Vermogen. tot Verandering. Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vermogen. tot Verandering. Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief"

Transcriptie

1 Vermogen tot Verandering Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief

2 Geef uw familievermogen een waardevolle bestemming Het bezit van een groot kapitaal biedt u een zekere garantie voor continuïteit, maar ook het vermogen om verandering teweeg te brengen. Mogelijk heeft u wel eens overwogen om met uw vermogen meerwaarde te creëren voor cultuur, milieu of maatschappij. De vraag is dan hoe u dat op een verantwoorde wijze aanpakt met oog voor een zorgvuldig beheer van uw vermogen en een effectieve bijdrage aan het scheppen van maatschappelijke waarde. ECCE en ECSP, twee vooraanstaande kenniscentra op het gebied van verantwoord vermogensbeheer en filantropie, hebben speciaal hiervoor een programma ontwikkeld. Het programma Vermogen tot verandering - Verantwoord investeren en doneren vanuit een familieperspectief geeft u de kennis en de tools in handen om verantwoorde keuzes te maken. Zo kunt u uw familievermogen maximaal laten renderen door het een waardevolle bestemming te geven.

3 Professionaliseer uw bijdrage aan de maatschappij Een gevarieerd programma voor een select gezelschap Het programma is gericht op leden van vermogende families die de Het programma is opgebouwd uit vier modules die elk twee dagen intentie hebben om (een deel van) het familievermogen verantwoord in beslag nemen. Elke module wordt ingevuld met sessies waarbij te beheren en in te zetten om maatschappelijke waarde te scheppen. er zowel in groepsverband als plenair gewerkt wordt met leden van Het programma stelt families in staat om hun rol als verantwoord vermogende families, vooraanstaande academici en professionals investeerder en/of filantroop op professionele wijze te vervullen, uit de wereld van vermogensbeheer en filantropie. Discretie staat zowel voor de huidige als de toekomstige generaties. De focus ligt uiteraard voorop. De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers daarbij op relevante recente ontwikkelingen in vermogensbeheer, die geselecteerd zijn op achtergrond, ervaring en leeftijd. Een filantropie en daaraan gerelateerde onderwerpen. persoonlijke intake maakt deel uit van het programma. De voertaal in het programma is hoofdzakelijk Nederlands. Omdat wij enkele internationaal gerenommeerde sprekers zullen uitnodigen, wordt er tijdens een aantal programmaonderdelen Engels gesproken. Organisatie De organisatie is in handen van het European Centre for Corporate Engagement (ECCE), onderdeel van de School of Business and Economics aan Maastricht University en het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP), geaffilieerd met Erasmus School of Economics en Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

4 European Centre for Corporate Engagement (ECCE) Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP) ECCE is een wereldwijd toonaangevend kenniscentrum gericht op duurzame financiering en verantwoord beleggen. Het instituut richt zich op onderzoek en onderwijs aangaande de invloed van governance en sociale, maatschappelijke en milieu-effecten op financiële beleggingen en markten. Daarnaast heeft ECCE volop aandacht voor het gesprek tussen beleggers en ondernemingen over het beleid en de prestaties van de laatsten op niet-financieel vlak. Bij het instituut zijn specialisten werkzaam op uiteenlopende gebieden binnen het financiële spectrum van aandelen tot vastgoed en van vastrentende beleggingen tot impact investing. ECSP is een onafhankelijk kennis- en leercentrum dat zich richt op Europese filantropische vermogensfondsen. Het is in 2010 opgericht door Erasmus School of Economics (ESE) en Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam en een vooraanstaande Nederlandse familiestichting. ECSP ondersteunt en stimuleert familiefondsen, onafhankelijke fondsen en corporate foundations bij het behalen van een maximaal maatschappelijk resultaat. Het centrum voert daartoe praktijkgericht onderzoek uit en biedt toegespitste opleidingsprogramma s en adviesdiensten aan. Daarnaast organiseert ECSP evenementen voor professionals werkzaam in de filantropie. Prof. dr. Harry Hummels Harry Hummels is Professor Ethiek, Organisaties en Samenleving aan Maastricht University. Hij is tevens fellow van het aan de Universiteit verbonden European Centre for Corporate Engagement (ECCE). Naast zijn academisch werk is Harry managing director van ACTIAM Impact Investing, een vooraanstaande professionele vermogensbeheerder gespecialiseerd in impact investment. De organisatie is bekend om haar investeringen in microfinanciering en in het lokale MKB in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Ook is Harry Europees Liaison van de Global Impact Investing Network (GIIN) en heeft hij zitting in het bestuur van Society Impact. Harry houdt van koken, reizen met zijn vrouw en dochters, lezen en sporten maar overdrijft dat laatste niet. Michiel C. de Wilde, MBA Michiel de Wilde is algemeen directeur van het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP). Na het behalen van een MBA aan Nyenrode is hij zes jaar organisatie-adviseur bij McKinsey en tien jaar ondernemer geweest. Daarna heeft hij de overstap gemaakt naar de wereld van duurzaamheid, internationale ontwikkeling en armoedebestrijding. Hij was sindsdien directeur/bestuurder van Aidenvironment, het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), PharmAccess Foundation en de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Michiel coacht daarnaast al ruim tien jaar jonge projectmanagers van managementbureau Boer & Croon. Michiel woont in Den Haag met zijn partner Alexandra en hun drie schoolgaande kinderen Nicky, Charlotte en Nout.

