Spoedeisende Eerste Hulp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spoedeisende Eerste Hulp"

Transcriptie

1 Spoedeisende Eerste Hulp Basisopleiding BHV

2 Spoedeisende Eerste Hulp 1. reanimatie 3. overige Spoedeisende Eerste Hulp Selecteer een hoofdstuk naar keuze 2. gebruik AED SEH

3 Reanimatie 1. Eerste Hulpbenadering 2. slachtoffer benaderen 3. roep om hulp 4. luchtweg openen 5. ademhaling controle 6. alarmeren 7. reanimeren 8. twee BHV ers 9. stabiele zijligging Selecteer een paragraaf naar keuze SEH Reanimatie

4 Gebruik AED 1. werking 2. inzet AED 3. bijzondere situaties Selecteer een paragraaf naar keuze SEH Gebruik AED

5 Overige Spoedeisende Eerste Hulp 1. verslikking 2. shock 3. angina pectoris 4. hartinfarct 5. beroerte 6. epilepsie 7. suikerziekte 8. hersenschudding Selecteer een paragraaf naar keuze SEH Overige Spoedeisende Eerste Hulp

6 Spoedeisende Eerste Hulp SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (1 van 6)

7 De Eerste Hulp-benadering Bij een circulatiestilstand (hartstilstand) dient zo snel mogelijk met de juiste behandeling te worden begonnen. Een snelle alarmering, snelle reanimatie, vroege defibrillatie en snelle professionele hulp leidt tot een grotere overlevingskans. Het uitgangspunt in de Eerste Hulp-benadering is dat een slachtoffer dat niet reageert en géén normale ademhaling heeft, een circulatiestilstand heeft, totdat het tegendeel blijkt. Reanimeren is dan noodzakelijk. SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (2 van 6)

8 Leren reanimeren SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (3 van 6)

9 Circulatie Om te kunnen blijven leven heeft het lichaam voortdurend zuurstof en voedingsstoffen nodig. De circulatie (bloedsomloop) zorgt dat zuurstof en voedingsstoffen op de juiste plekken in het lichaam terechtkomen. Als de circulatie wegvalt, stopt het hart met pompen met als gevolg: zuurstoftekort Een zuurstoftekort van 4 tot 6 minuten kan leiden tot onherstelbare schade aan hersenen en hart. SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (4 van 6)

10 De géén-lijn Op grond van de reacties van het slachtoffer bepaalt u wat de volgende stap is die u moet zetten. De oranje hoofdlijn beschrijft géénlijn: de situatie waarin het slachtoffer GEEN reactie geeft en GEEN normale ademhaling laat zien. Rechts staan de handelingen die u moet uitvoeren als het slachtoffer niet reageert. Links staan de handelingen die u moet uitvoeren als het slachtoffer wel reageert of wel ademt. Wel reactie Slachtoffer benaderen Zo nodig om hulp roepen Overig letsel Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Luchtweg openen Rautek Aanspreken, schudden Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Wel normale ademhaling Stabiele zijligging Alarmeren Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Alarmeren en i.b. AED halen Reanimeren Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (5 van 6)

11 De géén-lijn Op grond van de reacties van het slachtoffer bepaalt u Slachtoffer wat de volgende stap is die benaderen u moet zetten. Wel reactie De gele hoofdlijn beschrijft géénlijn: de situatie waarin het Geen reactie? slachtoffer Slachtoffer GEEN reactie geeft en GEEN benaderen normale ademhaling laat zien. Zo nodig om hulp Rechts roepen staan de handelingen die u moet uitvoeren als het slachtoffer niet reageert. Overig letsel Roep om hulp Luchtweg openen Links staan de handelingen die u moet uitvoeren als het slachtoffer wel reageert of wel ademt. Rautek Aanspreken, schudden Wel reactie Slachtoffer benaderen Zo nodig om hulp roepen Hoofd kantelen, kinlift Overig letsel Draaien buik rug Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Luchtweg openen Wel normale ademhaling Rautek Stabiele zijligging Alarmeren Aanspreken, schudden Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Wel normale ademhaling Alarmeren en i.b. Stabiele zijligging AED halen Alarmeren Reanimeren Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Adem-haling controleren Geen normale ademhaling Alarmeren en i.b. AED halen Reanimeren Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie 30 x borstcompressies 2x beademen mondinspectie Snelle kantelmethode Snelle kantelmethode SEH reanimatie Eerste Hulp-benadering (6 van 6)

12 Slachtoffer benaderen Bekijk eerst of de situatie veilig is voor uzelf, omstanders en het slachtoffer. Verplaats een slachtoffer alléén als dat absoluut noodzakelijk is vanwege gevaar. Verplaatsen kan het letsel van het slachtoffer namelijk verergeren. Slachtoffer benaderen Rautek Aanspreken, schudden SEH reanimatie slachtoffer benaderen (1 van 10)

13 Een ongeval buiten Geef in principe beschutting op de plaats waar het slachtoffer ligt. Voorkom onderkoeling door het slachtoffer af te dekken met een isolatiedeken Bescherm het slachtoffer zo nodig tegen de wind. Leg, als de situatie het toelaat, ook een deken onder het slachtoffer, maar zorg ervoor dat het slachtoffer zo min mogelijk wordt bewogen. Bescherm het slachtoffer zo nodig tegen felle zonneschijn en extreme warmte. SEH reanimatie slachtoffer benaderen (2 van 10)

14 Rautek Als u het slachtoffer naar een veilige plek moet brengen, pas dan de noodvervoersgreep van Rautek toe. Slachtoffer benaderen Rautek Aanspreken, schudden SEH reanimatie slachtoffer benaderen (3 van 10)

15 Video: Verplaatsen met noodvervoersgreep Rautek SEH reanimatie slachtoffer benaderen (4 van 10)

16 Video: Neerleggen van het slachtoffer SEH reanimatie slachtoffer benaderen (5 van 10)

17 Noodvervoersgreep Rautek SEH reanimatie slachtoffer benaderen (6 van 10)

18 Aandachtspunten noodvervoersgreep van Rautek Kniel aan de linkerzijde van het slachtoffer, ter hoogte van diens schouder. Plaats uw rechtervoet achter het hoofd van het slachtoffer. Ga met uw rechterhand onder de nek door en breng uw vingers in de rechteroksel van het slachtoffer. Leg uw linkerhand vanaf de rugzijde in de linkeroksel van het slachtoffer. Let er op het hoofd goed met de arm te ondersteunen. Breng het slachtoffer in een vloeiende beweging in zittende houding en uw lichaam achter hem. Schuif uw arm onder de oksel van het slachtoffer door. Breng één onderarm van het slachtoffer horizontaal voor de borst. Leg uw handen met aaneengesloten vingers en duimen over de onderarm van het slachtoffer. SEH reanimatie slachtoffer benaderen (7 van 10)

19 Vervolg aandachtspunten noodvervoersgreep van Rautek Ga in hurkhouding zo dicht mogelijk tegen hem aan zitten. Til hem op door uw benen te strekken. Versleep hem uit de gevarenzone. Als u het slachtoffer van rechts benadert, handel dan in spiegelbeeld. Neerleggen slachtoffer Leg het slachtoffer weer neer door in hurkhouding te gaan zitten. Let bij het neerleggen van het slachtoffer goed op het hoofd. SEH reanimatie slachtoffer benaderen (8 van 10)

20 Aanspreken en schudden Roep tijdens het benaderen het slachtoffer al aan om vast te stellen of het slachtoffer reageert: Hallo mevrouw? Gaat het?. Slachtoffer benaderen Rautek Aanspreken, schudden SEH reanimatie slachtoffer benaderen (9 van 10)

21 Video: Aanspreken en schudden SEH reanimatie slachtoffer benaderen (10 van 10)

22 Het slachtoffer reageert in het geheel NIET Als het slachtoffer niet reageert, moet u ervan gaan uit dat er een circulatiestilstand is. Uw verdere handelingen zijn erop gericht om na te gaan of dat ook daadwerkelijk het geval is. Als het slachtoffer niet reageert, heeft u mogelijk assistentie nodig. Uw eerste actie is dan ook roep om hulp. Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Roep om hulp SEH reanimatie roep om hulp (1 van 4)

23 Aanspreken en schudden, roep om hulp 1 2 SEH reanimatie roep om hulp (2 van 4)

24 Aandachtspunten aanspreken en schudden, roep om hulp Controleer of het slachtoffer reageert op aanspreken en schudden aan de schouders. Spreek het slachtoffer aan: gaat het? Is er geen reactie, roep dan om hulp. Als er niemand reageert op uw roep om hulp, blijft dan bij het slachtoffer. Controleer vervolgens of er een normale ademhaling is. SEH reanimatie roep om hulp (3 van 4)

25 Het slachtoffer reageert WEL door te antwoorden of te bewegen Als het slachtoffer reageert op aanspreken en schudden, laat het slachtoffer dan liggen zoals u hem gevonden heeft, als er tenminste geen gevaar is. Ga na wat er aan de hand is door vragen te stellen aan het slachtoffer en omstanders. Zorg dat u hulp krijgt als dat nodig is. Blijf met het slachtoffer praten en verleen Eerste Hulp. Blijf de situatie van het slachtoffer beoordelen, zodat u, als de situatie verslechtert, snel kunt optreden. Wel reactie Slachtoffer benaderen Zo nodig om hulp roepen Overig letsel Slachtoffer benaderen Geen reactie? SEH reanimatie roep om hulp (4 van 4)

26 Luchtweg openen Als het slachtoffer niet reageert moet u de luchtweg openen om de ademhaling te controleren. Om de luchtweg te kunnen openen, moet het slachtoffer op de rug liggen. De luchtweg komt vrij door het hoofd te kantelen en de kinlift uit te voeren. Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Roep om hulp Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug SEH reanimatie luchtweg openen (1 van 7)

27 Video: Hoofd kantelen en kinlift SEH reanimatie luchtweg openen (2 van 7)

28 Hoofdkantelen en kinlift SEH reanimatie luchtweg openen (3 van 7)

29 Van buik naar rug Als het slachtoffer op zijn buik ligt, draai hem dan op zijn rug om de ademhaling te kunnen controleren. Draai het slachtoffer ook op de rug als u rug-, wervel- of nekletsel of botbreuken vermoedt. Doe dit alleen als u bij een slachtoffer met mogelijk wervelletsel in de gevonden houding géén of géén normale ademhaling constateert. De circulatie heeft op dat moment voorrang! Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Luchtweg openen Rautek Aanspreken, schudden Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug SEH reanimatie luchtweg openen (4 van 7)

30 Video: Een slachtoffer draaien dat op de buik ligt SEH reanimatie luchtweg openen (5 van 7)

31 Een slachtoffer draaien dat op de buik ligt SEH reanimatie luchtweg openen (6 van 7)

32 Aandachtspunten bij het draaien van een slachtoffer dat op de buik ligt Kniel aan de zijde van het achterhoofd van het slachtoffer. Breng de arm die het dichtst bij u is, voorzichtig langs zijn hoofd omhoog. Zorg dat de hand van die arm plat op de grond ligt, met de handrug naar boven. Leg het been dat het verst van u verwijderd is over zijn andere been. Leg de andere arm langs zijn lichaam. Zorg ervoor dat de hand van die arm plat op de grond ligt, met de handpalm naar boven. Pak het slachtoffer met één hand bij de heup en met de andere hand bij de schouder. Pak daarbij tevens de arm die langs die heup ligt. Draai het slachtoffer naar u toe tot hij op zijn zij ligt. Laat dan de schouder los en steun met die hand het hoofd. Draai door, tot het slachtoffer op zijn rug ligt. SEH reanimatie luchtweg openen (7 van 7)

33 Kenmerken normale ademhaling Een normale ademhaling wordt gekenmerkt door rust en regelmaat, het op en neer bewegen van borstkas en bovenbuik (borst/buikademhaling). Alles wat niet op een normale ademhaling lijkt, is afwijkend en leidt dus tot alarmeren en reanimeren. Het is moeilijk om te bepalen of een slachtoffer dat niet reageert, een normale ademhaling heeft. Dit kan komen doordat de luchtweg (deels) afgesloten is (dit leidt tot rochelen, snurken, piepen of fluiten) of door het optreden van gaspen. SEH - reanimatie - ademhaling controleren (1 van 9)

34 Gaspen/agonale ademhaling Gaspen treedt op in de eerste paar minuten na een circulatiestilstand Gaspen lijkt op happen naar lucht Andere mogelijke verschijnselen bij gaspen zijn: Er zijn langere pauzes tussen de ademteugen dan normaal De ademhaling kan onregelmatig en luidruchtig zijn Gaspen is geen normale ademhaling Als u gaspen constateert, moet u onmiddellijk alarmeren en reanimeren! SEH - reanimatie - ademhaling controleren (2 van 9)

35 Normale ademhaling? SEH - reanimatie - ademhaling controleren (3 van 9)

36 Normale ademhaling? (2) SEH - reanimatie - ademhaling controleren (4 van 9)

37 Normale ademhaling? (3) SEH - reanimatie - ademhaling controleren (5 van 9)

38 Ademhaling controleren Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Ademhaling controleren Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Roep om hulp Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug SEH - reanimatie - ademhaling controleren (6 van 9)

39 Video: Controleren van de ademhaling SEH - reanimatie - ademhaling controleren (7 van 9)

40 Ademhaling controleren 1 SEH - reanimatie - ademhaling controleren (8 van 9)

41 Aandachtspunten ademhaling controleren Kantel het hoofd achterover om de luchtweg vrij te maken. Beoordeel of een slachtoffer normaal ademt door te kijken, te luisteren en te voelen met de wang. Kijk of de borstkas en/of bovenbuik rustig en regelmatig op en neer bewegen. Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden voordat u beslist of het slachtoffer normaal ademhaalt. Handel bij twijfel altijd alsof er géén normale ademhaling is. SEH - reanimatie - ademhaling controleren (9 van 9)

42 Alarmeren Na het controleren van de ademhaling is er wel of géén normale ademhaling. In beide gevallen is uw eerstvolgende handeling alarmeren. Blijf bij voorkeur zelf bij het slachtoffer en laat iemand anders alarmeren en een AED halen (indien beschikbaar). Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Wel normale ademhaling Alarmeren Ademhaling controleren Géén normale ademhaling Alarmeren en AED halen (indien beschikbaar) Stabiele zijligging Luchtweg openen SEH - reanimatie alarmeren (1 van 6)

43 Als u alleen bent Als u alléén bent, alarmeer dan zelf bij voorkeur met een mobiele telefoon. Pak alleen een AED als u alleen bent, als deze binnen uw bereik is. Laat het slachtoffer zo nodig even alleen. Als u alleen bent en het slachtoffer ademt nog wel, leg het slachtoffer dan eerst in stabiele zijligging voordat u gaat alarmeren. SEH - reanimatie alarmeren (2 van 6)

44 Voordelen gebruik interne alarmnummer Door te alarmeren via het interne alarmnummer wordt de interne alarmorganisatie in gang gezet en worden externe hulpverleners gealarmeerd. SEH - reanimatie alarmeren (3 van 6)

45 Reanimatie melden Meld duidelijk wat er met het slachtoffer aan de hand is: geen aan dat het om een reanimatie gaat of dat er een slachtoffer is dat niet reageert, maar wel een normale ademhaling heeft. Blijf aan de telefoon totdat de centralist aangeeft dat er mag worden opgehangen. Keer zo nodig terug naar het slachtoffer. Als iemand anders de melding heeft gedaan, laat die dan terugkomen om u verder te informeren. SEH - reanimatie alarmeren (4 van 6)

46 Alarmeren 1 2 SEH - reanimatie alarmeren (5 van 6)

47 Aandachtspunten bij het alarmeren Na het controleren van de ademhaling is er wel of géén normale ademhaling. In beide gevallen is uw eerstvolgende handeling alarmeren. Blijf bij voorkeur zelf bij het slachtoffer en laat iemand anders alarmeren en een AED halen (indien beschikbaar). Als u alléén bent, alarmeer dan zelf bij voorkeur met een mobiele telefoon. Pak alleen een AED als u alleen bent, als deze binnen uw bereik is. Laat het slachtoffer zo nodig even alleen. Als u alleen bent en het slachtoffer ademt nog wel, leg het slachtoffer dan eerst in stabiele zijligging voordat u gaat alarmeren. SEH - reanimatie alarmeren (6 van 6)

48 Reanimeren Start met reanimeren bij een slachtoffer dat niet reageert en géén normale ademhaling heeft Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Roep om hulp Alarmeren en AED halen 30 x Borstcompressies Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Reanimeren 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (1 van 19)

49 Borstcompressies Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Roep om hulp Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Alarmeren en AED halen Reanimeren 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (2 van 19)

50 Borstcompressies zo min mogelijk onderbreken Het is van levensbelang de circulatie weer zo snel mogelijk op gang te krijgen. Borstcompressies brengen de bloedstroom weer in beweging, waardoor de circulatie van buitenaf weer op gang wordt gebracht. Als wordt gestopt met borstcompressies, neemt de druk van buitenaf af en valt de bloeddruk weg. Er is dan minder zuurstofuitwisseling naar de cellen. Het kost dan weer enige tijd om op hetzelfde niveau terug te komen. De benadering van de reanimatie is er dan ook op gericht het geven van borstcompressies zo min mogelijk te onderbreken. Het te lang onderbreken van de borstcompressies verlaagt de kans op overleving. De borstcompressie moet alleen worden onderbroken, voor de beademingen en als een AED daartoe opdracht geeft. SEH - reanimatie reanimeren (3 van 19)

51 Alléén borstcompressies geven Als u géén beademingen, ook geen mond-op-neus beademing, kunt geven (omdat mond en neus zodanig zijn beschadigd dat u niet kunt beademen), geef dan alléén borstcompressies. SEH - reanimatie reanimeren (4 van 19)

52 Video: Het geven van borstcompressies SEH - reanimatie reanimeren (5 van 19)

53 Het geven van borstcompressies 1 2 SEH - reanimatie reanimeren (6 van 19)

54 Aandachtspunten bij het geven van borstcompressies Kniel naast het slachtoffer ter hoogte van de bovenarm. Plaats handen op het midden van de borstkas Breng uw bovenlichaam met gestrekte armen, loodrecht boven het slachtoffer. Druk het borstbeen ten minste 5 cm, maximaal 6 cm naar beneden. Laat na elke compressie het borstbeen helemaal terugkomen. Houd contact met de borstkas. Geef borstcompressies in een tempo van ten minste 100 keer per minuut, maar niet meer dan 120 keer per minuut. Laat indrukken en omhoog komen van het borstbeen even lang duren. Geef steeds na 30 borstcompressies weer 2 beademingen. SEH - reanimatie reanimeren (7 van 19)

55 Beademen Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Roep om hulp Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Alarmeren en AED halen Reanimeren 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (8 van 19)

56 Video: Beademen van een slachtoffer SEH - reanimatie reanimeren (9 van 19)

57 Het beademen van een slachtoffer 1 2 SEH - reanimatie reanimeren (10 van 19)

58 Aandachtspunten bij het beademen van een slachtoffer Kantel het hoofd en pas de kinlift toe. Knijp de neus van het slachtoffer dicht met 2 vingers van de hand die op zijn voorhoofd rust. Laat de mond een beetje open, maar zorg dat de kinlift gehandhaafd blijft. Adem in, open uw mond en plaats uw lippen over de mond van het slachtoffer. Blaas rustig 1 seconde in de mond. Kijk of de borstkas omhoog komt. Kijk of de borstkas weer naar beneden gaat. Ga na 2 beademingen, over op het geven van borstcompressies. Zorg dat de 2 beademingen niet meer dan 5 seconden duren. SEH - reanimatie reanimeren (11 van 19)

59 Mondinspectie Als de borstkas niet omhoog komt na de eerste beademing, kijk dan in de mond om te zien of een vreemd voorwerp de luchtweg afsluit. Verwijder het vreemde voorwerp alléén uit de mond als u het ziet zitten en u er met de vingers bij kunt! Dit geldt ook voor loszittende gebitsdelen, laat een goed zittend kunstgebit op zijn plaats. Als u het voorwerp kunt verwijderen of als de mond leeg is, controleer dan of het hoofd goed achterover is gekanteld en of de kinlift goed is uitgevoerd. Geef dan een tweede beademing. Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Luchtweg openen Rautek Aanspreken, schudden Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Alarmeren en AED halen Reanimeren Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (12 van 19)

60 Doorgaan met reanimeren Ga door met reanimeren totdat professionele hulp arriveert die de hulpverlening overneemt of totdat u uitgeput raakt. Stop alleen als het slachtoffer goed bij bewustzijn komt: hij beweegt, opent de ogen en begint normaal te ademen. Leg het slachtoffer dan in de stabiele zijligging en blijf elke minuut de ademhaling controleren Ga in alle andere gevallen door met reanimeren. SEH - reanimatie reanimeren (13 van 19)

61 Mond-op-neus beademing Mond-op-neus beademing is een goed alternatief als mond-op-mond beademing niet mogelijk is. SEH - reanimatie reanimeren (14 van 19)

62 Geven van mond-op-neus beademing Zorg voor een licht naar achteren gekanteld hoofd en kinlift. Sluit met uw duim de lippen van het slachtoffer (dit kan bij kaak -of mondletsel moeilijk zijn). Adem in, open uw mond en plaats uw lippen over de neus; zorg voor een luchtdichte afsluiting. Blaas rustig 1 seconde in de neus en kijk of de borstkas omhoogkomt zoals bij een normale ademhaling. Haal, terwijl het hoofd gekanteld blijft en de kinlift uitgevoerd blijft, uw mond van de neus van het slachtoffer. Open de mond en kijk of de borstkas weer naar beneden gaat. Handel verder als bij mond-op-mond beademing. SEH - reanimatie reanimeren (15 van 19)

63 Snelle kantelmethode Als u te snel of te krachtig lucht inblaast, kan er lucht in de maag van het slachtoffer komen. Daardoor kan de inhoud van de maag naar de mond stromen. Toepassing van de snelle kantelmethode kan voorkomen dat het braaksel in de luchtweg van het slachtoffer stroomt. SEH - reanimatie reanimeren (16 van 19)

64 Uitvoeren van de snelle kantelmethode Draai het slachtoffer onmiddellijk bij heup en schouder naar u toe op zijn zij. Het slachtoffer komt daardoor tegen uw dijen te liggen. Breng zijn hoofd iets achterover en maak de mondholte leeg. Slachtoffer benaderen Geen reactie? Rautek Aanspreken, schudden Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Max. 10 sec. kijken, luisteren, voelen Draai daarna het slachtoffer weer op de rug en geef eerst 30 borstcompressies. Geef vervolgens borstcompressies en beademingen in een verhouding van 30:2. Roep om hulp Luchtweg openen Hoofd kantelen, kinlift Draaien buik rug Alarmeren en AED halen Reanimeren 30 x Borstcompressies 2x beademen Mondinspectie Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (17 van 19)

65 Snelle kantelmethode SEH - reanimatie reanimeren (18 van 19)

66 Aandachtspunten bij de snelle kantelmethode Draai het slachtoffer onmiddellijk bij heup en schouder naar u toe op zijn zij. Het slachtoffer komt daardoor tegen uw dijen te liggen. Breng zijn hoofd iets achterover en maak de mondholte leeg. Draai daarna het slachtoffer weer op de rug en geef eerst 30 borstcompressies. Geef vervolgens borstcompressies en beademingen in een verhouding van 30:2. SEH - reanimatie reanimeren (19 van 19)

67 Twee BHV ers Als er een tweede BHV er aanwezig is, wissel dan iedere 2 minuten om vermoeidheid te voorkomen. Door vermoeidheid kan de effectiviteit van het reanimeren afnemen. SEH - reanimatie twee BHV ers (1 van 4)

68 Video: Reanimeren met twee BHV ers SEH - reanimatie twee BHV ers (2 van 4)

69 Het reanimeren met twee BHV ers 1 2 SEH - reanimatie twee BHV ers (3 van 4)

70 Aandachtspunten bij het reanimeren met twee BHV ers Spreek een goede taakverdeling af. Een BHV er reanimeert, zodat de afwisseling tussen borstcompressies en beademen in het juiste tempo verloopt. Wissel iedere 2 minuten. Terwijl hulpverlener 1 beademt, plaatst hulpverlener 2 zijn handen op de juiste plaats op de borstkas. Zodra hulpverlener 1 zijn tweede beademing heeft gegeven, start hulpverlener 2 met het geven van borstcompressies. SEH - reanimatie twee BHV ers (4 van 4)

71 Stabiele zijligging Bij een slachtoffer dat niet reageert, maar wel normaal ademt, kan plaatsing in de stabiele zijligging levensreddend zijn. Met de stabiele zijligging wordt voorkomen dat de tong achter in de keel zakt en zo de luchtweg afsluit. Het slachtoffer moet stabiel op zijn zij liggen, zonder druk op de borst die de ademhaling kan belemmeren. Slachtoffer benaderen Geen reactie? Roep om hulp Wel normale ademhaling Stabiele zijligging Alarmeren Ademhaling controleren Geen normale ademhaling Blijf als het slachtoffer in stabiele zijligging ligt de ademhaling controleren. Luchtweg openen SEH reanimatie - stabiele zijligging (1 van 10)

72 Video: Een slachtoffer in stabiele zijligging leggen SEH reanimatie - stabiele zijligging (2 van 10)

73 Geen ademhaling, dan reanimeren Neemt u bij de controle van de ademhaling in stabiele zijligging geen ademhaling waar, draai het slachtoffer dan weer voorzichtig op de rug. Let bij deze beweging op het hoofd. Geef 30 borstcompressies en ga door met reanimeren. Laat opnieuw het interne alarmnummer of alarmeren. Geef door dat de situatie van het slachtoffer is verslechterd en dat het nu om een reanimatie gaat. SEH reanimatie - stabiele zijligging (3 van 10)

74 Ongevalslachtoffer Een ongevalsslachtoffer dat niet reageert en een normale ademhaling heeft, mag alléén worden gedraaid als hij alleen moet worden gelaten of bij braken. Wanneer de zachte weefsels van mond en keelholte de luchtweg dreigen te belemmeren, zal de kinlift voldoende moeten zijn. Het hoofd mag eventueel voorzichtig in stapjes achterover worden gekanteld. SEH reanimatie - stabiele zijligging (4 van 10)

75 Geen reactie en geen normale ademhaling Een slachtoffer dat niet reageert en niet normaal ademt, moet gereanimeerd worden en niet in de stabiele zijligging worden gelegd. SEH reanimatie - stabiele zijligging (5 van 10)

76 Niet in stabiele zijligging leggen Leg het slachtoffer niet in de stabiele zijligging als u vermoedt dat het slachtoffer: ernstig letsel heeft aan de borstkas; letsel aan de wervelkolom heeft; verschillende breuken heeft aan bekken en ledematen. Zorg er dan wel voor dat de luchtweg vrij gehouden wordt door het toepassen van de kinlift. Lukt dat niet, leg het slachtoffer dan alsnog in stabiele zijligging. Als de ademhaling belemmerd dreigt te raken, draai het slachtoffer dan alsnog in stabiele zijligging. SEH reanimatie - stabiele zijligging (6 van 10)

77 Een slachtoffer in de stabiele zijligging leggen SEH reanimatie - stabiele zijligging (7 van 10)

78 Aandachtspunten bij het in stabiele zijligging leggen Kniel naast het slachtoffer Zorg ervoor dat zijn benen gestrekt zijn Leg de dichtstbijzijnde arm in rechte hoek met het lichaam Buig de andere arm over de borst en leg deze met de handrug naar de wang en houd deze hand vast Buig met de andere de knie van het verst liggende been, terwijl de voet op de grond blijft Trek dit been naar u toe Houd de hand van het slachtoffer tegen zijn wang Zorg dat de elleboog de grond raakt De heup en de knie van het bovenste been moeten in een rechte hoek liggen Kantel het hoofd wat naar achteren om de luchtweg vrij te houden Zo nodig kan de hand onder de wang helpen het hoofd achterover te houden SEH reanimatie - stabiele zijligging (8 van 10)

79 Controle ademhaling in stabiele zijligging 1 2 SEH reanimatie - stabiele zijligging (9 van 10)

80 Aandachtspunten bij controle ademhaling in stabiele zijligging Controleer ten minste elke minuut de ademhaling. Plaats één hand op de borst-buikovergang van de borstkas. Leg de andere hand op dezelfde hoogte op de rug. Voel en kijk of de borstkas op en neer beweegt zoals bij een normale ademhaling. Houd uw oor boven de mond van het slachtoffer en voel of er een luchtstroom is. SEH reanimatie - stabiele zijligging (10 van 10)

81 AED De Automatische Externe Defibrillator (AED) kan een schok toedienen aan iemand met een circulatiestilstand waar bij het hart ongecoördineerd samentrekt (fibrilleert). De AED kan het hart defibrilleren dat wil zeggen het ongecoördineerd samentrekken van het hart opheffen. De AED vormt een aanvulling op de basale reanimatie. Het is dus niet zo dat de AED de basale reanimatie vervangt. SEH gebruik AED werking (1 van 6)

82 Overlevingskans Als er binnen 3 minuten wordt gefibrilleerd, is de kans op overleven 50 tot 70 %. Elke minuut meer kan de kans met 5 tot 10 % per minuut doen afnemen. SEH gebruik AED werking (2 van 6)

83 Werking AED De AED kan: het hartritme controleren en vaststellen of defibrillatie noodzakelijk is; een elektrische schok toedienen; ondersteuning bieden tijdens het reanimeren. Zodra het apparaat is aangezet, start het apparaat met het geven van instructies. De hulpverlener dient deze instructies nauwgezet op te volgen. SEH gebruik AED werking (3 van 6)

84 Software De software analyseert het hartritme. Als de AED hartritmestoornissen herkent die defibrilleerbaar zijn, wordt een schok geadviseerd. Als er géén defibrillatie mogelijk is, blokkeert de AED het geven van een schok. De software registreert het hartritme van het slachtoffer en de reactie van het hart op de toegediende schokken. Het geheugen van de AED kan worden uitgelezen, zodat de gegevens beschikbaar komen voor de behandeling. SEH gebruik AED werking (4 van 6)

85 Elektroden De elektroden hebben twee functies: het meten van de elektrische activiteit in het hart; het doorgeven van een elektrische lading (schok) tijdens het defibrilleren. Het aantal stroomstoten dat de AED toedient en de sterkte van de schok is ingesteld volgens de medische protocollen. SEH gebruik AED werking (5 van 6)

86 AED blijft aangesloten De AED blijft aangesloten en geactiveerd totdat het ambulancepersoneel de hulpverlening overneemt. De elektroden worden alléén verwijderd door het ambulancepersoneel of in het ziekenhuis. SEH gebruik AED werking (6 van 6)

87 Alarmeren en AED halen Alarmeer volgens de interne bedrijfsprocedure. Geef bij de melding door dat het om een reanimatie gaat en dat de AED wordt ingezet. (Laten) alarmeren AED (laten) halen Reanimeren 30:2 ook tijdens aansluiten AED AED analyseert Schok geadviseerd Geen schok geadviseerd 1 schok Reanimeren 30:2 Volg opdrachten AED op Reanimeren 30:2 Volg opdrachten AED op Ga door tot slachtoffer beweegt, de ogen opent en normaal begint te ademen SEH gebruik AED inzet AED (1 van 14)

88 Efficiënte werkwijze De meest efficiënte manier is te werken met minimaal 2 BHV ers/ hulpverleners. Degene die reanimeert noemen we de BHV er. De tweede BHV er noemen we de bediener. In bijgaand schema ziet u hoe gehandeld kan worden in verschillende situaties. Twee hupverleners BHV er start reanimatie Bediener alarmeert en haalt AED BHV er blijft reanimeren Bediener sluit AED aan 1 BHV er met een collega/omstander BHV er start reanimatie Collega alarmeert en haalt AED 1 BHV er, geen hulp AED binnen bereik BHV er alarmeert en haalt AED BHV er sluit AED aan Bediener en BHV er volgen instructies AED SEH gebruik AED inzet AED (2 van 14)

Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals

Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals Basale reanimatie van kinderen door anderen dan gespecialiseerde zorgprofessionals 28 Nederlandse Reanimatie Raad / Belgische Reanimatieraad Introductie Indien basale reanimatie van een kind nodig is,

Nadere informatie

Basale reanimatie van volwassenen

Basale reanimatie van volwassenen Basale reanimatie van volwassenen 14 Nederlandse Reanimatie Raad / Belgische Reanimatieraad Introductie Dit hoofdstuk bevat de richtlijnen basale reanimatie van volwassenen voor een hulpverlener, buiten

Nadere informatie

EERSTE HULP DOOR POLITIE. Redactie: R.H.F.M. Appelhof E.A.R. Ariëns P.A. Mantel K.J.M. Mertens H.N. den Nieuwenboer W.L.M. ten Wolde.

EERSTE HULP DOOR POLITIE. Redactie: R.H.F.M. Appelhof E.A.R. Ariëns P.A. Mantel K.J.M. Mertens H.N. den Nieuwenboer W.L.M. ten Wolde. EERSTE HULP DOOR POLITIE Redactie: R.H.F.M. Appelhof E.A.R. Ariëns P.A. Mantel K.J.M. Mertens H.N. den Nieuwenboer W.L.M. ten Wolde Met dank aan: Docenten Politieacademie Foto-omslag: Harro Meijnen Alle

Nadere informatie

basis EHBO opleiding Het Vlaamse Kruis vzw (eerste hulp bij ongelukken)

basis EHBO opleiding Het Vlaamse Kruis vzw (eerste hulp bij ongelukken) Het Vlaamse Kruis vzw basis EHBO (eerste hulp bij ongelukken) opleiding Algemeen secretariaat Provinciesteenweg 660 2530 Boechout Tel. 03 226 25 45 Fax 03 226 11 35 E-post: as@hvk.be www.hetvlaamsekruis.be

Nadere informatie

BEDRIJFSHULPVERLENER

BEDRIJFSHULPVERLENER BEDRIJFSHULPVERLENER Versie: Juli 2011 1 Bedrijfshulpverlening (BHV) - Voldoen aan de Arbo-wetgeving - Voorkomen van rechtelijke aanspraken - Bedrijfshulpverlening is verplicht voor alle bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Basale reanimatie van kinderen

Basale reanimatie van kinderen Basale reanimatie van kinderen Introductie Dit hoofdstuk bevat de richtlijnen basale reanimatie van kinderen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de uitgave van de European Resuscitation Council, gepubliceerd

Nadere informatie

richtlijnen Reanimatie 2010 In nederland en belgië

richtlijnen Reanimatie 2010 In nederland en belgië richtlijnen Reanimatie 2010 In nederland en belgië 2 Nederlandse Reanimatie Raad / Belgische Reanimatieraad Uitgever Nederlandse Reanimatie Raad Rondweg 29 5406 NK Uden Telefoon: 0413-244138 Fax:0413-244131

Nadere informatie

Aanvulling EHBO en verpleegtechnische vaardigheden

Aanvulling EHBO en verpleegtechnische vaardigheden DC 50 Aanvulling EHBO en verpleegtechnische vaardigheden 1.1 Inleiding Deze tekst is een aanvulling op het boek Maatschappelijke zorg; saw 3. De aanvulling gaat over EHBO en verpleegtechnische vaardigheden.

Nadere informatie

Vijf belangrijke punten van EHBO voor kinderen zijn:

Vijf belangrijke punten van EHBO voor kinderen zijn: Vijf belangrijke punten van EHBO voor kinderen zijn: 1. Denk eerst aan je eigen veiligheid en de veiligheid voor het kind 2. Ga na wat er gebeurd is en wat het kind mankeert 3. Probeer het kind gerust

Nadere informatie

HULPVERLENING DUIKEN EHBO

HULPVERLENING DUIKEN EHBO HULPVERLENING DUIKEN EHBO CURSUS EERSTE HULP BIJ ONGEVALLEN VVW - DUIKEN VVW DUIKEN VZW CURSUS EHBO V1.2008 INLEIDING CURSUS EHBO Tijdens een duikevenement kunnen tal van kleine en grotere ongevallen gebeuren.

Nadere informatie

Na een beroerte... Zichtbare en onzichtbare gevolgen 1

Na een beroerte... Zichtbare en onzichtbare gevolgen 1 Na een beroerte... Zichtbare en onzichtbare gevolgen 1 De Hartstichting strijdt al 50 jaar succesvol tegen hart- en vaatziekten. Maar het aantal sterfgevallen en patiënten moet nóg verder omlaag, want

Nadere informatie

-------- vzw CATO ----- Vriendenkring Hart- en vaatpatiënten ----- Regio Dender, Schelde, DURME ----------

-------- vzw CATO ----- Vriendenkring Hart- en vaatpatiënten ----- Regio Dender, Schelde, DURME ---------- Brochure: Hart- en Vaatziekten is een uitgave van de vzw Cato, vriendenkring van hart- en vaatpatiënten uit de regio Dender, Schelde, Durme Uitgave: september 2010 Verantwoordelijke uitgever: vzw Cato,

Nadere informatie

Voorlichtingsbrochure Niet-aangeboren hersenletsel

Voorlichtingsbrochure Niet-aangeboren hersenletsel Voorlichtingsbrochure Niet-aangeboren hersenletsel Heliomare Wijk aan Zee 1 VOORLICHTINGSBROCHURE NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 4 1.1. Het doel van deze informatiefolder...

Nadere informatie

Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator

Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator Gebruikershandleiding AHA /ERC 2010 ELECTRONIC DISTRIBUTION Belangrijk! Defibtech is niet aansprakelijk voor fouten in de inhoud van dit materiaal,

Nadere informatie

Inleiding. 3 Beroerte, en dan?

Inleiding. 3 Beroerte, en dan? Beroerte, en dan? Inhoud Pagina Inleiding 3 De hersenen en hun functie 5 Wat is een beroerte? 7 Oorzaken en risicofactoren 8 - De kans op een (tweede) beroerte verkleinen 10 Herken de signalen van een

Nadere informatie

Specialistische reanimatie van kinderen - met de basale reanimatie van kinderen door medische professionals

Specialistische reanimatie van kinderen - met de basale reanimatie van kinderen door medische professionals Specialistische reanimatie van kinderen - met de basale reanimatie van kinderen door medische professionals 68 Nederlandse Reanimatie Raad / Belgische Reanimatieraad Introductie Dit hoofdstuk bevat de

Nadere informatie

Module 2: Stoornissen in de vitale functies (vervolg) Het zieke slachtoffer. Bewustzijnsstoornissen. Inleiding

Module 2: Stoornissen in de vitale functies (vervolg) Het zieke slachtoffer. Bewustzijnsstoornissen. Inleiding OPLEIDING HULPVERLENING VOOR REISLEIDERS OPLEIDING HULPVERLENING VOOR REISLEIDERS Module 2: Stoornissen in de vitale functies (vervolg) Het zieke slachtoffer Toerisme Vlaanderen, i.s.m. AVICENNA, medische

Nadere informatie

Behandeling of onderzoek onder anesthesie

Behandeling of onderzoek onder anesthesie Behandeling of onderzoek onder anesthesie Inhoud Polikliniek Anesthesiologie 1 Soorten anesthesie 1 Algehele anesthesie 1 Lokale anesthesie 1 Regionale anesthesie 1 Voorbereiding 2 Operatie 3 Algehele

Nadere informatie

De schaduwzijde van de berg

De schaduwzijde van de berg Oktober 2006 1 Half augustus wilden drie inwoners van Berlijn, twee mannen en een vrouw over een graat klimmen naar de top van de berg. Het weer zag er eigenlijk bij het begin van de tocht al slecht uit,

Nadere informatie

Als je kind epilepsie heeft. en nu?

Als je kind epilepsie heeft. en nu? Als je kind epilepsie heeft en nu? inhoud Sinds mijn dochter epilepsie heeft, heb ik maar één wens: dat haar aanvallen snel onder controle komen. Gelukkig is de kinderarts daar optimistisch over. En inmiddels

Nadere informatie

6 Kinderziekten. 1 Inleiding

6 Kinderziekten. 1 Inleiding DC 6 Kinderziekten 1 Inleiding Kinderen zijn vatbaar voor allerlei ziekten. Een kind heeft nog niet veel weerstand opgebouwd en wordt daardoor eerder ziek dan een volwassene. Van veel kinderziekten kunnen

Nadere informatie

7Specifieke doelgroepen

7Specifieke doelgroepen DC 7Specifieke doelgroepen helpende zorg en welzijn 1 Inleiding Je werkt als helpende zorg en welzijn met veel verschillende soorten mensen. Je kunt de mensen waar je mee werkt indelen naar: hun ontwikkelingsfase;

Nadere informatie

Neurologie. Na een beroerte. Informatie voor patiënten en hun naasten 1/24

Neurologie. Na een beroerte. Informatie voor patiënten en hun naasten 1/24 1/24 Neurologie Na een beroerte Informatie voor patiënten en hun naasten 2/24 Eigendom van: Notities 3/24 Inhoudsopgave Inleiding 5 Deel 1 Informatie over een beroerte Wat is een beroerte 6 Anatomie van

Nadere informatie

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau b3. Anatomie en ziekteleer Antwoordmodellen

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau b3. Anatomie en ziekteleer Antwoordmodellen ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau b3 Anatomie en ziekteleer Antwoordmodellen Inhoudsopgave 1 Algemene inleiding 7 1.1 Ziekteleer, anatomie en fysiologie 7 2 Hulp bij de persoonlijke verzorging 9 2.1 Ik heb

Nadere informatie

Handleiding voor de borstvoeding

Handleiding voor de borstvoeding Handleiding voor de borstvoeding 1 Inhoudsopgave Borstvoeding, een bewuste keuze 5 Borstvoeding, een goed begin 6 Tips voor de partner 6 Oefening baart kunst 7 Wat gebeurt er met je lichaam 7 Hoe wordt

Nadere informatie

Een hartinfarct. En dan?

Een hartinfarct. En dan? Een hartinfarct. En dan? Onderzoek en behandeling 1 De Hartstichting De Hartstichting wil dat minder mensen vroegtijdig hart- en vaatziekten krijgen of eraan overlijden. Ook het ongemak en leed dat patiënten

Nadere informatie

Defibtech DDU-120 Volautomatische externe defibrillator

Defibtech DDU-120 Volautomatische externe defibrillator Defibtech DDU-120 Volautomatische externe defibrillator Gebruikershandleiding Software V2.0 Belangrijk! Defibtech is niet aansprakelijk voor fouten in de inhoud van dit materiaal, voor bijkomstige of

Nadere informatie

Traumatisch hersenletsel. Wat kunt u zelf doen?

Traumatisch hersenletsel. Wat kunt u zelf doen? Traumatisch hersenletsel Wat kunt u zelf doen? 2 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Het doel van deze brochure 4 1.2 Wat u vooraf moet weten 4 1.3 Tien tips bij het lezen van deze brochure 4 1.4 Tenslotte 5 2.

Nadere informatie