Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer van Stichting Pensioenfonds Productschappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer van Stichting Pensioenfonds Productschappen"

Transcriptie

1 Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer van Stichting Pensioenfonds Productschappen 1. Algemene kenmerken Het bestuur van de Stichting Pensioenfonds Productschappen (PFP) is het bestuur in de zin van boek 2 BW en wordt hierna aangeduid als het bestuur. Bestuursleden hebben een zittingstermijn van drie jaar. Herbenoeming is mogelijk. Het bestuur komt naar verwachting zes tot acht keer per jaar in vergadering bijeen. Elk bestuurslid maakt deel uit van ten minste één van de drie bestuurscommissies te weten de Beleggingscommissie, de Financiële Commissie en de Communicatie commissie. Elke commissie vergadert tussen de twee tot zes keer per jaar. Er vindt twee wekelijks overleg plaats tussen de voorzitter van het bestuur en de secretaris. Ten behoeve van de voordracht van geschikte kandidaten voor de functie van bestuurslid met portefeuille vermogensbeheer heeft het bestuur het onderhavige functieprofiel opgesteld. Dit profiel bestaat uit algemene eisen voor elk bestuurslid aangevuld met specifieke eisen voor het bestuurslid met portefeuille vermogensbeheer. De kandidaat dient bereid te zijn om ten minste één zittingstermijn van drie jaar op zich te nemen en heeft de intentie om ten minste twee termijnen van drie jaar zitting te nemen in het bestuur. De kandidaat dient rekening te houden met een tijdsbeslag van 4 tot 8 uur per week voor studie, actualisering van kennis en het voorbereiden en bijwonen van de vergaderingen. Het bestuur kan een voorgedragen kandidaat weigeren als deze naar het oordeel van het bestuur wezenlijk niet voldoet aan het door het bestuur opgestelde profiel. 2. Organisatie Rechtsvorm PFP is een stichting, die in 1948 is opgericht. Het Bestuur wordt terzijde gestaan door externe actuaris(sen), een externe accountant, enkele commissies en de Raad van Toezicht. De werkzaamheden zijn uitbesteed bij PBO-Dienstverlening (de Administrateur) en aan MN (de Vermogensbeheerder). Bestuur Het Bestuur is samengesteld uit drie werkgeversvertegenwoordigers, twee werknemersvertegenwoordigers en twee vertegenwoordigers namens de pensioengerechtigden. De Bestuursleden worden voor een periode van drie jaren benoemd door de respectievelijke geledingen. De Secretaris van het Bestuur bereidt de Bestuursvergaderingen voor en ziet toe op de juiste en tijdige uitvoering van de Bestuursbesluiten. De Administrateur en de Vermogensbeheerder rapporteren aan de Secretaris. Het Bestuur vertegenwoordigt de stichting en draagt de (eind)verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de pensioenregelingen en het daartoe behorende pensioenen beleggingsbeleid. Het bestuur moet daarbij in control zijn, wat betekent dat het bestuur inzicht heeft in het feitelijke reilen en zeilen van PFP en de risico s die erbij horen en kan bijsturen waar en wanneer dat nodig is.

2 Het bestuur is verantwoordelijk voor alles wat door of namens PFP wordt gedaan met als belangrijke uitgangspunten: een evenwichtige afweging van de belangen van alle belanghebbenden (deelnemers, slapers, pensioengerechtigden en nagelaten betrekkingen); het kunnen afleggen van verantwoording aan alle belanghebbenden over het gevoerde beleid en bieden van voldoende transparantie daarover door middel van heldere communicatie aan alle belanghebbenden; het organiseren van adequaat intern toezicht. In het kader van Pension Fund Governance voert het bestuur periodiek een zelfevaluatie uit met betrekking tot zijn functioneren, zowel op collectief als individueel niveau. 3. Vergoeding/beloning Bestuursleden ontvangen uitsluitend een vergadervergoeding overeenkomstig de vergader-vergoeding zoals die door de SER laatstelijk is vastgesteld. 4. Organigram PFP

3 5. Bestuurlijke deskundigheidcyclus

4 Profiel voor bestuurslid namens de pensioengerechtigden De benoeming van de vertegenwoordigers van pensioengerechtigden in het bestuur van een ondernemingspensioenfonds vindt plaats na verkiezing van de vertegenwoordigers door en uit de pensioengerechtigden (Artikel 101, lid 3, Pensioenwet). 1. Basiseisen Bestuursleden moeten primair goede bestuurders zijn. Daarnaast is het van belang dat op onderdelen specifieke deskundigheid aanwezig is bij individuele leden van het bestuur. Voor de huidige vacature wordt gezocht naar een kandidaat wiens ouderdoms- of partnerpensioen is ingegaan. 2. Algemene Deskundigheid Met betrekking tot de algemene deskundigheid worden de volgende aandachtsgebieden onderscheiden: 1. Het besturen van een organisatie; 2. Relevante wet- en regelgeving; 3. Pensioenregelingen en pensioensoorten; 4. Financieel technische en actuariële aspecten; 5. Administratieve organisatie en interne controle; 6. Uitbesteding van werkzaamheden; 7. Communicatie. De kandidaat dient binnen één jaar na aantreden op ten minste drie van de eerder genoemde aandachtsgebieden te beschikken over deskundigheidsniveau 2 (conform de eindtermen van het Plan van Aanpak Deskundigheidsbevordering van de pensioenkoepels) zodat aan de collectieve eis van deskundigheid (ten minste twee bestuursleden beschikken individueel per gebied over niveau 2) kan worden voldaan. In het kader van behoorlijk bestuur toetst De Nederlandsche Bank (DNB) bij elke benoeming van een bestuurslid het aanwezige deskundigheidsniveau op voornoemde zeven aandachtsgebieden. Daarnaast moet het bestuurslid ook beschikken over specifieke kennis op deelgebieden. 3. Kennis van deelgebieden De kandidaat beschikt over algemene kennis van arbeidsvoorwaardelijke aspecten van pensioen evenals kennis van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op pensioengebied. Daarnaast beschikt de kandidaat over specifieke kennis met betrekking tot: Pensioenregelingen, pensioensystemen en de pensioenregeling van PFP in het bijzonder. Kennis van en affiniteit met pensioencommunicatie. Affiniteit met administratieve organisatie en interne controle. 4. Bestuurlijke ervaring Een kandidaat: Beschikt over een bij voorkeur academisch werk- en denkniveau. Beschikt over bestuurlijke ervaring op het gebied van maatschappelijke organisaties. Heeft kennis van de doelstelling van de pensioenregeling als arbeidsvoorwaarde. Heeft het vermogen om op kritische wijze invulling te geven aan het toezicht op de uitvoering van de pensioenregeling.

5 Heeft het vermogen tot evenwichtige afweging van belangen van alle betrokken partijen. Heeft kennis van de organen van sociale partners, overheidsorganen en belangengroeperingen. Heeft kennis ten aanzien van de verhouding tussen werkgever, pensioenuitvoerder en werknemer bij pensioenregelingen. Is bereid zijn tijd te investeren door middel van opleiding. Geeft blijk van interesse in actuele maatschappelijke ontwikkelingen rondom pensioen en de aangesloten ondernemingen. 5. Competenties Bijlage 2 is een opsomming van de benodigde competenties. 6. Aanvullende eisen voor het bestuurslid met portefeuille vermogensbeheer. Het bestuurslid met portefeuille vermogensbeheer zal behalve over de onder 4 genoemde algemene kwaliteiten tevens beschikken over de navolgende specialistische kwaliteiten: a. Aantoonbare actuele kennis en ervaring op het gebied van beleggen en vermogensbeheer in de meest brede zin. b. Aantoonbare kennis op het gebied van balansmanagementvraagstukken; kunnen denken in nominale en reële kaders en het daaraan verbonden dekkingsgraadrisico. c. In staat om bestuurlijk tegenwicht te bieden met betrekking tot adviezen van de vermogensbeheerder(s) en adviseur(s) van het fonds. d. In staat om op objectieve wijze de rapportages op het gebied van vermogensbeheer en balans- en risicomanagement te beoordelen en te vertalen naar te nemen beleidsmaatregelen. 7. Selectie De selectie gebeurt op basis van bovenstaand functieprofiel. Daarnaast wordt gestreefd naar een evenwichtige verdeling tussen geslacht, leeftijd en ervaring. Ieder bestuurslid wordt voorgedragen op basis van zijn of haar potentiële bijdrage in termen van kennis, ervaring en geschiktheid op een of meerdere gebieden en in lijn met de behoefte van het bestuur op het tijdstip van de voordracht.

6 Bijlage 1 Procedure verkiezing van de vertegenwoordigers van pensioengerechtigden in het bestuur De benoeming van de vertegenwoordigers van pensioengerechtigden in het bestuur van een ondernemingspensioenfonds vindt plaats na verkiezing van de vertegenwoordigers door en uit de pensioengerechtigden (Artikel 101, lid 3, Pensioenwet). Hieronder is de procedure uitgewerkt die PFP daarbij volgt, een en ander op basis van artikel 10 van de statuten en artikel 12a van het Huishoudelijk Reglement, daarbij rekening houdend met de Beleidsregel Geschiktheid 2012 van DNB. 1. De organisatie van de verkiezing van de vertegenwoordigers van pensioengerechtigden in het bestuur vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het bestuur van PFP. Het bestuur draagt de organisatie van de verkiezing op aan de secretaris. 2. Kiesgerechtigd en tevens verkiesbaar zijn personen voor wie op grond van een pensioenovereenkomst het ouderdoms- of nabestaandenpensioen is ingegaan. 3. Het bestuur stelt het gewenste profiel vast. Dit profiel wordt gepubliceerd op de website van het pensioenfonds. 4. De secretaris nodigt schriftelijk alle verkiesbare personen uit zich kandidaat te stellen. De termijn om hierop te reageren bedraagt voor de verkiesbare personen twee weken. De kandidaten worden uitgenodigd een CV (inclusief pasfoto) op te stellen. 5. De secretaris stelt, na afloop van de termijn om zich kandidaat te stellen, een lijst op van de personen die verkiesbaar zijn. 6. Een commissie vanuit het bestuur van PFP, waaronder de voorzitter en de secretaris, onderzoekt of kandidaten binnen de gestelde termijn kunnen voldoen aan de vereiste deskundigheid en het gewenste profiel. Indien een kandidaat hieraan niet voldoet, doen de voorzitter en de secretaris hiervan onmiddellijk schriftelijk en met opgave van redenen mededeling aan de desbetreffende kandidaat. 7. Indien het aantal kandidaten (na toetsing) gelijk of minder is dan het aantal vacatures, vindt er geen verkiezing plaats en worden de gestelde kandidaten geacht te zijn gekozen. 8. De verkiezing geschiedt bij schriftelijke stemming. Het secretaris stuurt aan iedere kiesgerechtigde persoon een stembiljet toe, waarop de namen van de kandidaten staan vermeld en informatie over de kandidaten, die door henzelf wordt aangeleverd. De kiesgerechtigde personen dienen het stembiljet binnen twee weken per post te sturen naar het secretariaat van PFP. 9. Iedere kiesgerechtigde persoon brengt niet meer stemmen uit op kandidaten dan er zetels in het bestuur vacant zijn, met dien verstande dat per kandidaat slechts één stem uitgebracht kan worden. 10. De secretaris stelt na het einde van de stemming het aantal geldige stemmen vast dat op elke kandidaat is uitgebracht. 11. Ongeldig zijn de stembiljetten: o o waaruit niet duidelijk de keuze van de kiesgerechtigde persoon blijkt; waarop andere aantekeningen voorkomen dan de aanwijzing van de verkozen kandidaten. 12. Gekozen zijn de kandidaten die achtereenvolgens het hoogste aantal stemmen op zich hebben verenigd. Indien er voor de laatste te bezetten zetel(s) meer kandidaten zijn die een gelijk aantal stemmen op zich hebben verenigd, beslist het lot. 13. Het bestuur besluit tot een voorgenomen benoeming. 14. De secretaris meldt de voorgenomen benoeming van de gekozen personen aan DNB. 15. Nadat DNB verklaart geen bezwaar te hebben, wordt de voorgenomen benoeming bekrachtigd. Indien DNB geen toestemming geeft voor benoeming, vervalt de gekozen status van betrokkene. Hiervan doet de secretaris onmiddellijk schriftelijk en met opgave van redenen mededeling aan de desbetreffende kandidaat. 16. Aan de gekozen kandidaten wordt gevraagd hun functie als bestuurslid te aanvaarden.

