In 8 stappen een succesvol (online) plan schrijven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In 8 stappen een succesvol (online) plan schrijven"

Transcriptie

1 In 8 stappen een succesvol (online) plan schrijven Met stappenplan Direct toepasbaar

2 Het succesvol schrijven van (online) plannen Het schrijven van een plan is een activiteit die door elke marketing- en communicatieprofessional wordt herkend. Iedereen schrijft wel plannen voor bijvoorbeeld een campagne of actie tot en met een strategisch marketingplan. Toch is het een bekend fenomeen dat er veel plannen in lades verdwijnen en onbruikbaar worden genoemd. Vreemd eigenlijk dat we zoveel kennis, tijd, capaciteit maar vooral positieve energie zomaar van tafel vegen. Opvallend element is dat bij het bekijken van veel plannen van huidige professionals veel elementen er niet in staan. beschrijving voorgenomen activiteiten vaak heel erg algemeen waardoor er nog geen concreet beeld is, geen tijdsbepaling aangegeven, procedures en subdoelen zijn niet opgenomen, het aangeven van een strategie; hoe je doelstellingen de doel(en) bereikt. Conclusie: als deze elementen niet zijn opgenomen in een plan is een plan als zinloos schriftelijk geweld te duiden. Waarom geen plan? Het denken vanuit een ander perspectief opent de ogen (het zogenoemde omdenken). het kost te veel tijd; - we stoppen veel tijd in de stappen van het plan maar er komt niets uit. - plannen kloppen toch niet. de plannen sluiten niet aan bij de realiteit; - er komt geen antwoord op de vragen. ik weet van nature wel wat er in de markt speelt; - de valkuil voor vele ondernemers. - het hoeft niet verkeerd te zijn, drijven op het zogenaamde onderbuik gevoel of ondernemersbloed, soms is onderbouwing naar anderen toe nodig. ik weet wel wat de klant wil; - dat denken we wel vaak, toch leert de ervaring dat er vaker vanuit het product wordt gedacht dan vanuit de klant. te veel geld; - de kosten voor het schrijven van plannen wordt vaak overdreven, natuurlijk kost het tijd en geld, maar een goed plan levert evenzoveel toegevoegde waarde op. - voor het schrijven van het plan moet geen externe worden ingehuurd, plannen moeten vanuit de eigen energie worden geschreven, goede externen kunnen coachen en begeleiden in dit proces; kans van slagen is dan groter. plannen werken niet omdat alles zo snel verandert; - het kernwoord van flexibiliteit is discipline; dat betekent dat we juist sneller op veranderingen kunnen inspelen als we de discipline hebben om vanuit een structuur te denken en werken. Zo kan iedereen nog wel even door gaan. Het zijn op zich goede redenen om geen plan te schrijven. Als dit de basisgedachte is zal er ook geen fundamenteel plan op tafel komen. Waarom wel een plan? Het antwoord op deze vraag is vaak lastiger te geven omdat het niet natuurlijk is. Toch nemen we zoals eerder is aangegeven wel duizenden beslissingen op een dag die allemaal langs de structuur lopen zoals die over het algemeen wordt gehanteerd.

3 Waarom mislukken plannen dan toch nog? Als eerste kan worden gezegd dat plannen vaak niet bruikbaar zijn. Dat heeft een aantal oorzaken: we schrijven het plan niet rondom het doel waar we een plan voor schrijven, daardoor ontstaat er veel ballast en overtollige informatie. we schrijven het plan vanuit de stoel van onze collega, het liefst onze baas, daardoor kunnen we ons verschuilen achter meningen van anderen. de vraagstelling wordt niet voldoende doordacht omschreven en we hebben de neiging om bij elke oplossing meerdere problemen te bedenken. het plan geeft geen antwoord op de juiste vraagstelling. Het succesvol schrijven van plannen door aanbrengen structuur Om de plannen dan succesvol te laten zijn maken we gebruik van onderstaande structuur. Deze structuur lopen we stap voor stap door om het fundament te leggen, het format bestaat uit een aantal stappen die logischerwijs in elkaar overlopen. Het plan Samenvatting Missie/Visie Business Defenition Vraagstelling Interne analyse Elementen die van belang zijn voor de vraagstelling Externe analyse Elementen vanuit macro en meso die van belang zijn voor vraagstelling SWOT Confrontatiematrix Van aandachtspunten naar opties De gekozen optie uitwerken in een plan inclusief strategie en doelstellingen Implementatie en controle Kritische succesfactoren

