Cursusboek Dialux Autocad

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursusboek Dialux Autocad"

Transcriptie

1 Cursusboek Dialux Autocad

2 Inhoud Paigna 2 van 38 1 Omzetten PDF naar Autocad Dialux Buitenproject Nieuw Buitenproject Tekening inladen Bodemelement aanpassen Berekeningsvlak aanmaken Resultaten berekenen Resultaten bekijken en bewerken Projectgegevens invullen Rapport aanmaken Dialux Nieuw Straatproject Straatprofiel aanmaken Rekenvlakken Armaturen toevoegen Armaturenwizard Resultaten en rapport en project Autocad tekening maken... 33

3 Paigna 3 van 38 1 Omzetten PDF naar Autocad Soms krijgt u tekeningen alleen in PDF aangeleverd om deze bewerkbaar te maken in Autocad en dus ook Dialux zult u deze moeten converteren. Hiervoor kunt u een tool downloaden Any PDF to DWG Convertor. Wij zullen hier werken met een voorbeeldproject. Als u dit programma opent verschijnt onderstaand venster. Bij de pijlen moet u wat doen: Bovenin Add PDF Files (hier kiest u de om te zetten tekening), de 2 e pijl geeft u mee aan wat het uitvoerformaat is (in dit geval DWG), de 3 e pijl de versie (in dit geval 2000/2002) en de 4 e pijl de plek waar het bestand moet worden neergezet.

4 Paigna 4 van 38 Als u alles heeft ingevuld kunt u de knop Convert Now aanklikken. Het kan zijn dat er dan direct een melding komt die kunt u wegklikken. Als het bestand geconverteerd is krijgt u onderstaande melding. Klik hier op Ja. U ziet nu dit: Open de tekening met Autocad (dubbelklikken).

5 Paigna 5 van 38 Wat er nu nog moet gebeuren is zorgen dat de tekening op schaal is. Hiervoor neem ik 1 maat in de tekening. Dit doet u via het menu Dimension-> Aligned en dan kunt u 2 punten in de tekening aanklikken en wordt de maat tussen deze punten weergegeven. Ik pak hier een parkeervak welke 5 meter lang moet zijn. Bij mij is de maat nog 13 meter. De tekening moet ik dus verschalen met een factor 5/13 = 0,384. Selecteer de hele tekening (Window trekken over hele tekening). Tik onderin de commando balk achter command: het woord scale (dat ik het commando). Houdt de commandobalk in de gaten. Deze vraagt nu om een base point. Deze is hier niet zo relevant, klik ergens naast de tekening. Voer dan ook weer op de commandobalk de scalefactor in. Dat is (met een punt omdat Autocad Amerikaans is). En druk op Enter. Dan wordt de tekening verschaalt. U kunt nog controleren of de

6 Paigna 6 van 38 maten goed zijn door de maat te bekijken die u al genomen had. Deze moet dan nu 5 meter zijn in dit geval. Als het klopt slaat u de tekening op. Deze is nu klaar voor gebruik in Dialux.

7 Paigna 7 van 38 2 Dialux Buitenproject U kunt Dialux installeren op uw PC via Open na het installeren Dialux. Wij gebruiken voor buitenverlichting alleen: Nieuw Buitenproject of Nieuw Straatproject. Het Nieuw Buitenproject kunt u gebruiken om een autocad in te laden. U moet deze optie gebruiken waarin veel profielen door elkaar lopen of in elkaar overlopen, bij pleinen, rare constructies en als u met meerdere typen armaturen wilt werken in één profiel. Het Nieuw Straatproject gebruikt u als u een simpele straat hebt met hetzelfde profiel (die tenminste een meter of 100 lang is) en als u in één profiel ook maar één armatuursoort toepast.

8 Paigna 8 van Nieuw Buitenproject We kiezen nu eerst nieuw buitenproject. Dan opent er een leeg project Tekening inladen U wilt de autocad tekening inladen als ondergrond. Dit doet u via Bestand -> Importeren -> DWG of DXF. U wilt de autocad tekening inladen als ondergrond. Dit doet u via Bestand -> Importeren -> DWG of DXF Dan krijgt u dit scherm. Druk hier op volgende.

9 Paigna 9 van 38 Dan krijgt u dit scherm. Druk hier op doorzoeken en de verkenner opent zich en kies de tekening. Dan gaat Dialux hem inlezen (Inleesstatus balk wordt groen). Als de tekening is ingelezen kunt u op volgende klikken. Dan krijgt u dit scherm. Normaal kunt u dan doorklikken maar als de tekening niet goed inlaad (op maat) dan moet u proberen met de Eenheid (meter, centimeter, millimeter) de tekening opnieuw in te laden. Klik hier op volgende. Dan krijgt u dit scherm. Klik hier ook op volgende. Dan krijgt u dit scherm.

10 Paigna 10 van 38 Klik hier op Voltooien. Dan gaat Dialux even denken (inlezen). U ziet helemaal onderin een statusbalk die groen wordt. Als hij klaar is ziet u de tekening in het scherm Bodemelement aanpassen Links onderin ligt een vlak. Dit is het bodemelement. Deze moet u net zo groot maken als de tekening zelf. Dit kunt u doen door op het bodemelement te gaan staan en hem met de muis groter te slepen.

11 Paigna 11 van Berekeningsvlak aanmaken Als u voorgaande gedaan heeft wilt u armaturen toevoegen en van een vlak lichtberekeningsresultaten zien. Hiervoor moet u eerst een lichtberekeningsvlak maken in de tekening. U kunt dit doen via het menu bovenin. Of via het menu onderin het scherm met tabbladen. Hierin zit het tabblad Project, Objecten, Kleur, Armaturen, Uitvoer. Het Project gebruikt u voor alle informatie van het project. Hier ziet u alle informatie van wat u heeft aangemaakt (toegepast armaturen, bodemelement, rekenvlakken). In het tabblad Objecten ziet u objecten (rekenvlakken, bomen, huizen) die je kunt inladen. Hier gebruikt u alleen rekenvlakken. De overige objecten zijn leuk voor een 3D plaatje maar beïnvloeden de lichtresultaten te negatief (zo zijn bijvoorbeeld bomen totaal massief en niet lichtdoorlatend).

12 Paigna 12 van 38 Verder gebruiken we alleen Uitvoer, dit volgt straks. Dus op het tabblad Objecten kiezen wij een berekeningsvlak. U moet dan eerst links op het woord Berekeningsvlakken klikken (eenmaal) en dan op het plaatje (bovenste) rechts ernaast. Als u heeft geklikt krijgt u dit. Maak van Z 0.00m (omdat wij op het grondvlak gaan rekenen) en klik dan plakken. Het berekeningsvlak komt op coördinaat 0,0 te liggen in de tekening vanaf daar kunt u hem verslepen naar het betreffende gebied. U kunt ook werken met een rekenvlak voor gemotoriseerd verkeer met waarnemers. Dat is het straatwaarderingsveld (onderste optie). Als u met de rechtermuistoets klikt op het vlak kunt u kiezen Berekeningsvlak bewerken en kunt u punten in de lijn toevoegen of verwijderen (ook met rechtermuisknop).

13 Als u het vlak klaar hebt klikt u links in het scherm op OK (zie hierboven). Nu wilt u nog armaturen toevoegen. Paigna 13 van 38

14 Paigna 14 van Armaturen toevoegen Er zijn 2 opties. U kunt downloaden van uit een gekoppelde catalogus (een Plug In). Philips en Lightronics hebben deze. Deze kunt u downloaden: - Philips Product Selector - Indal dit is een bestand met alle i-tabellen. - Lightonics - Schreder (www.schreder.com), dit moet per armatuur. De armaturen vanuit een Plug In kunt u dan (na downloaden Plug In) kiezen via Armaturenselectie ->Dialux Catalogus -> En dan uit de bovenste 3 kiezen. Dan opent vanzelf de Plug In van de betreffende leverancier en kunt u vrij eenvoudig uw armatuur kiezen. Bij de 2 e optie is het wat lastiger (dit geldt voor Schreder en Indal). Hier moet u vanuit de verkenner zelf de armaturen importeren naar Dialux. Ga in het menu naar Armaturenselectie -> Eigen database, dan krijgt u dit.

15 Paigna 15 van 38 Als u het armatuur nog niet had toegepast klik dan op importeren en anders zoekt u links in het scherm uw armatuur. Wij gaan even uit van een nieuwe. Druk dan op import dan opent de verkenner. Ga dan naar de map waar u de i-tabellen heeft staan van de leveranciers. Zet onderin de bestandstypen op Alle Bestanden anders ziet u niets. Kies dan de file die u wilt gebruiken. Druk op Openen en Dialux zegt dat hij is toegevoegd (pop-up). Dan wilt u hem gebruiken. Zoek hier op Indal (fabrikant) en kies het armatuur (als u die net heeft toegevoegd staat hij onderaan in de lijst). Kies deze en druk op Toepassen en daarna Afsluiten. Nu staat hij links in het scherm bij armaturen.

16 Paigna 16 van 38 Als u het armatuur zelf markeert (blauw) dan krijgt u erboven de informatie (Algemeen, Beschrijving, Technische Gegevens), dan kunt u nog checken of u de goede heeft. Nu zetten wij deze in de tekening. U sleept de regel 0x Indal etc. met de muis naar de tekening. U ziet nu het armatuur, de lichtbundel is altijd naar het noorden gericht (naar boven). In dit geval draai ik hem iets bij linksom.

17 Paigna 17 van 38 Met deze knoppen kunt u de bundel aanzetten zodat u een beetje een indicatie krijgt hoe de lamp schijnt. Daarna selecteert (blauw maken) u de geplaatste armaturen en kunt u bovenin de positie en rotatie aanpassen. De positie heeft u al bepaald op tekening maar de hoogte (Z) moet u nog aanpassen en de X (helling armatuur). Bij masten met uithouder is dit vaak 5 graden. In dit geval maak ik van Z 6 meter en van X 5 graden. In de tabbladen bovenin kunt u ook de naam van het armatuur wijzigen. Dit kan ook voor alles in één keer. In dit geval maak ik er Libra van.

18 Paigna 18 van Resultaten berekenen Nu is alles klaar en gaat u resultaten berekenen. Dit doet u via Resultaten -> Berekening Starten (bovenin menu). Dan krijgt u dit Pop-up scherm, zet de vink uit bij Objecten berekenen (die heeft u toch niet getekend (bomen e.d.)). Druk dan op OK. Hij gaat dan rekenen. Het resultaat is dit (boven). U kunt dan nog de tekening als laag aanzetten. Via menu bovenin. Beeld -> DXF achtergrond weergeven. Dan krijgt u dit.

19 Paigna 19 van 38 Nu wilt u in dit scherm ook nog de kleuren zien (waarden). Dit kan met de knop Onjuiste kleuren in de menubalk. Dit is dan uw scherm. Links kunt u nog de waarden aanpassen met kleuren. Maar zo staat hij aardig.

20 Paigna 20 van Resultaten bekijken en bewerken Nu wilt u de getallen zien. U klikt dan helemaal onderin op het tabblad Uitvoer. Dan krijgt u dit (onder). Met de plusjes kunt u alles open zetten (net als verkenner). Ik zet zelf altijd aan (vinkje zetten) Voorblad, Inhoudsopgave, Stuklijst. Bij het armatuur zet ik het vinkje uit. Dan wordt het als volgt:

21 Paigna 21 van 38 Het icoon met het A4 tje geeft aan of er informatie is (blauwe streepjes betekent informatie). Door dubbel te klikken op een regel kunt u het resultaat in het scherm zien. Zoals hieronder.

22 Paigna 22 van 38 Meestal wil ik van het berekeningsvlak zelf nog detailinformatie laten zien. Dat kan linksonderin (plusje). Dan pak ik Isolijnen. Ik dubbelklik op de regel Isolijnen en krijg dan dit. U kunt dan op het tabblad Isolijnen (linksboven) klikken dan krijgt u dit. Zie volgende pagina.

23 Paigna 23 van 38 Ik heb linksbovenin in het tabblad Isolijnen de optie Interval gekozen. Aantal is 10 (is maximaal) en wijdte is 1 lux. Als u bijvoorbeeld 1-30lux hebt maak ik de stap 3 lux. Dan krijgt u een mooier plaatje. Ik zet onjuiste kleuren aan en druk op Beeld Actualiseren. Ook deze vink ik aan om op te nemen in het rapport.

24 Paigna 24 van Projectgegevens invullen Nu wil ik nog projectgegevens invullen. Het project heet nu nog Project 1. Ga hier naar het tabblad (linksonderin) Project. Klik dan op het woord Project 1. Nu kunt u in de tabbladen alles invullen. Project, Operator (uzelf), Adres (uw gegevens), Details (klant), Lokatie (zo laten).

25 Paigna 25 van 38 Deze gegevens (jouw eigen gegevens) wilt u niet steeds invullen. U kiest in het menu Bestand -> Instellingen -> Algemene Opties Dan krijgt u dit en u gaat naar tabblad Operator en u vult daar uw gegevens in. Dit krijgt u dan ieder project terug.

26 Paigna 26 van Rapport aanmaken Nu wilt u het rapport nog in PDF voor de klant hebben. Dan gaat u weer linksonderin terug naar het tabblad uitvoer. U maakt de bovenste regel blauw (markeren), in dit geval Bregje Stockmann. Dan klikt u op het PDF icoon. U kiest hele document en drukt op OK. Dan gaat hij het rapport genereren.

27 Paigna 27 van 38 En hij vraagt waar u het bestand wilt opslaan en hoe u het wilt noemen. Daarna kunt u het rapport openen (nadat Dialux heeft gezegd PDF Export afgesloten). Dan is alles klaar. 2.2 Dialux Nieuw Straatproject U opent weer Dialux en kiest Nieuw Straatproject, deze gebruikt u bij straten waarvan het profiel over het algemeen gelijk is Straatprofiel aanmaken U heeft het project geopend. En ziet dit scherm. Klik op het tabblad Onderhoudsschema-methode. Ik vul hier meestal 0.85 in, dit is de correctiefactor voor vervuiling en lichtterugval. Verder vul ik dit nergens meer in. Daarna klik ik op inplanting en kan ik alles toevoegen wat ik wil.

28 Paigna 28 van 38 U kunt hier de straat naar wens indelen. Echter een parkeerstrook wordt niet berekend. Als vervanger voor de parkeerstrook gebruik ik meestal een voetpad of fietspad. Dat maakt niet veel uit Rekenvlakken De rekenvlakken worden automatisch aangemaakt in de vorige paragraaf. Alleen moet u het waarderingsveld een categorie geven. Klik op het waarderingsveld. Dan ziet u dit bovenin. Hier kunt u het waarderingsveld aanpassen. Dit is hier nog niet conform ROVL klassen maar volgens de NPR

29 Paigna 29 van Armaturen toevoegen Dit gaat hetzelfde als bij de vorige optie. U kunt ook hier een armatuur slepen naar de rijbaan. Het menu om alles aan te passen wordt wat anders. Bij inplanting kunt u hierin dingen wijzigen: Bij Mastgroepering kunt u hierin dingen wijzigen: Bij Arm kunt u volgende zaken wijzigen:

30 Paigna 30 van Armaturenwizard Met deze optie kunt u Dialux de meest optimale configuratie laten berekenen. Kies in het menu Toevoegen -> Armatuurgroepering -> Wizard Armaturen -> Wizard optimale straatgroepering. U ziet dan dit: Hier klikt u op Volgende. Hier klikt u weer op volgende omdat hier alles berekend moet worden conform ROVL2011. Het volgende scherm klikt u weer op Volgende omdat u wilt voldoen aan de ROVL2011. Dan krijgt u dit scherm.

31 Hier kunt u de armaturen kiezen waarmee u wilt rekenen. U kiest ze en klikt op volgende. Paigna 31 van 38

32 Paigna 32 van 38 U vinkt alleen de mastafstand aan en geeft zelf in Minimummastafstand, Maximummastafstand en de stappen waarmee hij rekent. Onderin vult u in wat u verder voor randvoorwaarden heeft (lichtpunthoogte, groepering, vooruitspringing of afstand mast tot rijbaan, schuinte). Daarna klikt u op Volgende. U ziet dan deze resultaten. U kunt per regel het resultaat aanklikken en ervoor kiezen deze meteen over te nemen in de lichtberekening (Gecreëerde straat onmiddellijk berekenen). Dan bent u klaar. U kunt op deze manier snel meerdere alternatieven naast elkaar zetten Resultaten en rapport en project Dit alles werkt hetzelfde als bij de buitenruimte.

33 Paigna 33 van 38 3 Autocad tekening maken U heeft nu een lichtberekening en wilt hiervan een stippenplan maken. Hiervoor werkt u in de plantekening van uw collega s. Open deze. Het is verstandig de lichtmasten en eventueel bekabeling in aparte lagen te tekenen. Klik in het menu op Format -> Layer. Klik dan op de knop nieuwe laag maken.

34 Paigna 34 van 38 Er verschijnt een nieuwe laag. Noem deze Openbare Verlichting (bijvoorbeeld). En geef deze een kleur (nu roze). U kunt op dezelfde manier nog een laag maken voor een kabelnet. Sluit dan de Layer Manager (kruisje). Nu wilt u wat symbolen maken voor masten. Dit kunt u het beste doen met de Block Editor, deze knop. U kunt bijvoorbeeld een symbool maken voor: - Mast vervangen door.. - Armatuur vervangen door - Mast schilderen. - Mast verplaatsen Druk op. Dan verschijnt onderstaand scherm. Vul hier in hoe u het Block noemt. En druk op OK. Hierna komt u in de Block Editor. Zet hier de laag op de laag die u zojuist heeft aangemaakt voor de lichtmasten.

35 Paigna 35 van 38 Ikzelf teken altijd eerst een label, klik op. U ziet dan dit: Vul dit gelijk zo in. Het label (tag) heet dan mast, de prompt op de commandobalk laat zien Mast en de Standaardwaarde is 1. De textgrootte is 2 (is netjes op een tekening 1:500 e.d.). En druk op OK.

36 Paigna 36 van 38 Druk daarna in het menu op View -> Zoom -> Extents en u ziet dit. Dan tekent u een cirkel er naast. Nu wil ik de cirkel ook nog opvullen (duidelijker). Kies in het menu Draw -> Hatch

37 Paigna 37 van 38 Klik op het patroon achter Swatch. En kies dan op het tabblad Other Predifinied voor Solid. Klik dan op: Klik daarna in de cirkel en daarna rechtermuistoets en Enter en dan weer OK en de cirkel is dicht. Klik dan nog op Basepoint.

38 Paigna 38 van 38 En leg deze midden in de cirkel. Dan wordt dit altijd het basispunt en kunt u ook makkelijk X/Y coördinaten uitlezen of juist importeren. Druk op Close Block Editor en het symbool is klaar. U keert terug in de tekening. U kunt nu de lichtmasten intekenen. Ga naar het menu Insert -> Block en u krijgt dit. Kies met de pijltjes knop het zojuist gemaakte Block. En druk dan op OK. U krijgt nu het symbool onder de muis en kunt de mast intekenen. Omdat u een label aan de mast heeft hangen moet u nog wel iets intypen. U kunt ook Enter doen en doorgaan. Dan komt de default waarde er bij te staan. Zo kunt u de tekening verder afmaken.

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Symbolen in AutoCad Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Introductie In AutoCad is het mogelijk om veelgebruikte

Nadere informatie

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx Back-up maken van uw certificaat Open Internet Explorer en kies rechts bovenin voor het menu Extra. Ga vervolgens naar Internetopties (onderste) en klik in het venster wat geopend wordt op het tabblad

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Handleiding Fix-O-Cad 3 Pg 1

Handleiding Fix-O-Cad 3 Pg 1 Handleiding FOC 3.1 Inleiding, Bedankt voor het aanschaffen van Fix-O-Cad 3.1 FOC is ontworpen om op een snelle manier vanuit een situatie schema een ééndraadschema te genereren. De bedoeling is dat je

Nadere informatie

De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld

De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld custom maps gebruiken in mapsource De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld Bij deze handleiding ga ik er vanuit

Nadere informatie

Wat is er veranderd in Prezi?

Wat is er veranderd in Prezi? Wat is er veranderd in Prezi? Update voor Prezi voor kids januari 2014 Door: Hedwyg van Groenendaal Prezi staat niet stil en is steeds bezig om de tool Prezi te verbeteren. De belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Configuratie Hieronder zie je hoe het hoofdscherm van NewsLeecher er uitziet als je Newsleecher opstart.

Configuratie Hieronder zie je hoe het hoofdscherm van NewsLeecher er uitziet als je Newsleecher opstart. NewsLeecher is een product wat gekocht moet worden, het is dus geen gratis softwarepakket. Er zijn twee verschillende pakketten waar u uit kunt kiezen, het Super search pakket of het Standaard pakket.

Nadere informatie

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Versie 1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Yoron Dot Net Stap voor stap Handleiding YORON DOT NET BEHEER V1.X Stap voor stap handleiding YORON Het Wielsem 10 s-hertogenbosch Inhoudsopgave Opstarten Yoron DotNet

Nadere informatie

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl [Geef tekst op] 1. Inloggen Ga naar: http://www.rallykaart.nl/g2 Klik rechtsboven op Inloggen Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat u van ons hebt ontvangen en

Nadere informatie

Beste LUMIX G gebruiker,

Beste LUMIX G gebruiker, Beste LUMIX G gebruiker, Vooreerst hartelijk gefeliciteerd met de aankoop van uw LUMIX G systeemcamera! We hopen dat u veel plezier beleeft aan uw nieuwe camera en zijn ervan overtuigd dat u fantastische

Nadere informatie

Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met

Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met behulp van Extern Bureaublad Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Contents. GfK Internet Monitor v3 1

Contents. GfK Internet Monitor v3 1 Contents Handleiding GfK Internet Monitor versie 15.4... 2 Deel 1 (Installatie voor alle Windows versies)... 3 Deel 2 (Inschakelen op alle browsers)... 6 Deel 3 (Pauzeknop)... 8 Deel 4 (Inschakelen extensie

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Symbol for Windows Planner Versie 0.8

Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Inhoud Inleiding... 3 1. Weergaven... 4 2. RealTime modus (de agenda raadplegen)... 6 2.1. Wat is een modus... 6 2.2. Eenvoudigste weergave... 6 2.3. Uitgebreidere

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Workshop Centrale ELO naar Blackboard 9.1 31 maart 2011. 1. Introductie. 2. Inloggen

Workshop Centrale ELO naar Blackboard 9.1 31 maart 2011. 1. Introductie. 2. Inloggen Workshop Centrale ELO naar Blackboard 9.1 31 maart 2011 1. Introductie Momenteel gebruikt de Open Universiteit binnen Studienet versie 7.2 van Blackboard. Het project Upgrade Blackboard is onlangs gestart,

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Als we Outlook opstarten zien we het hiernaast afgebeelde scherm, wat voor de meeste mensen toch wel enige uitleg behoeft, van boven naar onder:

Als we Outlook opstarten zien we het hiernaast afgebeelde scherm, wat voor de meeste mensen toch wel enige uitleg behoeft, van boven naar onder: E-mail in Outlook Als we Outlook opstarten zien we het hiernaast afgebeelde scherm, wat voor de meeste mensen toch wel enige uitleg behoeft, van boven naar onder: 1. Menubalk; met van links naar recht

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Central Station Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Versie: november 2010 Inhoudsopgave Inleiding... 3 H1. Cliëntdossier... 4 H1.1 Zoeken naar een cliëntdossier... 4 H1.2. Aanmaken van een nieuw

Nadere informatie

Procedure ParaBench instellen en gebruiken.

Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Inleiding In samenwerking met Magistro en de Praktijk Index komt Intramed met een nieuwe benchmark applicatie ParaBench. Benchmarken is het vergelijken van gegevens

Nadere informatie

1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER?

1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER? 1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER? Deze Basis vaardigheden voor iparts is een vervolg op Geavanceerde Excel functies. Zorg dus dat je minstens die Tips & Trick eerst hebt

Nadere informatie

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software Installatiehandleiding voor e.dentifier software De e.dentifier is los en gekoppeld aan de pc met een USB-kabel te gebruiken. Voor gekoppeld gebruik is installatie van software voorwaardelijk. Met het

Nadere informatie

Probleemstelling: Hoe kan binnen CRMcorner (standaard) sjablonen gekoppeld worden aan bepaalde overzichten en het communicatie centrum.

Probleemstelling: Hoe kan binnen CRMcorner (standaard) sjablonen gekoppeld worden aan bepaalde overzichten en het communicatie centrum. Instructiekaart: Sjablonen beheer- Standaard documenten. Kaartnummer: 06 Versie: 0106 Probleemstelling: Hoe kan binnen CRMcorner (standaard) sjablonen gekoppeld worden aan bepaalde overzichten en het communicatie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 1 INLEIDING Om toegang tot de beveiligde persoonlijke omgeving van de HDN website te krijgen (www.hdn.nl), moet uw Internet browser voorzien zijn van een HDN certificaat.

Nadere informatie

Handleiding website beheer

Handleiding website beheer Handleiding website beheer Inhoud: Als actief franchisenemer bij CIGO heeft u de mogelijkheid uw eigen website (http://naam.cigo.nl) te beheren. In deze handleiding leggen wij u uit hoe u de verschillende

Nadere informatie

INLEIDING TOT GEOGEBRA

INLEIDING TOT GEOGEBRA INLEIDING TOT GEOGEBRA Sven Mettepenningen, 28/02/2007 GEOGEBRA 1 EERSTE KENNISMAKING Het pakket Geogebra kan je downloaden op de site http://www.geogebra.at/ Eventueel is het ook nuttig van de laatste

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Importeren automatisch & handmatig. BankingTools Cashflow v4.2

Importeren automatisch & handmatig. BankingTools Cashflow v4.2 automatisch & handmatig BankingTools Cashflow v4.2 Bespaar geld en spaar het milieu! Lees de handleiding vanaf uw beeldscherm. Wilt u toch de handleiding afdrukken? Kiest u dan voor de speciale optie meerdere

Nadere informatie

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken.

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. De instructies voor Excel zijn geschreven voor Excel

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Handleiding online Factsheetmodule

Handleiding online Factsheetmodule Handleiding online Factsheetmodule Sportvissers hebben eigenlijk maar twee dingen nodig: goed viswater en een goede visstand. De zorg voor goed viswater met een goede visstand is dan ook de belangrijkste

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

H a n d l e i d i n g S O P

H a n d l e i d i n g S O P Handleiding SOP Deel 1: Het Logo Hoe maak ik van een.jpg of ander bestandsformaat een pdf? In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een logo kan plaatsen op de voorkant van het schoolondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

HANDLEIDING. RV SoftDev. RV Gastoudersysteem Dit document beschrijft de gebruikswijze van RV Gastoudersysteem. Roy Verdonk royverdonk@gmail.

HANDLEIDING. RV SoftDev. RV Gastoudersysteem Dit document beschrijft de gebruikswijze van RV Gastoudersysteem. Roy Verdonk royverdonk@gmail. HANDLEIDING RV SoftDev RV Gastoudersysteem Dit document beschrijft de gebruikswijze van RV Gastoudersysteem Roy Verdonk royverdonk@gmail.com Inhoud Installatie Microsoft Access Runtime... 2 Voorwoord...

Nadere informatie

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen.

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Handleiding van Auteur: dapunt Juli 2007 handleiding: Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

handleiding voor systeem het Management Drives Management Drives systeem Handleiding

handleiding voor systeem het Management Drives Management Drives systeem Handleiding handleiding voor het Management Drives systeem Management Drives systeem Handleiding Met het Management Drives systeem kunt u onder andere Management Drives vragenlijsten versturen, ontvangen en deze zowel

Nadere informatie

TI-SMARTVIEW. Installeren op Windows PC

TI-SMARTVIEW. Installeren op Windows PC TI SmartView 1 TI-SMARTVIEW Installeren op Windows PC De licentie van de school voor TI-SmartView is tot nader bericht een single-user licentie, hetgeen betekent dat deze op één pc mag geïnstalleerd worden,

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Handleiding LCC Benchmarking Tool

Handleiding LCC Benchmarking Tool Handleiding LCC Benchmarking Tool Stap1. De tool http://benchmarking.zorgenbouw.nl opent met de onderstaande pagina. Op de openingspagina voert u uw gebruikersnaam en wachtwoord in die u van de beheerder

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers

Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers Auteurs en Redactie PharmaPartners Huisartsenzorg 8 april 2015 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Werken met Queries en Merge Documenten For more information visit our website at www.pyrrho.com Date: Document Nr: 30 maart, 2007 UBizzMerge, Versie 4.0 Status:

Nadere informatie

MEEST GESTELDE VRAGEN

MEEST GESTELDE VRAGEN MEEST GESTELDE VRAGEN MC Next software Versie 9.00 September 2015 Kantoor MOUS Software b.v. De Zaale 11 5612 AJ Eindhoven Tel: +31 (0) 40 2851888 www.moussoftware.com Meest Gestelde Vragen 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Inloggen...2. Wachtwoord vergeten?...4. Aanmaken Gebruiker Mijn Atletiek...5. Rechten geven aan de Gebruiker...6. Een Gebruiker verwijderen...

Inloggen...2. Wachtwoord vergeten?...4. Aanmaken Gebruiker Mijn Atletiek...5. Rechten geven aan de Gebruiker...6. Een Gebruiker verwijderen... Handleiding Mijn Atletiek Inhoudsopgave Inloggen...2 Wachtwoord vergeten?...4 Aanmaken Gebruiker Mijn Atletiek...5 Rechten geven aan de Gebruiker...6 Een Gebruiker verwijderen...6 Rapportages inzien...7

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig!

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Hoe gaat u te werk? 1. Start de website op www.psz- steenwijkerland.nl

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen 1. Inleiding..2 2. Selecteren van openstaande posten. 2 3. Genereren van aanmaningen.....4 4. Electronisch Aanmanen...5 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Handleiding: Rapportages Publicatiedatum: 12 mei 2010 (versie 1.0) Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages

Handleiding: Rapportages Publicatiedatum: 12 mei 2010 (versie 1.0) Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages Pagina 2 van 22 pagina s. Inhouds Opgave Rapportages... 3 Rapportdefinities... 4 Importeren & Exporteren... 5 Bedrijfslogo aanpassen... 8 De rapport editor

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten.

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten. Accept Financieel Documenten beheer Het is nu mogelijk om in Accept Financieel te werken met documenten beheer. Met behulp van deze module is het mogelijk om documenten op te slaan in de database van de

Nadere informatie

Bosstraat 50 bus 3 3560 Lummen Tel.: 011 76 66 62 Fax 011 76 16 12 info@bestburo.be www.bestburo.be 1 van 42

Bosstraat 50 bus 3 3560 Lummen Tel.: 011 76 66 62 Fax 011 76 16 12 info@bestburo.be www.bestburo.be 1 van 42 Inhoud 1 Outlook: Aan de slag met Outlook... 3 1.1 Voor u begint... 3 1.1.1 Het Postvak IN... 3 1.1.2 De keyboard shortcuts... 3 2 Mappen... 4 2.1 Mappenstructuur... 4 2.1.1 Map Voltooid... 4 2.1.2 Snelle

Nadere informatie

DocFlow. handleiding. DocFlow voor Act! Handleiding. Versie 2.0 10-02-2015. Onderdeel van Tendenz ICT Product van Afdeling (Web)Development

DocFlow. handleiding. DocFlow voor Act! Handleiding. Versie 2.0 10-02-2015. Onderdeel van Tendenz ICT Product van Afdeling (Web)Development DocFlow voor Act! Handleiding Versie 2.0 10-02-2015 Inleiding Met DocFlow kunt u aan een contact, bedrijf, groep of verkoopkans een Windowsmap koppelen, die bijvoorbeeld op het netwerk staat. U krijgt

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER BHV VCA Outlook Windows Vista Windows XP Office 2003 Office 2007 cursus elearningredacteur HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER 1 van 13 1. DESKTOP PUBLISHER Wat is de desktop Publisher? De desktop Publisher

Nadere informatie

Ga naar volgende website: http://www.tracker-software.com/ product/downloads. Klik op EXE installer. Klik daarna op Download now

Ga naar volgende website: http://www.tracker-software.com/ product/downloads. Klik op EXE installer. Klik daarna op Download now PDF-XChange installeren Ga naar volgende website: http://www.tracker-software.com/ product/downloads Klik op EXE installer Klik daarna op Download now Boven de website verschijnt nu mogelijk volgende tekst:

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8

GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8 GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem:

Nadere informatie

Een Windows XP-netwerk maken

Een Windows XP-netwerk maken Een Windows XP-netwerk maken Inleiding Deze beschrijving geldt voor Windows XP Professional (Home edition komt in zekere maten overeen met Professional), Nederlandse versie. Ook geldt dit document alleen

Nadere informatie

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Inhoud 1 Wat doet de UNIT4 Multivers IBAN-Converter?... 1 1.1 Stappen bij de invoering... 1 2 Het uitvoeren van de wizard...

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

StabiCAD V Veiligheid

StabiCAD V Veiligheid StabiCAD V Veiligheid Inhoudsopgave 1. Werken met StabiCAD V Veiligheid... 3 1.1. Inleiding................................................... 3 1.2. Bouwkundige plattegrond.....................................

Nadere informatie

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen.

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen. Vergelijkingseditor 2010 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl februari 2014 1 Inhoud Om te starten 3 Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 10 Dia exporteren naar toonbankkaart

Nadere informatie

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Copyright 2016 Swing Jive Swing is een product van ABF Research Jive Full screen weergave Swing 5 beschikt nu ook over een full screen weergave. Deze is te activeren via

Nadere informatie

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 DesignCAD versie 18 en Studentversie DCElektro downloaden. ------------------------------------------------------------------------------------- Volgende

Nadere informatie

Release Note. Jewel Huis aan Huis Inzameling

Release Note. Jewel Huis aan Huis Inzameling Release Note Jewel Huis aan Huis Inzameling 23 september 2013 1 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN...3 2. VERSLEPEN ADRESPUNTEN...3 3. AANBIEDZIJDE...3 4. RIJRICHTING...4 5. LAADVERMOGEN PER FRACTIE...4 6. MEERDERE

Nadere informatie

Handleiding voor relaties

Handleiding voor relaties Handleiding voor relaties Handleiding voor relaties e-boekhouden.nl Inhoud 1. Relaties... 2 1.1 Relaties > Relaties > Zoeken... 2 1.2 Relaties > Relaties > Toevoegen... 8 1.3 Relaties > Relaties > Importeren...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over AdminView

Veelgestelde vragen over AdminView Veelgestelde vragen over AdminView S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2

Nadere informatie

Beknopte instructies Onedrive

Beknopte instructies Onedrive Beknopte instructies Onedrive Inleiding... 1 Waar vind je de OneDrive?... 1 Wat kun je ermee?... 2 Document maken.... 2 Waar ben ik?... 2 Documenten delen met anderen en samenwerken... 3 Heel beknopt:

Nadere informatie

OpenStreetMap: het gratis alternatief?

OpenStreetMap: het gratis alternatief? OpenStreetMap: het gratis alternatief? Inleiding Bij mijn overweging in Garmin Edge 705 aan te schaffen stuitte ik op de vraag: "welke kaarten moet ik aanschaffen". Onvermijdelijk daarbij waren de prijzen

Nadere informatie

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm:

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm: CMS Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 7 Een link toevoegen... 8 Een afbeelding toevoegen... 10 Foto s plaatsen op de fotopagina... 12 Media...

Nadere informatie