Spoedeisende Eerste Hulp

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spoedeisende Eerste Hulp"

Transcriptie

1 Spoedeisende Eerste Hulp Basisopleiding BHV

2 Spoedeisende Eerste Hulp 1. reanimatie 3. overige Spoedeisende Eerste Hulp Selecteer een hoofdstuk naar keuze 2. gebruik AED SEH

3 Reanimatie 1. Eerste Hulpbenadering 2. slachtoffer benaderen 3. roep om hulp 4. luchtweg openen 5. ademhaling controle 6. alarmeren 7. reanimeren 8. twee BHV ers 9. stabiele zijligging Selecteer een paragraaf naar keuze SEH Reanimatie

4 Gebruik AED 1. werking 2. inzet AED 3. bijzondere situaties Selecteer een paragraaf naar keuze SEH Gebruik AED

5 Overige Spoedeisende Eerste Hulp 1. verslikking 2. shock 3. angina pectoris 4. hartinfarct 5. beroerte 6. epilepsie 7. suikerziekte 8. hersenschudding Selecteer een paragraaf naar keuze SEH Overige Spoedeisende Eerste Hulp

6 Spoedeisende Eerste Hulp SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (1 van 6)

7 De Eerste Hulp-benadering Bij een circulatiestilstand (hartstilstand) dient zo snel mogelijk met de juiste behandeling te worden begonnen. Een snelle alarmering, snelle reanimatie, vroege defibrillatie en snelle professionele hulp leidt tot een grotere overlevingskans. Het uitgangspunt in de Eerste Hulp-benadering is dat een slachtoffer dat niet reageert en géén normale ademhaling heeft, een circulatiestilstand heeft, totdat het tegendeel blijkt. Reanimeren is dan noodzakelijk. SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (2 van 6)

8 Leren reanimeren SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (3 van 6)

9 Circulatie Om te kunnen blijven leven heeft het lichaam voortdurend zuurstof en voedingsstoffen nodig. De circulatie (bloedsomloop) zorgt dat zuurstof en voedingsstoffen op de juiste plekken in het lichaam terechtkomen. Als de circulatie wegvalt, stopt het hart met pompen met als gevolg: zuurstoftekort Een zuurstoftekort van 4 tot 6 minuten kan leiden tot onherstelbare schade aan hersenen en hart. SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (4 van 6)

10 De géén-lijn Op grond van de reacties van het slachtoffer bepaalt u wat de volgende stap is die u moet zetten. De oranje hoofdlijn beschrijft géénlijn: de situatie waarin het slachtoffer GEEN reactie geeft en GEEN normale ademhaling laat zien. Rechts staan de handelingen die u moet uitvoeren als het slachtoffer niet reageert. Links staan de handelingen die u moet uitvoeren als het slachtoffer wel reageert of wel ademt. Wel reactie Slachtoffer benaderen Zo nodig om hulp roepen Overig letsel Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Luchtweg openen Rautek Aanspreken, schudden Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Wel normale ademhaling Stabiele zijligging Alarmeren Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Alarmeren en i.b. AED halen Reanimeren Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (5 van 6)

11 De géén-lijn Op grond van de reacties van het slachtoffer bepaalt u Slachtoffer wat de volgende stap is die benaderen u moet zetten. Wel reactie De gele hoofdlijn beschrijft géénlijn: de situatie waarin het Geen reactie? slachtoffer Slachtoffer GEEN reactie geeft en GEEN benaderen normale ademhaling laat zien. Zo nodig om hulp Rechts roepen staan de handelingen die u moet uitvoeren als het slachtoffer niet reageert. Overig letsel Roep om hulp Luchtweg openen Links staan de handelingen die u moet uitvoeren als het slachtoffer wel reageert of wel ademt. Rautek Aanspreken, schudden Wel reactie Slachtoffer benaderen Zo nodig om hulp roepen Hoofd kantelen, kinlift Overig letsel Draaien buik rug Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Luchtweg openen Wel normale ademhaling Rautek Stabiele zijligging Alarmeren Aanspreken, schudden Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Wel normale ademhaling Alarmeren en i.b. Stabiele zijligging AED halen Alarmeren Reanimeren Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Adem-haling controleren Geen normale ademhaling Alarmeren en i.b. AED halen Reanimeren Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie 30 x borstcompressies 2x beademen mondinspectie Snelle kantelmethode Snelle kantelmethode SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (6 van 6)

12 Slachtoffer benaderen Bekijk eerst of de situatie veilig is voor uzelf, omstanders en het slachtoffer. Verplaats een slachtoffer alléén als dat absoluut noodzakelijk is vanwege gevaar. Verplaatsen kan het letsel van het slachtoffer namelijk verergeren. Slachtoffer benaderen Rautek Aanspreken, schudden SEH reanimatie slachtoffer benaderen (1 van 10)

13 Een ongeval buiten Geef in principe beschutting op de plaats waar het slachtoffer ligt. Voorkom onderkoeling door het slachtoffer af te dekken met een isolatiedeken Bescherm het slachtoffer zo nodig tegen de wind. Leg, als de situatie het toelaat, ook een deken onder het slachtoffer, maar zorg ervoor dat het slachtoffer zo min mogelijk wordt bewogen. Bescherm het slachtoffer zo nodig tegen felle zonneschijn en extreme warmte. SEH reanimatie slachtoffer benaderen (2 van 10)

14 Rautek Als u het slachtoffer naar een veilige plek moet brengen, pas dan de noodvervoersgreep van Rautek toe. Slachtoffer benaderen Rautek Aanspreken, schudden SEH reanimatie slachtoffer benaderen (3 van 10)

15 Video: Verplaatsen met noodvervoersgreep Rautek SEH reanimatie slachtoffer benaderen (4 van 10)

16 Video: Neerleggen van het slachtoffer SEH reanimatie slachtoffer benaderen (5 van 10)

17 Noodvervoersgreep Rautek SEH reanimatie slachtoffer benaderen (6 van 10)

18 Aandachtspunten noodvervoersgreep van Rautek Kniel aan de linkerzijde van het slachtoffer, ter hoogte van diens schouder. Plaats uw rechtervoet achter het hoofd van het slachtoffer. Ga met uw rechterhand onder de nek door en breng uw vingers in de rechteroksel van het slachtoffer. Leg uw linkerhand vanaf de rugzijde in de linkeroksel van het slachtoffer. Let er op het hoofd goed met de arm te ondersteunen. Breng het slachtoffer in een vloeiende beweging in zittende houding en uw lichaam achter hem. Schuif uw arm onder de oksel van het slachtoffer door. Breng één onderarm van het slachtoffer horizontaal voor de borst. Leg uw handen met aaneengesloten vingers en duimen over de onderarm van het slachtoffer. SEH reanimatie slachtoffer benaderen (7 van 10)

19 Vervolg aandachtspunten noodvervoersgreep van Rautek Ga in hurkhouding zo dicht mogelijk tegen hem aan zitten. Til hem op door uw benen te strekken. Versleep hem uit de gevarenzone. Als u het slachtoffer van rechts benadert, handel dan in spiegelbeeld. Neerleggen slachtoffer Leg het slachtoffer weer neer door in hurkhouding te gaan zitten. Let bij het neerleggen van het slachtoffer goed op het hoofd. SEH reanimatie slachtoffer benaderen (8 van 10)

