WINDOWS LIVE MAIL ESSENTIALS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WINDOWS LIVE MAIL ESSENTIALS"

Transcriptie

1 WINDOWS LIVE MAIL ESSENTIALS 2012 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg AK Hilversum tel: Windows Live Mail Essentials C O M P U T E R T R A I N I N G V O O R P L U S S E R S

2 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Wat is ? Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Het gebruik van Windows Live mail Hoe ziet Live Mail eruit en wat zijn de functies Het gebruik van Live Hotmail in Live Mail Essentials ; Een bericht maken, Beantwoorden, Doorsturen Het gebruik van Live Hotmail in Live Mail Essentials ; Het adresboek Het gebruik van Windows Live Mail; Bijlagen ontvangen en bewaren Bijlagen bijvoegen en verzenden Virussen en ongewenste reclame Niets uit deze uitgaven mag worden gekopieerd zonder toestemming van PC50plus.

3 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE INFORMATIE. Wat is ? Hoe werkt het? Welke verbinding? is elektronische post. kan verstuurd worden naar iedereen met een adres. Dat wil zeggen: iedereen met een Internetabonnement is in staat om berichten te verzenden en te ontvangen. is snel. Uw verzonden bericht kan binnen enkele minuten bij de ontvanger binnenkomen. Behalve tekst kunnen ook andere bestanden zoals foto s, beeld- en geluidsfragmenten worden meegestuurd. Het versturen van dit soort bestanden duurt echter langer en is afhankelijk van de snelheid van de modem, kabelaansluiting, ISDN of ADSL verbinding. Internetverbindingen op een rijtje: Kabel: u hebt een vast abonnement en ontvangt uw internetverbinding via uw kabelaansluiting. Dezelfde waar U ook televisie op ontvangt. U bent altijd on line. U betaalt een vast bedrag per maand. Uw internet verbinding is veel sneller dan via uw modem. U bent altijd telefonisch bereikbaar. ADSL: u belt in naar uw provider via een splitsing in uw telefoonlijn. U hebt een vast abonnement. U betaalt een vast bedrag per maand. Uw internetverbinding is snel en vaak nog sneller dan een kabel verbinding. U blijft altijd telefonisch bereikbaar. Er zijn verschillende adsl abonnementen. De verschillen hebben vooral te maken met de snelheid waarmee u bestanden kunt downloaden (het binnenhalen van bestanden via uw vaste verbinding) Glasvezel Het fiberglas netwerk wordt door het hele land aangelegd. Het is een supersnelle verbinding via glasvezel kabels. Uiteindelijk zal iedereen gebruik maken van een glasvezel abonnement. Via glasvezel kunt u op internet komen, televisie kijken en telefoneren.

4 Windows Live mail (Essentials) Wat is Windows Live Essentials? Dit is een pakket gratis programma's voor computers met Windows. Met deze software kunt u zelf films maken en delen, uw berichten indelen en nog veel meer. U kunt dit gratis pakket in één keer downloaden. Het pakket bevat: o.a.: Messenger Blijf verbonden met chatberichten en videogesprekken in HD. Fotogalerie Bewerk uw foto's, zet ze in mappen en deel ze vervolgens online. Mail Beheer uw accounts op één locatie ook als u offline bent. Wij behandelen hier Live mail. Dit kan afzonderlijk vanuit dit pakket worden geïnstalleerd worden op Uw computer.

5 Hoe werkt Windows Live Mail? Wanneer u Windows Live heeft geïnstalleerd, het programma opstart en uw gegevens heeft ingegeven ziet u het eerste scherm. Bovenaan staat een lint met een aantal mogelijkheden. Misschien kent u het lint wel van een ander programma van Windows, Microsoft Office 2007 of Deze functie is voortgezet in Windows Live Mail: Aan de linkerkant van het venster ziet u een (mappen)menu: -Postvak In: alle ontvangen berichten worden in een lijst getoond -Concepten: berichten die u later wilt afmaken worden daar bewaard -Verzonden Items: van alles wat u verstuurt wordt een kopie bewaard -Ongewenste bericht die u niet meer wenst te ontvangen -Verwijderde items: de prullenbak van uw programma Helemaal links onderaan: een keuze menu U kiest in dit keuzemenu voor om berichten te versturen en te lezen en voor Contactpersonen om nieuwe adressen in op te nemen.

6 Onder het eerder getoonde lint ziet u de lijst met berichten staan in Postvak In. Bijvoorbeeld: De ingekomen post wordt gesorteerd op Afzender, Onderwerp en Datum De functies van het Lint: Er zijn in totaal vier tabbladen in het Lint te vinden. Klik simpelweg op een van de lintnamen (start, mappen, beeld of accounts) om met de mogelijkheden aan de slag te kunnen gaan. Het Start lint: om s te maken en te beheren Het Mappen lint: om mappen in aan te maken en te beheren Het Beeld lint: om instellingen van de weergave te bepalen

7 Het Accounts lint: om een abonnement toe te voegen. U kunt meerdere adressen in dit programma opnemen en gebruiken. Boven het lint ziet u de zogenaamde Snelle Werkbalk. Hiermee kunt u met 1 muisklik de belangrijkste opdrachten geven, bijv. een nieuw bericht maken of controleren of er post is. Binnengekomen berichten: Deze worden eerst door uw internet aanbieder ontvangen en op het moment dat u verbinding maakt met uw internet aanbieder via Live Mail naar uw Postvak In gestuurd. Bij de eerstvolgende keer dat u Live Mail opent, ziet u dus dat er een bericht is binnengekomen in Postvak In. U ziet hier alle ingekomen post: wanneer de envelopjes geopend zijn, dan zijn de berichten door u gelezen. Als een bericht nog niet door u gelezen is dan blijft het envelopje dicht en is de kleur geel. Dit is gedaan om u een goed overzicht te geven van gelezen en nog niet gelezen post. Klik op de naam van de Afzender om het bericht te openen.

8 U ziet dan de inhoud van het bericht (afhankelijk van de instelling van uw programma) meestal aan de onderkant van uw berichtenvenster: Een voorbeeld van een ontvangen bericht: (leesvenster) In de volgende hoofdstukken leggen we uit hoe het en met Live Mail in zijn werk gaat en welke meest handige functies het programma nog meer heeft. Hoe ziet een adres eruit? Een adres bestaat uit 2 delen, de gebruikersnaam en de domeinnaam, die gescheiden worden door ook wel Apenstaartje genoemd. Wanneer u een adres met de hand schrijft (op papier) wordt het voor het gemak ook wel geschreven (en uitgesproken) als et dus bijvoorbeeld: info et pc50plus.nl Een adres mag altijd in kleine letters worden getypt. Wanneer u een nieuw adres aanmaakt is het verstandig om daar zo min mogelijk punten en streepjes in te zetten en dus geen hoofdletters. Bijvoorbeeld: is niet slim. Beter is het om als adres te nemen. In dit voorbeeld is janjansen de gekozen naam van de gebruiker en hotmail.com de domeinnaam van de internet aanbieder, in dit geval Microsoft.

9 HOOFDSTUK 2: ALGEMENE INFORMATIE. Het maken, beantwoorden en verzenden van een bericht Hoe maakt en verzendt u een nieuw bericht? Wanneer u iemand een e mail wilt sturen klikt u vanuit het startlint op : bericht U ziet dat er een nieuw venster wordt geopend: Tik hier uw bericht. Als u klaar bent klikt u op Verzenden

10 1. Vul het adres van de geadresseerde in U kunt nu een adres intypen, of dit ophalen uit uw adressenboek door op Aan te drukken en de naam van de contactpersoon aan te klikken in uw adressenboek Dubbelklik op een naam en klik dan op OK Het adres wordt dan automatisch vanuit uw adressenboek ingevuld. Als u voor de eerste keer een bericht stuurt en u heeft een persoon niet in uw adressenboek staan, typ dan het adres in het lege veldje achter Aan. Dus tik dan eerst de naam, daarna en tenslotte de naam van de provider.nl tikt u door op uw toetsenbord de SHIFT toets en daarna de 2 toets in te drukken. 2. Vul een onderwerp in. 3. Schrijf uw bericht In het grote scherm schrijft u tenslotte uw bericht. U kunt hierbij gebruik maken van de Tekstverwerker in Windows Live Hotmail. Deze werkt ongeveer zoals we in Word eerder behandeld hebben. 4. Onderteken uw bericht Als u tevreden bent over uw bericht vergeet dan niet te ondertekenen met uw naam. De ontvanger weet dan zeker dat het bericht van u afkomstig is.

11 5. Verzend uw bericht Druk in hetzelfde scherm waar u uw bericht mee heeft gemaakt op de knop Verzenden Er wordt nu verbinding gemaakt met uw Internetaanbieder en als dat gelukt is wordt het bericht verzonden naar de provider waar de geadresseerde een abonnement heeft. Tip: Wanneer u de Tab toets op uw toetsenbord 1x indrukt springt u in uw e- mailbericht van veldje naar veldje (bijvoorbeeld van Aan: naar het Onderwerp:). U hoeft dan niet eerst met uw muis in een veldje te klikken. Tip: Let op: wanneer fouten in het adres worden gemaakt wordt het bericht niet goed verzonden en komt dan niet aan bij de geadresseerde! Daarom is het handig om uw adressen altijd te bewaren in het Adressenboek waarover in later in dit boekje meer informatie wordt gegeven. Ik wil binnengekomen post beantwoorden. Hoe doe ik dit? Het beantwoorden van een bericht is heel eenvoudig en gemakkelijk te onthouden: Zorg eerst dat u in Postvak In bent. Selecteer het bericht wat u wilt beantwoorden door het 1x aan te klikken. Bijvoorbeeld:

12 Onder in uw beeld verschijnt het bericht: Druk in uw Startlint op de knop: Een nieuw scherm wordt geopend. Adres en Onderwerp staan al ingevuld. Re: betekent: Reply (beantwoorden) Ga naar het tekstgedeelte en typ uw tekst direct in waar de cursor knippert: het oorspronkelijke bericht wordt mee teruggestuurd.

13 Wanneer u uw bericht hebt ingetypt, druk dan weer op de knop Verzenden om het bericht naar de geadresseerde te verzenden. Ik wil een bericht naar iemand doorsturen. Hoe doe ik dit? U kunt ook een door u ontvangen bericht naar iemand anders doorsturen. Dit gebeurt vaak bij leuke foto s of teksten. Selecteer dan het betreffende bericht en klik vervolgens op de knop Een nieuw bericht wordt dan geopend. Typ in het vakje bij Aan het adres van de geadresseerde. Typ evt. nog een begeleidende tekst in het tekst vak en klik op Verzenden. Hoe controleer ik nu of mijn bericht verzonden is? Wilt u controleren of uw bericht ook daadwerkelijk verzonden is klik dan aan de linkerzijde op Verzonden items U ziet een zelfde soort lijst verschijnen als bij Postvak In en Verwijderde items. Zoek nu, op datum, naar het laatst verzonden bericht en u ziet wanneer dit bericht is verzonden.

14 LET OP: Als uw bericht bij Verzonden Items staat, wil dit niet zeggen dat het bericht ook zal aankomen. Als u een verkeerd adres heeft ingevuld zal uw bericht wel worden verzonden maar komt niet bij de geadresseerde aan. U krijgt hierover altijd een soortgelijk Engelstalig berichtje: Controleer dan wat u verkeerd heeft gedaan (meestal een fout in het tikken van een adres en verzend het bericht opnieuw!

15 HOOFDSTUK 4: De contactpersonen Wanneer u van iemand het adres krijgt dan is het gemakkelijk om dit adres in te geven in de lijst met Contactpersonen in Windows Live Mail. Daarna hoeft u dit adres alleen nog maar in uw contactpersonen lijst te openen om de vlot te kunnen versturen. Het adres hoeft dan niet meer in een nieuw bericht te worden getikt. Klik Contactpersonen (links onder). U ziet de Contactpersonenlijst. Klik op in het lint om een nieuwe persoon op te nemen als contact.

16 Vul alle gegevens van de persoon in ( in ieder geval de voornaam, achternaam en het e- mailadres) en klik op de knop Opslaan. De gegevens van de persoon worden bewaard. En zijn zichtbaar in de lijst van de Contactpersonen. Wilt u deze contactpersoon direct een sturen dan klikt u op in het Lint. Direct daarna wordt een nieuw bericht geopend, het adres is al ingevuld. Een bericht sturen aan meerdere contactpersonen tegelijk Soms wilt u een e mail sturen aan meerdere mensen tegelijk bijvoorbeeld wanneer u ze uitnodigt voor een verjaardag enz.. U kunt automatisch deze adressen aan een nieuw bericht toevoegen.dit doet u door, bij het opstellen van een nieuw bericht, de betreffende adressen uit de Contactpersonen lijst op te halen.

17 Open een nieuw bericht Druk op het woord Aan De Contactpersonenlijst wordt geopend: Dubbelklik op een of meer namen. U ziet onder in het venstertje de namen van de contactpersonen verschijnen: Druk tenslotte op OK om de contactpersonen aan u bericht te laten toevoegen. De adressen werden automatisch toegevoegd aan het nieuwe bericht. U kunt nu weer het Onderwerp gaan invullen, uw tekst tikken en tenslotte weer op Verzenden drukken. Daarna wordt uw bericht verzonden naar alle genoemde adressen.

18 HOOFDSTUK 5 Bijlagen versturen en ontvangen Wat doe ik als ik een bijlage ontvang? Soms ontvangt u van iemand een met een bijlage in de vorm van een bijgevoegd tekstdocument, een foto of een geluid- of beeldfragment. U kunt de inhoud van deze bijlage direct in het bericht zien. Dubbelklik op deze foto om hem in een apart venster te bekijken. U herkent een waar een bijlage bij zit aan het paperclipje wat u voor de berichtregel ziet staan. Wat doe ik om de foto te bewaren in een map? Klik met de rechtermuisknop op de foto. Kies voor Opslaan Als. Kies in het venster de map Afbeeldingen

19 Tik eventueel een andere naam bij Bestandsnaam (tik over het blauw heen; zie pijl) Kies de map waar de foto moet worden opgeslagen. Tenslotte drukt u op de knop Opslaan. Kan ik ook zelf een bijlage met mijn bericht meesturen? Ja, dit kan natuurlijk ook! Eerst klikt u in je Windows Live Mail op bericht om een bericht te maken. U vult een of meerdere adressen in zoals u in de voorgaande hoofdstukken hebt geleerd. U vult het Onderwerp weer in en u tikt evt. uw begeleidende tekst.

20 Klik in het Lint op Open de map waar het bestand staat dat u mee wilt sturen (in dit geval de map Afbeeldingen) Kies een foto uit de juiste map In dit geval willen we een foto als bijlage meesturen met het bericht, maar u kunt uiteraard ook kiezen voor een brief als bijlage. U dubbelklikt op de foto van uw keuze De bijlage wordt toegevoegd aan uw bericht.

21 Kan ik ook een brief als bijlage meesturen? Ja, dit kan ook. Doe dan hetzelfde als u net heeft geleerd bij het toevoegen van een foto. U kiest dan in een van uw mappen voor een tekstbestand: Bijvoorbeeld: Dubbelklik op dit bestand om het dan automatisch te laten toevoegen aan uw bericht als bijlage.

22 EXTRA HOOFDSTUK 6 Wat zijn virussen Virussen zijn kleine programmaatjes die zodanig zijn gemaakt dat ze gestart worden als de gebruiker van een computer een bepaalde actie uitvoert. Een virus kan allerlei acties uitvoeren. Flauwe acties zoals geluidjes maken, of ergere dingen zoals het wissen van de harde schijf of het weggooien of verminken van willekeurige bestanden. Hoe een virus verspreidt wordt hangt af van de soort: Soorten Programma virussen Deze virussen hechten zich aan een programma (bijvoorbeeld een.exe of.com bestand). Als een programma, bijvoorbeeld Word met een aangehecht virus wordt gestart, wordt tegelijkertijd het virus ook gestart en kan zijn werk uitvoeren. Een gestart virus kan zichzelf ook vermenigvuldigen door zich aan andere programmabestanden te hechten. Virussen in opstartbestanden Deze virussen kopiëren zichzelf in het opstartbestand van een diskette of harde schijf. Aangezien een computer bij het lezen van de floppy ook altijd het opstartbestand uitleest wordt dit virus altijd gestart bij het aanspreken van de diskette en bij het starten van een computer van de harde schijf of een diskette. Vervolgens schrijft het virus zichzelf naar elke diskette die in de computer wordt gestopt. Macro virussen: Een soort die voornamelijk voorkomt in Word Documenten.DOT bestanden. Als Word eenmaal geïnfecteerd is worden alle bestanden die geopend worden besmet. Virus detectie wordt niet standaard uitgevoerd op niet programmabestanden en daardoor verspreiden deze virussen zich zeer snel. Het is dus zaak om detectie (opsporingsprogramma) van deze virussen aan te zetten.

23 Verspreiding kan op verschillende manieren: Via bijlagen aan s (programma's, Word documenten macro virussen) Via het kopiëren van documenten en programma's (programmavirussen en macro virussen) Door onveilig openen van een Word bijlage. Als er twijfel bestaat aan de bijlage bij een bericht, open het dan op de volgende manier: Open in Word een nieuw leeg document. Klik op menuoptie: Invoegen- Bestand. Zoek de bijlage op, selecteer deze en klik op OK. Het bestand wordt nu ingelezen zonder de macro's te activeren. Bron: Virusscanners Een virusscanner is een computerprogramma dat alle bestanden die op uw computer binnenkomen, controleert op de aanwezigheid van virussen en deze dan tegenhoudt of onschadelijk maakt. Aangezien er dagelijks nieuwe virussen bijkomen is het belangrijk dat u steeds gebruik maakt van de meest recente versie. De scanner wordt meestal verkocht met een abonnement op nieuwe versies. Deze nieuwe versies kunnen dan vanaf het internet naar uw eigen computer worden gehaald. Het is aan te raden om toch zeker wekelijks een nieuwe versie op te halen. Dit kan in de programma s worden ingesteld (automatische updates). De beste virusscanner bent u zelf Wees voorzichtig met van onbekende afzenders. Open de niet, maar verwijder het direct. Klik vooral niet in het bericht. Daarmee kunt u ongemerkt kwaadaardige software downloaden.

24 Kijk altijd of de taal en de stijl van een hoort bij de afzender. Als u b.v. een van een relatie krijgt in het Engels terwijl die normaal Nederlands gebruikt, wees dan alert. Kijk naar de aanhef. Als er bij voorbeeld ineens het woord "Hi" staat i.p.v. de gebruikelijke aanhef kan het goed zijn dat de niet door uw relatie is verstuurd maar door een virus. Zorg voor een regelmatige back-up van alle belangrijke gegevens. Bewaar deze kopie op een harde schijf of geheugenstick. U kunt natuurlijk ook belangrijke brieven uitprinten en in een map bewaren. Als u dan ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch wordt getroffen, kunt u nadat uw computer opnieuw geïnstalleerd is uw bewaarde gegevens altijd weer terugzetten op uw computer. Ongewenste reclame binnen krijgen: SPAM We krijgen het allemaal in de brievenbus, maar ook via ongewenste reclame of aankondigingen. Een sticker op uw computer plakken helpt hier niet tegen. Doe het volgende als u een ongewenste reclame krijgt: Klik het bericht aan en druk dan in de werkbalk op Ongewenst. Iedere keer als nu hetzelfde bericht aan u wordt gestuurd wordt dit dan automatisch naar het vak ongewenst gestuurd. Vraag tijdens de cursus naar de beste (gratis) anti virusprogramma s (AVG) en SPAM verwijderaars. (SPAMfighter)

WINDOWS LIVE MAIL ESSENTIALS

WINDOWS LIVE MAIL ESSENTIALS WINDOWS LIVE MAIL ESSENTIALS Versie 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows Live Mail Essentials

Nadere informatie

WINDOWS LIVE HOTMAIL. Windows Live Hotmail. 2012 Computertraining voor 50-plussers

WINDOWS LIVE HOTMAIL. Windows Live Hotmail. 2012 Computertraining voor 50-plussers WINDOWS LIVE HOTMAIL 2012 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows Live Hotmail C O M P U T E R T

Nadere informatie

E-MAILEN MET OUTLOOK.COM

E-MAILEN MET OUTLOOK.COM E-MAILEN MET OUTLOOK.COM 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl C O M P U T E R T R A I N I N G V

Nadere informatie

GMAIL. Gmail. 2012 Computertraining voor 50-plussers

GMAIL. Gmail. 2012 Computertraining voor 50-plussers GMAIL 2012 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl C O M P U T E R T R A I N I N G V O O R 5 0 -

Nadere informatie

WINDOWS MAIL. Windows Mail. 2012 Computertraining voor 50-plussers

WINDOWS MAIL. Windows Mail. 2012 Computertraining voor 50-plussers WINDOWS MAIL 2012 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl C O M P U T E R T R A I N I N G V O O R 5 0 -

Nadere informatie

E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8

E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8 E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8 Mei 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl E-mailen met de mail

Nadere informatie

E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8.1

E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8.1 E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8.1 November 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl E-mailen met

Nadere informatie

OUTLOOK 2013. Computertraining voor 50-plussers

OUTLOOK 2013. Computertraining voor 50-plussers OUTLOOK 2013 Mei 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Niets uit deze uitgaven mag worden gekopieerd

Nadere informatie

E-mailen met Outlook Express.

E-mailen met Outlook Express. Jos Blankwater E-mailen met Outlook Express. E-mail, elektronische post, is een van de meest gebruikte onderdelen van Internet. E-mail biedt u veel voordelen boven de traditionele postzending en zelfs

Nadere informatie

Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail)

Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail) Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail) outlook Express starten en afsluiten welke versie een bericht verzenden, ontvangen, openen en afdrukken een bericht beantwoorden

Nadere informatie

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2 E-mail outlook.com INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Een e-mailadres aanmaken... 5 3. een e-mail lezen... 8 4. een e-mail verzenden... 9 5. een e-mail beantwoorden... 10 6. Een bijlage... 11 6.1 een bijlage

Nadere informatie

Studio Visual Steps. E-mail in Outook Gebruik Outlook effectief en bespaar tijd!

Studio Visual Steps. E-mail in Outook Gebruik Outlook effectief en bespaar tijd! Studio Visual Steps E-mail in Outook Gebruik Outlook effectief en bespaar tijd! Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2015 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Basiscursus Computergebruik. Windows 7

Basiscursus Computergebruik. Windows 7 Basiscursus Computergebruik Windows 7 1 Inhoud Voor u begint 4 Les 1: De basis 5 1.1 Soorten computers 5 1.2 Onderdelen van de computer 6 1.3 De computer aanzetten en aanmelden 7 1.4 De computermuis 8

Nadere informatie

Basiscursus Computergebruik. Windows 8

Basiscursus Computergebruik. Windows 8 Basiscursus Computergebruik Windows 8 In Samen Online Nederland geven jongeren computerles aan ouderen. Met dit gezamenlijk project willen Skanfonds en Stichting DOEN de generatiekloof verkleinen. Dit

Nadere informatie

Basiscursus Computergebruik

Basiscursus Computergebruik Basiscursus Computergebruik Windows 7 In Samen Online Nederland geven jongeren computerles aan ouderen. Met dit gezamenlijk project willen Skanfonds en Stichting DOEN de generatiekloof verkleinen. Dit

Nadere informatie

Casey s Cursus Outlook Express In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen, Duiven & Westervoort

Casey s Cursus Outlook Express In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen, Duiven & Westervoort Deze cursus geeft een algemeen overzicht van de mogelijkheden van Outlook Express. Outlook Express is een programma waarmee e-mail kan worden verstuurd en ontvangen en adressen kunnen worden beheerd. Om

Nadere informatie

INTERNET & E-MAIL. versie 9 Windows 7

INTERNET & E-MAIL. versie 9 Windows 7 INTERNET & E-MAIL versie 9 Windows 7 Volkshogeschool Regio Antwerpen - Fred. De Merodestraat 36-2600 Berchem tel. 03/ 230 03 33 - fax 03/ 218 95 65 - info@vormingplusantwerpen.be - www.vormingplusantwerpen.be

Nadere informatie

Gmail. Aanmelden voor Gmail. Syllabus Google Applications - De Avondschool

Gmail. Aanmelden voor Gmail. Syllabus Google Applications - De Avondschool Net zoals Hotmail en Yahoo is oftewel Google Mail een gratis e-maildienst. Bij heb je momenteel maar liefst iets meer dan 7GB ter beschikking (...en dit aantal stijgt nog steeds). Hierdoor wordt het mogelijk

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) werken met webmail - OWA 2007 pag. 1 Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Deze handleiding beschrijft de meest voorkomende handelingen bij het gebruik van OWA 2007. Het is ook tegelijkertijd cursusmateriaal

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Basiskennis computer Computersysteem-Hardware-Software De

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Basiskennis computer Computersysteem-Hardware-Software De Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Basiskennis computer Computersysteem-Hardware-Software De computer uitzetten/slaapstand Als de computer vastloopt

Nadere informatie

Symbol for Windows Document Maker E-mail

Symbol for Windows Document Maker E-mail Handicom Symbol for Windows Document Maker E-mail (Versie 2.3) Handicom, 2005, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Voordat u kunt e-mailen... 3 1.1 Instellingen... 3 1.2 Adresboek... 5 1.3 E-mailknoppen

Nadere informatie

Handleiding AndoMail met Zarafa

Handleiding AndoMail met Zarafa Handleiding AndoMail met Zarafa Inhoud AndoLan - Zarafa Webmail (e-mail)...3 1 Webmail met AndoMail...3 1.2 Nieuwe e-mail versturen...4 1.3 Een bijlage toevoegen...6 2 Een e-mailadres opzoeken / adresboek...7

Nadere informatie

Microsoft Outlook 2007

Microsoft Outlook 2007 Microsoft Outlook 2007 Inhoudsopgave 1 OUTLOOK 2007... 3 1.1 Onderdelen van Outlook... 3 1.2 Outlook algemeen... 3 Leesbevestiging instellen... 3 1.3 Sneltoetsen... 5 Algemeen gebruik sneltoetsen... 5

Nadere informatie

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Wegwijs in Windows 8 Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze extra les over het werken met Windows Live Mail 2012 hoort bij

Nadere informatie

Office Compact Outlook 2013

Office Compact Outlook 2013 Office Compact Outlook 2013 9 789059 064188 Bestelnummer vbb31131405 ISBN bestelnummer ISBN 978-90-5906-418-8 bestelnummer titel vbb31131405 uitgave titel Office Compact - Outlook 2013 versie juli 2014

Nadere informatie

Fred Beumer. Fred Beumer. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk

Fred Beumer. Fred Beumer. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk Outlook 2010 titel Klikmee Outlook 2010 eerste druk juli 2010 auteur Videoproduction zetwerk druk Fred Beumer Fred Beumer Digitaal Leerplein Hollandridderkerk, Ridderkerk Digitaal Leerplein Postbus 50,

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Inhoud 1. Waar?...2 2. Wachtwoord wijzigen...2 3. Berichten lezen...2 4. Bijlage openen...3 5. Nieuw bericht...4 6. Bijlage meesturen...4 7. Mappen maken...5

Nadere informatie

WINDOWS LIVE TRAINING

WINDOWS LIVE TRAINING WINDOWS LIVE TRAINING INHOUDSTAFEL VOORWOORD VOORWOORD... 3 LES 1: JOUW ONLINE IDENTITEIT AANMAKEN... 4 LES 2: ZET ESSENTI√čLE HULPMIDDELEN OP JOUW PC... 5 2.1. De Windows Live Essentials software downloaden...

Nadere informatie

MICROSOFT WINDOWS 7. Microsoft Windows 7. 2012 Training voor 50-plussers

MICROSOFT WINDOWS 7. Microsoft Windows 7. 2012 Training voor 50-plussers MICROSOFT WINDOWS 7 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Inhoud tips en trucs 2006 Ha

Inhoud tips en trucs 2006 Ha Inhoud tips en trucs 2006 Ha 1 Inhoud 2 Vervolg inhoud 3 Excel - Data als afbeelding kopieren 4 Foxit Reader 5 Google - Denk als Google 6 Hardware Printers / Internet Explorer - Afdrukvoorbeeld 7 Internet

Nadere informatie