Altijd in Neutraal eindigen, het CS vocht corrigeert de Viscerale Cranium botjes niet. Doe altijd Vomer, Maxillae en Palatines in 1 keer en na elkaar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Altijd in Neutraal eindigen, het CS vocht corrigeert de Viscerale Cranium botjes niet. Doe altijd Vomer, Maxillae en Palatines in 1 keer en na elkaar."

Transcriptie

1 Examen 5 april 2011 ALGEMENE REGELS - Volledig lichaams ontspanning dient eerst bereikt te worden, - A/O, Neuro Cranium, letsels v/d Sphenoid, Kauwspieren en Heligbeen voordat je de botjes in de Mond onderhanden neemt. Altijd Sphenoid nakijken achteraf. - Na een volledige sessie in de mond steeds het Heiligbeen even bijwerken. Altijd in Neutraal eindigen, het CS vocht corrigeert de Viscerale Cranium botjes niet. Doe altijd Vomer, Maxillae en Palatines in 1 keer en na elkaar. CONTRA-INDICATIE VOOR DE BOTJES VAN HET VISCERALE CRANIUM De botten van het Viscerale Cranium worden niet rechtstreeks door het ritme zelf gestuurd en zullen dus niet zelf-corrigeren! Laat alleen los in NEUTRAAL Inleiding ga aan de voeten staan en voel het ritme, vervolgens middenrif, thoracic inlet opent de borstholte. Atlas/Occiput 1: Trigeminus dit geeft een sympathische ontlading, vindt beide nucleie en ontlaadt beide. Temporal - Slaapbeen Bestaan uit 3 delen tijdens de geboorte, het squamous en petrous gedeelte en de tympanische ring gedeelte. Door het oprichten van het hoofd en de krachten die de SCM (sternocleidomastoidus) op het Mastoid gedeelte uitoefent zal deze zich vormen en verbenen tot het Rotsbeen. Er zijn verschillende delen te onderscheiden: - het squamous (platte kieuwachtige) deel - het venetiaans bruggetje dat met jukbeen de zygomatic arch vormt - het vierkante holle bot dat met de sphenoid articuleert - het rotsbeen (medial en lateral) waar SCM zich aanhecht - achteraan blijft een spleet (jugular foramen) waar vagus ea. doorgang vinden Articuleert met: - Sphenoid - Occiput - Parietal - Zygoma

2 - Frontal 2: M. Temporalis achterste deel: plaats vinger aan beide zijde op dit deel en druk zachtjes naar de tafel toe. Laat plots los. Je vingers zullen een betere plek zoeken. Herhaal dit tot je ontspanning voelt, dit kan enige tijd duren. 3: M. Temporalis-Laterale ptyrigoid.: Plaats een vinger op de jukbeenboog op de opening tussen de Coronoid proces en het kaakgewricht, met de andere hand op het achterste deel van de M. Temporalis en volg agonist /antagonist tot ontspanning volgt. Doe daarna de andere kant. 4: Scm: ontspan de dwarse sinus en moedig het hoofd aan naar een kant te draaien, ga nu met de zijkant van je duim zeer traag over de Scm tot je de aanhechtingen voelt. Met de andere hand draai je het hoofd over de duim die nu onder het sleutelbeen gekomen is zodat je de aanhechtingen en ook de M.Scalenus( loopt van de botpunten van de laatste 6 halswervels naar de bovenrand van de eerste en tweede rib) kan ontspannen. Doe de Handschoen aan Vomer - Ploegschaarbeen Dit zeer dunne plooibare botje vormt de voortzetting van Falx, Perpendicular plate van de Ethmoid en het neustussenschot en maakt deel uit van de middenlijn in het hoofd. Het heeft articulaties met Sphenoid, Ethmoid, Maxillae en Paltines. Met Sphenoid heeft het een zeer specifieke naad, de schyndelisis die het op zijn plaats houdt. De Vomer wordt beschouwt als een van de speed reducers. 5: Vomer (a) een vinger in de mond op de vomer, met de andere hand de vleugels van het Sphenoid. Volg de beweging, vindt neutraal en maak de beweging groter. (b)herhaal hetzelfde en wacht nu in neutraal tot je een draaien voelt, ga mee in de richting draaiing, wacht tot ontspanning en ga daarna in tegengestelde richting. Ga daarna naar neutraal en laat hier weer los. (c)verschuiving, volg opnieuw en volg deze keer een zijwaartse verschuiving. (d)decompressie, volg het ritme en in neutraal doe je een decompressie van Vomer- Sphenoid.

3 6: Mediale Pterygoid Langs de binnenzijde van de bovenkiezen naar achteren tot je aankomt bij het diep achterin van de bovenkaak. Ga iets naar beneden richting de onderkaak en voel het strengetje achter in de mond. Dit is de mediale Pterygoid. Ontspan deze en begeleid met de andere hand aan de buitenzijde. Lift de onderkaak iets op zodat de spier dikker wordt en kan ontspannen. Vairabele technieken: 7: M.Masseter (a)twee vingers zachtjes aan de onderzijde van de kaak, wacht op de ontwinding. Leg de vingerkussentjes op de masseter, leun op de spier en wacht op ontspanning. (b)hyoid-massetertechniek. Plaats de vingertoppen op het Hyoid en stabiliseer met de duimen de Mandibulae. Plaats de duimmuis op de Masseter. (c)plaats twee vingertoppen links en rechts op de triggerpionts van de Masseter. (d)plaats twee gekrulde vingers op de Masseter, wacht op de snelle fascia bewegingen en volg deze met je aandacht. 8: Zygoma - Jukbeen - Losmaken langs binnen (Follow-Up),andere hand(3 of 4 vingers) op zygoma buitenzijde - 4 vinger techniek, rol 4 vingers rond het jukbeen, wacht tot je het ritme voelt, volg dit tot er ontspanning en gelijkheid optreedt, laat los in neutraal 9: Temporal - Slaapbeen -(a) Volle Oortechniek, plaats 2 handen volledig op de oren, geef lichte druk tot je tegendruk voelt, wacht tot beide botten samen ontspannen,de muis van de vingers zit op het rotsbeen. - (b)mastoid wobble, plaats je beide handen achteraan de oren tot je de Mastoid

4 volledig bedekt met je duimmuis, duim wijst richting Hyoid, vingers gekruld onderaan, volg het ritme door je duimmuis richting Hyoid te bewegen, wacht tot beide kanten makkelijk bewegen, dit is een EHBO en doorspoel techniek. - (c)vinger in het oortechniek, deze gebruik je als de rest niet werkt, Wijsvinger in het Oor, Duim op de jukbeenboog, Middenvinger op het rotsbeen, wacht tot je het ritme voelt en begin de beweging tot je voldoende beweging voelt aan beide kanten. 10: Mandible - Onderkaak - Plaats 2 vingers op de onderzijde, volg het ritme en verleg de barrières. - Zit aan het hoofd, rust je ellebogen naast het hoofd zodat je handen hangen, plaats 2 duimen op het bijtoppervlak van de Onderkaak, neem met de rest van je vingers de onderkaak stevig beet en wacht tot je de ontwindingstand vindt, wacht daarna op ontwinding. Eventueel hier een keuze maken voor de variabele technieken. Sympatische ontlading Amygdala s - Plaats vinger op Sphenoid, wacht tot je de Amygdala s vind, ervaar de spanning en moedig client aan deze los te laten TONG - Suprahyoid, Geniohyoid en Mylohyoid muscles - Doe je Hyoid-Masseter techniek maar ga met 2 handen dieper in op het losmaken en volgen van fascia in deze spieren - Tong techniek van de Follow-Up Ethmoid - Zeefbeen - Verbindt via de Pubes de Coccyx met Nasion - Losmaken van Ethmoid zoals in Sphenoid klas Nasals - Neusbeentjes - plaats 2 vingertoppen naast elkaar op deze kleine botjes, wacht tot ze met je contact zoeken Nasal Float - sta zijwaarts met 1 hand op het voorhoofd en 3 vingers rond Nasion, volg de bewegingen die voelbaar zijn en wacht tot de neus, Neusbeentjes en Maxillae, en Frontal van elkaar wegglijden.

5 Mastoid - Rotsbeen gedeelte van Slaapbeen - (a)mediale spiertechniek - digastricus, ga met je vingertoppen onder de SCM tot je de Digastricus vind, met je andere hand til je de Hyoid aan dezelfde kant op tot je een ontspanning voelt (deze is soms onmiddellijk). -(b) Masto-occipital suture aan 2 kanten, plaats duim en wijsvinger in het oor alsof je de gewone oortechniek gaat doen en plaats dan middel en ringvinger op de M-O sutuur, wacht op ontspanning. -(c) Masto-occipital suture aan 1 kant, plaats 1 hand onder het hoofd zodat je vingertoppen op de M-O sutuur komen, met de andere hand neem je het oor op de gewone manier vast, wacht op ontspanning. Maxillae Bestaat uit zeer stevig bot onderaan waar de tanden hun plek in vinden en de rest is zeer dun bot en biedt plaats aan de 2 grootste luchtsinussen in het hoofd. Elke Maxilla articuleert met: andere Maxilla, Vomer, Ethmoid, Zygoma, Palatine, interior Concha, Nasal, Frontal, Mandible via de Tanden en de Sphenoid als de Palatine afwezig is. We slikken ong x per dag, dit veroorzaakt compressie via de tanden en spierspanning via de actie van de Tong op de Maxillae. Verder articuleren de Maxillae met alle speedreducers, de Vomer, Zygoma en Palatines. Dit alles zorgt ervoor dat er enorme spanningen op de Maxillae komen te staan, door hun flexibiliteit kunnen ze dit aan maar elke disfunctie zal uiteindelijk doorgegeven worden aan alle omringende botten en vooral de Sphenoid. -(A) Uit - In, plaats 2 vingers op het bijt oppervlak van de Maxillae, volg uit en in en ga door de barrières, laat los in Neutraal. - (B)Draaiing, zelfde maar volgen van Torsie aan beide kanten, laat los in Neutraal. -(C) Verschuiving, zelfde maar volg verschuiving, laat los in Neutraal. - (D)Decompressie in 3 dimensies, doe eerst een decompressie met 2 vingers op het bijt oppervlak.

6 Palatines - Zachte Verhemelte De onderkant die het zachte verhemelte vormt is zeer hard bot, de rest is zachter. Articuleert met: de andere Palatine, Ethmoid, Sphenoid, Vomer, Maxilla en de inferior Concha. Aan de zijkant hecht zich de een deel van de medial Pterygoidus vast. Deze 2 botjes, de judo-botjes, zorgen voor neutralisering van de bijt en slikbewegingen naar de Sphenoid toe. - Zelfhulpdecompressie samen met Maxilla, plaats 2 duimen in de mond op het harde verhemelte, begin decompressie in 3 dimensies terwijl je de Duimen op de Sphenoid plaatst, wacht tot je een gekriebel achteraan in de mond voelt, dit zijn de Palatines die vrijkomen - Spieren + Klapdeur, plaats 1 vinger op het zachte verhemelte, stabiliseer de Sphenoid, streel de spier van buiten naar binnen, wacht daarna tot je contact voelt met het botje, volg dan de op-, zij- en buitenwaartse beweging, de klapdeurbeweging, wacht tot het deurtje zich weer sluit, doe daarna de andere kant, laat los in Neutraal, wacht net zo lang tot ie weer naar beneden komt Tanden - Ga de mond rond aan de binnenkant van de wangen, voel elke Tand individueel, indien een Tand je aandacht vraagt, neem hem tussen 2 vingertoppen (soms met de wang ertussen als je anders teveel moet wringen) en wacht op ontlading en ontwinding. Afsluiten met Sphenoid en bekken

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

rugklachten? houdingklachten? aspecifiek?

rugklachten? houdingklachten? aspecifiek? rugklachten? houdingklachten? aspecifiek? ermee leren leven? chronische rug- en andere houdingklachten vanuit onze (voet)basis bekeken door Peter W.B.Oomens 1 Deze brochure is gebaseerd op een twintigjarige

Nadere informatie

Door: Fleur Venmans Groep 6 a

Door: Fleur Venmans Groep 6 a Door: Fleur Venmans Groep 6 a 1 Inhoudsopgave: Voorwoord Blz. 3 Inleiding Blz. 4 Hoofdstuk 1: Wat is een orthodontist en wie werken er allemaal? Blz. 5 Hoofdstuk 2: Geschiedenis van de beugel en uitvinders.

Nadere informatie

Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals

Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals 28 Nederlandse Reanimatie Raad / Belgische Reanimatieraad Introductie Indien basale reanimatie van een kind nodig is,

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket - het skelet

Spreekbeurtpakket - het skelet Spreekbeurtpakket - het skelet Inleiding spreekbeurt voor de leerling: het skelet De voorbereiding van de spreekbeurt over het skelet. 10 tips 1. Start met het verzamelen van materiaal. Heel veel over

Nadere informatie

Oefenboek. Basisoefeningen voor energetisch werk Een Werkboek

Oefenboek. Basisoefeningen voor energetisch werk Een Werkboek Oefenboek Basisoefeningen voor energetisch werk Een Werkboek Colofon: Eerste druk 2007 auteur Hetty Tonkes 2007 omslag Op Honk Design ISBN 978-90-8570-0 NUR Uitgeverij Boekenbent www.boekenbent.com Drukkerij:

Nadere informatie

Basale reanimatie van kinderen

Basale reanimatie van kinderen Basale reanimatie van kinderen Introductie Dit hoofdstuk bevat de richtlijnen basale reanimatie van kinderen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de uitgave van de European Resuscitation Council, gepubliceerd

Nadere informatie

Oefeningen voor reumapatiënten

Oefeningen voor reumapatiënten Oefeningen voor reumapatiënten afdeling fysiotherapie U bent bekend met reuma en heeft oefeningen gekregen voor uw ontstoken gewrichten. In deze folder staan deze oefeningen beschreven. Doel van de oefeningen

Nadere informatie

Bij bovenstaande voorbeeld moet u de oefening 6 keer achtereen uitvoeren. Dit dient u twee maal per dag te herhalen.

Bij bovenstaande voorbeeld moet u de oefening 6 keer achtereen uitvoeren. Dit dient u twee maal per dag te herhalen. léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç In dit boekje staat uitleg over oefeningen voor de hand. Het betreft de volgende oefeningen: Oefeningen tegen zwelling - oefeningen 1-3 pagina 3 Polsoefeningen

Nadere informatie

In de war door kanker

In de war door kanker 2 Na de diagnose had ik het gevoel in gevangenschap te verblijven, ik werd geleefd, neergehaald, omver geduwd. Het lukte niet om een rustpunt te vinden. patiënt A ls je nog maar net kanker hebt, ervaar

Nadere informatie

Aardingstechnieken / Afsluiten voor energie van anderen

Aardingstechnieken / Afsluiten voor energie van anderen Een Goede Aarding Geaard zijn is in contact staan met de aarde, een toestand van verankerd zijn in onszelf, een gevoel van stabiliteit en innerlijke vrede dat je op diverse niveaus van bewustzijn ervaart:

Nadere informatie

Zing met ons mee. lesmateriaal. Deze vuist op deze vuist (meezingen met liedjes van Harry Bannink) groep 1 en 2

Zing met ons mee. lesmateriaal. Deze vuist op deze vuist (meezingen met liedjes van Harry Bannink) groep 1 en 2 Zing met ons mee Deze vuist op deze vuist (meezingen met liedjes van Harry Bannink) lesmateriaal Illustratie: Noëlle Smit groep 1 en 2 lesmateriaal 2014-2015 concertgebouw.nl/educatie Zing met ons mee

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een keizersnede

Oefeningen en adviezen na een keizersnede Oefeningen en adviezen na een keizersnede afdeling fysiotherapie Inleiding U heeft een keizersnede gehad. Na deze ingreep is het belangrijk om de volgende oefeningen/adviezen op te volgen. Deze folder

Nadere informatie

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Algemene informatie rug en hernia 2 2.1 Bouw van de wervelkolom

Nadere informatie

1 Wat zijn eigenlijk de buikspieren?

1 Wat zijn eigenlijk de buikspieren? 1 Wat zijn eigenlijk de buikspieren? 1.1 Inleiding De buikspieren zijn in allerlei situaties actief Al direct bij de geboorte spant de pasgeborene zijn of haar buikspieren aan om de eerste kreet te slaken.

