Deze handleiding is alleen bedoeld voor flightsimulatie doeleinden en mag NOOIT worden gebruikt in een echt vliegtuig. De auteurs zijn niet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deze handleiding is alleen bedoeld voor flightsimulatie doeleinden en mag NOOIT worden gebruikt in een echt vliegtuig. De auteurs zijn niet"

Transcriptie

1 Deze handleiding is alleen bedoeld voor flightsimulatie doeleinden en mag NOOIT worden gebruikt in een echt vliegtuig. De auteurs zijn niet aansprakelijk voor fouten en eventueel andere schade.

2 Voorwoord De EFIS737 reproduceert de EFIS selector welke is te vinden in een Boeing 737Ng cockpit, op het glareshield panel, zowel aan de linker als aan de rechter kant van de MCP. De EFIS737 mag beschouwd worden als een logische uitbreiding op de CPFlight MCP737 en kan alleen gebruikt worden in combinatie met de MCP737. Door het ontbreken van van gedetailleerde PFD en ND schermen in de standaard FS vliegtuigen is het zinloos de EFIS737 daarvoor te gebruiken. De EFIS komt wel goed tot z n recht in de PMDG 737 of in combinatie met Project Magenta software (www.projectmagenta.com). Net als de MCP737 is ook de EFIS737 iets kleiner dan de werkelijke EFIS (ongeveer 85% t.o.v. de echte) en zijn er kleine verschillen met de echte EFIS. Belangrijk om te weten Om de EFIS737 (en andere addon modules) te laten werken, hebt u minimaal de firmware versie 1.01 nodig. Wanneer u een vroegere versie hebt is het noodzakelijk de firmware te updaten naar een versie hoger dan Dit kunt u doen door de nieuwste firmware versie te downloaden van de CPFlight download site. (http://www.cpflight.com/sito/downloads/downloads.asp). Het bestand is in een gecomprimeerde file te downloaden. Pak de bestanden uit in een tijdelijke map en lees de readme file aandachtig door. Om te kijken welke versie van de firmware u heeft, kunt u de MCP aanzetten. In de displays voor IAS/MACH wordt gedurende enkele seconden de firmware versie getoond. Het updaten van de firmware is een simpele maar gevoelige procedure. Lees de aanwijzingen in het readme bestand goed door en doe het stap voor stap. Neem contact met ons op wanneer je iets niet duidelijk is of wanneer u het niet vertrouwd. U kunt en naar Hardware installatie De EFIS737 is gemaakt voor de vele mensen die bezig zijn een eigen cockpit te bouwen. Het is de bedoeling dat deze EFIS737 wordt ingebouwd, samen met de MCP737, in het glareshield panel, vandaar het platte design. Om je EFIS737 in te bouwen, is het nodig dat je een uitsnede maakt in het glareshield panel, zoals staat aangegeven in figuur 3 (onder aan de bladzijde) en hou ruimte over voor de bedrading en connectoren voor de MCP737 en evt. ander modules. Gebruik de meegeleverde U beugel om de EFIS737 vast te zetten. Draai de boutjes niet te vast aan, dit zou de module kunnen beschadigen.

3 Instellingen en aansluitingen Let op! Schakel de MCP uit en haal de voeding uit de MCP voor u iets aansluit of afsluit op de MCP737 De EFIS737 kan zowel links als rechts van de MCP737 worden gebruikt. Dit hangt af van de instelling. Om rechts te gebruiken zet jumper C op F/O en om het links te gebruiken op CP. De aansluitingen A en B zijn bestemd voor een serie schakeling te maken met andere modules van CPFlight. Eén daarvan zal gebruikt worden om de EFIS737 aan te sluiten op de MCP737. De EFIS737 heeft geen externe voeding nodig, de benodigde voeding wordt vanuit de MCP betrokken. Sluit een van de 5 polige stekker van de kabel aan op een van de 5 polige aansluitingen op de EFIS737. (het maakt niet uit welke u gebruikt, zowel van de kabel als van de aansluitingen niet). De andere stekker gaat in de AUX aansluiting op de MCP737. Wanneer u nog andere modules heeft, bv nog een EFIS737, worden die aangesloten via de overgebleven aansluiting op de EFIS737. Wanneer u nog een tweede EFIS737 heeft, verzeker u dan dat jumper C niet alle twee gelijk staan. Dit kan een communicatie fout geven. De EFIS737 heeft geen driver of configuratie software nodig. Door het aansluiten van de spanning op de MCP737 zal de EFIS737 herkend worden en werken.

