Basisdocument Werken in de stamgroep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basisdocument Werken in de stamgroep"

Transcriptie

1 Basisdocument Werken in de stamgroep 1.1 Doel Beter inspringen op de verschillen van kinderen door meer gestructureerd tijd vrij te maken voor het bieden van gerichte hulp. D.m.v. het inzetten van Blokperiode waarin drie componenten instructie, zelfstandig werken en begeleidend handelen goed naar voren komen. Een subdoel is dat kinderen zich competent voelen kwaliteiten voor elkaar in te zetten. Elk kind moet zich verantwoordelijk voelen, elk kind moet zich iemand voelen. Dit zijn belangrijke punten in de ontwikkeling van kinderen waar ook

2 deskundigen als E. Petersen, M.J. Langeveld, F.Laevers, M. Kellmer Pringle, L. Stevens voor pleiten. Hulpvragen 1.Hoe kan de werkperiode beter worden ingedeeld ter bevordering van de kwaliteit? 2. Hoe kunnen kinderen hun kwaliteiten laten zien aan elkaar en benutten ten behoeve van elkaar? 3. Hoe kan zonder veel extra tijd kinderen op 3 verschillende niveaus een duidelijk doel voor ogen laten hebben tijdens een vak als rekenen?

3 Hoofdstuk 2: theoretisch onderzoek Hoe kan de werkperiode beter worden ingedeeld ter bevordering van de kwaliteit? Het boek Jenaplan 21 geeft een duidelijke definitie van een blokperiode/werkperiode: De blokperiode is een dagelijkse periode van minimaal 60 minuten, uit te breiden tot 100 minuten waarin kinderen leren onder eigen verantwoordelijkheid hun werk te plannen, uit te voeren en te evalueren.

4 Hiertoe behoort ook het structureren van werk, zelfstandig omgaan met materialen, bewust omgaan met tijd, plannen en inschatten, duur werkzaamheden, zelfredzaamheid (waaronder uitstel van de hulpvraag), samenwerken en helpen. In de bovenbouw is WO een belangrijke ingredient voor de blokperiode maar sommige scholen maken onderscheid tussen stilwerkuur (voor activiteiten die meer concentratie vragen) en de blokperiode. Een blokperiode bestaat uit drie componenten: instructie, zelfstandig werken en begeleidend handelen.

5 Instructie Kinderen hebben het nodig dat duidelijke positieve verwachtingen worden uitgesproken die direct een impuls geven aan het gewenste gedrag. In deze instructie is het belangrijk dat kinderen prikkels krijgen om zelf over het proces na te denken. De duidelijke verwachtingen maken het mogelijk een goede evaluatie te doen met tops en tips. De tips kunnen dienen voor instructie van de volgende les. Een instructie wordt door kinderen verlaten, wanneer ze zicht hebben op wat er te doen valt. Het kan zijn dat er door kinderen een verlengde instructie gevolgd moet worden.

6 Zelfstandig werken De Rozentuin bepaalt dat hulpvragen eerst aan de tafelgroep gesteld worden en daarna pas aan de groepsleider. Na een instructie werken kinderen 10 minuten zelfstandig zonder hulp te vragen. Het begeleidend werken De Rozentuin maakt duidelijk dat een vaste looproute wordt aangehouden om de kinderen waar nodig te helpen tijdens het zelfstandig werken. Er wordt geadviseerd maximaal 25 % van de blokperiodetijd bezig te zijn met remediërende begeleiding.

7 De rest van de tijd moet aandacht gegeven worden aan het stimuleren van de onderlinge samenwerking en hulp aan elkaar, het observeren van vaste punten bij kinderen zoals werkhouding en beoordeling van het werk, afspraken maken met kinderen die moeite hebben met het zelfstandig werken. Hebben de kinderen hulp nodig laten ze dit zien d.m.v. een symbool. Stap 1

8 De theorie geeft aan dat de eerste stap is dat kinderen eerder zelfstandig aan de slag moeten en later hulp vragen zodat er duidelijkere instructies gegeven kunnen worden en niet continue gestoord wordt door vragen. Dit gebeurt door: 1.De regels van school duidelijk te maken aan de stamgroep. 2. Met de kinderen te praten over wat zij nu onder zelfstandig werk verstaan en wat zij belangrijk vinden om zelfstandig te kunnen werken.

9 2. Hoe kun je kinderen hun kwaliteiten laten zien aan elkaar en benutten ten behoeve van elkaar? Inzetten van: evaluatiekring/bespreekkring/ stamgroepvergadering. Wanneer kinderen hun kwaliteiten ten gunste van elkaar inzetten zullen ze op een goede manier samen moeten leren werken. Aandachtspunt is dan ook de kinderen te leren: - zelfverantwoordelijk te zijn. - Hun behoeften kenbaar te maken. - Zich in te leven in de ander.

10 De stamgroepvergadering is een enorm mooi middel om hier zicht op te krijgen. De kinderen kunnen zich met vragen voorbereiden op de agenda staan (bijlage) Andere acties b.v een cursus: schrijven van een verslag. Het verwoorden van het proces wordt opgenomen als taalactiviteit zodat dit geen extra tijd vraagt. In het ritmisch weekplan staat nu ook: o het presenteren van de werkvoortgang

11 o Het presenteren van het eindproduct Door het bespreken van de werkvoortgang in het ritmisch weekplan te zetten wordt de verantwoordelijkheid meer bij de kinderen zelf gelegd. Wanneer er veel werk uit hun handen is gekomen, kunnen ze dat met trots vertellen maar ook wanneer er weinig werkvoortgang is, zullen ze dit in de groep moeten verantwoorden. Een volgende stap is om ook het inleveren van de planning in het ritmisch weekplan te zetten.

12 Persoonlijke ontwikkelingspunten worden zichtbaar gemaakt zodat ook gekeken kan worden hoe sterke punten ten behoeve van elkaar ingezet kunnen worden en hoe we van elkaar kunnen leren.

13 1.Hoe kan de werkperiode beter ingedeeld worden ter bevordering van de kwaliteit? Instructie Allereerst voorbeelden van een dagschema van de twee groepen: Dagschema bovenbouw 8.30 spellingkring 9.00 werkperiode 7 e jaars : lezen 6 e jaars : Dagschema middenbouw 8.30 Leeskring 9.00 werkperiode 3 e jaars rekenen 4 e jaars rekenen v.w.t.

14 rekenen v.w.t. vrije werktijd fruit en pauze blokuur fruit en pauze blokuur kringspel naar huis Een werkperiode bevat verplichte instructies, vakken en zelf geplande taken. In ieder geval de taken die veel concentratie vragen moeten dan gedaan worden. Het moet stil in de schoolwoonkamer zijn. Er wordt alleen zacht binnen de tafelgroep hulp aangeboden.

15 VWT- vrije werktijd. Dit zijn taken waar het niet stil bij kan zijn zoals techniek, het organiseren van een verjaardagskring, samenwerkingsopdachten. - In de kring vinden de klassikale instructies plaats. De klassikale instructie bevat een duidelijke terugblik, doel van de les, uitleg en begeleide inoefening - Rekenen wordt nooit klassikaal gedaan maar per groep. - Instructie vindt plaats op de banken in de kring. Ook als kinderen alleen instructie nodig hebben worden ze uit de tafelgroep gehaald. De anderen kunnen op deze manier ongestoord blijven werken.

16 - De individuele, groeps en klassikale instructietijden zijn bekend bij kinderen. Ze moeten aan de instructie deelnemen maar kunnen deze wel eerder verlaten. De kinderen lopen af en aan naar de instructieplaats. - Kinderen van lagere groepen worden bij de instructie van de hogere groep betrokken als ze dit aankunnen. Zelfstandig werken: weektaak - Alles wordt in de weektaak geadministreerd. Tijdens de werkperiodes wordt er zelfstandig gewerkt. - Op de weektaak zijn de opdrachten door de stamgroepleider ingevuld die echt op die dag gemaakt

17 moeten worden. Het andere werk zoals tafels,schrijven etc. wordt door de kinderen zelf ingepland. - In de schriften wordt m.b.v. verschillende tekens duidelijk gemaakt wat voor soort fouten er gemaakt worden. Bij spelling is bijv. een gewone fout en * een categoriefout. - Er staan instructietijden op de weektijden. Een eenvoudig driehoekje laat zien bij welk vak welke instructie gevolg moet worden. Begeleidend werken - Wanneer bij spelling fouten verbeterd moeten worden, geeft de stamgroepleider de eerste keer aan welke woorden fout zijn. De tweede

18 keer moeten de fouten door de leerling zelf opgezocht worden. - Spelling wordt bij stamgroepleider nagekeken. - Kinderen krijgen bij dictees direct feedback. - Fouten moeten een paar keer overgeschreven worden. - Er wordt voor dictee een instapdictee afgenomen zodat de stamgroepleider weet waar de zwakke punten liggen. Hier wordt de meeste aandacht aan besteed. - Het oudere kind helpt het jongere kind. Ze krijgen dit vanaf groep 1 mee door kinderen aan maatjes te koppelen. Bij wereldoriëntatie werken de kinderen vaak in tweetallen en wordt groep 6 aan een slimme groep

19 7 of groep 8 gekoppeld. - Aan het eind van de ochtend wordt bij iedereen de weektaak geëvalueerd. Om de kinderen in staat te stellen hun werk goed te structureren en zelfstandig met materiaal om te gaan hebben ze: geplastificeerde instructiekaarten In middenbouw hangen veel stappen aan de muur. Zie bijlage voor de stappen van zelfstandig werken. Ook hangt er een wie wat waar wanneer - schema op de wand. De portfoliomap bestaat uit werk van de kinderen waar ze trots

20 op zijn. Bijv. een foutloos dictee. Het kind schrijft er een stukje over en het gaat in de portfoliomap Voor het werken in de portfoliomap zijn er instructieposters die de kinderen kunnen pakken als ze het niet weten. Achter de instructieposters liggen houten plankjes waar het werk achter gevoegd kan worden wat nog niet klaar is zodat het netjes blijft. Bij een instructieposter moet je bijv. denken aan waar hoort wat? De portfoliomap bestaat uit verschillende onderdelen: wereldoriëntatie, taal/lezen, rekenen, expressieve ontwikkeling en motorische ontwikkeling. Op de poster staat helemaal per categorie uitgewerkt waar alles opgeborgen

21 moet worden. Maar ook voor de volgorde van handelingen zijn in de middenbouw posters te vinden. Bijv. eerst schrijven dan een stuk knippen etc. Er is een klussenkaart, alle kinderen hebben een vaste taak. Dit rouleert na langere periodes van een paar maanden. Er is een verslagtrein gemaakt waarin de stapjes voor het maken van een verslag genoemd zijn. Om de kinderen goed met tijd om te leren gaan, leren ze zelf te plannen en te registreren. 2. Hoe kan ik kinderen hun kwaliteiten laten zien aan elkaar en benutten ten behoeve van elkaar?

22 Centraal punt is dat het oudere kind het jongere kind helpt. Ze krijgen dit vanaf groep 1 mee door kinderen aan maatjes te koppelen. Bij wereldoriëntatie werken de kinderen vaak in tweetallen en wordt groep 6 aan een slimme groep 7 of groep 8 gekoppeld. 3. Hoe kunnen we zonder veel extra tijd kinderen op 3 verschillende niveaus een duidelijk doel voor ogen laten hebben tijdens een vak als rekenen? Werken met het directe instructiemodel: Directe instructiemodel 1.Terugblik in instructiekring

23 2. Oriëntatie in instructiekring 3. Uitleg in instructiekring 4. Begeleide inoefening in instructiekring. 5. Zelfstandige verwerking in de tafelgroep 6. Evaluatie in de tafelgroep. 7. Terug en vooruitblik (niet altijd zichtbaar door gebrek aan tijd). Acties b.v. de instructielessen en zelfstandige werklessen niet gelijk laten lopen. In de weektaak rekenen zo inplannen dat instructie,

24 evaluatie en zelfstandig werken elkaar afwisselen. Elke dag staat er een andere groep centraal. De evaluatie van de rekenles wordt als instructie voor de komende les in gepland zodat in ieder geval een groep de volgende dag direct zelfstandig aan de slag kan. Door de blokperiode goed te organiseren: - krijgt elk kind de instructie die het nodig heeft. - kunnen kinderen na 10 minuten zelfstandig werken elkaar helpen. - kan er tijdens een vaste evaluatieronde kinderen nog hulp op maat bieden. - is er ruimte om eigen werk te evalueren. De stamgroepvergadering blijkt een mooi middel te zijn om kinderen

25 zelfverantwoordelijk te leren zijn, hun behoeften kenbaar te leren maken en zicht te krijgen op de behoeften van anderen. Kinderen krijgen op deze manier oog krijgen voor de verschillen onderling. Kinderen zullen hierdoor leren rekening te houden met elkaar, elkaars kwaliteiten benutten en kwaliteit van zichzelf inzetten voor anderen. De kwaliteit van het werk wil ik stand houden door : - duidelijke verwachtingen uit te spreken naar de kinderen met behulp van het directe instructiemodel voor reken-en taalactiviteiten. - instructies goed te organiseren door deze te verdelen en inzichtelijk

26 te maken voor kinderen. - werk zelf na te laten kijken en te verbeteren. - Spellingfouten 5 x over te laten schrijven. - Bij topondernemers evaluatie-en presentatiemomenten in te plannen. Reflectie vindt plaats door het geven van tops en tips. De blokperiode delen we als volgt in instructie - rekenen wordt vooralsnog op een vast tijdstip gemaakt omdat de kinderen hierbij de meeste hulp nodig hebben. Hulp van de leerlingen en van mij kan efficiënter ingezet worden als iedereen op het zelfde moment met rekenen bezig is.

27 Verder vraagt rekenen veel concentratie. - op het bord zet ik de instructietijden. Met rekenen zijn ze verplicht om de instructie te volgen maar mogen ze deze wel eerder verlaten. De instructie wordt voorin de kring gegeven. Het is knus en de andere kinderen aan een tafel worden nauwelijks gestoord. - Kinderen van andere groepen worden bij de instructie betrokken wanneer ze dit als extra opfrissing nodig hebben of een extra uitdaging aan kunnen (bijv. minsommen). - Evaluatiemomenten van bijv. rekenen worden direct als instructie ingezet zodat de instructietijd voor de andere groepen efficiënt benut

28 kunnen worden. Begeleidend werken - Door gebruik te maken van het directe instructiemodel maak ik tijdens de instructie gebruik van begeleidend inoefenen zodat ik hiaten er sneller uit kan halen. - Spelling wordt bij mij nagekeken en verbeterd zodat ik hulp op maat kan bieden. - Kinderen moeten eerst hulp aan elkaar vragen (zie regels van de school tijdens zelfstandig werken) zodat ik mijn hulp beter kan verdelen. - Ik probeer elke dag de weektaak te evalueren zodat ik kinderen help werk voor de andere dagen goed te

29 plannen. Dit schiet er soms nog wel bij in. - We zetten bij taal cursussen in die belangrijke zijn voor het werken met Topondernemers, zoals het schrijven van een verslag. Zelfstandig werken - De weekplanning wordt steeds weer verfijnd en verbeterd. Voor de kinderen is er overzicht wat er die dag gedaan moet worden. Verder moeten er activiteiten door hen zelf ingepland worden. - Tijdens een blokuur moet er zelfstandig gewerkt worden. Het is nog erg lastig om werk zelf in te plannen. Ik probeer de kinderen hierbij te helpen door regelmatig de

30 weektaak met hen te reflecteren. - Na een instructie mag er 10 minuten geen hulp aan elkaar gevraagd worden. - Om zo weinig mogelijk tijd kwijt te zijn met vragen die met structurering van werk te maken hebben, heb ik de zes stappen voor zelfstandig werken van de

31 Beste kinderen, Betreft: stamgroepvergadering Maandag wil ik openen met een stamgroepvergadering. In de vergadering bespreken we: - wat gaat er goed? - wat kan er beter? - hoe gaan wij ervoor zorgen dat het beter wordt? De volgende punten staan op de agenda: 1.Even bijkletsen 2. rust in de klas 3. netheid

32 4. zelfstandig werken 5. Rondvragen Omdat de vergadering niet lang mag duren, wil ik jullie vragen het bijgevoegde formulier uiterlijk vrijdag bij me in te leveren. (Als je geen rondvraag hebt, hoef je hem ook niet in te vullen.) Vriendelijke groetjes, Juf

33 Stamgroepvergadering d.d. Tegen welk punt loop jij het meest aan? Wat kan jij er zelf aan doen dat dit punt verbetert? Wat heb jij nodig van de ander om dit punt te verbeteren?

34 Rondvraag

35 Bijlage 2: zelfstandig werken Voor het zelfstandig werken heeft de stamgroepleider 6 ballonen uitgeknipt om de 6 stappen voor de kinderen te visualiseren. Omdat ik dit wel heel handig vind voor onze klas heb ik ze overgeschreven: 1.Lees je weektaak 2. Kies en pak het materiaal 3. Kijk naar het werk van de vorige keer 4. Probleem? de opdracht nog een keer lezen. vraag hulp bij de tafelgroep

36 kies een kind waarvan jij denkt dat het jou kan helpen. ga even verder met iets anders 5. Klaar? Kleur het vakje van de weektaak. Leg de spullen op de goede plaats Kies een nieuwe opdracht 6. Stel dat! Schrijft kwijt? Goed zoeken in la, kast, map, mandje. Potlood op? Pak een nieuwe. Potlood kwijt? goed zoeken, potlood lenen maar wel terugbrengen!

37

ZELFSTANDIG WERKEN OP DE. TWEEMASTER /Catamaran

ZELFSTANDIG WERKEN OP DE. TWEEMASTER /Catamaran ZELFSTANDIG WERKEN OP DE TWEEMASTER /Catamaran maart 2015 ALGEMENE DOELEN: Kinderen kunnen zelfstandig werken: zelf keuzes maken op welk tijdstip ze bepaalde werkzaamheden uitvoeren (plannen) en dan aan

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

niet apart, maar samen

niet apart, maar samen 4 Daltononderwijs op de Ieme. Het woord Ieme betekent werkbij. Werkbijen werken hard met elkaar om tot goede resultaten te komen. We willen dat onze leerlingen veel leren en met plezier naar school gaan.

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Nieuws. Dalton. Hallo Allemaal, Ouders in de klas. Dit Daltonkrantje is gemaakt met inbreng van ouders, kinderen en leerkrachten.

Nieuws. Dalton. Hallo Allemaal, Ouders in de klas. Dit Daltonkrantje is gemaakt met inbreng van ouders, kinderen en leerkrachten. Dalton Wat is Dalton? Wat doen we? -------------------------------------------------------------- Nieuws 2010-2011/1 ------------------------------------------------------------ Hallo Allemaal, Dit Daltonkrantje

Nadere informatie

Beleidsstuk Zelfstandig Werken

Beleidsstuk Zelfstandig Werken School met de Bijbel Vaartweg 5 3754 Eemdijk 033-298 14 28 email: directie@smdb-eemdijk.nl website: www.smdb-eemdijk.nl Beleidsstuk Zelfstandig Werken IHOU 1. Inleiding 2. oelstellingen 3. Organisatie

Nadere informatie

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN Afspraak 1. Maak samen met de kinderen afspraken over wat zelfstandig gedaan mag worden met betrekking tot naar de wc gaan, handen wassen, drinken, eten, de

Nadere informatie

Protocol Zelfstandig werken Bisschop Ernst.

Protocol Zelfstandig werken Bisschop Ernst. Protocol Zelfstandig werken Bisschop Ernst. Bij het zelfstandig werken op onze school zijn er 3 documenten die bij elkaar horen. Ze zijn in de bovenbouw alle 3 met elkaar verbonden om een goede doorgaande

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Checklist groep 3 4 Doorgaande lijn Daltononderwijs

Checklist groep 3 4 Doorgaande lijn Daltononderwijs 1 Hulpvraag (blokjes) Eerst je maatje om hulp vragen, dan de leerkracht Eerst je maatje om hulp vragen, dan de leerkracht Symbolen *Stoplicht. Als het stoplicht op rood staat mag je geen vragen aan de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; 2014 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK;

BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; 2014 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK; BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; 2014 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK; Inleiding: Allereerst wil ik iedereen bedanken voor het invullen van deze onderzoeken. We zijn erg blij met de uitkomsten

Nadere informatie

En, wat hebben we deze les geleerd?

En, wat hebben we deze les geleerd? Feedback Evaluatie Team 5 En, wat hebben we deze les geleerd? FEED BACK in de klas En, wat hebben we deze les geleerd? Leerkracht Marnix wijst naar het doel op het bord. De leerlingen antwoorden in koor:

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

Zelfstandige leerhouding 3 Begeleid zelfstandig leren

Zelfstandige leerhouding 3 Begeleid zelfstandig leren Zelfstandige leerhouding 3 Begeleid zelfstandig leren In dit schema is weergegeven in welke groep een bepaalde leerfunctie aan de orde komt. Er is een doorgaande lijn. 1 2 3 4 5 6 7 8 Kiezen x x x x x

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015 Even voorstellen De kinderen van groep 6A komen bij mij, Miranda van Arendonk in de klas. Ik werk sinds 2003 op De Hofstee. Daarvoor heb ik heel even in Made

Nadere informatie

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8.

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8. De spreekbeurt mei 2011. Wat is een spreekbeurt? Onder een spreekbeurt verstaan we een vertelbeurt voor de klas. De leerling leert in het openbaar voor een groep te durven spreken over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Compacten bij rekenen

Compacten bij rekenen Compacten bij rekenen Kinderen die hoog scoren op de methode toetsen en op de Citotoetsen komen in aanmerking de oefenstof te compacten. Scores van 4.4 en hoger geven een A+ score aan. Deze kinderen hebben

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Welkom 29 oktober 2015

Welkom 29 oktober 2015 Welkom 29 oktober 2015 Een dagje dalton op de Edelsteen Chantal Beeloo Doel van vanavond Wij willen inzichtelijk maken hoe een globale dag bij ons op school eruit ziet en hoe de daltonkernwaarden zichtbaar

Nadere informatie

POP Martin van der Kevie

POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 1 Datum: 18 okt 2009 Interpersoonlijk competent Overzicht wat leerlingen bezig houdt dit kun je gebruiken tijdens de les. Verder

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

Executieve functies in de klas: interventies

Executieve functies in de klas: interventies Executieve functies in de klas: interventies Door Wijnand Dekker, gezondheidszorgpsycholoog Anneke Dooyeweerd, pedagoog/coach Inleiding In de vorige nieuwsbrief omschreven we wat er wordt verstaan onder

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding De huiswerkgids 3 2. Hoe maak en leer je huiswerk? 4 3. Het leren van woorden (spelling/engels) 5 4. Het leren van topografie

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Uitwerking jenaplankernkwaliteit 1.1. Kinderen leren kwaliteiten/uitdagingen te benoemen en in te zetten, zodanig dat zij zich competent voelen.

Uitwerking jenaplankernkwaliteit 1.1. Kinderen leren kwaliteiten/uitdagingen te benoemen en in te zetten, zodanig dat zij zich competent voelen. Uitwerking jenaplankernkwaliteit 1.1. Kinderen leren kwaliteiten/uitdagingen te benoemen en in te zetten, zodanig dat zij zich competent voelen. Toelichting Om deze jenaplankernkwaliteit goed te kunnen

Nadere informatie

Daltonlijn. Verantwoordelijkheid

Daltonlijn. Verantwoordelijkheid Verantwoordelijkheid Verantwoordelijkheid eind groep 2 De planning Ik kan op de takentoren zien welke taken er zijn Ik kan plannen welke taken ik wil maken Ik kan de geplande taak uitvoeren De materialen

Nadere informatie

Zelfstandig werken op CBS Ichthus. Beleidsdocument over zelfstandig werken

Zelfstandig werken op CBS Ichthus. Beleidsdocument over zelfstandig werken Zelfstandig werken op CBS Ichthus Beleidsdocument over zelfstandig werken vastgesteld teamvergadering 12 feb 2013 Inleiding In de missie van CBS Ichthus is opgenomen dat we onze leerlingen willen laten

Nadere informatie

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback.

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback. Evaluatieformulier Lerarenopleiding (talen, exact, sociale vakken) Versie schoolcontactpersoon Student: Aldert Kasimier Schoolcontactpersoon: C. Vidon Opleiding: Geschiedenis Stageschool: Zernike Datum:

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep Leerlijn Leren leren CED groep 1 1. Taakaanpak Leerlijn leren leren CED groep Groep 1 a. Luistert en kijkt naar de uitleg van een opdracht in een één op één situatie b. Wijst aan waar hij moet beginnen

Nadere informatie

Middelen om reflectie te oefenen

Middelen om reflectie te oefenen Middelen om reflectie te oefenen Bril Vooraf: Tijdens: Achteraf: - Wat kan ik al? - Wat is de bedoeling? - Waar ga ik tegenaan lopen? (zal ik het afkrijgen?) - Waar moet ik allemaal aan denken? - Herhaal

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling PAPI PAPI Coachingsrapport Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling Alle rechten voorbehouden Cubiks Intellectual Property Limited 2008. De inhoud van dit document is relevant op de afnamedatum en bevat

Nadere informatie

Werkboek LEVEL BLOK NAAM GROEP

Werkboek LEVEL BLOK NAAM GROEP Werkboek LEVEL BLOK NAAM GROEP Dit leerlingwerkboek is een onderdeel van Levelwerk, een uitgave van Eduforce. Auteur: Jan Kuipers Vormgeving: Eduforce Druk: Cedin Eduforce 2014 Uitgeverij Eduforce Lavendelheide

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

HET RITMISCH WEEKPLAN in de Rozentuin

HET RITMISCH WEEKPLAN in de Rozentuin HET RITMISCH WEEKPLAN in de Rozentuin De schoolleider aan het woord We hebben al weer lang geleden de overgang gemaakt van een strak en weinig flexibel rooster naar een ritmisch weekplan. De daarin aangegeven

Nadere informatie

Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8. instructie aan de. doen.

Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8. instructie aan de. doen. Instructie Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 Op de maandag in Eerst klassikale Eerst klassikale De kinderen zien op De kinderen zien op

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

kt! 2 Leren lezen en spellen, een aanpak periode in groep 3 en de hogere

kt! 2 Leren lezen en spellen, een aanpak periode in groep 3 en de hogere Leren lezen en spellen, een aanpak kt! 2 In het vorige artikel- Instructie werkt! (r), opgenomen in Praxis~ bulletin, nummer 7 - zijn een " aantal algemene tips beschreven én speciale tips voor de klankzuiuere

Nadere informatie

Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016

Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016 Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016 Cursusdoelen 1. De student heeft kennis van getalfuncties, inzicht in de telrij, (structuur van) getallen en getalrelaties

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht,

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht, LESBRIEF POEZIE OVER DE POST Beste leerkracht, In deze lesbrief staan de lesopbouw, tips en aanvullende informatie om met de woorden die per post zijn opgestuurd aan de slag te gaan met de leerlingen.

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak.

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. 2 juli 2014 KBS De Hoeksteen 11QH Olmendreef 100 3137 CR Vlaardingen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Hoe maak

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst

Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst Basisschool De Leerlingst Postbus 4052 6080 AB Haelen 0475-300989 info@deleerlingst.nl Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst Inhoud: 1. Waarom geven wij huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen

Nadere informatie

Beleidsnotitie Zelfstandig werken OBS DE BOUWSTEEN

Beleidsnotitie Zelfstandig werken OBS DE BOUWSTEEN Beleidsnotitie Zelfstandig werken OBS DE BOUWSTEEN zelfstandig werken Pagina 1 Wat is zelfstandig werken: Het principe zelfstandig werken houdt in dat de kinderen enige tijd leerstof op hun eigen niveau

Nadere informatie

Jenaplanschool Lindekring. brengt de wereld dichterbij. Liesmortel 19, 5435 XH St.Agatha. 0485-311611 info@lindekring.nl www.lindekring.

Jenaplanschool Lindekring. brengt de wereld dichterbij. Liesmortel 19, 5435 XH St.Agatha. 0485-311611 info@lindekring.nl www.lindekring. Liesmortel 19, 5435 XH St.Agatha. 0485-311611 info@lindekring.nl www.lindekring.nl In het kleine dorp St.Agatha vindt u een school van de toekomst. Jenaplanschool Lindekring brengt de wereld dichterbij

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

PLG Leerkrachten middenbouw. maart PLG Leerkrachten (2) Agenda. Introductie. De toetsanalyse en vervolgstappen centraal

PLG Leerkrachten middenbouw. maart PLG Leerkrachten (2) Agenda. Introductie. De toetsanalyse en vervolgstappen centraal PLG Leerkrachten (2) PLG Leerkrachten middenbouw maart 2011 vs 1.0 100422 Agenda 1. Introductie 2. De toetsanalyse en vervolgstappen centraal 1.1: 1.2: 1.3: 1.4: Programma en doelen schooljaar 2010-2011

Nadere informatie

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

6.15.4.4 Relatie met basisactiviteiten. 6.15.4.6 Een pedagogische situatie rondom bewegingsonderwijs

6.15.4.4 Relatie met basisactiviteiten. 6.15.4.6 Een pedagogische situatie rondom bewegingsonderwijs Bewegingsonderwijs Jaap Meijer Inhoudsopgave 6.15.1 Samenvatting 6.15.2 Hoe te gebruiken 6.15.3 Achtergronden 6.15.4 Praktische uitwerkingen 6.15.4.1 Relatie met groepering 6.15.4.2 Relatie met ruimte

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. NR. 18 donderdag 14 januari 2016

NIEUWSBRIEF. NR. 18 donderdag 14 januari 2016 NR. 18 donderdag 14 januari 2016 Kind op maandag: Ik ben dichtbij Matteüs 4:18-22; 4:23-25; 5:1-12 Jezus loopt langs het water en roept de vissers om met hem mee te gaan. Jezus komt dichtbij de mensen,

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Werken met de weektaak

Werken met de weektaak Werken met de weektaak Bij het opstarten van de week wordt de week bekeken, een aandachtspunt gekozen en de doelen voor besproken. Ook de klaar-opdrachten worden toegelicht. De kinderen mogen werken in

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID september 2013 Huygens College Kernuur NAAM JAAR KLAS VAK PROJECT TITEL Leesles Muziek Engels Dans Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de Powerpoint 7 Instructie voor het gebruik

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Tessenderlandt. Puberbrein als innovatiekans. Project puberbrein Kompas

Tessenderlandt. Puberbrein als innovatiekans. Project puberbrein Kompas Tessenderlandt Puberbrein als innovatiekans Project puberbrein Kompas Product presentatie Kompas Van PSL naar activerend onderwijs. Kompas heeft in de loop der jaren het bestaande stage programma omgebouwd

Nadere informatie

BAS: Zelfstandige Leerhouding

BAS: Zelfstandige Leerhouding BAS: Zelfstandige Leerhouding Tijdsbewustzijn&Taakplanning Versie Versie 1. Datum mei 2012 Documenteigenaar Borging vastgesteld in het team Initiatief planning Ria Tijdens de vergadering van 1 juli 2013

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d.

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d. Titel van deze les: De piloot, dat ben jij! Uitdaging: Zelfstandig werken Denkwolk onderwerp: Zelfstandig werken blz. 22 Vakgebied(en): Psycho-educatie, drama Doelgroep (OB/MB/BB): MB/BB Maker: Marloes

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst)

Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst) Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst) 6.1 Groep 1/2 In de kleutergroepen wordt gewerkt met een takenbord. Dit bord bestaat uit drie

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld Slim omgaan met geld Deel 1 Oorzaken en financieel overzicht. Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright - Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Drukke Moeders Online Cursus Financiën Werkboek Dit is een werkboek

Nadere informatie

BUDDYSYSTEEM INLEIDING. THEMA blijf in verbinding

BUDDYSYSTEEM INLEIDING. THEMA blijf in verbinding BUDDYSYSTEEM DOEL Studenten leerjaar 1 die problemen ervaren kunnen terugvallen op de hulp van medestudenten uit leerjaar 2. Hierdoor neemt de kans op voortijdig schoolverlaten af. SCHOOLSOORT VO en MBO

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 11: Mijn vrije tijd besteden Praktijkkern d: Leuke dingen doen in je vrije tijd Thema Praktijkkern 11. Mijn vrije tijd besteden

Nadere informatie

Creatief schrijven. Peuters en kleuters. Inspiratiedag Jonge kind 6 februari 2013

Creatief schrijven. Peuters en kleuters. Inspiratiedag Jonge kind 6 februari 2013 Creatief schrijven Peuters en kleuters Inspiratiedag Jonge kind 6 februari 2013 Inspiratie voor...(volgen van) schrijfontwikkeling.schrijfrijke omgeving.betekenisvolle schrijfactiviteiten.rol van de begeleider

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie