ONLINE HULPVERLENING. Hulpverlening, Interventie & Onderzoek op het internet. door u en Ministry of MEDIA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONLINE HULPVERLENING. Hulpverlening, Interventie & Onderzoek op het internet. door u en Ministry of MEDIA"

Transcriptie

1 ONLINE HULPVERLENING Hulpverlening, Interventie & Onderzoek op het internet door u en Ministry of MEDIA

2 Introductie Online hulpverlening groeit steeds sneller; in drie jaar tijd is het aantal mensen dat online hulp krijgt bij psychische, sociale of maatschappelijke problemen verdrievoudigd. In 2010 bezochten zo'n 1,8 miljoen mensen een online hulpsite, waarvan er hulp kregen via chat of . In 2011 kregen in Nederland al zo n mensen enige vorm van online hulp. Zeer recent onderzoek concludeert dat preventie van psychische problemen zonder e-health inmiddels ondenkbaar wordt. Maar ook voor fysieke therapieën en betreffende instellingen kan de inzet van hulpmiddelen via internet veel voordelen bieden. Zorgspecialisten verwachten dat in de (nabije) toekomst vrijwel iedereen een deel van zijn hulp online zal ontvangen. Deze groei wordt enerzijds gestimuleerd door beleid vanuit zowel overheid als zorgverzekeraars, maar vooral ook door het groeiende inzicht dat hulp via internet een aantal unieke mogelijkheden biedt die op positieve wijze bijdragen aan het bereik, de kwaliteit en de effectiviteit van de hulpverlening als geheel. Denk aan factoren als anonimiteit, doelgroepbenadering, informatie- en hulp/interventie tailoring, het feit dat men de hulp kan consumeren vanuit de eigen, beschermde leefomgeving op het moment van eigen voorkeur en de kostenefficiënte mogelijkheden tot het doen van (gecombineerd) onderzoek. Online hulpverlening kan daarnaast de druk op traditionele hulpverlening significant verminderen zodat er meer tijd en budget overblijft voor zaken en patiënten die dit echt nodig hebben. Door de vele initiatieven die op dit gebied in het laatste decennium ontvouwd zijn is online hulpverlening inmiddels de prille experimentele fase ruimschoots ontgroeid, al zijn er nog lessen te leren. Er zijn nog veel instellingen die het potentieel van online hulpverlening nog niet optimaal benutten of die moeite hebben met het nemen van de eerste stappen. Ministry of MEDIA heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in het ontwikkelen van een breed scala aan specialistische online hulpvoorzieningen en wil zich hierbij graag aan u presenteren als mogelijke partner op dit gebied. In deze kleine brochure geven wij u, aan de hand van gerealiseerde en succesvolle trajecten, een kort overzicht van wat tot de mogelijkheden behoort. Wij hopen u hiermee te inspireren en zouden graag eens met u om tafel gaan zitten om te bekijken hoe wij u verder kunnen helpen op dit spannende en veelbelovende gebied.

3 VRIJLEKKER.NL Seksuele voorlichting en interventie voor jongeren

4 Project: Instelling: GGD Amsterdam & SOA AIDS Nederland Jaar: (en verder) GGD Amsterdam, in samenwerking met SOA-AIDS Nederland, wilde de problematiek van onveilig vrijen bij jongeren tussen 16 en 24 jaar effectiever aanpakken. Hiervoor is een internetcampagne / interventie ontwikkeld in de vorm van een Safe Sex Training. Middels de training wordt de houding van jongeren ten opzichte van SOA s als hiv en condoomgebruik, niet via een de waarschuwende vinger geadresseerd, maar juist door concrete oplossingen en bewustwordingstechnieken op internet, afgestemd op het individu aan de kaak gesteld. De training is volledig toegespitst op de situatie van de jongere die de training volgt. Zelfs de context waarin gevreeën wordt, bepaalt deze vernieuwende training. Naast de persoonlijke training is het mogelijk e-cards te versturen om anderen op de website attent te maken of om bij je vriend(in) het ijs te breken om over veilig vrijen te praten. Doelgroepbenadering: - Doelgroep: Amsterdamse jongeren van jaar, met als kern jaar. Zowel stelletjes als singles, met een heteroseksuele voorkeur. - Design afgestemd op de doelgroep met gebruik van voor de doelgroep relevante bekende Nederlanders - Via interactieve banners en andere voor jongeren bekende communicatievormen zoals virals en online films wordt het hart van de doelgroep bereikt - Aansprekende beloning voor deelname aan evaluaties ( Win een ipod of BreakLoose Strandvakantie ) - Website titel vrijlekker, campagneslogan Krijg jij wel wat je wil? alsmede de zorgvuldig gekozen interactievormen zorgen voor de juiste prikkeling bij de doelgroep om deel te nemen - Perscommunicatie, zowel lokaal (AT5) als nationaal (NOS, RTL)

5

6 Interventie: - Beoogde kennisverandering: Op het GGD platform kan ik de relevante informatie over SOA's vinden die ik nodig - op een leuke en actieve wijze (hiermee herhaalbezoek stimuleren). - Beoogde houdingverandering: GGD weet waar het om gaat met SOA's - en presenteert dat op een plezierige wijze die mij aanspreekt. - Beoogde gedragsverandering: Ik ontdek meer over mijn seksualiteit en heb seks op een plezierige manier met minder gezondheidsrisico's. Onderzoek: - Alle websitegebruik gelogd en inzichtelijk gemaakt (anoniem) - Alle gegeven antwoorden op vragen (anoniem en éénmalig gedurende een beperkte evaluatieperiode) opgeslagen en, gereedgemaakt voor analyse, op ieder gewenst moment te exporteren. Dit levert veel informatie op over de situatie, de beleving en het gedrag van de doelgroep. - Via nul- en evaluatiemetingen wordt de effectiviteit van de interventie gemeten op verschillende deel-doelgroepen. Resultaten: - In de eerste twee dagen reeds bezoekers (campagne) - Daarna nog ruim bezoekers, waarvan uniek. Ruim 5 miljoen pageviews. Gemiddelde bezoekduur plm. 4 min. Terugkerende bezoekers plm. 20%. - Uit gedragsevaluatie na 6 maanden follow-up blijkt meer condoomgebruik met de laatste losse partner alswel met de vaste partner voor de interventiegroep.t.o.v. de controlegroep.

7

8 MINDMASTERS.NL Jeugdplatform geestelijke gezondheid

9 Project: Instelling: Stuurgroep GGZ Preventie Amsterdam (Jellinek, PuntP, Prezens en GGD Amsterdam) Jaar: (en verder) Stuurgroep GGZ Preventie Amsterdam zocht naar een overkoepelend platform voor jeugd geestelijke gezondheidszorg, gericht op alle jongeren in Amsterdam van 14 tot 18 jaar, met extra aandacht voor moeilijk te bereiken groepen (laag opleidingsniveau of lage Sociaal Economische Status). Analyse van de bestaande (online) hulpverlening liet een hoge mate van versnippering zien alsmede een tekort aan evidence based c.q. best practise interventies, een veel te laag bereik binnen de gestelde doelgroepen en een te hoge drempel voor jongeren om contact op te nemen. Hoofdfuncties van de website: informeren, interactief communiceren, zelf testen en persoonlijk advies, inloggen voor persoonlijke pagina, overzicht on- en offline interventieaanbod en andere belangrijke websites, faciliteren van de aanmeldprocedure voor 1e en 2e lijns zorg, ruimte voor de verschillende deelnemende organisaties. Doelgroepbenadering: - Design, taalgebruik en interactie afgestemd op de doelgroep, o.b.v. inzichten getest met testgroepen uit de doelgroep - Doelgroep naar platform leiden via campagne Master your Mind : * Compacte versie zelftest die de doelgroep aanspreekt Ben jij jouw Mind Master? met doorverwijzing naar het platform. * Actrice Spangas als gezicht van de campagne; koppelingen met social media * Poster & flyercampagne op scholen, banners op doelgroep-relevante websites, persberichten - Inhoud website: * Complexiteit begrijpelijk maken: kennisbank en automatische uitleg van moeilijke termen met doorklikmogelijkheid * Compleet zijn zonder te overdonderen: alle inhoud aangeboden in verschillende lagen van detail * Social media systematiek hanteren (doelgroep voorkeur) zonder koppeling aan de grote social media om anonimiteit te waarborgen * Co-creatie: discussiemogelijkheid bij alle artikelen met actieve moderatie door specialistische GGZ medewerker. Deze inhoud groeit continu en maakt de website steeds waardevoller; in reacties van anderen herkent men zichzelf.

10

11 Overige speerpunten: - Inzicht in eigen mentale situatie door geratificeerde (SPSY) test (zie afbeelding) - Persoonlijke adviezen op maat o.b.v. (SPSY) testuitslag met directe links naar diversie on- en offline hulpmogelijkheden - Zeer diverse, laagdrempelige hulp opties: * Anoniem chatten met een coach * Anoniem en met een coach * Anoniem whatsappen met een coach * Directe hulplijnen * Verwijzingen naar reguliere hulp met uitleg wat dat inhoudt * Hulpselector : door enkele vragen te beantwoorden een hulpvorm advies wat past bij jouw situatie (urgent / minder urgent) Onderzoek: - Alle websitegebruik gelogd en inzichtelijk gemaakt (anoniem) - SPSY testresultaten: inzicht in de mentale gesteldheid van de doelgroep - Online enquête voor bezoekers over het gebruik van de website zelf Resultaten: - Gemiddeld tot unieke bezoekers per maand, waarvan 85% tot 90% nieuw, die gemiddeld ruim 3 minuten op de website verblijven - Ruim 5200x ingevulde SPSY tests (mentale gezondheid) waarvan compleet. Scores groen (geen risicogroep) 44,8%, oranje (risicogroep) 15,4% en rood (hoog risicogroep) 39,8% (scores betreffend tijdvak april 2010 t/m mei 2012) - Honderden inhoudelijke (ervarings-)reacties van jongeren op onderwerpen (na moderatie), met daarop reacties van de GGZ specialist met uitleg, tips en verwijzingen.

12

13 PMSINFO.NL Voorlichting, onderzoek en zelftesten m.b.t. Prementrueel Syndroom

14 Project: Instelling: Stichting AHMAS Jaar: (en verder) Terwijl veel vrouwen last hebben van PMS/PMDD is er nog relatief weinig bekend over de ziekte en vinden patiënten vaak weinig gehoor bij de huisarts / reguliere zorg. Prof. H. van der Wiel en Dr. J. Schagen van Leeuwen dragen bij aan het onderwerp door (inter)nationaal onderzoek en informatieverschaffing via een Electronische Leeromgeving (ELO). Er was behoefte aan een platform om dit breder onder de aandacht te brengen, potentiële patiënten te helpen de symptomen te waarderen, de gang naar en opvang door reguliere zorg te bevorderen en tegelijk onderzoek te doen naar PMS/PMDD onder vrouwen in Nederland. Doelgroepbenadering: - Modern, aantrekkelijk design afgestemd op de doelgroep - Samenwerking met organisatie Care for Women: wederzijdse doorverwijzing, mogelijkheid direct een afspraak te maken met een specialiste - Informatiepakketjes en visitekaartjes voor huisartsen

15

16 Overige speerpunten: - Meer begrip en erkenning door goede informering: naadloze integratie van de AHMAS ELO ( Wat is PMS / PMDD ) - Uniek ontwikkelde PMS / PMDD tests: zowel een snelle, éénmalige test als een meer complete test die gedurende één cyclus iedere dag ingevuld dient te worden. * Persoonlijke testpagina * Dagelijkse herinneringen per * Mogelijkheid om gemiste dagen alsnog in te vullen * Intelligent kennissysteem produceert een (niet-bindende) indicatie in de vorm van een overzichtelijk schema wat per verzonden of uitgeprint kan worden om mee te nemen naar huisarts of specialist; deze heeft daarmee direct inzicht in het verloop van de klachten en kan daardoor snel de juiste conclusies trekken - Directe link naar (afspraak maken met) Care for Women specialisten: vind hulp wanneer de huisarts die niet (voldoende) biedt Onderzoek: - Alle websitegebruik gelogd en inzichtelijk gemaakt (anoniem) - Integratie van het Nationale PMS Onderzoek : enquête die inzicht geeft in klachten, zorggebruik en ervaringen daarmee, etc. Resultaten: - Ruim unieke bezoekers die gemiddeld ruim 2 minuten op de site verblijven, gemiddeld 50% nieuwe bezoekers. Meer dan pageviews waarvan uniek. - Ruim x korte, éénmalige PMS test deelnames - Ruim 3200 deelnemers aan de 31-daagse PMS KalenderTest (anno 2013: 3 tot 5 nieuwe aanmeldingen per dag) - Ruim 1600 ingestuurde PMS Onderzoek enquêtes

17

18 4MEZELF.NL Voorlichting en interventie voor recent hiv-gediagnosticeerden

19 Project: Instelling: Hiv Vereniging Nederland & GGD Amsterdam Jaar: (en verder) Uit onderzoek is gebleken dat mannen die met hiv besmet zijn in eerste instantie veiligere seks hebben dan voorheen, maar dat dit gedrag na plm. een jaar in negatieve zin wijzigt, met alle risico s die dat oplevert. De website is bedoeld om mannen direct na de diagnose te ondersteunen in hun seksualiteit zodat ze een betere kans krijgen op een gezond seksueel leven voor henzelf en anderen. Doelgroepbenadering: - Doelgroep: mannen die seks hebben met mannen Modern, aantrekkelijk design afgestemd op de doelgroep en aansluitend bij de emotionele staat waar deze zich in bevindt Gebruik van beeld, video en intuïtieve interactie maakt de website en de informatie daarin aantrekkelijker en beter te gebruiken Responsive design met speciale versies voor ipad Visitekaartjes en folders bij SOA-klinieken en artsen Integratie van een hiv coach die je gedurende het gebruik van de website begeleidt Anonimiteit 100% gewaarborgd en duidelijk gecommuniceerd (gevoeligheid onderwerp)

20

21 Interventie: - Door op maat gesneden voorlichting wordt de bezoeker geholpen om te gaan met zijn seksualiteit als hiv positieve man. * Bezoeker kiest steeds één van vijf deelonderwerpen * Per onderwerp volgt een introductievideo door de coach, gevolgd door een aantal vragen om de exacte situatie en houding van het individu te bepalen * Op basis van de gegeven antwoorden wordt via een intelligent kennissysteem een persoonlijk advies gegenereerd wat geprint, via verstuurd of later opnieuw bekeken kan worden - Door het kennisniveau van de persoon te verhogen wordt zijn kans op een gezond seksueel leven met hiv vergroot. - De website biedt voorzieningen om vrienden/partners/familie op de hoogte te stellen van zowel diagnose als informatie over hiv, aangezien veel positief gediagnosticeerden moeite hebben hierover te praten. Ook hierdoor wordt verdere verspreiding van de ziekte verminderd (kennis van besmetting partner leidt tot eerder zelf testen & aanpassen eigen seksuele gedrag) - Bezoekers kunnen op de website anoniem, één op één chatten met een speciaal hiervoor opgeleide hiv coach. - Verschillende automatische herinneringen per instelbaar (o.a. voor SOA test afspraken, chatafspraken, etc.) Onderzoek: - Algemene anonieme evaluatie op gebruik en gedrag - Nulmeting bij eerste website bezoek - Evaluatie-enquête na het eerste website bezoek (evaluatie van zowel website gebruiksvriendelijkheid als situatie en gedrag bezoeker) (anoniem) - Opvolgende evaluatie-enquêtes (anoniem) na resp. 6 en 18 maanden. Resultaten: - Nog in pilotfase

22

23 TIME2TEST.NL Nu in ontwikkeling: counseling en begeleiding voor hiv (zelf)testen

24 Project: Hiv Zelftest website Instelling: GGD Amsterdam Jaar: 2013 (nu in ontwikkeling) De hiv Zelftest website is een (pilot-) service, ontwikkeld en geëvalueerd voor mensen die behoren tot de hoogrisicogroepen voor hiv. De website zal mensen voorlichten over het mogelijke gebruik van een hiv zelftest en dit, naar gelang de persoonlijke situatie, aan- of afraden. Indien mensen van een hiv zelftest gebruik maken kan deze online aangeschaft worden. De website biedt vervolgens realtime begeleiding en counseling op maat tijdens het afnemen van de test en het interpreteren van de uitslag. Het projectidee is ontstaan vanuit twee invalshoeken: enerzijds zijn er in Nederland nog veel mensen met hiv die niet gediagnosticeerd zijn; volgens schattingen is 40% niet bekend met zijn of haar hiv-positieve status. Anderzijds is er de laatste jaren een enorme opkomst van doe-het-zelf tests voor allerlei doeleinden (waaronder hiv), die zeer gemakkelijk besteld kunnen worden maar waarvan de kwaliteit zeer dubieus is. De website is niet bedoeld om zelftests te promoten; als beste testlocaties worden huisarts, soa poli en mantotman.nl genoemd vanwege het geintegreerde testpakket wat daar wordt aangeboden. Echter voor hen die drempels ervaren voor het gebruik van deze faciliteiten kunnen zelftests een uitkomst bieden. De evaluatie van de website richt zich op de mate van gebruik, de effectiviteit in het identificeren van nog ongediagnostiseerde hiv-geïnfecteerden en hun toegeleiding tot zorg, usability en acceptance, en kosten-effectiviteit. Prognose: online eind zomer 2013

25 ? Design vertrouwelijk / nog in ontwikkeling

26 Wat is er mogelijk? De hiervóór getoonde projecten zijn voorbeelden die zich met name richten op gebruik via de computer. Belangrijke aspecten zijn hierin steeds de doelgroepbenadering (zowel qua communicatie, inhoud, design als interactie), zelftesten, slimme informatievoorziening op maat (tailoring), soms (uitgebreide, laagdrempelige) contactmogelijkeden, eventueel gecombineerd met onderzoek om zowel de doelgroep en problematiek beter in kaart te brengen als om de online hulpvoorziening zelf te kunnen evalueren. Voornamelijk zijn deze specifieke projecten toegespitst op voorlichting en interventie. Er zijn echter veel meer mogelijkheden. Hierbij enkele suggesties: - Online intake en/of anamnese - Therapeutische programma s waarbij de cliënt thuis oefeningen kan doen; deze kunnen inspelen op de voortgang van de individuele cliënt - zowel automatisch als via monitoring op afstand door therapeut of specialist, zowel stand-alone als blended - Nazorg op afstand - Zelfdiagnostiek bij klachten / bijwerkingen, bijhouden van dagboeken hiervan - Zorgspecifieke voorlichting, bijv. voorbereiding op behandelingen, uitleg van trajecten - Lotgenotencontact of buddy systemen - Medicatiebegeleiding - Zelf afspraken maken (interactieve agenda) voor bijv. behandeling of (online) contact Alle mogelijkheden kunnen gerealiseerd worden middels websites, op tablets, mobiele telefoons, interactieve zuilen, et cetera. Applicaties kunnen eventueel gekoppeld worden aan (bestaande) interne systemen. Iedere oplossing kan uitgerust worden met verrassend veel ingebouwde intelligentie die u werk uit handen neemt en waardoor de cliënt optimaal bediend wordt. Ook de hierboven getoonde opsomming betreft slechts voorbeelden; graag bekijken we samen met u wat uw organisatie en zorgaanbod vooruit zou kunnen helpen.

27 Ministry of MEDIA: specialisten in interactieve communicatie Ministry of MEDIA gelooft dat iedere communicatie in essentie interactief is. Cruciaal hierin is de wijze waarop de doelgroep benaderd wordt waarbij, naast functie en inhoud, gekozen medium/media, design en interactievormen centraal staan. De juiste mix van deze factoren maakt dat doelgroepen bereikt worden, applicaties aantrekkelijk zijn om te gebruiken en gebruikers gemotiveerd worden om programma s te blijven volgen. Wij doen ons werk al ruim tien jaar succesvol voor een gevarieerd palet aan gewaardeerde cliënten van multinationals tot MKB, of wat wij noemen: grote en kleine A-merken. De hierbij opgedane commerciële ervaring zetten wij graag in voor meer ideële, non-profit organisaties zoals zorginstellingen en NGO s. Ministry of MEDIA gelooft hierbij in een persoonlijke benadering van zowel onze opdrachtgevers als de doelgroep. Samen met u ontwikkelen wij de best denkbare oplossing voor uw communicatie- en/of functionele vraagstuk binnen uw beschikbare budget. Zowel benodigde middelen als het projectteam stemmen wij nauwkeurig af op uw specifieke wensen en doelstellingen. Wij kunnen voor u een compleet traject verzorgen van strategie tot nazorg, maar u kunt ons ook inzetten voor ieder gewenst trajectdeel. Desgewenst bieden wij ook consultancy om u te helpen uw concept en doelstellingen fijn te stellen en/of het uitvoerende proces aan uw kant in te richten. In navolging van deze kleine brochure zullen wij binnenkort een belronde doen om u te vragen of u wij wellicht ook iets voor úw organisatie kunnen betekenen. Als daar interesse in is komen wij graag eens vrijblijvend met u kennismaken. Mocht u eerder contact op willen nemen of meer informatie willen over Ministry of MEDIA en de mogelijkheden dan horen we graag van u! Ministry of MEDIA Nieuwe Prinsengracht EG Amsterdam

Wat is online hulpverlening?

Wat is online hulpverlening? 3 1 Wat is online hulpverlening? Drs. Frank Schalken 1.1 Inleiding 5 1.2 Definitie 5 1.3 Gebruik internet 6 1.3.1 Gebruik mobiel internet 7 1.4 Opkomst online hulpverlening 7 1.4.1 Instellingen met verschillende

Nadere informatie

Auteurs Michelle van der Kolk 110435 Marleen Kotkamp 110170. Opleiding Maatschappelijk werk & Dienstverlening Academie Mens & Maatschappij Saxion

Auteurs Michelle van der Kolk 110435 Marleen Kotkamp 110170. Opleiding Maatschappelijk werk & Dienstverlening Academie Mens & Maatschappij Saxion Auteurs Michelle van der Kolk 110435 Marleen Kotkamp 110170 Opleiding Maatschappelijk werk & Dienstverlening Academie Mens & Maatschappij Saxion Opdrachtgever Stichting Maatschappelijk Werk Noord West

Nadere informatie

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19 2 Mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt of ze begeleiden naar een ander beroep. Dat is de missie van WerkCompleet. We beschikken over alle competenties en kwaliteiten die voor dit inspirerende werk

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

Handreiking. Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen

Handreiking. Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen Handreiking Social media en de JGZ Een wereld vol kansen Colofon Titel Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen. Een uitgave van NCJ, februari 2012 Auteurs Krijn Pons, Robert Kroon, Alares Marcel

Nadere informatie

Implementatieverkenning zelfmanagement in de nefrologie. December 2014

Implementatieverkenning zelfmanagement in de nefrologie. December 2014 Implementatieverkenning zelfmanagement in de nefrologie December 2014 1 In opdracht van Nierstichting Nederland en Nierpatiënten Vereniging Nederland Ede, december 2014 Auteurs: drs. Janneke de Groot Femke

Nadere informatie

Evaluatie Seks Plus Consulten

Evaluatie Seks Plus Consulten TNO-rapport TNO LS R10707 Evaluatie Seks Plus Consulten Behavioural and Societal Sciences Wassenaarseweg 56 2333 AL Leiden Postbus 2215 2301 CE Leiden www.tno.nl T +31 88 866 90 00 F +31 88 866 06 10 infodesk@tno.nl

Nadere informatie

Gezondheidsbevorderende interventies via internet. Onderzoek naar mogelijkheden voor effectievere verspreiding en blootstelling

Gezondheidsbevorderende interventies via internet. Onderzoek naar mogelijkheden voor effectievere verspreiding en blootstelling Gezondheidsbevorderende interventies via internet Onderzoek naar mogelijkheden voor effectievere verspreiding en blootstelling 008 Rik Crutzen, Wendy Brouwer, Johannes Brug, Nanne K. de Vries, Anke Oenema,

Nadere informatie

Landelijk ExpertiseCentrum Diversiteit. Good practices Multicultureel Vakmanschap & Diversiteit

Landelijk ExpertiseCentrum Diversiteit. Good practices Multicultureel Vakmanschap & Diversiteit Landelijk ExpertiseCentrum Diversiteit Good practices Multicultureel Vakmanschap & Diversiteit Voorwoord Hierbij ontvangt u een boekje, met een selectie van good practises op het gebied van multicultureel

Nadere informatie

Stichting E-hulp.nl 020-6884981 Van Diemenstraat 92 1013 CN Amsterdam www.e-hulp.nl info@e-hulp.nl

Stichting E-hulp.nl 020-6884981 Van Diemenstraat 92 1013 CN Amsterdam www.e-hulp.nl info@e-hulp.nl Stichting E-hulp.nl 020-6884981 Van Diemenstraat 92 1013 CN Amsterdam www.e-hulp.nl info@e-hulp.nl Deze scriptie is aangemeld voor de Scriptieprijs Online Hulp 2012. Een overzicht van alle scripties over

Nadere informatie

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt Methodiekbeschrijving voor (zelf) organisaties die vrouwen helpen deel te nemen aan het economisch verkeer en richting te geven aan hun toekomst. Moving Forward Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Wat wilt ú eigenlijk?

Wat wilt ú eigenlijk? Wat wilt ú eigenlijk? Behoefte aan ICT- toepassingen in de ouderenzorg Angela Moenis-1547068 Opleiding: Management in de Zorg Datum: April 2013 Organisatie: Amsterdam Economic Board Stagedocent: David

Nadere informatie

Businesscase Meerwaarde Blended Hulpverlening

Businesscase Meerwaarde Blended Hulpverlening Businesscase Meerwaarde Blended Hulpverlening februari 2013 Uilke Duinstra, adviseur Stichting E-hulp.nl In opdracht van MOgroep 2 Managementsamenvatting Achtergrond De MOgroep Welzijn & Maatschappelijke

Nadere informatie

Online hulpverlening in de CGG

Online hulpverlening in de CGG Online hulpverlening in de CGG Inleiding Online hulpverlening: matched en 'stepped care' (getrapte zorg) Twee principes zijn van belang binnen de gezondheidszorg. Ten eerste is er het matched care principe:

Nadere informatie

Naar een betere match? - 2

Naar een betere match? - 2 Naar een betere match? - 2 Peiling onder werkgevers naar de bekendheid van en hun mening over STRONG ZW Haaglanden Drs. Marlies Rosenbrand 079-3290707 m.rosenbrand@zwhaaglanden.nl Naar een betere match

Nadere informatie

Succes van sociale media in Gebiedsontwikkeling

Succes van sociale media in Gebiedsontwikkeling Succes van sociale media in Gebiedsontwikkeling Whitepaper op basis van case onderzoek Hogeschool Utrecht, juli 2011 Inhoudsopgave Ei van Columbus of doorn in het oog?... 2 Sociale media in gebiedsontwikkeling...

Nadere informatie

Smoke Alert. Interventie. Samenvatting. Doel

Smoke Alert. Interventie. Samenvatting. Doel Interventie Smoke Alert Samenvatting Doel Het doel van Smoke Alert is tweeledig: rokende jongeren hulp bieden bij het stoppen met roken en voorkómen dat niet-rokende jongeren beginnen met roken. STIVORO

Nadere informatie

WieWasWie Communicatie -en Marketingstrategie

WieWasWie Communicatie -en Marketingstrategie WieWasWie Communicatie -en Marketingstrategie Thonik, 03 augustus 2009 WieWasWie Communicatie Plan, Strategie en Middelen Thonik, 03 augustus 2009 Inhoudsopgave Deel 1. Algemeen Aanleiding WieWasWie 5

Nadere informatie

HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. DEEL DIT ebook

HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. DEEL DIT ebook ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 4 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4 2 5 EEN WEBINAR Wat kost het eigenlijk? Pagina 8 3 6 JE WEBINAR IN DE SOEP In 12

Nadere informatie

Didactische Technologie

Didactische Technologie Didactische Technologie Peter Lakeman, Jetske Vleugel, Jaap Wilmink HvA DOO Mens en Technologie Leerjaar 3, 2012 2013 Modules Voorwoord 1 Digitaliseren van lesstof 2 Technologie in het onderwijs 3 Digitale

Nadere informatie

Boodschappen vanaf de werkvloer over de implementatie van ICT in de zorg. Rolien de Jong Jorien Kruijswijk Jansen

Boodschappen vanaf de werkvloer over de implementatie van ICT in de zorg. Rolien de Jong Jorien Kruijswijk Jansen ict-zorg: VERPLEEGKUNDIGEN aan zet! ICT-ZORG: VERPLEEGKUNDIGEN AAN ZET! Boodschappen vanaf de werkvloer over de implementatie van ICT in de zorg Rolien de Jong Jorien Kruijswijk Jansen STG / Health Management

Nadere informatie

Cliënt in beeld. Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant

Cliënt in beeld. Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant Cliënt in beeld Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant Document nr. 13019 Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 Procesbeschrijving...

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

Ervaringen van patiënten met de Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ

Ervaringen van patiënten met de Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ Ervaringen van patiënten met de Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ Onderzoeksrapport op basis van een enquête en spiegelgesprek met patiënten van de POH-GGZ in de regio Gooi en Vechtstreek 1 Ervaringen

Nadere informatie

Werkplan Jongerenwerk. Krimpen a/d IJssel. Oktober 2012

Werkplan Jongerenwerk. Krimpen a/d IJssel. Oktober 2012 Werkplan Jongerenwerk 2013 Krimpen a/d IJssel In dit werkplan worden de werkzaamheden van het Moderne Jongerenwerk beschreven voor het jaar 2013 op basis van signalen en bevindingen van het voorgaande

Nadere informatie

Anke van den Borne. Stay in Love. Primaire preventie van relatiegeweld onder jongeren. Proces evaluatie

Anke van den Borne. Stay in Love. Primaire preventie van relatiegeweld onder jongeren. Proces evaluatie Anke van den Borne Stay in Love Primaire preventie van relatiegeweld onder jongeren Proces evaluatie Trimbos-instituut, Utrecht, 2006 STAY IN LOVE 1 Colofon Opdrachtgever en financiering Het OGGZ fonds

Nadere informatie

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring De toekomst van online opvoedingsondersteuning Perspectieven vanuit de kenniskring 2013 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

Strategie voor de aanpak van soa s en hiv onder MSM in Nederland

Strategie voor de aanpak van soa s en hiv onder MSM in Nederland Soa Aids Nederland Soa Aids Nederland Onder Controle Strategie voor de aanpak van soa s en hiv onder MSM in Nederland 2013 2018 Inhoud Woord van dank 4 Samenvatting 5 1. Introductie 11 1.1 Aanleiding 11

Nadere informatie

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 door Richard van Hooijdonk MarketingMonday januari 2011 inhoud Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Pagina 01 social media benutten met weinig tijd 4 02 wie is

Nadere informatie

Zelfmanagement en passende zorg. Programma s van Eisen. Versie 1

Zelfmanagement en passende zorg. Programma s van Eisen. Versie 1 Zelfmanagement en passende zorg Programma s van Eisen Versie 1 LPGGz Oktober 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Programma van Eisen Cliëntgroep 1 7 3. Programma van Eisen Cliëntgroep 2 13 4. Programma

Nadere informatie