7 17. De uitslag van de verkiezing wordt door de secretaris bekend gemaakt aan alle kiesgerechtigde personen. 18. De gebruikte stembiljetten worden door de secretaris in een gesloten envelop tenminste drie maanden na het bekend maken van de uitslag bewaard. 19. De secretaris stelt een verkiezingsverslag op.

8 BIJLAGE 2 COMPETENTIES IN ALFABETISCHE VOLGORDE a. Authenticiteit: is consistent in woord en daad, waarbij gedachten en gevoelens ook in lijn zijn met wat hij of zij zegt en doet. Dit betekent tevens het open communiceren van intenties, ideeën en gevoelens, het uitnodigen tot openheid en eerlijkheid en de toezichthouder juist informeren over de werkelijke situatie en erkennen van risico s en problemen naar de toezichthouder. b. Besluitvaardigheid: neemt op tijd noodzakelijke beslissingen door het nemen van acties of door zich vast te leggen door middel van het uitspreken van zijn of haar mening en wacht niet onnodig met het maken van keuzes. c. Communicatief vermogen: brengt op een begrijpelijke en acceptabele wijze in een daartoe geëigende vorm een boodschap over aan anderen. Is gericht op duidelijkheid, transparantie en actief feedback geven en nemen. d. Helikopterzicht en oordeelsvorming: kan gegevens en mogelijke handelswijzen tegen elkaar afwegen en tot een logisch oordeel komen. Onderzoekt, herkent en begrijpt de essentiële elementen en vraagstukken. Kan over de eigen portefeuille heen kijken, vooral wanneer problemen spelen die de continuïteit van de onderneming in gevaar kunnen brengen. e. Klant- en kwaliteitsgericht: is gericht op het leveren van kwaliteit en op de mogelijkheden om deze waar mogelijk te verbeteren. Specifiek betekent dit ook dat geen toestemming wordt verleend aan het ontwikkelen en afzetten van producten en diensten op de markt en investeringen in bijvoorbeeld producten, kantoorpanden of deelnemingen, waarvan hij of zij door gebrek aan inzicht in de architectuur, de uitgangspunten of de aannames, de risico s niet voldoende kan inschatten. Signaleert en onderzoekt de wensen en behoeften van klanten en handelt hiernaar, laat klanten geen onnodig risico lopen en zorgt voor juiste, volledige en evenwichtige informatieverstrekking aan klanten. Een transparant verkoopproces, zorgvuldige dienstverlening en passend advies staan hierbij centraal. f. Leiderschap: geeft richting en sturing aan een groep, brengt samenwerkingsverbanden tot stand en handhaaft deze en stimuleert, motiveert en ontwikkelt de beschikbare human resources/borgt de vakbekwaamheid van medewerkers om een beoogd doel tot een goed einde te brengen. Staat open voor en biedt ruimte aan kritische discussies. g. Loyaliteit: identificeert zich met de onderneming en voelt zich betrokken. Kan motiveren dat hij of zij (ondanks eventuele nevenfuncties) voldoende tijd aan zijn of haar functie kan besteden om deze naar behoren te kunnen uitvoeren. h. Omgevingssensitiviteit: heeft oog voor de ontwikkelingen, machtsverhoudingen en gevoelens binnen de onderneming. Is goed geïnformeerd over de relevante (internationale) financiële, economische, maatschappelijke en andere ontwikkelingen in de omgeving van de onderneming alsook over de belangen van stakeholders en kan deze informatie effectief benutten.

9 i. Onafhankelijkheid: Is zelfstandig in zijn of haar gedrag, durft eigen standpunten tegenover anderen (en enig deelbelang) te handhaven en te verdedigen in het belang van de onderneming. Opereert Hiertoe objectief en kritisch. Herkent en anticipeert op situaties waarin persoonlijke en zakelijke belangen (potentieel) conflicteren. j. Onderhandelingsvaardigheid: Ontdekt en benoemt gemeenschappelijke belangen op een wijze die tot overeenstemming leidt. k. Overtuigingskracht: Kan door middel van overredingskracht, persoonlijk overwicht en tact invloed uitoefenen op het standpunt van anderen. Is een stevige persoonlijkheid. Is in staat zijn of haar rug recht te houden. l. Samenwerkingsvermogen: Heeft oog voor het groepsbelang en levert een bijdrage aan het gemeenschappelijke resultaat. Is tevens in staat in collegiaal verband te functioneren en geen pleitbezorger te zijn van individuele belangen. m. Strategische sturing: kan een voldoende realistische visie op toekomstige ontwikkelingen vertalen in lange termijn doelstellingen en stelt een strategische planning op voor het realiseren van deze lange termijn doelstellingen, onder meer door het toepassen van scenarioanalyse. Houdt hierbij goed zicht op risico s die de onderneming loopt en neemt bijhorende beheermaatregelen. n. Stressbestendig: Blijft gelijkmatig presteren onder hoge (werk)druk en in onzekere omstandigheden. o. Verantwoordelijkheid: Heeft inzicht in interne en externe belangen, weegt deze zorgvuldig af en legt hierover verantwoording af. Toont lerend vermogen en beseft dat zijn of haar handelen invloed heeft op de belangen van stakeholders. p. Voorzittersvaardigheid: Kan vergaderingen op efficiënte en effectieve wijze leiden. Is in staat een open sfeer te creëren waarin iedereen gelijkwaardig kan participeren. Heeft oog voor taakvervulling en verantwoordelijkheden van anderen. De opsomming van deze competenties (a tot en met p) is niet cumulatief en niet limitatief.

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds 1. Algemene kenmerken Het bestuur van de Stichting Notarieel Pensioenfonds (SNPF) is

Nadere informatie

Fondsdocumenten SNPF. Functieprofiel lid raad van toezicht

Fondsdocumenten SNPF. Functieprofiel lid raad van toezicht Fondsdocumenten SNPF Functieprofiel lid raad van toezicht Functieprofiel lid raad van toezicht 1. Inleiding De raad van toezicht dient steeds te voldoen aan de door toezichthouders DNB en AFM gestelde

Nadere informatie

Profielschets bestuurslid namens vroegpensioengerechtigden VPTech

Profielschets bestuurslid namens vroegpensioengerechtigden VPTech Profielschets bestuurslid namens vroegpensioengerechtigden VPTech Inleiding Het bestuur van het pensioenfonds heeft in het kader van de Wet Versterking Bestuur Pensioenfondsen (WVBP) gekozen voor het paritaire

Nadere informatie

Competentievisie. lid verantwoordingsorgaan

Competentievisie. lid verantwoordingsorgaan Competentievisie lid verantwoordingsorgaan In dit document worden de vereiste kennis, ervaring en competenties voor de leden van het verantwoordingsorgaan omschreven. De vereiste competenties hebben betrekking

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015 FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het bestuur... 3 3. Taken van het bestuur...

Nadere informatie

Beleidsregel geschiktheid 2012

Beleidsregel geschiktheid 2012 (Tekst geldend op: 10-10-2013) Beleidsregel geschiktheid 2012 De Nederlandsche Bank N.V. en de Stichting Autoriteit Financiële Markten, Na overleg met de representatieve organisaties, het ministerie van

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland. Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland. Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan Auteur Gecontroleerd Goedgekeurd KPMG KPMG Werkgroep WVBP 27/2 Werkgroep WVBP 13/3 Datum in werking treding

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL BESTUUR VOOR LEDEN EN VOORZITTER (BELEGGINGSCOMMISSIE)

FUNCTIEPROFIEL BESTUUR VOOR LEDEN EN VOORZITTER (BELEGGINGSCOMMISSIE) FUNCTIEPROFIEL BESTUUR VOOR LEDEN EN VOORZITTER (BELEGGINGSCOMMISSIE) Stichting Pensioenfonds Mercer 1. Algemene kenmerken Het bestuur van Stichting Pensioenfonds Mercer (SPM) is een (paritair) bestuur

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland. Functieprofiel Bestuurlid

Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland. Functieprofiel Bestuurlid Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland Functieprofiel Bestuurlid Auteur Gecontroleerd Goedgekeurd KPMG Werkgroep WVBP 27/2 Datum in werking treding 1 juli 2014 Functieprofiel bestuurslid 27022014.docx

Nadere informatie

Functieprofiel Voorzitter Raad van Commissarissen. Coöperatie VGZ

Functieprofiel Voorzitter Raad van Commissarissen. Coöperatie VGZ Functieprofiel Voorzitter Raad van Commissarissen Coöperatie VGZ Definitief Januari 2019 1 1. Kernactiviteiten Raad van Commissarissen De RvC houdt toezicht op het besturen van Coöperatie VGZ door de RvB

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 DECEMBER 2016

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 DECEMBER 2016 FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 DECEMBER 2016 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het bestuur... 3 3. Taken van het bestuur... 3 4. Bestuurssamenstelling...

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 SEPTEMBER 2016

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 SEPTEMBER 2016 FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 SEPTEMBER 2016 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het bestuur... 3 3. Taken van het bestuur... 3

Nadere informatie

PROFIELSCHETS (ALGEMEEN) VOOR BESTUURSLEDEN

PROFIELSCHETS (ALGEMEEN) VOOR BESTUURSLEDEN PROFIELSCHETS (ALGEMEEN) VOOR BESTUURSLEDEN December 2014 Inleiding Het bestuur van het pensioenfonds MSD vindt het belangrijk dat (nieuwe) bestuursleden zich goed realiseren wat er van hen wordt verwacht.

Nadere informatie

Motivering (Her)benoeming commissaris van een toegelaten instelling

Motivering (Her)benoeming commissaris van een toegelaten instelling (Her)benoeming commissaris van een toegelaten instelling Op dit formulier geeft u uw motivering aan voor de voorgenomen benoeming of herbenoeming van een commissaris. In paragraaf 2 gaat het om de algemene

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds TrueBlue

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds TrueBlue Stichting Bedrijfstakpensioenfonds TrueBlue Profielschets lid dagelijks bestuur Inleiding Stichting Bedrijfstakpensioenfonds TrueBlue is op vrijwillige basis met binding via de ICK-cao opgericht door Werkgeversvereniging

Nadere informatie

Benoemingsprocedure bestuur

Benoemingsprocedure bestuur Benoemingsprocedure bestuur Stichting Pensioenfonds Citigroup Nederland gaat per 1 januari 2018 over naar een omgekeerd gemengd bestuursmodel dat in totaal uit zes leden bestaat: een uitvoerend deel van

Nadere informatie

Functieprofielen Algemeen Bestuur Stichting Pensioenfonds ING. Algemeen functieprofiel Bestuur Stichting Pensioenfonds ING

Functieprofielen Algemeen Bestuur Stichting Pensioenfonds ING. Algemeen functieprofiel Bestuur Stichting Pensioenfonds ING Functieprofielen Algemeen Bestuur Stichting Pensioenfonds ING Algemeen functieprofiel Bestuur Stichting Pensioenfonds ING Kenmerken Fonds Stichting Pensioenfonds ING (hierna: het Fonds) is op 1 januari

Nadere informatie

Functieprofiel lid bestuur Stichting Pensioenfonds Notariaat (SPN)

Functieprofiel lid bestuur Stichting Pensioenfonds Notariaat (SPN) Functieprofiel lid bestuur Stichting Pensioenfonds Notariaat (SPN) 1. Inleiding Het bestuur dient erop toe te zien dat bestuursleden steeds voldoen aan de door toezichthouders gestelde geschiktheidseisen.

Nadere informatie

Functieprofiel bestuurs- en commissielid namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Functieprofiel bestuurs- en commissielid namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot 1. Het Pensioenfonds (verder: het Pensioenfonds) is een ondernemingspensioenfonds dat de pensioenregeling voor de (ex) medewerkers van Van Lanschot Bankiers (en gelieerde ondernemingen) uitvoert. De inhoud

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019 Profielschets lid Raad van Toezicht 20 mei 2019 71649 092004 1. INLEIDING Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (hierna: Pensioenfonds Kappers) is het pensioenfonds voor de kappersbranche.

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht. 6 maart 2018

Profielschets lid Raad van Toezicht. 6 maart 2018 Profielschets lid Raad van Toezicht 6 maart 2018 71649 092004 1. INLEIDING In dit document zijn achtereenvolgens de kenmerken van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (Bpf Kappers)

Nadere informatie

Versie: Verkiezingsreglement vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur van Stichting Pensioenfonds F.

Versie: Verkiezingsreglement vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur van Stichting Pensioenfonds F. Versie: 2017-08-29 Verkiezingsreglement vertegenwoordiger INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Kiesgerechtigd... 3 Artikel 3 Verkiesbaar... 3 Artikel 4 Verkiezingscommissie... 3 Artikel

Nadere informatie

Fondsdocumenten SNPF. Functieprofiel lid bestuur

Fondsdocumenten SNPF. Functieprofiel lid bestuur Fondsdocumenten SNPF Functieprofiel lid bestuur Functieprofiel lid bestuur 1. Inleiding Het bestuur dient erop toe te zien dat bestuursleden steeds voldoen aan de door toezichthouders gestelde geschiktheidseisen.

Nadere informatie

Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959

Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 blad 1 van 10 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen beleid... 3 Diversiteit... 3 Deskundigheidsniveau s... 3 Deskundigheidsverdeling...

Nadere informatie

PENSIOENFONDS HORECA & CATERING VERKIEZINGSREGLEMENT. (voor de verkiezing van een vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur)

PENSIOENFONDS HORECA & CATERING VERKIEZINGSREGLEMENT. (voor de verkiezing van een vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur) PENSIOENFONDS HORECA & CATERING VERKIEZINGSREGLEMENT (voor de verkiezing van een vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur) Zoetermeer, 10 december 2015 ARTIKEL 1 DEFINITIES 1. Fonds: Pensioenfonds

Nadere informatie

Verkiezingsreglement werknemersvertegenwoordiging & vertegenwoordiging pensioengerechtigden bestuur

Verkiezingsreglement werknemersvertegenwoordiging & vertegenwoordiging pensioengerechtigden bestuur Stichting Pensioenfonds Yara Nederland Verkiezingsreglement werknemersvertegenwoordiging & vertegenwoordiging pensioengerechtigden bestuur Versienummer 2017.01 Vastgesteld in de bestuursvergadering van

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN Functie-eisen Algemene eisen Academisch niveau van denken en functioneren en inzicht in (strategische) bestuurlijke processen binnen

Nadere informatie

VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden

VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds voor de Nederlandse Groothandel SPNG versie februari 2014 versie februari 2014 Verkiezingsreglement 1 Artikel

Nadere informatie

Functieprofiel lid verantwoordingsorgaan

Functieprofiel lid verantwoordingsorgaan Functieprofiel lid verantwoordingsorgaan 1. Algemene kenmerken van het pensioenfonds Stichting Pensioenfonds Achmea (SPA) is een ondernemingspensioenfonds dat de Achmea pensioenregelingen uitvoert voor

Nadere informatie

Profiel Kandidaat Bestuurder. 1. Organisatie 2. Kerncijfers 3. Vacante functie 4. Kandidaat 5. Diversiteit 6. Bijzonderheden 7.

Profiel Kandidaat Bestuurder. 1. Organisatie 2. Kerncijfers 3. Vacante functie 4. Kandidaat 5. Diversiteit 6. Bijzonderheden 7. Profiel Kandidaat Bestuurder 1. Organisatie 2. Kerncijfers 3. Vacante functie 4. Kandidaat 5. Diversiteit 6. Bijzonderheden 7. Procedure Datum: 18 april 2017 1. Organisatie Het pensioenfonds wordt aangestuurd

Nadere informatie

Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan

Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan 1 Preambule De wet versterking bestuur pensioenfondsen bepaalt dat in het verantwoordingsorgaan de deelnemers en de pensioengerechtigden op basis van onderlinge

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement van het bestuur en bestuurscommissies Vastgesteld door het bestuur van BPF Schoonmaak op 28 juni 2016. Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave Pagina Artikel 1. Procedure bij voordracht van

Nadere informatie

Functieprofiel lid bestuur voor de vacature per 1 juli 2018

Functieprofiel lid bestuur voor de vacature per 1 juli 2018 Functieprofiel lid bestuur voor de vacature per 1 juli 2018 1. Algemene kenmerken Stichting Pensioenfonds Recreatie (hierna: Pensioenfonds Recreatie of het pensioenfonds) is een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds

Nadere informatie

Profiel voor (kandidaat)leden van het Verantwoordingsorgaan PMT

Profiel voor (kandidaat)leden van het Verantwoordingsorgaan PMT Profiel voor (kandidaat)leden van het Verantwoordingsorgaan PMT Profiel van PMT Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) verzorgt de pensioenregeling voor de bedrijfstak Metaal en Techniek. In totaal zijn

Nadere informatie

REGLEMENT VERKIEZINGEN BESTUUR STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 3 APRIL 2014

REGLEMENT VERKIEZINGEN BESTUUR STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 3 APRIL 2014 REGLEMENT VERKIEZINGEN BESTUUR STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 3 APRIL 2014 Begripsbepalingen Artikel 1 Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Stichting IKEA Pensioenfonds. Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan

Stichting IKEA Pensioenfonds. Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting IKEA Pensioenfonds Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Begripsbepalingen In dit verkiezingsreglement wordt verstaan onder: a. bestuur: het bestuur van het fonds; b. deelnemer:

Nadere informatie

Verkiezingsreglement. Inhoudsopgave

Verkiezingsreglement. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Artikel 1 Definities 1 Artikel 2 Verkiezingscommissie 1 Artikel 3 Kiesgerechtigden 1 Artikel 4 Verkiesbaarheid 2 Artikel 5 Kandidaatstelling 2 Artikel 6 Verkiezingen 3 Artikel 7 Uitslag 3

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Verkiezingsreglement voor de vertegenwoordiger(s) van de Pensioengerechtigden in het Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor dit reglement

Nadere informatie

PROFIELSCHETS. Philips Pensioenfonds NIET UITVOEREND BESTUURDER 1/5. Stichting Philips Pensioenfonds

PROFIELSCHETS. Philips Pensioenfonds NIET UITVOEREND BESTUURDER 1/5. Stichting Philips Pensioenfonds PROFIELSCHETS NIET UITVOEREND BESTUURDER Stichting Stichting behoort tot de grootste ondernemingspensioenfondsen van Nederland met een belegd vermogen van bijna 18 miljard euro. Het pensioenfonds voert

Nadere informatie

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019.

