Raadsvoorstel 2004/367

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsvoorstel 2004/367"

Transcriptie

1 Raadsvoorstel 2004/367 Onderwerp Voorstel tot vaststellen van de Standplaats en ventverordening en het aanpassen van de precario voor standplaatsen Portefeuillehouder Raadsvergadering mr. A.Th.H. van Dijk Datum 26 oktober 2004/29908 Samenvatting Op 26 oktober 2004 heeft ons college de nota Ambulante Handel Haarlemmermeer vastgesteld. In de nota zijn de hoofdlijnen van het beleid met betrekking tot de ambulante handel vastgesteld. Ons college heeft tevens besloten in te stemmen met uitwerking van deze hoofdlijnen. Hiertoe behoort het intrekken van de oude- (1997) en vaststellen van de nieuwe- (2004) Standplaats- en ventverordening en het aanpassen van de precario voor standplaatsen. Deze leggen wij u hierbij ter vaststelling voor. Inleiding In de nota Ambulante Handel Haarlemmermeer is aangegeven dat er tot op heden knelpunten geconstateerd zijn met betrekking tot de ambulante handel, en in het algemeen de standplaatsen. Aan de knelpunten kan voor een groot gedeelte tegemoet worden gekomen door het aanpassen van de verordening en het differentiëren en het instellen van een marktconforme precario voor standplaatsen. Om voor de ambulante handel een eenduidig toetsingsinstrument te kunnen hanteren, verdient het aanbeveling in deze verordening tevens het verlenen van een ventvergunning te reguleren. Standplaatsen zijn onder te verdelen in: Vaste standplaatsen: een plaats van waaruit voor een te bepalen periode goederen te koop worden aangeboden, verkocht of verstrekt met een mobiele verkoopinrichting, zoals een voertuig, een kraam en dergelijke, op of aan de openbare weg of openbaar vaarwater, Incidentele standplaats: een plaats die voor maximaal drie maanden wordt uitgegeven voor de verkoop van seizoensgebonden producten en voor maximaal drie weken wordt uitgegeven voor de verkoop van kerstbomen; Ideële standplaatsen: een plaats die wordt gebruikt voor maatschappelijk/sociaalculturele activiteiten 1 of activiteiten op het gebied van volksgezondheid, allen met een niet commercieel karakter (verkoop van producten is uitgesloten). 1 De instellingen moet van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF; een CBF-Keur of een verklaring van geen bezwaar hebben toegekend, of als politieke groepering inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel.

2 Voorstel tot vaststellen van de Standplaats en ventverordening en het aanpassen van de precario voor standplaatsen Volgvel 2 Onderwerp Standplaats- en ventverordening In de Standplaats- en ventverordening worden alle voor de gemeente relevante zaken met betrekking tot de standplaatsen en ventvergunningen vermeld. Onderwerpen waaraan in de verordening onder andere aandacht wordt besteed zijn de vergunningsvereisten, weigeringsen intrekkingsgronden van de vergunning, het bepalen van standplaatslocaties door ons college, het toewijzingssysteem voor vergunningen, afmetingen en het gebruik van de standplaats. Precario Als de gemeente eigenaar is van het openbaar gebied, waarvoor een standplaatsvergunning is afgegeven, is de standplaatshouder precario verschuldigd 2. Gebleken is dat de huidige tarieven niet marktconform zijn en sterk achterlopen bij andere gemeenten. Door de precario voor standplaatsen te differentiëren (afhankelijk van de locatie) worden standplaatsen in kleine kernen gestimuleerd. Om standplaatshouders te kunnen laten wennen aan de hogere tarieven wordt de verhoging in twee stappen doorgevoerd. In het bijbehorende raadsvoorstel zijn d tarieven voor 2005 opgenomen. Eind 2005 neemt de raad een besluit over de tariefsverhoging In verband met de uitvoerbaarheid en de beheersbaarheid van de controle is de differentiatie zo simpel mogelijk gehouden. Voor de vaste standplaatsen gelden ongeacht de omvang (maximaal 30 m 2 ) onderstaande prijzen Categorie I 25,00 35,00 per dag of gedeelte van een dag Categorie II 15,00 25,00 per dag of gedeelte van een dag Categorie III 10,00 12,50 per dag of gedeelte van een dag exclusief BTW. Standplaatsen op een aantrekkelijke / potentiële locatie (lees: veel consumenten; Hoofddorp- en Nieuw Vennep- centrum) vallen onder categorie I. Standplaatsen op de minst gunstige (lees: weinig consumenten; de kleine kernen) vallen onder categorie III. Voor incidentele standplaatsen gelden onderstaande prijzen. Incidentele standplaatsen (met uitzondering van ideële standplaatsen) ,00 50,00 per dag of gedeelte van een dag exclusief BTW 2 Indien de gemeente geen eigenaar is van de grond, dan kan de grondeigenaar zelf de vergoeding voor het gebruik van zijn grond bepalen (nb. het is mogelijk om een standplaatsvergunning af te geven voor andermans grond).

3 Voorstel tot vaststellen van de Standplaats en ventverordening en het aanpassen van de precario voor standplaatsen Volgvel 3 Onderwerp Voor ideële standplaatsen met een maximale omvang van 5 m 2 is melding voldoende. Boven de 5m 2 is een vergunning vereist en zijn leges verschuldigd. In beide gevallen is geen vergoeding verschuldigd voor het gebruik van de gemeentegrond. Deze prijzen kunnen op basis van een Raadsbesluit jaarlijks worden verhoogd. Naast de vergoeding voor het gebruik van de gemeentegrond zijn voor het afgeven van een standplaatsvergunning leges verschuldigd. Deze leges zijn vastgesteld in de legesverordening. Een exacte opgave van de precario inkomsten is niet aan te geven, dit is afhankelijk van de bezettingsgraad van de standplaatsen. Gestreefd wordt naar een opbrengst voor 2005 tussen de en en voor 2006 tussen de en Voorstel Op grond van het voorgaande besluit het college in zijn vergadering van 26 oktober 2004 de raad voor te stellen om: de Standplaats en ventverordening vast te stellen het tarief voor de precariobelasting te differentiëren en marktconform aan te passen. Deze tariefaanpassingen vast te stellen door in te stemmen met het bijgevoegde concept-raadsbesluit met betrekking tot de Verordening op precariobelasting 2005 en de bij deze verordening behorende tarieventabel. Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer, de secretaris, de burgemeester, dr. G.P.F. van den Boorn mr. A.Ph. Hertog Bijlage(n)

4 Raadsbesluit 2004/367-A Onderwerp Standplaats- en ventverordening De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 26 oktober 2004 nummer 2004/29908; Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit: de Standplaats en ventverordening vast te stellen het tarief voor de precariobelasting te differentiëren en marktconform aan te passen. Deze tariefaanpassingen vast te stellen door in te stemmen met het bijgevoegde concept-raadsbesluit met betrekking tot de Verordening op precariobelasting 2005 en de bij deze verordening behorende tarieventabel. Waar in deze verordening de mannelijke persoonsvorm wordt gebruikt, moet ook de vrouwelijke persoonsvorm worden gelezen. Artikel 1 Begripsomschrijving In deze verordening wordt verstaan onder: a. openbare weg: 1. alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten, alsmede de aan de wegen liggende en als zodanig aangeduide parkeerterreinen; 2. de - al dan niet met enige beperking - voor het publiek toegankelijke pleinen en open plaatsen, parken, plantsoenen, speelweiden, bossen en andere natuurterreinen, ijsvlakten, aanlegplaatsen voor vaartuigen; 3. de voor het publiek toegankelijke stoepen, trappen, portieken, gangen, passages en galerijen, welke uitsluitend tot voor bewoning in gebruik zijnde ruimte toegang geven en niet afsluitbaar zijn; 4. andere voor het publiek toegankelijke, al dan niet afsluitbare stoepen, trappen portieken, gangen, passages en galerijen; de afsluitbare alleen gedurende

5 Volgvel /367-A de tijd dat zij niet door of vanwege degene die daartoe naar burgerlijk recht bevoegd is, zijn afgesloten; b. open water alle wateren die - al dan niet met enige beperking voor het publiek bevaarbaar of anderszins toegankelijk zijn; c. standplaats een plaats van waaruit voor een te bepalen periode met een mobiele verkoopinrichting op of aan de openbare weg of openbaar vaarwater, in de uitoefening van de ambulante handel, goederen te koop worden aangeboden, verkocht of verstrekt; d. incidentele standplaats: een standplaats die voor maximaal drie maanden wordt uitgegeven voor de verkoop van seizoensgebonden producten (en voor maximaal drie weken wordt uitgegeven voor de verkoop van kerstbomen); e. Ideële standplaatsen : de standplaatsen op het gebied van maatschappelijk/sociaal-culturele activiteiten 3 of activiteiten op het gebied van volksgezondheid, allen met een niet commercieel karakter (verkoop van producten is uitgesloten). f. standplaatshouder: de natuurlijke persoon aan wie door Burgemeester en Wethouders vergunning is verleend tot het innemen van een standplaats; g. verkoopinrichting: datgene, waarmee het de standplaatshouder is toegestaan de standplaats in te nemen, zoals een voertuig, een kraam en dergelijke; h. venten: het door een natuurlijke persoon, in de uitoefening van de kleinhandel op of aan de openbare weg of aan een openbaar water, dan wel op een andere - al dan niet met enige beperking - voor het publiek toegankelijke en in de openlucht gelegen plaats goederen te koop aan te bieden, te verkopen of af te geven. Onder venten wordt niet hegrepen: 1. het te koop aanbieden, verkopen of afleveren van gedrukte en geschreven stukken waarin gedachten of gevoelens worden geopenbaard als bedoeld in artikel 7, eerste lid van de Grondwet; 2. het aan de huizen van vaste afnemers afleveren van goederen door - of door huisgenoten of personeel van- hem die dit mede ter exploitatie van zijn winkel, bedoeld in artikel I van de Winkeltijdenwet 1996; 3. het te koop aanbieden, verkopen of afleveren van goederen op een standplaats of op snuffelmarkt, braderie en dergelijke; i. toezichthouder: de als zodanig door Burgemeester en Wethouders aangewezen ambtenaar; 3 De instelling moet van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF; een CBF-Keur of een verklaring van geen bezwaar hebben toegekend, of als politieke groepering inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel.

6 Volgvel /367-A j. rayon: de door Burgemeester en Wethouders aan te geven verdeling van het grondgebied; Artikel 2 Vergunning 1. Het is verboden om zonder vergunning van Burgemeester en Wethouders een standplaats in te nemen of te venten. 2. Het is de rechthebbende op een perceel verboden toe te staan dat daarop zonder vergunning van Burgemeester en Wethouders een standplaats wordt ingenomen. 3. Een standplaats kan aan meer dan één belanghebbende worden vergund op niet gelijk vallende dagen of dagdelen. 4. Het eerste lid is ten aanzien van het venten niet van toepassing voor het verspreiden van drukwerk. 5. Burgemeester en Wethouders kunnen voorwaarden verbinden aan de vergunning. 6. Burgemeester en Wethouders kunnen voorwaarden wijzigen of nieuwe voorwaarden opleggen. Artikel 3 Vereisten voor het verkrijgen van een vergunning 1. Het verzoek om vergunning moet op het daartoe bestemde formulier schriftelijk worden ingediend bij Burgemeester en Wethouders. 2. Een aanvraag om standplaatsvergunning moet voor 1 november, voorafgaand aan het nieuwe kalenderjaar, worden ingediend. 3. Om voor een standplaatsvergunning in aanmerking te komen is vereist dat de aanvrager een handelingsbekwaam natuurlijk persoon is en aantoont dat hij heeft voldaan aan alle publiekrechtelijke verplichtingen op het gebied van bedrijfsuitoefening en bedrijfsorganisatie en persoonlijk voldoet aan de bij de toepasselijke vestigingsregeling gestelde eisen ter verkrijging van een vestigingsvergunning als bedoeld in de Vestigingswet Bedrijven of de Vestigingswet Detailhandel en tevens het bewijs overlegt van registratie van het Centraal Registratiekantoor. 4. De aanvrager moet aantonen dat hij voldoende verzekerd is tegen vorderingen tot schadevergoeding, waartoe hij als gebruiker van een verkoopinrichting op een standplaats krachtens wettelijke aansprakelijkheidsbepalingen zou kunnen worden verplicht wegens aan derden toegebrachte schade. Belanghebbende moet Burgemeester en Wethouders jaarlijks het bewijs overleggen dat de door hem ter zake verschuldigde verzekeringspremie is voldaan. 5. De aanvrager wordt geacht aan het voorgaande artikel te hebben voldaan, indien hij een geldig bewijs van lidmaatschap overlegt van een organisatie, als bedoeld in lid 4, die voor leden een collectieve verzekering, heeft afgesloten. 6. Indien in de verkoopinrichting gebruik gemaakt wordt van gasflessen is een brandveiligheidsverklaring van de brandweer vereist die te allen tijde moet kunnen worden getoond. 7. Om voor een ventvergunning in aanmerking te komen is tenminste vereist dat de aanvrager het bewijs van registratie van het Centraal Registratiekantoor overlegt. 8. Bij een aanvraag om ventvergunning voor de verkoop van melk, melkproducten, boter, kaas, eieren, margarine, poelierswaren, vis, gebruikte en ongeregelde goederen moet tevens aan de vereisten gesteld in lid 3 worden voldaan.

7 Volgvel /367-A Artikel 4 Inhoud van de vergunning In de vergunning wordt in ieder geval vermeld: a. naam en voornamen, geboortedatum en -plaats, alsmede woonplaats en adres; b. een duidelijke omschrijving van de toegewezen standplaats (met vermelding van de afmetingen van de standplaats) of rayon; c. een omschrijving van de verkoopinrichting waarmee standplaats wordt ingenomen; d. e artikelen of de groep van artikelen die door de belanghebbende op de hem toegewezen standplaats of rayon mogen worden verkocht; e. de dag of de dagen, het tijdvak en de tijden waarop de standplaats in gebruik mag worden genomen of mag worden gevent. Artikel 5 Weigeren vergunning 1. Een vergunning voor het venten moet worden geweigerd: a. als het, ingevolge artikel 10, door Burgemeester en Wethouders bepaalde maximum aantal vergunningen is verleend; b. wanneer dit vereist is in het belang van de openbare orde; c. wanneer dit vereist is in het belang van de verkeersvrijheid- en veiligheid; d. wanneer dit vereist is in het belang van het voorkomen en/of beperken van overlast; e. wanneer als gevolg van bijzondere omstandigheden in de gemeente of een deel van de gemeente redelijkerwijs te verwachten is dat door het verlenen van de vergunning een redelijk verzorgingsniveau voor de consument ter plaatse in gevaar komt. 2. Een vergunning voor een standplaats moet worden geweigerd: a. als de aangevraagde locatie niet als zodanig is aangewezen op het in artikel 9, lid 2 bedoelde stippenplan; b. als aan een van de belangen, als bedoeld in het eerste lid, onder b. tot en met e., worden aangetast; c. in het belang van de bescherming van het uiterlijk aanzien van de omgeving; d. wanneer niet wordt voldaan aan redelijke eisen van welstand; Artikel 6 Intrekken vergunning 1. Een vergunning kan worden ingetrokken als: a. de in artikel 5 bedoelde belangen daartoe aanleiding geven; b. de vergunninghouder handelt in strijd met het bij of krachtens deze verordening bepaalde; c. wanneer bij herhaling is geconstateerd, door de in artikel 19 genoemde ambtenaren, dat standplaats wordt ingenomen of wordt gevent in afwijking van de door Burgemeester en Wethouders verleende vergunning. d. op verzoek van de belanghebbende; a. bij overlijden van de belanghebbende, tenzij binnen twee maanden door de rechtverkrijgende onder algemene titel is aangegeven dat de vergunning op diens naam moet worden overgeschreven en mits, voor zover van toepassing, wordt voldaan aan alle overige bepalingen inzake de Vestigingswetgeving; b. indien gedurende een periode van drie maanden, anders dan wegens overmacht, geen of nagenoeg geen daadwerkelijk gebruik is gemaakt van de vergunning; c. indien de rechthebbende niet of niet tijdig aan zijn betalingsverplichting voor het gebruik van de standplaats voldoet.

8 Volgvel /367-A 2. Een vergunning kan worden ingetrokken als noodzakelijke werkzaamheden aan of in de onmiddellijk aangrenzende openbare ruimte van de standplaats, waarbij de standplaats een belemmering vormt of waarbij er gevaar voor standplaatshouder en publiek kan ontstaan, moeten worden uitgevoerd. Artikel 7 Warenmarkt / Evenement 1. Binnen een straal van 300 meter van een markt als bedoeld in artikel 151 Gemeentewet wordt voor de dag waarop de markt wordt gehouden, geen standplaats toegewezen. 2. Bij een evenement als bedoeld in artikel 26 van de Algemene Plaatselijke Verordening wordt in overleg met de gemeente, organisator van het evenement en de standplaatshouder naar een alternatieve locatie gezocht. Indien deze niet voorhanden is kan gedurende het evenement geen standplaats worden ingenomen. Artikel 8 Categorieën waarvoor standplaatsen en ventvergunningen kunnen worden uitgegeven Vaste standplaatsen en ventvergunningen worden toegewezen voor de verkoop van één of meer artikelen uit de volgende categorieën: a. aardappelen, groente en fruit; b. brood, koek en banket; c. bloemen en planten; d. zuivelproducten; e. horeca (patat, loempia en dergelijke); f. ijs; g. vis- en visproducten; h. textiel, stoffen, schoeisel en dergelijke; i. overige. Artikel 9 Vaststellen locaties en maximaal uit te geven standplaatsen 1. Burgemeester en Wethouders stellen locaties vast inzake het maximaal aantal uit te geven standplaatsen. 2. De locaties worden vastgelegd op een stippenplan. 3. Burgemeester en Wethouders stellen het maximum aantal te verlenen vergunningen per locatie en dag vast. 4. Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing voor vergunningen met betrekking tot incidentele en ideële standplaatsen. Artikel 10 Vaststellen maximaal uit te geven ventvergunningen Burgemeester en Wethouders stellen het maximaal aantal te verlenen ventvergunningen vast. Artikel 11 Toewijzing standplaatsen en ventvergunningen 1. Een standplaatsvergunning wordt verleend voor maximaal een kalenderjaar. 2. Een ventvergunning wordt verleend voor maximaal èèn kalanderjaar. 3. Een standplaats- of ventvergunning wordt verleend voor een bepaalde dag, een gedeelte van een dag of voor meerdere dagen per week of gedeelten daarvan. 4 Ambulante handelaren die reeds in het bezit zijn van een standplaatsvergunning voor een bepaalde locatie of een ventvergunning komen het eerst in aanmerking voor een nieuwe vergunning voor de desbetreffende locatie;

9 Volgvel /367-A a. ambulante handelaren van wie de vergunde locatie komt te vervallen, komen het eerst in aanmerking voor een alternatieve locatie. Als meerdere ontvankelijke aanvragen ontvangen worden zal door middel van loting toewijzing plaatsvinden; b. ambulante handelaren die een plaats hebben op een weekmarkt die wordt opgeheven, komen het eerst in aanmerking voor een daarvoor in de plaats komende standplaats in de desbetreffende kern/wijk; c. wanneer geen gegadigden aanwezig zijn conform lid a., b., en/of c. zal door middel van een open publicatie de mogelijkheid tot het aanvragen van een vergunning geboden worden. Als meerdere ontvankelijke aanvragen ontvangen worden zal door middel van loting een standplaats- of een ventvergunning worden verleend. Artikel 12 Afmeting verkoopinrichting 1. De maximaal toegestane afmeting van de verkoopinrichting bedraagt 30 m 2, dit omvat zowel de binnenruimte als de uitstallingsruimte. 2. Burgemeester en Wethouders kunnen in bijzondere omstandigheden toestaan dat van het bepaalde in het eerste lid wordt afgeweken. Artikel 13 Verboden standplaats in te nemen 1. Het is verboden standplaats in te nemen op een andere plaats en/of tijd dan door Burgemeester en Wethouders is toegewezen. 2. Het is verboden standplaats in te nemen met een andere verkoopinrichting dan waarvoor vergunning is verleend. 3. Burgemeester en Wethouders kunnen in geval van dringende redenen tijdelijk een andere locatie toewijzen en/of toestaan dat wordt afgeweken van het bepaalde in het eerste en tweede lid. Artikel 14 Innemen standplaats 1. a. Een standplaats moet door de belanghebbende persoonlijk worden ingenomen; hij mag de standplaats derhalve niet aan een ander overdragen, in gebruik geven of uitsluitend door een werknemer in loondienst laten bezetten; b. belanghebbende mag zich op de standplaats doen bijstaan. 2. a. De belanghebbende die wegens ziekte verhinderd is zijn standplaats te bezetten, moet Burgemeester en Wethouders daarvan schriftelijk in kennis stellen; b. de schriftelijke mededeling moet tijdig voor de dag waarop de standplaats bezet moet worden, worden ingezonden. Bij plotselinge verhindering moet de sector Vergunningen en Handhaving mondeling of telefonisch worden ingelicht, gevolgd door een schriftelijke bevestiging van deze melding; c. bij langdurige afwezigheid van belanghebbende wegens ziekte, moet van deze verhindering iedere drie maanden een geneeskundige verklaring worden overlegd. 3. Houders van standplaatsen die wegens vakantie de standplaats niet zullen bezetten, moeten daarvan tijdig, onder opgave van duur van de vakantie, schriftelijk mededeling doen aan Burgemeester en Wethouders. 4. In bijzondere gevallen kan door Burgemeester en Wethouders aan een standplaatshouder, op schriftelijk verzoek, tijdelijk ontheffing worden verleend van de verplichting om persoonlijk op de standplaats aanwezig te zijn. 5. Bij het innemen van de standplaats moet de standplaatsvergunning te allen tijde getoond kunnen worden aan de door Burgemeester en Wethouders daartoe aangewezen ambtenaar.

10 Volgvel /367-A Artikel 15 Het gebruik van de standplaats 1. De standplaats mag niet eerder in gebruik worden genomen dan één uur voordat met de verkoop mag worden begonnen. 2. De standplaats moet volledig zijn ontruimd binnen een uur nadat de verkoop moet zijn beëindigd. 3. Het is de standplaatshouder verboden reclame aan te brengen anders dan voor eigen nering en/of naam. 4. Het aanprijzen van artikelen is toegestaan binnen de uitstallingsruimte door middel van één bord, met een maximale afmeting van 120 centimeter bij 80 centimeter. 5. De belanghebbende is verplicht tijdens het gebruik van de hem toegewezen standplaats deze en de directe omgeving (binnen een straal van 25 meter) schoon te houden en bij het verlaten de standplaats schoon achter te laten. 6. Belanghebbende, die het is toegestaan eet- en drinkwaren voor consumptie gereed te maken, moeten tegen de voorzijde van hun verkoopinrichting twee korven of bakken van voldoende grootte aanwezig hebben voor het inwerpen van afval. 7. Belanghebbende is verplicht, gedurende de tijd dat zij goederen of waren ten verkoop aanbieden, op een duidelijke zichtbare plaats aan of in de verkoopinrichting een bord te hebben waarop duidelijk leesbaar de naam en voorletters en het telefoonnummer van de standplaatshouder zijn vermeld. Het naambord moet de goedkeuring hebben van de sector Vergunningen en Handhaving en in goede staat worden gehouden. 8. Het is belanghebbende verboden gebruik te maken van luidsprekers, versterkers en andere middelen ter versterking van het geluid. 9. Burgemeester en Wethouders kunnen in bijzondere gevallen, zo nodig onder door hen te stellen voorwaarden, ontheffing verlenen van het in het eerste en tweede lid gestelde. 10. Wanneer bij het gebruik van de standplaats tevens sprake is van een meldingsplichtige activiteit ingevolge de Wet milieubeheer, mag de standplaats niet gebruikt worden zolang de melding ingevolge de Wet milieubeheer niet is ontvangen door de sector Vergunningen en Handhaving. Artikel 16 Het gebruik van de ventvergunning Tijdens het venten moet de ventvergunning te allen tijde getoond kunnen worden aan de daartoe door Burgemeester en Wethouders aangewezen ambtenaar. Artikel 17 Verboden artikelen Het is verboden op de standplaats of tijdens het venten andere artikelen in voorraad te houden, uit te stallen, te koop aan te bieden, te verkopen of af te leveren, dan waarvoor de standplaats is toegewezen, dan wel de ventvergunning is verleend. Artikel 18 Strafbepalingen 1. Degene, die in strijd handelt met de bepalingen van deze verordening of zich wangedrag of bedrog schuldig maakt, de ambtenaar in de uitoefening van zijn taak belemmert, dan wel direct of indirect de orde verstoort of in gevaar brengt, een en ander ter beoordeling van Burgemeester en Wethouders kunnen gelast worden zich met zijn goederen of waren ogenblikkelijk van de standplaats te verwijderen, aan welke last ogenblikkelijk gevolg moet worden gegeven. 2. Overtreding van het bij of krachtens deze verordening bepaalde en van de voorwaarden die zijn verbonden aan de op grond van deze verordening verleende vergunningen en ontheffingen, wordt gestraft met een geldboete van de tweede categorie, of hechtenis van ten hoogste twee maanden.

11 Volgvel /367-A 3. Overtreding van enige bepaling van deze verordening kan verder worden bestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak. Artikel 19 Opsporingsambtenaren De opsporing van de in artikel 17 strafbaar gestelde feiten is, naast de in artikel 141 van het Wetboek van Strafverordening genoemde opsporingsambtenaren, opgedragen aan de door Burgemeester en Wethouders aangewezen toezichthouder. Artikel 20 Overgangsbepalingen 1. Vergunningen verleend krachtens de artikel 96 APV, blijven -indien en voor zover het gebod of verbod waarop de vergunning of ontheffing betrekking heeft, ook vervat is in deze verordening - van kracht tot de termijn waarvoor zij werden verleend, is verstreken of totdat zij worden ingetrokken. 2. Vergunningen, bedoeld in het eerste lid, worden geacht vergunningen en ontheffingen in de zin van deze verordening te zijn. 3. Op een aanhangig beroep of bezwaarschrift, betreffende een vergunning bedoeld in het eerste lid, dat is ingekomen binnen de voordien geldende beroepstermijn, wordt beslist met toepassing van de verordening bedoeld in artikel 20, eerste lid. 4. De vergunning of ontheffing, bedoeld in het eerste lid blijft, ongeacht het gestelde in het eerste lid, van kracht totdat onherroepelijk is beslist op een beroep- of bezwaarschrift ingevolge het derde lid. 5. Bij bestaande situaties waar zich ten gevolge van deze verordening wijzigingen voordoen zal, indien noodzakelijk, voor vergunningverlening een overgangstermijn van één jaar in acht genomen worden. Artikel 21 Slotbepaling 1. Burgemeester en Wethouders zijn bevoegd nadere regels te stellen 2. Deze verordening kan worden aangehaald als "Standplaats- en Ventverordening 2005". 3. Deze verordening treedt in werking op 1 januari De standplaats- en ventverordening, vastgesteld (19 november 1997) wordt ingetrokken met ingang van de in het derde lid genoemde datum. Vastgesteld in de openbare vergadering van De griffier, De voorzitter, dr. M.J.E.M. van Dam mr. A.Ph. Hertog

12 Volgvel /367-A Artikelsgewijze toelichting op de Standplaats- en ventverordening Artikel 1 Ter bevordering van de duidelijkheid zijn in de artikel definities gegeven van de meest in de verordening gebruikte algemene begrippen Artikel 2 Ter voorkoming van het innemen van standplaatsen die op grond van het te voeren beleid ongewenst zijn, wordt hier het innemen van standplaatsen zowel naar plaats als tijdstip gekoppeld aan een vergunningsstelsel. Artikel 3, lid 4 Omdat ambulante handelaren moeten voldoen aan bij de wet vastgelegde vereisten, is het van belang dat uitsluitend vergunningen worden verleend aan bonafide ambulante handelaren. Artikel 4 Ter bevordering van de rechtszekerheid van de standplaatshouder en de venter en ter controle van de naleving van een aantal in de verordening opgenomen bepalingen wordt een vergunningbewijs afgegeven. Deze moet volgens artikel 2 tijdens de verkoop te allen tijde getoond kunnen worden. Artikel 5, lid 2 Indien niet voldaan wordt aan de welstandseis kan de vergunning geweigerd worden. Dit om de standplaatslocatie een verzorgd uiterlijk te geven. Artikel 8 Het onderscheid in categorieën is met name van belang voor de standplaatshouders in verband met afstandcriteria bij bakken en frituren. Bij de venters is de onderverdeling van belang omdat het maximum uit te geven vergunningen gerelateerd is aan de verschillende categorieën Artikel 9 en 10 Burgemeester en Wethouders bepalen het maximaal aantal uit te geven standplaatslocaties en ventvergunningen vaststellen. Hierbij wordt uitgegaan van een full-time bezetting of uitgifte, waarbij de mogelijkheid bestaat dat de standplaats op verschillende dagen aan verschillende standplaatshouders wordt uitgegeven. Burgemeester en Wethouders bezien tenminste iedere 5 vijf jaar of het maximaal uit te geven vergunningen aanpassing behoeft. Dit is mede afhankelijk van het inwonertal en het bestedingspatroon, alsmede van ruimtelijke ontwikkelingen. De standplaatslocaties worden inzichtelijk gemaakt op het zogenaamde Stippenplan. De genoemde standplaatsen in het derde lid vallen vanwege het incidentele karakter buiten het maximum stelsel. Vergunningaanvragen worden getoetst aan de overige criteria die in artikel 5 zijn genoemd.

13 Volgvel /367-A Artikel 11, lid 1 en 2 Standplaatsvergunningen worden uitgegeven per kalenderjaar. Wanneer jaarlijks aanpassing van precario plaatsvindt kan dit op kort termijn doorvertaald worden in nieuw af te geven vergunningen. Ventvergunningen worden om praktische redenen niet per kalenderjaar afgegeven. Vanaf het moment dat de vergunning wordt aangevraagd wordt deze voor maximaal 1 jaar verleend. Artikel 12 en artikel 13, lid 2 Omdat bij de toewijzing van standplaatsen zowel ruimtelijke als schoonheidsaspecten een rol kunnen spelen, moeten zowel uitvoering als omvang van een verkoopinrichting in een vergunning worden vastgelegd. Artikel 14, lid 1 Om vervreemding van standplaatsen te voorkomen is het noodzakelijk dat het gebruik van de standplaats wordt gekoppeld aan de aanwezigheid van de standplaatshouder. Artikel 14, lid 2 Voor de noodzakelijk continuïteit in de bezetting van de standplaatsen is het van groot belang houders van standplaatsen aan een verschijningsplicht te binden. Om deze reden is het tweede en derde lid bepaald dat de standplaatshouder die zijn standplaats niet regelmatig bezet, zijn recht op deze plaats verliest. Artikel 15, lid 1 en 2 Voor het gebruik van de standplaats in de Winkeltijdenwet van toepassing.

14 Raadsbesluit 2004/367-B Onderwerp Vaststellen van de Verordening op Precariobelasting 2005 en de bij deze verordening behorende tarieventabel. De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 26 oktober 2004, nummer 2004/29908, gelet op artikel 228 van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze verordening en de bij deze verordening behorende tarieventabel, wordt verstaan onder: a. jaar een kalenderjaar; b. kwartaal een kalenderkwartaal; c. maand een kalendermaand; d. week een kalenderweek; e. dag een periode van 24 uur, aanvangende te uur, of een gedeelte daarvan; f. vergunning een door het gemeentebestuur verleende en in een gemeentelijke registratie opgenomen toestemming op grond waarvan een persoon een of meer voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond mag hebben; g. benzinepompinstallatie de pompen die met uitsluiting van verstrekking of verkoop aan derden, slechts worden gebruikt ter verstrekking van motorbrandstoffen voor interne doeleinden; h. standplaats een standplaats als bedoeld in artikel 1 van de Standplaats- en Ventverordening; i. terras een terras als bedoeld in artikel 1 van de Uitstal- en Terrasverordening; j. uitstalling een uitstalling als bedoeld in artikel 1 van de Uitstal- en Terrasverordening;

15 Volgvel /367-B k. evenement een evenement als bedoeld in de Algemene Plaatselijke Verordening. Artikel 2 Belastbaar feit Onder de naam precariobelasting wordt een directe belasting geheven terzake van het hebben van voorwerpen onder, op of boven gemeentegrond, voor de openbare dienst bestemd, bedoeld of genoemd in deze verordening en de daarbij behorende tarieventabel. Artikel 3 Belastingplicht 1. De precariobelasting wordt geheven van degene die het voorwerp of de voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond heeft, dan wel van degene ten behoeve van wie dat voorwerp of die voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond aanwezig zijn. 2. In afwijking van zoverre van het eerste lid wordt, indien de gemeente een vergunning heeft verleend voor het hebben van het voorwerp of de voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond, degene aan wie de vergunning is verleend of diens rechtsopvolger aangemerkt als degene bedoeld in het eerste lid, tenzij blijkt dat hij niet het voorwerp of de voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond heeft. Artikel 4 Vrijstellingen De belasting wordt niet geheven terzake van het hebben van: a. voorwerpen, indien de gemeente ter zake van het gebruik van de voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond waarop het voorwerp of de voorwerpen zich bevinden een recht heft op grond van artikel 229, eerste lid, onderdeel a, van de Gemeentewet, dan wel een privaatrechtelijke vergoeding is overeengekomen; b. voorwerpen, waarvan de gemeente genothebbende krachtens eigendom, bezit of beperkt recht is, met uitzondering van voorwerpen die in gebruik zijn bij een derde; c. voorwerpen die noodzakelijk voor de uitoefening van hun publiekrechtelijke taak door het Rijk, de provincie, het waterschap of het veenschap worden geplaatst of aangebracht; d. voorwerpen waarvoor reeds uit andere hoofde een vergoeding is verschuldigd; e. buizen in de grond tot lozing van fecaliën, van huishoud- of van het hemelwater; f. voorwerpen op de openbare weg bij kleinschalige niet-commerciële buurtactiviteiten; g. voorzieningen aangebracht ten behoeve van mindervaliden, tot het toegankelijk maken van een eigendom; h. voorwerpen op de openbare weg bij het houden van een georganiseerd fietstocht of wandelmars van maximaal één dag en bij de fiets- en wandelvierdaagsen; i. wegwijzers en verkeersaanduidingen van de ANWB en soortgelijke instellingen, uitsluitend geplaatst ten behoeve van het verkeer. Artikel 5 Tarief De belasting wordt geheven naar de maatstaven en de tarieven opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel, met inachtneming van het overigens in deze verordening bepaalde.

16 Volgvel /367-B Artikel 6 Berekening van de precariobelasting 1. Voor de berekening van de precariobelasting wordt met betrekking tot een in de tarieventabel genoemde lengte- of oppervlaktemaat een gedeelte daarvan als een volle eenheid aangemerkt. 2. Indien een tarief per oppervlakte is vastgesteld, wordt de precariobelasting berekend naar de oppervlakte van de horizontale projectie van de voorwerpen, tenzij anders is bepaald. 3. De oppervlakte van andere dan rechthoekige voorwerpen wordt gesteld op het product van de twee aangrenzende zijden van een om het voorwerp geplaatste denkbeeldige rechthoek. 4. Indien de gemeente een vergunning heeft verleend voor het hebben van het voorwerp of de voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond, wordt voor de berekening van de precariobelasting aangesloten bij de geldigheidsduur van die vergunning, tenzij blijkt dat het belastbaar feit zich gedurende een kortere periode heeft voorgedaan. In dat geval bestaat aanspraak op ontheffing, waarbij het vijfde lid van overeenkomstige toepassing is. 5. Indien in de tarieventabel voor een voorwerp tarieven voor verschillende tijdseenheden zijn opgenomen, wordt de precariobelasting berekend op de voor de belastingplichtige meest voordelige wijze. 6. In afwijking van het bepaalde in artikel 1 wordt voor de berekening van de precariobelasting: a. indien in de tarieventabel voor een voorwerp wel een weektarief, maar geen dagtarief is opgenomen, een gedeelte van een week gelijkgesteld met een week; b. indien in de tarieventabel voor een voorwerp wel een maandtarief, maar geen dag- of weektarief is opgenomen, een gedeelte van een maand gelijkgesteld met een maand. 7. Indien in de tarieventabel voor een voorwerp een dagtarief, weektarief of maandtarief is opgenomen en het belastingtijdvak een langere periode dan een dag, onderscheidenlijk een week of een maand omvat, gelden deze tarieven per dag, onderscheidenlijk week of maand van het belastingtijdvak. Artikel 7 Belastingtijdvak 1. In de gevallen waarin de gemeente een vergunning heeft verleend voor het hebben van het voorwerp of de voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond, is het belastingtijdvak de periode waarvoor de vergunning is verleend, met dien verstande dat bij een kalenderjaaroverschrijdende geldigheidsduur van de vergunning het belastingtijdvak gelijk is aan het kalenderjaar. 2. In andere dan de in het eerste lid bedoelde gevallen, is het belastingtijdvak de aaneengesloten periode gedurende welke het belastbaar feit zich voordoet of heeft voorgedaan. Artikel 8 Wijze van heffing 1. De belasting wordt geheven bij wege van aanslag geheven. 2. In afwijking van het eerste lid wordt de voor een dag verschuldigde precariobelasting geheven door middel van een mondelinge kennisgeving, dan wel een gedagtekende schriftelijke kennisgeving waarop het gevorderde bedrag is vermeld. Het gevorderde bedrag wordt mondeling, dan wel door toezending of uitreiking van de schriftelijke kennisgeving aan de belastingschuldige bekendgemaakt. Artikel 9 Ontstaan van belastingschuld en heffing naar tijdsgelang

17 Volgvel /367-B 1. In de gevallen bedoeld in artikel 7, eerste lid, is de precariobelasting verschuldigd bij de aanvang van het belastingtijdvak of, zo dit later is, bij de aanvang van de belastingplicht. 2. In de gevallen bedoeld in artikel 7, tweede lid, is de precariobelasting verschuldigd bij het einde van het belastingtijdvak. 3. Indien de belastingplicht in de loop van het belastingtijdvak aanvangt is de naar jaartarieven geheven precariobelasting verschuldigd voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat tijdvak verschuldigde belasting als er in dat tijdvak, na de aanvang van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven. 4. Indien de belastingplicht in de loop van het belastingtijdvak eindigt, bestaat aanspraak op ontheffing voor de naar jaartarieven geheven precariobelasting voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat tijdvak verschuldigde precariobelasting als er in dat tijdvak, na het einde van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven. Artikel 10 Betalingstermijnen 1. De aanslag moet worden betaald binnen een maand na de dagtekening van het aanslagbiljet. 2. In afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 moet de precariobelasting worden betaald ingeval de kennisgeving bedoeld in artikel 8, tweede lid: a. mondeling wordt gedaan, op het moment van het doen van de kennisgeving; b. schriftelijk wordt gedaan, op het moment van het uitreiken van de kennisgeving, dan wel ingeval van toezending ervan, binnen 10 dagen na de dagtekening van de kennisgeving. 3. De Algemene termijnenwet is niet van toepassing op de in de voorgaande leden gestelde termijnen. Artikel 11 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven met betrekking tot de heffing en invordering van de precariobelasting. Artikel 12 Overgangsbepaling en citeertitel 1. De Verordening op precariobelasting 1999 en de bij deze verordening behorende tarieventabel, laatstelijk gewijzigd bij raadsbesluit van 23 november 2000, wordt ingetrokken met ingang van de in het derde lid genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan. 2. Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking. 3. De datum van ingang van de heffing is 1 januari Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening op precariobelasting Vastgesteld in de openbare vergadering van De griffier, De voorzitter, dr. M.J.E.M. van Dam mr. A.Ph. Hertog

18 Volgvel /367-B Tarieventabel behorende bij de Verordening op precariobelasting 2004 HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN 1.1 De belasting bedraagt per m 1, m 2, m 3, voorzover deze niet afzonderlijk met naam in deze tarieventabel is genoemd: a. per dag 0,50; b. per week 1,50; c. per maand 5,00; d. per jaar 38,00. HOOFDSTUK 2 STANDPLAATSEN EN UITSTALLING 2.1 De belasting bedraagt per dag voor een vaste standplaats gelegen op een standplaatslocatie: a. Categorie I 25,00; b. Categorie II 15,00; c. Categorie III 10, De belasting bedraagt voor incidentele standplaatsen, dit met uitzondering van ideële standplaatsen, 40,00 per dag. 2.3 De belasting bedraagt voor een uitstalling 35,00 per m², per jaar, per uitstallocatie. HOOFDSTUK 3 KERMISSEN EN EVENEMENTEN 4.1 De belasting bedraagt per dag voor kramen, tenten, spellen, draaimolens, zweefmolens, of andere inrichtingen ten dienste of deel uitmakend van kermissen, 0,50 per m² per dag. 3.2 De belasting bedraagt voor het houden van circussen en evenementen op de daartoe bij besluit van Burgemeester en Wethouders aangewezen evenemententerreinen, 1,00 per m² per dag. 3.3 Voor evenementen als bedoeld in artikel 3.2 wordt geen belasting geheven indien er gebruik wordt gemaakt van maximaal 500 m² weg of water. 3.4 Voor kleine circussen die gehouden worden buiten de daartoe bij besluit van Burgemeester en Wethouders aangewezen evenemententerreinen wordt geen belasting geheven. 3.5 De belasting bedraagt voor het organiseren van snuffelmarkten, braderieën en soortgelijke activiteiten waar ter plaatse aanwezige goederen worden verhandeld, 1,00 per m² per dag. 3.6 Voor de activiteiten als bedoeld in artikel 3.4 wordt geen belasting geheven indien gebruik wordt gemaakt van maximaal 50 kramen..

19 Volgvel /367-B HOOFDSTUK 4 BENZINEPOMPINSTALLATIES EN DERGELIJKE 4.1 De belasting bedraagt voor een benzinepompinstallatie of een dergelijke inrichting om motorrijtuigen van vloeibare brandstof te voorzien, dit met inbegrip van de daarbij behorende leidingen en opstelplaats per aftappunt, per jaar 175, De belasting bedraagt voor een installatie om motorvoertuigen van water of lucht te voorzien, dit met inbegrip van de daarbij behorende leidingen, per punt, per jaar 69, Voor het hebben van bedrijfspompen wordt de onder 4.1 en 4.2 bedoelde belasting met de helft verminderd. 4.4 De belasting bedraagt voor een vulput, niet behorend bij een installatie als bedoeld onder 4.1, 4.2 en 4.3, per vulput, per jaar 17,50. HOOFDSTUK 5 BUIZEN, KABELS, GELEIDINGEN EN DERGELIJKE 5.1 De belasting bedraagt voor het hebben van buizen, kabels of geleidingen voor gas, water en elektriciteit, per m¹, per jaar 1,00. HOOFDSTUK 6 RAILS EN TRANSPORTBANEN 6.1 De belasting bedraagt voor het hebben van rails, per m¹, per jaar 2, De belasting bedraagt voor het hebben van een transportbaan of een dergelijke inrichting, per m¹, per jaar 4,60. HOOFDSTUK 7 REKLAMEOBJECTEN 7.1 De belasting bedraagt voor het hebben van voor tot reclame dienende lichtbakken, lichtapparaten, uithangborden of uithangtekens, uitstalkasten, gevelborden, gevelplaten en andere tot reclamedoeleinden gebezigde objecten, vitrines en automaten, per m¹ naar de grootste afmeting, per jaar 30, De belasting bedraagt voor het hebben van aankondigingsborden boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond, voor zover bevestigd aan bomen, palen, lichtmasten et cetera, alsmede voor het hebben van borden op de openbare weg, per dag, per affiche c.q. bord, 1, De belasting bedraagt in de onder 7.2 opgenomen gevallen tenminste 10,00. HOOFDSTUK 8 TERASSEN ET CETERA 8.1 De belasting bedraagt voor het hebben van een terras 34,50 per m² per jaar. HOOFDSTUK 9 SCHUTTINGEN, STEIGERS, BOUWMATERIALEN, DIRECTIEKETEN EN DERGELIJKE

20 Volgvel /367-B 9.1 De belasting bedraagt voor het hebben van schuttingen, steigers of soortgelijke getimmerten, het opslaan van bouwmaterialen, alsmede voor het hebben van directieketen, directiewagens, schaftwagens, werken en dergelijke, per m 2 ingenomen grond: a. per dag 0,25; b. per week 1,00; c. per maand 2,75; d. per jaar 28, De belasting bedraagt in de onder 9.1 genoemde gevallen ten minste 4,60. HOOFDSTUK 10 VERKOOPTOESTELLEN EN TIJDELIJKE VERKOOP- EN KANTOORRUIMTES 10.1 De belasting bedraagt voor het hebben van een automatisch verkooptoestel, niet zijnde een installatie als bedoeld in 4.1 en 4.2, per m³, per jaar 34, De belasting bedraagt voor het hebben van een tijdelijke verkoopen/of kantoorruimte en andere soortgelijke opstallen op gemeentegrond per m², per week 4, De belasting bedraagt in de onder 10.2 opgenomen gevallen tenminste 9,20. HOOFDSTUK 11 OPSTELPLAATS VOOR WINKELWAGENTJES 11.1 De belasting voor opstelplaatsen voor winkelwagentjes per 5 m 2, per jaar 52,85. HOOFDSTUK 12 TELEFOONCELLEN EN BRIEVENBUSSEN 12.1 De belasting bedraagt voor telefooncellen per stuk, per jaar 29, De belasting bedraagt voor brievenbussen, die als intermediair fungeren tussen verzender en ontvanger van poststukken per stuk, per jaar 13,80.

Raadsbesluit 2013/.O.<?.6S.^é

Raadsbesluit 2013/.O.<?.6S.^é gemeente Haarlemmermeer Raadsbesluit 2013/.O.

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PRECARIOBELASTING 2018

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PRECARIOBELASTING 2018 RAADSBESLUIT Datum en nummer 14 december 2017, nummer De raad van de gemeente Papendrecht, gelezen het voorstel van het college van 14 november 2017, gelet op artikel 228 van de Gemeentewet, besluit: vast

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN DE PRECARIOBELASTING 2015 (versie geldig vanaf 1-1-2015)

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN DE PRECARIOBELASTING 2015 (versie geldig vanaf 1-1-2015) VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN DE PRECARIOBELASTING 2015 (versie geldig vanaf 1-1-2015) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VERORDENING PRECARIOBELASTING 2016.

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VERORDENING PRECARIOBELASTING 2016. VERORDENING PRECARIOBELASTING 2016. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 oktober ; Gelet op artikel 228 van

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2010

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2010 Raadsbesluit nr. 10 k Betreft: Verordening precariorechten 2010 De raad van de gemeente Tynaarlo; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2009; gelet op artikel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2016 (Gemeenteblad 2016, nr. XXX);

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2016 (Gemeenteblad 2016, nr. XXX); Onderwerp Datum 20 december 2016 Verordening op de heffing en invordering van Precariobelasting 2017 Pagina 1 van 7 De raad van Venray, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN DE PRECARIOBELASTING 2017 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN DE PRECARIOBELASTING 2017 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN DE PRECARIOBELASTING 2017 (versie geldig vanaf 1-1-2017) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN PRECARIOBELASTING WASSENAAR 2019

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN PRECARIOBELASTING WASSENAAR 2019 CVDR Officiële uitgave van Wassenaar. Nr. CVDR614423_1 23 november VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN PRECARIOBELASTING WASSENAAR De gemeenteraad van Wassenaar; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening precariobelasting Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2016 (Verordening precariobelasting 2016)

Verordening precariobelasting Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2016 (Verordening precariobelasting 2016) De raad van de gemeente Veghel; Verordening precariobelasting 2016 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; gelet op artikel 228 van de Gemeentewet; Besluit: vast te stellen

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van de precariobelasting 2016

Verordening op de heffing en invordering van de precariobelasting 2016 CVDR Officiële uitgave van Nieuwegein. Nr. CVDR384639_1 22 mei 2018 Verordening op de heffing en invordering van de precariobelasting 2016 Raadsbesluit De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel

Nadere informatie

De raad van de gemeente Gooise Meren; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders met nummer ; gelet op artikel 228 van de Gemeentewet;

De raad van de gemeente Gooise Meren; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders met nummer ; gelet op artikel 228 van de Gemeentewet; De raad van de gemeente Gooise Meren; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders met nummer 305477; gelet op artikel 228 van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de volgende verordening: Verordening

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2019

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2019 Precariobelastingen Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2019 Gemeenteblad Texel 2018 nr 33 datum 27-dec-18 Verordening precariobelasting 2019 Tevens intrekking van de Verordening

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN PRECARIOBELASTING WASSENAAR 2017 (Verordening precariobelasting Wassenaar 2017)

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN PRECARIOBELASTING WASSENAAR 2017 (Verordening precariobelasting Wassenaar 2017) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Wassenaar. Nr. 188189 29 december 2016 VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN PRECARIOBELASTING WASSENAAR 2017 (Verordening precariobelasting Wassenaar

Nadere informatie

Standplaatsen- en Ventverordening van de gemeente Gulpen-Wittem januari 2003

Standplaatsen- en Ventverordening van de gemeente Gulpen-Wittem januari 2003 Standplaatsen- en Ventverordening van de gemeente Gulpen-Wittem januari 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr , d.d. 27 september 2016;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr , d.d. 27 september 2016; Raadsbesluit 2016 registratienummer: 2016-20416 D E R A A D D E R G E M E E N T E E P E gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 2016-20413, d.d. 27 september 2016; gelet op artikel 228

Nadere informatie

Gelet op artikel 228 van de Gemeentewet

Gelet op artikel 228 van de Gemeentewet Gelet op artikel 228 van de Gemeentewet Deze verordening verstaat onder: a. dag: een periode van 24 uren, aanvangende te 00.00 uur, of een gedeelte daarvan; b. week: een periode van zeven achtereenvolgende

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van21 november 2016

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van21 november 2016 Intitulé Verordening Precariobelasting Bloemendaal 2017 De raad der gemeente Bloemendaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van21 november 2016 gelet op artikel 228 van

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2019.

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2019. Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2019 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2018; gelet op

Nadere informatie

gelezen het raadsvoorstel nummer RVO van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 26 september 2017;

gelezen het raadsvoorstel nummer RVO van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 26 september 2017; Raadsbesluit Raadsvergadering d.d. : 8 november 2017 Besluit nummer : RB17.0040 Onderwerp : Verordening precariobelasting 2018 De raad van de gemeente Den Helder; gelezen het raadsvoorstel nummer RVO17.0051

Nadere informatie

VERORDENING PRECARIOBELASTING 2019

VERORDENING PRECARIOBELASTING 2019 1 VERORDENING PRECARIOBELASTING 2019 De raad van de gemeente Waalwijk heeft het voorstel over de belastingverordeningen 2019 van het college van burgemeester en wethouders van 25 september 2018 gelezen

Nadere informatie

Overige relevante gemeentelijke regelingen die betrekking hebben op dit onderwerp

Overige relevante gemeentelijke regelingen die betrekking hebben op dit onderwerp Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2014 Status In werking Algemene informatie Deze verordening regelt de hoogte, de heffing en invordering van belasting die wordt geheven ter

Nadere informatie

VERORDENING PRECARIOBELASTING 2016

VERORDENING PRECARIOBELASTING 2016 VERORDENING PRECARIOBELASTING 2016 De raad van de gemeente Waalwijk heeft het voorstel over de belastingverordeningen 2016 van het college van burgemeester en wethouders van 22 september 2015 gelezen en

Nadere informatie

Nummer: M. De raad der gemeente Hellevoetsluis: gehoord de commissie algemene zaken en middelen;

Nummer: M. De raad der gemeente Hellevoetsluis: gehoord de commissie algemene zaken en middelen; besluit: gehoord de commissie algemene zaken en middelen; gelet op artikel 228 van de Gemeentewet; nummer: 09-11-17/06 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 september 2017, De raad

Nadere informatie

VERORDENING PRECARIOBELASTING 2017

VERORDENING PRECARIOBELASTING 2017 VERORDENING PRECARIOBELASTING 2017 De raad van de gemeente Waalwijk heeft het voorstel over de belastingverordeningen 2017 van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016 gelezen en

Nadere informatie

G E M E E N T E B E S T U U R v a n V A A L S

G E M E E N T E B E S T U U R v a n V A A L S G E M E E N T E B E S T U U R v a n V A A L S No. Onderwerp: DE RAAD DER GEMEENTE VAALS; gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. gelet op het bepaalde in artikel 168 van de gemeentewet;

Nadere informatie

De raad van de gemeente Zeist; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van ;

De raad van de gemeente Zeist; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zeist Nr. 248990 21 november 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Zeist houdende regels omtrent de heffing en de invordering van precariobelasting

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.6 november 2017, afdeling Financiën & Control, nr ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.6 november 2017, afdeling Financiën & Control, nr ; CVDR Officiële uitgave van Brunssum. Nr. CVDR606501_1 19 december 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Brunssum houdende regels omtrent belasting op voorwerpen voor op de openbare dienst

Nadere informatie

IIIIIII III 11 llll II11IIII

IIIIIII III 11 llll II11IIII IIIIIII III 11 llll II11IIII Nr.:13-72e Onderwerp: Verordening precariobelasting 2014. GD13.03384 De raad van de gemeente Diemen; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Verordening precariobelasting 2019

Verordening precariobelasting 2019 Verordening precariobelasting 2019 DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, (7152196); Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 2 oktober 2018; Gelet op artikel 228 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 9 oktober 2018;

gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 9 oktober 2018; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Overbetuwe Nr. 272295 20 december 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Overbetuwe houdende regels omtrent de heffing en invordering van precariobelasting

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van. precariobelasting Oosterhout 2012

Verordening op de heffing en de invordering van. precariobelasting Oosterhout 2012 Gegevens van de regeling Naam overheidsorganisatie Gemeente Oosterhout Officiële naam van de regeling Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting Oosterhout 2012 Citeertitel van de

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 november 2018;

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 november 2018; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Ridderkerk Nr. 279974 24 december 2018 Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2019 De raad van de gemeente Ridderkerk; gelezen het

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2010;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2010; CVDR Officiële uitgave van Doesburg. Nr. CVDR61895_1 13 maart 2018 Verordening op de heffing en de invordering van Precariobelasting 2011 De raad van de gemeente Doesburg; gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

Rectificatie Verordening op de heffing en invordering van Precariobelasting 2016

Rectificatie Verordening op de heffing en invordering van Precariobelasting 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zwijndrecht. Nr. 123304 18 december 2015 Rectificatie Verordening op de heffing en invordering van Precariobelasting 2016 De raad van de gemeente Zwijndrecht;

Nadere informatie

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer van..

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer van.. De raad van de gemeente Velsen, Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer van.. Gelet op artikel 228 van de Gemeentewet: Besluit Vast te stellen de Verordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2012;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2012; Nummer: 11f De raad van de gemeente Doesburg; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2012; gelet op artikel 228 van de Gemeentewet; b e s l u i t vast te stellen

Nadere informatie

Verordening precariobelasting 2019

Verordening precariobelasting 2019 B Officiële uitgave van de gemeente Hengelo 14 december 2018 Verordening precariobelasting 2019 De raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2013;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2013; Sector/afdeling: PF/FB Nr.: De raad der gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2013; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen

Nadere informatie

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 48 Datum: nr. 9

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 48 Datum: nr. 9 Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 48 Datum: 26-11-2015 nr. 9 Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad van Huizen in zijn vergadering van 29 oktober 2015 heeft

Nadere informatie

Beleidsregels standplaatsvergunningen

Beleidsregels standplaatsvergunningen Beleidsregels standplaatsvergunningen Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting Vlissingen;

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting Vlissingen; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Vlissingen Nr. 217287 8 december 2017 Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting Vlissingen; De raad van de gemeente Vlissingen; gelezen

Nadere informatie

Marktverordening Westvoorne 2012

Marktverordening Westvoorne 2012 Marktverordening Westvoorne 2012 HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsomschrijving In deze verordening wordt verstaan onder: a. college; het college van Burgemeester en Wethouders; b. markt:

Nadere informatie

vast te stellen de navolgende Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2017.

vast te stellen de navolgende Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2017. VERORDENING PRECARIOBELASTING 2017 De raad van de gemeente Apeldoorn; gelezen het voorstel van het college d.d. 25 oktober 2016, nr 2016/003081; gelet op artikel 228 van de Gemeentewet; BESLUIT: vast te

Nadere informatie

b e s l u i t : Nr: 06-63b De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr ;

b e s l u i t : Nr: 06-63b De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr ; Nr: 06-63b De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 06-63; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast te stellen de Verordening op

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25 Standplaatsverordening 2001 (raadsbesluit van 31 mei 2001) De raad der gemeente Utrecht gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 14 mei 2001 Besluit vast te stellen

Nadere informatie

b e s l u i t : Nr: 12-9 De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 12-9;

b e s l u i t : Nr: 12-9 De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 12-9; Nr: 12-9 De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 12-9; gelet op artikel 147, eerste lid, alsmede artikel 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 oktober 2015;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 oktober 2015; De raad van de gemeente Woensdrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 oktober 2015; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet;

Nadere informatie

besluit: vast te stellen de volgende Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2015

besluit: vast te stellen de volgende Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2015 Nr. 1304286 - I De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 300 3311 GR DORDREHT gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 16 oktober 2014, kenmerk SB/1297651;

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen Marktverordening gemeente Heerde 2000 De raad van de gemeente Heerde ; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 augustus 2000, nr. 2224, inzake de wijziging van de Marktverordening

Nadere informatie

Verordening precariobelasting De raad van de gemeente Sliedrecht;

Verordening precariobelasting De raad van de gemeente Sliedrecht; Versie geldig vanaf 1 januari 2012 Verordening precariobelasting 2012 Verantwoordelijke afdeling Bestuurszaken en Veiligheid De getoonde verordeningen zijn een weergave van de actuele situatie. Voor historische

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR379506_1. Verordening precariobelasting 2016

CVDR. Nr. CVDR379506_1. Verordening precariobelasting 2016 CVDR Officiële uitgave van Hengelo. Nr. CVDR379506_1 28 november 2018 Verordening precariobelasting 2016 De raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

auiliiiiiiililiin Zïfšïïíšïïlïšåïïr ; ZTf;Z?;a e' Begripsomschrijvingen Afdeling: Gemeentewinkel Belastingen Leiderdorp, 4 november 2014 besluit:

auiliiiiiiililiin Zïfšïïíšïïlïšåïïr ; ZTf;Z?;a e' Begripsomschrijvingen Afdeling: Gemeentewinkel Belastingen Leiderdorp, 4 november 2014 besluit: Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 7 Pagina 1 van 7 Versie Nl'.1 Regietratienr.: Z/ '14/U0ßQ46/1 331 'l Agendapunt 7 Afdeling: Gemeentewinkel Belastingen Leiderdorp, 4 november 2014 Onderwerp: Aotualisering

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ; RAADSBESLUIT GEMEENTE DE MARNE Agendapunt nummer : De raad van de gemeente De Marne Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ; Gelet op: artikel 229, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2006;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2006; Sector/afdeling: PZ/GB Nr.: 125838-h De raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2006; gelet op artikel 228 van de Gemeentewet; besluit

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting en rechten 2018

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting en rechten 2018 Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting en rechten 2018 De raad van de gemeente Hillegom; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 december 2013;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 december 2013; De raad van de gemeente Doetinchem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 december 2013; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en de onderdelen a en b van de Gemeentewet

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2018 (Verordening precariobelasting 2018)

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2018 (Verordening precariobelasting 2018) Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2018 (Verordening precariobelasting 2018) De raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verordening op de warenmarkt voor de gemeente Bedum 2006

Verordening op de warenmarkt voor de gemeente Bedum 2006 Nr. 13 De raad van de gemeente Bedum; gelezen het voorstel van het college d.d. 8 november 2005; gezien het advies van de marktcommissie d.d. 17 november 2005; overwegende dat het wenselijk is de geldende

Nadere informatie

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2016 nr.

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2016 nr. Raadsbesluit De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2016 nr. 9827; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en

Nadere informatie

gelezen het raadsvoorstel nummer RVO van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 9 oktober 2012;

gelezen het raadsvoorstel nummer RVO van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 9 oktober 2012; gemeente Den Helder Raadsbesluit Raadsvergadering d.d. : 7 november 2012 Besluit nummer Onderwerp : RB12.0193 : verordening precariobeiasting De raad van de gemeente Den Helder; gelezen het raadsvoorstel

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting gelezen het voorstel d.d. 15 november 2016 van burgemeester en wethouders;

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting gelezen het voorstel d.d. 15 november 2016 van burgemeester en wethouders; CVDR Officiële uitgave van Woerden. Nr. CVDR443733_2 3 juli 2018 Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2017 De raad van de gemeente Woerden; gelezen het voorstel d.d. 15 november

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2016

Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2016 Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2016 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; gelet op

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VERORDENING RECLAMEBELASTING 2017.

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VERORDENING RECLAMEBELASTING 2017. VERORDENING RECLAMEBELASTING 2017. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 oktober ; Gelet op artikel 227 van de

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van de precariobelasting 2017

Verordening op de heffing en invordering van de precariobelasting 2017 CVDR Officiële uitgave van Eindhoven. Nr. CVDR437956_1 3 april 2018 Verordening op de heffing en invordering van de precariobelasting 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting bedrijventerreinen Tiel 2019.

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting bedrijventerreinen Tiel 2019. Raadsbesluit Nummer: 8 Wettelijke grondslag: artikel 227 van de Gemeentewet Besloten in de raadsvergadering van: 21 november 2018 Besluit om: De volgende verordening vast te stellen: Verordening op de

Nadere informatie

Artikel 1 Inleidende bepaling

Artikel 1 Inleidende bepaling Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 Aanhef De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van; gelet op artikel

Nadere informatie

besluit: vast te stellen de volgende verordening:

besluit: vast te stellen de volgende verordening: De raad van de gemeente Beuningen gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Beuningen 25 november 2014 gelet op artikel 227 van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de volgende verordening:

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 augustus 2007, nr...; b e s l u i t :

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 augustus 2007, nr...; b e s l u i t : Agendapunt.. 2007 BESLUITEN Nr. (1) De raad der gemeente Leiderdorp; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 augustus 2007, nr...; gezien het advies van commissie 1 van

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2019

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Enschede Nr. 270080 31 december 2018 Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2019 De Raad van de gemeente Enschede, gelezen het voorstel

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2014

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2014 Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2014 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet

Nadere informatie

Onderwerp; Vaststelling Verordening reclamebelasting Bedrijventerrein Wijchen Oost 2017

Onderwerp; Vaststelling Verordening reclamebelasting Bedrijventerrein Wijchen Oost 2017 GEMEENTE WIJCHEN Onderwerp; Vaststelling Verordening reclamebelasting Bedrijventerrein Wijchen Oost 2017 De raad van de gemeente Wijchen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; Agendanummer: 6b Vergadering: De raad van de gemeente Winsum; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikelen 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 mei 2007, nummer 104; b e s l u i t :

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 mei 2007, nummer 104; b e s l u i t : Gemeentestukken: 2007-104 De raad van de gemeente Ridderkerk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 mei 2007, nummer 104; gelet op artikel 147, eerste lid, en artikel

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting 2017.

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting 2017. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tiel. Nr. 184487 27 december 2016 Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting 2017 Nummer: 6 Wettelijke grondslag: artikel 227 van de Gemeentewet

Nadere informatie

GEMEENTE LOPIK. Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2010

GEMEENTE LOPIK. Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2010 Nr.:12.4 GEMEENTE LOPIK Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2010 De raad van de gemeente Lopik; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 17 november 2009;

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014,

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014, Raadsbesluit Jaar 2014/12/17/09C Onderwerp: Vaststelling verordening reinigingsheffingen 2015 De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van marktgelden 2015

Verordening op de heffing en de invordering van marktgelden 2015 Verordening op de heffing en de invordering van marktgelden 2015 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder: Verordening op de heffing en de invordering van marktgelden 2017 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 8 november 2016; gelet op artikel

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Wijziging Verordening parkeerbelastingen 2013 Reg.nummer: 99630

Raadsstuk. Onderwerp: Wijziging Verordening parkeerbelastingen 2013 Reg.nummer: 99630 Raadsstuk Onderwerp: Wijziging Verordening parkeerbelastingen 2013 Reg.nummer: 99630 1. Inleiding Met deze wijzigingsverordening op de Verordening parkeerbelastingen 2013 worden enkele correcties in redactie

Nadere informatie

gelet op artikel 160, eerste lid, aanhef en onder h, van de Gemeentewet;

gelet op artikel 160, eerste lid, aanhef en onder h, van de Gemeentewet; Instellingsbesluit weekmarkt Drunen Het college van de gemeente Heusden; gelet op artikel 160, eerste lid, aanhef en onder h, van de Gemeentewet; besluit: tot het instellen van de weekmarkt in Drunen.

Nadere informatie

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2018 nr.

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2018 nr. Raadsbesluit De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2018 nr. 38811; gelet op de artikelen 219 en 228 van de Gemeentewet; besluit:

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 september 2018, raadsvoorstel 18bb7158; raadsstuk 18bb7153;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 september 2018, raadsvoorstel 18bb7158; raadsstuk 18bb7153; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 263937 10 december 2018 Verordening precario standplaatsen 2019 De raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Verordening op de warenmarkt(en) gemeente Grootegast 2010

Verordening op de warenmarkt(en) gemeente Grootegast 2010 de raad van de gemeente Grootegast; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 147, eerste lid, alsmede artikel 149 van de Gemeentewet; overwegende dat het wenselijk is regels

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van reclamebelasting 2010

Verordening op de heffing en de invordering van reclamebelasting 2010 CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR42729_1 3 oktober 2017 Verordening op de heffing en de invordering van reclamebelasting 2010 De raad van de gemeente Delft; gelezen het voorstel van het college

Nadere informatie

Marktverordening Leeuwarderadeel 2006 Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Marktverordening Leeuwarderadeel 2006 Paragraaf 1 Algemene bepalingen De raad van de gemeente Leeuwarderadeel; Gelezen het voorstel van het college van 18 mei 2006; Gelet op artikel 147, eerste lid, alsmede artikel 149 van de Gemeentewet; Gehoord de raadscommissie op 8 juni

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; De raad van de gemeente Beuningen in openbare vergadering bijeen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen gemeente Veendam

Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen gemeente Veendam Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2010 gemeente Veendam Doel: Het doel van deze verordening is om regels te stellen betreffende de heffing en invordering van rechten ter

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, nummer 86;

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, nummer 86; Gemeente Langedijk De raad van de gemeente Langedijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, nummer 86; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen

Nadere informatie

Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Paragraaf 1 Algemene bepalingen De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van het college van 6 november 2007; gelet op artikel 147, eerste lid, en artikel 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast te stellen de Marktverordening

Nadere informatie

BESLUIT: VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN

BESLUIT: VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN De raad van de gemeente Oosterhout; gelezen het voorstel van het college van.. september 2015 gelet op artikel 225 van de Gemeentewet; BESLUIT: vast te stellen de: VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude;

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; LEGESVERORDENING 2017 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 1 november ; Gelet op de artikelen 156, eerste en tweede

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR610572_1

CVDR. Nr. CVDR610572_1 CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR60572_ 8 juni 208 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Losser houdende regels omtrent standplaatsen Nota standplaatsen

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 oktober 2018; Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2019.

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 oktober 2018; Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Almelo Nr. 260930 5 december 2018 Verordening Precariobelasting 2019 De Raad van de Gemeente Almelo; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van leges 2019

Verordening op de heffing en invordering van leges 2019 Verordening op de heffing en invordering van leges 2019 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2018; gelet op de artikelen 156,

Nadere informatie

Artikel 3 Nadere regels Het college is bevoegd nadere regels te stellen betreffende het bepaalde in deze verordening.

Artikel 3 Nadere regels Het college is bevoegd nadere regels te stellen betreffende het bepaalde in deze verordening. MARKTVERORDENING gemeente Heusden (kern Vlijmen) Algemene bepalingen Artikel 1 8egripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. markt: de door het college ingestelde warenmarkt in de

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reinigingsheffingen 2015

Verordening op de heffing en invordering van reinigingsheffingen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Horst aan de Maas. Nr. 77552 24 december 2014 Verordening op de heffing en invordering van reinigingsheffingen 2015 raadsbesluit Bijlage van gemeenteblad 2014,

Nadere informatie

1.0 INLEIDENDE BEPALINGEN

1.0 INLEIDENDE BEPALINGEN Besluit van de raad van de gemeente Noordwijk van 26 JUNI 2001 (De Zeekant van 12 SEPTEMBER 2001) De raad van de gemeente Noordwijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verordening op de warenmarkt(en) voor de gemeente Delfzijl 2008

Verordening op de warenmarkt(en) voor de gemeente Delfzijl 2008 CVDR Officiële uitgave van Delfzijl. Nr. CVDR56056_1 12 september 2017 Verordening op de warenmarkt(en) voor de gemeente Delfzijl 2008 De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van Precariobelasting. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 september 2017,

Verordening op de heffing en invordering van Precariobelasting. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 september 2017, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Purmerend Nr. 213290 4 december 2017 Verordening op de heffing en invordering van Precariobelasting De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel

Nadere informatie