Jaarlijks wordt er een lijst van deze bilaterale akkoorden met partnerinstellingen bekendgemaakt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarlijks wordt er een lijst van deze bilaterale akkoorden met partnerinstellingen bekendgemaakt."

Transcriptie

1 Studenten uitwisselingsreglement Dit reglement is van toepassing voor de studenten die op uitwisseling (wensen te) gaan tijdens het academiejaar Programma voor de mobiliteit van studenten ERASMUS creëert mogelijkheden voor studenten om aan een partnerinstelling een studieperiode door te brengen die door de uitsturende instelling bij de toekenning van het diploma wordt erkend. Studenten die op ERASMUS-uitwisseling gaan, kunnen een ERASMUS-mobiliteitsbeurs krijgen. Omwille van budgettaire beperkingen kan de situatie zich voordoen dat bepaalde kandidaten wel voor een ERASMUS-verblijf worden geselecteerd, maar geen beurs kunnen ontvangen. Voor deze studenten bestaat de mogelijkheid om met het ERASMUS-statuut, maar op eigen kosten aan de gastinstelling te verblijven. Studenten hebben voorts de mogelijkheid om in het buitenland te studeren aan andere partnerinstellingen, waarbij studenten geen buitenlands inschrijvingsgeld moeten betalen en een beurs kunnen krijgen via STIP indien ze beursgerechtigd zijn. Jaarlijks wordt er een lijst van deze bilaterale akkoorden met partnerinstellingen bekendgemaakt. 2. Wie komt in aanmerking voor Erasmus-uitwisseling? 2.1. Algemene criteria voor kandidatuurstelling Een student kan tijdens iedere opleiding op Erasmus-uitwisseling gaan. Een student kan binnen een bepaalde opleiding wel slechts één keer deelnemen aan het ERASMUS-studie-uitwisselingsprogramma Specifieke criteria voor kandidatuurstelling De kandidatuurstelling start tijdens het eerste semester van het academiejaar voorafgaand aan het jaar van de eigenlijke uitwisseling. We gebruiken de term selectiejaar als verwijzing Voor studenten die in het kader van hun bacheloropleiding op Erasmus-uitwisseling willen gaan Studenten die op het einde van academiejaar nog maximaal 132 studiepunten van hun bacheloropleiding moesten afleggen, kunnen zich in academiejaar kandidaat stellen om in academiejaar op Erasmusuitwisseling te gaan in het kader van hun bacheloropleiding.

2 Voor studenten die in het kader van hun masteropleiding op Erasmus-uitwisseling willen gaan Studenten die de bacheloropleiding handelswetenschappen volgen: Studenten die op het einde van academiejaar nog maximaal 72 studiepunten van hun bacheloropleiding moesten afleggen, kunnen zich in academiejaar kandidaat stellen om in academiejaar op Erasmusuitwisseling te gaan in het kader van hun masteropleiding Studenten die het schakelprogramma volgen: Studenten die tijdens het academiejaar het schakelprogramma volgen, kunnen zich in de loop van kandidaat stellen om in academiejaar op Erasmusuitwisseling te gaan in het kader van hun masteropleiding, indien ze voldoen aan de volgende cumulatieve voorwaarden: bij aanvang van het academiejaar dienen ze over een diploma te beschikken van een professionele bacheloropleiding die toegang geeft tot het schakelprogramma, en tijdens het academiejaar dienen ze het schakelprogramma te kunnen afronden, d.w.z. hetzij het volledige schakelprogramma opnemen, hetzij die opleidingsonderdelen van het schakelprogramma opnemen waarvoor nog geen creditbewijs werd behaald of tolerantie werd ingezet en die gecombineerd met eerder behaalde creditbewijzen of ingezette toleranties kunnen leiden tot het behalen van het getuigschrift van het schakelprogramma aan het einde van academiejaar Criteria om effectief een semester in het buitenland te kunnen doorbrengen Voor studenten die in het kader van hun bacheloropleiding op Erasmus-uitwisseling willen gaan Om geselecteerd te worden om tijdens het academiejaar deel te nemen aan een Erasmusuitwisseling in het kader van hun bacheloropleiding, dienen studenten te voldoen aan volgende cumulatieve voorwaarden: tijdens het academiejaar moet men zich kandidaat hebben gesteld voor de betrokken Erasmusuitwisseling; aan het einde van het academiejaar moet men een creditbewijs hebben behaald, een tolerantie hebben ingezet of een vrijstelling hebben voor alle opleidingsonderdelen die tijdens dat academiejaar deel uitmaakten van opleidingsfase 1 van de bacheloropleiding; aan het einde van academiejaar dient men nog maximaal 72 studiepunten af te leggen van de bacheloropleiding; aan het einde van het academiejaar moet men een cumulatieve studie-efficiëntie binnen de bacheloropleiding van minimaal 50% hebben behaald;

3 in het academiejaar mag men slechts onvoldoendes hebben behaald voor opleidingsonderdelen die samen maximaal 15 studiepunten vertegenwoordigen; in het academiejaar mag men geen niet-tolereerbare onvoldoendes hebben behaald in geval van een cumulatieve studie-efficiëntie lager dan 75%. Bij een cumulatieve studie-efficiëntie van 75% of hoger mag maximaal één niet-tolereerbare onvoldoende worden behaald in het academiejaar Voor studenten die in het kader van hun masteropleiding op Erasmus-uitwisseling willen gaan Studenten die de bacheloropleiding handelswetenschappen hebben gevolgd: Om geselecteerd te worden om tijdens het academiejaar deel te nemen aan een Erasmusuitwisseling in het kader van hun masteropleiding, dienen studenten te voldoen aan volgende cumulatieve voorwaarden: tijdens het academiejaar moet men zich kandidaat hebben gesteld voor de betrokken Erasmusuitwisseling; aan het einde van het academiejaar moet men beschikken over het diploma van de bacheloropleiding handelswetenschappen; aan het einde van het academiejaar moet de cumulatieve studie-efficiëntie binnen de bacheloropleiding minimaal 75% bedragen Studenten die het schakelprogramma hebben gevolgd: Om geselecteerd te worden om tijdens het academiejaar deel te nemen aan een Erasmusuitwisseling in het kader van hun masteropleiding, dienen studenten te voldoen aan volgende cumulatieve voorwaarden: tijdens het academiejaar moet men zich kandidaat hebben gesteld voor de betrokken Erasmusuitwisseling; aan het einde van het academiejaar moet men beschikken over het getuigschrift van het schakelprogramma; aan het einde van het academiejaar moet de cumulatieve studie-efficiëntie binnen het schakelprogramma minimaal 75% bedragen. 3. Selectieprocedure De selectieprocedure start tijdens het eerste semester van het academiejaar voorafgaand aan het jaar van de eigenlijke uitwisseling. We gebruiken de term selectiejaar als verwijzing.

4 Studenten moeten aangeven of ze in het eerste of tweede semester wensen op uitwisseling te gaan. Studenten stellen een top drie op van favoriete bestemmingen, ten laatste eind februari van het selectiejaar. Studenten kunnen enkel partners kiezen die opleidingsonderdelen aanbieden voor hun opleiding. Een aanvraagformulier met minder dan drie bestemmingen wordt niet ontvankelijk verklaard Selectiecriteria De uiteindelijke selectie zal, ook indien meerdere kandidaten in aanmerking komen voor een bestemming, gebeuren op basis van de volgende criteria : studieresultaten van de vorige jaren; taalkennis; motivatie. Studenten die al genoten van een ERASMUS-uitwisseling zullen onderaan gerangschikt worden. Ook studenten die kandideren voor een ERASMUS-uitwisseling in het kader van een tweede masterdiploma handelswetenschappen zullen onderaan gerangschikt worden Toewijzing De ERASMUS-coördinatoren beslissen na grondige studie van de dossiers welke bestemmingen voor welke studenten gereserveerd worden. De selectie gebeurt op basis van de hierboven vermelde criteria. Per locatie wordt een rangschikking opgemaakt op basis van de eerste voorkeur. Vervolgens wordt voor de overblijvende plaatsen een rangschikking opgemaakt op basis van tweede en vervolgens derde voorkeur. Bekendmaking van geselecteerde studenten is voorzien voor eind maart. Voor alle geselecteerden wordt een Erasmusbestemming gereserveerd. De definitieve toewijzing van de bestemming hangt af van de behaalde resultaten na afloop van de eerste en tweede examenperiode (juni) en eventueel derde examenperiode (september) van het selectiejaar. Aan de geselecteerde bachelor- en masterstudenten wordt de bestemming definitief toegewezen op voorwaarde dat zij na afloop van de tweede examenperiode (juni) of derde examenperiode (september) voldoen aan de criteria (zie 2.3). Bovendien moet al aan de voorwaarden beschreven onder 2.3. voldaan worden na afloop van de tweede examenperiode (juni) indien de studieperiode aan de gastuniversiteit vóór het einde van de derde examenperiode (september) van start gaat en de student al in het eerste semester wenst op uitwisseling te gaan.

5 Indien er geselecteerde studenten zijn die hier niet aan voldoen, vervalt hun gereserveerde Erasmusbestemming en kunnen zij niet deelnemen. 4. Administratieve verplichtingen van de geselecteerde student Binnen de 10 dagen na bekendmaking van de selectie moet de student die geselecteerd is een aanvaardingsbrief afhalen op het ERASMUS-secretariaat. Deze brief geldt ter bevestiging dat de student voorlopig werd geselecteerd als ERASMUS-student. Tijdens de maanden april en november wordt er een informatiesessie georganiseerd waar de reglementen concreet worden toegelicht, afhankelijk of een student tijdens het eerste dan wel het tweede semester op uitwisseling gaat. Het is de plicht van elke geselecteerde ERASMUS-student deze informatiesessie bij te wonen. De specifieke gedetailleerde richtlijnen (opstellen studieprogramma voor binnen- en buitenland, subfacultair reglement van een studentenverblijf in het buitenland, etc.) worden op deze informatiesessie aan de student gegeven. Op het moment van de definitieve toewijzing van de Erasmusbestemmingen worden de documenten voor de kinderbijslag en de ziekteverzekering aan de student bezorgd. De student is zelf verantwoordelijk voor het opstellen van zijn equivalentiedossier. In het kader van een evenwichtige semesterspreiding moet de Erasmusstudent een uitwisselingsprogramma voorstellen dat bij voorkeur bestaat uit 24 studiepunten, met een minimum van 18 en een maximum van 30 studiepunten. Opleidingsonderdelen worden in het buitenland vervangen door opleidingsonderdelen met voldoende inhoudelijke overeenkomst. Een equivalentiedossier bevat ook de opleidingsonderdelen die tijdens het semester waarin niet op uitwisseling wordt gegaan. Het individueel studieprogramma (ISP) dat zal worden gevolgd moet reeds voor vertrek vastgelegd worden. Het equivalentiedossier moet goedgekeurd worden voor het vertrek. Veranderingen in het equivalentiedossier kunnen slechts aanvaard worden op basis van een gemotiveerde aanvraag. De ERASMUS-student moet zich aan het goedgekeurde equivalentiedossier houden. Enkel goedgekeurde equivalentiedossiers kunnen voorliggen bij deliberaties. Er wordt van de student verwacht dat hij bij terugkeer uit het buitenland een verslag van zijn verblijf met bijhorende bijlages van zijn gevolgde opleidingsonderdelen indient op het ERASMUS-secretariaat. Het verslagformulier wordt voor vertrek meegegeven aan de student. 5. Equivalente studieprogramma s Volgende uitgangspunten moeten door de geselecteerde studenten in acht genomen worden bij het opstellen van hun programma-voorstel:

6 Er moet gestreefd worden naar een evenwichtige verdeling van de studiebelasting tussen opleidingsonderdelen gevolgd aan de partnerinstelling tijdens het eerste semester of het tweede semester, en de opleidingsonderdelen gevolgd aan de thuisinstelling tijdens het andere semester. Er worden een aantal opleidingsonderdelen opgenomen aan de partnerinstelling ter vervanging van bij voorkeur 24 studiepunten in Antwerpen (minimum 18 en maximum 30 studiepunten). Opleidingsonderdelen aan de thuisinstelling worden aan de partnerinstelling vervangen door equivalente opleidingsonderdelen die inhoudelijk zo goed mogelijk overeenkomen. Bij de vervanging moet ook naar het studieniveau worden gekeken: opleidingsonderdelen van een bachelorprogramma worden vervangen door bachelor-opleidingsonderdelen aan de partnerinstelling; analoog worden opleidingsonderdelen van een masterprogramma vervangen door opleidingsonderdelen van een masterprogramma. Een vervanging door een equivalent opleidingsonderdeel met teveel ECTS-credits, kan gecompenseeerd worden door een ander opleidingsonderdeel te vervangen door een opleidingsonderdeel in de partnerinstelling met minder ECTS-credits. Eventueel kan een opleidingsonderdeel met een voldoende aantal credits gebruikt worden om meerdere Antwerpse opleidingsonderdelen te vervangen. Omgekeerd kan het gebeuren dat een Antwerps opleidingsonderdeel moet vervangen worden door meerdere opleidingsonderdelen aan de partnersinstelling om aan het vereiste aantal studiepunten van de opleiding te komen. In totaal moet het aantal opgenomen studiepunten aan de partnerinstelling ten minste gelijk of hoger zijn dan het aantal studiepunten van de equivalente opleidingsonderdelen aan de thuisinstelling. In eerste instantie moet ernaar gestreefd worden de verplichte opleidingsonderdelen van het gekozen semester te vervangen door overeenkomstige opleidingsonderdelen aan de partnerinstelling. Het is niet toegelaten plichtvakken van het andere semester te vervangen. Hierbij wordt het wel toegelaten keuzevakken van het andere semester te vervangen door opleidingsonderdelen aan de partnerinstelling. Taalvakken kunnen niet als equivalentie worden opgenomen. Opleidingsonderdelen aan de thuisinstelling waarvoor geen credit werd behaald, kunnen tijdens een volgend semester niet opnieuw aan de partnerinstelling opgenomen worden. Wanneer een student volgens de voorwaarden bepaald door de subfaculteit opleidingsonderdelen volgt aan een andere binnen- of buitenlandse instelling van hoger onderwijs, wordt het examen over deze opleidingsonderdelen afgenomen op het tijdstip, de plaats en onder de voorwaarden bepaald door de betrokken gastinstelling. Het examen tijdens de derde examenperiode voor een aan een partnerinstelling gevolgd opleidingsonderdeel kan mogelijks op afstand afgelegd worden aan de eigen instelling. Antwerpse opleidingsonderdelen die vervangen werden in het buitenland, kunnen tijdens een volgend semester niet opnieuw op het programma vermeld worden, tenzij voor het vervangende opleidingsonderdeel geen credits werden bekomen in het buitenland. De subfaculteit kan studenten die geen creditbewijs behaalden voor een opleidingsonderdeel, omdat zij niet slaagden in het examen dat zij daarvoor aflegden aan een partnerinstelling voor hoger onderwijs, toestemming verlenen om in een

7 volgende examenperiode van hetzelfde academiejaar aan de eigen instelling examen af te leggen over een door de examencommissie bepaald equivalent opleidingsonderdeel. 6. Omzetting scores Onder toezicht van de permanente onderwijscommissie wordt het resultaat van een examen afgelegd aan een andere instelling van hoger onderwijs, omgezet op basis van relevante omzettingsschalen. Verscheidene pedagogische en culturele tradities hebben ervoor gezorgd dat in de Europese landen verschillende manieren van quoteren worden gebruikt. Meer nog, niet alleen zijn er verschillende nationale systemen, vaak wordt zelfs op afwijkende wijze gequoteerd binnen een land, een instituut of tussen verscheidene studiegebieden. Iedere partnerinstelling levert een ECTS grading table aan waarin de procentuele verdeling van iedere score wordt weergegeven. Om een eenvoudige credit transfer toe te laten wordt achter het originele cijfer het percentage opgenomen dat uitdrukt hoe vaak het cijfer wordt gegeven. De omzetting van de score behaald aan een partnerinstelling naar het lokale cijfer (thuisinstelling) gebeurt op basis van de ECTS grading table waarbij wordt gekeken in de eigen instelling welke score qua verdeling het dichtst aansluit bij die van de betrokken score in de gastinstelling. De student die een deel van de opleiding aan een andere instelling volgt, wordt voor zijn vertrek in kennis gesteld van de omzettingsregels.

Binnen de schakel- en voorbereidingsprogramma s is het niet mogelijk een uitwisseling te doen.

Binnen de schakel- en voorbereidingsprogramma s is het niet mogelijk een uitwisseling te doen. 1. Facultair reglement Opleiding, studiejaar en periode van uitwisseling In de (bachelor) opleidingen sociologie en politieke wetenschappen is mobiliteit voor studenten mogelijk in het derde jaar van de

Nadere informatie

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster voor studenten van campus Brussel en campus Parnas Academiejaar 2014-2015 1. Waar vind ik de inhoud van mijn vakken? Kies in de programmagids

Nadere informatie

RICHTLIJNEN UITGAANDE ERASMUSSTUDENTEN - STUDIEVERBLIJVEN

RICHTLIJNEN UITGAANDE ERASMUSSTUDENTEN - STUDIEVERBLIJVEN RICHTLIJNEN UITGAANDE ERASMUSSTUDENTEN - STUDIEVERBLIJVEN 1. De uitwisseling wordt ingericht voor volgende studenten: a. BA3 studenten Communicatiewetenschappen b. Master studenten Communicatiewetenschappen

Nadere informatie

Uitwisselingsprogramma s KU Leuven, campus Brussel 2016-2017. Milieu en Preventie Management

Uitwisselingsprogramma s KU Leuven, campus Brussel 2016-2017. Milieu en Preventie Management Uitwisselingsprogramma s KU Leuven, campus Brussel 2016-2017 Milieu en Preventie Management Waarom naar het buitenland? Taal Cultuur Werkgelegenheid Academische vaardigheden Zelfvertrouwen Vriendenkring

Nadere informatie

Erasmusreglement Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW)

Erasmusreglement Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW) Erasmusreglement Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW) Geldig vanaf academiejaar 2015 2016 1 Uitgaande studentenmobiliteit 1.1 Toepassingsgebied Dit onderdeel van het reglement is van toepassing op uitgaande

Nadere informatie

Vernieuwde Tolerantieregeling

Vernieuwde Tolerantieregeling Vernieuwde Tolerantieregeling Informatiesessie voor voorzitters en secretarissen van s Vernieuwde Tolerantieregeling 1. Nieuwe Tolerantieregeling 2. Beperkte vs. gehele 3. Vernieuwde taken van de 4. Bijzondere

Nadere informatie

UITWISSELING IN EUROPA

UITWISSELING IN EUROPA UITWISSELING IN EUROPA ERASMUS Algemene introductie tot Erasmus Hoe moet je je voorbereiden wat kun je verwachten van deze sessie? Geen individuele bespreking van alle mogelijke bestemmingen in alle faculteiten

Nadere informatie

Hogeschool Universiteit Brussel Dienst Studentenadministratie. Handleiding voor het samenstellen van een individueel jaarprogramma(isp)

Hogeschool Universiteit Brussel Dienst Studentenadministratie. Handleiding voor het samenstellen van een individueel jaarprogramma(isp) Hogeschool Universiteit Brussel Dienst Studentenadministratie Handleiding voor het samenstellen van een individueel jaarprogramma(isp) Academiejaar 2012-2013 Beste student(e) Je bent een van de vele studenten

Nadere informatie

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende Inhoud Wat is EVK? Wat is EVC? Kom je in aanmerking voor een vrijstelling op basis van een EVK? Hoe kun je vrijstellingen verkrijgen? Kom

Nadere informatie

Lees onderstaande richtlijnen grondig door vooraleer je aanvraag in te dienen! Je kan slechts één dossier, per opleiding, per academiejaar indienen.

Lees onderstaande richtlijnen grondig door vooraleer je aanvraag in te dienen! Je kan slechts één dossier, per opleiding, per academiejaar indienen. Lees onderstaande richtlijnen grondig door vooraleer je aanvraag in te dienen! DEADLINE VOOR HET INDIENEN VAN JE DOSSIER Je kan slechts één dossier, per opleiding, per academiejaar indienen. Je vraagt

Nadere informatie

IV. AANVRAAG STAGE OF STUDEREN IN HET BUITENLAND

IV. AANVRAAG STAGE OF STUDEREN IN HET BUITENLAND 20 IV. AANVRAAG STAGE OF STUDEREN IN HET BUITENLAND Vóór je op internationale stage of studie mag gaan moet je een aanvraagprocedure doorlopen. De opleiding moet immers je stage of studieprogramma goedkeuren.

Nadere informatie

Generieke Beurzen buiten Europa Academiejaar Informatie voor studenten van Universiteit Gent

Generieke Beurzen buiten Europa Academiejaar Informatie voor studenten van Universiteit Gent Generieke Beurzen buiten Europa Academiejaar 2016-2017 Informatie voor studenten van Universiteit Gent Inleiding In deze toelichting vind je specifieke informatie voor UGent studenten over het Generieke

Nadere informatie

Aanvullingen bij het examenreglement Studiegebied industriële ingenieurswetenschappen

Aanvullingen bij het examenreglement Studiegebied industriële ingenieurswetenschappen Aanvullingen bij het examenreglement Studiegebied industriële ingenieurswetenschappen Academiejaar 2012-2013 Artikel 7: Standaardtraject of flexibel traject De studieomvang van een voltijds studieprogramma

Nadere informatie

Ouderinfo-avond Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking

Ouderinfo-avond Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking Ouderinfo-avond 25-10-2016 Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking Inleiding Doel is volgende begrippen toe te lichten o o o o Studiepunten Centraal in alle begrippen Leerkrediet

Nadere informatie

Inhoud. Vooraf Fasebepaling Klasgroeptoewijzing Opstellen van het ISP Let op Uitwisselingen...

Inhoud. Vooraf Fasebepaling Klasgroeptoewijzing Opstellen van het ISP Let op Uitwisselingen... Handleiding Opstellen van je ISP Inhoud Vooraf... 2 1 Fasebepaling... 2 2 Klasgroeptoewijzing... 2 3 Opstellen van het ISP... 2 4 Let op... 5 5 Uitwisselingen... 6 6 Vrijstellingen... 6 7 Deeloverdrachten

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement (OER)

Onderwijs- en Examenreglement (OER) Onderwijs- en Examenreglement (OER) 2014-2015 Waar vind je het terug? http://www.kuleuven.be/onderwijs/oer Kies dan Facultaire onderwijs-en examenreglementen En selecteer Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Academiejaar 2012 2013 1. PROCEDURE 1.1 Aanvragen van je vrijstellingen

Nadere informatie

Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER

Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER Erasmusprogramma Evaluatie Het Erasmusprogramma

Nadere informatie

Aanpassingen OER 14-15

Aanpassingen OER 14-15 Aanpassingen OER 14-15 Algemeen: aanpak Focus: vereenvoudiging, inkorting, verheldering Daarnaast: mogelijkheden voor optimalisatie -ervaringen faculteiten en diensten -ervaringen beleid -externe regelgeving

Nadere informatie

Programmawijzigingen Faculteit Sociale Wetenschappen 2014-2015 en overgangsmaatregelen

Programmawijzigingen Faculteit Sociale Wetenschappen 2014-2015 en overgangsmaatregelen BACHELOR IN DE COMMUNICATIEWETENSCHAPPEN (180 SP) Opgelet: De gehele structuur van de bacheloropleiding is gewijzigd. Voortaan bestaat de opleiding uit drie modules, nl. Discipline, Methode en Ontplooiing,

Nadere informatie

Keuzeonderwijs in het Buitenland Fall 2016 Faculty of Psychology and Neuroscience

Keuzeonderwijs in het Buitenland Fall 2016 Faculty of Psychology and Neuroscience Keuzeonderwijs in het Buitenland Fall 2016 1. Welkom & Introductie FPN/International Relations Office Ms. Merlijne van Overbruggen Head International Relations Office Ms. Ellen Blaauw International Relations

Nadere informatie

NAAR HET BUITENLAND TIJDENS JE MASTEROPLEIDING

NAAR HET BUITENLAND TIJDENS JE MASTEROPLEIDING FACULTEIT BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN KU LEUVEN NAAR HET BUITENLAND TIJDENS JE MASTEROPLEIDING UITWISSELING ERASMUS+ VOOR ZIJ-INSTROMERS UITWISSELING OP EIGEN INITIATIEF ACADEMIEJAAR 2017-2018 www.biw.kuleuven.be/internationalisering/

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de Bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de Bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de Bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie juni 2018. Artikel 1: Algemene doelstellingen De Bachelorscriptie is een bijzondere vorm

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar 2012-2013 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door Lessius in samenwerking met de rechtbank, de balie

Nadere informatie

Infosessie voor ouders. 1 juli 2019

Infosessie voor ouders. 1 juli 2019 Infosessie voor ouders 1 juli 2019 Programma Studeren aan de KULeuven door Koen Paes (dienst studentenbegeleiding) Studentenleven door Daphne Certyn (VTK) Wat na de ijkingstoets? door Koen Paes Vooraf

Nadere informatie

Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten

Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten Artikel 3.3, lid 1 Algemene toelatingsvoorwaarden voor een bacheloropleiding Voor de inschrijving voor een bacheloropleiding geldt als algemene toelatingsvoorwaarde

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat TOELATINGSVOORWAARDEN... 1 INSCHRIJVING... 2 STUDIETRAJECT... 2 STAGE... 4 WERKEN EN STUDEREN... 4 CURSUSMATERIAAL... 5 LESSENROOSTER... 5 EXAMENS...

Nadere informatie

Facultaire Infosessie Erasmus 29/11/2016 voor mobiliteit in

Facultaire Infosessie Erasmus 29/11/2016 voor mobiliteit in Facultaire Infosessie Erasmus 29/11/2016 voor mobiliteit in 2017-2018 1. Wanneer mag je op Erasmus? a. Pedagogische Wetenschappen: vanaf de 3 de bachelor voor alle afstudeerrichtingen b. Master Sociaal

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR)

SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR) SPECIFIEKE INFORMATIE: ARCHITECTUUR (AR) & INTERIEURARCHITECTUUR (IAR) 1) STUDIE ORGANISATIE STUDIEVERBLIJVEN IN HET BUITENLAND BINNEN ARCHITECTUUR EN INTERIEURARCHITECTUUR Studenten AR en IAR kunnen op

Nadere informatie

Uitwisselingsprogramma s Politieke Wetenschappen

Uitwisselingsprogramma s Politieke Wetenschappen Uitwisselingsprogramma s Politieke Wetenschappen Uitwisseling in academiejaar 2019-2020 28-2-2019 pag. 1 Uitwisselingsprogramma s 1. Waarom een uitwisseling? 2. Voorwaarden voor een uitwisseling 3. Erasmus

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie juli 2015. Artikel 1: Algemene doelstellingen De bachelorscriptie is een bijzondere vorm

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

KU LEUVEN ERASMUS+ PROGRAMMA. STUDIEVERBLIJF IN HET BUITENLAND TIJDENS DE 3 e BACHELORFASE (ACADEMIEJAAR )

KU LEUVEN ERASMUS+ PROGRAMMA. STUDIEVERBLIJF IN HET BUITENLAND TIJDENS DE 3 e BACHELORFASE (ACADEMIEJAAR ) FACULTEIT BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN KU LEUVEN ERASMUS+ PROGRAMMA STUDIEVERBLIJF IN HET BUITENLAND TIJDENS DE 3 e BACHELORFASE (ACADEMIEJAAR 2017-2018) INFORMATIEBROCHURE VOOR STUDENTEN 2 e BAC www.biw.kuleuven.be/internationalisering/erasmus.aspx

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK)

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) GEZ Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Campus Oude Luikerbaan 79 3500 Hasselt Verantwoordelijke EVK Ann Bancken (ann.bancken@khlim.be) Academiejaar

Nadere informatie

Examenresultaten juli 2017: wat nu? September 2017

Examenresultaten juli 2017: wat nu? September 2017 Examenresultaten juli 2017: wat nu? September 2017 Belangrijke deadlines/toledo/webpagina s! Alle info over mijn studievoortgangsdossier o http://www.kuleuven.be/onderwijs/studievoortgang/studievoortgang/

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie mei 2013 met het oog op het academiejaar 2013-2014. Artikel 1: Algemene doelstellingen De

Nadere informatie

Examenresultaten juni 2016: wat nu? Juni 2016

Examenresultaten juni 2016: wat nu? Juni 2016 Examenresultaten juni 2016: wat nu? Juni 2016 Examenresultaten juni 2016: wat nu? Inhoud van deze presentatie: 1. Mijn studievoortgangsdossier: informatie over resultaten en studievoortgang 2. Mijn studievoortgang:

Nadere informatie

KU LEUVEN ERASMUS+ PROGRAMMA. STUDIEVERBLIJF IN HET BUITENLAND TIJDENS DE 3 e BACHELORFASE ACADEMIEJAAR

KU LEUVEN ERASMUS+ PROGRAMMA. STUDIEVERBLIJF IN HET BUITENLAND TIJDENS DE 3 e BACHELORFASE ACADEMIEJAAR FACULTEIT BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN KU LEUVEN ERASMUS+ PROGRAMMA STUDIEVERBLIJF IN HET BUITENLAND TIJDENS DE 3 e BACHELORFASE ACADEMIEJAAR 2019-2020 INFORMATIEBROCHURE VOOR STUDENTEN 2 e BAC www.biw.kuleuven.be/internationalisering/erasmus.aspx

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar 2015-2016 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Antwerpen

Nadere informatie

Studeren. Erasmus + in het buitenland. Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen. februari 2014

Studeren. Erasmus + in het buitenland. Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen. februari 2014 Studeren Erasmus + in het buitenland februari 2014 Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen 1 1. DOEL VAN DEZE BROCHURE? ERASMUS staat voor EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of

Nadere informatie

Erasmus Nederlandse Taalkunde

Erasmus Nederlandse Taalkunde Erasmus Nederlandse Taalkunde Infobrochure uitgaande studenten 2013-2014 (lichting 2014-2015) Verantwoordelijke: prof. dr. Jacques Van Keymeulen Jacques.VanKeymeulen@ugent.be Contactpersoon: Anne-Sophie

Nadere informatie

Wat komt er aan bod? Begrippen hoger onderwijs Leerkrediet Examens - resultaten tolerantie deliberatie Studievoortgang Heroriënteren Begeleiding

Wat komt er aan bod? Begrippen hoger onderwijs Leerkrediet Examens - resultaten tolerantie deliberatie Studievoortgang Heroriënteren Begeleiding Ouderinfoavond Wat komt er aan bod? Begrippen hoger onderwijs Leerkrediet Examens - resultaten tolerantie deliberatie Studievoortgang Heroriënteren Begeleiding Studiewatte? STUDIEWATTE? Studiepunten Bacheloropleiding

Nadere informatie

Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie Psychologie t.a.v. mw. A.I. Emmen Grote Kruisstraat 2/1 9712 TS GRONINGEN

Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie Psychologie t.a.v. mw. A.I. Emmen Grote Kruisstraat 2/1 9712 TS GRONINGEN Aanvraag tot toelating tot Master Opleiding Psychologie 2015-2016 (voor studenten met een bachelor Psychologie Nederlandse Universiteit, niet bestemd voor studenten van de RUG) Deze formulieren s.v.p.

Nadere informatie

Je reisgids. De nieuwe onderwijs- en examenregeling 2005-2006

Je reisgids. De nieuwe onderwijs- en examenregeling 2005-2006 Je reisgids De nieuwe onderwijs- en examenregeling 2005-2006 Met alles wat je moet weten over: je inschrijving en het studiegeld de samenstelling van je studieprogramma examens en beraadslaging begeleiding

Nadere informatie

2. Vrijstellingen o.b.v. ervaring als verpleegkundige, vroedvrouw, (=EVC)

2. Vrijstellingen o.b.v. ervaring als verpleegkundige, vroedvrouw, (=EVC) Aanvraag vrijstellingen Hoe dien je een vrijstellingsdossier in? 1. Vrijstellingen obv diploma s, getuigschriften, (=EVK) Je kan vrijstellingen aanvragen o.b.v. eerder behaalde diploma s, getuigschriften,...

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar 2016-2017 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Sint-Andries

Nadere informatie

Bij het quoteren worden geen negatieve cijfers toegekend per vraag van een examen, uitzondering: toepassing van gis -correctie.

Bij het quoteren worden geen negatieve cijfers toegekend per vraag van een examen, uitzondering: toepassing van gis -correctie. Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen: (OER: Onderwijs- en Examenreglement AJ 11-12) In dit document worden een aantal belangrijke topics samengebracht en onder de aandacht gebracht ten behoeve

Nadere informatie

Infosessie 8 mei 2017 Erasmus: verder verloop

Infosessie 8 mei 2017 Erasmus: verder verloop Infosessie 8 mei 2017 Erasmus: verder verloop 1. Learning agreement a. Basisprincipes voor het kiezen van vakken b. Hoe vakken kiezen? c. Voor hoeveel studiepunten d. Hoe geef je het programma door aan

Nadere informatie

Nieuw BA-programma Geschiedenis per 1 september Informatie voor Bachelor- en Doctoraal studenten

Nieuw BA-programma Geschiedenis per 1 september Informatie voor Bachelor- en Doctoraal studenten Nieuw BA-programma Geschiedenis per 1 september 2008 Informatie voor Bachelor- en Doctoraal studenten Instituut voor Geschiedenis Leiden, februari 2008 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Nieuw curriculum Bacheloropleidingen

Nadere informatie

Erasmus (infosessie voor geselecteerde studenten) Liesbeth Oeyen Instellingscoördinator Erasmus

Erasmus (infosessie voor geselecteerde studenten) Liesbeth Oeyen Instellingscoördinator Erasmus Erasmus (infosessie voor geselecteerde studenten) Liesbeth Oeyen Instellingscoördinator Erasmus Voor vertrek Aanmelding bij de gastinstelling (door mevr. Erika Vandersmissen) Registratie bij de gastinstelling

Nadere informatie

Examenresultaten sept 2016: wat nu? September 2016

Examenresultaten sept 2016: wat nu? September 2016 Examenresultaten sept 2016: wat nu? September 2016 Examenresultaten september 2016: wat nu? Inhoud van deze presentatie: 1. Mijn studievoortgangsdossier: informatie over resultaten en studievoortgang 2.

Nadere informatie

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK)

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK) Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs J.Gerardstraat 18 9040 Sint-Amandsberg Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven

Nadere informatie

Naar het buitenland. Liesbeth Oeyen Instellingscoördinator Erasmus April 2014

Naar het buitenland. Liesbeth Oeyen Instellingscoördinator Erasmus April 2014 Naar het buitenland. Liesbeth Oeyen Instellingscoördinator Erasmus April 2014 Voor vertrek Aanmelding bij de gastinstelling (door mevr. Erika Vandersmissen) Registratie bij de gastinstelling (eigen verantwoordelijkheid)

Nadere informatie

26 maart 2015. 1. Algemene regels

26 maart 2015. 1. Algemene regels Je inschrijving wijzigen of stoppen met studeren tijdens het academiejaar en de gevolgen hiervan voor de kinderbijslag en de studietoelagen van de Vlaamse overheid 26 maart 2015 1. Algemene regels Wanneer

Nadere informatie

LEARNING AGREEMENTS VOOR DUMMIES. Mobility Office KU Leuven @ HUB Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen

LEARNING AGREEMENTS VOOR DUMMIES. Mobility Office KU Leuven @ HUB Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen LEARNING AGREEMENTS VOOR DUMMIES Mobility Office KU Leuven @ HUB Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen Learning Agreements voor dummies Juiste template downloaden Algemene informatie invullen Jaarprogramma

Nadere informatie

Bachelor Politieke Wetenschappen en Sociologie. 3 e opleidingsfase Sociologie. Infosessie 24/09/2018

Bachelor Politieke Wetenschappen en Sociologie. 3 e opleidingsfase Sociologie. Infosessie 24/09/2018 Bachelor Politieke Wetenschappen en Sociologie 3 e opleidingsfase Sociologie Infosessie 24/09/2018 Algemene doelen van de opleiding Methodologisch en theoretisch competente sociologen afleveren, die: Sociale

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Dramaturgie. Paragraaf 1 Algemene bepalingen. art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling

Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Dramaturgie. Paragraaf 1 Algemene bepalingen. art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling [60717] Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Dramaturgie Paragraaf 1 Algemene bepalingen art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling Deze regeling is van toepassing op het onderwijs en

Nadere informatie

READY FOR TAKE OFF BUITENLANDSE STAGE EN STUDIE 2015-2016

READY FOR TAKE OFF BUITENLANDSE STAGE EN STUDIE 2015-2016 READY FOR TAKE OFF BUITENLANDSE STAGE EN STUDIE 2015-2016 I. VOOR VERTREK 1. AANVRAAGDOSSIER Check of je aanvraagdossier volledig in orde is. 2. INSCHRIJVING PXL Vergeet je niet in te schrijven aan PXL!

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING WERKTUIGBOUWKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

BACHELOROPLEIDING WERKTUIGBOUWKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UITVOERINGSREGELING 2016 2017 BACHELOROPLEIDING WERKTUIGBOUWKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UITVOERINGSREGELING BACHELOR WERKTUIGBOUWKUNDE 2016 2017 1 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Samenstelling Bachelor

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Spaanse taal en cultuur. Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Spaanse taal en cultuur. Paragraaf 1 Algemene bepalingen [66810] Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Spaanse taal en cultuur Paragraaf 1 Algemene bepalingen art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling Deze regeling is van toepassing op het onderwijs

Nadere informatie

ERASMUS+ Stages. april 2015

ERASMUS+ Stages. april 2015 ERASMUS+ Stages april 2015 Inhoud Programma landen Erasmus Charter for Higher Education Budget Voorwaarden Pas afgestudeerden Mobiliteitperiodes Stagebeurzen Formulieren Questions & Answers Programma Landen

Nadere informatie

Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding

Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding Decretale context De aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- of masteropleiding

Nadere informatie

Erasmus+ Ervaring in het buitenland

Erasmus+ Ervaring in het buitenland FACULTEIT BEWEGINGS- EN REVALIDATIEWETENSCHAPPEN Erasmus+ Ervaring in het buitenland International officer FaBeR http://help.faber.kuleuven.be november 2015 Inhoud Inleiding: Doel van deze brochure...

Nadere informatie

U I T S P R A A K 1 4 0 6 6

U I T S P R A A K 1 4 0 6 6 U I T S P R A A K 1 4 0 6 6 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellante tegen het Bestuur van de Faculteit der Geneeskunde, verweerder

Nadere informatie

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, gelet op artikel 7.31 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek juncto

Nadere informatie

Uitwisselingsstudenten

Uitwisselingsstudenten Uitwisselingsstudenten Typisch voor uitwisselingsstudenten is dat ze in het buitenland studeren in het kader van een akkoord dat Leuven met de buitenlandse partner heeft afgesloten; dat ze daarvoor geen

Nadere informatie

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire opleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire opleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire opleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit Toelichting Het examenreglement heeft als bedoeling de toepassing

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling 2005-2006 Masteropleiding Italiaanse taal en cultuur. Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Onderwijs- en examenregeling 2005-2006 Masteropleiding Italiaanse taal en cultuur. Paragraaf 1 Algemene bepalingen [66809] Onderwijs- en examenregeling 2005-2006 Masteropleiding Italiaanse taal en cultuur Paragraaf 1 Algemene bepalingen art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling Deze regeling is van toepassing op het

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling Masteropleiding American Studies. Paragraaf 1 Algemene bepalingen. art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling

Onderwijs- en examenregeling Masteropleiding American Studies. Paragraaf 1 Algemene bepalingen. art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling [66056] Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding American Studies Paragraaf 1 Algemene bepalingen art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling Deze regeling is van toepassing op het onderwijs

Nadere informatie

(niet voor studenten die een bacheloropleiding Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben gevolgd)

(niet voor studenten die een bacheloropleiding Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben gevolgd) Aanvraag tot voorwaardelijke toelating tot Master Opleiding Psychologie (schakelprogramma Psychologie) Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie Psychologie t.a.v. mw A.I. Emmen Grote

Nadere informatie

Procedure Erasmus+ 2015-2016

Procedure Erasmus+ 2015-2016 Procedure Erasmus+ 2015-2016 ons kenmerk Erasmus+ beurzenprogramma contactpersoon Klaartje Gosens datum september 2015 telefoon + 3 1 88 525 80 01 onderwerp Procedure Erasmus+ 2015-2016 e-mail internationaloffice@avans.nl

Nadere informatie

23/02/2015 Filip Vervenne

23/02/2015 Filip Vervenne 23/02/2015 Filip Vervenne 1.Een kijk op het hoger onderwijs 2.Studeren in het hoger onderwijs 1. Een kijkop het hoger onderwijs Berekening van het studiegeld http://www.kuleuven.be/studentenadministratie/inschrijvingen/studiegelden/

Nadere informatie

[60738] Onderwijs- en examenregeling Masteropleiding Islam in de moderne wereld. Paragraaf 1 Algemene bepalingen

[60738] Onderwijs- en examenregeling Masteropleiding Islam in de moderne wereld. Paragraaf 1 Algemene bepalingen [60738] Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Islam in de moderne wereld Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 - Toepasselijkheid van de regeling Deze regeling is van toepassing

Nadere informatie

Handleiding Kandidaatstelling exchange via mijn studentendossier Kandidaatstelling Exchange

Handleiding Kandidaatstelling exchange via mijn studentendossier Kandidaatstelling Exchange Handleiding Kandidaatstelling exchange via mijn studentendossier Kandidaatstelling Exchange CID ISA voor Dienst Internationalisering 1. Toegang U kan zich kandidaatstelling voor één van de gastinstellingen

Nadere informatie

Your Future Awaits You

Your Future Awaits You Your Future Awaits You Going Abroad for Study 26 oktober 2017, Leuven Wie is wie aan de Faculteit Geneeskunde Prof. dr. Paul Herijgers Decaan Prof. dr. Chris Verslype Vicedecaan Internationalisering Prof.

Nadere informatie

Overgangsregelingen Nederlands recht, Fiscaal recht en Criminologie 2002

Overgangsregelingen Nederlands recht, Fiscaal recht en Criminologie 2002 Overgangsregelingen Nederlands recht, Fiscaal recht en Criminologie 2002 Inhoud 1. Uitgangspunten overgangsregelingen 2. Invoering nieuwe structuur 3. Studiepunten en ECTS-credits 4. Samenhang diploma

Nadere informatie

Handleiding elektronisch studentendossier

Handleiding elektronisch studentendossier Handleiding elektronisch studentendossier School of Arts Gent KASK en Koninklijk Conservatorium vormen de School of Arts van Hogeschool Gent Inhoud 1 Elektronisch studentdossier: algemeen... 3 2 Elektronisch

Nadere informatie

TAALONDERSTEUNING voor studenten met internationale plannen

TAALONDERSTEUNING voor studenten met internationale plannen TAALONDERSTEUNING voor studenten met internationale plannen in samenwerking met Ben je van plan om in het buitenland te studeren of stage te lopen maar aarzel je nog omwille van je beperkte talenkennis?

Nadere informatie

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING STUDIEGIDS (v. 3.0) DEZE STUDIEGIDS GEEFT EEN OVERZICHT VAN DE OPLEIDINGEN EN DE VOORWAARDEN. VANAF 2014 KUNNEN SOMMIGE COLLEGES VIA INTERNET GEVOLGD WORDEN. ANDERE COLLEGES VEREISEN DAT DE STUDENT DE

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Cultureel Erfgoed. Paragraaf 1 Algemene bepalingen. art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling

Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Cultureel Erfgoed. Paragraaf 1 Algemene bepalingen. art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling [60739] Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Cultureel Erfgoed Paragraaf 1 Algemene bepalingen art. 1.1 toepasselijkheid van de regeling Deze regeling is van toepassing op het onderwijs

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE MASTERTHESIS WISKUNDE 1

REGLEMENT VOOR DE MASTERTHESIS WISKUNDE 1 REGLEMENT VOOR DE MASTERTHESIS WISKUNDE 1 I. Mogelijke onderzoeksgroepen, promotoren en thema s 1. De studenten kunnen hun masterthesis voorbereiden in alle onderzoeksgroepen van het Departement Wiskunde

Nadere informatie

Ombudsdienst Letteren OMBUDSDIENST & EXAMENS. december 2017 WELKOM!

Ombudsdienst Letteren OMBUDSDIENST & EXAMENS. december 2017 WELKOM! Ombudsdienst Letteren OMBUDSDIENST & EXAMENS december 2017 WELKOM! Inhoud van de sessie Introductie: examenreglement en ombudsdienst Examenregeling, -commissie en resultaten Toleranties en derde examenperiode

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

Studeren aan de KU Leuven : vrijheid en flexibiliteit of bewaking en strenge regels? Bart Dejonghe dienst Studieadvies

Studeren aan de KU Leuven : vrijheid en flexibiliteit of bewaking en strenge regels? Bart Dejonghe dienst Studieadvies Studeren aan de KU Leuven : vrijheid en flexibiliteit of bewaking en strenge regels? Bart Dejonghe dienst Studieadvies Inhoud - Flexibilisering van het hoger onderwijs - Leerkrediet (Vlaamse overheid)

Nadere informatie

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen vzw Associatie K.U.Leuven Schapenstraat 34, B-3000 Leuven Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen Goedgekeurd op de Raad van bestuur van 15.02.2008

Nadere informatie

Aanmelding bij buitenlandse universiteit & beursaanvraag. Patrick Beckers International Office Social Sciences

Aanmelding bij buitenlandse universiteit & beursaanvraag. Patrick Beckers International Office Social Sciences Aanmelding bij buitenlandse universiteit & beursaanvraag Patrick Beckers International Office Social Sciences AANMELDPROCES 1. Nominatie 2. Aanmelden bij universiteit 3. Beurs NOMINATIE + AANMELDING 1.

Nadere informatie

Handleiding studenten UC Leuven - opstellen ISP

Handleiding studenten UC Leuven - opstellen ISP Inhoud Vooraf... 2 1. Fasebepaling... 2 2. Klasgroeptoewijzing... 2 3. Opstellen van het ISP... 3 4. Uitwisselingen... 7 5. Vrijstellingen... 7 6. Deeloverdrachten en deelvrijstellingen van vorig academiejaar...

Nadere informatie

OER. Uitleg over de. Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

OER. Uitleg over de. Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl Voorwoord De Onderwijs-

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie 25 augustus 2010 Artikel 1: Algemene doelstellingen De bachelorscriptie is een bijzondere

Nadere informatie

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven vzw Associatie K.U.Leuven Schapenstraat 34, B-3000 Leuven Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven Goedgekeurd op de Raad van bestuur van 16.06.2006 met ingang van het academiejaar 2006-2007 1. Definities

Nadere informatie

Wijzigingen OER-regeling Toelichting (onder)voorzitters examencommissies

Wijzigingen OER-regeling Toelichting (onder)voorzitters examencommissies Wijzigingen OER-regeling 2014-2015 Toelichting (onder)voorzitters examencommissies Deze ppt is ter informatie; de enige rechtsgeldige versie is terug te vinden op: http://www.uhasselt.be/onderwijs-en-examenreglement

Nadere informatie

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl - 2 - Voorwoord

Nadere informatie

Opleidingsgebonden aanvullingen OER 2013-2014 Lerarenopleidingen Kempen

Opleidingsgebonden aanvullingen OER 2013-2014 Lerarenopleidingen Kempen Datum goedkeuring Versie Datum herziening Plaats kwaliteitshandboek Redacteur 11/09/2013 1.0 John Maes Opleidingsgebonden aanvullingen OER 2013-2014 Lerarenopleidingen Kempen Document: Thomas More/GWL

Nadere informatie

Studietraject. Academiejaar

Studietraject. Academiejaar Studietraject Academiejaar 2018-2019 Studietrajectbegeleider Ilse Loockx Inhoud sessie 1. Wie ben ik? 2. Opbouw bachelor enkele begrippen 3. KU Loket - ISP en IER 4. Wat is studietrajectbegeleiding? 5.

Nadere informatie

Handleiding studenten UC Leuven - opstellen ISP

Handleiding studenten UC Leuven - opstellen ISP Inhoud Vooraf... 2 1. Fasebepaling... 2 2. Klasgroeptoewijzing... 2 3. Opstellen van het ISP... 3 4. Uitwisselingen... 7 5. Vrijstellingen... 7 6. Deeloverdrachten en deelvrijstellingen van vorig academiejaar...

Nadere informatie

Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van. Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg

Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van. Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg 2016-2017 EVK-PROCEDURE Je hebt eerdere kwalificaties (diploma's,

Nadere informatie

Bachelor Wiskunde. Studieloopbaanbegeleider bachelor: Kaat Zeeuwts Programmadirecteur: prof Wim Veys

Bachelor Wiskunde. Studieloopbaanbegeleider bachelor: Kaat Zeeuwts Programmadirecteur: prof Wim Veys Bachelor Wiskunde Infosessie academiejaar 2017-2018 1. Leerkrediet 2. Diplomaruimte 3. Studievoortgangsdossier 4. Einde dit academiejaar 5. Programmaboek 6. Start volgend academiejaar 7. Programma-Minorkeuze

Nadere informatie

Schakelprogramma Overheidsmanagement en -beleid

Schakelprogramma Overheidsmanagement en -beleid Schakelprogramma Overheidsmanagement en -beleid Startsessie 24 september 2018 Elien Diels Welkom! Situering opleiding KU Leuven: Groep Humane Wetenschappen - Faculteit Sociale Wetenschappen - Onderzoekseenheden:

Nadere informatie

Bijzondere examenreglementen

Bijzondere examenreglementen Bijzondere examenreglementen Versie goedgekeurd door de Academische raad d.d. 14.05.2007 Examenreglement van de K.U.Leuven 2007-2008 Onderafdeling 1 - Bijzondere bepalingen in verband met de verhandeling

Nadere informatie