5 Module I ECCE Familiewaarden, visie en leiderschap Vermogensbeheer I Hoe gaat u op een verantwoorde wijze om Module II ECCE Vermogensbeheer II Tijdens deze bijeenkomst wordt u bijge- Impact investing Een recente ontwikkeling in het beleggings- Verantwoord investeren en doneren met uw vermogen en welke uitgangspunten praat over de laatste ontwikkelingen in de landschap is impact investeren. Financiële begint bij de maatschappelijke waarden hanteert u bij het beheer daarvan? Deze theorie en de praktijk van het beleggen. U en maatschappelijke doelstellingen gaan en doelstellingen die families wensen na bijeenkomst gaat in op de doelstellingen, maakt kennis met beleggingstheorieën, de daarbij hand in hand. Aan de hand van te streven. Deze bijeenkomst gaat in op de het beleid, de uitbesteding en de monito- verhouding tussen risico s en rendements- enkele voorbeelden uit de praktijk van voor- drijfveren van (de besluitvormers binnen) ring van uw vermogensbeheer. verwachtingen, het beheersen van risico s, aanstaande families wordt duidelijk wat dit de familie en de visie en leiderschap die de maatschappelijke en ethische aspecten nieuwe fenomeen inhoudt. familie toont in haar financiële betrokken- van het beleggen en het beleggen in ver- heid bij de samenleving. schillende asset classes. U schrijft zelf uw beleggingsstatuut. Module III ECSP Filantropie en maatschappelijke vraagstukken Tijdens deze bijeenkomst maakt u kennis met het begrip filantropie en de betekenis van filantropie binnen de huidige maatschappelijke context. We verkennen de huidige en toekomstige maatschappelijke vraagstukken waar filantropie zich op kan richten en gaan Strategische filantropie Wat is strategische filantropie en wat zijn de verschillen met de traditionele aanpak? Hoe combineert u uw idealen met de wens om effectief te doneren of maatschappelijk te investeren? Tijdens deze bijeenkomst geven we u inzicht in verschillende vormen van filantropie en scherpt u uw beeld aan van de wijze waarop u filantropie wilt bedrijven. Module IV ECSP Een effectieve filantropische organisatie Op basis van uw waarden en idealen bepaalt u de visie, missie, ambities en doelstellingen van een eigen filantropische organisatie. We bespreken met u de belang rijkste strategische en organisatorische keuzes, en gaan in op de relevante wet- en regelgeving, governance, en de relaties met verschillende stakeholders. Interventies en impact Hoe weet u of de projecten die u financiert ook impact hebben? Vanuit een strategisch perspectief behandelen we het belang van een goede theory of change en de belangrijkste aandachtspunten bij het selecteren van projecten en partners. Ook gaan we dieper in op de verschillende technieken voor het monitoren en evalueren van projecten. uitgebreid in op de specifieke karakteristieken van familiefilantropie.