4 Stap 1 Samenvatting Het blijft een gegeven dat bij veel plannen een korte, bondige en complete samenvatting ontbreekt. De lezer, manager, opdrachtgever, investeerder, collega s, moeten dan zoeken naar de reden van het plan. In een samenvatting staan logischerwijs geen nieuwe elementen maar onderwerpen die in het plan worden uitgewerkt. Wat zit er minimaal in een samenvatting: waarom is het plan geschreven? wat zijn de belangrijkste bevindingen? wat zijn de belangrijkste oplossingen voor de probleemstelling? wat zijn de meest belangrijke gevolgen bij de implementatie van het plan? Stap 2 Missie, visie, business definition In de meeste gevallen een stap die hooguit enkele minuten duurt. Copy en paste zijn de handelingen die hier moeten worden verricht. Waarom? In de meeste gevallen hebben we marketing- en communicatievraagstukken. Mocht het zo zijn dat je een volledig nieuwe onderneming gaat opstarten en hiervoor gaat nadenken wat de missie en de visie zijn dan klopt de tweede zin niet. We vinden het vaak interessant om hierover na te denken maar we moeten ons ook goed realiseren wat onze rol is en wat ons doel (vraagstelling) is van het plan. Stap 3 Vraagstelling Dit is eigenlijk de belangrijkste stap in het leggen van de basis van het plan. De vraagstelling geeft de reden aan waarom je het plan schrijft en voor de verdere uitwerking. De vraagstelling geeft richting aan de invulling en het niveau van de interne en externe analyse. Wat is er van belang bij een vraagstelling? Een aantal aandachtspunten op een rij: is de vraagstelling op het niveau van mijn functie en/of rol? kan er een antwoord gegeven worden op de vraag? zijn de spelregels voldoende bekend bij mij? wat wordt er uiteindelijk verwacht door de opdrachtgever? de vraagstelling moet duidelijk en eenduidig zijn? Wanneer de vraagstelling niet helder is, niet eenduidig is, dan is het ook lastig om uiteindelijk een antwoord te geven. Als het antwoord niet aansluit bij de verwachtingen van de opdrachtgever (en hiermee bedoelen we niet dat het antwoord op een vraag hetzelfde antwoord moet hebben als de opdrachtgever in zijn hoofd heeft!) dan zal het antwoord nooit geaccepteerd worden en het plan dus weer in de la verdwijnen. De vraagstelling bepaalt ook het niveau van een plan. Vraagstelling Hoe kan ik marktaandeel vergroten? Op welke wijze kan ik beter en meer verkopen aan bestaande klanten? Vergroten van de interactie met klanten om uiteindelijk de klantwaarde te vergroten Op welke wijze kan ik mijn onderneming op de markt krijgen? Hoe kan ik online meer klanten werven? Soort plan Marketingplan Salesplan maar kan ook marketing en communicatieplan zijn, afhankelijk van de opdrachtgever. Marketing- en communicatieplan Ondernemingsplan. Kan ook een marketingplan zijn als de onderneming al bestaat maar je juist een grotere positie op de markt wil innemen. Online marketing plan Nu zijn de kaders voor het plan helder en kunnen we de volgende stappen gaan uitvoeren.

5 Stap 4 Interne en externe analyse Met als uitgangspunt de vraagstelling, gaat het bij deze stap om het verzamelen van informatie die nodig is om later een antwoord te geven op de vraagstelling. Deze informatievergaring verloopt nu gestructureerder en gerichter. Interne analyse We verzamelen die informatie die nu beschikbaar is in het speelveld van de vraagstelling. Dat betekent dat veel bestaande modellen niet geheel nodig zijn omdat je een focus hebt gelegd bij de vraagstelling. Voorbeeld Werf meer klanten naar onze winkel of website. Mogelijke elementen die meegenomen kunnen worden in de interne analyse zijn: op welke wijze worden klanten nu klant waarom worden die klanten dan klant welke media zijn ingezet wat kunnen we zeggen over de klanten is er een persona is er een klantenreis Het resultaat van deze interne analyse is dat er sterke en zwakke punten uit voortkomen. Zie hiervoor de volgende stap. Externe analyse Bij de externe analyse verzamelen we informatie die nodig is voor de vraagstelling vanuit onze omgeving. Vanuit theoretisch perspectief zijn er 2 niveaus, te weten meso (bedrijfstak) en macro (de omgevingsvariabelen). Vanuit de praktijk onderzoek je die zaken die van belang zijn. Voorbeeld Werf meer klanten naar onze winkel of website. Mogelijke elementen die meegenomen kunnen worden in de externe analyse zijn: Meso hoe doen andere bedrijven dat, het werven van klanten op welke wijze werven onze concurrenten klanten Macro welk mediaconsumptie gedrag verandert er welke communicatieve ontwikkeling gaat er ontstaan zijn er klantreizen vast te stellen voor de doelgroep zijn er gedragingen die spelen en van belang kunnen zijn voor het werven van klanten Het resultaat van de externe analyse leidt tot kansen en bedreigingen. Zie hiervoor stap 5.

6 Stap 5 SWOT en confrontatiematrix Bij de SWOT (sterkte & zwaktes, kansen & bedreigingen) wordt een opsomming gemaakt van de belangrijkste conclusies die we uit de interne en externe analyse trekken. Als de analyse op het niveau van de vraagstelling is geschreven dan is het resultaat van de SWOT ook te herleiden op het niveau van de vraagstelling. In de overgang van de SWOT naar de confrontatiematrix is het goed om de lijst van sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen te reduceren tot 3 voor elke rubriek. De confrontatiematrix heeft tot doel om ons te helpen bij het uiteindelijk formuleren van mogelijke antwoorden op onze vraagstelling maar ook om aan te geven waar de kritische succesfactoren voor het welslagen van het plan liggen. De confrontatiematrix geeft uiteindelijk aandachtspunten als eindresultaat. Deze aandachtspunten: kunnen alleen of in combinatie leiden tot een antwoord op de vraagstelling kunnen leiden tot een kritische succesfactor voor het slagen van het plan S1 S2 S3 Z1 Z2 Z3 Totalen K1 K2 K3 B1 B2 B3 Totalen Werkwijze confrontatiematrix Werk per kolom Geef per cel 3, 2, 1, 0, 0, 0 punten Geef de meeste punten aan die cel die het beste antwoord in zich heeft in relatie tot de vraagstelling Tel de punten per kolom op (in dit voorbeeld altijd 6) Voorkeur is om met meerdere mensen in te vullen, dan het aantal mensen vermenigvuldigd met 6 Tel de punten per rij op Cellen met hoogste resultaat zijn aandachtspunten Er is altijd 1 sterkte of zwakte (horizontale optelling) die het meest aantal punten heeft Stap 6 Opties Bij stap 5 is aangegeven dat de confrontatiematrix ons helpt om vanuit de SWOT te komen tot aandachtspunten die weer te herleiden zijn naar mogelijke antwoorden op de vraagstelling. Vanuit de theorie worden dit opties genoemd of strategische alternatieven. Een optie is een mogelijk antwoord op de vraagstelling Vanuit het schrijven van het plan is er eigenlijk te zeggen: er is altijd meer dan 1 optie het aantal van 3 opties is mooi meer opties dan is er vaak sprake van een meer op de operatie gericht antwoord Op basis van criteria die gerelateerd zijn aan de vraagstelling maak je een keuze welke optie voor jou en volgens jou het beste past. Deze optie, dit antwoord op de vraagstelling, werk je in de volgende stap uit.

7 Stap 7 Het plan; strategie en doelstellingen Deze stap geeft een gedetailleerde uitwerking van de gekozen optie. Deze uitwerking kan verschillende basiselementen en invalshoeken bevatten. Vaak zien we in deze stap terug: uitwerking van de strategie om te komen tot het antwoord uitwerking business case onderbouwing door plateauplanning of fasering argumenten op basis van de analyse waarom voor welke oplossing is gekozen een (internet of ondernemings) scorecard mogelijk eigen modellen die de werkelijkheid in vereenvoudigde manier weer geven onderbouwing op basis van financiële informatie zoals accountability, ROI etc In de praktijk blijkt dat wanneer de vraagstelling leidend is voor het niveau van het plan zoals we in eerdere stappen hebben besproken, we dat niveau voortdurend aanhouden. Dat betekent dat als de analyse, SWOT, confrontatiematrix en opties op het niveau zijn van de vraagstelling, dan komt er een consistent en eenduidig plan uit. Wanneer dat zo is dan is de kans op succes met dit plan groter. Strategie is de wijze waarop je het antwoord op de vraagstelling gaat uitwerken, de wijze waarop je de doelen gaat bereiken. De doelstellingen zijn het doel dat je met dit plan wilt bereiken. Zonder doelstellingen is er geen plan. Waar moet je bij de uitwerking van het plan op letten: geeft de uitwerking een antwoord op de vraagstelling? is de uitwerking logischerwijs te herleiden uit de analyse? is het geheel van factoren en informatie consistent? In de praktijk vraag ik altijd: zou je in dit plan willen investeren op basis van de informatie die er ligt? Stap 8 Implementatie, controle en kritische succesfactoren Implementatie: Op welke wijze ga je het plan in de praktijk brengen. welke stappen ga je zetten? wat moet er gebeuren? welke koppelingen zijn nodig? Controle: Hoe kan de voortgang van het plan gevolgd worden? waar en wanneer kunnen we bijsturen? op welke momenten willen we welke resultaten bereikt hebben? Kritische succesfactoren: Binnen de onderneming zijn er factoren te omschrijven die voortkomen uit het plan, die van cruciaal belang zijn voor het welslagen van het plan maar waar je vanuit jouw rol binnen de organisatie geen of nagenoeg geen, invloed op hebt. Deze kritische succesfactoren moet je neerleggen bij die mensen die er iets mee kunnen. factoren of activiteiten bij andere afdelingen mensen die een rol spelen

8 Conclusie Deze stappen leiden tot een plan dat met succes besproken kan worden met collega s, managers en investeerders. Het gaat te ver om voor ieder individu een op maat uitleg te geven. Het is een algemene weergave, gebaseerd op veel ervaringen en vaak resulterend in succes. Het zelf doen, vallen en weer opstaan en leren zijn de basis voor succes. Meer informatie of kennis nodig? Over IDMK IDMK is een begrip voor marketing- en communicatieprofessionals met een uitgebreid trainingsaanbod sinds IDMK onderscheidt zich door de korte één- en tweedaagse trainingen gericht op de praktijk en directe toepasbaarheid. Met de trainingen van IDMK kun je direct aan de slag voor meer effect, rendement, succes en resultaat uit online en offline marketing en communicatieplannen en -campagnes. Postadres: Postbus AJ Leusden Bezoekadres: Leusderend RC Leusden Telefoon: info@idmk.nl

Succesfactoren voor Social Media in B2B

Succesfactoren voor Social Media in B2B Succesfactoren voor Social Media in B2B Met stappenplan Direct toepasbaar www.idmk.nl Succesfactoren voor Social Media in B2B Social media of sociale media houden mensen en deskundigen in hun greep. Uitspraken

Nadere informatie

De 9 succesfactoren. voor contentmarketing

De 9 succesfactoren. voor contentmarketing De 9 succesfactoren voor contentmarketing Content- of contextmarketing? Direct toepasbaar www.idmk.nl De 9 succesfactoren voor contentmarketing In 2014 is contentmarketing één van de meest gebruikte woorden

Nadere informatie

1 A4 PLAN OP MARKETING. Een succesvolle klantgerichte. strategie ontwikkelen die echt werkt MENT KUIPER

1 A4 PLAN OP MARKETING. Een succesvolle klantgerichte. strategie ontwikkelen die echt werkt MENT KUIPER MENT KUIPER MARKETING PLAN OP B2B EN B2C, OVERHEID, NON-PROFIT MARKETING EN COMMUNICATIE OFFLINE EN ONLINE 1 A4 Een succesvolle klantgerichte strategie ontwikkelen die echt werkt ment kuiper Marketing

Nadere informatie

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan Het Online Marketingplan Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan 1 Wil je een online marketingplan voor jouw organisatie beschrijven? In dit document vind je de opzet voor zo n plan.

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan

Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan MODULE 10 WEEK 12 + 13 Gebruik deze handleiding om jouw eigen businessplan (ondernemersportfolio) te schrijven. Algemene Opmerkingen: Zinnen

Nadere informatie

Competentie Confrontatie matrix

Competentie Confrontatie matrix Competentie Confrontatie matrix Inleiding 2 Opdracht 3 Invulmatrix 4 Voorbeeldmatrix 5 1 Inleiding Entrepreneur Consultancy heeft als missie het ontwikkelen van ondernemerschap. Er zijn veel ondernemers,

Nadere informatie

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse Haal het maximale uit de TMA 360º fb competentieanalyse Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt

Nadere informatie

Strategische marketing

Strategische marketing Strategische marketing Het semester is gericht op het ontwikkelen van strategisch inzicht. Niet zo gericht op het uit je hoofd kennen van theorie maar juist het kunnen herkennen van situaties en dan de

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. SWOT en confrontatiematrix aangeboden door www.managementmodellensite.nl 1

SWOT-ANALYSE. SWOT en confrontatiematrix aangeboden door www.managementmodellensite.nl 1 SWOT-ANALYSE De SWOT-analyse is een breed toegepaste manier om kansen en bedreigingen voor en sterkten en zwakten van de organisatie in beeld te brengen. Vaak blijft het bij het benoemen van deze vier

Nadere informatie

Bedrijfsanalyse. Interne analyse. Externe analyse. Commercium +31(0)

Bedrijfsanalyse. Interne analyse. Externe analyse. Commercium   +31(0) Interne Externe Commercium www.commercium.nl info@commercium.nl +31(0)36-53 18 506 1 Inleiding De markt verandert continu en het gedrag van klanten staat ook niet vast. Daarom is het nuttig om, om de zoveel

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie.

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie. Inleiding Inleiding Veel bedrijven hebben wel eens een Visie, Missie en Strategie uitgewerkt. Maar slechts weinig bedrijven hebben er ook daadwerkelijk voordeel van. Bij veel bedrijven is het niet meer

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Manier van inleveren.

Periode 1 & 2. Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 1 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 1 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van een merk/bedrijf naar keuze. Je kiest een merk/bedrijf

Nadere informatie

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management 1 Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

feedback Flexibel en online Robuust 360º Werkboek Robuus Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º Haal het maximale uit 360º

feedback Flexibel en online Robuust 360º Werkboek Robuus Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º Haal het maximale uit 360º Robuus Robuust 360º Werkboek e Haal het maximale uit Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Lees

Nadere informatie

MODULE 1 ZELFANALYSE WERKBOEK: STAP 5. 1 Persoonlijke successen 2 SWOT analyse 3 Samenvatting & conclusie

MODULE 1 ZELFANALYSE WERKBOEK: STAP 5. 1 Persoonlijke successen 2 SWOT analyse 3 Samenvatting & conclusie MODULE 1 ZELFANALYSE WERKBOEK: STAP 5 1 Persoonlijke successen 2 SWOT analyse 3 Samenvatting & conclusie 1. Persoonlijke successen De eerste stap in je carrièrewijziging is je resultaten te herkennen of

Nadere informatie

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower IN 5 STAPPEN EEN STRATEGISCHE PLANNING Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower INLEIDING 01 Generaal Dwight D. Eisenhower is de man die de invasie van de geallieerde strijdkrachten

Nadere informatie

BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting

BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven Coachend Leidinggeven Sales Force Consulting inleiding Leidinggeven aan de alledaagse uitvoering van het werk, is één van de belangrijkste kerntaken van elke manager.

Nadere informatie

Voorbeeld Plan MijnBedrijfsanalist

Voorbeeld Plan MijnBedrijfsanalist Voorbeeld Plan MijnBedrijfsanalist Als je een abonnement hebt op één van de bedrijfsanalyses van MijnBedrijfsanalist, is dit een voorbeeld* van het Plan. Je kunt het Plan als pdf downloaden en printen.

Nadere informatie

BEDRIJFSANALYSE. Interne analyse. Externe analyse. Commercium +31(0)

BEDRIJFSANALYSE. Interne analyse. Externe analyse. Commercium  +31(0) BEDRIJFSANALYSE Interne analyse Externe analyse Commercium www.commercium.nl info@commercium.nl +31(0)36-53 18 506 1 Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 De belangrijkste vragen... 2 De aanpak... 3 Investeringsoverzicht...4

Nadere informatie

www.implementatieacademy.nl

www.implementatieacademy.nl Implementatie Stappenplan naar Succes Ben jij trainer, coach, heb je een eigen praktijk, kortom, ben jij een kleine ondernemer? Als je je business wilt doen laten groeien in de nieuwe economie dan moet

Nadere informatie

Checklist voor Succesvol Ondernemen

Checklist voor Succesvol Ondernemen Kruis aan wat voor jou van toepassing is om een overzicht te hebben van waar je mee aan de slag kunt om meer klanten te krijgen en meer geld te verdienen. SuccesHoek 1: Actiegerichte Focus Ik besteed meestal

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Manier van inleveren.

Periode 1 & 2. Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 1 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 1 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van een merk/bedrijf naar keuze. Je kiest een merk/bedrijf

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Junior company 2. Ondernemingsplan

Junior company 2. Ondernemingsplan Voortgezet onderwijs Junior company 2. Ondernemingsplan Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

Schrijf met meer impact

Schrijf met meer impact Schrijf met meer impact Het volledige trainingsprogramma om met je teksten meer klanten te werven In het Schrijf met meer impact -programma leer je hoe je met jouw eigen schrijfstijl meer ideale klanten

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

22 maart 2013 FASES: De mogelijkheden voor Stijlhoeve omschreven en weergegeven.

22 maart 2013 FASES: De mogelijkheden voor Stijlhoeve omschreven en weergegeven. 22 maart 2013 FASES: De mogelijkheden voor Stijlhoeve omschreven en weergegeven. 1 Fase 1: De opdracht wordt in deze fase nader besproken. De doelen, informatie en de uitstraling worden bepaald. In fase

Nadere informatie

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Georges Dockx DE JUISTE MARKETING Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Uitgegeven door Georges Dockx in samenwerking met BOEK MAKERIJ.be D/2015/Georges Dockx, auteur-uitgever

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG geef haar gelijk dat zij het zwaar heeft en dat de crechemedewerkers zodat ze alles op tijd af kan krijgen. Collega zal in de slachtofferrol terecht komen en wellicht in tranen uitbarsten. voel dat ik

Nadere informatie

Intakemeeting: Opstellen communicatieplan

Intakemeeting: Opstellen communicatieplan Intakemeeting: Opstellen communicatieplan Omdat jouw bedrijf dat verdient. Omdat het je helpt om je doelstellingen te bereiken. Omdat het je richting geeft. Jouw communicatieplan maakt je boodschap helder,

Nadere informatie

Stageplan. Máxima Medisch Centrum. Marijke Bax / 2142490

Stageplan. Máxima Medisch Centrum. Marijke Bax / 2142490 Stageplan Máxima Medisch Centrum Marijke Bax / 2142490 2 Adresgegevens Naam: Marijke Bax Adres: Kouwbergen huisnummer: 4 Postcode: 6027 NS plaats: Soerendonk Huistelefoon: 0495-495065 Mobiel:06 57 31 12

Nadere informatie

Social Media Marketing strategie

Social Media Marketing strategie Social Media Marketing strategie --= werkboek =-- 1. Bepaal je doelstelling Vaak zal SMM een onderdeel zijn van bestaande marketingcommunicatieplannen. Een extra kanaal om je doelgroep te bereiken. Soms

Nadere informatie

Mijn stappenplan, jouw marketingplan

Mijn stappenplan, jouw marketingplan Mijn stappenplan, jouw marketingplan Uit welke onderdelen bestaat dit E-book? 1). Vooronderzoek fase 5 2). Onderzoeksfase 5 3). Analysefase 5 4). Uitvoeringsfase 6 Het maken van een strategie 6 Uitwerken

Nadere informatie

HET ZELFSTANDIG UITVOEREN VAN EEN ONDERZOEK

HET ZELFSTANDIG UITVOEREN VAN EEN ONDERZOEK HET ZELFSTANDIG UITVOEREN VAN EEN ONDERZOEK Inleiding In de beroepspraktijk zal het geregeld voorkomen dat u een beslissing moet nemen ( moet ik dit nu wel of niet doen? ) of dat u inzicht moet krijgen

Nadere informatie

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl VRAGENLIJST JOnG JOnG is een initiatief van en voor jonge ondernemers. Tot de doelgroep behoren Ondernemers in de eerste 5 jaar van hun ondernemerschap. JOnG stelt zich tot doel de individuele ondernemers

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. UNIZO i.s.m. CODA Boekhouders

ONDERNEMINGSPLAN. UNIZO i.s.m. CODA Boekhouders ONDERNEMINGSPLAN UNIZO i.s.m. CODA Boekhouders Spreker : Patrick KESSELS Boekhouder Fiscalist Zaakvoerder www.codaboekhouders.be Voor wie maak je een ondernemingsplan? in de eerste plaats voor jezelf voor

Nadere informatie

OPLEIDING ONLINE COMMUNICATIE STRATEGIE & LEIDERSCHAP (POSTDOCTORAAL) IDEALE MIX VAN THEORIE EN PRAKTIJK. Ga naar de website»

OPLEIDING ONLINE COMMUNICATIE STRATEGIE & LEIDERSCHAP (POSTDOCTORAAL) IDEALE MIX VAN THEORIE EN PRAKTIJK. Ga naar de website» OPLEIDING ONLINE COMMUNICATIE STRATEGIE & LEIDERSCHAP (POSTDOCTORAAL) Ga naar de website» ZET COMMUNICATIE STRATEGISCH IN BINNEN JOUW ORGANISATIE Door de toename van het aantal digitale & sociale media

Nadere informatie

compact communicatietraject Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven

compact communicatietraject Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven Wat wil je met je bedrijf bereiken? En hoe helpt communicatie daarbij? Wij hebben speciaal voor startende en kleine bedrijven een communicatie traject:

Nadere informatie

&Z Challenge. Richtlijnen Business plan 2016. Versie 1 december 2015

&Z Challenge. Richtlijnen Business plan 2016. Versie 1 december 2015 &Z Challenge Richtlijnen Business plan 2016 Versie 1 december 2015 Dit reglement omtrent het Business plan werd opgesteld met als doel eenduidige richtlijnen te definiëren voor de deelnemende teams binnen

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Hoe maak je interessante tweets?

Hoe maak je interessante tweets? Hoe maak je interessante tweets? Januari 2012 Inleiding Leuk dat je echt aan de slag gaat met het maken van goede tweets! In dit document vind je algemene tips voor het opstellen van goede tweets. Bovendien

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkel Plan

Persoonlijk Ontwikkel Plan Persoonlijk Ontwikkel Plan Naam medewerker : Naam leidinggevende : Datum : Persoonlijk Ontwikkelplan Pagina 1 van 12 Korte toelichting Een Persoonlijk Ontwikkeling Plan is: een gemotiveerd loopbaanperspectief;

Nadere informatie

T.O.P. Leidinggeven aan een team

T.O.P. Leidinggeven aan een team Compleet programma, inclusief online leeromgeving Effectief leidinggeven als Topmanager Commercium www.commercium.nl info@commercium.nl +31(0)36-53 18 506 1 Inleiding Goede leiders zijn de managers die

Nadere informatie

Transformatie leer je niet in een cursus

Transformatie leer je niet in een cursus NIEUW VAKMANSCHAP Transformatie leer je niet in een cursus Door: Rieke Veurink Fotografie: Kees Winkelman Aansluiten bij de vraag uit de samenleving, regie voeren, werken in steeds veranderende omstandigheden:

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN E-blog STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN In samenwerken Het is tijd voor een next level feedback geven; gewoon kijken naar het resultaat i.p.v. het gedrag. In dit blog 5 gedachtenkronkels

Nadere informatie

Dashboards in Google Analytics. Inhoud 1. KPI s voor dashboards... 2

Dashboards in Google Analytics. Inhoud 1. KPI s voor dashboards... 2 Dashboards in Google Analytics Inhoud 1. KPI s voor dashboards... 2 2. Hoe stel je dashboards in?... 6 3. Praktische voorbeelden van dashboards... 12 4. Afsluitende tips... 26 Inleiding In Google Analytics

Nadere informatie

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN Als je aan de gang Ga gaat voor met je crowdfunding droom! Geniet vraag je van je wellicht de reis! af welk platform past bij mij? Dit schrijven helpt je op weg. CROWDFUNDINGSPLATFORMEN WELKE PAST MIJ?

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Handleiding whitepaper schrijven Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Inhoud Inleiding... 3 Wat is een whitepaper?... 3 Kies het juiste onderwerp... 4 Voordat je gaat schrijven... 4 Gegevens

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

Mannen, zorg ervoor!

Mannen, zorg ervoor! Mannen, zorg ervoor! Samenvatting De doelgroep waar ik voor heb gekozen zijn jongens die op dit moment nog op een VMBO, HAVO of VWO opleiding zitten. Voor deze jongeren is het vaak heel moeilijk zich voor

Nadere informatie

Innovatie support gids

Innovatie support gids Innovatie support gids Uw gids naar resultaat 1 Uw gids naar resultaat Innovatief duurzaam drukwerk Het drukwerk van deze gids is uitgevoerd in waterloos offset met inkt op plantaardige basis, dit resulteert

Nadere informatie

WORKSHOP SWOT HOE CORRECT GEBRUIKEN? 29 april 2014 Nico Croes- Senior strategisch planner BBDO

WORKSHOP SWOT HOE CORRECT GEBRUIKEN? 29 april 2014 Nico Croes- Senior strategisch planner BBDO WORKSHOP SWOT HOE CORRECT GEBRUIKEN? 29 april 2014 Nico Croes- Senior strategisch planner BBDO AGENDA VAN DE DAG 13.15u 13.45u: toelichting SWOT model en confrontatiematrix 13.45u 14.45u: oefening in kleine

Nadere informatie

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 02

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 02 02 HBO Marketing / Marketing management Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Planning-niveaus in een onderneming: 2 M Ondernemingsstrategie, marketingstrategie

Nadere informatie

Artificial Intelligence in Business

Artificial Intelligence in Business 2-daagse training Artificial Intelligence in Business Voeg met AI waarde toe aan uw organisatie Initiatief en organisatie In samenwerking met Wat leert u in deze training? De verschillende vormen van AI

Nadere informatie

LinkedIn voor ZZP ers

LinkedIn voor ZZP ers LinkedIn voor ZZP ers LinkedIn voor ZZP ers Jan Willem Alphenaar Schrijver: Jan Willem Alphenaar Coverontwerp: Jan Willem Alphenaar Coverfoto: Henk-Jan Winkeldermaat - Punkmedia ISBN: 9789463189798 Jan

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Training Social Media optimaal gebruiken

Training Social Media optimaal gebruiken Training Social Media optimaal gebruiken Wat levert deze training voor u op? U heeft de zaak al aardig voor elkaar en als ondernemer bent u op zoek naar een manier om meer omzet te genereren. Door social

Nadere informatie

White Paper Content Marketing. In 10 stappen naar een succesvolle contentmarketingstrategie

White Paper Content Marketing. In 10 stappen naar een succesvolle contentmarketingstrategie White Paper Content Marketing In 10 stappen naar een succesvolle contentmarketingstrategie In 10 stappen naar een succesvolle contentmarketingstrategie Contentmarketing is hot. Dit komt omdat je hiermee

Nadere informatie

In 9 stappen een succesvolle Cross-Media Strategie opzetten

In 9 stappen een succesvolle Cross-Media Strategie opzetten In 9 stappen een succesvolle Cross-Media Strategie opzetten www.idmk.nl In 9 stappen een succesvolle Cross-Media Strategie opzetten In dit paper wordt in 9 stappen uitgelegd hoe u eenvoudig een complete

Nadere informatie

E-sessions Breda woensdag 9 november. 1 jaar Social Media @Roompot

E-sessions Breda woensdag 9 november. 1 jaar Social Media @Roompot E-sessions Breda woensdag 9 november 1 jaar Social Media @Roompot Wie ben ik? Jesper Stoel, 25 jaar Internet Marketeer bij Roompot Vakanties, verantwoordelijk voor alles rondom Social Media! Volg mij via

Nadere informatie

OPLEIDING CUSTOMER EXPERIENCE & MULTICHANNEL MANAGEMENT (POSTDOCTORAAL) IDEALE MIX VAN THEORIE EN PRAKTIJK. Ga naar de website»

OPLEIDING CUSTOMER EXPERIENCE & MULTICHANNEL MANAGEMENT (POSTDOCTORAAL) IDEALE MIX VAN THEORIE EN PRAKTIJK. Ga naar de website» OPLEIDING CUSTOMER EXPERIENCE & MULTICHANNEL MANAGEMENT (POSTDOCTORAAL) Ga naar de website» KLANTBELEVING ALS UITGANGSPUNT VOOR JOUW STRATEGIE Customer Experience draait om het leveren van een intentionele,

Nadere informatie

Format Businesscase uitgewerkt voor vaardigheidsgerichte modules

Format Businesscase uitgewerkt voor vaardigheidsgerichte modules Format Businesscase uitgewerkt voor vaardigheidsgerichte modules In dit document is ter illustratie het format uitgewerkt voor een businesscase, verbeterplan, waarin vaardigheden een duidelijke rol spelen.

Nadere informatie

Beeldcoaching in de. kinderopvang. Visie In Beeld. Leren coachen met video

Beeldcoaching in de. kinderopvang. Visie In Beeld. Leren coachen met video Beeldcoaching in de kinderopvang Leren coachen met video V i s i e I n B e e l d H u z a r e n l a a n 2 4 7 2 1 4 e c E p s e Gebruik van video is de duidelijkste en snelste manier om te reflecteren op

Nadere informatie

Naslagwerk KOERS. Producten van dit documenten zijn:

Naslagwerk KOERS. Producten van dit documenten zijn: Naslagwerk KOERS Dit document is bedoeld om ieder individu een eigen beeld te laten formuleren van de eigen koers als werkend mens en vervolgens als functionaris. Daarna kun je collectief de afdelingskoers

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

Spaarne Coaching 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden.

Spaarne Coaching 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Haal het maximale uit Spaarne Coaching 360º Hartelijk dank voor het gebruiken van Spaarne Coaching 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Lees

Nadere informatie

SWOT - analyse. november 2007 van Dromen naar Scoren 1

SWOT - analyse. november 2007 van Dromen naar Scoren 1 SWOT - analyse Een handige methode om uw organisatie te leren kennen en te kijken waar uw organisatie staat en naartoe moet, is de SWOT-analyse. De vier letters staan voor Strengths, Weaknesses, Opportunities

Nadere informatie

Een online jaarverslag maken

Een online jaarverslag maken Een online jaarverslag maken Index Voordelen van een online jaarverslag 3 Voordelen 3 Online jaarverslag in 4 eenvoudige stappen 4 Creëer draagvlak binnen je organisatie 4 Doelen en strategie vertalen

Nadere informatie

Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren

Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren 305 respondenten hebben deelgenomen aan de enquête rond redenen waarom mensen niet-presteren. De resultaten van deze enquête worden o.a. gebruikt

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

What to do voor strategisch management?

What to do voor strategisch management? What to do voor strategisch management? VRAGEN Stel dat je wordt gevraagd om als adviseur van H&M op te treden. De opdracht is om een strategisch plan op te stellen om de missie te verwezenlijken. Inleiding

Nadere informatie

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Checklist De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Veerle Metten, Mettenta Ga je graag door het leven met een goed geweten? Neem dan niet zomaar stukken uit deze checklist over zonder bronvermelding.

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Deelopdrachten: Periode 1:

Periode 1 & 2. Deelopdrachten: Periode 1: Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie : In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van je stagebedrijf. Allereest bepaal je wat je

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Scoren met communicatie

Scoren met communicatie Focus op je klant Scoren met communicatie Inleiding Druk, druk druk Ik hoor vaak van ondernemers: ik ben druk, druk, druk, maar waarmee eigenlijk? Tijd maken om mijn doelen te bereiken. sneeuwen regelmatig

Nadere informatie

Goed voorbereid van start

Goed voorbereid van start Welkom Eigen Bedrijf iets voor u? Goed voorbereid van start Startersevent 6 november 2014 Loopbaanplein Winterswijk Benno Ekkelboom Ondernemersadviseur Ondernemerschap Redenen om ondernemer te worden:

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN E-BLOG ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN In carriere Zo worden vergaderingen interessant voor je. 4 simpele tactieken De vergadering is bij uitstek een plaats waar je kunt

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie