Waarvoor staat Elke stap telt!?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarvoor staat Elke stap telt!?"

Transcriptie

1 Waarvoor staat Elke stap telt!? Regelmatig bewegen helpt om gezond oud te worden. Veel ouderen bewegen te weinig. OKRA, de grootste beweging voor 55-plussers in Vlaanderen en Brussel, doet daar iets aan. Haar sportfederatie, OKRA-SPORT, werkte met deskundige partners twee jaar lang aan een succesvol wandelproject: Elke stap telt!. Elke stap telt! zette 55-plussers aan het wandelen. Zowel de niet actieve senioren/instappers, de minder actieve senioren als de sportieve senioren deden mee. Allemaal legden ze bij de start een wandeltest af. Die bepaalde hun instapniveau. Ieder kon wandelen naargelang zijn conditie dankzij de twaalf startniveaus en 21 opbouwplannen. Tien weken lang stapten de deelnemers individueel en in groep en met een stappenteller. Dankzij de opbouwplannen die ze ontvingen in een hip wandeldoosje, waren een betere conditie en gezondheidsvoordeel gegarandeerd. Stevige partners De Vlaamse overheid ondersteunde dit project. Ook de CM is initiatieven genegen die de gezondheid van ouderen verbeteren. K.U.Leuven verzorgde de wetenschappelijke basis van Elke stap telt! en werkte de begintest en opbouwplannen uit. VIGeZ stond in voor de vorming van de vrijwilligers rond het motiveren van leeftijdsgenoten en de evaluatie van het project.

2 Elke stap telt! boekt resultaat (Wim Bogaert en Ingrid Peeters, OKRA-SPORT) Wandelen naar de maan en terug. Een toren van doosjes, hoger dan de kathedraal van Antwerpen. Een jaar en vier maanden aan één stuk stappen. Dit zijn de cijfers en resultaten van twee jaar Elke stap telt!. In vele OKRA-trefpunten werd er gewandeld dat het een lieve lust was. Nu zet dit project zijn laatste stappen. Reden genoeg om een blik te werpen op de cijfers en resultaten. Wat al duidelijk was: het project duurt tien weken, er zijn twaalf instapniveaus, het is gratis voor deelnemers en er werd vooraf een conditietest afgenomen. Naar de maan In totaal namen zo n zevenduizend senioren deel. Samen zetten ze ruim 1,1 miljard stappen, goed voor km. Dat is 133 keer van Brussel naar New York, twintig rondjes rond de aarde of heen en terug naar de maan. Ook bewoners van twintig woonzorgcentra namen deel, al dan niet samen met het lokale trefpunt. Elke deelnemer ontving een wandeldoosje maar ook in de boekhandel werden nog eens 831 wandeldoosjes verkocht. Als je al deze doosjes op elkaar legt, krijg je een gigantische toren van 157 meter hoog. Dat is 34 meter hoger dan de Onze-Lieve- Vrouwekathedraal in Antwerpen. Al deze doosjes wegen samen zo n twee ton. Enthousiast Er stapten 390 trefpunten in het project in. Elke stap telt! duurde tien weken. Dat wil dus zeggen dat er groepsessies werden georganiseerd. Deze namen samen uren in beslag. We kunnen dus stellen dat er gedurende één jaar en vier maanden aan één stuk werd gewandeld. 36 procent van de deelnemende trefpunten heeft zijn wandelwerking sinds de deelname aan het project uitgebreid. Het OKRA-trefpunt Kasterlee kreeg de grootste groep samen met 138 deelnemers.

3 Elke stap telt! : opzet en resultaten Christophe Delecluse en Filip Boen, K.U.Leuven Wetenschappelijke studies hebben duidelijk aangetoond dat een actieve levensstijl bijdraagt tot een goede levenskwaliteit en een lager risico op ziekte bij ouderen. Toch behaalt slechts een minderheid van de 55-plussers de dagelijks aanbevolen norm van fysieke activiteit. Het wandelprogramma Elke stap telt! wilde daar iets aan doen. In opdracht van OKRA ontwikkelde de K.U.Leuven het programma met als doel een zo groot mogelijke groep van 55-plussers te activeren en een maximaal effect te realiseren. Vier componenten in het opzet van het trainingsprogramma spelen hierbij een cruciale rol. Allereerst wordt rekening gehouden met het beginniveau van de deelnemer. Hierdoor blijft het programma voldoende laagdrempelig voor de minst actieve oudere maar tevens voldoende uitdagend voor de al actieve 55-plusser. Ten tweede is het programma progressief opbouwend waardoor ieder op zijn/haar niveau vorderingen maakt. Bovendien is het concept eenvoudig en kunnen de begintests door vrijwilligers (bijvoorbeeld andere ouderen) afgenomen worden. Tot slot werd er vanuit gegaan dat het gebruik van de stappenteller de deelnemer een permanente feedback oplevert die extra motiverend werkt. Onderzoek Maar boekten de deelnemers aan het tien weken durende wandelprogramma van Elke stap telt! daadwerkelijk vooruitgang? Om op deze vraag een wetenschappelijk antwoord te kunnen bieden, hebben we een groep deelnemende 55-plussers vergeleken met een gelijkaardige groep niet-deelnemende 55-plussers. Allereerst vormden we uit 34 OKRA-trefpunten die in september/oktober 2009 opstartten een interventiegroep van 274 deelnemers. Deze interventiegroep werd bij aanvang en afloop van het wandelprogramma op verschillende parameters gemeten (bijvoorbeeld wandelfitheid en welzijn). Diezelfde metingen werden op het hetzelfde moment afgenomen bij 96 deelnemers uit 12 OKRA-trefpunten die pas in maart 2010 met het wandelprogramma zouden starten. Zij vormden dus een controlegroep.

4 Resultaat Uit de resultaten bleek dat de deelnemers uit de interventiegroep een significante vooruitgang boekten op een wandeltest van zes minuten, terwijl de deelnemers uit de controlegroep stabiel bleven. Daarnaast vonden we dat de interventiegroep meer lichamelijk welzijn en minder gevoelens van angst rapporteerde na de interventie, daar waar de controlegroep gelijk bleef. Verder stelden we vast dat de deelnemers uit de interventiegroep tijdens het wandelprogramma gemotiveerder waren om te wandelen maar deelnemers uit de controlegroep niet. Ten slotte bleek de steun die de deelnemers vanuit de trekker van hun trefpunt ervoeren, een belangrijke voorspeller van de vooruitgang op de wandeltest. Deze laatste bevinding wijst op de cruciale rol die de trekkers en mededeelnemers spelen in het begeleiden en motiveren van deelnemers aan sport- en gezondheidsinitiatieven binnen sociaal-culturele verenigingen. Hoewel er op een aantal vlakken geen effecten werden gevonden (bijvoorbeeld psychologisch welzijn, zelfgerapporteerde fysieke activiteit en kracht), suggereren deze resultaten dat het wandelprogramma van Elke stap telt! binnen de context van OKRA wel degelijk de gezondheid bevorderde. Dit effect moet ook beschouwd worden in het licht van de korte duur, de beperkte professionele omkadering en de lage algemene kost van de interventie per individuele deelnemer. Deze specifieke kenmerken van Elke stap telt! maken implementatie op grote schaal mogelijk en wenselijk.

5 Enthousiaste trekkers (Jo Tambuyzer, VIGeZ) De trekkers zijn erg positief over het project Elke stap telt!. Dat blijkt uit een vragenlijst over het project. De enquête peilde naar beoordelingen over de infosessies van OKRA, hoe goed deelnemers te motiveren waren, het materiaal en het verloop van het project. Maar liefst 119 trekkers stuurden een ingevulde vragenlijst terug. Bij dit onderzoek gebruikten we voor alle gesloten vragen dezelfde schaal. Eén stond voor zeker niet eens met de stelling, twee voor eerder niet eens, drie voor neutraal, vier voor eerder wel eens en vijf voor zeker wel eens. Maar liefst 94 procent van de trekkers beoordeelde de infosessies als eerder wel tot zeker wel duidelijk. Bijna 90 procent vond de infosessies aangenaam. Met een gemiddelde score van 4,45 werden de lesgevers die de infosessies begeleidden duidelijk als deskundig beoordeeld. Bij een open vraag waarbij de trekkers eventueel suggesties ter verbetering konden maken, gaven ze wel eens aan dat de stappentellers en het bepalen van het instapniveau eenvoudiger zouden mogen zijn. Toch scoorden de stappentellers 4,33 (85 procent van de trekkers scoorden 4 of 5) wat het gebruiksgemak betreft en scoorde het berekenen van het instapniveau nog 4,06 (79 procent duidde score 4 of 5 aan). Enthousiaste deelnemers Een trefpunt kon gemiddeld 31 deelnemers motiveren om deel te nemen aan het project. De trekkers van de trefpunten die de enquête invulden, hadden dus samen ongeveer deelnemers onder hun vleugels. Omdat lang niet iedereen de vragenlijst terugstuurde, gaat het in werkelijkheid over nog veel meer deelnemers. Gemiddeld was ongeveer een vierde van de deelnemers instapper. Gemiddeld 27 deelnemers per trefpunt doorliepen het hele project, waarvan 6 instappers. Instappers moeilijk te bereiken Elke stap telt! wilde uitdrukkelijk ook mensen bereiken die amper nog wandelden, de zogenaamde instappers. Dat bleek echter niet zo makkelijk. De gemiddelde score van

6 2,9 (3 is neutraal ) wijst erop dat sommigen hier moeilijkheden mee hadden (39 procent vond het zeker niet makkelijk of eerder niet makkelijk ). Maar het was makkelijker de deelnemers te motiveren om het project helemaal te doorlopen eens betrokken. Eens gemotiveerd, was er veel enthousiasme. Dit blijkt sterk uit schriftelijke toevoegingen van trekkers wanneer we vroegen naar suggesties ter verbetering of opmerkingen: een heel aantal trekkers onderstreepte een groot enthousiasme onder de deelnemende groepen. Degelijk projectmateriaal Sommige trekkers kaartten aan dat het bijbestellen van het materiaal wat vlotter kon en/of het materiaal soms onvoldoende voorradig was. Toch vonden ze de wandelbox erg degelijk (gemiddelde score van 4,5) en bovendien leuk in gebruik (gemiddeld 4,4). Ook het papierwerk namen de meesten erbij, al was de administratie iets minder eenvoudig (gemiddeld 3,6). Goede sfeer Bij de vraag of er een goede groepssfeer was tijdens het project, gaven de trekkers een gemiddelde score van maar liefst 4,8 aan (de hoogste score van alle vragen). Concreet gaf 78 procent van de trekkers de maximumscore. Blijven stappen Al vonden de instappers het iets minder makkelijk (gemiddeld 3,6) dan de andere deelnemers om het project vol te houden (gemiddeld 4,4), maar liefst 74 procent van de trekkers duidde eerder wel of zeker wel aan bij de vraag of instappers ook na het project actief wilden blijven. Er is een nog hogere score voor de andere deelnemers (gemiddeld 4,4). Iets meer dan 90 procent van de trekkers gaf eerder wel of zeker wel aan op de vraag of andere deelnemers ook na het project actief willen blijven. Dit geeft aan dat het nut van het project niet beperkt blijft tot het project zelf maar dat mensen effectief aangezet worden om meer te bewegen! De trekkers gaven aan dat ze het slotmoment als erg aangenaam ervoeren. 92 procent van de trekkers duidde eerder wel of zeker wel aan bij de vraag of ze het slotmoment aangenaam vonden. Dat bewijst dat het project ook een waardige afsluiter kende.

Telt elke stap? Waarom wandelen werkt

Telt elke stap? Waarom wandelen werkt Telt elke stap? Waarom wandelen werkt Filip Boen Christophe Delecluse Johan Pelssers Evelien Van Roie Eva Kennis An Bogaerts Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FABER) Studiedag Elke Stap

Nadere informatie

Formulieren. 33Prestatieformulier lesgever Logo: stuur dit formulier door na de sessie met de winkeloefening

Formulieren. 33Prestatieformulier lesgever Logo: stuur dit formulier door na de sessie met de winkeloefening Formulieren Instapcontract: bezorg dit formulier ten laatste twee weken voor de maand waarin jullie willen starten aan het Algemeen Secretariaat van OKRA-SPORT+ (info@okrasport.be of t.a.v. OKRA-SPORT+

Nadere informatie

EVALUATIE ELKE STAP TELT OKRA-SPORT

EVALUATIE ELKE STAP TELT OKRA-SPORT EVALUATIE ELKE STAP TELT OKRA-SPORT Eindrapport Jo Tambuyzer Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie 28/02/2011 2 Inhoudstafel A Elke stap telt : projectinhoud en situering 3 1) Inleiding

Nadere informatie

lekker actief Praktische tips en afspraken

lekker actief Praktische tips en afspraken lekker actief Praktische tips en afspraken Hoe instappen? Drie startmomenten: Maart 2018 September 2018 Maart 2019 Stap 1: Invullen instapcontract Ten laatste 2 weken voor de maand waarin jullie willen

Nadere informatie

Ouderen in beweging: Hoe kunnen we senioren motiveren om meer fysiek actief te worden (en te blijven)

Ouderen in beweging: Hoe kunnen we senioren motiveren om meer fysiek actief te worden (en te blijven) Ouderen in beweging: Hoe kunnen we senioren motiveren om meer fysiek actief te worden (en te blijven) Filip Boen FaBeR Lessen voor de 21 ste eeuw 19/12/2011 Leuven Opwarming Benidorm Bastards hangouderen

Nadere informatie

Praktijkdag Lekker Actief

Praktijkdag Lekker Actief Praktijkdag 2018 - Lekker Actief Ingrid Peeters, directeur OKRA-SPORT + Info en contact ingrid.peeters@okrasportplus.be www.psylos.be/praktijkdag Project rond voeding en beweging 2017-2020 VZW OKRA-SPORT+

Nadere informatie

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Nadat uit onderzoek bleek dat minder dan een kwart van de 50-plussers voldoende beweegt of

Nadere informatie

WAT? Bewegen Doorbreken van (langdurig) zitgedrag Gezonde voeding. Een afgelijnd, concreet en in tijd beperkt project.

WAT? Bewegen Doorbreken van (langdurig) zitgedrag Gezonde voeding. Een afgelijnd, concreet en in tijd beperkt project. BASIS BASIS WAT? Drie facetten: Bewegen Doorbreken van (langdurig) zitgedrag Gezonde voeding Een afgelijnd, concreet en in tijd beperkt project. Duur: 12 weken Individueel werken aan een persoonlijke doelstelling

Nadere informatie

In Beweging! Lizette Wattel Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc 1-2-2015

In Beweging! Lizette Wattel Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc 1-2-2015 2015 In Beweging! Lizette Wattel Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc 1-2-2015 IN BEWEGING IMPLEMENTATIE VAN EEN BEST PRACTICE BINNEN HET UNO-VUMC. EINDVERSLAG INLEIDING Ouderen in woonzorgcentra

Nadere informatie

Praktische afspraken. We maken je graag wegwijs via een aantal praktische afspraken rond:

Praktische afspraken. We maken je graag wegwijs via een aantal praktische afspraken rond: Praktische afspraken We maken je graag wegwijs via een aantal praktische afspraken rond: 1. 2. 3. 4. 5. Samenwerking Instappen Overzicht materialen Promotie Helpdeks -1- 1. Samenwerking We willen met dit

Nadere informatie

Elke stap telt. Werkblad beschrijving interventie voor Goed Beschreven. t.b.v. Menukaart Sportimpuls

Elke stap telt. Werkblad beschrijving interventie voor Goed Beschreven. t.b.v. Menukaart Sportimpuls Elke stap telt Werkblad beschrijving interventie voor Goed Beschreven t.b.v. Menukaart Sportimpuls Originele versie: maart 2013, versie 1.0 Versie MSI: oktober 2013 Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad

Nadere informatie

Wat levert Stappen nu op? - Resultaten van het project Stappen Gent

Wat levert Stappen nu op? - Resultaten van het project Stappen Gent Wat levert 10 000 Stappen nu op? - Resultaten van het project 10 000 Stappen Via een wetenschappelijk onderzoek is nagegaan of een dergelijke aanpak wel effectief is om de se bevolking te bereiken en om

Nadere informatie

Elke stap telt. Wandelen met Delta geeft energie! Evaluatie 2014

Elke stap telt. Wandelen met Delta geeft energie! Evaluatie 2014 Elke stap telt Wandelen met Delta geeft energie! Evaluatie 2014 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 2 VOORBEREIDING... 2 Materialen... 2 Scholing vrijwiliggers... 3 PR en werving... 3 Samenwerkingspartners... 5

Nadere informatie

Chapter 9 CHAPTER 9. Samenvatting

Chapter 9 CHAPTER 9. Samenvatting CHAPTER 9 Samenvatting 115 Kanker en behandelingen voor kanker kunnen grote invloed hebben op de lichamelijke gezondheid en het psychisch functioneren van mensen. Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit

Nadere informatie

Bewuste keuze. Integraal gezondheidsproject Naam: lekker actief. Ervaringen vorige projecten

Bewuste keuze. Integraal gezondheidsproject Naam: lekker actief. Ervaringen vorige projecten Waarom dit project? Onderzoek toont aan dat: Slechts 22% van de 65 tot 74 jarigen en 8% van de 75-plussers voldoende beweegt ifv gezondheidsnorm. Sportparticipatie daalt bij het ouder worden Slechts 16%

Nadere informatie

Geven en ontvangen van steun in de context van een chronische ziekte.

Geven en ontvangen van steun in de context van een chronische ziekte. Een chronische en progressieve aandoening zoals multiple sclerose (MS) heeft vaak grote consequenties voor het leven van patiënten en hun intieme partners. Naast het omgaan met de fysieke beperkingen van

Nadere informatie

Bankrelatie : Zeelaan 111. Kantoor Fidec De Panne BVBA. Luyssen W. Zakenkant. Zeelaan De Panne.

Bankrelatie : Zeelaan 111. Kantoor Fidec De Panne BVBA. Luyssen W. Zakenkant. Zeelaan De Panne. MAANDBLAD DE PANNE-ADINKERKE Secretariaat Micheline Blomme-Claeys Bankrelatie : 738-0077109-16 Dagelijks Bestuur Georges Devacht, Roger Ghysel Veurnestraat 237 p.a. Veurnestraat 237 8660 De Panne 8660

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 hoofdstuk 3

Hoofdstuk 2 hoofdstuk 3 s Samenvatting Door de hogere participatiegraad van oudere werknemers en de afname van de aanwas van jongere werknemers door daling van het geboortecijfer (ontgroening) vergrijst de beroepsbevolking.

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Praktisch Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 is de algemene inleiding van dit proefschrift. Samenvattend, depressie is een veelvoorkomende stoornis met een grote impact op zowel het

Hoofdstuk 1 is de algemene inleiding van dit proefschrift. Samenvattend, depressie is een veelvoorkomende stoornis met een grote impact op zowel het Samenvatting Hoofdstuk 1 is de algemene inleiding van dit proefschrift. Samenvattend, depressie is een veelvoorkomende stoornis met een grote impact op zowel het individu als op populatieniveau. Effectieve

Nadere informatie

VirtueleThuiszorg = preventieve inzet Voor Diabetes Mellitus Type 2 en Gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico

VirtueleThuiszorg = preventieve inzet Voor Diabetes Mellitus Type 2 en Gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico VirtueleThuiszorg = preventieve inzet Voor Diabetes Mellitus Type 2 en Gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico Diabetes Mellitus type 2 (DM2) wordt door verschillende experts aangeduid als een leefstijlziekte

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting In Nederland is het Cerebro Vasculair Accident (CVA= hersenbloeding of herseninfarct) de derde doodsoorzaak. Van degenen die getroffen worden door een CVA overleeft ongeveer 75%. Veel van

Nadere informatie

COLOFON. Dit draaiboek is een uitgave van: Stichting Oranjerun.nl Ol Horn 4 9883 RC Oldehove. Tel: 0611345392 www.oranjerun.nl info@oranjerun.

COLOFON. Dit draaiboek is een uitgave van: Stichting Oranjerun.nl Ol Horn 4 9883 RC Oldehove. Tel: 0611345392 www.oranjerun.nl info@oranjerun. 1 COLOFON Dit draaiboek is een uitgave van: Stichting Oranjerun.nl Ol Horn 4 9883 RC Oldehove Tel: 0611345392 www.oranjerun.nl info@oranjerun.nl Versie 1.0, november 2014 2 INHOUDSOPGAVE COLOFON... 2 1.

Nadere informatie

samenvatting Opzet van het onderzoek

samenvatting Opzet van het onderzoek 167 Angst en depressie komen vaak voor bij kinderen. Angst en depressie beïnvloeden niet alleen het huidige welbevinden van kinderen, maar kunnen ook een negatieve invloed hebben op hun verdere leven.

Nadere informatie

Hardloopprogramma Run to The Start stimuleert bewegen en lidmaatschap bij de atletiekvereniging Tessa Magnée en Cindy Veenhof

Hardloopprogramma Run to The Start stimuleert bewegen en lidmaatschap bij de atletiekvereniging Tessa Magnée en Cindy Veenhof Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Tessa Magnée en Cindy Veenhof, Hardloopprogramma Run to The Start stimuleert bewegen en lidmaatschap bij de atletiekvereniging).

Nadere informatie

Dossier De Standaard: Hoe scoren onze woonzorgcentra?

Dossier De Standaard: Hoe scoren onze woonzorgcentra? Dossier De Standaard: Hoe scoren onze woonzorgcentra? De Standaard publiceert vandaag en de komende dagen een dossier over de kwaliteit van de Vlaamse woonzorgcentra. Ook de rapporten van onze woonzorgcentra

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Woonzorgcentrum De Wending / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 26/10-30/10 / 2015 / 28-jan-16 Leeswijzer

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Melgeshof / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 10/11-14/11 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Lozanahof / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 17/11-21/11 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Benchmarkrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA WOON- EN ZORGHUIS HOF VAN ARENBERG / Vergelijking met andere WZC / 2014 / 1-jul-15 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life "InterRAI" is een

Nadere informatie

1. Neem de instap- of conditietest af van alle deelnemers

1. Neem de instap- of conditietest af van alle deelnemers - 2 - Wat? Elke Stap Telt! is een wandelprogramma op maat van 55-plussers waarbij elke deelnemer start op zijn eigen niveau. Je grens wordt, stap voor stap, gedurende tien weken op een verantwoorde manier

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA HEILIG HART / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 15/9-19/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA DE DENNEN / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 6/10-10/10 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI -

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA DE VAEREN / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 15/9-19/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI -

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA SINT LODEWIJK / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 1/9-5/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

- 172 - Prevention of cognitive decline

- 172 - Prevention of cognitive decline Samenvatting - 172 - Prevention of cognitive decline Het percentage ouderen binnen de totale bevolking stijgt, en ook de gemiddelde levensverwachting is toegenomen. Vanwege deze zogenaamde dubbele vergrijzing

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA WZC TER CAELE / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 13/10-17/10 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA HOGHE CLUYSE / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 8/6-12/6 / 2015 / 7-okt-15 Leeswijzer InterRAI -

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA MEUNYCKENHOF / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 31/8-4/9 / 2015 / 28-jan-16 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA RVT MARIA BOODSCHAP / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 11/5-15/5 / 2015 / 7-okt-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Woon- en Zorgcentrum Vliedberg / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 4/5-8/5 / 2015 / 7-okt-15 Leeswijzer

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA RVT VERBERT-VERRIJDT / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 20/10-24/10 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Woonzorgcentrum Mariatroon / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 18/8-22/8 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA SINT JOZEF / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 22/9-26/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI -

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA SINT ROCHUS / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 10/11-14/11 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA SINT BERNARDUS / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 11/5-15/5 / 2015 / 7-okt-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Huize Proventier / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 8/9-12/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA SINT-JOZEF / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 3/11-7/11 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI -

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Woonzorgcentrum Ambroos / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 1/9-5/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA WOON- EN ZORGCENTRUM SINT-JOZEF / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 14/9-18/9 / 2015 / 28-jan-16

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA WOON- EN ZORGCENTRUM EDOUARD REMY / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 5/10-9/10 / 2015 / 28-jan-16

Nadere informatie

Samenvatting (Dutch summary)

Samenvatting (Dutch summary) Parenting Support in Community Settings: Parental needs and effectiveness of the Home-Start program J.J. Asscher Samenvatting (Dutch summary) Ouders spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen.

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA RVT AVONDVREDE / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 15/9-19/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA WZC Sint-Margaretha / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 22/9-26/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Rusthuis Campus De Liberteyt / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 6/4-10/4 / 2015 / 7-okt-15 Leeswijzer

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA WOON- EN ZORGCENTRUM SINT-ALEXIUS / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 24/11-28/11 / 2014 / 22-jun-15

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA RVT BETLEHEM / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 24/11-28/11 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA GERIATRISCH CENTRUM DAMIAAN / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 20/10-24/10 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA WOON- EN ZORGCENTRUM SINT-VINCENTIUS / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 3/11-7/11 / 2014 / 22-jun-15

Nadere informatie

HET VOORKÓMEN VAN HANDECZEEM

HET VOORKÓMEN VAN HANDECZEEM HET BELANG VAN ONZE HANDEN Het is wellicht iets waar niemand iedere dag bij stilstaat, maar onze handen zijn erg belangrijk. Zonder handen zouden we dagelijkse klusjes onmogelijk kunnen uitvoeren en zou

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA TER KIMME / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 8/9-12/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI - Quality

Nadere informatie

patiënteninformatie Oncologische revalidatie REVIVO GezondheidsZorg met een Ziel Foto: Ives Maes Flower Pot - courtesy Koraalberg

patiënteninformatie Oncologische revalidatie REVIVO GezondheidsZorg met een Ziel Foto: Ives Maes Flower Pot - courtesy Koraalberg i Foto: Ives Maes Flower Pot - courtesy Koraalberg patiënteninformatie Oncologische revalidatie REVIVO GezondheidsZorg met een Ziel Inhoud 1 Waarom oncorevalidatie? Hoe kan oncorevalidatie helpen?...

Nadere informatie

Doelstelling en protocol

Doelstelling en protocol STUDIE OVER DE INVLOED VAN CURREX SOLES OP DE VOETBELASTING EN OP SPRONGTESTEN BIJ VOLLEYBALLERS Door Sportmedisch Testcenter RUNNING AND MORE Uit enquêtes bij onze huidige gebruikers van de Currex-zolen

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol bezig

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA CENTRUM VOOR SENIOREN DE VIJVERS / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 26/10-30/10 / 2015 / 28-jan-16 Leeswijzer InterRAI - Quality

Nadere informatie

rapporteerden. Er werden geen verschillen gevonden in schoolprestaties, spijbelgedrag en middelengebruik tussen de verschillende groepen.

rapporteerden. Er werden geen verschillen gevonden in schoolprestaties, spijbelgedrag en middelengebruik tussen de verschillende groepen. Samenvatting Samenvatting Depressie en angst zijn de meest voorkomende psychische stoornissen in de adolescentie met een enorme impact op het individu. Veel adolescenten rapporteren depressieve en angst

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA ONZE LIEVE VROUW VAN TROOST / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 22/9-26/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA ONZE LIEVE VROUW TER RIVE / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 15/9-19/9 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life

Nadere informatie

Proficiat, je hebt een belangrijke stap gezet: je hebt een stappenteller

Proficiat, je hebt een belangrijke stap gezet: je hebt een stappenteller Elke stap telt! Inleiding Proficiat, je hebt een belangrijke stap gezet: je hebt een stappenteller gekocht! Noteer hier elke dag het dat je gezet hebt. Doe dat telkens in de linkerkolom, net voor het slapengaan.

Nadere informatie

Eindevaluatie patient advocates project B-bewust in bedrijf

Eindevaluatie patient advocates project B-bewust in bedrijf Eindevaluatie patient advocates project B-bewust in bedrijf Jouw naam: Naam ziekenhuis: 1. Algemeen Je contactpersonen in het ziekenhuis (en hun functie) Startdatum project in dit ziekenhuis Hoe lang heeft

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA DE VLAAMSE ARDENNEN / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 2/11-6/11 / 2015 / 28-jan-16 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life "InterRAI"

Nadere informatie

Grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van kinderen in de sport in Vlaanderen en Nederland

Grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van kinderen in de sport in Vlaanderen en Nederland Grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van kinderen in de sport in Vlaanderen en Nederland Een retrospectieve zelfrapportering van ervaringen met psychisch, fysiek en seksueel in de sport voor de leeftijd

Nadere informatie

Een studie naar de effecten van de Verhalentafel op bewoners van zeven verzorgingshuizen/woonzorgcentra

Een studie naar de effecten van de Verhalentafel op bewoners van zeven verzorgingshuizen/woonzorgcentra De Verhalentafel Een studie naar de effecten van de Verhalentafel op bewoners van zeven verzorgingshuizen/woonzorgcentra Amsterdam, februari 2005 - Samenvatting J.J. Nieuwesteeg J.P. Osté L. Horn C.P.M.

Nadere informatie

Kubbspel Ook in jouw trefpunt?

Kubbspel Ook in jouw trefpunt? sport je fitbelgie - BELGIQUE 1030 Brussel 3 BC 1416 JULI - AUGUSTUS - SEPTEMBER 2010 3 Kubbspel Ook in jouw trefpunt? blz. 3 Driemaandelijks blad voor kaderleden OKRA-SPORT vzw 15de jaargang afgiftekantoor

Nadere informatie

Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg. Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X

Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg. Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X Auteurs: Kathleen Leemans, Joachim Cohen Contact: kleemans@vub.ac.be 02/477.47.64 De indicatorenset is ontwikkeld

Nadere informatie

Marrit-10-H10 24-06-2008 11:05 Pagina 131. chapter 10 samenvatting

Marrit-10-H10 24-06-2008 11:05 Pagina 131. chapter 10 samenvatting Marrit-10-H10 24-06-2008 11:05 Pagina 131 chapter 10 samenvatting Marrit-10-H10 24-06-2008 11:05 Pagina 132 Marrit-10-H10 24-06-2008 11:05 Pagina 133 Zaadbalkanker wordt voornamelijk bij jonge mannen vastgesteld

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA DE VOORZIENIGHEID / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 29/9-3/10 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

Schooldiagnose najaar 2014

Schooldiagnose najaar 2014 Schooldiagnose najaar 2014 In het najaar van 2014 hebben we de medewerkers, ouders, leerlingen en oud-leerlingen van De Springplank gevraagd onze school en ons onderwijs te beoordelen. Op een schaal van

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA HET MEERLEHOF / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 17/11-21/11 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA HET PARK NEEROETEREN / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 12/10-16/10 / 2015 / 28-jan-16 Leeswijzer

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA BEVERSTHUIS / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 27/10-31/10 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD. Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen. Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat bus Brussel

VLAAMSE OUDERENRAAD. Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen. Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat bus Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen

Nadere informatie

Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel

Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Weergaven van publieke opinie in het nieuws en hun invloed op het publiek Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek over weergaven van publieke opinie

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA ZORGCENTRUM DE ARK / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via 6/4-10/4 / 2015 / 7-okt-15 Leeswijzer InterRAI

Nadere informatie

Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen?

Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen? Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen? Effectiviteitsonderzoek naar lesmateriaal Wijzer in geldzaken voor groep 7 www.wijzeringeldzaken.nl Inleiding:

Nadere informatie

Sport je fit1. Wandelen is goed voor je conditie FEBRUARI MAART 2011

Sport je fit1. Wandelen is goed voor je conditie FEBRUARI MAART 2011 BELGIE - BELGIQUE 1030 Brussel 3 BC 1416 Sport je fit1 FEBRUARI MAART 2011 Wandelen is goed voor je conditie Driemaandelijks blad voor kaderleden OKRA-SPORT vzw 16 de jaargang - nr. 1 Afgiftekantoor 1030

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA De Goede Tijd / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 27/10-31/10 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life "InterRAI"

Nadere informatie

Een voorbeeld van een schoolprogramma gericht op preventie van overgewicht in Nederland: het DOiT programma

Een voorbeeld van een schoolprogramma gericht op preventie van overgewicht in Nederland: het DOiT programma 7 Samenvatting 8 Dit proefschrift beschrijft de voorbereiding op de landelijke implementatie van het Dutch Obesity Intervention in Teenagers (DOiT) programma. Daarnaast wordt de evaluatie beschreven die

Nadere informatie

het laagste niveau van psychologisch functioneren direct voordat de eerste bestraling begint. Zowel angstgevoelens als depressieve symptomen en

het laagste niveau van psychologisch functioneren direct voordat de eerste bestraling begint. Zowel angstgevoelens als depressieve symptomen en Samenvatting In de laatste 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de psychosociale gevolgen van kanker. Een goede zaak want aandacht voor kanker, een ziekte waar iedereen in zijn of haar leven wel eens

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA DE ZAVEL / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 07/9-11/9 / 2015 / 28-jan-16 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life "InterRAI" is een

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA De Pelikaan / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 18/8-22/8 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life "InterRAI" is

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Woonzorgcentrum De Wending / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 26/10-30/10 / 2015 / 28-jan-16 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA De Tol / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder cognitieve problemen 8/6-12/6 / 2015 / 7-okt-15 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Gitschotelhof / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 10/11-14/11 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life "InterRAI"

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Lozanahof / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 17/11-21/11 / 2014 / 22-jun-15 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life "InterRAI" is

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA SINT FELIX / Deel 2: Kwaliteit van leven bewoners met cognitieve problemen bevraagd via contactpersonen 14/9-18/9 / 2015 / 28-jan-16 Leeswijzer

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Woonzorgcentrum Cleo / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 4/5-8/5 / 2015 / 7-okt-15 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life "InterRAI"

Nadere informatie

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA

METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA / Feedbackrapport METING KWALITEIT VAN LEVEN IN WOONZORGCENTRA Woonzorgcentrum Wedbos / Deel 1: Kwaliteit van leven bewoners zonder 31/8-4/9 / 2015 / 28-jan-16 Leeswijzer InterRAI - Quality of Life "InterRAI"

Nadere informatie