6 Opbouw en plaats van samenkomst Praktische informatie Het programma vindt plaats in juli, september en november 2015 en in januari 2016: Het programma vindt plaats op locaties met hoogwaardige Module I, 6 en 7 juli 2015 in Maastricht en omgeving faciliteiten in Nederland. s Avonds wordt er gedineerd op bijzondere Module II, 28 en 29 september 2015 in Amsterdam plaatsen, waarbij een inspirerende gastspreker uitgenodigd wordt. Module III, 23 en 24 november 2015 in Amsterdam Module I vindt plaats in Maastricht en omgeving, module II en III in Module IV, 25 en 26 januari 2016 in Rotterdam en omgeving Amsterdam en module IV in Rotterdam en omgeving. Een bezoek aan de kunstbeurs PAN Amsterdam maakt onderdeel uit van het De kosten voor het totale programma bedragen 9.500,- per programma. persoon inclusief maaltijden en consumpties tijdens het programma, maar exclusief BTW en accommodatie. U wordt verzocht uw eigen accommodatie vast te leggen al voorzien wij u daarbij graag van advies. Aanmelding en inlichtingen Prof. dr. Harry Hummels Harry Hummels (ECCE) en Michiel de Wilde (ECSP) zijn inhoudelijk verantwoordelijk voor het programma. De operationele leiding is in handen van Mirjam Locadia (ECSP). Wij nodigen u van harte uit om contact op te nemen als uw interesse gewekt is. Michiel de Wilde, MBA Dr. Mirjam Locadia

7 Erasmus Centre for Strategic Philanthropy ECCE Tongersestraat LM Maastricht T: W: ECSP Burgemeester Oudlaan PA Rotterdam T: W:

ERASMUS CENTRE FOR STRATEGIC PHILANTHROPY

ERASMUS CENTRE FOR STRATEGIC PHILANTHROPY & ERASMUS CENTRE FOR STRATEGIC PHILANTHROPY Post Academische Opleiding (PAO) Besturen van Filantropische Fondsen Contact en Informatie: Vrije Universiteit Amsterdam Erasmus Centre for Strategic Philanthropy

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7 VERMOGENSFONDSEN ALS FINANCIER VAN PUBLIEKE DOELEN Michiel de Wilde en Lucas Meijs

HOOFDSTUK 7 VERMOGENSFONDSEN ALS FINANCIER VAN PUBLIEKE DOELEN Michiel de Wilde en Lucas Meijs HOOFDSTUK 7 VERMOGENSFONDSEN ALS FINANCIER VAN PUBLIEKE DOELEN Michiel de Wilde en Lucas Meijs Dit hoofdstuk is onderdeel van de publicatie Filantropie in Nederland, onder redactie van Lucas Meijs, een

Nadere informatie

POST ACADEMISCHE OPLEIDING BESTUREN VAN FILANTROPISCHE FONDSEN THEORIE EN PRAKTIJK VOOR (TOEKOMSTIGE) BESTUURSLEDEN

POST ACADEMISCHE OPLEIDING BESTUREN VAN FILANTROPISCHE FONDSEN THEORIE EN PRAKTIJK VOOR (TOEKOMSTIGE) BESTUURSLEDEN POST ACADEMISCHE OPLEIDING BESTUREN VAN FILANTROPISCHE FONDSEN T AF DR THEORIE EN PRAKTIJK VOOR (TOEKOMSTIGE) BESTUURSLEDEN Voorwoord Voor u ligt de brochure van de Post Academische Opleiding (PAO) Besturen

Nadere informatie

EXECUTIVE MANAGEMENT PROGRAMME

EXECUTIVE MANAGEMENT PROGRAMME ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY EXECUTIVE EDUCATION AND ORGANISATIONAL DEVELOPMENT Open Programmes EXECUTIVE MANAGEMENT PROGRAMME VOOR NON-PROFIT EN CHARITATIEVE ORGANISATIES VERGROOT

Nadere informatie

RSM DIPLOMA PROGRAMMA

RSM DIPLOMA PROGRAMMA ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY EXECUTIVE EDUCATION AND ORGANISATIONAL DEVELOPMENT Open Programmes RSM DIPLOMA PROGRAMMA VOOR NON-PROFIT ORGANISATIES VERGROOT DE IMPACT VAN UW ORGANISATIE

Nadere informatie

MODULAIR EXECUTIVE MBA

MODULAIR EXECUTIVE MBA pdfpad.com/flags/ MODULAIR EXECUTIVE MBA IN BUSINESS & IT IN FOOD & FINANCE IN PUBLIC & PRIVATE LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INHOUDSOPGAVE Welkom 3 Over Nyenrode

Nadere informatie

Mini MBA. Zorgmanagement. Leer hoe u management en het primaire zorgproces sterker kunt verbinden. Up to date in 9 dagen!

Mini MBA. Zorgmanagement. Leer hoe u management en het primaire zorgproces sterker kunt verbinden. Up to date in 9 dagen! Mini MBA Zorgmanagement Leer hoe u management en het primaire zorgproces sterker kunt verbinden Up to date in 9 dagen! Nieuwe inzichten en actuele visies op: Ondernemen in de zorg, Financieel Management,

Nadere informatie

Bent u net zo onafhankelijk?

Bent u net zo onafhankelijk? No2 juli 2012 Nieuwsbrief Bent u net zo onafhankelijk? Wealth Management Partners hanteert de slogan Net zo onafhankelijk als u. Maar bent u als bestuur inderdaad onafhankelijk? Regelmatig komen wij situaties

Nadere informatie

Leergang Effectief Publiek Leiderschap

Leergang Effectief Publiek Leiderschap CENTRUM VOOR STRATEGIE EN LEIDERSCHAP Leergang Effectief Publiek Leiderschap Editie 2014-2015 PBLQ ROI CSL 1 nationale als lokale en regionale overheden, zelfstandige bestuursorganen en sectoren als veiligheid,

Nadere informatie

rotterdam school of management erasmus university parttime master bedrijfskunde 2015-2017 Voor mensen met Start 3 september

rotterdam school of management erasmus university parttime master bedrijfskunde 2015-2017 Voor mensen met Start 3 september rotterdam school of management erasmus university parttime master bedrijfskunde 2015-2017 2015ambitie Voor mensen met Start 3 september The business school that thinks and lives in the future Inzicht in

Nadere informatie

Programmamanager Sociale Initiatieven

Programmamanager Sociale Initiatieven Programmamanager Sociale Initiatieven Beschrijving van Organisatie & Positie Adessium Referentie: 28209 De informatie die in dit document is opgenomen is vertrouwelijk. Openbaarmaking, vermenigvuldiging,

Nadere informatie

Leergang IT Regie Management

Leergang IT Regie Management NYENRODE INTEREXCELLENT CERTIFICATE PROGRAM Leergang IT Regie Management 2e editie 2015-2016 Leidend in management Nyenrode InterExcellent Certified Program Het Nyenrode InterExcellent Certificate Program

Nadere informatie

ADVANCED MANAGEMENT PROGRAM

ADVANCED MANAGEMENT PROGRAM ADVANCED MANAGEMENT PROGRAM AFSTAND NEMEN OM SCHERPER TE ZIEN LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 2 VOORWOORD Het Advanced Management Program (AMP) biedt u ruimte om afstand

Nadere informatie

Metropool 14 2016-2017. NSOB Nederlandse School voor Openbaar Bestuur Lange Voorhout 17 2514 EB Den Haag tel. 070 302 49 10

Metropool 14 2016-2017. NSOB Nederlandse School voor Openbaar Bestuur Lange Voorhout 17 2514 EB Den Haag tel. 070 302 49 10 Metropool 14 2016-2017 NSOB Nederlandse School voor Openbaar Bestuur Lange Voorhout 17 2514 EB Den Haag tel. 070 302 49 10 PBLQ ROI Opleiding, Coaching en Advies voor de Publieke sector Van de Spiegelstraat

Nadere informatie

Praktische Workforce Management. Masterclasses Opleidingen Trainingen Workshops

Praktische Workforce Management. Masterclasses Opleidingen Trainingen Workshops Praktische Workforce Management Masterclasses Opleidingen Trainingen Workshops Inhoudsopgave PlanMen Academy > 4 Open trainingen Workforce Management > 5 Post hbo opleiding Workforce Management > 6 Certificering

Nadere informatie

Programmamanager Mens & Natuur

Programmamanager Mens & Natuur Programmamanager Mens & Natuur Beschrijving van Organisatie & Positie Adessium Referentie: 28202 De informatie die in dit document is opgenomen is vertrouwelijk. Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding

Nadere informatie

MBA op z n Rotterdams

MBA op z n Rotterdams Rotterdam Business School MBA op z n Rotterdams overtref jezelf 2 inhoud 3 Een praktijkgericht kennisinstituut 5 Een nuchtere aanpak 7 Aandacht en ontwikkeling 8 Het programma 11 Toelating en aanmelding

Nadere informatie

FM MANAGEMENT COURSE SAMENWERKEN

FM MANAGEMENT COURSE SAMENWERKEN 09 15 12 15 FM MANAGEMENT COURSE SAMENWERKEN In de tweede helft van 2015 organiseren wij de FM Management Course Samenwerken exclusief voor facilitair managers van de grotere organisaties in Nederland.

Nadere informatie

T B. Jaarverslag 2014

T B. Jaarverslag 2014 arverslag T B Jaarverslag 2014 Het jaarverslag van Triodos Bank is ook online beschikbaar. Bekijk het online jaarverslag 2014 op www.triodos.nl/jaarverslag. Hier staat meer gedetailleerde informatie,

Nadere informatie

T B. Jaarverslag 2014

T B. Jaarverslag 2014 arverslag T B Jaarverslag 2014 Het jaarverslag van Triodos Bank is ook online beschikbaar. Bekijk het online jaarverslag 2014 op www.triodos.nl/jaarverslag. Hier staat meer gedetailleerde informatie,

Nadere informatie

Course Strategic Health Management

Course Strategic Health Management Course Strategic Health Management Become a Master of Health Management InHealth Orteliuslaan 1-27 3528 InHealth BA Utrecht Orteliuslaan 1-27 3528 T 0343 BA Utrecht 59 49 63 E info@inhealth.nl T 0343 59

Nadere informatie

Lean leren, Lean leiden, Lean zijn

Lean leren, Lean leiden, Lean zijn Lean leren, Lean leiden, Lean zijn LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP nyenrode. A reward for life Lean leren, Lean leiden, Lean zijn Om als organisatie te groeien zult u voortdurend de kwaliteit

Nadere informatie

Master of Strategic Urban Studies 2015-2016. zesde uitvoering

Master of Strategic Urban Studies 2015-2016. zesde uitvoering Master of Strategic Urban Studies 2015-2016 zesde uitvoering MSUS Kenmerken van de opleiding - focus op sociale en economische dynamiek en governance van de stad - integraal en interdisciplinair - een

Nadere informatie

T B. Jaarverslag 2014

T B. Jaarverslag 2014 arverslag T B Jaarverslag 2014 Het jaarverslag van Triodos Bank is ook online beschikbaar. Bekijk het online jaarverslag 2014 op www.triodos.nl/jaarverslag. Hier staat meer gedetailleerde informatie,

Nadere informatie

MVO Jaarverslag 2010 Veerkracht. MVO Verslag 20

MVO Jaarverslag 2010 Veerkracht. MVO Verslag 20 MVO Jaarverslag 2010 Veerkracht MVO Verslag 20 1 2 Mn Services en maatschappelijk verantwoord ondernemen Inhoudsopgave mvo jaarverslag 2010 2 Woord vooraf: Veerkracht 4 Over dit verslag 8 Samenvatting

Nadere informatie

Succesvol Besturen van Wooncorporaties (SBW)

Succesvol Besturen van Wooncorporaties (SBW) INTERUNIVERSITAIR CENTRUM VOOR ORGANISATIE- EN VERANDERKUNDE Succesvol Besturen van Wooncorporaties (SBW) Een professionaliseringstraject gericht op het ontwikkelen van betekenisvol en effectief leiderschap

Nadere informatie

Filantropie en de vermogenden in Nederland. De brug tussen gever en impact

Filantropie en de vermogenden in Nederland. De brug tussen gever en impact Filantropie en de vermogenden in Nederland De brug tussen gever en impact Diana van Maasdijk Inhoudsopgave Voorwoord 2 Methodologie 3 Belangrijkste bevindingen 4 Introductie 5 Respondenten 7 Wat zij denken

Nadere informatie

Teslin Capital Management BV. Fatsoenlijk Ondernemen en Investeren

Teslin Capital Management BV. Fatsoenlijk Ondernemen en Investeren Teslin Capital Management BV Fatsoenlijk Ondernemen en Investeren Versie november 2014 2 Onze visie: Een onderneming heeft als doel waarde te creëren op de lange termijn, met inachtneming van de belangen

Nadere informatie

NYENRODE executive pensions program

NYENRODE executive pensions program NYENRODE executive pensions program inhoudsopgave 3 Voorwoord 4 Executive Pensions Program 6 Overzicht 9 Het programma 10 Specifiek 12 Investering en locatie 13 Toelichting per module 19 Lijst met deelnemende

Nadere informatie

FINANCE EXECUTIVE MASTER IN SAMENWERKEN IN ALLIANTIES, NETWERKEN EN PARTNERSHIPS

FINANCE EXECUTIVE MASTER IN SAMENWERKEN IN ALLIANTIES, NETWERKEN EN PARTNERSHIPS FINANCE EXECUTIVE MASTER IN SAMENWERKEN IN ALLIANTIES, NETWERKEN EN PARTNERSHIPS 1 What if alliances and partnerships are more than buzz words? Wat gebeurt er als......allianties en partnerships meer zijn

Nadere informatie