Vermogen. tot Verandering. Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vermogen. tot Verandering. Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief"

Transcriptie

1 Vermogen tot Verandering Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief

2 Geef uw familievermogen een waardevolle bestemming Het bezit van een groot kapitaal biedt u een zekere garantie voor continuïteit, maar ook het vermogen om verandering teweeg te brengen. Mogelijk heeft u wel eens overwogen om met uw vermogen meerwaarde te creëren voor cultuur, milieu of maatschappij. De vraag is dan hoe u dat op een verantwoorde wijze aanpakt met oog voor een zorgvuldig beheer van uw vermogen en een effectieve bijdrage aan het scheppen van maatschappelijke waarde. ECCE en ECSP, twee vooraanstaande kenniscentra op het gebied van verantwoord vermogensbeheer en filantropie, hebben speciaal hiervoor een programma ontwikkeld. Het programma Vermogen tot verandering - Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief geeft u de kennis en de tools in handen om verantwoorde keuzes te maken. Zo kunt u uw familievermogen maximaal laten renderen door het een waardevolle bestemming te geven.

3 Professionaliseer uw bijdrage aan de maatschappij Een gevarieerd programma voor een select gezelschap Het programma is gericht op leden van vermogende families die de Het programma is opgebouwd uit vier modules die elk twee dagen intentie hebben om (een deel van) het familievermogen verantwoord in beslag nemen. Elke module wordt ingevuld met sessies waarbij te beheren en in te zetten om maatschappelijke waarde te scheppen. er zowel in groepsverband als plenair gewerkt wordt met leden van Het programma stelt families in staat om hun rol als verantwoord vermogende families, vooraanstaande academici en professionals investeerder en/of filantroop op professionele wijze te vervullen, uit de wereld van vermogensbeheer en filantropie. Discretie staat zowel voor de huidige als de toekomstige generaties. De focus ligt uiteraard voorop. De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers daarbij op relevante recente ontwikkelingen in vermogensbeheer, die geselecteerd zijn op achtergrond, ervaring en leeftijd. Een filantropie en daaraan gerelateerde onderwerpen. persoonlijke intake maakt deel uit van het programma. De voertaal in het programma is hoofdzakelijk Nederlands. Omdat wij enkele internationaal gerenommeerde sprekers zullen uitnodigen, wordt er tijdens een aantal programmaonderdelen Engels gesproken. Organisatie De organisatie is in handen van het European Centre for Corporate Engagement (ECCE), onderdeel van de School of Business and Economics aan Maastricht University en het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP), geaffilieerd met Erasmus School of Economics en Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

4 European Centre for Corporate Engagement (ECCE) Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP) ECCE is een wereldwijd toonaangevend kenniscentrum gericht op duurzame financiering en verantwoord beleggen. Het instituut richt zich op onderzoek en onderwijs aangaande de invloed van governance en sociale, maatschappelijke en milieu-effecten op financiële beleggingen en markten. Daarnaast heeft ECCE volop aandacht voor het gesprek tussen beleggers en ondernemingen over het beleid en de prestaties van de laatsten op niet-financieel vlak. Bij het instituut zijn specialisten werkzaam op uiteenlopende gebieden binnen het financiële spectrum van aandelen tot vastgoed en van vastrentende beleggingen tot impact investing. ECSP is een onafhankelijk kennis- en leercentrum dat zich richt op Europese filantropische vermogensfondsen. Het is in 2010 opgericht door Erasmus School of Economics (ESE) en Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam en een vooraanstaande Nederlandse familiestichting. ECSP ondersteunt en stimuleert familiefondsen, onafhankelijke fondsen en corporate foundations bij het behalen van een maximaal maatschappelijk resultaat. Het centrum voert daartoe praktijkgericht onderzoek uit en biedt toegespitste opleidingsprogramma s en adviesdiensten aan. Daarnaast organiseert ECSP evenementen voor professionals werkzaam in de filantropie. Prof. dr. Harry Hummels Harry Hummels is Professor Ethiek, Organisaties en Samenleving aan Maastricht University. Hij is tevens fellow van het aan de Universiteit verbonden European Centre for Corporate Engagement (ECCE). Naast zijn academisch werk is Harry managing director van ACTIAM Impact Investing, een vooraanstaande professionele vermogensbeheerder gespecialiseerd in impact investment. De organisatie is bekend om haar investeringen in microfinanciering en in het lokale MKB in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Ook is Harry Europees Liaison van de Global Impact Investing Network (GIIN) en heeft hij zitting in het bestuur van Society Impact. Harry houdt van koken, reizen met zijn vrouw en dochters, lezen en sporten maar overdrijft dat laatste niet. Michiel C. de Wilde, MBA Michiel de Wilde is algemeen directeur van het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP). Na het behalen van een MBA aan Nyenrode is hij zes jaar organisatie-adviseur bij McKinsey en tien jaar ondernemer geweest. Daarna heeft hij de overstap gemaakt naar de wereld van duurzaamheid, internationale ontwikkeling en armoedebestrijding. Hij was sindsdien directeur/bestuurder van Aidenvironment, het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), PharmAccess Foundation en de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Michiel coacht daarnaast al ruim tien jaar jonge projectmanagers van managementbureau Boer & Croon. Michiel woont in Den Haag met zijn partner Alexandra en hun drie schoolgaande kinderen Nicky, Charlotte en Nout.

5 Module I ECCE Familiewaarden, visie en leiderschap Vermogensbeheer I Hoe gaat u op een verantwoorde wijze om Module II ECCE Vermogensbeheer II Tijdens deze bijeenkomst wordt u bijge- Impact investing Een recente ontwikkeling in het beleggings- Verantwoord investeren en doneren met uw vermogen en welke uitgangspunten praat over de laatste ontwikkelingen in de landschap is impact investeren. Financiële begint bij de maatschappelijke waarden hanteert u bij het beheer daarvan? Deze theorie en de praktijk van het beleggen. U en maatschappelijke doelstellingen gaan en doelstellingen die families wensen na bijeenkomst gaat in op de doelstellingen, maakt kennis met beleggingstheorieën, de daarbij hand in hand. Aan de hand van te streven. Deze bijeenkomst gaat in op de het beleid, de uitbesteding en de monito- verhouding tussen risico s en rendements- enkele voorbeelden uit de praktijk van voor- drijfveren van (de besluitvormers binnen) ring van uw vermogensbeheer. verwachtingen, het beheersen van risico s, aanstaande families wordt duidelijk wat dit de familie en de visie en leiderschap die de maatschappelijke en ethische aspecten nieuwe fenomeen inhoudt. familie toont in haar financiële betrokken- van het beleggen en het beleggen in ver- heid bij de samenleving. schillende asset classes. U schrijft zelf uw beleggingsstatuut. Module III ECSP Filantropie en maatschappelijke vraagstukken Tijdens deze bijeenkomst maakt u kennis met het begrip filantropie en de betekenis van filantropie binnen de huidige maatschappelijke context. We verkennen de huidige en toekomstige maatschappelijke vraagstukken waar filantropie zich op kan richten en gaan Strategische filantropie Wat is strategische filantropie en wat zijn de verschillen met de traditionele aanpak? Hoe combineert u uw idealen met de wens om effectief te doneren of maatschappelijk te investeren? Tijdens deze bijeenkomst geven we u inzicht in verschillende vormen van filantropie en scherpt u uw beeld aan van de wijze waarop u filantropie wilt bedrijven. Module IV ECSP Een effectieve filantropische organisatie Op basis van uw waarden en idealen bepaalt u de visie, missie, ambities en doelstellingen van een eigen filantropische organisatie. We bespreken met u de belang rijkste strategische en organisatorische keuzes, en gaan in op de relevante wet- en regelgeving, governance, en de relaties met verschillende stakeholders. Interventies en impact Hoe weet u of de projecten die u financiert ook impact hebben? Vanuit een strategisch perspectief behandelen we het belang van een goede theory of change en de belangrijkste aandachtspunten bij het selecteren van projecten en partners. Ook gaan we dieper in op de verschillende technieken voor het monitoren en evalueren van projecten. uitgebreid in op de specifieke karakteristieken van familiefilantropie.

6 Opbouw en plaats van samenkomst Praktische informatie Het programma vindt plaats in juli, september en november 2015 en in januari 2016: Het programma vindt plaats op locaties met hoogwaardige Module I, 6 en 7 juli 2015 in Maastricht en omgeving faciliteiten in Nederland. s Avonds wordt er gedineerd op bijzondere Module II, 28 en 29 september 2015 in Amsterdam plaatsen, waarbij een inspirerende gastspreker uitgenodigd wordt. Module III, 23 en 24 november 2015 in Amsterdam Module I vindt plaats in Maastricht en omgeving, module II en III in Module IV, 25 en 26 januari 2016 in Rotterdam en omgeving Amsterdam en module IV in Rotterdam en omgeving. Een bezoek aan de kunstbeurs PAN Amsterdam maakt onderdeel uit van het De kosten voor het totale programma bedragen 9.500,- per programma. persoon inclusief maaltijden en consumpties tijdens het programma, maar exclusief BTW en accommodatie. U wordt verzocht uw eigen accommodatie vast te leggen al voorzien wij u daarbij graag van advies. Aanmelding en inlichtingen Prof. dr. Harry Hummels h.hummels@maastrichtuniversity.nl Harry Hummels (ECCE) en Michiel de Wilde (ECSP) zijn inhoudelijk verantwoordelijk voor het programma. De operationele leiding is in handen van Mirjam Locadia (ECSP). Wij nodigen u van harte uit om contact op te nemen als uw interesse gewekt is. Michiel de Wilde, MBA m.c.dewilde@ese.eur.nl Dr. Mirjam Locadia locadia@ese.eur.nl

7 Erasmus Centre for Strategic Philanthropy ECCE Tongersestraat LM Maastricht T: W: ECSP Burgemeester Oudlaan PA Rotterdam T: W:

Vermogen. tot Verandering. Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief

Vermogen. tot Verandering. Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief Vermogen tot Verandering Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief Geef uw familievermogen een waardevolle bestemming Het bezit van een groot kapitaal biedt u een zekere garantie

Nadere informatie

CHARTER. Netherlands Academy of Philanthropy

CHARTER. Netherlands Academy of Philanthropy CHARTER Netherlands Academy of Philanthropy De Netherlands Academy of Philanthropy De Netherlands Academy of Philanthropy (NAP) is een samenwerkingsverband tussen de Maatschappelijke Alliantie en hoogleraren

Nadere informatie

OPLEIDING BESTUREN VAN FILANTROPISCHE FONDSEN

OPLEIDING BESTUREN VAN FILANTROPISCHE FONDSEN OPLEIDING BESTUREN VAN FILANTROPISCHE FONDSEN KLAAR VOOR EEN NIEUWE GENERATIE BESTUURDERS www.ecsp.nl www.fsw.vu.nl/paofondsen Omslag Brochure BFF A5 1 Centrum voor Filantropische Studies 01-10-15 17:36

Nadere informatie

UITNODIGING. 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT 5 JUNI ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY SAVE THE DATE

UITNODIGING. 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT 5 JUNI ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY SAVE THE DATE ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY EXECUTIVE EDUCATION AND ORGANISATIONAL DEVELOPMENT SAVE THE DATE 5 JUNI 14:00-17:30 RSM Open Programmes UITNODIGING 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT

Nadere informatie

Beleggingsfondsen zijn voor u aantrekkelijk omdat

Beleggingsfondsen zijn voor u aantrekkelijk omdat Beleggingsfondsen zijn vergelijkbaar met vaten waarin het vermogen van vele beleggers wordt beheerd met als doel een goed rendement te behalen. Afhankelijk van de organisatie van het fonds wordt het vermogen

Nadere informatie

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN NVZD najaarscongres 25 november 2015, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN Naar permanente leiderschapsontwikkeling Ambitie De NVZD wil met dit congres onderstrepen

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Uittreksel presentatie Michiel de Wilde, directeur ECSP CORPORATE FOUNDATIONS IN HET FILANTROPISCH LANDSCHAP

Uittreksel presentatie Michiel de Wilde, directeur ECSP CORPORATE FOUNDATIONS IN HET FILANTROPISCH LANDSCHAP Uittreksel presentatie Michiel de Wilde, directeur ECSP CORPORATE FOUNDATIONS IN HET FILANTROPISCH LANDSCHAP Dinsdag 27 januari 2015 CORPORATE FOUNDATIONS IN HET FILANTROPISCH LANDSCHAP Situatie Nederland:

Nadere informatie

ESG compliance. Masterclass. Voor professionals in de pensioensector. kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL

ESG compliance. Masterclass. Voor professionals in de pensioensector. kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL ESG compliance Masterclass Voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL Deze Masterclass is de training bij uitstek voor pensioen professionals die zich willen

Nadere informatie

kpmg ESG compliance Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL

kpmg ESG compliance Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL kpmg ESG compliance Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL Deze Masterclass is de training bij uitstek voor pensioen professionals die zich willen

Nadere informatie

MASTERCLASS TOEZICHT, EFFECTMETING EN COMMUNICATIE

MASTERCLASS TOEZICHT, EFFECTMETING EN COMMUNICATIE MASTERCLASS TOEZICHT, EFFECTMETING EN COMMUNICATIE NYENRODE TOEZICHT ACADEMIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Het functioneren van toezicht en toezichthouders staat in het middelpunt van de politieke

Nadere informatie

ERASMUS CENTRE FOR STRATEGIC PHILANTHROPY

ERASMUS CENTRE FOR STRATEGIC PHILANTHROPY & ERASMUS CENTRE FOR STRATEGIC PHILANTHROPY Post Academische Opleiding (PAO) Besturen van Filantropische Fondsen Contact en Informatie: Vrije Universiteit Amsterdam Erasmus Centre for Strategic Philanthropy

Nadere informatie

Post-Master Indirecte Belastingen 2017

Post-Master Indirecte Belastingen 2017 Post-Master Indirecte Belastingen 2017 WELKOM BIJ EFS, ERASMUS UNIVERSITY ROTTERDAM Europese Fiscale Studies (EFS) is een samenwerking van de secties fiscaal recht en fiscale economie van de Erasmus Universiteit

Nadere informatie

EXECUTIVE MANAGEMENT PROGRAMME

EXECUTIVE MANAGEMENT PROGRAMME ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY EXECUTIVE EDUCATION AND ORGANISATIONAL DEVELOPMENT Open Programmes EXECUTIVE MANAGEMENT PROGRAMME VOOR NON-PROFIT EN CHARITATIEVE ORGANISATIES VERGROOT

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE CONCEPTEN EN REFERENTIEKADERS 2 VOORWOORD In deze economische realiteit

Nadere informatie

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE 1 Boeiend en verrijkend. Ook verschillend van invalshoeken en belangen Het was mijn doel om van de ervaringen van anderen te leren en dat is geslaagd De rondetafelsessies

Nadere informatie

MASTERCLASS ADVANCED FINANCE & CONTROL

MASTERCLASS ADVANCED FINANCE & CONTROL MASTERCLASS ADVANCED FINANCE & CONTROL LEER JOUW BEDRIJFSVOERING IN GOEDE BANEN TE LEIDEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Je wilt jouw kennis en vaardigheden op het gebied van financieel management

Nadere informatie

VERMOGENSBEHEER VOOR DE PRIVATE WEALTH SECTOR

VERMOGENSBEHEER VOOR DE PRIVATE WEALTH SECTOR VERMOGENSBEHEER VOOR DE PRIVATE WEALTH SECTOR DE REGIEVOERING OVER HET VERMOGEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Goed vermogensbeheer is vooral het inrichten van een goed proces. Diegenen die

Nadere informatie

Inleiding Filantropie. Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie

Inleiding Filantropie. Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie Inleiding Filantropie Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie PAO Inleiding Filantropie Informatie: Vrije Universiteit Amsterdam PAO Philanthropic Studies t.a.v. Saskia Franssen De Boelelaan

Nadere informatie

Familiebedrijven en Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

Familiebedrijven en Maatschappelijk Betrokken Ondernemen Familiebedrijven en Maatschappelijk Betrokken Ondernemen Door: Dr. Lonneke Roza (Onderzoeker Maatschappelijk Betrokken Ondernemen) Deze paper is deels gebaseerd en soms vrij vertaald vanuit het werk van

Nadere informatie

Clavis Vermogensbeheer Wij zorgen dat u het beste uit uw vermogen haalt

Clavis Vermogensbeheer Wij zorgen dat u het beste uit uw vermogen haalt Clavis Vermogensbeheer Wij zorgen dat u het beste uit uw vermogen haalt CLAVIS Vermogensstructurering Directievoering Trustdiensten Vermogensbeheer (Infra)structuur Vermogensplanning Transactiebegeleiding

Nadere informatie

RSM DIPLOMA PROGRAMMA

RSM DIPLOMA PROGRAMMA ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY EXECUTIVE EDUCATION AND ORGANISATIONAL DEVELOPMENT Open Programmes RSM DIPLOMA PROGRAMMA VOOR NON-PROFIT ORGANISATIES VERGROOT DE IMPACT VAN UW ORGANISATIE

Nadere informatie

POST ACADEMISCHE OPLEIDING BESTUREN VAN FILANTROPISCHE FONDSEN DRAFT THEORIE EN PRAKTIJK VOOR (TOEKOMSTIGE) BESTUURSLEDEN

POST ACADEMISCHE OPLEIDING BESTUREN VAN FILANTROPISCHE FONDSEN DRAFT THEORIE EN PRAKTIJK VOOR (TOEKOMSTIGE) BESTUURSLEDEN POST ACADEMISCHE OPLEIDING BESTUREN VAN FILANTROPISCHE FONDSEN DRAFT THEORIE EN PRAKTIJK VOOR (TOEKOMSTIGE) BESTUURSLEDEN Voorwoord Voor u ligt de brochure van de Post Academische Opleiding (PAO) Besturen

Nadere informatie

Woningcorporaties Besturen met een kernopdracht

Woningcorporaties Besturen met een kernopdracht www.esaa.nl Executive Program Woningcorporaties Besturen met een kernopdracht Erasmus University Rotterdam Make it happen. Erasmus School of Accounting & Assurance Woningcorporaties: besturen met een kernopdracht

Nadere informatie

Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement

Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement Kunnen beleggers tegelijk financieel rendement behalen én een positieve invloed uitoefenen op milieu, mens en maatschappij? Impactbeleggen maakt dit

Nadere informatie

Februari Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie

Februari Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie Februari 2018 Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie De tekst van deze brochure is een samenvatting van het NEMACC-rapport MKB Goed bestuur en toezicht in Nederland, een verkennend

Nadere informatie

Sociaal ondernemerschap & de overheid. Prof. Dr. Mark van Twist

Sociaal ondernemerschap & de overheid. Prof. Dr. Mark van Twist Sociaal & de overheid Ondernemers zijn steeds vaker te vinden op de vervagende grenzen tussen markt, overheid en samenleving. Een ICT bedrijf met autistische werknemers met een Wajong-uitkering of een

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE

MASTERCLASS STRATEGIE MASTERCLASS STRATEGIE BEGRIJP BETER DE STRATEGISCHE CONTEXT VAN JOUW ORGANISATIE EN VERGROOT JOUW STRATEGISCHE VAARDIGHEDEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE

Nadere informatie

Family Office Services

Family Office Services www.switzerland-family-office.com/nl/family-office-services/ Family Office Services Een kwalitatief goede family office biedt een breed pallet aan diensten aan. Op deze pagina treft u een uitgebreid overzicht

Nadere informatie

Investeren in kennis

Investeren in kennis Solutional Value through expertise Investeren in kennis Trainingen en e-learning Wij delen expertise en kennis Solutional Academy is opgericht met als doelstelling onze expertise en kennis van de asset

Nadere informatie

Controllership. De noodzaak van strong controllership

Controllership. De noodzaak van strong controllership Verdiepingscyclus Strong Controllership De noodzaak van strong controllership Maatregelen uit het regeerakkoord stellen zorgorganisaties voor nieuwe vragen het strategisch management en bestuur van organisaties

Nadere informatie

FAMILIEVERMOGEN MOET EEN ZEGEN ZIJN

FAMILIEVERMOGEN MOET EEN ZEGEN ZIJN ANTWERP MANAGEMENT SCHOOL HEEFT EEN FAMILY WEALTH INSTITUTE FAMILIEVERMOGEN MOET EEN ZEGEN ZIJN Veel ondernemende families willen zich professioneel laten begeleiden om hun patrimonium samen te houden,

Nadere informatie

leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling

leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling editie 2011 Leiderschap zit vol met paradoxen. De tegenstelling tussen betrokkenheid en distantie, tussen innovatie en behoudendheid,

Nadere informatie

LAUDATO SI INSPIRATIEDAG DOUBLEDIVIDEND WORKSHOP DUURZAAM BELEGGEN

LAUDATO SI INSPIRATIEDAG DOUBLEDIVIDEND WORKSHOP DUURZAAM BELEGGEN LAUDATO SI INSPIRATIEDAG DOUBLEDIVIDEND WORKSHOP DUURZAAM BELEGGEN 23 april 2016 Agenda Doelstelling: het verbinden van de maatschappelijke missie van kerkelijke instellingen met de beleggingen Wat betekent

Nadere informatie

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers The European professional practice qualification for public service leaders Inschrijving vóór 1 juli 2016 = 10% korting op inschrijvingskosten

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Beleid voor verantwoord beleggen

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Beleid voor verantwoord beleggen Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Beleid voor verantwoord beleggen Inhoudsopgave 1. Doel van verantwoord beleggen... 3 2. De pijlers van het beleid voor verantwoord beleggen... 3 3. Integratie

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

INZICHT IN CORPORATE GOVERNANCE DE DYNAMIEK EN INTERACTIE TUSSEN BESTUUR, RAAD VAN COMMISSARISSEN EN AANDEELHOUDERS

INZICHT IN CORPORATE GOVERNANCE DE DYNAMIEK EN INTERACTIE TUSSEN BESTUUR, RAAD VAN COMMISSARISSEN EN AANDEELHOUDERS INZICHT IN CORPORATE GOVERNANCE DE DYNAMIEK EN INTERACTIE TUSSEN BESTUUR, RAAD VAN COMMISSARISSEN EN AANDEELHOUDERS NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INLEIDING De leergang is bedoeld voor iedereen die vanuit

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

FOUNDATIONS OF CORPORATE GOVERNANCE

FOUNDATIONS OF CORPORATE GOVERNANCE FOUNDATIONS OF CORPORATE GOVERNANCE GOVERNANCE VOOR MANAGEMENT ASSISTANTS & EXECUTIVE ASSISTANTS NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING De ontwikkeling rond Corporate Governance staat de laatste jaren

Nadere informatie

General management and leadership. Vijfdaags programma voor ervaren financiële professionals

General management and leadership. Vijfdaags programma voor ervaren financiële professionals General management and leadership Vijfdaags programma voor ervaren financiële professionals Details Cursusduur 5 dagen Datum en locatie 27, 28, 29, 30 november 2017, 1 december 2017 - Tilburg Tijd 10:30-19:30,

Nadere informatie

Welkom. Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland. 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland

Welkom. Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland. 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland Welkom Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland Uw dagvoorzitter Jan Paternotte 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland De rol van lokale

Nadere informatie

PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING

PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (ucsia) organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

Delta Lloyd Groep. Duurzaam ondernemen bij Delta Lloyd Groep. Nyenrode Business Universiteit, 28 mei 2010

Delta Lloyd Groep. Duurzaam ondernemen bij Delta Lloyd Groep. Nyenrode Business Universiteit, 28 mei 2010 Delta Lloyd Groep Duurzaam ondernemen bij Delta Lloyd Groep Nyenrode Business Universiteit, 28 mei 2010 Aanwezige leden van de Raad van Bestuur Niek Hoek CEO Emiel Roozen CFO Voorzitter van de Raad van

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN ONDERNEMEN & CORPORATE FOUNDATIONS NEDERLAND FILANTROPIELAND

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN ONDERNEMEN & CORPORATE FOUNDATIONS NEDERLAND FILANTROPIELAND WWW.RSM.NL/MAATSCHAPPELIJKEBETROKKENHEID MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN ONDERNEMEN & CORPORATE FOUNDATIONS NEDERLAND FILANTROPIELAND KENNISMAKEN Betaald werk: Post-Doctoral Researcher @ Rotterdam School of

Nadere informatie

Masterclass Controlling FAMO

Masterclass Controlling FAMO Masterclass Controlling FAMO Een programma voor Controlling bij de lokale overheid Het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit heeft in samenwerking met de FAMO een praktijkprogramma voor Controlling

Nadere informatie

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM DE AFDELING MANAGEMENT VAN NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM VERANDERING CRUCIAAL IN TURBULENTE OMGEVINGEN 1 Bedrijfstakken worden continue verstoord door start-ups, nieuwe technologieën, veranderde consumenten

Nadere informatie

De weg naar sociaal ondernemen

De weg naar sociaal ondernemen De weg naar sociaal ondernemen Interview met Karen Maas en Carly Relou door Ard Jan Biemond en Laura Zwiers, werkzaam bij het Erasmus Institute for Business Economics Gepubliceerd op: 29-06-2019. 2019,

Nadere informatie

Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Syntrus Achmea Real Estate & Finance Syntrus Achmea Real Estate & Finance Syntrus Achmea Real Estate & Finance biedt transparant vastgoedvermogensbeheer met Reaturn AM Syntrus Achmea Real Estate & Finance is een vermogensbeheerder gespecialiseerd

Nadere informatie

Jaarvergadering 2018

Jaarvergadering 2018 Jaarvergadering 2018 Agenda 1. Opening 2. Verslag beheerder over 2017 3. Organisatiestructuur 4. Vaststelling jaarrekening 2017 5. Decharge beheerder 6. Rondvraag 7. Sluiting Verslag beheerder 2017 Meesman

Nadere informatie

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER KERNWAARDEN TRUSTPARTNERS ONAFHANKELIJK Trustpartners is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Daarmee weet u zeker dat wij alleen uw belang behartigen.

Nadere informatie

De economische kracht van de ondernemende vrouw

De economische kracht van de ondernemende vrouw De economische kracht van de ondernemende vrouw drs. Monique Brummans drs. Nicolette Loonen dr. Ingrid Verheul drs. Josette Dijkhuizen dr. Caroline Essers dr. Ilse Matser dr. Chantal Remery Michiel de

Nadere informatie

Postgraduate opleiding Public Auditing. het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Postgraduate opleiding Public Auditing. het Zijlstra Center for Public Control and Governance het Zijlstra Center for Public Control and Governance De postgraduate opleiding tot Public Auditor van het Zijlstra Center (VU) richt zich specifiek op het auditing proces in de publieke sector. Deze academische

Nadere informatie

Terug naar de kern Bob Hendriks

Terug naar de kern Bob Hendriks Terug naar de kern Bob Hendriks Oktober 2013 Waarom nog beleggen? 2 Agenda BlackRock? Sparen & beleggen We leven langer/pensioen Inkomsten uit beleggen Conclusie 3 BlackRock is opgericht voor deze nieuwe

Nadere informatie

OPLEIDING CUSTOMER EXPERIENCE & MULTICHANNEL MANAGEMENT (POSTDOCTORAAL) IDEALE MIX VAN THEORIE EN PRAKTIJK. Ga naar de website»

OPLEIDING CUSTOMER EXPERIENCE & MULTICHANNEL MANAGEMENT (POSTDOCTORAAL) IDEALE MIX VAN THEORIE EN PRAKTIJK. Ga naar de website» OPLEIDING CUSTOMER EXPERIENCE & MULTICHANNEL MANAGEMENT (POSTDOCTORAAL) Ga naar de website» KLANTBELEVING ALS UITGANGSPUNT VOOR JOUW STRATEGIE Customer Experience draait om het leveren van een intentionele,

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergang Board Potentials Data en locatie Data, cursustijden en locaties zijn te vinden op nationaalregister.nl Groepsgrootte en aanpak In groepen

Nadere informatie

Stichting So Logical Foundation

Stichting So Logical Foundation Stichting So Logical Foundation BELEIDSPLAN 2015-2016 Stichting So Logical Foundation Postbus 5823 1410 GA Naarden Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 6 4. Organisatie 7 5. Financiën

Nadere informatie

Wereldproblemen te lijf met business modellen

Wereldproblemen te lijf met business modellen INTERVIEW tekst: Maarten van der Schaaf Wereldproblemen te lijf met business modellen Marcello Palazzi behoort al decennia tot de voorhoede van het mondiale duurzame bedrijfsleven. Samen met Leen Zevenbergen

Nadere informatie

Training Duurzaamheid voor institutionele beleggers

Training Duurzaamheid voor institutionele beleggers Training Duurzaamheid voor institutionele beleggers Duurzaamheid is als een diamant: waardevol, fonkelend, en als men het licht op één van de vele facetten laat schijnen, ontstaat er een schitterend kleurenspel

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC Project-, Programma- en AdviesCentrum Resultaten die eruit springen PPAC Binnen Veiligheid en Justitie groeit het belang van projectmatig en programmatisch werken. Ook neemt de behoefte toe om medewerkers

Nadere informatie

World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 2010-2011

World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 2010-2011 PERSBERICHT World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 20-2011 Nederland zakt naar de 11e plaats op ranglijst van WEF Global Information Technology Report, en de opkomende economieën

Nadere informatie

Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties. Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders

Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties. Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties Het programmamanagement

Nadere informatie

Ondernemend Oranje Kapitaal Van, voor en door ondernemers. folder liggend A4 druk.indd 1 09-09-13 11:37

Ondernemend Oranje Kapitaal Van, voor en door ondernemers. folder liggend A4 druk.indd 1 09-09-13 11:37 Ondernemend Oranje Kapitaal Van, voor en door ondernemers folder liggend A4 druk.indd 1 09-09-13 11:37 Nieuwe wegen voor groei Nederland is op dit moment gebaat bij optimisme en groei. Een aantal succesvolle

Nadere informatie

ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY. Lonneke Roza, MSc. Prof. Dr. Lucas Meijs Met dank aan: Eva van Baren, MSc.

ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY. Lonneke Roza, MSc. Prof. Dr. Lucas Meijs Met dank aan: Eva van Baren, MSc. ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY HOE NON-PROFITORGANISATIES, BEDRIJVEN EN INTERMEDIAIRS MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN ONDERNEMEN KUNNEN INZETTEN VOOR EEN STERKE SAMENLEVING Wetenswaardigheden

Nadere informatie

Context MasterClass Social Business. 2012-2013 Programma

Context MasterClass Social Business. 2012-2013 Programma Context MasterClass Social Business 2012-2013 Programma Sociaal Ondernemerschap Van de VN tot het World Economic Forum en van de Nederlandse overheid tot de EU, overal wordt met passie gesproken over de

Nadere informatie

Workshop: Corporate foundations en hun oprichters: at arms length?

Workshop: Corporate foundations en hun oprichters: at arms length? 3 april 2017 Workshop: Corporate foundations en hun oprichters: at arms length? Initiators: Steffen Bethmann & Georg Von Schnurbein Centrum voor Filantropische Studies (CEPS), Universiteit van Basel Steffen.bethmann@unibas.ch

Nadere informatie

Not just another minor Bachelor Consultancy Project maeur.nl

Not just another minor Bachelor Consultancy Project maeur.nl Not just another minor Bachelor Consultancy Project 2019 maeur.nl Inhoudsopgave Inleiding Waarom het BCP? Het BCP als minor Het proces Ervaringen Veelgestelde vragen 3 4 5 6 8 10 Contact 11 2 Inleiding

Nadere informatie

MBA op z n Rotterdams

MBA op z n Rotterdams Rotterdam Business School MBA op z n Rotterdams overtref jezelf 2 inhoud 3 Een praktijkgericht kennisinstituut 5 Een nuchtere aanpak 7 Aandacht en ontwikkeling 8 Het programma 11 Toelating en aanmelding

Nadere informatie

Rabobank Utrechtse Heuvelrug, de bank die ambities waarmaakt... Het is tijd voor de Rabobank.

Rabobank Utrechtse Heuvelrug, de bank die ambities waarmaakt... Het is tijd voor de Rabobank. Rabobank Utrechtse Heuvelrug, de bank die ambities waarmaakt... Het is tijd voor de Rabobank. Een dynamische bank in een dynamische regio De Rabobank is één van de grootste financiële dienstverleners van

Nadere informatie

TOPLEERGANG LEIDERSCHAPSONTWIKKELING. maart - september 2019

TOPLEERGANG LEIDERSCHAPSONTWIKKELING. maart - september 2019 TOPLEERGANG LEIDERSCHAPSONTWIKKELING maart - september 2019 TOPLEERGANG LEIDERSCHAPSONTWIKKELING maart - september 2019 He that would govern others, first should be the master of himself. - Philip Massinger

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER KERNWAARDEN TRUSTPARTNERS ONAFHANKELIJK Trustpartners is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Daarmee weet u zeker dat wij alleen uw belang behartigen.

Nadere informatie

Hoofdlijnen beleidsplan Ronald McDonald Kinderfonds 2010-2015

Hoofdlijnen beleidsplan Ronald McDonald Kinderfonds 2010-2015 Hoofdlijnen beleidsplan Ronald McDonald Kinderfonds 2010-2015 Missie/Visie/Kernboodschap/Doelstelling Missie Het Ronald McDonald Kinderfonds wil een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van kinderen

Nadere informatie

Open leertafel Macht en communicatie voor informatieprofessionals. Hoe krijg ik het voor elkaar?

Open leertafel Macht en communicatie voor informatieprofessionals. Hoe krijg ik het voor elkaar? In een wereld waarin adequate informatie de kracht van een organisatie uitmaakt maar informatiemanagement vaak niet echt doordringt tot het machtscentrum, heeft de informatieprofessional een moeilijke

Nadere informatie

VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES

VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES ONDERZOEK NAAR VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES NOVEMBER 2014 Met dank aan: Naar aanleiding van het besluit van BlackRock om per 31 december 2014 de Funds of ishares op te heffen

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Muriel Van Gompel - Director Retail Banking, Triodos Bank In 1980 zette Triodos Bank een ander bancair model in de

Nadere informatie

Programma Leergang Besturen van een Pensioenfonds

Programma Leergang Besturen van een Pensioenfonds Programma Leergang Besturen van een Pensioenfonds Locatie: Woudschoten Conferentiecentrum te Zeist Module 1 Wetgeving en beleid Dag 1: donderdag 3 april 2014 09.00 09.30 uur Ontvangst 09.30 10.00 uur Inleiding

Nadere informatie

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Mission: Creating Responsible Business in society Vision: Sustainability Coach Values: Responsibility & Respect Ons Engagement geïntegreerd

Nadere informatie

Family governance en de familiestichting. Hoe zit u en uw familie het beste in de driver s seat?

Family governance en de familiestichting. Hoe zit u en uw familie het beste in de driver s seat? Family governance en de familiestichting Hoe zit u en uw familie het beste in de driver s seat? CLAVIS Vermogensstructurering Directievoering Trustdiensten Vermogensbeheer (Infra)structuur Vermogensplanning

Nadere informatie

SAMENWERKEN MET BEDRIJVEN

SAMENWERKEN MET BEDRIJVEN KENNISCENTRUM MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID SAMENWERKEN MET BEDRIJVEN DR. LONNEKE ROZA POST-DOCTORAAL ONDERZOEKER TBV: STICHTING PRESENT JANUARI 2017 WIE BEN IK? Betaald werk: Post-Doctoral Researcher

Nadere informatie

Impact Investing: Hoe positieve impact op maatschappij te vergroten met beleggingen. 7 september 2017

Impact Investing: Hoe positieve impact op maatschappij te vergroten met beleggingen. 7 september 2017 Impact Investing: Hoe positieve impact op maatschappij te vergroten met beleggingen 7 september 2017 9 elementen van effectief beleggen met impact Risico-rendement profiel portefeuille, strategische context

Nadere informatie

Discussieavond ECSP. organisaties

Discussieavond ECSP. organisaties Discussieavond ECSP Opschalen en multi site / multi levellevel organisaties Prof. Dr. Lucas Meijs Rotterdam School of Management Erasmus University Erasmus Centre for Strategic Philanthropy Leuke titel..

Nadere informatie

Innoveren als avontuurlijke tocht

Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Oriëntatie op het gebied Omgaan met het onverwachte Het gebied doorgronden Zoeken naar doorwaadbare plekken Rust nemen en op kracht komen

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE.

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE. BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE. 1 De rondetafel sessies vind ik echt een toegevoegde waarde hebben Rondetafels geven toch de meeste interactie en diepgang Het was een goede bijeenkomst waar ik

Nadere informatie

Adviesopleiding voor Sportprofessionals

Adviesopleiding voor Sportprofessionals Docenten Daniel Klijn Daniel Klijn is partner bij Koerseigen en directielid van Rotterdam Sportsupport. Hij is de grondlegger van Besturen met een Visie en auteur van het gelijknamige boek. Hij heeft jarenlange

Nadere informatie

leergang projectontwikkeling

leergang projectontwikkeling Inleiding Professionalisering van het vak is in alle NEPROM-opleidingen hét uitgangspunt Een goede samenwerking tussen overheid en smaatschappijen bevorderen, staat bij de NEPROM hoog op de agenda. Daarnaast

Nadere informatie

EXECUTIVE EDUCATION PUBLIEK PRIVAAT SECURITY MANAGEMENT

EXECUTIVE EDUCATION PUBLIEK PRIVAAT SECURITY MANAGEMENT EXECUTIVE EDUCATION PUBLIEK PRIVAAT SECURITY MANAGEMENT NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 3 INTRODUCTIE Strategische veiligheid staat hoog op de agenda van bedrijven en de overheid. Door toenemende spanningen

Nadere informatie

Next-Generation Financing

Next-Generation Financing Next-Generation Financing Finding the right solutions to the right equations Prof. dr. Paul Louis Iske, Maastricht University Chief Dialogues Officer, ABN AMRO Bank Business Case A business case is a set

Nadere informatie

Nederlandse Stewardship Code. Achmea Investment Management

Nederlandse Stewardship Code. Achmea Investment Management Nederlandse Stewardship Code Achmea Investment Management 9 november 2018 Inleiding Het maatschappelijk aanzien van aandeelhouders en ondernemingen brokkelt af Aanhoudende kritiek op korte termijn geneigdheid

Nadere informatie

Lange termijn betrokken aandeelhouderschap bij small cap ondernemingen. Lars Dijkstra 11 februari 2014, Amsterdam

Lange termijn betrokken aandeelhouderschap bij small cap ondernemingen. Lars Dijkstra 11 februari 2014, Amsterdam bij small cap ondernemingen Lars Dijkstra 11 februari 2014, Amsterdam Lange termijn betrokken aandeelhouderschap bij small cap ondernemingen Agenda De rol van aandeelhouders Betrokken aandeelhouderschap

Nadere informatie

Controllership. De noodzaak van strong controllership

Controllership. De noodzaak van strong controllership Verdiepingscyclus Strong Controllership De noodzaak van strong controllership Maatregelen uit het regeerakkoord stellen zorgorganisaties voor nieuwe vragen het strategisch management en bestuur van organisaties

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Master Leiderschap wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Durf uzelf (verder) te ontwikkelen tot de inspirerende leider met

Nadere informatie

Havezate Den Alerdinck

Havezate Den Alerdinck HET DIRECTEUREN DINER Havezate Den Alerdinck - LAAG ZUTHEM - INDEX DINEREN IN GOED GEZELSCHAP EEN GARANTIE VOOR INSPIRERENDE ONTMOETINGEN DE ZEVEN UITGANGSPUNTEN VAN HET DIRECTEUREN DINER LOCATIE HAVEZATE

Nadere informatie