Altijd in Neutraal eindigen, het CS vocht corrigeert de Viscerale Cranium botjes niet. Doe altijd Vomer, Maxillae en Palatines in 1 keer en na elkaar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Altijd in Neutraal eindigen, het CS vocht corrigeert de Viscerale Cranium botjes niet. Doe altijd Vomer, Maxillae en Palatines in 1 keer en na elkaar."

Transcriptie

1 Examen 5 april 2011 ALGEMENE REGELS - Volledig lichaams ontspanning dient eerst bereikt te worden, - A/O, Neuro Cranium, letsels v/d Sphenoid, Kauwspieren en Heligbeen voordat je de botjes in de Mond onderhanden neemt. Altijd Sphenoid nakijken achteraf. - Na een volledige sessie in de mond steeds het Heiligbeen even bijwerken. Altijd in Neutraal eindigen, het CS vocht corrigeert de Viscerale Cranium botjes niet. Doe altijd Vomer, Maxillae en Palatines in 1 keer en na elkaar. CONTRA-INDICATIE VOOR DE BOTJES VAN HET VISCERALE CRANIUM De botten van het Viscerale Cranium worden niet rechtstreeks door het ritme zelf gestuurd en zullen dus niet zelf-corrigeren! Laat alleen los in NEUTRAAL Inleiding ga aan de voeten staan en voel het ritme, vervolgens middenrif, thoracic inlet opent de borstholte. Atlas/Occiput 1: Trigeminus dit geeft een sympathische ontlading, vindt beide nucleie en ontlaadt beide. Temporal - Slaapbeen Bestaan uit 3 delen tijdens de geboorte, het squamous en petrous gedeelte en de tympanische ring gedeelte. Door het oprichten van het hoofd en de krachten die de SCM (sternocleidomastoidus) op het Mastoid gedeelte uitoefent zal deze zich vormen en verbenen tot het Rotsbeen. Er zijn verschillende delen te onderscheiden: - het squamous (platte kieuwachtige) deel - het venetiaans bruggetje dat met jukbeen de zygomatic arch vormt - het vierkante holle bot dat met de sphenoid articuleert - het rotsbeen (medial en lateral) waar SCM zich aanhecht - achteraan blijft een spleet (jugular foramen) waar vagus ea. doorgang vinden Articuleert met: - Sphenoid - Occiput - Parietal - Zygoma

2 - Frontal 2: M. Temporalis achterste deel: plaats vinger aan beide zijde op dit deel en druk zachtjes naar de tafel toe. Laat plots los. Je vingers zullen een betere plek zoeken. Herhaal dit tot je ontspanning voelt, dit kan enige tijd duren. 3: M. Temporalis-Laterale ptyrigoid.: Plaats een vinger op de jukbeenboog op de opening tussen de Coronoid proces en het kaakgewricht, met de andere hand op het achterste deel van de M. Temporalis en volg agonist /antagonist tot ontspanning volgt. Doe daarna de andere kant. 4: Scm: ontspan de dwarse sinus en moedig het hoofd aan naar een kant te draaien, ga nu met de zijkant van je duim zeer traag over de Scm tot je de aanhechtingen voelt. Met de andere hand draai je het hoofd over de duim die nu onder het sleutelbeen gekomen is zodat je de aanhechtingen en ook de M.Scalenus( loopt van de botpunten van de laatste 6 halswervels naar de bovenrand van de eerste en tweede rib) kan ontspannen. Doe de Handschoen aan Vomer - Ploegschaarbeen Dit zeer dunne plooibare botje vormt de voortzetting van Falx, Perpendicular plate van de Ethmoid en het neustussenschot en maakt deel uit van de middenlijn in het hoofd. Het heeft articulaties met Sphenoid, Ethmoid, Maxillae en Paltines. Met Sphenoid heeft het een zeer specifieke naad, de schyndelisis die het op zijn plaats houdt. De Vomer wordt beschouwt als een van de speed reducers. 5: Vomer (a) een vinger in de mond op de vomer, met de andere hand de vleugels van het Sphenoid. Volg de beweging, vindt neutraal en maak de beweging groter. (b)herhaal hetzelfde en wacht nu in neutraal tot je een draaien voelt, ga mee in de richting draaiing, wacht tot ontspanning en ga daarna in tegengestelde richting. Ga daarna naar neutraal en laat hier weer los. (c)verschuiving, volg opnieuw en volg deze keer een zijwaartse verschuiving. (d)decompressie, volg het ritme en in neutraal doe je een decompressie van Vomer- Sphenoid.

3 6: Mediale Pterygoid Langs de binnenzijde van de bovenkiezen naar achteren tot je aankomt bij het diep achterin van de bovenkaak. Ga iets naar beneden richting de onderkaak en voel het strengetje achter in de mond. Dit is de mediale Pterygoid. Ontspan deze en begeleid met de andere hand aan de buitenzijde. Lift de onderkaak iets op zodat de spier dikker wordt en kan ontspannen. Vairabele technieken: 7: M.Masseter (a)twee vingers zachtjes aan de onderzijde van de kaak, wacht op de ontwinding. Leg de vingerkussentjes op de masseter, leun op de spier en wacht op ontspanning. (b)hyoid-massetertechniek. Plaats de vingertoppen op het Hyoid en stabiliseer met de duimen de Mandibulae. Plaats de duimmuis op de Masseter. (c)plaats twee vingertoppen links en rechts op de triggerpionts van de Masseter. (d)plaats twee gekrulde vingers op de Masseter, wacht op de snelle fascia bewegingen en volg deze met je aandacht. 8: Zygoma - Jukbeen - Losmaken langs binnen (Follow-Up),andere hand(3 of 4 vingers) op zygoma buitenzijde - 4 vinger techniek, rol 4 vingers rond het jukbeen, wacht tot je het ritme voelt, volg dit tot er ontspanning en gelijkheid optreedt, laat los in neutraal 9: Temporal - Slaapbeen -(a) Volle Oortechniek, plaats 2 handen volledig op de oren, geef lichte druk tot je tegendruk voelt, wacht tot beide botten samen ontspannen,de muis van de vingers zit op het rotsbeen. - (b)mastoid wobble, plaats je beide handen achteraan de oren tot je de Mastoid

4 volledig bedekt met je duimmuis, duim wijst richting Hyoid, vingers gekruld onderaan, volg het ritme door je duimmuis richting Hyoid te bewegen, wacht tot beide kanten makkelijk bewegen, dit is een EHBO en doorspoel techniek. - (c)vinger in het oortechniek, deze gebruik je als de rest niet werkt, Wijsvinger in het Oor, Duim op de jukbeenboog, Middenvinger op het rotsbeen, wacht tot je het ritme voelt en begin de beweging tot je voldoende beweging voelt aan beide kanten. 10: Mandible - Onderkaak - Plaats 2 vingers op de onderzijde, volg het ritme en verleg de barrières. - Zit aan het hoofd, rust je ellebogen naast het hoofd zodat je handen hangen, plaats 2 duimen op het bijtoppervlak van de Onderkaak, neem met de rest van je vingers de onderkaak stevig beet en wacht tot je de ontwindingstand vindt, wacht daarna op ontwinding. Eventueel hier een keuze maken voor de variabele technieken. Sympatische ontlading Amygdala s - Plaats vinger op Sphenoid, wacht tot je de Amygdala s vind, ervaar de spanning en moedig client aan deze los te laten TONG - Suprahyoid, Geniohyoid en Mylohyoid muscles - Doe je Hyoid-Masseter techniek maar ga met 2 handen dieper in op het losmaken en volgen van fascia in deze spieren - Tong techniek van de Follow-Up Ethmoid - Zeefbeen - Verbindt via de Pubes de Coccyx met Nasion - Losmaken van Ethmoid zoals in Sphenoid klas Nasals - Neusbeentjes - plaats 2 vingertoppen naast elkaar op deze kleine botjes, wacht tot ze met je contact zoeken Nasal Float - sta zijwaarts met 1 hand op het voorhoofd en 3 vingers rond Nasion, volg de bewegingen die voelbaar zijn en wacht tot de neus, Neusbeentjes en Maxillae, en Frontal van elkaar wegglijden.

5 Mastoid - Rotsbeen gedeelte van Slaapbeen - (a)mediale spiertechniek - digastricus, ga met je vingertoppen onder de SCM tot je de Digastricus vind, met je andere hand til je de Hyoid aan dezelfde kant op tot je een ontspanning voelt (deze is soms onmiddellijk). -(b) Masto-occipital suture aan 2 kanten, plaats duim en wijsvinger in het oor alsof je de gewone oortechniek gaat doen en plaats dan middel en ringvinger op de M-O sutuur, wacht op ontspanning. -(c) Masto-occipital suture aan 1 kant, plaats 1 hand onder het hoofd zodat je vingertoppen op de M-O sutuur komen, met de andere hand neem je het oor op de gewone manier vast, wacht op ontspanning. Maxillae Bestaat uit zeer stevig bot onderaan waar de tanden hun plek in vinden en de rest is zeer dun bot en biedt plaats aan de 2 grootste luchtsinussen in het hoofd. Elke Maxilla articuleert met: andere Maxilla, Vomer, Ethmoid, Zygoma, Palatine, interior Concha, Nasal, Frontal, Mandible via de Tanden en de Sphenoid als de Palatine afwezig is. We slikken ong x per dag, dit veroorzaakt compressie via de tanden en spierspanning via de actie van de Tong op de Maxillae. Verder articuleren de Maxillae met alle speedreducers, de Vomer, Zygoma en Palatines. Dit alles zorgt ervoor dat er enorme spanningen op de Maxillae komen te staan, door hun flexibiliteit kunnen ze dit aan maar elke disfunctie zal uiteindelijk doorgegeven worden aan alle omringende botten en vooral de Sphenoid. -(A) Uit - In, plaats 2 vingers op het bijt oppervlak van de Maxillae, volg uit en in en ga door de barrières, laat los in Neutraal. - (B)Draaiing, zelfde maar volgen van Torsie aan beide kanten, laat los in Neutraal. -(C) Verschuiving, zelfde maar volg verschuiving, laat los in Neutraal. - (D)Decompressie in 3 dimensies, doe eerst een decompressie met 2 vingers op het bijt oppervlak.

6 Palatines - Zachte Verhemelte De onderkant die het zachte verhemelte vormt is zeer hard bot, de rest is zachter. Articuleert met: de andere Palatine, Ethmoid, Sphenoid, Vomer, Maxilla en de inferior Concha. Aan de zijkant hecht zich de een deel van de medial Pterygoidus vast. Deze 2 botjes, de judo-botjes, zorgen voor neutralisering van de bijt en slikbewegingen naar de Sphenoid toe. - Zelfhulpdecompressie samen met Maxilla, plaats 2 duimen in de mond op het harde verhemelte, begin decompressie in 3 dimensies terwijl je de Duimen op de Sphenoid plaatst, wacht tot je een gekriebel achteraan in de mond voelt, dit zijn de Palatines die vrijkomen - Spieren + Klapdeur, plaats 1 vinger op het zachte verhemelte, stabiliseer de Sphenoid, streel de spier van buiten naar binnen, wacht daarna tot je contact voelt met het botje, volg dan de op-, zij- en buitenwaartse beweging, de klapdeurbeweging, wacht tot het deurtje zich weer sluit, doe daarna de andere kant, laat los in Neutraal, wacht net zo lang tot ie weer naar beneden komt Tanden - Ga de mond rond aan de binnenkant van de wangen, voel elke Tand individueel, indien een Tand je aandacht vraagt, neem hem tussen 2 vingertoppen (soms met de wang ertussen als je anders teveel moet wringen) en wacht op ontlading en ontwinding. Afsluiten met Sphenoid en bekken

Yogales december 2018!

Yogales december 2018! Yogales december 2018 Ademoefening Plaats de handen aan de achterkant op het bekken, de pinken tegen elkaar. Adem in de buik, laat ontspannen naar buiten. Het hoofd komt achterover in de nek. Maak een

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

PEIRSMAN CRANIO SACRAAL ACADEMIE

PEIRSMAN CRANIO SACRAAL ACADEMIE PEIRSMAN CRANIO SACRAAL ACADEMIE Persoonlijk Logboek Cranio-Sacraal Opleiding Naam : 1 Uitleg over het logboek In het logboek vind je de benodigde info omtrent de structuur en de regels rondom de opleiding.

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Doorsnede van het hoofd Spieren van het hoofd

Doorsnede van het hoofd Spieren van het hoofd Anatomie van het hoofd Anatomie en fysiologie van de paardenmond De sleutel tot het begrip hoe bitten in het algemeen inwerken op de paardenmond, ligt in het begrijpen van de anatomie van de tong, hoofd

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaartziekenhuis is een algemeen ziekenhuis in Amster dam. Wij hebben de ambitie om kwalitatief goede medisch specialistische zorg te bieden aan jong

Nadere informatie

Volgorde van technieken

Volgorde van technieken Volgorde van technieken Voorbereiding Verwarm de ruimte 21 23 graden Passende muziek Matjes, handdoeken etc klaarleggen Sierraden af Verwarm je handen. Verwarm de olie Contra indicaties Notenallergie Griep

Nadere informatie

T A I CHI BIJ OUDEREN

T A I CHI BIJ OUDEREN T A I CHI BIJ OUDEREN Laforce Annik Wat is Tai Chi Oorspronkelijk was Tai Chi een vechtkunst die in het oude China werd beoefend. Tegenwoordig wordt Tai Chi minder toegepast als een vorm van zelfverdediging

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Cranio Sacraal-zelfbehandeling

Cranio Sacraal-zelfbehandeling Daniel Agustoni Cranio Sacraal-zelfbehandeling Een goede gezondheid en ontspanning door zachte aanraking Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord door dr. William Martin Allen 9 Voorwoord van de auteur 11 Inleiding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen.

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen. Yoga januari 2018 Aarde in beweging brengen Ga stevig op de aarde staan met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Sluit je ogen. Adem uit aandacht is in de voeten. Verplaats je gewicht van je ene naar

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Massage handelingen Onderste extremiteiten

Massage handelingen Onderste extremiteiten Henny Leentvaar (Sport)Massage Massage handelingen Onderste extremiteiten Datum: 30 mei 2008 Opgesteld door: Henny Leentvaar Onderste extremiteiten voorzijde Massage van de voorzijde van het boven- en

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

NAAIEN Alle onderdelen worden vastgezet met een overhandse steek. Kijk in het Voorwoord gedeelte voor meer info.

NAAIEN Alle onderdelen worden vastgezet met een overhandse steek. Kijk in het Voorwoord gedeelte voor meer info. 0 1 EEN NOTE OVER SYMMETRIE Bekijk uw draak vanuit alle invalshoeken voordat u vast gaat spelden, om er zeker van te zijn dat alle onderdelen symmetrisch geplaatst worden en dat de ene helft van uw draak

Nadere informatie

Ontspannen met progressieve relaxatie

Ontspannen met progressieve relaxatie www.psychfysio.nl Ontspannen met Progressieve Relaxatie 1 Ontspannen met progressieve relaxatie De progressieve relaxatie van Edmund Jacobson is een bekende ontspanningsmethode in het westen. In deze hand-out

Nadere informatie

Kaakchirurgie. Overbelasting van het kaakgewricht

Kaakchirurgie. Overbelasting van het kaakgewricht Kaakchirurgie Overbelasting van het kaakgewricht Inleiding U bent bij de kaakchirurg onder behandeling vanwege klachten aan de kaken. Het kaakgewricht zit vlak voor het oor. Het is een gewricht dat gemakkelijk

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

Babyʼs en Kleine Kinderen

Babyʼs en Kleine Kinderen Babyʼs en Kleine Kinderen gebaseerd op het gelijknamige boek van Etienne en Neeto Peirsman Cursusmateriaal voor de Peirsman Cranio Sacraal Academie Contact Wanner het lichaam begint te groeien en cellen

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Sport massage Praktijk

Sport massage Praktijk Sport massage Praktijk Uitgangshouding 1 buikligging met de armen langs het lichaam ondersteuning van de Voeten met een halve rol hoofd van de klant in zijligging evt. met Ondersteuning met een handdoek

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket - het skelet

Spreekbeurtpakket - het skelet Spreekbeurtpakket - het skelet Inleiding spreekbeurt voor de leerling: het skelet De voorbereiding van de spreekbeurt over het skelet. 10 tips 1. Start met het verzamelen van materiaal. Heel veel over

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

MKA-chirurgie Radiotherapie Revalidatie. Rekoefeningen om de mondopening te behouden en/of te verbeteren bij de behandeling van hoofd-halskanker

MKA-chirurgie Radiotherapie Revalidatie. Rekoefeningen om de mondopening te behouden en/of te verbeteren bij de behandeling van hoofd-halskanker MKA-chirurgie Radiotherapie Revalidatie Rekoefeningen om de mondopening te behouden en/of te verbeteren bij de behandeling van hoofd-halskanker MKA-chirurgie Radiotherapie Revalidatie Bij mensen die behandeld

Nadere informatie

POLS- EN VINGEROEFENINGEN NA VERWIJDERING VAN GIPS

POLS- EN VINGEROEFENINGEN NA VERWIJDERING VAN GIPS POLS- EN VINGEROEFENINGEN NA VERWIJDERING VAN GIPS Inleiding Nadat uw gips is verwijderd, mag u van uw behandelend arts uw pols en/of vingers weer bewegen. De gewrichten van de pols en vingers kunnen nog

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten Kaakgewrichtsklachten U bent bij de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie in behandeling voor kaakgewrichtsklachten. Deze folder beschrijft een aantal oefeningen en adviezen voor patiënten

Nadere informatie

Let tijdens het masseren op afwijkingen en asymmetrische vormen die kunnen duiden op mogelijke lichamelijke klachten.

Let tijdens het masseren op afwijkingen en asymmetrische vormen die kunnen duiden op mogelijke lichamelijke klachten. Massage Compleet Doel Een algehele massage heeft als doel spieren en pezen sneller te laten herstellen na een inspanning, spanningen weg te nemen en eventuele zwakke plekken of lichamelijke klachten op

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten Kaakgewrichtsklachten Inleiding In deze folder staat een aantal oefeningen en adviezen bij kaakgewrichtsklachten en/of pijnlijke kauwspieren. Kaakgewrichtsklachten en pijnlijke kauwspieren kunnen zeer

Nadere informatie

Laat uw ogen elk deel grondig verkennen, alsof u nog nooit zoiets heeft gezien.

Laat uw ogen elk deel grondig verkennen, alsof u nog nooit zoiets heeft gezien. MINDFULNESS Tips en oefeningen voor thuis Mindfulness leert mensen te leven met aandacht en bewust met handelingen en gedachten in het hier en nu om te gaan. Dit kan sommige mensen wat zweverig in de oren

Nadere informatie

Wat Cranio Sacraal therapie kan betekenen voor mensen met fibromyalgie

Wat Cranio Sacraal therapie kan betekenen voor mensen met fibromyalgie Wat Cranio Sacraal therapie kan betekenen voor mensen met fibromyalgie Scriptie van Wolfheze 2010-05-18 1 Wat cranio sacraal therapie kan betekenen voor mensen met fibromyalgie Scriptie voor de opleiding

Nadere informatie

Mond en tanden BelRAI

Mond en tanden BelRAI Bedoeling Mond en tanden BelRAI Vaststellen van nood aan hulp met de mond- of prothesehygiëne verwijzing naar tandarts Algemene Richtlijnen Communicatie Vertel aan de cliënt dat het eventueel wat ongewoon

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten Kaakgewrichtsklachten Kaakchirurgie Beter voor elkaar Kaakgewrichtsklachten U bent bij de polikliniek mondziekten en kaakchirurgie in behandeling voor kaakgewrichtsklachten. Deze brochure beschrijft een

Nadere informatie

157218_massage_kaarten_04465 massage kaarten N.QXD 23/06/15 10:30 Pag Fig. 1 Fig. 2

157218_massage_kaarten_04465 massage kaarten N.QXD 23/06/15 10:30 Pag Fig. 1 Fig. 2 Voorhoofdholte Hersenen Hypofyse Hersenen Neus Mond Hals Inwendige organen Borst Lendenen Heiligbeen/Stuitbeen Blaas/endeldarm Nek/Schildklier Zonnevlecht Bijnier Oog Bovenste lymfvatenstelsel Oor Schouder

Nadere informatie

KVK AVELGEM 01869. REANIMATIE en AED 2013-2015. Sportmedische begeleiding KVK Avelgem. Pascal D Haene

KVK AVELGEM 01869. REANIMATIE en AED 2013-2015. Sportmedische begeleiding KVK Avelgem. Pascal D Haene KVK AVELGEM 01869 REANIMATIE en AED Sportmedische begeleiding KVK Avelgem Pascal D Haene 2013-2015 D O O R N I K S E S T E E N W E G 2 2 6 8 5 8 0 A V E L G E M R E A N I M A T I E Reanimatie is het

Nadere informatie

Behandeling van kaakgewrichtsklachten

Behandeling van kaakgewrichtsklachten Behandeling van kaakgewrichtsklachten U bent bij de polikliniek mondziekten en kaakchirurgie in behandeling voor kaakgewrichtsklachten. Deze brochure beschrijft een aantal oefeningen en adviezen voor patiënten

Nadere informatie

Oefeningen bij bekkenklachten

Oefeningen bij bekkenklachten FYSIOTHERAPIE Oefeningen bij bekkenklachten ADVIES Oefeningen bij bekkenklachten De oefeningen die in deze folder beschreven staan, hebben als doel uw bekken beter te stabiliseren, uw spierkracht te vergroten

Nadere informatie

Mondademen Duimzuigen Verkeerd slikken

Mondademen Duimzuigen Verkeerd slikken Mondademen Duimzuigen Verkeerd slikken Je mond gebruik je de hele dag: je eet en drinkt ermee, je praat, zoent, lacht en huilt ermee. Maar soms gebruik je je mond, waar hij niet voor bedoeld is: door je

Nadere informatie

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding.

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. Bewerking van Jacquelijne. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. De bodyscan is een krachtige oefening om met je aandacht in het huidige moment te zijn. En het kan

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten en fysiotherapie

Kaakgewrichtsklachten en fysiotherapie Kaakgewrichtsklachten en fysiotherapie KAAKGEWRICHTSKLACHTEN EN FYSIOTHERAPIE U bent bij de kaakchirurg/kno arts/tandarts/orthodontist/ tandarts-gnatoloog in behandeling voor klachten van uw kaakgewricht.

Nadere informatie

April Suryanamaskara

April Suryanamaskara Surya = zon April 2018 Suryanamaskara Zonnegroet namaskara = doen van namas oftewel het betuigen van eer. Vitaliserende, versterkende techniek binnen de yogaleer Het is eeuwenoud Er komt veel warmte/vuur

Nadere informatie

VOOR EEN STEVIGER, STRAKKER EN JONGER GEZICHT GEBRUIKSAANWIJZING

VOOR EEN STEVIGER, STRAKKER EN JONGER GEZICHT GEBRUIKSAANWIJZING VOOR EEN STEVIGER, STRAKKER EN JONGER GEZICHT GEBRUIKSAANWIJZING Het verstrijken van de tijd, een vooral zittende leefstijl en stress kunnen leiden tot een mattere gelaatskleur en verminderde spiermassa.

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Mondharmonica spelen in 7 lessen!

Mondharmonica spelen in 7 lessen! Mondharmonica spelen in 7 lessen! Hét handboek voor mensen die altijd al een instrument wilden bespelen, maar er nog nooit aan begonnen zijn! In zeven weken leer je de belangrijkste aspecten van de harmonica

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 1:01 min.) Je begint nu met de staande bewegingsoefeningen. Bedenk dat je dit doen in aandacht, bewust van elk moment.

Nadere informatie

Adviezen bij klachten aan het kaakgewricht

Adviezen bij klachten aan het kaakgewricht KAAKCHIRURGIE & MONDZIEKTEN Adviezen bij klachten aan het kaakgewricht ADVIES Adviezen bij klachten aan het kaakgewricht Problemen met het kaakgewricht en de kauwspieren kunnen veel last veroorzaken. In

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Links boven: Origneel, rechtsboven: Bewerkt, links: voorzijde folder

Links boven: Origneel, rechtsboven: Bewerkt, links: voorzijde folder Primera Een stockbeeld voor de Primera Moederdag-folder diende gewijzigd te worden. Dit hield onder andere een wijziging in cadeauverpakkking in, de achtergrond zou een andere tint krijgen en ook het damesshirt

Nadere informatie

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld.

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. De houding moet tijdens het volledig schietpatroon behouden blijven.

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 2:16 min.) We beginnen nu met de liggende bewegingsoefeningen. Sta jezelf toe deze oefeningen met dezelfde zorgzame aandacht

Nadere informatie

Cursus EROTIEK Exo Academy

Cursus EROTIEK Exo Academy Erotisch / sensueel masseren Erotische massage of sensuele massage is een massagetechniek met als doel seksuele gevoelens op te wekken dan wel te versterken. Erotische massages worden vooral gericht op

Nadere informatie

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Om uw rugklachten beter te kunnen begrijpen is een basiskennis van de rug noodzakelijk. Het Rughuis heeft in haar behandelprogramma veel aandacht

Nadere informatie

Ruik nu aan de rozijn. Houd de rozijn onder je neus en merk bij elke inademing de geur ervan op. En kijk er nu nog eens naar.

Ruik nu aan de rozijn. Houd de rozijn onder je neus en merk bij elke inademing de geur ervan op. En kijk er nu nog eens naar. Tips en oefeningen voor thuis Mindfulness leert mensen te leven met aandacht en bewust met handelingen en gedachten in het hier en nu om te gaan. Dit kan sommige mensen wat zweverig in de oren klinken,

Nadere informatie

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb.

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb. Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb. Indeling 1)reden van een beugel 2)wie plaatst de beugel 3)soorten beugels 4)hoe lang draag je een beugel 5)onderhoud van een

Nadere informatie

Zomerschool Rooi 2014. Mindfulness Qigong. Paul Strijbos

Zomerschool Rooi 2014. Mindfulness Qigong. Paul Strijbos Zomerschool Rooi 2014 Mindfulness Qigong Paul Strijbos 2014, Paul Strijbos Uitgegeven in eigen beheer Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger.

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. Les 4 De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. 61 1 Aandachtsoefening en buikademhaling Deze oefening is bedoeld ter bewustwording van de adem. Waar kun je je ademhaling het beste voelen, wat gebeurt

Nadere informatie

Hoofd, gezicht en nek

Hoofd, gezicht en nek pijngids Hoofd, gezicht en nek Vetgedrukte tekst geeft een primair pijnpatroon aan. Niet-vetgedrukte tekst verwijst naar een minder vaak voorkomend patroon of een satelliet-triggerpoint-patroon. Spieren

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn Cervicogene hoofdpijn Van alle hoofdpijnvormen bestaat 15 tot 20 % uit cervicogene hoofdpijn. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Klachtenbeeld: De Noorse neuroloog Dr. Ottar Sjaastad gebruikte

Nadere informatie

Oefenschema voor sclerodermie patiënten. Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie

Oefenschema voor sclerodermie patiënten. Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie Oefenschema voor sclerodermie patiënten Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie Inleiding Veel mensen ervaren ten gevolge van sclerodermie problemen met de handfunctie

Nadere informatie

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden.

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden. Schouder stabiliseren Het schoudergewricht is voor de stabiliteit tijdens bewegen gebaat bij een goede controle en een goede spierkracht van de dieper gelegen spieren. Deze spieren centreren de kop van

Nadere informatie

De mimische spieren hebben hun oorsprong maar deels bij duidelijk omschreven botgebieden. Ze eindigen allemaal in de huid.

De mimische spieren hebben hun oorsprong maar deels bij duidelijk omschreven botgebieden. Ze eindigen allemaal in de huid. Hoofd Hals Romp Arm Been Hersenzenuwen Tabel 1 1 Aangezichtsspieren ( afb. 8.63 8.65, 11.2, 11.13) De mimische spieren hebben hun oorsprong maar deels bij duidelijk omschreven botgebieden. Ze eindigen

Nadere informatie

Midden van de rug, onderrug, en billen

Midden van de rug, onderrug, en billen pijngids Midden van de rug, onderrug, en billen Vetgedrukte tekst geeft een primair pijnpatroon aan. Niet-vetgedrukte tekst verwijst naar een minder vaak voorkomend patroon of een satelliet-triggerpoint-patroon.

Nadere informatie

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Houding Low load o o o Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Kantel je bekken naar achter en vlak hierdoor je rug af Kantel je bekken naar voor en maak hierdoor je rug hol Enkel

Nadere informatie

Oefeningen voor de nek (CWZ)

Oefeningen voor de nek (CWZ) Oefeningen voor de nek (CWZ) Naast een correcte houding, moeten de spieren ter hoogte van de nek tegelijkertijd soepel en stevig zijn om nekklachten te voorkomen. Ook de spieren van de schoudergordel moeten

Nadere informatie

Cranio-sacraal therapie Basale Stimulatie.

Cranio-sacraal therapie Basale Stimulatie. - 1 - Cranio-sacraal therapie Basale Stimulatie. Om cranio-sacraal therapie te verstaan moeten we naar binnen kijken, naar het binnenste van ons lichaam en naar het allereerste begin. De conceptie. Op

Nadere informatie

Oefeningen voor de bekkenbodem

Oefeningen voor de bekkenbodem FYSIOTHERAPIE Oefeningen voor de bekkenbodem ADVIES Oefeningen voor de bekkenbodem De bekkenbodem is een groep spieren die als een hangmatje onder in het bekken ligt, tussen het schaambeen, het heiligbeen

Nadere informatie

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG NineMinMax Business Yoga SAT NAM, DIT IS MEREL JOUW PERSOONLIJKE BUSINESS YOGA SPECIALIST. Speciaal voor jou heb ik dit vakantie kleur- en doeboek gemaakt. Wat fijn dat je het hebt gedownload! In dit kleur-

Nadere informatie

Houdingscorrectie Hoofd-nek-schouders-rug

Houdingscorrectie Hoofd-nek-schouders-rug Houdingscorrectie Hoofd-nek-schouders-rug Introductie Dagdagelijkse activiteiten Hoe zit je voor je PC laptop? Heuphoek: 90-120 Neutrale positie van de rug Tafelhoogte o Ellebooghoek: 90 o Tafel 2cm hoger

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder De oefeningen moeten enkele malen tot tien keer achter elkaar worden herhaald en minstens een tot driemaal per dag worden gedaan. Het is beter vaak en

Nadere informatie

Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen. of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific

Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen. of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific Section Three Skill Development Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen bij volwassene die wel of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific Uitvoeringsvereiste Demonstreer hoe je een volwassen patiënt die

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap.

Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap. Borstcrawl techniek Pieter van den Hoogenband Bon: zwemtrainer.nl, bewerkt door Mark Eligh op 15-3-2013 Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap. Algemeen geldt voor een goede zwemtechniek dat die

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Anatomische terminologie

Anatomische terminologie 1 Skelet Anatomische terminologie links / rechts proximaal / distaal lateraal / mediaan / mediaal centraal / perifeer ventraal / dorsaal intern / extern craniaal / caudaal magnus (major / maximus) / parvus

Nadere informatie

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug.

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Deze oefeningen zijn bedoeld als geheugensteun voor cliënten die onder behandeling zijn. Natuurlijk kan je ook zelf de oefeningen proberen zonder dat je onder

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie