Tattoos Wat is nu precies een tattoo?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tattoos Wat is nu precies een tattoo?"

Transcriptie

1

2 Wat jij moet weten Tattoos Het lijkt alsof iedereen tegenwoordig een tattoo heeft. Vroeger was het een kenmerk van zeilers en motorclubs, maar nu is het een populaire decoratie voor veel mensen. Het zijn ook niet alleen meer ankers, schedels of schepen, het varieert van bepaalde emblemen tot celtic ontwerpen tot persoonlijke symbolen. Mensen hebben veel verschillende manieren ontdekt om zichzelf te uiten in hun tattoos. Misschien heb jij ook wel nagedacht over het nemen van een tattoo. Voordat je naar de dichtstbijzijnde tattooshop gaat, zijn er wel een paar dingen die je moet weten. Wat is nu precies een tattoo? Een tattoo is een soort steekwond diep in je huid, die gevuld is met inkt. Het wordt gemaakt doordat een naald je huid binnendringt en inkt op dat gebied injecteert, waardoor een bepaald design ontstaat. Tattoos hebben een lange levensduur doordat ze zo diep in de huid zitten. De inkt wordt niet geïnjecteerd in de epidermis (de bovenste laag van de huid die je opnieuw blijft produceren voor de rest van je leven). De inkt wordt daarentegen geïnjecteerd in de dermis, dat is de tweede, diepere laag van de huid. Dermis-cellen zijn zeer stabiel waardoor de tattoo permanent is. Tattoos werden vroeger met de hand aangebracht, dat wil zeggen dat de tattooartiest de huid doorboorde met een naald en zo de inkt injecteerde. Dit proces wordt in sommige delen van de wereld nog steeds zo uitgevoerd, maar tegenwoordig gebruiken de meeste tattooshops er een machine voor.

3 Een tattoo machine is een elektrisch instrument waarin een buisje en naaldensysteem zit en dat je met de hand vasthoudt. Aan het ene uiteinde zit een gesteriliseerde naald die is vastgemaakt aan het buisje waarin de inkt zit. Er wordt een voetschakelaar gebruikt om de machine aan te zetten, zodat de naald op en neer beweegt waarbij de inkt ongeveer 3 millimeter de huid in gaat. De meeste tattoo-artiesten weten precies hoe diep de naald de huid in moet, maar wanneer de naald niet diep genoeg gaat, ontstaat er een vage tattoo. Als je echter te diep gaat kunnen er bloedingen en intense pijn ontstaan. Het nemen van een tattoo kan enkele uren duren, maar dat ligt aan de grootte van het gekozen ontwerp. Doet het pijn om een tattoo te laten zetten? Het laten zetten van een tattoo kan pijn doen, maar de mate hiervan kan sterk verschillen. Het krijgen van een tattoo houdt in dat een naald meerdere keren de huid doorboort, dit kan voelen alsof je meerdere malen wordt gestoken door een horzel. Sommige mensen beschrijven dit gevoel als tintelingen. Het hangt allemaal af van je pijngrens, hoe goed de persoon is die de tattoo zet en op welk lichaamsdeel je de tattoo laat zetten. Houd er ook rekening mee dat het een beetje kan bloeden. Als je erover nadenkt Als je erover nadenkt om een tattoo te nemen, dan is er één heel belangrijk ding dat je in gedachten moet houden: zorg dat het veilig gebeurd. Hoewel een tattoo er veel stoerder uitziet dan een korst, het blijft toch in eerste instantie een wond. Net als elke andere schaafwond, snee, of iets dergelijks, brengt een tattoo een verhoogd risico op infecties en ziektes met zich mee.

4 Zorg er ten eerste voor dat je op de hoogte bent van al je inentingen (vooral voor hepatitis en tetanus) en bedenk goed waar je medische zorg kan krijgen wanneer de tattoo toch geïnfecteerd raakt. Tekenen van infectie kunnen zijn dat de huid overmatig rood of gevoelig is rondom de tattoo, langdurig bloeden, pus of wijzigingen in de kleur van je huid rondom de tattoo. Als je medische problemen hebt, zoals hart- en vaatziekten, allergieën, diabetes, huidaandoeningen, een aandoening waarbij je immuunsysteem is aangetast of infecties, of als je zwanger bent, vraag je arts dan of er bepaalde aandachtspunten of voorzorgsmaatregelen zijn waar je rekening mee moet houden. Ook wanneer je gevoelig bent voor het produceren van littekenweefsel, dan kun je beter geen tattoo nemen. Het vermijden van infecties Het is heel belangrijk om een tattooshop te kiezen die hygiënisch en veilig is en dat alle apparatuur slechts eenmalig wordt gebruikt (in het geval van naalden, handschoenen, maskers, enzovoort) en gesteriliseerd is. Sommige provincies, steden of gemeentes hebben bepaalde normen opgesteld voor tattooshops, maar dat is niet altijd het geval. Hoe dat zit in jouw stad of gemeente kun je opvragen bij de lokale gezondheidsafdeling. Ook is het lezen van recensies over een bepaalde tattooshop een slimme keuze.

5 Professionele tattooshops zijn vaak trots op hun netheid. Hier zijn een paar punten waar je op moet letten: - Controleer of de tattooshop een autoclaaf heeft. Dat is een apparaat dat stoom, druk en hitte gebruikt voor sterilisatie. Het moet mogelijk zijn om te kijken naar de manier waarop alles gesteriliseerd wordt. - Controleer of de tattoo-artiest een licentie heeft. Als dit zo is, dan moet de tattooartiest dit ook kunnen bewijzen. - Zorg ervoor dat de tattooshop de regels van gezondheidszorg en voorzorgsmaatregelen volgt. Als de studio er niet schoon uitziet, als er iets niet lijkt te kloppen of wanneer je je niet op je gemak voelt, ga dan op zoek naar een andere plek waar je de tattoo kan laten zetten. Hoe gaat de procedure in zijn werk? Dit is wat je kunt verwachten tijdens het plaatsen van een tattoo: - De tattoo-artiest zal eerst zijn/haar handen wassen met desinfecterende zeep. - Het lichaamsdeel waar de tattoo geplaatst zal worden, wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd. - De tattoo-artiest zal schone handschoenen aandoen en eventueel een masker op doen. - De tattoo-artiest zal de sterilisatieprocedure uitleggen en de materialen erbij pakken. - Met het gebruik van de tattoo machine zal het begin van het ontwerp op de huid geplaatst worden. - De lijnen zullen worden schoongemaakt met antibacteriële zeep en water.

6 - Nu zullen er steriele, dikkere naalden op de machine worden geplaatst. De tattooartiest zal beginnen met het creëren van schaduw rondom de lijnen. Nadat het gebied opnieuw is schoongemaakt, zal er kleur worden aangebracht. Voor elke kleur moet er een nieuw buisje inkt worden geopend. - Het bloed zal worden verwijderd met een steriel wegwerpdoekje. - Als het klaar is, wordt het gebied opnieuw gereinigd en wordt er een verband op de tattoo aangebracht. Het verzorgen van de tattoo. De laatste stap bij het krijgen van een nieuwe tattoo is heel belangrijk: het verzorgen van de tattoo totdat het volledig genezen is. Volg alle instructies op die je krijgt van de tattooshop wat betreft de verzorging van de tattoo. Bel meteen de huisarts wanneer je ziet dat het gaat ontsteken of wanneer het erg veel pijn doet. Let op de volgende punten om er zeker van te zijn dat de tattoo goed geneest: - Houd het verband op de getatoeëerde plek voor in ieder geval 24 uur. - Vermijd aanrakingen bij het getatoeëerde gebied en krab niet aan eventuele korstjes. - Was de tattoo met een antibacteriële zeep (gebruik geen alcohol of peroxide, want dat droogt de tattoo uit). Gebruik een zachte handdoek om de tattoo af te drogen, dep het droog en wrijf niet. - Als je niet allergisch bent voor antibiotische zalf, wrijf dit dan een beetje op de tattoo. Gebruik geen vaseline, daardoor kan de tattoo vervagen. - Plaats ijs op het getatoeëerde gebied wanneer het rood of opgezwollen raakt. - Probeer de tattoo droog te houden totdat het volledig genezen is. Ga vooral niet zwemmen of in bad. - - Hou je tattoo buiten de zon totdat het volledig genezen is.

7 Zelfs nadat de huid volledig genezen is, is de tattoo gevoeliger voor zon, dus het is verstandig om het altijd te beschermen tegen directe zonnestralen. Als je vaak buiten bent of in de zon ligt, dan is het verstandig om altijd zonnebrand te gebruiken met minimaal factor 30 op de getatoeëerde plek. Dit beschermt niet alleen je huid, het zorgt er ook voor dat de tattoo niet vervaagt. Wat zijn de risico s? Als je besloten hebt om een tattoo te nemen, dan is de kans groot dat alles goed verloopt. Zodra de desinfecterende handelingen en sterilisatieprocedures niet worden gevolgd, dan moet je de dingen weten die mis kunnen gaan. Als je niet naar een tattooshop gaat of als de tattooshop niet de juiste voorzorgsmaatregelen hanteert, dan loop je het risico op infecties, zoals hepatitis, bacteriële huidinfecties, of dermatitis (ernstige huidirritatie). Daarnaast hebben sommige mensen allergische reacties op de inkt. Ook zodra je al een huidaandoening hebt zoals eczeem, kun je eerder infecties oplopen. Ernstige complicaties kunnen ontstaan wanneer je zelf een tattoo probeert te plaatsen, wanneer je een vriend dit laat doen of wanneer je het laat plaatsen in een onhygiënische omgeving. Tatoeëren houdt in dat er injecties gedaan worden onder de huid, daarom kunnen virussen zoals HIV en hepatitis B en C overgeplaatst worden naar jouw lichaam als niet de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Tattoos verwijderen Veel mensen zijn dol op hun tattoos en houden ze ook voor altijd. Anderen besluiten enkele jaren later dat ze de geplaatste tattoo toch niet zo leuk vinden als ze dachten. Of misschien ben je uit elkaar met je vriend(in) en wil je niet meer zijn/haar initialen op je huid hebben staan. Wat dan?

8 Vroeger was er een operatie nodig voor het verwijderen van tattoos. Tegenwoordig zijn er verschillende methodes die hiervoor gebruikt kunnen worden. Een veelgebruikte methode is laseren. Sommige tattooshops bieden ook de verwijdering aan, maar het is beter om dit door een dokter te laten doen. Ook al heet het tattoos verwijderen, het volledig verwijderen van een tattoo kan lastig zijn. Dat kan onder andere te maken hebben met hoe oud de tattoo is, hoe groot de tattoo is, wat voor type het is en welke kleuren zijn gebruikt. Het is handig om met een dermatoloog af te spreken die gespecialiseerd is in het verwijderen van tattoos om al je vragen beantwoord te krijgen. De dermatoloog kan ook een goed beeld schetsen van de mate waarin de tattoo verwijderd kan worden. Het laten verwijderen van een tattoo kan aardig duur zijn. Afhankelijk van bepaalde factoren (grootte, design) kan het verwijderen duurder zijn dan de tattoo zelf. De procedure van het laseren Het laten verwijderen van een tattoo door middel van laseren vereist vaak meerdere bezoeken aan de arts/dermatoloog, waarbij elk bezoek slechts een paar minuten in beslag kan nemen. Bij het laseren worden korte lichtstralen door de bovenste laag van de huid gestuurd naar het pigment van de tattoo. Dit pigment wordt vervolgens afgebroken door je immuunsysteem. Het verwijderen van een tattoo door laseren kan onprettig aanvoelen en kan vergelijkbaar zijn met het laten plaatsen van een tattoo. Het gehele proces duurt vaak enkele maanden.

9 Net als bij het nemen van een tattoo, moet je ook bij de verwijdering goed de wond verzorgen die ontstaat. Het gebied moet goed schoon gehouden worden, maar mag niet geschrobd worden. Het kan zijn dat het de eerste dagen rood wordt en dat er korstjes ontstaan. Krab hier echter niet aan en het laat het op natuurlijke wijze herstellen. Het verwijderen van een tattoo door laseren is vaak grotendeels effectief, maar er kunnen enkele bijwerkingen optreden. Het gebied kan bijvoorbeeld geïnfecteerd raken of er kunnen littekens ontstaan. Ook kan er op deze plek meer pigment ontstaan waardoor de huid daar donkerder is dan normaal. Is het het waard? Is het laten plaatsen van een tattoo al de moeite en het geld waard? Dat is aan jou. Sommige mensen hebben heel veel plezier van een tattoo en houden de tattoo ook hun leven lang. Terwijl anderen er later spijt van krijgen en de tattoo het liefst laten verwijderen. Het krijgen van een tattoo is niet niks, helemaal omdat het permanent is. Als je er goed over nagedacht hebt en toch een tattoo wilt, zoek dan wel een schone, veilige en professionele tattooshop. Onthoud ook dat het nemen en behouden van een tattoo een bepaalde verantwoordelijkheid vereist. Zodra je de tattooshop verlaat, is het aan jou om de tattoo juist te behandelen om infecties of andere complicaties te voorkomen.

U kunt bij Flawless Visagie terecht voor permanente make-up. Visagiste Vanessa Swart-Felter is speciaal opgeleid om deze behandelingen uit te voeren.

U kunt bij Flawless Visagie terecht voor permanente make-up. Visagiste Vanessa Swart-Felter is speciaal opgeleid om deze behandelingen uit te voeren. Permanente Make-up Permanente Make-up Risico s U kunt bij Flawless Visagie terecht voor permanente make-up. Visagiste Vanessa Swart-Felter is speciaal opgeleid om deze behandelingen uit te voeren. Heeft

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor permanente make-up Juni 2014, met wijzigingen mei 2016

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor permanente make-up Juni 2014, met wijzigingen mei 2016 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor permanente make-up Juni 2014, met wijzigingen mei 2016 WWW.DEPERMANENTMAKEUPSTUDIO.NL 8 Informatie voor de klant In dit hoofdstuk vindt u informatie

Nadere informatie

Permanente make-up en nazorg

Permanente make-up en nazorg Permanente make-up en nazorg Inhoud Toestemming... 3 Risico s van permanente make-up (PMU)... 3 Geen permanente make-up... 3 Het zetten van de permanente make-up... 4 Nazorg... 4 Nazorginstructie... 4

Nadere informatie

Vraag: waar kan ik een ontwerp kiezen?

Vraag: waar kan ik een ontwerp kiezen? Vraag: Hoe bereid ik mij voor? denk eerst goed na wat u wilt daarna hoe groot, kleur of grijswaarden, de plek, etc. kijk daarna welke artist (tatoeëerder) hier goed in is maak een afspraak zodat je kunt

Nadere informatie

Eyeliner. Absolute Beauty and Image. Absolute Beauty and Image. Absolute Beauty and Image. Absolute Beauty and Image

Eyeliner. Absolute Beauty and Image. Absolute Beauty and Image. Absolute Beauty and Image. Absolute Beauty and Image Eyeliner Enkel onder Enkel boven Enkel boven Enkel boven, enkel onder Dubbel boven, enkel onder Enkel boven, enkel onder Wenkbrauwen Wenkbrauw: 3D techniek / Eye-liner: boven & onder Wenkbrauwen 2D techniek

Nadere informatie

Informatie over de risico s geassocieerd met tatoeages

Informatie over de risico s geassocieerd met tatoeages Informatie over de risico s geassocieerd met tatoeages Het aanbrengen van tatoeages brengt risico s met zich mee. Zorg er daarom voor dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder

Nadere informatie

Wat is een tepelhoftatoeage? Wat kunt u verwachten?

Wat is een tepelhoftatoeage? Wat kunt u verwachten? Tepelhoftatoeage 2 In overleg met uw plastisch chirurg staat u op de wachtlijst of heeft u een afspraak voor een tepelhoftatoege. Een tepelhoftatoeage is vaak de laatste stap om de borst helemaal af te

Nadere informatie

Wat is een tepelhoftatoeage? Wat kunt u verwachten? Voorbereiding. Behandeling

Wat is een tepelhoftatoeage? Wat kunt u verwachten? Voorbereiding. Behandeling Tepelhoftatoeage In overleg met uw plastisch chirurg staat u op de wachtlijst of heeft u een afspraak voor een tepelhoftatoege. Een tepelhoftatoeage is vaak de laatste stap om de borst helemaal af te maken.

Nadere informatie

- op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;

- op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan; Risicos Informatie over de risicos van tatoeages Het aanbrengen van tatoeages brengt risicos met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeeerder op de hoogte

Nadere informatie

Spreekbeurt Biologie Piercings

Spreekbeurt Biologie Piercings Spreekbeurt Biologie Piercings Spreekbeurt door een scholier 2298 woorden 14 september 2007 5,5 44 keer beoordeeld Vak Biologie Piercings 1 Waarom piercings? 1.1 Wat is piercen? 1.1.1 Definitie uit Van

Nadere informatie

Besnijdenis. In dagbehandeling

Besnijdenis. In dagbehandeling Besnijdenis In dagbehandeling Inleiding Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis (circumcisie) verricht. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie, de operatie en

Nadere informatie

Cosmetische tatoeage/ permanente make-up

Cosmetische tatoeage/ permanente make-up Cosmetische tatoeage/ permanente make-up U wilt een cosmetische tatoeage of permanente make-up laten aanbrengen. In deze brochure informeren wij u over beide ingrepen. Daarnaast krijgt u adviezen voor

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis)

Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis) Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis) Inleiding Binnenkort komt u met uw zoon bij ons voor een operatie. De operatie, die hij zal ondergaan, wordt circumcisie genoemd. Voor kinderen

Nadere informatie

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER?

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorg gerelateerde infecties. Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Nadere informatie

Een hecht- of schaafwond. Praktische adviezen

Een hecht- of schaafwond. Praktische adviezen Een hecht- of schaafwond Praktische adviezen Inleiding U heeft een hecht-of een schaafwond die behandeld is op de Spoedeisende hulp. Deze folder geeft u adviezen en instructies die bijdragen aan een voorspoedig

Nadere informatie

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw huid kan redelijk goed tegen warmte, zoals van een warm bad. Maar bij echte hitte, bijvoorbeeld in een te heet bad, kan de huid verbranden. De huid doet

Nadere informatie

Behandeling van goedaardige gezwellen

Behandeling van goedaardige gezwellen Behandeling van goedaardige gezwellen 2 Onverzekerde zorg Na beoordeling van een huidafwijking door de huisarts en/of dermatoloog kan blijken dat u een aandoening heeft, waarvan de behandeling niet vergoed

Nadere informatie

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden Besnijdenis Informatie voor patiënten F0308-3415 december 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie) Volwassenen

Besnijdenis (circumcisie) Volwassenen Besnijdenis (circumcisie) Volwassenen Inleiding In overleg met uw arts wordt er bij u een circumcisie verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB 2005 BIOLOGIE CSE KB. tijdvak 2. 500040-2-651b

Bijlage VMBO-KB 2005 BIOLOGIE CSE KB. tijdvak 2. 500040-2-651b Bijlage VMBO-KB 2005 tijdvak 2 BIOLOGIE CSE KB 500040-2-651b HUID EN HAAR INFORMATIE 1 BOUW VAN DE HUID In de afbeelding is onder andere een stukje huid van de mens schematisch weergegeven. INFORMATIE

Nadere informatie

Behandeling goedaardige huidaandoeningen

Behandeling goedaardige huidaandoeningen Behandeling goedaardige huidaandoeningen Inhoudsopgave Inleiding... 1 Excisie (wegsnijden)... 1 Shave (afschaven)... 2 Curettage (afkrabben)... 3 Cryotherapie (bevriezen)... 3 Aanstippen met trichloorazijnzuur

Nadere informatie

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Op je instrumenten, apparaten, materialen en oppervlakken kunnen zich vuil en schadelijke microorganismen (bacteriën, virussen,

Nadere informatie

Besnijdenis. Circumcisie

Besnijdenis. Circumcisie Besnijdenis Circumcisie 2 Inhoudsopgave De operatie...5 Na de operatie...5 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar...9 Wie beslist: jij, je ouders of samen?...9 Vragen?... 11 3 Door de huisarts ben je doorgestuurd

Nadere informatie

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer?

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorggerelateerde infecties Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën Handhygiëne is

Nadere informatie

spiegel koppeling Basistheorie Taxateur O.Z. -

spiegel koppeling Basistheorie Taxateur O.Z. - spiegel koppeling Basistheorie Taxateur O.Z. - Download het boek - Zodra je klaar bent met uw tattoo u waarschijnlijk gaan om bezorgd over hoe om goede zorg te dragen voor het zijn. Nadat u de tattooshop

Nadere informatie

Excisie. Verwijdering van een huidafwijking

Excisie. Verwijdering van een huidafwijking Excisie Verwijdering van een huidafwijking Binnenkort heeft u een afspraak op de polikliniek dermatologie voor een excisie. In deze folder geven we informatie over deze ingreep. Wat is een excisie Een

Nadere informatie

Adviezen na een poliklinische operatie

Adviezen na een poliklinische operatie Adviezen na een poliklinische operatie U heeft een poliklinische operatie ondergaan. Dit is gebeurd met een plaatselijke verdoving. Er is een stukje huid weggesneden en de omliggende delen van de huid

Nadere informatie

Besnijdenis / circumcisie

Besnijdenis / circumcisie Besnijdenis / circumcisie Urologie Beter voor elkaar 2 Inleiding In overleg met uw arts zal er bij u of uw zoon een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte

Nadere informatie

POLS GANGLION NA DE OPERATIE

POLS GANGLION NA DE OPERATIE POLS GANGLION NA DE OPERATIE Afdeling Handchirurgie T: 0251-265355 Rode Kruis Ziekenhuis www.afdelinghandchirurgie.nl POLSGANGLION NA DE OPERATIE U bent geopereerd aan uw pols in verband met een pijnlijk

Nadere informatie

Besnijdenis. In dagbehandeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Besnijdenis. In dagbehandeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Besnijdenis In dagbehandeling Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis (circumcisie) verricht. In deze folder leest

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie) of verwijdingsplastiek bij kinderen

Besnijdenis (circumcisie) of verwijdingsplastiek bij kinderen Besnijdenis (circumcisie) of verwijdingsplastiek bij kinderen Inleiding Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een verwijdingsplastiek of een besnijdenis. In medische taal wordt een besnijdenis

Nadere informatie

7,1. Spreekbeurt door een scholier 1969 woorden 24 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoe werkt het?

7,1. Spreekbeurt door een scholier 1969 woorden 24 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoe werkt het? Spreekbeurt door een scholier 1969 woorden 24 mei 2001 7,1 418 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoe werkt het? Ten eerste zal ik jullie even uitleggen wat tatoeëren nou precies is. Door middel van

Nadere informatie

TATOEAGE VERWIJDEREN DE MEEST GESTELDE VRAGEN

TATOEAGE VERWIJDEREN DE MEEST GESTELDE VRAGEN TATOEAGE VERWIJDEREN 15 DE MEEST GESTELDE VRAGEN Vraag en Antwoord Vanaf welke leeftijd mag je een tattoo verwijderen? Zoals alle cosmetische behandelingen is de minimumleeftijd 18 jaar. Tatoeages mogen

Nadere informatie

Besnijdenis of verwijdingsplastiek bij kinderen

Besnijdenis of verwijdingsplastiek bij kinderen Besnijdenis of verwijdingsplastiek bij kinderen Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een verwijdingsplastiek of een besnijdenis. In medische taal wordt een besnijdenis circumcisie genoemd.

Nadere informatie

waarom een piercing geneestijd verzorging wetgeving veilige piercingshop minimumleeftijd - tips

waarom een piercing geneestijd verzorging wetgeving veilige piercingshop minimumleeftijd - tips waarom een piercing geneestijd verzorging wetgeving veilige piercingshop minimumleeftijd - tips Deze brochure geeft informatie over piercings Meer weten? Kijk dan op www.jipvenlo.nl, stel je vraag via

Nadere informatie

KOORTSLIP WAT IS EEN KOORTSLIP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.

KOORTSLIP WAT IS EEN KOORTSLIP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK. KOORTSLIP WAT IS EEN KOORTSLIP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL KOORTSLIP De pijn duikt regelmatig op, meestal op dezelfde plek,

Nadere informatie

Bovenooglidcorrectie bij een hangend ooglid

Bovenooglidcorrectie bij een hangend ooglid Bovenooglidcorrectie bij een hangend ooglid Behandeling door de oogarts Informatie voor patiënten F1102-3121 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

13. Herpes. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

13. Herpes. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 13. Herpes Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is herpes? Herpes wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus (HSV). Dit is een virus dat veel voorkomt. Twee

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) MDL-centrum. Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Adalimumab (Humira ) MDL-centrum. Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Adalimumab (Humira ) Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Uw behandelend arts en/of IBD verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira ). In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Excisie: verwijdering van een (huid)afwijking

Excisie: verwijdering van een (huid)afwijking Excisie: verwijdering van een (huid)afwijking Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u excisie toe te passen. In deze folder kunt u nalezen wat de behandeling inhoudt. Wat is excisie? Een excisie

Nadere informatie

Besnijdenis bij volwassenen Door de uroloog op de polikliniek

Besnijdenis bij volwassenen Door de uroloog op de polikliniek Besnijdenis bij volwassenen Door de uroloog op de polikliniek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt bij u op de polikliniek een besnijdenis verricht.

Nadere informatie

Voorbereiding bij kinderen tot 16 jaar

Voorbereiding bij kinderen tot 16 jaar Circumcisie In overleg met uw arts wordt bij u of uw zoon een circumcisie verricht. In deze folder leest u hoe u zichzelf of uw kind kunt voorbereiden op de ingreep, over de ingreep zelf, de nazorg en

Nadere informatie

In deze folder krijgt u informatie over een tepeltatoeage (dermatografie).

In deze folder krijgt u informatie over een tepeltatoeage (dermatografie). Tepeltatoeage In deze folder krijgt u informatie over een tepeltatoeage (dermatografie). Wanneer een tepeltatoeage Een tepeltatoeage kan worden toegepast na een borstreconstructie. De tatoeage kan minimaal

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Suprapubische katheter

PATIËNTEN INFORMATIE. Suprapubische katheter PATIËNTEN INFORMATIE Suprapubische katheter 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de suprapubische katheter. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Sterilisatie bij de man (vasectomie)

Sterilisatie bij de man (vasectomie) Sterilisatie bij de man (vasectomie) Inhoudsopgave Inleiding... 1 Hoe werkt een sterilisatie... 1 Voorbereiding... 1 De behandeling... 2 Mogelijke complicaties... 2 Na de ingreep... 3 Resultaat... 3 Spijt

Nadere informatie

Operatieve ingreep Dermatologie

Operatieve ingreep Dermatologie Operatieve ingreep Dermatologie Afdeling Dermatologie Locatie Purmerend/Volendam Sommige huidafwijkingen moeten chirurgisch verwijderd worden omdat ze kwaadaardig zijn of kunnen worden of omdat niet duidelijk

Nadere informatie

Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn anakinra gaat

Nadere informatie

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Metoject Behandeling met Metoject In overleg met uw reumatoloog wordt u binnenkort voor uw reumatische klachten behandeld met het geneesmiddel Metoject.

Nadere informatie

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven Wondbehandeling Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven U heeft letsel aan de huid opgelopen en informatie gekregen over de behandeling. In deze folder kunt u alles nog eens nalezen. Wondbehandeling

Nadere informatie

Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid

Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid Behandeling door de oogarts Informatie voor patiënten F1097-3415 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

sterilisatie van de man

sterilisatie van de man patiënteninformatie sterilisatie van de man U heeft in overleg met uw arts een afspraak gemaakt voor sterilisatie. Wat is sterilisatie? Hoe verloopt de ingreep? Wat kunt u na de ingreep verwachten? Dat

Nadere informatie

Verzorging van de insteekopeningen en de distractor (externe fixateur)

Verzorging van de insteekopeningen en de distractor (externe fixateur) Patiënteninformatie MaastrichtUMC+ + Verzorging van de insteekopeningen en de distractor (externe fixateur) In deze folder wordt uitgelegd hoe u de insteekopeningen en de distractor schoon en gezond houdt.

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Na de operatie... 1 Mogelijke bijwerkingen van de operatie... 2 Adviezen voor thuis... 2 Contact... 3 Tot slot... 3 Inleiding In

Nadere informatie

Ontharingslaser. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Ontharingslaser. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Ontharingslaser Na overleg met uw dermatoloog heeft u besloten om binnenkort een behandeling met de ontharingslaser te ondergaan. In deze folder leest u meer hierover. Lees de folder voor de behandeling

Nadere informatie

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A en B informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A en B? Hepatitis A en B zijn infecties

Nadere informatie

www.azstlucas.be > CO2-laser Dienst huidziekten

www.azstlucas.be > CO2-laser Dienst huidziekten www.azstlucas.be > CO2 Dienst huidziekten CO2 2 Wat is gefractioneerde CO2behandeling? 3 Beperkingen vóór of na de behandeling 4 Verloop van de behandeling 5 Na de behandeling 6 Goed om weten 7 Contact

Nadere informatie

Voorbereiding Kinderen tot 16 jaar Omdat bij kinderen de ingreep onder narcose gebeurt, dient uw zoon voor de ingreep nuchter te zijn.

Voorbereiding Kinderen tot 16 jaar Omdat bij kinderen de ingreep onder narcose gebeurt, dient uw zoon voor de ingreep nuchter te zijn. Circumcisie CIRCUMCISIE Kinderen tot 16 jaar Na overleg met uw arts wordt bij u of bij uw kind een circumcisie verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt de voorhuid van de penis operatief

Nadere informatie

Operatief verwijderen van huidafwijkingen

Operatief verwijderen van huidafwijkingen Operatief verwijderen van huidafwijkingen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw dermatoloog heeft met u besproken dat binnenkort uw huidafwijking zoals een moedervlek

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Naar huis en dan... Naar huis Deze brochure geeft u informatie over zaken waar u na uw ontslag uit het ziekenhuis rekening mee dient te houden. De verpleegkundige regelt uw ontslag. Als de arts u nog wil

Nadere informatie

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende het verblijf op de basisschool kunnen de ouders hun zeggenschap over de toediening van de medicamenten

Nadere informatie

TRIGGERFINGER NA DE OPERATIE

TRIGGERFINGER NA DE OPERATIE TRIGGERFINGER NA DE OPERATIE Afdeling Handchirurgie T: 0251-265355 Rode Kruis Ziekenhuis www.afdelinghandchirurgie.nl TRIGGERFINGER NA DE OPERATIE U bent geopereerd aan uw hand in verband met een zgn.

Nadere informatie

Naar huis en dan... MeanderGroep (0900)

Naar huis en dan... MeanderGroep (0900) Naar huis en dan... Zuyderland Medisch Centrum Heerlen Algemeen (045) 5766666 Afdeling Dagverpleging 5767040 Spoedeisende Hulp 5767200 Verloskamers 5767806 Polikliniek.. MeanderGroep (0900) 699 06 99 www.zuyderland.nl

Nadere informatie

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jeugdpuistjes en steenpuisten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Jeugdpuistjes (acne) 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen

Nadere informatie

Behandeling met gefractioneerde, ablatieve

Behandeling met gefractioneerde, ablatieve Dermatologie Behandeling met gefractioneerde, ablatieve CO2 laser Bij de CO2-laserbehandeling is het belangrijk dat u van tevoren goed op de hoogte bent van de instructies. Daarom vragen wij u de informatie

Nadere informatie

Inleiding tot de VWING

Inleiding tot de VWING Aanpriktraining Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor alle contra-indicaties, waarschuwingen, aandachtspunten, bijwerkingen en de volledige instructies. 00274 NL rev. F 12sep2014 Inleiding tot de VWING

Nadere informatie

Actinische keratosen, Keratosis Actinica, Hoornkorstjes, UV schade

Actinische keratosen, Keratosis Actinica, Hoornkorstjes, UV schade Actinische keratosen, Keratosis Actinica, Hoornkorstjes, UV schade wat zijn actinische keratosen? Actinische keratosen (keratosis actinica) zijn kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid, vaak met een

Nadere informatie

De versierde huid: Over tattoos, piercings en andere verfraaiingen. Joris Corthouts

De versierde huid: Over tattoos, piercings en andere verfraaiingen. Joris Corthouts De versierde huid: Over tattoos, piercings en andere verfraaiingen Joris Corthouts Lichaamsversiering Van alle tijden Uniciteit benadrukken Status benadrukken Herkenbaarheid Formeel en informeel Zowel

Nadere informatie

Adalimumab (Hyrimoz ) bij IBD

Adalimumab (Hyrimoz ) bij IBD Adalimumab (Hyrimoz ) bij IBD Uw behandelende arts en/of IBD verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Hyrimoz ). In deze folder krijgt u informatie over de werking en het

Nadere informatie

Kleine dermatologische ingrepen

Kleine dermatologische ingrepen Dermatologie Kleine dermatologische ingrepen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl DER003 / Kleine dermatologische ingrepen / 13-06-2016 2 Kleine

Nadere informatie

AMPUTATIE VAN EEN BEEN OF ARM

AMPUTATIE VAN EEN BEEN OF ARM AMPUTATIE VAN EEN BEEN OF ARM 17764 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de procedure rond een amputatie van een been of arm. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Inleiding Monteurs van vooral de service en reparatie&renovatie lopen een kans geïnfecteerd te raken met een virus, tengevolge van het (per

Nadere informatie

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf BIJSLUITER TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze

Nadere informatie

Besnijdenis bij kinderen

Besnijdenis bij kinderen Besnijdenis bij kinderen Circumcisie Inleiding In overleg met de uroloog is besloten een besnijdenis (circumcisie) bij uw zoon uit te voeren. Bij een besnijdenis verwijdert de uroloog operatief een gedeelte

Nadere informatie

Behandeling met gefractioneerde, ablatieve

Behandeling met gefractioneerde, ablatieve Dermatologie Behandeling met gefractioneerde, ablatieve CO2 laser Bij de CO2-laserbehandeling is het belangrijk dat u van tevoren goed op de hoogte bent van de instructies. Leest u de informatie in deze

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Chirurgie Beter voor elkaar 2 Deze folder geeft u informatie over de besnijdenis (circumcisie). Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid niet

Nadere informatie

DERMATOLOGISCHE EXCISIE FRANCISCUS GASTHUIS

DERMATOLOGISCHE EXCISIE FRANCISCUS GASTHUIS DERMATOLOGISCHE EXCISIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Binnenkort snijdt uw dermatoloog een kleine huidafwijking bij u weg op de polikliniek Dermatologie & Flebologisch Centrum van Franciscus Gasthuis.

Nadere informatie

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX)

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Afdeling: Maag-Darm-Leverziekten Onderwerp: Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Zelf toedienen van Methotrexaat door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten

Nadere informatie

Handhygiëne-activiteiten

Handhygiëne-activiteiten Handhygiëne-activiteiten Deze activiteiten zijn afkomstig van het project HANDSOME, verbeteren van handhygiëne in verpleeghuizen. HANDSOME werd ontwikkeld door de GGD Rotterdam-Rijnmond in samenwerking

Nadere informatie

Operatie in de neusbijholte(n) inclusief leefregels

Operatie in de neusbijholte(n) inclusief leefregels Operatie in de neusbijholte(n) inclusief leefregels 2 Inleiding Binnenkort komt u bij de Ommelander Ziekenhuis Groep voor een operatie in de neusbijholte(n). In deze folder geven wij u informatie over

Nadere informatie

UNIT 4. Medicatie HOOFDSTUK. Wondzorg en -reiniging

UNIT 4. Medicatie HOOFDSTUK. Wondzorg en -reiniging UNIT 4 Medicatie HOOFDSTUK 2 Wondzorg en -reiniging Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur; de

Nadere informatie

Excisie (verwijdering) van: een huidafwijking atheroomcyste vetbult (lipoom)

Excisie (verwijdering) van: een huidafwijking atheroomcyste vetbult (lipoom) Excisie (verwijdering) van: een huidafwijking atheroomcyste vetbult (lipoom) Binnenkort heeft u een afspraak op de poliklinische behandelkamer voor een excisie. In deze folder geven we informatie over

Nadere informatie

Poliklinische operaties. Plastische Chirurgie

Poliklinische operaties. Plastische Chirurgie Poliklinische operaties Plastische Chirurgie Inleiding U heeft een afspraak voor een poliklinische operatie op de polikliniek Plastische Chirurgie op: dag om uur bij dr.. locatie Dordwijk locatie Sliedrecht

Nadere informatie

Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen

Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen Tijdens de zwangerschap ontwikkelen de zaadballen (testikels) zich bij jongetjes in de buik. Ongeveer een maand voor de geboorte zijn de zaadballen via de lies in de

Nadere informatie

De ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren Rode Kruis Ziekenhuis Afdeling Hand- en polschirurgie De ziekte van Dupuytren Na de operatie T: 0251-265355 www.afdelinghandchirurgie.nl Operatie voor de ziekte van Dupuytren U bent geopereerd aan uw hand

Nadere informatie

11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging

11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging 11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging Voor eerste hulp maken we een onderscheid tussen : 1. lichte wonden : kunnen door de hulpverlener volledig zelf verzorgd worden. 2. ernstige wonden : worden

Nadere informatie

INFORMATIE OVER BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In overleg met uw arts vindt binnenkort een opname plaats voor een circumcisie ofwel besnijdenis waarbij een gedeelte of de gehele

Nadere informatie

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast.

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. EHBO verrijkingsstof Opdracht Handhygiëne Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. 1. Ga voor deze opdracht kijken naar de afbeelding Handhygiëne.

Nadere informatie

Besnijdenis / circumcisie onder narcose Urologie

Besnijdenis / circumcisie onder narcose Urologie Besnijdenis / circumcisie onder narcose Urologie Beter voor elkaar 2 Besnijdenis / circumcisie onder narcose Inleiding Uw huisarts heeft uw zoon verwezen voor een besnijdenis. Als uw kind jonger is dan

Nadere informatie

Genezing van littekens Tijdens het genezingsproces kunnen er verschillende soorten littekens ontstaan:

Genezing van littekens Tijdens het genezingsproces kunnen er verschillende soorten littekens ontstaan: Littekenbehandeling Inleiding In deze brochure vindt u informatie over de behandeling van littekens. De brochure wordt u aangeboden door de plastisch chirurgen van Máxima Medisch Centrum. De brochure heeft

Nadere informatie

Zelfinjectie bij erectiestoornissen. Poli Urologie

Zelfinjectie bij erectiestoornissen. Poli Urologie 00 Zelfinjectie bij erectiestoornissen Poli Urologie 1 In overleg met uw uroloog heeft u gekozen om zelf medicijnen te injecteren in het zwellichaam van de penis (auto-injectie therapie). Uw behandelend

Nadere informatie

Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen

Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen Informatie voor patiënten F0270-3415 december 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Gezondheidsrisico. Leeftijd

Gezondheidsrisico. Leeftijd piercing & tattoo Een piercing laten zetten in de navel, wenkbrauwboog of neusvleugel, een tatoeage laten plaatsen op de rug of de voorarm: heel wat jongeren willen niets liever. Anderen, niet in het minst

Nadere informatie

Ooglidcorrectie Dermatochalasis

Ooglidcorrectie Dermatochalasis INFORMATIEFOLDER Ooglidcorrectie Dermatochalasis OPSIS Oogziekenhuis Westelijk Halfrond 105 1183 HR Amstelveen Tel.: 088-6649674 www.opsisoogziekenhuis.nl info@opsisoogziekenhuis.nl Ooglidcorrectie Dermatochalasis

Nadere informatie

Gebruik van een poortkatheter

Gebruik van een poortkatheter Gebruik van een poortkatheter Inhoud 1. Waarom heb ik een poortkatheter nodig? 2. Wat is een poortkatheter? 3. Hoe gebeurt de plaatsing van een poortkatheter? 4. Het gebruik van een poortkatheter 4.1.

Nadere informatie

POLS ARTROSCOPIE NA DE OPERATIE

POLS ARTROSCOPIE NA DE OPERATIE POLS ARTROSCOPIE NA DE OPERATIE Afdeling Handchirurgie T: 0251-265355 Rode Kruis Ziekenhuis www.afdelinghandchirurgie.nl POLS ARTROSCOPIE NA DE OPERATIE U heeft een kijkoperatie gehad in uw polsgewricht

Nadere informatie

Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid

Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid De oogarts heeft bij u een bovenooglidcorrectie geadviseerd omdat u overmatige huid bij de bovenoogleden heeft. In deze folder leest u meer over de

Nadere informatie

Algemene informatie over tatoeage, piercing, laseren. en aandoeningen.

Algemene informatie over tatoeage, piercing, laseren. en aandoeningen. Algemene informatie over tatoeage, piercing, laseren. en aandoeningen. Tattoo informatie: Hier de door de GGD opgestelde informatie, nabehandeling (die je ook meekrijgt na het zetten van je tatoeage).

Nadere informatie