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019. PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019. 1. Het Pensioenfonds Bpf MITT Bpf MITT is opgericht met het doel de pensioenregelingen van de aangesloten werkgevers uit te voeren. Het

Nadere informatie

Profielschets lid van de Raad van Toezicht Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandartsspecialisten

Profielschets lid van de Raad van Toezicht Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandartsspecialisten Profielschets lid van de Raad van Toezicht Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandartsspecialisten 1.1 Taken De Raad van toezicht (hierna RvT of Raad) heeft tot taak toezicht te houden op het beleid

Nadere informatie

Profielschets. Lid Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders. HBV Dudok Wonen

Profielschets. Lid Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders. HBV Dudok Wonen Profielschets Lid Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders HBV Dudok Wonen ERLY the consulting company Datum: januari 2016 Adviseur: drs. Lilian Vos Dudok Wonen & HBV Dudok Wonen Dudok Wonen

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan

Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Definities In dit reglement worden geacht te zijn overgenomen de definities van de statuten, terwijl voorts wordt verstaan onder: a. Selectiecommissie De commissie

Nadere informatie

Profielschets 2 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden

Profielschets 2 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden Profielschets 2 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden In het kort Per 1 juli 2018 verloopt de zittingstermijn van de huidige bestuurder namens de pensioengerechtigden in het bestuur

Nadere informatie

Raad van Toezicht Marketing Drenthe

Raad van Toezicht Marketing Drenthe Algemeen functieprofiel i Raad van Toezicht Marketing Drenthe versie 1.0 RBe okt 2017 Inleiding De Raad van Toezicht is een belangrijk intern toezichthoudend orgaan van Marketing Drenthe. Het is daarom

Nadere informatie

Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr juli 2007

Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr juli 2007 Deze brief werd op maandag 30 juli 2007 gestuurd aan het huisadres van de pensioengerechtigden van SPF Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr. 83 045-5782292 30 juli 2007 Onderwerp Oproep: Kandidaten

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Vliegers

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Vliegers Dec 2014 Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Vliegers Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

VERKIEZINGSREGLEMENT BESTUUR VOOR VERTEGENWOORDIGER PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS VOOR PERSONEELSDIENSTEN

VERKIEZINGSREGLEMENT BESTUUR VOOR VERTEGENWOORDIGER PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS VOOR PERSONEELSDIENSTEN VERKIEZINGSREGLEMENT BESTUUR VOOR VERTEGENWOORDIGER PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS VOOR PERSONEELSDIENSTEN Januari 2018 Pagina 1 Artikel 1 Begripsbepalingen In dit verkiezingsreglement wordt

Nadere informatie

Zittingsduur Artikel 3 1. De leden van de ondernemingsraad treden om de jaar tegelijk af. 2. De aftredende leden zijn terstond herkiesbaar.

Zittingsduur Artikel 3 1. De leden van de ondernemingsraad treden om de jaar tegelijk af. 2. De aftredende leden zijn terstond herkiesbaar. Verkiezingsreglement Begripsbepalingen Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: b. de onderneming: c. de wet: de Wet op de ondernemingsraden (WOR); d. bedrijfscommissie: de bedrijfscommissie:

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Stichting Eilandzorg Schouwen-Duiveland

Reglement Cliëntenraad Stichting Eilandzorg Schouwen-Duiveland Reglement Cliëntenraad Stichting Eilandzorg Schouwen-Duiveland Artikel 1 Begripsbepalingen 1.1 Cliënt: een natuurlijk persoon ten behoeve van wie de instelling werkzaam is. 1.2 Cliëntenraad: De op basis

Nadere informatie

voorzitter, een secretaris en een plaatsvervangende secretaris.

voorzitter, een secretaris en een plaatsvervangende secretaris. 4.1 Personeelsbeleid: 1.5.4.1 Or reglement 1 van 7 Reglement ondernemingsraad Artikel 1 2.1 Begripsbepalingen 1 Dit reglement verstaat onder: a. De ondernemer: S. Romijn b. De ondernemingen: KDV De Drie

Nadere informatie

Functieprofiel Bpf Foodservice

Functieprofiel Bpf Foodservice Functieprofiel Bpf Foodservice Vacature bestuurslid, tevens lid beleggingscommissie, juli 2018 Inleiding Het bestuur van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Foodservice & Groothandel in Levensmiddelen

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB concept v2. Degenen die pensioen opbouwt bij Stichting Pensioenfonds ANWB.

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB concept v2. Degenen die pensioen opbouwt bij Stichting Pensioenfonds ANWB. Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB concept v2 Artikel 1: Begripsbepalingen Bestuur Bestuursbureau Deelnemer Het bestuur van het pensioenfonds Het bestuursbureau van het pensioenfonds

Nadere informatie

Pensioencontact EXTRA EDITIE KANDIDATEN GEZOCHT VOOR BESTUUR EN COLLEGE VAN BELANGHEBBENDEN PDN OPROEP VOOR KANDIDATEN

Pensioencontact EXTRA EDITIE KANDIDATEN GEZOCHT VOOR BESTUUR EN COLLEGE VAN BELANGHEBBENDEN PDN OPROEP VOOR KANDIDATEN Pensioencontact Pensioencontact is een uitgave van Pensioenfonds DSM Nederland EXTRA EDITIE Deze editie van Pensioencontact is speciaal bedoeld voor de pensioengerechtigden die geïnteresseerd zijn in de

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Vertegenwoordiger pensioengerechtigden in algemeen bestuur PME

Verkiezingsreglement Vertegenwoordiger pensioengerechtigden in algemeen bestuur PME Verkiezingsreglement Vertegenwoordiger pensioengerechtigden in algemeen bestuur PME Den Haag, 14 november 2017 Versie: vastgesteld door het algemeen bestuur op 30 november 2017 1/8 Inhoudsopgave 1 Definities...

Nadere informatie

Profielschets Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Flexsecurity

Profielschets Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Flexsecurity Profielschets Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Flexsecurity Lid van het Verantwoordingsorgaan Vacature lid namens deelnemers 2019 t/m 2022 januari 2018 c:\users\maassenm\appdata\local\microsoft\windows\temporary

Nadere informatie

Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf

Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Dit is een uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Datum 15 juni 2012 1 Voorwoord

Nadere informatie

Bestuursreglement Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten

Bestuursreglement Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Bestuursreglement Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Dit Bestuursreglement beschrijft de werkwijze van het bestuur van de Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten (verder

Nadere informatie

Bestuursreglement Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten

Bestuursreglement Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Bestuursreglement Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Dit Bestuursreglement beschrijft de werkwijze van het bestuur van de Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten (verder

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Transavia Grond & Cabinepersoneel

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Transavia Grond & Cabinepersoneel Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Grond & Cabinepersoneel 1 juli 2014 Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van

Nadere informatie

Stichting IKEA Pensioenfonds. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting IKEA Pensioenfonds. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting IKEA Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a) Bestuur: het bestuur van het fonds. b) Code Pensioenfondsen: de Code opgesteld

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen

Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen 9 september 2014 Reglement verantwoordingsorgaan SPD 1 van 7 Artikel 1. Definities Bestuur: Deelnemer: Pensioengerechtigde: Intern

Nadere informatie

Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden

Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden Begripsbepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: a. ondernemer: Stichting Hogeschool Leiden, gevestigd te Leiden; b. onderneming: Hogeschool

Nadere informatie

Versie april Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds UWV

Versie april Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds UWV Versie 0.1 9 april 2018 Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds UWV Artikel 1. Definities Op dit Verkiezingsreglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht

Profielschets lid Raad van Toezicht Profielschets lid Raad van Toezicht Onderstaand treft u het functieprofiel aan voor een lid van de Raad van Toezicht (RvT) binnen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en

Nadere informatie

- de strategie en de risico s verbonden aan de activiteiten van de Wbvg;

- de strategie en de risico s verbonden aan de activiteiten van de Wbvg; Het profiel voor de Raad van Toezicht luidt als volgt: Inleiding Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) is een kleine jonge Gelderse woningcorporatie die zich uitsluitend bezig houdt met bijzondere woonvormen.

Nadere informatie

Raad van Commissarissen Profielschets

Raad van Commissarissen Profielschets Raad van Commissarissen Profielschets Maart 2015 2 Inhoud: 1. Profielschets (algemeen) 3 2. Profielschets (voorzitter) 7 3. Profielschets (transportkennis) 9 4. Profielschets (financiële en verzekeringstechnische

Nadere informatie

Profiel lid Raad van Commissarissen - Algemeen

Profiel lid Raad van Commissarissen - Algemeen Profiel lid Raad van Commissarissen - Algemeen Visie en Missie De Veenendaalse Woningstichting is een sociale verhuurder in Veenendaal. Ons motto is gewoon goed, met de nadruk op woon goed. Dit komt naar

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds SMIT. Bestuursreglement V120620

Stichting Pensioenfonds SMIT. Bestuursreglement V120620 Artikel 1 Inleiding De wijze waarop de Stichting Pensioenfonds SMIT wordt bestuurd ligt op hoofdlijnen vast in de statuten. In dit bestuursreglement wordt hier verder invulling aan gegeven. Het bestuursreglement

Nadere informatie

Reglement bestuur. Dagelijks beleid De dagelijkse gang van zaken in de uitvoering van de pensioenregeling, tussen bestuursvergaderingen in;

Reglement bestuur. Dagelijks beleid De dagelijkse gang van zaken in de uitvoering van de pensioenregeling, tussen bestuursvergaderingen in; Reglement bestuur Artikel 1: begripsbepalingen Bestuur Het bestuur van het pensioenfonds; Code Pensioenfondsen De Code Pensioenfondsen van september 2013 zoals opgesteld door de Pensioenfederatie en de

Nadere informatie

GESCHIKTHEIDSPLAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB. Algemeen

GESCHIKTHEIDSPLAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB. Algemeen 1 GESCHIKTHEIDSPLAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB Algemeen Het geschiktheidsplan heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de geschiktheid van het bestuur van het fonds en dat van eventuele medebeleidsbepalers,

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV

Reglement verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV Artikel 1. Begripsbepalingen Bestuur Het bestuur van het pensioenfonds Code Pensioenfondsen De Code Pensioenfondsen van september 2013 zoals opgesteld door de Pensioenfederatie

Nadere informatie

De geschikte kandidaat is bereid om pensioenopleiding te volgen. SPT organiseert een opleidings- en inwerkprogramma.

De geschikte kandidaat is bereid om pensioenopleiding te volgen. SPT organiseert een opleidings- en inwerkprogramma. Aan: Bestuur BPVT Van: Sako Zeverijn CC: Bestuur SPT Betreft: Functieprofiel bestuurslid met portefeuille communicatie Datum: 13 mei 2014 1. Algemeen Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandartsspecialisten

Nadere informatie

Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds januari 2019

Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds januari 2019 Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 januari 2019 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen beleid... 3 Diversiteit... 3 Geschiktheidsniveau s... 3 Opleidingsbeleid... 4 Competenties...

Nadere informatie

VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN verkiezing van vertegenwoordigers van deelnemers in het verantwoordingsorgaan

VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN verkiezing van vertegenwoordigers van deelnemers in het verantwoordingsorgaan VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN 2014 verkiezing van vertegenwoordigers van deelnemers in het verantwoordingsorgaan Het bestuur van Stichting Pensioenfonds ANWB, Overwegende dat Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Reglement OR IWNH- Personenstelsel

Reglement OR IWNH- Personenstelsel Reglement OR IWNH- Personenstelsel Begripsbepalingen Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: Ronald Olij ; b. de onderneming (+vestigingsplaats): IW uit Heerhugowaard; c. de wet: de Wet

Nadere informatie

Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren

Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren 1.1 Taken De Raad van toezicht (hierna RvT of Raad) heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van

Nadere informatie

Reglement Ondernemingsraad Stichting ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen

Reglement Ondernemingsraad Stichting ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen Reglement Ondernemingsraad Stichting ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen Inhoudsopgave Begripsbepalingen... 3 Samenstelling en zittingsduur... 3 Voorbereiding van de verkiezing; actief en passief kiesrecht... 3

Nadere informatie

Reglement ondernemingsraden

Reglement ondernemingsraden Reglement ondernemingsraden 1.1 Begripsbepalingen Artikel 1 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer:... b. de onderneming:... c. de wet: de Wet op de ondernemingsraden. d. de bedrijfscommissie:

Nadere informatie

Profielschets. Voorzitter Raad van Commissarissen. Beter Wonen Almelo. ERLY the consulting company Datum: november 2015 Adviseur: drs.

Profielschets. Voorzitter Raad van Commissarissen. Beter Wonen Almelo. ERLY the consulting company Datum: november 2015 Adviseur: drs. Profielschets Voorzitter Raad van Commissarissen Beter Wonen Almelo ERLY the consulting company Datum: november 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Beter Wonen Beter Wonen is een maatschappelijk gedreven en

Nadere informatie

Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren

Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren 1.1 Taken De Raad van toezicht (hierna RvT of Raad) heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van

Nadere informatie

Profielschets lid van het bestuur

Profielschets lid van het bestuur Profielschets lid van het bestuur Algemene kenmerken Stichting Prepensioenfonds voor de Groothandel in Textielgoederen en Aanverwante Artikelen (PRETEX) dat met ingang van 2002 is opgericht, is per 1 januari

Nadere informatie

Ondernemingsraad gemeente Nissewaard - REGLEMENT VAN DE ONDERNEMINGSRAAD GEMEENTE NISSEWAARD

Ondernemingsraad gemeente Nissewaard - REGLEMENT VAN DE ONDERNEMINGSRAAD GEMEENTE NISSEWAARD GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Nissewaard Nr. 43180 1 maart 2018 Ondernemingsraad gemeente Nissewaard - REGLEMENT VAN DE ONDERNEMINGSRAAD GEMEENTE NISSEWAARD De ondernemingsraad van de

Nadere informatie

Reglement Ondernemingsraad. Vastgesteld 15 oktober 2015

Reglement Ondernemingsraad. Vastgesteld 15 oktober 2015 Reglement Ondernemingsraad Vastgesteld 15 oktober 2015 Inhoudsopgave: Begripsbepalingen 3 Samenstelling en zittingsduur 3 Voorbereiding van de verkiezing;actief en passief kiesrecht; kandidaatstelling

Nadere informatie

Verkiezingsreglement. in het verantwoordings orgaan. Versie september verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden

Verkiezingsreglement. in het verantwoordings orgaan. Versie september verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden Verkiezingsreglement verantwoordingsorgaan Versie september 2017 verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden in het verantwoordings orgaan van de Stichting Bedrijfstak pensioenfonds voor

Nadere informatie

Profielschets Voorzitter Raad van Commissarissen

Profielschets Voorzitter Raad van Commissarissen Profielschets Voorzitter Raad van Commissarissen Per 1 oktober 2018 zal binnen de Raad van Commissarissen van Baston Wonen een vacature ontstaan van voorzitter RvC. In deze profielschets treft u nadere

Nadere informatie

Functieprofiel bestuur Aandachtsgebied risicomanagement

Functieprofiel bestuur Aandachtsgebied risicomanagement Functieprofiel bestuur Aandachtsgebied risicomanagement Algemene kenmerken Omschrijving fonds Het pensioenfonds is een multi-ondernemingspensioenfonds in de zin van de Pensioenwet. Het fonds heeft tot

Nadere informatie

2. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit drie personen. Het bestuur benoemt de leden van het Verantwoordingsorgaan.

2. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit drie personen. Het bestuur benoemt de leden van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Hunter Douglas Reglement voor het Verantwoordingsorgaan 1. Het bestuur legt verantwoording af aan het Verantwoordingsorgaan over het beleid, de wijze waarop het beleid is uitgevoerd

Nadere informatie

Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. 25 augustus 2016

Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. 25 augustus 2016 Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V 25 augustus 2016 Functieprofiel leden verantwoordingsorgaan 1. Context van de functie Kenmerken

Nadere informatie

Profiel raad van commissarissen

Profiel raad van commissarissen Profiel raad van commissarissen 1 Inhoud 1. Algemeen... 3 2. Doel en kerntaak van de raad van commissarissen... 3 3. Geschiktheid... 4 3.1. Competenties... 4 3.2. Voorzitter van de raad van commissarissen...

Nadere informatie

Reglement OR IWNH - Personenstelsel

Reglement OR IWNH - Personenstelsel Reglement OR IWNH - Personenstelsel Begripsbepalingen Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: Stichting InstallatieWerk Noord-Holland; b. de onderneming: Stichting InstallatieWerk Noord-Holland;

Nadere informatie

Competentievisie verantwoordingsorgaan SBZ Pensioen

Competentievisie verantwoordingsorgaan SBZ Pensioen Competentievisie verantwoordingsorgaan SZ Pensioen Inleiding Stichting edrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SZ Pensioen 1 ) is een collectief pensioenfonds voor organisaties werkzaam in- of verwant

Nadere informatie

Reglement van het verantwoordingsorgaan

Reglement van het verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds van De Nederlandsche Bank NV Reglement van het verantwoordingsorgaan Reglement van het verantwoordingsorgaan van de Stichting Pensioenfonds van De Nederlandsche Bank NV, in overeenstemming

Nadere informatie

Profielschets bestuurder Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. met als specifiek aandachtsgebied Juridische zaken

Profielschets bestuurder Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. met als specifiek aandachtsgebied Juridische zaken Profielschets bestuurder Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK met als specifiek aandachtsgebied Juridische zaken november 2016 1. Profielschets van het fonds: Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds HAL. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds HAL. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds HAL Reglement Verantwoordingsorgaan 2 Begripsbepalingen Artikel 1.1 In dit reglement wordt verstaan onder: - het "Fonds": de Stichting Pensioenfonds HAL; - het "bestuur": het bestuur

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING VAN DE AARD EN DE OMVANG VAN DE VENNOOTSCHAP EN HAAR DOCHTERMAATSCHAPPIJEN

1. BESCHRIJVING VAN DE AARD EN DE OMVANG VAN DE VENNOOTSCHAP EN HAAR DOCHTERMAATSCHAPPIJEN BIJLAGE 2 PROFIELSCHETS RVC 1. BESCHRIJVING VAN DE AARD EN DE OMVANG VAN DE VENNOOTSCHAP EN HAAR DOCHTERMAATSCHAPPIJEN Delta Lloyd Groep De Vennootschap is een deskundige, betrouwbare en toegankelijke

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg Artikel 1: Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: I. Het pensioenfonds:

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Reglement bestuur Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Versie: 2018-09-27 Pagina 1/7 INHOUDSGAVE Artikel 1. Definities... 3 Artikel 2. Kerntaken Bestuur... 3 Artikel 3. Taken voorzitter van het bestuur... 4 Artikel 4. Kerntaken dagelijks bestuur... 4 Artikel

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL NIET UITVOEREND BESTUURSLID BPF MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN

FUNCTIEPROFIEL NIET UITVOEREND BESTUURSLID BPF MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN FUNCTIEPROFIEL NIET UITVOEREND BESTUURSLID BPF MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN Pensioenfonds BPF Meubel Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven is het

Nadere informatie

SPIN. Verkiezingsprocedure Verantwoordingsorgaan SPIN - 2014

SPIN. Verkiezingsprocedure Verantwoordingsorgaan SPIN - 2014 SPIN Verkiezingsprocedure Verantwoordingsorgaan SPIN - 2014 Geldig per 28-1-2014 2 Verkiezingsprocedure Verantwoordingsorgaan SPIN - 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Ondertekening... 2 Artikel 1 Algemeen...

Nadere informatie