Voedselovergevoeligheid bij hond en kat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voedselovergevoeligheid bij hond en kat"

Transcriptie

1 Voedselovergevoeligheid bij hond en kat Veterinary Diet

2 VOEDSELOVERGEVOELIGHEID Een overgevoeligheid voor voeding komt niet zo vaak voor bij honden en katten. Voedselovergevoeligheid kan zowel huidklachten als problemen van het maag-darmkanaal veroorzaken. De aandoening is zelden levensbedreigend, maar uw huisdier kan er wel veel last van hebben. Als u er de tijd voor wilt nemen om uit te vinden wat precies de oorzaak is en vervolgens de juiste voeding geeft, kan uw huisdier nog jarenlang van een gezond leven genieten. Wat is voedselovergevoeligheid? Voedselovergevoeligheid ontstaat wanneer een hond of kat overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel in de voeding. Het bestanddeel in de voeding waar het dier overgevoelig op reageert, wordt het allergeen genoemd. Het lichaam kan op twee manieren overgevoelig op voeding reageren: - Voedselallergie: het lichaam vertoont een overgevoeligheids reactie waarbij het immuunsysteem wordt geactiveerd. Hierbij kan histamine vrijkomen dat de verschijnselen van een allergie veroorzaakt. - Voedselintolerantie: het lichaam vertoont verschijnselen van een overgevoeligheid zonder dat het immuunsysteem erbij wordt betrokken. De intolerantie voor lactose (melksuiker) is hier een voorbeeld van. Dieren met dit probleem hebben moeite met het verteren van lactose, omdat zij niet genoeg van het voor de ver tering benodigde enzym lactase produceren. Onverteerde lactose in het spijsverteringskanaal kan diarree veroorzaken. Overgevoeligheidsreacties kunnen binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of dagen. Het allergeen in de voeding hoeft geen nieuw ingrediënt te zijn.

3 VOEDSELOVERGEVOELIGHEID Het is meestal iets dat de hond of kat al vaker heeft gegeten en waar hij plotseling overgevoelig op reageert. Wanneer een overgevoeligheid voor een bepaald bestanddeel van de voeding eenmaal is opgetreden, zal het dier hier waarschijnlijk zijn leven lang overgevoelig voor blijven. Voedingsmiddelen die dat specifieke bestanddeel bevatten, zullen dan ook voor altijd vermeden moeten worden. Elk ingrediënt dat uw huisdier wel eens eerder heeft gegeten, kan in principe een voedselovergevoeligheid veroorzaken. Meestal treedt de allergie echter op voor een bepaald eiwit in de voeding, zoals rundvlees, eieren, lamsvlees of tarwegluten. Het feit dat een dier overgevoelig reageert, zegt overigens niets over de kwaliteit van de voeding. Het dier kan een bepaald bestanddeel van de bewuste voeding gewoon niet goed verdragen. Voor andere dieren levert dezelfde voeding geen enkel probleem op. Werking van de allergene eiwitten Eiwit Histamine Receptor Vrijkomen van histamine Allergene eiwitten Receptor op mastcellen Vrijkomen van histamine Allergie

4 VOEDSELOVERGEVOELIGHEID Hoe herkent u een voedselovergevoeligheid? Een overgevoeligheid voor voeding kan zich uiten door huidklachten of klachten van het maag-darmkanaal. De huidklachten en de maagdarmproblemen kunnen ook tegelijk optreden. De klachten zijn niet specifiek en kunnen dus ook optreden bij andere (ernstige) aandoeningen. Vraag daarom altijd advies aan uw dierenarts! Huidklachten: Jeuk Huidontsteking Regelmatig terugkerende oorontsteking Maag-darmproblemen: Diarree Braken Winderigheid Buikpijn

5 VOEDSELOVERGEVOELIGHEID De behandeling Zowel huidaandoeningen als maag-darmproblemen kunnen vele oorzaken hebben en maar een klein deel van dit soort klachten wordt veroorzaakt door een voedselovergevoeligheid. Vlooien allergie is bijvoorbeeld een veel vaker voorkomende oorzaak van allergische huidaandoeningen. Daarom is het heel belangrijk om een voedselovergevoeligheid te kunnen onderscheiden van andere aandoeningen die vergelijkbare klachten veroorzaken. Uw dierenarts zal daarom eerst een hypoallergeen dieet (eliminatiedieet) voorschrijven om de diagnose te stellen. Als de verschijnselen ernstig zijn kan uw dierenarts medicijnen voorschrijven, totdat de vicieuze cirkel van de overgevoeligheids reactie is doorbroken. Het eliminatiedieet Het eliminatiedieet is een testdieet dat zelden een overgevoeligheidsreactie veroorzaakt. De diagnose voedselovergevoeligheid is gesteld als de klachten van uw huisdier verdwijnen met een eliminatiedieet. De testperiode duurt minimaal 6 weken. Indien er inderdaad sprake is van een voedselovergevoeligheid, zullen maag-darmklachten (diarree) meestal binnen een week verbeteren. Bij huidklachten (jeuk) kan het wel 6 tot 9 weken duren voordat verbetering optreedt. Omdat de voedingsovergevoeligheid gewoonlijk veroorzaakt wordt door iets in de dagelijkse voeding van uw huisdier, zal uw dierenarts u meestal vragen om een lijst te maken van alle voedings middelen die het dier eet (inclusief botten, snacks, koekjes etc). Aan de hand van deze lijst kan worden bepaald welke voedingsmiddelen uw huisdier nog niet eerder heeft gegeten. Op deze manier kan het eliminatiedieet worden samengesteld.

6 VOEDSELOVERGEVOELIGHEID Een elimi natiedieet op basis van één, niet eerder gegeten eiwitbron en één koolhydraatbron, is de meest betrouwbare methode om een voedselovergevoeligheid te diagnosticeren. Een eliminatiedieet kunt u eventueel zelf voor uw huisdier bereiden. Een praktischer en in de meeste gevallen goed alternatief voor een zelf te bereiden eliminatiedieet is kant en klare hypoallergene dieetvoeding. Een dergelijke dieetvoeding bevat ook slechts één eiwitbron en één koolhydraatbron. De eiwitten van een hypoallergene dieetvoeding kunnen daarnaast ook gehydrolyseerd zijn. Gehydrolyseerde eiwitten zijn zo klein gemaakt dat ze door het lichaam niet meer als allergeen te herkennen zijn en dus geen overgevoeligheidsreactie veroorzaken. De provocatie Als de klachten tijdens de testperiode verdwijnen, kan geprobeerd worden te achterhalen voor welke voedingsmiddelen uw huisdier overgevoelig is. Uw dierenarts kan u aanraden verdachte ingre diënten uit de oorspronkelijke voeding te testen, door ze in kleine hoeveelheden aan het eliminatiedieet toe te voegen. Altijd slechts één tegelijk en één per week, waarna u kijkt of er een reactie optreedt. Dit wordt wel de provocatie genoemd. Wanneer de klachten terugkomen, betekent dit dat uw huisdier overgevoelig is voor dat specifieke bestanddeel van zijn voeding. Dit ingrediënt moet vervolgens definitief uit het dieet worden verwijderd. Wanneer u er tegenop ziet om een dergelijke provocatietest uit te voeren, kunt u ook een kant en klare hypoallergene dieetvoeding (blijven) geven. Dit is immers een complete en uitgebalanceerde voeding, die levenslang gegeven kan worden.

7 VOEDSELOVERGEVOELIGHEID Het vervolg van de behandeling De verdere behandeling van een voedselovergevoeligheid bestaat uit het vermijden van het voedingsmiddel dat de over gevoeligheid veroorzaakt, ofwel het allergeen. Dit betekent dat er altijd zorgvuldig moet worden gelet op wat het dier eet. Omdat dit zo belangrijk is, kan uw dierenarts een speciale hypoallergene dieetvoeding voorschrijven. Een dergelijke dieetvoeding bevat zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, die zelden allergische reacties oproepen en die het dier meestal niet eerder gegeten heeft. Voorbeelden van hypoallergene dieetvoedingen zijn Royal Canin Anallergenic Diet, Hypoallergenic Diet en Royal Canin Sensitivity Control Diet. Deze dieetvoedingen zijn complete voedingen die zowel voldoen tijdens de testperiode, als voor de lange termijn.

8 ANALLERGENIC DIET VOOR DE HOND Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw hond een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Anallergenic Diet is speciaal ontwikkeld voor de diagnose en behandeling van voedselovergevoeligheid. Anallergenic Diet CANINE Droogvoeding Verpakking van 3kg en 8kg

9 ANALLERGENIC DIET VOOR DE HOND Belangrijkste eigenschappen Royal Canin Anallergenic Diet is een uitgebalanceerde, volledige dieetvoeding, die levenslang gegeven kan worden. OLIGOPEPTIDES ALLERGEN RESTRICTION Sterk gehydrolyseerd eiwit De eiwitten in deze voeding zijn sterk verkleind (gehydrolyseerd) tot aminozuren en oligopeptiden en hebben een zeer laag moleculair gewicht. Deze eiwittten worden niet als allergeen herkend en zijn zeer goed verteerbaar. Vermindering allergische reactie Beperkt de kans op allergische reacties door het gebruik van gezuiverd maïszetmeel in plaats van de hele graan, speciaal ontwikkelde natuurlijke aroma s en een zorgvuldig gecontroleerd productieproces. SKIN BARRIER Bescherming van de huidfunctie Een speciale combinatie van niacine, inositol, choline, histidine en pantotheenzuur helpt het vochtverlies via de opperhuid te beperken en versterkt de barrièrefunctie van de huid. ANTIOXIDANT COMPLEX Antioxidanten Een specifieke combinatie van antioxidanten beschermt het lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Daarnaast versterkt het de weerstand en remt de effecten van veroudering.

10 VOEDINGSADVIEZEN Droogvoeding Ingrediënten: Maïszetmeel, hydrolysaat van veren met een laag molecuulgewicht (bron van L-aminozuren en oligopeptiden), kopraolie, sojaolie, mineralen, plantaardige vezels, cichoreipulp, Fructo-Oligo-Sacchariden, visolie, mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur, dierlijk vet, Tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne). Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden In de tabel genoemde hoeveelheden zijn richtlijnen die in overleg met uw dierenarts kunnen worden aangepast. gewicht van de hond mager optimaal gewicht overgewicht gram maatbeker gram maatbeker gram maatbeker 2kg 54 5 / / /8 4kg / /8 6kg / / kg / / /8 10kg / /8 15kg / / kg / /8 25kg / kg / /8 35kg / / /8 40kg / / /8 50kg / / kg / / /8 70kg / / /8 80kg / / /8 Het verdient aanbeveling de dagelijkse hoeveelheid over meerdere maaltijden te verdelen.

11 HYPOALLERGENIC DIET VOOR DE HOND Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw hond een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Hypoallergenic Diet is speciaal ontwikkeld voor de diagnose en behandeling van voedselovergevoeligheid. Hypoallergenic Diet CANINE Droogvoeding Verpakking van 2kg, 7kg en 14kg Blikvoeding van 200 en 400g

12 HYPOALLERGENIC DIET VOOR DE HOND Belangrijkste eigenschappen Royal Canin Hypoallergenic Diet is een uitgebalanceerde, volledige dieet voeding, die levenslang gegeven kan worden. Gehydrolyseerd eiwit Gehydrolyseerde soja-eiwitten zijn verkleinde eiwitten met een laag moleculair gewicht. Deze eiwitten worden zelden als allergeen herkend en zijn zeer goed verteerbaar. Bescherming van de huidfunctie Een speciale combinatie van vitaminen en zink verminderen het waterverlies door de huid en verbeteren de barrièrefunctie van de huid. Verrijkt met Omega-3 vetzuren Omega-3 vetzuren (EPA/DHA) hebben een ontstekingsremmende werking. Ondersteuning van de spijsvertering De combinatie van Fructo-Oligo-Sacchariden (FOS) en zeoliet (een specifiek mineraal) bevordert een evenwichtige darmflora en helpt de darmwand te beschermen. ANTIOXIDANT COMPLEX Antioxidanten Een specifieke combinatie van antioxidanten beschermt het lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Daarnaast versterkt het de weerstand en remt de effecten van veroudering.

13 VOEDINGSADVIEZEN Ingrediënten droogvoeding: Rijst, hydrolysaat van geïsoleerd soja-eiwit, dierlijke vetten, mineralen, hydrolysaat van gevogeltelever, bietenpulp, sojaolie, Fructo-Oligo- Sacchariden, visolie, bernagieolie, Tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne). Ingrediënten droogvoeding: Plantaardige bijproducten (erwtenzetmeel), plantaardige eiwitextracten (gehydrolyseerd soja-eiwit), oliën en vetten, mineralen, vlees en dierlijke bijproducten (gehydrolyseerd gevogeltelever), suiker. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden In de tabel genoemde hoeveelheden zijn richtlijnen die in overleg met uw dierenarts kunnen worden aangepast. Droogvoeding volw. gewicht van de hond mager optimaal gewicht overgewicht g maatbeker g maatbeker g maatbeker 2kg 53 5 / / /8 4kg / /8 6kg / / kg / / /8 10kg / /8 15kg / / /8 20kg / /8 30kg / / /8 40kg / /8 50kg / /8 Blikvoeding Volw. mager optimaal gewicht overgewicht gewicht van de blikken blikken blikken g g g hond 400g 200g 400g 200g 400g 200g 2kg /2 1 1 / / /2 3 /4 5kg / /4 1 3 /4 10kg /4 3 3 / /4 3 1/ /2 2 3 /4 15kg / / kg / /4 25kg / / /4 30kg / / /4

14 HYPOALLERGENIC MODERATE CALORIE DIET VOOR DE HOND Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw hond een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Hypoallergenic Moderate Energy Diet is speciaal ontwikkeld voor de diagnose en behandeling van voedselovergevoeligheid, speciaal voor honden met neiging tot overgewicht, gecastreerde en oudere honden. Hypoallergenic Moderate Calorie Diet CANINE Droogvoeding Verpakking van 1,5kg, 7kg en 14kg

15 HYPOALLERGENIC MODERATE CALORIE DIET VOOR DE HOND Belangrijkste eigenschappen Royal Canin Hypoallergenic Moderate Calorie Diet is een uitgebalanceerde, volledige dieet voeding, die levenslang gegeven kan worden. Gehydrolyseerd eiwit Gehydrolyseerde soja-eiwitten zijn verkleinde eiwitten met een laag moleculair gewicht. Deze eiwitten worden zelden als allergeen herkend en zijn zeer goed verteerbaar. Gematigd energiegehalte Een gematigd energiegehalte helpt het risico van overgewicht te verminderen. Bescherming van de huidfunctie Een speciale combinatie van vitaminen en zink verminderen het waterverlies door de huid en verbeteren de barrièrefunctie van de huid. Beperkt fosforgehalte Een beperkt fosforgehalte ondersteunt de nierfunctie bij het ouder worden.

16 VOEDINGSADVIEZEN Droogvoeding Ingrediënten: Rijst, hydrolysaat van geïsoleerd soja-eiwit, dierlijke vetten, hydrolysaat van gevogeltelever, mineralen, bietenpulp, sojaolie, visolie, Fructo- Oligo-Sacchariden, bernagieolie, Tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne). Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden In de tabel genoemde hoeveelheden zijn richtlijnen die in overleg met uw dierenarts kunnen worden aangepast. gewicht van de hond normaal overgewicht g maatbeker g maatbeker 2kg 43 4 /8 36 3/8 4kg 73 7 /8 61 6/8 6kg / kg / /8 10kg / /8 15kg / /8 20kg / /8 25kg / /8 30kg / /8 35kg / /8 40kg / /8 45kg / /8 50kg / /8 Het verdient aanbeveling de dagelijkse hoeveelheid over meerdere maaltijden te verdelen.

17 HYPOALLERGENIC DIET VOOR DE KAT Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw kat een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Hypoallergenic Diet is speciaal ontwikkeld voor de diagnose en behandeling van voedselovergevoeligheid. Deze dieetvoeding is ook zeer geschikt als onderdeel van de behandeling van andere huidproblemen. Hypoallergenic Diet FELINE Droogvoeding Verpakking van 500g - 2,5kg en 4,5kg

18 HYPOALLERGENIC DIET VOOR DE KAT Belangrijkste eigenschappen Royal Canin Hypoallergenic Diet is een uitgebalanceerde, volledige dieet voeding, die levenslang gegeven kan worden. Gehydrolyseerd eiwit Gehydrolyseerde soja-eiwitten zijn verkleinde eiwitten met een laag moleculair gewicht. Deze eiwitten worden zelden als allergeen herkend en zijn zeer goed verteerbaar. Bescherming van de huidfunctie Een speciale combinatie van vitaminen en zink verminderen het waterverlies door de huid en verbeteren de barrièrefunctie van de huid. EPA / DHA Verrijkt met Omega-3 vetzuren Omega-3 vetzuren (EPA/DHA) hebben een ontstekingsremmende werking. Ondersteuning van de spijsvertering De combinatie van Fructo-Oligo-Sacchariden (FOS) en zeoliet (een specifiek mineraal) bevordert een evenwichtige darmflora en helpt de darmwand te beschermen.

19 VOEDINGSADVIEZEN Droogvoeding Ingrediënten: Rijst, hydrolysaat van geïsoleerd soja-eiwit, dierlijke vetten, plantaardige vezels, mineralen, hydrolysaat van gevogeltelever, sojaolie, bietenpulp, visolie, Fructo-Oligo-Sacchariden, bernagieolie, Tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne). Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden In de tabel genoemde hoeveelheden zijn richtlijnen die in overleg met uw dierenarts kunnen worden aangepast. gewicht van de kat mager normaal overgewicht g maatbeker g maatbeker g maatbeker 2kg 37 3 / /8 3kg 50 4 / /8 4kg 61 5 / / /8 5kg 71 6 / / /8 6kg 81 6 / / /8 7kg 90 7 / / /8 8kg / /8 9kg / /8 10kg / /8 Het verdient aanbeveling de dagelijkse hoeveelheid over meerdere maaltijden te verdelen. Royal Canin Hypoallergenic Diet bevat L-tyrosine voor een optimale pigmentatie van de vacht ( Intensive Color )

20 SENSITIVITY CONTROL DIET Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw hond of kat een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Sensitivity Control Diet is speciaal ontwikkeld voor de diagnose en behandeling van voedselovergevoeligheid. Deze dieetvoeding is ook zeer geschikt als onderdeel van de behandeling van andere maagdarmaandoeningen. Sensitivity Control Diet voor de hond Droogvoeding Verpakking van 1,5kg - 7kg en 14kg Blik Kip 420g Blik Eend 420g Sensitivity Control Diet voor de kat Droogvoeding Verpakking van 1,5kg en 3,5kg Portie Kip 100g

21 SENSITIVITY CONTROL DIET Belangrijkste eigenschappen Sensitivity Control Diet is een uitgebalanceerde, volledige dieet voeding, die levenslang gegeven kan worden. SELECTED PROTEIN D R Eén specifieke eiwitbron De geselecteerde eiwit- en koolhydraatbronnen worden zelden gebruikt in voeding voor honden en katten. Hierdoor wordt een overgevoeligheidsreactie verminderd. SKIN BARRIER Bescherming van de huidfunctie Een speciale combinatie van vitaminen en zink verminderen het waterverlies door de huid en verbeteren de barrièrefunctie van de huid. EPA / DHA Verrijkt met Omega-3 vetzuren Omega-3 vetzuren zijn van nature in hoge concentraties aanwezig in blauwe wijting. Omega-3 vetzuren (EPA/DHA) hebben een ontstekingsremmende werking. DIGESTIVE SECURITY Ondersteuning van de spijsvertering De combinatie van Fructo-Oligo-Sacchariden (FOS) en zeoliet (een specifiek mineraal) be vordert een evenwichtige darmflora en helpt de darmwand te beschermen.

22 SENSITIVITY CONTROL DIET VOOR DE HOND EN KAT Ingrediënten droogvoeding hond: Tapioca, gedehydreerde eendeneiwitten, hydrolysaat van gevogelte eiwitten, plantaardige vezels, dierlijke vetten, bietenpulp, visolie, sojaolie, psylliumschillen en -zaden, mineralen, Fructo-Oligo-Sacchariden, Tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne). Ingrediënten blikvoeding kip met rijst hond: Vlees en dierlijke bijproducten (52% kip), granen (12% rijst), plantaardige bijproducten, oliën en vetten, mineralen, suiker. Ingrediënten blikvoeding eend met rijst hond: Vlees en dierlijke bijproducten (49% eend), granen (16% rijst), mineralen, plantaardige bijproducten, oliën en vetten, suiker. Ingrediënten droogvoeding kat: Rijst, gedehydreerde eendeneiwitten, plantaardige vezels, hydrolysaat van gevogelte eiwitten, dierlijke vetten, mineralen, visolie, sojaolie, Tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne). Ingrediënten portieverpakking kip met rijst kat: Vlees en dierlijke bijproducten (34% kip), granen (6% rijst), oliën en vetten, mineralen, plantaardige bijproducten, suiker.

23 VOEDINGSADVIEZEN Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden In de tabel genoemde hoeveelheden zijn richtlijnen die in overleg met uw dierenarts kunnen worden aangepast. Droogvoeding gewicht mager normaal overgewicht van de hond g maatbeker g maatbeker g maatbeker 2kg 63 6 / / /8 4kg / /8 6kg / / /8 8kg / /8 10kg / / /8 15kg / / /8 20kg / kg / / /8 30kg / / /8 35kg / /8 40kg / / /8 50kg / kg / /8 Blikvoeding gewicht van de hond Sensitivity Control Kip mager normaal g blik g blik g blik 2kg / / /4 5kg / / /2 10kg / / kg / / /2 20kg / /4 25kg / / kg / / /2 35kg / /4 40kg / gewicht van de hond Sensitivity Control Eend mager normaal overgewicht overgewicht g blik g blik g blik 2kg / / /4 5kg / / /2 10kg / /4 15kg / / /4 20kg / /2 25kg / /4 30kg / / kg / /4 40kg / / /2 Het verdient aanbeveling de dagelijkse hoeveelheid over meerdere maaltijden te verdelen.

24 VOEDINGSADVIEZEN Droogvoeding gewicht van de kat (kg) mager optimaal gewicht overgewicht gram maatbeker gram maatbeker gram maatbeker / / / / / / / / / / / / / / / / / Natvoeding (portieverpakking) gewicht van mager normaal overgewicht de kat (kg) g portie g portie g portie / / / / / / / / / / / / / / / / /2 Het verdient aanbeveling de dagelijkse hoeveelheid over meerdere maaltijden te verdelen.

25 ALGEMENE ADVIEZEN Bij het achterhalen van de oorzaak van de voedselovergevoeligheid en het vervolgens lange tijd op dieet houden van uw huisdier, kunnen de volgende aanwijzingen voor u van nut zijn: Geef de dieetvoeding volgens voorschrift en geef geen andere tussendoortjes of snacks. Eventueel kunnen brokjes van de dieetvoeding tussendoor (als beloning) gegeven worden. Was uw handen voor het voeren, vooral wanneer u met andere levensmiddelen of voedingen in aanraking bent geweest. Zorg dat er altijd voldoende schoon en vers drinkwater voor uw huisdier klaar staat. Geef, zeker gedurende de testperiode, geen andere vloeistoffen zoals melk. Geef uw huisdier apart te eten als er meerdere dieren in huis wonen. Probeer uw kat binnen te houden. Zorg ervoor dat het dier op een rustige plaats kan eten en geef hem een schone, eigen voerbak of schaaltje. Hierdoor wordt bevuiling door andere voedingsresten voorkomen. Maak de voerbak en de maatbeker goed schoon na gebruik. Het kan wel 6-9 weken duren voordat u resultaat ziet en de overgevoeligheidsreacties verminderen. Wees dus geduldig! Let goed op of de symptomen gedurende de testperiode verminderen of verdwijnen en laat uw dierenarts weten hoe uw huisdier tijdens de provocatieperiode op de toegevoegde voedingsmiddelen reageert. Geef eventuele medicijnen volgens voorschrift. Breng uw familie, vrienden en kennissen op de hoogte van het feit dat uw dier overgevoelig is voor bepaalde bestanddelen in de voeding. Bewaar de voeding in een droge en koele omgeving*. * De houdbaarheidsdatum, productiecode en registratienummer vindt u op de achterzijde van de verpakking. Bij voorkeur te gebruiken vóór de datum aangegeven op de achterzijde van de verpakking. Het vitaminegehalte van de voeding is gegarandeerd tot de datum van minimum houdbaarheid.

26 GEMIDDELDE ANALYSE Anallergenic Diet Hypoaller Hond Hond Hond Droog Droog Blik (1000g) (1000g) (1000g) Vocht % 6,5 9,5 74,5 Eiwit % ,0 Vet % 16, Mineralen % 8,8 8,4 1,6 Zetmeel % 44,2 36,6 11,1 Overige koolhydraten % 48 41,1 12,4 Voedingsvezels % 6 5,5 3,3 Ruwe celstof % 2,2 1,0 2 Calcium % 1,01 1,01 0,19 Kalium % 1,2 1,0 0,22 Fosfor % 0,8 0,8 0,18 Magnesium % 0,05 0,08 0,02 IJzer mg** Koper mg** Zink mg** Chloride % 1,04 0,53 0,1 Natrium % 1,0 0,50 0,20 Selenium mg 0,11 0,12 0,06 EPA + DHA % 0,20 0,34 0,20 Taurine % 0,21 0,21 0,12 Arginine % 1,08 1,52 0,34 Vitamine A IE Vitamine E mg Vitamine C mg Vitamine D3 IE Vitamine B1 mg 28,1 27,2 1 Vitamine B2 mg 50,5 49 1,5 Pantotheenzuur mg 150,6 146,1 40 Vitamine B6 mg 78,6 76,2 0,5 Vitamine B12 mg 0,14 0,14 0,01 Niacine mg 500, Biotine mg 3,09 3,09 0,03 Foliumzuur mg 14,1 13,7 0,07 Choline mg Inositol mg Metaboliseerbare energie berekend NRC 2006 kcal/kg Metaboliseerbare energie berekend NRC 74 kcal/kg

27 GEMIDDELDE ANALYSE genic Diet Sensitivity Control Diet Sensitivity Control Diet Hond Moderate Calorie Kat Hond Kat Droog Droog Droog Blik Kip Blik Eend Droog Portie Kip (1000g) (1000g) (1000g) (1000g) (1000g) (1000g) (1000g) 9,5 5,5 9, , ,5 21 8,5 9 27, ,5 7,5 6,3 7, ,0 2,2 42,4 34,5 43,5 9,5 11,7 37,4 4,5 46,9 39,1 48,9 10,5 13,5 41,5 5,8 5,6 8,2 9,8 2 2,3 10,1 1,8 1,1 3,6 4,4 1 0,5 6,0 0,5 0,82 0,73 1,48 0,42 0,48 1,62 0,45 0,8 0,8 0,7 0,23 0,22 0,8 0,17 0,6 0,7 0,91 0,32 0,4 0,17 0,35 0,05 0,07 0,05 0,02 0,04 0,06 0, , ,46 0,54 0,63 0,2 0,18 1,29 0,2 0,40 0,60 0,40 0,10 0,15 0,80 0,22 0,13 0,1 0,13 0,1 0,09 0,27 0,09 0,37 0,32 0,35 0,28 0,23 0,35 0,25 0,2 0,21 0,30 0,17 0,2 0,29 0,13 1,69 1,84 1,38 0,55 0,55 1,73 0, ,7 27,8 27, , ,2 50,1 49, , ,7 149,3 147, , ,8 77,9 76,8 1 1,1 76,4 3 0,13 0,14 0,14 0,02 0,03 0,14 0, ,92 3,16 3,12 0,5 0,55 3,1 0,5 12, ,8 0,2 0,14 13,8 0,

28 Adres van de dierenarts: Voor meer informatie: Royal Canin Nederland BV Productvoorlichting en Service Postbus AB Veghel Tel.: /1303/ royalcanin.nl

Diabetes mellitus bij kat en hond

Diabetes mellitus bij kat en hond Diabetes mellitus bij kat en hond Veterinary Diet DIABETES MELLITUS BIJ KAT EN HOND Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Diabetes mellitus komt regelmatig voor bij katten en honden en

Nadere informatie

Diabetes mellitus bij hond en kat

Diabetes mellitus bij hond en kat Diabetes mellitus bij hond en kat DIABETES MELLITUS BIJ HOND EN KAT DIABETES MELLITUS BIJ HOND EN KAT Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Diabetes mellitus komt regelmatig voor bij honden

Nadere informatie

Royal Canin rasspecifieke voeding voor Poedel pups tot 10 maanden voor de volwassen Poedel vanaf 10 maanden. Poedel

Royal Canin rasspecifieke voeding voor Poedel pups tot 10 maanden voor de volwassen Poedel vanaf 10 maanden. Poedel Royal Canin rasspecifieke voeding voor Poedel pups tot 10 maanden voor de volwassen Poedel vanaf 10 maanden Poedel De Poedel: Een bijzonder intelligente hond Het parmantige uiterlijk van de Poedel verbergt

Nadere informatie

PRAKTISCH VOEDING VAN UW KAT - algemeen

PRAKTISCH VOEDING VAN UW KAT - algemeen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VOEDING VAN UW KAT - algemeen over houden van huisdieren Voeding is een belangrijk onderdeel van de verzorging

Nadere informatie

Nier-, lever- en hartaandoeningen ALL AGES

Nier-, lever- en hartaandoeningen ALL AGES Nier-, lever- en hartaandoeningen ALL AGES Nieraandoeningen...Pagina 4 Leveraandoeningen...Pagina 11 Hartaandoeningen...Pagina 17 Introductie van een nieuw dieet...pagina 25 Uw dierenarts heeft bij uw

Nadere informatie

Welke voeding voor mijn hond?

Welke voeding voor mijn hond? Waarom vers vlees? Welke voeding voor mijn hond? Als je kiest voor vers vlees, dus rauw onbewerkt vlees, kies je voor voeding die past bij het verteringssysteem van een (opportunistische) carnivoor (vleeseter)

Nadere informatie

WAT VERSTAAN WE EIGENLIJK ONDER GEZONDE VOEDING

WAT VERSTAAN WE EIGENLIJK ONDER GEZONDE VOEDING DEEL 4 WAT VERSTAAN WE EIGENLIJK ONDER GEZONDE VOEDING Basisbegrippen over voeding Koolhydraten een complex verhaal Eiwitten Vetten en vetzuren. Onze stofwisseling Gezonde voeding, wat is dat eigenlijk?

Nadere informatie

Wat u zelf nog meer kunt doen voor uw gezondheid

Wat u zelf nog meer kunt doen voor uw gezondheid Wat u zelf nog meer kunt doen voor uw gezondheid preventieve zorg Patient actief zelfherstel suppletie correctie Patient passief curatieve zorg Toelichting op het schema aan de voorkant Hoe gaan we om

Nadere informatie

Hou je hond Fit en Gezond

Hou je hond Fit en Gezond Hou je hond Fit en Gezond Voeding en Voedingssupplementen WWW.CARNIS.NL 1 Inhoud Introductie De hond, zijn levensstijl en voeding Voeding Historiek Overzicht Kenmerken Voedingssupplementen WWW.CARNIS.NL

Nadere informatie

Gezond leven met Diabetes

Gezond leven met Diabetes Gezond leven met Diabetes Diëtetiek Bereikbaarheid afdeling Diëtetiek Amphia Ziekenhuis: Locatie Langendijk, Molengracht, Pasteurlaan: (076) 595 30 75 Algemeen telefoonnummer Amphia Ziekenhuis: (076) 595

Nadere informatie

100% gegarandeerde kwaliteit uit Duitsland. Gut und preiswert! Natuurlijk gezonder! Welkom in onze geboortestreek

100% gegarandeerde kwaliteit uit Duitsland. Gut und preiswert! Natuurlijk gezonder! Welkom in onze geboortestreek 100% gegarandeerde kwaliteit uit Duitsland Gut und preiswert! Natuurlijk gezonder! Welkom in onze geboortestreek Inhoud Natuurlijk gezonder! De wereld van Happy Dog................. 4 Supreme..................

Nadere informatie

SUPPLEMENTEN. Je wilt toch ook het beste voor je paard! Voor net dat beetje extra

SUPPLEMENTEN. Je wilt toch ook het beste voor je paard! Voor net dat beetje extra SUPPLEMENTEN Je wilt toch ook het beste voor je paard! Voor net dat beetje extra www.hypofocus.com Subli supplementen assortiment Voor net dat beetje extra Feel good, feel better, feel best!! Naast een

Nadere informatie

Zelfcontrole van de bloedglucose... Zo eenvoudig is het!

Zelfcontrole van de bloedglucose... Zo eenvoudig is het! Zelfcontrole van de bloedglucose... Zo eenvoudig is het! Voorwoord Is de diagnose pas gesteld of leeft u reeds meerdere jaren met diabetes, het blijft een aandoening met vele facetten die een grote invloed

Nadere informatie

Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar

Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar Ziekenhuis Gelderse Vallei Ieder kind heeft een goede voeding nodig, dat is bekend. Daarbij moet ook benadrukt worden dat geen enkel kind hetzelfde is. Een goede

Nadere informatie

GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR

GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR Peuters en kleuters hebben een goede voeding nodig, dat is bekend. Maar waaruit moet deze voeding eigenlijk bestaan? In deze brochure wordt uiteengezet waaraan

Nadere informatie

Het geven van kunstvoeding

Het geven van kunstvoeding Het geven van kunstvoeding Deze brochure is bedoeld voor alle ouders die kunstvoeding (gaan) geven. De informatie is vooral gericht op de gezonde, op tijd geboren baby. Als de pasgeborene door omstandigheden

Nadere informatie

Basisregels gezonde voeding

Basisregels gezonde voeding Basisregels gezonde voeding Door Vincent Hesselink Bescherm jezelf tegen ziekte, val fluitend af en voel je topfit! Gezond eten doe je met boeren verstand, eet voedsel dat voor de mens geschikt is Dat

Nadere informatie

Gezonde voeding. bij HIV-infectie

Gezonde voeding. bij HIV-infectie Gezonde voeding bij HIV-infectie Colofon Deze brochure is tot stand gekomen met adviezen van een diëtist. De inhoud van deze brochure is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Aan eventuele fouten

Nadere informatie

Bart Damen Voeding voor en tijdens het mountainbiken Voeding en optimaal presteren en herstellen.

Bart Damen Voeding voor en tijdens het mountainbiken Voeding en optimaal presteren en herstellen. Voeding en optimaal presteren en herstellen. De energie om te fietsen haalt het lichaam uit vetten en koolhydraten. Hoe hoger de intensiteit van het fietsen word hoe groter het aandeel koolhydraten bij

Nadere informatie

Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker

Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker Inleiding Borstkanker is een vreselijke ziekte, die je hele leven totaal overhoop haalt. Van de ene

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4

INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4 INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4 LITERATUUR BIJLAGE I Instructiehandleiding II Handleiding voor de ouders INLEIDING III Werkboek voor de kinderen De voorlichting

Nadere informatie

Voeding bij een. stoma. Nederlandse Stomavereniging

Voeding bij een. stoma. Nederlandse Stomavereniging Voeding bij een stoma Nederlandse Stomavereniging Colofon Zesde druk: februari 2013 Oplage: 4500 Tekst: Rietje Krijnen, Utrecht Illustraties: Schwandt Infographics, Houten Schijf van Vijf: Voedingscentrum,

Nadere informatie

koolhydraat monosachariden disachariden oligosachariden polysachariden suiker Monosachariden Glucose Glucose Galactose CH OH Galactose HOCH Fructose

koolhydraat monosachariden disachariden oligosachariden polysachariden suiker Monosachariden Glucose Glucose Galactose CH OH Galactose HOCH Fructose Een koolhydraat of sacharide is een chemische verbinding van koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. In het woord koolhydraat herken je de term koolstof en hydros, het griekse woord voor water. De term

Nadere informatie

Gezonde basisvoeding met de Schijf van Vijf Factsheet

Gezonde basisvoeding met de Schijf van Vijf Factsheet Voedingscentrum De erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten Gezonde basisvoeding met de Schijf van Vijf Factsheet De Schijf van Vijf is het voorlichtingsmodel dat het Voedingscentrum

Nadere informatie

Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode

Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m Hoge Bloeddruk Direct Verlagen Interview Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach OptimaleGezondheid.com

Nadere informatie

DE OUDERE KAT Cindy Brouwers Hekman, kattengedragsadviseur

DE OUDERE KAT Cindy Brouwers Hekman, kattengedragsadviseur DE OUDERE KAT Cindy Brouwers Hekman, kattengedragsadviseur Algemeen Ouderdom komt met gebreken. Dit geldt ook voor onze geliefde huistijger. Als je met mensen over hun kat praat, blijken de meesten wel

Nadere informatie

Een kat kost geld NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) I. Toepassingsgebied: KATTEN

Een kat kost geld NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) I. Toepassingsgebied: KATTEN NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) I. Toepassingsgebied: KATTEN In Nederland leven 3.3 miljoen katten als gezelschapdier, waarvan 5 % raskatten (cijfers uit RDA rapport 2006). Daarnaast leven

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Dulcodruppels, druppelvloeistof 7,5 mg/ml, druppels voor oraal gebruik Natriumpicosulfaat monohydraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Dulcodruppels, druppelvloeistof 7,5 mg/ml, druppels voor oraal gebruik Natriumpicosulfaat monohydraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Dulcodruppels, druppelvloeistof 7,5 mg/ml, druppels voor oraal gebruik Natriumpicosulfaat monohydraat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat

Nadere informatie

Auteur: Jolanda Konieczek Module: Individuele verdieping Opdrachtgever: CAH Dronten Vaksenior: G.W. Stoffer. Dronten, juni 2006

Auteur: Jolanda Konieczek Module: Individuele verdieping Opdrachtgever: CAH Dronten Vaksenior: G.W. Stoffer. Dronten, juni 2006 & Auteur: Jolanda Konieczek Module: Individuele verdieping Opdrachtgever: CAH Dronten Vaksenior: G.W. Stoffer Dronten, juni 2006 Inhoudsopgave Samenvatting... 5 Inleiding... 7 Hoofdstuk 1: Voeding en gezondheid...

Nadere informatie

Meten is weten. Dit boek wordt u aangeboden door

Meten is weten. Dit boek wordt u aangeboden door Meten is weten Dit boek wordt u aangeboden door Met dank aan dr. R.P.J. Michels, internist, A.R. Welter, voor het kritisch doorlezen van het manuscript, mw. I. Plooy-de Langen voor haar hulp, en mw. P.H.

Nadere informatie