Oog-, oor- en neusdruppels. En oogzalf, -cel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oog-, oor- en neusdruppels. En oogzalf, -cel"

Transcriptie

1 Oog-, oor- en neusdruppels En oogzalf, -cel

2 Inidicaties oogdruppels /-zalf Infecties Irritaties oogbindvlies Allergische conjuctivitis Droge ogen, te weinig traanvochtproductie Als pupilverwijder voor oogonderzoek Pijnstilling Met blauwe kleurstof voor onderzoek op beschadiging

3 algemeen Als er meer dan middelen achter elkaar gegeven moeten worden, moet er minimaal 10 minuten worden gewacht voor het gebruik van een volgend middel, (tenzij de arts anders voorschrijft). Oogdruppels/gel zijn na het openen maximaal 1 maand houdbaar, maar preparaten voor eenmalig gebruik mogen niet bewaard worden

4 2 Bij het gebruik van contactlenzen vindt het druppelen plaats vóór het inbrengen en/of na het verwijderen van de contactlenzen Zachte contactlenzen mogen (indien van toepassing) pas een half uur na het druppelen weer worden ingedaan Bij het gebruik van ooggel (zalf) blijven eventuele contactlenzen niet zitten!

5 Benodigdheden Flesje met de voorgeschreven oogdruppels/gel Eventueel hulpmiddel (Eyot, Autosqueeze en Autodrop) Gaasje of zakdoek Doseringsvoorschrift en reden waarom het medicijn wordt toegediend.

6 Voorbereiding Stel jezelf op de hoogte van de werking en de bijwerking(en) van het geneesmiddel Controleer van het geneesmiddel de naam, dosis, vervaldatum en voorgeschreven tijdstip van inname, alsook de naam van de cliënt Vermeld, na het voor de eerste keer openen van de flacon, de datum en de naam van de cliënt op het etiket Handen wassen Zorg voor privacy Leg de cliënt zo begrijpelijk mogelijk het doel van de handeling uit; wat er gaat gebeuren en dat de handeling belastend kan zijn, of indien deze dit niet kan begrijpen: noem de naam van de cliënt en vertel dat er iets gaat gebeuren.

7 Het oog Uiteraard willen we proberen deze effecten tot het minimum te beperken. Daarom is het nodig, de oogdruppels zoveel mogelijk ter plaatse (in het oog) te laten inwerken. Als men de druppel in het traanvocht laat vallen, dan wordt hij met de tranen via de traanbuisjes afgevoerd naar de neus

8 Het medicijn dringt daar makkelijk door het keel- en neusslijmvlies heen en wordt in de bloedbaan opgenomen, waardoor de werking elders in het lichaam kan plaatsvinden. Tevens is het medicijn daardoor uit het oog verdwenen en kan het zjjn werk niet verrichten. Om deze twee redenen is het belangrijk, ervoor te zorgen dat de oogdruppel lang genoeg in het oog verblijft.

9 Oogdruppelen kan het beste geschieden zoals in afbeelding 16 is aangegeven. Een druppel wordt gebracht in de ruimte tussen het onderste ooglid en de oogbol. Daarna kunt U het beste het oog sluiten en de traanpunten gedurende ca. 2 minuten dicht houden zoals aangegeven in de figuur. Het dichthouden van de traanpunt voorkomt grotendeels dat de druppel wordt afgevoerd via de traanbuisjes, terecht komt in de bloedstroom en daardoor leidt tot algemene bijwerkingen.

10 Werkwijze Schud zonodig het flesje oogdruppels Zuig zo nodig oogdruppels in pipet op (dit komt steeds minder vaak voor) Laat eventuele contactlenzen verwijderen Ga, indien mogelijk, achter de cliënt staan Vraag de cliënt het hoofd iets naar achteren te buigen en laat het hoofd, indien mogelijk, tegen je buik rusten Vraag de cliënt omhoog te kijken

11 2 Steun met de hand op de slaap van de cliënt en houdt het flesje (of pipet) boven het oog Trek met de wijsvinger of duim het onderooglid (indien de vinger of duim wegglijdt eventueel met een gaasje) naar beneden zodat er een gootje ontstaat Maak de cliënt attent op de druppel (Bij angst voor de druppel kan men de cliënt naar het plafond laten kijken; de ogen laten sluiten; een druppel in de binnenhoek van het gesloten oog laten vallen; vertellen dat je klaar bent en de ogen laten openen) Knijp in het flesje of het rubbertje van de pipet en laat de druppel(s) in de onderste overgangsplooi vallen; de oogbol niet aanraken met de pipet of flacon. Vraag de cliënt even met het hoofd achterover te blijven zitten, het oog te laten sluiten Laat de cliënt gedurende 1 à 3 minuten de traanbuis dichtdrukken door zachtjes net onder het kleine harde bobbeltje in de binnenhoek (aan de neuskant) te drukken Droog de huid onder het oog zo nodig met een gaasje Wanneer meer dan 1 druppel toegediend moet worden, wacht dan even tussendoor, zodat iedere druppel zich over het oog kan verdelen Sluit het flesje met de oogdruppels weer af Ruim het materiaal op Handen wassen Noteer het gegeven geneesmiddel, de dosering en het tijdstip van toediening op de medicijnkaart.

12 Oogdruppelen bij een kind Kinderen hebben meestal een hekel aan oogdruppels. De afdeling oogheelkunde van het UMCG heeft een methode bedacht om ook kinderen met dichtgeknepen ogen te kunnen druppelen: Laat het kind het hoofd achterover houden en zeg dat het de ogen goed moet dicht knijpen; Laat een oogdruppel precies in het midden van de bovenste oogleden op de wimpers vallen en zeg dan dat de ogen weer open mogen. Het grootste deel van de gedruppelde vloeistof komt op deze manier toch op de plaats van bestemming.

13 Hulpmiddelen Autodrop: Geschikt voor de meeste plastic oogdruppelflesjes. De Autodrop wordt geadviseerd aan oogdruppelgebruikers die moeite hebben met: de druppel-hand stil te houden (beven en trillen); het open houden van het oog en niet knipperen. Let op: dit hulpmiddel is niet geschikt voor mensen met bolle ogen of voor oogdruppelflesjes met lange druppelaars! De Autodrop kan gebruikt worden in combinatie met het hulpmiddel Autosqueeze. De prijs verschilt per apotheek (max. 5). De apotheek kan de Autodrop voor u bestellen bij Spruijt hillen.

14 Autosqueeze Geschikt voor de meeste plastic oogdruppelflesjes. De Autosqueeze wordt geadviseerd aan oogdruppelgebruikers die moeite hebben met: het flesje vast te houden (te weinig grip); om te knijpen (weinig kracht); De Autosqueeze kan gebruikt worden in combinatie met het hulpmiddel Autodrop. Eyot : Geschikt voor de meeste plastic oogdruppelflesjes. De Eyot wordt geadviseerd aan oogdruppelgebruikers die moeite hebben met: het richten/ positioneren van het flesje; de druppel-hand stil te houden; het open houden van het oog en niet knipperen. Het hulpmiddel is minder geschikt voor mensen die geen goede grip of een beperkte fijne motoriek in Er zijn ook hulppmiddlen speciaal voor specifieke flesjes

15 Alternatievenals de patient het zelf moet doen Alternatief 1 Oogdruppelen met de steunhand (methode ontwikkelde door de afdeling oogheelkunde van het UMCG): Neem het flesje in uw schrijfhand' alsof u een pen vasthoudt. Buig de vrije hand zodat u uw nagels ziet en leg het flesje op het middelste kootje van uw middelvinger. Steun met de muis van de hand (waar het flesje opligt) op uw gezicht, ter hoogte van uw mond (het flesje bevindt zich nu vlakbij het oog). Trek met de vingers voorzichtig het onderooglid naar beneden. Buig uw hoofd achterover en kijk naar uw wenkbrauwen.

16 2 Alternatief 2 : Oogdruppelen met de duim rustend op het voorhoofd. Het flesje wordt met de schrijfhand als een pen vastgehouden. Alternatief 3 : Oogdruppelen vanaf de zijkant van het oog. Het hoofd wordt dan schuin opzij gehouden. De hand rust op de slaap. Alternatief 4 : Een vierde alternatieve methode is de patiënt het flesje op de neusbrug te laten rusten (met de druppelpunt naar links c.q. rechts) en dan in het flesje te knijpen. Deze alternatieve methoden vragen wel wat oefening om de druppel precies in het oog te laten vallen. Als de patiënt moeite heeft het flesje vast te houden (bijvoorbeeld bij artritis of een beperkte fijne motoriek), kan geadviseerd worden iets om het flesje heen te binden, maar beter is om een hulpmiddel te adviseren.

17 Moeite met knipperen Patiënten die moeite hebben om niet te knipperen tijdens het druppelen, kunnen ook met het oog dicht de druppel in de binnenste ooghoek (bij de neus) laten vallen en vervolgens direct daarna langzaam het oog openen; de druppel glijdt dan in het oog. Dit kan zorgmedewerker doen. Laat de patiënt direct hierna wel het oog sluiten en de traanbuis dichtdrukken. Goed naar boven (richting wenkbrauwen) kijken helpt ook tegen het knipperen. Ook bij (tegenstribbelende) kinderen en bijvoorbeeld dementerende ouderen kan het beste bij gesloten ogen in de ooghoek gedruppeld worden. Vervolgens vragen de ogen te openen.

18 oordruppels Algemene informatie Stel jezelf op de hoogte van de werking en de bijwerking van het medicijn. Controleer van het medicijn de naam, dosis, vervaldatum, temperatuur, tijdstip van toediening. Oordruppels moeten op lichaamstemperatuur zijn. Te koude oordruppels geven een onaangenaam gevoel bij de zorgvrager en kunnen klachten veroorzaken, zoals pijn, duizeligheid en misselijkheid. Breng de druppel altijd tegen de wand van de gehoorgang aan. Een druppel in het centrum van het oor is onaangenaam en pijnlijk door het plotseling directe contact van de druppel op het trommelvlies. De gehoorgang mag nooit schoongemaakt worden met deppers, wattenstokjes e.d. Hierdoor ontstaat het gevaar, door opeenhoping van oorsmeer die in de gang, van infectie en beschadiging van het trommelvlies. Het uitwendige gedeelte van het oor mag uiteraard wel worden gereinigd. De druppelaar mag in verband met het steriel houden van de inhoud niet in contact komen met het oor.

19 Vermeld de datum op het flesje wanneer het geopend wordt, in verband met de houdbaarheid. Een watje in het oor is niet gewenst, mocht het toch nodig zijn (lekken) dan na max. 15 min. verwijderen. Druppelvloeistof is steriel en patientgebonden. Voorwaarden Het toedienen van medicijnen gaat altijd op voorschrift van de arts. Een bekwaamheidsverklaring is niet vereist.

20 Werkwijze Voor: Licht de zorgvrager in over het doel van de handeling en de werkwijze. Was de handen. Zet de benodigdheden binnen handbereik. Stel jezelf op de hoogte van de werking en de bijwerking(en) van het medicijn. Informeer de zorgvrager over het doel van de handeling en de werkwijze.

21 Tijdens: Zuig indien nodig de oordruppels in een pipet op. Laat de zorgvrager met het hoofd in een gemakkelijke houding in zijligging plaatsnemen, met het oor dat gedruppeld moet worden naar boven gekeerd. Bij volwassenen: Haal de oorschelp voorzichtig iets naar achteren en omhoog. Bij kinderen < 3 jaar, haal de oorschelp iets naar achteren en omlaag om de gehoorgang in een rechte lijn te krijgen.

22 2 Laat de druppel langs de wand van de gehoorgang vallen. Laat de zorgvrager 5 tot 10 minuten in deze houding liggen, zodat de druppel tot achterin de gehoorgang kan lopen. Nazorg: Eventueel met tissue oorschelp drogen. Ruim de materialen op en was de handen. Evalueer de gegeven zorg en noteer dit in het dossier. Complicaties duizeligheid, misselijkheid en pijn bij te koude druppels zie bijsluiter medicijn

23 Neusadruppels/-spray Indicatie: Verwijderen ingedikt neussecreet Openen buizen van Eustagia Bijholtetoegang openen Infectie bestrijden Etc.

24 Voorbereiding Stel jezelf op de hoogte van de werking en de bijwerking(en) van het geneesmiddel Controleer van het geneesmiddel de naam, dosis, vervaldatum en voorgeschreven tijdstip van inname, alsook de naam van de cliënt Stel vast in welke vorm het geneesmiddel moet worden toegediend Vermeld, na het voor de eerste keer openen van de flacon, de datum en de naam van de cliënt op het etiket Let erop dat (indien van toepassing) de verschillende soorten neusdruppels in de juiste volgorde worden toegediend Zet alle benodigdheden binnen handbereik Handen wassen Zorg voor privacy Leg de cliënt zo begrijpelijk mogelijk het doel van de handeling uit; wat er gaat gebeuren en dat alles pijnloos kan verlopen, of indien deze dit niet kan begrijpen: noem de naam van de cliënt en vertel dat er iets gaat gebeuren.

25 Werkwijze Licht de cliënt in over de handeling, de werkwijze, het doel en de bijwerking(en) van het geneesmiddel. Laat de cliënt de neus snuiten Zuig zo nodig de neusdruppels in een pipet op. Laat de cliënt het hoofd achterover brengen Druk het ene neusgat dicht Houdt de pipet horizontaal boven het in te druppelen neusgat Laat de voorgeschreven druppels langs de buitenzijde van de neusvleugel in het neusgat vallen zonder met de pipet de neus aan te raken. Laat daarna de cliënt het andere neusgat dicht drukken en laat de druppels voorzichtig opsnuiven Herhaal de handelingen zo nodig voor het andere neusgat Eventueel met gaasje/zakdoek de neus drogen Ruim het materiaal op, let erop dat het geneesmiddel op de juiste wijze wordt bewaard (bij voorbeeld in de koelkast). Handen wassen. Noteer in het dossier (of ander afgesproken plaats) dat de neusdruppels gegeven zijn.

26 Complicaties Zie de bijsluiter van het geneesmiddel.

Het toedienen van medicijnen via oog, oor of neus

Het toedienen van medicijnen via oog, oor of neus 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Het toedienen van medicijnen via oog, oor of neus Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Toedienen van oogdruppels en oogzalf

Toedienen van oogdruppels en oogzalf Toedienen van oogdruppels en oogzalf Toedienen van oogdruppels 1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af. 2. Maak altijd uw oogleden en wimpers schoon. Bevochtig een tissue of gaasje met kraanwater.

Nadere informatie

Oogdruppels en oogzalf Instructie

Oogdruppels en oogzalf Instructie Oogheelkunde Oogdruppels en oogzalf Instructie Als u na een bezoek aan de oogarts een recept voor oogdruppels of oogzalf mee krijgt, dan zijn deze medicijnen in de meeste gevallen bedoeld om infectie en

Nadere informatie

Hoe gebruik ik oogdruppels?

Hoe gebruik ik oogdruppels? Hoe gebruik ik oogdruppels? Veel mensen die oogdruppels gebruiken hebben hier moeite mee. Wat kan helpen om de ogen goed te druppelen? Aandachtspunten Lees de bijsluiter zodat u weet hoe u de medicijnen

Nadere informatie

BIJSLUITER. POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels

BIJSLUITER. POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels BIJSLUITER POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Oogdruppels en oogzalf

Oogdruppels en oogzalf Oogdruppels en oogzalf Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel medicatie... 1 3 Aandachtspunten... 1 4 Contactlenzen... 2 5 Dosering en tijden... 2 6 Oogdruppelinstructie... 3 7 Druppelen bij een ander...

Nadere informatie

Volg altijd de instructie van uw arts, ook als deze anders is dan in de bijsluiter staat aangegeven.

Volg altijd de instructie van uw arts, ook als deze anders is dan in de bijsluiter staat aangegeven. Oogheelkunde Oogdruppelen Bij uzelf of bij een ander druppelen Inhoud Paginanummer Inleiding Bijsluiter Meerdere keren per dag druppelen Oogdruppels en contactlenzen Oogdruppelen bij uzelf Hygiëne Aandachtspunten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Oogdruppels en oogzalf

Patiënteninformatie. Oogdruppels en oogzalf Patiënteninformatie Oogdruppels en oogzalf Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Doel van oogdruppels en oogzalf... 3 Waar moet u op letten?... 3 Contactlenzen... 4 Dosering en tijden... 5 Tips over druppels...

Nadere informatie

BIJSLUITER. PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels

BIJSLUITER. PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels BIJSLUITER PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER. POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels

BIJSLUITER. POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels BIJSLUITER POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Pterygium vleugeltje

Pterygium vleugeltje Pterygium vleugeltje Uw behandelend oogarts heeft pterygium bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is een pterygium? Er is bij

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Oogdruppelen en oogzalf

PATIËNTEN INFORMATIE. Oogdruppelen en oogzalf PATIËNTEN INFORMATIE Oogdruppelen en oogzalf Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over oogdruppelen en oogzalf en hoe u dit het beste kunt doen. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER. PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels

BIJSLUITER. PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels BIJSLUITER PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER. SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels

BIJSLUITER. SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels BIJSLUITER SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER. ATROPINESULFAAT 0,25%, 0,5% en 1,0% oogdruppels

BIJSLUITER. ATROPINESULFAAT 0,25%, 0,5% en 1,0% oogdruppels BIJSLUITER ATROPINESULFAAT 0,25%, 0,5% en 1,0% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels BIJSLUITER NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER. CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels

BIJSLUITER. CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels BIJSLUITER CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij de oogverzorging

Een zorgvrager helpen bij de oogverzorging OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij de oogverzorging Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

BIJSLUITER. HOMATROPINE HBr 2% oogdruppels

BIJSLUITER. HOMATROPINE HBr 2% oogdruppels BIJSLUITER HOMATROPINE HBr 2% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% oogdruppels

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% oogdruppels BIJSLUITER NAFAZOLINENITRAAT 0,025% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Staaroperatie in de cataractstraat van de polikliniek oogheelkunde

Staaroperatie in de cataractstraat van de polikliniek oogheelkunde Oogheelkunde Staaroperatie in de cataractstraat van de polikliniek oogheelkunde Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Postbus 30002 7800 RA Emmen Tel. 0591 69 19 11 MA 221 01-12-v12 - H 20 1 Steun met uw hand

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In de folder Staar diagnose en operatie

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN OOGDRUPPELS EN OOGZALF

INFO VOOR PATIËNTEN OOGDRUPPELS EN OOGZALF INFO VOOR PATIËNTEN OOGDRUPPELS EN OOGZALF INHOUD 01 Inleiding 4 02 Doel van de medicatie 5 03 Aandachtspnten 5 04 Contactlenzen 5 05 Dosering en tijdstip 6 06 Oogdrppelinstrcties 8 07 Drppelen bij een

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1 1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine

Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1.1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

1. WAT ZIJN ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT?

1. WAT ZIJN ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT? Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Zure oordruppels met hydrocortison DMB 1% FNA Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. -Bewaar

Nadere informatie

Chlooramfenicol 5 mg/ml Teva, oogdruppels chlooramfenicol

Chlooramfenicol 5 mg/ml Teva, oogdruppels chlooramfenicol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Chlooramfenicol 5 mg/ml Teva, chlooramfenicol Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan

Nadere informatie

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA MODULE 1.3.1.3 APPLICATION FORM PACKAGE LEAFLET ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA Regulatory Affairs May 2017 Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Zure oordruppels met hydrocortison

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose) BIJSLUITER 1 van 55 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik. Povidon 20 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik. Povidon 20 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik Povidon 20 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Oogklachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Oogklachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Oogklachten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud De ogen 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 5 Wat kun je er zelf aan doen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml dinatriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Zorg bij oogklachten

Zorg bij oogklachten Zorg bij oogklachten Inhoud De ogen 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 5 Wat kun je er zelf aan doen 6 Geneesmiddelen 6 Oogmiddelen en contactlenzen 8 Hulpmiddelen 9 De ogen

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Voorbereiding Biometrie Datum: Lokatie Tilburg route 6 Recept oogdruppels Medicijnlijst Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Zo spoedig

Nadere informatie

Pilocarpinehydrochloride Teva 20 mg/ml, oogdruppels pilocarpinehydrochloride

Pilocarpinehydrochloride Teva 20 mg/ml, oogdruppels pilocarpinehydrochloride 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pilocarpinehydrochloride Teva 20 mg/ml, pilocarpinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS Z, oogzalf

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS Z, oogzalf BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS Z, oogzalf Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Oordruppels. www.catharinaziekenhuis.nl

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Oordruppels. www.catharinaziekenhuis.nl Keel-, Neus- en Oorheelkunde Oordruppels www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KNO013 / Oordruppels / 25-10-2013 2 Oordruppels De keel-, neus-

Nadere informatie

Naclof Oogdruppels 1 mg/ml (diclofenacnatrium) Informatie voor de gebruik(st)er

Naclof Oogdruppels 1 mg/ml (diclofenacnatrium) Informatie voor de gebruik(st)er Novartis Pharma B.V. Arnhem Drug Regulatory Affairs Naclof Oogdruppels 1 mg/ml (diclofenacnatrium) Informatie voor de gebruik(st)er Uitgiftedatum: 5 maart 2008 Aantal pagina s: 6 Naclof, oogdruppels 1

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing. Povidone K25

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing. Povidone K25 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing Povidone K25 Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing. Naphazolinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing. Naphazolinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing Naphazolinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Oogdruppelen en oogzalf. Oogheelkunde

Oogdruppelen en oogzalf. Oogheelkunde Oogdruppelen en oogzalf Oogheelkunde Inleiding Hieronder wordt informatie uiteengezet over het gebruik van oogdruppels of oogzalf. Deze informatiefolder bevat een medicatieschema en een uitgebreide oogdruppelinstructie.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Azelastin-POS, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Azelastin-POS, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Azelastin-POS, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing Azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit geneesmiddel kunt

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Introductie... 4. Wat is glaucoom?... 6. Behandeling... 8. Hulpmiddelen... 10. Deze brochure is tot stand gekomen in samenwerking met:

Inhoudsopgave. Introductie... 4. Wat is glaucoom?... 6. Behandeling... 8. Hulpmiddelen... 10. Deze brochure is tot stand gekomen in samenwerking met: Glaucoom Inhoudsopgave Introductie... 4 Wat is glaucoom?... 6 Behandeling... 8 Hulpmiddelen... 10 Deze brochure is tot stand gekomen in samenwerking met: Kliniek voor Oogheelkunde 2 3 Introductie Uw omgeving,

Nadere informatie

Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, oogdruppels Dinatriumcromoglicaat

Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, oogdruppels Dinatriumcromoglicaat 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, Dinatriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PRED FORTE 10 mg/ml oogdruppels, suspensie Prednisolonacetaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Oogheelkunde. Informatie voor patiënten die een fluoresceïne angiografie dienen te ondergaan

Oogheelkunde. Informatie voor patiënten die een fluoresceïne angiografie dienen te ondergaan Oogheelkunde Informatie voor patiënten die een fluoresceïne angiografie dienen te ondergaan Geachte patiënt, U staat bij ons te boek voor het ondergaan van een fluoresceïne angiografie. Dit is een onderzoek

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PRED FORTE 10 mg/ml oogdruppels, suspensie Prednisolonacetaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Azelastin-COMOD, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Azelastin-COMOD, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Azelastin-COMOD, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing Azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie)

Staaroperatie (lokale anesthesie) Staaroperatie (lokale anesthesie) Voorbereiding Biometrie Datum: Tijd Locatie Tilburg route 6 recept oogdruppels medicijnlijst. Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Operatie Afspraak operatie

Nadere informatie

BECLOMETASON NEVEL APOTEX 50, NEUSSPRAY SUSPENSIE 50 MICROGRAM/DOSIS RVG 28086= Version 2016_06 Page 1 of 6

BECLOMETASON NEVEL APOTEX 50, NEUSSPRAY SUSPENSIE 50 MICROGRAM/DOSIS RVG 28086= Version 2016_06 Page 1 of 6 Version 2016_06 Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BECLOMETASON NEVEL APOTEX 50, NEUSSPRAY beclometasondipropionaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

Scheelzienoperatie bij volwassenen Oogheelkunde

Scheelzienoperatie bij volwassenen Oogheelkunde Scheelzienoperatie bij volwassenen Oogheelkunde Locatie Hoorn/Enkhuizen In overleg met de orthoptist heeft u besloten om een oogspieroperatie te laten uitvoeren. Deze operatie wordt gedaan om scheelzien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER suspensie 50 microgram/dosis beclometasondipropionaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

Zijn er medische bijzonderheden waarmee rekening gehouden moet. Zo ja, het toestemmingsformulier voor het verstrekken van medicijnen invullen en

Zijn er medische bijzonderheden waarmee rekening gehouden moet. Zo ja, het toestemmingsformulier voor het verstrekken van medicijnen invullen en Medicatie Zijn er medische bijzonderheden waarmee rekening gehouden moet ja/nee worden? Is u kind u onder behandeling van een specialist? ja/nee Zo ja, welke? Heeft dit gevolgen voor de opvang? Is er sprake

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER suspensie 50 microgram/dosis beclometasondipropionaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA MODULE 1.3.1.3 APPLICATION FORM PACKAGE LEAFLET ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA Regulatory Affairs October 2016 Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Zure oordruppels

Nadere informatie

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie.

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie. STAAR (CATARACT) Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over staar en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is staar

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen

Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen MAANDLENZEN Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen Uw eigen oogzorg Goede verzorging van uw lenzen kan bijdragen aan de gezondheid van uw ogen. Ga daarom zorgvuldig met uw lenzen

Nadere informatie

Scheelzienoperatie bij kinderen

Scheelzienoperatie bij kinderen Scheelzienoperatie bij kinderen Oogheelkunde alle aandacht In overleg met de orthoptist heeft u besloten om een oogspieroperatie te laten uitvoeren bij uw kind. Deze operatie wordt gedaan om scheelzien

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Gentamicine-POS 3mg/ml, oogdruppels, oplossing. Gentamicinesulfaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Gentamicine-POS 3mg/ml, oogdruppels, oplossing. Gentamicinesulfaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Gentamicine-POS 3mg/ml, oogdruppels, oplossing Gentamicinesulfaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Ultracortenol, oogzalf 5 mg/g. prednisolonpivalaat

Ultracortenol, oogzalf 5 mg/g. prednisolonpivalaat Ultracortenol, oogzalf 5 mg/g prednisolonpivalaat Informatie voor de gebruik(st)er Uitgiftedatum: 17 februari 2015 Aantal pagina s: 8 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Ultracortenol, oogzalf

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Thilo-Tears 3 mg/g ooggel. Carbomeer 974P

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Thilo-Tears 3 mg/g ooggel. Carbomeer 974P BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Thilo-Tears 3 mg/g ooggel Carbomeer 974P Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker natriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen BIJSLUITER 1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine Bijsluiter: informatie voor de patiënt EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

2. WAT U MOET WETEN VOORDAT U TOBRADEX GEBRUIKT

2. WAT U MOET WETEN VOORDAT U TOBRADEX GEBRUIKT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Tobradex, oogdruppels (suspensie) Tobramycine, Dexamethason Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. -

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Naclof, oogdruppels 1 mg/ml diclofenacnatrium

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Naclof, oogdruppels 1 mg/ml diclofenacnatrium BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Naclof, oogdruppels 1 mg/ml diclofenacnatrium Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Medicatie toedienen via inhalatie met een verstuiver, een poederinhalator of een vernevelapparaat

Medicatie toedienen via inhalatie met een verstuiver, een poederinhalator of een vernevelapparaat 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Medicatie toedienen via inhalatie met een verstuiver, een poederinhalator of een vernevelapparaat Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Neusspoelen met zout water

Neusspoelen met zout water Neusspoelen met zout water Na uw neusoperatie heeft de KNO-arts geadviseerd de neus te spoelen met een zoutoplossing. In deze folder staat uitgelegd wat het doel hiervan is en hoe u dat doet. Waarom uw

Nadere informatie

In principe beheert de cliënt zijn of haar eigen medicijnen, tenzij dit niet verantwoord is.

In principe beheert de cliënt zijn of haar eigen medicijnen, tenzij dit niet verantwoord is. Medicatie beleid Zorgt in Zorg B.V. Uitgangspunten: U beheert uw medicatie als cliënt zelf, zo mogelijk met ondersteuning van uw mantelzorger, vrijwilliger of ondersteuning van een systeem als Baxter of

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Aciclovir Sandoz 30 mg/g, oogzalf aciclovir

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Aciclovir Sandoz 30 mg/g, oogzalf aciclovir 1313-V4 1.3.1.3 Bijsluiter juni 2013 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER aciclovir Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Oordruppels. Wanneer oordruppels?

Oordruppels. Wanneer oordruppels? K.N.O. Oordruppels Oordruppels Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over oordruppels en het juiste gebruik hiervan. Het betreft de oordruppels die door de kno-arts op recept zijn voorgeschreven.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Azelastin-COMOD, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Azelastinehydrochloride

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Azelastin-COMOD, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Azelastinehydrochloride Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Azelastin-COMOD, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing Azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er

Nadere informatie

6. Aanvullende informatie

6. Aanvullende informatie BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS ALOMIDE 1,78 mg/ml oogdruppels, oplossing Lodoxamide trometamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie

Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA. Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap.

Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA. Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap. Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap. Uw arts of verpleegkundige zal u uitleggen hoe u ORENCIA

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose TEARS NATURALE Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog

Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine

Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine OPATANOL Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

STAAROPERATIE MET OOGDRUPPELS ALS VERDOVING

STAAROPERATIE MET OOGDRUPPELS ALS VERDOVING STAAROPERATIE MET OOGDRUPPELS ALS VERDOVING FRANCISCUS VLIETLAND Wat is staar? In het oog bevindt zich direct achter de pupil (het zwarte rondje in het midden van uw oog) een lens. De lens bestaat uit

Nadere informatie

TAFLUPROST 15 microgram/ml, oogdruppels, oplossing, verpakking voor eenmalig gebruik tafluprost

TAFLUPROST 15 microgram/ml, oogdruppels, oplossing, verpakking voor eenmalig gebruik tafluprost Bijsluiter: informatie voor de patiënt TAFLUPROST 15 microgram/ml, oogdruppels, oplossing, verpakking voor eenmalig gebruik tafluprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Tobramycine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Tobramycine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TOBREX 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Tobramycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Medicament per intramusculaire injectie toedienen

Medicament per intramusculaire injectie toedienen 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Medicament per intramusculaire injectie toedienen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

toedienen van medicijnen

toedienen van medicijnen toedienen van medicijnen Toedienen van medicijnen LEERDOELEN Je weet welke materialen je gebruikt en welke stappen je zet bij het toedienen van medicijnen. Je weet wat een geneesmiddelendistributiesysteem

Nadere informatie

Een zorgvrager hulp bieden bij het braken

Een zorgvrager hulp bieden bij het braken OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager hulp bieden bij het braken Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Oordruppels

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Oordruppels kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Oordruppels Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over oordruppels en het juiste gebruik hiervan. Het betreft de oordruppels die

Nadere informatie

1. WAT IS DURATEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAT IS DURATEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS Oogzalf Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Azelastin-COMOD, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Azelastin-COMOD, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Azelastin-COMOD, 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing Azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie