarct: - stroke unit - trombolyse - dotteren - schedeldaklichting

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Inleiding Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma in het Hartrevalidatiecentrum Eindhoven, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het

Nadere informatie

Werking van het hart. Algemene informatie over het hart, de bloedvaten en de meest voorkomende hart- en vaataandoeningen

Werking van het hart. Algemene informatie over het hart, de bloedvaten en de meest voorkomende hart- en vaataandoeningen Werking van het hart Algemene informatie over het hart, de bloedvaten en de meest voorkomende hart- en vaataandoeningen Het hart is een pomp Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak in Nederland.

Nadere informatie

Herseninfarct Snelle behandeling in de eerste uren

Herseninfarct Snelle behandeling in de eerste uren Herseninfarct Snelle behandeling in de eerste uren Een snelle behandeling in de eerste uren kan voorkomen dat een herseninfarct ernstige gevolgen heeft. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Nadere informatie

Cardiologisch onderzoek

Cardiologisch onderzoek Dilaterende Cardiomyopathie Een dilaterende cardiomyopathie (DCM) is een aandoening waarbij de hartspier is verwijd. Dit gaat doorgaans gepaard met het dunner worden van de hartspier. Geschat wordt dat

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Stichting Genetische Hartspierziekte PLN. Periode 2015

BELEIDSPLAN. Stichting Genetische Hartspierziekte PLN. Periode 2015 BELEIDSPLAN Stichting Genetische Hartspierziekte PLN Periode 2015 Stichting Genetische Hartspierziekte PLN Postbus 66 1775 ZH MIDDENMEER RSIN/fiscaal nummer: 8518 79 950 1. Inleiding In dit beleidsplan

Nadere informatie

Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten

Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten WWW.ZORROO.NL 1 Voorwoord Zorroo staat voor Zorggroep Regio Oosterhout & Omstreken. Wij zijn een organisatie die samen met uw huisarts en andere

Nadere informatie

TIA en dan. Transient ischemisch attack

TIA en dan. Transient ischemisch attack TIA en dan Transient ischemisch attack Een TIA (transient ischemisch attack) is een plotseling optredende neurologische uitval (voorbijgaande beroerte). Dit komt door een tijdelijke afsluiting van een

Nadere informatie

Project 6-minutenzones Purmerend. Henk Scheltinga Projectadviseur

Project 6-minutenzones Purmerend. Henk Scheltinga Projectadviseur Project 6-minutenzones Purmerend Henk Scheltinga Projectadviseur Projectinhoud AED s werven Burgerhulpverleners werven Kasten + AED s installeren Beheer inrichten Waarom / Daarom (1) 16.000 slachtoffers

Nadere informatie

Polikliniek hartfalen

Polikliniek hartfalen Polikliniek hartfalen U bent onder behandeling bij het Hartcentrum van het Radboudumc. Tijdens uw ziekenhuisopname of uw bezoek aan de polikliniek wordt u gevraagd om verdere controles via de Hartfalenpolikliniek

Nadere informatie

Het verband tussen vitamine C en hart- en vaatziekten

Het verband tussen vitamine C en hart- en vaatziekten Het verband tussen vitamine C en hart- en vaatziekten Hart- en vaatziekten zijn in Nederland nog altijd de nummer 1 doodsoorzaken. Atherosclerose, de medische naam voor aderverkalking, is in de meeste

Nadere informatie

FAQ s ZES MINUTEN ZONE KOUDENHOVEN. 1. Wat is een zes minuten zone? 2. Waarom wordt een Zes Minuten Zone ingericht? 3. Hoe werkt een Zes Minuten

FAQ s ZES MINUTEN ZONE KOUDENHOVEN. 1. Wat is een zes minuten zone? 2. Waarom wordt een Zes Minuten Zone ingericht? 3. Hoe werkt een Zes Minuten In de nieuwsbrief van de wijkvereniging kon u vorige week lezen over de voortgang van de Zes Minuten Zone in Koudenhoven. We hebben u in die brief een uitgebreide uitleg beloofd naar aanleiding van de

Nadere informatie

Ouderen veranderen. mee en zel. Prof.dr. Herman J.M. Cools

Ouderen veranderen. mee en zel. Prof.dr. Herman J.M. Cools Ouderen veranderen mee en zel Prof.dr. Herman J.M. Cools specialist Ouderengeneeskunde n.p. oud medisch-directeur Zorginstellingen Pieter van Foreest emeritus hoogleraar verpleeghuisgeneeskunde afdeling

Nadere informatie

Arterieel vaatlijden

Arterieel vaatlijden Arterieel vaatlijden Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van het perifeer (slagaderlijk) arterieel vaatlijden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Pre-diabetes. Vasculair Preventie Centrum

Pre-diabetes. Vasculair Preventie Centrum Pre-diabetes Vasculair Preventie Centrum Wat is pre-diabetes? Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het glucosegehalte in uw bloed (bloedsuiker) is, vooral s ochtends voordat u gegeten

Nadere informatie

Uw bezoek aan de vasculaire polikliniek.

Uw bezoek aan de vasculaire polikliniek. Uw bezoek aan de vasculaire polikliniek www.nwz.nl Inhoud Wat is atherosclerose? 3 Afspraak met verpleegkundig specialist 3 Bloedonderzoek en vragenlijst 4 Uw eerste bezoek aan vasculaire polikliniek 4

Nadere informatie

Cardiologisch onderzoek

Cardiologisch onderzoek Non-compactie Cardiomyopathie Een non-compactie cardiomyopathie (NCCM) is een aandoening waarbij er diepe groeven in de hartspier zitten. NCCM kan het enige verschijnsel zijn, maar kan ook worden gevonden

Nadere informatie

Patiënten Informatie Map voor patiënten na een hartinfarct

Patiënten Informatie Map voor patiënten na een hartinfarct Patiënten Informatie Map voor patiënten na een hartinfarct Activiteitenschema en begeleiding fysiotherapeut Door het hartinfarct is er bij u een stukje spierweefsel afgestorven. Dit gedeelte zal in de

Nadere informatie

Medische Publieksacademie

Medische Publieksacademie Medische Publiekacademie Medisch Centrum Leeuwarden Leeuwarder Courant 22 september 2015 #mclmpa 1 Beroerte of CVA: herkennen en snel handelen! Elly van der Kooi, neuroloog Wouter Schuiling, neuroloog

Nadere informatie

Herken een beroerte 1

Herken een beroerte 1 Herken een beroerte 1 De Hartstichting De Hartstichting wil dat minder mensen vroegtijdig hart- en vaatziekten krijgen of eraan overlijden. Ook het ongemak en leed dat patiënten en hun naasten ervaren,

Nadere informatie

Risicofactoren die een rol spelen in het proces van atherosclerose zijn:

Risicofactoren die een rol spelen in het proces van atherosclerose zijn: Arterieel vaatlijden Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van het perifeer (slagaderlijk) arterieel vaatlijden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Dewi Segaar. 26 april Manager Samenwerkingen Alliantie Nederland Rookvrij

Dewi Segaar. 26 april Manager Samenwerkingen Alliantie Nederland Rookvrij Dewi Segaar 26 april 2018 Manager Samenwerkingen Alliantie Nederland Rookvrij INHOUD Hoe het begon: de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) - wat en waarom? Wat is de aanpak van ANR? Wat is het resultaat?

Nadere informatie

MIJN KIND HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU?

MIJN KIND HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU? MIJN KIND HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU? Inhoudsopgave Wat is Type 1 Diabetes?... p. 6 Is mijn kind te genezen?... p. 10 Kan mijn kind nog op schoolkamp?... p. 12 Kan mijn kind nog op zichzelf wonen?...

Nadere informatie