ROUWPROTOCOL. BS De Regenboog. Rouwprotocol Bs de Regenboog Schijndel versie: juli 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ROUWPROTOCOL. BS De Regenboog. Rouwprotocol Bs de Regenboog Schijndel versie: juli 2014"

Transcriptie

1 1 ROUWPROTOCOL BS De Regenboog

2 2 OVERLIJDEN VAN EEN LEERLING 1. Na verifiëring worden de teamleden via , en daarna telefonisch geïnformeerd door de directie. De leerkrachten bepalen zelf in hoeverre stagiaires geïnformeerd worden. 2. De voorzitter van de MR wordt geïnformeerd door de directie. 3. Er wordt een crisisteam gevormd door de verantwoordelijke leerkracht[en], een vertrouwenspersoon en/of lid werkgroep rouw en de directeur en/of adjunct- of locatie leider. Datum avondwake en/of begrafenis. Verlof kinderen. 5. De brief aan de ouders/verzorgers van de klas van het overleden kind wordt nog diezelfde dag bezorgd. De brief aan de andere ouders / verzorgers zo spoedig via of per post bezorgd. 6. Het crisisteam verzorgt een condoleancekaart, namens het team. Tevens verzorgt het crisisteam een bloemstuk t.w. van 100,- namens team en wordt er één namens de kinderen geregeld door de Klassenouder(s) van betreffende groep. 7. In de Schijndelse weekbladen wordt een rouwadvertentie geplaatst namens school, SKOPOS, de groep en MR en OV. 8. Afspraken maken over onderwijskundige en organisatorische aanpassingen: Bezoek van crisisteam aan ouders / verzorgers en hun wensen t.a.v. rol van de school bij de begrafenis / crematie en bespreken van eventueel bezoek van leerlingen bij ouders / verzorgers. Afscheidsdienst op school. Bezoek avondwake / begrafenis. De groep waarin het kind zat, zit als groep onder begeleiding van vrijwillige leerkrachten/ouders bij elkaar, behalve als ouders en / of kinderen zelf aangeven bij elkaar te willen zitten. [ ouders mogen ook een keuze maken om zelf met hun kind naar de kerk te gaan ]. Aan de ouders van de overige kinderen wordt gevraagd hun kinderen naar de rouwdienst te begeleiden. De school is op deze dag gesloten voor onderwijskundige activiteiten maar wel open voor eventuele opvang. De groep zoveel mogelijk op een plek plaatsen. Opvang leerlingen: schriftelijk materiaal is op te vragen bij de werkgroep rouwverwerking. - Klassengesprek. - Gedachtenishoekje. - Aangepast onderwijsprogramma. - Voor kinderen die zich het overlijden zeer aantrekken is en er meer hulp voor verwerking gewenst is geeft de vertrouwenspersoon suggesties voor verdere begeleiding.

3 3 - Op de eerstvolgende verjaardag van het kind zal aandacht besteed worden aan de overleden leerling. We overleggen dit met de ouders. Condoleancehoekje op geschikte plaats op school. 9. De leerling administratie moet uitgaande post naar ouders van de overleden leerling blokkeren en het kind uitschrijven. 10. Nazorg: Crisisteam evalueert protocol. 5e schooldag na begrafenis / crematie verantwoordelijke leerkracht evalueert in eigen groep gesprek met leerlingengroep 15 schooldagen na: Evaluatie crisisteam en leerkrachten in een teamoverleg waarbij aandacht is voor ieders persoonlijke beleving. 20 schooldagen na: op bevindingen van leerkracht wel/of niet een gesprek met leerlingen 2 maanden na: contact met ouders/broers/zussen. 11. De verantwoordelijke leerkracht geeft de persoonlijke bezittingen terug aan de familie van het overleden kind.

4 4 OVERLIJDEN VAN EEN PERSONEELSLID 1. Na verifiëring worden de teamleden via , en daarna telefonisch geïnformeerd door de directie. De leerkrachten bepalen zelf in hoeverre stagiaires geïnformeerd worden. 2. De voorzitter van de MR wordt geïnformeerd door de directie. 3. Er wordt een crisisteam gevormd door verantwoordelijke leerkracht[en], een vertrouwenspersoon en/of lid werkgroep rouw en de directeur en/of adjunct- of locatie leider. Datum avondwake en/of begrafenis. Verlof kinderen. Het crisisteam stelt ook een lijst op van personen die schriftelijk geïnformeerd dienen te worden. 5. De brief aan de ouders/verzorgers van de klas van de overleden leerkracht wordt nog diezelfde dag bezorgd. De brief aan de andere ouders / verzorgers wordt zo spoedig mogelijk bezorgd. 6. Het crisisteam verzorgt een condoleancekaart, ondertekend door het team. Tevens verzorgt het crisisteam een bloemstuk t.w. van 100,- namens het team en wordt er één namens de groep geregeld door de Klassenouder(s) van betreffende groep. 7. In de Schijndelse weekbladen wordt een rouwadvertentie geplaatst namens school, SKOPOS, de groep en MR en OV. Daarnaast gedurende het eerste jaar maandelijks een bloemattentie voor partner. 8. Afspraken maken over onderwijskundige en organisatorische aanpassingen i.o. met familie: Bezoek van crisisteam aan familie en hun wensen t.a.v. rol van de school bij de begrafenis / crematie. Afscheidsdienst op school. Bezoek avondwake / begrafenis. De groep waarin de leerkracht zat, zit als groep onder begeleiding van vrijwillige leerkrachten/ouders bij elkaar, behalve als ouders en / of kinderen zelf aangeven bij elkaar te willen zitten [ ouders mogen ook een keuze maken om zelf met hun kind de kerk te gaan ]. Aan de ouders van de overige kinderen wordt gevraagd hun kinderen naar de rouwdienst te begeleiden. De school is op deze dag gesloten voor onderwijskundige activiteiten maar wel open voor eventuele opvang. De groep zoveel mogelijk op een plek plaatsen. Opvang leerlingen: schriftelijk materiaal is op te vragen bij de werkgroep: - Klassengesprek. - Gedachtenishoekje. - Aangepast onderwijsprogramma.

5 5 - Voor kinderen die erg onder de indruk zijn is en er meer hulp voor verwerking gewenst is geeft de vertrouwenspersoon suggesties voor verdere begeleiding. - Op de eerstvolgende verjaardag van de leerkracht zal aandacht besteed worden aan de overleden leerkracht. We overleggen dit met de familie. Condoleancehoekje op school. 9. Overname van de klas wordt intern geregeld. 10. Personeelsadministratie moet uitgaande post naar familie van de overleden leerkracht blokkeren evenzo dient de PSA geïnformeerd te worden. 11. Nazorg: Na 5 dagen : crisisteam evalueert protocol. 15 schooldagen na: Evaluatie crisisteam en leerkrachten in een teamoverleg waarbij aandacht is voor ieders persoonlijke beleving. 20 schooldagen na: op bevindingen van leerkracht wel / of niet een gesprek met leerlingen. Info geven aan partner over allerlei regelingen via personeelsfunctionaris van SKOPOS. Maandelijks contact met partner. 12. De directie geeft de persoonlijke bezittingen terug aan de familie van de overleden leerkracht.

6 6 OVERLIJDEN VAN EEN OUDER / BROER /ZUS VAN EEN LEERLING 1. Na verifiëring worden de teamleden zo spoedig mogelijk geïnformeerd door de directie. De leerkrachten bepalen zelf in hoeverre stagiaires geïnformeerd worden. 2. De voorzitter van de MR en ouderraad wordt geïnformeerd door de directie. 3. Er wordt een crisisteam gevormd door de verantwoordelijke leerkracht[en],lid van de werkgroep en de directeur /adjunct- of locatie leider. Datum avondwake en/of begrafenis/ crematie. Verlof kinderen. 5. De brief aan de ouders/verzorgers van de klas van de overleden ouder/broer/zus wordt nog diezelfde dag bezorgd. De brief aan de andere ouders / verzorgers zo spoedig mogelijk. 6. Het crisisteam koopt een condoleancekaart, ondertekend door het team. Tevens verzorgt het crisisteam bloemen t.w. van 25,- namens de groep. 7. Afspraken maken over onderwijskundige en organisatorische aanpassingen: Bezoek van crisisteam aan nabestaanden en eventueel bezoek leerlingen. Opvang leerlingen: schriftelijk materiaal is op te vragen bij de werkgroep. - Klassengesprek. - Gedachtenishoekje in overleg met de familie in eigen klas. - Aangepast onderwijsprogramma in betrokken klas. Voor kinderen die zich het overlijden zeer aantrekken is en er meer hulp voor verwerking gewenst is geeft de vertrouwenspersoon suggesties voor verdere begeleiding. 8. Nazorg: Crisisteam evalueert protocol. Op gepaste wijze, informeel en formeel, betreffende leerling gelegenheid geven in een persoonlijk gesprek. 20 schooldagen na: op bevindingen van leerkracht wel / of niet een gesprek met leerlingen.

7 7 OVERLIJDEN VAN EEN PARTNER OF KIND VAN EEN PERSONEELSLID 1. Na verifiëring worden de teamleden via , en daarna telefonisch geïnformeerd door de directie. De leerkrachten bepalen zelf in hoeverre stagiaires geïnformeerd worden. 2. De voorzitter van de MR wordt geïnformeerd door de directie. 3. Er wordt een crisisteam gevormd door verantwoordelijke leerkracht[en], een vertrouwenspersoon en/of lid werkgroep rouw en de directeur en/of adjunct- of locatie leider. Datum avondwake en/of begrafenis. Verlof teamlid en vervanging. 5. De brief aan de ouders/verzorgers van de klas wordt nog diezelfde dag bezorgd. De brief aan de andere ouders / verzorgers wordt zo spoedig mogelijk bezorgd. 6. Het crisisteam verzorgt een condoleancekaart, ondertekend door het team. Tevens verzorgt het crisisteam een bloemstuk namens het team en één wordt er namens de kinderen geregeld door de Klassenouder(s) van betreffende groep. 7. In de Schijndelse weekbladen wordt een rouwadvertentie geplaatst namens school, SKOPOS, de groep en MR en de OR. Daarnaast gedurende het eerste jaar maandelijks een bloemattentie voor partner / ouder[s] van kind. 8. Afspraken maken over onderwijskundige en organisatorische aanpassingen i.o. met familie: Bezoek van crisisteam aan familie en hun wensen t.a.v. rol van de school bij de begrafenis. Bezoek avondwake / begrafenis. Op verzoek van ouders kunnen individuele leerlingen verlof krijgen om onder begeleiding van de eigen ouders naar de begrafenis / crematie te gaan. Voor eventuele opvang van leerlingen is schriftelijk materiaal op te vragen bij een lid van de werkgroep. 9. Nazorg: Crisisteam evalueert protocol. Informeel contact en alertheid op signalen dit naast een meer formeel maandelijks contact met collega.

Rouwprotocol Widdonckschool Weert

Rouwprotocol Widdonckschool Weert Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van ouder(s) / verzorger(s) In dit protocol wordt beschreven hoe Widdonckschool Weert kan handelen bij het overlijden van een ouder(s) / verzorger(s) van (een

Nadere informatie

Het bericht van overlijden komt op school binnen op:. Via:...

Het bericht van overlijden komt op school binnen op:. Via:... Protocol verdriet en rouw op de basisschool. Het bericht komt binnen. Het bericht van overlijden komt op school binnen op:. Via:... De ontvanger zorgt voor: De opvang voor degene die het meldt. De overdracht

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een leerling

Protocol bij het overlijden van een leerling Protocol bij het overlijden van een leerling Algemeen: Er worden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het locatie aanspreekpunt of de directeur meldt alleen dat onze 1 ste zorg de nabestaanden en de medeleerlingen

Nadere informatie

1. Het bericht komt binnen Tijdens of na de schooluren: Deelneming betuigen. Vragen wat er gebeurd is. Het nieuws direct melden aan de directie.

1. Het bericht komt binnen Tijdens of na de schooluren: Deelneming betuigen. Vragen wat er gebeurd is. Het nieuws direct melden aan de directie. DRAAIBOEK BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN LEERLING DATUM: Wat gebeurt er? Wat moeten we doen? 1. Het bericht komt binnen Tijdens of na de schooluren: Deelneming betuigen. Vragen wat er gebeurd is. Het nieuws

Nadere informatie

dienstverlening/ protocollen Specifiek bijbehorende instrumenten opgeslagen in: niet van toepassing Eerstvolgende evaluatiedatum mei 2013

dienstverlening/ protocollen Specifiek bijbehorende instrumenten opgeslagen in: niet van toepassing Eerstvolgende evaluatiedatum mei 2013 Statusoverzicht. Consultatie unitmanagers/ locatiemanagers mei 2011 evaluatie Consultatie cliëntenraad sept. 2001 OR Instemming Advies N.v.t. n.v.t. Vastgesteld door Bestuursgroep sept. 2001 Borging. Proceseigenaar

Nadere informatie

Protocol verdriet en rouw voor de basisschool

Protocol verdriet en rouw voor de basisschool Protocol verdriet en rouw voor de basisschool Inleiding Dit protocol brengt punten onder de aandacht die in het geval van overlijden of ernstig (ongeneeslijk) ziek worden van een kind, een medewerker of

Nadere informatie

GEDRAGSCODE BIJ OVERLIJDEN VAN EEN KIND OF COLLEGA

GEDRAGSCODE BIJ OVERLIJDEN VAN EEN KIND OF COLLEGA GEDRAGSCODE BIJ OVERLIJDEN VAN EEN KIND OF COLLEGA Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Melding 3. Coördinatie 4. Het vertellen van het nieuws aan de kinderen 5. Organisatorische aanpassingen 6. Contacten met

Nadere informatie

Rouwprotocol. Valentijnschool. een ziekte. een ongeluk. een leerling. oom, tante etc. van een leerling. collega. een ziekte.

Rouwprotocol. Valentijnschool. een ziekte. een ongeluk. een leerling. oom, tante etc. van een leerling. collega. een ziekte. Rouwprotocol Valentijnschool 1. Bij het overlijden van een leerling na een ziekte 2. Bij het overlijden van een leerling door een ongeluk 3. Bij het overlijden van een gezinslid van een leerling 4. Bij

Nadere informatie

[ROUWPROTOCOL] Dit rouwprotocol geeft aan hoe de Jacobus school omgaat bij overlijden

[ROUWPROTOCOL] Dit rouwprotocol geeft aan hoe de Jacobus school omgaat bij overlijden [ROUWPROTOCOL] Dit rouwprotocol geeft aan hoe de Jacobus school omgaat bij overlijden Dit rouwprotocol is van kracht per 01-01-2016 en blijft in werking voor zolang er geen wijzigingen zijn overeengekomen.

Nadere informatie

Protocol rouwverwerking:

Protocol rouwverwerking: Protocol rouwverwerking: 1. het overlijden van een leerling: A. Het bericht komt binnen: Toezeggen dat er iemand terug zal bellen. Vragen op welke nummers men bereikbaar is en op welk tijdstip. Dus niet

Nadere informatie

Protocol rouwverwerking Anne Frankschool

Protocol rouwverwerking Anne Frankschool Protocol rouwverwerking Anne Frankschool Soms weet je al een tijdje dat het slechte bericht eraan komt, een andere keer is het een donderslag bij heldere hemel: iemand is dood: een kind uit je groep, een

Nadere informatie

Dit protocol kan gehanteerd worden ingeval er een bericht van overlijden wordt ontvangen.

Dit protocol kan gehanteerd worden ingeval er een bericht van overlijden wordt ontvangen. Overlijdensprotocol Dit protocol kan gehanteerd worden ingeval er een bericht van overlijden wordt ontvangen. Procedure Overlijden van een leerling buiten schooltijd Procedurenummer Auteur: Datum en wijzigingen

Nadere informatie

Bijlage 11. PROTOCOL bij het overlijden van een leerkracht-leerling-ouder. Protocol rouwverwerking Brede schoolde Lindenhoeve

Bijlage 11. PROTOCOL bij het overlijden van een leerkracht-leerling-ouder. Protocol rouwverwerking Brede schoolde Lindenhoeve Bijlage 11 PROTOCOL bij het overlijden van een leerkracht-leerling-ouder Protocol rouwverwerking Brede schoolde Lindenhoeve Soms weet je al een tijdje dat het slechte bericht eraan komt, een andere keer

Nadere informatie

Rouwprotocol Bij het overlijden van een collega na een lange ziekte.

Rouwprotocol Bij het overlijden van een collega na een lange ziekte. Rouwprotocol Bij het overlijden van een collega na een lange ziekte. Het protocol is bestemd voor het primair onderwijs. Het is ontwikkeld en samengesteld door mevrouw Roelie Loois, IB'er bij SBO Mozaïek

Nadere informatie

Het is belangrijk dat er een duidelijk afspraak bestaat over wat er dient te gebeuren op het moment dat de melding binnenkomt.

Het is belangrijk dat er een duidelijk afspraak bestaat over wat er dient te gebeuren op het moment dat de melding binnenkomt. Bijlage 2: Voorbeelden van draaiboeken Voorbeeld : draaiboek bij het overlijden van een leerling Inleiding In dit plan wordt stilgestaan bij de vraag hoe er gehandeld moet worden wanneer een leerling overlijdt.

Nadere informatie

Draaiboek bij overlijden (leerling of collega)

Draaiboek bij overlijden (leerling of collega) Draaiboek bij overlijden (leerling of collega) Het bericht komt binnen (vink de checklist af): Bij een ongeval, bij een overlijden op school of een overlijden waarbij de school betrokken is: Zorgt de ontvanger

Nadere informatie

Overlijden CALANDLYCEUM. 04-10/264hbOud 12 oktober 2004 DRAAIBOEK BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN PERSONEELSLID OF EEN LEERLING(E)

Overlijden CALANDLYCEUM. 04-10/264hbOud 12 oktober 2004 DRAAIBOEK BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN PERSONEELSLID OF EEN LEERLING(E) Overlijden CALANDLYCEUM 04-10/264hbOud 12 oktober 2004 DRAAIBOEK BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN PERSONEELSLID OF EEN LEERLING(E) 1 Binnenkomen van de informatie Mededeling komt binnen via concierge/secretariaat:

Nadere informatie

MONTESSORICOLLEGE EINDHOVEN ROUWPROTOCOL WAT TE DOEN BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN LEERLING

MONTESSORICOLLEGE EINDHOVEN ROUWPROTOCOL WAT TE DOEN BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN LEERLING MONTESSORICOLLEGE EINDHOVEN ROUWPROTOCOL WAT TE DOEN BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN LEERLING Draaiboek voor het overlijden van een leerling Dit draaiboek bevat een checklist ofwel een lijst van af te werken

Nadere informatie

Draaiboek bij ziekte en overlijden

Draaiboek bij ziekte en overlijden Datum Draaiboek bij ziekte en overlijden Hoe kan de school handelen bij het overlijden van een leerling? In dit overzicht vindt u een samenvatting van deze informatie in een checklist per onderdeel. Dit

Nadere informatie

Protocol Rouwverwerking en verdriet. Stichting Primair Onderwijs Zundert. Juni 2010.

Protocol Rouwverwerking en verdriet. Stichting Primair Onderwijs Zundert. Juni 2010. Protocol Rouwverwerking en verdriet. Stichting Primair Onderwijs Zundert. Juni 2010. 1 PROTOCOL VERDRIET EN ROUW BIJ OVERLIJDEN Inleiding In dit protocol beschrijven we de procedurele stappen die in voorkomende

Nadere informatie

VERDRIET EN ROUW BIJ OVERLIJDEN

VERDRIET EN ROUW BIJ OVERLIJDEN Protocol VERDRIET EN ROUW BIJ OVERLIJDEN Augustus 2008 B.S. de Hovenier Sportlaan 7 6065AJ Montfort Tel. 0475-549017 Fax. 0475-549018 info@bsdehovenier.nl PROTOCOL VERDRIET EN ROUW BIJ OVERLIJDEN Inleiding

Nadere informatie

Een arm om je heen. 4 Bijlagen... 30 4.1 Voorbeeld van een rouwadvertentie... 30 4.2 Voorbeeld van een brief aan de ouders... 31

Een arm om je heen. 4 Bijlagen... 30 4.1 Voorbeeld van een rouwadvertentie... 30 4.2 Voorbeeld van een brief aan de ouders... 31 Inhoudsopgave: Een arm om je heen Inleiding... 1 1 Aanwijzingen voor gebruik... 3 2 Het crisisteam... 4 Lijst bij 2.1: Samenstelling van het crisisteam ***... 5 Lijst bij 2.2: Taken van het crisisteam...

Nadere informatie

Draaiboek bij overlijden

Draaiboek bij overlijden Draaiboek bij overlijden Inhoudsopgave DRAAIBOEK BIJ OVERLIJDEN VAN EEN LEERLING...3 DRAAIBOEK BIJ OVERLIJDEN VAN EEN COLLEGA...8 DRAAIBOEK BIJ OVERLIJDEN VAN EEN OUDER VAN EEN LEERLING...12 DRAAIBOEK

Nadere informatie

Vrije Basisschool de Regenboog

Vrije Basisschool de Regenboog Protocol Rouwverwerking 1. Het overlijden van een leerling 2. Het overlijden van een personeelslid 3. Het overlijden van een ouder, broer of zus van een leerling 1. Het overlijden van een leerling 1.1.

Nadere informatie

Een arm om je heen. Inhoudsopgave:

Een arm om je heen. Inhoudsopgave: Inhoudsopgave: Inleiding... 2 1 Aanwijzingen voor gebruik... 3 2 Het crisisteam... 4 Lijst bij 2.1: Samenstelling van het crisisteam ***... 5 Lijst bij 2.2: Taken van het crisisteam... 6 3 Stappenplan...

Nadere informatie

VERDRIET EN ROUW OP SCHOOL

VERDRIET EN ROUW OP SCHOOL VERDRIET EN ROUW OP SCHOOL Pagina 0 van 14 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Overzicht Protocol... 3 2.1 Acties vanuit school... 3 2.2 Acties vanuit het bestuurskantoor (door de directeur-bestuurder)... 5 3 Het

Nadere informatie

Een arm om je heen. Inhoudsopgave

Een arm om je heen. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Een arm om je heen Inleiding... 2 1 Aanwijzingen voor gebruik... 3 2 Het crisisteam... 4 Lijst bij 2.1: Samenstelling van het crisisteam ***... 5 Lijst bij 2.2: Taken van het crisisteam...

Nadere informatie

Protocol Rouw en Verdriet

Protocol Rouw en Verdriet Protocol Rouw en Verdriet Protocol rouw en verdriet op school Het protocol heb ik gelezen. Er komt duidelijk naar voren dat er gewerkt met behulp van het protocol. Hierin staan verschillende stappen die

Nadere informatie

Protocol rouwverwerking

Protocol rouwverwerking Protocol rouwverwerking Soms weet je al een tijdje dat het slechte bericht eraan komt, een andere keer is het een donderslag bij heldere hemel: iemand is dood: een kind uit je groep, een van de ouders,

Nadere informatie

Rouwprotocol Bij het overlijden van een leerling door een ongeluk op of bij de school.

Rouwprotocol Bij het overlijden van een leerling door een ongeluk op of bij de school. Rouwprotocol Bij het overlijden van een leerling door een ongeluk op of bij de school. Het protocol is bestemd voor het primair onderwijs. Het is ontwikkeld en samengesteld door mevrouw Roelie Loois, IB'er

Nadere informatie

AANDACHTSPUNTEN BIJ HET OPSTELLEN/ BIJWERKEN VAN EEN DRAAIBOEK BIJ OVERLIJDEN VAN EEN BEWONER IN DE VOORZIENING

AANDACHTSPUNTEN BIJ HET OPSTELLEN/ BIJWERKEN VAN EEN DRAAIBOEK BIJ OVERLIJDEN VAN EEN BEWONER IN DE VOORZIENING Verbondsinformatief Zorg na het overlijden - Bijlage 1 AANDACHTSPUNTEN BIJ HET OPSTELLEN/ BIJWERKEN VAN EEN DRAAIBOEK BIJ OVERLIJDEN VAN EEN BEWONER IN DE VOORZIENING Opmerkingen vooraf: - Het is belangrijk

Nadere informatie

Protocol overlijden en rouw z.v.v. BlauwWit 66 Holten

Protocol overlijden en rouw z.v.v. BlauwWit 66 Holten Protocol overlijden en rouw z.v.v. BlauwWit 66 Holten Protocol overlijden en rouw z.v.v. BlauwWit 66 Holten Het rouwprotocol wordt uitgevoerd conform onderstaand schema. In voorkomende gevallen kan worden

Nadere informatie

PROTOCOL VERDRIET EN ROUW OP SCHOOL

PROTOCOL VERDRIET EN ROUW OP SCHOOL PROTOCOL VERDRIET EN ROUW OP SCHOOL Versie mei 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Overzicht rouwprotocol 3. Het crisisteam 4. Stappenplan: 1. Melding en bijeenroepen crisisteam 2. Duidelijkheid zien te

Nadere informatie

Rouwverwerking CBS Roemte Wirdumerweg 16 9919 HD Loppersum 0596 571390 mail@cbsroemte.nl www.cbsroemte.nl

Rouwverwerking CBS Roemte Wirdumerweg 16 9919 HD Loppersum 0596 571390 mail@cbsroemte.nl www.cbsroemte.nl Rouwverwerking CBS Roemte Wirdumerweg 16 9919 HD Loppersum 0596 571390 mail@cbsroemte.nl www.cbsroemte.nl rouwverwerking CBS Roemte 1 ROUWVERWERKING BIJ KINDEREN Voor achtergrondinformatie zijn er in deze

Nadere informatie

VERDRIET EN ROUW OP SCHOOL

VERDRIET EN ROUW OP SCHOOL PROTOCOL Februari 2003 VERDRIET EN ROUW OP SCHOOL Inhoudsopgave blz.2 blz 3 blz.7 blz.8 Inleiding Overzicht rouwprotocol Het crisisteam Stappenplan Stap1: Melding en bijeenroepen crisisteam blz.9 blz.10

Nadere informatie

Protocol. Rouw en verdriet bij overlijden

Protocol. Rouw en verdriet bij overlijden Protocol Rouw en verdriet bij overlijden Versie: januari 2014 Pagina 2 Stappenplan bij (plotseling) sterfgeval Stap 1: Stap 2: Stap 3: Stap 4: Stap 5: Stap 6: Stap 7: Stap 8: Stap 9: Het bericht Het crisisteam

Nadere informatie

Draaiboek bij overlijden

Draaiboek bij overlijden Draaiboek bij overlijden DRAAIBOEK BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN COLLEGA Ia. De gebeurtenis vindt plaats op school 1. Een levensbedreigend voorval op school wordt onmiddellijk aan de vestigingsdirecteur gemeld.

Nadere informatie

PROTOCOL ALS DE DOOD INGRIJPT. Wat te doen als een leerling, een personeelslid of een ouder van een leerling overlijdt

PROTOCOL ALS DE DOOD INGRIJPT. Wat te doen als een leerling, een personeelslid of een ouder van een leerling overlijdt PROTOCOL ALS DE DOOD INGRIJPT Wat te doen als een leerling, een personeelslid of een ouder van een leerling overlijdt Basisschool De Wegwijzer Meidoornlaan 17 3465 TK Driebruggen Basisschool De Wegwijzer

Nadere informatie

Reglement Oudercommissie Trivium

Reglement Oudercommissie Trivium Reglement Oudercommissie Trivium versie 8 d.d. 18 november 2010 Concept reglement oudercommissie Trivium Pagina 0 van 5 Begripsbepalingen Ouders Oudercommissie Bevoegd gezag MR School Teamleden Adviseur

Nadere informatie

Bijlage 12. Checklist

Bijlage 12. Checklist Bijlage 12. Checklist Algemeen Zijn alle personeelsleden op de hoogte van de werking van het draaiboek? Hebben de personeelsleden een vorming signaaldetectie gekregen? Zit het draaiboek in het inlooptraject

Nadere informatie

Aandacht voor jonge nabestaanden na zelfdoding. Joke Vandenhoute Suïcidepreventiewerker van de CGG PassAnt vzw

Aandacht voor jonge nabestaanden na zelfdoding. Joke Vandenhoute Suïcidepreventiewerker van de CGG PassAnt vzw Aandacht voor jonge nabestaanden na zelfdoding Joke Vandenhoute Suïcidepreventiewerker van de CGG PassAnt vzw Werkgroep verder In Vlaanderen elk jaar + 8.000 nabestaanden na zelfdoding Direct betrokkenen

Nadere informatie

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland

Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland CRISISDRAAIBOEK Wat te doen als zich een niet verwachte situatie voordoet? We stellen actieplannen voor voor een aantal situaties: wat de doen als verwacht kan worden dat zich Pers bij de school meldt

Nadere informatie

DRAAIBOEK ROUW EN VERDRIET 1 juli 2011. Inhoudsopgave. 1. Telefoonnummers betrokken personen p. 1 2. Overlijden, directe relatie

DRAAIBOEK ROUW EN VERDRIET 1 juli 2011. Inhoudsopgave. 1. Telefoonnummers betrokken personen p. 1 2. Overlijden, directe relatie DRAAIBOEK ROUW EN VERDRIET 1 juli 2011 Inhoudsopgave 1. Telefoonnummers betrokken personen p. 1 2. Overlijden, directe relatie A. Leerling a. Tijdens lesdag p. 3 b. Tijdens weekend/ vakanties p. 6 B. Collega

Nadere informatie

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school 7. DE OUDERS 7.1 Het belang van betrokkenheid van ouders Zoals al eerder beschreven vinden wij de betrokkenheid van ouders bij onze school van groot belang. Met name naar de pedagogische kant (sociaal-emotioneel,

Nadere informatie

Protocol: rouw en verdriet

Protocol: rouw en verdriet SPECIAAL BASISONDERWIJS Protocol: rouw en verdriet SBO Toermalijn, Emmen Mei 2012 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 HOOFDSTUK 1: ROUW EN VERDRIET... 4 1.1. INLEIDING... 4 1.2. WELK BESEF HEBBEN KINDEREN

Nadere informatie

Hoe weet ik zeker dat jullie het geld hiervoor besteden en niet voor iets anders?

Hoe weet ik zeker dat jullie het geld hiervoor besteden en niet voor iets anders? Ouderbijdrage en TSO / VEEL GESTELDE VRAGEN Wat is de ouderbijdrage? Wat zijn de voordelen van het continurooster? Wie vangt mijn kind op tussen de middag? Bij wie kan ik terecht met vragen? Hoeveel moet

Nadere informatie

Duidelijkheid brengt rust

Duidelijkheid brengt rust Duidelijkheid brengt rust Onze doelstelling als uitvaartonderneming is samen met de nabestaanden een mooi en waardig afscheid te realiseren voor hun dierbare. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening

Nadere informatie

BEWAAR DE HERINNERING

BEWAAR DE HERINNERING BEWAAR DE HERINNERING Mijn collega is overleden. Wat kan ik doen? Stichting TrösT is een vrijwilligersorganisatie, die het levenseinde en de dood een zichtbare plek wil geven in het dagelijks leven. TrösT

Nadere informatie

PROTOCOL ALS DE DOOD INGRIJPT

PROTOCOL ALS DE DOOD INGRIJPT PROTOCOL ALS DE DOOD INGRIJPT Wat te doen als een leerling of een personeelslid overlijdt Morgenster 1 Protocol INHOUD Een bericht van overlijden komt binnen 3 Stappenplan 4 Werkvormen 8 BIJLAGE 1: ACHTERGRONDINFORMATIE

Nadere informatie

PROTOCOL KLASSENOUDERS

PROTOCOL KLASSENOUDERS PROTOCOL KLASSENOUDERS Inleiding Op De Bron vinden we het heel belangrijk dat ouders bij de school van hun kind(eren) betrokken zijn. Het is fijn elkaar beter te leren kennen! Door een grotere betrokkenheid

Nadere informatie

Protocol Overlijden en rouwverwerking

Protocol Overlijden en rouwverwerking Protocol Overlijden en rouwverwerking 1. Stappenplan bij een (plotseling) sterfgeval 2. Gewelddadige dood 3. Omgaan met de media de Wijnberg Onderwijsexpertise SO-VSO Versie: juni 2018 1 1. Stappenplan

Nadere informatie

Stichting Lek en IJssel voor Katholiek en Algemeen Bijzonder Primair en Voortgezet Speciaal Onderwijs

Stichting Lek en IJssel voor Katholiek en Algemeen Bijzonder Primair en Voortgezet Speciaal Onderwijs Dit document is vastgesteld door Stichting Lek en IJssel voor Katholiek en Algemeen Bijzonder Primair en Voortgezet Speciaal Onderwijs als bevoegd gezag van de scholen: - Agnesschool - De Ark - De Ark

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen GMR: 2 juli 2009 Bestuur: vastgesteld d.d. 13 juli 2009 1 Dit protocol treedt in werking als er volgens de directie sprake is van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander

Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander Versie september 2015 - JvD 1 Voorwoord Voor u ligt het reglement van de Oudervereniging van o.b.s. de Meander voor het schooljaar 2015-2016. Dit

Nadere informatie

Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool

Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel van de MR... 3 Communicatiemiddelen... 4 Nieuwsbrief Menko toren & Bonifatiusschool... 4

Nadere informatie

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden.

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. Adventactie. In de voorbereidingsweken op het feest van kerstmis willen de geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

Uitwerking interne communicatiemiddelen

Uitwerking interne communicatiemiddelen Uitwerking interne communicatiemiddelen Middel Doelgroep Frequentie Betrokkenen a. E-mail E-mail wordt gebruikt om berichten, boodschappen c.q. documenten naar het team of naar elkaar te versturen. We

Nadere informatie

Ouderraad en Ouderbijdrage

Ouderraad en Ouderbijdrage Ouderraad en Ouderbijdrage Van R.K.B.S. De Rietvink te Zaandam Versie oktober 2012 Samengesteld door de Ouderraad van R.K.B.S. De Rietvink Contactgegevens: Ouderraad De Rietvink p/a R.K.B.S. De Rietvink

Nadere informatie

Communicatieplan Albertine Agnesschool schooljaar 2013-2014 1

Communicatieplan Albertine Agnesschool schooljaar 2013-2014 1 1. Voorwoord... 2 2. Bewaking communicatie processen... 2 3. Communicatie... 2 4. Het doel van communicatie... 3 5. Betrokkenen... 3 6. Middelen... 3 6.1. Mondelinge communicatie... 3 6.2. Schriftelijke

Nadere informatie

PROTOCOL BIJ OVERLIJDEN

PROTOCOL BIJ OVERLIJDEN PROTOCOL BIJ OVERLIJDEN Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 Hoofdstuk 1: Overlijden van een leerling 4 Hoofdstuk 2: Overlijden van een leerkracht 6 Hoofdstuk 3: Overlijden van een ouder, broer of zus van een leerling

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046)

Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046) Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046) Onderdeel van: OBS Corantijnschool Corantijnstraat 4 1058 DD Amsterdam

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u zoals afgesproken een uitvaartdocument.

Hierbij ontvangt u zoals afgesproken een uitvaartdocument. Hierbij ontvangt u zoals afgesproken een uitvaartdocument. Een uitvaartdocument is bedoeld om uw eigen wensen met betrekking tot uw uitvaart vast te leggen. Hiermee bepaalt u zelf hoe uw afscheid eruitziet

Nadere informatie

Communicatiebeleidsplan

Communicatiebeleidsplan Communicatiebeleidsplan Inleiding Goede communicatie is de basis voor elke goed draaiende organisatie. Om deze reden is communicatie voor de Beatrixschool één van de belangrijkste speerpunten. In dit communicatiebeleidsplan

Nadere informatie

KBS St. Jozef Rijen. Bijlagen Communicatieplan. F. Communicatiemiddelen extern. Communictiemiddel. Doel Doelgroep Boodschap Frequentie Coördinatie

KBS St. Jozef Rijen. Bijlagen Communicatieplan. F. Communicatiemiddelen extern. Communictiemiddel. Doel Doelgroep Boodschap Frequentie Coördinatie Bijlagen Communicatieplan KBS St. Jozef Rijen F. en extern Communictiemiddel Website ouders verzorgers beleidszaken activiteiten school ziekmelding aanmelding nieuwe leerling terugkoppeling gebeurtenissen

Nadere informatie

Protocol Schoolreizen IKC het b Schoolreizen

Protocol Schoolreizen IKC het b Schoolreizen Protocol Schoolreizen IKC het b Schoolreizen ken 1 Naam IKC Het baken Datum Mei 2019 Opgesteld door Suzanne Hofstra & Jantina Nieuwhuis Inhoud 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Ouder- hulp en -betrokkenheid

Nadere informatie

Protocol Klassenouders

Protocol Klassenouders Protocol Klassenouders Obs De Regenboog Schoolleider E. Hiddingh Adres Burgemeester Hoftijzerplein 10 Plaats Ingen Telefoon 0344 601547 E-Mail info@de-regenboog.nl Website www.de-regenboog.nl Voorwoord

Nadere informatie

Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders

Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders INHOUDSOPGAVE Inleiding en doel 2 Vormen van gezag/toezicht en werkwijze school 3 Verwachtingen van school en ouders 4 Verlofaanvraag, ophalen, gezinsvoogd,

Nadere informatie

Suïcidepreventie op de werkvloer: van signaalherkenning tot nabestaanden

Suïcidepreventie op de werkvloer: van signaalherkenning tot nabestaanden Suïcidepreventie op de werkvloer: van signaalherkenning tot nabestaanden Studiedag Wel-zijn of niet-zijn op het werk - 18/03/2016 Stefanie Ghekiere Coördinator Suïcidepreventiewerking CGG Anwerpen Ine

Nadere informatie

Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014

Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014 Wat is een suïcidepreventiebeleid? Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014 Een stappenplan waarin uitgeschreven staat hoe er binnen een organisatie met suïcidaliteit wordt omgegaan en

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR406711_1. Rouwprotocol. Rouwprotocol. Rouwprotocol. 8 november Officiële uitgave van Scherpenzeel.

CVDR. Nr. CVDR406711_1. Rouwprotocol. Rouwprotocol. Rouwprotocol. 8 november Officiële uitgave van Scherpenzeel. CVDR Officiële uitgave van Scherpenzeel. Nr. CVDR406711_1 8 november 2016 Rouwprotocol Rouwprotocol Rouwprotocol Inhoudsopgave 1a. Inleiding 1b. Korte samenvatting 1c. Leeswijzer 2 Overlijden bestuurder

Nadere informatie

Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie

Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie Sint Clemensschool School

Nadere informatie

Ouderraad protocol IBS Al-Qoeba

Ouderraad protocol IBS Al-Qoeba Ouderraad protocol IBS Al-Qoeba IBS Al-Qoeba 2 mei 2018 1 Inhoudsopgave 1.De ouderraad... 3 2.Doelstelling... 3 3.OR-Leden... 3 4.Taken OR... 4 5.Taken bestuur OR... 4 6.Taken leerkracht... 5 7.Beëindiging

Nadere informatie

Info-folder. Aanvragen en toekennen verlof

Info-folder. Aanvragen en toekennen verlof Info-folder Aanvragen en toekennen verlof VERLOF In deze informatie-sheet vindt u informatie over het aanvragen en toekennen van verlof. EXTRA VERLOF Het kan gebeuren dat er omstandigheden zijn, die zo

Nadere informatie

Wilsbeschikking: Mijn persoonlijke gegevens:

Wilsbeschikking: Mijn persoonlijke gegevens: Wilsbeschikking: Mijn persoonlijke gegevens: Naam: Volledige voornamen: Adres: Postcode en Woonplaats: Telefoonnummer: Geboortedatum: Geboorteplaats: Nationaliteit: Naam vader: Naam moeder: Gehuwd / Gehuwd

Nadere informatie

KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID. Uitgewerkt. in een protocol voor basisschool Merijntje

KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID. Uitgewerkt. in een protocol voor basisschool Merijntje KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID Uitgewerkt in een protocol voor basisschool Merijntje Mei 2011 Files\Low\Content.IE5\QO1XG778\kwaliteitskaart%20ouderbetrokkenheid%20versie%202011[1].doc 1 / 5 Lowys

Nadere informatie

Protocol Ouderhulp Versie sept. 2012

Protocol Ouderhulp Versie sept. 2012 Protocol Ouderhulp Versie sept. 2012 1. Wat verstaan we onder ouderpariciptatie en welke vormen onderscheiden we? Ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie zijn begrippen die nogal eens door elkaar heen

Nadere informatie

Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017

Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017 Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017 Aanwezig : Anne, Mirjana, Florinda, Paul, Ilse, Selma (directie), Natasja (notulen) Afwezig met bericht : Irene -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS DE ONTDEKKING. juni 2015 DEFINITIE

CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS DE ONTDEKKING. juni 2015 DEFINITIE CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS DE ONTDEKKING juni 2015 DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad (hierna

Nadere informatie

Regeling. leerplicht. verlof buiten schoolvakanties

Regeling. leerplicht. verlof buiten schoolvakanties Regeling leerplicht & verlof buiten schoolvakanties Besproken in de directie d.d. 26 april 2011 Besproken in de ouderraad d.d. 10 mei 2011 Besproken in de schoolleiding d.d. 7 juni 2011 Vastgesteld na

Nadere informatie

Protocol bij overlijden van een kind, een ouder of een medewerker

Protocol bij overlijden van een kind, een ouder of een medewerker Protocol bij overlijden van een kind, een ouder of een medewerker Laatst bijgewerkt: augustus 2015 Inleiding Dit protocol is bedoeld als leidraad voor het geval een ouder, kind of pedagogisch medewerker

Nadere informatie

5. Contacten met ouders

5. Contacten met ouders 5. Contacten met ouders 5.1 Hoe wordt u geïnformeerd over ons onderwijs Wij vinden het erg belangrijk om de ouders/verzorgers van de kinderen van onze school goed op de hoogte te houden over ons onderwijs.

Nadere informatie

Wilsbeschikking. Medemblikker Begrafenis- en Crematievereniging Breedstraat 26 te Medemblik 0227-545161

Wilsbeschikking. Medemblikker Begrafenis- en Crematievereniging Breedstraat 26 te Medemblik 0227-545161 Breedstraat 26 te Medemblik 0227-545161 De verzorgt en begeleidt uitvaarten, ongeacht uw overtuiging, met respect en zoveel mogelijk ingaand op uw specifieke wensen. Het invullen van deze wilsbeschikking

Nadere informatie

WERKPLAN. Medezeggenschapsraad. CBS t Loo 2014-2015

WERKPLAN. Medezeggenschapsraad. CBS t Loo 2014-2015 WERKPLAN Medezeggenschapsraad CBS t Loo 2014-2015 Zelhem, september 2014. Pagina 1 van 7 1 Inleiding Doelstelling Dit document legt de plannen van de MR vast voor het schooljaar 2014 2015. Citaat uit de

Nadere informatie

ROUWPROTOCOL BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN VAN DE LEERLINGEN OF LEERKRACHTEN / ÉÉN VAN DE OUDERS

ROUWPROTOCOL BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN VAN DE LEERLINGEN OF LEERKRACHTEN / ÉÉN VAN DE OUDERS Rouwprotocol ROUWPROTOCOL BIJ HET OVERLIJDEN VAN EEN VAN DE LEERLINGEN OF LEERKRACHTEN / ÉÉN VAN DE OUDERS Waar vind ik in dit protocol informatie over wat ik moet doen als: Om mee te beginnen: 1. Het

Nadere informatie

2 : INFORMATIE over hoe om te gaan met verdriet, voor en nà OVERLIJDEN :

2 : INFORMATIE over hoe om te gaan met verdriet, voor en nà OVERLIJDEN : 1. VOORWOORD : Als leerkracht, maar ook als ourraads- en mezeggenschapsraadslid kunnen we te maken krijgen met het verlies van een kind, een our, of lid van het team, ourraad, of mezeggenschapsraad, Als

Nadere informatie

Gekke haren dag! Op vrijdag 8 juli is het weer gekke haren dag op school! We maken er een gezellige dag van!

Gekke haren dag! Op vrijdag 8 juli is het weer gekke haren dag op school! We maken er een gezellige dag van! 30 ste jaargang nr. 11, juli 2016 Afscheid Anja Allereerst hartelijk bedankt voor de lieve reacties die ik heb ontvangen via de mail of persoonlijk naar aanleiding van mijn vertrek. Het doet me goed. De

Nadere informatie

WILSBESCHIKKING. Arnold Spoelplein CE DEN HAAG. Tel: KvK: DEZE WILSBESCHIKKING IS OPGESTELD EN ONDERTEKEND DOOR: NAAM:

WILSBESCHIKKING. Arnold Spoelplein CE DEN HAAG. Tel: KvK: DEZE WILSBESCHIKKING IS OPGESTELD EN ONDERTEKEND DOOR: NAAM: Arnold Spoelplein 60 2553 CE DEN HAAG Tel: 06 4242 5018 WILSBESCHIKKING KvK: 66377315 DEZE WILSBESCHIKKING IS OPGESTELD EN ONDERTEKEND DOOR: POSTCODE & E-MAIL BSN: DEZE WILSBESCHIKKING IS OPGESTELD IN

Nadere informatie

Protocol Fysiek Beperkend Handelen VSO Het Mozaïek Almelo

Protocol Fysiek Beperkend Handelen VSO Het Mozaïek Almelo Protocol Fysiek Beperkend Handelen VSO Het Mozaïek Almelo Datum vaststelling: 1 oktober 2018 Vaststelling MR: 6 november 2018 Inleiding In het Schoolveiligheidsplan van Attendiz besteden we in paragraaf

Nadere informatie

De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hieronder beschreven:

De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hieronder beschreven: Leerplicht & Verlof In de leerplichtwet staat dat uw kind vanaf zijn/haar vijfde jaar verplicht de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Hoofdregel is dus dat uw kind op alle schooldagen

Nadere informatie

[Break]ing News. Agenda voor de maand januari en februari Nieuwsbrief nr Almere, 22 december 2016

[Break]ing News. Agenda voor de maand januari en februari Nieuwsbrief nr Almere, 22 december 2016 [Break]ing News Nieuwsbrief nr. 201617-04 Almere, 22 december 2016 Agenda voor de maand januari en februari 2017 Maandag 9 januari 2017 Eerste schooldag van 2017 9-13 januari 2017 Luizencontrole in de

Nadere informatie

Draaiboek sterfgevallen

Draaiboek sterfgevallen Draaiboek sterfgevallen 1-1-2017 Commissie Gedrag & Respect Bronvermelding: KNVB Zuid II Draaiboek Sterfgevallen Voor verenigingen d.d. 5 januari 2012* * KNVB: Zuid II is het enige district met een draaiboek

Nadere informatie

Overblijfprotocol schooljaar

Overblijfprotocol schooljaar Overblijfprotocol schooljaar 2018-2019 Waarom een overblijfreglement Veel kinderen blijven over op onze school. In schooljaar 2018-2019 werken we op de Cirkel met een rooster waarin 4 dagen per week overblijf

Nadere informatie

Internet versie augustus 2011. Protocol schorsing en verwijdering

Internet versie augustus 2011. Protocol schorsing en verwijdering Internet versie augustus 2011 Protocol schorsing en verwijdering Inhoud 1. Toepassing protocol schorsing en verwijdering... 3 2. Verantwoordelijkheid... 3 3. Werkwijze... 3 3.1 Constatering maatschappelijk

Nadere informatie

Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers

Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers Inleiding De regeling schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen

Nadere informatie

Wensen ten aanzien van mijn uitvaart

Wensen ten aanzien van mijn uitvaart Wensen ten aanzien van mijn uitvaart uw laatste wens met zorg geregeld Geachte heer/mevrouw, Steeds meer mensen vinden het belangrijk om hun laatste afscheid te laten aansluiten bij hun manier van leven.

Nadere informatie

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud Jaarplan MR OBS Gieten 2014-2015 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Visie... 2 3. Missie... 2 4. Verkiezingen... 4 5. Overleg... 4 6. Taakverdeling... 5 7. Communicatie... 5 8. Activiteitenplanning 2014-2015...

Nadere informatie

Protocol bij overlijden

Protocol bij overlijden Protocol bij overlijden In dit protocol beschrijven wij de procedurele stappen die in voorkomende gevallen binnen onze stichting genomen worden. We realiseren ons dat iedere situatie op zich staat en het

Nadere informatie

Pestbeleid voor obs de Luyster, Sint Philipsland.

Pestbeleid voor obs de Luyster, Sint Philipsland. Pestbeleid voor obs de Luyster, Sint Philipsland. Inleiding Onderzoek wijst uit dat pesten een frequent voorkomend probleem op scholen is. Door het vroegtijdig signaleren van pestgedrag kan een adequate

Nadere informatie

Protocol Verzuimbeleid

Protocol Verzuimbeleid Protocol Verzuimbeleid 1 Inhoudsopgave Blz Inleiding 1.0 Magister 3 2.0 Taakverdeling verzuimregistratie 3 3.0 Registratie en controle 3 4.0 Geoorloofd en ongeoorloofd verzuim 4 5.0 Interne sancties ongeoorloofd

Nadere informatie