Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Verdelingsvoorstel III actieplan Jeugd aan de slag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Verdelingsvoorstel III actieplan Jeugd aan de slag"

Transcriptie

1 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verdelingsvoorstel III actieplan Jeugd aan de slag Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 923 / Onderwijs / 952 BW-nummer BW-986 Portefeuillehouder T. Tankir / H. Beerten Samenvatting Eind augustus 29 heeft de staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid ons regionaal actieplan om de jeugdwerkloosheid in Gelderland Zuid als gevolg van de economische crisis te bestrijden goedgekeurd. De gemeente Nijmegen heeft als coördinerende gemeente voor de uitvoering van het actieplan Jeugd aan de slag 1,3 miljoen ontvangen, in 21 ontvangen we,65 miljoen. De middelen zijn en worden verdeeld over een aantal projecten; in onderhavig voorstel lichten we onze redenen toe. De voortgang van het project Jeugd aan de slag is onderwerp van de bijgevoegde raadsbrief. Directie/afdeling, ambtenaar, telefoonnr. L11, Lucile Braam, Datum ambtelijk voorstel 9 juni 21 Registratienummer Ter besluitvorming door het college 1. Bijgaande Voortgangsbrief Jeugd aan de slag september 29 tot en met april 21 vast te stellen; 2. Onder voorbehoud van conforme besluitvorming in de raad vast te stellen de verdeling van de middelen voor Jeugd aan de slag conform tabel 1 Overzicht verdeling over projecten; 3. Met toepassing van artikel 15 en in afwijking van artikel 6 van de Verordening werkleeraanbod Wij 29 voor maximaal 3 Nijmeegse werkloze jongeren een loonkostensubsidie (totaal 13.,-) te verstrekken; 4. De kosten van de loonkostensubsidies (beslispunt 3) te dekken uit het programma Werk & Inkomen, product Werk. Programmamanager I. Hol Programmadirecteur M. Wetzels Paraaf akkoord Datum Aan de Raad voor te stellen 1. De middelen ad 65.,- over te hevelen van de concernstelpost naar programma Werk & Inkomen, product Werk. 2. De bijgaande begrotingswijziging vast te stellen (BW-986). Ter besluitvorming door de Raad Paraaf akkoord Datum Besluit B&W d.d. 22 juni 21 nummer: 3.1 Conform advies Aanhouden Anders, nl. Bestuursagenda Gemeentesecretaris (waarnemend) Portefeuillehouder CVS verdelingsvoorstel juni 21

2 Collegevoorstel 1 Probleemstelling Onderhavig voorstel gaat over het project Jeugd aan de slag, dat in de regio Gelderland Zuid sinds eind vorig jaar is gestart om de jeugdwerkloosheid in de regio te bestrijden. Voor het actieplan is een regionale stuurgroep samengesteld waarin Nijmegen, regiogemeenten en het UWV WERKbedrijf zijn vertegenwoordigd. De ambitie is 5 jongeren extra te bemiddelen naar werk en/of scholing in de periode september 29 tot en met december 21. Actieplan Jeugd aan de slag en (deel)projecten Het regionale actieplan kent drie hoofddoelstellingen: 1. werk creëren voor jongeren; 2. jongeren behouden voor de arbeidsmarkt; 3. informatievoorziening. Om deze doelstellingen te bereiken zijn projecten in samenwerking met partners gestart. De partners zijn: Opleidingsbedrijven in de techniek, ROC Nijmegen, Praktijkonderwijs, Royal Haskoning, UWV WERKbedrijf, Kamer van Koophandel, Colo, werkgevers, Hogeschool Arnhem Nijmegen. In de eerste tranche (vanaf oktober 29) zijn de volgende projecten gestart: - Praktijkgerichte beroepsondersteunende leerweg in de sector Techniek; - Beschermde leerwerkplaatsen; - Verlengde schakelperiode; - Lenteveld; - Servicepunt Techniek; - Werkgeversbenadering; - Voorlichting voortgezet onderwijs over kansrijke beroepen en - Ondersteuning kenniscentra. In onderhavig voorstel verdelen we de resterende middelen van 29 en de middelen van 21 over een aantal maatregelen/acties: - Jongerenvouchers; - Coop; - Hogeschool Arnhem Nijmegen; - Sectorarrangement uitzendbranche; - Voorbereidende en tweede fase Lenteveld; - Verlenging van ondersteuning kenniscentra; - Versterking jongerenloket; - Scholing en loonkosten; - Communicatie. Voor de laatste drie onderdelen geldt, dat er nog nadere planontwikkeling dient plaats te vinden. De overige onderdelen zijn al in gang gezet, nadat de stuurgroep hier goedkeuring aan had gegeven. Nieuwe middelen In de tweede week van juni 21 (meicirculaire) is de tweede tranche van de rijksmiddelen aan de coördinerende gemeenten overgemaakt. De uitbetaling vindt plaats in de vorm van een decentralisatie-uitkering. Voor de regio Gelderland Zuid is in 29 1,3 miljoen ontvangen en in Gemeente Nijmegen als coördinerende gemeente ontvangt de middelen. In bijgevoegd raadsvoorstel stellen we voor de middelen over te hevelen van de concernstelpost naar programma Werk & Inkomen product Werk.

3 Collegevoorstel 2 Voortgang van het project Jeugd aan de slag In bijgaande brief aan de gemeenteraad gaan we in op de voortgang van het project Jeugd aan de slag. In deze brief treft u de kwalitatieve en kwantitatieve resultaten aan van de in 29 inganggezette projecten. Deze informatie verspreiden we ook onder de overige gemeenten in de regio Gelderland Zuid. 2 Juridische aspecten Beoordelingskader Voor de verdeling van de middelen zijn de beoordelingsaspecten: 1. Evenwichtige verdeling van de beschikbare middelen over de drie hoofddoelstellingen; 2. De projectvoorstellen moeten bijdragen aan de regionale ambitie; 3. Het moet gaan om additionele activiteiten en om eenmalige activiteiten. Projecten die direct bijdragen aan het realiseren van de ambitie (namelijk 5 jongeren naar werk of school bemiddelen) krijgen voorrang bij de verdeling. Bevoegdheid, opdrachtverstrekking en aanbestedingsplicht De verdeling van de middelen is in de stuurgroep Jeugd aan de slag besproken en vastgesteld. Gemeente Nijmegen is de coördinerende gemeente, en ontvangt vanuit die rol de middelen van het rijk. College dient nog formeel te besluiten over de verdeling. Bij de start van het actieplan Jeugd aan de slag is een onderhandse aanbestedingsprocedure voor 2B-diensten gevolgd. Met deze (regionale) partners zijn voor vervolgacties nieuwe afspraken gemaakt. De gunning van de opdrachten wordt nog openbaar gemaakt. 3 Doelstelling Het doel van onderhavig voorstel is te komen tot een evenwichtige verdeling van acties en middelen voor het voorkomen en bestrijden van de jeugdwerkloosheid in Gelderland Zuid. 4 Argumenten Beslispunt 1: voortgangsbrief vaststellen In bijgaande brief aan de gemeenteraad wordt de voortgang van het project Jeugd aan de slag toegelicht. We hebben gekozen voor een uitgebreide vorm. Zo informeren we de nieuwe raadsleden over de wijze waarop we sinds september 29 uitvoering geven aan de jeugdwerkloosheidsbestrijding in de regio. De voortgangsbrief is bestemd voor de raadsleden van de gemeente Nijmegen, maar verspreiden we ook onder de (colleges van de) regiogemeenten en overige deelnemende partners van het project Jeugd aan de slag. Beslispunt 2: Verdeling van convenantmiddelen vaststellen In september 29 hebben we al 1,3 miljoen ontvangen, in juni is dit aangevuld met een rijksbijdrage van,65 miljoen. In 21 volgt hoogstwaarschijnlijk nog een derde betaling: de omvang hiervan is echter afhankelijk van de geboekte resultaten van de regio over de afgelopen periode. Daarnaast hebben we een ESF-aanvraag ingediend. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of de aanvraag wordt toegekend. Bij de verdeling van de middelen is voorrang gegeven aan de projecten die een directe bijdrage leveren aan de bemiddeling van jongeren naar werk en/of school. Hierbij is de focus gelegd op schoolverlaters en werkloze jongeren. Zie ook de verdere beoordelingspunten onder juridische aspecten.

4 Collegevoorstel 3 In het vervolg van het actieplan, bij de verdeling van de derde tranchemiddelen zullen we inzetten op de versterking van al inganggezette projecten om zo versnippering te voorkomen. We denken er aan om het succesvolle project jongerenvouchers voort te zetten en middelen beschikbaar te stellen voor de opvang en begeleiding van schooluitvallers. In de onderstaande tabel staat de verdeling van de middelen over de diverse projecten. De projecten met een * zijn de nieuwe of voort te zetten projecten. Onderaan de tabel lichten we de keuze voor deze nieuwe projecten toe. Tabel 1 Overzicht verdeling over projecten Verdeling convenantmiddelen Jeugd aan de slag Over doelstellingen en projecten Aantal jongeren Omvang Doelstelling 1: werk creëren 1. Leer- en innovatiepark Lenteveld - Lenteveld (eerste fase) - Lenteveld (voorbereidende fase)* - Lenteveld (bouw van de uitkijktoren)* Subtotaal Aanvullende maatregelen voor realiseren match 1 - Arrangement uitzendbranche* - Arrangement uitzendbureau* - Beschermde leerwerkplaatsen - Verlengde schakelperiode - Versterking jongerenloket / VSV* pm Subtotaal Werkgeversbenadering - Voorlichting werkgevers regio Nijmegen - Jongerenvouchers* - Voorschakeling BBL / COOP* - Intensieve BBL / COOP (2 jaar)* Subtotaal Sectorale arrangementen - activiteiten colo I - activiteiten colo II* Subtotaal Totaal doelstelling Doelstelling 2: jongeren behouden 5. Servicepunt Techniek - versterking Subtotaal BBL en BOL in techniek en bouwsector - praktijkgerichte BOL 29/ In de eerste tranche was het project 5 baan van stichting Regiowerk gehonoreerd. In gezamenlijk overleg is besloten het project niet verder tot uitvoering te brengen vanwege verschillende andere initiatieven in de uitzendbranche in relatie tot noodzakelijke investeringen in het project die niet in verhouding staan tot de korte looptijd en eenmalig karakter van het project.

5 Collegevoorstel Verdeling convenantmiddelen Jeugd aan de slag Over doelstellingen en projecten Aantal Omvang jongeren - ondersteuning BBL in de Bouw 23 pm Subtotaal Ondersteuning andere sectoren - Hogeschool Arnhem en Nijmegen (sectoren voor hoger opgeleiden)* - scholing en loonkosten* Subtotaal Totaal doelstelling Doelstelling 3: Informatievoorziening voor en over jongeren Informatievoorziening - specificaties groep jongeren - voorlichting scholieren en decanen Subtotaal Projectleiding Jeugd aan de slag - actieplan I - projectleiding - communicatie* Subtotaal Totaal doelstelling Totaal Jeugd aan de slag Lenteveld Het vervolg van het project Lenteveld bestaat uit twee onderdelen: 1) de voorbereidende fase waarin we Royal Haskoning de opdracht geven de voorbereidende werkzaamheden te verrichten om te starten met de bouw van een uitkijktoren in Laauwik. De werkzaamheden worden uitgevoerd door drie (voorheen) werkloze jongeren. In de bijlage treft u een uitgebreide toelichting aan over de afronding van de eerste fase (haalbaarheidsstudie) en een toelichting op de voorbereidende fase en de te bouwen uitkijktoren. 2) Als gevolg van de eerste fase waarin onderzoek is gedaan naar de haalbaarheid van het instellen van een leer- en innovatiepark Lenteveld wordt geadviseerd te starten met het bouwen van een uitkijktoren in de Waalsprong (specifiek op de locatie Laauwik). De stichting Cultuurfonds is bereid het eigenaarschap van de bouw en toren op zich te nemen. De stichting zal een bouwteam samenstellen die verantwoordelijk wordt voor de bouw van de toren. Door inzet van 13 werkloze jongeren wordt een directe bijdrage geleverd aan de werkloosheidsbestrijding. De verwachting is dat werkloze jongeren ook bij het beheer van de toren ingezet kunnen worden. In de voorbereidende fase van de bouw van de toren worden partijen en partners gezocht die bereid zijn een deel van de kosten van de uitkijktoren op zich te nemen. Definitieve toezeggingen hierover zijn nog niet gedaan. In de bijgevoegde haalbaarheidsstudie treft u hierover nadere informatie aan. Door de vaststelling van de verdeling van de middelen gaat u akkoord om maximaal 1. bij te dragen aan de bouw van de toren.

6 Collegevoorstel 5 Arrangement uitzendbranche Kenmerkend voor het (landelijke) actieplan Jeugdwerkloosheid is het afsluiten van landelijke arrangementen tussen (onder andere) de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en diverse vakbonden en branches. Eén van de afgesloten arrangementen is die met de uitzendbranche. In de bijlage treft u een overzicht aan van de afspraken die in dat kader zijn gemaakt en de wijze waarop we regionaal én lokaal hier invulling aan geven. Regionaal stellen we voor om: 1) met de inzet van de convenantmiddelen 2 leerwerkbanen in de uitzendbranche te realiseren (max 24.); 2) met de inzet van eigen gemeentelijke middelen (i.c. het Werkdeel) voor 4 werkloze jongeren een (leerwerk)baan bij een uitzendbureau te realiseren (voor Nijmegen stellen we voor om voor max 3 werkloze jongeren dit te doen, kosten bedragen max 13.). ad 1) spreekt voor zich: door een maximale investering van 24. uit de convenantmiddelen willen we voor 2 werkloze jongeren uit de regio leerwerkbanen in de uitzendbranche realiseren. ad 2) is feitelijk een aanvulling op de investering vanuit het actieplan. Via onderhavig voorstel worden maximaal 3 traineeplekken en/of arbeidsfitbanen voor werkloze Nijmeegse jongeren gerealiseerd. We realiseren dit door loonkostensubsidies aan de uitzendbureaus te verstrekken. De geraamde kosten bedragen 13. en worden gedekt uit de reguliere begroting van het programma Werk & Inkomen (product werk). Bij de verstrekking van de loonkostensubsidies sluiten we zoveel mogelijk aan bij de vigerende regelgeving, namelijk de Verordening werkleeraanbod Wij 29 (artikel 6). Op punten wijken we af, dit is onze bevoegdheid (artikel 15). Reden om af te wijken bij de traineeplekken is dat het hier gaat om een groep jongeren die hoog opgeleid zijn (we wijken dan ook af naar beneden ten opzichte van de verordening). Bij de arbeidsfitbanen voor kwetsbare jongeren hebben we de loonkostensubsidie eenmalig aangepast op het wettelijk minimumniveau (namelijk 7 % daarvan). Het is uitgesloten dat een uitzendbureau daarna nog een beroep doet op reguliere regelgeving. We wijken af, omdat we zo aansluiten bij het afgesloten landelijk arrangement. De loonkostensubsidies zijn in de ESF-aanvraag opgenomen. In het geval de ESF-aanvraag wordt toegekend en de loonkostensubsidies worden verstrekt is het mogelijk dat we meer traineeplekken of arbeidsfitbanen kunnen realiseren. Versterking van het jongerenloket / VSV In de afgelopen periode is een verhoogde instroom van jongeren voelbaar en zichtbaar bij het regionaal jongerenloket. Door een tijdelijke versterking van het regionaal jongerenloket wordt het mogelijk om een groter aantal jongeren direct te bemiddelen naar werk of naar school. We zullen hier de nadruk leggen op de opvang en begeleiding van voortijdig schoolverlaters. Dit wordt gedaan in samenwerking met het ROC Nijmegen. De precieze wijze waarop de tijdelijke versterking vorm krijgt is nog niet bekend. Beoordeling van het definitieve plan vindt plaats in de stuurgroep Jeugd aan de slag. Jongerenvouchers Dit is een projectplan dat is ingediend door de Kamer van Koophandel. Uitvoering is in handen van het regionaal jongerenloket in samenwerking met het UWV WERKbedrijf. Het biedt werkgevers een jongerenvoucher aan te vragen. Als de werkgever een jongere daadwerkelijk voor een halfjaar of langer in dienst neemt, ontvangt de werkgever 2.5,-.

7 Collegevoorstel 6 De jongerenvouchers zijn opgenomen in de ESF-aanvraag. In het geval de aanvraag wordt toegekend is het mogelijk 4 vouchers meer toe te kennen. COOP / BBL In de voormalige mensa in Nijmegen wordt een grote Coop geopend. Om ervoor te zorgen dat er voldoende gekwalificeerd personeel is én dat juist de kwetsbare jongeren ook een kans krijgen werk te vinden is in samenwerking met de werkgever, de gemeenten en het ROC Nijmegen een alternatieve leerroute ontwikkelt. Door deze leerroute krijgen kwetsbare jongeren de mogelijkheid na een voorschakeltraject een BBL-plek te bemachtigen in de nieuwe Coop. Aangezien het hier gaat om kwetsbare jongeren is met het ROC Nijmegen een overeenkomst afgesloten om extra begeleiding en ondersteuning aan de jongeren te waarborgen. Hierdoor wordt de voortijdige schooluitval zeer klein. Het streven is om 2 jongeren een leerwerkplek te bieden waardoor zij én werk hebben én een startkwalificatie kunnen behalen. De kosten van het voorschakeltraject en de tweejarige opleiding is in het kostenoverzicht opgenomen. Activiteiten Colo Het betreft hier de verlenging van de eerdere overeenkomst met het Colo (samenwerkende kenniscentra). Aan deze activiteiten is geen direct resultaat gekoppeld. Hogeschool Arnhem en Nijmegen De HAN heeft bij zowel de regio Arnhem als Nijmegen een projectvoorstel ingediend. Gezien het gegeven dat er ook veel hoger opgeleiden niet aan werk komen, wordt de HAN ondersteund om een aantal extra activiteiten te organiseren om de net afgestudeerden aan werk te helpen. De te ondernemen activiteiten zijn (globaal): - identificatiefase waarin het afgestudeerdenbestand in beeld wordt gebracht; - intake van 6 jongeren die problemen ondervinden op de arbeidsmarkt, waarvan: - 2 jongeren worden opgenomen in het onderzoeksproject innovatievoucher. De voucher komt overigens ten goede aan het bedrijf dat de onderzoekopdracht heeft ingediend en de jongere begeleid; - 1 jongeren worden toegeleid naar scholing; - 3 jongeren actief worden bemiddeld door onder andere het aanspreken van het eigen werkgeversnetwerk van de HAN. Afgesproken is dat de kosten van het project gelijk worden verdeeld over Arnhem en Nijmegen. Voor de regio Gelderland Zuid zijn de kosten 57.5 waarvan naar verwachting 3 jongeren uit onze regio profiteren. Scholing en loonkosten Een restbedrag hebben we onder de bovenstaande noemer geschoven. Voor dit onderdeel geldt dat nadere plannen opgesteld moeten worden. Communicatie Bij de uitvoering van de jongerenvouchers hebben we gemerkt dat aandacht in de media, eigen website en logo zinvol is: in zeer korte tijd is veel belangstelling bij veel werkgevers gerealiseerd. Dit is dan ook de reden om een budget op te nemen voor verdere communicatiestrategieën over Jeugd aan de slag. Voor dit project geldt dat er nog nadere uitvoeringsplannen voor opgesteld moeten worden.

8 Collegevoorstel 7 Beslispunt 3: Loonkostensubsidie voor 3 jongeren Dit beslispunt is hierboven onder het kopje Arrangement Uitzendbureau toegelicht. Beslispunt 4: Dekking De (afwijkende) loonkostensubsidies voor 3 jongeren zoals bedoeld in beslispunt 3 wordt gedekt uit reguliere gemeentelijke middelen, namelijk het Werkdeel. De kosten (max 13.) worden gedekt uit het programma Werk & inkomen, product Werk, deelproduct Werkervaring. Dit budget biedt voldoende ruimte. 5 Financiën De kosten van het project Jeugd aan de slag (zie tabel 1 overzicht verdeling over projecten) worden gedekt uit de beschikbare rijksmiddelen, de zogenoemde convenantmiddelen. De uitgaven en ontvangen rijksbijdragen staan in programma Werk en Inkomen, product Werk (onder voorbehoud van conforme besluitvorming in raad om de middelen toe te voegen aan het programma). Tot nu toe is 1.95.,- voor de regio Gelderland Zuid ontvangen en geven we conform raming 1.95.,- uit. We zetten dus alle beschikbare middelen in. Er geldt naar het rijk toe geen terugbetalingsverplichting, het betreft een decentralisatieuitkering. Daarnaast betalen we de loonkostensubsidies voor maximaal 3 Nijmeegse jongeren uit de reguliere middelen, namelijk uit programma Werk & Inkomen, product Werk, deelproduct Werkervaring. Dit deelproduct waaruit de werkervaringsbanen en loonkostensubsidies worden betaald, biedt voldoende ruimte voor de geraamde kosten (ad 13.,-). 6 Communicatie De partijen worden schriftelijk in kennis gesteld van het genomen besluit van ons college ten aanzien van de verdeling van de rijksmiddelen. In de opdrachtverstrekkingen gaan we ook nader in op de rapportagemomenten en -verplichtingen die nodig zijn om te bepalen of we in onze ambitie slagen. In de voorliggende begroting van het project Jeugd aan de slag is rekening gehouden met een kostenpost voor communicatie. 7 Uitvoering en evaluatie Ten behoeve van de uitvoering is een projectorganisatie ingericht. 8 Risico Als coördinerende gemeente zijn wij voor de staatssecretaris het aanspreekpunt als we er niet in slagen de ambities te halen. We zullen daarom de voortgang van diverse projecten en uitvoeringsplannen moeten volgen zodat we tijdig kunnen ingrijpen mochten de resultaten achterblijven. Financieel zijn er geen risico s.

9 Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 14 juli 21 / 12/21 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Voortgang actieplan Jeugd aan de slag Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 923 / Onderwijs / 952 Portefeuillehouder T. Tankir / H. Beerten Voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders d.d. 22 juni 21 Samenvatting Eind augustus 29 heeft de staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid ons regionaal actieplan om de jeugdwerkloosheid in Gelderland Zuid als gevolg van de economische crisis te bestrijden goedgekeurd. De gemeente Nijmegen heeft als coördinerende gemeente voor de uitvoering van het actieplan Jeugd aan de slag 1,3 miljoen ontvangen, in 21 ontvangen we,65 miljoen. Ons voorstel aan u is deze middelen toe te voegen aan het programma Werk & Inkomen. De voortgang van het project Jeugd aan de slag is onderwerp van de bijgevoegde raadsbrief. Voorstel om te besluiten 1. De middelen ad 65.,- over te hevelen van de concernstelpost naar programma Werk & Inkomen, product Werk 2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen (BW-986). Opgesteld door, telefoonnummer, Jan Marten de Hoop, 2541, j.de.hoop@nijmegen.nl RVS toevoeging tweede tranche

10 Voorstel aan de Raad Aan de Raad van de gemeente Nijmegen 1 Inleiding Op 29 juni 29 is het landelijke actieplan Jeugdwerkloosheid aan de Tweede Kamer aangeboden. Het actieplan beschrijft hoe het kabinet in samenwerking met alle betrokken partijen jongeren door de economische crisis heen wil helpen. Voorkomen moet worden dat grote groepen jongeren straks thuiszitten, zonder werk of school. Doel van het actieplan is daarom te zorgen dat jongeren toch een baan, een leerwerkplaats, of een stageplaats krijgen, langer op school blijven, of dat jongeren een andere of vervolgopleiding gaan volgen. Met jongeren wordt de groep personen tussen de 18 en 27 jaar oud bedoeld. Als gevolg van de inspanningen op landelijk niveau, hebben we in de regio Gelderland-Zuid een regionaal actieplan jeugdwerkloosheid opgesteld: het actieplan Jeugd aan de slag. In het actieplan is de ambitie geformuleerd om eind 21 5 jongeren extra succesvol bemiddeld te hebben naar werk en/of opleiding. Om een beeld te vormen: het aantal niet-werkende werkzoekende jongeren in de arbeidsmarktregio Gelderland-Zuid bedroeg eind maart jongeren. Het totale aantal werklozen in de regio bedroeg op datzelfde moment Het actieplan Jeugd aan de slag betreft een crisismaatregel. Het actieplan wordt uitgevoerd als aanvulling op de reguliere taken die wij uitvoeren om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. De bijgaande voortgangsbrief wordt ter informatie aangeboden om een helder beeld te verschaffen aangaande de stand van zaken rondom het actieplan Jeugd aan de slag. In de brief wordt het actieplan toegelicht en worden de resultaten tot nu toe besproken. De brief wordt verzonden naar de besturen van alle gemeenten uit de arbeidsmarktregio Gelderland- Zuid. Aangezien de gemeente Nijmegen coördinerende gemeente is voor de uitvoering van het regionale plan is aan u het voorstel de middelen die in juni 21 zijn overgemaakt aan de gemeente en op de concernstelpost staan, over te hevelen naar het programma Werk & Inkomen, product Werk. De middelen worden volledig ingezet om de jeugdwerkloosheid in de regio Gelderland Zuid te bestrijden. 1.1 Wettelijk- of beleidskader In juni heeft het Rijk via een decentralisatie-uitkering 65.,- ten behoeve van de bestrijding van de jeugdwerkloosheid in de regio overgemaakt aan de gemeente Nijmegen. Dit is in de meicirculaire gecommuniceerd. 1.2 Relatie met programma De uitvoering van de jeugdwerkloosheid vindt plaats binnen het programma Werk & Inkomen. 2 Doelstelling Via dit voorstel wordt gerealiseerd dat de beschikbare middelen toegevoegd worden aan het programma Werk & Inkomen. RVS toevoeging tweede tranche

11 Voorstel aan de Raad 2 3 Argumenten Het is uw bevoegdheid de middelen toe te voegen aan het programma. In onderstaande tabel geven we aan op welke wijze we de totale beschikbare middelen voor de jeugdwerkloosheid verdelen na conforme besluitvorming in uw raad. Over de verdeling van de middelen is al besloten in de stuurgroep Jeugd aan de slag, in de ze stuurgroep zijn de regiogemeenten en het UWV WERKbedrijf vertegenwoordigd. Een groot aantal projecten is al in ganggezet. Daadwerkelijke betaling kan plaatsvinden na de vaststelling van de bijgevoegde begrotingswijziging. In de onderstaande tabel staat de verdeling van de middelen over de diverse projecten. De projecten met een * zijn de nieuwe of voort te zetten projecten. Een toelichting op de projecten treft u aan in de bijgevoegde voortgangsbrief. Tabel 1 Overzicht verdeling over projecten Verdeling convenantmiddelen Jeugd aan de slag Over doelstellingen en projecten Aantal jongeren Omvang Doelstelling 1: werk creëren 1. Leer- en innovatiepark Lenteveld - Lenteveld (eerste fase) - Lenteveld (voorbereidende fase)* - Lenteveld (bouw van de uitkijktoren)* Subtotaal Aanvullende maatregelen voor realiseren match 1 - Arrangement uitzendbranche* - Arrangement uitzendbureau* - Beschermde leerwerkplaatsen - Verlengde schakelperiode - Versterking jongerenloket / VSV* pm Subtotaal Werkgeversbenadering - Voorlichting werkgevers regio Nijmegen - Jongerenvouchers* - Voorschakeling BBL / COOP* - Intensieve BBL / COOP (2 jaar)* Subtotaal Sectorale arrangementen - activiteiten colo I - activiteiten colo II* Subtotaal In de eerste tranche was het project 5 baan van stichting Regiowerk gehonoreerd. In gezamenlijk overleg is besloten het project niet verder tot uitvoering te brengen vanwege verschillende andere initiatieven in de uitzendbranche in relatie tot noodzakelijke investeringen in het project die niet in verhouding staan tot de korte looptijd en eenmalig karakter van het project. RVS toevoeging tweede tranche

12 Voorstel aan de Raad 3 Verdeling convenantmiddelen Jeugd aan de slag Over doelstellingen en projecten Aantal Omvang jongeren Totaal doelstelling Doelstelling 2: jongeren behouden 5. Servicepunt Techniek - versterking Subtotaal BBL en BOL in techniek en bouwsector - praktijkgerichte BOL 29/21 - ondersteuning BBL in de Bouw pm Subtotaal Ondersteuning andere sectoren - Hogeschool Arnhem en Nijmegen (sectoren voor hoger opgeleiden)* - scholing en loonkosten* Subtotaal Totaal doelstelling Doelstelling 3: Informatievoorziening voor en over jongeren Informatievoorziening - specificaties groep jongeren - voorlichting scholieren en decanen Subtotaal Projectleiding Jeugd aan de slag - actieplan I - projectleiding - communicatie* Subtotaal Totaal doelstelling Totaal Jeugd aan de slag Risico s Er zijn geen financiële risico s aan dit voorstel verbonden. 5 Financiën In de tweede week van juni 21 (meicirculaire) is de tweede tranche van de rijksmiddelen aan de coördinerende gemeenten overgemaakt. De uitbetaling vindt plaats in de vorm van een decentralisatie-uitkering. Voor de regio Gelderland Zuid is in 29 1,3 miljoen ontvangen en in Gemeente Nijmegen als coördinerende gemeente ontvangt de middelen. RVS toevoeging tweede tranche

13 Voorstel aan de Raad 4 De eerste rijksbijdrage ad 1,3 miljoen heeft u al toegevoegd aan het programma Werk & Inkomen. We stellen u nu voor ook de tweede rijksbijdrage ad 65. over te hevelen van de concernstelpost naar programma Werk & Inkomen product Werk. In totaal heeft het rijk Tot nu toe is 1.95.,- voor de regio Gelderland Zuid ontvangen en geven we conform raming 1.95.,- uit. We zetten dus alle beschikbare middelen in. Er geldt naar het rijk toe geen terugbetalingsverplichting, het betreft een decentralisatieuitkering. 6 Communicatie Niet van toepassing 7 Uitvoering en evaluatie Voor de uitvoering van het actieplan is een stuurgroep Jeugd aan de slag benoemd. Hierin hebben Nijmegen, regiogemeenten en het UWV WERKbedrijf zitting. College van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, De Burgemeester, De waarnemend Secretaris, mr. Th.C. de Graaf drs. R.J.M. van Wuijtswinkel MPA Bijlage(n): Begrotingswijziging en Voortgangsbrief. RVS toevoeging tweede tranche

14 Directie Inwoners Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat PP Nijmegen Telefoon 1424 Telefax (24) gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus HG Nijmegen Datum 22 juni 21 Ons kenmerk L12/ Contactpersoon Jan Marten de Hoop Onderwerp Voortgangsbrief Jeugd aan de slag Datum uw brief Doorkiesnummer (24) Geachte leden van de raad, Op 29 juni 29 is het landelijke actieplan Jeugdwerkloosheid aan de Tweede Kamer aangeboden. Het actieplan beschrijft hoe het kabinet in samenwerking met alle betrokken partijen jongeren door de economische crisis heen wil helpen. Voorkomen moet worden dat grote groepen jongeren straks thuiszitten, zonder werk of school. Doel van het actieplan is daarom te zorgen dat jongeren toch een baan, een leerwerkplaats, of een stageplaats krijgen, langer op school blijven, of dat jongeren een andere of vervolgopleiding gaan volgen. Met jongeren wordt de groep personen tussen de 18 en 27 jaar oud bedoeld. Als gevolg van de inspanningen op landelijk niveau, hebben we in de regio Gelderland-Zuid een regionaal actieplan jeugdwerkloosheid opgesteld: het actieplan Jeugd aan de slag. In het actieplan is de ambitie geformuleerd om eind 21 5 jongeren extra succesvol bemiddeld te hebben naar werk en/of opleiding. Om een beeld te vormen: het aantal niet-werkende werkzoekende jongeren in de arbeidsmarktregio Gelderland-Zuid bedroeg eind maart jongeren. Het totale aantal werklozen in de regio bedroeg op datzelfde moment Het actieplan Jeugd aan de slag betreft een crisismaatregel. Het actieplan wordt uitgevoerd als aanvulling op de reguliere taken die wij uitvoeren om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Deze voortgangsbrief wordt ter informatie aangeboden om een helder beeld te verschaffen aangaande de stand van zaken rondom het actieplan Jeugd aan de slag. In de brief wordt het actieplan toegelicht en worden de resultaten tot nu toe besproken. De brief wordt verzonden naar de besturen van alle gemeenten uit de arbeidsmarktregio Gelderland-Zuid. Hoogachtend, College van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, De Burgemeester, De waarnemend Secretaris, mr. Th.C. de Graaf drs. R.J.M. van Wuijtswinkel MPA Voortgangsbrief definitief (2)

15 Directie Inwoners Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Landelijk plan Regionaal plan Ontwikkeling jeugdwerkloosheid Het actieplan Jeugd aan de slag 2.1 Ambities Doelen Projecten: de stand van zaken Financiën en resultaten 3.1 Financiën Resultaten Voortgangsbrief definitief (2)

16 Directie Inwoners Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording 2 1. Inleiding Op 29 juni 29 is het landelijke actieplan Jeugdwerkloosheid aan de Tweede Kamer aangeboden. Het actieplan beschrijft hoe het kabinet in samenwerking met alle betrokken partijen jongeren door de economische crisis heen wil helpen. Voorkomen moet worden dat grote groepen jongeren straks thuiszitten, zonder werk of school. Doel van het actieplan is daarom te zorgen dat jongeren toch een baan, een leerwerkplaats, of een stageplaats krijgen, langer op school blijven, of dat jongeren een andere of vervolgopleiding gaan volgen. Met jongeren wordt de groep personen tussen de 18 en 27 jaar oud bedoeld. 1.1 Landelijk plan Bij aanvang van het landelijke actieplan Jeugdwerkloosheid waren er in Nederland 55.8 nietwerkende werkzoekende (nww) jongeren. Het betreft hier ongeveer 11,5% van de totale aantal nww-ers in Nederland op dat moment. Om de problemen die ten grondslag liggen aan de jeugdwerkloosheid integraal aan te pakken is er gekozen om de nadruk te leggen op een vijftal hoofdpunten, te weten: 1. mbo-leerlingen met een slecht arbeidsmarktperspectief langer door laten leren; Convenanten met 3 regio s, met daarin concrete maatregelen voor iedere regio om de jeugdwerkloosheid te bestrijden; Matching-offensief om de vraag van werkgevers en de kwaliteiten van jongeren beter bij elkaar te brengen; Leerwerkbanen/stages voor iedere schoolverlater die langer dan drie maanden thuis zit; Kansen en voorzieningen voor kwetsbare jongeren, waaronder de Plusvoorzieningen, de 24-uurs opvang voor leerlingen en het verbinden van jeugdzorg, onderwijs en arbeidsmarkt. 1.2 Regionaal plan De regio Gelderland-Zuid kende bij aanvang van het actieplan Jeugdwerkloosheid werkloze jongeren. Dit aantal betrof ongeveer 13,4% van de totale werkloosheid in de regio. Omdat het percentage nww-jongeren ten opzichte van het totale aantal nww-ers in de regio hoger ligt dan het percentage op landelijk niveau, is er besloten een ambitieus regionaal actieplan op te stellen. Het regionale actieplan Jeugd aan de slag is een uitwerking van het tweede bullet: convenanten met de regio. De gemeente Nijmegen heeft als coördinerende gemeente het convenant met de staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) getekend en de middelen ontvangen ter uitvoering van het actieplan Jeugd aan de slag. In eerste instantie ging het om een bedrag van 1,3 miljoen euro. In 21 is er een tweede tranche ad 65. euro aan toegevoegd. De gemeente Nijmegen besluit, als coördinerende gemeente, ten aanzien van de toekenning van de middelen, na overleg met diverse partijen. In augustus 29 is het actieplan Jeugd aan de slag vastgesteld met de volgende doelstelling: Onze ambitie is om uiterlijk 1 januari 211 het aandeel jeugdwerklozen in de totale werkloosheid terug te brengen op het landelijke percentage. Op dat moment kwam het er op neer dat die doelstelling werd bereikt wanneer afgerond 25 jongeren succesvol werden bemiddeld naar werk en/of opleiding. Echter in maart 21, ten tijde van de vaststelling van het uitvoeringsprogramma 2 Voortgangsbrief definitief (2)

17 Directie Inwoners Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording 3 Jeugd aan de slag, bleek het percentage jeugdwerklozen ten opzichte van de totale werkloosheid in de regio Gelderland-Zuid nog steeds ver af te staan van het landelijke percentage. In de volgende paragraaf wordt extra aandacht besteed aan de ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid. Daarnaast werd op dat moment duidelijk dat het Rijk ook de tweede tranche middelen ad 65. zou gaan uitbetalen. Deze zaken bracht de stuurgroep er in maart 21 toe om de ambitie aan te scherpen van 25 jongeren naar 5 jongeren extra succesvol bemiddelen naar werk en/of opleiding. De stuurgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van alle regiogemeenten, twee wethouders van de gemeente Nijmegen en een vertegenwoordiging van het UWV WERKbedrijf. In dit programma zijn de eerste acties samengevoegd met acties in 21 tot een volledig uitvoeringsprogramma. In hoofdstuk 2 van deze voortgangsbrief worden de activiteiten uit het uitvoeringsprogramma verder uitgelegd. Het uitvoeringsprogramma is goedgekeurd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De partners waarmee wordt samengewerkt zijn ROC Nijmegen, UWV WERKbedrijf, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Royal Haskoning, de Kamer van Koophandel, Calibris, Born Bouwopleidingsbedrijf en Stichting Praktijkonderwijs. De regiogemeenten waarmee wordt samengewerkt zijn Beuningen, Druten, Groesbeek, Millingen, Mook en Middelaar, Ubbergen en West Maas en Waal. 1.3 Ontwikkeling jeugdwerkloosheid Ondanks het voorzichtige economische herstel is er nog steeds sprake van een stijgende werkloosheid. In tijden van crises blijken jongeren extra kwetsbaar te zijn. De werkloosheid onder jongeren neemt nog steeds sneller toe dan het totale nww-bestand (nww = niet-werkende werkzoekende). Het UWV WERKbedrijf publiceert ieder kwartaal de arbeidsmarktcijfers en daaruit blijkt dat het percentage nww-ers onder de 27 jaar het afgelopen jaar in de regio Gelderland-Zuid aanzienlijk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde: Percentage jeugdwerklozen ten opzichte van de totale werkloosheid Maart 29 Juni 29 September 29 December 29 Maart 21 Nederland 11,36 11,54 11,82 12,6 12,4 Gelderland-Zuid 13, 13,43 14,38 15,15 14,18 Sinds de invoering van het landelijke actieplan Jeugdwerkloosheid krijgt de bestrijding van jeugdwerkloosheid hoge prioriteit. In Nederland verloopt de ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid volgens onderstaand beeld. De werkloosheid onder jongeren is ultimo maart 21 met 23% toegenomen ten opzichte van maart 29. Dit is meer dan het totale bestand niet-werkende werkzoekenden, dat in dezelfde periode met 13% toenam. Het aantal niet-werkende werkzoekende jongeren is in de maand maart in Nederland gestegen tot personen. Na maanden van stijging is in maart de omvang van de jeugdwerkloosheid met 1% in lichte mate gedaald. Het aantal laaggeschoolde jongeren (basis en vmbo) nam in een jaar tijd met respectievelijk 7% en 17% toe. Het aantal hoger opgeleide jongeren (hbo en wo) groeide 3 Voortgangsbrief definitief (2)

18 Directie Inwoners Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording 4 veel sterker met 53%. Ook de toename van jongeren met een mbo-opleiding is duidelijk bovengemiddeld (+39%). De arbeidsmarktregio Gelderland-Zuid laat de volgende ontwikkelingen zien met betrekking tot de jeugdwerkloosheid: Het aantal niet-werkende werkzoekende jongeren in de arbeidsmarktregio Gelderland- Zuid bedraagt eind maart jongeren. Ten opzichte van een jaar eerder is dit een toename van 17%. In de komende maanden wordt verwacht dat het aantal jongeren verder zal stijgen. De toename van de jongeren is vooral groot bij de mannen (+19%) en bij de hoger opgeleiden (+67%). De instroom van jongeren in de maand maart bedraagt 289 personen. Dit is ten opzichte van vorig jaar met -13% afgenomen. Ondanks de toename van de werkloosheid onder de hoger opgeleiden staan de meeste jongeren ingeschreven voor de lagere verzorgende en dienstverlenende beroepen, gevolgd door de elementaire en lagere technische en industrieberoepen, de elementaire verzorgende en dienstverlenende beroepen, de middelbare economisch-administratieve beroepen en de lagere transportberoepen. De meeste werkloze jongeren staan ingeschreven in de gemeenten Nijmegen, Wijchen en Beuningen. 4 Voortgangsbrief definitief (2)

19 Directie Inwoners Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording 5 2. Het actieplan Jeugd aan de Slag Bij de start van het project is het actieplan Jeugd aan de slag gericht op een sluitende aanpak voor alle jongeren. Er is hierbij een onderscheid gemaakt in vier groepen jongeren, te weten: leerlingen, deelnemers en studenten; schoolverlaters met en zonder startkwalificatie; werkloze jongeren; werkende jongeren die met werkloosheid worden bedreigd. Op basis van de tot nu toe gerealiseerde resultaten van de inganggezette acties én de bijgestelde analyse van het aanbod op de arbeidsmarkt kiezen we ervoor in het vervolg meer scherpte aan te brengen in de doelgroep van het programma Jeugd aan de slag. Schoolverlaters en werkloze jongeren verdienen onze aandacht, omdat zij, als gevolg van de crisis, als eerste afvallen in sollicitatieprocedures en daarom moeilijk aan werkervaring komen. We willen voorkomen dat deze groepen jongeren voor langere tijd thuis komen te zitten. We blijven ons richten op een sluitende aanpak, maar leggen derhalve de focus op de volgende twee groepen jongeren: schoolverlaters met en zonder startkwalificatie; werkloze jongeren. 2.1 Ambities Met het geld van het kabinet en met de inzet en maatregelen van de samenwerkingspartners willen wij in de regio Gelderland-Zuid bereiken dat het aandeel van jongeren in de totale werkloosheid afneemt. Landelijk was dit aandeel eind maart 21 zoals vermeld 12,4%, in de regio was dat 14,18%. Aan het eind van 21 willen we het verschil volledig weggewerkt hebben. Aangezien we op dit moment echter nog ver van onze ambitie zijn verwijderd en we momenteel meer zicht hebben op de totale omvang van financiële middelen, hebben we ervoor gekozen de ambitie te verhogen naar 5 jongeren extra succesvol bemiddelen naar werk en/of opleiding. Op deze manier willen we het regionale percentage jeugdwerklozen ten opzichte van de totale regionale werkloosheid gelijk krijgen aan het landelijke percentage. Het actieplan Jeugd aan de slag is een aanvullende maatregel om jongeren te begeleiden naar werk en/of opleiding. Naast deze aanvullende maatregel voeren de gemeenten uit de regio Gelderland-Zuid tevens hun reguliere taken uit. Zo kunnen jongeren zich bijvoorbeeld melden bij het Regionaal Jongerenloket, alwaar zij in het kader van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) in aanmerking kunnen komen voor een werkleeraanbod (WLA) en verzorgen we allerlei trainingen en cursussen ten behoeve van een succesvol reintegratietraject. 2.2 Doelen Het programma Jeugd aan de slag drie hoofddoelstellingen: 1. Werk voor jongeren; Binnen deze doelstelling zorgen we, in nauw overleg met de samenwerkingspartners én werkgevers, voor voldoende en gevarieerde werkgelegenheid in de regio voor de gemêleerde groep jongeren. Dat is onze ambitie voor deze hoofddoelstelling: werk creëren voor jongeren. 5 Voortgangsbrief definitief (2)

20 Directie Inwoners Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording 6 2. Jongeren behouden voor de arbeidsmarkt; We willen zo veel als mogelijk jongeren behouden voor de arbeidsmarkt. Vooral de techniek- en bouwsector kampen met problemen als gevolg van de economische crisis. We willen dat jongeren behouden blijven voor deze sectoren. 3. Informatievoorziening over en voor jongeren verbeteren. Bij de ontwikkeling van het actieplan Jeugd aan de slag constateren we dat een aantal gegevens niet of zeer lastig en omslachtig boven tafel komen. We willen er, samen met de onderwijsinstellingen, kenniscentra en het jongerenloket, voor zorgen dat de gegevens beter toegankelijk worden. 2.3 Projecten: de stand van zaken Aan de drie hoofddoelstellingen zijn een aantal subdoelen gekoppeld. Per subdoel is in de onderstaande tabel terug te zien welke projecten er georganiseerd zijn en worden. Daarna volgt een beknopte kwalitatieve uiteenzetting per project. 5 jongeren aan de slag DOELSTELLINGEN SUBDOELEN ACTIES 1. Werk voor jongeren 1.1 Additioneel werk creëren Project Lenteveld 1.2 Investeren in de toeleiding 2. Behoud jongeren voor de arbeidsmarkt 1.3 Stimuleren van de regionale werkgelegenheid Beschermde leerwerkplaatsen Verlengde schakelperiode Versterking jongerenloket Kenniscentra Voorlichting werkgevers regio Sectorarrangementen Jongerenvouchers 2.1 Toeleiden naar Techniek Servicepunt Techniek 2.2 Opleidingsbedrijven ondersteunen Praktijkgerichte bol Ondersteuning BBL in de bouw Kleinschalige projecten 3. Informatievoorziening 3.1 Informatie Managementinformatie groep jongeren Voorlichting jongeren en decanen 3.2 Projectleiding Projectleiding Jeugd aan de slag Communicatiebudget 6 Voortgangsbrief definitief (2)

21 Directie Inwoners Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording 7 Om een globaal beeld te vormen van de verschillende acties volgt hieronder een korte uitleg van een aantal projecten. In het uitvoeringsprogramma Jeugd aan de slag (3 maart 21) staan alle acties uitvoerig beschreven. Project Lenteveld Het plan Lenteveld beoogt jongeren en bedrijven een alternatief te bieden door tijdelijk zinvol werk voor en door jongeren te creëren. De gemeente Nijmegen heeft nog onbenutte grond in nieuwbouwwijk de Waalsprong. De eerste fase van het project heeft een ondernemersplan opgeleverd op basis waarvan de coördinerende gemeente een besluit neemt over het daadwerkelijk opstarten van leer- en innovatiepark Lenteveld. Momenteel zijn we fase 2 aan het voorbereiden. Het is de bedoeling dat in de Waalsprong uitkijktorens worden gebouwd. De torens moeten ontworpen en gebouwd worden door (werkloze) jongeren onder deskundige leiding van een aannemer. Beschermde leerwerkplaatsen (Iriszorg en ROC) ROC en Iriszorg zijn een geïntegreerd aanbod voor kwetsbare jongeren aan het ontwikkelen binnen het concept van het leerwerkhuis Sancta Maria. Er worden leerwerkplaatsen aangeboden teneinde wonen, leren en werken zoveel mogelijk te integreren. Via het speciaal op maat ontwikkelde onderwijsprogramma worden de bewoners van Sancta Maria toegeleid naar arbeid en/of een vervolgopleiding om uiteindelijk een eigen inkomen te verwerven en te participeren in de samenleving. Verlengde schakelperiode Het praktijkonderwijs wordt geconfronteerd met het feit dat hun leerlingen (18+) in de huidige omstandigheden lastig een werkplek op de arbeidsmarkt kunnen bemachtigen. Door een individueel traject aan te bieden waarin een combinatie van diverse instrumenten wordt toegepast is het doel dat de leerlingen die door de recessie niet aan het werk komen, toch hun competenties behouden dan wel uitbreiden. Er zijn in het derde tertaal 29 nog geen verlengde schakeltrajecten gestart. Wél zijn vanaf januari 21 de eerste trajecten gestart. Versterking Jongerenloket Uit de instroomcijfers van het regionale jongerenloket blijkt dat de inloop van jongeren stijgt. Gezien de aantallen en de verschillende activiteiten die uitgevoerd moeten worden ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid willen we een deel van de convenantmiddelen inzetten voor extra jongerenadviseurs die specifieke opdrachten krijgen voor de bemiddeling van jongeren naar werk en/of opleiding. We zetten vooralsnog in op 2,5 fte jongerenadviseurs met een specifieke opdracht. De raming is dat zij gezamenlijk 1 tot 125 jongeren succesvol bemiddelen naar werk en/of scholing. Kenniscentra De kenniscentra zetten hun volledige netwerk in van adviseurs met kennis van de regionale arbeidsmarkt, de scholingsmarkt, de vacatures in de eigen sector en de sectorale Cao-afspraken en stimuleringsmaatregelen. Om dit sectoraal georganiseerde netwerk toegankelijk te maken voor regionale partijen en gemeenten snel en goed van dienst te kunnen zijn wordt er één contactpersoon voor de samenwerkende kenniscentra beschikbaar gesteld. Momenteel is Colo bezig met het maken van een totaal overzicht van kansrijke beroepen. Daarnaast doet zij aan deskundigheidsbevordering van de jongerenadviseurs en informeert ze betrokken partijen in de regio over de mogelijkheden van matchingsite stagemarkt.nl. 7 Voortgangsbrief definitief (2)

22 Directie Inwoners Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording 8 Voorlichting werkgevers regio De Kamer van Koophandel stelt zich ten doel branchegericht werkgevers te benaderen via de bestaande structuren. Het doel is dat werkgevers een realistisch beeld hebben van jongeren in hun bedrijf dan wel het beschikbaar stellen van leer- en stageplekken ten einde de positie van jongeren op de regionale arbeidsmarkt te behouden. In december 29 hebben seminars over loonkostensubsidies plaatsgevonden voor circa 25 ondernemers uit de regio. Daarnaast is door het UWV WERKbedrijf een MKB-avond georganiseerd en door VNO NCW en masterclass Loonkostensubsidie voor ongeveer 4 werkgevers. Sectorarrangementen Kenmerkend voor het landelijke actieplan Jeugdwerkloosheid is het afsluiten van landelijke arrangementen tussen (onder andere) de VNG en diverse vakbonden en branches. Eén van de afgesloten arrangementen is die met de uitzendbranche. Begin februari 21 is een gesprek gevoerd met STOOF en een aantal uitzendbureaus in onze arbeidsmarktregio over de mogelijke toepassing van het landelijk afgesloten arrangement met de uitzendbranche. We hebben besloten om in te zetten op regionale toepassing van het arrangement. Ook in de sectoren bouw, luchtvaart en metaal zijn arrangementen afgesloten. Al voor het sectorarrangement Bouw hadden we afspraken met BORN Bouwopleidingsbedrijf. Deze afspraken komen erop neer dat we BORN financieel ondersteunen bij de realisering van een praktijkgerichte BOL. Het gaat voor de bouw om circa 2 deelnemers. Of de arrangementen luchtvaart en metaal voor onze regio interessant zijn, hebben we nog in onderzoek. Jongerenvouchers Doel van het project is om 1 jongeren voor minimaal zes maanden aan werk en ervaring te helpen door 1 jongerenvouchers te verstrekken aan werkgevers in de regio Gelderland Zuid. Werkgevers hebben zich in de laatste week van mei 21 kunnen inschrijven voor een voucher. In totaal hebben 121 werkgevers zich ingeschreven voor één of meerdere vouchers. De voucher maakt het mogelijk de drempel die bestaat tussen het wel of niet in dienst nemen te verlagen. De loonkosten vormen in veel gevallen het probleem om een jongere aan te kunnen nemen. Servicepunt Techniek In het servicepunt Techniek wordt ten aanzien van de jeugdwerkloosheidsproblematiek samengewerkt teneinde werkloze jongeren te bemiddelen binnen technische branches, bij te dragen aan anticyclische opleidingsinitiatieven, het in stand houden van scholingsvoorzieningen en het realiseren praktijkgericht scholingsaanbod voor nieuwe instroom. Praktijkgerichte BOL De opleidingsbedrijven in de technieksector kampen met het probleem dat zij hun leerling-werknemers niet uit kunnen plaatsen. De leerling-werknemers hebben een arbeidsovereenkomst met het opleidingsbedrijf. In normale tijden staan tegenover deze loonkosten, inleenvergoedingen van de leerbedrijven waaraan de leerling-werknemers worden uitgeleend. Als alternatief voor deze BBL-route is door de opleidingsbedrijven en het ROC Nijmegen een praktijkgerichte BOL-route ontwikkeld. Het gaat om de opleidingsbedrijven ROI (installatietechniek), RBOC (elektrotechniek), Vakopleiding Techniek (metaal/elektro) en Born Bouwopleidingsbedrijf Nijmegen (bouw). 8 Voortgangsbrief definitief (2)

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 14 juli 2010 / 102/2010. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 14 juli 2010 / 102/2010. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 14 juli 21 / 12/21 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Voortgang actieplan Jeugd aan de slag Programma / Programmanummer

Nadere informatie

Onderwerp Aanpassen begroting programma Werk en Inkomen m.b.t. Jeugd aan de slag

Onderwerp Aanpassen begroting programma Werk en Inkomen m.b.t. Jeugd aan de slag Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 28 september 211 / 16/211 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 3-9-211 Onderwerp Aanpassen begroting programma Werk en Inkomen 211-212 m.b.t. Jeugd aan de

Nadere informatie

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Directie Dar NV Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting In onze brief aan de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp OBGZ financiële situatie. BW-nummer. Programma / Programmanummer Cultuur / 9530. Portefeuillehouder H.

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp OBGZ financiële situatie. BW-nummer. Programma / Programmanummer Cultuur / 9530. Portefeuillehouder H. Openbaar Onderwerp OBGZ financiële situatie Programma / Programmanummer Cultuur / 9530 BW-nummer Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting De Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ) kende in 2009 een

Nadere informatie

Meldpunt geen stage. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp

Meldpunt geen stage. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Openbaar Onderwerp Meldpunt geen stage Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Wij vinden het van groot belang dat alle jongeren in onze gemeente de kans krijgen zich

Nadere informatie

Ingekomen stuk D12. Datum uw brief n.v.t.

Ingekomen stuk D12. Datum uw brief n.v.t. Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Ingekomen stuk D12 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008

Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008 Programma / Programmanummer Integratie & Emancipatie

Nadere informatie

Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen

Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie / 9510 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting

Nadere informatie

De brief aan de fractie van D66 vast te stellen.

De brief aan de fractie van D66 vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen D66 m.b.t. stages MBO scholieren Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting De fractie van

Nadere informatie

2. De van het rijk ontvangen bonus begeleid werken over 2011 ter hoogte van aan Breed verstrekken.

2. De van het rijk ontvangen bonus begeleid werken over 2011 ter hoogte van aan Breed verstrekken. Openbaar Onderwerp Subsidie Breed 2014 Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Het SW-bedrijf Breed voert de Wsw uit voor de gemeente Nijmegen

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk 17-10-2012) Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk 17-10-2012) Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitvoering motie 'Goedkopere energie voor lage inkomens' Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061, Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Samenwerking ICT regio Nijmegen

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Samenwerking ICT regio Nijmegen Openbaar Onderwerp Samenwerking ICT regio Nijmegen Programma / Programmanummer Facilitaire Diensten / 1043 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting Gemeenten staan de komende jaren voor nieuwe

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II Openbaar Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II Programma / Programmanummer Citymarketing & Externe betrekkingen / 1013 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting Het bestuur van

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording schriftelijke raadsvragen over toelatingsbeleid ROC Nijmegen inzake jongeren met autisme

Onderwerp Beantwoording schriftelijke raadsvragen over toelatingsbeleid ROC Nijmegen inzake jongeren met autisme Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke raadsvragen over toelatingsbeleid ROC Nijmegen inzake jongeren met autisme Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Raadsbrief social return en verdringing

Raadsbrief social return en verdringing Collegevoorstel Openbaar Onderwerp en verdringing Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 februari j.l. heeft de raad de motie Houd social return on investment ook echt

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Benoemingen in gemeenschappelijke regelingen (wethouders) BW-nummer

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Benoemingen in gemeenschappelijke regelingen (wethouders) BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Benoemingen in gemeenschappelijke regelingen (wethouders) Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen.

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen. Openbaar Onderwerp Budgetsubsidie Vluchtelingenwerk Oost Nederland 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Dit voorstel regelt de subsidieverlening

Nadere informatie

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen Openbaar Onderwerp Definitieve deelneming stichting Legal Valley Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Op 1 november 2016 hebben wij besloten om deel te nemen

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitvoering EU-richtlijn omgevingslawaai

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitvoering EU-richtlijn omgevingslawaai Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitvoering EU-richtlijn omgevingslawaai Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer BW-01056 Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting Voor de

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke raadsvragen 'Beëindigen overeenkomst VMBO-scholen en ROC Nijmegen'

Beantwoording schriftelijke raadsvragen 'Beëindigen overeenkomst VMBO-scholen en ROC Nijmegen' Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke raadsvragen 'Beëindigen overeenkomst VMBO-scholen en ROC Nijmegen' Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderwerp Reactie op brief KGO over de Wet Werken naar Vermogen (WWNV)

Onderwerp Reactie op brief KGO over de Wet Werken naar Vermogen (WWNV) Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactie op brief KGO over de Wet Werken naar Vermogen (WWNV) Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 25 mei 2011

Nadere informatie

Onderwerp Vaststellen brief aan GEM Waalsprong inzake aansluiting watersingel Citadel

Onderwerp Vaststellen brief aan GEM Waalsprong inzake aansluiting watersingel Citadel Openbaar Onderwerp Vaststellen brief aan GEM Waalsprong inzake aansluiting watersingel Citadel Programma / Programmanummer Grondbeleid / 1032 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting In

Nadere informatie

Ingekomen stuk D5. Datum uw brief N.v.t.

Ingekomen stuk D5. Datum uw brief N.v.t. Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Ingekomen stuk D5 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail

Nadere informatie

Openbaar. Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen. Alleen ter besluitvorming door het College. Conform advies Aanhouden Anders, nl.

Openbaar. Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen. Alleen ter besluitvorming door het College. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 30 juni

Nadere informatie

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken.

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken. Collegevoorstel Openbaar Embargo tot 9 juni 2015 Onderwerp Giro d Italia Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Eind juni vindt de persaankondiging

Nadere informatie

Op 3 maart 2014 heeft Breed ons op de hoogte gesteld van de voortgang van deze opdracht. Hiervan stellen wij de raad op de hoogte.

Op 3 maart 2014 heeft Breed ons op de hoogte gesteld van de voortgang van deze opdracht. Hiervan stellen wij de raad op de hoogte. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Breed en het nieuwe Werkbedrijf Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 september 2013 heeft het bestuur

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Overeenkomst inzake Algemeen Directeur Breed Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 9230 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Eind 2009 heeft het

Nadere informatie

Onderwerp Nazorg ex-gedetineerden: Subsidie casemanagement 2013 St.Moria en Reclassering Nederland / brief aan raad regionale coördinatie

Onderwerp Nazorg ex-gedetineerden: Subsidie casemanagement 2013 St.Moria en Reclassering Nederland / brief aan raad regionale coördinatie Openbaar Onderwerp Nazorg ex-gedetineerden: Subsidie casemanagement 2013 St.Moria en Reclassering Nederland / brief aan raad regionale coördinatie Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief aan de CDA-fractie aangaande de OBGZ Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting De CDA-fractie heeft ons College

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Benoemingen in gemeenschappelijke regelingen (wethouders) BW-nummer

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Benoemingen in gemeenschappelijke regelingen (wethouders) BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Benoemingen in gemeenschappelijke regelingen (wethouders) Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting

Nadere informatie

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording raadsvragen GroenLinks over leerwerkplekken bij bedrijven Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Programma Grondbeleid; Sport & Accommodaties Portefeuillehouder B. Velthuis; R. Helmer-Englebert Samenvatting Na het succesvol afronden

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief aan de fractie van Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie & Toerisme / 1041 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Een kans voor jongeren als chauffeur

Een kans voor jongeren als chauffeur SP fractie Nijmegen www.nijmegen.sp.nl Klik hier voor de reactie d.d. 22 januari 2008 van het college van B&W Postbus 9105 6500 HG Nijmegen T. 024 329 23 71 fractie@sp.nijmegen.nl I N I T I A T I E F V

Nadere informatie

Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs

Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De stichting Alliantie Voortgezet

Nadere informatie

Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs

Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De stichting Alliantie Voortgezet Onderwijs Nijmegen

Nadere informatie

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47 Portefe

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47 Portefe Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen Perspectiefnota 2013 Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting Van de Raad zijn nog

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 30 november

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Niet doorgaan verruimen vermogensnormen kwijtschelding gemeentelijke belastingen Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke raadsvragen 'Beëindiging AKA-opleiding Flex College'

Beantwoording schriftelijke raadsvragen 'Beëindiging AKA-opleiding Flex College' Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke raadsvragen 'Beëindiging AKA-opleiding Flex College' Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

Resultaten starterslening 2015

Resultaten starterslening 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Resultaten starterslening 2015 Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds 2013 informeren we de gemeenteraad actief over de resultaten

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College

Alleen ter besluitvorming door het College Openbaar Onderwerp Beëindiging Stichting Werklozencentrum Unitas Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 9410 BW-nummer Portefeuillehouder F. Tas Samenvatting Dit voorstel gaat over de beëindiging

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief stand van zaken voortijdig schoolverlaten

Raadsinformatiebrief stand van zaken voortijdig schoolverlaten Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Raadsinformatiebrief stand van zaken voortijdig schoolverlaten Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting We hebben met de gemeenteraad

Nadere informatie

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen.

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen. Openbaar Onderwerp geen stage Programma BW-nummer Onderwijs Portefeuillehouder R.D. Helmer-Englebert Samenvatting In mei van dit jaar hebben wij de gemeenteraad Nijmegen via een raadsinformatiebrief een

Nadere informatie

Onttrekking middelen aan het gemeentefonds voor de organisatie van het referendum van 6 april 2016

Onttrekking middelen aan het gemeentefonds voor de organisatie van het referendum van 6 april 2016 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Onttrekking middelen aan het gemeentefonds voor de organisatie van het referendum van 6 april Programma Dienstverlening & Burgerzaken Portefeuillehouder H.M.F. Bruls

Nadere informatie

Openbaar. Bijstandsontwikkeling 1e helft Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Bijstandsontwikkeling 1e helft Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Bijstandsontwikkeling 1e helft 2014 Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Met bijgevoegde brief informeren wij de

Nadere informatie

Afwijzing subsidie aan Nijmegen1

Afwijzing subsidie aan Nijmegen1 Openbaar Onderwerp Afwijzing subsidie aan Nijmegen1 Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In juni van dit jaar, hebben wij de raad geïnformeerd

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Invoering mini afvalzak van 25 liter per 1-1-2013. Programma / Programmanummer Openbare Ruimte / 1062 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In Nijmegen scheiden we afval

Nadere informatie

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Tijdens de kamerronde

Nadere informatie

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L110/07. Datum uw brief nvt

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L110/07. Datum uw brief nvt Ingekomen stuk D3 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Resultaten starterslening

Resultaten starterslening Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Resultaten starterslening Programma / Programmanummer Wonen / 1021 Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting Oktober 2012 zijn de voorwaarden voor de Nijmeegse

Nadere informatie

Datum uw brief N.v.t.

Datum uw brief N.v.t. Directie Inwoners Ingekomen stuk D9 (PA 13 februari 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax

Nadere informatie

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 4 februari 2014

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Raadvoorstel ivm begrotingswijziging vanwege uitbetaling schadevergoeding

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Raadvoorstel ivm begrotingswijziging vanwege uitbetaling schadevergoeding Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Raadvoorstel ivm begrotingswijziging vanwege uitbetaling schadevergoeding Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 131 BW-nummer BW-165 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Openbaar. Schriftelijke vragen, conform art. 39, betreffende vacaturecafés

Openbaar. Schriftelijke vragen, conform art. 39, betreffende vacaturecafés Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen, conform art. 39, betreffende vacaturecafés Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In een ingezonden

Nadere informatie

Vaststellen raadsbrief Toezegging uit de Kamerronde van 11 juni 2014 (Voorjaarsnota 2014)

Vaststellen raadsbrief Toezegging uit de Kamerronde van 11 juni 2014 (Voorjaarsnota 2014) Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen raadsbrief Toezegging uit de Kamerronde van 11 juni 2014 (Voorjaarsnota 2014) Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen Groen Links over het Cultuurfonds Rijk van Nijmegen Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 30 september 2009 / 159/2009. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 30 september 2009 / 159/2009. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 30 september 2009 / 159/2009 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Wsw-financiën opnemen in de begroting Programma / Programmanummer Werk &

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen D66 over dagopvang ouderen Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De fractie van D66

Nadere informatie

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief Openbaar Onderwerp Deelname Stichting RvN@ Programma BW-nummer Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Met onze deelname in de Stichting Rijk van Nijmegen (RvN@) willen we samen met

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Evaluatie inkoop/aanbesteding parkeerautomaten Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting Per 1 januari

Nadere informatie

Convenant studeren vluchtelingen in het hoger onderwijs

Convenant studeren vluchtelingen in het hoger onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Convenant studeren vluchtelingen in het hoger onderwijs Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir en R. Helmer-Englebert Samenvatting Met dit voorstel

Nadere informatie

Brief BUIG oktober 2015

Brief BUIG oktober 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief BUIG oktober 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Het voorlopige BUIG-budget voor 2016 is bekend gemaakt, net als

Nadere informatie

Openbaar. Verdeelmodel BUIG. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp

Openbaar. Verdeelmodel BUIG. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verdeelmodel BUIG Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Met bijgevoegde brief informeren wij de raad over de stand van zaken

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D5 (PA 19 september 2012) Beleidsrealisatie & verantwoording. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D5 (PA 19 september 2012) Beleidsrealisatie & verantwoording. Datum uw brief Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D5 (PA 19 september 2012) Beleidsrealisatie & verantwoording Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024)

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Openbaar Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting In het

Nadere informatie

Advies OR inzake Werkbedrijf

Advies OR inzake Werkbedrijf Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Advies OR inzake Werkbedrijf Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De Ondernemingsraad heeft geadviseerd

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Belastingsamenwerking. BW-nummer

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Belastingsamenwerking. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Belastingsamenwerking Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting De PvdA fractie heeft de toezegging dat

Nadere informatie

Onderwerp Reisdocumenten voor Nederlanders die in het buitenland wonen

Onderwerp Reisdocumenten voor Nederlanders die in het buitenland wonen Openbaar Onderwerp Reisdocumenten voor Nederlanders die in het buitenland wonen Programma / Programmanummer Dienstverlening & Burgerzaken / 1011 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting Sinds

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Subsidieverlening project School's cool en Coachproject Nijmegen 2014 tot en met 2016 Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk zsm) Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk zsm) Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen van de fractie van de SP omtrent het voormalige Weeshuis op de Hessenberg Programma / Programmanummer Grondbeleid / 1032 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen 'Vergunninghouders begeleiden naar betaald werk'

Beantwoording schriftelijke vragen 'Vergunninghouders begeleiden naar betaald werk' Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen 'Vergunninghouders begeleiden naar betaald werk' Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Op

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Schriftelijke vragen vervangen fietspadtegels.

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Schriftelijke vragen vervangen fietspadtegels. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen vervangen fietspadtegels Programma / Programmanummer Openbare Ruimte / 1062 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De Nijmeegse Fractie

Nadere informatie

antwoordbrief schriftelijke vragen CDA brandbrief Mesdagstraat Uitnodiging bewonersbrief

antwoordbrief schriftelijke vragen CDA brandbrief Mesdagstraat Uitnodiging bewonersbrief Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoordbrief schriftelijke vragen CDA over brandbrief Mesdagstraat Programma / Programmanummer Openbare Ruimte / 1062 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De CDA

Nadere informatie

Onderwerp beantwoording schriftelijke vragen PvdA mbt motie 'Stop de algehele vacaturestop' Registratienummer

Onderwerp beantwoording schriftelijke vragen PvdA mbt motie 'Stop de algehele vacaturestop' Registratienummer Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp beantwoording schriftelijke vragen PvdA mbt motie 'Stop de algehele vacaturestop' Registratienummer 3.23634 Portefeuillehouder mevr. H.T.M. Scholten Korte inhoud

Nadere informatie

Openbaar. Brief aan Kamer over BUIG. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Inkomen & Armoedebestrijding

Openbaar. Brief aan Kamer over BUIG. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Inkomen & Armoedebestrijding Openbaar Onderwerp Brief aan Kamer over BUIG Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Het voorstel is om een brief te schrijven aan de Tweede Kamer, om Kamerleden

Nadere informatie

Voortgangsbrief beleidskader Onderwijs 0 tot 12 jaar

Voortgangsbrief beleidskader Onderwijs 0 tot 12 jaar Openbaar Onderwerp Voortgangsbrief beleidskader Onderwijs 0 tot 12 jaar Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Met dit voorstel stellen we de raadsbrief vast

Nadere informatie

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad.

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Openbaar Onderwerp Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De afgelopen jaren zijn er verschillende generieke

Nadere informatie

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen.

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Versnelling (tijdelijke) sociale woningbouw Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Het onderzoek naar de kansen voor versnelde tijdelijke

Nadere informatie

Openbaar. Decentralisatie-uitkering Invoeringskosten Jeugdzorg

Openbaar. Decentralisatie-uitkering Invoeringskosten Jeugdzorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Decentralisatie-uitkering Invoeringskosten Jeugdzorg Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidsplanning cultuurhistorie. BW-nummer -

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidsplanning cultuurhistorie. BW-nummer - Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beleidsplanning cultuurhistorie Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 1031 BW-nummer - Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting Een aantal veranderingen

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen van de D66-fractie over de experimenten Participatiewet. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen.

Beantwoording schriftelijke vragen van de D66-fractie over de experimenten Participatiewet. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van de D66-fractie over de experimenten Participatiewet Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Brief Stadspartij Nijmegen Nu! inzake tunnel Stadhuis.

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Brief Stadspartij Nijmegen Nu! inzake tunnel Stadhuis. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief Stadspartij Nijmegen Nu! inzake tunnel Stadhuis Programma / Programmanummer Facilitaire diensten / 1043 BW-nummer Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting In de

Nadere informatie

Aanwijzing woningmarktregio

Aanwijzing woningmarktregio Openbaar Onderwerp Aanwijzing woningmarktregio Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In het kader van de nieuwe Woningwet is het de bedoeling dat de schaal van een woningcorporatie

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen, conform art.39, over perikelen bij N1

Beantwoording schriftelijke vragen, conform art.39, over perikelen bij N1 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen, conform art.39, over perikelen bij N1 Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting Door de

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wensen en bedenkingen bilaterale prestatieovereenkomsten woningcorporaties Programma / Programmanummer Wonen / 1021 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Subsidie voor Stichting Leergeld ten behoeve van verstrekken bijdrage schoolkosten uit Kinderfonds Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir

Nadere informatie

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Openbaar Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014

Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014 Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014 Aanpak jeugdwerkloosheid In een brief van 5 maart jl. hebben de Ministeries van SZW en OCW aangegeven dat zij een

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen over de Opleidingswinkel Salus

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen over de Opleidingswinkel Salus Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen over de Opleidingswinkel Salus Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De SP en

Nadere informatie

Aanpassen begroting Zorg en Welzijn

Aanpassen begroting Zorg en Welzijn Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Aanpassen begroting Zorg en Welzijn Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met dit voorstel leggen wij een begrotingswijziging

Nadere informatie

CONVENANT REGIONALE AANPAK VOORKOMEN EN BESTRIJDEN JEUGDWERKLOOSHEID 2009-2011

CONVENANT REGIONALE AANPAK VOORKOMEN EN BESTRIJDEN JEUGDWERKLOOSHEID 2009-2011 CONVENANT REGIONALE AANPAK VOORKOMEN EN BESTRIJDEN JEUGDWERKLOOSHEID 2009-2011 Partijen, DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID,mevrouw J. Klijnsma, handelend als vertegenwoordiger van

Nadere informatie

Onderwerp Subsidieaanvraag Alliantie VO inzake afbouw gesubsidieerde banen

Onderwerp Subsidieaanvraag Alliantie VO inzake afbouw gesubsidieerde banen Openbaar Onderwerp Subsidieaanvraag Alliantie VO inzake afbouw gesubsidieerde banen Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer BW-01273 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In het

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de raad een brief te sturen met daarin een overzicht van de bijstandsontwikkeling in 2015.

Voorgesteld wordt de raad een brief te sturen met daarin een overzicht van de bijstandsontwikkeling in 2015. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Jaarbrief bijstandsontwikkeling 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Voorgesteld wordt de raad een brief te

Nadere informatie

Onderwerp Motie "Investeren in cultuurhistorie is investeren in de economie"

Onderwerp Motie Investeren in cultuurhistorie is investeren in de economie Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Motie "Investeren in cultuurhistorie is investeren in de economie" Programma / Programmanummer Ruimte & Bouwen / 9210 BW-nummer Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting

Nadere informatie

Nieuwe wethouder: portefeuilleverdeling, waarneming burgemeester, onderlinge vervanging wethouders en benoeming GR

Nieuwe wethouder: portefeuilleverdeling, waarneming burgemeester, onderlinge vervanging wethouders en benoeming GR Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Nieuwe wethouder: portefeuilleverdeling, waarneming burgemeester, onderlinge vervanging wethouders en benoeming GR Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008. Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008. Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008 Onderwerp Subsidie budgetbeheer en woonbegeleiding tienermoeders 2008 Programma

Nadere informatie