4 Functie overzicht Deze sectie beschrijft de werking met van de EFIS737 in combinatie met Project Magenta software (maar de PMDG software werkt gelijk). Net als met de MCP737, vormt de EFIS737 de hardware om toetsenbord en muisclicks te vervangen. Deze functie wordt door Project Magenta of PMDG aangestuurd. Sommige selecties worden door andere settings beïnvloed. (zo zal de Data knop alleen maar functioneren wanneer er een vluchtplan actief is in de FMC/CDU) kijk hiervoor ook in de handleiding van Project Magenta of PMDG (afhankelijk van wat u gebruikt). De EFIS737 heeft een backlit panel welke aangestuurd wordt door de verlichting van de MCP737. Ze branden alle twee of geen van de twee. Bediening Figuur 2 geeft een overzicht van alle mogelijke bedienings knoppen en mogelijkheden aan. De omschrijvingen zijn voor zowel F/O als Captain gelijk. Let op: CPFlight EFIS selector stuurt commando s naar de Project Magenta software. Functies kunnen worden aangepast in PM software. (kijk daarvoor in de handleiding van uw PM software) Dit betekent dat alle wijzigingen in PM software invloed kunnen hebben op het functioneren van de EFIS737. De volgende omschrijving van de functies is geldig op het moment van het schrijven van deze handleiding. Ook PMDG software functioneert op dezelfde manier) 1 MINS Selector: heeft meerdere functies: - Draaien: verhoogt of verlaagt de minimum hoogte (Decision Height) - Drukken (meer dan een halve seconde): reset de minimum hoogte terug naar de standaard waarde (200) en wist de ALT alert (wanneer die is ingesteld) - Drukken en links draaien (binnen een halve seconde): selecteert de radio hoogte als minimum referentie - Drukken en rechts draaien (binnen een halve seconde): selecteert barometer hoogte als minimum referentie.

5 2 BARO Selector: heeft meerdere functies: - Draaien: corrigeert de hoogtemeter barometer instelling - Drukken (meer dan een halve seconde): Stelt de hoogtemeter barometer in op de standaard waarde van inch Hg (=1013 hpa) - Drukken en links draaien (binnen een halve seconde): Selecteert inches Hg als referentie eenheden voor de barometer - Drukken en rechts draaien (binnen een halve seconde): Selecteert hpa (hectopascals) als referentie eenheden voor de barometer. 3 ND MODE Selector: - Draaien (4 posities) selecteert de weergave op het Navigatie scherm in respectievelijk APP, VOR, MAP of PLAN. (plan toont het evt. vliegplan aanwezig in de FMC) - Drukken: Schakelt tussen Arc en kompas mode (complete kompas cirkel) 4 ND RANGE Selector: - Draaien (8 posities): Selecteert het bereik in het Navigatie scherm in Nm in APP, VOR en MAP mode. Range is te schakelen in 5, 10, 20, 40, 80, 160, 320 en 640 Nm) - Drukken: Schakelt weergave verkeer in het Navigatie Scherm in of uit. 5 VOR1/ADF1 Schakelaar: - Schakelt tussen VOR1 en ADF1 informatie en koers in het navigatie scherm. Staat uit in de midden positie. 6 VOR2/ADF2 Schakelaar: - Schakelt tussen VOR2 en ADF2 informatie en koers in het navigatie scherm. Staat uit in de midden positie. 7 tot 13: - Toont / verbergt symbolen in het Navigatie scherm. Indrukken toont de informatie en nogmaals drukken verbergt de informatie. Het tonen na de informatie en/of symbolen is afhankelijk van de instelling van het Navigatie scherm, het geselecteerde bereik van het Navigatie scherm, en de (on)mogelijkheden van de software. Kijk in de handleiding van de software voor details (PM of PMDG) 14 FPV Schakelaar: - Schakelt de Flight Plan Vector aan of uit op het PFD 15 MTRS Schakelaar: - Schakelt hoogte in meters aan of uit op het PFD.

6 ALGEMEEN OVERZICHT: - Kunststof panel - 2 tuimelschakelaars met 3 standen voor VOR/AFD selectie - 2 draaischakelaars met druk functie voor MINS en BARO selectie en instelling - 1 draaischakelaar met 4 standen voor Navigatie scherm instelling en drukfunctie voor instelling van de kompas functie - 1 draaischakelaar met 8 standen voor instelling van bereik van Navigatie scherm en een drukfunctie om verkeer in de omgeving weer te geven in het Navigatie scherm. - 7 drukschakelaars voor weergave van symbolen en andere data in het Navigatie scherm. - 2 ronde drukschakelaars voor FPV en Meter weergave. - 8 bit Flash microcontroler - 2 DIN aansluitingen met 5 posities voor aansluiting van MCP en andere modules. - Voeding: 4,5 tot 5 volt DC 80mA (betrokken vanuit de MCP737) - Backlight verlichting - 5 polige dinkabel. In het Nederlands vertaald door Tino Broekstra.

Versie 1-12/2009. Light Control. Handleiding

Versie 1-12/2009. Light Control. Handleiding Versie 1-12/2009 Light Control Handleiding Inhoud Inleiding 3 Bouwbeschrijving 4 Inleiding 4 Solderen van elektronica 5 Onderdelenlijst 8 Bouw handleiding 10 In gebruik nemen 11 Garantie 11 Aansluiten

Nadere informatie

Switch. Handleiding 200.106.110117

Switch. Handleiding 200.106.110117 Switch Handleiding 200.106.110117 Hartelijk dank voor uw aanschaf van deze uitbreiding van uw Plugwise systeem. Met de Switch kunt u draadloos de elektrische stroom naar de apparaten in uw Plugwise netwerk

Nadere informatie

Configuratie en installatie handleiding instrumenten Sismo Soluciones

Configuratie en installatie handleiding instrumenten Sismo Soluciones Configuratie en installatie handleiding instrumenten Sismo Soluciones vertaling: Alle rechten voorbehouden aan en Sismo Soluciones SL. is niet aansprakelijk voor zet, druk of andere fouten in deze handleiding.

Nadere informatie

uboard Installatie Handleiding (V4.1)

uboard Installatie Handleiding (V4.1) uboard Installatie Handleiding (V4.1) De inhoud van deze publicatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd dan wel worden aangepast aan nieuwe of gewijzigde functies. Alle rechten voorbehouden. 2011.05

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INLEIDING TOEPASSING DE EERSTE STAPPEN IN- EN UITSCHAKELEN HOOFDMENU MENUSTRUCTUUR SOLAR MODE SOLAR MODE HERSTARTEN DE LAADREGELAAR

INHOUDSOPGAVE INLEIDING TOEPASSING DE EERSTE STAPPEN IN- EN UITSCHAKELEN HOOFDMENU MENUSTRUCTUUR SOLAR MODE SOLAR MODE HERSTARTEN DE LAADREGELAAR INHOUDSOPGAVE I INLEIDING TOEPASSING DE EERSTE STAPPEN IN- EN UITSCHAKELEN HOOFDMENU MENUSTRUCTUUR SOLAR MODE SOLAR MODE HERSTARTEN DE LAADREGELAAR HANDMATIGE RICHTINGSCORRECTIE SOLAR MODE S NACHTS? SOLAR

Nadere informatie

SNELLE START INSTRUCTIE

SNELLE START INSTRUCTIE NB Bedieningsterminals SNELLE START INSTRUCTIE Versie 0.3 Snelle start instructie NB 1 OMRON 2012, OMRON ELECTRONICS B.V. Alle rechten voorbehouden. De informatie in dit document is uitvoerig gecontroleerd.

Nadere informatie

GCS900 HEX 2D & 3D Handleiding

GCS900 HEX 2D & 3D Handleiding GCS900 HEX 2D & 3D Handleiding GCS900 Versie 12.61 2015 Inhoud Inleiding 2 Componenten 3 Schema 4 Toetsen CB460 5 Scherm overzicht 6 Configuratie menu Selecteer een ontwerp 7 Werken met RD2008.CAL 9 Strook

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ANNA. Handleiding versie 2.3

AAN DE SLAG MET ANNA. Handleiding versie 2.3 AAN DE SLAG MET ANNA. Handleiding versie 2.3 Copyright 2014, Plugwise. Alle rechten voorbehouden. 2 Hallo Anna. Vroeger had je thermostaten. Nu is er Anna. Anna werkt voor jou en doet wat ze moet doen:

Nadere informatie

Gebruikers handleiding

Gebruikers handleiding Verander gewone momenten in uitzinnige foto s Gebruikers handleiding Versie 1.10 Copyright 2013 Cognisys, Inc. 1 Inhoud 1. VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 5 2. AAN DE SLAG... 5 2.1 DE STOPSHOT CONTROLLER...

Nadere informatie

handleiding duranote 7550-serie

handleiding duranote 7550-serie [ www.q-for ce.be ] 1011101101000 1010010 10010 101 0 10 1 0111010010100111010101101001 handleiding duranote 7550-serie www.q-force.be helpdesk: 0800 / 92 671 Inhoudsopgave Voorwoord & kennisgeving...6

Nadere informatie

REALISTISCH GELUID UNIVERSAL 5770.

REALISTISCH GELUID UNIVERSAL 5770. Handleiding Busch geluidsmodule REALISTISCH GELUID UNIVERSAL 5770. Lees voor dat u dit apparaat gaat gebruiken de instructie!! De diverse aansluitklemmen, van de verschillende in- en uitgangen en de aansluitingen

Nadere informatie

handleiding duranote 7400-serie www.q-force.be helpdesk: 0800 / 92 671

handleiding duranote 7400-serie www.q-force.be helpdesk: 0800 / 92 671 [ www.q-for ce.be ] 1011101101000 1010010 10010 101 0 10 1 0111010010100111010101101001 handleiding duranote 7400-serie www.q-force.be helpdesk: 0800 / 92 671 Inhoudsopgave Voorwoord & kennisgeving...6

Nadere informatie

Bijlage I: Handleiding installatie driver voor USB interface en opname programma MyTV 15. Bijlage II: Handleiding gebruik MyTV met USB interface 20

Bijlage I: Handleiding installatie driver voor USB interface en opname programma MyTV 15. Bijlage II: Handleiding gebruik MyTV met USB interface 20 1. Inhoudopgave pagina 1. Inhoudsopgave 1 2. Inleiding 2 2.1 Toepassingsgebied 2 2.2 Het complete systeem 2 2.3 Werken met het systeem 3 3. Veiligheid 4 3.1 Opstellen & aansluiten van het systeem 4 3.2

Nadere informatie

Handleiding besturing. MobicsFold V0400

Handleiding besturing. MobicsFold V0400 Handleiding besturing MobicsFold V0400 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1) Algemene beschrijving van het PLC systeem... 4 1.1) Hardware... 4 1.2) Communicatiepoorten... 5 1.3) Batterij... 6 1.4) Calibreren

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. E-mail programma. (Versie 4) Handicom, 2010, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. E-mail programma. (Versie 4) Handicom, 2010, Nederland Handicom Symbol for Windows E-mail programma (Versie 4) Handicom, 2010, Nederland Inhoud 1. Voor u kunt e-mailen......2 1.1 Persoonlijke gegevens 2 1.2 Mailservers 2 1.3 Adresboek 3 2. Fine-tuning van

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE

HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE Versie 2.14 / oktober 2006 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... pag. 3 2. SYSTEEM VEREISTEN... pag. 3 3. INSTALLEREN VAN DE SOFTWARE... pag. 4 4. OPSTARTEN VAN DE SOFTWARE... pag.

Nadere informatie

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang Inrichting Systeem: Locaties & Toegang EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen

Nadere informatie

Handleiding Roland TR-808 sequencer

Handleiding Roland TR-808 sequencer Handleiding Roland TR-808 sequencer Omdat er eigenlijk geen Nederlandstalige beschrijving te vinden was, heb ik voor mezelf een opzetje gemaakt hoe de (sequencer van de) TR- 808 nu precies werkt. Dit,

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding OnlineTv

Inhoud. Handleiding OnlineTv Inhoud Inleiding... 2 Voorwaarden... 2 Aansluiten van OnlineTV... 3 Draadloze aansluiting... 4 Beeldscherm kalibreren... 5 Geluid Instellen... 5 Gebruik... 6 Afstandsbediening... 7 Storingen & Oplossingen...

Nadere informatie

HANDLEIDING NEDERLANDS ( 1 4 )

HANDLEIDING NEDERLANDS ( 1 4 ) 1 HANDLEIDING NEDERLANDS ( 1 4 ) ::: DMC2 Handleiding ::: Deze handleiding geeft uitleg hoe u de Numark DMC2 controller snel kunt aansluiten en bedienen. Neem svp een paar minuten de tijd om deze handleiding

Nadere informatie

navi2coach Gebruikershandleiding Nederlands

navi2coach Gebruikershandleiding Nederlands navi2coach Gebruikershandleiding Nederlands 1 Algemeen Inhoudsopgave 1 ALGEMEEN... 5 1.1 ALGEMENE INFORMATIE... 6 2 LEVERINGSOMVANG... 7 2.1 COMPATIBELE O-SYNCE ACCESSOIRES (OPTIONEEL)... 7 2.2 COMPATIBELE

Nadere informatie

Kennismaken met en programmeren van de MecLab Transportband.

Kennismaken met en programmeren van de MecLab Transportband. Kennismaken met en programmeren van de MecLab Transportband. Stapelmagazijn 5/2 Ventiel 3/2 Ventiel Dubbelwerkende cilinders Magnetische eindschakelaar Transportband Magneetspoel stopper Gelijkstroom motor

Nadere informatie

VPEB RM-U. Handleiding. Van Perlo Elektronica & Besturingstechniek. Slimme elektronica voor de miniatuurwereld

VPEB RM-U. Handleiding. Van Perlo Elektronica & Besturingstechniek. Slimme elektronica voor de miniatuurwereld Deze pagina is opzettelijk leeg VPEB Van Perlo Elektronica & Besturingstechniek RM-U Handleiding Pag 28 van 28 versie. 8 september 203 203 Leon van Perlo Slimme elektronica voor de miniatuurwereld Auteur:

Nadere informatie

Inleiding 5 Overzicht Thermostaat...6 Bediening...6 Vier Standen...7 Klokfunctie...7 Opladen van de batterij... 8

Inleiding 5 Overzicht Thermostaat...6 Bediening...6 Vier Standen...7 Klokfunctie...7 Opladen van de batterij... 8 1 2013-2 Inleiding 5 Overzicht Thermostaat...6 Bediening...6 Vier Standen...7 Klokfunctie...7 Opladen van de batterij... 8 Installatie 8 Stap 1. Registreer uw E-thermostaat en Hub...8 Stap 2. Installatie

Nadere informatie

B-Logicx Handleiding BLSoftXE3

B-Logicx Handleiding BLSoftXE3 B-Logicx Handleiding BLSoftXE3 Copyright 2015 by B-Logicx. All Rights Reserved. Table of contents Introductie... 6 Wat is er nieuw?... 7 Readme... 8 SoftwareUpdates... 9 Starten... 13 Systeemvereisten...

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2. 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p.

Inhoudstafel. 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2. 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p. Handleidingen Anna Inhoudstafel 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p.26 3. Handleiding Ontdek Anna p.50 4. Handleiding

Nadere informatie

Handleiding besturing. Mobics APM(L) V0101

Handleiding besturing. Mobics APM(L) V0101 Handleiding besturing Mobics APM(L) V0101 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1) Algemene beschrijving van het PLC systeem... 4 1.1) Hardware... 4 1.2) Communicatiepoorten... 5 1.3) Batterij... 6 1.4) Calibreren

Nadere informatie

Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50 Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50 Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50. ALLEEN VOOR FS2004 COF (FS9)!!! Deze handleiding beschrijft

Nadere informatie

Light Manager Mini Handleiding

Light Manager Mini Handleiding Light Manager Mini Handleiding Dit product wordt u aangeboden door: 2 Het bovenstaande KCA-symbool (Klein Chemisch Afval) betekent dat dit product na gebruik bij een inzamelpunt voor hergebruik ingeleverd

Nadere informatie

Uitgebreide handleiding voor de. WebRadio. Software versie 1.07.226

Uitgebreide handleiding voor de. WebRadio. Software versie 1.07.226 Uitgebreide handleiding voor de WebRadio Software versie 1.07.226 1 BELANGRIJKE AANWIJZINGEN VOOR HET GEBRUIK VAN DE WEBRADIO... 3 1.1 OVERIGE INFORMATIE... 3 1.2 AFWIJKINGEN... 3 2 ALGEMEEN... 4 2.1 OVERZICHT

Nadere informatie