5x2 of 3x2 meter. De achter- en. zijwanden bestaan uit ingelaste. traliehekpanelen, dus oersolide. Wie maakt de eerste goal?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5x2 of 3x2 meter. De achter- en. zijwanden bestaan uit ingelaste. traliehekpanelen, dus oersolide. Wie maakt de eerste goal?"

Transcriptie

1

2 FalcoFit buitenfitness; voor een complete work-out in de gezonde buitenlucht. Fietsaanleunbeugel; deze heeft een schuine vorm en is een mooi geheel met het sportcomplex IISPA in Almelo. Tafeltennis; Stalen tafeltennistafel. Zelfs het netje is van staal. Het tafelblad is van Trespa. Geheel onderhoudsvrij. Hoe grote mensen kunnen scoren bij de jeugd... Ze komen steeds vaker terug: trapveldjes. En ze zijn als vanouds weer populair. Voor langdurig voetbal- of basketbal is dan wel een vandalismebestendig voetbaldoel nodig. Zoals deze van Falco. Ook verkrijgbaar zonder basket. Geschikt voor alle locaties, naar keuze met een afmeting van 5x2 of 3x2 meter. De achter- en zijwanden bestaan uit ingelaste traliehekpanelen, dus oersolide. TRAPVELDDOEL Wie maakt de eerste goal? MEER WETEN? VRAAG HET 400 PAGINA S DIKKE FALCO GROTE BUITENBOEK AAN. BEL (0546) OF KIJK OP

3 Voor u ligt het eerste Magazine van Sportbedrijf Almelo. In dit magazine stellen wij ons aan u voor. Wie is het Sportbedrijf? Waar kan ik ze vinden? Wat kan ik allemaal doen bij het Sportbedrijf? Naast dat wij onszelf willen voorstellen laten we ook andere mensen aan het woord die allemaal betrokken en verbonden zijn met de sport in Almelo. Wij hopen dat u zich in het nieuwe jaar heeft voorgenomen om te gaan of te blijven sporten. Sporten is belangrijk, sporten leert het beste uit mensen te halen. Zelfvertrouwen, zelfbeheersing, weerbaarheid, discipline en respect zijn waarden die onlosmakelijk aan de sport verbonden zijn. Veel leesplezier!! En een sportief 2012 gewenst!! Copyright 2012 Sportbedrijf Almelo Redactie: Erik Busscher Eric Kuiper Tom van den Berg Jantien Bussink Ron Hemmink Bert Holst Afdeling communicatie gemeente Almelo Vormgeving: Paulien Design, Dalfsen Fotografie: Erik Karst Fotografie, Zwolle Druk: Veldhuis Media, Raalte Oplage: stuks Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Jan van Marle: Bewegen is goed voor iedereen. 5 Sportbedrijf Almelo, het loket voor de sport. 6 Sociale aspect heel belangrijk bij sport. 9 Supervrijwilligster Nancy van Baar 11 Almelose Minke Geurkink, talent van T.O.N. én Achilles 12 Wat heeft IISPA u te bieden? 15 Onze moderne tennishallen 17 Combinatiefunctionaris helpt kinderen meer te bewegen 18 Zwemlessen voor jong en oud 21 Waterpolo is niet voor lieverdjes 22 Enorme keuze uit verschillende zwemactiviteiten 24 Activiteitenlijst 29 Bereikbaarheid & locaties 31 Voordeelbonnen 33 Op de voorpagina ziet u een deel van het kunstwerk afgebeeld, dat voor de IISPA staat. In 2010 kreeg Mieke van den Hoeven van de gemeente Almelo de opdracht om op het voorterrein van de IISPA, een multifunctionele sportaccomodatie, een kunstwerk uit te voeren. Op 16 november 2011 werd Turning - Buitenspel onthuld. Fragmenten van de belijning van de sportvloeren zijn terug te vinden op de verschillende transparante vlakken van het kunstwerk. Rond de verticale kolommen zie je op verschillende hoogtes cirkels en lijnfragmenten. De belijning is losgemaakt van zijn functie en komt nu zelf in beweging, waardoor grenzen en kaders gaan verschuiven. De bewegingen van het kunstwerk hebben een relatie met de activiteiten in de verschillende sporthallen. Doordat de aandrijving van de verschillende delen is gekoppeld aan het centrale lichtpaneel van de IISPA starten er verschillende bewegingssequenties als er binnen in de hallen activiteiten zijn en als de lichten aan gaan. Doordat de volgorde, de duur, het tempo en de richtingen van de draaibewegingen steeds variëren, ontstaat er buiten bij de IISPA een nieuw spel met nieuwe spelregels.

4

5 Elke woensdagavond is sportwethouder Jan van Marle te vinden in het fitnesscentrum. Op een vast tijdstip en altijd met hetzelfde groepje, zegt hij: Als stok achter de deur, zodat ik niet te snel in de verleiding kom om het over te slaan. Soms dien ik echter andere verplichtingen na te komen, maar dat doe ik alleen als het heel belangrijk is en die afweging maak ik zelf. In de sportschool traint Van Marle vooral op de fiets en de loopband: Ik doe dat om in conditie te blijven. Dat vind ik voor mijzelf nodig omdat ik nagenoeg de hele dag zit en vaak buiten de deur eet. Bewegen is overigens belangrijk voor iedereen. Zeker ook voor kinderen. Niet alleen voor hun lichamelijke ontwikkeling, maar sport is ook goed voor je doorzettingsvermogen. Je leert afzien en samenwerken. En ook heel belangrijk is dat je door sport dingen leert waar je je hele leven wat aan hebt, zoals zelfdiscipline en het stellen van doelen. Maar, en dat is het belangrijkste, sport is vooral heel erg leuk om te doen. Door initiatieven als het Jeugdfonds en Almelo Doet Mee probeert Almelo daarom sport ook mogelijk te maken voor kinderen uit gezinnen die het niet kunnen betalen. Vrijgesteld van lopen Voordat Jan van Marle wethouder was, vervulde hij een bestuursfunctie op sportgebied. Ik ben jarenlang penningmeester geweest van de Enschede Marathon. Als bestuurslid was ik overigens vrijgesteld van lopen. Aan de halve marathon doen veel individuele sporters mee. Het is breedtesport, maar voor mij is dat topsport. In mijn tijd begonnen we ook met de clinics onder leiding van Marti ten Kate. Sportaccommodaties vaker gebruiken Het Almelose sportbeleid is erop gericht veel sportactiviteiten aan te bieden. Van Marle: Daar proberen we zo lang mogelijk mee door te gaan, ondanks de bezuinigingen. Dat vereist wel een andere manier van denken, ook bij de verenigingen. Want op dit moment is er wel veel van hetzelfde en ik vind dat we sportaccommodaties efficiënter kunnen gebruiken, ook overdag. Op de sportparken in Almelo zou veel meer kunnen gebeuren. Lat steeds hoger leggen Op zijn vaste woensdagavond werkt Jan van Marle zich elke week in het zweet: Dat is wel de bedoeling, anders heb je er niet zoveel aan. Je probeert toch de lat steeds iets hoger te leggen. Maar Van Marle kan ook passief genieten van sport: Bij Heracles natuurlijk. In het verleden kocht ik geregeld een kaartje, tegenwoordig bezoek ik nagenoeg elke thuiswedstrijd. Of er overeenkomsten zijn tussen sport en politiek? Je zou kunnen zeggen dat politiek topsport is. Niet zozeer vanwege de fysieke inspanning, maar omdat je soms beslissingen moet nemen die invloed hebben op de gehele Almelose samenleving.

6 Het Sportpark Schelfhorst Windmolenbroek Gymlokaal Eninver Gymlokaal Rappersweg Gymlokaal Cath. van Renneslaan Gymlokaal Kamperfoeliestraat Gymlokaal Beverdamlaan Gymlokaal Haghoeksweg Gymlokaal Welgelegen Gymlokaal Willem de Clerqstraat Gymlokaal Hantermanstraat Turnhal Bosan TON Turnhal FAG Topsporthal Breedtesporthal

7 Tennishal Het Sportpark Tennishal Schelfhorst Binnenbad Het Sportpark Buitenbad Het Sportpark Uitbreiding verantwoordelijkheden Sportbedrijf in 2012/2013: Kijk voor meer informatie op: Sportcafé Het Sportpark Sportcafé Schelfhorst Sportcafé Windmolenbroek Sportcafé IISPA Naam: Erik Busscher Beroep: directeur Sportbedrijf Almelo Sportbedrijf Almelo is een jonge startende organisatie. Vanuit verschillende disciplines zijn professionele mensen ondergebracht in het Sportbedrijf. Met als doel: Sportbedrijf Almelo moet het Sportloket worden in Almelo. Naast het verhuren van de accommodaties zijn we ook erg actief met diverse sportactiviteiten. In het zwembad verzorgen we een compleet programma, met de combifunctionarissen en sportbuurtwerkers zijn we actief in de wijken, bij verenigingen en op scholen. Daarnaast zal het Sportbedrijf een actieve rol gaan vervullen op het gebied van topsportevenementen en topsportontwikkeling. Sportbedrijf Almelo is een betrouwbare, enthousiaste organisatie die op een breed gebied het sportklimaat in Almelo wil stimuleren en optimaliseren. Sportbedrijf Almelo: voortdurend in beweging!

8

9 Veel mensen doen aan sport omdat het goed is voor de gezondheid. En daarnaast is sporten dikwijls een moment om sociale contacten te onderhouden en om mensen te leren kennen. Tijdens het sporten maar ook na het sporten treffen mensen elkaar. Sportbedrijf Almelo exploiteert naast de sportaccommodaties ook vier sportcafés. Al die cafés hebben een eigen sfeer en bieden onze gasten de gelegenheid om voor of na het sporten even gezellig bij te praten. Indien u na uw toernooi of evenement iets meer wilt dan alleen een kopje koffie en een drankje is dat ook mogelijk. De horeca afdeling van het Sportbedrijf kan in al haar vestigingen een lunch of een buffet verzorgen. Van een heerlijk belegd broodje tot een smakelijk tapas buffet; er is voor elk wat wils en voor elk budget.

10

11 Supervrijwilligers. Ze zijn er nog, mensen die wekelijks zo n tien uur in touw zijn voor hun vereniging. Onbetaald. Nancy van Baar is er zo een. Voor haar basketbalvereniging Uitsmijters maakt ze heel wat uren in de week. Met veel plezier zegt ze, want Uitsmijters is echt mijn club. Het maken van de afspraak is al lastig. Twee avonden is ze onbereikbaar. Ze is naar de club, vertellen ze thuis. Tsja, ik ben inderdaad heel actief bij Uitsmijters, ben geregeld een avond weg., vertelt ze als ze een keer s avonds laat thuis is. Ik ben onder meer scheidsrechter, zaalwacht, competitieleider, ik geef scheidsrechterscursussen en organiseer toernooien. En zaken die tussendoor moeten gebeuren. Dan ben je nogal wel eens een avondje weg. Ze doet het allemaal graag, maar zo geeft Nancy ook aan, het wordt ook voor Uitsmijters steeds moeilijker om aan vrijwilligers te komen. Gevolg is dat het werk steeds meer bij steeds minder mensen terecht komt. Dat vind ik wel een zorgelijke ontwikkeling. De geboren Zutphense is via haar studie in Twente bij Uitsmijters terecht gekomen. Ik voelde me er direct thuis. Het is een kleine familiaire vereniging waar ik bijna iedereen ken en dat vind ik heel prettig. Ik zeg ook wel eens dat ik Uitsmijters-fan ben en niet zozeer een basketbalfan. Toch, voor wie denkt dat haar leven alleen draait om basketbal, heeft het mis. Omdat ik zelf de planning doe, kan ik voor mezelf ook regelmatig een vrij weekeinde inplannen. Maar om het weekeinde ben je wel aan de beurt voor zaalwacht of voor het fluiten van een wedstrijd. Maar dat is ook helemaal niet erg. Behalve voor Uitsmijters is de Almelose Nancy van Baar ook als vrijwilliger betrokken bij badmintonvereniging MOT. Daar doe ik de competitie-indeling. Hoe ik daar terecht kom? Een van mijn kinderen zit op badminton en dan wordt je gevraagd. Mijn man zegt ook wel eens dat ik geen nee kan zeggen en daar heeft hij wel een beetje gelijk in Naam: Martin P. Reuvekamp Functie: voorzitter Uitsmijters De dagelijkse gang binnen de Almelose basketbalvereniging Uitsmijters. Als club bijna 35 jaar jong en als sport al bijna 50 jaar actief in Almelo. Een club met ruim 200 leden en de enige basketbalclub in Almelo waar je ook competitie kunt spelen. Een club ook met een helder technisch- en tactisch beleidsplan. Maar ook met een vrijwilligersbeleidsplan. En een functie in het bestuur speciaal ingericht om de vrijwilligers (en ja, daar vallen de trainers en coaches bij ons ook nog onder) te ondersteunen, motiveren en nieuwe mensen te rekruteren. Klein, maar praktisch probleem bij dit alles, die functie kent al vele jaren een vacature! Jammer, want alle omstandigheden zijn goed. Er is beleid, er is een positie, er zijn (nog steeds) de nodige vrijwilligers die de sport en de club een warm hart toedragen en wekelijks veel werk verzetten. Maar ondanks die vacature lukt het elk seizoen weer om mensen te vinden die de diverse taken op zich nemen. We kennen een mooie groep die zich al jaren inzet voor Uitsmijters. Zowel bestuurlijk- als technisch kader. Maar de angst bekruipt mij wel als een aantal van deze mensen eens een stapje terug doen. Nog niet eens permanent maar gewoon eens een sabbatical willen nemen. Het aantal nieuwe, instromende vrijwilligers is erg klein. Met andere woorden, er gaat meer af dan dat er bij komt. Dit zal de komende jaren zeker niet veranderen. Maar we blijven actief zoeken en mensen vragen om voor ons vrijwilligerswerk te doen..

12 Ze is pas tien jaar, maar heeft al zeven jaar ervaring. Minke Geurkink begon al op haar derde met turnen. Inmiddels is ze één van de talenten van Bosan TON. Het is dat Minke Geurkink momenteel aan de kant staat met een gebroken voet, anders was het nog niet zo gemakkelijk geweest om met haar in contact te komen. Het 10-jarige turntalent traint namelijk liefst zes dagen in de week en moet s avonds ook nog eens op tijd naar bed: om half negen. Haar jonge leventje voltrekt zich dan ook volgens een strak schema. Ik train elke dag van de week, behalve op zondag. Een training duurt vaak drie uur en twintig minuten, vertelt ze enthousiast. Al op 3-jarige leeftijd begon Minke met turnen. Hoe ik er bij kwam om op turnen te gaan? Dat weet ik niet meer precies. Waarschijnlijk heb ik leuke verhalen over turnen van vriendinnen gehoord. Ze maakte spelenderwijs kennis met de turnsport. Ik herinner me vaag dat ik vooral moest koprollen en veel mocht rennen. Dat was het wel zo n beetje, lacht ze. Haar talent bleef niet onopgemerkt. Toen ze een jaar of vier, vijf was, werd ze gevraagd voor de selectie van Achilles in Almelo en op haar zevende belandde ze bij Bosan TON (Topturnen Oost Nederland). Daarvoor moest ik eerst een aantal testen afleggen. Het ging om zes trainingen. Door vakantie kon ik maar één of twee trainingen meedoen. Mijn moeder dacht: dat wordt niks. Maar ik werd tóch uitgekozen om door te gaan. Minke was erg blij dat ze zich mocht aansluiten bij Bosan TON, maar had in haar jaren bij Achilles al wel veel vriendschappen opgebouwd. Gelukkig mocht ik ook bij Achilles blijven trainen, dus raakte ik mijn vriendinnetjes niet kwijt. Keuzes maken Mits fit, traint Minke vijf dagen in de week bij Bosan TON en nog één dag bij Achilles. Haar favoriete onderdeel is de brug. Maar het onderdeel sprong kan nog beter, zegt ze. Ik oefen op alle onderdelen evenveel. Ze kan daarbij veel leren van de oudere talenten die Bosan TON heeft voortgebracht. Veel van hen heeft Minke al

13 in actie gezien. Of ik een voorbeeld heb? Poeh, er lopen hier zó veel goede turnsters rond. Maar als ik er één moet kiezen, dan ga ik voor Sanne Wevers. Samenwerken met verenigingen Zelf hoopt Minke zich ook door te ontwikkelen bij Bosan TON. Als ik kan blijven, moet ik op een gegeven moment wel kiezen tussen Bosan TON en Achilles. Maar van een lastige spagaat wil ze niets weten. Dan kies ik voor Bosan TON! En mocht ik daar weg moeten, dan kan ik altijd nog terug naar Achilles. Naam: Vincent Wevers Beroep: Bossan TONtrainer Hij benadrukt het belang van samenwerking tussen regionale turnverenigingen enerzijds en Bosan TON anderzijds: Onze organisatie is een stichting die zich ten doel stelt om turnsters op te leiden voor een internationale carrière. Wij mikken dus op turnsters voor de topsportlijn. Wij willen geen concurrent zijn van verenigingen in de regio, maar richten ons juist op samenwerking met die clubs om talent te kunnen ontwikkelen. Door veel activiteiten te organiseren met en bij die verenigingen, houd je die onderlinge band in stand. Bovendien moet een talent als die het bij ons niet redt altijd terug kunnen naar de vereniging waar hij/zij vandaan komt.

14

15 Een topsporthal waar topwedstrijden/toernooien/ kampioenschappen in gespeeld kunnen worden; er kunnen 1500 mensen naar de wedstrijden kijken; de hal voldoet aan alle internationale eisen; er wordt gewerkt met mobiele uitschuifbare tribunes. Naast de sporthallen zelf zijn er binnen IISPA uitstekende voorzieningen aanwezig om het de sporters en toeschouwers naar de zin te maken. Zo zijn er 20 moderne kleedkamers, is er een fitnessruimte en een massageruimte. Wedstrijden kunnen worden bekeken vanaf de tribunes maar ook vanuit een VIP-ruimte. Ook beschikt de IISPA over verschillende vergader-, pers-, wedstrijdleiding- en kantoorruimten en uitgebreide horecafaciliteiten. Over IISPA Naam: Siny Pots Functie: voorzitter stichting Topvolleybal Almelo De IISPA, het heeft even geduurd, maar wat zijn wij als stichting Topvolleybal Almelo erg blij met deze prachtige topsporthal. Deze accommodatie biedt werkelijk alle mogelijkheden om prachtige topsportevenementen te organiseren. Wij hebben met groot succes de edities 2010 en 2011 van de ERMASport Volleyball Classic, een topvolleybaltoernooi met Europese topploegen, in de IISPA gehouden. We hebben als organisatie kunnen vaststellen dat deze topsportlocatie ons zo veel meer te bieden heeft dan een doorsnee sporthal. Met name in sportief opzicht heeft deze topsporthal een absoluut toegevoegde waarde, mede door de hoogte van de hal. Volleybalwedstrijden worden hierdoor minder onderbroken, hetgeen de aantrekkelijkheid en kwaliteit van het volleybalspel positief beïnvloedt. De finalewedstrijden van de ERMASport Volleyball Classic de afgelopen jaren zijn daar sprekende voorbeelden van: hoog niveau volleybal in dito niveau topsportomgeving. Mede door de aanwezigheid van de IISPA gaan wij ons als stichting Topvolleybal Almelo de komende jaren nadrukkelijker richten op het organiseren van eendaagse topvolleybalevenementen, zoals de Super Cup, Bekerfinale en interlandwedstrijden. Met alle faciliteiten die de IISPA te bieden heeft, is het de ideale plek voor de organisatie van topsportwedstrijden en evenementen.

16 Sportbedrijf Almelo beschikt bij haar grote sportaccommodaties over goede vergaderlocaties. De ruimtes zijn perfect voor vergaderingen, presentaties en andersoortige bijeenkomsten. Wilt u voor of na uw vergadering een uurtje sporten? Wilt u een lunch gebruiken of gezellig de bijeenkomst afsluiten in het sportcafé? Er is veel mogelijk bij Sportbedrijf Almelo, informeer naar de mogelijkheden. is de site voor de sport in Almelo. Alles op het gebied van sport kunt u vinden op onze site. De organisatie, de adresgegevens, de accommodaties, de activiteiten in de hallen maar ook het aanbod van onze combifunctionarissen. Naast geschreven tekst treft u veel beeldmateriaal, foto s maar ook 360 graden presentaties die een schitterend beeld geven van de accommodatie.

17 Sportbedrijf Almelo beschikt over twee overdekte tennishallen. Beide hallen beschikken over drie tapijtbanen. In de tennishal Sluiskade wordt de hal multifunctioneel gebruikt, zo maken de Bowls vereniging en de honkbalvereniging Uitsmijters gebruik van de hal. Naast de verenigingen maakt het Sportbedrijf ook gebruik van de hal, zowel met kinderfeestjes op vrijdag en zaterdag maar er worden tevens klimclinics gegeven. In de tennishal de Schelfhorst ademt het tennis. De hal ligt naast de buitenbanen van tennisvereniging A.T.C. Veenhorst. Wat de hal erg geschikt maakt voor tennistoernooien en andere tennisevenementen is het feit dat je vanuit de horeca contact hebt met de hal. Onder het genot van een drankje kun je perfect de verrichtingen in de hal volgen. Sportbedrijf Almelo kent verschillende tarieven. Voor de mensen die het hele buitenseizoen een baan willen huren op een vast tijdstip hebben we aantrekkelijke prijzen. Naast seizoenverhuur is het ook mogelijk om de baan incidenteel te huren, de prijzen voor incidentele verhuur staan hieronder vermeld. Openingstijden en tarieven Naam: Patrick Visser Beroep: tennistrainer Almeloër Patrick Visser is al vanaf 1987 onafgebroken zelfstandig tennistrainer. En het is nog steeds afwisselend. Dan train je met beginners, dan met het eerste team en met jong en oud, het is steeds anders. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en dat voelt nog steeds goed. Patrick geeft in het voorjaar en zomer les op buitenbanen, in de winter gaat hij binnen verder. Je ziet steeds meer van die allweatherbanen waarop je het hele jaar kunt spelen. In oktober en misschien november kan dat best maar ik moet er toch niet aan denken dat je in december en januari buiten moet tennissen. Ik ga dan veel liever naar binnen. Die lessen gaan altijd door. De tennisleraar speelt binnen vooral in de tennishal aan de Sluiskade. Een fijne hal om in te spelen. Wel moet ik rekening houden met de andere activiteiten die in de hal plaatsvinden. Daardoor is het sommige uren wat rommelig en lawaaierig, maar dat is een kwestie van aanpassen. Verder ben ik heel tevreden over de omstandigheden in de hal.

18 Waarom vind je het werk als combinatiefunctionaris sport zo leuk? Die vraag beantwoordt Huib Snoeijer met een waslijst aan voorbeelden: het werken met kinderen, het maken van plannen om sport en bewegen te stimuleren en de contacten met sportverenigingen onderhouden. Schakel tussen school en sportclub Het werk is enorm divers, legt Huib met groot enthousiasme uit. En je ziet resultaat. Het is geweldig wanneer een kind dat niet zoveel aanleg heeft voor sport een koprol leert maken in de ringen. Daardoor krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Ik laat zo n kind een geslaagde oefening soms nog eens voordoen voor de hele groep. Reken maar dat-ie daar s avonds thuis ook over praat. Huib Snoeijer is één van de vier combinatiefunctionarissen sport in de gemeente Almelo. Met zijn collega Saskia Gerrits richt hij zich met name op het basisonderwijs. Marc Donker en Kelly Koets zijn de andere twee combinatiefunctionarissen sport. Saskia geeft les op basisscholen in de wijk Ossenkoppelerhoek, terwijl Huib actief is op de scholen uit de Wierdense Hoek die zijn ondergebracht in multifunctioneel centrum Eninver. Zij staan tussen de scholen en de Almelose sportclubs. Saskia en Huib proberen kinderen in beweging te krijgen en ze lol aan sport te laten beleven. En zij kunnen helpen wanneer een kind zich bij een club wil aansluiten, maar daar bijvoorbeeld vanwege de financiële situatie thuis niet op mag of kan. Daarvoor bestaat in Almelo een

19 Wie zijn de combinatiefunctionarissen sport: jeugsportfonds. Het fonds stelt per jaar per kind een bedrag van 225,- beschikbaar. Dat geld gaat overigens rechtstreeks naar de betrokken sportclub. En ook ontvangen deelnemers een tegoedbon om sportattributen zoals schoenen te kunnen kopen. Om de bekendheid van het fonds te vergroten wil ik proberen om informatie hierover op sites van scholen en sportclubs te krijgen. Huib Snoeijer en Saskia Gerrits hebben in een vergelijkbare functie gewerkt in respectievelijk Den Bosch en Arnhem. Beiden komen uit Almelo. Zowel Huib als Saskia werken op basisscholen. Marc Donker is een echte volleybalman. Hij traint volleybaltalenten uit Oost-Nederland, speurt als scout naar talenten bij de volleybalclubs en ondersteunt de Almelose volleybalvereniging AAstad. Ook geeft hij gastlessen en clinics op scholen. Kelly Koets is turntrainer bij Topturnen Oost-Nederland/Bosan. Ook onderhoudt Kelly contacten met de Vereniging Almelose Gymnastiekverenigingen en geeft hij clinics op basisscholen. De eerste combinatiefunctionaris is in november 2010 met het werk begonnen. stimulans. Huib stelt dat dit jaar dertig kinderen de overstap naar een sportvereniging moeten maken. Waarom niet? In Rotterdam, waar ze al langer werken met combinatiefunctionarissen, kan dat ook, zegt Huib optimistisch. Zeker wanneer de schoolsportvereniging goed van de grond gaat komen. We zijn nu in gesprek om basketbal aan het programma toe te voegen. Uit een enquête onder kinderen blijkt dat na voetbal, judo en basketbal hoog scoren. En voor die kinderen doen we het tenslotte. Het is van groot belang dat zij gaan sporten en blijven sporten. Het bewegingsonderwijs gymles zou je vroeger zeggen richt zich op verschillende aspecten zoals spel, turnen, bewegen op muziek en stoeien. Bij turnen leren kinderen onder meer balanceren, bij spel gaat het bijvoorbeeld om mikken en jongleren. Huib: En stoeien kun je zien als een voorloper van judo. We leggen bijvoorbeeld een dikke mat neer. De kinderen zitten op de mat en krijgen een lintje achter in hun broek. Daarna mogen ze proberen om elkaars lintje te pakken te krijgen. Het is een oefening waarbij kinderen leren om elkaar aan te raken. Het gaat ook om waarden en normen. Ze mogen elkaar geen pijn doen, elkaar zeker niet slaan. En wanneer iemand zegt stop, dan moet de ander ook echt stoppen. Dat is anders dan kinderen op straat soms ervaren, waar het recht van de sterkste geldt. We laten ze kennismaken met andere omgangsvormen. Sporten op school krijgt in Almelo ook buiten de vaste schooluren een plek. Er komt in navolging van gemeenten zoals Rotterdam een schoolsportvereniging. De opzet is om kinderen gratis kennis te laten maken met een bepaalde sport. Judovereniging Almelo is daar al bij betrokken. Huib: Die club geeft elke maandag op Eninver één uur les. De inschrijving was een succes, binnen één dag waren alle 24 plekken bezet. Er is zelfs een wachtlijst. We hopen dat die introductie leidt tot nieuwe leden voor de judoclub. De combinatiefunctionarissen zijn met de nodige ambities aan de slag gegaan. Het succes van bijvoorbeeld de judotrainingen zijn een Sportspektakel in de wintermaanden De collega s van Huib hebben ook laagdrempelige sportactiviteiten opgezet buiten de reguliere schooluren. Zo wordt in de wintermaanden elke woensdagmiddag van tot uur een sportspektakel gehouden voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar in alle sportzalen van de IISPA aan de Stadionlaan. De entree is gratis. Meer info op

20 A, B en C Naam: Remco Zwijnenberg Beroep: ondernemer Wij hebben 3 dochters, de oudste dochter Fay (6 jaar) heeft haar B-diploma gehaald en gaat nu door voor C-diploma en de middelste dochter Liv (5 jaar) is net begonnen en ze gaat als een speer, ze zit al in het tweede bad. Als zij haar diploma s heeft dan is de jongste dochter Jill (2,5 jaar) aan de beurt. Zo ga ik bijna 1,5 jaar lang wekelijks naar Het Sportpark. Ik vind het ideaal, 50 minuten lessen, goede parkeervoorziening, perfect. Ik help mee met omkleden en dan ga ik tijdens de les iets doen, of boodschappen halen of iets voor de zaak afgeven. Elke maand is er een kijkles en daar ben ik natuurlijk bij, het is leuk om te zien en te horen hoe het gaat met je dochter(s). Goed vind ik ook dat de badmeesters erop hameren om na het A-diploma door te gaan met zwemlessen. Echt zelfstandig zwemmen kun je pas na het behalen van je C-diploma. Het goede is dat ze bij Het Sportpark alle diploma s kunnen halen.

21 Nergens ter wereld kunnen zoveel kinderen op jonge leeftijd al zwemmen als in Nederland. We vinden het al bijna gewoon. De zwemkunst eigen worden is een heel proces. Op je rug, op je buik, met armen en je benen, onder water zwemmen, noem maar op. Uiteraard gaat alles stap voor stap onder deskundige leiding van gediplomeerde zweminstructeurs van Het Sportpark. De kinderen leren bij ons zwemmen volgens het zwem-abc. Volgens het zwem-abc is het verstandig dat kinderen op een veilige manier leren spelen in het water. Vandaar dat elke 4 weken alle zwemleskinderen een survival-les volgen. Met kleren aan worden de kinderen geleerd hoe ze omgaan met het onbedoeld te water geraken en hoe ze zichzelf en een vriendje kunnen redden. Verder komen alle onderdelen die zwemmen zo leuk maken aan bod: zelfstandig in het water springen, onder water bewegen, leren klimmen op een vlot etcetera. Elk kind volgt zijn eigen zwemtraject en zal niet hoeven te wachten op andere leskinderen. De inhoud van onze zwemlessen is gebaseerd op de volgende drie uitgangspunten: motivatie Bij de zwemles wordt op individueel niveau bepaald of de jonge zwemmer klaar is voor de volgende fase. Ons streven is ieder kind zoveel mogelijk te stimuleren binnen zijn/haar mogelijkheden. zwemplezier Water is leuk! Dat gevoel willen wij uw kind meegeven. Daarvoor zijn bepaalde vaardigheden nodig. Wij proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de leef- en denkwereld en houden bij het leren zwemmen rekening met de leeftijd van uw kind. U vindt dat dan ook tijdens de zwemlessen (spelelementen) terug bij het aanbieden van de oefenstof. Hierbij wordt gebruik gemaakt van leuk en leerzaam materiaal. Plezier bij het leren zwemmen vinden wij heel belangrijk. zwemveiligheid Wij vinden het belangrijk dat uw kind zich geheel vrij in het water voelt. Daarvoor leert het op verschillende manieren met water omgaan. Vaardigheden als het onder water gaan, ademhaling, drijven, wenden en keren, springen, voortbewegen en het gekleed zwemmen (survival) worden uw kind op speelse wijze vroegtijdig aangeleerd. Als uw kind bovenstaande vaardigheden in verschillende waterdieptes beheerst, kan het veilig en vrij in het water bewegen. Uw kind krijgt hierdoor een veilig gevoel en kan zonder angst lekker van het zwemmen, het water en de daarbij behorende attracties genieten.

22 Waterpolo is een mooi spel, het is een teamsport en je bent lekker fanatiek bezig. Het is niet voor lieverdjes, maar dat vind ik juist wel mooi. Tuurlijk, je hoort verhalen over vasthouden, onderduwen, schoppen en krabben. Maar dat ruige vind je in zo veel sporten. Ik ga echt nooit met tegenzin naar de training. De Almelose Rosa Dries (16) maakte bijna tien jaar geleden kennis met waterpolo. Inmiddels heeft ze een plek in Dames 1 van Z&PV De Veene veroverd en kan ze zich een leven zonder de sport niet meer voorstellen. Rosa is bijna iedere dag in het zwembad te vinden. Is het niet om te trainen, dan is het wel om training te geven aan de jeugd. Ik train drie keer in de week met de meiden van Dames 1. Daarnaast zit ik nog in een jeugdteam voor meiden onder de zeventien. Hier zitten speelsters uit Almelo en Vriezenveen. En dan moet er in het weekend nog een wedstrijd gespeeld worden. In de competitie spelen we in de eerste klasse, maar dat houdt wel in dat de wedstrijden in het hele land zijn. Dat is hartstikke druk inderdaad, maar ik geniet van ieder moment. Door de waterpolo heeft Rosa echter een andere tak van zwemsport moeten laten vallen: die van het wedstrijdzwemmen. Dat deed ik ook nog, naast het waterpoloën. Ik zwom ook wel Overijsselse limieten, dus slecht was ik niet. Maar op een gegeven moment viel het niet meer te combineren. Dan had ik een zwemwedstrijd en een waterpolowedstrijd op hetzelfde moment en moest ik weer kiezen. Nou, dan weet ik het wel, dan kies ik voor de laatste. In het dagelijks leven is Rosa eerstejaars studente aan het ROC van Hengelo, waar ze de opleiding tot doktersassistente doet. Ik heb na mijn VMBO-diploma bewust gekozen voor een MBO-opleiding en niet voor de Havo, omdat ik graag tijd over wilde houden voor de waterpolo. Op deze manier is school en sport prima te combineren en hou ik ook nog tijd over voor mijn vriendinnen.

23 Naam: Marcel Oomens Functie: voorzitter Z&PV Z&PV De Veene start in 2012 met het vernieuwde Sterrenplan van de KNZB. We zijn Klaar voor de Start, aldus voorzitter Marcel Oomens. Kinderen die zich aanmelden als lid bij De Veene (doelgroep 6 tot 9 jaar) maken kennis met verschillende takken van de zwemsport. Het Sterrenplan sluit aan op het zwem-abc. Zowel kinderen met een A- en B-diploma als kinderen die het zwem-abc hebben afgerond kunnen meedoen. Het nieuwe Sterrenplan bestaat bij De Veene uit 9 modules, waardoor gedurende twee seizoenen een geweldig gevarieerd programma aangeboden wordt. De kinderen krijgen per jaar een grote poster en per module is een certificaat beschikbaar. Het certificaat beschrijft de basisvaardigheden die de kinderen leren in de desbetreffende module. De sterren die per vaardigheid op het certificaat staan, kunnen worden ingekleurd wanneer het kind een vaardig- heid voldoende beheerst. Op elk certificaat zitten 4 stickers die tussentijds uitgedeeld worden om de kinderen te belonen en stimuleren om door te gaan. De kinderen plakken de stickers op de poster. Elke module heeft een eigen kleur. Na twee jaar Sterrenplan en een kleurrijk gevulde poster, kan een keuze gemaakt worden voor één van de zwemsporten. Z&PV De Veene heeft een afdeling waterpolo en wedstrijdzwemmen. Het Sterrenplan is de basis voor alle zwemsportactiviteiten en sluit naadloos aan op de meerjarenopleidingsplannen van beide zwemsportdisciplines. Plezier is belangrijk! Spelen in het water doen kinderen graag. In het Sterrenplan kunnen we bij De Veene spelen en leren handig combineren. Het nieuwe Sterrenplan maakt het mogelijk dat kinderen diverse modules spelenderwijs doorlopen en de basisvaardigheden leren die het FUNdament vormen voor een leven lang zwemmen.

24 Onze zwembaden bieden u de mogelijkheid om op verschillende manieren actief te zijn in het water. Van jong tot oud kan zich hier zowel recreatief als sportief vermaken. Zwangerschap zwemmen Optimaal genieten van je zwangerschap. Het gevoel van gewichtsloosheid ervaren door de opwaartse kracht van het water. Samen met anderen genieten van de mooiste periode in uw leven. Baby- en peuter- kleuterzwemmen (3 maanden-4 jaar) Kinderen kraaien het vaak uit van plezier als ze in of met water spelen. Zoals iedereen wel weet, vinden de kleintjes het maar wat leuk om dan alles in hun omgeving nat te spetteren. De badkamer krijgt meestal ook gelijk een flinke wasbeurt. Het is dan ook prachtig om te zien hoe baby s vanaf zo n drie maanden oud reageren op water. Het voortdurend contact tussen u en uw kind schept bovendien een nog sterkere band. Tijdens het baby- en peuter- kleuterzwemmen leert het kind op speelse wijze - o.a. met leuke kinderliedjes - de mogelijkheden en onmogelijkheden van water kennen. Het is verstandig dat kinderen op een veilige manier leren spelen in water. Alle onderdelen die zwemmen zo leuk maken komen aan bod, zoals in het water springen en onder water bewegen, maar ook hoe het zichzelf kan redden Dat is tevens een geruststellende gedachte in Nederland Waterland.

25 het water vaak gecombineerd met oefeningen. Dit zijn oefeningen voor de benen, de armen, de romp en combinatie oefeningen. Aquajogging Aquajogging is een gezellige activiteit waarmee mensen aan hun gezondheid kunnen werken, hun conditie en/of uithoudingsvermogen kunnen verbeteren en/of op peil houden. Iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen en daarom spreekt Aquajogging veel mensen aan: gezonde mensen, maar ook mensen met klachten aan het bewegingsapparaat, blessures of overgewicht. Fifty-fit Fifty-fit is een activiteit die zich richt op 50-plussers die op een ontspannen manier actief en fit willen blijven. Naast het sociale contact is Fifty-fit ook de ideale manier om de spieren en gewrichten soepel en fit te houden. Ook voor het herstellen na blessures is Fifty-fit een geschikte activiteit. Door de oefeningen in het water te doen is er veel minder belasting op spieren en gewrichten waardoor het herstel beter en sneller gaat. Alle oefeningen worden gedaan onder deskundige begeleiding. Aquajogging is lopen in diep water, waarbij gebruik wordt gemaakt van een `Wet Belt. Een Wet Belt is een brede band die zo n groot drijfvermogen heeft dat hoofd en nek boven blijven. De drager van een Wet Belt is in staat in diep water te staan en vrij te bewegen. De zwaartekracht wordt volledig opgeheven. Er bestaat vrijwel geen belasting van het bewegingsapparaat. Om de activiteit aantrekkelijk te maken en het hele lichaam te trainen, wordt het lopen in

26 Recreatief zwemmen Zwemmen is een sport die velen van ons kunnen uitoefenen. Het water zorgt voor minder belasting van de gewrichten en het is ook nog eens erg leuk om te doen. Wanneer u de zwemslagen goed onder de knie heeft, kunt u met zwemmen als sport een behoorlijke work-out bewerkstelligen. Zwemmen is niet enkel leuk, maar ook zeer gezond voor lichaam en geest. Het binnenbad is het gehele jaar geopend behalve tijdens de zomervakantie. Op de zondagochtend is er de mogelijkheid om banen te zwemmen exclusief en alleen voor vrouwen. Gezellig met vriendinnen ontspannen? Of zwem je liever met je dochter(s) en zussen? Mag je vanwege geloofsovertuiging alleen met vrouwen zwemmen? Elke week op zondagochtend kunt u bij zwembad Het Sportpark uitgebreid relaxen tijdens de zwemochtend voor vrouwen. Alleen vrouwen Zwemmen voor (alleen) vrouwen is speciaal voor vrouwen die uit geloofsovertuiging of om andere redenen alleen met vrouwen willen zwemmen (dus geen jongetjes en mannen toegestaan). Tijdens het zwemmen is in het zwembad alleen vrouwelijk personeel aanwezig, zowel bij de kassa als in de zwemzaal. Maak gebruik van de recreatiebaden, zwem in het warme water van het instructiebad, werk aan uw conditie in het wedstrijdbad (een zwemdiploma is daar verplicht) of relax lekker in het Turks stoombad. Vanaf mei t/m september is het buitenbad ook geopend. Het peuterbad is een gezellig afgeschermd gedeelte met een vrolijke water spuwende clown waar rondom zitplaats genoeg is zodat u dicht bij uw kinderen blijft. Naast het peuterbad bevindt zich de ruim opgezette zandbak met diverse speelobjecten zodat er veel speel- en waterplezier is voor de allerkleinste badgasten. Het halfdiepe buitenbad heeft een brede grote glijbaan en een eiland in het midden met waterspuiters en een kleine glijbaan Het diepe wedstrijdbad was vroeger een 50 meterbad en is met de verbouwing in lengte gehalveerd. Naast de 8 zwembanen is er ook een mogelijkheid om van de duikplank te springen. Op de ruime zonneweide staat een boardingvoetbalveld, een tafeltennistafel en er is een beachvolleybalveldje en voldoende ruimte om lekker te zonnen.

27 Veilig & Schoon Keurmerk veilig & schoon Alle zwembaden in Nederland dienen te voldoen aan gestelde wet- en regelgeving. U als klant stelt steeds hogere eisen aan de service en voorzieningen die zwembaden te bieden hebben. Met het Keurmerk Veilig & Schoon geeft de zwembadbranche gehoor aan wensen en eisen die allereerst klanten, maar ook eigenaren, zwembadmanagement en overheden stellen aan zwembaden. Het Sportpark in Almelo heeft in december 2011 haar eerste keuring voor het keurmerk achter de rug, de resultaten waren positief. In het voorjaar van 2012 zal zwembad Het Sportpark ook het officiële keurmerk Veilig & Schoon hebben. Kom je op mijn partijtje? Neem je zwemspullen mee, maar ik verklap niet wat we gaan doen, een grapje dat in Nederland vaak gemaakt wordt. Kinderfeestjes in het zwembad zijn dan ook echt een feest. Er kan gekozen worden voor diverse combinaties tussen zwembad met boardingvoetbal/hockey en natuurlijk een feestelijke maaltijd. Informeer naar de mogelijkheden. Meer info:

28

29

30

31 Sportbedrijf Almelo Postbus 93, 7600 AB Almelo Tel: Fax: Bezoekadres tijdens kantooruren Wierdensestraat 26, 7607 GJ Almelo Bezoekadres buiten kantooruren Sport & recreatiecentrum Het Sportpark Sluiskade NZ 126, 7603 XZ Almelo Zwembad Sportpark Sluiskade NZ 126, 7603 XZ Almelo IISPA Stadionlaan 60, 7606 JZ Almelo Sporthal Schelfhorst Stins 1, 7608 HD Almelo Tennishal Schelfhorst Veenelandenweg 2, 7608 HD Almelo Gymlokaal Cath. van Renneslaan Cath. Van Renneslaan 8, 7604 KV Almelo Gymlokaal Beverdamlaan Beverdamlaan 9, 7602 XR Almelo Gymlokaal Kamperfoeliestraat Kamperfoeliestraat 5, 7601 EX Almelo Gymlokaal Haghoeksweg Haghoeksweg 2, 7602 XX Almelo Vragen voor de afdeling verhuur Tel: Sporthal Windmolenbroek Leemhorst 5, 7609 LA Almelo Gymlokaal Welgelegen Welgelegen 8, 7608 JZ Almelo Vragen over de horeca Tel: Gymlokaal Eninver Apollolaan 1a, 7604 EH Almelo Gymlokaal Willem de Clerqstraat Willem de Clerqstraat 23a, 7604 AR Almelo Vragen aan het hoofd zwemzaken Tel: Gymlokaal Rappersweg Rappersweg 74, 7603 VM Almelo Gymlokaal Hantermanstraat Hantermansstraat 46, 7607 VC Almelo

32

33 Maak gebruik van onze interessante aanbiedingen tegen inlevering van onderstaande bonnen! (m.u.v. tennishal Schelfhorst) 2 x Extran halen 1 betalen 4 x Amstel halen 3 betalen Tijdens Kinderdisco: 2 x soft ijsjes halen 1 betalen geldig in januari 2012 geldig in februari 2012 geldig in januari en februari 2012 Overdekte tennisbanen Schelfhorst en Sluiskade In het weekend 1 uur voor 12,50 per baan geldig van januari t/m mei 2012 GRATIS ZWEMPAS en een leuke attentie bij aanschaf van een abonnementsvorm geldig van januari t/m mei 2012 Speciale 10 baden kaart geldig één maand: 40% korting Speciale 10 baden kaart geldig twee maanden: 20% korting geldig in januari en februari 2012 geldig in januari en februari 2012 Entreeprijs Kinderdisco: 1,50 Vrouwenzwemmen op zondagochtend: introductieprijs 1,00 geldig in januari 2012 geldig in februari 2012

34

35

36

Sportschool Venendaal. Lente Info. 29 april t/m 5 mei 2013

Sportschool Venendaal. Lente Info. 29 april t/m 5 mei 2013 Lente Info 29 april t/m 5 mei 2013 IN GOEDE CONDITIE VOOR DE ZOMER: AQUA & SLANK FIT CURSUS QUICK FIT CURSUS HATHA YOGA SPINNING AQUA-ROBICS FITNESS ZONNEBANK MASSAGE BODY SHAPE VOOR VROUWEN HEREN CONDITIE

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

WELKOM IN DE WATERWERELD

WELKOM IN DE WATERWERELD WELKOM IN DE WATERWERELD ZWEMMEN RECREATIEF ZWEMMEN Zwemmen voor jong & oud! 12.00-13.00 uur* 14.00-15.30 uur (speciaal tarief) 12.00-13.00 uur* Zondag 14.00-16.00 uur Er is voldoende speel- en drijfmateriaal

Nadere informatie

Wegwijs in diplomaland

Wegwijs in diplomaland Wegwijs in diplomaland Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom. De komende tijd bent u onze gast, samen met uw kind(eren) in één van de warmste baden in de omgeving. Graag willen wij u

Nadere informatie

Informatie ZV De Watervogels

Informatie ZV De Watervogels Informatie ZV De Watervogels Zwemvereniging De Watervogels Zwemvereniging de Watervogels is al meer dan 35 jaar de zwemvereniging van Bleiswijk. De vereniging is ooit begonnen met de komst van het 16 meter

Nadere informatie

Wilgenhoek. Tekening Maarten Oortwijn

Wilgenhoek. Tekening Maarten Oortwijn Wilgenhoek Mijn herinneringen aan de Wilgenhoek gaan ver terug. Mijn moeder, broer en ik hadden zomers altijd een abonnement op het zwembad. Als het dan even mooi weer was waren we daar te vinden. Niet

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout

Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout www.columbiaan.nl A-, B- en C- diploma s Zwemvaardigheidsdiploma s Wedstrijdzwemmen Volwassenenzwemmen INFORMATIEBOEKJE Geachte lezer, Van harte welkom bij de Zwemvereniging

Nadere informatie

HET SPORTAANBOD: WAT VINDEN JONGEREN ERVAN?

HET SPORTAANBOD: WAT VINDEN JONGEREN ERVAN? Vragenlijsten om de sportwensen van jongeren in kaart te brengen HET SPORTAANBOD: WAT VINDEN JONGEREN ERVAN? INHOUD 1. Inleiding Vier vragenlijsten Mondelinge interviews of een schriftelijke enquête? Verwerking

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Sportcentrum De Wilgenring Openingstijden en tarieven 2018

Sportcentrum De Wilgenring Openingstijden en tarieven 2018 Sportcentrum De Wilgenring Openingstijden en tarieven 2018 3 SOME PEOPLE WANT IT TO HAPPEN, OTHERS MAKE IT HAPPEN - MICHAEL JORDAN - Sportcentrum De Wilgenring Een potje sport voor iedereen Sportcentrum

Nadere informatie

Sportschool Venendaal - Sportschool Venendaal - Sportschool Venendaal - Sportschool Venendaal

Sportschool Venendaal - Sportschool Venendaal - Sportschool Venendaal - Sportschool Venendaal Lente Info 27 april t/m 5 mei IN GOEDE CONDITIE VOOR DE ZOMER: t/m eind mei mogen leden (vanaf 14 jaar) GRATIS kennismaken met AIKIDO JIU JITSU KARATE & JUDO; stuur een mailtje voor tijden. AQUA & SLANK

Nadere informatie

Sportschool Venendaal

Sportschool Venendaal Lente Info 30 april t/m 6 mei IN GOEDE CONDITIE VOOR DE ZOMER: t/m eind mei mogen leden (vanaf 14 jaar) GRATIS kennismaken met AIKIDO - CORE KRAVMAGA JIU JITSU & KICKBOKSEN; stuur een mailtje voor tijden.

Nadere informatie

Bewegen in Veldhoven

Bewegen in Veldhoven Bewegen in Veldhoven Dynamic Tennis Tafeltennis Bewegen in het Water Therapeutische Gym Wandelen in variaties Therapeutische Gym Iedere week verantwoorde gymles onder deskundige leiding Blijf bewegen!

Nadere informatie

Jij sport toch ook mee met de Buurtsportcoaches van de Pauzesport, Sportbus en BSO sportclinics! Sportweek in de laatste week van de zomervakantie:

Jij sport toch ook mee met de Buurtsportcoaches van de Pauzesport, Sportbus en BSO sportclinics! Sportweek in de laatste week van de zomervakantie: Jij sport toch ook mee met de Buurtsportcoaches van de Pauzesport, Sportbus en BSO sportclinics! Sportweek in de laatste week van de zomervakantie: Maandag 26 t/m vrijdag 30 augustus Sportweek in de laatste

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Kerst Info KERST OUD & NIEUW. Van 21 december t/m 3 januari 2016 is er een VAKANTIE-ROOSTER.

Kerst Info KERST OUD & NIEUW. Van 21 december t/m 3 januari 2016 is er een VAKANTIE-ROOSTER. Kerst Info KERST OUD & NIEUW Van 21 december t/m 3 januari 2016 is er een VAKANTIE-ROOSTER. DUO-WEKEN; NEEM TOT DE KERST IEMAND MEE! In de weken tot de Kerst worden de Duo-week gehouden. Weken waarin iedereen

Nadere informatie

Sportschool Venendaal

Sportschool Venendaal Lente Info 24 t/m 30 april 2017 IN GOEDE CONDITIE VOOR DE ZOMER: t/m eind mei mogen leden (vanaf 14 jaar) GRATIS kennismaken met AIKIDO. Speciale Budo-training; maandag 19.30 uur Laan der Verenigde Naties

Nadere informatie

Volwassenen naar het sportpark

Volwassenen naar het sportpark Laaghangend fruit: jong volwassenen die willen (blijven) sporten Volwassenen naar het sportpark Riccardo Gillieron Anja Garritsen NOC*NSF OZ&PC Arethusa Dia 1 Dia 2 We winnen veel met sport! Dia 3 Plus10

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Sportcentrum De Wilgenring Openingstijden en tarieven 2019

Sportcentrum De Wilgenring Openingstijden en tarieven 2019 Sportcentrum De Wilgenring Openingstijden en tarieven 2019 2 Sportcentrum De Wilgenring Een potje sport voor iedereen Sportcentrum De Wilgenring biedt binnensport aan in de meest uiteenlopende vorm. Van

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ KRIJGT IEDEREEN AAN HET SPORTEN Ben je sportief? En heb je een goede conditie? Maak van sport je werk! Je kunt bij allerlei verschillende bedrijven

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca.

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca. NIEUWSBRIEF In dit nummer: mei 201 editie 7 Woord van de voorzitter 1 Marianne Jansen 2 Woord van de voorzitter Joost Wissink Oproep: oude nieuwsbrieven Bill s Bar Beach Volleybal Toernooi Opfriscursus

Nadere informatie

Schoolsportwijzer Sportief Almelo

Schoolsportwijzer Sportief Almelo voortdurend in beweging Schoolsportwijzer Sportief Almelo uitgave schooljaar 2012-2013 Inhoud Voorwoord blz. 3 Sportbedrijf Almelo, voortdurend in beweging blz. 4 1. Toelichting Sportwijzer blz. 5 1.1

Nadere informatie

Zwemles Informatie Diploma A

Zwemles Informatie Diploma A Zwemles Informatie Diploma A Uw kind gaat starten met de zwemlessen voor diploma A. In dit boekje treft u uitleg en regels omtrent de zwemlessen. Wij raden u aan dit boekje te bewaren of uit te printen

Nadere informatie

Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7.

Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7. Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7 Informatieboekje 2 Beste aankomende HVV-er Van harte welkom bij HVV 70. We zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Wat is Actief Betrokken Club? Per 1 mei 2014 is Sportbedrijf Almelo samen met PH, ON en MHC gestart met het project Actief Betrokken Club (ABC). Doelstelling van het project

Nadere informatie

Vacature ledenadministratie of penningmeesterschap. Johan Gerards heeft aangegeven een stapje terug te willen doen.

Vacature ledenadministratie of penningmeesterschap. Johan Gerards heeft aangegeven een stapje terug te willen doen. Nieuwsbrief Nummer 21 Datum: 3 maart 2013 Volleybal vereniging Vacature ledenadministratie of penningmeesterschap Johan Gerards heeft aangegeven een stapje terug te willen doen. Volley vereniging Hierbij

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Bijlage 2: 3.2 onderzoek Bijlage : 3. onderzoek Ik heb een onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen van groep 7 en 8 van de Sint Lambertus school in Asten. Ik heb eerst een enquête afgenomen, en heb daarna testjes afgenomen

Nadere informatie

zwemblad

zwemblad zwemblad www.de-warande.nl www.sportbedrijfoosterhout.nl sportbedrijf oosterhoutbrochure warande def 2.indd 1 27-4-2009 8:44:06 2 sportbedrijf Oosterhout De Warande Op Recreatieoord de Warande kun je zwemmen,

Nadere informatie

LEIDEN LIONS IJSHOCKEYSCHOOL

LEIDEN LIONS IJSHOCKEYSCHOOL IJshockeyschool Leiden Lions Welkom op onze ijshockeyschool! Voor veel kinderen is dit de eerste kennismaking met ijshockey... Voor sommigen zelfs de eerste kennismaking met ijs! IJshockey is een geweldige

Nadere informatie

Herfst Info. 19 t/m 25 oktober 2015. Van 19 oktober t/m 25 oktober is er Herfstvakantie. * Wel is er een vakantie-rooster: met veel mogelijkheden.

Herfst Info. 19 t/m 25 oktober 2015. Van 19 oktober t/m 25 oktober is er Herfstvakantie. * Wel is er een vakantie-rooster: met veel mogelijkheden. Herfst Info 19 t/m 25 oktober 2015 Van 19 oktober t/m 25 oktober is er Herfstvakantie. * Wel is er een vakantie-rooster: met veel mogelijkheden. GRATIS VRIJ-ZWEMMEN De kinderen van de zwemles - de Judoka

Nadere informatie

SPORTSCHOOL VENENDAAL. Voorjaars Info

SPORTSCHOOL VENENDAAL. Voorjaars Info Voorjaars Info Van maandag 25 februari t/m 3 maart is er een Voorjaars Vakantie rooster. Kijk goed waar en wanneer we open zijn. JIU JITSU / ZELFVERDEDIGING Op woensdag- en vrijdagavond is er JIU JITSU.

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar.

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar. Het seizoen zit er bijna op, het eerste speelt nog in de nacompetitie voor promotie, de jeugdtoernooien gaan beginnen en we hebben nog twee evenementen te goed om dit voetbalseizoen af te sluiten. Als

Nadere informatie

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd 01 Lekker Fit! Inhoudsopgave Lekker Fit 1 Tien pijlers 2 01 Extra bewegingsonderwijs tijdens en na schooltijd 3 02 De komst van de gymleraar nieuwe stijl 4 03 Lespakket Lekker Fit! 5 04 Sportlessen als

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Informatiefolder jeugdwielrennen

Informatiefolder jeugdwielrennen WTC DE AMSTEL Informatiefolder jeugdwielrennen Seizoen 2011 1-3-2011 Welkom bij de WTC de Amstel Uw zoon/dochter heeft belangstelling om te gaan wielrennen. Als wedstrijdwielervereniging zijn wij daar

Nadere informatie

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr Het Erasmus VMBO Spo rts troo m Het Era sm us Spo Want r tie ed! ve t ype s Sportstroom Ben je vaak op het hockeyveld, in het zwembad of op de atletiekbaan te vinden? Ben je sportief en zie je het wel

Nadere informatie

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers.

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers. Inleiding Bij zwembad "Het Anker", leert uw kind volgens het Zwem ABC zwemmen. De leerweg voldoet aan de landelijk gestelde exameneisen die zijn vastgelegd in de BREZ 2.0 Het Zwem-ABC is in de loop der

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

YONEX KIDS GAMES. Uitdaging en plezier in één!

YONEX KIDS GAMES. Uitdaging en plezier in één! YONEX KIDS GAMES YONEX KIDS GAMES Uitdaging en plezier in één! Jeugd binden aan badminton Aanleiding De Yonex Kids Games zijn ontwikkeld om jeugdspelers tussen de 8 en 12 jaar oud die geen competitie spelen

Nadere informatie

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier!

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen In zwembad Hoornse Vaart kun je je A-, B- en C-zwemdiploma halen. Naast kwaliteit staat plezier voor het kind hierbij voorop. Tijdens

Nadere informatie

Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad

Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad Contactgegevens: Bollenbad Nieuwe Zeeweg 65 2201 TM Noordwijk Tel: 071-3613333 www.bollenbad.nl Mail: bollenbad@sportfondsen.nl Mail zwemzaken: w.vandervlugt@sportfondsen.nl

Nadere informatie

INFORMATIE ENVOZ zwem-abc

INFORMATIE ENVOZ zwem-abc INFORMATIE ENVOZ zwem-abc Duckie Duikel gaat naar zwemles Mei 2016 Aan de kinderen Hoera, je gaat leren zwemmen! Op dit moment sta je op de inschrijflijst om te starten met zwemles. Er staat je een leuke

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS Hallo allemaal, Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen is het bijna vakantie. Afgelopen vrijdagavond was de officiële laatste training van NOVA en was er een

Nadere informatie

Zwemles SportPlaza Tiel. Mijn 1 ste zwemles

Zwemles SportPlaza Tiel. Mijn 1 ste zwemles Zwemles SportPlaza Tiel Mijn 1 ste zwemles Zwemles SportPlaza Tiel Graag informeren wij u over het volgende: - Introductiefilmpje Jip. - Wat is het zwem-abc? - Leren zwemmen met Jip. - Virtuele tour zwembad

Nadere informatie

Suomi activiteiten. schooljaar 2014-2015. Sport Wanneer? Hoe laat? Waar? SportXtra

Suomi activiteiten. schooljaar 2014-2015. Sport Wanneer? Hoe laat? Waar? SportXtra Suomi activiteiten schooljaar 2014-2015 Zoals de laatste schooljaren bij jullie bekend is, worden er ook dit schooljaar weer naschoolse sportactiviteiten georganiseerd vanuit de schoolsportvereniging Suomi.

Nadere informatie

Kerst Info KERST OUD & NIEUW. Van 24 december t/m 7 januari 2018 is er een VAKANTIE-ROOSTER (zie pagina 5).

Kerst Info KERST OUD & NIEUW. Van 24 december t/m 7 januari 2018 is er een VAKANTIE-ROOSTER (zie pagina 5). Kerst Info KERST Van 24 december t/m 7 januari 2018 is er een VAKANTIE-ROOSTER (zie pagina 5). DUO-WEKEN; NEEM TOT DE KERST IEMAND MEE! In de weken tot de Kerst worden de Duo-week gehouden. De weken waarin

Nadere informatie

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen?

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Resultaten enquête Little People Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Via internet Via kennissen/vrienden/bekenden Anders nl. 33% 24% 43% Anders nl. Via directeur Paesacker Advertentie krant Via

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

SPORTSCHOOL VENENDAAL. Voorjaars Info

SPORTSCHOOL VENENDAAL. Voorjaars Info Voorjaars Info Van maandag 26 februari t/m 4 maart is er een Voorjaars Vakantie rooster. Kijk goed waar en wanneer we open zijn. JIU JITSU / ZELFVERDEDIGING Op woensdag- en vrijdagavond en op zaterdagochtend

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

i n f o r m a t i e e n we e t j e s v a n e n v o o r SINTERMERTEN b r u g k l a s s e r s

i n f o r m a t i e e n we e t j e s v a n e n v o o r SINTERMERTEN b r u g k l a s s e r s i n f o r m a t i e e n we e t j e s v a n e n v o o r SINTERMERTEN b r u g k l a s s e r s Jullie hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is hier dan de digitale versie van Mugnieuwzzz, met iedere

Nadere informatie

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066 Core Wat is ClubJoy Core? ClubJoy Core is een efficiënte workout om in slechts 30 minuten op een snelle én verantwoorde manier je kernspieren te trainen. Je buik, billen en rug worden strakker en sterker.

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Klanttest blok 3. Jaana Kaismo

Klanttest blok 3. Jaana Kaismo Klanttest blok 3 Jaana Kaismo Inleiding Voor mijn Klanttest blok 3 heb ik weer een open training gegeven. Een open training houdt in dat iedereen een keer gratis mag mee trainen en kijken hoe hij of zij

Nadere informatie

Kies je sport! periode 2. De Baanbreker / De Spoorzoeker / De Kameleon

Kies je sport! periode 2. De Baanbreker / De Spoorzoeker / De Kameleon Kies je sport! periode 2 De Baanbreker / De Spoorzoeker / De Kameleon Hallo, SCOOL is de schoolsportclub van de Dr. Willem Dreesschool, Dr. J.A. Gerth van Wijkschool, Prins Willem Alexanderschool, De Kameleon,

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

www.maastrichtsport.nl (ON)BEPERKT SPORTIEF SPORTAANBOD VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

www.maastrichtsport.nl (ON)BEPERKT SPORTIEF SPORTAANBOD VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING www.maastrichtsport.nl (ON)BEPERKT SPORTIEF SPORTAANBOD VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING (ON)BEPERKT SPORTIEF SPORTAANBOD VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING Maastricht Sport heeft op sportgebied enorm veel te

Nadere informatie

Omschrijving activiteiten Respoc

Omschrijving activiteiten Respoc Omschrijving activiteiten Respoc Aqua-fit (instuif) Tijdens Aqua-fit worden verschillende aqua-activiteiten aangeboden, zoals aquajoggen en aquarobics. In ondiep tot diep water worden verschillende conditie-

Nadere informatie

Sportschool Venendaal. Lente Info. 2 t/m 8 mei 2016

Sportschool Venendaal. Lente Info. 2 t/m 8 mei 2016 Lente Info 2 t/m 8 mei 2016 IN GOEDE CONDITIE VOOR DE ZOMER: t/m eind mei mogen alle leden GRATIS kennismaken met CX Speciale training voor buikspieren/rugspieren/borstspieren ea dinsdag 19.45 uur AQUA

Nadere informatie

Revalidatie training voor ex-hartpatiënten Sport- en spelgroepen

Revalidatie training voor ex-hartpatiënten Sport- en spelgroepen Revalidatie training voor ex-hartpatiënten Sport- en spelgroepen Inleiding Zonder enige twijfel kunnen we vaststellen dat een hartinfarct of hartaandoening het ó zo gewone leven erg verandert. Echter u

Nadere informatie

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s),

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s), Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016 Beste ouder(s), verzorger(s), De lente is begonnen!!! Op de peuteropvang is de lente 1 van de favoriete thema s van de peuters en pedagogisch medewerkers.

Nadere informatie

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders plastraining voor kinderen adviezen voor ouders Uw kind start met een plastraining op de polikliniek Kindergeneeskunde van het OLVG. Uw kind volgt de training omdat hij problemen heeft met zijn blaas.

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Choku karatekids Nieuwsbrief 2 Augustus 2016

Choku karatekids Nieuwsbrief 2 Augustus 2016 Choku karatekids Nieuwsbrief 2 Augustus 2016 Beste Choku karatekids, ouder(s)/verzorger(s), In de nieuwsbrief van deze nieuwsbrief hebben onze reporters Samy en Jesse een oudere karateka geïnterviewd.

Nadere informatie

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek)

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 'Duim omhoog' 1 foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 2013, Anton de Vries Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken.

Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken. Nieuwsbrief Avéna Zomer 2015 Beste leden, Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken. Algemene ledenvergadering

Nadere informatie

VOORWOORD. Schepen van sport Richard Bastanie

VOORWOORD. Schepen van sport Richard Bastanie INFOFOLDER VOORWOORD Op 7 september 2013 schrijven we in Zandhoven geschiedenis want na jaren van overleg, samenwerken en opbouwen konden we, met de nodige fierheid, ons gemeentelijk sportcomplex officieel

Nadere informatie

Voorbeeld vragenroute die is te gebruiken bij het voeren van een focusgroepinterview (bron: Bewegen valt Goed!)

Voorbeeld vragenroute die is te gebruiken bij het voeren van een focusgroepinterview (bron: Bewegen valt Goed!) Voorbeeld vragenroute die is te gebruiken bij het voeren van een focusgroepinterview (bron: Bewegen valt Goed!) INLEIDING (ongeveer 5 minuten) Welkom heten Bedanken voor hun komst, werver noemen: U bent

Nadere informatie

Radar beweegt SPORT- EN SPELACTIVITEITEN. Maastricht Sp rt beweegt de stad. www.maastrichtsport.nl. Postadres: Postbus 1992 6201 BZ Maastricht

Radar beweegt SPORT- EN SPELACTIVITEITEN. Maastricht Sp rt beweegt de stad. www.maastrichtsport.nl. Postadres: Postbus 1992 6201 BZ Maastricht Radar beweegt SPORT- EN SPELACTIVITEITEN Postadres: Postbus 1992 6201 BZ Maastricht Bezoekadres: Discusworp 4 6225 XP Maastricht T: 043-350 45 00 www.maastrichtsport.nl www.maastrichtsport.nl INFORMATIE

Nadere informatie

Sporters EXperience. KNLTB jaarcongres, 28 november 2015 Maton Sonnemans

Sporters EXperience. KNLTB jaarcongres, 28 november 2015 Maton Sonnemans Sporters EXperience KNLTB jaarcongres, 28 november 2015 Maton Sonnemans VODW werkt voor grote ondernemingen die sneller willen worden 2 VODW werkt voor grote ondernemingen die sneller willen worden en

Nadere informatie

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D)

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D) NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Seizoen 2015-2016 Hallo allemaal! De eerste weken zitten er weer op en alles draait weer alsof het nooit vakantie is geweest! Iedereen is lekker uitgerust in de vakantie en we kunnen

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

2013 WATERVRIENDEN HAARLEM INFORMATIEBOEKJE

2013 WATERVRIENDEN HAARLEM INFORMATIEBOEKJE 2013 WATERVRIENDEN HAARLEM INFORMATIEBOEKJE Onze vereniging is aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS). Een sportkoepel waar eveneens de gedachte is dat sport mogelijk moet zijn voor iedereen.

Nadere informatie

Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK

Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK Iedereen kent misschien wel een Binky in zijn directe sport omgeving. Iemand uit je team of lesgroep die altijd meer durft dan de rest, zichzelf heel wat

Nadere informatie

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl)

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl) ZV de Bron Nieuws Nieuw seizoen Een nieuw seizoen is aangebroken, en het was tijd voor een nieuw logo. De tand des tijds had er aardig aan zitten knagen. Na verschillende creatieve concepten is het gelukt

Nadere informatie

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Bestuur Born Atletiek Totaal Even voorstellen, Beste atleten en ouders, wellicht heeft u er nooit zo bij stil gestaan maar achter de schermen is de Stichting

Nadere informatie

DURF JIJ DE STAP AAN?

DURF JIJ DE STAP AAN? DURF JIJ DE STAP AAN? Naar leerjaar 3 vmbo op De Groene Campus www.degroenecampus.nl De Groene Campus: een leuke school met een goede sfeer D foto nog maken - food - design - groen - sport e Groene Campus?

Nadere informatie

VISIE, OPLEIDINGSSTRUCTUUR EN SELECTIEPROFIELEN. Visie afdeling wedstrijdzwemmen ZV WESTLAND

VISIE, OPLEIDINGSSTRUCTUUR EN SELECTIEPROFIELEN. Visie afdeling wedstrijdzwemmen ZV WESTLAND VISIE, OPLEIDINGSSTRUCTUUR EN SELECTIEPROFIELEN Visie afdeling wedstrijdzwemmen ZV WESTLAND De visie van de afdeling wedstrijdzwemmen van ZV WESTLAND kenmerkt zich door onderstaande 3 hoofdlijnen: 1. Wedstrijdzwemmen

Nadere informatie

Wij vinden De Kemmer n prachtig sportcentrum waar alles mogelijk is op het gebied van sport, horeca, recreatie en evenementen.

Wij vinden De Kemmer n prachtig sportcentrum waar alles mogelijk is op het gebied van sport, horeca, recreatie en evenementen. Kwaliteit met een sportieve glimlach Wij vinden De Kemmer n prachtig sportcentrum waar alles mogelijk is op het gebied van sport, horeca, recreatie en evenementen. Breng n bezoek aan De Kemmer, wij doen

Nadere informatie

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden.

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden. Van: Openluchtzwembad Klarenbeek Jan van Olmen Deze tekst kan ik helaas niet presenteren tijdens de expertmeeting i.v.m. de drukte in het openluchtbad. Inleiding. In Arnhem hebben wij een vergelijkbare

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Aan de bewoners van dit pand: STICHTING INFORMATIE 2015 ZWEMBAD DE DINGE ZWEMBADEN DE BREEDE

Aan de bewoners van dit pand: STICHTING INFORMATIE 2015 ZWEMBAD DE DINGE ZWEMBADEN DE BREEDE Aan de bewoners van dit pand: STICHTING ZWEMBADEN EEMSMOND INFORMATIE 2015 ZWEMBAD DE DINGE ZWEMBAD DE BREEDE De winter is bijna ten einde en het zwemseizoen staat weer voor de deur. In de gemeente Eemsmond

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen!

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen! Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 1, 2011 Nieuw jaar, nieuwe ploeg, nieuwe fiets Een nieuw jaar is begonnen! Mijn oude ploeg bestaat nu écht niet meer en ik start nu officieel bij het nieuwe Dolmans

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Nieuwsbrief DANKWOORD GWK IEDEREEN FANTASTISCH GEDAAN EN GEFELICITEERD! NIEUWE KLEDING BRAINSTORMAVOND

Nieuwsbrief DANKWOORD GWK IEDEREEN FANTASTISCH GEDAAN EN GEFELICITEERD! NIEUWE KLEDING BRAINSTORMAVOND ds Januari 2014 30 Nieuwsbrief www.aquapoldro.nl Bij de afdeling wedstrijdzwemmen van Aquapoldro kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen aan wedstrijden. Of je nu ambities hebt om deel te nemen aan Gelderse

Nadere informatie