ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR"

Transcriptie

1 31 augustus 2014 Gewaarborgde rente is gewaarborgd. Laat u toe om uw bestaande overeenkomst eenzijdig te wijzigen? fiscale spaarvrijstelling van de intresten op spaarboekjes Michel Maus 22/08/14 Een van de politiek meest besproken fiscale items van de laatste jaren is ongetwijfeld de fameuze fiscale spaarvrijstelling van de intresten op spaarboekjes. Aanvankelijk was deze vrijstelling enkel voorzien voor de Belgische spaarboekjes, maar na een veroordeling door het Europees Hof van Justitie heeft de regering deze vrijstelling ook moeten uitbreiden tot de spaarrekeningen die Belgische belastingbetalers aanhouden in een andere Europese lidstaat. Wie jaarlijks minder dan euro intresten ontvangt op een spaarrekening, moet daar geen belasting op betalen. Wie boven dit grensbedrag zit, is wel belastbaar, maar moet geen aangifte doen van de ontvangen interesten. De belasting wordt immers rechtstreeks door de bank vereffend via het systeem van de roerende voorheffing. Het resultaat van dit anoniem systeem is dat men verschillende malen van de vrijstelling kan "genieten" door zijn spaargeld te spreiden over verschillende banken. Om deze praktijk de kop in te drukken discussiëren politici nu al enkele jaren over een fiscale aangifteplicht voor roerende inkomsten, maar tot op heden zonder resultaat. Klassieke spaarboekjes kosten al meer dan ze opbrengen 27 augustus 2014 door Philippe Galloy Rente gedaald maar bankkosten ongewijzigd Door de kosten die banken aanrekenen, verliezen veel spaarders geld op hun spaarcenten, zelfs zonder rekening te houden met de inflatie. Spaarverzekeringen nieuwste slachtoffer van lage rente Netto: 22 augustus 2014 door Pieter Suy De dalende marktrentes zijn niet alleen nefast voor uw spaarboekje. Ook de gewaarborgde rendementen op de tak21-verzekeringen dalen. Marktleider AG Insurance, maar ook KBC en ING verlagen in september hun tarieven. Niet alleen zet het lage renteklimaat de meeste financiële instellingen ertoe aan om verder te snijden in de rente die ze op hun spaarboekjes bieden. Ook de gewaarborgde rente op de tak21-verzekeringen moet eraan geloven. Die tak21-producten zijn levensverzekeringen met kapitaalgarantie die ook een gewaarborgd rendement bieden. Maar de voorbije jaren zijn die gewaarborgde rendementen wel flink gedaald als gevolg van de marktomstandigheden. Zijn er alternatieven? Eind 2011 hadden beleggers nog 120 miljard euro in tak21 producten geïnvesteerd. Omdat er sindsdien fors in de rentetarieven is gesneden, zijn deze spaarverzekeringen wel heel wat van hun aantrekkingskracht verloren. Een van de mogelijke alternatieven zijn zogenaamde tak23 producten.

2 Dat zijn beleggingsverzekeringen die in mooie marktomstandigheden een hoger rendement kunnen opleveren. Maar daar staat tegenover dat de rendementen niet gewaarborgd zijn. Doorgaans zijn ook de kapitalen niet gewaarborgd. Het risico van deze belegging ligt dus volledig bij de verzekerde, niet bij de maatschappij die ze aanbiedt. Vraag uw onafhankelijk financieel adviseur een correcte informatie. Beleggingsverzekeringen (Tak23) zijn onderworpen aan de marktevolutie. Gewaarborgde rendementen verlagen kan in principe voor nieuwe contracten. Gewaarborgd is gewaarborgd. Laat u toe om uw bestaande overeenkomst eenzijdig te wijzigen? Aanslaan van ons spaargeld zal snel, koudweg en onverwacht gebeuren MoneyTalk-nieuws dinsdag 26 augustus 2014 Een terugkeer naar de economische groei uit het verleden zit er voorlopig niet in, waarbij uiteraard meespeelt dat veel landen een ondraaglijke schuldenlast met zich meetillen. Om tabula rasa te maken met het verleden zou die schuldenlast eigenlijk weggewerkt moeten worden. Er zijn twee maatregelen mogelijk om dat te doen: de inflatie zijn werk laten doen of een beroep doen op de middelen (lees: het spaargeld) van de burgers. Het loslaten van inflatie is erg gevaarlijk, want die kan op een willekeurig moment beginnen te galopperen. Daarom blijft alleen het beroep op de middelen van de burgers over als maatregel. Om het schuldenniveau terug te dringen tot het niveau van 2007, dus voor het uitbreken van de crisis, zou een vermogensbelasting van 10% noodzakelijk. Van één zaak mogen we zeker zijn. Het aanslaan van ons spaargeld zal snel, koudweg en onverwacht gebeuren. Waarop wachten om een slimme beslissing te nemen? GAAN DE BEURZEN MET 40% DALEN? Hoe serieus moeten we dit soort berichten nemen? Beleggen met Bescherming Dettmann geeft het antwoord eigenlijk al zelf: "Het rommelt aan de beurshorizon". Om die horizon, daar gaat het om. Door dat woord te gebruiken krijg je altijd gelijk. Er wordt immers geen timing gegeven. Natuurlijk zijn de centrale banken nieuwe bubbels aan het creëren: een onnatuurlijk lage rente, onnatuurlijke opkoop van obligaties. Daardoor ook onnatuurlijke hoge beurskoersen. Die zeepbel gaat een keer knappen. Alleen weet niemand op welke tijds horizon. Het kan zeer binnenkort zijn, maar ook pas over jaren. Sinds twee jaar, toen dergelijke berichten begonnen, is de beurs alweer 35% gestegen. Stel dat je toen geluisterd had. Dan had je een flinke winst misgelopen. En erger nog, was je misschien zenuwachtig geworden en op een verkeerd moment weer ingestapt. Daarom ben ik niet zo gecharmeerd van dergelijke goedkopen uitspraken over dalingen. Tenzij tegelijkertijd een oplossing wordt aangeboden die je beschermt tegen crashes. Een actieve opvolging van uw portefeuille waarin flexibiliteit noodzakelijk is, zal u de nodige rust opleveren.

3 Zet u schrap: alle ingrediënten voor een nieuwe crisis zijn er Frederik Descamps Terwijl de economische motor in de eurozone en Japan volledig stil dreigt te vallen, maken de VS en het Verenigd Koninkrijk zich zorgen over hun arbeidsmarkt en lage productiviteit. Kopzorgen dus voor centrale bankiers: elke beslissing die ze nemen kan de stijgende onrust over een nieuwe financiële zeepbel aanwakkeren. Zorgwekkend? Zeker, alleen schippert zowat elk land sinds 2008 tussen hoop en vrees wat betreft zijn economische toekomst. Wat deze keer wel anders is, is het pad dat de centrale banken willen, zullen of moeten bewandelen. Neem nu de VS: de voorbije jaren pompte de centrale bank - net als die van de Britten - miljarden in het systeem door het opkopen van staatsobligaties, wat in essentie neerkwam op het bijdrukken van geld. Dat hield de rente laag om een complete kortsluiting van de economie te verkopen. Wees op uw hoede en vermijdt paniekbelissingen. Zakenbanken manipuleren jouw huishoudelijk budget By Robert Guss on 22/08/2014 In de Verenigde Staten beweert de federale energiecommissie dat JP Morgan zich schuldig heeft gemaakt aan manipulatie van energiemarkten. Tussen september 2010 en juni 2011 heeft de zakenbank daar tientallen miljoenen aan verdiend. Volgens journalist David Cay Johnston proberen zakenbankiers een tweede Enron op te zetten: Het ziet er naar uit dat regulatoren samenspannen met Wall Street. Dat betekent dat elektriciteitsprijzen over heel de VS gaan stijgen. Dat is hetzelfde wat Enron heeft gedaan aan de Westkust, veertien jaar geleden. Enron, voor alle duidelijkheid, was de grootste energieleverancier van de VS met meer dan twintigduizend werknemers. Tenminste, tot het bedrijf failliet ging in 2001 nadat was gebleken dat het de prijzen op verschillende markten manipuleerde, fraude pleegde op grote schaal en niet vies was van wat corruptie. Financiële markten worden geregeerd door woorden en niet door feiten dinsdag 26 augustus 2014 De financiële markten worden geregeerd door woorden en niet langer door feiten. Vooral de verklaringen afgelegd na afloop van de maandelijkse meetings worden druk beluisterd, de beleggers reageren meteen op wat tijdens die slotverklaringen wordt gezegd. Maar eigenlijk hebben de financiële markten zo een revolver op de eigen borst gericht, want uiteindelijk zal het kaf toch van het koren gescheiden moeten worden. Dat betekent dat vroeg of laat toch opnieuw naar de fundamentals wordt geluisterd, terwijl de rol van de centrale banken een heel stuk kleiner zal worden.

4 Belgische tweejaarsrente negatief De Tijd 25 augustus 2014 De toespraak van ECB-voorzitter Mario Draghi vrijdag en het verslechterende ondernemingsklimaat in Duitsland duwen de Europese rentes naar nieuwe diepterecords. De Belgische rente op twee jaar is voor het eerst negatief. Draghi gaf op de jaarlijkse hoogmis van de Amerikaanse centrale bank in Jackson Hole aan dat extra stimulus voor de eurozone tot de mogelijkheden behoort. Dat zou betekenen dat de Europese Centrale Bank massaal staatspapier zou inkopen. Dat de Duitse economie, dé groeimotor van de eurozone, verder slabakt, vergroot de kans dat de ECB moet ingrijpen. Beleggers lopen vandaag op die beslissing vooruit door Europese obligaties in te slaan. Dat duwt alle Europese rentes naar omlaag. De Belgische rente op twee jaar werd vandaag voor het eerst in de geschiedenis zelfs negatief, tot 0,011 procent. De rente op drie maanden en één jaar werd eerder al negatief. Ook de Belgische tienjaarsrente blijft maar dalen, tot onder de historische grens van 1,3 procent. Een lagere rente is goed nieuws voor de Belgische schatkist. Ons land spaart tientallen miljoenen euro's aan rentelasten uit. Ook wie een woonkrediet aangaat of zijn woonlening herfinanciert, profiteert volop. Voor spaarders is de lage rente minder goed nieuws. Ter illustratie, staatsbons met een looptijd van 8 jaar, brachten nooit eerder zo weinig op, amper 1 procent bruto. Ter herinnering: eind november 2011 stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 5,7 procent. Begin dit jaar was dat 2,5 procent en in mei werd de kaap van 2 procent doorbroken. Gelukkig zijn er nog producten die een veilig en aantrekkelijk rendement leveren. Staatsbon van 8 jaar geeft nog maar 1 procent rente 22/08/14 Wie intekent op de nieuwe staatsbons met een looptijd van 8 jaar, krijgt daar nauwelijks nog 1 procent rente voor. Dat is de laagste rentevoet ooit voor staatsbons met zo n lange looptijd. Dit is toch erg laag en dat voor een periode van 8 jaren. We hebben toch andere rendabeler producten gevonden. Obligaties brengen eigenlijk niets meer op vrijdag 22 augustus 2014 Sommige beleggers geven de voorkeur aan Amerikaanse boven Europese staatsobligaties, dit vanwege het hogere rendement. Het is echter gevaarlijk om te spreken over een hoger rendement, want de factor inflatie moet telkens in rekening gebracht worden. Voorkeur geven aan actief beheerde aandelenfondsen loont de moeite.

5 Is de beste beleggingscategorie ook het veiligst? Jeremy Siegel, de bekende economieprofessor aan business school Wharton, is regelmatig in het nieuws en is momenteel enthousiast over aandelen. Met grote afstand tegenover Goud en Obligaties,zou u het beste af zijn geweest met het beleggen in aandelen sinds Iedere belegde euro zou, gecorrigeerd voor inflatie, zijn uitgegroeid tot maar liefst EUR Actieve opvolging van aandelenfondsen blijkt dus erg belangrijk. Uw financiële Adviseur geeft u hierover het beste advies. Bankregulering kan economische groei vertragen Patrick Claerhout 20/08/2014 De regulering van de banksector op verschillende beleidsniveaus, Europees en nationaal, kan ons land tegen 2020 in totaal 0,74 procent economische groei op jaarbasis kosten. Bijkomende regulering kan dat percentage verdubbelen, waarschuwt consultant PwC. Hoe staan de banken er voor? Geplaatst op 7 augustus 2014 door Tom Lassing Als we de politici moeten geloven, dan is er niets meer aan de hand in de bankensector. De banken staan er weer prima voor. De gebeurtenissen bij de Portugese bank laten zien dat de waarheid anders ligt. De bankiers zelf weten niet eens hoe hun bank er precies voorstaat. Immers is iedere bank als een rij dominostenen via leningen, toezeggingen en verplichtingen verbonden aan andere banken en grote ondernemingen. Hoe goed je er ook voorstaat, als je buurman omvalt en je bent dominosteen, dan ga je ook om als je binnen het bereik van je buurman staat. Hoe sterk je er ook een seconde eerder bij stond. Als een politicus stelt dat de banken er prima voorstaan, dan staat de politicus gewoon uit zijn nek te zwetsen. Dat kan hij of zij gewoon niet weten. Ik zou willen dat het anders was, maar de realiteit is dat het systeem zo afhankelijk van elkaar is geworden dat geen enkele dominosteen nog mag omvallen. Ook de zwakke broeders in een economisch onbelangrijk land als Portugal. Het gevaar schuilt hem nu dus juist in banken in landen als Cyprus, Portugal, Griekenland Immers de banken in de grote landen wordt wel op gelet. Het zijn juist de obscure banken die aan alle aandacht ontsnappen en die nooit zijn geschoond van rommel. Dat bewijst nu de bank in Portugal wel. Gelukkig zijn er nog niet-bancaire veilige spaar- en beleggingsformules

6 Laag, lager, laagst niels faassen dinsdag 19 augustus 2014 Dat de kapitaalmarktrente nog verder kan dalen werd deze week weer bewezen. De Duitse 10 jaars rente op staatsobligaties heeft inmiddels de 1% grens neerwaarts doorbroken en bevindt zich daarmee op een absoluut dieptepunt. Hoe kunt u als particuliere belegger hier nu het best op reageren? Geheel tegen de verwachting in hebben beleggingsfondsen die zich richten op Europese staatsobligaties dit jaar tot op heden een prima prestatie weten neer te zetten. Ingegeven door de forse daling van de kapitaalmarktrente en de ingekomen risicovergoeding voor perifere landen in de eurozone overtroffen de rendementen op staatsobligatiefondsen die van Europese aandelenfondsen en bedrijfsobligatiefondsen. Uitschieters waren beleggingsfondsen met langlopende obligaties. Deze obligaties kennen vanwege hun langere looptijd een hogere rentegevoeligheid. Hoe lager de huidige rente, hoe gunstiger dit uitpakt voor bestaande obligatiehouders. Het rendement op hun obligaties op het moment van aankoop was immers hoger dan de huidige marktrente. Een rentedaling vertaalt zich dan ook in een stijging van de obligatiekoersen (terwijl een rentestijging resulteert in een koersdaling). We vonden een obligatiefonds met een rendement van 01/01/14 tot 15/08/14 van 12,58%

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR 15 juni 2014 Sparen op lange termijn levert steeds minder rente op 11 juni 2014 door PETER VAN MALDEGEM Niet alleen de spaarboekjes ondervinden de gevolgen van de rentepolitiek van de Europese Centrale

Nadere informatie

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR Beperk uw kosten bij pensioensparen ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR Turnhout, 13 december 2014 Een tak 23 is meer dan ooit fiscaal interessant 12/12/2014 Johan Adriaens Nu de meeste obligatiefondsen en

Nadere informatie

Beleggingen. Hoe de winst op uw fondsen veiligstellen via de Belfius Lock-fondsen? ACTUA Blackrock optimistisch over Europese aandelen

Beleggingen. Hoe de winst op uw fondsen veiligstellen via de Belfius Lock-fondsen? ACTUA Blackrock optimistisch over Europese aandelen Uw Beleggingen oktober mei 2015 2013 ACTUA Blackrock optimistisch over Europese aandelen COACHING Laat geen fiscaal voordeel liggen in uw personenbelasting FOCUS Hoe de winst op uw fondsen veiligstellen

Nadere informatie

DE SCHADUWZIJDE VAN HET SPAARBOEKJE DOOR EWALD PIRONET 19-06-2013 Pag. 22

DE SCHADUWZIJDE VAN HET SPAARBOEKJE DOOR EWALD PIRONET 19-06-2013 Pag. 22 DE SCHADUWZIJDE VAN HET SPAARBOEKJE DOOR EWALD PIRONET 19-06-2013 Pag. 22 De Belgische spaarder parkeert zijn geld meer dan ooit op spaarboekjes. Dat zijn koopkracht daardoor vermindert met dank aan de

Nadere informatie

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR Turnhout, 14 september 2014 Gevolgen negatieve rentes? (Walter Matthijssen) 09 september 2014 Stilaan wordt het echter tijd dat u zich als spaarder het één en ander moet afvragen en situaties gaat afwegen

Nadere informatie

Van kredietcrisis tot recessie

Van kredietcrisis tot recessie Leerlingenboekje Lesbrief economie voor tweede fase voortgezet onderwijs Van kredietcrisis tot recessie Over oorzaken, gevolgen en aanpak Van kredietcrisis tot recessie 3 Inleiding Waar gaat deze lesbrief

Nadere informatie

Beleggingen. Beleggen in België? Kwantitatief beheer of beleggen zonder emoties! Wat mag u nog verwachten van de aandelenmarkten?

Beleggingen. Beleggen in België? Kwantitatief beheer of beleggen zonder emoties! Wat mag u nog verwachten van de aandelenmarkten? Uw Beleggingen september oktober 2013 2014 FOCUS Kwantitatief beheer of beleggen zonder emoties! ACTUA Wat mag u nog verwachten van de aandelenmarkten? FOCUS Beleggen in België? EDITO Zit er nog toekomst

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

Financiële en Economische info

Financiële en Economische info Financiële en Economische info 27/11/2011 Aankopen Obligaties door ECB Met die onbeperkte inkopen zou de ECB de escalerende schuldencrisis, die volgens steeds meer economen de toekomst zelf van de eurozone

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

Rabo magazine 2012? Welke zekerheden zijn er in. WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank. spaarrekeningen van het jaar.

Rabo magazine 2012? Welke zekerheden zijn er in. WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank. spaarrekeningen van het jaar. # 1 Welke zekerheden zijn er in 2012? WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank Ontdek de spaarrekeningen van het jaar Focus op uw spaargeld 2 Edito Geslaagde vergelijking 3 OOK IN 2012 HET

Nadere informatie

De jacht op de onnodige kosten is geopend

De jacht op de onnodige kosten is geopend Lente 2011 Het financiële magazine van Deutsche Bank De jacht op de onnodige kosten is geopend U Nieuwe uitdagingen van de wereldeconomie: laat uw portefeuille ervan profiteren. U Ruime keuze, kwalitatief

Nadere informatie

Uw spaarrekening in 1-2-3

Uw spaarrekening in 1-2-3 s Uw spaarrekening in 1-2-3 http://www.sparen-123-gids.be In samenwerking met : Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Uw spaarrekening in 123...4 STAP 1: Wat u moet weten...5 1. Wat?...5 a. SPAARREKENING...5

Nadere informatie

Resultaten 2011 April 2012. Lagere rente, hogere verplichtingen Aan de andere kant stegen onze pensioenverplichtingen

Resultaten 2011 April 2012. Lagere rente, hogere verplichtingen Aan de andere kant stegen onze pensioenverplichtingen JAARBERICHT Resultaten 2011 April 2012 Rendement van 13% door afdekken risico s Dekkingsgraad toch omlaag Het jaar 2011 stond in het teken van een sterk afnemend vertrouwen in de overheidsfinanciën van

Nadere informatie

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR Turnhout, 16 januari 2015 Nieuwe spaarboekjes: interessant of niet? Ilse De Witte Redacteur bij Trends 07/01/2015 Bron: MoneyTalk Bpost Bank en Belfius hebben bij de start van het nieuwe jaar elk een nieuw

Nadere informatie

Beleggingen. Belfius Plan: bundel alle expertise in één fonds! De Japanse beurs 1 jaar na Shinzo Abe. Tapering... een wel heel vreemd woord

Beleggingen. Belfius Plan: bundel alle expertise in één fonds! De Japanse beurs 1 jaar na Shinzo Abe. Tapering... een wel heel vreemd woord Uw Beleggingen februari oktober 2014 2013 focus De Japanse beurs 1 jaar na Shinzo Abe coaching Tapering... een wel heel vreemd woord focus Belfius Plan: bundel alle expertise in één fonds! edito Een geslaagde

Nadere informatie

U Ontdek onze tips en

U Ontdek onze tips en Herfst 2012 Het financiële magazine van Deutsche Bank Zijn spaarkampioenen ware kampioenen? U Inflatie, lage rentes en volatiele markten: sparen of beleggen? U Ontdek onze tips en oplossingen om uw beleggingen

Nadere informatie

Beleggingen. De Chinese draak wankelt. ACTUA De Europese banken en de Griekse storm FOCUS FOCUS. oktober 2013 2015

Beleggingen. De Chinese draak wankelt. ACTUA De Europese banken en de Griekse storm FOCUS FOCUS. oktober 2013 2015 Uw Beleggingen september oktober 2013 2015 ACTUA De Europese banken en de Griekse storm FOCUS De Chinese draak wankelt FOCUS Target Returnfondsen in de kijker EDITO Geen vakantie op de financiële markten

Nadere informatie

Beleggingen. Azië: de groeipool onder de groeilanden. Pensioensparen: een appeltje voor de dorst

Beleggingen. Azië: de groeipool onder de groeilanden. Pensioensparen: een appeltje voor de dorst Uw Beleggingen november oktober 2013 2014 ACTUA Pensioensparen: een appeltje voor de dorst FOCUS Alle expertise van promotor Candriam in één fonds via Belfius Fullinvest! FOCUS Azië: de groeipool onder

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak?

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? Komt er QE in de eurozone? Sinds enige maanden wordt er op de financiële markten gezinspeeld op het opkopen van staatsobligaties door de Europese

Nadere informatie

www.kbc.be Kennisbank KBC- Beleggerskoers 2014-2015

www.kbc.be Kennisbank KBC- Beleggerskoers 2014-2015 www.kbc.be Kennisbank KBC- Beleggerskoers 2014-2015 Kennisbank KBC-Beleggerskoers 2014-2015 KBC Beleggerskoers 2014-2015 1 Voorwoord Deze kennisbank is een bron van informatie over beleggen en andere gerelateerde

Nadere informatie

Denk vooruit De kracht van sparen + beleggen

Denk vooruit De kracht van sparen + beleggen Denk vooruit De kracht van sparen + beleggen Waarom nadenken over vermogensopbouw? Graag willen wij het met u hebben over vermogensopbouw. Dit is een actueel onderwerp. In Nederland worden we namelijk

Nadere informatie

Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen

Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen 1. De kwartaalcijfers van de pensioenfondsen zijn negatief. Hoe komt dat? Het algemene beeld is dat het derde kwartaal, en dan in het bijzonder de maand

Nadere informatie

Alles wat u altijd al wilde weten over de kredietcrisis. Vragen over de kredietcrisis beantwoord

Alles wat u altijd al wilde weten over de kredietcrisis. Vragen over de kredietcrisis beantwoord Alles wat u altijd al wilde weten over de kredietcrisis Vragen over de kredietcrisis beantwoord 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 De aanloop naar de kredietcrisis 4 1. Wat is eigenlijk de kredietcrisis? 5 2.

Nadere informatie

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR Turnhout, 18 oktober 2014 doorkijktaks en andere fiskale situaties de fameuze 'Tax shift'. De belasting op arbeid in ons land behoort tot de allerhoogste van de wereld. Daarmee vertellen we niks nieuws.

Nadere informatie

voorzie! Zo kiest u de beste spaarrekening Karel Puttemans Zorgen voor een financiële buffer De visie van Frida Deceunynck p. 6

voorzie! Zo kiest u de beste spaarrekening Karel Puttemans Zorgen voor een financiële buffer De visie van Frida Deceunynck p. 6 met praktische tips voor uw spaargeld oktober 2013 Karel Puttemans Product Manager Sparen Zo kiest u de beste spaarrekening p. 9 voorzie! Zorgen voor een financiële buffer De visie van Frida Deceunynck

Nadere informatie

Beleggingen. Beleggen achter het IJzeren Gordijn. Het beheer van onze pensioenspaarfondsen een tip van de sluier! FOCUS FOCUS

Beleggingen. Beleggen achter het IJzeren Gordijn. Het beheer van onze pensioenspaarfondsen een tip van de sluier! FOCUS FOCUS Uw Beleggingen december oktober 2013 2014 FOCUS Beleggen achter het IJzeren Gordijn FOCUS Het beheer van onze pensioenspaarfondsen een tip van de sluier! COACHING Een belegger gaat nooit met pensioen EDITO

Nadere informatie

Belgische fondsensector met vijfde gestegen in 2014

Belgische fondsensector met vijfde gestegen in 2014 Belgische fondsensector met vijfde gestegen in 2014 Joris Luyendijk: 'Wat als verschillende banken plots niet meer aan hun gegevens kunnen?' Véronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be 25/02/15

Nadere informatie

Renterisico. in een pensioenbalans

Renterisico. in een pensioenbalans Renterisico in een pensioenbalans Wilt u meer weten over renterisico s, swaps en swaptions? Neem dan contact op met uw Account CIO of met onze balansmanagement adviseurs Bas Scholten via bas.schoiten@achmea.ni

Nadere informatie