Bij het uitvoeren van werken op grote hoogte moet men steeds rekening houden met het valgevaar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bij het uitvoeren van werken op grote hoogte moet men steeds rekening houden met het valgevaar."

Transcriptie

1 Wetgeving anti-val INLEIDING Bij het uitvoeren van werken op grote hoogte moet men steeds rekening houden met het valgevaar. Geïntegreerde veiligheid, een degelijke arbeidsorganisatie en een aangepast arbeidsprocédé moeten aan de basis liggen van het treffen van de nodige preventieve maatregelen om het risico op een val weg te nemen of alleszins dit risico zoveel als mogelijk te beperken. Indien deze organisatorische maatregelen geen volledige voldoening schenken, dan moeten uiteindelijk om het gewenste resultaat te bereiken de werkvloeren uitgerust worden met collectieve beschermingsmiddelen, moeten veiligheidsnetten of moeten aangepaste arbeidsmiddelen gebruikt worden voorzien van geïntegreerde collectieve beschermingsmiddelen, zoals stellingen, beweegbare stellingen opgehangen aan twee ophangpunten, enz. Zo ook deze middelen ontoereikend zijn, dan moet er verplicht overgegaan worden tot het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (P.B.M.'s) tegen het vallen. Deze filosofie vinden we ook terug in de voorschriften van artikel 3 van het koninklijk besluit van 7 augustus 1995 betreffende het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op het werk door de werknemers. Naar onze mening dienen de te treffen veiligheidsmaatregelen ondermeer terug te vinden zijn in het veiligheids- en gezondheidsplan dat in toepassing van de voorschriften voor de tijdelijke en mobiele bouwplaatsen dient opgesteld te worden. WELZIJNSWET 4/08/96 Toepassingsgebied (Art. 2) Werkgevers, werknemers en gelijkgestelden: personen die arbeid verrichten onder het gezag van een ander persoon personen die een beroepsopleiding volgen personen verbonden door een leerovereenkomst stagiairs leerlingen en studenten Algemene Preventiebeginselen (Art. 5) 1. risico s voorkomen 2. de evaluatie van risico s die niet kunnen worden voorkomen 3. de bestrijding van de risico s bij de bron 4. vervanging van wat gevaarlijk is door wat niet of minder gevaarlijk is 5. voorrang aan collectieve bescherming boven individuele bescherming 6. de aanpassing van het werk aan de mens 7. zoveel mogelijk de risico s inperken 8. de risico s op een ernstig letsel inperken 9. planning van de preventie 10. de werknemer voorlichten

2 A.R.A.B. Preventie vallen van werknemers en bescherming tegen vallende voorwerpen Art. 41ter. Arbeidsplaatsen met valgevaar: gevarenzones duidelijk markeren. Art. 41quinquies. Ramen: > 31/12/92 voorzieningen voor schoonmaken zonder risico. Art. 42. Openingen, putten, vaten: Bedekt en met leuningen van 1 m omschut worden. Art. 43. De trappen: leuningen 0,75 m. Art. 43bis. Ladders: Meer dan 25 sporten worden bovenaan vastgemaakt. Art. 44sexies. Laadplatforms: veiligheid antival. Arbeidsplaatsen in openlucht Art. 51ter4. Zodanig ingericht om uitglijden of vallen te voorkomen Afgezonderde tewerkgestelde werknemers Art. 54ter. Geen enkel werk dat in gevaarlijke omstandigheden moet worden uitgevoerd mag worden toevertrouwd aan een afgezonderde werknemer. De aanwezigheid van een ander persoon die in staat is snel alarm te geven, is noodzakelijk. Deze wetgeving is van toepassing voor alle werken waarvoor het gebruik van persoonlijke antival beschermingsmiddelen noodzakelijk zijn. Hijswerktuigen Art Openingen voor de doorgang en de behandeling van de lasten moeten voorzien: leuningen (1 m - 1,20 m); of gelijkwaardige inrichtingen. Bouw en onderhoudswerken Art Aangepaste stellingen, loopbruggen, of trappen gebruiken Art Gemakkelijke toegangs- en evacuatiemiddelen van stellingen, loopbruggen, trappen Art Indien val van > dan 2 m, dan zijn de werk- en loopvlakken met volgende collectieve beveiligingselementen uitgerust: hetzij leuningen met tussenleuningen en kantlijst die aan de vloer aansluit; hetzij volle of uit traliewerk bestaande panelen; hetzij elke andere inrichting die een gelijkwaardige veiligheid biedt. Deze collectieve beveiligingselementen mogen enkel worden onderbroken op de toegangsplaats tot een ladder. Art Leuningen: bovenlat (1 m tot 1 m20); tussenleuning (40 cm tot 50 cm); kantlijsten (stootplinten) 15 cm. Art Panelen (volle, tralie) 1 m. Art /2/3. Vangelementen (beveiligingselementen niet mogelijk) Art Indien tijdelijk wegnemen: automatische leuningen enz.; harnas. Art beweegbare hangstellingen, harnas aan een voldoende stevig element van de hangstelling of van de ophanging vastgehecht. Art. 453 en De bakken, manden, draagstoelen enz. (een ophanging aan een hijskraan) werken van korte duur; het gebruik van stellingen uitsluit; putten en plaatsen waarvan de toegang moeilijk of gevaarlijk is. Harnas vastgemaakt aan een bevestigingspunt verschillend van de hefhaak van het heftoestel, door middel van een systeem dat elk onverwacht loshaken uitsluit.

3 Art. 454, 454bis, 455, 456 en 457. Art Art. 462bis. Art Art Toestellen voor verticale verplaatsingen (zitstoelenkabel en lier enz.) K.B. 5/5/95 machines Geen begrenzingen en beperkingen inzake gebruik en eisen betreffende de bouw. De toestellen moeten vervolledigd worden met een veiligheidsvoorziening tegen het vallen verbonden aan een tweede bevestingspunt. Stellingen en platforms Werken op daken; collectieve maatregelen; Antival P.B.M.: indien collectieve maatregelen of vangelementen onmogelijk; Doeltreffende maatregelen om het glijden te voorkomen; Ervaring: helling > 34. Werken op fabrieksschoorstenen: Harnas vastgehecht aan een veiligheidskabel, een klimijzer of een band in goede staat Openingen in de vloer : bedekt of leuningen (> 1 m.) en plinten Harnas verbonden met een veiligheidskoord vastgebonden door een persoon. Van toepassing op de vervoersnijverheid: Harnas bij werkzaamheden nabij gevaarlijke openingen.

4 Wetgeving P.B.M. Verankeringspunten (verplaatsbare = P.B.M.) Verbindingselementen: veiligheidslijn, schokdemper, valbeveiliging, koppelingen. Lichaam bevestiging: harnas. Europese richtlijnen omgezet in de nationale wetgeving Richtlijn Benaming Omzetting 89/686/EEG gewijzigd: 93/68/EEG 93/95/EEG 96/58/EEG Betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen. Voorwerp : Bepaalt de fundamentele voorschriften betreffende de gezondheid en de veiligheid waaraan de P.B.M. moeten voldoen en de voorwaarden voor het in handel brengen van de beschermingsmiddelen. 89/656/EEG Betreffende de minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid voor het gebruik op het werk van persoonlijke beschermingsmiddelen door de werknemers. Europese richtlijn 89/686/EEG - K.B. 31/12/1992 K.B. van 31/12/1992 K.B. 5/05/1995 K.B. 8/08/1997 K.B. 7/08/1995 gewijzigd K.B. 11/01/1999 Toepassingsgebied: Een P.B.M. of Persoonlijk Bescherming Middel is een uitrustingsstuk of -middel dat bestemd is om door een persoon te worden gedragen of vastgehouden als bescherming tegen één of meer gevaren die een bedreiging voor zijn gezondheid en zijn veiligheid kunnen vormen. Als beschermingsmiddel worden ook beschouwd: een geheel dat is samengesteld uit verscheidene uitrustingsstukken of -middelen die door de fabrikant onderling zijn verbonden om een persoon te beschermen tegen één of meer, mogelijk gelijktijdig optredende gevaren; een uitrustingsstuk of beschermingsmiddel dat al of niet onlosmakelijk verbonden is met een nietbeschermende persoonlijke uitrusting die door een persoon wordt gedragen of vastgehouden voor het uitvoeren van een bepaalde activiteit; verwisselbare onderdelen van een beschermingsmiddel die voor de goede werking ervan onontbeerlijk zijn, en die uitsluitend voor dat beschermingsmiddel worden gebruikt. Als integrerend bestanddeel van een beschermingsmiddel wordt beschouwd ieder samen met het beschermingsmiddel in de handel gebracht verbindingssysteem dat het beschermingsmiddel aan een andere, bijkomstige, externe voorziening verbindt, zelfs wanneer dat verbindingssysteem niet bestemd is om bestendig te worden gedragen of vastgehouden door de gebruiker tijdens de duur van blootstelling aan het (de) risico('s). De P.B.M. zijn ingedeeld in drie categorieën P.B.M. voorzien voor bescherming tegen vallen van hoogten = categorie III: P.B.M. van complex ontwerp die de gebruikers beschermen tegen gevaren die dodelijk zijn of de gezondheid ernstig en onherstelbaar kunnen schaden.

5 Voorwaarden om het in handel brengen van P.B.M. (categorie III): Opstellen van technische documentatie van de fabrikant. Voldoen aan de fundamentele voorschriften. Mag op basis van de EN normen of eigen technologie. Voldoet aan EN norm = voldoet aan fundamentele voorschriften. EG type onderzoek door een aangemelde instantie: stelt vast en verklaart dat het model voldoet aan de desbetreffende bepalingen van het K.B. Onderworpen aan een controle van de kwaliteit van de fabricage (Aangemelde instantie) CE markering: CE xxx, x = identificatie nummer van de aangemelde instantie betrokken bij de productie procedure. Verklaring van overeenstemming Gebruiksaanwijzing opstellen: alle nuttige gegevens voor het veilig gebruik, onderhoud en regelmatige controle. Nodige kenmerken van het veilige verankeringspunt en de minimale spelling onder de gebruiker. De wijze van aantrekken van de lichaambevestiging - koppeling van verbindingssysteem aan verankeringspunt. Europese richtlijn 89/656/EEG - K.B. 7/08/1995 Toepassingsgebied Artikel 2 van de Wet betreffende het welzijn van 4/08/1196. Wanneer een P.B.M. antival gebruiken? Blijvende valrisico s; Bijlage II van het K.B. van 7/08/95 gewijzigd door het K.B. van 11/01/99 (punt 11). Bescherming tegen het vallen a)werknemers die blootgesteld zijn aan een val van een hoogte van meer dan 2 meter moeten veiligheidsgordels of harnassen gebruiken wanneer de omstandigheden vermeld in artikel 3 van dit besluit het gebruik ervan verplichten; b) Deze P.B.M. moeten aan de volgende voorwaarden voldoen: 1) deze gordels of harnassen moeten, gewoonlijk via een buigzame vanglijn met beperkte lengte, verbonden vastgehecht is aan één of meerdere verankeringspunten; 2) de verbinding tussen het bevestigingselement van de gordel of het harnas en het verankeringspunt of het bevestigingssysteem moet zodanig zijn dat de valhoogte van de werknemer zo klein mogelijk is; 3) indien de valhoogte niet tot minder dan 1 m beperkt kan worden moet de werknemer een harnas dragen; 4) de val moet in elk geval gestopt worden op ten minste 1 m boven het opvangvlak of eender welke hindernis welke van aard is een vallende persoon te verwonden. Men houdt hier rekening met het eventueel gebruik van een valvertrager worden met hetzij een verankeringspunt, hetzij een bevestigingssysteem dat 5) het verankeringspunt of het bevestigingssysteem dat vastgehecht is aan één of meerdere verankeringspunten, moet voldoende stevig en stabiel zijn ; 6) de veiligheidsgordels of harnassen, de vanglijnen en de touwen, met uitzondering van de verbindingshulpstukken, zijn vervaardigd uit synthetische vezels. Het gebruik van dergelijke uitrusting is verboden in atmosferen waarvan de temperatuur 70 C overschrijdt. De bepalingen van deze alinea zijn niet van toepassing op de P.B.M. welke specifiek bestemd zijn om gebruikt te worden bij hogere temperaturen." Eisen van P.B.M.: CE markering; Geschikt zijn voor de te vermijden risico s; Beantwoorden aan de beheersende omstandigheden op de arbeidsplaats;

6 Afgestemd zijn op de vereisten met betrekking tot de: ergonomie het comfort de gezondheid van de werknemer Na de nodige afregeling geschikt zijn voor de drager; Worden gebruikt overeenkomstig de gebruiksaanwijzigingen; Enkel voor de beoogde doeleinden worden gebruikt. Gebruiksaanwijzing Werknemer moet over voldoende informatie en de gebruiksaanwijzing beschikken i.v.m. het betreffende P.B.M. Nuttige informatie betreffende de diverse P.B.M. die gebruikt worden in de onderneming; Omstandigheden waaronder ze gebruikt dienen worden; Voorzienbare abnormale situaties; Risico's dewelke de P.B.M. de werknemer beschermen. Instructies voor elk gebruikt P.B.M. betreffende: - hun werking; - hun gebruikswijze; - hun inspectie; - hun onderhoud. Aangepaste training. Periodieke controle van antival P.B.M. Art De veiligheidsgordels en harnassen, de vanglijnen, de touwen en andere hulpstukken van een bevestigingssysteem die niet blijvend bevestigd zijn, zoals kabels, kettingen, haken, zelfblokkerende of energieabsorberende anti-valapparaten, enz., worden onderworpen aan een onderzoek door een organisme erkend door de Minister van Tewerkstelling en Arbeid voor de controle van de hefwerktuigen: vóór het indienststellen; dit is evenwel niet van toepassing op de P.B.M. voorzien van de CEmarkering op de markt gebracht na 1 juli 1992; tenminste om de twaalf maand; telkens de gordel of het harnas een val van een persoon gestuit heeft. 2. Het erkend organisme stelt een verslag op van zijn vaststellingen. Dit verslag vermeldt inzonderheid dat buiten dienst moet gesteld worden: elke gordel of harnas die geen voldoende veiligheidswaarborgen meer biedt; elke vanglijn uit synthetische vezels welke een permanente verlenging van meer dan 30 % vertoont. 3. De werkgever houdt het onder 2 bedoelde verslag ter beschikking van de met het toezicht belaste ambtenaar."

7 Touwtechnieken Wanneer? Werkplaatsinrichtingen of aard van werk die het gebruik van ladders, stellingen, hoogtewerkers enz. uitsluiten; Kosten en risico bij het aanbrengen van hangstellingen, werkvloeren enz. liggen te hoog. Veiligheidsmaatregelen Gebruik van een harnas; Veiligheidsvoorziening tegen het vallen verbonden aan een tweede bevestigingspunt; Alleen maar vrijwillige werknemers; Aan gepaste training van werknemers; Nooit een afgezonderde werknemer. Werkplekpositionering Heup- of zitgordel, of buikgedeelte van een harnas. Toegelaten verplaatsingsmogelijkheid maximum 0,6 m (Norm EN 358). Mag niet als antival systeem gebruikt worden, indien nodig moet men een bijkomend antival systeem voorzien. Verankeringpunten Norm EN 795 is gepubliceerd in Publicatieblad van E.G. van 12/2/2000. Verankeringen type A, C, en D (vaste verankeringpunten) zijn geen P.B.M. Verankeringen type B en E (verplaatsbare verankeringpunten) zijn P.B.M.

VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL. Jan Goos

VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL. Jan Goos VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL Jan Goos VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL Bij het uitvoeren van werken op hoogte moet men steeds rekening houden met het valgevaar. Geïntegreerde veiligheid,

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

PBM s voor de bescherming tegen vallen

PBM s voor de bescherming tegen vallen PBM s voor de bescherming tegen vallen Wanneer werknemers werken op een hoogte van meer dan 2 meter en ze het risico lopen om te vallen, moeten ze persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) dragen. Die

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Codex over het welzijn op het werk Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Hoofdstuk I.- Algemene bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Hoofdstuk I. - Bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen. Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities

Hoofdstuk I. - Bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen. Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot vaststelling van algemene bepalingen betreffende de keuze, de aankoop en het gebruik van collectieve beschermingsmiddelen (B.S. 7.10.2013) Hoofdstuk I. - Bepalingen

Nadere informatie

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Persoonlijke Beschermingsmiddelen Persoonlijke Beschermingsmiddelen Wettelijk kader België: ARAB: bundeling Uitv. Besluiten 1947 1993 Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming Europese kaderrichtlijn 89/391/EEG 12 juni 1989 Welzijnswet

Nadere informatie

Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken

Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken Risico s bij bekistingswerken Vallen van hoogte; Val van voorwerpen; Gebruik van hijswerktuigen Rugbelasting (moeilijke werkhouding); Gebruik van draagbare machines;

Nadere informatie

Toolboxfiche U014-14/2015

Toolboxfiche U014-14/2015 Toolboxfiche U014-14/2015 Persoonlijke valbeveiliging In sommige gevallen kan het valrisico niet uitgeschakeld worden met collectieve beschermingsmiddelen en moet gekozen worden voor een systeem dat het

Nadere informatie

Onderafdeling I. Toepassingsgebied en algemene beginselen

Onderafdeling I. Toepassingsgebied en algemene beginselen Koninklijk besluit van 31 augustus 2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte (B.S. 15.9.2005; errata: B.S. 22.8.2006) Onderafdeling I. Toepassingsgebied en

Nadere informatie

FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Afdeling Normen over het welzijn op het werk

FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Afdeling Normen over het welzijn op het werk FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Afdeling Normen over het welzijn op het werk Thematische toelichting over het koninklijk besluit van 13 juni

Nadere informatie

Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties. Luc Vandereyt. Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector

Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties. Luc Vandereyt. Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector 28/02/2019 Luc Vandereyt Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties Luc Vandereyt 28/02/2019 1 Agenda: - Sociale wetgeving ARAB art. 267-280 -

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG KONINKLIJK BESLUIT VAN 31 AUGUSTUS 2005 BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN ARBEIDSMIDDELEN VOOR TIJDELIJKE WERKZAAMHEDEN OP HOOGTE. (B.S. 15.09.2005

Nadere informatie

Ilonka Sommen Groep IDEWE

Ilonka Sommen Groep IDEWE Het KB COLLECTIEVE BESCHERMINGSMIDDELEN Ilonka Sommen Groep IDEWE Informatie? Mevr. Sommen Ilonka Disciplineverantwoordelijke Arbeidsveiligheid www.idewe.be Tel: +32 (0)14 400 220 Ilonka.sommen@idewe.be

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek IV.- Arbeidsmiddelen. Titel 5. Arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte

Codex over het welzijn op het werk. Boek IV.- Arbeidsmiddelen. Titel 5. Arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte Codex over het welzijn op het werk Boek IV.- Arbeidsmiddelen Titel 5. Arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte Omzetting in Belgisch recht van de Richtlijn 2009/104/EG van het Europees Parlement

Nadere informatie

Collectieve valbeschermingsmiddelen

Collectieve valbeschermingsmiddelen Collectieve valbeschermingsmiddelen Regelgeving m.b.t. valbescherming - Vanaf welke hoogte? - Hiërarchie - Collectieve beschermingsmiddelen - Persoonlijke beschermingsmiddelen 2 Regelgeving CBM Toepassingsgebied

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999)

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999) Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 28 augustus 2002 tot aanwijzing

Nadere informatie

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Werken op hoogte arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Drs. C.A.A.E. (Carin)Benders, Landelijk projectleider R.T. (Ron)Maters RVK, veiligheidskundig specialist 1 Man zakt door dak tijdens asbestwerkzaamheden

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

INLEIDING. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Valbeschermingsmethodes. Assortiment mobiele valbeveiliging VALBEVEILIGING

INLEIDING. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Valbeschermingsmethodes. Assortiment mobiele valbeveiliging VALBEVEILIGING 8 Persoonlijke beschermingsmiddelen voor valbescherming worden veel gebruikt in allerlei sectoren. Zij zijn ontworpen om ongelukken te voorkomen of om gevolgen van ongelukken op het werk zoveel mogelijk

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte Inleiding Het werken op hoogte wordt als normaal beschouwd binnen de bouwnijverheid, echter vallende voorwerpen of werknemers die van grote hoogte naar beneden

Nadere informatie

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM. Bij het plaatsen van zonnepanelen

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM. Bij het plaatsen van zonnepanelen Werken op hoogte arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Bij het plaatsen van zonnepanelen Drs. C.A.A.E. (Carin)Benders, Landelijk projectleider R.T. (Ron)Maters RVK, veiligheidskundig specialist 1

Nadere informatie

4 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten. Belgisch Staatsblad 04 juni 1999

4 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten. Belgisch Staatsblad 04 juni 1999 4 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten. Belgisch Staatsblad 04 juni 1999 Gewijzigd door : KB van 28/08/02 - BS van 18/09/02 ALBERT

Nadere informatie

VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN

VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN WAAROM? Risico s vermijden Ongevallen verminderen. Verhogen van veiligheidsbewustzijn. Beter inschatten van risico s, Specifiek: de valrisico s vermijden en in

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche /2016. Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas 1/6

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche /2016. Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas 1/6 Preventiefiche 1041 01/2016 Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas Referentienormen: Het harnas moet volledig zijn, met ten minste één vasthechtingspunt op de rug (aangeduid

Nadere informatie

Wetgeving Veilig Werken op Hoogte. Verplichtingen en oplossingen voor werkgever & werknemer

Wetgeving Veilig Werken op Hoogte. Verplichtingen en oplossingen voor werkgever & werknemer Wetgeving Veilig Werken op Hoogte Verplichtingen en oplossingen voor werkgever & werknemer Wetgeving veilig werken op hoogte Verplichtingen en oplossingen voor werkgever & werknemer Arbeidsongevallenoorzaak

Nadere informatie

Volledig volgens het KB 31-08-2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte.

Volledig volgens het KB 31-08-2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte. Werken op hoogte Volledig volgens het KB 31-08-2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte. Risicionalyse uit te voeren Ladders: nieuwe ladders volgens NBN

Nadere informatie

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing.

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing. Toolbox: Veilig werken met persoonlijke valbeveiliging Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is persoonlijke

Nadere informatie

PREVENTIEMAATREGELEN ACTIVITEIT ARBEIDSMIDDELEN RISICO S AR RR NVT. Risicoanalyse : WERKEN OP HELLENDE DAKEN

PREVENTIEMAATREGELEN ACTIVITEIT ARBEIDSMIDDELEN RISICO S AR RR NVT. Risicoanalyse : WERKEN OP HELLENDE DAKEN ACTIVITEIT Dakstructuur Gebinte Prefabspanten ARBEIDSMIDDELEN RISICO S Val van een persoon van hoogte Niet werken bij sterke wind. Toegangsmiddelen binnen voorzien ; de spanten niet beklimmen. DAKWERKEN

Nadere informatie

Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming

Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming Titel III - Bijzondere bepalingen toepasselijk in zekere nijverheidstakken HOOFDSTUK II - Speciale maatregelen op sommige bedrijven toepasselijk Titel III,

Nadere informatie

4 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende het gebruik van mobiele arbeidsmiddelen.

4 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende het gebruik van mobiele arbeidsmiddelen. 4 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende het gebruik van mobiele arbeidsmiddelen. Belgisch Staatsblad 04 juni 1999 Gewijzigd door : KB van 28/08/02 BS van 18/09/02 4 MEI 1999. - Koninklijk besluit

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Luxemburg, 27 juni 2001 (OR. en) 1998/0327 (COD) LEX 286 PE-CONS 3634/01 SOC 247 CODEC 615 RICHTLIJN 2001/45/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD TOT WIJZIGING

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP HOOGTE

VEILIG WERKEN OP HOOGTE VEILIG WERKEN OP HOOGTE RICHTLIJN VAN DE ALGEMENE SCHOORSTEENVEGERS PATROONS BOND Voor wie is de richtlijn bedoeld? Deze richtlijn geldt voor alle werkenden (werkgevers, medewerkers, zelfstandig werkenden)

Nadere informatie

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN Afmetingen van lokalen en werkruimten : de lokalen zijn tenminste 2,5 m hoog (de delen die geen 2,5 m hoogte bereiken worden niet meegeteld voor de bepaling van

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 20 van 28 januari 1999 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging

Nadere informatie

KB Arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte.

KB Arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte. 31 AUGUSTUS 2005. - Koninklijk besluit betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte (1) Belgisch Staatsblad van 15 september 2005 31 AUGUSTUS 2005. - Koninklijk besluit

Nadere informatie

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota VL/NB Brussel, 10 oktober 2013 Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota Er is een nieuwe wettekst verschenen. Het gaat over: Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot vaststelling van algemene

Nadere informatie

Mythes over werken op hoogte opgehelderd. Test je kennis en word je bewust van de echte risico s

Mythes over werken op hoogte opgehelderd. Test je kennis en word je bewust van de echte risico s Mythes over werken op hoogte opgehelderd Test je kennis en word je bewust van de echte risico s Mythes over werken op hoogte opgehelderd Test je kennis en word je bewust van de echte risico s Stuart Linnitt,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 58 van 25 oktober 2002 over een ontwerp van koninklijk besluit betreffende het gebruik

Nadere informatie

Fiche 8 (Analyse): Reglementering over het werken op hoogte

Fiche 8 (Analyse): Reglementering over het werken op hoogte Fiche 8 (Analyse): Reglementering over het werken op hoogte 1. Voorwoord Deze fiche is een verzameling en een beknopte voorstelling van de wettelijke voorschriften. Deze worden weergegeven in tabelvorm.

Nadere informatie

Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming

Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming Titel III - Bijzondere bepalingen toepasselijk in zekere nijverheidstakken HOOFDSTUK II - Speciale maatregelen op sommige bedrijven toepasselijk Titel III,

Nadere informatie

1. ORGANISATIE VAN DE PREVENTIE EN BESCHERMING

1. ORGANISATIE VAN DE PREVENTIE EN BESCHERMING Bijlage IV : Bouwplaatsreglement 1. ORGANISATIE VAN DE PREVENTIE EN BESCHERMING 1.1. De veiligheidscoördinator (VC) heeft de leiding over de coördinatie van de veiligheid en gezondheid voor het geheel

Nadere informatie

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging INLEIDING Volgens de Arbo-wet is 2,5 meter de kritische hoogte. Zodra er boven deze hoogte gewerkt moet worden, zijn maatregelen vereist en een ieder dient

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 16 van 16 oktober 1998 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken op hoogte

Toolbox-meeting Werken op hoogte Toolbox-meeting Werken op hoogte Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Volgens de Arbowet is werken op hoogte: al het werk dat op hoogte

Nadere informatie

Afbraakwerken Wettelijk kader. 17 maart 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO

Afbraakwerken Wettelijk kader. 17 maart 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO Wettelijk kader 17 maart 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO Fg 60 50 40 30 20 bouw slopen 10 0 2010 2011 2012 2013 2014 Bron: Fonds voor Arbeidsongevallen Bouw: nace-codes 41,42,&

Nadere informatie

Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger

Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger niveau. De gevolgen hiervan zijn bijna altijd ernstig

Nadere informatie

Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond

Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond Voor wie is de richtlijn bedoeld? De richtlijn veilig werken op hoogte geldt voor alle leden binnen

Nadere informatie

Controle van hefwerktuigen. Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk

Controle van hefwerktuigen. Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk Controle van hefwerktuigen Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk Nathalie Nouvelle, Ir Attaché bij Toezicht Welzijn op het Werk Directie Bergen 6 september 2013 1 Controle van hefwerktuigen Definities

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

Werken op hoogte Wettelijk kader. 29 april 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO

Werken op hoogte Wettelijk kader. 29 april 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO Werken op hoogte Wettelijk kader 29 april 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO Werken op hoogte Vallen van hoogte 29 april 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO Enkele

Nadere informatie

Arbeidsomstandighedenbesluit Relevante artikelen

Arbeidsomstandighedenbesluit Relevante artikelen Arbeidsomstandighedenbesluit Relevante artikelen Artikel 3.16. Voorkomen valgevaar 1. Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr invullen]],);

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr invullen]],); Ontwerpbesluit van, houdende redactionele en beperkte beleidswijzigingen van het Arbeidsomstandighedenbesluit en enkele Warenwetbesluiten Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Rapport. Risico-inventarisatie & -evaluatie daken. Gymzaal

Rapport. Risico-inventarisatie & -evaluatie daken. Gymzaal Rapport Risico-inventarisatie & -evaluatie daken Gymzaal Rapport Risico-inventarisatie & -evaluatie daken Opdrachtgever : Gemeente Veiligheid Valgevaar 23 6583 QQ Veiligstad Tel. 009-555 777 E-mail info@gemeenteveiligheid.nl

Nadere informatie

Vinçotte. www.vincotte.be. Uw globale partner voor kwaliteit, veiligheid en leefmilieu. 8-02-2012 Arbeidsmiddelen hijsen en heffen 1

Vinçotte. www.vincotte.be. Uw globale partner voor kwaliteit, veiligheid en leefmilieu. 8-02-2012 Arbeidsmiddelen hijsen en heffen 1 Vinçotte Uw globale partner voor kwaliteit, veiligheid en leefmilieu www.vincotte.be 8-02-2012 Arbeidsmiddelen hijsen en heffen 1 Werken met arbeidsmiddelen voor hijsen en heffen 8 februari 2012 Van de

Nadere informatie

Minimum voorschriften arbeidsplaatsen

Minimum voorschriften arbeidsplaatsen 9 december 2012 Minimum voorschriften arbeidsplaatsen In onze vorige nieuwsbrief Defensie heeft nood aan zuurstof betreurden we dat de militaire overheid welzijn beschouwd als een meerkost. Voor ACV Openbare

Nadere informatie

Werken op hoogte Oorzaken van vallen Veiligheidsgrens: 2,50 meter

Werken op hoogte Oorzaken van vallen Veiligheidsgrens: 2,50 meter Toolboxmeeting Onderwerp: Valbeveiliging Werken op hoogte Vallen is extra riskant bij werkzaamheden op 2,50 meter of hoger. Dat is dan ook de grens voor het verplicht gebruik van valbeveiligingsmiddelen.

Nadere informatie

Werken op hoogte vanuit een werkbak

Werken op hoogte vanuit een werkbak Werken op hoogte vanuit een werkbak Bij het werken op hoogte kan gebruik worden gemaakt van een hijs- of hefmachine met een al dan niet geïntegreerde werkbak. Een dergelijke machine moet voor personenvervoer

Nadere informatie

!"# $% % & $ $&& $ + ( & 7( 78 (9 : $ $'*( % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 % $$ $ $& $&& $ && ( &$ & $ =

!# $% % & $ $&& $ + ( & 7( 78 (9 : $ $'*( % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 % $$ $ $& $&& $ && ( &$ & $ = !"# $% % & $ $&& $ $'$ &#((!")"* '+ &*,-./01234-45115+145./0.46( + ( & )(( 7( 78 (9 : $ $'*( 078'*( 4 78 ;( + & + ')*( / < '*1&)(( + $ % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 %

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 133 van 3 maart 2009 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

1. Beschrijving. 1.1 Algemeen. 1.2 De verschillende soorten leuningen

1. Beschrijving. 1.1 Algemeen. 1.2 De verschillende soorten leuningen Preventiefiche Gebruik van een systeem van tijdelijke randbeveiligingen 1. Beschrijving Een systeem van tijdelijke randbeveiliging is een tijdelijk collectief beschermingsmiddel dat als belangrijkste functie

Nadere informatie

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Onderwerp Algemene veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van de rolsteiger

Nadere informatie

Werken op hoogte. Ladders en steigers

Werken op hoogte. Ladders en steigers Werken op hoogte Ladders en steigers 1 Wetgeving Wetvan 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (welzijnswet) Hoofdstuk V bijzondere bepalingen bepalingen

Nadere informatie

Fiche 12 (Analyse): Stellingen

Fiche 12 (Analyse): Stellingen Fiche 12 (Analyse): Stellingen Deze fiche omvat aanbevelingen voor een goed gebruik. Het is aan de gebruiker om de reglementering terzake te raadplegen en zo na te gaan welke de wettelijke verplichtingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF + VGM. In deze uitgave. valbeveiliging. april Exience Nieuwsbrief. Zo moet het niet!

NIEUWSBRIEF + VGM. In deze uitgave. valbeveiliging. april Exience Nieuwsbrief. Zo moet het niet! NIEUWSBRIEF + VGM Exience Nieuwsbrief april 2018 In deze uitgave valbeveiliging Zo moet het niet! NIEUWSBRIEF + VGM Exience Nieuwsbrief april 2018 Toolbox valbeveiliging Inleiding Bij het vallen van hoogte

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING STEIGERS Voor werken op hoogte wordt vaak beroep gedaan op steigers (ook nog stellingen) omdat deze een hogere graad van veiligheid bieden dan sommige andere arbeidsmiddelen en

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Bijlage IV Minimumvoorschriften bedoeld in artikel 53, 4, tweede lid 1. Voorafgaande

Nadere informatie

Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren.

Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren. Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren. Naam: Achtergrond: Leo Vroegop Safety Consultant techsaconadvies@gmail.com T: 0650552064 Mechanische Techniek

Nadere informatie

Intern transport. Ignaas Crombez Malle 31 maart 2015

Intern transport. Ignaas Crombez Malle 31 maart 2015 Intern transport Ignaas Crombez Malle 31 maart 2015 MiVeDi bvba Ignaas Crombez Preventiedeskundige - milieucoördinator Tel 32-50-816244 - Fax 32-50-816312 Email ignaas.crombez@mivedi.be inhoud Intern verkeer

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 12/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 09/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Wetgeving. Algemene Preventie. Situaties eigen aan IMEC. Ladders. Stellingen. Docent: Tony Devolder IMEC restricted

Inhoud. Inleiding. Wetgeving. Algemene Preventie. Situaties eigen aan IMEC. Ladders. Stellingen. Docent: Tony Devolder IMEC restricted Werken op hoogte Inhoud Inleiding Wetgeving Algemene Preventie Situaties eigen aan IMEC Ladders Stellingen IMEC restricted 2009 2 Inleiding Ongevallen ten gevolge van het werken op hoogte: - teveel aan

Nadere informatie

Bouwplaatsreglement. Definities:

Bouwplaatsreglement. Definities: Bouwplaatsreglement Definities: - Dossier veiligheid en De synthese van alle documenten in verband met veiligheid en gezondheid: gezondheid, door alle tussenkomende partijen samengebracht: opdrachtgever,

Nadere informatie

Beoordelingsrichtlijn verankeringsvoorzieningen (VAV) t.b.v. het vastzetten van PBM's tegen vallen van hoogte

Beoordelingsrichtlijn verankeringsvoorzieningen (VAV) t.b.v. het vastzetten van PBM's tegen vallen van hoogte Beoordelingsrichtlijn verankeringsvoorzieningen (VAV) t.b.v. het vastzetten van PBM's tegen vallen van hoogte Uitgegeven door het Nederlands Normalisatie Instituut, Juli 2005 (30209404, Valbescherming)

Nadere informatie

Veiligheid bij platte daken. Freya Michiels

Veiligheid bij platte daken. Freya Michiels Veiligheid bij platte daken Freya Michiels 1 Opbouw 1. Bureau Bouwtechniek 2. Wetgeving 3. Vallen van hoogten voorkomen 4. Toegang tot het dak 5. Hoe gebeurt een ongeval 6. Keuze van de koepel 2 Opbouw

Nadere informatie

FVV 4.12.: Datum : 16.12.13 Revisie : 0 WERKEN OP HOOGTE Blz. : 1 van 10

FVV 4.12.: Datum : 16.12.13 Revisie : 0 WERKEN OP HOOGTE Blz. : 1 van 10 WERKEN OP HOOGTE Blz. : 1 van 10 1. DOEL Bij het werken op hoogte is er steeds een risico op een verticale val aanwezig met mogelijk ernstige gevolgen. Het is dan ook belangrijk om de juiste maatregelen

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Arbeidsplaatsen Elektrische installaties - Algemeen. Infodocument

Arbeidsplaatsen Elektrische installaties - Algemeen. Infodocument Arbeidsplaatsen Elektrische installaties - Algemeen Infodocument Arbeidsplaatsen - Elektrische installaties - Algemeen Voor bepaalde oude elektrische installaties op de arbeidsplaatsen werden in 2008 minimum

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud verpakking: Inhoud doos: Gegevens op etiket: De Kelfort vanglijn

Nadere informatie

8.2 Bestelprocedure installaties, machines en gemechaniseerde werktuigen

8.2 Bestelprocedure installaties, machines en gemechaniseerde werktuigen 8.2 Bestelprocedure installaties, machines en gemechaniseerde werktuigen (voor het gemak, een machine = een installatie, machine of gemechaniseerd werktuigen, zoals bedoeld in het artikel 8.1 van het KB

Nadere informatie

Aankoop en indienststelling van arbeidsmiddelen en/ of machines

Aankoop en indienststelling van arbeidsmiddelen en/ of machines Aankoop en indienststelling van arbeidsmiddelen en/ of machines 1. Doel Bij de aankoop van arbeidsmiddelen is het wettelijk verplicht een preventief beleid te voeren met als doel nieuwe risico's op het

Nadere informatie

Werk- of beschermkledij? Definities

Werk- of beschermkledij? Definities Definities Werkkledij : hetzij een overall, hetzij een pak bestaand uit een broek en een jas of windpak, hetzij een kiel of stofjas, bestemd om te vermijden dat de werknemer zich vuil maakt door de aard

Nadere informatie

WS 3.8 Arbeidsplaats & Intern verkeersplan

WS 3.8 Arbeidsplaats & Intern verkeersplan WS 3.8 Arbeidsplaats & Intern verkeersplan Malle - 23 maart 2018 MiVeDi bvba Ignaas Crombez Preventiedeskundige - milieucoördinator Tel 32-50-816244 - Fax 32-50-816312 Email ignaas.crombez@mivedi.be Inhoud

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Arbeidsongevallen. Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Arbeidsongevallen Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg steven.vandenbroeck@werk.belgie.be 5 juni 2018 1 Inhoud 1. Wetgeving 2. EHBO 3. Vergoeding

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2.1 Mechanische trillingen Bespreking per hoofdstuk:

1 Beschrijving. 2.1 Mechanische trillingen Bespreking per hoofdstuk: Preventiefiche 1052 07/2017 Blootstelling aan fysische agentia (lawaai en trillingen) bij wegenwerkers 1 Beschrijving Door hun werk lopen wegenwerkers onder andere risico op gehoorschade, rugklachten,

Nadere informatie

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN is een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. In deze fiche vind je de een aantal algemene preventiemaatregelen en een veiligheidsmaatregelen verbonden aan specifieke arbeidsmiddelen voor

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen CODEX Boek IX titel 2 w w w. c r e s e p t. b e Definitie PBM Iedere uitrusting die bestemd is om door de werknemer gedragen of vastgehouden te worden teneinde hem/haar

Nadere informatie

UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS

UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG Veiligheidscoördinatie Vanaf het ogenblik dat er bij de uitvoering van werken op een bouwplaats twee of meer aannemers tegelijkertijd of achtereenvolgens activiteiten

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud doos: Gegevens op doos: Het Kelfort harnas, type Static One, heeft

Nadere informatie

Wat staat er in de Codex over het Welzijn op het Werk over asbest? Luc Neyens Toezicht op het welzijn op het werk

Wat staat er in de Codex over het Welzijn op het Werk over asbest? Luc Neyens Toezicht op het welzijn op het werk Wat staat er in de Codex over het Welzijn op het Werk over asbest? Luc Neyens Toezicht op het welzijn op het werk luc.neyens@werk.belgie.be Totstandkoming wetgeving asbest ARAB / CODEX 1978 : 1 e KB 1991:

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

1 Beschrijving. Figuur 1: Voorbeeld van een steiger als opvangvloer

1 Beschrijving. Figuur 1: Voorbeeld van een steiger als opvangvloer Preventiefiche 1053 11/2017 Steiger die gebruikt wordt als opvangvloer 1 Beschrijving Opvangvloeren moeten stevig genoeg zijn om een vallende persoon te kunnen opvangen. Het is dan ook logisch dat de valhoogte

Nadere informatie

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheids- en gezondheidsplan heeft betrekking op de werken in opdracht van Bolcmans nv Het veiligheids- en gezondheidsplan bevat: - Projectgebonden

Nadere informatie

De definitieve beveiliging van uw platte daken

De definitieve beveiliging van uw platte daken ACCESS PLATFORMS NV Boudewijnlaan 5c 2243 Pulle ( Zandhoven) Tel.: 03/484 65 65 Fax.: 03/484 65 70 www.accessplatforms.be info@accessplatforms.be De definitieve beveiliging van uw platte daken De Europese

Nadere informatie

Studienamiddag. Persoonlijke beschermingsmiddelen. Motivatie. Definitie. Wetgeving. Gebruik van PBM s in de praktijk. Vragen

Studienamiddag. Persoonlijke beschermingsmiddelen. Motivatie. Definitie. Wetgeving. Gebruik van PBM s in de praktijk. Vragen Studienamiddag Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen Vragen ZEKER NIET DOEN Wat is een persoonlijk beschermingsmiddel? Een persoonlijk beschermingsmiddel is iedere uitrusting

Nadere informatie

Bescherming van stagiairs

Bescherming van stagiairs 21 SEPTEMBER 2004. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming van stagiairs (1) Belgisch Staatsblad 4 oktober 2004 Gewijzigd door : KB van 30/09/05 BS van 13/10/05 KB van 02/06/06 BS van 17/07/06

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud verpakking: Inhoud doos: Gegevens op etiket: De Kelfort vanglijn

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

EUROPEAN CONSTRUCTION CAMPAIGN 2004

EUROPEAN CONSTRUCTION CAMPAIGN 2004 VERSLAG EUROPEAN CONSTRUCTION CAMPAIGN 2004 (Project A663 - Actieperiode juni) Informatie: Arbeidsinspectie, kantoor Groningen Drs. J.R. Boer Landelijk Projectleider Postbus 30016 9700 RM GRONINGEN (050)5225880

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S. 31.3.1998) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende

Nadere informatie

Het aantal arbeidsongevallen in de bouw daalt met

Het aantal arbeidsongevallen in de bouw daalt met 2010-2013 Het aantal arbeidsongevallen in de bouw daalt met 2010-2013 Het aantal arbeidsongevallen door vallen van hoogte (personen of voorwerpen) SLECHTS daalt met 2010-2013 1 op 2 dodelijke arbeidsongevallen

Nadere informatie