Nadere informatie

De eerste 6 weken na de bevalling: tips en oefeningen

De eerste 6 weken na de bevalling: tips en oefeningen De eerste 6 weken na de bevalling: tips en oefeningen Voorwoord De bevalling heb je achter de rug, nu op naar je herstel. Zeker bij de eerste bevalling kun je dagen na de bevalling het idee hebben dat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3

Inhoudsopgave. Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3 Inhoudsopgave Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3 Pagina Rustgevende spelletjes Stilte 4 Tijdmeter 4 Op reis 4 Ontspanningsreis 5 Stel je voor, je bent een 5 Ademhaling tellen 5 Schudden 6 Raak me maar

Nadere informatie

verloskundigen boxmeer Groeikalender, 42 weken op een rij

verloskundigen boxmeer Groeikalender, 42 weken op een rij Week 1 - Rekenlesje verloskundigen boxmeer Groeikalender, 42 weken op een rij Maria van Gorp Marwil Gommers Imke Derikx Beugenseweg 6, 5831 LS Boxmeer telefoon 0485-573 406 www.verloskundigenboxmeer.nl

Nadere informatie

ÉÉN OP DE DRIE VROUWEN DIE EEN KIND HEBBEN GEKREGEN LIJDT AAN URINEVERLIES

ÉÉN OP DE DRIE VROUWEN DIE EEN KIND HEBBEN GEKREGEN LIJDT AAN URINEVERLIES 08 ÉÉN op de drie vrouwen Zelfs vrouwen die nog maar één kind gekregen hebben, lopen drie keer zoveel de kans om urine te verliezen als vrouwen die nog geen kind gekregen hebben. Hoe meer kinderen u krijgt,

Nadere informatie

belangrijk voor álle vrouwen

belangrijk voor álle vrouwen borstzelfonderzoek belangrijk voor álle vrouwen Inhoud Voor wie is deze brochure? pagina 3 Wanneer borstzelfonderzoek? pagina 4 Wat is normaal aan de borsten? pagina 5 Veranderingen in de borsten pagina

Nadere informatie

BUNDELING TECHNIEK & OEFENSTOF KAJAK POLO

BUNDELING TECHNIEK & OEFENSTOF KAJAK POLO BUNDELING TECHNIEK & OEFENSTOF KAJAK POLO Beste kajak polo liefhebber: Deze bundel bestaat uit 2 delen en is bedoeld om de kajakpolo trainer te helpen in het sturen van het technisch leerproces van zijn

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Aanvulling EHBO en verpleegtechnische vaardigheden

Aanvulling EHBO en verpleegtechnische vaardigheden DC 50 Aanvulling EHBO en verpleegtechnische vaardigheden 1.1 Inleiding Deze tekst is een aanvulling op het boek Maatschappelijke zorg; saw 3. De aanvulling gaat over EHBO en verpleegtechnische vaardigheden.

Nadere informatie

E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER

E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER INLEIDING Iedereen ervaart problemen in zijn dagelijkse bezigheden. Vaak gaat er veel tijd en energie zitten in het proberen op te

Nadere informatie

Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen?

Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen? Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen? Aan de binnenkant of aan de buitenkant? In de markt bestaan er verschillende manieren van werken en elke fabrikant kiest uiteindelijk voor de ene of de andere

Nadere informatie

Een dromenvanger maken

Een dromenvanger maken Een dromenvanger maken Wat is een dromenvanger? Dit wordt uitgelegd in De legende van de dromenvanger. Een echte dromenvanger wordt gemaakt van wilgenhout, leerband en runderpees, of namaak pees (sinew).

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit

Nadere informatie

Hoe draagt de Atlas jouw Wereld.

Hoe draagt de Atlas jouw Wereld. Hoe draagt de Atlas jouw Wereld. Eindwerk Peirsman Cranio Sacraal Academie Door: Gerda Girardi September 2012 Inhoudsopgave blz 2 Voorwoord blz 3 Wie was ik, wie ben ik en waar wil ik naar toe?.blz 4 De

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Handleiding voor de borstvoeding

Handleiding voor de borstvoeding Handleiding voor de borstvoeding 1 Inhoudsopgave Borstvoeding, een bewuste keuze 5 Borstvoeding, een goed begin 6 Tips voor de partner 6 Oefening baart kunst 7 Wat gebeurt er met je lichaam 7 Hoe wordt

Nadere informatie