Vers. Ondernemingsplan. Sabien Beerens Kristel Brok Lieke Heber Liza van Straalen Daphne Vorstenbosch K3B

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vers. Ondernemingsplan. Sabien Beerens Kristel Brok Lieke Heber Liza van Straalen Daphne Vorstenbosch K3B"

Transcriptie

1 Di Vers Ondernemingsplan Sabien Beerens Kristel Brok Lieke Heber Liza van Straalen Daphne Vorstenbosch K3B

2 Ondernemingsplan divers Sabien Beerens Kristel Brok Lieke Heber Liza van Straalen Daphne Vorstenbosch K3B Onder begeleiding van S. Luijkx Advanced Business Creation Avans Hogeschool S Hertogenbosch

3 Management samenvatting Divers biedt een uniseks rugzak die op vele gelegenheden kan worden aangepast. Het formaat van de rugzak is dus zelf samen te stellen. Functionaliteit staat voorop. Voor de basismodellen is bewust gekozen voor het materiaal leer zodat de rugzak van een hoogwaardige kwaliteit en daarmee dus duurzaam is. Dit basismodel vormt het hoofdproduct. Hiernaast bieden wij verschillende bijproducten waarmee de klant haar tas kan uitbouwen. De bijproducten zullen in verschillende materialen en kleuren worden aangeboden zodat de tas naar eigen smaak samen te stellen is. Productie besteden we uit en zal plaatsvinden binnen Europa om te zorgen dat de communicatielijn kort blijft. Onze doelgroep bestaat uit studenten tussen de 17 en 25 jaar die studeren aan een creatieve opleiding, die meestal niet een al te hoog budget hebben. Een student spendeert aan een kwalitatief hoogstaande tas voor de langere termijn gemiddeld tussen de 60 en 100 euro. Hieronder vallen enkele concurrenten van Divers, namelijk Eastpak, North Face, Herschel, Legend & Cowboysbag. Studenten hebben het er wel voor over om een duurdere tas aan te schaffen mits deze van leer is en dus duurzaam. Een basismodel van Divers kost 80 euro en de bijproducten zullen in een prijsklasse tussen de 10 en 30 euro liggen, afhankelijk van de grootte en materiaalkeuze. De rugzakken en bijvakjes kunnen worden gekocht op de eigen online webshop of in partnerwebshops. Dit is besloten om grote risico s te mijden zoals hoge kosten voor een eigen pand. Aan het begin van de lancering van Divers zal er vooral gebruik worden gemaakt van gratis vormen van promotie. Er zal gebruik worden gemaakt van verschillende social media kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en Tumblr. Binnen drie jaar na de lancering van Divers willen we 6,7% van de creatieve studenten in Nederland bereikt hebben. We verdienen onze investering binnen een jaar terug.

4 inhoudsopgave Management samenvatting introductie en team Productbeschrijving marktanalyse concurrentieanalyse Doelgroepkeuze afnemersanalyse positionering marketingstrategie business systeem en organisatie Financiën business model canvas planning mijlpalen marktintroductie bronnen

5 introductie Tassen en rugzakken zijn objecten die dagelijks gebruikt worden en waarbij men eigenlijk niet meer stil staat dat ze bestaan. Aktetas, schoudertas, laptop- tas, handtas, boekentas. Voor iedere gelegenheid is er wel een tas te bedenken. Het is vanzelfsprekend geworden tassen te kopen in de winkel of online zonder dat er enige persoonlijke touch aan zit. Dit meenemend in onze keuze voor onze eigen onderneming is de keuze gevallen voor de modebranche, specifiek gericht op tassen en rugzakken. Team divers Sabien Beerens, 19, Eindhoven Zorgt voor het management van het project en zorgt dat alles op tijd af komt. Ook heeft Sabien de taak kwaliteitscontrole toe te passen. Ook zal zij zorg dragen voor de financiële onderbouwing van het plan. Kristel Brok, 21, Tilburg Zorgt ervoor dat de communicatie binnen de groep soepel verloopt en heeft het creatieve brein. Ook kijkt ze naar de logistiek. Lieke Heber, 18, Tilburg Zorgt voor het marketingproces van het project en biedt ook creatieve kanten. Liza van Straalen, 20, Eindhoven Bewaakt de merkidentiteit, zorgt ervoor dat het merk goed tot zijn recht komt. Tevens is zij verantwoordelijk voor de verkoop. Daphne Vorstenbosch, 21, Boxtel Zorgt voor de interne communicatie binnen de groep en zorgt voor eenheid binnen de groep.

6 Productbeschrijving Divers biedt een uniseks rugzak die op vele gelegenheden kan worden aangepast. Het formaat van de rugzak is dus zelf samen te stellen. Functionaliteit staat voorop. Er zijn twee leren basismodellen in de kleuren zwart en cognac. Voor de basismodellen is bewust gekozen voor het materiaal leer zodat de rugzak van een hoogwaardige kwaliteit en daarmee dus duurzaam is. Dit basismodel vormt het hoofdproduct. Hiernaast bieden wij verschillende bijproducten waarmee de klant haar tas kan uitbouwen. De bijproducten zullen in verschillende materialen en kleuren worden aangeboden zodat de tas naar eigen smaak samen te stellen is. Hieronder staat een vereenvoudigde versie van het uiteindelijk design om het product visueel te laten spreken. Voor het hoofdproduct vragen we een hoger bedrag omdat dat een eenmalige aankoop is. De bijproducten hebben daarentegen een lagere prijs zodat de drempel minder groot is om extra bijproducten te kopen. Onze doelgroep bestaat uit studenten die studeren aan een creatieve opleiding, die meestal niet een al te hoog budget hebben. Daarom is de prijs voor het hoofdproduct vastgesteld op 80 euro en zullen de bijproducten in een prijsklasse van 10 tot 30 euro.

7 Marktanalyse De schooltas De schooltas is in de afgelopen jaren weinig veranderd. Al verschillende jaren is het straat- beeld wat betreft schooltassen vrij monotoon. Er zijn enkele grote spelers die een groot deel van de markt bezitten. De uitvoering is vrij standaard evenals het gebruik van materialen (met uit- zondering van het merk Freitag). Schooltassen leiden een kort leven. Dit komt voornamelijk doordat tassen niet op duurzaamheid zijn gemaakt, ze versleten vaak snel. Opvallend is dat dit in tegenspraak is met de garantievoorwaarden van de diverse fabrikanten. De schooltas moet op de eerste plaats bescherming bieden aan schoolboeken. Daarnaast ook steeds vaker aan MP3-spelers, telefoons, camera s, tekenmateriaal en concepten op papier. Maar het belangrijkste aspect van de schooltas blijft het goed kunnen opbergen van veel boeken. Vooral de indeling van een tas bepaalt het succes van een goede schooltas. Is er interesse? Is er voldoende interesse in het product divers? Om te beginnen richten we ons op studenten met een creatieve opleiding. Tegenwoordig werken bijna alle studenten met een laptop. Vaak hebben creatieve studenten nog eens extra spullen bij, denk hierbij aan een camera met bijbehorende lezen of tekenspullen. Om deze spullen gemakkelijk mee te kunnen nemen van huis naar school gebruiken deze studenten een tas. Behoefte aan een tas is er dus al bij de doelgroep. Maar waarom zouden deze studenten voor divers kiezen? DiVERS biedt rugzakken van hoogwaardig materiaal, namelijk leder. Op deze manier kunnen de tassen meer gewicht dragen en zijn de spullen in de tas beter beschermt. Ook gaan tassen van echt leder langer mee en is onze tas daarmee duurzaam. Wat de tas zo speciaal en gemakkelijk maakt is dat je de tas zelf kunt samenstellen. Op de tas zijn vakken in verschillende soorten en maten te bevestigen, op deze manier kan de tas voor verschillende gelegenheden worden samengesteld. Denk aan een vak voor de camera, tekendoos, eten of iets dergelijks. Wat er nog eens bij komt is het design van de tas. Je kunt je eigen kleur kiezen en je kunt je eigen vakken en stenen kiezen die op de tas bevestigd kunnen worden. Al bij al is de tas dus zeer gemakkelijk in gebruik, naar persoonlijke voorkeur te creëren en van zeer goede kwaliteit. Je koopt een tas die je lang kunt gebruiken en die niet snel zal gaan vervelen.

8 Ook hebben we de vraag gesteld of studenten rond de 100 euro uit zouden willen geven aan een kwalitatief goede tas die je zelf kunt samenstellen en personaliseren. Het grootste deel van de studenten hadden dit bedrag er wel voor over omdat het belangrijk was dat hun laptop goed beschermt werd en ze langer met een tas wilden doen. Ook waren er een aantal studenten die zeiden liever een goedkope tas te kopen omdat ze niet zoveel geld aan tas wilden uitgeven. Om dit beter te onderzoeken hebben we 50 studenten gevraagd of ze interesse hebben in een kwalitatief goede tas die je zelf kunt samenstellen en waarmee je onderscheidend kunt zijn. De studenten vertelden dat ze allemaal een tas nodig hebben en het leuk zouden vinden om er een eigen toevoeging aan te geven. Er werd ook meteen enthousiast gereageerd over het idee om de tas persoonlijk te maken. Er werd gedacht aan teksten en eigen printjes voor op de tas. Denk aan het voorbeeld van Nike. Nike heeft een sneaker die je op internet geheel zelf kunt ontwerpen, denk aan kleurgebruik, printjes en tekst. Na aanleiding van deze interviews blijkt er wel degelijk vraag naar te zijn. Ook hebben we de vraag gesteld of studenten rond de 100 euro uit zouden willen geven aan een kwalitatief goede tas die je zelf kunt samenstellen en personaliseren. Het grootste deel van de studenten hadden dit bedrag er wel voor over omdat het belangrijk was dat hun laptop goed beschermt werd en ze langer met een tas wilden doen. Ook waren er een aantal studenten die zeiden liever een goedkope tas te kopen omdat ze niet zoveel geld aan tas wilden uitgeven. Is er een al vergelijkend product? Na grondige deskresearch te hebben toegepast is gebleken dat het product nog niet bestaat. Er zijn er verschillende tassen waar je de tas van binnen kunt inrichten, bag-in-bag genaamd, met verschillende vakken en er zijn tassen waarbij je zelf de kleuren kunt samenstellen. Er is nog geen tas waarbij de vakken aan de buitenkant van de tas te bevestigen zijn en waarbij je de tas naar persoonlijke keuze kunt indelen. Deze combinatie is nieuw. Een directe concurrent is er dus niet. Indirecte concurrenten zijn de tassen die je naar persoonlijke keuze kunt design-en, leren rugzakken en de tas waarbij u zelf de binnenkant kun samenstellen.

9 Concurrentieanalyse Di VERS biedt tassen met een ultiem gebruiksgemak. De rugzakken zullen gemaakt worden van leer en aanpasbaar zijn aan de meeste situaties. Een di VERS tas is gemaakt van kwalitatief hoogstaand materiaal waardoor de levensduur lang zal zijn. Om een analyse te maken van de concurrentie is er gekeken naar tassen van leder in de zelfde prijsklasse. Wat opviel is dat er bijna geen merken zijn met een uitgebreide collectie lederen rugzakken voor studenten. Eastpak Een van de concurrenten van divers is het Amerikaanse merk Eastpak. Eastpak is al jaren een van de grote spelers in de rugzakken branche. Het bedrijf is ooit begonnen als producent van legertassen. De klant is veranderd maar de kwaliteitsstandaard is gelijk gebleven. Eastpak is zich meer gaan richten op stadsmensen. De kracht van Eastpak zit hem in het meegaan met de maatschappij. Zij waren de eerste die canvastassen konden bedrukken in hippe kleurtjes. Vervolgens zagen ze een opkomst in de reisbranche. Eastpak was de eerste aanbieder van tassen met veel ruimte met wieltjes eronder. Nog steeds zijn ze bezig met het ontwikkelen van de makkelijkste oplossingen voor bagage in de reisbranche. Toen het weer wat minder ging kwamen ze met tassen met prints ontworpen door bekende kunstenaars dit zorgde voor een opleving binnen de alternatieve branche. Op het moment dat deze tassen het hoogte punt hadden gehad, zijn ze gekomen met tassen met een print ontworpen door een fashion artist. De kracht van Eastpak zit in een kwalitatief product dat ansicht niet veranderd maar door het aanpassen van kleuren en designs trekken ze steeds weer nieuwe groepen. De gemiddelde prijs van een Eastpak tas ligt rond de 65,- euro. De tag-line van Eastpak: Nieuwe street-smart tassen, rugzakken, reistassen en accessoires voor mensen die leven, werken en spelen in de stad. (mensen zoals jij). Herschel Herschel is een merk dat het op dit moment erg goed doet onder studenten. Dit is begonnen onder de studenten van creatieve opleidingen en steeds meer studenten zijn hem gaan dragen. Herschel is een familie bedrijf dat is vernoemt naar een klein plaatsje in Canada waar het allemaal is begonnen. Het doel van het bedrijf is om tijdloze tassen te maken van goede kwaliteit. Ze maken tassen van verschillende materialen en kwaliteiten van canvas. De tassen zijn voorzien van een vak voor een laptop met bescherming laag. De sfeer die op Herschel heen hangt, is die van het buitenleven. Ieder jaar komen ze met nieuwe tassen maar ze blijven ook trouw aan de bestaande klassiekers. De gemiddelde prijs van een Herschel rugzak ligt rond de 60,- euro. Manufactures the finest quality backpacks, bags, travel goods and accessoires. Our goal is to create timeless product with a fine regard for detail.

10 The Nord Face The Nord Face is een van de meest bekende innovatieve tassen producent. Ze bieden een hoge prestatie in outdoor kleding, uitrusting en schoenen waaronder ook tassen. Door het bieden van technisch geavanceerde innovatie bieden zij de klanten een kans om nog verder te gaan. Ze beloven hulp bij een ontdekkingsreis maakt niet uit of die op de Himalaya is of in je achtertuin. Ook gaan ze bewust om met duurzaam ondernemen en ze zijn hier ook open over in hun communicatie. De gemiddelde prijs van een rugzak van The Nord Face ligt rond de 80,- euro. Tag-line: 40 years of innovation and exploration Legend Om ook nog de vergelijking te maken met leren tassen is er ook nog gekeken naar het merk Legend. Door vele jaren ervaring bieden zij tassen en riemen van de hoogste kwaliteit leder. Ieder jaar opnieuw komen ze uit met een nieuwe en innovatieve lijn, maar wel passend bij haar merk. Er is veel aandacht besteed aan details. Het leer dat wordt gebruikt heeft een vintage look en de tassen worden gemaakt door vakmensen. Het is een tas voor mensen met oog voor trends en nostalgie. De tassen van Legend liggen gemiddeld rond een prijs van 135,- euro. Tag-line: de legendary bag and belt maker Binnen de lederwarenbranche zijn er ook bedreigingen. Zo zijn de toenemende mate van wet en regelgeving voor veel bedrijven een probleem. Ook ondervind de branche de gevolgen van de economische crisis. Het aantal bedrijven dat tassen verkoopt op het internet neemt toe. Dit komt doordat er een grotere vraag is naar online producten. Het aantal ontwerpers dat de productie uitbesteed neemt toe, hierdoor is er veel vraag machines en personeel(r&h, 2010).

11 Doelgroepkeuze Divers gaat zich richten op studenten aan een creatieve opleiding. Deze keuze is gemaakt, omdat studenten aan een creatieve opleiding vaak verschillende soorten attributen mee naar school of andere plekken moeten nemen. Onze tas doet aan de eis van iedere dag ander soorten attributen meenemen door de extra vakjes aan ons concept. De vakjes die je aan de tas kan vastmaken zullen ook afgestemd worden op de doelgroep. Denk hierbij aan een vakje voor een camera lens of een vakje voor schilderkwasten. Studenten aan creatieve opleidingen zijn vaak ook opzoek naar diversiteit en eigenheid. Dit komt terug in onze tas doordat de student de tas naar eigen wensen kan aanpassen door de verschillende vakjes op de tas te plaatsen. Zo krijgt iedereen een andere tas en komt de eigenheid van de creatieve student naar voren. In Nederland zitten er ruim studenten in het hoger kunstonderwijs, dit is 4% van het aantal studenten in het hoger onderwijs (hbo of hoger). Als we kijken naar de mbo-sectoren zitten er ruim studenten op een creatieve opleiding. Bij elkaar is dit dus studenten. In totaal zijn er in Nederland studenten. Dit maakt dat onze doelgroep 3,9% van het totaal aantal studenten in Nederland is. (Vereniging Hogescholen, 2010) Het design van DiVers is gericht op zowel man als vrouw. Zeker in deze tijd dragen vrouwen vaker een rugzak simpelweg omdat het erg praktisch is en het ziet er leuk uit. DiVers heeft een simpel design waardoor het door beide partijen aantrekkelijk wordt om hiervoor te kiezen. Zeker omdat je de rugzak zelf kan aanpassen naar eigen wensen. Alle aspecten samengepakt in een zin is onze doelgroep: mannen en vrouwen die studeren aan een creative opleiding binnen Nederland.

12 afnemersanalyse Om de afnemers beter in kaart te brengen gaan wij te werk aan de hand van de 6 W s van Ferrell. Na de 6 W s is er een concreet beeld over de (potentiële) afnemers. 1. Wie zijn de potentiële afnemers? Huidige afnemers van DiVers kan nog niet besproken worden, omdat het een nieuw bedrijf is. De potentiële afnemers zijn in het vorige stuk uitgebreid besproken. Het gaat hierbij om studenten op een creatieve opleiding die een zekere investering willen doen voor een kwalitatief goede tas. 2. Wat doen de huidige en potentiële afnemers met het product of de dienst? De potentiële klanten gaan het product als een handige, onmisbare gadget zien waarvan ze dagelijks gebruik maken. Ze gebruiken de rugzak bij hun dagelijkse activiteiten met als basis schoolactiviteiten en andere creatieve sessies. Ook is het een aanvulling op hun outfit; de tas is erg hip en is een fashion-toevoeging. 3. Waar nemen de huidige en potentiële afnemers het product of dienst af? De rugzak zal te bestellen zijn op onze eigen DiVers site. Hier kan de klant kiezen welke basiskleur tas hij/zij wilt bestellen en krijgt deze dan vervolgens toegestuurd naar eigen gekozen adres. Ook zijn op de site de bijproducten te bestellen. 4. Wanneer nemen de huidige en potentiële afnemers het product of dienst af? Potentiële klanten zullen de rugzak gaan afnemen om drie redenen: 1. Ze zien de rugzak als een vernieuwing en zien het gebruiksgemak ervan in. 2. Ze hebben een nieuwe rugzak nodig, omdat bijvoorbeeld de vorige kapot is gegaan. 3. Ze zien het product als een echte toevoeging in waarden kwa uiterlijk en vinden het een toevoeging voor hun uiterlijk. Hierbij dragen waarden als uiterlijk een grote rol. Oftewel; ze vinden de tas gewoon mooi. 5. Waarom koopt men bij het eigen bedrijf? Door het unieke aspect van DiVers zal de klant bij ons gaan bestellen. De tas kan zo worden samengesteld naar iedereens eisen. Een meer persoonlijke rugzak kan niet. Alle eisen van de klant kunnen worden voorzien. 6. Waarom koopt men niet bij het eigen bedrijf? Een gevaar waar DiVers voor uit zal moeten kijken is de prijs in aanschaf. De tas zal een hogere prijs bedragen dan (soortgelijke) merken. Dit is wel goed te maken met de onderscheid die DiVers maakt.

13 positionering Behoeften Goedkoop Massa Personaliseren Divers zijn Draaisluiting Gemak Mooi Nepleer Canvas Leder Rits Technologie Afnemers Man/vrouw Student Creatieve opleiding Webshops Fysieke winkels Abell analyse

14 marketingstrategie 4 P s Product Divers biedt een uniseks rugzak die op vele gelegenheden kan worden aangepast. Het formaat van de rugzak is dus zelf samen te stellen. Functionaliteit staat voorop. Er zijn twee leren basismodellen in de kleuren zwart en cognac. Voor de basismodellen is bewust gekozen voor het materiaal leer, zodat de rugzak van een hoogwaardige kwaliteit en daarmee dus duurzaam is. Dit basismodel vormt het hoofdproduct. Hiernaast bieden wij verschillende bijproducten waarmee de klant haar tas kan uitbouwen. De bijproducten zullen in verschillende materialen en kleuren worden aangeboden zodat de tas naar eigen smaak samen te stellen is. Hieronder staat een vereenvoudigde versie van het uiteindelijk design om het product visueel te laten spreken. Prijs Voor het hoofdproduct vragen we een hoger bedrag, omdat dat een eenmalige aankoop is. De bijproducten hebben daarentegen een lagere prijs zodat de drempel minder groot is om extra bijproducten te kopen. Onze doelgroep bestaat uit studenten die studeren aan een creatieve opleiding, die meestal niet een al te hoog budget hebben. Echter bieden wij een kwalitatief hoogstaande rugzak die aan te passen is op verschillende gelegenheden. Een student spendeert aan een kwalitatief hoogstaande tas voor de langere termijn gemiddeld tussen de 60 en 100 euro. Hieronder vallen enkele concurrenten van Divers, namelijk Eastpak, North Face en Herschel. Legend zit ruim boven dit bedrag samen met Cowboysbag, echter hebben studenten het er wel voor over om een duurdere tas aan te schaffen mits deze van leer is. Wij willen tussen deze twee groepen in zitten en vragen voor een basismodel 80 euro. De bijproducten zullen in een prijsklasse tussen de 10 en 30 euro liggen. Dit zal afhankelijk zijn van de grootte en de materiaalkeuze.

15 Plaats In eerste instantie wil Divers haar rugzak voornamelijk via web shops en een eigen online shop aanbieden. Dit is besloten om grote risico s te mijden zoals hoge kosten voor een eigen pand. Zodra blijkt dat de rugzak goed loopt zal er een brand store komen op 1 plek in Nederland waar men Divers echt kan beleven. Echter is exclusiviteit zeer belangrijk, wij willen niet dat onze tas bij elke web shop verkrijgbaar is en zullen dus selectief kiezen waar Divers haar producten aan zal bieden. Twee web shops die binnen ons concept passen zijn ASOS en Urban Outfitters. Promotie Aan het begin van de lancering van Divers zal er vooral gebruik worden gemaakt van gratis vormen van promotie. Er zal gebruik worden gemaakt van verschillende social media kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en Tumblr. Tevens zal er een eigen online shop worden ontwikkeld waar de producten kunnen worden afgenomen. 4 c s Customer Solution DiVers is een oplossing voor het gebruik van rugzakken in het dagelijks leven. Door de DiVers rugzak hoeft men niet langer meerdere tassen mee te sjouwen wanneer ze verschillende spullen mee moeten nemen. De DiVers rugzak kan aangepast worden naar de gelegenheid. Wanneer een student bijvoorbeeld een camera mee moet nemen kan de student deze in een bestemde hoes daarvoor doen en de hoes is vervolgens te bevestigen op een willekeurige plek op de rugzak. Het personaliseren en gebruik van DiVers maakt ons uniek. Costs to Consumer Voor het hoofdproduct wordt er een prijs van 80 euro gevraagd. Dit is een eenmalige aankoop. De bijproducten zijn vervolgens in prijsklassen van euro te verkrijgen. Dit heeft de consument zelf in de hand. De rugzak van DiVers is een duurzaam product. Het basismodel is gemaakt van leer en zal voor langere tijd meegaan. DiVers heeft een makkelijke toegankelijkheid, omdat de rugzakken van DiVers via de webshop te verkrijgen zijn. De consument hoeft geen grote inspanning te verrichten om een rugzak van DiVers te kopen.

16 DiVers heeft een makkelijke toegankelijkheid, omdat de rugzakken van DiVers via de webshop te verkrijgen zijn. De consument hoeft geen grote inspanning te verrichten om een rugzak van DiVers te kopen. Convenience Het gemak van de klant is bij DiVers dat de consument online een rugzak of bijproduct(en) kan bestellen en de bestelde producten vervolgens thuis bezorgd worden. Online internet aankopen is nog steeds groeiende, van 2005 naar 2012 is het met maar liefst 3,9 miljoen shoppers gestegen, dat is een percentage van 66,1%(CBR, 2013). Wij denken dat deze lijn zich stijgend voort zal zetten en dat een web shop in deze tijd een goede manier van verkopen is. Communication Omdat onze doelgroep de grootste actieve groep is op social media, maar liefst 88%(CBR, 2013), leek het ons het effectiefst om hierop te promoten. Deze vorm van promoten is gratis, er zullen dus geen kosten aan verbonden zijn. We willen acties vormen via social media, bijvoorbeeld like, share en win een tas. Deze tas is vervolgens zelf samen te stellen waardoor onze acties persoonlijk blijven.

17 business systeem en organisatie Waarde keten: Primaire activiteiten inkomende logistiek De inkomende logistiek bij DIVERS is het verwerken van de geleverde tassen. Hierbij is het belangrijk dat deze op een efficiënte manier geleverd worden door de producent. Operationele activiteiten De operationele activiteiten die uitgevoerd gaan worden zijn het verpakken van orders. Hierbij hoort ook het adresseren, het bijvoegen van de factuur en het meezenden van een boodschap. DIVERS wil persoonlijk communiceren en er zal een handgeschreven brief mee worden gestuurd. Om fouten te voorkomen zullen alle pakketjes voor het verzenden nog een keer extra gecontroleerd worden. Uitgaande logistiek Dit betreft het verzenden van de pakketjes, deze moeten op een veilige manier verstuurd worden. Marketing en verkoop Bij de marketing van DIVERS is het belangrijk dat de Unique Selling Points goed worden gecommuniceerd. De tas is iets duurder dan de gemiddelde merkrugzak, maar omdat de tas zo uniek is, is het de investering waard. Consumenten moeten dit wel inzien. De communicatie gaat vooral online plaatsvinden, omdat onze producten in eerste instantie verkocht gaan worden in een web shop. Onze klanten bevinden zich in het online kanaal, dus dit is ook de plek om met ze te communiceren. Ook zullen er via Social Media acties plaatsvinden zoals share en win. De verkoop van de tassen begint online. Wanneer de DIVERS tas een succes blijkt te zijn, kunnen er eventueel winkels geopend worden. Service DIVERS wil een relatie aangaan met de klanten, daarom is het belangrijk om een goede service te hebben. Om herhalingsaankopen te stimuleren zullen we veel acties houden en bijvoorbeeld kortingscodes vrijgegeven worden. DIVERS biedt een goede kwaliteit rugzak, maar op het moment dat er toch gebreken zijn wordt er een goede garantie geboden. DIVERS zal een blog gaan bijhouden voor de fans. Hierop kunnen ze zien wat de laatste ontwikkelingen zijn en wat ze in de toekomst kunnen verwachten in de collectie.

18 Ondersteunende activiteiten Inkoop DIVERS koopt de tassen in van de producten om ze vervolgens te verkopen aan de consument. Om een snelle levering te kunnen garanderen worden er contracten gesloten met PostNL. Voor 19:00 besteld, dan is de rugzak de volgende dag in huis. Technologie-ontwikkeling Het is belangrijk om bij te blijven met de laatste trends. Daarom zal DIVERS constant bezig blijven met het ontwikkelen van nieuwe modellen en designs. DIVERS zelf zorgt voor de ontwerpen, het produceren van de tassen wordt gedaan door professionals. Human resources management Het team van DIVERS bestaat uit de vijf oprichtsters. Hierdoor is human resource management niet een heel relevante factor. Wel is het belangrijk dat het personeel op de hoogte blijft van de laatste productie technieken en trends. Infrastructuur De infrastructuur binnen de organisatie is wederom verdeeld onder de vijf oprichtsters. Iedere oprichtster heeft een eigen taak binnen de organisatie. De verdeelde taken zijn: financieel beheer, boekhouding, kwaliteitsmanagement, trendwatching en klantrelaties. Er wordt gezamenlijk besloten over de marketing.

19 Vennootschap onder firma DiVers heeft voor de rechtsvorm vennootschap onder firma (VOF) gekozen. Hier zijn meerdere redenen voor te noemen. Een VOF is namelijk opgericht door meerdere personen en worden in kwestie vennoten genoemd. Deze vennoten hebben allemaal wat bij te dragen aan het bedrijf. In ons geval is Liza, Sabien, Kristel, Daphne en Lieke een aparte vennoot en dragen wij individueel 2000 euro aan startkapitaal bij wat ons in totaal tot een begin van euro maakt. Ook draagt Daphne de garage bij, waar het verpakken plaats zal vinden. Ook is er sprake van een maximum tekenbevoegdheid, wat betekent dat er sprake is van een maximumbedrag waarvoor vennoten een contract mogen afsluiten. Er is een scheidingslijn tussen de vennoten waardoor ieder zelfstandig over zijn eigen winst en verlies gaat. Hierover betaalt iedere vennoot van Divers een eigen inkomstenbelasting, waardoor het eerlijk verdeelt is. Zo is iedereen ook zelfstandig ondernemer en heeft recht op aftrekposten en vrijstelling zoals ondernemersaftrek, investeringsaftrek. (KVK, Januari 2014) Financiën Investeringsplan

20

21 Business model canvas visualisatie business model Canvas

22

23 planning Product produceren April Producent zoeken - Deal maken met de producent - Tassen geleverd 10 Juni 2014 Webshop creëren April ICT-er zoeken - Deal maken met de ICT-er - Testversie af 10 mei Website lanceren 1 juni 2014 Product introduceren Juni Twitter account maken + 1 juni 2014 informatie online zetten - Facebook account maken + 1 juni 2014 informatie online zetten - Instagram account+ 1 juni 2014 foto s online zetten Start verkoop 1 juli 2014 Product produceren Het is van belang om een goede, betrouwbare producent te vinden. De producent moet goede kwaliteit leveren tegen een goede prijs. Dan is het van belang om een goede deal met de producent te sluiten. Hoeveel tassen er tegelijk worden geproduceerd voor een bepaalde prijs en of ze willen blijven leveren voor je. Kan de producent de tassen produceren zoals divers ze wil hebben. Hoelang is de productietijd? De eerste lading tassen moeten geleverd zijn op 10 juni Zodra alles rond is kan de productie beginnen. Web shop creëren De web shop moet op tijd klaar zijn om de producten te kunnen verkopen. Daarom is het belangrijk dat er op tijd wordt gezocht naar een geschikte ict-er. Ook met de ict-er moet een deal worden gesloten. Wat zijn de kosten en kan hij/zij de web shop gedurende tijd bijhouden. De web shop moet 1 juni 2014 gelanceerd worden, zodat mensen vast kennis kunnen maken met het product. Op de web shop wordt aangegeven dat het product op 1 juli 2014 in de verkoop gaat. Om te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt en op tijd af is, is het van belang om de testversie op 10 mei af te hebben. Zo kunnen er nog aanpassingen worden gedaan voor dat de website wordt gelanceerd. Product introduceren Door middel van social media willen we het product in de markt zetten. Op Facebook kunnen we informatie en acties plaatsen. Op Twitter kun je ons volgen en zien welke vorderingen we maken. Op instagram zullen foto s getoond worden van de tassen en eventuele accessoires en alles wat geassocieerd wordt met divers.

24 mijlpalen Binnen 1 jaar 1-3 jaar 3 jaar 3 jaar 3 jaar 5 jaar investering eruit gehaald Co-creatie: merkfans kunnen eigen printjes ontwerpen Concept store / eigen pand Uitbreiding assortiment met schoudertas Meer kleuren/materialen (hoofdproduct) Limited edition. Externe ontwerper inhuren

25 Marktintroductie Onze rugzak is klaar om de markt te betreden, maar wat voor bescherming heeft DiVers nodig? Eerst is er gekeken naar wat voor bescherming van belang is voor de DiVers rugzak. Er zijn verschillende soorten rechten op een rijtje gezet en de uitkomst is octrooirecht, we hebben een nieuw product wat bescherming nodig heeft. (KVK, 2013) Als tweede is er gekeken naar hoe we het in de markt gaan brengen, welke acties gaan we doen? Eerder is al naar boven gekomen dat de doelgroep van DiVers de grootste groep is die actief is op social media. Onze acties zullen in eerste instantie gehouden worden via social media zoals instagram, twitter, facebook etc. Deze vorm van actie voeren kost weinig/geen geld en bereikt in een korte tijd een grote groep mensen. Er zullen acties gehouden worden als like, share en win een rugzak van DiVers. De winnaar/winnares kan vervolgens zijn/haar eigen tas samenstellen waardoor de actie gepersonaliseerd blijft. Er zullen meerdere acties gehouden worden en er zal altijd gekeken worden naar de volgende zeven tips van frankwatcher B. Van de Ketterij omdat ze aansluiten bij de gedachtes en werkwijze van het DiVers team: 1. Stop being Neutral 2. Do something Unexpected 3. Don t make advertisements 4. Make Sequels 5. Allow & Promote Sharing 6. Connect with Comments 7. Never Restrict Acces (Van de Ketterij, 2012)

26 bronnen CBR. (2013), Zeven op de tien gebruiken sociale media, geraadpleegd op op themas/vrije-tijd-cultuur/publicaties/artikelen/archief/2013/ wm.htm Van de Ketterij, B. (2012). 7 tips voor een succesvolle viral-actie, geraadpleegd op op KVK. (2013), Octrooi, merk of model, geraadpleegd op op KVK. (2014), Rechtsvormen kiezen voor de juiste rechtsvorm, geraadpleegd op op Osterwalder, A. (2009), Business model generatie. Plaats: Kluwer, Deventer. R&H. (2010), Introductie, geraadpleegd op op Vereniging Hogescholen. (2011), Kunst, geraadpleegd op op

Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Onderneming 3 Markt 4 Promotie 5 Organisatie 6 Financiën 7 Bijlage

Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Onderneming 3 Markt 4 Promotie 5 Organisatie 6 Financiën 7 Bijlage Ondernemingsplan Ramon Vermaak, Koen van Haasteren, Wafaâ Aarab, Lennart van Breugel, Daniël van Heusden, Mitch de Vries, Dominique Padmos, Dylan de Vries en Stephanie Wilsoe Jong ondernemen 2010 Inhoudsopgave

Nadere informatie

BROODNODIG. Het ondernemingsplan

BROODNODIG. Het ondernemingsplan Broodnodig, studenten kunnen niet zonder! Broodnodig wordt dé nieuwe plek voor studenten die met een heerlijk en goedkoop broodje even willen ontsnappen aan school. BROODNODIG Het ondernemingsplan Amy

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Kulba Dutch. Nadine Eekhout 2044484 Jaimie Jongbloets 2055917 Amber Nieuwkerk 2047040 Laura Spanjers 2049439

Ondernemingsplan. Kulba Dutch. Nadine Eekhout 2044484 Jaimie Jongbloets 2055917 Amber Nieuwkerk 2047040 Laura Spanjers 2049439 Dutch Ondernemingsplan Kulba Dutch Nadine Eekhout 2044484 Jaimie Jongbloets 2055917 Amber Nieuwkerk 2047040 Laura Spanjers 2049439 22 maart 2013, s Hertogenbosch 1 P a g i n a Samenvatting Het ondernemingsplan

Nadere informatie

K3C-1 MAART 2014 BEGELEIDER: HENJA DE HAAS

K3C-1 MAART 2014 BEGELEIDER: HENJA DE HAAS ONDERNEMERSPLAN 2014 Avans ABC ONDERNEMERSPLAN KYRA KOEKEN - JACLIEN LEENDERS GEERT VAN KAATHOVEN - SASKIA TERPSTRA SJOERD VAN HAM - BRAM HEEFFER K3C-1 MAART 2014 BEGELEIDER: HENJA DE HAAS Management samenvatting

Nadere informatie

Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011

Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011 Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011 J. Mol S. Proost T. Glansbeek M. Tielemans T. Suurmond Voorwoord Met veel plezier, inspiratie en creativiteit hebben wij met veel plezier aan dit project gewerkt. Echter

Nadere informatie

Mini New Business case

Mini New Business case Mini New Business case Koen Voogd Henk Martin Amber Nieuwkerk Marlon Verbrugge Voorwoord Wij, Marlon Verbrugge, Amber Nieuwkerk, Henk Martin en Koen Voogd willen allereerst alle partijen die hebben meegewerkt

Nadere informatie

HAY! PREMIUM DUTCH SLOWCOOKING

HAY! PREMIUM DUTCH SLOWCOOKING HAY! PREMIUM DUTCH SLOWCOOKING Jacques Hoogesteger / 2054679 Siv van Hegelsom / 2051885 Robbert Lapperre / 2053348 Projectleden: Advanced Business Creation, Avans Hogeschool, Den Bosch Begeleider: Teun

Nadere informatie

Knixter Project: ondernemingsplan Groep: K3B-7. Vertrouwelijk

Knixter Project: ondernemingsplan Groep: K3B-7. Vertrouwelijk Knixter Project: ondernemingsplan Groep: K3B-7 Vertrouwelijk Student Nummer Email Bart Braken 2050277 jcbrake@avans.nl Sjors Latour 2051304 sjmlatou@avans.nl Jasper van Santen 2057907 jdsanten@avans.nl

Nadere informatie

Ondernemingsplan. BIB Fly your own way. Marieke **** 2051306 Mitch ***** 2047575 Marlon Verbrugge 2050685 OABC K3 A. Avans Hogeschool s Hertogenbosch

Ondernemingsplan. BIB Fly your own way. Marieke **** 2051306 Mitch ***** 2047575 Marlon Verbrugge 2050685 OABC K3 A. Avans Hogeschool s Hertogenbosch Ondernemingsplan BIB Fly your own way Marieke **** 2051306 Mitch ***** 2047575 Marlon Verbrugge 2050685 OABC K3 A Voorjaar 2013 Avans Hogeschool s Hertogenbosch Voorwoord Voor u ligt een ondernemingsplan

Nadere informatie

AARON SPIJKERS, ROY VAN DE SANDE, HENK MARTIN, JASPER SONDAG, TROY RONDON GUASQUE.

AARON SPIJKERS, ROY VAN DE SANDE, HENK MARTIN, JASPER SONDAG, TROY RONDON GUASQUE. BUSiNESSPLAN PROJECTTEAM K3A3; AARON SPIJKERS, ROY VAN DE SANDE, HENK MARTIN, JASPER SONDAG, TROY RONDON GUASQUE. BEGELEIDER; DHR. KOEN DEMOUGE 1 Samenvatting Iedere succesvolle onderneming heeft een eigen

Nadere informatie

Einddocument. 20 januari 2013. V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249

Einddocument. 20 januari 2013. V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249 Einddocument 20 januari 2013 V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249 Inhoudsopgave INLEIDING... 4 ZOEKEN EN SELECTEREN... 5 INLEIDING... 5 CONCEPT...

Nadere informatie

Hummel BEE FIT. Pascal de Wilde. Hogeschool Saxion te Deventer Marketing & International Management Commerciële economie; Sportmarketing & management

Hummel BEE FIT. Pascal de Wilde. Hogeschool Saxion te Deventer Marketing & International Management Commerciële economie; Sportmarketing & management Hummel BEE FIT Auteurs School Studierichting Opleiding Project Projectbegeleider Datum Plaats Versie Niek Herr 333014 Pascal de Wilde 312894 Jaap Noltes 312281 Hogeschool Saxion te Deventer Marketing &

Nadere informatie

Sportfan. Projectbegeleider De heer Hoogeboom van Es & de heer Fokkink Datum 10 juni 2014. Versie 2

Sportfan. Projectbegeleider De heer Hoogeboom van Es & de heer Fokkink Datum 10 juni 2014. Versie 2 Sportfan Auteurs Kenneth Bos 328030 Sander Guichelaar 150590 Bas van Aalderen 323509 Vincent Bouw 325974 School Hogeschool Saxion te Deventer Studierichting Marketing & International Management Opleiding

Nadere informatie

Marketingplan Vierstroom

Marketingplan Vierstroom Marketingplan Vierstroom Haagse Hogeschool Voeding en diëtetiek Den Haag, 24 januari 2014 Begeleider: Ilsa Meeldijk Opdrachtgever: Karolien van Geffen Inge Heemskerk 13096524 VD1I Kristy Teodorascu 13119516

Nadere informatie

Bacheloropdracht. Marktonderzoek naar de Belgische markt van babyproducten. Brussel, 9 juli 2012

Bacheloropdracht. Marktonderzoek naar de Belgische markt van babyproducten. Brussel, 9 juli 2012 Bacheloropdracht Marktonderzoek naar de Belgische markt van babyproducten Brussel, 9 juli 2012 Naam: Tim Hegeman Studentennummer: S0186651 Onderwijsinstelling: Universiteit Twente Opleiding: Bedrijfskunde

Nadere informatie

Adviesrapport Project Sportfan

Adviesrapport Project Sportfan Adviesrapport Project Sportfan Versie: 2 Opdrachtgever: Deventrade BV Begeleidend docent: Dhr. F. Fokkink/Dhr. P. Hoogeboom-van Es School: Saxion Deventer Opleiding: Sportmarketing Student: Sven Calot

Nadere informatie

MARKETINGCOMMUNICATIEPLAN HUMMEL BEE FIT!

MARKETINGCOMMUNICATIEPLAN HUMMEL BEE FIT! DEVENTRADE MARKETINGCOMMUNICATIEPLAN HUMMEL BEE FIT! Opdrachtgever: Deventrade Plaats opdrachtgever Deventer Naam: Dion Temmink 328516 Bart Postma 317056 Klas: DCS2VB Naam Hogeschool: Saxion, Deventer

Nadere informatie

Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574

Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574 Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574 49BD1BV 8 JANUARI 2014 Voorwoord Als eerstejaars studenten

Nadere informatie

Met My Ruffle uit jij je creativiteit, op kwaliteit

Met My Ruffle uit jij je creativiteit, op kwaliteit Met My Ruffle uit jij je creativiteit, op kwaliteit Pieter Versluis 507783 pieter.versluis@hva.nl 2 Voorwoord Begin februari was het moment dat de afstudeerders gingen beginnen met het laatste project

Nadere informatie

22-3-2013 Advanced Business Creation Klas : K3B. Thierry van Hamersveld 2049484 Dennis Johnson 2047212 Pim van Hout 2054442

22-3-2013 Advanced Business Creation Klas : K3B. Thierry van Hamersveld 2049484 Dennis Johnson 2047212 Pim van Hout 2054442 22-3-2013 Advanced Business Creation Klas : K3B Thierry van Hamersveld 2049484 Dennis Johnson 2047212 Pim van Hout 2054442 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Business idee... 4 Product/dienstbeschrijving...

Nadere informatie

Marketing plan. 21 December. van project ExpertQloud voor Mastermind Sitefive en ABC

Marketing plan. 21 December. van project ExpertQloud voor Mastermind Sitefive en ABC Marketing plan van project ExpertQloud voor Mastermind Sitefive en ABC 21 December 2012 Simone Smits Kim Timmermans Joris de Kleer Enes Kartal Fabiola de Graaf Chris Kuiper B2 2048595 2048380 2051499 2046756

Nadere informatie

E-Steps GIDS 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS

E-Steps GIDS 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 100101010 GIDS 10101001010 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 0100101010 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and

Nadere informatie

NAAR DE TOP! RENEE NIEUWENHUIZEN AFSTUDEERSCRIPTIE JUNI 2011 ONDERZOEK EN CAMPAGNEPLAN OM QUBIE OP DE MARKT TE ZETTEN.

NAAR DE TOP! RENEE NIEUWENHUIZEN AFSTUDEERSCRIPTIE JUNI 2011 ONDERZOEK EN CAMPAGNEPLAN OM QUBIE OP DE MARKT TE ZETTEN. RENEE NIEUWENHUIZEN AFSTUDEERSCRIPTIE JUNI 2011 NAAR DE TOP! ONDERZOEK EN CAMPAGNEPLAN OM QUBIE OP DE MARKT TE ZETTEN. Afstudeerscriptie Renée Nieuwenhuizen, opleiding ICT Media en Design Fontys Hogeschool

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Eindverslag. Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar. Coach: Annemieke van der Mark

Eindverslag. Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar. Coach: Annemieke van der Mark Eindverslag Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar Coach: Annemieke van der Mark 1 19 Juni 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Het opzetten van de onderneming... 4 Teamproces... 4

Nadere informatie

Project Sportfan 9-6-2014

Project Sportfan 9-6-2014 9-6-2014 Organisatie: Deventrade Opdrachtgever: BEE-FIT Hummel Uitvoerders: Emma Boeve Denise Korterik Dieuwertje Lucas Saxion Hogeschool Deventer Academie : Marketing & International Management Opleiding

Nadere informatie

Marketingplan. Diligentia

Marketingplan. Diligentia Hogeschool Rotterdam Communicatie: Digitale media Project kwartaal 3 31-03-2010 2009-2010 Marketingplan Diligentia Je tweede thuis in Den Haag Hogeschool Rotterdam: Auteurs: Freek Houweling Marco Kelly

Nadere informatie

Introductie Scenario 1 Scenario 2 Scenario 3 Scenario 4 Scenario 5 Conclusie. Spreken is Zilver Kiezen is Goud

Introductie Scenario 1 Scenario 2 Scenario 3 Scenario 4 Scenario 5 Conclusie. Spreken is Zilver Kiezen is Goud Spreken is Zilver Kiezen is Goud Voorwoord De wereld om ons heen verandert razendsnel. Consumenten worden mondiger, zijn beter geïnformeerd en krijgen andere voorkeuren, die ook nog eens steeds sneller

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar. Coach: Annemieke van der Mark

Ondernemingsplan. Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar. Coach: Annemieke van der Mark Ondernemingsplan Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar Coach: Annemieke van der Mark 14 april 2009 Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Marketingplan...3 Conceptomschrijving...3 Interne

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA ONDERZOEK

SOCIAL MEDIA ONDERZOEK SOCIAL MEDIA ONDERZOEK Gemaakt door : Koen Scholte Lubberink Studentnr. : 136521 16-10-2011 Small Business & Retail Management Voorwoord In deze rapportage wordt behandeld wat de behoefte in de markt aan

Nadere informatie