5x2 of 3x2 meter. De achter- en. zijwanden bestaan uit ingelaste. traliehekpanelen, dus oersolide. Wie maakt de eerste goal?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5x2 of 3x2 meter. De achter- en. zijwanden bestaan uit ingelaste. traliehekpanelen, dus oersolide. Wie maakt de eerste goal?"

Transcriptie

1

2 FalcoFit buitenfitness; voor een complete work-out in de gezonde buitenlucht. Fietsaanleunbeugel; deze heeft een schuine vorm en is een mooi geheel met het sportcomplex IISPA in Almelo. Tafeltennis; Stalen tafeltennistafel. Zelfs het netje is van staal. Het tafelblad is van Trespa. Geheel onderhoudsvrij. Hoe grote mensen kunnen scoren bij de jeugd... Ze komen steeds vaker terug: trapveldjes. En ze zijn als vanouds weer populair. Voor langdurig voetbal- of basketbal is dan wel een vandalismebestendig voetbaldoel nodig. Zoals deze van Falco. Ook verkrijgbaar zonder basket. Geschikt voor alle locaties, naar keuze met een afmeting van 5x2 of 3x2 meter. De achter- en zijwanden bestaan uit ingelaste traliehekpanelen, dus oersolide. TRAPVELDDOEL Wie maakt de eerste goal? MEER WETEN? VRAAG HET 400 PAGINA S DIKKE FALCO GROTE BUITENBOEK AAN. BEL (0546) OF KIJK OP

3 Voor u ligt het eerste Magazine van Sportbedrijf Almelo. In dit magazine stellen wij ons aan u voor. Wie is het Sportbedrijf? Waar kan ik ze vinden? Wat kan ik allemaal doen bij het Sportbedrijf? Naast dat wij onszelf willen voorstellen laten we ook andere mensen aan het woord die allemaal betrokken en verbonden zijn met de sport in Almelo. Wij hopen dat u zich in het nieuwe jaar heeft voorgenomen om te gaan of te blijven sporten. Sporten is belangrijk, sporten leert het beste uit mensen te halen. Zelfvertrouwen, zelfbeheersing, weerbaarheid, discipline en respect zijn waarden die onlosmakelijk aan de sport verbonden zijn. Veel leesplezier!! En een sportief 2012 gewenst!! Copyright 2012 Sportbedrijf Almelo Redactie: Erik Busscher Eric Kuiper Tom van den Berg Jantien Bussink Ron Hemmink Bert Holst Afdeling communicatie gemeente Almelo Vormgeving: Paulien Design, Dalfsen Fotografie: Erik Karst Fotografie, Zwolle Druk: Veldhuis Media, Raalte Oplage: stuks Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Jan van Marle: Bewegen is goed voor iedereen. 5 Sportbedrijf Almelo, het loket voor de sport. 6 Sociale aspect heel belangrijk bij sport. 9 Supervrijwilligster Nancy van Baar 11 Almelose Minke Geurkink, talent van T.O.N. én Achilles 12 Wat heeft IISPA u te bieden? 15 Onze moderne tennishallen 17 Combinatiefunctionaris helpt kinderen meer te bewegen 18 Zwemlessen voor jong en oud 21 Waterpolo is niet voor lieverdjes 22 Enorme keuze uit verschillende zwemactiviteiten 24 Activiteitenlijst 29 Bereikbaarheid & locaties 31 Voordeelbonnen 33 Op de voorpagina ziet u een deel van het kunstwerk afgebeeld, dat voor de IISPA staat. In 2010 kreeg Mieke van den Hoeven van de gemeente Almelo de opdracht om op het voorterrein van de IISPA, een multifunctionele sportaccomodatie, een kunstwerk uit te voeren. Op 16 november 2011 werd Turning - Buitenspel onthuld. Fragmenten van de belijning van de sportvloeren zijn terug te vinden op de verschillende transparante vlakken van het kunstwerk. Rond de verticale kolommen zie je op verschillende hoogtes cirkels en lijnfragmenten. De belijning is losgemaakt van zijn functie en komt nu zelf in beweging, waardoor grenzen en kaders gaan verschuiven. De bewegingen van het kunstwerk hebben een relatie met de activiteiten in de verschillende sporthallen. Doordat de aandrijving van de verschillende delen is gekoppeld aan het centrale lichtpaneel van de IISPA starten er verschillende bewegingssequenties als er binnen in de hallen activiteiten zijn en als de lichten aan gaan. Doordat de volgorde, de duur, het tempo en de richtingen van de draaibewegingen steeds variëren, ontstaat er buiten bij de IISPA een nieuw spel met nieuwe spelregels.

4

5 Elke woensdagavond is sportwethouder Jan van Marle te vinden in het fitnesscentrum. Op een vast tijdstip en altijd met hetzelfde groepje, zegt hij: Als stok achter de deur, zodat ik niet te snel in de verleiding kom om het over te slaan. Soms dien ik echter andere verplichtingen na te komen, maar dat doe ik alleen als het heel belangrijk is en die afweging maak ik zelf. In de sportschool traint Van Marle vooral op de fiets en de loopband: Ik doe dat om in conditie te blijven. Dat vind ik voor mijzelf nodig omdat ik nagenoeg de hele dag zit en vaak buiten de deur eet. Bewegen is overigens belangrijk voor iedereen. Zeker ook voor kinderen. Niet alleen voor hun lichamelijke ontwikkeling, maar sport is ook goed voor je doorzettingsvermogen. Je leert afzien en samenwerken. En ook heel belangrijk is dat je door sport dingen leert waar je je hele leven wat aan hebt, zoals zelfdiscipline en het stellen van doelen. Maar, en dat is het belangrijkste, sport is vooral heel erg leuk om te doen. Door initiatieven als het Jeugdfonds en Almelo Doet Mee probeert Almelo daarom sport ook mogelijk te maken voor kinderen uit gezinnen die het niet kunnen betalen. Vrijgesteld van lopen Voordat Jan van Marle wethouder was, vervulde hij een bestuursfunctie op sportgebied. Ik ben jarenlang penningmeester geweest van de Enschede Marathon. Als bestuurslid was ik overigens vrijgesteld van lopen. Aan de halve marathon doen veel individuele sporters mee. Het is breedtesport, maar voor mij is dat topsport. In mijn tijd begonnen we ook met de clinics onder leiding van Marti ten Kate. Sportaccommodaties vaker gebruiken Het Almelose sportbeleid is erop gericht veel sportactiviteiten aan te bieden. Van Marle: Daar proberen we zo lang mogelijk mee door te gaan, ondanks de bezuinigingen. Dat vereist wel een andere manier van denken, ook bij de verenigingen. Want op dit moment is er wel veel van hetzelfde en ik vind dat we sportaccommodaties efficiënter kunnen gebruiken, ook overdag. Op de sportparken in Almelo zou veel meer kunnen gebeuren. Lat steeds hoger leggen Op zijn vaste woensdagavond werkt Jan van Marle zich elke week in het zweet: Dat is wel de bedoeling, anders heb je er niet zoveel aan. Je probeert toch de lat steeds iets hoger te leggen. Maar Van Marle kan ook passief genieten van sport: Bij Heracles natuurlijk. In het verleden kocht ik geregeld een kaartje, tegenwoordig bezoek ik nagenoeg elke thuiswedstrijd. Of er overeenkomsten zijn tussen sport en politiek? Je zou kunnen zeggen dat politiek topsport is. Niet zozeer vanwege de fysieke inspanning, maar omdat je soms beslissingen moet nemen die invloed hebben op de gehele Almelose samenleving.

6 Het Sportpark Schelfhorst Windmolenbroek Gymlokaal Eninver Gymlokaal Rappersweg Gymlokaal Cath. van Renneslaan Gymlokaal Kamperfoeliestraat Gymlokaal Beverdamlaan Gymlokaal Haghoeksweg Gymlokaal Welgelegen Gymlokaal Willem de Clerqstraat Gymlokaal Hantermanstraat Turnhal Bosan TON Turnhal FAG Topsporthal Breedtesporthal

7 Tennishal Het Sportpark Tennishal Schelfhorst Binnenbad Het Sportpark Buitenbad Het Sportpark Uitbreiding verantwoordelijkheden Sportbedrijf in 2012/2013: Kijk voor meer informatie op: Sportcafé Het Sportpark Sportcafé Schelfhorst Sportcafé Windmolenbroek Sportcafé IISPA Naam: Erik Busscher Beroep: directeur Sportbedrijf Almelo Sportbedrijf Almelo is een jonge startende organisatie. Vanuit verschillende disciplines zijn professionele mensen ondergebracht in het Sportbedrijf. Met als doel: Sportbedrijf Almelo moet het Sportloket worden in Almelo. Naast het verhuren van de accommodaties zijn we ook erg actief met diverse sportactiviteiten. In het zwembad verzorgen we een compleet programma, met de combifunctionarissen en sportbuurtwerkers zijn we actief in de wijken, bij verenigingen en op scholen. Daarnaast zal het Sportbedrijf een actieve rol gaan vervullen op het gebied van topsportevenementen en topsportontwikkeling. Sportbedrijf Almelo is een betrouwbare, enthousiaste organisatie die op een breed gebied het sportklimaat in Almelo wil stimuleren en optimaliseren. Sportbedrijf Almelo: voortdurend in beweging!

8

9 Veel mensen doen aan sport omdat het goed is voor de gezondheid. En daarnaast is sporten dikwijls een moment om sociale contacten te onderhouden en om mensen te leren kennen. Tijdens het sporten maar ook na het sporten treffen mensen elkaar. Sportbedrijf Almelo exploiteert naast de sportaccommodaties ook vier sportcafés. Al die cafés hebben een eigen sfeer en bieden onze gasten de gelegenheid om voor of na het sporten even gezellig bij te praten. Indien u na uw toernooi of evenement iets meer wilt dan alleen een kopje koffie en een drankje is dat ook mogelijk. De horeca afdeling van het Sportbedrijf kan in al haar vestigingen een lunch of een buffet verzorgen. Van een heerlijk belegd broodje tot een smakelijk tapas buffet; er is voor elk wat wils en voor elk budget.

10

11 Supervrijwilligers. Ze zijn er nog, mensen die wekelijks zo n tien uur in touw zijn voor hun vereniging. Onbetaald. Nancy van Baar is er zo een. Voor haar basketbalvereniging Uitsmijters maakt ze heel wat uren in de week. Met veel plezier zegt ze, want Uitsmijters is echt mijn club. Het maken van de afspraak is al lastig. Twee avonden is ze onbereikbaar. Ze is naar de club, vertellen ze thuis. Tsja, ik ben inderdaad heel actief bij Uitsmijters, ben geregeld een avond weg., vertelt ze als ze een keer s avonds laat thuis is. Ik ben onder meer scheidsrechter, zaalwacht, competitieleider, ik geef scheidsrechterscursussen en organiseer toernooien. En zaken die tussendoor moeten gebeuren. Dan ben je nogal wel eens een avondje weg. Ze doet het allemaal graag, maar zo geeft Nancy ook aan, het wordt ook voor Uitsmijters steeds moeilijker om aan vrijwilligers te komen. Gevolg is dat het werk steeds meer bij steeds minder mensen terecht komt. Dat vind ik wel een zorgelijke ontwikkeling. De geboren Zutphense is via haar studie in Twente bij Uitsmijters terecht gekomen. Ik voelde me er direct thuis. Het is een kleine familiaire vereniging waar ik bijna iedereen ken en dat vind ik heel prettig. Ik zeg ook wel eens dat ik Uitsmijters-fan ben en niet zozeer een basketbalfan. Toch, voor wie denkt dat haar leven alleen draait om basketbal, heeft het mis. Omdat ik zelf de planning doe, kan ik voor mezelf ook regelmatig een vrij weekeinde inplannen. Maar om het weekeinde ben je wel aan de beurt voor zaalwacht of voor het fluiten van een wedstrijd. Maar dat is ook helemaal niet erg. Behalve voor Uitsmijters is de Almelose Nancy van Baar ook als vrijwilliger betrokken bij badmintonvereniging MOT. Daar doe ik de competitie-indeling. Hoe ik daar terecht kom? Een van mijn kinderen zit op badminton en dan wordt je gevraagd. Mijn man zegt ook wel eens dat ik geen nee kan zeggen en daar heeft hij wel een beetje gelijk in Naam: Martin P. Reuvekamp Functie: voorzitter Uitsmijters De dagelijkse gang binnen de Almelose basketbalvereniging Uitsmijters. Als club bijna 35 jaar jong en als sport al bijna 50 jaar actief in Almelo. Een club met ruim 200 leden en de enige basketbalclub in Almelo waar je ook competitie kunt spelen. Een club ook met een helder technisch- en tactisch beleidsplan. Maar ook met een vrijwilligersbeleidsplan. En een functie in het bestuur speciaal ingericht om de vrijwilligers (en ja, daar vallen de trainers en coaches bij ons ook nog onder) te ondersteunen, motiveren en nieuwe mensen te rekruteren. Klein, maar praktisch probleem bij dit alles, die functie kent al vele jaren een vacature! Jammer, want alle omstandigheden zijn goed. Er is beleid, er is een positie, er zijn (nog steeds) de nodige vrijwilligers die de sport en de club een warm hart toedragen en wekelijks veel werk verzetten. Maar ondanks die vacature lukt het elk seizoen weer om mensen te vinden die de diverse taken op zich nemen. We kennen een mooie groep die zich al jaren inzet voor Uitsmijters. Zowel bestuurlijk- als technisch kader. Maar de angst bekruipt mij wel als een aantal van deze mensen eens een stapje terug doen. Nog niet eens permanent maar gewoon eens een sabbatical willen nemen. Het aantal nieuwe, instromende vrijwilligers is erg klein. Met andere woorden, er gaat meer af dan dat er bij komt. Dit zal de komende jaren zeker niet veranderen. Maar we blijven actief zoeken en mensen vragen om voor ons vrijwilligerswerk te doen..

12 Ze is pas tien jaar, maar heeft al zeven jaar ervaring. Minke Geurkink begon al op haar derde met turnen. Inmiddels is ze één van de talenten van Bosan TON. Het is dat Minke Geurkink momenteel aan de kant staat met een gebroken voet, anders was het nog niet zo gemakkelijk geweest om met haar in contact te komen. Het 10-jarige turntalent traint namelijk liefst zes dagen in de week en moet s avonds ook nog eens op tijd naar bed: om half negen. Haar jonge leventje voltrekt zich dan ook volgens een strak schema. Ik train elke dag van de week, behalve op zondag. Een training duurt vaak drie uur en twintig minuten, vertelt ze enthousiast. Al op 3-jarige leeftijd begon Minke met turnen. Hoe ik er bij kwam om op turnen te gaan? Dat weet ik niet meer precies. Waarschijnlijk heb ik leuke verhalen over turnen van vriendinnen gehoord. Ze maakte spelenderwijs kennis met de turnsport. Ik herinner me vaag dat ik vooral moest koprollen en veel mocht rennen. Dat was het wel zo n beetje, lacht ze. Haar talent bleef niet onopgemerkt. Toen ze een jaar of vier, vijf was, werd ze gevraagd voor de selectie van Achilles in Almelo en op haar zevende belandde ze bij Bosan TON (Topturnen Oost Nederland). Daarvoor moest ik eerst een aantal testen afleggen. Het ging om zes trainingen. Door vakantie kon ik maar één of twee trainingen meedoen. Mijn moeder dacht: dat wordt niks. Maar ik werd tóch uitgekozen om door te gaan. Minke was erg blij dat ze zich mocht aansluiten bij Bosan TON, maar had in haar jaren bij Achilles al wel veel vriendschappen opgebouwd. Gelukkig mocht ik ook bij Achilles blijven trainen, dus raakte ik mijn vriendinnetjes niet kwijt. Keuzes maken Mits fit, traint Minke vijf dagen in de week bij Bosan TON en nog één dag bij Achilles. Haar favoriete onderdeel is de brug. Maar het onderdeel sprong kan nog beter, zegt ze. Ik oefen op alle onderdelen evenveel. Ze kan daarbij veel leren van de oudere talenten die Bosan TON heeft voortgebracht. Veel van hen heeft Minke al

13 in actie gezien. Of ik een voorbeeld heb? Poeh, er lopen hier zó veel goede turnsters rond. Maar als ik er één moet kiezen, dan ga ik voor Sanne Wevers. Samenwerken met verenigingen Zelf hoopt Minke zich ook door te ontwikkelen bij Bosan TON. Als ik kan blijven, moet ik op een gegeven moment wel kiezen tussen Bosan TON en Achilles. Maar van een lastige spagaat wil ze niets weten. Dan kies ik voor Bosan TON! En mocht ik daar weg moeten, dan kan ik altijd nog terug naar Achilles. Naam: Vincent Wevers Beroep: Bossan TONtrainer Hij benadrukt het belang van samenwerking tussen regionale turnverenigingen enerzijds en Bosan TON anderzijds: Onze organisatie is een stichting die zich ten doel stelt om turnsters op te leiden voor een internationale carrière. Wij mikken dus op turnsters voor de topsportlijn. Wij willen geen concurrent zijn van verenigingen in de regio, maar richten ons juist op samenwerking met die clubs om talent te kunnen ontwikkelen. Door veel activiteiten te organiseren met en bij die verenigingen, houd je die onderlinge band in stand. Bovendien moet een talent als die het bij ons niet redt altijd terug kunnen naar de vereniging waar hij/zij vandaan komt.

14

15 Een topsporthal waar topwedstrijden/toernooien/ kampioenschappen in gespeeld kunnen worden; er kunnen 1500 mensen naar de wedstrijden kijken; de hal voldoet aan alle internationale eisen; er wordt gewerkt met mobiele uitschuifbare tribunes. Naast de sporthallen zelf zijn er binnen IISPA uitstekende voorzieningen aanwezig om het de sporters en toeschouwers naar de zin te maken. Zo zijn er 20 moderne kleedkamers, is er een fitnessruimte en een massageruimte. Wedstrijden kunnen worden bekeken vanaf de tribunes maar ook vanuit een VIP-ruimte. Ook beschikt de IISPA over verschillende vergader-, pers-, wedstrijdleiding- en kantoorruimten en uitgebreide horecafaciliteiten. Over IISPA Naam: Siny Pots Functie: voorzitter stichting Topvolleybal Almelo De IISPA, het heeft even geduurd, maar wat zijn wij als stichting Topvolleybal Almelo erg blij met deze prachtige topsporthal. Deze accommodatie biedt werkelijk alle mogelijkheden om prachtige topsportevenementen te organiseren. Wij hebben met groot succes de edities 2010 en 2011 van de ERMASport Volleyball Classic, een topvolleybaltoernooi met Europese topploegen, in de IISPA gehouden. We hebben als organisatie kunnen vaststellen dat deze topsportlocatie ons zo veel meer te bieden heeft dan een doorsnee sporthal. Met name in sportief opzicht heeft deze topsporthal een absoluut toegevoegde waarde, mede door de hoogte van de hal. Volleybalwedstrijden worden hierdoor minder onderbroken, hetgeen de aantrekkelijkheid en kwaliteit van het volleybalspel positief beïnvloedt. De finalewedstrijden van de ERMASport Volleyball Classic de afgelopen jaren zijn daar sprekende voorbeelden van: hoog niveau volleybal in dito niveau topsportomgeving. Mede door de aanwezigheid van de IISPA gaan wij ons als stichting Topvolleybal Almelo de komende jaren nadrukkelijker richten op het organiseren van eendaagse topvolleybalevenementen, zoals de Super Cup, Bekerfinale en interlandwedstrijden. Met alle faciliteiten die de IISPA te bieden heeft, is het de ideale plek voor de organisatie van topsportwedstrijden en evenementen.

16 Sportbedrijf Almelo beschikt bij haar grote sportaccommodaties over goede vergaderlocaties. De ruimtes zijn perfect voor vergaderingen, presentaties en andersoortige bijeenkomsten. Wilt u voor of na uw vergadering een uurtje sporten? Wilt u een lunch gebruiken of gezellig de bijeenkomst afsluiten in het sportcafé? Er is veel mogelijk bij Sportbedrijf Almelo, informeer naar de mogelijkheden. is de site voor de sport in Almelo. Alles op het gebied van sport kunt u vinden op onze site. De organisatie, de adresgegevens, de accommodaties, de activiteiten in de hallen maar ook het aanbod van onze combifunctionarissen. Naast geschreven tekst treft u veel beeldmateriaal, foto s maar ook 360 graden presentaties die een schitterend beeld geven van de accommodatie.

17 Sportbedrijf Almelo beschikt over twee overdekte tennishallen. Beide hallen beschikken over drie tapijtbanen. In de tennishal Sluiskade wordt de hal multifunctioneel gebruikt, zo maken de Bowls vereniging en de honkbalvereniging Uitsmijters gebruik van de hal. Naast de verenigingen maakt het Sportbedrijf ook gebruik van de hal, zowel met kinderfeestjes op vrijdag en zaterdag maar er worden tevens klimclinics gegeven. In de tennishal de Schelfhorst ademt het tennis. De hal ligt naast de buitenbanen van tennisvereniging A.T.C. Veenhorst. Wat de hal erg geschikt maakt voor tennistoernooien en andere tennisevenementen is het feit dat je vanuit de horeca contact hebt met de hal. Onder het genot van een drankje kun je perfect de verrichtingen in de hal volgen. Sportbedrijf Almelo kent verschillende tarieven. Voor de mensen die het hele buitenseizoen een baan willen huren op een vast tijdstip hebben we aantrekkelijke prijzen. Naast seizoenverhuur is het ook mogelijk om de baan incidenteel te huren, de prijzen voor incidentele verhuur staan hieronder vermeld. Openingstijden en tarieven Naam: Patrick Visser Beroep: tennistrainer Almeloër Patrick Visser is al vanaf 1987 onafgebroken zelfstandig tennistrainer. En het is nog steeds afwisselend. Dan train je met beginners, dan met het eerste team en met jong en oud, het is steeds anders. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en dat voelt nog steeds goed. Patrick geeft in het voorjaar en zomer les op buitenbanen, in de winter gaat hij binnen verder. Je ziet steeds meer van die allweatherbanen waarop je het hele jaar kunt spelen. In oktober en misschien november kan dat best maar ik moet er toch niet aan denken dat je in december en januari buiten moet tennissen. Ik ga dan veel liever naar binnen. Die lessen gaan altijd door. De tennisleraar speelt binnen vooral in de tennishal aan de Sluiskade. Een fijne hal om in te spelen. Wel moet ik rekening houden met de andere activiteiten die in de hal plaatsvinden. Daardoor is het sommige uren wat rommelig en lawaaierig, maar dat is een kwestie van aanpassen. Verder ben ik heel tevreden over de omstandigheden in de hal.

18 Waarom vind je het werk als combinatiefunctionaris sport zo leuk? Die vraag beantwoordt Huib Snoeijer met een waslijst aan voorbeelden: het werken met kinderen, het maken van plannen om sport en bewegen te stimuleren en de contacten met sportverenigingen onderhouden. Schakel tussen school en sportclub Het werk is enorm divers, legt Huib met groot enthousiasme uit. En je ziet resultaat. Het is geweldig wanneer een kind dat niet zoveel aanleg heeft voor sport een koprol leert maken in de ringen. Daardoor krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Ik laat zo n kind een geslaagde oefening soms nog eens voordoen voor de hele groep. Reken maar dat-ie daar s avonds thuis ook over praat. Huib Snoeijer is één van de vier combinatiefunctionarissen sport in de gemeente Almelo. Met zijn collega Saskia Gerrits richt hij zich met name op het basisonderwijs. Marc Donker en Kelly Koets zijn de andere twee combinatiefunctionarissen sport. Saskia geeft les op basisscholen in de wijk Ossenkoppelerhoek, terwijl Huib actief is op de scholen uit de Wierdense Hoek die zijn ondergebracht in multifunctioneel centrum Eninver. Zij staan tussen de scholen en de Almelose sportclubs. Saskia en Huib proberen kinderen in beweging te krijgen en ze lol aan sport te laten beleven. En zij kunnen helpen wanneer een kind zich bij een club wil aansluiten, maar daar bijvoorbeeld vanwege de financiële situatie thuis niet op mag of kan. Daarvoor bestaat in Almelo een

19 Wie zijn de combinatiefunctionarissen sport: jeugsportfonds. Het fonds stelt per jaar per kind een bedrag van 225,- beschikbaar. Dat geld gaat overigens rechtstreeks naar de betrokken sportclub. En ook ontvangen deelnemers een tegoedbon om sportattributen zoals schoenen te kunnen kopen. Om de bekendheid van het fonds te vergroten wil ik proberen om informatie hierover op sites van scholen en sportclubs te krijgen. Huib Snoeijer en Saskia Gerrits hebben in een vergelijkbare functie gewerkt in respectievelijk Den Bosch en Arnhem. Beiden komen uit Almelo. Zowel Huib als Saskia werken op basisscholen. Marc Donker is een echte volleybalman. Hij traint volleybaltalenten uit Oost-Nederland, speurt als scout naar talenten bij de volleybalclubs en ondersteunt de Almelose volleybalvereniging AAstad. Ook geeft hij gastlessen en clinics op scholen. Kelly Koets is turntrainer bij Topturnen Oost-Nederland/Bosan. Ook onderhoudt Kelly contacten met de Vereniging Almelose Gymnastiekverenigingen en geeft hij clinics op basisscholen. De eerste combinatiefunctionaris is in november 2010 met het werk begonnen. stimulans. Huib stelt dat dit jaar dertig kinderen de overstap naar een sportvereniging moeten maken. Waarom niet? In Rotterdam, waar ze al langer werken met combinatiefunctionarissen, kan dat ook, zegt Huib optimistisch. Zeker wanneer de schoolsportvereniging goed van de grond gaat komen. We zijn nu in gesprek om basketbal aan het programma toe te voegen. Uit een enquête onder kinderen blijkt dat na voetbal, judo en basketbal hoog scoren. En voor die kinderen doen we het tenslotte. Het is van groot belang dat zij gaan sporten en blijven sporten. Het bewegingsonderwijs gymles zou je vroeger zeggen richt zich op verschillende aspecten zoals spel, turnen, bewegen op muziek en stoeien. Bij turnen leren kinderen onder meer balanceren, bij spel gaat het bijvoorbeeld om mikken en jongleren. Huib: En stoeien kun je zien als een voorloper van judo. We leggen bijvoorbeeld een dikke mat neer. De kinderen zitten op de mat en krijgen een lintje achter in hun broek. Daarna mogen ze proberen om elkaars lintje te pakken te krijgen. Het is een oefening waarbij kinderen leren om elkaar aan te raken. Het gaat ook om waarden en normen. Ze mogen elkaar geen pijn doen, elkaar zeker niet slaan. En wanneer iemand zegt stop, dan moet de ander ook echt stoppen. Dat is anders dan kinderen op straat soms ervaren, waar het recht van de sterkste geldt. We laten ze kennismaken met andere omgangsvormen. Sporten op school krijgt in Almelo ook buiten de vaste schooluren een plek. Er komt in navolging van gemeenten zoals Rotterdam een schoolsportvereniging. De opzet is om kinderen gratis kennis te laten maken met een bepaalde sport. Judovereniging Almelo is daar al bij betrokken. Huib: Die club geeft elke maandag op Eninver één uur les. De inschrijving was een succes, binnen één dag waren alle 24 plekken bezet. Er is zelfs een wachtlijst. We hopen dat die introductie leidt tot nieuwe leden voor de judoclub. De combinatiefunctionarissen zijn met de nodige ambities aan de slag gegaan. Het succes van bijvoorbeeld de judotrainingen zijn een Sportspektakel in de wintermaanden De collega s van Huib hebben ook laagdrempelige sportactiviteiten opgezet buiten de reguliere schooluren. Zo wordt in de wintermaanden elke woensdagmiddag van tot uur een sportspektakel gehouden voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar in alle sportzalen van de IISPA aan de Stadionlaan. De entree is gratis. Meer info op

20 A, B en C Naam: Remco Zwijnenberg Beroep: ondernemer Wij hebben 3 dochters, de oudste dochter Fay (6 jaar) heeft haar B-diploma gehaald en gaat nu door voor C-diploma en de middelste dochter Liv (5 jaar) is net begonnen en ze gaat als een speer, ze zit al in het tweede bad. Als zij haar diploma s heeft dan is de jongste dochter Jill (2,5 jaar) aan de beurt. Zo ga ik bijna 1,5 jaar lang wekelijks naar Het Sportpark. Ik vind het ideaal, 50 minuten lessen, goede parkeervoorziening, perfect. Ik help mee met omkleden en dan ga ik tijdens de les iets doen, of boodschappen halen of iets voor de zaak afgeven. Elke maand is er een kijkles en daar ben ik natuurlijk bij, het is leuk om te zien en te horen hoe het gaat met je dochter(s). Goed vind ik ook dat de badmeesters erop hameren om na het A-diploma door te gaan met zwemlessen. Echt zelfstandig zwemmen kun je pas na het behalen van je C-diploma. Het goede is dat ze bij Het Sportpark alle diploma s kunnen halen.

21 Nergens ter wereld kunnen zoveel kinderen op jonge leeftijd al zwemmen als in Nederland. We vinden het al bijna gewoon. De zwemkunst eigen worden is een heel proces. Op je rug, op je buik, met armen en je benen, onder water zwemmen, noem maar op. Uiteraard gaat alles stap voor stap onder deskundige leiding van gediplomeerde zweminstructeurs van Het Sportpark. De kinderen leren bij ons zwemmen volgens het zwem-abc. Volgens het zwem-abc is het verstandig dat kinderen op een veilige manier leren spelen in het water. Vandaar dat elke 4 weken alle zwemleskinderen een survival-les volgen. Met kleren aan worden de kinderen geleerd hoe ze omgaan met het onbedoeld te water geraken en hoe ze zichzelf en een vriendje kunnen redden. Verder komen alle onderdelen die zwemmen zo leuk maken aan bod: zelfstandig in het water springen, onder water bewegen, leren klimmen op een vlot etcetera. Elk kind volgt zijn eigen zwemtraject en zal niet hoeven te wachten op andere leskinderen. De inhoud van onze zwemlessen is gebaseerd op de volgende drie uitgangspunten: motivatie Bij de zwemles wordt op individueel niveau bepaald of de jonge zwemmer klaar is voor de volgende fase. Ons streven is ieder kind zoveel mogelijk te stimuleren binnen zijn/haar mogelijkheden. zwemplezier Water is leuk! Dat gevoel willen wij uw kind meegeven. Daarvoor zijn bepaalde vaardigheden nodig. Wij proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de leef- en denkwereld en houden bij het leren zwemmen rekening met de leeftijd van uw kind. U vindt dat dan ook tijdens de zwemlessen (spelelementen) terug bij het aanbieden van de oefenstof. Hierbij wordt gebruik gemaakt van leuk en leerzaam materiaal. Plezier bij het leren zwemmen vinden wij heel belangrijk. zwemveiligheid Wij vinden het belangrijk dat uw kind zich geheel vrij in het water voelt. Daarvoor leert het op verschillende manieren met water omgaan. Vaardigheden als het onder water gaan, ademhaling, drijven, wenden en keren, springen, voortbewegen en het gekleed zwemmen (survival) worden uw kind op speelse wijze vroegtijdig aangeleerd. Als uw kind bovenstaande vaardigheden in verschillende waterdieptes beheerst, kan het veilig en vrij in het water bewegen. Uw kind krijgt hierdoor een veilig gevoel en kan zonder angst lekker van het zwemmen, het water en de daarbij behorende attracties genieten.

22 Waterpolo is een mooi spel, het is een teamsport en je bent lekker fanatiek bezig. Het is niet voor lieverdjes, maar dat vind ik juist wel mooi. Tuurlijk, je hoort verhalen over vasthouden, onderduwen, schoppen en krabben. Maar dat ruige vind je in zo veel sporten. Ik ga echt nooit met tegenzin naar de training. De Almelose Rosa Dries (16) maakte bijna tien jaar geleden kennis met waterpolo. Inmiddels heeft ze een plek in Dames 1 van Z&PV De Veene veroverd en kan ze zich een leven zonder de sport niet meer voorstellen. Rosa is bijna iedere dag in het zwembad te vinden. Is het niet om te trainen, dan is het wel om training te geven aan de jeugd. Ik train drie keer in de week met de meiden van Dames 1. Daarnaast zit ik nog in een jeugdteam voor meiden onder de zeventien. Hier zitten speelsters uit Almelo en Vriezenveen. En dan moet er in het weekend nog een wedstrijd gespeeld worden. In de competitie spelen we in de eerste klasse, maar dat houdt wel in dat de wedstrijden in het hele land zijn. Dat is hartstikke druk inderdaad, maar ik geniet van ieder moment. Door de waterpolo heeft Rosa echter een andere tak van zwemsport moeten laten vallen: die van het wedstrijdzwemmen. Dat deed ik ook nog, naast het waterpoloën. Ik zwom ook wel Overijsselse limieten, dus slecht was ik niet. Maar op een gegeven moment viel het niet meer te combineren. Dan had ik een zwemwedstrijd en een waterpolowedstrijd op hetzelfde moment en moest ik weer kiezen. Nou, dan weet ik het wel, dan kies ik voor de laatste. In het dagelijks leven is Rosa eerstejaars studente aan het ROC van Hengelo, waar ze de opleiding tot doktersassistente doet. Ik heb na mijn VMBO-diploma bewust gekozen voor een MBO-opleiding en niet voor de Havo, omdat ik graag tijd over wilde houden voor de waterpolo. Op deze manier is school en sport prima te combineren en hou ik ook nog tijd over voor mijn vriendinnen.

23 Naam: Marcel Oomens Functie: voorzitter Z&PV Z&PV De Veene start in 2012 met het vernieuwde Sterrenplan van de KNZB. We zijn Klaar voor de Start, aldus voorzitter Marcel Oomens. Kinderen die zich aanmelden als lid bij De Veene (doelgroep 6 tot 9 jaar) maken kennis met verschillende takken van de zwemsport. Het Sterrenplan sluit aan op het zwem-abc. Zowel kinderen met een A- en B-diploma als kinderen die het zwem-abc hebben afgerond kunnen meedoen. Het nieuwe Sterrenplan bestaat bij De Veene uit 9 modules, waardoor gedurende twee seizoenen een geweldig gevarieerd programma aangeboden wordt. De kinderen krijgen per jaar een grote poster en per module is een certificaat beschikbaar. Het certificaat beschrijft de basisvaardigheden die de kinderen leren in de desbetreffende module. De sterren die per vaardigheid op het certificaat staan, kunnen worden ingekleurd wanneer het kind een vaardig- heid voldoende beheerst. Op elk certificaat zitten 4 stickers die tussentijds uitgedeeld worden om de kinderen te belonen en stimuleren om door te gaan. De kinderen plakken de stickers op de poster. Elke module heeft een eigen kleur. Na twee jaar Sterrenplan en een kleurrijk gevulde poster, kan een keuze gemaakt worden voor één van de zwemsporten. Z&PV De Veene heeft een afdeling waterpolo en wedstrijdzwemmen. Het Sterrenplan is de basis voor alle zwemsportactiviteiten en sluit naadloos aan op de meerjarenopleidingsplannen van beide zwemsportdisciplines. Plezier is belangrijk! Spelen in het water doen kinderen graag. In het Sterrenplan kunnen we bij De Veene spelen en leren handig combineren. Het nieuwe Sterrenplan maakt het mogelijk dat kinderen diverse modules spelenderwijs doorlopen en de basisvaardigheden leren die het FUNdament vormen voor een leven lang zwemmen.

24 Onze zwembaden bieden u de mogelijkheid om op verschillende manieren actief te zijn in het water. Van jong tot oud kan zich hier zowel recreatief als sportief vermaken. Zwangerschap zwemmen Optimaal genieten van je zwangerschap. Het gevoel van gewichtsloosheid ervaren door de opwaartse kracht van het water. Samen met anderen genieten van de mooiste periode in uw leven. Baby- en peuter- kleuterzwemmen (3 maanden-4 jaar) Kinderen kraaien het vaak uit van plezier als ze in of met water spelen. Zoals iedereen wel weet, vinden de kleintjes het maar wat leuk om dan alles in hun omgeving nat te spetteren. De badkamer krijgt meestal ook gelijk een flinke wasbeurt. Het is dan ook prachtig om te zien hoe baby s vanaf zo n drie maanden oud reageren op water. Het voortdurend contact tussen u en uw kind schept bovendien een nog sterkere band. Tijdens het baby- en peuter- kleuterzwemmen leert het kind op speelse wijze - o.a. met leuke kinderliedjes - de mogelijkheden en onmogelijkheden van water kennen. Het is verstandig dat kinderen op een veilige manier leren spelen in water. Alle onderdelen die zwemmen zo leuk maken komen aan bod, zoals in het water springen en onder water bewegen, maar ook hoe het zichzelf kan redden Dat is tevens een geruststellende gedachte in Nederland Waterland.

25 het water vaak gecombineerd met oefeningen. Dit zijn oefeningen voor de benen, de armen, de romp en combinatie oefeningen. Aquajogging Aquajogging is een gezellige activiteit waarmee mensen aan hun gezondheid kunnen werken, hun conditie en/of uithoudingsvermogen kunnen verbeteren en/of op peil houden. Iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen en daarom spreekt Aquajogging veel mensen aan: gezonde mensen, maar ook mensen met klachten aan het bewegingsapparaat, blessures of overgewicht. Fifty-fit Fifty-fit is een activiteit die zich richt op 50-plussers die op een ontspannen manier actief en fit willen blijven. Naast het sociale contact is Fifty-fit ook de ideale manier om de spieren en gewrichten soepel en fit te houden. Ook voor het herstellen na blessures is Fifty-fit een geschikte activiteit. Door de oefeningen in het water te doen is er veel minder belasting op spieren en gewrichten waardoor het herstel beter en sneller gaat. Alle oefeningen worden gedaan onder deskundige begeleiding. Aquajogging is lopen in diep water, waarbij gebruik wordt gemaakt van een `Wet Belt. Een Wet Belt is een brede band die zo n groot drijfvermogen heeft dat hoofd en nek boven blijven. De drager van een Wet Belt is in staat in diep water te staan en vrij te bewegen. De zwaartekracht wordt volledig opgeheven. Er bestaat vrijwel geen belasting van het bewegingsapparaat. Om de activiteit aantrekkelijk te maken en het hele lichaam te trainen, wordt het lopen in

26 Recreatief zwemmen Zwemmen is een sport die velen van ons kunnen uitoefenen. Het water zorgt voor minder belasting van de gewrichten en het is ook nog eens erg leuk om te doen. Wanneer u de zwemslagen goed onder de knie heeft, kunt u met zwemmen als sport een behoorlijke work-out bewerkstelligen. Zwemmen is niet enkel leuk, maar ook zeer gezond voor lichaam en geest. Het binnenbad is het gehele jaar geopend behalve tijdens de zomervakantie. Op de zondagochtend is er de mogelijkheid om banen te zwemmen exclusief en alleen voor vrouwen. Gezellig met vriendinnen ontspannen? Of zwem je liever met je dochter(s) en zussen? Mag je vanwege geloofsovertuiging alleen met vrouwen zwemmen? Elke week op zondagochtend kunt u bij zwembad Het Sportpark uitgebreid relaxen tijdens de zwemochtend voor vrouwen. Alleen vrouwen Zwemmen voor (alleen) vrouwen is speciaal voor vrouwen die uit geloofsovertuiging of om andere redenen alleen met vrouwen willen zwemmen (dus geen jongetjes en mannen toegestaan). Tijdens het zwemmen is in het zwembad alleen vrouwelijk personeel aanwezig, zowel bij de kassa als in de zwemzaal. Maak gebruik van de recreatiebaden, zwem in het warme water van het instructiebad, werk aan uw conditie in het wedstrijdbad (een zwemdiploma is daar verplicht) of relax lekker in het Turks stoombad. Vanaf mei t/m september is het buitenbad ook geopend. Het peuterbad is een gezellig afgeschermd gedeelte met een vrolijke water spuwende clown waar rondom zitplaats genoeg is zodat u dicht bij uw kinderen blijft. Naast het peuterbad bevindt zich de ruim opgezette zandbak met diverse speelobjecten zodat er veel speel- en waterplezier is voor de allerkleinste badgasten. Het halfdiepe buitenbad heeft een brede grote glijbaan en een eiland in het midden met waterspuiters en een kleine glijbaan Het diepe wedstrijdbad was vroeger een 50 meterbad en is met de verbouwing in lengte gehalveerd. Naast de 8 zwembanen is er ook een mogelijkheid om van de duikplank te springen. Op de ruime zonneweide staat een boardingvoetbalveld, een tafeltennistafel en er is een beachvolleybalveldje en voldoende ruimte om lekker te zonnen.

27 Veilig & Schoon Keurmerk veilig & schoon Alle zwembaden in Nederland dienen te voldoen aan gestelde wet- en regelgeving. U als klant stelt steeds hogere eisen aan de service en voorzieningen die zwembaden te bieden hebben. Met het Keurmerk Veilig & Schoon geeft de zwembadbranche gehoor aan wensen en eisen die allereerst klanten, maar ook eigenaren, zwembadmanagement en overheden stellen aan zwembaden. Het Sportpark in Almelo heeft in december 2011 haar eerste keuring voor het keurmerk achter de rug, de resultaten waren positief. In het voorjaar van 2012 zal zwembad Het Sportpark ook het officiële keurmerk Veilig & Schoon hebben. Kom je op mijn partijtje? Neem je zwemspullen mee, maar ik verklap niet wat we gaan doen, een grapje dat in Nederland vaak gemaakt wordt. Kinderfeestjes in het zwembad zijn dan ook echt een feest. Er kan gekozen worden voor diverse combinaties tussen zwembad met boardingvoetbal/hockey en natuurlijk een feestelijke maaltijd. Informeer naar de mogelijkheden. Meer info:

28

29

30

31 Sportbedrijf Almelo Postbus 93, 7600 AB Almelo Tel: Fax: Bezoekadres tijdens kantooruren Wierdensestraat 26, 7607 GJ Almelo Bezoekadres buiten kantooruren Sport & recreatiecentrum Het Sportpark Sluiskade NZ 126, 7603 XZ Almelo Zwembad Sportpark Sluiskade NZ 126, 7603 XZ Almelo IISPA Stadionlaan 60, 7606 JZ Almelo Sporthal Schelfhorst Stins 1, 7608 HD Almelo Tennishal Schelfhorst Veenelandenweg 2, 7608 HD Almelo Gymlokaal Cath. van Renneslaan Cath. Van Renneslaan 8, 7604 KV Almelo Gymlokaal Beverdamlaan Beverdamlaan 9, 7602 XR Almelo Gymlokaal Kamperfoeliestraat Kamperfoeliestraat 5, 7601 EX Almelo Gymlokaal Haghoeksweg Haghoeksweg 2, 7602 XX Almelo Vragen voor de afdeling verhuur Tel: Sporthal Windmolenbroek Leemhorst 5, 7609 LA Almelo Gymlokaal Welgelegen Welgelegen 8, 7608 JZ Almelo Vragen over de horeca Tel: Gymlokaal Eninver Apollolaan 1a, 7604 EH Almelo Gymlokaal Willem de Clerqstraat Willem de Clerqstraat 23a, 7604 AR Almelo Vragen aan het hoofd zwemzaken Tel: Gymlokaal Rappersweg Rappersweg 74, 7603 VM Almelo Gymlokaal Hantermanstraat Hantermansstraat 46, 7607 VC Almelo

32

33 Maak gebruik van onze interessante aanbiedingen tegen inlevering van onderstaande bonnen! (m.u.v. tennishal Schelfhorst) 2 x Extran halen 1 betalen 4 x Amstel halen 3 betalen Tijdens Kinderdisco: 2 x soft ijsjes halen 1 betalen geldig in januari 2012 geldig in februari 2012 geldig in januari en februari 2012 Overdekte tennisbanen Schelfhorst en Sluiskade In het weekend 1 uur voor 12,50 per baan geldig van januari t/m mei 2012 GRATIS ZWEMPAS en een leuke attentie bij aanschaf van een abonnementsvorm geldig van januari t/m mei 2012 Speciale 10 baden kaart geldig één maand: 40% korting Speciale 10 baden kaart geldig twee maanden: 20% korting geldig in januari en februari 2012 geldig in januari en februari 2012 Entreeprijs Kinderdisco: 1,50 Vrouwenzwemmen op zondagochtend: introductieprijs 1,00 geldig in januari 2012 geldig in februari 2012

34

35

36

Schoolsportwijzer Sportief Almelo

Schoolsportwijzer Sportief Almelo voortdurend in beweging Schoolsportwijzer Sportief Almelo uitgave schooljaar 2012-2013 Inhoud Voorwoord blz. 3 Sportbedrijf Almelo, voortdurend in beweging blz. 4 1. Toelichting Sportwijzer blz. 5 1.1

Nadere informatie

INFORMATIE magazine 2015

INFORMATIE magazine 2015 INFORMATIE magazine 2015 zwem & recreatiepark www.dekoet.nl Sportweg 3, 3628 AZ Kockengen 0346-242451 Het adres voor: Elektra IJzerwaren (Tuin) gereedschap Hengelsport artikelen Lampen en batterijen Hout

Nadere informatie

Jaargang 5, september 2010

Jaargang 5, september 2010 Colofon Uitgave SV Twello Opgericht 1 juni 2006 Sportpark Zuiderlaan Zuiderlaan 5, 7391 TZ Twello Postbus 15, 7390 AA Twello tel: 0571-280075 www.svtwello.nl info@svtwello.nl Redactie Marli Uninge Jolanda

Nadere informatie

SPORT & BEWEGEN NIEUWEGEIN

SPORT & BEWEGEN NIEUWEGEIN SPORT & BEWEGEN NIEUWEGEIN Lekker in je vel! Fitnessstraatje Running Blind Kinderopvang in sportkantine Bewegen op het werk 03 05 09 15 19 Inhoudsopgave: 05 - Lekker in je vel! Bewegen op recept met wandelclub

Nadere informatie

Inhoud. Colofon. Jaargang 3, september 2008

Inhoud. Colofon. Jaargang 3, september 2008 Colofon Uitgave SV Twello Opgericht 1 juni 2006 Sportpark Zuiderlaan Zuiderlaan 5, 7391 TZ Twello Postbus 15, 7390 AA Twello tel: 0571-280075 www.svtwello.nl info@svtwello.nl Jaargang 3, september 2008

Nadere informatie

Presentje van de voorzitter

Presentje van de voorzitter Colofon Presentje van de voorzitter Uitgave HaagenOntwerp. Mozartstraat 118 7391 XM Twello tel: 06-4201 3506 www.haagenontwerp.nl info@haagenontwerp.nl Opgericht 1 juni 2006 Sportpark Zuiderlaan Zuiderlaan

Nadere informatie

Beweegt Investeert Kijkt naar de toekomst ZIE PAGINA 9 ZIE PAGINA 15. Werkt! K AMPONG H OCKEYKRANT 2008-2009

Beweegt Investeert Kijkt naar de toekomst ZIE PAGINA 9 ZIE PAGINA 15. Werkt! K AMPONG H OCKEYKRANT 2008-2009 KAMPONG Beweegt Investeert Kijkt naar de toekomst ZIE PAGINA 9 Werkt! K AMPONG H OCKEYKRANT 2008-2009 ZIE PAGINA 15 Topscorer Melchior Looijen 5. Hoeveel doelpunten wil je komend seizoen maken? Ik vind

Nadere informatie

Sportkrant Amstelland.nl

Sportkrant Amstelland.nl Sportkrant Amstelland.nl Huis aan huis krant voor De Ronde Venen, Groene Hart, Uithoorn, Aalsmeer en omstreken editie november 2014 Aikido Groene Hart 06 Nu vijf locaties! 15 Spel en Sport DRV Ook voor

Nadere informatie

Sportbrochure 2010-2011. Alles over sporten en bewegen in Tilburg. www sportintilburg nl

Sportbrochure 2010-2011. Alles over sporten en bewegen in Tilburg. www sportintilburg nl portbrochure 2010-2011 Alles over sporten en bewegen in Tilburg 1 www sportintilburg nl Inhoudsopgave Voorwoord portwethouder Jan Hamming 5 In Tilburg staat niemand buitenspel Activiteitenoverzicht en

Nadere informatie

INFORMATIE magazine 2014

INFORMATIE magazine 2014 INFORMATIE magazine 2014 zwem & recreatiepark www.dekoet.nl Sportweg 3, 3628 AZ Kockengen 0346-242451 Het adres voor: Elektra IJzerwaren (Tuin) gereedschap Hengelsport artikelen Lampen en batterijen Hout

Nadere informatie

op één boulevard! sport & plezier Ontspanning, HEEMSKERK KRUIP- WILG KERKWEG EIKVAREN LEVERKRUID WALSTRO VROEGELING DE VISSERSTRAAT TOORTS

op één boulevard! sport & plezier Ontspanning, HEEMSKERK KRUIP- WILG KERKWEG EIKVAREN LEVERKRUID WALSTRO VROEGELING DE VISSERSTRAAT TOORTS KERKWEG DANCE STUDIO PATTY de schimmelkroft SPORTCENTRUM HEEMSKERK ACHMEA HEALTH CENTER Restaurant de waterakkers DE WATERAKKERS MARQUETTELAAN KRUIPWILG REHAB CENTRE MOZARTSTRAAT DE BAANDERT KERKWEG OUDENDIJK

Nadere informatie

INHOUD. INLEIDING Ron Stokkink COLOFON. Elderveld in beweging

INHOUD. INLEIDING Ron Stokkink COLOFON. Elderveld in beweging INHOUD Elderveld in beweging Inleiding, door Ron Stokkink 3 Voorwoord van de wethouder 4 Jeu de Boules Jeu de Boulesclub Elderveld 5 Club extra / ouder kind gym AAC1899 6 Korfbal E.K.C.A. Impact Personeel

Nadere informatie

Sportbrochure. januari t/m augustus 2011. Alles over sporten en bewegen in Tilburg. www sportintilburg nl

Sportbrochure. januari t/m augustus 2011. Alles over sporten en bewegen in Tilburg. www sportintilburg nl portbrochure januari t/m augustus 2011 Alles over sporten en bewegen in Tilburg 1 www sportintilburg nl Inhoudsopgave Voorwoord portwethouder Jan Hamming 5 In Tilburg staat niemand buitenspel Activiteitenoverzicht

Nadere informatie

CENTRE COURT. één pas sneller, veiliger en meer gemak. contributiehoogtes onder de loep. haalt het maximale eruit

CENTRE COURT. één pas sneller, veiliger en meer gemak. contributiehoogtes onder de loep. haalt het maximale eruit Vakblad voor tennisbestuurders en tennisleraren CENTRE COURT NOVEMBER 2012 nummer 4 één pas sneller, veiliger en meer gemak contributiehoogtes onder de loep Henk van Hulst haalt het maximale eruit Centre

Nadere informatie

KLANTGERICHT. Onbeperkt inspannen én ontspannen. Al 20 jaar een goed huwelijk. Sportfondsen IJsselstein en klantenbinding

KLANTGERICHT. Onbeperkt inspannen én ontspannen. Al 20 jaar een goed huwelijk. Sportfondsen IJsselstein en klantenbinding KWARTAALMAGAZINE OVER DE OPTIMALE WAARDE VAN SPORTFONDSEN NEDERLAND NV JAARGANG 1, NR. 2 SEPTEMBER 2005 KLANTGERICHT De beleving van SportPlaza Tiel Onbeperkt inspannen én ontspannen 4 MARCO BRINKS, EEN

Nadere informatie

De Delftse methode Nederlands voor buitenlanders. Woordenlijst Chinees Vertaald door Han Zhou

De Delftse methode Nederlands voor buitenlanders. Woordenlijst Chinees Vertaald door Han Zhou De Delftse methode Nederlands voor buitenlanders Woordenlijst Chinees Vertaald door Han Zhou Les 1 Hallo, ik ben Sofie van Delft 1 hallo 你 好 2 ik 我 3 ben 是 4 van 从, 来 自 5 mijn 我 的 6 naam (de) 名 字 7 is

Nadere informatie

Meedoen. sport en bewegen in de opvang. ik wil in de top 3 van de Dutch terechtkomen

Meedoen. sport en bewegen in de opvang. ik wil in de top 3 van de Dutch terechtkomen Meedoen sport en bewegen in de opvang ik wil in de top 3 van de Dutch Street Cup terechtkomen Cliënt Roy Willemsen ging in gesprek met atletieklegende Churandy Martina doorzetters vertellen Vier cliënten,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Personeelstekort? De oplossing is simpel. Special Zwemonderwijs. Zwemscholen stijgen in populariteit

Nieuwsbrief. Personeelstekort? De oplossing is simpel. Special Zwemonderwijs. Zwemscholen stijgen in populariteit Nieuwsbrief december 2008 Personeelstekort? De oplossing is simpel Special Zwemonderwijs - Reddingsbrigade Nederland kiest voor Zwem-ABC - Nederlands zwemonderwijs in het buitenland - Aantal kinderen dat

Nadere informatie

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange.

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange. 13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM Januari t/m juni 2015 ichange.uchange.wechange. Inhoud INLEIDING 3 RESULTATEN 4 SPECIFIEKE INFORMATIE OVER JONGEREN MET EN ZONDER STARTKWALIFICATIE 4 AANVULLENDE INFORMATIE 4

Nadere informatie

magazine Goede voorbereiding voor het nieuwe sportseizoen Sportimpuls mooie kans voor Edese sportaanbieders Een nieuwe digitale look

magazine Goede voorbereiding voor het nieuwe sportseizoen Sportimpuls mooie kans voor Edese sportaanbieders Een nieuwe digitale look magazine September 2012 Jaargang 2, nummer 3 Goede voorbereiding voor het nieuwe sportseizoen Sportimpuls mooie kans voor Edese sportaanbieders Een nieuwe digitale look IN DE BUURT De zomervakantie is

Nadere informatie

Sportpark de Star opent zijn deuren

Sportpark de Star opent zijn deuren www.sportparkdestar.nl 1e jaargang - nummer 1 - Voorjaar 2014 Tennis en golf in- en outdoor, 365 dagen per jaar! Ruime terrassen Tennis voor jong & oud Sportpark de Star opent zijn deuren Voetbal + Golf

Nadere informatie

VAN ZWEMMEN WORD IK VROLIJK 2 JAAR FIER SPORTS ACADEMY

VAN ZWEMMEN WORD IK VROLIJK 2 JAAR FIER SPORTS ACADEMY VAN ZWEMMEN WORD IK VROLIJK 2 JAAR FIER SPORTS ACADEMY 1 VOORWOORD VERTROUWEN De Fier Sports Academy wordt mogelijk gemaakt door enthousiaste Leeuwarder sportclubs en een groep heel betrokken financiers.

Nadere informatie

SPORTVERENIGING V R I D O S GIESSENBURG VRIENDSCHAP DOOR SPORT

SPORTVERENIGING V R I D O S GIESSENBURG VRIENDSCHAP DOOR SPORT SPORTVERENIGING V R I D O S GIESSENBURG JUDO SPORT-IN VOLLEYBAL BADMINTON GYMNASTIEK BEWEGEN OP MUZIEK VRIENDSCHAP DOOR SPORT Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Van de redactie 2 Oproep 2 Ledenadministratie

Nadere informatie

Jaar JUBILEUMKRANT 2014

Jaar JUBILEUMKRANT 2014 JUBILEUMKRANT 2014 35 Jaar Al 35 jaar sportplezier voor mensen met een beperking Zwembroekenlol! 3 eel veel mensen met een verstandelijke beperking konden vroeger niet H terecht bij een reguliere sportvereniging.

Nadere informatie

Succesverhalen. vavo in beeld

Succesverhalen. vavo in beeld Succesverhalen vavo in beeld 3 Succesverhalen vavo in beeld 2 Inhoudsopgave Voorwoord 4 Wat is VAVO? 6 Amparo Apers 10 Joris van Arensbergen 14 Josanne van Bennekom 18 Jiri Fajta 22 Wouter Hordijk 26 Bélà

Nadere informatie

Mijn Sporthart. In dit verslag leert u mij en mijn sporthart beter kennen.

Mijn Sporthart. In dit verslag leert u mij en mijn sporthart beter kennen. Mijn Sporthart In dit verslag leert u mij en mijn sporthart beter kennen. VOORWOORD Voor het vak sporthart heb ik mijn eigen sportloopbaan beschreven. Met het P en O model kun je dit heel mooi in kaart

Nadere informatie

Presentatiegids 14/15

Presentatiegids 14/15 Presentatiegids 14/15 Nederlands eerste satellietwinkel Van Hunen wijst u de weg! Satelliet Digitenne Radio LCD TV Van Hunen - Bakkerstraat 17 3882 AA Putten - Telefoon 0341 355466 h.van.hunen@vanhunen.nl

Nadere informatie

CIOS, school voor sport & bewegen. bewegen. sport & Sport & Bewegen

CIOS, school voor sport & bewegen. bewegen. sport & Sport & Bewegen CIOS, school voor sport & bewegen sport & Sport & Bewegen bewegen CIOS, school voor sport & bewegen Sport & Bewegen Sport is je lust en je leven. Je vindt het niet alleen heerlijk om er zelf mee bezig

Nadere informatie

Kom naar de Open Dag op 10 februari. Bewust kiezen voor techniek en ondernemen

Kom naar de Open Dag op 10 februari. Bewust kiezen voor techniek en ondernemen voortgezet onderwijs wijzer Christelijke scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs Kom naar de Open Dag op 10 februari Op woensdag 10 februari zet het aan de Emmalaan de deuren van de gebouwen De Es,

Nadere informatie

Presentatiegids 13/14

Presentatiegids 13/14 Presentatiegids 13/14 Inhoud 5 Voorwoord Harry Hoorn 6 Bruisend naar 2020 9 Ruitenberg Interieurbouw 10 Gerrit en Riet Maarseveen 13 Hoofdtrainer Peter Hage 16 De jeugdcommissie 19 Welkom in de kantine

Nadere informatie