20 Aanspreken en schudden Roep tijdens het benaderen het slachtoffer al aan om vast te stellen of het slachtoffer reageert: Hallo mevrouw? Gaat het?. Slachtoffer benaderen Rautek Aanspreken, schudden SEH reanimatie slachtoffer benaderen (9 van 10)

21 Video: Aanspreken en schudden SEH reanimatie slachtoffer benaderen (10 van 10)

22 Het slachtoffer reageert in het geheel NIET Als het slachtoffer niet reageert, moet u ervan gaan uit dat er een circulatiestilstand is. Uw verdere handelingen zijn erop gericht om na te gaan of dat ook daadwerkelijk het geval is. Als het slachtoffer niet reageert, heeft u mogelijk assistentie nodig. Uw eerste actie is dan ook roep om hulp. Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Roep om hulp SEH reanimatie roep om hulp (1 van 4)

23 Aanspreken en schudden, roep om hulp 1 2 SEH reanimatie roep om hulp (2 van 4)

24 Aandachtspunten aanspreken en schudden, roep om hulp Controleer of het slachtoffer reageert op aanspreken en schudden aan de schouders. Spreek het slachtoffer aan: gaat het? Is er geen reactie, roep dan om hulp. Als er niemand reageert op uw roep om hulp, blijft dan bij het slachtoffer. Controleer vervolgens of er een normale ademhaling is. SEH reanimatie roep om hulp (3 van 4)

25 Het slachtoffer reageert WEL door te antwoorden of te bewegen Als het slachtoffer reageert op aanspreken en schudden, laat het slachtoffer dan liggen zoals u hem gevonden heeft, als er tenminste geen gevaar is. Ga na wat er aan de hand is door vragen te stellen aan het slachtoffer en omstanders. Zorg dat u hulp krijgt als dat nodig is. Blijf met het slachtoffer praten en verleen Eerste Hulp. Blijf de situatie van het slachtoffer beoordelen, zodat u, als de situatie verslechtert, snel kunt optreden. Wel reactie Slachtoffer benaderen Zo nodig om hulp roepen Overig letsel Slachtoffer benaderen Geen reactie? SEH reanimatie roep om hulp (4 van 4)

26 Luchtweg openen Als het slachtoffer niet reageert moet u de luchtweg openen om de ademhaling te controleren. Om de luchtweg te kunnen openen, moet het slachtoffer op de rug liggen. De luchtweg komt vrij door het hoofd te kantelen en de kinlift uit te voeren. Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Roep om hulp Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug SEH reanimatie luchtweg openen (1 van 7)

27 Video: Hoofd kantelen en kinlift SEH reanimatie luchtweg openen (2 van 7)

28 Hoofdkantelen en kinlift SEH reanimatie luchtweg openen (3 van 7)

29 Van buik naar rug Als het slachtoffer op zijn buik ligt, draai hem dan op zijn rug om de ademhaling te kunnen controleren. Draai het slachtoffer ook op de rug als u rug-, wervel- of nekletsel of botbreuken vermoedt. Doe dit alleen als u bij een slachtoffer met mogelijk wervelletsel in de gevonden houding géén of géén normale ademhaling constateert. De circulatie heeft op dat moment voorrang! Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Luchtweg openen Rautek Aanspreken, schudden Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug SEH reanimatie luchtweg openen (4 van 7)

30 Video: Een slachtoffer draaien dat op de buik ligt SEH reanimatie luchtweg openen (5 van 7)

31 Een slachtoffer draaien dat op de buik ligt SEH reanimatie luchtweg openen (6 van 7)

32 Aandachtspunten bij het draaien van een slachtoffer dat op de buik ligt Kniel aan de zijde van het achterhoofd van het slachtoffer. Breng de arm die het dichtst bij u is, voorzichtig langs zijn hoofd omhoog. Zorg dat de hand van die arm plat op de grond ligt, met de handrug naar boven. Leg het been dat het verst van u verwijderd is over zijn andere been. Leg de andere arm langs zijn lichaam. Zorg ervoor dat de hand van die arm plat op de grond ligt, met de handpalm naar boven. Pak het slachtoffer met één hand bij de heup en met de andere hand bij de schouder. Pak daarbij tevens de arm die langs die heup ligt. Draai het slachtoffer naar u toe tot hij op zijn zij ligt. Laat dan de schouder los en steun met die hand het hoofd. Draai door, tot het slachtoffer op zijn rug ligt. SEH reanimatie luchtweg openen (7 van 7)

33 Kenmerken normale ademhaling Een normale ademhaling wordt gekenmerkt door rust en regelmaat, het op en neer bewegen van borstkas en bovenbuik (borst/buikademhaling). Alles wat niet op een normale ademhaling lijkt, is afwijkend en leidt dus tot alarmeren en reanimeren. Het is moeilijk om te bepalen of een slachtoffer dat niet reageert, een normale ademhaling heeft. Dit kan komen doordat de luchtweg (deels) afgesloten is (dit leidt tot rochelen, snurken, piepen of fluiten) of door het optreden van gaspen. SEH - reanimatie - ademhaling controleren (1 van 9)

34 Gaspen/agonale ademhaling Gaspen treedt op in de eerste paar minuten na een circulatiestilstand Gaspen lijkt op happen naar lucht Andere mogelijke verschijnselen bij gaspen zijn: Er zijn langere pauzes tussen de ademteugen dan normaal De ademhaling kan onregelmatig en luidruchtig zijn Gaspen is geen normale ademhaling Als u gaspen constateert, moet u onmiddellijk alarmeren en reanimeren! SEH - reanimatie - ademhaling controleren (2 van 9)

35 Normale ademhaling? SEH - reanimatie - ademhaling controleren (3 van 9)

36 Normale ademhaling? (2) SEH - reanimatie - ademhaling controleren (4 van 9)

37 Normale ademhaling? (3) SEH - reanimatie - ademhaling controleren (5 van 9)

38 Ademhaling controleren Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Ademhaling controleren Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Roep om hulp Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug SEH - reanimatie - ademhaling controleren (6 van 9)

39 Video: Controleren van de ademhaling SEH - reanimatie - ademhaling controleren (7 van 9)

40 Ademhaling controleren 1 SEH - reanimatie - ademhaling controleren (8 van 9)

41 Aandachtspunten ademhaling controleren Kantel het hoofd achterover om de luchtweg vrij te maken. Beoordeel of een slachtoffer normaal ademt door te kijken, te luisteren en te voelen met de wang. Kijk of de borstkas en/of bovenbuik rustig en regelmatig op en neer bewegen. Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden voordat u beslist of het slachtoffer normaal ademhaalt. Handel bij twijfel altijd alsof er géén normale ademhaling is. SEH - reanimatie - ademhaling controleren (9 van 9)

42 Alarmeren Na het controleren van de ademhaling is er wel of géén normale ademhaling. In beide gevallen is uw eerstvolgende handeling alarmeren. Blijf bij voorkeur zelf bij het slachtoffer en laat iemand anders alarmeren en een AED halen (indien beschikbaar). Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Wel normale ademhaling Alarmeren Ademhaling controleren Géén normale ademhaling Alarmeren en AED halen (indien beschikbaar) Stabiele zijligging Luchtweg openen SEH - reanimatie alarmeren (1 van 6)

43 Als u alleen bent Als u alléén bent, alarmeer dan zelf bij voorkeur met een mobiele telefoon. Pak alleen een AED als u alleen bent, als deze binnen uw bereik is. Laat het slachtoffer zo nodig even alleen. Als u alleen bent en het slachtoffer ademt nog wel, leg het slachtoffer dan eerst in stabiele zijligging voordat u gaat alarmeren. SEH - reanimatie alarmeren (2 van 6)

44 Voordelen gebruik interne alarmnummer Door te alarmeren via het interne alarmnummer wordt de interne alarmorganisatie in gang gezet en worden externe hulpverleners gealarmeerd. SEH - reanimatie alarmeren (3 van 6)

45 Reanimatie melden Meld duidelijk wat er met het slachtoffer aan de hand is: geen aan dat het om een reanimatie gaat of dat er een slachtoffer is dat niet reageert, maar wel een normale ademhaling heeft. Blijf aan de telefoon totdat de centralist aangeeft dat er mag worden opgehangen. Keer zo nodig terug naar het slachtoffer. Als iemand anders de melding heeft gedaan, laat die dan terugkomen om u verder te informeren. SEH - reanimatie alarmeren (4 van 6)

46 Alarmeren 1 2 SEH - reanimatie alarmeren (5 van 6)

47 Aandachtspunten bij het alarmeren Na het controleren van de ademhaling is er wel of géén normale ademhaling. In beide gevallen is uw eerstvolgende handeling alarmeren. Blijf bij voorkeur zelf bij het slachtoffer en laat iemand anders alarmeren en een AED halen (indien beschikbaar). Als u alléén bent, alarmeer dan zelf bij voorkeur met een mobiele telefoon. Pak alleen een AED als u alleen bent, als deze binnen uw bereik is. Laat het slachtoffer zo nodig even alleen. Als u alleen bent en het slachtoffer ademt nog wel, leg het slachtoffer dan eerst in stabiele zijligging voordat u gaat alarmeren. SEH - reanimatie alarmeren (6 van 6)

48 Reanimeren Start met reanimeren bij een slachtoffer dat niet reageert en géén normale ademhaling heeft Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Roep om hulp Alarmeren en AED halen 30 x Borstcompressies Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Reanimeren 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (1 van 19)

49 Borstcompressies Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Roep om hulp Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Alarmeren en AED halen Reanimeren 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (2 van 19)

50 Borstcompressies zo min mogelijk onderbreken Het is van levensbelang de circulatie weer zo snel mogelijk op gang te krijgen. Borstcompressies brengen de bloedstroom weer in beweging, waardoor de circulatie van buitenaf weer op gang wordt gebracht. Als wordt gestopt met borstcompressies, neemt de druk van buitenaf af en valt de bloeddruk weg. Er is dan minder zuurstofuitwisseling naar de cellen. Het kost dan weer enige tijd om op hetzelfde niveau terug te komen. De benadering van de reanimatie is er dan ook op gericht het geven van borstcompressies zo min mogelijk te onderbreken. Het te lang onderbreken van de borstcompressies verlaagt de kans op overleving. De borstcompressie moet alleen worden onderbroken, voor de beademingen en als een AED daartoe opdracht geeft. SEH - reanimatie reanimeren (3 van 19)

51 Alléén borstcompressies geven Als u géén beademingen, ook geen mond-op-neus beademing, kunt geven (omdat mond en neus zodanig zijn beschadigd dat u niet kunt beademen), geef dan alléén borstcompressies. SEH - reanimatie reanimeren (4 van 19)

52 Video: Het geven van borstcompressies SEH - reanimatie reanimeren (5 van 19)

53 Het geven van borstcompressies 1 2 SEH - reanimatie reanimeren (6 van 19)

54 Aandachtspunten bij het geven van borstcompressies Kniel naast het slachtoffer ter hoogte van de bovenarm. Plaats handen op het midden van de borstkas Breng uw bovenlichaam met gestrekte armen, loodrecht boven het slachtoffer. Druk het borstbeen ten minste 5 cm, maximaal 6 cm naar beneden. Laat na elke compressie het borstbeen helemaal terugkomen. Houd contact met de borstkas. Geef borstcompressies in een tempo van ten minste 100 keer per minuut, maar niet meer dan 120 keer per minuut. Laat indrukken en omhoog komen van het borstbeen even lang duren. Geef steeds na 30 borstcompressies weer 2 beademingen. SEH - reanimatie reanimeren (7 van 19)

55 Beademen Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Roep om hulp Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Alarmeren en AED halen Reanimeren 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (8 van 19)

56 Video: Beademen van een slachtoffer SEH - reanimatie reanimeren (9 van 19)

57 Het beademen van een slachtoffer 1 2 SEH - reanimatie reanimeren (10 van 19)

58 Aandachtspunten bij het beademen van een slachtoffer Kantel het hoofd en pas de kinlift toe. Knijp de neus van het slachtoffer dicht met 2 vingers van de hand die op zijn voorhoofd rust. Laat de mond een beetje open, maar zorg dat de kinlift gehandhaafd blijft. Adem in, open uw mond en plaats uw lippen over de mond van het slachtoffer. Blaas rustig 1 seconde in de mond. Kijk of de borstkas omhoog komt. Kijk of de borstkas weer naar beneden gaat. Ga na 2 beademingen, over op het geven van borstcompressies. Zorg dat de 2 beademingen niet meer dan 5 seconden duren. SEH - reanimatie reanimeren (11 van 19)

59 Mondinspectie Als de borstkas niet omhoog komt na de eerste beademing, kijk dan in de mond om te zien of een vreemd voorwerp de luchtweg afsluit. Verwijder het vreemde voorwerp alléén uit de mond als u het ziet zitten en u er met de vingers bij kunt! Dit geldt ook voor loszittende gebitsdelen, laat een goed zittend kunstgebit op zijn plaats. Als u het voorwerp kunt verwijderen of als de mond leeg is, controleer dan of het hoofd goed achterover is gekanteld en of de kinlift goed is uitgevoerd. Geef dan een tweede beademing. Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Luchtweg openen Rautek Aanspreken, schudden Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Alarmeren en AED halen Reanimeren Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (12 van 19)

60 Doorgaan met reanimeren Ga door met reanimeren totdat professionele hulp arriveert die de hulpverlening overneemt of totdat u uitgeput raakt. Stop alleen als het slachtoffer goed bij bewustzijn komt: hij beweegt, opent de ogen en begint normaal te ademen. Leg het slachtoffer dan in de stabiele zijligging en blijf elke minuut de ademhaling controleren Ga in alle andere gevallen door met reanimeren. SEH - reanimatie reanimeren (13 van 19)

61 Mond-op-neus beademing Mond-op-neus beademing is een goed alternatief als mond-op-mond beademing niet mogelijk is. SEH - reanimatie reanimeren (14 van 19)

62 Geven van mond-op-neus beademing Zorg voor een licht naar achteren gekanteld hoofd en kinlift. Sluit met uw duim de lippen van het slachtoffer (dit kan bij kaak -of mondletsel moeilijk zijn). Adem in, open uw mond en plaats uw lippen over de neus; zorg voor een luchtdichte afsluiting. Blaas rustig 1 seconde in de neus en kijk of de borstkas omhoogkomt zoals bij een normale ademhaling. Haal, terwijl het hoofd gekanteld blijft en de kinlift uitgevoerd blijft, uw mond van de neus van het slachtoffer. Open de mond en kijk of de borstkas weer naar beneden gaat. Handel verder als bij mond-op-mond beademing. SEH - reanimatie reanimeren (15 van 19)

63 Snelle kantelmethode Als u te snel of te krachtig lucht inblaast, kan er lucht in de maag van het slachtoffer komen. Daardoor kan de inhoud van de maag naar de mond stromen. Toepassing van de snelle kantelmethode kan voorkomen dat het braaksel in de luchtweg van het slachtoffer stroomt. SEH - reanimatie reanimeren (16 van 19)

64 Uitvoeren van de snelle kantelmethode Draai het slachtoffer onmiddellijk bij heup en schouder naar u toe op zijn zij. Het slachtoffer komt daardoor tegen uw dijen te liggen. Breng zijn hoofd iets achterover en maak de mondholte leeg. Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Draai daarna het slachtoffer weer op de rug en geef eerst 30 borstcompressies. Geef vervolgens borstcompressies en beademingen in een verhouding van 30:2. Roep om hulp Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Alarmeren en AED halen Reanimeren 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (17 van 19)

65 Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (18 van 19)

66 Aandachtspunten bij de snelle kantelmethode Draai het slachtoffer onmiddellijk bij heup en schouder naar u toe op zijn zij. Het slachtoffer komt daardoor tegen uw dijen te liggen. Breng zijn hoofd iets achterover en maak de mondholte leeg. Draai daarna het slachtoffer weer op de rug en geef eerst 30 borstcompressies. Geef vervolgens borstcompressies en beademingen in een verhouding van 30:2. SEH - reanimatie reanimeren (19 van 19)

67 Twee BHV ers Als er een tweede BHV er aanwezig is, wissel dan iedere 2 minuten om vermoeidheid te voorkomen. Door vermoeidheid kan de effectiviteit van het reanimeren afnemen. SEH - reanimatie twee BHV ers (1 van 4)

68 Video: Reanimeren met twee BHV ers SEH - reanimatie twee BHV ers (2 van 4)

69 Het reanimeren met twee BHV ers 1 2 SEH - reanimatie twee BHV ers (3 van 4)

70 Aandachtspunten bij het reanimeren met twee BHV ers Spreek een goede taakverdeling af. Een BHV er reanimeert, zodat de afwisseling tussen borstcompressies en beademen in het juiste tempo verloopt. Wissel iedere 2 minuten. Terwijl hulpverlener 1 beademt, plaatst hulpverlener 2 zijn handen op de juiste plaats op de borstkas. Zodra hulpverlener 1 zijn tweede beademing heeft gegeven, start hulpverlener 2 met het geven van borstcompressies. SEH - reanimatie twee BHV ers (4 van 4)

71 Stabiele zijligging Bij een slachtoffer dat niet reageert, maar wel normaal ademt, kan plaatsing in de stabiele zijligging levensreddend zijn. Met de stabiele zijligging wordt voorkomen dat de tong achter in de keel zakt en zo de luchtweg afsluit. Het slachtoffer moet stabiel op zijn zij liggen, zonder druk op de borst die de ademhaling kan belemmeren. Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Wel normale ademhaling Stabiele zijligging Alarmeren Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Blijf als het slachtoffer in stabiele zijligging ligt de ademhaling controleren. Luchtweg openen SEH reanimatie - stabiele zijligging (1 van 10)

72 Video: Een slachtoffer in stabiele zijligging leggen SEH reanimatie - stabiele zijligging (2 van 10)

73 Geen ademhaling, dan reanimeren Neemt u bij de controle van de ademhaling in stabiele zijligging geen ademhaling waar, draai het slachtoffer dan weer voorzichtig op de rug. Let bij deze beweging op het hoofd. Geef 30 borstcompressies en ga door met reanimeren. Laat opnieuw het interne alarmnummer of alarmeren. Geef door dat de situatie van het slachtoffer is verslechterd en dat het nu om een reanimatie gaat. SEH reanimatie - stabiele zijligging (3 van 10)

74 Ongevalslachtoffer Een ongevalsslachtoffer dat niet reageert en een normale ademhaling heeft, mag alléén worden gedraaid als hij alleen moet worden gelaten of bij braken. Wanneer de zachte weefsels van mond en keelholte de luchtweg dreigen te belemmeren, zal de kinlift voldoende moeten zijn. Het hoofd mag eventueel voorzichtig in stapjes achterover worden gekanteld. SEH reanimatie - stabiele zijligging (4 van 10)

75 Geen reactie en geen normale ademhaling Een slachtoffer dat niet reageert en niet normaal ademt, moet gereanimeerd worden en niet in de stabiele zijligging worden gelegd. SEH reanimatie - stabiele zijligging (5 van 10)

76 Niet in stabiele zijligging leggen Leg het slachtoffer niet in de stabiele zijligging als u vermoedt dat het slachtoffer: ernstig letsel heeft aan de borstkas; letsel aan de wervelkolom heeft; verschillende breuken heeft aan bekken en ledematen. Zorg er dan wel voor dat de luchtweg vrij gehouden wordt door het toepassen van de kinlift. Lukt dat niet, leg het slachtoffer dan alsnog in stabiele zijligging. Als de ademhaling belemmerd dreigt te raken, draai het slachtoffer dan alsnog in stabiele zijligging. SEH reanimatie - stabiele zijligging (6 van 10)

77 Een slachtoffer in de stabiele zijligging leggen SEH reanimatie - stabiele zijligging (7 van 10)

78 Aandachtspunten bij het in stabiele zijligging leggen Kniel naast het slachtoffer Zorg ervoor dat zijn benen gestrekt zijn Leg de dichtstbijzijnde arm in rechte hoek met het lichaam Buig de andere arm over de borst en leg deze met de handrug naar de wang en houd deze hand vast Buig met de andere de knie van het verst liggende been, terwijl de voet op de grond blijft Trek dit been naar u toe Houd de hand van het slachtoffer tegen zijn wang Zorg dat de elleboog de grond raakt De heup en de knie van het bovenste been moeten in een rechte hoek liggen Kantel het hoofd wat naar achteren om de luchtweg vrij te houden Zo nodig kan de hand onder de wang helpen het hoofd achterover te houden SEH reanimatie - stabiele zijligging (8 van 10)

79 Controle ademhaling in stabiele zijligging 1 2 SEH reanimatie - stabiele zijligging (9 van 10)

80 Aandachtspunten bij controle ademhaling in stabiele zijligging Controleer ten minste elke minuut de ademhaling. Plaats één hand op de borst-buikovergang van de borstkas. Leg de andere hand op dezelfde hoogte op de rug. Voel en kijk of de borstkas op en neer beweegt zoals bij een normale ademhaling. Houd uw oor boven de mond van het slachtoffer en voel of er een luchtstroom is. SEH reanimatie - stabiele zijligging (10 van 10)

81 AED De Automatische Externe Defibrillator (AED) kan een schok toedienen aan iemand met een circulatiestilstand waar bij het hart ongecoördineerd samentrekt (fibrilleert). De AED kan het hart defibrilleren dat wil zeggen het ongecoördineerd samentrekken van het hart opheffen. De AED vormt een aanvulling op de basale reanimatie. Het is dus niet zo dat de AED de basale reanimatie vervangt. SEH gebruik AED werking (1 van 6)

82 Overlevingskans Als er binnen 3 minuten wordt gefibrilleerd, is de kans op overleven 50 tot 70 %. Elke minuut meer kan de kans met 5 tot 10 % per minuut doen afnemen. SEH gebruik AED werking (2 van 6)

83 Werking AED De AED kan: het hartritme controleren en vaststellen of defibrillatie noodzakelijk is; een elektrische schok toedienen; ondersteuning bieden tijdens het reanimeren. Zodra het apparaat is aangezet, start het apparaat met het geven van instructies. De hulpverlener dient deze instructies nauwgezet op te volgen. SEH gebruik AED werking (3 van 6)

84 Software De software analyseert het hartritme. Als de AED hartritmestoornissen herkent die defibrilleerbaar zijn, wordt een schok geadviseerd. Als er géén defibrillatie mogelijk is, blokkeert de AED het geven van een schok. De software registreert het hartritme van het slachtoffer en de reactie van het hart op de toegediende schokken. Het geheugen van de AED kan worden uitgelezen, zodat de gegevens beschikbaar komen voor de behandeling. SEH gebruik AED werking (4 van 6)

85 Elektroden De elektroden hebben twee functies: het meten van de elektrische activiteit in het hart; het doorgeven van een elektrische lading (schok) tijdens het defibrilleren. Het aantal stroomstoten dat de AED toedient en de sterkte van de schok is ingesteld volgens de medische protocollen. SEH gebruik AED werking (5 van 6)

86 AED blijft aangesloten De AED blijft aangesloten en geactiveerd totdat het ambulancepersoneel de hulpverlening overneemt. De elektroden worden alléén verwijderd door het ambulancepersoneel of in het ziekenhuis. SEH gebruik AED werking (6 van 6)

87 Alarmeren en AED halen Alarmeer volgens de interne bedrijfsprocedure. Geef bij de melding door dat het om een reanimatie gaat en dat de AED wordt ingezet. (Laten) alarmeren AED (laten) halen Reanimeren 30:2 ook tijdens aansluiten AED AED analyseert Schok geadviseerd Geen schok geadviseerd 1 schok Reanimeren 30:2 Volg opdrachten AED op Reanimeren 30:2 Volg opdrachten AED op Ga door tot slachtoffer beweegt, de ogen opent en normaal begint te ademen SEH gebruik AED inzet AED (1 van 14)

88 Efficiënte werkwijze De meest efficiënte manier is te werken met minimaal 2 BHV ers/ hulpverleners. Degene die reanimeert noemen we de BHV er. De tweede BHV er noemen we de bediener. In bijgaand schema ziet u hoe gehandeld kan worden in verschillende situaties. Twee hupverleners BHV er start reanimatie Bediener alarmeert en haalt AED BHV er blijft reanimeren Bediener sluit AED aan 1 BHV er met een collega/omstander BHV er start reanimatie Collega alarmeert en haalt AED 1 BHV er, geen hulp AED binnen bereik BHV er alarmeert en haalt AED BHV er sluit AED aan Bediener en BHV er volgen instructies AED SEH gebruik AED inzet AED (2 van 14)

Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding op een competentietest.

Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding op een competentietest. Deze presentatie is voor personen die in het bezit zijn van een reanimatie diploma. Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding

Nadere informatie

12. 1. Aed met z'n twee

12. 1. Aed met z'n twee Aed met z'n twee 12. 1. Als er iemand is gestart met de reanimatie en er komt een AED bediener met een AED aan, blijf dan reanimeren. Een helper ontkleed de borstkas en instaleert de AED De ander gaat

Nadere informatie

Basale reanimatie van kinderen door niet-zorgprofessionals

Basale reanimatie van kinderen door niet-zorgprofessionals Basale reanimatie van kinderen door niet-zorgprofessionals -Gebaseerd op de 2010 richtlijnen- Introductie Indien reanimatie van een kind nodig is, wordt aan hulpverleners zonder specifieke training in

Nadere informatie

Automatische Externe Defibrillatie Opleiding Hulpverlener. Europese Reanimatieraad

Automatische Externe Defibrillatie Opleiding Hulpverlener. Europese Reanimatieraad Automatische Externe Defibrillatie Opleiding Hulpverlener Europese Reanimatieraad ACHTERGROND Er zijn ongeveer 700.000 hartstilstanden per jaar in Europa. Dit komt neer op 5 personen per uur in Nederland.

Nadere informatie

Reanimatie bij Kinderen. David Van Grembergen Urgentie arts AZ Sint-Lucas Gent

Reanimatie bij Kinderen. David Van Grembergen Urgentie arts AZ Sint-Lucas Gent Reanimatie bij Kinderen David Van Grembergen Urgentie arts AZ Sint-Lucas Gent Doel van deze avond Herkennen van ademhalings en/of hartstilstand Tijdig hulp roepen Starten met Basic Life Support Hartmassage

Nadere informatie

Aan het eind van de cursus bent u in staat om: Basale reanimatie van volwassenen

Aan het eind van de cursus bent u in staat om: Basale reanimatie van volwassenen Leerdoelen: Aan het eind van de cursus bent u in staat om: Basale reanimatie van volwassenen Een bewusteloos slachtoffer op de juiste wijze te benaderen en te bepalen of er gereanimeerd moet worden. Op

Nadere informatie

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006 Antwoorden 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 5 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde Vraag 2: Vraag 3: Vraag 4 : a) Let op gevaar (zn

Nadere informatie

Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator

Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: Hoe u een bewusteloos slachtoffer benadert. Hoe u borstcompressies en beademing

Nadere informatie

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 7 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde 1) 2) 3) 4) 5). Vraag 2: Wat is het kenmerk van een gesloten

Nadere informatie

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM LEERDOELEN. Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren:

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM LEERDOELEN. Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals

Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals 28 Nederlandse Reanimatie Raad / Belgische Reanimatieraad Introductie Indien basale reanimatie van een kind nodig is,

Nadere informatie

Europese Reanimatieraad. Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior

Europese Reanimatieraad. Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: Hoe u een bewusteloos slachtoffer benadert. Hoe u hartmassage en

Nadere informatie

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM LET OP!!! Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

KVK AVELGEM 01869. REANIMATIE en AED 2013-2015. Sportmedische begeleiding KVK Avelgem. Pascal D Haene

KVK AVELGEM 01869. REANIMATIE en AED 2013-2015. Sportmedische begeleiding KVK Avelgem. Pascal D Haene KVK AVELGEM 01869 REANIMATIE en AED Sportmedische begeleiding KVK Avelgem Pascal D Haene 2013-2015 D O O R N I K S E S T E E N W E G 2 2 6 8 5 8 0 A V E L G E M R E A N I M A T I E Reanimatie is het

Nadere informatie

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

Basale reanimatie van volwassenen

Basale reanimatie van volwassenen Basale reanimatie van volwassenen 14 Nederlandse Reanimatie Raad / Belgische Reanimatieraad Introductie Dit hoofdstuk bevat de richtlijnen basale reanimatie van volwassenen voor een hulpverlener, buiten

Nadere informatie

TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop

TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop Welke drie functies zijn van direct levensbelang en hoe noemen we deze functies? Hersenfunctie

Nadere informatie

Basale reanimatie van volwassenen

Basale reanimatie van volwassenen Basale reanimatie van volwassenen Introductie Dit hoofdstuk bevat de richtlijnen basale reanimatie van volwassenen voor de enkele hulpverlener, buiten het ziekenhuis. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op

Nadere informatie

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examencode: 110 Serienummer: 015 Beschikbare tijd: 45 minuten Aandachtspunten: Dit examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Vraag 1 t/m 15 gaan over Niet-spoedeisende

Nadere informatie

Stoornissen in het bewustzijn. AG eerste hulp opleidingen Best

Stoornissen in het bewustzijn. AG eerste hulp opleidingen Best Stoornissen in het bewustzijn AG eerste hulp opleidingen Best Beoordeel het bewustzijn Kniel naast het slachtoffer aan de gezichtszijde. Spreek het slachtoffer aan en schud voorzichtig aan de beide schouders.

Nadere informatie

1. Zorg voor je eigen veiligheid, die van het slachtoffer en van de omstaanders

1. Zorg voor je eigen veiligheid, die van het slachtoffer en van de omstaanders Aanbevelingen van de Belgische Reanimatieraad (BRC) voor Cardiopulmonaire Reanimatie en Automatische Externe Defibrillatie, uitgevoerd door de eerste hulpverleners ter plaatse opgeleid in de technieken

Nadere informatie

Cardiopulmonale Reanimatie. Automatische Externe Defibrillator

Cardiopulmonale Reanimatie. Automatische Externe Defibrillator Basale Reanimatie voor Hulpverleners Cardiopulmonale Reanimatie met de Automatische Externe Defibrillator Leerdoelen Op het einde van deze cursus zal U in staat zijn: een bewusteloos slachtoffer te evalueren

Nadere informatie

Procedure Calamiteiten tijdens Kerkdiensten Nederlandse Hervormde Kerk Stolwijk

Procedure Calamiteiten tijdens Kerkdiensten Nederlandse Hervormde Kerk Stolwijk Procedure Calamiteiten tijdens Kerkdiensten Nederlandse Hervormde Kerk Stolwijk Doel: Het zo effectief en gestructureerd mogelijk handelen bij calamiteiten tijdens kerkdiensten. Mensen: Leden van het EHBO

Nadere informatie

BASALE REANIMATIE VAN VOLWASSENEN

BASALE REANIMATIE VAN VOLWASSENEN BASALE REANIMATIE VAN VOLWASSENEN Richtlijnen 2010 Tekst opgesteld voor Domus Medica 26/11/2011 Dr. Walter Renier BASALE REANIMATIE VAN VOLWASSENEN Richtlijnen 2010 Tekst opgesteld voor Domus Medica 26/11/2011

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

Basale reanimatie van baby s en kinderen inclusief de AED

Basale reanimatie van baby s en kinderen inclusief de AED Basale reanimatie van baby s en kinderen inclusief de AED LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: 1. Hoe u een bewusteloos kind benadert. 2. Hoe u borstcompressies en beademing uitvoert.

Nadere informatie

Basale reanima+e van volwassenen

Basale reanima+e van volwassenen Basale reanima+e van volwassenen Veranderingen in de richtlijnen Bel 112 bij voorkeur met de mobiele telefoon Borstcompressies van goede kwaliteit worden minimaal onderbroken Borstcompressies dienen 5

Nadere informatie

1. WANNEER ELKE SECONDE TELT

1. WANNEER ELKE SECONDE TELT 1. WANNEER ELKE SECONDE TELT Basale reanimatie: beademing en hartmassage bij baby s en kinderen volgens de Richtlijnen 2006 van de Nederlandse Reanimatie Raad, de NRR 2. DE NORMALE SITUATIE Longen en ademhaling

Nadere informatie

ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer

ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer Indien een stoornis in de vitale functie wordt waargenomen direct handelen (Treat as you go) A AIRWAY AND C-SPINE (= vrije

Nadere informatie

Initiatie REANIMATIE

Initiatie REANIMATIE Initiatie REANIMATIE Instructeur: Hermans Peter DE VITALE FUNCTIES Bewustzijn Ademhaling Bloedsomloop 21 1 CONTROLE VAN DE VITALE FUNCTIES 1 CONTROLE BEWUSTZIJN Aanspreken HOE? Zacht schudden aan beide

Nadere informatie

Wat is een acute hartritme stoornis?

Wat is een acute hartritme stoornis? AED bij de Terriërs Wat is een acute hartritme stoornis? Normale hartactie Acute hartritme stoornis: Chaotisch ritme (ventrikel fibrilleren) Probleem: Het hart pompt niet meer effectief, slachtoffer zakt

Nadere informatie

Basale reanimatie van baby s en kinderen inclusief de AED. Voor een toekomst in de zorg!

Basale reanimatie van baby s en kinderen inclusief de AED. Voor een toekomst in de zorg! Basale reanimatie van baby s en kinderen inclusief de AED Voor een toekomst in de zorg! LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U

Nadere informatie

Stoornissen in het bewustzijn

Stoornissen in het bewustzijn Hoofdstuk 3 Stoornissen in het bewustzijn Een verandering in het bewustzijn en de ademhaling kan erop duiden dat de hersenen en ademhalingsorganen te weinig zuurstof krijgen. Daardoor komen de vitale functies,

Nadere informatie

Opleiding Reanimatie + AED bediener

Opleiding Reanimatie + AED bediener 1 Opleiding Reanimatie + AED bediener Opleiding Basisreanimatie & Automatische Externe Defibrillatie LEERDOELEN Op het einde van deze cursus zal je: een bewusteloos slachtoffer kunnen evalueren een hartmassage

Nadere informatie

Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand

Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand OPDRACHTFORMULIER Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie DC 7 Epilepsie 1 Inleiding In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie 4 Epilepsie-aanvallen 1 1 2 Wat is epilepsie? Een epileptische aanval is een plotselinge kortsluiting

Nadere informatie

Basale reanimatie van volwassenen

Basale reanimatie van volwassenen Basale reanimatie van volwassenen 14 Nederlandse Reanimatie Raad / Belgische Reanimatieraad Introductie Dit hoofdstuk bevat de richtlijnen basale reanimatie van volwassenen voor een hulpverlener, buiten

Nadere informatie

BASALE REANIMATIE VAN VOLWASSENEN

BASALE REANIMATIE VAN VOLWASSENEN BASALE REANIMATIE VAN VOLWASSENEN Richtlijnen 2015 Tekst opgesteld voor Domus Medica 03/12/2016 Dr. Walter Renier BASALE REANIMATIE VAN VOLWASSENEN Richtlijnen 2015 Tekst opgesteld voor Domus Medica 03/12/2016

Nadere informatie

Reanimatie Stabiele zijligging Toedienen zuurstof

Reanimatie Stabiele zijligging Toedienen zuurstof Nieuwe richtlijnen sinds 2010 Kobe Van Herwegen 1* Instructeur Reanimatie Stabiele zijligging Toedienen zuurstof E-mail: kobe.vh@gmail.com GSM: 0474/81 49 20 2 3 Probleemstelling Volgorde Veiligheid Hartstilstand

Nadere informatie

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam

Nadere informatie

MODULE 3 Levensreddende handelingen

MODULE 3 Levensreddende handelingen MODULE 3 Levensreddende handelingen cursus brandweerman Levensreddende handelingen Hoofdstuk 1: Algemene interventieprocedures Het menselijk lichaam De eerste minuten Opbouw van het lichaam Ons lichaam

Nadere informatie

Basale reanimatie van kinderen

Basale reanimatie van kinderen Basale reanimatie van kinderen Introductie Dit hoofdstuk bevat de richtlijnen basale reanimatie van kinderen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de uitgave van de European Resuscitation Council, gepubliceerd

Nadere informatie

"EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50

EHBO is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 EHBO zon e Voor g erken eilig w d en v 1. Inleiding COLOFON "EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 Redactie : CLB EDPB Fotografie : www.fotoben.be

Nadere informatie

15u25-16u25 Nieuwe evoluties met betrekking tot reanimatie. Wim De Buyser, zorgexpert BLS/ALS

15u25-16u25 Nieuwe evoluties met betrekking tot reanimatie. Wim De Buyser, zorgexpert BLS/ALS 15u25-16u25 Nieuwe evoluties met betrekking tot reanimatie Wim De Buyser, zorgexpert BLS/ALS 1 BLS 2015 Guidelines ACHTERGRONDINFORMATIE - Plots cardiaal arrest in Europa: 350.000-700.000 hartstilstanden

Nadere informatie

CPR CARDIOPULMONAIRE RESUSCITATIE

CPR CARDIOPULMONAIRE RESUSCITATIE CPR CARDIOPULMONAIRE RESUSCITATIE Inhoud CPR standaardschema: start hartmassage CPR uitzonderingsschema: start beademing Bewusteloos en normale ademhaling: stabiele zijligging De keten van overleven Herkennen

Nadere informatie

Gewondenvervoer. A&G eerste hulp opleidingen 2

Gewondenvervoer. A&G eerste hulp opleidingen 2 Gewondenvervoer A&G eerste hulp opleidingen 2 Gewondenvervoer is altijd een noodzakelijk kwaad Het kan op diverse manieren worden gedaan Handgedragen Zonder hulpmiddelen Met hulpmiddelen A&G eerste hulp

Nadere informatie

OEFENVRAGEN BHV. 1. Met welke methode beademt u een slachtoffer onder normale omstandigheden? A. De dokter Phil methode. B.

OEFENVRAGEN BHV. 1. Met welke methode beademt u een slachtoffer onder normale omstandigheden? A. De dokter Phil methode. B. OEFENVRAGEN BHV 1. Met welke methode beademt u een slachtoffer onder normale omstandigheden? A. De dokter Phil methode B. Mond op mond C. Mond op neus 2. Wat gebeurd er als de circulatie wegvalt? A. De

Nadere informatie

Behandeling van wonden en letsels

Behandeling van wonden en letsels Module 4 Behandeling van wonden en letsels Als u deze module gevolgd hebt, weet u: - Wat u moet doen bij mogelijk inwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij uitwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij

Nadere informatie

Basisreanimatie & Automatische Externe Defibrillatie

Basisreanimatie & Automatische Externe Defibrillatie Basisreanimatie & Automatische Externe Defibrillatie DOELSTELLINGEN Aan het einde van deze cursus moeten de deelnemers in staat zijn om te demonstreren: Hoe een bewusteloos slachtoffer te benaderen. Hoe

Nadere informatie

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE HET ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE OFFICIËLE HANDLEIDING VOOR EERSTE HULP DOOR JEUGD Inhoud 1 Algemeen 7 2 Bewustzijn en 13 ademhaling 2.1 Stoornissen in het bewustzijn 14 2.2 Stoornissen in de ademhaling 17

Nadere informatie

Wat is een AED? Hoe werkt een AED?

Wat is een AED? Hoe werkt een AED? Wat is een AED? Een AED is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen, wanneer er sprake is van levensbedreigende hartritmestoornissen. Een ingebouwde computer analyseert

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden.

AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden. AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden. 1 Noem de 5 punten van de EHBO 1 let op gevaar 2 ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert 3 stel het slachtoffer gerust 4 zorg voor professionele

Nadere informatie

Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen. of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific

Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen. of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific Section Three Skill Development Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen bij volwassene die wel of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific Uitvoeringsvereiste Demonstreer hoe je een volwassen patiënt die

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

Even voorstellen.. Vraag. Vraag. Antwoord 9-4-2015. Welkom op het 12 e Reanimatie Congres

Even voorstellen.. Vraag. Vraag. Antwoord 9-4-2015. Welkom op het 12 e Reanimatie Congres Welkom op het 12 e Reanimatie Congres Driekes van der Weert en Wim Thies Even voorstellen.. Driekes van der Weert Nationale Cursusleider PBLS Ambulance verpleegkundige Wim Thies Nationale Cursusleider

Nadere informatie

Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G

Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G In Nederland zijn ongeveer 2.500 mensen gelaryngectomeerd voor de operatie na de operatie Bij een laryngectomie wordt het strottenhoofd, vaak ten gevolge van kanker,

Nadere informatie

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek H o c k e y E H B O Woensdag 30 november MHC Goirle Door Paul van den Broek Inhoud Alarmeren Blaren Bloedneus Epilepsie Hersenschudding verstuikingen Schaafwond Suikerziekte Wond Bewusteloosheid Bloedhygiëne

Nadere informatie

Competenties Eerste Hulp

Competenties Eerste Hulp Onderdeel 01. Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp de vijf belangrijke punten toepassen. maatregelen te nemen om de veiligheid van zichzelf, medehulpverleners, omstanders en slachtoffer(s)

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Richtlijnen voor de Basale Reanimatie van de volwassenen

Hoofdstuk 2. Richtlijnen voor de Basale Reanimatie van de volwassenen Hoofdstuk 2. Richtlijnen voor de Basale Reanimatie van de volwassenen EEN BEWERKING VAN DE EUROPEAN RESUSCITATION COUNCIL GUIDELINES 2000 FOR ADULT BASIC LIFE SUPPORT 1. Inleiding De Nederlandse richtlijnen

Nadere informatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie Lesfiche : EHBO & Reanimatie Niveau 1: (Praktijk: 2lesuren) Inschatten van een situatie: Veiligheid! Waarom? Niemand heeft nood aan meerdere slachtoffers dan er oorspronkelijk waren ( aarzel dus ook niet

Nadere informatie

Basisreanimatie volwassenen. CPR-werkgroep Heilig Hart Ziekenhuis Mol

Basisreanimatie volwassenen. CPR-werkgroep Heilig Hart Ziekenhuis Mol Basisreanimatie volwassenen CPR-werkgroep Heilig Hart Ziekenhuis Mol Overlevingsketen is de basis voor Advanced Life Support en een goede en snel begonnen is doorslaggevend voor het succes van de ALS en

Nadere informatie

LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80

LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80 LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80 Eerste deel van de cursus: HANDLEIDING OM LETSELS T.G.V. VALPARTIJEN TE HERKENNEN EN EVT. TE HANDELEN Tweede deel van de cursus: KUNNEN HANDELEN BIJ ONWELWORDING/

Nadere informatie

Eerste Hulp. en stembandlozen. NSvG

Eerste Hulp. en stembandlozen. NSvG Eerste Hulp en stembandlozen NSvG Larynx = strottenhoofd Ectomeren = operatief verwijderen! In uw opleiding Eerste Hulp heeft u wellicht weinig of niets gehoord over eerstehulpverlening aan gelaryngectomeerden

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Onderzoek volgens het TIA-protocol

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Onderzoek volgens het TIA-protocol Onderzoek volgens het TIA-protocol ONDERZOEK VOLGENS HET TIA-PROTOCOL TIA TIA staat voor Transient Ischemic Attack. Vrij vertaald is dit een kortdurende verstopping van een bloedvat in de hersenen. Als

Nadere informatie

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep a. Bezitters van het diploma Eerste Hulp b. Belangstellenden die (nog) niet in het bezit zijn van

Nadere informatie

Start / Introductie HARTELIJK WELKOM

Start / Introductie HARTELIJK WELKOM Start / Introductie HARTELIJK WELKOM Mijn naam is: Rob Philips BIJ DEZE INFORMATIE OVER HET BELANG VAN REANIMATIE 1 Reanimatie, wat verstaat men daaronder Om met de deur in huis te vallen Wat verstaat

Nadere informatie

Hoe handelen bij een epileptische aanval

Hoe handelen bij een epileptische aanval Hoe handelen bij een epileptische aanval Wat is epilepsie? Epilepsie is een hersenaandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Epilepsie is een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch

Nadere informatie

Primaire vitale functies Functie Aktie Reaktie Aktie Overig

Primaire vitale functies Functie Aktie Reaktie Aktie Overig Primaire vitale functies Functie Aktie Reaktie Aktie Overig Bewustzijn Praten tegen slachtoffer Geeft duidelijk antwoorden =ongestoord bewustzijn Per definitie ook ademhaling Kijken naar overig letsel.

Nadere informatie

HERSENSCHUDDING BIJ EEN KIND FRANCISCUS VLIETLAND

HERSENSCHUDDING BIJ EEN KIND FRANCISCUS VLIETLAND HERSENSCHUDDING BIJ EEN KIND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw kind heeft een licht letsel aan de schedel of de hersenen opgelopen, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval. Deze folder geeft u meer informatie

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties OPDRACHTFORMULIER Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Basisopleiding Bedrijfshulpverlener

Basisopleiding Bedrijfshulpverlener Basisopleiding Bedrijfshulpverlener Inhoudsopgave 1. De bedrijfshulpverlener... 3 1.1. Waarom bedrijfshulpverlening?... 3 1.2. Taken van de BHV... 4 1.3. De BHV-organisatie... 4 1.4. Algemene hulpverleningsregels...

Nadere informatie

4. INSTRUCTIE VOOR EERSTE HULP BIJ VERGIFTIGINGEN EN CHEMISCHE INCIDENTEN

4. INSTRUCTIE VOOR EERSTE HULP BIJ VERGIFTIGINGEN EN CHEMISCHE INCIDENTEN 4. INSTRUCTIE VOOR EERSTE HULP BIJ VERGIFTIGINGEN EN CHEMISCHE INCIDENTEN Op de chemiekaarten zijn de eerstehulpmaatregelen vermeld, die door de leek kunnen worden toegepast. Uitgangspunt is dat deze maatregelen

Nadere informatie

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp 00 Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar Afdeling Spoedeisende Hulp U of een van uw naasten heeft een hersenschudding opgelopen door een ongeluk of plotselinge beweging van het hoofd. Dit wordt

Nadere informatie

Matthijs Samyn Instructor BLS & AED Dienst 100 Brw Roeselare Verpleegkundige spoedgevallen Sint Jozefskliniek Izegem Docent EHBO

Matthijs Samyn Instructor BLS & AED Dienst 100 Brw Roeselare Verpleegkundige spoedgevallen Sint Jozefskliniek Izegem Docent EHBO Basic Life Support & AED Matthijs Samyn Instructor BLS & AED Dienst 100 Brw Roeselare Verpleegkundige spoedgevallen Sint Jozefskliniek Izegem Docent EHBO Center for Urgent Medical Assistance Ruddershove

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts KINDERGENEESKUNDE Stuipen bij koorts Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts Bij uw kind zijn stuipen ontstaan tijdens koorts, ook wel koortsconvulsies genoemd. In deze folder wordt uitgelegd wat

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

NEUROLOGIE. De eerste hulp bij een beroerte. trombolyse DRUKPROEF BEHANDELING

NEUROLOGIE. De eerste hulp bij een beroerte. trombolyse DRUKPROEF BEHANDELING NEUROLOGIE De eerste hulp bij een beroerte trombolyse BEHANDELING De eerste hulp bij een beroerte U bent via de Spoedeisende Hulp (SEH) het St. Antonius Ziekenhuis binnengekomen, omdat de artsen vermoeden

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Koortsstuipen Jonge kinderen zijn bij koorts gevoelig voor stuipen. Ongeveer 5 procent van de kinderen tussen de drie maanden en zes jaar heeft weleens een koortsstuip. In deze folder leest u over de achtergrond

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Cerebro Vasculair Incident

Cerebro Vasculair Incident Cerebro Vasculair Incident Beroerte Een beroerte of CVA (Cerebraal Vasculair Accident) is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Er gaat er iets mis in de hersenen, en een deel

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Diazepam rectiole. (bij volwassenen) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Diazepam rectiole. (bij volwassenen) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Diazepam rectiole (bij volwassenen) U wordt behandeld voor epilepsie. Als u een aanval krijgt kan iemand in uw naaste omgeving een diazepam rectiole toedienen als dat nodig is. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen

Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen Ipsen Endocrinologie Increlex (injectie met mecasermine [rdna-herkomst]) Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen Voorlichtingsfolder zoals beschreven

Nadere informatie

Reanimatie volwassene. Richtlijnen 2010

Reanimatie volwassene. Richtlijnen 2010 Reanimatie volwassene Richtlijnen 2010 Inhoud Inleiding Belangrijkste wijzigingen voor de hulpverlener-ambulancier ALS-schema Aandachtspunten Vragen Waarom nieuwe richtlijnen? Reanimatie anno 1767 (richtlijnen

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Inleiding. Jullie vragen en inbreng zijn welkom.

Inleiding. Inleiding. Inleiding. Jullie vragen en inbreng zijn welkom. Inleiding OPLEIDING HULPVERLENING VOOR REISLEIDERS Toerisme Vlaanderen, i.s.m. Doel van deze opleiding: Erkend blijven als reisleider. In moeilijke en specifieke omstandigheden kalm en efficiënt hulp bieden.

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Alarmeren en hulpverleningsregels

Alarmeren en hulpverleningsregels Alarmeren en hulpverleningsregels Basisopleiding BHV Alarmering en Hulpverleningsregels 1. alarmeren BHV 2. hulpverleningsregels Selecteer een paragraaf naar keuze 3. slachtoffer gerust stellen 4. omstanders

Nadere informatie

Vijf belangrijke punten van EHBO voor kinderen zijn:

Vijf belangrijke punten van EHBO voor kinderen zijn: Vijf belangrijke punten van EHBO voor kinderen zijn: 1. Denk eerst aan je eigen veiligheid en de veiligheid voor het kind 2. Ga na wat er gebeurd is en wat het kind mankeert 3. Probeer het kind gerust

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie