Cursusboek Dialux Autocad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursusboek Dialux Autocad"

Transcriptie

1 Cursusboek Dialux Autocad

2 Inhoud Paigna 2 van 38 1 Omzetten PDF naar Autocad Dialux Buitenproject Nieuw Buitenproject Tekening inladen Bodemelement aanpassen Berekeningsvlak aanmaken Resultaten berekenen Resultaten bekijken en bewerken Projectgegevens invullen Rapport aanmaken Dialux Nieuw Straatproject Straatprofiel aanmaken Rekenvlakken Armaturen toevoegen Armaturenwizard Resultaten en rapport en project Autocad tekening maken... 33

3 Paigna 3 van 38 1 Omzetten PDF naar Autocad Soms krijgt u tekeningen alleen in PDF aangeleverd om deze bewerkbaar te maken in Autocad en dus ook Dialux zult u deze moeten converteren. Hiervoor kunt u een tool downloaden Any PDF to DWG Convertor. Wij zullen hier werken met een voorbeeldproject. Als u dit programma opent verschijnt onderstaand venster. Bij de pijlen moet u wat doen: Bovenin Add PDF Files (hier kiest u de om te zetten tekening), de 2 e pijl geeft u mee aan wat het uitvoerformaat is (in dit geval DWG), de 3 e pijl de versie (in dit geval 2000/2002) en de 4 e pijl de plek waar het bestand moet worden neergezet.

4 Paigna 4 van 38 Als u alles heeft ingevuld kunt u de knop Convert Now aanklikken. Het kan zijn dat er dan direct een melding komt die kunt u wegklikken. Als het bestand geconverteerd is krijgt u onderstaande melding. Klik hier op Ja. U ziet nu dit: Open de tekening met Autocad (dubbelklikken).

5 Paigna 5 van 38 Wat er nu nog moet gebeuren is zorgen dat de tekening op schaal is. Hiervoor neem ik 1 maat in de tekening. Dit doet u via het menu Dimension-> Aligned en dan kunt u 2 punten in de tekening aanklikken en wordt de maat tussen deze punten weergegeven. Ik pak hier een parkeervak welke 5 meter lang moet zijn. Bij mij is de maat nog 13 meter. De tekening moet ik dus verschalen met een factor 5/13 = 0,384. Selecteer de hele tekening (Window trekken over hele tekening). Tik onderin de commando balk achter command: het woord scale (dat ik het commando). Houdt de commandobalk in de gaten. Deze vraagt nu om een base point. Deze is hier niet zo relevant, klik ergens naast de tekening. Voer dan ook weer op de commandobalk de scalefactor in. Dat is (met een punt omdat Autocad Amerikaans is). En druk op Enter. Dan wordt de tekening verschaalt. U kunt nog controleren of de

6 Paigna 6 van 38 maten goed zijn door de maat te bekijken die u al genomen had. Deze moet dan nu 5 meter zijn in dit geval. Als het klopt slaat u de tekening op. Deze is nu klaar voor gebruik in Dialux.

7 Paigna 7 van 38 2 Dialux Buitenproject U kunt Dialux installeren op uw PC via Open na het installeren Dialux. Wij gebruiken voor buitenverlichting alleen: Nieuw Buitenproject of Nieuw Straatproject. Het Nieuw Buitenproject kunt u gebruiken om een autocad in te laden. U moet deze optie gebruiken waarin veel profielen door elkaar lopen of in elkaar overlopen, bij pleinen, rare constructies en als u met meerdere typen armaturen wilt werken in één profiel. Het Nieuw Straatproject gebruikt u als u een simpele straat hebt met hetzelfde profiel (die tenminste een meter of 100 lang is) en als u in één profiel ook maar één armatuursoort toepast.

8 Paigna 8 van Nieuw Buitenproject We kiezen nu eerst nieuw buitenproject. Dan opent er een leeg project Tekening inladen U wilt de autocad tekening inladen als ondergrond. Dit doet u via Bestand -> Importeren -> DWG of DXF. U wilt de autocad tekening inladen als ondergrond. Dit doet u via Bestand -> Importeren -> DWG of DXF Dan krijgt u dit scherm. Druk hier op volgende.

9 Paigna 9 van 38 Dan krijgt u dit scherm. Druk hier op doorzoeken en de verkenner opent zich en kies de tekening. Dan gaat Dialux hem inlezen (Inleesstatus balk wordt groen). Als de tekening is ingelezen kunt u op volgende klikken. Dan krijgt u dit scherm. Normaal kunt u dan doorklikken maar als de tekening niet goed inlaad (op maat) dan moet u proberen met de Eenheid (meter, centimeter, millimeter) de tekening opnieuw in te laden. Klik hier op volgende. Dan krijgt u dit scherm. Klik hier ook op volgende. Dan krijgt u dit scherm.

10 Paigna 10 van 38 Klik hier op Voltooien. Dan gaat Dialux even denken (inlezen). U ziet helemaal onderin een statusbalk die groen wordt. Als hij klaar is ziet u de tekening in het scherm Bodemelement aanpassen Links onderin ligt een vlak. Dit is het bodemelement. Deze moet u net zo groot maken als de tekening zelf. Dit kunt u doen door op het bodemelement te gaan staan en hem met de muis groter te slepen.

11 Paigna 11 van Berekeningsvlak aanmaken Als u voorgaande gedaan heeft wilt u armaturen toevoegen en van een vlak lichtberekeningsresultaten zien. Hiervoor moet u eerst een lichtberekeningsvlak maken in de tekening. U kunt dit doen via het menu bovenin. Of via het menu onderin het scherm met tabbladen. Hierin zit het tabblad Project, Objecten, Kleur, Armaturen, Uitvoer. Het Project gebruikt u voor alle informatie van het project. Hier ziet u alle informatie van wat u heeft aangemaakt (toegepast armaturen, bodemelement, rekenvlakken). In het tabblad Objecten ziet u objecten (rekenvlakken, bomen, huizen) die je kunt inladen. Hier gebruikt u alleen rekenvlakken. De overige objecten zijn leuk voor een 3D plaatje maar beïnvloeden de lichtresultaten te negatief (zo zijn bijvoorbeeld bomen totaal massief en niet lichtdoorlatend).

12 Paigna 12 van 38 Verder gebruiken we alleen Uitvoer, dit volgt straks. Dus op het tabblad Objecten kiezen wij een berekeningsvlak. U moet dan eerst links op het woord Berekeningsvlakken klikken (eenmaal) en dan op het plaatje (bovenste) rechts ernaast. Als u heeft geklikt krijgt u dit. Maak van Z 0.00m (omdat wij op het grondvlak gaan rekenen) en klik dan plakken. Het berekeningsvlak komt op coördinaat 0,0 te liggen in de tekening vanaf daar kunt u hem verslepen naar het betreffende gebied. U kunt ook werken met een rekenvlak voor gemotoriseerd verkeer met waarnemers. Dat is het straatwaarderingsveld (onderste optie). Als u met de rechtermuistoets klikt op het vlak kunt u kiezen Berekeningsvlak bewerken en kunt u punten in de lijn toevoegen of verwijderen (ook met rechtermuisknop).

13 Als u het vlak klaar hebt klikt u links in het scherm op OK (zie hierboven). Nu wilt u nog armaturen toevoegen. Paigna 13 van 38

14 Paigna 14 van Armaturen toevoegen Er zijn 2 opties. U kunt downloaden van uit een gekoppelde catalogus (een Plug In). Philips en Lightronics hebben deze. Deze kunt u downloaden: - Philips Product Selector - Indal dit is een bestand met alle i-tabellen. - Lightonics - Schreder ( dit moet per armatuur. De armaturen vanuit een Plug In kunt u dan (na downloaden Plug In) kiezen via Armaturenselectie ->Dialux Catalogus -> En dan uit de bovenste 3 kiezen. Dan opent vanzelf de Plug In van de betreffende leverancier en kunt u vrij eenvoudig uw armatuur kiezen. Bij de 2 e optie is het wat lastiger (dit geldt voor Schreder en Indal). Hier moet u vanuit de verkenner zelf de armaturen importeren naar Dialux. Ga in het menu naar Armaturenselectie -> Eigen database, dan krijgt u dit.

15 Paigna 15 van 38 Als u het armatuur nog niet had toegepast klik dan op importeren en anders zoekt u links in het scherm uw armatuur. Wij gaan even uit van een nieuwe. Druk dan op import dan opent de verkenner. Ga dan naar de map waar u de i-tabellen heeft staan van de leveranciers. Zet onderin de bestandstypen op Alle Bestanden anders ziet u niets. Kies dan de file die u wilt gebruiken. Druk op Openen en Dialux zegt dat hij is toegevoegd (pop-up). Dan wilt u hem gebruiken. Zoek hier op Indal (fabrikant) en kies het armatuur (als u die net heeft toegevoegd staat hij onderaan in de lijst). Kies deze en druk op Toepassen en daarna Afsluiten. Nu staat hij links in het scherm bij armaturen.

16 Paigna 16 van 38 Als u het armatuur zelf markeert (blauw) dan krijgt u erboven de informatie (Algemeen, Beschrijving, Technische Gegevens), dan kunt u nog checken of u de goede heeft. Nu zetten wij deze in de tekening. U sleept de regel 0x Indal etc. met de muis naar de tekening. U ziet nu het armatuur, de lichtbundel is altijd naar het noorden gericht (naar boven). In dit geval draai ik hem iets bij linksom.

17 Paigna 17 van 38 Met deze knoppen kunt u de bundel aanzetten zodat u een beetje een indicatie krijgt hoe de lamp schijnt. Daarna selecteert (blauw maken) u de geplaatste armaturen en kunt u bovenin de positie en rotatie aanpassen. De positie heeft u al bepaald op tekening maar de hoogte (Z) moet u nog aanpassen en de X (helling armatuur). Bij masten met uithouder is dit vaak 5 graden. In dit geval maak ik van Z 6 meter en van X 5 graden. In de tabbladen bovenin kunt u ook de naam van het armatuur wijzigen. Dit kan ook voor alles in één keer. In dit geval maak ik er Libra van.

18 Paigna 18 van Resultaten berekenen Nu is alles klaar en gaat u resultaten berekenen. Dit doet u via Resultaten -> Berekening Starten (bovenin menu). Dan krijgt u dit Pop-up scherm, zet de vink uit bij Objecten berekenen (die heeft u toch niet getekend (bomen e.d.)). Druk dan op OK. Hij gaat dan rekenen. Het resultaat is dit (boven). U kunt dan nog de tekening als laag aanzetten. Via menu bovenin. Beeld -> DXF achtergrond weergeven. Dan krijgt u dit.

19 Paigna 19 van 38 Nu wilt u in dit scherm ook nog de kleuren zien (waarden). Dit kan met de knop Onjuiste kleuren in de menubalk. Dit is dan uw scherm. Links kunt u nog de waarden aanpassen met kleuren. Maar zo staat hij aardig.

20 Paigna 20 van Resultaten bekijken en bewerken Nu wilt u de getallen zien. U klikt dan helemaal onderin op het tabblad Uitvoer. Dan krijgt u dit (onder). Met de plusjes kunt u alles open zetten (net als verkenner). Ik zet zelf altijd aan (vinkje zetten) Voorblad, Inhoudsopgave, Stuklijst. Bij het armatuur zet ik het vinkje uit. Dan wordt het als volgt:

21 Paigna 21 van 38 Het icoon met het A4 tje geeft aan of er informatie is (blauwe streepjes betekent informatie). Door dubbel te klikken op een regel kunt u het resultaat in het scherm zien. Zoals hieronder.

22 Paigna 22 van 38 Meestal wil ik van het berekeningsvlak zelf nog detailinformatie laten zien. Dat kan linksonderin (plusje). Dan pak ik Isolijnen. Ik dubbelklik op de regel Isolijnen en krijg dan dit. U kunt dan op het tabblad Isolijnen (linksboven) klikken dan krijgt u dit. Zie volgende pagina.

23 Paigna 23 van 38 Ik heb linksbovenin in het tabblad Isolijnen de optie Interval gekozen. Aantal is 10 (is maximaal) en wijdte is 1 lux. Als u bijvoorbeeld 1-30lux hebt maak ik de stap 3 lux. Dan krijgt u een mooier plaatje. Ik zet onjuiste kleuren aan en druk op Beeld Actualiseren. Ook deze vink ik aan om op te nemen in het rapport.

24 Paigna 24 van Projectgegevens invullen Nu wil ik nog projectgegevens invullen. Het project heet nu nog Project 1. Ga hier naar het tabblad (linksonderin) Project. Klik dan op het woord Project 1. Nu kunt u in de tabbladen alles invullen. Project, Operator (uzelf), Adres (uw gegevens), Details (klant), Lokatie (zo laten).

25 Paigna 25 van 38 Deze gegevens (jouw eigen gegevens) wilt u niet steeds invullen. U kiest in het menu Bestand -> Instellingen -> Algemene Opties Dan krijgt u dit en u gaat naar tabblad Operator en u vult daar uw gegevens in. Dit krijgt u dan ieder project terug.

26 Paigna 26 van Rapport aanmaken Nu wilt u het rapport nog in PDF voor de klant hebben. Dan gaat u weer linksonderin terug naar het tabblad uitvoer. U maakt de bovenste regel blauw (markeren), in dit geval Bregje Stockmann. Dan klikt u op het PDF icoon. U kiest hele document en drukt op OK. Dan gaat hij het rapport genereren.

27 Paigna 27 van 38 En hij vraagt waar u het bestand wilt opslaan en hoe u het wilt noemen. Daarna kunt u het rapport openen (nadat Dialux heeft gezegd PDF Export afgesloten). Dan is alles klaar. 2.2 Dialux Nieuw Straatproject U opent weer Dialux en kiest Nieuw Straatproject, deze gebruikt u bij straten waarvan het profiel over het algemeen gelijk is Straatprofiel aanmaken U heeft het project geopend. En ziet dit scherm. Klik op het tabblad Onderhoudsschema-methode. Ik vul hier meestal 0.85 in, dit is de correctiefactor voor vervuiling en lichtterugval. Verder vul ik dit nergens meer in. Daarna klik ik op inplanting en kan ik alles toevoegen wat ik wil.

28 Paigna 28 van 38 U kunt hier de straat naar wens indelen. Echter een parkeerstrook wordt niet berekend. Als vervanger voor de parkeerstrook gebruik ik meestal een voetpad of fietspad. Dat maakt niet veel uit Rekenvlakken De rekenvlakken worden automatisch aangemaakt in de vorige paragraaf. Alleen moet u het waarderingsveld een categorie geven. Klik op het waarderingsveld. Dan ziet u dit bovenin. Hier kunt u het waarderingsveld aanpassen. Dit is hier nog niet conform ROVL klassen maar volgens de NPR

29 Paigna 29 van Armaturen toevoegen Dit gaat hetzelfde als bij de vorige optie. U kunt ook hier een armatuur slepen naar de rijbaan. Het menu om alles aan te passen wordt wat anders. Bij inplanting kunt u hierin dingen wijzigen: Bij Mastgroepering kunt u hierin dingen wijzigen: Bij Arm kunt u volgende zaken wijzigen:

30 Paigna 30 van Armaturenwizard Met deze optie kunt u Dialux de meest optimale configuratie laten berekenen. Kies in het menu Toevoegen -> Armatuurgroepering -> Wizard Armaturen -> Wizard optimale straatgroepering. U ziet dan dit: Hier klikt u op Volgende. Hier klikt u weer op volgende omdat hier alles berekend moet worden conform ROVL2011. Het volgende scherm klikt u weer op Volgende omdat u wilt voldoen aan de ROVL2011. Dan krijgt u dit scherm.

31 Hier kunt u de armaturen kiezen waarmee u wilt rekenen. U kiest ze en klikt op volgende. Paigna 31 van 38

32 Paigna 32 van 38 U vinkt alleen de mastafstand aan en geeft zelf in Minimummastafstand, Maximummastafstand en de stappen waarmee hij rekent. Onderin vult u in wat u verder voor randvoorwaarden heeft (lichtpunthoogte, groepering, vooruitspringing of afstand mast tot rijbaan, schuinte). Daarna klikt u op Volgende. U ziet dan deze resultaten. U kunt per regel het resultaat aanklikken en ervoor kiezen deze meteen over te nemen in de lichtberekening (Gecreëerde straat onmiddellijk berekenen). Dan bent u klaar. U kunt op deze manier snel meerdere alternatieven naast elkaar zetten Resultaten en rapport en project Dit alles werkt hetzelfde als bij de buitenruimte.

33 Paigna 33 van 38 3 Autocad tekening maken U heeft nu een lichtberekening en wilt hiervan een stippenplan maken. Hiervoor werkt u in de plantekening van uw collega s. Open deze. Het is verstandig de lichtmasten en eventueel bekabeling in aparte lagen te tekenen. Klik in het menu op Format -> Layer. Klik dan op de knop nieuwe laag maken.

34 Paigna 34 van 38 Er verschijnt een nieuwe laag. Noem deze Openbare Verlichting (bijvoorbeeld). En geef deze een kleur (nu roze). U kunt op dezelfde manier nog een laag maken voor een kabelnet. Sluit dan de Layer Manager (kruisje). Nu wilt u wat symbolen maken voor masten. Dit kunt u het beste doen met de Block Editor, deze knop. U kunt bijvoorbeeld een symbool maken voor: - Mast vervangen door.. - Armatuur vervangen door - Mast schilderen. - Mast verplaatsen Druk op. Dan verschijnt onderstaand scherm. Vul hier in hoe u het Block noemt. En druk op OK. Hierna komt u in de Block Editor. Zet hier de laag op de laag die u zojuist heeft aangemaakt voor de lichtmasten.

35 Paigna 35 van 38 Ikzelf teken altijd eerst een label, klik op. U ziet dan dit: Vul dit gelijk zo in. Het label (tag) heet dan mast, de prompt op de commandobalk laat zien Mast en de Standaardwaarde is 1. De textgrootte is 2 (is netjes op een tekening 1:500 e.d.). En druk op OK.

36 Paigna 36 van 38 Druk daarna in het menu op View -> Zoom -> Extents en u ziet dit. Dan tekent u een cirkel er naast. Nu wil ik de cirkel ook nog opvullen (duidelijker). Kies in het menu Draw -> Hatch

37 Paigna 37 van 38 Klik op het patroon achter Swatch. En kies dan op het tabblad Other Predifinied voor Solid. Klik dan op: Klik daarna in de cirkel en daarna rechtermuistoets en Enter en dan weer OK en de cirkel is dicht. Klik dan nog op Basepoint.

38 Paigna 38 van 38 En leg deze midden in de cirkel. Dan wordt dit altijd het basispunt en kunt u ook makkelijk X/Y coördinaten uitlezen of juist importeren. Druk op Close Block Editor en het symbool is klaar. U keert terug in de tekening. U kunt nu de lichtmasten intekenen. Ga naar het menu Insert -> Block en u krijgt dit. Kies met de pijltjes knop het zojuist gemaakte Block. En druk dan op OK. U krijgt nu het symbool onder de muis en kunt de mast intekenen. Omdat u een label aan de mast heeft hangen moet u nog wel iets intypen. U kunt ook Enter doen en doorgaan. Dan komt de default waarde er bij te staan. Zo kunt u de tekening verder afmaken.

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Symbolen in AutoCad Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Introductie In AutoCad is het mogelijk om veelgebruikte

Nadere informatie

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx Back-up maken van uw certificaat Open Internet Explorer en kies rechts bovenin voor het menu Extra. Ga vervolgens naar Internetopties (onderste) en klik in het venster wat geopend wordt op het tabblad

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld

De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld custom maps gebruiken in mapsource De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld Bij deze handleiding ga ik er vanuit

Nadere informatie

Workshop Centrale ELO naar Blackboard 9.1 31 maart 2011. 1. Introductie. 2. Inloggen

Workshop Centrale ELO naar Blackboard 9.1 31 maart 2011. 1. Introductie. 2. Inloggen Workshop Centrale ELO naar Blackboard 9.1 31 maart 2011 1. Introductie Momenteel gebruikt de Open Universiteit binnen Studienet versie 7.2 van Blackboard. Het project Upgrade Blackboard is onlangs gestart,

Nadere informatie

Wat is er veranderd in Prezi?

Wat is er veranderd in Prezi? Wat is er veranderd in Prezi? Update voor Prezi voor kids januari 2014 Door: Hedwyg van Groenendaal Prezi staat niet stil en is steeds bezig om de tool Prezi te verbeteren. De belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

Als we Outlook opstarten zien we het hiernaast afgebeelde scherm, wat voor de meeste mensen toch wel enige uitleg behoeft, van boven naar onder:

Als we Outlook opstarten zien we het hiernaast afgebeelde scherm, wat voor de meeste mensen toch wel enige uitleg behoeft, van boven naar onder: E-mail in Outlook Als we Outlook opstarten zien we het hiernaast afgebeelde scherm, wat voor de meeste mensen toch wel enige uitleg behoeft, van boven naar onder: 1. Menubalk; met van links naar recht

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER?

1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER? 1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER? Deze Basis vaardigheden voor iparts is een vervolg op Geavanceerde Excel functies. Zorg dus dat je minstens die Tips & Trick eerst hebt

Nadere informatie

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software Installatiehandleiding voor e.dentifier software De e.dentifier is los en gekoppeld aan de pc met een USB-kabel te gebruiken. Voor gekoppeld gebruik is installatie van software voorwaardelijk. Met het

Nadere informatie

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Versie 1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Yoron Dot Net Stap voor stap Handleiding YORON DOT NET BEHEER V1.X Stap voor stap handleiding YORON Het Wielsem 10 s-hertogenbosch Inhoudsopgave Opstarten Yoron DotNet

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

Handleiding Fix-O-Cad 3 Pg 1

Handleiding Fix-O-Cad 3 Pg 1 Handleiding FOC 3.1 Inleiding, Bedankt voor het aanschaffen van Fix-O-Cad 3.1 FOC is ontworpen om op een snelle manier vanuit een situatie schema een ééndraadschema te genereren. De bedoeling is dat je

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

Beste LUMIX G gebruiker,

Beste LUMIX G gebruiker, Beste LUMIX G gebruiker, Vooreerst hartelijk gefeliciteerd met de aankoop van uw LUMIX G systeemcamera! We hopen dat u veel plezier beleeft aan uw nieuwe camera en zijn ervan overtuigd dat u fantastische

Nadere informatie

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen.

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Handleiding van Auteur: dapunt Juli 2007 handleiding: Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Stappenplan Presentatie maken - 2

Stappenplan Presentatie maken - 2 WAT IS PREZI? Je kunt op verschillende manieren een presentatie maken, onder andere met de tool Prezi. Je kunt theorie weergeven en afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Je kunt inzoomen en draaien. Een

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

INLEZEN PAB BESTANDEN IN ENK SOFTWARE

INLEZEN PAB BESTANDEN IN ENK SOFTWARE INLEZEN PAB BESTANDEN IN ENK SOFTWARE Om te beginnen neemt u contact met onze helpdesk op via 0251 318548 of via helpdesk@enk.nl om een nieuwe licentiecode te verkrijgen waardoor u PAB bestanden kunt inlezen.

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Kaart maken met Google Maps

Kaart maken met Google Maps Kaart maken met Google Maps Open https://mapsengine.google.com/map/ en log in met je Google account. Klik op 'Nieuwe kaart maken'. Page 1 Je kaart een naam geven Klik op 'Naamloze kaart' linksboven. Een

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Configuratie Hieronder zie je hoe het hoofdscherm van NewsLeecher er uitziet als je Newsleecher opstart.

Configuratie Hieronder zie je hoe het hoofdscherm van NewsLeecher er uitziet als je Newsleecher opstart. NewsLeecher is een product wat gekocht moet worden, het is dus geen gratis softwarepakket. Er zijn twee verschillende pakketten waar u uit kunt kiezen, het Super search pakket of het Standaard pakket.

Nadere informatie

H a n d l e i d i n g S O P

H a n d l e i d i n g S O P Handleiding SOP Deel 1: Het Logo Hoe maak ik van een.jpg of ander bestandsformaat een pdf? In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een logo kan plaatsen op de voorkant van het schoolondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

HANDLEIDING. RV SoftDev. RV Gastoudersysteem Dit document beschrijft de gebruikswijze van RV Gastoudersysteem. Roy Verdonk royverdonk@gmail.

HANDLEIDING. RV SoftDev. RV Gastoudersysteem Dit document beschrijft de gebruikswijze van RV Gastoudersysteem. Roy Verdonk royverdonk@gmail. HANDLEIDING RV SoftDev RV Gastoudersysteem Dit document beschrijft de gebruikswijze van RV Gastoudersysteem Roy Verdonk royverdonk@gmail.com Inhoud Installatie Microsoft Access Runtime... 2 Voorwoord...

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

Routes voor Sygic maken en aanpassen met ITN Converter

Routes voor Sygic maken en aanpassen met ITN Converter Routes voor Sygic maken en aanpassen met ITN Converter Er zijn veel manieren (lees: programma s) om een route te maken, maar het gemakkelijkste gaat het met ITN Converter. Hiermee kun je ook een bestaande

Nadere informatie

Stap 2 Je template invullen

Stap 2 Je template invullen Stap 2 Je template invullen Allereerst in stap 2 gaan we onze template ophalen. Die staat op www.alphamegahosting.com/516, ook de uitleg is daar te vinden. Je kunt hem vanaf daar downloaden en op je bureaublad

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Contents. GfK Internet Monitor v3 1

Contents. GfK Internet Monitor v3 1 Contents Handleiding GfK Internet Monitor versie 15.4... 2 Deel 1 (Installatie voor alle Windows versies)... 3 Deel 2 (Inschakelen op alle browsers)... 6 Deel 3 (Pauzeknop)... 8 Deel 4 (Inschakelen extensie

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Met deze handleiding installeert u de bestelscanner voor het gebruik met onze webshop. U heeft nodig: 1. handleiding voor het downloaden van bestanden. 2.

Nadere informatie

Procedure ParaBench instellen en gebruiken.

Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Inleiding In samenwerking met Magistro en de Praktijk Index komt Intramed met een nieuwe benchmark applicatie ParaBench. Benchmarken is het vergelijken van gegevens

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen 1. Inleiding..2 2. Selecteren van openstaande posten. 2 3. Genereren van aanmaningen.....4 4. Electronisch Aanmanen...5 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce

Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce Stap 1: Na het inloggen op het beheerdersgedeelte komt u uit op uw dashboard. Van daaruit kunt u aan de linkerkant uw muis

Nadere informatie

TI-SMARTVIEW. Installeren op Windows PC

TI-SMARTVIEW. Installeren op Windows PC TI SmartView 1 TI-SMARTVIEW Installeren op Windows PC De licentie van de school voor TI-SmartView is tot nader bericht een single-user licentie, hetgeen betekent dat deze op één pc mag geïnstalleerd worden,

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

INLEIDING TOT GEOGEBRA

INLEIDING TOT GEOGEBRA INLEIDING TOT GEOGEBRA Sven Mettepenningen, 28/02/2007 GEOGEBRA 1 EERSTE KENNISMAKING Het pakket Geogebra kan je downloaden op de site http://www.geogebra.at/ Eventueel is het ook nuttig van de laatste

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren

Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren Inhoud Het CSV bestand... Een nieuw Excel werkblad aanmaken en een bestaand werkblad wijzigen... 2 Kolommen opmaken... 4 Opslaan als CSV bestand... 6 Het CSV

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig!

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Hoe gaat u te werk? 1. Start de website op www.psz- steenwijkerland.nl

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?...

Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?... Leads Versie 1.0 Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?... 5 Wat zijn categorieën en hoe werken ze?...

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Importeren automatisch & handmatig. BankingTools Cashflow v4.2

Importeren automatisch & handmatig. BankingTools Cashflow v4.2 automatisch & handmatig BankingTools Cashflow v4.2 Bespaar geld en spaar het milieu! Lees de handleiding vanaf uw beeldscherm. Wilt u toch de handleiding afdrukken? Kiest u dan voor de speciale optie meerdere

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over AdminView

Veelgestelde vragen over AdminView Veelgestelde vragen over AdminView S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2

Nadere informatie

Handleiding voor de installatie van Robobridge

Handleiding voor de installatie van Robobridge Handleiding voor de installatie van Robobridge Dit is de weg die ik gevolg heb. Mijn computer draait op het besturingssysteem Windows XP(32bits). Bij andere systemen kunnen kleine verschillen voorkomen.

Nadere informatie

Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met

Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met behulp van Extern Bureaublad Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Versie 1.0 11-05-2011 Inleiding Urenlang bezig met het controleren en invoeren van adresgegevens? Act! PostcodeCheck biedt uitkomst! U hoeft alleen de postcode

Nadere informatie

Symbol for Windows Planner Versie 0.8

Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Inhoud Inleiding... 3 1. Weergaven... 4 2. RealTime modus (de agenda raadplegen)... 6 2.1. Wat is een modus... 6 2.2. Eenvoudigste weergave... 6 2.3. Uitgebreidere

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Digitale dossiers. Inhoudsopgave:

Digitale dossiers. Inhoudsopgave: Digitale dossiers Inhoudsopgave: Inleiding Openen van een dossier De werking van de dossiers Toelichting van de knoppen in het hoofdmenu Invoeren van gegevens Selecteren van hulpmiddelen en zorgverleners

Nadere informatie

BRICONweb voor de club

BRICONweb voor de club BRICONweb voor de club Starten met BW! 3 Aanmelden! 4 Registreren! 4 Club verantwoordelijke! 5 Bestaande club! 5 Nieuwe club aanmaken! 5 Aanmaken wedstrijd! 6 Betekenis icoontjes! 7 Inkorven! 8 Aantallen

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Extractie maken uit Medicom en uploaden in VIPLive

Extractie maken uit Medicom en uploaden in VIPLive Extractie maken uit Medicom en uploaden in VIPLive Inleiding 1. Nieuwe extractie maken in Medicom 1.1 Nieuwe extractie maken Patiënten 1.2 Nieuwe extractie maken Medicatie 1.3 Nieuwe extractie maken Journaal

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

Probleemstelling: Hoe kan binnen CRMcorner (standaard) sjablonen gekoppeld worden aan bepaalde overzichten en het communicatie centrum.

Probleemstelling: Hoe kan binnen CRMcorner (standaard) sjablonen gekoppeld worden aan bepaalde overzichten en het communicatie centrum. Instructiekaart: Sjablonen beheer- Standaard documenten. Kaartnummer: 06 Versie: 0106 Probleemstelling: Hoe kan binnen CRMcorner (standaard) sjablonen gekoppeld worden aan bepaalde overzichten en het communicatie

Nadere informatie

Handleiding online Factsheetmodule

Handleiding online Factsheetmodule Handleiding online Factsheetmodule Sportvissers hebben eigenlijk maar twee dingen nodig: goed viswater en een goede visstand. De zorg voor goed viswater met een goede visstand is dan ook de belangrijkste

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Directe Toegang Logopedie

Directe Toegang Logopedie Handleiding LogoBase Directe Toegang Logopedie 2012 Winbase Software en Adviezen B.V. Inhoud 1. Een DTL-Zitting aanmaken in de agenda... 3 2. De DTL-Screening... 6 3. Declareren van een DTL-Screening...

Nadere informatie

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER BHV VCA Outlook Windows Vista Windows XP Office 2003 Office 2007 cursus elearningredacteur HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER 1 van 13 1. DESKTOP PUBLISHER Wat is de desktop Publisher? De desktop Publisher

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie