ONLINE HULPVERLENING. Hulpverlening, Interventie & Onderzoek op het internet. door u en Ministry of MEDIA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONLINE HULPVERLENING. Hulpverlening, Interventie & Onderzoek op het internet. door u en Ministry of MEDIA"

Transcriptie

1 ONLINE HULPVERLENING Hulpverlening, Interventie & Onderzoek op het internet door u en Ministry of MEDIA

2 Introductie Online hulpverlening groeit steeds sneller; in drie jaar tijd is het aantal mensen dat online hulp krijgt bij psychische, sociale of maatschappelijke problemen verdrievoudigd. In 2010 bezochten zo'n 1,8 miljoen mensen een online hulpsite, waarvan er hulp kregen via chat of . In 2011 kregen in Nederland al zo n mensen enige vorm van online hulp. Zeer recent onderzoek concludeert dat preventie van psychische problemen zonder e-health inmiddels ondenkbaar wordt. Maar ook voor fysieke therapieën en betreffende instellingen kan de inzet van hulpmiddelen via internet veel voordelen bieden. Zorgspecialisten verwachten dat in de (nabije) toekomst vrijwel iedereen een deel van zijn hulp online zal ontvangen. Deze groei wordt enerzijds gestimuleerd door beleid vanuit zowel overheid als zorgverzekeraars, maar vooral ook door het groeiende inzicht dat hulp via internet een aantal unieke mogelijkheden biedt die op positieve wijze bijdragen aan het bereik, de kwaliteit en de effectiviteit van de hulpverlening als geheel. Denk aan factoren als anonimiteit, doelgroepbenadering, informatie- en hulp/interventie tailoring, het feit dat men de hulp kan consumeren vanuit de eigen, beschermde leefomgeving op het moment van eigen voorkeur en de kostenefficiënte mogelijkheden tot het doen van (gecombineerd) onderzoek. Online hulpverlening kan daarnaast de druk op traditionele hulpverlening significant verminderen zodat er meer tijd en budget overblijft voor zaken en patiënten die dit echt nodig hebben. Door de vele initiatieven die op dit gebied in het laatste decennium ontvouwd zijn is online hulpverlening inmiddels de prille experimentele fase ruimschoots ontgroeid, al zijn er nog lessen te leren. Er zijn nog veel instellingen die het potentieel van online hulpverlening nog niet optimaal benutten of die moeite hebben met het nemen van de eerste stappen. Ministry of MEDIA heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in het ontwikkelen van een breed scala aan specialistische online hulpvoorzieningen en wil zich hierbij graag aan u presenteren als mogelijke partner op dit gebied. In deze kleine brochure geven wij u, aan de hand van gerealiseerde en succesvolle trajecten, een kort overzicht van wat tot de mogelijkheden behoort. Wij hopen u hiermee te inspireren en zouden graag eens met u om tafel gaan zitten om te bekijken hoe wij u verder kunnen helpen op dit spannende en veelbelovende gebied.

3 VRIJLEKKER.NL Seksuele voorlichting en interventie voor jongeren

4 Project: Instelling: GGD Amsterdam & SOA AIDS Nederland Jaar: (en verder) GGD Amsterdam, in samenwerking met SOA-AIDS Nederland, wilde de problematiek van onveilig vrijen bij jongeren tussen 16 en 24 jaar effectiever aanpakken. Hiervoor is een internetcampagne / interventie ontwikkeld in de vorm van een Safe Sex Training. Middels de training wordt de houding van jongeren ten opzichte van SOA s als hiv en condoomgebruik, niet via een de waarschuwende vinger geadresseerd, maar juist door concrete oplossingen en bewustwordingstechnieken op internet, afgestemd op het individu aan de kaak gesteld. De training is volledig toegespitst op de situatie van de jongere die de training volgt. Zelfs de context waarin gevreeën wordt, bepaalt deze vernieuwende training. Naast de persoonlijke training is het mogelijk e-cards te versturen om anderen op de website attent te maken of om bij je vriend(in) het ijs te breken om over veilig vrijen te praten. Doelgroepbenadering: - Doelgroep: Amsterdamse jongeren van jaar, met als kern jaar. Zowel stelletjes als singles, met een heteroseksuele voorkeur. - Design afgestemd op de doelgroep met gebruik van voor de doelgroep relevante bekende Nederlanders - Via interactieve banners en andere voor jongeren bekende communicatievormen zoals virals en online films wordt het hart van de doelgroep bereikt - Aansprekende beloning voor deelname aan evaluaties ( Win een ipod of BreakLoose Strandvakantie ) - Website titel vrijlekker, campagneslogan Krijg jij wel wat je wil? alsmede de zorgvuldig gekozen interactievormen zorgen voor de juiste prikkeling bij de doelgroep om deel te nemen - Perscommunicatie, zowel lokaal (AT5) als nationaal (NOS, RTL)

5

6 Interventie: - Beoogde kennisverandering: Op het GGD platform kan ik de relevante informatie over SOA's vinden die ik nodig - op een leuke en actieve wijze (hiermee herhaalbezoek stimuleren). - Beoogde houdingverandering: GGD weet waar het om gaat met SOA's - en presenteert dat op een plezierige wijze die mij aanspreekt. - Beoogde gedragsverandering: Ik ontdek meer over mijn seksualiteit en heb seks op een plezierige manier met minder gezondheidsrisico's. Onderzoek: - Alle websitegebruik gelogd en inzichtelijk gemaakt (anoniem) - Alle gegeven antwoorden op vragen (anoniem en éénmalig gedurende een beperkte evaluatieperiode) opgeslagen en, gereedgemaakt voor analyse, op ieder gewenst moment te exporteren. Dit levert veel informatie op over de situatie, de beleving en het gedrag van de doelgroep. - Via nul- en evaluatiemetingen wordt de effectiviteit van de interventie gemeten op verschillende deel-doelgroepen. Resultaten: - In de eerste twee dagen reeds bezoekers (campagne) - Daarna nog ruim bezoekers, waarvan uniek. Ruim 5 miljoen pageviews. Gemiddelde bezoekduur plm. 4 min. Terugkerende bezoekers plm. 20%. - Uit gedragsevaluatie na 6 maanden follow-up blijkt meer condoomgebruik met de laatste losse partner alswel met de vaste partner voor de interventiegroep.t.o.v. de controlegroep.

7

8 MINDMASTERS.NL Jeugdplatform geestelijke gezondheid

9 Project: Instelling: Stuurgroep GGZ Preventie Amsterdam (Jellinek, PuntP, Prezens en GGD Amsterdam) Jaar: (en verder) Stuurgroep GGZ Preventie Amsterdam zocht naar een overkoepelend platform voor jeugd geestelijke gezondheidszorg, gericht op alle jongeren in Amsterdam van 14 tot 18 jaar, met extra aandacht voor moeilijk te bereiken groepen (laag opleidingsniveau of lage Sociaal Economische Status). Analyse van de bestaande (online) hulpverlening liet een hoge mate van versnippering zien alsmede een tekort aan evidence based c.q. best practise interventies, een veel te laag bereik binnen de gestelde doelgroepen en een te hoge drempel voor jongeren om contact op te nemen. Hoofdfuncties van de website: informeren, interactief communiceren, zelf testen en persoonlijk advies, inloggen voor persoonlijke pagina, overzicht on- en offline interventieaanbod en andere belangrijke websites, faciliteren van de aanmeldprocedure voor 1e en 2e lijns zorg, ruimte voor de verschillende deelnemende organisaties. Doelgroepbenadering: - Design, taalgebruik en interactie afgestemd op de doelgroep, o.b.v. inzichten getest met testgroepen uit de doelgroep - Doelgroep naar platform leiden via campagne Master your Mind : * Compacte versie zelftest die de doelgroep aanspreekt Ben jij jouw Mind Master? met doorverwijzing naar het platform. * Actrice Spangas als gezicht van de campagne; koppelingen met social media * Poster & flyercampagne op scholen, banners op doelgroep-relevante websites, persberichten - Inhoud website: * Complexiteit begrijpelijk maken: kennisbank en automatische uitleg van moeilijke termen met doorklikmogelijkheid * Compleet zijn zonder te overdonderen: alle inhoud aangeboden in verschillende lagen van detail * Social media systematiek hanteren (doelgroep voorkeur) zonder koppeling aan de grote social media om anonimiteit te waarborgen * Co-creatie: discussiemogelijkheid bij alle artikelen met actieve moderatie door specialistische GGZ medewerker. Deze inhoud groeit continu en maakt de website steeds waardevoller; in reacties van anderen herkent men zichzelf.

10

11 Overige speerpunten: - Inzicht in eigen mentale situatie door geratificeerde (SPSY) test (zie afbeelding) - Persoonlijke adviezen op maat o.b.v. (SPSY) testuitslag met directe links naar diversie on- en offline hulpmogelijkheden - Zeer diverse, laagdrempelige hulp opties: * Anoniem chatten met een coach * Anoniem en met een coach * Anoniem whatsappen met een coach * Directe hulplijnen * Verwijzingen naar reguliere hulp met uitleg wat dat inhoudt * Hulpselector : door enkele vragen te beantwoorden een hulpvorm advies wat past bij jouw situatie (urgent / minder urgent) Onderzoek: - Alle websitegebruik gelogd en inzichtelijk gemaakt (anoniem) - SPSY testresultaten: inzicht in de mentale gesteldheid van de doelgroep - Online enquête voor bezoekers over het gebruik van de website zelf Resultaten: - Gemiddeld tot unieke bezoekers per maand, waarvan 85% tot 90% nieuw, die gemiddeld ruim 3 minuten op de website verblijven - Ruim 5200x ingevulde SPSY tests (mentale gezondheid) waarvan compleet. Scores groen (geen risicogroep) 44,8%, oranje (risicogroep) 15,4% en rood (hoog risicogroep) 39,8% (scores betreffend tijdvak april 2010 t/m mei 2012) - Honderden inhoudelijke (ervarings-)reacties van jongeren op onderwerpen (na moderatie), met daarop reacties van de GGZ specialist met uitleg, tips en verwijzingen.

12

13 PMSINFO.NL Voorlichting, onderzoek en zelftesten m.b.t. Prementrueel Syndroom

14 Project: Instelling: Stichting AHMAS Jaar: (en verder) Terwijl veel vrouwen last hebben van PMS/PMDD is er nog relatief weinig bekend over de ziekte en vinden patiënten vaak weinig gehoor bij de huisarts / reguliere zorg. Prof. H. van der Wiel en Dr. J. Schagen van Leeuwen dragen bij aan het onderwerp door (inter)nationaal onderzoek en informatieverschaffing via een Electronische Leeromgeving (ELO). Er was behoefte aan een platform om dit breder onder de aandacht te brengen, potentiële patiënten te helpen de symptomen te waarderen, de gang naar en opvang door reguliere zorg te bevorderen en tegelijk onderzoek te doen naar PMS/PMDD onder vrouwen in Nederland. Doelgroepbenadering: - Modern, aantrekkelijk design afgestemd op de doelgroep - Samenwerking met organisatie Care for Women: wederzijdse doorverwijzing, mogelijkheid direct een afspraak te maken met een specialiste - Informatiepakketjes en visitekaartjes voor huisartsen

15

16 Overige speerpunten: - Meer begrip en erkenning door goede informering: naadloze integratie van de AHMAS ELO ( Wat is PMS / PMDD ) - Uniek ontwikkelde PMS / PMDD tests: zowel een snelle, éénmalige test als een meer complete test die gedurende één cyclus iedere dag ingevuld dient te worden. * Persoonlijke testpagina * Dagelijkse herinneringen per * Mogelijkheid om gemiste dagen alsnog in te vullen * Intelligent kennissysteem produceert een (niet-bindende) indicatie in de vorm van een overzichtelijk schema wat per verzonden of uitgeprint kan worden om mee te nemen naar huisarts of specialist; deze heeft daarmee direct inzicht in het verloop van de klachten en kan daardoor snel de juiste conclusies trekken - Directe link naar (afspraak maken met) Care for Women specialisten: vind hulp wanneer de huisarts die niet (voldoende) biedt Onderzoek: - Alle websitegebruik gelogd en inzichtelijk gemaakt (anoniem) - Integratie van het Nationale PMS Onderzoek : enquête die inzicht geeft in klachten, zorggebruik en ervaringen daarmee, etc. Resultaten: - Ruim unieke bezoekers die gemiddeld ruim 2 minuten op de site verblijven, gemiddeld 50% nieuwe bezoekers. Meer dan pageviews waarvan uniek. - Ruim x korte, éénmalige PMS test deelnames - Ruim 3200 deelnemers aan de 31-daagse PMS KalenderTest (anno 2013: 3 tot 5 nieuwe aanmeldingen per dag) - Ruim 1600 ingestuurde PMS Onderzoek enquêtes

17

18 4MEZELF.NL Voorlichting en interventie voor recent hiv-gediagnosticeerden

19 Project: Instelling: Hiv Vereniging Nederland & GGD Amsterdam Jaar: (en verder) Uit onderzoek is gebleken dat mannen die met hiv besmet zijn in eerste instantie veiligere seks hebben dan voorheen, maar dat dit gedrag na plm. een jaar in negatieve zin wijzigt, met alle risico s die dat oplevert. De website is bedoeld om mannen direct na de diagnose te ondersteunen in hun seksualiteit zodat ze een betere kans krijgen op een gezond seksueel leven voor henzelf en anderen. Doelgroepbenadering: - Doelgroep: mannen die seks hebben met mannen Modern, aantrekkelijk design afgestemd op de doelgroep en aansluitend bij de emotionele staat waar deze zich in bevindt Gebruik van beeld, video en intuïtieve interactie maakt de website en de informatie daarin aantrekkelijker en beter te gebruiken Responsive design met speciale versies voor ipad Visitekaartjes en folders bij SOA-klinieken en artsen Integratie van een hiv coach die je gedurende het gebruik van de website begeleidt Anonimiteit 100% gewaarborgd en duidelijk gecommuniceerd (gevoeligheid onderwerp)

20

21 Interventie: - Door op maat gesneden voorlichting wordt de bezoeker geholpen om te gaan met zijn seksualiteit als hiv positieve man. * Bezoeker kiest steeds één van vijf deelonderwerpen * Per onderwerp volgt een introductievideo door de coach, gevolgd door een aantal vragen om de exacte situatie en houding van het individu te bepalen * Op basis van de gegeven antwoorden wordt via een intelligent kennissysteem een persoonlijk advies gegenereerd wat geprint, via verstuurd of later opnieuw bekeken kan worden - Door het kennisniveau van de persoon te verhogen wordt zijn kans op een gezond seksueel leven met hiv vergroot. - De website biedt voorzieningen om vrienden/partners/familie op de hoogte te stellen van zowel diagnose als informatie over hiv, aangezien veel positief gediagnosticeerden moeite hebben hierover te praten. Ook hierdoor wordt verdere verspreiding van de ziekte verminderd (kennis van besmetting partner leidt tot eerder zelf testen & aanpassen eigen seksuele gedrag) - Bezoekers kunnen op de website anoniem, één op één chatten met een speciaal hiervoor opgeleide hiv coach. - Verschillende automatische herinneringen per instelbaar (o.a. voor SOA test afspraken, chatafspraken, etc.) Onderzoek: - Algemene anonieme evaluatie op gebruik en gedrag - Nulmeting bij eerste website bezoek - Evaluatie-enquête na het eerste website bezoek (evaluatie van zowel website gebruiksvriendelijkheid als situatie en gedrag bezoeker) (anoniem) - Opvolgende evaluatie-enquêtes (anoniem) na resp. 6 en 18 maanden. Resultaten: - Nog in pilotfase

22

23 TIME2TEST.NL Nu in ontwikkeling: counseling en begeleiding voor hiv (zelf)testen

24 Project: Hiv Zelftest website Instelling: GGD Amsterdam Jaar: 2013 (nu in ontwikkeling) De hiv Zelftest website is een (pilot-) service, ontwikkeld en geëvalueerd voor mensen die behoren tot de hoogrisicogroepen voor hiv. De website zal mensen voorlichten over het mogelijke gebruik van een hiv zelftest en dit, naar gelang de persoonlijke situatie, aan- of afraden. Indien mensen van een hiv zelftest gebruik maken kan deze online aangeschaft worden. De website biedt vervolgens realtime begeleiding en counseling op maat tijdens het afnemen van de test en het interpreteren van de uitslag. Het projectidee is ontstaan vanuit twee invalshoeken: enerzijds zijn er in Nederland nog veel mensen met hiv die niet gediagnosticeerd zijn; volgens schattingen is 40% niet bekend met zijn of haar hiv-positieve status. Anderzijds is er de laatste jaren een enorme opkomst van doe-het-zelf tests voor allerlei doeleinden (waaronder hiv), die zeer gemakkelijk besteld kunnen worden maar waarvan de kwaliteit zeer dubieus is. De website is niet bedoeld om zelftests te promoten; als beste testlocaties worden huisarts, soa poli en mantotman.nl genoemd vanwege het geintegreerde testpakket wat daar wordt aangeboden. Echter voor hen die drempels ervaren voor het gebruik van deze faciliteiten kunnen zelftests een uitkomst bieden. De evaluatie van de website richt zich op de mate van gebruik, de effectiviteit in het identificeren van nog ongediagnostiseerde hiv-geïnfecteerden en hun toegeleiding tot zorg, usability en acceptance, en kosten-effectiviteit. Prognose: online eind zomer 2013

25 ? Design vertrouwelijk / nog in ontwikkeling

26 Wat is er mogelijk? De hiervóór getoonde projecten zijn voorbeelden die zich met name richten op gebruik via de computer. Belangrijke aspecten zijn hierin steeds de doelgroepbenadering (zowel qua communicatie, inhoud, design als interactie), zelftesten, slimme informatievoorziening op maat (tailoring), soms (uitgebreide, laagdrempelige) contactmogelijkeden, eventueel gecombineerd met onderzoek om zowel de doelgroep en problematiek beter in kaart te brengen als om de online hulpvoorziening zelf te kunnen evalueren. Voornamelijk zijn deze specifieke projecten toegespitst op voorlichting en interventie. Er zijn echter veel meer mogelijkheden. Hierbij enkele suggesties: - Online intake en/of anamnese - Therapeutische programma s waarbij de cliënt thuis oefeningen kan doen; deze kunnen inspelen op de voortgang van de individuele cliënt - zowel automatisch als via monitoring op afstand door therapeut of specialist, zowel stand-alone als blended - Nazorg op afstand - Zelfdiagnostiek bij klachten / bijwerkingen, bijhouden van dagboeken hiervan - Zorgspecifieke voorlichting, bijv. voorbereiding op behandelingen, uitleg van trajecten - Lotgenotencontact of buddy systemen - Medicatiebegeleiding - Zelf afspraken maken (interactieve agenda) voor bijv. behandeling of (online) contact Alle mogelijkheden kunnen gerealiseerd worden middels websites, op tablets, mobiele telefoons, interactieve zuilen, et cetera. Applicaties kunnen eventueel gekoppeld worden aan (bestaande) interne systemen. Iedere oplossing kan uitgerust worden met verrassend veel ingebouwde intelligentie die u werk uit handen neemt en waardoor de cliënt optimaal bediend wordt. Ook de hierboven getoonde opsomming betreft slechts voorbeelden; graag bekijken we samen met u wat uw organisatie en zorgaanbod vooruit zou kunnen helpen.

27 Ministry of MEDIA: specialisten in interactieve communicatie Ministry of MEDIA gelooft dat iedere communicatie in essentie interactief is. Cruciaal hierin is de wijze waarop de doelgroep benaderd wordt waarbij, naast functie en inhoud, gekozen medium/media, design en interactievormen centraal staan. De juiste mix van deze factoren maakt dat doelgroepen bereikt worden, applicaties aantrekkelijk zijn om te gebruiken en gebruikers gemotiveerd worden om programma s te blijven volgen. Wij doen ons werk al ruim tien jaar succesvol voor een gevarieerd palet aan gewaardeerde cliënten van multinationals tot MKB, of wat wij noemen: grote en kleine A-merken. De hierbij opgedane commerciële ervaring zetten wij graag in voor meer ideële, non-profit organisaties zoals zorginstellingen en NGO s. Ministry of MEDIA gelooft hierbij in een persoonlijke benadering van zowel onze opdrachtgevers als de doelgroep. Samen met u ontwikkelen wij de best denkbare oplossing voor uw communicatie- en/of functionele vraagstuk binnen uw beschikbare budget. Zowel benodigde middelen als het projectteam stemmen wij nauwkeurig af op uw specifieke wensen en doelstellingen. Wij kunnen voor u een compleet traject verzorgen van strategie tot nazorg, maar u kunt ons ook inzetten voor ieder gewenst trajectdeel. Desgewenst bieden wij ook consultancy om u te helpen uw concept en doelstellingen fijn te stellen en/of het uitvoerende proces aan uw kant in te richten. In navolging van deze kleine brochure zullen wij binnenkort een belronde doen om u te vragen of u wij wellicht ook iets voor úw organisatie kunnen betekenen. Als daar interesse in is komen wij graag eens vrijblijvend met u kennismaken. Mocht u eerder contact op willen nemen of meer informatie willen over Ministry of MEDIA en de mogelijkheden dan horen we graag van u! Ministry of MEDIA Nieuwe Prinsengracht EG Amsterdam

Innovatieve oplossingen in de zorg

Innovatieve oplossingen in de zorg Innovatieve oplossingen in de zorg Zoekt u E-Health oplossingen die op korte termijn inzetbaar zijn binnen het primaire zorgproces? Of die uw medewerkers ontlasten in de dagelijks registratieverplichtingen?

Nadere informatie

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

1401 SOA Factsheet.indd :02

1401 SOA Factsheet.indd :02 1401 SOA Factsheet.indd 1 16-01-14 17:02 Soa Aids Nederland heeft een nieuwe strategie ontwikkeld voor de periode 2013-2018 om het aantal hiv- en soa-infecties onder MSM (mannen die seks hebben met mannen)

Nadere informatie

E-HEALTH IN DE HUISARTSENPRAKTIJK EN BASIS GGZ

E-HEALTH IN DE HUISARTSENPRAKTIJK EN BASIS GGZ E-HEALTH IN DE HUISARTSENPRAKTIJK EN BASIS GGZ PROF. DR. ANNEMIEKE VAN STRATEN, VU & ACADEMISCHE WERKPLAATS DRS. MARCEL DIJKENS, RELATIEMANAGER BASIS GGZ, PREZENS (GGZ INGEEST) 19 JUNI 2014 E-HEALTH IN

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: INLEIDING

HOOFDSTUK 1: INLEIDING 168 Samenvatting 169 HOOFDSTUK 1: INLEIDING Bij circa 13.5% van de ouderen komen depressieve klachten voor. Met de term depressieve klachten worden klachten bedoeld die klinisch relevant zijn, maar niet

Nadere informatie

De probleemstelling voor het onderzoek is als volgt geformuleerd:

De probleemstelling voor het onderzoek is als volgt geformuleerd: Samenvatting De opkomst van Health 2.0 en e-health zorgt ervoor dat de patiënt verandert naar zorgconsument. Health 2.0 zorgt voor een grote mate van patiënt-empowerment; zorgconsumenten nemen zelf de

Nadere informatie

Laat kopzorgen geen probleem worden. Anna-Linde Schermerhorn Productmanager Online Zelfhulp 26 oktober 2015 @Stichting_mirro

Laat kopzorgen geen probleem worden. Anna-Linde Schermerhorn Productmanager Online Zelfhulp 26 oktober 2015 @Stichting_mirro Laat kopzorgen geen probleem worden Anna-Linde Schermerhorn Productmanager Online Zelfhulp 26 oktober 2015 @Stichting_mirro Inhoud Stichting mirro Online zelfhulp Observationeel onderzoek online zelfhulp

Nadere informatie

HOUVAST, VOOR ELKAAR EEN ONLINE ZELFHULPCURSUS VOOR PARTNERS VAN KANKERPATIËNTEN. Nadine Köhle, MSc.

HOUVAST, VOOR ELKAAR EEN ONLINE ZELFHULPCURSUS VOOR PARTNERS VAN KANKERPATIËNTEN. Nadine Köhle, MSc. HOUVAST, VOOR ELKAAR EEN ONLINE ZELFHULPCURSUS VOOR PARTNERS VAN KANKERPATIËNTEN Nadine Köhle, MSc. Contactdag Leven met blaas- en nierkanker 11-04-2015 Amersfoort ACHTERGROND Kanker heb je niet alleen!

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Kan zorg nog beter? Laat het ons weten! Wat betekent CQI? Waar kunnen cliënten terecht bij klachten over de zorg?

Kan zorg nog beter? Laat het ons weten! Wat betekent CQI? Waar kunnen cliënten terecht bij klachten over de zorg? Wat gebeurt er met de resultaten? De uitkomsten van het onderzoek helpen: zorgverleners bij het verbeteren van de zorg die zij geven de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de gezondheidszorg beter

Nadere informatie

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 1 Zelfzorg & zelfdiagnose Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 2 3 Zorgt Zelfdiagnose en Zelfzorg voor eigen regie van de patiënt? Zelfzorg & zelfdiagnose kan tot (meer) eigen regie leiden

Nadere informatie

Your story, delivered

Your story, delivered Your story, delivered Wat is een webinar? Een webinar is een live online presentatie die vanaf elke locatie door duizenden deelnemers tegelijkertijd kan worden gevolgd. U betrekt uw deelnemers met interactieve

Nadere informatie

Factsheets Schorer Monitor 2008

Factsheets Schorer Monitor 2008 # $$$"# Factsheets 1: Mannen met hiv 2: Testen op hiv en soa 3: Vaste partners 4: Losse sekspartners 5: Leefstijlen 6: Jonge mannen 7: Mannen met hoog risicogedrag Deze factsheets zijn gebaseerd op gegevens

Nadere informatie

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE COMPLETE WEBSITE voor ondernemers 47,50,- per maand zonder opstartkosten. Een complete website voor uw onderneming en die ook nog goed vindbaar is, dat is wat we willen! Maar hoe? EEN ALL-IN WEBSITE ONZE

Nadere informatie

Online hulpverlening = Hulpverlening + internet? frank.schalken@e-hulp.nl

Online hulpverlening = Hulpverlening + internet? frank.schalken@e-hulp.nl Online hulpverlening = Hulpverlening + internet? frank.schalken@e-hulp.nl Programma In het nieuws Stand van zaken: cijfers 2010 Onderzoek succesfactoren Waarom kiezen mensen voor online hulp? In het nieuws

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting 113Online

Jaarverslag 2012. Stichting 113Online Jaarverslag 2012 Stichting 113Online Voorwoord Stichting 113Online is er voor iedereen die te maken krijgt met zelfmoord. Voor mensen die zelf suïcidale gedachten of gevoelens hebben, voor mensen die een

Nadere informatie

Mijn Cardiac Lifestyle Intervention Check

Mijn Cardiac Lifestyle Intervention Check Mijn Cardiac Lifestyle Intervention Check Digitale Brochure mijnclic begeleidt mensen op weg naar een betere leefstijl en gezondheid Over mijnclic mijnclic staat voor mijn Cardiac Lifestyle Intervention

Nadere informatie

HelloMediCare. De professionele uitstraling voor uw bedrijf

HelloMediCare. De professionele uitstraling voor uw bedrijf HelloMediCare De professionele uitstraling voor uw bedrijf HelloMediCare INTRODUCTIE HelloMediCare is een unieke totaaloplossing op het gebied van digitale communicatie. Met de door ons ontwikkelde software

Nadere informatie

TIJD IS KOSTBAAR OVER INDIGO

TIJD IS KOSTBAAR OVER INDIGO WELKOM BIJ INDIGO MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ IEDEREEN HEEFT WEL EENS EEN PERIODE WAARIN HET NIET ZO LEKKER GAAT. VAAK KOM JE DAAR ZELF WEL WEER UIT. OOK KAN EEN HUISARTS DAARVOOR GOEDE ONDERSTEUNING

Nadere informatie

Jaarcijfers 2012. Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland. GGD Hollands Midden GGD Rotterdam-Rijnmond GGD Zuid-Holland-Zuid

Jaarcijfers 2012. Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland. GGD Hollands Midden GGD Rotterdam-Rijnmond GGD Zuid-Holland-Zuid Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland GGD Hollands Midden GGD Rotterdam-Rijnmond GGD Zuid-Holland-Zuid Juni 2013 Samenstelling: Hannelore Götz, arts Maatschappij en Gezondheid

Nadere informatie

E-health modules voor de Basis-GGZ. Optimale zorgzwaarte met Karify

E-health modules voor de Basis-GGZ. Optimale zorgzwaarte met Karify E-health modules voor de Basis-GGZ Optimale zorgzwaarte met Karify E-health voor een hogere kwaliteit van de zorg De GGZ in Nederland krijgt een ander gezicht. Niet alleen veranderen de budgetten, de wetgeving

Nadere informatie

MrWork Social Media Recruitment Onderzoek

MrWork Social Media Recruitment Onderzoek MrWork Social Media Recruitment Onderzoek 2016 SOCIAL MEDIA RECRUITMENT Van de respondenten is 29% man en 71% vrouw. Hun functies zijn... Het MrWork Social Media Recruitment onderzoek is een jaarlijks

Nadere informatie

Management Summary. Auteur Tessa Puijk. Organisatie Van Diemen Communicatiemakelaars

Management Summary. Auteur Tessa Puijk. Organisatie Van Diemen Communicatiemakelaars Management Summary Wat voor een effect heeft de vorm van een bericht op de waardering van de lezer en is de interesse in nieuws een moderator voor dit effect? Auteur Tessa Puijk Organisatie Van Diemen

Nadere informatie

SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2015 CASUS: SYFILIS CLUSTER WIE ZIJN WIJ?

SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2015 CASUS: SYFILIS CLUSTER WIE ZIJN WIJ? SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2015 CASUS: SYFILIS CLUSTER WIE ZIJN WIJ? De afdeling seksuele gezondheid heeft als taken het bestrijden van soa, bevorderen van seksuele gezondheid onder jongeren onder

Nadere informatie

Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen

Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen Een speciale uitdaging voor het huisartsenteam en het steunnetwerk Dr. Jany Rademakers, NIVEL Drs. Jeanny

Nadere informatie

E-health: nieuwe preventie instrumenten in de praktijk. Anke Oenema Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg

E-health: nieuwe preventie instrumenten in de praktijk. Anke Oenema Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg E-health: nieuwe preventie instrumenten in de praktijk Anke Oenema Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Deze workshop E-health (promotion) introductie Anke Oenema Project DIEP Els Denis Leefgezondcoach

Nadere informatie

Toelichting aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg

Toelichting aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg Toelichting aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg Per 1 januari 2012 worden de regelingen Aanvullende Curatieve Soa-bestrijding (ACS) en de Aanvullende Seksualiteitshulpverlening (ASH) geïntegreerd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 29 220 Seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa) Nr. 9 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

STARTEN BIJ INDIGO-ONLINE

STARTEN BIJ INDIGO-ONLINE STARTEN BIJ INDIGO-ONLINE Informatie en stappenplan DIRECT AAN DE SLAG GEEN WACHTTIJDEN MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ WELKOM BIJ INDIGO-ONLINE! U HEEfT -IN OvERLEG MET UW HUISARTS- BESLOTEN

Nadere informatie

Crossmediale campagnes. Jouw succes, onze specialiteit

Crossmediale campagnes. Jouw succes, onze specialiteit Crossmediale campagnes. Jouw succes, onze specialiteit CampagneMakers is powered by Wat doen wij allemaal Wij zorgen voor een boodschap naar jouw klant die wij crossmediaal verpakken in diverse online

Nadere informatie

2-10-2013. ehealth & Sociale media: op naar fysiotherapie2.0 4 oktober 2013, Saskia Timmer

2-10-2013. ehealth & Sociale media: op naar fysiotherapie2.0 4 oktober 2013, Saskia Timmer ehealth & Sociale media: op naar fysiotherapie2.0 4 oktober 2013, Saskia Timmer Ik 2 1 Introductie Passie voor de zorg van Morgen ehealth & Sociale media in de praktijk 3 Agenda 1. Introductie 2. Inleiding:

Nadere informatie

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid PRODUCTENGIDS Seksuele gezondheid SEKSUELE GEZONDHEID BELANGRIJK? JAZEKER! Een aantal feiten* op een rij: Seksueel actieve jongeren communiceren onvoldoende over gebruik van condooms. Een kleine groep

Nadere informatie

maak mij hier zorgen over. Actie op dit gebied moet De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. Clémence Ross-van Dorp

maak mij hier zorgen over. Actie op dit gebied moet De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. Clémence Ross-van Dorp 18-09-2008 Anticonceptie is maatwerk (ongewenste) (en andere rampen) Rik HW van Lunsen, arts-seksuoloog seksuoloog NVVS De laatste jaren stijgt het aantal ongewenste zwangerschappen, abortus en seksueel

Nadere informatie

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel Effectieve reclametips Voor meer klanten in uw winkel Inhoud. Direct mail. Huis-aan-huisverspreiding. Facebook advertentie. E-DM 6. Welke uiting kiest u? 7 6. Effectieve tips voor in de reclamemix 8 Inleiding

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

WebCit. kruip in de huid van uw doelgroep! ?WebCit

WebCit. kruip in de huid van uw doelgroep! ?WebCit ?WebCit kruip in de huid van uw doelgroep! Inleiding De zorg in Nederland verandert. Aan de ene kant wordt dit veranderingsproces gedreven door financiële prikkels voortkomende uit een veranderend zorgstelsel.

Nadere informatie

Grip op je dip Online aanbod voor jongeren met depressieve klachten

Grip op je dip Online aanbod voor jongeren met depressieve klachten Grip op je dip Online aanbod voor jongeren met depressieve klachten 19 mei 2010 www.gripopjedip.nl Doel Jongeren van 16-25 jaar met depressieve klachten bereiken ter preventie van depressie Aanbod - Informatie

Nadere informatie

Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer

Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer Wat gaan we doen. Online trends Website ontwikkeling Online boeken Zoekmachine optimalisatie

Nadere informatie

Volgens Nederland. Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea. 15 november 2012. Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz

Volgens Nederland. Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea. 15 november 2012. Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz Volgens Nederland Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea 15 november 2012 Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz Achtergrond Volgens Nederland Nederland kent een aantal belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DIGITALE ZORG. Praktische tips van en voor mensen met psychische klachten en hun naasten

AAN DE SLAG MET DIGITALE ZORG. Praktische tips van en voor mensen met psychische klachten en hun naasten AAN DE SLAG MET DIGITALE ZORG Praktische tips van en voor mensen met psychische klachten en hun naasten 24 COLOFON Deze brochure is een uitgave van Grip op ehealth, een initiatief van 15 cliënten- en familieorganisaties

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten combinatie van psychische en lichamelijke klachten Informatie voor cliënten

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Owise app

Beoordelingsrapport Owise app Beoordelingsrapport Owise app Met OWise heb je alle gegevens over je leven met borstkanker bij elkaar via een mobiele app of website. Jij voert ze in en OWise geeft je inzicht en overzicht terug. OWise

Nadere informatie

Event menu Minigids event app

Event menu Minigids event app Event menu Minigids event app Hoe en waarom een mobiele evenementen app? Introductie De evenementenbranche verandert. Een evenement is niet langer een ad hoc activiteit. Het is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media

Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media Tweezijdige marketing Van oudsher gebruiken organisaties verschillende marketingtechnieken om hun producten of diensten onder de aandacht van potentiële

Nadere informatie

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring Stap 1 GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring 34 { INTERVIEW Waarom hebben jullie gekozen voor een social intranet? Ons oude intranet

Nadere informatie

Externe brochure : toelichting

Externe brochure : toelichting Externe brochure : toelichting Doel: profilering Veldzicht Doelgroep: stakeholders Veldzicht Optionele uitwerking: boekje centrum voor transculturele psychiatrie VAARDIG EN VEILIG VERDER HELPEN In Veldzicht

Nadere informatie

Online behandeling vanuit je vertrouwde omgeving aan je problemen werken

Online behandeling vanuit je vertrouwde omgeving aan je problemen werken Online behandeling vanuit je vertrouwde omgeving aan je problemen werken Ik kan nu op mijn eigen manier en in mijn eigen tijd werken aan mijn problemen Inleiding Het gemak van internet is niet meer weg

Nadere informatie

Gecombineerde Leefstijl Interventie Depressieve klachten in een eerstelijns zorgvoorziening

Gecombineerde Leefstijl Interventie Depressieve klachten in een eerstelijns zorgvoorziening Gecombineerde Leefstijl Interventie Depressieve klachten in een eerstelijns zorgvoorziening Onderzoeksopzet Waarom dit onderzoek? Beweging is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wetenschappelijk

Nadere informatie

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer Ketenzorg dementie Wat is dementie? Dementie is niet één bepaalde aandoening, maar een ziektebeeld (syndroom) waarvan meer dan 60 oorzaken bekend zijn. Kenmerkend voor dit ziektebeeld is een combinatie

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

Onderzoek Wereldproblemen en Seks

Onderzoek Wereldproblemen en Seks Onderzoek Wereldproblemen en Seks 1V Jongerenpanel 24 oktober 2014 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek in samenwerking met dance4life, gehouden van 15 tot en met 23 oktober 2014, deden 1641 jongeren

Nadere informatie

Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet!

Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet! ziekenhuis Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet! Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda is een modern, flexibel, slagvaardig en ondernemend ziekenhuis met zo n 450 bedden en ruim 125 medisch

Nadere informatie

16-5-2012. Vandaag: Aanleiding en opzet. Online hulpaanbod. Bereikcijfers. Doel gebruikersonderzoek. Online hulp aan jongeren bij seksueel geweld.

16-5-2012. Vandaag: Aanleiding en opzet. Online hulpaanbod. Bereikcijfers. Doel gebruikersonderzoek. Online hulp aan jongeren bij seksueel geweld. Online hulp aan jongeren bij seksueel geweld. Een verkenning van aanbod, bereik en gebruiksvriendelijkheid Expertmeeting 15 mei 2012 Willy van Berlo, Robert van de Walle en Laura van Lee Vandaag: Aanleiding

Nadere informatie

EVIDENCE BASED WERKEN MET E-HEALTH: BIJ ELKE CLIËNT? PROF. DR. ANNEMIEKE VAN STRATEN

EVIDENCE BASED WERKEN MET E-HEALTH: BIJ ELKE CLIËNT? PROF. DR. ANNEMIEKE VAN STRATEN EVIDENCE BASED WERKEN MET E-HEALTH: BIJ ELKE CLIËNT? PROF. DR. ANNEMIEKE VAN STRATEN 2 Hoogleraar Klinische Psychologie VU POH- GGZ in huisartsenpraktijk 3 E-health Wat bedoel ik daarmee? 4 Uitgangspunt:

Nadere informatie

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads Van lead naar klant Alles wat u moet weten over leads Leads Voor de meeste websites is hét doel: leads. Ofwel, mensen of bedrijven die interesse hebben in uw product of dienst., potentiële klanten dus.

Nadere informatie

Improve Condition Technology. Guido Peters & Frank Kistemaker

Improve Condition Technology. Guido Peters & Frank Kistemaker Improve Condition Technology Guido Peters & Frank Kistemaker Agenda Introductie Innov8 4life Uitgangspunten ICT & zorg Patiënt Consument Gezondheidsbevordering en gedragswetenschappen Huidige oplossingen

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling door de medisch psycholoog

Onderzoek en behandeling door de medisch psycholoog Onderzoek en behandeling door de medisch psycholoog Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u informatie gekregen over het maken van een afspraak met een medisch psycholoog van de afdeling

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 van 11

Inhoudsopgave. 1 van 11 Inhoudsopgave Leerlingen werven was nog nooit zo makkelijk... 2 Hoe komen we aan meer leerlingen? 2 Door wie wordt de schoolkeuze beïnvloed?. 2 Door wat wordt de schoolkeuze beïnvloed?...2 Hoe komen ouders

Nadere informatie

UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U?

UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U? UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U? Nadine Köhle, MSc. Contactdag Stichting Olijf 3 oktober 2015 Garderen EVEN VOORSTELLEN ACHTERGROND KANKER HEB JE NIET ALLEEN! 4 ACHTERGROND IMPACT VAN DE

Nadere informatie

Google AdWords Tips Stefan Rooyackers

Google AdWords Tips Stefan Rooyackers Google AdWords Tips Stefan Rooyackers Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Dit document is met grote zorg samengesteld door Stershop BV. Incidentele onvolkomenheden kunnen

Nadere informatie

Hoe denkt de vrijgevestigde Friese psycholoog en orthopedagoog hierover?

Hoe denkt de vrijgevestigde Friese psycholoog en orthopedagoog hierover? E-health Hoe denkt de vrijgevestigde Friese psycholoog en orthopedagoog hierover? Een genuanceerde benadering ROS Friesland heeft geïnventariseerd hoe psychologen en orthopedagogen denken over het gebruik

Nadere informatie

Het begon bij de Nationale DenkTank. Hoe kunnen we Nederland socialer, gezonder en mobieler maken met Big Data?

Het begon bij de Nationale DenkTank. Hoe kunnen we Nederland socialer, gezonder en mobieler maken met Big Data? Het begon bij de Nationale DenkTank Hoe kunnen we Nederland socialer, gezonder en mobieler maken met Big Data? Patiënten krijgen niet meteen de behandeling die voor hen het best werkt Huisartsen hebben

Nadere informatie

Huisarts en e-mental health. Jaap Roorda

Huisarts en e-mental health. Jaap Roorda Huisarts en e-mental health Jaap Roorda E-mental Health, presentatie vandaag WEL bespreken: consumentenperspectief marketing van digitaal behandelaanbod gesubsidieerd aanbod E-mental Health te betalen

Nadere informatie

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS Dat vind ik een van de mooiste dingen aan de seksuologie: dat de geestelijke en de somatische gezondheidszorg erin samen komen. evaluatie deelnemer mensenkennis Opleiding consulent seksuele gezondheid

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers Expertisecentrum Plato van werk-naar-werk en loopbaancoaching Voor medewerkers inhoud wij maken er werk van! 04 Onze dienstverlening voor jou 09 Loopbaanoriëntatie en Loopbaancoaching 05 over expertisecentrum

Nadere informatie

Checklist nieuwe website

Checklist nieuwe website Checklist nieuwe website Waar moet je aan denken bij een nieuwe website? Het maken van een nieuwe website kan een ingewikkeld, omvangrijk maar ook kostbaar project zijn. Het is daarom goed om inzicht te

Nadere informatie

2010D02442. Lijst van vragen totaal

2010D02442. Lijst van vragen totaal 2010D02442 Lijst van vragen totaal 1 In hoeverre heeft de staatssecretaris jongerenorganisaties betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van haar beleid? 2 Welke verband ligt er tussen de brief over

Nadere informatie

Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit

Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit Toelichting Hierbij een compilatie van diverse artikelen over motivatie, draagvlak en verandertrajecten voor de interne coördinator cultuureducatie ICC. 1 Hoe werkt

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

WebCast Snel en effectief live uw doelgroep bereiken via het web

WebCast Snel en effectief live uw doelgroep bereiken via het web WebCast Snel en effectief live uw doelgroep bereiken via het web Of het nu gaat om een vergadering, training, conferentie of seminar, als u een bijeenkomst organiseert, streeft u naar een zo hoog mogelijke

Nadere informatie

Checklist (re)design website

Checklist (re)design website Checklist (re)design website Inleiding Het maken van een website is een omvangrijk en kostbaar project. Daarom is het goed om eerst inzicht te krijgen in wat je wilt gaan doen, voor wie en waarom. Om op

Nadere informatie

HAKAPERO. Marketing Software VS Marketing Automatisering

HAKAPERO.  Marketing Software VS Marketing Automatisering Email Marketing Software VS Marketing Automatisering Wij merken in ons dagelijks werk dat er veel verwarring bestaat hoe email marketing zich verhoudt met marketing automatisering. Het blijkt dat veel

Nadere informatie

Visie op TripiO 2014-2017

Visie op TripiO 2014-2017 Visie op TripiO 2014-2017 Met de transitie worden verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de geïndiceerde jeugdzorg naar de gemeentes overgeheveld. Naast de taken die gemeenten al hebben op het terrein

Nadere informatie

Allévo. Op weg naar de ultieme BYOD organisatie met informatie op maat!

Allévo. Op weg naar de ultieme BYOD organisatie met informatie op maat! Op weg naar de ultieme BYOD organisatie met informatie op maat! In 2012 heeft Allévo met behulp van Involvit haar twee websites én het intranet vervangen. Daarnaast heeft Allévo ook de eerste verkennende

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker REVALIDATIE Revalidatie bij kanker De mogelijkheden BEHANDELING Revalidatie bij kanker U kunt in het St. Antonius Ziekenhuis terecht voor verschillende revalidatieprogramma s bij kanker. Revalidatie bij

Nadere informatie

Samenvatting (Dutch summary)

Samenvatting (Dutch summary) Samenvatting (Dutch summary) Deze studie onderzocht seksueel risicogedrag van homoseksuele mannen in vaste relaties, voornamelijk onder mannen die deelnemen aan de Amsterdamse Cohort Studies onder Homoseksuele

Nadere informatie

Minigids Event Registration

Minigids Event Registration Registration Form Surname: Name: Company: Email: Minigids Event Registration Hoe en waarom online congres- en event registratie? Introductie Een evenement is een belangrijk moment. Je wilt een goede indruk

Nadere informatie

Kanalen in Balans Kanaalsturing bij overheidsorganisaties

Kanalen in Balans Kanaalsturing bij overheidsorganisaties Kanalen in Balans Kanaalsturing bij overheidsorganisaties VNG themabijeenkomst: Emmen 24 februari 2009 Telematica Instituut Dr. Marije L. Teerling Marije.Teerling@telin.nl +31 (0)53 4850480 Kanalen in

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Dit is jouw leven, een nieuwe integrale interventie gericht op floreren. Ernst Bohlmeijer

Dit is jouw leven, een nieuwe integrale interventie gericht op floreren. Ernst Bohlmeijer Dit is jouw leven, een nieuwe integrale interventie gericht op floreren. Ernst Bohlmeijer Inhoud Oefeningen Uitleg achtergrond en inhoud Vragen I Sta eens stil bij een moment in je jeugd dat je helemaal

Nadere informatie

E-mailhulp in de zorgstructuur van het MBO

E-mailhulp in de zorgstructuur van het MBO E-mailhulp in de zorgstructuur van het MBO Conferentie Gebundelde kracht in een kansrijk MBO 10 januari 2013, de Reehorst, Ede Programma workshop Digitale hulp en e-mailhulp Twee invalshoeken Pilot op

Nadere informatie

10 stappen. naar een. doeltreffende bedrijfspresentatie

10 stappen. naar een. doeltreffende bedrijfspresentatie 10 stappen naar een doeltreffende bedrijfspresentatie 10 STAPPEN NAAR EEN DOELTREFFENDE BEDRIJFSPRESENTATIE Hoofdstuk 1: Content bepalen 1. Wat is de doelgroep en het kennisniveau? 2. Welke doelstelling

Nadere informatie

Presentatie Zorgmarketing platform

Presentatie Zorgmarketing platform Presentatie Zorgmarketing platform November 2008 Ruud Coenen, directeur Indigo Utrecht Waarom Indigo Probleem Antwoord > Drempels en wachtlijsten > Specialistisch = selectief > Stoffig imago GGz > Gat

Nadere informatie

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Blended Learning met Canvas De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Als opleider weet u als geen ander hoe belangrijk het is om kennis snel en succesvol over te dragen. Daarnaast wilt

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Stichting 113Online

Jaarverslag 2013. Stichting 113Online Jaarverslag 2013 Stichting 113Online Voorwoord Stichting 113Online is er voor iedereen die te maken krijgt met zelfmoord. Voor mensen die zelf suïcidale gedachten of gevoelens hebben, voor mensen die een

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

Inspiratie voor een gezonde leefstijl.

Inspiratie voor een gezonde leefstijl. Health, Food, Body, Mind, Beauty & more Inspiratie voor een gezonde leefstijl. De Nationale GezondheidsBeurs 2 t/m 5 februari 2017 Jaarbeurs Utrecht exposantenbrochure De Nationale GezondheidsBeurs 2017:

Nadere informatie

NewsFlash. NOVEMBER 2012 THEMA IN DIT NUMMER: Softalmo SQL, recente ontwikkelingen. Regio: Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Brabant en Limburg:

NewsFlash. NOVEMBER 2012 THEMA IN DIT NUMMER: Softalmo SQL, recente ontwikkelingen. Regio: Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Brabant en Limburg: NewsFlash NOVEMBER 2012 THEMA IN DIT NUMMER: Softalmo SQL, recente ontwikkelingen Contacteer ons: Regio: Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Brabant en Limburg: Nils Van Driessche 0475/98 13 32 nils.vandriessche@corilus.be

Nadere informatie

16 TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE E-MAIL MARKETINGCAMPAGNE

16 TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE E-MAIL MARKETINGCAMPAGNE 16 TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE E-MAIL MARKETINGCAMPAGNE 1. Bepaal uw e-mail marketing strategie Wat wilt u bereiken met uw e-mail marketingcampagne? Wilt u naamsbekendheid creëren, de verkoop van een product

Nadere informatie

De Kindertelefoon. Facts & Figures

De Kindertelefoon. Facts & Figures Facts & Figures HOEVEEL HOEVEEL Facts & Figures De komende jaren verandert er veel in de wereld van de jeugdzorg in Nederland. Aan de vooravond van de transitie van de jeugdzorg van het landelijke niveau

Nadere informatie

wubsite pakketten en werkwijze

wubsite pakketten en werkwijze wubsite pakketten en werkwijze wordpress website voor een vaste prijs Ieder mens is uniek. Dat geldt ook voor ondernemingen. Wij vinden het dan ook erg belangrijk dat je website past bij je onderneming.

Nadere informatie

Verwijzen naar de GGZ. Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ?

Verwijzen naar de GGZ. Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ? Verwijzen naar de GGZ Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ? Nieuwe structuur in de geestelijke gezondheidszorg Om de kwaliteit en de kostenbeheersing in de geestelijke

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

Zorgpad alcohol en ouderen t.b.v. Huisarts

Zorgpad alcohol en ouderen t.b.v. Huisarts Zorgpad alcohol en ouderen t.b.v. Huisarts 1. De rol van de huisarts De huisarts kijkt op basis van de anamnese m.b.v. de Audit C of ICD 10 de cliënt alcoholafhankelijk is en doorverwezen moet worden naar

Nadere informatie

CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!!

CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!! CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!! De brief: Het Venster F.D. Rooseveltlaan 18 Postbus 2157 5600 CD Eindhoven Eindhoven, 29 november 2011 Betreft: Enquete cliënttevredenheid Beste

Nadere informatie

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddyzorg Nijmegen e.o. Panovenlaan 1 6525 DZ Nijmegen Tel: 024-3297731 Fax: 024-3245558 Email: buddyzorg@nim.nl Buddy worden, buddy zijn Deze brochure

Nadere informatie