Samovar (heetwaterketel)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samovar (heetwaterketel)"

Transcriptie

1 Samovar (heetwaterketel) De sfeer in de trein is leuk, ontspannen. Sommigen leggen een kaartje, anderen hebben de lichtjes gedooft en slapen. Wie weet wat voor reis de mensen al achter de rug hebben vraag ik mij af. En waar zij nog naar toe moeten. Dmitry woont in Moskou Москва en reist voor zijn werk naar Glazov Глазов, waar hij morgenochtend rond 09u30 PT uit zal stappen. Zo nu en dan even een tabakje roken in de kop van de wagon, een kleine rokersruimte. Hier en daar weer verlaten spoorwegovergangetjes waar een lampje brand, midden in de prairy. Verder echt (!!) helemaal niets, en aardedonker. Uit de menukaart kan ik een paar dingen ontcijferen, de rest is adacadabra. Misschien dat het over 3 wodka s beter gaat. Het is MT 22u45. We komen aan op het station van Nizjni Novgorod нижний новгород voor een korte stop, nu 442 km verwijderd van Moskou. Vroeger hete deze stad Gorki. Even luchten. Er loopt spoorwegpersoneel langs de trein met hamertjes. Door op de wielen en veren te tikken, horen zij of er breuken of scheuren in zitten. Om 23u05 gaan we weer, de duistere nacht in. Nu eerst even m n bed gereed maken. Al het beddegoed, inclusief handdoek, is keurig verpakt. Dmitry wil zo gaan slapen, hij moet morgen werken. Dus wil ik hem starks niet tot overlast zijn. Nog even een cigaretje roken. En een klein slaapmutsje alvorens de lichten te doven. MT 24u00, lekker liggen.

2 In slaap gewiegt worden door de cadans van de trein Het rustige gevoel al heel ver van huis te zijn. Een ongedwongen en onbeschrijvelijk gevoel. Maandag 17 maart (dag 3) PT 05u30. We rollen een station binnen. Buiten is het schemerig geworden. Ik ben toch wakker en besluit m n bed uit te gaan. Op m n slippers en in m n T-shirt loop ik naar de uitgang en stap het perron op, waar ook de provodnitsa staat. Frisse neus en cigaretje. We blijven hier, zo verteld zij mij, 15 minuten staan. Hier is de wereld wit buiten. Toch wel fris in m n T-shirt, maar ik heb geen zin om naar binnen te lopen en m n jas te halen. Ik schat een paar graden onder nul. Controle van de onderstellen De mannen met de hamertjes zijn alweer druk bezig de onderstellen te controleren. Er worden postzakken uit- en ingeladen. Kwart voor 6. Het vertreksein klinkt en de trein zet zich weer in beweging. Het is buiten ondertussen geheel licht geworden als wij de stad verlaten. Ik heb prima geslapen. Wel een paar keer even wakker geweest als we op een station stil stonden, maar daarna door de cadans snel weer in slaap gedoezeld. Nu eerst koffie gehaald en kop onder de kraan in het hele kleine toilet.

3 Dmitry is nog in diepe rust. De wereld ziet er mooi uit. Het landschap is vlak en wit. Zo nu en dan flitsen er oude houten huisjes voorbij, voor de rest bos en open vlaktes. Wat opvalt is dat het overwegend loofbomen zijn. En dan wel berken. Langzaam worden er meer passagiers wakker. Het leven in de trein komt op gang. Onderzoekende blikken. Zij zien dat ik buitenlander ben en zullen zich ongetwijfeld afvragen wat ik hier in mijn uppie in deze trein te zoeken heb. Heel voorzichtig prikt de zon door de dunne bewolking heen. Het witte landschap ziet er mooi uit. Ik schat dat er zo n 50 centimeter sneeuw ligt. Huisjes met besneeuwde daken en rokende schoorsteentjes. Wij rijden om 08u21 PT de stad Glazov Глазов binnen, km vanaf Moskou, waar we 2 minuten zullen blijven staan. Dmitry en ik nemen afscheid, hij stapt hier uit. Ik haal mijn derde koffie, nu voor RUR 14,- omdat ik het suikerzakje teruggeef aan de dame. Om 08u51 MT staan we stil op het station van Baleieno. Hier stoppen we 23 minuten. Ondanks dat het een paar graden vriest, is het heerlijk buiten. En daar zijn zij: de omaatjes met hun etenswaren! Baboesjka s. Dat is oma in het Russisch. Zij bestormen werkelijk de trein. Brood, bier, frisdrank of wodka. Bij hen kun je alles kopen. Maar geen opdringerigheid. Totaal niets! De mensjes zijn zo vriendelijk en lief, beleefd. Helemaal geweldig. Weer onderzoekende en nieuwsgierige blikken naar die buitenlander met zijn fotocamera. Ik neem de tijd om wat plaatjes te schieten. Als je hier in je uppie buiten loopt, geeft het weer zo n mooi en onbeschrijvelijk gevoel van vrijheid, zo ver van huis. Wederom, zoals bij elke stop, worden de onderstellen en wielen weer gecontroleerd. Tevens word er weer een andere locomotief voor gezet.

4 Om 09u14 MT (10u14 PT) rollen we weer. Een alleraardigste jonge dame die één woord Engels sprak, kwam vragen wat ik straks weer wil eten. Dat werd dus even gokken, en straks maar afwachten wat je krijgt. De volgende grote stop is in Perm Пермъ om 12u55 MT. Dit zal tevens de laatste zijn voor Ekaterinaburg, het eindpunt van mijn eerste etappe. Ik vermaak mij tot nu toe prima, en voel mij helemaal thuis in de trein. Mijn telefoon geeft Uraltel-netwerk aan. Eindeloze bossen, er komt geen eind aan. Ik schat dat hier 75 centimeter sneeuw ligt. Langzaam betrekt de lucht en lijkt het buiten ook kouder te worden. Dat voel ik straks snel genoeg als wij in Perm stoppen, 20 minuten. Langzaam rollen we al door de buitenwijken van de stad. Over een hele brede rivier, genaamd Kama. De trein stopt precies om 12u55 MT op het station. Treinstation Perm Het is druk met reizigers die tussen de treinen doorlopen, en over de rails hun weg zoeken. Maar geen Baboeska s met eten te zien. Het is buiten rond de 5 grd celcius, windstil en aangenaam. Weer even een paar plaatjes schieten en de frisse buitenlucht opsnuiven. De locomotief blijft er dit keer voor staan. Wel worden de watertanks van de wagons bijgevuld. Om 13u15 MT (14u15 PT) is het zo ver, we vertrekken weer. Volgens het schema dat in de wagon hangt, zullen we het laatste trajekt naar Ekaterinaburg Екатеринбург (Sverdlovsk) zonder stops afleggen om daar om 18u41 MT (20u41 PT) te arriveren. Dat word dus een zit van bijna 5½ uur. In de tussentijd zullen we weer een tijdsgrens passeren.

5 Als ik mijn gebruikte beddengoed bij de provodnitsa breng, begint zij te lachen en bedankt mij. We zijn een ½ uurtje weg uit Perm, en onderhand is het licht gaan sneeuwen. Er zijn flink wat mensen uitgestapt op het laatste station, zodat het nu erg stil is in deze wagon. De dame ruimt de coupés op en stofzuigt. Wat opvalt is dat het percentage oosterse auto s steeds groter word naar mate we verder weg komen. In Moskou zijn deze bijna niet meer te zien. Het landschap is vlak, kaal en verlaten. Dit is de Oeral. Het zicht word minder door de aanhoudende sneeuw. We rijden evenwijdig aan een gedeeltelijk bevroren rivier. Mooi gezicht met de sneeuw op het ijs. Een enkele visser die middenop zit en een gat heeft geboord in het ijs. Bij de provodnitsa kun je geen alcoholische drank kopen, maar dat wist ik niet. Dus toen ik er om vroeg, verwees zij mij naar de restauratie. Maar één tel later riep ze mij terug en nam mij mee. Ze had toch een biertje voor mij. Maar nu komt het. De Russen die gisteren avond zaten te kaarten zijn tot 02u00 doorgezakt aan de wodka. Zij hebben van haar toen ook op hun donder gehad, en werden gesommeerd te gaan slapen. Toen zij vanochtend bij de stationomaatjes weer wodka wilden kopen, heeft zij daar een stokje voor gestoken. Voor hen geen drank meer in de trein. Als mensen teveel overlast veroorzaken bellen zij de politie en worden zij op het eerste station uit de trein gehaald, zonder pardon. Zodoende blijft het rustig en netjes. Het landschap word steeds ruiger. Nu is het zo nu en dan echt nog een enkel huisje of dorpje wat wij passeren. Verder bos en open vlaktes bedekt met sneeuw. De sneeuw die opstuift waait langs de ramen, en ligt ondertussen ook binnen in het rokersgedeelte in de kop van de wagon.

6 Binnen staat de kachel ondertussen weer op levensgevaarlijk en is het 25 graden. De goederentreinen zijn hier onmetelijk lang, de meeste met 3 locs er voor. Ben toch eerst in de restauratiewagon gaan kijken. En dat is echt leuk! Maar liefst 5 lieftallige dames waarvan er niet 1 een woord over de grens spreekt. Maar ze hebben wel een menukaart in het Engels. En ook hier weer onderzoekende blikken. Ik voel dat ze het over mij hebben. Beetje praten, kijken en giechelen, op een verlegen maar leuke manier. We passeren een grote houtzagerij waar dik aangeklede mannen bezig zijn spoorwagons te laden. Ik heb geen idee hoe koud het nu buiten is.

7 Wat ik wel weet is dat het eten goed gesmaakt heeft. Twee kleine steelpannetjes gevuld met schijfjes paddestoelen en stukjes ui, daar overheen een sausje met kaas en ei. Klein menu tje, wel lekker! Het lijkt harder te gaan sneeuwen. Spannend, laat maar komen. De overstap van de ene naar de andere wagon is ook nog even spannend. Twee besneeuwde metalen platen op m n slippers. Als ik zo naar buiten kijk ben ik blij dat ik m n klompen thuis heb gelaten. De sneeuw zet inderdaad door, en het begint schemerig te worden. Net even cigaretje gerookt in de kop van de restauratiewagon. Deze is duidelijk ouder dan degene waar ik in zit. Enkel glas, dus het ijs staat aan de binnenkant op de ramen. En om het nog romantischer te maken doet een Russische zangeres haar best op de radio. Dit is helemaal af. Echt waar, maar je moet het zelf meemaken en de sfeer kunnen proeven. Acht jonge mannen zijn alvast met een feestje begonnen: eten en wodka drinken. Dus neem ik er ook maar een, want ik heb toch ook feest. 100 gram wodka bestel ik. Ze werken in Rusland met gram, dus geen centi-liter. Nog ruim een uur voordat we in Sverlovsk arriveren. De dametjes zitten gezellig aan een tafeltje te kletsen. Een of twee zijn constant bezig, waarbij zij elkaar afwisselen. Echter, ik moet er nog even aan wennen, mis ik hier iets: een stamtafel voor vrachtauto chauffeurs. Buiten is het schemerig geworden. Het geeft een nog romantischer gezicht over het witte landschap. Het gevoel wat je hier krijgt valt niet te beschrijven. Ook het idee dat je over de rails steeds verder van huis af raakt, verder en verder naar het oosten. Het eindpunt van het eerste trajekt begint te naderen. Ekaterinaburg, km vanaf Moskou, waar we ongeveer 26 uur en 20 minuten over gedaan hebben. Een paar klompjes voor de provodnitsa s die erg vriendelijk en behulpzaam zijn. Als om stipt 21u41 PT de deur open gaat veegt zij met een bezempje de treeplanken schoon, en neemt met een doek de handgrepen af.

8 Ik word afgehaald door Mrs. Olga die mij naar m n hotel brengt. Zij staat met een bordje op het perron, waar Mr. Halberstadt op staat. Wel leuk als je zo ver van huis bent. Het vriest en de stad is sneeuwwit. Strooien doen ze hier niet. Alles ziet er prachtig uit in de verlichte straten. Het lijkt wel een anzichtkaart. Ik word netjes in Hotel Bolshoj Ural (Grote Oeral) afgeleverd. Ik besluit eerst een stukje te gaan wandelen, even een frisse neus halen. Daarna koop ik in het winkeltje van het hotel twee blikjes Baltica bier en ga naar m n kamer. Nog even m n dagboek voor vandaag afsluiten. Dan kan het licht uit. Dinsdag 18 maart (dag 4) Treinstation Ekaterinaburg (Sverdlovsk) Om 8u00 opgestaan. Kop onder de kraan en ontbijt. Als ik de waterkraan bij het kleine wasbakje open draai, komt er eerst lucht, dan roestbruin water, daarna helder water dat echter wel naar chloor stinkt. Het hotel is nog typisch uit de Sovjet-tijd, maar wel netjes. Ik slaap in het oude gedeelte. Als ik door de gang loop, heeft het iets van een gevangenis. Geen deurgrepen, geen toilet en douche op de kamer. Toiletpapier is er niet, maar meegenomen papieren zakdoekjes doen het ook goed. Wat vannacht opviel was dat het op straat muisstil was. In Moskou hoor je honden blaffen, politie sirenes en autoalarms afgaan. Buiten sneeuwt het. Om 10u00 word ik opgehaald door Olga die mij voor een excursie van een paar uurtjes meeneemt. Buiten vriest het, rond 10 graden. Ondanks dat het sneeuwt prik de zon voorzichtig door de bewolking. De stad ziet er mooi uit. Ik maak veel foto s, ondanks dat het steeds lastiger werd vanwege m n koude handen. Olga verbaaste zich al dat ik geen handschoenen en muts draag. Om 13u00 terug in het hotel. Moe van het gesjouw. Bolshoj Ural staat in het centrum.

9 Ik ga de stad weer in. Het is gestopt met sneeuwen, de zon schijnt. Olga heeft mij een stadsplattegrond gegeven, makkelijk. Ik loop op de bevroren rivier te fotograferen. Er lag nog 50 centimeter ijs. Alles in Rusland is groot: standbeelden, bruggen, monumenten en gebouwen. Om 17u00 terug in het hotel besluit ik een wodka tje te nemen voordat ik ga eten. Hele dag buiten in de kou gelopen, dus die viel goed! Savonds eet ik voortreffelijk in een echt Russisch restaurant bij hotel Iset, 5 minuten lopen vanaf mijn hotel. Een gezellig interieur, mooi aangekleed, gezellig druk binnen. Ik drink eerst een wijntje aan de bar, RUR 98,=. Waar ik vandaan kom vraagt de kelner. Uit Holland. Dus een tijdje staan praten. Dan naar boven om te eten. Voorgerecht: schijfjes aubergine gevuld met tomaat en knoflook, in de olijfolie. Hoofdgerecht: stukjes kipfilé, schijfjes aubergine en rijst met zachte knoflooksaus. Een koffie toe. Rekening: 480 RUR. Dus eigenlijk geen geld. Ik betaal en vertrek. Ik besluit nog een wijntje te drinken in een tentje waar ik smiddags langs gelopen was. Ik moet de rotonde die loopt tussen Lenina Prospekt en Lunacharskogo Ul. behendig oversteken. Er is nog steeds druk verkeer, en verkeerslichten staan hier niet. Als ik binnen kom word ik vriendelijk begroet door een serveerster, die mij vraagt wat ik wil drinken. Met behulp van m n woordenboekje bestel ik een rode wijn. Dit wekt gegiechel op. Dan durft een serveerster, die redelijk engels spreekt, te vragen waar ik vandaan kom.

10 Ik probeer in het Russisch te antwoorden. Ik leg uit dat ik met de trein naar Vladivostok ga, maar in deze stad ook 2 dagen verblijf. Gegiechel, maar zij begrijpen het wel. Als ik afgerekend heb gaan we met z n allen op de foto. Dat vonden zij toch wel leuk. Terug in het hotel werk ik m n dagboek bij en drink nog een wodka tje. Onderhand begint m n spijkerbroek al aardig de vorm van mij aan te nemen, maar hij moet toch nog tot zaterdag mee. Je moet gewoon even niet te moeilijk doen met zulke ritjes hè, haha. Nog een cigaretje. Om 00u45 doe ik het licht uit. Woensdag 19 maart (dag 5) 08u45 opgestaan. Douche, ontbijt en weer wandelen. Het is prachtig weer buiten. Zonnetje, strak blauwe lucht en een aangename temperatuur. Ik besluit m n telelens op de camera te zetten. Met dit licht moet het zeker lukken zonder een statief te gebruiken. Het is druk op straat. Omdat het dooit is het wel een modderbende. Ik loop over de Lenina Prospekt richting het gemeentehuis. Daar voorbij door een parkje. Hier linksaf de Vainera ul. in. Deze word hier in de volksmond Arbat genoemd. Afgeleid van de Novy Arbat in Moskou. Eén van de (ik denk) duurste winkelstraten ter wereld. Winkels, restaurants en uitgaans gelegenheden. Zo ook hier. Het is er gezellig druk. Lekker overal rond gewandeld. Biertje gedronken in een café. Vanavond om 21u04 PT vertrekt m n trein naar Novosibirsk Новосибирск, aankomst morgen om 18u00 PT (15u00 MT). Ik ben even in het hotel geweest, maar besluit weer van het mooie weer te genieten. Omdat ik van het treinstation nog geen foto s heb, besluit ik daar naartoe te wandelen. Vanavond zal het te donker zijn om te fotograferen. Terug neem ik voor RUR 400,- een taxi naar het restaurant van gisterenavond en zit weer lekker te eten. In het hotel nog even een klein tukkie gedaan. Om 20u00 is Olga bij het hotel, en brengt mij naar het station. Op het station een groot matrixbord met daarop informatie over aankomende en vertrekkende treinen. Dat wijst voor zich, ondanks dat alles in het Russisch staat geschreven. Om 20u41 rolt trein #26 binnen op platform 2, spoor 4. Ik zoek wagon #10, en overhandig m n plaatsbewijs en paspoort aan de provodnidsa. Zij bestudeert het ticket, maar snapt het niet helemaal. Kleine uitleg: ik heb voor ieder trajekt een apart plaatsbewijs. Maar ik heb 2 verschillende soorten. Russische en Zwitserse. Moskou naar Ekaterinaburg was een Rus, dus geen probleem. Maar ik heb nu een Zwitserse. Zij overlegt met haar collega, en komt om uitleg vragen. Ik m n woordenboekje maar weer gepakt. Met handen en voeten uit proberen te leggen. Na 10 minuten mag ik instappen, maar het ticket houd zij nog even bij zich. Ik voel dat het wel goed komt. Op het ticket staat dat ik plaats #5 heb.

11 Een oudere dame is dit keer m n coupé-genote (ik heb ook altijd pech haha). Als we net vertrokken zijn, komen de twee provodnitsa weer om uitleg vragen. Ik probeer het weer met handen en voeten uit te leggen. Gegiechel van de dames. Na een minuut of 5 zijn zij tevreden. Zij waren al erg vriendelijk, maar nu is het ijs gebroken. Toch eerst maar even een cigaretje voor de schrik, want zulke momenten maken het wel even spannend. Zal mij weer even gebeuren dat ik niet mee mag. Kan ik mooi 2 dagen wachten op de volgende trein! Om 23u42 MT zal de eerste stop zijn in Tjoemen Тюмень, km vanaf Moskou. Dat is dus over 4½ uur. Tegen die tijd lig ik waarschijnlijk al te dromen. Eerst een wodka tje drinken in de restauratie. Het is heel rustig in de trein. In deze wagon 5 of 6 reizigers. De dame verlaat de coupé met toiletspullen, dus ik neem aan dat zij wil gaan slapen. Ik maak daarom alvast mijn bed op, dan hoef ik straks niet meer te rommelen. In de restauratie 5 serveersters. Onderzoekende blikken. Voorzichtig lachen. Het is weer zover! Eéntje brengt de menukaart, terwijl de anderen kijken hoe zij het probleem met die buitenlander op gaat lossen. Ik bestel iets, maar weet niet wat. Maar dat duurt niet lang. Op een papiertje heeft zij 2 eieren getekend: eentje heel, de andere kapot in een pannetje. Welke ik wil hebben vraagt zij. Ik wijs de uitsmuiter aan. Dat is toch geweldig zoiets! Dus weet ik meteen wat ik straks krijg. Zij lachen allemaal vriendelijk. Het eitje was lekker en genoeg om deze tijd, 23u00 PT. Ik drink rustig m n CTO (100) gram wodka op. De rekening word gebracht, de dames willen ook stoppen. Ik rook er nog een voor het slapen gaan, en zoek daarna mijn bed op. De cadans zal mij zonder moeite weer in slaap doen vallen. Donderdag 20 maart (dag 6) Treinstation in Omsk

12 Om 06u30 MT ben ik wakker. Heb weer heerlijk geslapen. De zon schijnt en de wereld ziet er prachtig uit. Ik haal oploskoffie bij de Samovar. Over ruim een half uur, om 07u09 MT zullen wij een stop van 15 minuten maken in Omsk Омск, km vanaf Moskou. Volgens mij heeft Drs. P. daar ooit een liedje over gezongen. Hij werd achtervolgt door wolven. Denk dat zij nu een winterslaap houden, want ik heb ze nog niet gezien. Alles is buiten wit en bevroren. De bomen en sneeuwvlaktes schitteren in het zonlicht. Op het station aangekomen schiet ik wat plaatjes, met ondermeer het mooie stationsgebouw er op. Het is koud, maar wel heerlijk om even buiten te lopen. Er word weer druk gewerkt rond de trein: postzakken, wielcontrole en er komt een verse machinist. Het is hier MT +3 uur. Als we weer rijden maak ik foto s door het raam heen. Eén van de restauratiedames komt naar de coupé en vraagt wat wij willen eten. Kotelet of Sausice. Ik neem het laatste. De volgende stop van 2 minuten zal zijn in Tatarsk om 09u27 MT. Net sms-je aan pa & ma gestuurd, maar die slapen waarschijnlijk nog. Het eten word gebracht. Rode bietensoep, 2 worstjes, stukjes komkommer en iets wat op rijst lijkt. Ik moet nog eens te weten komen wat het precies is. Maar het smaakt allemaal wel weer lekker. En weer cake voor bij de koffie. Het was mij al een paar keer opgevallen dat er bij de spoorwegovergangen stalen platen van +/- 3 meter breed schuin uit de straat vandaan komen, +/- een halve meter hoog. Dus mocht je het rode licht gemist hebben, houden deze je wel tegen. Hoogst waarschijnlijk is je auto wel total-los, maar dat had hij onder de trein ook geweest. We naderen Tatarsk. De provodnitsa is alweer druk bezig met van alles en nog wat. Ik ben naar de restauratie gegaan.

13 Hier kun je beter van het uitzicht genieten, en het is er gezellig. Ik bestel er koffie. De uitgestrekte en witte Siberische Taiga ziet er schitterend uit. De trein deint op en neer, heen en weer. Maar de serveerster brengt de koffie zonder te morsen, maar wel met een glimlach. Zij begint waarschijnlijk aan die malle Hollander te wennen. Evenwijdig aan het spoor loopt een autoweg waarop een enkele Lada of Kamaz rijd, verder uitgestorven. De kleine houten huisjes zijn vaak fel gekleurd; blauw, groen of geel. Het landschap is sinds gisteren verandert. We hebben de heuvels van de Oeral verruild voor de ruige vlaktes van Siberië. Om 11u04 MT stoppen wij op het station van Barabinsk Барабинск, km van Moskou verwijderd. De dame opend de deur, maakt de treeplankjes en handgrepen schoon. Een paar omaatjes komen aangewandeld. In hun handen stokjes met daaraan geregen gedroogte en gerookte vis. Er ligt verse sneeuw op straat, dus even lekker stampen. De temperatuur is heerlijk. Ik wandel over het perron en maak foto s. Ga de trap van de loopbrug op om van bovenaf wat plaatjes te schieten. Mooi uitzicht over het station. Als ik de trap af loop zie ik ze al aankomen. Twee jonge politieagenten. Ik voel het; die moeten mij hebben. En jawel. Als ik beneden kom spreken zij mij op vriendelijke toon aan. Ik mag hier niet fotograferen. Ik antwoord dat ik het heb begrepen en wens ze een prettige dag, dazvidanja. Geen probleem verder. Nog even lekker door de sneeuw schoppen en dan weer naar binnen. Als ik instap trek ik m n schoenen, die onder de sneeuw zitten, uit. Daarop zegt de provodnitsa dat ik ze aan moet houden, lacht naar mij en schud haar hoofd. Jij malle toerist! Kijk, die dames moeten de boel binnen ook schoon houden, dus kan je daar wel een beetje rekening mee houden.

14 Zeker omdat het verder zo rustig is in de wagon. We vertrekken om 11u28 MT weer. Op naar Novosibirsk Новосибирск, precies 300 km rijden, waar we om 15u00 MT (18u00 PT) aan zullen komen. Terug in de restauratie bestel ik een piwa en neem plaats. Langzaam aan komen er meer mensen binnen. Ik vraag om de mjenjoe, menukaart dus. En bestel iets van kipfilé met aardappelen (geloof ik) en 100 gram wodka. Ondertussen flitsen de besneeuwde vlaktes met berkenbomen en houten telefoonpalen voorbij, een strak blauwe hemel. Even een paar sms-jes de lucht in geschoten. Het gsm-netwerk is tot nu toe vrij goed. Had ik eerlijk gezegt niet gedacht. Het eten smaakt weer prima. Tussendoor nog een kleine stop gemaakt in een afgelegen dorpje. Mooi gezicht die houten huisjes die kris kras door elkaar staan, besneeuwd dorpsplein, supermarktje, kioskje en een paar oude Lada s. Die zijn volgens mij echt niet stuk te krijgen. Twee minuten later reden we alweer, jammer. De dames van de restauratie zitten samen aan een tafeltje en leggen een kaartje, babbelen samen en zitten te gapen. Zij zitten vanaf Moskou al meer dan 45 uur in die trein. Dat krijg ik, en nog langer, het laatste stuk van Irkoetsk naar Vladivostok, ook nog bedenk ik net. Ik geef ze een paar klompjes. Dat valt weer in goede aarde. Zij zijn per slot erg vriendelijk geweest. Gegiechel en bedankjes. Met m n woordenboekje erbij leg ik uit dat het schoenen zijn voor boer(innen). Ik neem afscheid. Hetzelfde geef ik aan de 2 provodnitsa s en m n coupé-genote. Als we over de rivier Ob, waar nog veel ijs in drijft, Novosibirsk binnenrijden ligt de stad er mooi bij in de ondergaande zon. Novosibirsk Precies bij de uitgang staat een jonge dame, genaamd Grigorijeva, met een bordje Mr. Halberstadt. We maken kennis. Ik maak nog snel een paar foto s, de zware rugzak om m n nek. In Novosibirsk (3.335 km) heb ik geen hotel, maar een homestay. Dus een kamer bij mensen thuis. Zij verteld dat we naar haar huis gaan. Ik ben verbaasd, want zij werkt bij het reisburo. We rijden een eind door de stad naar een vrij nieuwe flat-wijk. Op 6-hoog aangekomen wijst zij mij de kamer. Het ziet er binnen mooi en netjes uit, modern aangekleed.

15 Home-stay in Novosibirsk Ik loop eerst even naar een mega grote supermarkt om de hoek en koop daar 2 flesjes wijn, en reken af bij kassa. Ik denk dat er weinig buitenlanders komen, want je voelt en ziet dat de mensen je aankijken. Wel grappig. Grigorijeva laat mij kennis maken met haar vriend, waarna zij eten kookt. We eten, drinken en praten. Zij willen graag de foto s zien van het eerste deel van mijn reis, dus word er een computer bij gepakt. We zitten de hele avond gezellig. Ik ga om 01u00 naar bed. Vrijdag 21 maart (dag 7) Om 07u45 ben ik er uit en neem een douche. Het bed was heerlijk. Zij heeft het ontbijt al klaar staan. Om 09u15 vertrek ik samen met Grigorijeva, zij moet werken. Omdat zij mij smiddags weer naar de trein zal brengen, besluiten wij om mijn rugzak op het reisburo neer te zetten. Gegrinnik van een stuk of 8 dames als wij daar binnen komen. Zij zullen zich wel afvragen wie die vreemde vogel is. Na een stukje gewandeld te hebben besluit ik koffie te gaan drinken in een café. Na nog een paar uur lopen heb ik een koude kop en moeie benen. Wat ik de afgelopen week al gewandeld heb, doe ik normaal nog niet in een jaar haha! Ook Novosibirsk is groot. Op op een groot plein is een bruiloft aan de gang waar ik wat foto s van maak. De champagne vliegt in het rond.

16 Bruiloft in Novosibirsk Op straat is het goed oppassen. Trotoirs die schuin lopen en glad zijn door het ijs. Ondanks dat lopen ook hier bijna alle dames op laarsen met naaldhakken. Ik heb zo al moeite om overeind te blijven! Er rijden hier opvallend veel Japanse auto s met het stuur aan de rechterkant. Deze zijn goedkoper, zo zei Grigorijeva, dan auto s met het stuur links. Net mijn Roebels geteld. Ik heb er nog genoeg, dus wisselen doe ik wel in Krasnojarsk, mijn volgende stad. Als ik een metrostation in loop, tref ik in de ondergrondse gangen allemaal kleine kioskjes. Je kunt hier echt van alles kopen; van zonnebrillen tot lingerie, en van schoenen tot tijdschriften/kranten. Gezellig druk daar beneden. Om 16u20 ben ik weer op het reisburo. Weer onderzoekende blikken en gegiechel. Of ik nog even 10 minuten wil wachten vraagt zij. Ik neem plaats op een bank. Even later rijden we naar het treinstation. Daar heeft zij moeite haar auto kwijt te raken en parkeert langs de kant. Binnen banen wij ons een weg door de menigte. Zij is zenuwachtig, bang dat haar auto weg gesleept word. Ik vraag haar op welk perron m n trein aankomt, en zeg haar terug te gaan. Ik red me wel. We nemen afscheid. Ik slinger de rugzak over m n schouder en zoek m n trein op. Hij staat er al. Bij wagon #2 geef ik m n ticket en paspoort weer aan de provodnitsa (deze keer een man). Ik vraag of dit de juiste trein naar Krasnojarsk is, waarop hij vriendelijk da antwoord. Ik mag instappen en leg m n spullen binnen in de coupé. Nog even naar buiten, cigaretje en wat foto s. Je mag in Rusland op luchthavens en treinstations eigenlijk niet fotograferen. Bang voor aanslagen. Maar ik ben toerist, geen terrorist! Binnen ontmoet ik een mooie (ik leer het waarschijnlijk nooit af haha!) en vriendelijke collega van de man.

17 Eerst even zitten. Het is toch een behoorlijk gesjouw. Flesje wodka op tafel, naar buiten kijken en genieten. Om 14u14 MT (17u14 PT) vertrekt trein #84 vanaf platform #6 richting het oosten. Ik heb plaats #17 en slaap weer beneden. Etappe 3 is begonnen, en duurt ongeveer 14 uur. Alweer een stad uit m n programma die ik achter mij laat. Zou ik hier ooit nog eens terug komen? Enkel maar Russen in de trein met veel bagage. Weer onderzoekende blikken, zoals overal. Wie is dat? Waar komt hij vandaan? Ondertussen hebben ze de kachel alweer aardig opgestookt. Volgens mij hebben zij hier een hekel aan kou in dit land. Overal waar je binnen komt is het bloedheet. Het beddegoed word weer rondgebracht door de provodnitsa s. De bovenste slaapplaatsen zijn vaak al opgemaakt. De onderste dienen als zitplaats, dus dat moet je zelf doen. De kussen en dekbedden (laatste heb je niet nodig) liggen boven de ingang van de coupé. Nogmaals komt de provodnitsa de plaatsbewijzen en paspoorten controleren. Daarna verschijnt een restauratiedame met karretje. Bij haar kun je drinken, zakjes pistachenootjes, koekjes of chocolade kopen. Ik neem 2 biertjes en een rolletje koek. We maken, zo heb ik op het treinschema gezien, 3 korte stops alvorens een lange van 24 minuten te maken om 18u24 MT in Taiga Тайга. Daarna nog een grote van 25 minuten om 21u06 MT in Mariinsk. 4-persoons treincoupé

18 Dan slaap ik waarschijnlijk al. M n coupé bevind zich in het midden van de wagon. Dit is het comfortabelste, hij schud en wiebelt hier het minst omdat je niet boven de assen zit. Ik geef weer een paar klompjes aan de wagondame, haar mannelijke collega ligt even te rusten. Die vallen weer goed. Deze wagon is duidelijk ouder dan die van de eerste twee etappes. Bruine banken en wanden, maar ook keurig netjes. Mooie gordijntjes en tafelkleedjes, eigenlijk gezelliger. En wat opvalt; het looppad langs de coupé s is breder. Je hoeft hier niet, zoals bij de eerste, half schuin te lopen. En dat is een stuk handiger in een deinende trein. Om 18u26 PT stoppen we in Taiga Тайга, km. Er ligt vrij verse sneeuw op het perron. De provodnitsa glimlacht vriendelijk als ik uitstap. De maan verlicht het witte perron. Bedrijfigheid. Postzakken uit- en inladen, nieuwe reizigers die instappen en mensen die even luchten. En alles gaat met een ongekende rust gepaard, geen gehaast. Een oude man en vrouw komen aangewandelt. Zij verkopen bosbesjes (zij heeft 2 plastic emmertjes), flessen water en blikjes bier. Ik koop een biertje, en we raken aan de praat. Ze merken dat ik geen Rus ben, en vragen waar ik vandaan kom. Als ik antwoord dat ik uit Nederland kom, weten zij waarschijnlijk niet eens waar dat ligt. Ik bedank de mensen, geef ze een hand en we zeggen gedag; dazvidanja. We vertrekken weer. Ik ga naar de restauratie. Julia, de vrouwelijke provodnitsa, komt toevallig langs lopen en brengt mij er door 2 wagons naartoe. Het is er klein, een paar staplaatsen. Ik bestel 50 gram wodka. Er staan een paar Russische mannen een biertje te drinken. Zij zien dat ik buitenlander ben en vragen waar ik vandaan kom. Meteen begint er een Engels tegen mij te praten. Het zijn autohandelaren. Zij laten foto s zien op hun mobieltjes. De auto s kopen zij in Japan, en verkopen ze in Rusland. Julia komt weer kijken of het goed gaat met mij tussen de Russen. Zij maakt zich zorgen, zo legt zij uit. Ik verzeker haar dat alles okay is. Gelach van de Russen. Maar zij meende het echt! Dat is toch lief. Om 00u45 besluit ik dat het mooi geweest is en wens ze een goede nacht. Om 01u00 stoppen we in Mariinsk, waar ik buiten nog een cigaretje rook. Bij de deur schiet Julia in de lach. Zij had al een keer gezegt dat ik moest gaan slapen. Maar nu loopt die malle toerist weer buiten op het perron. Als we 25 minuten later vertrekken, kijk ik naar buiten. De maan verlicht het besneeuwde landschap. Prachtig!

19 Zaterdag 22 maart (dag 8) Om 07u00 PT klopt de mannelijke provodnitsa op de coupé-deur. Wakker worden. De trein zal over een uur Krasnojarsk binnen rollen. Kop onder de kraan in het kleine toilet, en een cigaretje voor in de wagon. De zon begint op te komen, wat een prachtig gezicht is op het witte landschap. Nog tijd voor een koffie. Ik haal 2 zakjes, en tap heet water uit de samovar. Gisterenavond haalde Julia daar de as uit, en vulde hem weer bij met kolen. Op iedere wagon staat gewoon en schoorsteentje te roken! Ik maak nog wat foto s van de omgeving. Als we in Krasnojarsk stoppen op het station, staat daar een moeder met haar zoon op mij te wachten. Bij hun zal ik twee dagen & nachten thuis verblijven. We maken kennis en lopen naar de auto. Hun appartement bevind zich ongeveer 5 km buiten de stad, en is nog vrij nieuw. Netjes ingericht en ruim. Zij wijst mij m n kamer, op de tweede etage dit keer. Ik besluit weer naar de stad te gaan. Maar hoe? Met de bus! De jongen overhandigt mij een briefje met hun adres waar tevens de buslijn op staat. Lijn 3 of 83 moet ik hebben. Die stoppen voor de deur. Ik vraag hoe het werkt met een kaartje kopen. Gewoon instappen en gaan zitten. Pas als je uitstapt, ongeacht waar, betaal je bij de conducteur die voor in de bus zit 10 RUR. Heel simpel.

20 Treinstation Krasnojarsk Het werkt terug ook simpel. Overal waar je bus 83 in de stad tegen komt kun je instappen. Je komt dan automatisch weer langs huis. Hele dag gewandeld want het was prachtig weer, zelfs warm. Het leek wel lente. Zo nu en dan wat eten en biertje drinken. Hartstikke druk in de stad, dus gezellig. Mensen lopen overal te wandelen; op pleinen en in parken, of op de boulevard langs de rivier, genaamd Jenisjee. De mensen zijn hier aan het voorjaar en de zomer toe, zo vertelde iemand mij. De winter is hier behoorlijk streng geweest met temperaturen tot 40 graden onder nul. Rivier Jenisjee

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart Wintersport 2001 Pontresina 24 februari t/m 3 maart zaterdag 24 februari 2001 985 km Om kwart over zes weggereden. De weg is besneeuwd en plaatselijk glad. Even over de grens begint het al gauw weer te

Nadere informatie

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en ben zinnens om daar een hotelkamer te nemen met airco

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI AVI E4* Alcoholisme, ruzie, bang zijn Midden in de nacht rinkelt de telefoon. Anna weet wat dat betekent. Ze moet vluchten, alweer. Ze rent de donkere nacht in. De volgende dag valt Anna in de klas in

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Thuis natafelen in Krasnojarsk

Thuis natafelen in Krasnojarsk Bussen rijden af en aan. Om de 10 tot 15 minuten komt er altijd wel weer een van de lijn die je nodig hebt langs. Bij de oude bussen, waar ik er vanmorgen een van had, rammelt en kraakt alles. Op de versnellingspook

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

Lieke is verliefd Lees ook de andere boeken over Lieke: Lieke in de hoofdrol Lieke redt de dieren met tekeningen van ivan & ilia Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.wijzijnvriendinnen.nl

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster 14-1: Waar ben je geboren Waar ben je geboren, waar kom je vandaan Waar is het begonnen, waar is het ontstaan Waar ken jij de weg zelfs met je ogen dicht Waar ben je geboren, waar zag jij het licht Iedereen

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Rianne haalt haar hand door Jochems haar terwijl ze naar de kamer loopt. Kijk eens wie we daar hebben? roept ze als ze uit het raam kijkt.

Rianne haalt haar hand door Jochems haar terwijl ze naar de kamer loopt. Kijk eens wie we daar hebben? roept ze als ze uit het raam kijkt. Hoofdstuk 1 Zullen we deze ballonnen nog aan de lamp hangen? Vragend kijkt Rianne Jochem aan. Is goed, mompelt haar stiefbroertje zacht. Hé, wat is er? vraagt Rianne verbaasd. Vind je de slingers niet

Nadere informatie

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 Ik arriveer op een zon overgoten Wijkpark. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast Rick de Leeuw Hou me stevig vast Ik zit op de trap En luister naar de radio Er klinkt een mooi en triestig lied Ik neurie zachtjes mee Ik wil muziek als het sneeuwt Ook al sneeuwt het nu even niet Ik neem

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Van de Noordkaap terug naar huis

Van de Noordkaap terug naar huis Van de Noordkaap terug naar huis (het doel is bereikt maar de vakantie is nog niet voorbij) Tinie Hoek 1 Onderweg zijn is mooi Thuiskomen ook Appingedam 2015 Tinie Hoek www.tiniehoek.nl tiniehoek@gmail.com

Nadere informatie

~~Weekly Diary~~ Week 2

~~Weekly Diary~~ Week 2 ~~Weekly Diary~~ Week 2 [social_share] Zondag 06-01-2013 Een heerlijk rustig dagje, dus eigenlijk niks bijzonders gedaan. Maandag 07-01-2013 Aan het werk geweest, er was weer genoeg te doen op de kinderboerderij.

Nadere informatie

Eerste druk, maart Monique van Stenus

Eerste druk, maart Monique van Stenus De dienstmeisjes Eerste druk, maart 2012 2012 Monique van Stenus isbn: 978-90-484-2288-3 nur: 312 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Van Overloon naar de Christinehoeve.

Van Overloon naar de Christinehoeve. Van Overloon naar de Christinehoeve. Carnavalsbeeld in Overloon. Ons eten bij de Heksenboom. Het eten is goed, de bediening heel attent en aardig, de lucht is weer blauw aan het worden en kinderen van

Nadere informatie

Een dagje vrij (groep 6)

Een dagje vrij (groep 6) Een dagje vrij (groep 6) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar is

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD Opdracht 1: de pinpas de geldautomaten het geld het bedrag Opdracht 8 1. Hij betaalt in Nederland met de euro. 2. Wij wisselen geld. 3. Je hebt briefjes en munten.

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Beer Boneschansker. Een huis voor Hannah. dagboek van een mantelvader

Beer Boneschansker. Een huis voor Hannah. dagboek van een mantelvader Beer Boneschansker Een huis voor Hannah dagboek van een mantelvader Voorwoord Hannah is een meisje met een meervoudige complexe handicap. Ze is negenentwintig jaar oud maar functioneert op het niveau van

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven

Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven Instructies: Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven Maandag Wat zie je op de voorkant? (een konijn en wortels) Heel

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

De meester is een Vampier

De meester is een Vampier De meester is een Vampier Door Wout Terpstra Het is maandag en Tom werd wakker. Hij vindt het altijd heel leuk op school. Maar vandaag weet hij het niet. Want ze krijgen een nieuwe meester. Tom!Tom! Ben

Nadere informatie

Beaugency, 18 mei 2007

Beaugency, 18 mei 2007 Beaugency, 18 mei 2007 30 kilometer, totaal 303 kilometer Negenentwintig kilometer vanaf de kathedraal, zegt mijn routebeschrijving. Daar zie ik wel tegenop, vooral omdat de route helemaal de GR3 volgt.

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis!

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis! Mat slingert het touw omhoog en het komt precies om de lamp terecht. Mat pakt een touw en begint ermee te slingeren. Wat ga je doen, buur? vraagt Pat. Wacht maar af, zegt Mat. Mat trekt het touw strak.

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein Lied :..! (cd track / ) Voor de lol of voor je werk. Naar een feest of naar de kerk. Naar Parijs of Almelo. Met de trein ben je er zo. Reizen naar een verre stad. Met je koffer en je kat. Stap maar in

Nadere informatie

Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu.

Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu. Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu. Onze groep bestond oorspronkelijk uit zes man. Helaas moesten twee

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Kikker in de kou. geschreven door Max Velthuijs

Kikker in de kou. geschreven door Max Velthuijs Kikker in de kou geschreven door Max Velthuijs Op een ochtend, toen Kikker wakker werd, merkte hij meteen dat er iets veranderd was in de wereld. Hij sprong uit bed en liep naar het raam. Tot zijn verwondering

Nadere informatie

Noah(een kerstverhaal)

Noah(een kerstverhaal) Noah(een kerstverhaal) Josja loopt mopperend tussen de tafeltjes door. Hij heeft een hotelletje aan de rand van Bethlehem. Het is druk in zijn hotel en alles loopt in het honderd. Daarom is hij binnensmonds

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013 Gonnie Maickle Bert 1 Vrijdag 30-08 Eindelijk komt dan de bus van Tendens, Maickle stond al aan de poort te wachten hoi Bert. Even kennis maken en dan snel de koffers

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie

Veelzijdig Limburg. 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg

Veelzijdig Limburg. 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg Veelzijdig Limburg 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg De Vakantiegangers: HERWIG EDIE OLGA JANCO De begeleiders: Theo Natasha Vakantie adres: Landal Kasteeldomein De Cauberg in Valkenburg.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Het begin van de winter

Het begin van de winter WINTER 21 december WINTER 2 Het begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. De zomer duurt tot 22 of 23 september. Dan zijn de dag en de nacht overal even lang. Met andere woorden:

Nadere informatie

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten Woordenlijst bij hoofdstuk 7 Deel 1 aanhebben (kleren) dragen Hij h een warme trui a, want het is koud. afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

1. De tuin wordt opgeruimd

1. De tuin wordt opgeruimd 1. De tuin wordt opgeruimd Wat gaan jullie doen? vraagt mama. Ze is iets lekkers aan het maken: zoute bolletjes. Dat doet ze elke vrijdagmiddag als Joas, Aron en Lisa uit school komen. Vaak helpt een van

Nadere informatie

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017 Landelijk Brabant Langenboom 14-21 juli 2017 Met wie beleefden we deze week Marjolein Rowold Henk Peters Marina Naaijens Antje van Reken Chiel Vrins Nellie Roemer Dag 1 14 juli aankomst De Lummel Caroline,

Nadere informatie

Lesbrief 8. Een taxi bellen

Lesbrief 8. Een taxi bellen www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 8. Een taxi bellen Wat leert u in deze les? Een taxi bellen. Het tegenovergestelde van dingen zeggen. Zeggen wat u mooi vindt, of waar u gek op bent. Veel succes! Deze

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie