De opstanding van Christus verandert de mens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De opstanding van Christus verandert de mens"

Transcriptie

1 De opstanding van Christus verandert de mens Het evangelie naar Johannes 20:19-31

2 Terugblik (1) Jh1:1-34: intro van het Woord (Jezus) en van zijn heraut (Johannes de Doper) Jh 1:35-12:50: openbare optreden van Jezus 7 (wonderen die iets be-) tekenen veel gesprekken, o.a. n.a.v. die tekenen Jh 13-17: intiem bijeenzijn met Zijn directe volgelingen (12>11): Zijn liefde voor hen oproep onderlinge liefde Zijn vertrek: doel & nut, gevolg komst van de Heilige Geest

3 Terugblik (2) Zijn liefde (voetwassing, geduld met Judas) Zijn liefde, en die van de Vader, blijft bij ons oproep in die liefde te blijven en elkaar lief te hebben vanuit verbondenheid met Hem vrucht dragen Zijn vertrek: plaats klaarmaken in het Vaderhuis de Heilige Geest sturen waarschuwing voor vijandschap van de wereld De Heilige Geest (voorspraak, trooster) komt: als getuige van Jezus (met/in de discipelen) om de discipelen in herinnering te brengen en in de waarheid te leiden de toekomst en de schatten van de Zoon verkondigen

4 Terugblik (3) Jh18en 19: -Verraad door Judas en gevangenneming; maar: Jezus heeft de regie. -Verhoor in de nacht door Anna en Kajafas; maar: Jezus trad altijd op in het licht/openbaar. -Verloochening door Petrus; maar: Jezus houdt van hem en zal hem herstellen. -De Koning wordt zonder aanklacht overgeleverd; maar: Zijn Koninkrijk is niet van deze wereld. -De Koning wordt verworpen, gehoond en bespot; maar: alles is in Zijn hand (Hij zal zelf Zijn kruis dragen). -Pilatus stelt de Joden hun Koning voor; maar: zij verwerpen hun Koning en kiezen voor de keizer. -Een werelds heerser hangt op het kruis in drie talen Jezus de Nazarener, de Koning van de Joden.

5 Terugblik (4) -Na drie jaren is de missie van Jezus volbracht: Hij heeft Zijn Vader bekendgemaakt. -De Schrift is vervuld (kleding, dorst, geen breking van de benen, doorsteken van Zijn zij, graf). -Jezus houdt van Zijn volk, Zijn moeder, Zijn discipelen tot het einde.

6 Terugblik (5) Jh 20:1-18 Vrouwen willen specerijen brengen Mk16:1 Zij hopen dat iemand de steen heeft weggehaald Zij zijn bang dat de lichaam geroofd is Zij rennen naar Petrus en Johannes met slecht nieuws De dappere discipelen gaan in vijandelijk gebied, kijken in het graf en geloven Maria mist Jezus en kijkt weer bij het graf De engelen in het graf proberen haar te troosten Jezus openbaart zich aan haar (vrouw als eerste getuige) Maria krijgt een boodschap en een opdracht van Jezus Maria vertelt wat zij heeft meegemaakt aan de discipelen Maar, zij geloven niet -ondanks alle preken Mk16:11

7 Inleiding Hoofdstuk 20 verhaalt ons over de verandering van de gelovige na de opstanding: liefde: van tranen naar vreugde (Maria) vs hoop: van angst naar moed (10 discipelen) vs Geloof: van ongeloof naar vertrouwen (Thomas) vs 2-28 Doel: van dood naar leven (alle gelovigen) vs 29-31

8 Tekst De verschijning aan de tien discipelen 19 Toen het nu avond was op die eerste dag van de week en de deuren van de plaats waar de discipelen bijeenwaren, uit vrees voor de Joden gesloten waren, kwam Jezus en Hij stond in hun midden en zei tegen hen: Vrede zij u! 20 En nadat Hij dit gezegd had, liet Hij hun Zijn handen en Zijn zij zien. De discipelen dan verblijdden zich toen zij de Heere zagen. 21 Jezus dan zei opnieuw tegen hen: Vrede zij u! Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. 22 En nadat Hij dit gezegd had, blies Hij op hen en zei tegen hen: Ontvang de Heilige Geest. 23 Als u iemands zonden vergeeft, worden ze hem vergeven; als u ze hem toerekent, blijven ze hem toegerekend.

9 Tekst 24 En Thomas, een van de twaalf, Didymusgenoemd, was niet bij hen toen Jezus daar kwam. 25 De andere discipelen dan zeiden tegen hem: Wij hebben de Heere gezien. Maar hij zei tegen hen: Als ik in Zijn handen niet het litteken van de spijkers zie, en mijn vinger niet steek in het litteken van de spijkers, en mijn hand niet steek in Zijn zij, zal ik beslist niet geloven. 26 En na acht dagen waren Zijn discipelen weer binnen en Thomas was bij hen. Jezus kwam terwijl de deuren gesloten waren, en Hij stond in hun midden en zei: Vrede zij u. 27 Daarna zei Hij tegen Thomas: Kom hier met uw vinger en bekijk Mijn handen, en kom hier met uw hand en steek die in Mijn zij; en wees niet ongelovig, maar gelovig.28 En Thomas antwoordde en zei tegen Hem: Mijn Heere en mijn God! 29 Jezus zei tegen hem: Omdat u Mij gezien hebt, Thomas, hebt u geloofd; zalig zijn zij die niet gezien zullen hebben en toch zullen geloven. 30 Jezus nu heeft in aanwezigheid van Zijn discipelen nog wel veel andere tekenen gedaan, die niet beschreven zijn in dit boek, 31 maar deze zijn beschreven, opdat u gelooft dat Jezus de Christus is, de Zoon van God, en opdat u, door te geloven, het leven zult hebben in Zijn Naam.

10 Verandering 1 Van tranen naar vreugde: -Maria was verdrietig maar zij wordt getroost door twee engelen en daarna krijgt zij als eerste- en prachtige ontmoeting met de Heer. -Jezus wordt door haar herkend aan Zijn stem. Zij spreekt Hem aan met Meester (Rabboeni); maar Jezus stelt een andere relatie in: *Hij spreekt niet van Zijn discipelen, maar van broeders (vs 17), *Hij zegt Maria dat Mijn Vader uw Vader is en Hij spreekt ook over Mijn God en uw God (vs17)

11 Verandering 1 Van tranen naar vreugde: -Maria was verdrietig maar zij wordt getroost door twee engelen en daarna krijgt zij als eerste- en prachtige ontmoeting met de Heer. -Jezus wordt door haar herkend aan Zijn stem. Zij spreekt Hem aan met Meester (Rabboeni); maar Jezus stelt een andere relatie in: *Hij spreekt niet van Zijn discipelen, maar van broeders (vs 17), *Hij zegt Maria dat Mijn Vader uw Vader is en Hij spreekt ook over Mijn God en uw God (vs17)

12 Christus als hovenier Zij dacht dat het de hovenier was. Joh. 20: 15 Eén Rembrandt kende als kind ik goed: de Christus met de grote hoed wandelend in de ochtendstond. En, naar erbij geschreven stond: Hij was een hovenier. En nòglaat ik mijn tranen gaan als in de gaarde ik Hem zie staan, en -wat terzijde -in stille schrik die éne, zij die dacht als ik: Het was de hovenier. O kinderdroom van groen en goud - géén die ontnam wat ik behoud. De laatste hoven naderen schier en ijler wordt de ochtend hier. Hij is de hovenier. Ida Gerhardt( )

13 Verandering 2 Van angst naar moed -Diezelfde dag opstandingsdag-in de avond (eerste dag van de week!) zijn de discipelen angstig bijeen. Waarschijnlijk meerdere mensen (Emmaüsgangers, etc). Op die dag zijn er vijf verschijningen. -De eerste dag herinnert aan Christus werkvan verlossing en het begin van een nieuwe creatie (anders dan de Sabbat = herinnering aan de rustdag na de schepping) -De Heer toont hen Zijn opstandingslichaam (Hij kan zo binnenkomen/lichaam is niet onderworpen aan de wetten van de natuur ); de wonden waren niet ter identificatie maar als teken dat de prijs voor de verlossing was betaald. De volgelingen zijn blij dat ze de Heer zien! Hij toont dat Hij het echt is; Hij neemt de twijfel weg. Gemoedstoestand slaat helemaal om. -Hij geeft hen de zojuist verworven echte vrede. De basis voor de echte vrede ligt in het werk van Christus. -Hij vertrouwt hen een geweldige opdracht toe: Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. (21). Zoals duidt op overeenkomsten: dezelfde Geest, dezelfde boodschap, dezelfde afhankelijkheid, omstandigheden (vervolgingen), etc -Zij zullen de Heilige Geest ontvangen (22) die kracht en moed zal geven; zij kunnen dit niet in eigen kracht volbrengen. De toezegging van Christus wordt bewaarheid op de pinksterdag.

14 Verandering 2 -Zij zullen vergeving bekendmaken/verkondigen op basis van de boodschap van het evangelie: als zondaars geloven in Christus Jezus zullen hun zonden vergeven zijn/worden: zij (wij) kunnen met autoriteit verklaren dat hun zonden vergeven zijn. (23) -Hun angst was voorbij: de Heer was in leven en zorgde voor hen en ze kregen enorme privileges en de Geest om daarbij te helpen (Ze moesten nog even wachten)

15 Verandering 3 Van ongeloof naar vertrouwen -Weer de eerste dag van de week. Jezus komt op dezelfde wijze binnen en gebruikt dezelfde groet (26): Jezus spreekt Thomas niet aan op zijn twijfel maar op zijn ongeloof (27). Vergelijk in dit verband ook vs9. -Waarom was Thomas er niet bij? Hij had veel gemist -Waarop slaat Didymus? -Jezus kende precies de woorden van Thomas die week. Hij noemt de criteria voor Thomas geloof. -Jezus zegt tegen Thomas: word een gelovige. Hij zag een gevaarlijk werking in het hart van Thomas, maar door het geloof van Thomas komt deze ook tot een geweldige uitspraak (een van de thema s van dit evangelie): Jezus is God (28). -Bemoedigend is dat de Heer een persoonlijke interesse had voor Thomas.

16 Verandering 3

17 Verandering 4 Van dood naar leven -De selectie van de evangelist Johannes, vers 30 (zie ook Jh21:25). -De selectie moet: *laten zien dat Jezus de Zoon van God is (de tekenen die Johannes daarvoor selecteerde zijn daarvoor het bewijs) *door het geloof in Hem is er eeuwig leven (ander thema van dit evangelie) Zondaars geloven niet door de tekenen, maar door het zien op Christus (vgl. Thomas). Grote menigten volgden Hem om Zijn wonderen maar op het einde is er slechts een kleine groep over. Het gaat om persoonlijk geloof in Hem. Na de uitstorting van de Heilige Geest, zal het aantal gelovigen snel toenemen. Het leven komt door geloof in Zijn Naam: Ik Ben

18 Vragen?

19 gespreksvragen 1. Welke antwoorden geeft dit tekstgedeelte op vragen rondom angst en twijfel. 2. Wat/Wie geeft moed, op welke wijze? 3. Probeer Thomas ongeloof te verklaren. Hoe was Jezus houding ten opzichte van Thomas? Welke les schuilt daarin voor ons? 4. In hoeverre slaan de vier genoemde veranderingen op ons? Herkennen we die veranderingen? 5. In welk opzicht zijn wij zoals de discipelen- bevoorrecht? 6. Bespreek met elkaar welke rol de Heilige Geest speelt in ons leven.

blijdschap na droefheid

blijdschap na droefheid blijdschap na droefheid Het evangelie naar Johannes 16:16-33 Terugblik (1) Jh 1:1-34: intro van het Woord (Jezus) en van zijn heraut (Johannes de Doper) Jh 1:35-12:50: openbare optreden van Jezus 7 (wonderen

Nadere informatie

Wat doen als je Jezus mist

Wat doen als je Jezus mist Wat doen als je Jezus mist Het evangelie naar Johannes 20:1-18 Terugblik Na drie jaar dienen, genezen en preken wordt de Koning der Joden veroordeeld en gedood De Koning van het rijk van de waarheid wordt

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

De helper in een vijandige wereld

De helper in een vijandige wereld De helper in een vijandige wereld Het evangelie naar Johannes 15:18-16:15 Terugblik (Joh 13-15:17) In de bovenkamer bemoedigt Jezus ons met zijn liefde tot het einde, een plaats bij Hem in het Vaderhuis,

Nadere informatie

WAT IS WAARHEID? OVER HET ONGELOVELIJKE GESPROKEN. 8 april & uur

WAT IS WAARHEID? OVER HET ONGELOVELIJKE GESPROKEN. 8 april & uur WAT IS WAARHEID? OVER HET ONGELOVELIJKE GESPROKEN 8 april 2018 9.00 & 10.30 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Gea van Maanen / Fennie vd Broek Organist: Wieger Jan Schaap Koster: Harry Hoorn

Nadere informatie

Liefde tussen verraad en verloochening

Liefde tussen verraad en verloochening Liefde tussen verraad en verloochening Het evangelie naar Johannes 13:21-13:38 15-december 2015 Inleiding (1) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend,

Nadere informatie

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart - 1 - Hemelvaart Wat is het een voorrecht om Jezus' hemelvaart te gedenken en te vieren en het is zeer bemoedigend wat Jezus tot zijn discipelen sprak voordat Hij naar de hemel voer. We lezen daarover

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen?

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Zacharia en de vroege regen in relatie met de late regen. Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Deuteronomium 11:14 14 dat Ik regen voor uw land zal geven op zijn tijd, vroege regen en late regen,

Nadere informatie

5 september 2019 Bodegraven

5 september 2019 Bodegraven 5 september 2019 Bodegraven HET PROGRAMMA VOOR SEIZOEN 2019/2020 1. 5 september nog een korte tijd (16:5-33) 2. 26 september het hogepriesterlijk gebed I (hfst.17) 3. 17 oktober het hogepriesterlijk gebed

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Liturgie 21-05-2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Jezus, hij kwam om ons leven te geven, Daarom verliet Hij zijn Vaderlijk huis. Hij gaf aan mij het eeuwige leven, Door te sterven

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Thema: Vrede zij u! Liturgie voor de 2 e Paasdag op 28 maart 2016 in de Oude Kerk te Veenendaal. *Inleidende muziek.

Thema: Vrede zij u! Liturgie voor de 2 e Paasdag op 28 maart 2016 in de Oude Kerk te Veenendaal. *Inleidende muziek. Liturgie voor de 2 e Paasdag op 28 maart 2016 in de Oude Kerk te Veenendaal. Thema: Vrede zij u! *Inleidende muziek *Welkom en Votum *Zingen Op Toonhoogte lied 110 : 1, 2 en 3 en Psalm 97 : 1 en 7 1.U

Nadere informatie

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn Morgen Votum en groet Zingen Ps 145: 1,2 Tien woorden Zingen Ps 145: 3 Gebed Schriftlezing Joh 20: 19-31 Zingen Ps 16: 1 Preek Joh 20: 24-29 Zingen Ps 67: 1,2,3 Gebed Collecte Zingen PvN 84 Wat hou ik

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Kinderen zingen Vertel me eens Heer Jezus Toen u op aarde was Waarom geloofde niemand toen Dat u de koning was? Ze wilden

Nadere informatie

Genade. en onvolmaakt geloof

Genade. en onvolmaakt geloof Genade en onvolmaakt geloof Johannes 1: 14 En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond en wij hebben Zijn heerlijkheid gezien, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader, vol van

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

- Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 95: 1,2 Steek nu voor God de loftrompet

- Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 95: 1,2 Steek nu voor God de loftrompet DE DIENST VAN PASEN 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 210 Kom tot uw Heiland, toef langer niet, kom nu tot Hem, Die redding u biedt, Die ook voor u de hemel

Nadere informatie

Orde van dienst voor de morgendienst op Eerste Paasdag 2019

Orde van dienst voor de morgendienst op Eerste Paasdag 2019 Orde van dienst voor de morgendienst op Eerste Paasdag 2019 Met medewerking van Predikant : Ds.T.Pleizier Organist : dhr.t.oldenhuis Koortje o.l.v. mw.c.schep Plaats : Hervormde kerk Siddeburen Aanvang

Nadere informatie

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015 Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2 dinsdag 10 maart 2015 1 Terugblik Doel van Johannes met het evangelie (Joh 20:30-31): dat je gelooft dat Jezus de Zoon van God is dat je daardoor het

Nadere informatie

zondag 23 april 2017 ORDE VAN DIENST

zondag 23 april 2017 ORDE VAN DIENST ORDE VAN DIENST zondag 23 april 2017 Voorganger: Ds. Niek Scholten Cantor-organist: Harmen Trimp Ouderling van dienst: Paul Quist Diaken van dienst: Corine Waaning PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE Prinses Irenestraat

Nadere informatie

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena.

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena. - 1 - Johannes, de discipel die Jezus liefhad. Johannes: zijn naam betekent: Jahwé is genadig. De vader van Johannes is Zebedeüs en zijn moeder is Salome, een zuster van Maria, de moeder van de Heere Jezus.

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan.

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan. Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart 2016 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen De gemeente gaat staan Votum en groet Gez. 630 Sta op een morgen ongedacht De gemeente gaat zitten Inleiding/

Nadere informatie

Orde van dienst. Pasen

Orde van dienst. Pasen Orde van dienst Pasen Maranathakerk Lunteren 21 april 2019 Voorganger ds. J.A. van den Berg, Amersfoort Orgel/piano Marco Bouw Trompet Hans en Marco Klomp M.m.v. projectkoor o.l.v. Jan Hendrik van Schothorst

Nadere informatie

Online Bijbel voor kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Online Bijbel voor kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Online Bijbel voor kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit Het

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44)

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44) 1 april 2018 17.00 uur GP Hommes orgel: Harry Kroeske; piano: Theo van Bokkem schriftlezing: Rinke Larooy Belijdenis van afhankelijkheid en groet GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk

Nadere informatie

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 De andere trooster Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 Wie is Parakletos? Wist u dat op verzoek van Jezus een belangrijke gast bij u thuis woont? Niet alleen op uw adres, maar zelfs diep in

Nadere informatie

Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars,

Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars, Preek over Johannes 20:19-31: Wees niet langer ongelovig, maar geloof! Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars, Vorige week ging het over de vraag hoe Maria tot geloof kwam bij het open graf.

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Orde van dienst voor de kerkdienst waarin 10 mensen belijdenis van het geloof zullen afleggen uit wijk 3. 3 april 2016 Oude Kerk in Barneveld

Orde van dienst voor de kerkdienst waarin 10 mensen belijdenis van het geloof zullen afleggen uit wijk 3. 3 april 2016 Oude Kerk in Barneveld Orde van dienst voor de kerkdienst waarin 10 mensen belijdenis van het geloof zullen afleggen uit wijk 3 3 april 2016 Oude Kerk in Barneveld Predikant: ds. M. P. D. Barth Organist/pianist: R. van Middendorp

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 OPBOUW WANDELING 1. Gebed (samen) Open met een kort gebed 2. Bijbellezing (samen) Lees samen het bijbelgedeelte 3. Verhalen delen (2-tal) Wat houdt je bezig? Is in beweging

Nadere informatie

Stilteviering zondag 12 april Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge. Geloven in gemeenschap

Stilteviering zondag 12 april Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge. Geloven in gemeenschap Stilteviering zondag 12 april 2015 Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge Geloven in gemeenschap Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. We zijn hier samengekomen om ons geloof in

Nadere informatie

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Overzicht 1. Inleiding 2. De Messias in het Oude Testament 3. De komst van Christus 4. Christus en Israël 5. Christus en de heidenen

Nadere informatie

PASEN Kerkdienst 21 april 2019 : Immanuëlkerk; ds. Pim Brouwer, Orgel Gerard de Waardt, met medewerking van de Samenspeelgroep en The Miracles Zingen

PASEN Kerkdienst 21 april 2019 : Immanuëlkerk; ds. Pim Brouwer, Orgel Gerard de Waardt, met medewerking van de Samenspeelgroep en The Miracles Zingen PASEN Kerkdienst 21 april 2019 : Immanuëlkerk; ds. Pim Brouwer, Orgel Gerard de Waardt, met medewerking van de Samenspeelgroep en The Miracles Zingen vóór de dienst: NLB 642:1, 4, 5 en 8 1. Ik zeg het

Nadere informatie

Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid

Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid Het Evangelie naar Johannes Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid Age Romkes Stichting Artios, kopiëren niet toegestaan Bijbelteksten zijn met toestemming overgenomen uit de Herziene

Nadere informatie

Protestants Kralingen. 27 april 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg. geloof en twijfel. Corinne Vonaesch: Thomas

Protestants Kralingen. 27 april 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg. geloof en twijfel. Corinne Vonaesch: Thomas Protestants Kralingen 27 april 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg Tweeling van geloof en twijfel Corinne Vonaesch: Thomas orgelspel verwelkoming door de ouderling aanvangslied: [allen gaan staan] 645, Zing

Nadere informatie

Tweede zondag van Pasen A-cyclus zondag 23 april Handelingen 2, Johannes 20, Handelingen 2,42-47 Uit de Handelingen der Apostelen

Tweede zondag van Pasen A-cyclus zondag 23 april Handelingen 2, Johannes 20, Handelingen 2,42-47 Uit de Handelingen der Apostelen Tweede zondag van Pasen A-cyclus zondag 23 april 2017 Handelingen 2,42-47 1 Petrus 1,3-9 Johannes 20,19-31 Handelingen 2,42-47 Uit de Handelingen der Apostelen De eerste christenen legden zich ernstig

Nadere informatie

Tegelijk wordt het ons verteld door Johannes, de meest diepzinnige van de evangelisten, die houdt van symboliek.

Tegelijk wordt het ons verteld door Johannes, de meest diepzinnige van de evangelisten, die houdt van symboliek. Houten, 27 maart 2016 Tekst: Johannes 20: 1-18 Voorganger: ds. Martin Snaterse Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, We luisterden naar het mooie en ontroerende Paasverhaal van de ontroostbare Maria

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Psalm 75 : 1 (NB) U alleen, U loven wij, U loven wij, onze Heer, want uw naam zo rijk van eer is tot onze vreugd nabij. Men vertelt in heel het

Nadere informatie

De kern van het christelijke geloof

De kern van het christelijke geloof De kern van het christelijke geloof 16 september 2006 28 oktober 2006 25 november 2006 6 januari 2007 24 februari 2007 24 maart 2007 21 april 2007 De Vader De Zoon De Heilige Geest Vrede met God Geloof

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Hartelijk welkom Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het

Nadere informatie

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan!

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Ds. Maurits Oldenhuis Votum/groet Weerklank 172 Gebed Johannes 20, 1-10 Nieuw Liedboek 632 Johannes 20, 8-9 Preek Liedboek 215 Geloofsbelijdenis Gezang

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

zus van Maria, de moeder des Heren. Dat blijkt uit Johannes 19:25 waar staat: Johannes, de discipel die Jezus liefhad.

zus van Maria, de moeder des Heren. Dat blijkt uit Johannes 19:25 waar staat: Johannes, de discipel die Jezus liefhad. - 1 - Johannes, de discipel die Jezus liefhad. We gaan het hebben over Johannes. Zijn naam betekent: Jahwé is genadig. De vader van Johannes is Zebedeüs en zijn moeder is Salome, die een zuster was van

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Wees blijde in de hoop

Wees blijde in de hoop - 1 - Wees blijde in de hoop Deze tekst staat in Romeinen 12:12. Hoop is verwachting; men verwacht iets wat komt en bijbelse hoop is een zekere verwachting. Niet zoiets van wat wij in het Nederlands zeggen:

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

Ik ben de opstanding en het leven

Ik ben de opstanding en het leven Ik ben de opstanding en het leven Het evangelie naar Johannes 11: 1-44 1 Inleiding Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam.

Nadere informatie

DE ONTZETTENDE GEVOLGEN VAN DE ZONDE

DE ONTZETTENDE GEVOLGEN VAN DE ZONDE Bijbelrooster groep 1 en 2 THEMA BIDDEN maandag 24 augustus 2015 psalm 116:3 Psalm dinsdag 25 augustus 2015 Bidden om een wijs hart 1 Koningen 3:1-15 woensdag 26 augustus 2015 Bidden met een nederig hart

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Bijbelstudieserie met als thema: Discipelschap. jan. 2018

Bijbelstudieserie met als thema: Discipelschap. jan. 2018 Bijbelstudieserie met als thema: Discipelschap jan. 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005 i. www.

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 10 april Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan.

Liturgie voor de kerkdienst op 10 april Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan. Liturgie voor de kerkdienst op 10 april 2016 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Muziek De gemeente gaat staan Votum en groet Gez. 273: 1 en 2 Loof God, die zegent al wat leeft De gemeente

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Aan de deur wordt niet gekocht... En... bekeerd zijn we al... Je leest die woorden nogal eens op een deur. Erg uitnodigend

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Handelingen 13-14

Handelingen 13-14 Koninkrijk van God begin ontwikkeling verwachting relatie komst Koning, roeping van discipelen waterdoop, onderwijs, worden als Meester terugkeer Koning met loon contrast met wereld Gemeente van God begin

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

2. Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon, die sterke Held, Hij steeg uit t graf door s Vaders kracht, want Hij is God, bekleed met macht!

2. Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon, die sterke Held, Hij steeg uit t graf door s Vaders kracht, want Hij is God, bekleed met macht! Liturgie voor de avonddienst op eerste Paasdag, 19.00 uur, in de Hervormde Kerk te Den Ham. Voorganger: Ds. H. de Haan. Ouderling van dienst: Hans Bosch Organist: Henk Dubbink Welkom en mededelingen Zingen

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

De kern van het christelijk geloof

De kern van het christelijk geloof De kern van het christelijk geloof 16 september 2006 28 oktober 2006 25 november 2006 6 januari 2007 24 februari 2007 24 maart 2007 21 april 2007 De Vader De Zoon De Heilige Geest Vrede met God Geloof

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 https://www.youtube.com/watch?v=chxaeh_ NWbA 21 22 Wij gaan voor even uit elkaar 1. Wij gaan voor e-ven uit el-kaar en de-len nu het licht... Licht ver

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

28 oktober uur AvdLugt orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk LITURGIE:

28 oktober uur AvdLugt orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk LITURGIE: 28 oktober 2018-10.00 uur AvdLugt orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk LITURGIE: votum en groet NPB psalm 100:1-3 wet en gebed GK 233 (GK06 gz164) ( Jezus, vol liefde... ) ==> in canon en

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Het zesde wonder van het kruis: HET WONDER VAN VERZOENING

Het zesde wonder van het kruis: HET WONDER VAN VERZOENING Het zesde wonder van het kruis: HET WONDER VAN VERZOENING Verzoenen Genadig zijn door iemands zonden uit te delgen door een zoenoffer waardoor iemands vijandige houding verandert in vriendschap Genade

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen Inhoudsopgave Inleiding 6 Christus is opgestaan 8 Christus opstanding verkondigt het kruis 13 Een venster buiten deze wereld 16 Christus of Mohammed? 25 Met Christus opgewekt 27 Vergeving van zonden in

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u

Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u - 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u We lezen in Johannes 14: 15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij mijn geboden bewaren. Dat klinkt zwaar maar het is niet zwaar, want Johannes schrijft

Nadere informatie

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Jezus stond op uit de dood, uit het graf. Maar waarom is dat paasgebeuren nu belangrijk voor u/jou? Als iemand

Nadere informatie

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen. Gebedsdienst dinsdag 15 mei 1990 Thema: Met Maria biddend om de Heilige Geest Begroeting Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

HET HART VAN HET KRUIS

HET HART VAN HET KRUIS HET HART VAN HET KRUIS CRUCIALE INZICHTEN 13 maart 2016 19:00 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Organist: Jan van den Brink Lector: Aone Koopmans Koster: Arjan vd Bor/ Gerrit

Nadere informatie

Johannes. Raymond R. Hausoul

Johannes. Raymond R. Hausoul Johannes Raymond R. Hausoul Uniekheid van het vierde evangelie Uniekheid van het vierde evangelie 1 Voorbeelden tussen Lc en Jh a) Lc: Een foto van het kerstgebeuren b) Jh: Een röntgenfoto van het gebeuren

Nadere informatie

de doop Matt. 28: 16 -eind

de doop Matt. 28: 16 -eind 16 De elf discipelen gingen naar Galilea, naar de berg die Jezus hun had genoemd, 17 en toen ze Hem zagen bewezen ze Hem eer, al twijfelden enkelen nog. 18 Jezus kwam op hen toe en zei: Mij is gegeven

Nadere informatie

Aanvangslied JDH 27:1,3 en 4 Geloofd zij 's Vaders een'ge Zoon. Lied JDH 1010:1 en 3 (ELB 128) Laat ons loven, laat ons juichen

Aanvangslied JDH 27:1,3 en 4 Geloofd zij 's Vaders een'ge Zoon. Lied JDH 1010:1 en 3 (ELB 128) Laat ons loven, laat ons juichen Johan de Heer Zangdienst 23 april 2017 Kruispunt Mededelingen Aanvangslied JDH 27:1,3 en 4 Geloofd zij 's Vaders een'ge Zoon Stil gebed, bemoediging en groet Lied JDH 1010:1 en 3 (ELB 128) Laat ons loven,

Nadere informatie

LIEFLIJKHEID, SAMENBINDING. Hoe heten de stokken die in onderstaand vers genoemd worden? de ene noemde Ik. de andere. en Ik weidde die schapen.

LIEFLIJKHEID, SAMENBINDING. Hoe heten de stokken die in onderstaand vers genoemd worden? de ene noemde Ik. de andere. en Ik weidde die schapen. De profeet Zacharia en de twee stokken. Hoe heten de stokken die in onderstaand vers genoemd worden? Zacharia 11:7, tweede deel Ik nam voor Mijzelf twee stokken de ene noemde Ik LIEFLIJKHEID, de andere

Nadere informatie