Vrijdag 1 september 2006.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrijdag 1 september 2006."

Transcriptie

1 Vrijdag 1 september Eindelijk was het dan zover, ik ga naar Kenia. Vanmorgen ben ik, samen met de rest van de familie extra vroeg opgestaan, om op tijd op schiphol te komen. Toen team 70 kompleet was, zijn we gaan inchecken. Alles wat dik in order. Toen hebben we gewacht, tot 6 uur. We zijn naar de douane gegaan, hebben alles laten controleren, en konden uiteindelijk mooi op tijd het vliegtuig in. Het vliegtuig ging eerst naar Londen toe. In Londen, moesten we overstappen naar een ander vliegtuig. Toen hebben we meteen gemerkt, hoe streng ze in Londen zijn. Onze schoenen moesten uit, laptops moesten uit de tas, en alles moest door de scanner heen. Gelukkig geen problemen mee gehad, dus we konden verder. Na nog wat gedronken te hebben op de luchthaven zijn we naar ons vliegtuig gegaan. Het vliegtuig was zelfs, in onze economie klasse voorzien van alle luxe. Een eigen tvscherm, afstandbediening in de stoel. Ook konden we naar de radio luisteren. Het personeel was erg aardig, en het eten was erg lekker. In dit toestel hebben we een erg lange tijd ingezeten. Eindelijk kwamen we om ( =19.45 nl tijd ) aan op het vliegveld van Nairobi. Het duurde een tijdje, maar als onze bagage is aangekomen. Toen we naar buiten liepen, kwamen met onze Keniaanse mensen van Sasol tegen. Nadat iedereen geld gepind had, zijn we naar het hotel gegaan. Nadat we onze kamers hadden gezien, zijn we nog ff wat wezen drinken. Nu zit ik op de hotelkamer, en ga zo maar eens slapen :P Morgen hebben we om 9 uur ontbijt.

2 Zaterdag 2 september Vandaag ben ik wakker geworden in Kenia. Richard had vanmorgen zijn telefoon (wekker) gezet, maar deze hoorde we bijna niet. Langs ons hotel, loopt een nogal belangrijke weg. Het lijkt wel of men hier 24 uur per dag van deze weg gebruik maakt. Je ziet hier dan ook van alles over deze weg gaan. Dat was toch ff wennen toen ik vanmorgen uit het raam keek. Het is nu 8.28, zo meteen om 9 uur gaan we ontbijten. Na een perfect en super uitgebreid ontbijt zijn we met ze allen op pad gegaan. Eerst hebben we een park bezocht, waar jonge olifantjes waren. Dit was super mooi en leuk om te zien. Bekijk ook vooral eens de fotos die ik ervan gemaakt heb. Toen zijn we verder gegaan. We zijn nog ff langs een tankstation gereden, zodat iedereen drinken voor zich zelf kon kopen. Toen zijn we verder gegaan. We gingen naar een park, waar giraffen waren. Je mocht ze hier voeren, aaien, knuffelen enz. Zolang je de dieren maar niet mishandelde. Ook hiervan heb ik weer een aantal mooie foto s gemaakt. Daarna zijn we naar het theater gegaan. Bij het theater hebben we lekker gegeten. Toen hebben we een voorstelling bekeken. Het ging vooral over de Keniaanse lokale muziek. Mensen met rare pruiken, en rare kleding, deden van allerlei dansen en maakten daar muziek bij. Ook waren erg nog acrobaten. Ook hiervan heb ik nog foto s gemaakt. Naar de voorstelling zijn we terug gegaan naar ons hotel. We zijn nog ff langs de supermarkt aan de overkant geweest en hebben daar nog wat eten gekocht. Toen zijn we terug naar het hotel gegaan. Daar hebben we het doorons brood met een aantal anderen gezellig op onze kamer opgegeten. Na het eten, was er 1 groep die nog ff een café heeft opgezocht. De rest waaronder ik, hebben gezellig gekaart, en nog wat gedronken. Na een gezellige avond zijn we naar onze kamers gegaan. Om 12 uur Keniaanse tijd ( = 11 NL) heb ik Richard nog ff gefeliciteerd met zijn verjaardag. Hij is 26 jaar geworden. Toen ben ik gaan slapen.

3 Zondag 3 september Vandaag (zondag) hadden we een vrije middag. Eerst hadden we namelijk nog een gesprek met matinda. Hij is namens Sasol, deze paar dagen onze gids, en legt ons alles uit wat we zoal moeten weten. Na het ontbijt hebben we uitgebreid met zn allen zitten praten over dingen als bv veiligheid, dokter, en algemene informatie over het land Kenia, zoals de verschillende talen en volken. Rond was dit klaar. We hebben toen snel een boterham gegeten en zijn daarna om naar een deel van het centrum van Nairobi geweest. In tegenstelling tot in nederland, zijn hier de winkels wel op zondag open. Matinda heeft ons vertelt waar we simkaarten, beltegoed konden kopen. Ook heeft hij ons een goed internet cafe laten zien. Hier ben ik bijna 1,5 uur geweest. Het internet was niet zo snel, maar ook super goedkoop. Voor 1,5 uur heb ik net 1 euro betaald. Super duss. Daarna zijn we weer naar onze kamers gegaan. Om gaan we naar een pooling plaats. Hier kunnen we wat eten, en daarna wat poolen en drinken. Het is nu Samen met arjan ben ik wat eerder weggegaan van de pooling place. Ik heb het idee, toch iets verkeert te hebben gegeten. Ook ben ik nog steeds erg moe. Morgen gaan we naar kitui toe. De rit met de matatu (openbaar vervoer busje) duurt 2,5 tot 3 uur. Ik maak er nu een einde aan, en ga zo slapen. Tot morgen!

4 Maandag 4 september Hallo iedereen, Ik heb inmiddels het weekend overleefd. Vandaag reizen we met zn allen af naar Kitui. Vanmorgen om 7.30 opgestaan. Zodat we om 9 uur klaar waren met het ontbijt. Toen zijn we met een paar anderen en matinda nog even het centrum van nairobi in konden. Hier is geld gepint, zijn telefoonkaarten gekocht, en heb ik een telefoon gekocht. Toen moesten we uitchecken bij het hotel. Om zijn we toen vertrokken in een matatu. Vanwege ruimte gebrek zijn er enkele tassen op het dak geknoopt. Alles is gelukkig heel gebleven. Na een rit van 2,5 uur zijn we in kitui aangekomen. Hier hebben we oa wyste ontmoet. Hij was al 2 weken in kitui in zn eentje. Verder zijn we ook wezen kijken naar de andere huisjes en hebben contact geled met de andere teams die hier al zijn. Na een mooie wandeling en wat rust is iedereen bezig geweest zijn spullen te instaleren zoals zijn klamboe. Om 8 uur zijn we uit eten geweest. Nu om zit ik in het huisje. Het is hier lekker rusig, en ik vind het hier veel fijner om te zijn, in vergelijking met nairobi. Nairobi is een erg groote en super drukke stad. Hier is het veel rustiger. Zo, ik maak er weer een eind aan. Tot morgen!

5 Dinsdag 5 september Vandaag begon de dag al vroeg. Om 7 uur en eerder ging iedereen eruit. 7 uur hier is 7 uur in nederland. Na een ontbijtje hadden we om 8 uur afgesproken op het kantoor van sasol. Dit is hier vrij dichtbij, zo'n 5 minuten lopen. Daar vertelde oa matinda ons over de organisatie sasol. Ook hebben we het lab, en het ict hok in het kantoor van sasol gezien. Er was daar een ict lokaal, met een paar computers, en erg veel losse onderdelen. Wat opviel was dat overal legale cd's rondslingerden. Zoals Win XP en office XP. Sasol krijgt deze namelijk van microsoft. Daarna zijn we terug gegaan naar het huisje. Om 10 uur hadden we weer afgesproken bij het kantoor van sasol. Vanaf daar gingen we met een paar mensen van sasol gezamelijk naar het dorp heen, om daar een matatu te zoeken. Omdat men hier voor blanke vaak een hogere prijs rekenen, zijn wij het dorp ver ingelopen, en heeft iemand van sasol de taxi opgehaald, om zo de keniaanse prijs te betalen, die vaak voor de helft lager ligt. We zijn toen naar 2 dammen gegaan. Deze zijn gebouwd samen met sasol en studenten van ex-change. Deze zorgen ervoor, dat als het regent, het water niet meteen weg stroomt, maar dat het in de bodem zakt. Op deze manier komt het in het grondwater terecht, en door de laag zand en stenen word het meteen gezuiverd. Bij elke dam is ook een waterpomp gemaakt, zodat het water naar boven gehaald kan worden. Daarna zijn we weer terug naar ons huisje gegaan. Vanmiddag hebben we boodschappen gedaan voor het eten van de komende avonden. Ook hebben we voldoende water ingeslagen. Ik dacht iets van 100 of 120 liter. Mijn teamgenoot arjan was vandaag iets slechter te pas. Daarom slaapt hij vanavond in een hotel, zodat hij een beetje aan kan sterken. Morgen komt eerst nog de loodgieter langs. In ons huisje hoord stromend water te zijn, alleen dit wil niet helemaal lukken. Vanmiddag hadden we een paar uur stromend water in uit de kraan in de kuiken, maar dat werkt nu ook niet meer. Nadat de loodgieter is geweest, en arjan heeft uitgeslapen in het hotel gaan we eens kijken bij sasol. De andere teams hebben vandaag al gepraat het sasol, of gaan dit morgen doen. Sasol heeft ons nog niks laten horen. Wel wil iedereen hier internet hebben. In het sasol gebouw liggen al internet lijnen, alleen werkt het nog niet. Wij hopen hier komende dagen iets aan te gaan doen. Verder zagen we dat in het ict hok bij sasol veel losse onderdelen in een grote doos lagen. Wij vonden het wel een goed idee om dat eens te gaan noteren. Dus even alle onderdelen digitaal noteren, en kijken wat werkt en wat niet. Zodat we later makkelijk kunnen kijken of we bepaalde onderdelen nog in voorraad hebben. Dit was het wel weer voor vandaag. Het is hier nu 22:09 en iedereen ligt al in bed, dus het word voor mij ook wel eens tijd. Tot morgen!

6 Woensdag 6 september 2006 Hallo iedereen, het gaat nog steeds erg goed met mij. Omdat arjan gisteren slecht te pas was, sliep hij vanmorgen uit, in het hotel. Daarom hadden we als ict team ook nog geen afspraak staan. Daarom konden richard en ik lekker uitslapen in het huisje. Om 9 uur zou de loodgieter komen. We horen hier namelijk stromend water te hebben, maar dat wil niet helemaal lukken. Ik ben daarom ook vanmorgen om 8 uur uit mijn bed gegaan. Dit is hier een luxe. Het zit namelijk zo: een werkdag begint hier om 8 uur tot 12 uur. Dan heeft men pauze tot 2 uur. Daarna gaat men verder, tot hoogstens 5 uur. Een korte dag dus. Om 10 uur kwam arjan langs. Hij had in het hotel geslapen, en zag er beter als gisteren uit. Ietsjes later kwamen de heren van het pompteam ook nog ff langs. Zij kwamen kijken naar de waterpomp achter ons huisje. Deze deed het namelijk ook niet. Water uit de pomp kun je niet drinken maar gebruiken wij om de wc door te spoelen, en om in te koken. Rond 11 uur, toen zij klaar waren met de pomp, kregen we van een van de mensen van sasol het telefoonnummer het telefoonnummer van de loodgieter. Na gebeld te hebben, zij hij om 1 uur te komen. Toen ineens om kwam de loodgieter. Ondertussen waren ik, arjan, richard, paul en roy (laatse 2 = pompteam) lekker aan het eten, en ondertussen een show van najib amhali aan het kijken, wat zorgde voor een vrolijke stemming. Om zijn we toen naar sasol toe gegaan. Wat er toen gebeurde zet ik liever niet op mijn weblog, vanwege dat het super negatief was. Het kwam er op neer, dat onze buddies van de ict, geen kennis van computers hadden (hardware), en niet geïnteresseerd waren in onze ideeën. Daarom spreken we er vandaag nog over met elkaar, en zien we morgen wel weer verder. We gaan morgen idd geval de boel eens opruimen. Het is een rotzooi en er liggen nog bv pc schermen met de tekst: kapot. Dit betekent dus dat deze weg gegooid moeten worden, maar men begrijpt dat zeker niet. We hebben morgen om 9.30 af gesproken, dus we zien wel. Vanavond nog we nog wat drinken en poolen bij het tourist hotel. Arjan heeft daar ook zijn kamer. Alle nederlanders komen daar bij elkaar. Super gezellig dus. Daarna hebben we nog ff midden in de nacht water staan pompen. We kregen er niet meer als 1,5 fles uit. Waar 1 fles= 10 liter. Daarna zijn we gaan slapen. Tot morgen maar weer!

7 Donderdag 7 september 2006 Vandaag zijn we bezig geweest met het opruimen van het ict hok. Er is gelukkig veel weggegooid, maar helaas nog niet alles. De keniaanen zijn super zuinig, en bewaren alles, ook dingen waar je niks meer aan hebt. Zo liggen er in de berging een hele stapel monitoren waar met grote letters opstaat: KAPOT / BROKEN. Wanneer wij vragen of dit niet weg kan zegt iedereen dat we dat aan iemand anders moeten vragen. En toevallig is dit persoon steeds maar niet aanwezig. Vanmiddag zijn we bezig geweest met de pc s die in het hok stonden. Deze waren allemaal al bijna ½ jaar niet gebruikt. Terwijl sommige nog vrij nieuw waren en het goed deden. Zo vonden we 2 x Pentium 3 computer. Erg zonde dus. Morgen gaan wij verder met de computer. Ze moeten gerepareerd worden, en win xp moet opnieuw geinstalleerd worden. Je kon al gauw zien, dat de computers waren geinstalleerd door iemand met weinig ict ervaringen. Dit viel mij al snel op, je kunt dit zien door het volgende: op de computers is windows XP geinstalleerd, daarnaast ook bv winzip. Windows XP heeft al een soort winzip ingebakken, waardoor dit niet nodig is. Na het heerlijke eten, ben ik rond naar mijn bed toe gegaan.

8 Vrijdag 8 september 2006 Vandaag is mijn dag slecht begonnen. Vannacht heb ik bijna niet geslapen. Ik krijg steeds kramp in mijn buik, waardoor ik naar de wc moet. Wat er dan uitkomt, is vloeibaar, sputtert en is bruin. Rara.. Dit is vannacht mij zo n 4 keer overkomen. Op dit moment, ben ik erg slecht te pas. Na het ontbijt ben ik samen met richard naar het kantoor van sasol te gaan, om verder te gaan met het repareren van de computers. Arjan is thuis gebleven, hij was niet zo lekker. Rond ben ik toch maar naar huis toe gegaan. Ik voel me enorm k*t. Hoofdpijn, misselijk en erg vaak naar de wc. Vanmiddag ben ik daarom maar thuis gebleven. Nog steeds ga ik bijna om de 20 minuten met kramp in mijn buik naar de wc. Vanmiddag heb ik nog 1 uurtje geslapen, en in de begin van de avond nog een keer. Nu ga ik zo slapen. Nog steeds moet ik om de 20 minuten naar de wc. Bagger duss. Ik ben er wel achter gekomen, dat als ik slaap, ik om de 1,5 uur kramp krijg in mijn buik. Ok, ik maak er weer een eind aan, en ga nu echt slapen. Tot morgen.

9 Zaterdag 9 september 2006 Vanmorgen ben ik erg vrolijk wakker geworden. Ik heb tot 10 uur geslapen en ben niet naar de wc geweest. Tot ik uit mijn bed ging. Toen begon het hele gedoe weer opnieuw. Daarom toch maar besloten om even langs de dokter te gaan. Moniek en Joost gingen mee. Toen de dokter mij helemaal onderzocht had, kwam hij tot de volgende conclusie: lichte koorts en lage bloeddruk. Hij vond het wel tijd voor een malaria test. 1 prikje in mijn vinger, en toen ½ uur wachten. De uitslag: ik heb een gemiddelde vorm van malaria. Daarom heb ik de nodige tabletten meegekregen samen met wat spul wat ik moet oplossen in water. Ik heb net al wat gehad, en ik vind het erg smerig. De tabletten zorgen ervoor dat mijn darmen minder werken. Ik mag dan ook alleen vloeibare dingen innemen. Gelukkig krijg ik steeds minder kramp in mijn buik, en hoef ik minder vaak naar de wc. Toch voel ik me nog niet super, ik zie wel. Het is nu en ik neem nog maar wat van dat spul. Ik moet vandaag daar namelijk 2 liter van innemen, bah!

10 Zondag 10 september 2006 Vandaag weer lekker uitgeslapen. Toch voel ik me nog steeds erg slecht. Al weer een aantal keren naar de wc geweest. Verder heb in op dit moment nergens echt zin in. Ben vannacht toch weer naar de wc geweest. Ik heb nog nooit zo lang op de wc gezeten... Ik ben helaas niet mee gegaan naar machachos. Daar hebben ze internet, maar ik heb geen zin om 4 uur in totaal in een matatu te gaan zitten. Als ik steeds naar de wc toe moet, dan kan dit niet. Om dit moment, 17:16 uur lokale tijd voel ik me weer helemaal super. Ik heb vanmiddag 2 uur lang naar een film van Herman Finkers gekeken (kalm aan en rap een beetje deel1+2). Ik ben nog ff wat boodschappen gedaan. Ik hoop dat ik dit vol kan houden. Vanavond is iedereen uit eten geweest, behalve ik. Ik heb toch maar ff rustig aan gedaan met het eten. Ik heb hier heerlijke noodles gegeten, die je dus zelfs hier in kenia kunt kopen. Verder heb ik de hele avond flodder gekeken. Tot Toen kwam de rest weer terug. Toen ben ik zo ongeveer naar bed toe gegaan.

11 Maandag 11 september 2006 Vannacht weer lekker geslapen. Toch wel ff naar de wc geweest, maar het viel gelukkig mee. Vanmorgen zijn we weer naar sasol toe gegaan, om verder te gaan met de computers. Toen we er net waren viel de stroom uit. Dus zijn we maar maar weer terug gegaan. Thuis gekomen hebben we de afwas gedaan, en daarna hebben we boodschappen gedaan. Net toen we vanmiddag om uur ons huisje wouden verlaten, viel weer de stroom uit. We zijn toen nog wel ff langs sasol geweest, maar ja, wat moet een ict-er zonder stroom?? Niks. Dus we konden weer terug gaan. We zijn nog ff langs het andere huisje geweest, dat naast sasol is. Nu zit ik weer thuis. Nog steeds geen stroom. Het is nu 16:24 en er is weer stroom! Het heeft alleen geen zin meer om nog naar sasol toe te gaan, zij gaan om 17:00 uur dicht.

12 Dinsdag 12 september. Vanmorgen heb ik alweer lekker kunnen uitslapen. Ik voel me nog steeds helemaal goed. Vanmorgen zijn we nog ff bezig geweest met het repareren van de computers. Het lijkt nu of we altijd bezig met het repareren, dit is ook zo. Een pc repareren duurt niet zo lang. Je denkt dan, ooh, daar ben ik zo klaar mee. Maar hier in Kenia gaat alles langzamer. Of jan en alleman loopt in de weg, of je zit met 5 personen en 10 computers in een hokje van 3 bij 5. Verder komt het nog wel eens voor dat de stroom uitvalt, zoals gisteren het geval was. Verder kunnen wij maar 2 computers tegelijk repareren, want meer ruimte is er niet. Verder hebben we vandaag de draadlose accespoint van arjan geinstalleerd. Dit is aan het al bestaande netwerk gekoppeld, zodat studenten als wij, ook met een laptopjes draadloos op de informatie-hub kunnen. Dit is erg gemakkelijk. De accespoint heeft goed bereik, dus ik zit nu te denken om er een antennen bij te maken, zoals ik al eens op school gedaan heb. Om het signaal nog sterken te maken. Zodat we misschien ook hier dit kunnen ontvangen. Het is misschien wel heel onrealistische bedacht van mij, maar het lijkt mij grappig om te proberen. Verder kwam ik op de informatie-hub nog een aantal ict boeken tegen, dus ik hoef mij niet te vervelen. Ik kwam boeken tegen voor HTML, PHP en JAVASCRIPT. Nu kan ik in mij vrije tijd eens gaan oefenen voor het volgende leerjaar op het alfa college. Onze huisgenoot wytse is vandaag jarig, en we krijgen dus vanavond nog de nodige gasten (de andere nederlanders in kitui) dus dat word vast gezellig. We hebben die avond dus nog wat gaan drinken, en zijn later naar bed gegaan.

13 woensdag 13 september Vandaag zijn we begonnen met het lesgeven op een school. Deze was 10 minuten rijden met de matatu. We zijn hier samen heen gegaan met onze keniaanse buddies catherine en elizabeth. Na dat we daar de directeur hadden gezien, werden we voorgesteld aan de ict lerares. Zij gaf op deze school 1 dag per week ict lessen. Met haar hebben we het een en ander besproken, zoals hoe ze les gaf. Het klaslokaal had 4 computers. Dat betekent dat steeds 5 studenten met 1 computer moesten werken. Daarna hebben we 2 klassen van 20 personen les gegeven. We moesten daar een opdracht verzinnen, met microsoft word. Ze moesten van ons een tekst van het schoolbord over typen, en daarna een tabel maken met hun namen, leeftijd en klas erin. Verder moesten ze hun naam rood maken, en hun leeftijd blauw. Wat we veel zagen, is dat de studenten nog moeite hadden met het werken met de muis. Ze vonden het moeilijk door een menu te bladeren. Verder viel het erg op, dat iedereen 2 spaties tussen de woorden deed. Hier werd wat van gezegd. Ook zagen we dat steeds 1 student achter de computer, alles deed voor de rest. Dit was niet de bedoeling, en we hebben daarom ook sommige studenten hier op gewezen. Tussen de middag hebben we om de school gezeten. Toen we om onze laatste les van die dag wouden gaan geven, viel de stroom uit. We hebben nog 15 minuten gewacht, maar er veranderde niks, dus we zijn terug gegaan. Morgen gaan we weer naar deze school toe. Ik lig de laatste tijd veel te denken hoe goed we het eigenlijk wel hebben in nederland. Het is toch vreemd om te zien, hoe alles hier anders en simpeler is. Men ziet je hier ook als een rijk iemand. Elke keer als je kitui in gaat om boodschappen te doen, komt er wel iemand langs je lopen en vraagt om geld, of wil je iets verkopen. Ook zijn er veel mensen die met je een praatje willen maken. Uiteindelijk proberen ze dan geld van je te krijgen. Het is best wel moeilijk, als er een zwerver naar je toe komt, om dan nee te zeggen. Veel zwervers en kinderen die hier naar je toe komen, gebruiken het geld voor foute dingen, of moeten het aan iemand anders inleveren. Je schiet er dus niet veel mee op, als je geld geeft. Zo iets hebben we vandaag ook meegemaakt toen we naar de school gingen. We kregen een rondleiding door de school. Elke keer als we een klaslokaal binnen stapten, stopten de leerlingen met werken en gingen allemaal staan. Dit doet men uit een soort respect. Toch is dit erg vreemd, als het zomaar gebeurt. Vanavond hebben we wat later gegeten als normaal. Toen de afwas klaar was, dat was om 11 uur, ben ik naar bed gegaan.

14 Donderdag 14 september Vanmorgen zijn we weer terug gegaan naar de school. Hier hebben we aan de rest van de leerlingen lesgegeven. Toen dit klaar was, was er nog een groepje van 15 leerlingen aan wie een test moesten geven. Dit moesten we zelf bedenken. We hebben 5 vragen bedacht, die volgens ons niet te moeilijk waren. Toch lukte het bijna geen van de studenten deze goed te beantwoorden. Morgen gaan we lesgeven aan een aantal leraren op de school. Dit hadden ze vandaag aan ons gevraagd. Daarna moeten we morgen nog een rapport schrijven, hoe alles is gegaan. Een conclussie kan ik nu al wel trekken: zorg dat de leerlingen opnieuw les krijgen, en begin bij het begin. We zagen dat bijna geen van de leerlingen met een muis en toetsenbord konden werken. Ook wisten ze niks van de computer af. Ze wisten dus niet, hoe ze het moesten afsluiten, ze wisten niet waar voor je een computer gebruikt, enz. Dit is erg jammer, en zonde van de tijd die hier ingestoken is. In plaats dat je ze eerst leert werken met word, is het makkelijker om ze alles vanaf het begin te leren. Toen we thuis kwamen, zagen we dat onze buren voor ons aan het koken waren. Dit wouden ze graag, dus dat slaan we niet af. Ik ben benieuwd hoe het zal smaken. Het eten was erg lekker. Omdat de buren hadden gekookt, hebben we ze ook maar uitgenodigd om te blijven eten. De buurvrouw had ook haar kinderen mee genomen. Een jongentje van 1 jaar, 5 jaar en een meisje van 7. Dit was erg leuk en gezellig. De kinderen hadden veel schik met de computer. Je moet niet vroeg genoeg beginnen met de ict. Na het eten hadden we nog ff tijd om wat te relaxen, en daarna ben ik gaan slapen.

15 Vrijdag 15 september Vanmorgen zijn wij weer begonnen met lesgeven. Alleen dit keer aan de leraren. We begonnen hiermee om De maar een paar leraren die kwamen (3) waren erg enthousiast. Dit was erg leuk. Dit hadden we namelijk van de leerlingen nog niet gezien. Na het eten hadden we nog wat tijd van onze pauze over. Buiten waren keniaanse studenten aan het voetballen, dus we besloten om met ze mee te doen. Na nog geen 5 minuten gespeelt te hebben, ging de voetbal kapot. We zagen toen, hoe de studenten met weinig middelen de bal wisten te repareren, erg knap van ze! Ook vroegen ze of we alle 3 niet een voetbal voor ze willen kopen. Als we deze week nog wat tijd over hebben, dan kopen we misschien nog wel een voetbal en brengen die langs. Toen de voetbal gerepareerd was, gingen we verder. Na 3 kwartier was het weer tijd om aan het werk te gaan. De pauze was afgelopen en de leerlingen moesten weer aan het werk, net als wij. Ik was blij dat we klaar waren met het voetballen. Niet dat het niet leuk was hoor. Het was alleen erg warm en we zweten als otters. Elke keer als een keniaanse student ons zag, groette hij ons. Men steekt hier de duim naar elkaar op. Leuk. Wat ook wel leuk is om te vertellen: door een foutje hebben wij vorige week de ladder gebroken van pieter. Pieter is een soort concierge. Hij werkt bij ons huisje. Hij verzorg daar de tuin en maakt schoon. Hij doet dit ook voor de andere huisjes, die naast ons staan. Elke keer als wij weer op pad gaan, bv naar de winkels of naar een school, dan groet hij ons en probeert een praatje met ons te maken. Het is een super aardige man, en hij kan het met iedereen hier goed vinden. Wij kunnen het trouwens ook goed met hem vinden. Dus wij hadden bedacht of de leerlingen van de school waar wij waren, niet een nieuwe ladder konden maken, als een soort project. De directeur en de leraar vonden dit een leuk en goed idee, dus we moesten een hoeten ladder mee terug nemen. Na dat de leraren klaar waren kwam de directeur nog ff langs. Een hele aardige man. Bij bijna elke pauze van ons, in deze dag, was hij er ook bij. Hij had een gastenboek meegenomen, en wij moesten ook onze naam, land en handtekening invullen. Daarna zijn we weer terug gegaan naar ons huisje in kitui. Wij dachten wel ff: ooh, die ladder kan wel op het dak van de matatu, zoals we dit hier wel vaker zien. Men zet hier alles op het dak: schapen, geiten, koffers, pannen enz. Maar onze matatu had geen rek om de auto, dus de ladder moest in de auto. Dit was een beetje gepruts, maar we zijn toch met ladder heel aangekomen in Kitui. Vanavond hebben we weer geen eten gekookt, maar zijn we uit eten geweest. Eten is hier erg goedkoop. Ik ben een heerlijk bord met spagettie, saus en kip gehad. Samen met een halve liter cola, koste dit 180 shilling, wat ongeveer 1,80 euro is. Bijna alles is hier goedkoop, behalve water. Dit is wat duurder. Zo kun je hier in de supermarkt je beltegoed alleen in kaartjes van 100 shilling kopen. Dus 1 euro. Een sms-je sturen met safaricom naar een nederlands 06 nummer kost ons 10 shilling, dus 10 euro cent. Dit was het wel weer voor vandaag. Ik ga vandaag lekker optijd slapen. Welterusten.

16 Zaterdag 16 september Vandaag ben ik samen met een aantal andere nederlandse ex-change studenten naar machakos geweest. Ik hoop dat ik het goed schrijf. Machakos is vanaf kitui 1,5 uur rijden. De rit koste ons 400 shilling per persoon, maar dit is wel retour. Zo n 4 euro dus. In machakos hebben we de groep in 2en gesplitst. Ik ben met de ene groep eerst gaan eten. Daarna zijn we een internet café gaan zoeken. En we hebben er eentje gevonden. Je moest eerst een lange gang door, toen een trap op, en toen weer een gang in. Het leek wel of de man van zijn kamer, een internet café had gemaakt. Het was een mooie ruimte, met zo n 10 computers. Toen ik zag, dat alle computers bezet waren, ging ik ff in de wachtruimte met mijn laptop zitten. Toen kwam de eigenaar naar me toe, en vertelde dat er nog wel een plekje was, waar ik met mijn laptop op het netwerk kan. Dit heb ik dus ook gedaan. Op deze manier kon ik mijn eigen snelle laptop gebruiken. Ook mocht ik gebruik maken van zijn stroom. Zo kon ik dus gebruik maken van mijn eigen MSN en OUTLOOK. Daarna zijn we naar een supermarkt geweest. Zij verkochten werkelijk alles. Ook westerse dingen. Zoals mars, fanta en kaas. Dit heb ik dus ook ingeslagen. Zojuist heb ik gehoord van arjan en richard dat we maandag niet naar de school gaan. Er schijnen wat problemen te zijn, tussen onze buddies en de ict coördinator van sasol. Zij hebben allebei andere ideeën over bepaalde dingen. Ik zie morgen wel verder.

17 Zondag 17 september Vanmorgen heb ik weer lekker uitgeslapen. Het was toen ik wakker werd. Nadat ik 2 heerlijke boterhammen met kaas had gegeten, heb ik mijn laptop maar weer ff aan gedaan. Ik heb eigenlijk de hele dag lekker niks gedaan, net als de rest van de mensen. Heerlijk

18 Maandag 18 september Vanmorgen zijn we weer bezig geweest op het kantoor van sasol. We hebben het internet eens geprobeerd, en dit werkte. Het ene moment, gaat het wat langzamer als het andere moment, maar het werkt. Het is een inbelverbinding. Ik moest dus weer denken aan vroeger. Het internet is net snel genoeg om s te versturen en om een webpagina te openen. Het is een prepaid lijn. Dit betekent dat je eerst beltegoed moet gaan kopen. Dit kun je dat via de telefoon opwaarderen. Met 200 shilling kun je ongeveer 40 minuten internetten. Omdat het laden zo langzaam gaat, ben je hier dus zo door de 40 minuten heen. Conclusie: als je wilt internetten kun je beter naar machackos of Nairobi gaan. Maar als het super belangrijk is, kan het eventueel dus ook in kitui. Raar maar waar, vandaag en morgen zijn we met 1 teamlid minder. Vanmorgen ging het erg snel. Binnen 10 minuten was het al beslist. Er zijn in die tijd vele telefoontjes geweest tussen onze buddies, de ict adviseur van sasol en richard. Ze wouden graag dat hij meeging naar een school, zodat wij met de rest verder konden gaan. Toen richard bij de school aankwam, kreeg hij te horen, dat er net een nieuwe ict leeraar was gekomen. Dus hij komt waarschijnlijk woensdag weer terug. Vanmiddag zijn we verder gegaan, met het proberen te downloaden van updates van o.a. virusscanners, en andere software. Dit is helaas niet gelukt. Verder zijn we nog bezig geweest met het configureren van de pc s die naar de andere huisjes gaan. Voor het software probleem hebben we een oplossing gevonden. Onze ict adviseur van sasol wil dit voor ons downloaden. Hij stuurt het dan op, op een cd tje.

19 Dinsdag 19 september Vanmorgen zijn Arjan en ik extra vroeg begonnen met werken. Om 9 uur zijn we naar Sasol toe gegaan. Daar is Arjan bezig geweest met het maken van de handleiding voor de draadloze router die hij had meegebracht. Ik ben verder gegaan met het afmaken van de 2 computers, die toch binnenkort naar de andere huisjes moeten. In het ene huisje staat een computer, maar die staat vol met virussen, spam en draait voor geen meter. Hoe dit daar is gekomen is een vraag. Er is namelijk geen internetverbinding. Waarschijnlijk hebben vorige teams dit meegenomen?? Het andere huisje is nieuw in kitui en heeft nog geen computer. Een computer installeren is niet veel werk in Nederland, maar hier in Kenia wel. Neem nou het installeren van Office. De installatie zelf duurt niet meer als 30 minuten. Omdat wij onze Engelse versie van office hadden uitgeleend, moesten wij eentje van Sasol gebruiken. Op zich is dit geen probleem. Ze hebben zelf legale cd s. Maar deze moet je activeren. Dit kan via het internet of via de telefoon. Het internet is daar veel te langzaam voor, dus je kiest hier voor de telefoon. Bij het activeren, kies je de locatie waar je zit. Omdat we in Kenia zijn, kies je dus ook voor Kenia. Omdat iedereen ook nog eens een simkaart heeft, van een Keniaanse netwerk, is dit nog veel gemakkelijker, en ook nog goedkoper, dan met een Nederlandse telefoon. Dan bel je het telefoonnummer. Bijna alle landen hebben een toll-free nummer en een internationaal nummer. Kenia heeft alleen een internationaal nummer. Je belt het nummer, en wat hoor je aan de telefoon: het nummer dat u probeert te bellen, bestaat niet meer. (alleen dat eerst in het swahilisch en dan nog eens in het engels). Oke, dan kun je natuurlijk ook aangeven dat je in Nederland bent. Nederland heeft een internationaal nummer, en een toll-free nummer. Eerst probeer je het toll-free nummer. Maar dit wil niet met een keniaanse simkaart. Ook niet als je er +31 voor draait. (vanwege het feit, dan het een nummer is). Dan kies je maar voor het internationale nummer. Je hebt opdat moment nog ruim 280 shilling op je telefoon staan. Voor een gesprek binnen Kenia is dit ruim voldoende. Je belt dus het internationale nummer. Je krijgt een bandje, en je moet eerst een taal kiezen. Wat je niet weet, is dat Nederlands optie 5 is, dus als je dit hoort, zit je al ruim 1 minuut te luisteren. Dan moet je stukje voor stukje de product code intoetsen. Als je de eerste 2 stukjes gehad hebt, hoor je ineens niks meer, en wat is er dan gebeurd?? Je beltegoed is op. Ik ben 2,35 minuten gebeld, wat mij ruim 280 shilling heeft gekost. Dat is dus: 280/2,35 = 119 shilling per minuut. Ofwel 1,20 euro per minuut. Super duur dus. Op zo n moment heb je het dan ook wel ff gehad. Om zijn we ermee gestopt. We zijn terug naar het huisje gegaan, en hebben even afgewassen. Vanmorgen hadden we al besloten, om s middags thuis te gaan werken. Dit kwam goed uit, want om uur viel de stroom uit. Na wat eten, zijn we nog ff bezig geweest met het maken van een report. Daarna hebben we nog ff wat boodschappen gedaan. Daarna ben ik nog weer verder gegaan, met het maken van een report. Om kwam de stroom weer terug.

20 Vanavond hebben we heerlijk gegeten. Zie de foto. Daarna ook nog als toetje, ananas met banaan. Heerlijk. Dit was wel weer genoeg voor vandaag. Morgen gaan we weer verder met de computers, en de documenten. Dan komt als het goed is, morgen middag richard weer terug.

21 Woensdag 20 september Toen ik vanmorgen wakker werd, regende het. Ik heb wat gegeten, en ben thuis verder gegaan met het schrijven van het report. Vanmiddag ga ik weer verder met het report, en ga ik nog ff langs het postkantoor om te kijken, of er al een pakketje voor ons is. Eric, de ict adviseur van Sasol stuurt ons namelijk een cd met diverse drivers, I tunes, avg virusscanner en alle nieuwe updates. Zodat we dit op de computers kunnen installeren. Vanmiddag ben ik thuis gebleven, om nog wat te gaan typen. Dit kan zowel bij sasol, maar ook thuis. Dit is namelijk veel makkelijker. Vanavond hebben we gekookt, voor zo n 20 gasten. Allemaal nederlandse studenten. We hebben hier met zijn allen spaghetti gegeten. Daarna hebben we nog wat gedronken. Het was super gezellig.

22 Donderdag 21 september Vanmorgen heb ik weer lekker uitgeslapen. Ik helemaal niemand gehoord, dus ik kwam als allerlaatste mijn bed uit. Dat was om In de middag ben ik samen met richard naar sasol toe gegaan. Hier ben ik bezig geweest, met het repareren van 2 computers, die binnenkort weer naar een school te moeten. Eentje is klaar. De andere doet nog een beetje moeilijk. Dus ik moet morgen maar weer kijken.

23 Vrijdag 22 september Vanmorgen ben ik samen met richard naar sasol toe gegaan. Daar ben ik verder gegaan met de computers. In de middag rond uur viel de stroom uit. Dit duurde tot Daarom ben ik niet meer naar sasol toegegaan, dit was niet meer de moeite. We hebben net lekker gegeten bij flavours. Een restaurant. Uit eten gaan is hier lekker goedkoop. We waren vanavond met 9 personen. We hebben ieder 250 shilling betaalt, dus 2,50 euro. Ook het drinken is hier niet duur. In nederland betaal je algauw 2 euro, voor een fris (cola, sinsas enz.) Hier in kenia betaal je 30 tot 40 shilling. Ofwel 0,30 0,40 euro. Je krijgt er dan geen glas bij, maar een flesje met een in papier verpakt rietje. Niets op aan te merken dus. Na het eten zijn we weer terug gegaan naar het huisje. Er was alleen 1 probleem. Het hek zat op slot, en niemand had een sleutel bij zich. Een paar mensen zijn over het hek heen geklommen, om de sleutel te gaan zoeken. Ze konden het niet vinden. Toen ook de rest over het hek heen wou klimmen, kwam er een buurvrouw aan. Zij had een sleutel, en we konden dus toch naar ons huisje. Morgen gaan we weer naar machakos toe. Eerst gaan we iets doen, wat nog een verassing is. Daarna gaat iedereen nog ff internetten.

24 Zaterdag 23 september Vanmorgen is iedereen, zelfs ik, vroeg opgestaan. We zijn met zijn alleen naar machakos toe gegaan. In 2 matatu s, zodat iedereen ook mee kon. Na zo n 25 minuten rijden, stopte onze matatu er mee. Hij lekte water, en de motor wou niet meer starten. Dus hebben we een poosje, een een dorpje moeten wachten. Gelukkig was iemand zo slim geweest, een stuiterbal mee te nemen. Daar hebben we dan ook heel wat lol mee gehad. Toen na zo n 20 minuten een andere matatu kwam, konden we weer verder. We zouden voor het internetten nog naar een plek gaan. Wat dit was, was nog een verassing. Toen kwamen we in machackos aan. De verassing, bleek een magnetische berg te zijn. Alleen wist onze matatu chauffeur niet waar dit was. Na wat gebeld te hebben, met de andere groep, zijn we er uiteindelijk toch gekomen.

25 Maandag 25 september Vanmorgen ben ik weer vroeg opgestaan. Samen met Richard ben ik om 9.15 vertrokken bij ons huisje in kitui. We zijn eerst nog ff langs de supermarkt gegaan, voor wat drinken, muskietennetten, beltegoed. We hebben een extra muskietennet gekocht, zodat we onze in het huisje konden laten hangen. Dit scheelt heel wat gedoe. Daarna zijn we terug naar het postkantoor gelopen. Daar hadden we om uur afgesproken met onze buddies. Om kwam de taxi er aan rijden, samen met catrine, onze buddie1. Daarmee zijn we opweg gegaan. Onderweg hebben we elizabeth, onze buddie2 opgepikt. Onze taxi was een mooie toyota corolla met elektrische ramen en airco. Alleen word de airco hier in Kenia niet gebruikt. Wat wel grappig was aan de auto was, dat als de auto omhoog ging, alle waarschuwingslampjes, voor de accu, motor, lichten, gingen branden. Als de weg weer normaal werd, ging alles weer uit. Na ruim 1 uur rijden, kwamen we aan bij de school. De taxi, koste ons met 4 personen 3000 shilling. Gelukkig kunnen we dit weer declareren bij Sasol. Wij moeten namelijk ook het geld voor onze buddies voorschieten. Vanmiddag rond 12 uur, zijn we begonnen in het computer lokaaltje. We hadden wat problemen met het stroom, maar dit hebben we gelukkig nog opgelost. Toen konden we de eerste studenten ontvangen. We hebben ze een test gegeven, zodat we konden kijken hoe hoog het niveau bij de studenten is. We hebben hiervoor de zelfde test gebruikt, als voor de mulango polytechnic. De leerlingen hebben de test redelijk gemaakt. De test hebben de leerlingen is MS Word gemaakt, zodat we de resultaten nog terug kunnen bekijken. Deze informatie zullen we ook op de informatie hub zetten, zodat komende teams, dit ook kunnen bekijken. In het dorpje waar de school ligt, hebben we een huisje te leen gekregen. Het huisje hoort bij het ziekenhuis. In het huisje hangen wat foto s met wat tekst. Hieruit kan ik de conclussie trekken waarvoor dit huisje dient. Hier hebben mensen met hiv/aids les gekregen, hoe ze met de ziekte om moeten gaan. Iets in die richting. Volgens de mensen hier, is het huisje van een dokter, die er nooit is. Daarom mogen wij er in slapen. Het enige wat we hier hebben, zijn 4 bedden, een soort ziekenhuis bedden, samen met matrassen en kussens. Het was dan ook wel iets meer werk, om onze muskietennetten op te hangen, maar het is toch gelukt. Ik heb van dit alles wat foto s gemaakt! Vanavond hebben we een een hotel wat gegeten. Zeg maar huisje. Een klein gebouw, met een gas/peut lampje. Er stonden wat flesjes drinken (20??) en 2 tafels met stoelen. Gelukkig was het eten wel lekker. Was beef, samen met een paar aardappels, met een soort jus. Dit met een soort kool, wat erg lekker is. En een chapati. Dit is een soort pannekoek van meel en water wat je zo ongeveer overal bij kunt eten. Om het huisje heen, is een groot terrein, met bomen en planten maar wel erg droog. Verder liggen hier overal medicijnen flesjes, en spuiten. Je kunt zien dat dit bij het ziekenhuis hoort. Waarschijnlijk heeft men dit geprobeerd te verbranden, want hier in Kenia word bijna alles verbrand. Het huisje zelf, is groot genoeg. 2 slaapkamers met bedden, en nog een aantal ruimtes die niet gebruikt worden. Het dak, zijn houten balken, met metalen golf platen. Het dak is

26 vanboven niet helemaal dicht, zodat het hier lekker een beetje tocht. Zeg maar een ako (alles kan open). Zo nu en dan, als de wind er langs gaat, hoor je de golfplaten bewegen, en lijkt het wel, of ze iets opgetild worden. Ik zie wel of dit goed gaat. Ik denk het wel. Morgen (dinsdag) en woensdag gaan we lesgeven aan de leraren. Ze zijn erg geïnteresseerd. Ze zijn met zijn 10-en. Dus we hebben de komende dagen nog genoeg te doen. Daarna gaan we naar een andere school toe, waar we als het goed is alleen een test gaan afnemen. Zodat we ook daar kunnen kijken hoe hoog (of laag) het niveau ligt. Zo kunnen we zien, of er goed les word gegeven op de scholen. Ik stop nu zo. Mijn accu van mijn laptop is over 40 minuten leeg. Op de school kunnen we ze wel opladen. Tot morgen!

27 Dinsdag 26 september Vanmorgen zijn we weer lekker vroeg opgestaan, zodat we om 8.00 uur konden gaan ontbijten. Dit deden we bij de eettent van gisteren. Dit is schijnbaar de enigste in dit dorp, waar je normaal kunt eten. De kosten van het eten, worden nog steeds door de school betaalt. Na 2 gebakken eieren, en een pakje lekkere koude melk, zijn we naar de school toegelopen. Volgens het bord, naar de school toe, is het 1 km, maar iedereen hier weet dat het eigenlijk 3 km moet zijn. Waarom het bord nog niet aangepast is, weet ik niet. Vanmorgen en vanmiddag hebben we les gegeven aan een aantal leraren. Deze waren super enthousiast. Dit was voor ons ook zo plezierig. Nadat we een introductie hebben gegeven, zijn we begonnen met de theori. Richard had op het bord een mooie tekening gemaakt, van de achterkant van de computer. Deze hebben we als voorbeeld gebruikt. We hebben de leraren laten zien, hoe ze een computer moeten aansluiten. Daarna moesten ze het allemaal zelf doen. We hebben ze vertelt, over 5 kabels: - Power connector: to connect the computer to the power. - Display cable: to connect the display/monitor to the computer. - ps/2 cable for the keyboard: to connect the keyboard to your computer. - ps/2 cable for the mouse: to connect the mouse to your computer. - Usb cable: to connect usb devices as a printer, camera, mp3 player. Onze dag, was om afgelopen. Toen zijn we weer naar het huis toegegaan. Naar het eten, hebben we nog buiten een kampvuurtje gemaakt. Ik moet nu stoppen, want mijn accu is over 10 minuten leeg.

28 Woensdag 27 september Vanmorgen zijn we voor het laatst naar de school gegaan. We hebben de leraren nog wat lessen gegeven. Nog steeds waren de leraren super enthousiast. Dit is iets super positief voor ons. Van de middag duurde het even voor de generator weer aanging, maar gelukkig konden we daarna weer verder gaan. Rond waren de leerlingen vrij, waardoor binnen 5 minuten het lokaal helemaal gevuld wat. Er waren enkele computers vrij, waardoor de studenten er een beetje mee gingen klooien. Om uur, zijn we er toch mee gestopt. Na het eten (om uur), heb ik dit nog even getypt. Morgen moeten we er om uit, om de bus van uur te nemen. Deze brengt ons naar de volgende school, waar wij rond zullen ariveren. Daar nemen wij wat testen af, zodat we kunnen kijken hoe hoog of laag het niveau daar is. Ook kunnen wij dan zien, of er nog goed is les gegeven. Tot morgen.

29 Donderdag 28 september Vanmorgen zijn we om uur vertrokken met de bus. De rit duurde ongeveer 1 uur. Het was een hobbelige rit, maar we hebben er zeker van genoten. In het dorpje Ikutha staat de volgende school die we gaan bezoeken de: Ikutha girls secondary school. Zoals de naam als zegt, zitten er op deze school alleen girls. Er zijn wel enkele mannelijke onderwijzers. Na wat te hebben gegeten (ontbijt), in het dorp zijn we naar de school toegegaan. We hebben vertelt wat we kwamen doen, en dat we om uur wouden starten met de audit. Toen zijn de terug gegaan. We hebben onze kamers in het gastenhuis bekeken. Aan de rand van het centrum ligt een hotel/restaurant wat hier in de volksmond de blankenplaats heet. Dit komt omdat dit namelijk eigendom was van een blanke. Sinds een korte tijd, is het nu eigendom van een West-Afrikaan. Het eten is hier betaalbaar, maar de kamers schijnen super duur te zijn, voor een keniaan (1000 shilling voor 1 nacht = 10 euro dus). Het is een enorm groote ruimte, en een mooie buiten plaats. Het ziet er dan ook super mooi uit! Hier hebben we patat gegeten, samen met een spaans omelet, en wat drinken. Daarna zijn we om uur begonnen met het geven van de audit op de school. Wat ons al vrij gauw opviel, is dat het niveau van de studenten aardig hoog lag. Dit was dan voor ons ook super leuk om te zien. Rond uur waren we klaar, en zijn we weer terug gegaan naar de blankenplaats. Hier hebben we weer heerlijk en enorm luxe gegeten, als je ziet hoe het normaal is. Na het eten, zijn we terug gegaan nar onze kamers. Nadat ik nog een stukje van het schnitzel paradijs heb gezien, heb ik dit getypt en toen was mijn accu leeg. Tot morgen.

30 Vrijdag 29 september Vannacht het ik superslecht geslapen. Het dak om mijn kamer is namelijk niet waterdicht. Normaal geeft dit geen probleem in een land als Kenia. Het regent hier toch niet zo vaak. Maar als het hier regent, regent het ook super hard, en valt er veel water in een korte tijd. En dat heb ik gemerkt. Ik werd namelijk om uur wakker, omdat ik iets nat voelde. Toen ik mijn zaklamp aan deed zag ik een plasje water om mijn slaapzak liggen.ik heb nog wat geprobeerd, te slapen maar dit wou niet goed lukken. Om 8.00 uur hebben we heerlijk ge ontbeten. Daarna zijn we weer naar de school toe gegaan. We hebben nog een aantal klassen gehad. Na het middag eten, hebben we weer een aantal klassen gehad. We hebben op deze school studenten gehad, van het 1 e, 2 e en 3 e leerjaar. Het verschil tussen de leerjaren is in kennis te zien. Verder zien we dat er goed lessgeven word. De studenten kunnen de vragen goed beantwoorden. Alleen is typen en toch nog een beetje moeilijk. Misschien dat een typ cursus, iets voor deze school is. Totaal gezien is het dik inonde met deze school. De directrice van de school wou nog wat nieuwe computer. Even mij mening hierover: ik heb nu zelf gezien, dat 2 scholen, die goede computers hadden hier geen gebruik van maken. Dit is zonde. Nu zie ik een school met enorm oude computers (P1, max 32 mb ram) waar wel goed les word gegeven. Eigenlijk zouden ze de computers om moet ruilen. De school waar goed les word gegeven zou goede computers moeten ontvangen. De school waarop men toch geen gebruik wil maken van de computers, zou de computers maar weer in moeten leveren. Rond uur waren we klaar en zijn we terug gegaan naar onze kamers. Ik heb een nieuwe kamer gekregen, omdat inmiddels mijn kamer enorm nat was van binnen. Het is nu en het regent al weer 30 minuten. Het verschil is nu, dat ik onder een waterdicht dak zit! Super!! Rond uur gaan we nog wat eten, en daarna gaan we nog ff naar de pub aan de overkant toe. Onze bus vertrekt morgen vroeg rond uur, dus ik ga mooi vroeg slapen. We zullen dan, naar alle verwachtingen, rond uur in Kitui terug komen. Morgen gaan we waarschijnlijk ook naar Nairobi toe. We zullen dat een weekend blijven. We vertrekken rond uur uit Kitui, dus ik heb zo n 3 uur aan vrije tijd over. Tot morgen.

31 Zaterdag 30 september Vanmorgen ben ik super vroeg opgestaan. Het was Nadat ik mijn tas had ingepakt, klopte er rond iemand op de deur. Het was de nachtportier. De bus naar Kitui stond al klaar. Nadat ook Richard en onze buddies klaar waren, zijn we naar de bus toe gegaan. Na even hebben gewacht, vertrok de bus toch. Onze buddies hadden ons al verteld, dat we deze rit niet gauw zouden vergeten. Zij vonden dit dan ook een super mooie rit. Om kwamen we dan uiteindelijk aan in Kitui. Het wat was later dan verwacht, maar dit kon ook niet anders. De bus is onderweg een aantal keren gestopt, om meer passagiers te zoeken. Dan verdient natuurlijk men ook weer wat meer. Dit heeft zeker wel 1 uur geduurd. Zo kwamen we om weer thuis. Ik begin me al redelijk thuis te voelen, hier in Kitui, Kenia. Als je hier blanken ziet lopen, dan zeg je al vrij snel: wat doen die buitenlanders dan hier? Toen we bij het huisje kwamen, lag bijna iedereen nog te slapen. Ze waren uit geweest. Toen werd ook vertelt, dat we om uur we al naar nairobi toe gingen. Nadat ik snel ff mijn tas had ingepakt, zijn we weer weg gegaan. Samen met richard, arjan, Paul/Roy (pomtechniek) en Silvia (laptechniek) zijn we naar Nairobi toe gegaan. In het centrum van Kitui, hebben we een mooie matatu uitgezocht. We hadden besloten, om er een privé matatu van te maken. Zo stapten er geen andere mensen meer bij in. Dit is wel iets duurder, maar voor 500 shilling, zit je dat ook wel 2,5 uur in een matatu, en heb je ook nog eens de ruimte om je benen te streken. Rond de middag kwamen we uiteindelijk aan. Alle wegen lijden hier naar Nairobi, en het was dus dan ook lekker druk. Toen we in het centrum kwamen, zijn we naar ons hotel toegegaan, om in te checken. We hebben gekozen, voor het zelfde hotel, als we onze eerste dagen in Kenia ook in hebben geleefd. Alleen nu, met een iets luxere kamer. Vergeleken met gisteren, wat dit 10 keer luxer. Warme/koud water, doch, tv met 9 kanalen (ook CNN), een muskietennet en een mooi bed, ook nog een beetje op mijn lengte. Na het winkelen, in de souvenir winkels, in Nairobi zijn we gaan eten. We zijn op aanraden van vorige teams naar een Italiaans restaurant geweest. Het eten en de service waren hier perfect! Zeker een aanrader dus. Ik heb een lekker kopje kippensoep met crème gehad, als voorafje. Daarna een heerlijke pizza: 4 kaas soorten. Na het toetje: koude aarbeien met room hebben we afgerekend, en zijn we naar ons hotel terug gekeerd. Na een koude douch (het warme water was schijnbaar op) hebben we nog ff een uitgaansplek opgezocht. Daar zijn we met de taxi heen gegaan. Het is ons namelijk afgeraden om in de avond, in Nairobi over straat te gaan lopen. Daar heb ik tot 11 uur gezeten. Samen met paul ben ik toen weggegaan. Ik had iets te veel smirnoff ice op, maar dit maakte het alleen maar leuker. In het hotel heb ik nog ff het nieuws gekeken, en ben toen gaan slapen (wat enorm makkelijk ging).

32 Zondag 1 oktober Na het ontbijt vanmorgen, zijn we gaan uitchecken. Het hotel koste ons, per persoon 1000 shilling. Maar voor een beetje luxe heb je wel geld over. Daarna zijn we nog even, Nairobi ingelopen. Daar hebben we een grote supermarkt bezocht. Deze verkocht ook producten zoals Nederlandse kaas, mars, haribo, unox, heinz en nog veel meer. Ook heb ik hier een boek gekocht: The last nazi. Na de supermarkt, hebben we nog een beetje rond gekeken, hebben broodjes gekocht bij een goede bakker, en hebben we een matatu opgezocht. Omdat er vandaag wat minder matatu s naar Kitui gingen, was het iets duurder. Toch hebben we weer gekozen voor een prive matatu. Nu betaalde we voor het zelfde stuk, 650 shilling per persoon, i.p.v 500 shilling. Nadat we aanwaren gekomen in Kitui, zijn we naar ons huisje toegelopen. Helaas voor ons, wat er niemand thuis, en hadden we geen sleutel. Hier hebben we zo n uur opgewacht. Vanavond zijn we uit eten geweest, alleen wat het eten wat minder. Ze hadden geen patat, aardappels, kool, vlees meer. Dus het werd rijst. En dit had ik nou net toevallig, de vorige week bijna elke dag 2 keer gehad. Jammer, maar niks aan te doen.

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013

~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013 ~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013 Eerste paasdag, en we gingen s,avonds heerlijk gourmetten. Helaas heb ik er aardig last van gehad, ondanks ik niet super veel gegeten heb Kan er gewoon

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

~~Weekly Diary~~ Week 2

~~Weekly Diary~~ Week 2 ~~Weekly Diary~~ Week 2 [social_share] Zondag 06-01-2013 Een heerlijk rustig dagje, dus eigenlijk niks bijzonders gedaan. Maandag 07-01-2013 Aan het werk geweest, er was weer genoeg te doen op de kinderboerderij.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

~~Weekly Diary~~ Week 2

~~Weekly Diary~~ Week 2 ~~Weekly Diary~~ Week 2 [social_share] Zondag 06-01-2013 Een heerlijk rustig dagje, dus eigenlijk niks bijzonders gedaan. Maandag 07-01-2013 Aan het werk geweest, er was weer genoeg te doen op de kinderboerderij.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

De week van Bobby Frederiks

De week van Bobby Frederiks De week van Bobby Frederiks Dit verhaal is het tweede uit een serie waarmee we alle doelgroepen van Vereniging Onbeperkt Lezen willen informeren en inspireren. Het is een fictief verhaal, gebaseerd op

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O Vakantie in Weert 29 augustus tot en met 5 september 2014 Vakantiepark Weerterbergen G O N N I E M A I C K L E T H E O Reisleider Theo haalt de bus bij het kantoor van Tendens op. Waar woont Gonnie nou

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Take a look at my life 50

Take a look at my life 50 Take a look at my life 50 Vorige week kwam er geen weekverslag online omdat het me niet lukte om hem te maken. Nu kan je dus van twee weken mee lezen. Al zal er vrij weinig extra foto,s zijn omdat ik een

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Zondag, 18 oktober 2015.

Zondag, 18 oktober 2015. Zondag, 18 oktober 2015. Nadat we gisteren eerst nog de familiedag hadden gevierd, heel gezellig, met haast iedereen, Heeft Ria mij weggebracht naar het station van Hengelo. Vincent, Angelique, Bobbie

Nadere informatie

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen www.edusom.nl Opstartlessen Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets lekker vindt of ergens van houdt. Praten over eten en drinken. Praten over boodschappen

Nadere informatie

Zondag Heerlijk rustdagje, daar zijn de zondagen toch echt voor. En natuurlijk lekker eten dus maakte ik Kip Jambalaya, zo lekker is dit.

Zondag Heerlijk rustdagje, daar zijn de zondagen toch echt voor. En natuurlijk lekker eten dus maakte ik Kip Jambalaya, zo lekker is dit. ~~Weekly Diary 37~~ [social_share] Zondag 08-09-2013 Heerlijk rustdagje, daar zijn de zondagen toch echt voor. En natuurlijk lekker eten dus maakte ik Kip Jambalaya, zo lekker is dit. Maandag 09-09-2013

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

~~Weekly Diary 21~~ [social_share]

~~Weekly Diary 21~~ [social_share] ~~Weekly Diary 21~~ [social_share] Eind mei alweer, nog een week en dan zitten we in Juni de maand waarin mijn mannetje jarig is en mijn beste vriendin ook. Maar zover is het nog niet. Helaas nog steeds

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

~~Weekly Diary 21~~ [social_share]

~~Weekly Diary 21~~ [social_share] ~~Weekly Diary 21~~ [social_share] Eind mei alweer, nog een week en dan zitten we in Juni de maand waarin mijn mannetje jarig is en mijn beste vriendin ook. Maar zover is het nog niet. Helaas nog steeds

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Batavia werf. We gingen naar Batavia werf.

Batavia werf. We gingen naar Batavia werf. Batavia werf We gingen naar Batavia werf. Met de klas. En we gingen ook met de auto. Ik zat met Yessir Thijs en Sebastiaan en de moeder van Sebastiaan.We hadden ook groepjes toen we in de Batavia werf

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3 THEMA ENERGIE > Kleuter & Eerste graad > Lessuggesties en activiteiten 2. 1. Lessuggesties Leon en de ikkietikkietijd en activiteiten op klasniveau Het verhaal Tekening 1 Hallo iedereen ik ben Leon. Ik

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn Stufe 1 i1 Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn 3. heet jij? a) Wie b) Wat c) Hoe 4. Hoe gaat het met? a) jou b)

Nadere informatie

Zondag 1 oktober 2006.

Zondag 1 oktober 2006. Zondag 1 oktober 2006. Na het ontbijt vanmorgen, zijn we gaan uitchecken. Het hotel koste ons, per persoon 1000 shilling. Maar voor een beetje luxe heb je wel geld over. Daarna zijn we nog even, Nairobi

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Reisverslag Portugal 16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Vrijdag 16 oktober De vakantie kon eindelijk beginnen! Al om half drie `s nachts verzamelde iedereen

Nadere informatie

Maltezerkamp Ouderenkamp 2014

Maltezerkamp Ouderenkamp 2014 Maltezerkamp Ouderenkamp 2014 Zaterdag 19 juli Geschreven door Antje en Maarten V.v.V. De treinreis van Maastricht naar Luik was echt te warm, maar van Luik naar hier was wel ok. Toen we aankwamen zijn

Nadere informatie

Groetjes Jasper (12 jaar) en Nathalie (11 jaar)

Groetjes Jasper (12 jaar) en Nathalie (11 jaar) Comenius project Spanje Eerst zijn we met Jaspers vader naar Schiphol gereden. Toen gingen we opzoek naar incheckbalie, daar gingen we onze koffers wegen. Daarna moesten we door de douane. Als we hogen

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

De Road Runners naar Luxemburg.

De Road Runners naar Luxemburg. De Road Runners naar Luxemburg. Donderdag 13 mei was het weer zo ver de Road Runners { zo noemen zich tegenwoordig } en aan hang { supporters } 11 personen, zijn we naar Luxemburg geweest, het is een combinatie

Nadere informatie

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra Noorwegen Gemaakt door Emma Scheepstra 1 Inhoudsopgave Dag 1: Aankomst... 3 Dag 2: Naar school en het zwembad... 4 Dag 3: Naar school en naar een klimbos... 5 Dag 4: Naar het zwembad en naar de stad...

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Verslag Activiteiten Zomervakantie 2014

Verslag Activiteiten Zomervakantie 2014 Verslag Activiteiten Zomervakantie 2014 Maandag 28 juli 2014: een dagje dierenpark. Onze eerste activiteit was een dagje naar het dierenpark in Overloon. Iedereen ging gezellig mee, behalve Linda en Bas

Nadere informatie

VAN YLAINE EN RYANNE MULDER KLAS 4T

VAN YLAINE EN RYANNE MULDER KLAS 4T VAN YLAINE EN RYANNE MULDER KLAS 4T Dagboek van de uitwisseling naar Spanje, van Ylaine Mulder, klas 4T Dag 1 Op 18 November zijn we vertrokken naar Spanje om daar een week bij gastgezinnen te wonen. Om

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Take a look at my life 35

Take a look at my life 35 Take a look at my life 35 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013 Gonnie Maickle Bert 1 Vrijdag 30-08 Eindelijk komt dan de bus van Tendens, Maickle stond al aan de poort te wachten hoi Bert. Even kennis maken en dan snel de koffers

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons

Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons Dag allemaal, Helaas moeten wij even afwijken van het schema. Vanavond hebben wij de bbq bij Light into Europe en kunnen dan geen verslag

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

Take a look at my life 9

Take a look at my life 9 Take a look at my life 9 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014 Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober 2014 Maandag 29 september 2014 We hadden om 8 uur afgesproken op Schiphol in vertrek hal 1. Eenmaal verzameld moesten we ons inchecken. Nadat we ingecheckt waren

Nadere informatie

Het huis Anubis - Hoofdstuk 1

Het huis Anubis - Hoofdstuk 1 Het huis Anubis - Hoofdstuk 1 Het is 7 uur in de ochtend. Het is een dag nadat Nienke de traan van Isis aan Anchesenamon had gegeven. Nienke was al vroeg wakker, want ze kon niet meer slapen. Ze had weer

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Lesbrief. Zat Annie van Gansewinkel

Lesbrief. Zat Annie van Gansewinkel Lesbrief Zat Annie van Gansewinkel Doe meer met Thuisfront! Bij de boeken in de serie Thuisfront kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen, tips

Nadere informatie

Praag. 1-1 - 2 0 1 2

Praag. 1-1 - 2 0 1 2 Praag. 1-1 - 2 0 1 2 Draaiboek Zondag 6 mei. 21.30 uur Koffers in de bus laden. paspoort/id-kaart check en instappen. 22.00 uur Vertrek vanaf Nederland naar Praag. Maandag 7 mei. 9.00 uur Verwachte aankomst

Nadere informatie

Les 33. Zwangerschap

Les 33. Zwangerschap http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 33. Zwangerschap Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over zwanger zijn. Zeggen dat u zwanger bent of dat u zich niet lekker voelt. Woorden die hetzelfde

Nadere informatie

Take a look at my life week 23

Take a look at my life week 23 Take a look at my life week 23 De dagen blijven voorlopig nog even in het teken staan van Daan, het is nog allemaal zo nieuw. Inmiddels heeft hij 3 weken in het ziekenhuis gelegen. En nu eindelijk lekker

Nadere informatie

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB.

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. PORTUGAL 20 T/M 27-1-2016 FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. De vakantie begon om 5 uur s morgens op Schiphol met verzamelen van deelnemers en begeleiders. Iedereen was goed op tijd,waarna

Nadere informatie

Take a look at my life week 3&4 Maandag 13 januari 2014

Take a look at my life week 3&4 Maandag 13 januari 2014 Take a look at my life week 3&4 Maandag 13 januari 2014 Eerst maar eens een heerlijk warm ontbijtje gemaakt, het ziet er misschien wat vies uit maar het is zo lekker. Daarna met tegenzin op de fiets gestapt

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD Opdracht 1: de pinpas de geldautomaten het geld het bedrag Opdracht 8 1. Hij betaalt in Nederland met de euro. 2. Wij wisselen geld. 3. Je hebt briefjes en munten.

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie