LANDMETEN. Bouwkundige pijler

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LANDMETEN. Bouwkundige pijler"

Transcriptie

1 LANDMETEN Bouwkundige pijler Bouwconstructies en bouwmaterialen Je ontdekt hoe de structuur van een gebouw in elkaar zit. Zoals dat ook op de werf gebeurt, wordt begonnen bij de funderingen, waarna het gebouw geleidelijk aan verder wordt opgetrokken tot en met de dakbedekking. De ruwbouw wordt wind- en waterdicht afgewerkt. Er wordt ook dieper ingegaan op de verschillende materialen en constructiemethodes die hierbij geregeld worden gebruikt. CAD en bouwinitiatie Via een reeks voorbeelden wordt aangeleerd hoe je een bouwplan kan lezen en er de relevante informatie kan uithalen. Je maakt gebruik van een courant tekenprogramma om een fictief bouwaanvraagdossier uit te werken. Zo geraak je zowel vertrouwd met het tekenprogramma als met de opbouw van een woning. Tijdens georganiseerde uitstappen bezoek je werven en bouwbeurzen, maak je kennis met productieprocessen van bouwmaterialen en kan de praktijk aan de theorie worden getoetst. Afwerking Eens de ruwbouw er staat, moet het gebouw natuurlijk ook nog worden afgewerkt. Je ontdekt de verschillende materialen die hiervoor worden gebruikt en hun toepassingen. Ook materialen en technieken die nu niet meer toegepast worden maar nog wel courant worden aangetroffen in gebouwen komen aan bod. Een belangrijke nadruk ligt op het herkennen van de verschillende afwerkingsmaterialen en -technieken en het gebruik van de juiste terminologie. Technische uitrusting Op welke manieren wordt er warm water geproduceerd en hoe geraakt het tot bij de kraan? Waar gaat het afvalwater naartoe? Hoe wordt ervoor gezorgd dat elektrocutiegevaar tot het minimum wordt beperkt? Hoe wordt de woning van warmte voorzien? Wat met verse lucht? Zijn er ook brandvoorschriften? Op deze en nog veel meer vragen met betrekking tot de technische uitrusting van een gebouw krijg je hier een antwoord. Bouwfysica Vocht, warmte en geluid worden getransporteerd doorheen de woning. We bekijken hoe dit gebeurt, wat eventueel de problemen zijn die hierbij de kop opsteken en wat eraan kan worden gedaan. Plaatsbeschrijvingen en schattingen Het opmaken van een plaatsbeschrijving en een schatting zijn twee belangrijke taken zowel voor een vastgoedmakelaar als voor een landmeter-expert. Om die correct uit te voeren heb je een goede bouwkundige basis nodig. Bij schattingen worden bouwgronden, residentiële panden en bedrijfsmatig vastgoed gewaardeerd. Ook de overname van gemene muren komt aan bod.

2 Juridische pijler Vastgoedrecht Vastgoedrecht omvat alle rechtsregels die te maken hebben met het verwerven, bezitten, gebruiken, ontwikkelen, beheren en overdragen van onroerend goed. Vastgoedrecht is een bijzonder functioneel pakket: meerdere rechtstakken worden erin samengebracht en bestudeerd in hun onderlinge samenhang. Je krijgt een stevige en grondige juridische basis, zodat je voorbereid bent op alle cursussen waarin vastgoedtransacties aan bod komen. Er gaat veel aandacht naar het opzoeken van rechtsregels in het vastgoedwetboek en in gespecialiseerde databanken. Ruimtelijke ordening Als gevolg van de schaarste aan ruimte in Vlaanderen wint ruimtelijke ordening steeds meer aan belang. Kennis van die regels is essentieel om er behoorlijk mee om te gaan als vastgoedprofessional. Waarom ruimtelijke ordening? Wat met planning? Welke vergunningen zijn noodzakelijk? Wat bij overtredingen en zonevreemdheid? Dit zijn een aantal kernvragen waarrond gewerkt wordt en die je een uitgebreid pakket praktische informatie over de materie bezorgen. Aan de hand van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening word je wegwijs gemaakt in deze steeds veranderende regels. Notariaat Een vastgoedprofessional zal bij heel wat vastgoedoperaties geconfronteerd worden met een notaris. Een grondig inzicht in de rol en de aansprakelijkheid van de notaris is van groot belang. Het moet leiden tot een goede synergie tussen deze twee actoren. De wettelijke verplichtingen en de samenwerking tussen beiden bij de totstandkoming van een koop-verkoop van een onroerend goed of bij een openbare verkoop worden stap voor stap overlopen. Ook de vormvereisten en de inhoud van een authentieke akte worden aan de hand van voorbeelden verduidelijkt. Kadaster Het Belgische kadaster houdt zich voornamelijk bezig met de identificatie van onroerende goederen en hun eigenaars met het oog op het belasten ervan. Dat het kadaster hierdoor waardevolle informatie bevat voor makelaars en landmeters spreekt voor zich. Hoe men deze informatie verzamelt, bewaart en up-to-date houdt én hoe jij daarvan gebruik kan maken als professional, kom je te weten in deze cursus. We bekijken samen hoe het kadastraal inkomen tot stand komt en hoe je precies wordt belast op je onroerende eigendom(men). Zakenrecht Onze zakelijke rechten - eigendomsrecht, vruchtgebruik, recht van opstal, erfpacht en erfdienstbaarheden - worden hier grondig onder de loep genomen. Natuurlijk mag daarbij de indeling van de onroerende goederen niet ontbreken. De schaarste aan woonruimte op onze vastgoedmarkt en de steeds stijgende vastgoedprijzen maken dat creatief omgaan met onze zakelijke rechten en zoeken naar nieuwe woonvormen meer dan ooit aan de orde zijn. Het dichter bij elkaar wonen heeft op zijn beurt dan weer gevolgen, meer bepaald op het vlak van burenhinder. Ook dat onderwerp zal uitvoerig worden behandeld.

3 Huurwetgeving Huren en verhuren van onroerende goederen zijn activiteiten die eveneens behoren tot het takenpakket van de vastgoedprofessional. Om een huurcontract te kunnen opmaken en analyseren is een grondige kennis van de verschillende huurregimes (gemene huur, woninghuur, handelshuur en landpacht) van groot belang. Uiteraard hoort de vastgoedprofessional op de hoogte te zijn van de woningkwaliteitsnormen waaraan huurpanden moeten voldoen. Aan de hand van het vastgoedwetboek word je wegwijs gemaakt in alle reglementeringen die op de huurmarkt van toepassing zijn. Bodemwetgeving en administratief recht Bij een verkoop van gronden is een correcte toepassing van het bodemdecreet essentieel. Wat is een risicogrond? Welke stappen moeten doorlopen worden om te kunnen overgaan tot bodemsanering? Het begrip overdracht van gronden en de verplichtingen die ermee samengaan, komen uitvoerig aan bod. Ook het belang van het bodemattest en hoe het te interpreteren wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Ten slotte krijgt de wetgeving m.b.t. natuurbehoud, voorkooprechten, grond- en pandenbeleid een bijzondere plaats in dit pakket. Pijler landmeten Wetenschappelijke ondersteuning topografie De landmeter meet hoeken, afstanden en hoogteverschillen om daarmee bijvoorbeeld een coördinaat van een onbekend punt, de oppervlakte van een terrein of het volume van het grondverzet te berekenen. Na de opmeting op het terrein volgt de verwerking van de meetresultaten. In wetenschappelijke ondersteuning topografie1 en 2 krijg je de vereiste wiskundige ondersteuning om problemen in andere opleidingsonderdelen op te lossen. Topometrie en instrumentenleer Vandaag kan een landmeter kiezen uit een enorm aanbod van de meest diverse toestellen en meettechnieken. In topometrie en instrumentenleer1, 3, 4 en 5 onderzoeken we welke toestellen op de markt het meest geschikt zijn voor verschillende specifieke werkzaamheden. We bekijken hun gebruik, werking en gebreken en gaan na op welke manier metingen het best worden uitgevoerd. Topocad De tijd dat plannen op papier getekend werden is voorbij. De hedendaagse landmeter kan niet meer zonder een degelijk digitaal tekenprogramma. In de cursussen topocad2, 4 en 5 leer je werken met twee landmeetkundige softwareprogramma's. Landmeetpraktijk Terwijl in topometrie en instrumentenleer de theorie rond het uitvoeren van metingen wordt uitgelegd, gaan we in landmeetpraktijk zelf aan de slag: gedurende vier semesters trekken we drie uur per week de buitenlucht in. In kleine groepen leer je op het terrein metingen te realiseren met moderne toestellen.

4 Wegenbouw Het aanleggen of vernieuwen van een weg zou niet mogelijk zijn zonder tussenkomst van een landmeter. Vanaf de ontwikkelingsfase het opmeten van de bestaande toestand en het opmaken van het wegontwerp - tot de uitvoeringsfase het uitzetten van de wegassen en profielen - zal de landmeter een rol te vervullen hebben. Hij kan zo bijvoorbeeld deelnemen aan de wegrealisatie als ontwerper of als werfleider. In elk geval is een degelijke kennis van wegopbouw en alle randvoorzieningen noodzakelijk. Wegenontwerp en rioleringen Een degelijk wegontwerp houdt rekening met verschillende omgevingsfactoren. Het grondplan en de dwars- en lengteprofielen dienen te voldoen aan verkeerstechnische eisen en normeringen. Niet alleen aan de geometrische kenmerken van de weg, maar ook aan de afvoer en opvang van afvalwater en hemelwater wordt aandacht besteed. De talrijke overstromingen van de laatste jaren, bewijzen dat een goede waterhuishouding onontbeerlijk is en dat bijkomende buffer of infiltratievoorzieningen noodzakelijk zijn. De theorie wordt gekoppeld aan praktische software die de landmeter ondersteunt bij het uitwerken van zijn wegontwerpen. Vereffeningsleer Missen is menselijk: we kunnen allen fouten maken. Ook de meest gesofisticeerde toestellen meten niet altijd helemaal nauwkeurig. Hoe accuraat we ook trachten te werken, het eindresultaat zal steeds een aantal kleine fouten bevatten. Via vereffening gaan we die verdelen over de gehele meting. GIS Heb je al eens de weg gezocht met "Mappy"? Heb je al eens een route uitgestippeld op de fietsknooppuntenwebsite? Als je "ja" antwoordde op één van deze twee vragen, dan heb je - misschien onbewust - gebruik gemaakt van een GIS-systeem. Geografische InformatieSystemen bieden een eenvoudige manier om digitaal informatie uit kaarten te halen. Verkavelingsontwerpen Een goed verkavelingsontwerp tracht de eisen van de betrokken partijen met elkaar te verzoenen. Een eigenaar/verkavelaar van de grond, wil meestal een zo groot mogelijke opbrengst. Een landmeter/ontwerper wenst een esthetisch verantwoorde verkaveling. De overheid (stedenbouw, openbare werken, milieudienst, jeugddienst, brandweer...) van de betreffende stad of gemeente legt mogelijk een eisenpakket op waarmee de ontwerper rekening moet houden. Aan de hand van een concreet uit te werken dossier leer je hoe een verkavelingsontwerp op te maken en aan welke vormvereisten een verkavelingsaanvraag moet voldoen. Cartografie en fotogrammetrie Wie lid was van een jeugdvereniging, ooit aan een dropping deelnam of gewoon houdt van een stevige wandeling met een kaart in de hand, heeft waarschijnlijk al eens gebruik gemaakt van een topografische kaart om de weg uit te stippelen. In dit olod zien we hoe deze kaarten worden gemaakt.

5 Bemiddeling en anderstalige vakterminologie Goed communiceren is essentieel voor een landmeter wanneer hij als bemiddelaar moet optreden bij een burengeschil bijvoorbeeld. Hij is vaak de eerste persoon die met een probleem geconfronteerd wordt. Ook een gezonde basiskennis van de vakterminologie in het Frans en Engels blijkt in vele situaties handig te zijn. Juridisch meten en organisatie van het beroep Het louter beheersen van de meettechnieken volstaat niet om een kwaliteitsvolle opmeting te kunnen uitvoeren. Minstens even belangrijk als het opmeten zelf is de juiste juridische interpretatie van de meting. Waar ligt precies de grens tussen twee percelen? Is het eigendom belast met een erfdienstbaarheid? Hoe verloopt een afpaling? Wie beheert het openbaar domein? Deze en veel meer vragen krijgen een antwoord in deel 1 van dit pakket. Deel 2 omvat het wettelijke kader waarin het beroep van landmeter-expert wordt uitgeoefend en de geldende plichtenleer. Starten als ondernemer Met het diploma bachelor in het vastgoed, optie landmeten, krijg je toegang tot het beroep van landmeter-expert. Je mag dus zelfstandig een kantoor oprichten en het beroep uitoefenen. Daarbij komt sociale wetgeving, een boekhouding en op termijn eventueel personeel kijken. De cursus starten als ondernemer heeft tot doel je wat basiskennis van deze materie mee te geven. Interdisciplinaire pijler Rapporteren en digitale weergave Efficiënt rapporteren is niet alleen van belang tijdens je studie, maar kan je ook later heel wat werktijd besparen. Je leert een aantal technieken en vaardigheden die nodig zijn om individueel of in teamverband rapporten te schrijven. Door praktische opdrachten scherp je je schrijfstijl aan, krijg je inzicht in de opbouw en vormvereisten van een zakelijke tekst en zet je de eerste stappen richting bachelorproef. Mondelinge vaardigheden komen aan bod in het tweede deel van de cursus. Je traint je professionele presentatietechnieken en leert een PowerPointpresentatie bewust inzetten zodat ze een meerwaarde betekent voor je verhaal. Keuzepakket In het laatste jaar kies je een item uit een lijst van mogelijkheden. Daar horen ook onderwerpen bij uit Vastgoed/Makelaardij en andere opleidingen. Zo kan je onder meer een cursus volgen die je voorbereidt op het centrale examen energiedeskundige A, kan je je in hydrografie verdiepen in het uitvoeren van metingen op het water, kan je meer te weten komen over het reilen en zeilen op een werf en over de partners bij een bouwproject in projectadministratie of kan je onderzoeken welke impact een bouwproces heeft op het leefmilieu in bouwecologie.

6 Bachelorproef De bachelorproef is een individueel werkstuk dat je inlevert in de derde trajectschijf en dat vijftien studiepunten toebedeeld krijgt. Je bent zelf volledig verantwoordelijk voor inhoud en vorm. In je bachelorproef toon je dat je in staat bent om op het eind van je opleiding een eigen werkstuk te schrijven en dat zowel theoretisch als via praktijkmateriaal te onderbouwen en mondeling toe te lichten. Je legt een vastgoedgerelateerde onderzoeksvraag naar keuze voor die goedgekeurd moet worden door de opleidingscommissie. Aan de hand van je bachelorproef probeer je op die vraag een antwoord te formuleren. Stage De stage is een echte doe-stage. Na een korte inloopperiode word je actief ingeschakeld in de beroepsomgeving en werk je voltijds mee. Je leert in alle concrete beroepssituaties efficiënt en professioneel te reageren en weet zo echt wat het beroep precies inhoudt wanneer je afstudeert. De stage geldt als een directe voorbereiding op de professionele beroepsuitoefening en vertegenwoordigt in het nieuwe programma negen studiepunten. Er werd gekozen voor één lange stage van 480 stage-uren zodat je je kan inwerken in lopende dossiers en een beter inzicht krijgt in de werking van de firma waar je stage loopt. Projecten en eindproject Bij projecten en eindproject worden praktijkgerichte vaardigheden als probleemoplossend denken en werken in team in interdisciplinaire toepassingen actief ingeoefend en getoetst. Je werkt enkele weken in groep aan een opdracht en vertrekt daarbij vanuit een concrete (eventueel fictieve) situatie en probleemstelling. In het eindproject komen verschillende kerntaken aan bod die niet altijd terug te vinden zijn bij de stage.

LANDMETEN. In volgorde van voorkomen in lessentabel/modeltraject.

LANDMETEN. In volgorde van voorkomen in lessentabel/modeltraject. LANDMETEN In volgorde van voorkomen in lessentabel/modeltraject. Bouwconstructies en bouwmaterialen Je ontdekt hoe de structuur van een gebouw in elkaar zit. Zoals dat ook op de werf gebeurt, begint de

Nadere informatie

Bouwkundige pijler. Professionele Bachelor Vastgoed: landmeten en makelaardij

Bouwkundige pijler. Professionele Bachelor Vastgoed: landmeten en makelaardij Professionele Bachelor Vastgoed: landmeten en makelaardij Bouwkundige pijler Bouwconstructies en bouwmaterialen Je ontdekt hoe de structuur van een gebouw in elkaar zit. Zoals dat ook op de werf gebeurt,

Nadere informatie

VASTGOED - MAKELAARDIJ. In volgorde van voorkomen in lessentabel/modeltraject.

VASTGOED - MAKELAARDIJ. In volgorde van voorkomen in lessentabel/modeltraject. VASTGOED - MAKELAARDIJ In volgorde van voorkomen in lessentabel/modeltraject. Bouwconstructies en bouwmaterialen Je ontdekt hoe de structuur van een gebouw in elkaar zit. Zoals dat ook op de werf gebeurt,

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. 100% werkzekerheid. bachelor vastgoed. Landmeten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. 100% werkzekerheid. bachelor vastgoed. Landmeten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 100% werkzekerheid bachelor vastgoed Landmeten Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor vastgoed Landmeten Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. Knelpuntberoep 100% werkzekerheid Work & Study programma. bachelor vastgoed. Landmeten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. Knelpuntberoep 100% werkzekerheid Work & Study programma. bachelor vastgoed. Landmeten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 Knelpuntberoep 100% werkzekerheid Work & Study programma bachelor vastgoed Landmeten Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor vastgoed Landmeten Je ideale opleiding

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 KNELPUNTBEROEP 100% WERKZEKERHEID BACHELOR VASTGOED LANDMETEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 KNELPUNTBEROEP 100% WERKZEKERHEID BACHELOR VASTGOED LANDMETEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 KNELPUNTBEROEP 100% WERKZEKERHEID BACHELOR VASTGOED LANDMETEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR VASTGOED LANDMETEN * Je ideale opleiding kiezen uit het

Nadere informatie

Professionele bachelor in het vastgoed. Landmeten Makelaardij

Professionele bachelor in het vastgoed. Landmeten Makelaardij Professionele bachelor in het vastgoed Landmeten Makelaardij Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP 01/10/2013: Artesis Hogeschool (autonome hogeschool) + Plantijn Hogeschool (provinciale hogeschool)

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. Knelpuntberoep 100% werkzekerheid. bachelor vastgoed. Landmeten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. Knelpuntberoep 100% werkzekerheid. bachelor vastgoed. Landmeten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 Knelpuntberoep 100% werkzekerheid bachelor vastgoed Landmeten Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor vastgoed Landmeten Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. Knelpuntberoep 100% werkzekerheid. bachelor vastgoed. Landmeten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. Knelpuntberoep 100% werkzekerheid. bachelor vastgoed. Landmeten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2015/2016 Knelpuntberoep 100% werkzekerheid bachelor vastgoed Landmeten Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor vastgoed Landmeten Je ideale opleiding kiezen uit het ruime

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/ % WERKZEKERHEID BACHELOR VASTGOED MAKELAARDIJ ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/ % WERKZEKERHEID BACHELOR VASTGOED MAKELAARDIJ ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 100% WERKZEKERHEID BACHELOR VASTGOED MAKELAARDIJ ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR VASTGOED MAKELAARDIJ * Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod

Nadere informatie

Academiejaar 2016/ % werkzekerheid. bachelor vastgoed. Makelaardij. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/ % werkzekerheid. bachelor vastgoed. Makelaardij. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 100% werkzekerheid bachelor vastgoed Makelaardij Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor vastgoed Makelaardij Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. 100% werkzekerheid. bachelor vastgoed. Makelaardij. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. 100% werkzekerheid. bachelor vastgoed. Makelaardij. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 100% werkzekerheid bachelor vastgoed Makelaardij Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor vastgoed Makelaardij Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Opleiding BO IT 007 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 21 Inhoud 1 Opleiding... 5 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 5 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Bachelor in de bouw. Competentiematrix. X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM

Bachelor in de bouw. Competentiematrix. X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM 1 Bachelor in de bouw Competentiematrix Departement IW&T Doc. Nr. Rev. Nr. Toepassingsgebied X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM Opleiding prof. Ba EO-ICT Opleiding prof. Ba LV Het doel van de

Nadere informatie

Competentie-invullingsmatrix

Competentie-invullingsmatrix Competentie-invullingsmatrix algemene opleidingsonderdelen masterprf Master of Science in de industriële wetenschappen: landmeten Academiejaar 2015-2016 Legende: =didactische werkvormen =evaluatievormen

Nadere informatie

Modulefiche. Opleiding: Topograaf Modulenummer + Naam module: M IT G 063 - Project topograaf Datum: 1 september 2014

Modulefiche. Opleiding: Topograaf Modulenummer + Naam module: M IT G 063 - Project topograaf Datum: 1 september 2014 Modulefiche Opleiding: Topograaf Modulenummer + Naam module: M IT G 063 - Project topograaf Datum: 1 september 2014 Begincompetenties Deze module is een eindwerk en vormt dus de afsluiting van de opleiding.

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE RLLL/EXT/ADV/006bijl26 Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Opleiding Openbare Werken IT 005 (Ontwerp) Bijlage bij Vlor-advies Pagina 1 van 16 Inhoud Vlaams Ministerie

Nadere informatie

Functiebeschrijving MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B1-B3

Functiebeschrijving MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B1-B3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Graduaat Topograaf modulenaam Project Topograaf code module MIT G063 goedkeuring door aantal lestijden 160 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link:

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE RLLL/EXT/ADV/006bijl28 Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Opleiding IT 007 (Ontwerp) Bijlage bij Vlor-advies Pagina 1 van 22 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID. De meerwaarde van een project onder buren FICHE 2 GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID

GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID. De meerwaarde van een project onder buren FICHE 2 GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID FICHE 2 GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID De meerwaarde van een project onder buren Wanneer de verdiepingen van meerdere aanpalende gebouwen

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. 100% werkzekerheid. bachelor vastgoed. Makelaardij. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. 100% werkzekerheid. bachelor vastgoed. Makelaardij. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2015/2016 100% werkzekerheid bachelor vastgoed Makelaardij Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor vastgoed Makelaardij Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod

Nadere informatie

Vlaams gewest. Aard van het document. Administratieve geldboete van 500 tot 5.000. Enkel volle eigendom 5.000

Vlaams gewest. Aard van het document. Administratieve geldboete van 500 tot 5.000. Enkel volle eigendom 5.000 Overzicht Vlaams gewest Decreet houdende algemene bepalingen betreffende energiebeleid (energiedecreet) van 8 mei 2009. Belgisch Staatsblad: 07.07.2009 Van kracht sinds: 01.01.2011 Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Master in het notariaat

Master in het notariaat Master in het notariaat Faculteit Rechtsgeleerdheid Tijdens de masteropleiding in het notariaat verdiep je je in het privaatrecht in de ruimste zin, dus zowel in het burgerlijke recht als in het vennootschapsrecht,

Nadere informatie

TITEL I. Juridische gevolgen van het bodemdecreet op de overdracht van gronden. 1

TITEL I. Juridische gevolgen van het bodemdecreet op de overdracht van gronden. 1 TITEL I. Juridische gevolgen van het bodemdecreet op de overdracht van gronden. 1 Hoofdstuk 1. Inleiding.... 3 Hoofdstuk 2. Overdracht van gronden...... 7 2.1. Toepassingsgebied definities...... 9 2.1.1.

Nadere informatie

Lid van Groep Van Welden VERKOOP VERHUUR BEHEER WAARDERINGEN OVERNAMES

Lid van Groep Van Welden VERKOOP VERHUUR BEHEER WAARDERINGEN OVERNAMES VERKOOP VERHUUR BEHEER WAARDERINGEN OVERNAMES ... dé juiste keuze! is dé referentie voor vastgoed in de Vlaamse Ardennen. Het kantoor heeft een lange traditie en was één van de eerste vastgoedmakelaars

Nadere informatie

Oostrozebeke verkaveling Kriekestraat (dorp oost) Infonota

Oostrozebeke verkaveling Kriekestraat (dorp oost) Infonota Oostrozebeke verkaveling Kriekestraat (dorp oost) Infonota 2 WVI - OOSTROZEBEKE VERKAVELING KRIEKESTRAAT INFONOTA 1 Omschrijving De verkaveling, gerealiseerd in samenwerking met het gemeentebestuur van

Nadere informatie

Feitenfiche gemeentelijke verordeningen

Feitenfiche gemeentelijke verordeningen Feitenfiche gemeentelijke verordeningen November 2017 Verordeningen zijn één van de instrumenten die een overheid kan gebruiken om regels vast te leggen om een bepaald grondgebied te ordenen. Aan de hand

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Topograaf modulenaam Zakenrecht en overheidsopdrachten code module M IT 097 Geldig vanaf 01/09/2016 aantal lestijden 60 studiepunten 4 structuurschema / volgtijdelijkheid link:

Nadere informatie

ICT-coördinator Contractueel voltijds (38/38) Functiebeschrijving

ICT-coördinator Contractueel voltijds (38/38) Functiebeschrijving FUNCTIE Naam van de functie: ICT- coördinator Chef van de functie: Weddeschaal: Plaats in de organisatie: Algemeen directeur B1-B3 Dienst Secretariaat Personeel 03-410 16 40 leen.boeckmans@zandhoven.be

Nadere informatie

Voltijds deskundige (m/v) Ruimtelijke ordening -

Voltijds deskundige (m/v) Ruimtelijke ordening - De gemeente Kapellen is een dynamische gemeente van ca. 26.000 inwoners, gelegen midden in het groen. Kapellen beschikt over heel wat troeven, zowel op sportief, cultureel als sociaal vlak. Voor de verdere

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN

STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN Art. 1 - Toelichting Sedert de afschaffing van de omzendbrief van 17 juni 1970 betreffende

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure SECRETARIAAT-TALEN (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen iets

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

TE KOOP. HOEK VAN HOLLAND Zekkenstr 12 a. vp k.k

TE KOOP. HOEK VAN HOLLAND Zekkenstr 12 a. vp k.k TE KOOP HOEK VAN HOLLAND Zekkenstr 12 a vp 459.000 k.k. 0174-294652 info@rijnpoort.nl www.rijnpoort.nl Kenmerken & locatie Bouwjaar: 2005 Totale oppervlakte: 304 m² Verdiepingen: 4 Nevenactiviteiten: Wonen

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (0220) Energiedeskundige type A

BEROEPSKWALIFICATIE (0220) Energiedeskundige type A BEROEPSKWALIFICATIE (0220) Energiedeskundige type A ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 1. Globaal 1.1 TITEL Energiedeskundige type

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding medisch secretaresse/secretaris

Voltijdse dagopleiding medisch secretaresse/secretaris Voltijdse dagopleiding medisch secretaresse/secretaris Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk.

Nadere informatie

3.3 Overgangsbepaling Verslag van oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek Bodemsanering Algemeen Inhoud

3.3 Overgangsbepaling Verslag van oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek Bodemsanering Algemeen Inhoud Inhoud...5 Het Vlaamse bodemrecht... 11 Inleiding... 11 Hoofdstuk 1 Een nieuwe wet- en regelgeving?... 13 Hoofdstuk 2 Het Bodemdecreet en het Vlarebo-besluit... 15 1. Saneringsplicht... 15 1.1 Nieuwe bodemverontreiniging...

Nadere informatie

Maatschappelijk werker dienst budgetbeheer/ algemene sociale dienstverlening

Maatschappelijk werker dienst budgetbeheer/ algemene sociale dienstverlening Maatschappelijk werker dienst budgetbeheer/ algemene sociale dienstverlening 1 Actuele situatie OCMW Steenokkerzeel begeleidt al vele jaren cliënten met financiële problemen. Vaak wordt een financieel

Nadere informatie

Algemene inhoud BEROEPSREGLEMENTERING 1. Vastgoedmakelaar 3. Notaris 47. Landmeter-expert 67

Algemene inhoud BEROEPSREGLEMENTERING 1. Vastgoedmakelaar 3. Notaris 47. Landmeter-expert 67 Algemene inhoud BEROEPSREGLEMENTERING 1 Vastgoedmakelaar 3 Koninklijk besluit tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar 6 september 1993.................................................

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Dossier- en gegevensbeheerder tewerkstellingsmaatregelen sociale economie

Functiebeschrijving: Dossier- en gegevensbeheerder tewerkstellingsmaatregelen sociale economie Functiebeschrijving: Dossier- en gegevensbeheerder tewerkstellingsmaatregelen sociale economie Functiefamilie Dossier- en gegevensbeheerders Voor akkoord Naam leidinggevende Els Claeys Datum + handtekening

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED KANT. Modulaire opleiding Naaldkant AO KA 003

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED KANT. Modulaire opleiding Naaldkant AO KA 003 STUDIEGEBIED KANT Modulaire opleiding Naaldkant AO KA 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 6 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Inhoud... 3 1.1.2 Modules... 3 1.1.3 Niveau en soort

Nadere informatie

DE REGIONALISERING VAN DE HUURWETGEVING INGEVOLGE DE ZESDE STAATSHERVORMING

DE REGIONALISERING VAN DE HUURWETGEVING INGEVOLGE DE ZESDE STAATSHERVORMING DE REGIONALISERING VAN DE HUURWETGEVING INGEVOLGE DE ZESDE STAATSHERVORMING Prof. DIRK MEULEMANS Mei 2014 1 1. DE ZESDE STAATSHERVORMING - De Zesde Staatshervorming is doorgevoerd. - Een grote en ingrijpende

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-Talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen

Nadere informatie

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn?

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? Inhoudstafel Voorwoord... 1 Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? 1. Belastingen besparen?.... 5 1.1. Alle kosten van onroerende goederen in principe aftrekbaar... 5 1.1.1.

Nadere informatie

Authentieke akten Voorafgaande perceelsidentificatie

Authentieke akten Voorafgaande perceelsidentificatie Sessie 21A Authentieke akten Voorafgaande perceelsidentificatie (Precad) Trefdag Informatie Vlaanderen Gent 9 juni 2016 Rudi LOMBAERT AAPD - Administratie Opmetingen & Waarderingen Inleiding Precad KB

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL MEDE-EIGENDOM

INHOUDSTAFEL MEDE-EIGENDOM INHOUDSTAFEL MEDE-EIGENDOM 1 1. MEDE-EIGENDOM 1. Gedwongen mede-eigendom.... 4 1.1 Wettelijk kader en gemeenrechtelijke regeling van gedwongen mede-eigendom... 4 1.2 Bijzondere regeling bij appartementsrecht

Nadere informatie

PERSONEELSDIENST ADMINISTRATIEF CENTRUM ANTWERPSESTEENWEG KAPELLEN

PERSONEELSDIENST ADMINISTRATIEF CENTRUM ANTWERPSESTEENWEG KAPELLEN PERSONEELSDIENST ADMINISTRATIEF CENTRUM ANTWERPSESTEENWEG 130 2950 KAPELLEN personeel@kapellen.be FUNCTIE: VOLTIJDS (38/38) CONTRACTUEEL DESKUNDIGE RUIMTELIJKE ORDENING NIVEAU B1-B3 CONTRACT BEPAALDE DUUR

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Master of Laws in het notariaat

Master of Laws in het notariaat Master of Laws in het notariaat WERKSTUDENTEN Faculteit Rechtsgeleerdheid Tijdens de masteropleiding in het notariaat verdiep je je in het privaatrecht in de ruimste zin, dus zowel in het burgerlijke recht

Nadere informatie

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso)

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso) (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad Techniek-wetenschappen Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Logisch denken Laboratoriumwerk

Nadere informatie

Vastgoedterminologie. C Commandverklaring Compromis Confederatie van Immobiliënberoepen Conformiteitsattest

Vastgoedterminologie. C Commandverklaring Compromis Confederatie van Immobiliënberoepen Conformiteitsattest Vastgoedterminologie A Aankoopaktekosten Aankoopprijs Abattement Achterstallige huur Afficheren van de huurprijs Antidiscriminatie bij verhuur Aktekosten Authentieke akte van aankoop B Bankwaarborg Beding

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Kennisname : Bibliotheekassistent dienstleider BENAMING VAN DE FUNCTIE : NIVEAU : FUNCTIONELE LOOPBAAN : Datum : Functionaris :...

Kennisname : Bibliotheekassistent dienstleider BENAMING VAN DE FUNCTIE : NIVEAU : FUNCTIONELE LOOPBAAN : Datum : Functionaris :... BENAMING VAN DE FUNCTIE : GRAAD : NIVEAU : FUNCTIONELE LOOPBAAN : Bibliotheekassistent dienstleider Deskundige B B1-B3 AFDELING : DIENST : Bibliotheek Bibliotheek Kennisname : Datum : Functionaris :...

Nadere informatie

Openstaande functie : administratief medewerk(st)er milieu en ruimtelijke ordening

Openstaande functie : administratief medewerk(st)er milieu en ruimtelijke ordening Openstaande functie : administratief medewerk(st)er milieu en ruimtelijke ordening Titel 1.Aanwervingsvoorwaarden. A. Algemene aanwervingsvoorwaarden : Om toegelaten te kunnen worden tot de betrekking

Nadere informatie

Opleiding. Boekhouden. Code + officiële benaming van de module. C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht. Academiejaar 2015-2016.

Opleiding. Boekhouden. Code + officiële benaming van de module. C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht. Academiejaar 2015-2016. Opleiding Boekhouden Code + officiële benaming van de module C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht Academiejaar 2015-2016 Semester 1 Studieomvang 6 studiepunten Totale studietijd 120 Aantal lestijden

Nadere informatie

Uittreksel uit het vergunningenregister

Uittreksel uit het vergunningenregister datum 31 januari 2017 uw kenmerk JBesage33B ons kenmerk bijlage(n) / contactpersoon Christel Belpaeme infonot@oostende.be Uittreksel uit het vergunningenregister Voor zover ons bekend, is er 1 dossier

Nadere informatie

Bestuursmedewerker. landmeter. B1-B3 m/v contractueel voor onbepaalde duur voltijds. 1. Publicatie. 2. Functiebeschrijving. 3.

Bestuursmedewerker. landmeter. B1-B3 m/v contractueel voor onbepaalde duur voltijds. 1. Publicatie. 2. Functiebeschrijving. 3. Bestuursmedewerker landmeter B1-B3 m/v contractueel voor onbepaalde duur voltijds 1. Publicatie 2. Functiebeschrijving 3. Selectieprogramma 4. Aanbod en verloning 1. Publicatie 2. Functiebeschrijving Niveau

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO Economie-Moderne Talen Economie Moderne Talen natuurwetenschappen 2 2 Duits 3 3 Engels 3 3 Frans 4 4 economie 5 5 wiskunde 3 3 In deze studierichting wordt inzicht in het economisch gebeuren gecombineerd

Nadere informatie

Curriculum mapping als wegwijzer voor docent en opleiding

Curriculum mapping als wegwijzer voor docent en opleiding Curriculum mapping als wegwijzer voor docent en opleiding Nicole Totté Ann Pittomvils Dienst Onderwijsprofessionalisering en ondersteuning KU Leuven 14 september Samenhang Hoe helder verwoorden wat de

Nadere informatie

Deel I. Burgerlijk recht

Deel I. Burgerlijk recht Deel I. Burgerlijk recht 1. Zakenrecht................ 3 Eigendom...................... 3 Burgerlijk Wetboek (Uittreksel)........ 3 Huur.......................... 5 Burgerlijk Wetboek (Uittreksel)........

Nadere informatie

FORMULIER PREADVIES/ VOORBESPREKING

FORMULIER PREADVIES/ VOORBESPREKING FORMULIER PREADVIES/ VOORBESPREKING 1. Gegevens van de aanvrager Voorna(a)m(en) Achterna(a)m(en) Organisatie Adres Tel/GSM E-mail 2. Gegevens van het project Adres Kadastrale ligging (indien gekend) Algemene,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Organisatie & Logistiek (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT

N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S. over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT N Landmeters A05 Brussel, 29.9.2005 MH/BL/LC A D V I E S over DE GELIJKWAARDIGHEID VAN DIPLOMA'S VOOR HET BEKOMEN VAN DE TITEL VAN LANDMETER-EXPERT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen

Nadere informatie

VR MED.0200/2

VR MED.0200/2 VR 2017 1205 MED.0200/2 Omzendbrief VR 2017/xx.- Domeinbeheer: beheer en vervreemding van de nietbestemde onroerende goederen die behoren tot het domein van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest

Nadere informatie

Recht van erfpacht Opstal Natrekking

Recht van erfpacht Opstal Natrekking Recht van erfpacht Opstal Natrekking Algemeen - 1 - Gaan samenwonen, een woning kopen, een eigen zaak starten of een erfenis voorbereiden? Belangrijke stappen in uw leven waar u best op voorhand goed over

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Residentieel gelegen villa met dubbele garage en verwarmd zwembad

Residentieel gelegen villa met dubbele garage en verwarmd zwembad LICHTAART Bakenstraat 20 Residentieel gelegen villa met dubbele garage en verwarmd zwembad Carl Buyens Immobiliën bvba - Herentals Druk-, zetfouten en prijswijzigingen voorbehouden Verantwoordelijke uitgever

Nadere informatie

23070_E_0141_V_000_00

23070_E_0141_V_000_00 IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER Naam: Carl Ockerman Beroep: Notaris Adres: Lloyd Georgelaan 11 1000 Brussel Datum van aanvraag: 25 september 2015 IDENTIFICATIE VAN HET PERCEEL Gemeente: DILBEEK Postnummer:

Nadere informatie

Infobrochure Activeringsheffing 2017

Infobrochure Activeringsheffing 2017 Infobrochure Activeringsheffing 2017 Inhoud Inleiding 1. Register van onbebouwde percelen a. Wanneer is een perceel onbebouwd? b. Zijn er uitzonderingen? c. Begrip eigenaar d. Hoe wordt een onbebouwd perceel

Nadere informatie

Aanvraag van een wijziging van een verkavelingsvergunning

Aanvraag van een wijziging van een verkavelingsvergunning Aanvraag van een wijziging van een verkavelingsvergunning Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed 070426 In te vullen door de behandelende overheid ontvangstdatum Waarvoor

Nadere informatie

TE KOOP. HOEK VAN HOLLAND Zekkenstr 12 a. vp: k.k

TE KOOP. HOEK VAN HOLLAND Zekkenstr 12 a. vp: k.k TE KOOP HOEK VAN HOLLAND Zekkenstr 12 a vp: 459.000 k.k. 0174-294652 info@rijnpoort.nl www.rijnpoort.nl Kenmerken & locatie Bouwjaar: 2005 Soort: eengezinswoning Kamers: 8 Inhoud: 995 m³ Woonoppervlakte:

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (2de graad BSO, Kantoor & Verkoop) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wilt meer te

Nadere informatie

Leerdam Bergstraat 7

Leerdam Bergstraat 7 Leerdam Bergstraat 7 Email: koophuis@storygroep.nl Algemene informatie: Leerdam Bergstraat 7 Koophuisprijs: 158.500,- k.k Oplevering in overleg Leuk appartement in hartje Leerdam in het appartementencomplex

Nadere informatie

TE KOOP. WATERINGEN Ambachtsweg 64 c. vraagprijs k.k

TE KOOP. WATERINGEN Ambachtsweg 64 c. vraagprijs k.k TE KOOP WATERINGEN Ambachtsweg 64 c vraagprijs 289.000 k.k. 0174-294652 info@rijnpoort.nl www.rijnpoort.nl Kenmerken & locatie Bouwjaar: 1980 Oppervlakte bedrijfshal: 380 m² Oppervlakte terrein: 252 m²

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding. 3. Vrijstellingen van activeringsheffing. a. Hoe kan ik een vrijstelling verkrijgen? 4. Meer informatie.

INHOUD. Inleiding. 3. Vrijstellingen van activeringsheffing. a. Hoe kan ik een vrijstelling verkrijgen? 4. Meer informatie. ACTIVERINGSHEFFING INHOUD Inleiding 1. Register van onbebouwde percelen. a. Wanneer is een perceel onbebouwd? b. Zijn er uitzonderingen? C. Begrip eigenaar. d. Hoe wordt een onbebouwd perceel vastgesteld?

Nadere informatie

Functiebeschrijving Dossierbehandelaar stedenbouwkundige dossiers

Functiebeschrijving Dossierbehandelaar stedenbouwkundige dossiers Functiebeschrijving Dossierbehandelaar stedenbouwkundige dossiers Algemene informatie Functietitel Cluster Dienst Team Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Dossierbehandelaar (bestuurssecretaris)

Nadere informatie

Inhoudsopgave VI. SOCIAALRECHTELIJKE ASPECTEN INZAKE BOUW VII. FISCAALRECHTELIJKE ASPECTEN INZAKE BOUW. a. Tewerkstelling. a. BTW

Inhoudsopgave VI. SOCIAALRECHTELIJKE ASPECTEN INZAKE BOUW VII. FISCAALRECHTELIJKE ASPECTEN INZAKE BOUW. a. Tewerkstelling. a. BTW VI. SOCIAALRECHTELIJKE ASPECTEN a. Tewerkstelling Wet 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (B.S., 22 augustus 1978, err., B.S., 30 augustus 1978)............................ 1 Programmawet

Nadere informatie

Waarom onze bodem de beste bescherming verdient. OVAM, uw beleidspartner in afval en bodem

Waarom onze bodem de beste bescherming verdient. OVAM, uw beleidspartner in afval en bodem Waarom onze bodem de beste bescherming verdient. OVAM, uw beleidspartner in afval en bodem Onze bodem beschermen is onze toekomst beschermen. De bodem vervult een onschatbare rol in de voedselproductie,

Nadere informatie

een SCHOOL met een HART

een SCHOOL met een HART een SCHOOL met een HART KWALITEIT WARM NEST begeleiding van leerlingen een luisterend oor LEREN LEREN LEREN LEVEN sociale vaardigheden groei naar volwassenheid bouwen aan de toekomst zorg dragen voor iedereen

Nadere informatie

VERHAALBELASTING OP HET AANLEGGEN VAN RIOLEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013)

VERHAALBELASTING OP HET AANLEGGEN VAN RIOLEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM VERHAALBELASTING OP HET AANLEGGEN VAN RIOLEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) Artikel 1. 1. De eigendommen, gelegen langs een openbare weg, waarin

Nadere informatie

1.1. Notaris 7. 1.2. Vastgoedkantoren en makelaars 8. 1.3. Overdrager 9. 1.4. Verwerver 10 1.5. OVAM 11. 1.6. Bodemsaneringsdeskundige 12

1.1. Notaris 7. 1.2. Vastgoedkantoren en makelaars 8. 1.3. Overdrager 9. 1.4. Verwerver 10 1.5. OVAM 11. 1.6. Bodemsaneringsdeskundige 12 INHOUDSTAFEL Deel I. Regelgeving bodem en transacties met vastgoed 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 1. Wie doet wat bij een overdracht? 5 1.1. Notaris 7 1.2. Vastgoedkantoren en makelaars 8 1.3. Overdrager 9 1.4.

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding interieurinrichter

Voltijdse dagopleiding interieurinrichter Voltijdse dagopleiding interieurinrichter Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les

Nadere informatie

Geïnteresseerde eigenaars worden gevraagd hun blijken van belangstelling kenbaar te maken conform de bepalingen van onderhavige oproep.

Geïnteresseerde eigenaars worden gevraagd hun blijken van belangstelling kenbaar te maken conform de bepalingen van onderhavige oproep. PROVINCIE OOST-VLAANDEREN STAD GENT OPROEP TOT HET INDIENEN VAN BLIJKEN VAN BELANGSTELLING : TER BESCHIKKING STELLEN AAN STAD GENT VAN GRONDEN, TERREINEN OF PARKEERPLAATSEN VOOR DE REALISATIE VAN PARK

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen. Derde graad...

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen. Derde graad... Studiegebied (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad... Techniek-wetenschappen STUDIEGEBIED CHEMIE Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting...

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 14 oktober 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00791 Onderwerp: Sluiten van een verkoopovereenkomst m.b.t. het onroerend goed gelegen te Gent (Ledeberg),

Nadere informatie

HUUR & VERHUUR Optimalisatie van mijn vastgoed. Inhoudstafel

HUUR & VERHUUR Optimalisatie van mijn vastgoed. Inhoudstafel HUUR & VERHUUR Optimalisatie van mijn vastgoed Inhoudstafel 1. HUURWETGEVING GEMENE HUUR & HANDELSHUUR 1. Gemene huur...p. 4 1. Leveringsverplichting verhuurder vergunningen...p. 4 2. Bewijs van huurschade

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

BEMIDDELING IN HET APPARTEMENTSGEBOUW. Astrid CLABOTS CLABOTS Advocaten

BEMIDDELING IN HET APPARTEMENTSGEBOUW. Astrid CLABOTS CLABOTS Advocaten BEMIDDELING IN HET APPARTEMENTSGEBOUW Astrid CLABOTS CLABOTS Advocaten Algemene actualiteit Toenemend aantal appartementsgebouwen Nieuwe woonvormen (co housing, ) Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Renovatievraagstukken

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Consulent lokale economie

Functiebeschrijving. Consulent lokale economie Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL Consulent lokale economie 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE De consulent lokale economie is het aanspreekpunt voor handelaars en ondernemers en stimuleert, behartigt en

Nadere informatie

Verplichte informatie

Verplichte informatie Verplichte informatie In Vlaanderen geeft het Decreet Ruimtelijke Ordening (D.R.O.) van 18 mei 1999 de gemeenten een grotere autonomie op stedenbouwkundig vlak. Om aan dat decreet te voldoen, moeten de

Nadere informatie

PRIVE-VERKAVELING AARDGAS

PRIVE-VERKAVELING AARDGAS Goedgekeurd door Raden van Bestuur Gaselwest 23.03.2012, IMEA 20.03.2012, Imewo 23.03.2012, Intergem 22.03.2012, Iveka 20.03.2012, Iverlek 19.03.2012 en door Sectorcomité Noord Sibelgas 28.02.2012 PRIVE-VERKAVELING

Nadere informatie

Takenpakketprofiel ( )

Takenpakketprofiel ( ) Takenpakketprofiel (3-2-2017) Bemiddelaar Algemene informatie Nummer profiel Omschrijving profiel C10N Bemiddelaar Doel van de functie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven

Nadere informatie

Aanvraag van een wijziging van een verkavelingsvergunning

Aanvraag van een wijziging van een verkavelingsvergunning Aanvraag van een wijziging van een verkavelingsvergunning Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed 070426 In te vullen door de behandelende overheid ontvangstdatum Waarvoor

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

TE KOOP. NAALDWIJK Dreesplein 1. vraagprijs k.k

TE KOOP. NAALDWIJK Dreesplein 1. vraagprijs k.k TE KOOP NAALDWIJK Dreesplein 1 vraagprijs 145.000 k.k. 0174-294652 info@rijnpoort.nl www.rijnpoort.nl Kenmerken & locatie Bouwjaar: 1985 Totale oppervlakte: 81 m² Functies: Kantoor/ Winkel Horeca toegestaan:

Nadere informatie

AGIV-TREFDAG 2014. Waardebepaling onroerende goederen: landmeter-expert of makelaar onroerende goederen? door Vital Dewitz, voorzitter KBLL

AGIV-TREFDAG 2014. Waardebepaling onroerende goederen: landmeter-expert of makelaar onroerende goederen? door Vital Dewitz, voorzitter KBLL AGIV-TREFDAG 2014 Is een opmeting met bijhorend plan van een landmeter-expert anders of waardevoller dan die van een architect? Door Hans Vanroose, voorzitter KVLWV Waardebepaling onroerende goederen:

Nadere informatie