Week 6, HC (maandag 12 oktober) Algemene rechtswetenschap. Hoofdstuk 9 Verheugt: de onrechtmatige daad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Week 6, HC (maandag 12 oktober) Algemene rechtswetenschap. Hoofdstuk 9 Verheugt: de onrechtmatige daad"

Transcriptie

1 Week 6, HC (maandag 12 oktober) Algemene rechtswetenschap Hoofdstuk 9 Verheugt: de onrechtmatige daad Feitelijk handelen kan onrechtmatige maar ook rechtmatige daden tot gevolg hebben. De golfer die de toeschouwer raakte met zijn balletje deed dit niet expres (dus met een beoogd rechtsgevolg), maar dit is wel een onrechtmatige daad waarbij hij de schade die de toeschouwer heeft opgelopen moet vergoeden. Algemene voorwaarden van een overeenkomst Beding in grijze lijst art. 237i BW - Regels in de algemene voorwaarden die afhankelijk van de situatie kunnen worden afgekeurd vanwege de onredelijkheid - Voorbeeld: je komt erachter dat je tijdens het boeken van je weekendje weg de verkeerde datum hebt ingevuld en belt direct het hotel, waar je de overeenkomst als het ware twee minuten later ontbindt en een andere datum wilt opgeven. Toch moet je voor het omzetten annuleringskosten betalen. Dit is een onredelijk beding. Verbintenis tot het betalen van een schadevergoeding? Voorbeelden: Dief steelt een schilderij feitelijk handelen. De eigenaar van het schilderij kan de dief ook aansprakelijk stellen voor de geleden schade in een civielrechtelijke procedure; deze loopt dus parallel met de strafrechtelijke procedure. Sigarettenfabrikant krijgt van een roker een vordering op basis van gederfde levensvreugde omdat hij van hun sigaretten longkanker heeft gekregen. De roker krijgt gelijk en doet een succesvolle vordering; volgens de Hoge Raad voegt de sigarettenfabrikant bewust nicotine toe aan de sigaretten die ze extra verslavend maken en is deze daarom verantwoordelijk. Feitelijk handelen (onrechtmatige en rechtmatige daden) leidt niet altijd tot rechtsgevolgen en de daaruit volgende verbintenissen. Verbintenissen uit de wet vloeien uit het feitelijk handelen voort: de wet verbindt de gevolgen aan de gedraging. Ongelukkige samenloop van omstandigheden (OSVO) Arrest verhuizende zusjes HR 2001 Tijdens de verhuizing van een van de twee raakt de arm van de ene zus bekneld achter de kast die zij de trap op dragen, waardoor de arm geamputeerd moet worden. Is dit nou een feitelijk handelen waar een verbintenis in de vorm van een schadevergoeding uit voort komt? De Hoge Raad oordeelt van niet; dit is geen onrechtmatige daad maar een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

2 Rechtmatige daden Een verbintenis vloeit voort uit een rechtmatige daad, onder te verdelen in: 1. Onverschuldigde betaling (art. 6:203 BW) Bij een betaling zonder rechtsgrond is het altijd mogelijk om je geld terug te vorderen, bijvoorbeeld als je geld hebt gestort op een verkeerd rekeningnummer 2. Ongerechtvaardigde verrijking Je verrijkt jezelf ten koste van een ander, de vereisten voor een succesvolle vordering staan in art. 6:212 BW. Zo was er een man die na het ontbinden van zijn huwelijk vergoeding wil voor het huis waar hij zeven jaar aan heeft gewerkt, maar op naam van zijn vrouw stond. Zijn vordering slaagde niet, omdat dit niet ten koste van hem was: hij vond het leuk om te doen. 3. Zaakwaarneming Als je dit doet op redelijke grond moeten de kosten door de ander worden vergoed op grond van art. 6:198 BW. Een man met doorgesneden polsen wil niet geholpen worden door de artsen, maar zij doen dit toch. Als de man herstelt is en de rekening krijgt, wil hij niet betalen. De Hoge Raad oordeelt dat dit toch moet, omdat hij op dat moment niet helder dacht en de artsen redelijk hadden gehandeld. Onrechtmatige daad Verplichting tot schadevergoeding als er is voldaan aan de vier eisen volgens art. 6:162 BW: 1. Onrechtmatige gedraging 2. Toerekenbaar aan degene die deze heeft gepleegd 3. Er moet schade uit de gedraging zijn voortgevloeid 4. Er moet een causaal verband bestaan tussen de schade en de daad: de schade moet door de gedraging zijn veroorzaakt. Onrechtmatige gedraging naar geschreven recht Inbreuk op een subjectief recht Inbreuk maken op een recht van iemand door een derde waar je geen band mee hebt 3 soorten recht waarop een inbreuk kan worden gemaakt: 1. Absoluut recht (bijvoorbeeld eigendom) Schade of hinder die je ondervindt aan jouw eigendom, hierbij hoort het arrest kraaien en roeken HR 1972 : is het aanleggen van een vuilnisbelt bij woonhuizen onrechtmatig of een vergunde gedraging? 2. Intellectueel eigendomsrecht (bijvoorbeeld auteurs- en octrooirecht) Geen stoffelijke zaken, maar op de inhoud kan wel inbreuk worden gemaakt. 3. Grondrecht (bijvoorbeeld art. 10 Gw) Inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, zoals in de arresten Edamse bijstandsmoeder HR 1987 en kinderen prinses Irene HR Handelen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht Een onrechtmatig handelen omdat het in strijd is met de inhoud van de wet - Wetten in materiële zin: strafbare feiten zoals diefstal (art. 310 Sr) en mishandeling (art. 300 Sr). Wie wordt er beschermd? Tegenover wie is de daad onrechtmatig?

3 Er wordt gekeken naar de strekking van de geschonden norm: Bescherming benadeelde persoon Schade als bedoeld in de norm, veroorzaakt op de wijze zoals in de norm bedoeld. Voorbeeld: Wie beschermt de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg? (HR 1958) Kwakzalver heeft geen tandkunde gestudeerd maar gedraagt zich als een tandarts, alleen veel minder duur. De tandartsen doen een beroep op de Wet BIG, maar trekken aan het kortste eind. Er is geen vordering door hen mogelijk omdat de wet bedoeld is om de maatschappij te beschermen, niet de tandartsen. Er is dus een negatieve 5 e eis die kan worden gedaan door de tegenpartij in een zaak: komt de strekking van de geschonden norm wel overeen met de gedraging die is gepleegd? Dit wordt het relativiteitsvereiste genoemd (art. 6:163 BW) Duwbak Linda-arrest HR Nabestaanden voeren een procedure tegen de staat - Zij voeren daarbij het Reglement onderzoek schepen Rijn als geschonden norm aan, maar hun vordering heeft geen succes. Onwetmatig veranderd in onrechtmatig Aanleiding: Zutphense waterkraan HR 1906 Een partij leer onder bovenwoning vrouwtje wordt onherstelbaar verwoest door lekkage van haar kraan. Het nalaten van het repareren van de kraan is niet onwetmatig: dat is niet strafbaar volgens de wet. Het is wel onrechtmatig. Lindebaum-Cohen HR 1919 Bedrijfsspionage was nog geen strafbaar feit, maar het was wel in strijd met de maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm/betamelijkheidsnorm. Zorgvuldigheidsnormen 1. Oneerlijke concurrentie Het uitlokken van een wanprestatie - Vb. Stakingsactie van de politie; zij willen deurwaarders niet meer helpen waardoor zij hun werk niet meer goed kunnen doen. 2. Onrechtmatige afweging belangen Misbruik van bevoegdheid (art. 3:13 BW) - Alleen met doel om te schaden: arrest Berg en Dalse watertoren HR Ander doel dan waarvoor verleend, zoals de wetgevende macht die ineens regels maakt om van de staat een dictatuur te kunnen maken. - Détournement de pouvoir - Onevenredigheid van belangen: arrest grensoverschrijdende garage HR 1971, waarin de buurvrouw het afbreken van een garage eist die op haar grond staat. Nu is dit toegestaan, maar als het hier gaat om een grote bedrijfshal is het belang van het bedrijf groter, omdat deze zonder hal failliet zou kunnen gaan enzovoort. 3. Gevaarzetting Het in het leven roepen van een groter gevaar dan waarop een normaal mens bedachtzaam hoeft te zijn. De relativiteitseis staat hier tegenover de zorgvuldigheidsnorm.

4 Spitfire HR 1958: een gevechtsvliegtuig raakt een elektriciteitsdraad, waardoor een deel van het land twee dagen zonder stroom zit. Bedrijven die daardoor schade hebben geleden klagen de overheid aan. - Eigenaar van de kabels was de maatschappij Kelderluik-arrest Drie criteria waaraan moet worden voldaan voor een geslaagde vordering op schadevergoeding door gevaarzetting: 1. Voorzienbare ernst van de gevolgen 2. Waarschijnlijkheid van het kunnen ontstaan van een ongeval 3. Bezwaarlijkheid veiligheidsmaatregelen - Je moet anderen duiden waarschuwen: zie het slipgevaararrest 1996 Rechtseconomen: kosten preventie (Kp) < omvang schade (Os) x waarschijnlijkheid schade (Ws) Je moet mensen dus waarschuwen, ook wel exonereren genoemd. Als vereiste is het instellen van afdoende maatregelen genoemd: jetblast-arrest 2005 In de praktijk wordt daar door opstellers van algemene voorwaarden (bedrijven enz.) de exoneratieclausule gebruikt: er wordt zo geprobeerd te ontsnappen aan de aansprakelijkheid door op het gevaar te wijzen en daarvoor te waarschuwen. Toerekening dader 1. Schuld Criterium van het oud BW leidde tot een probleem: jaguar-arrest HR 1965, waarin een jongen met een geestelijke tekortkoming een auto steelt en daarmee een grote kettingbotsing veroorzaakt. Kan je een beperkt iemand iets toerekenen? Tegenwoordig wordt dat via toerekenbaarheid opgelost. Verwijtbaarheid - Moedwillig bijvoorbeeld vandalen - Per ongeluk chauffeur van een auto die achterom praat en daardoor niet of te laat ziet dat er wordt geremd 2. Voor rekening van de dader Risicoaansprakelijkheid Ouders van een kind tot 14 jaar art. 6:169 BW - Daad van kind moet wel volgens de vier criteria onrechtmatig zijn. - Bij 14/15 jaar zijn de ouders alleen aansprakelijk bij nalatigheid (schuldaansprakelijkheid. - Bij 16/17 jaar wordt het kind zelf aangesproken. Eigenaar van een dier (art. 6:171 BW) - Als je hond de bal van je buurmeisje kapot bijt, ben je aansprakelijk en moet je deze vergoeden. Werkgevers voor werknemers (art. 6:170 BW) - Hier zitten wel voorwaarden aan: de fout moet gemaakt zijn tijdens diensttijd en samenhangen met de werkopdracht die de werknemer had gekregen. Geestelijke of lichamelijke tekortkoming zijn geen beletsel voor het toerekenen van een gedraging aan iemand (art. 6:165 BW). - Kleine beperking: kan alleen bij een doen van die persoon zijn, niet bij een nalaten. - Dit is redelijk, omdat degene die verantwoordelijk is voor deze persoon diegene gewoon tegen schade die hij maakt kan verzekeren.

5 Overheid: zij zijn verantwoordelijk voor het onderhouden van dijken en wegen. In eerste instantie worden zij vrij makkelijk aansprakelijk gesteld. - Trendbreuk: Wilnisarrest HR 2010: breken van dijk is niet aan de overheid toe te rekenen - Zorgplicht wordt niet meer zo scherp toegepast 3. Verkeersopvattingen Meppelse Ree HR 1983: De bestuurder had nog maar net zijn rijbewijs toen hij een ree ontweek en een frontale botsing veroorzaakte. De reactie is begrijpelijk, maar dit is toch aan hem verwijtbaar wegen verkeersopvattingen. Rechtvaardigingsgronden Goede redenen om je toch onrechtmatig te gedragen Strafrechtelijk - Bijvoorbeeld een ambtelijk bevel: politiebevel voor het rijden door rood licht. - Een noodtoestand, zoals een ambulance die te hard rijdt vanwege de levensbedreigende staat van de patiënt die wordt vervoerd. Risicoaanvaarding is geen rechtvaardiging - Sportletsel HR 1991 als je bij voetbal een gebroken been oploopt door een trap is dat wel een onrechtmatige daad die moet worden vergoed. - In hoeverre past het in het spel en wanner is het onrechtmatig? Causaal verband tussen schade en daad Welke schade? - dientengevolge van de onrechtmatige daad (art. 6:98 BW) Beperkende theorieën - Adequatieleer: Haagse Post-arrest HR 1927 Van een voorzienbaar gevolg moet je de opgelopen schade vergoeden. - Een krant bericht dat het slecht gaat met een bedrijf, terwijl dit niet het geval is. Veel mensen verkopen dus hun aandelen en willen de gederfde winst daaruit vergoed zien. - Toerekening naar redelijkheid: waterwingebied HR 1970 Het gevolg is niet voorzienbaar, maar toch kan je bij een ongeluk aansprakelijk zijn. Welke schade? 1. Vermogensschade - Geleden verlies - Gederfde winst (art. 6:96 BW), bijvoorbeeld omdat je winkel dicht moet doordat je na een ongeluk een tijdje in het ziekenhuis hebt gelegen. 2. Ander nadeel - Smartengeld - Immateriële schade (art. 6:106 BW) - Aantasting van je eer en goede naam - Lichamelijk letsel - Psychisch letsel: schockschade HR Beperking genot van een grondrecht: Edamse bijstandsmoeder HR Toekomstige schade - Immanente dreiging: de schade is er nog niet, maar deze is zo dreigend dat de schade toch wordt toegewezen.

6 Niet verhaalbare schade ex art. 6:162 BW Schade door eigen schuld - Maar 6:101 BW: nabestaanden willen van de brandweer schadevergoeding, nadat hun omgekomen familie dronken in aftandse boot die zonk op water waren terwijl zij niet konden zwemmen. Je hebt altijd de plicht om schade zoveel mogelijk te voorkomen: schadebeperkingsplicht, bijvoorbeeld het dragen van een autogordel (art. 6:101 BW). Vormen van schadevergoeding Financiële compensatie Andere vormen - Herstel: als je hond de bal van je buurmeisje heeft vernielt, koop je gewoon een nieuwe voor haar. - Rectificatie (art. 6:167 BW), bij bijvoorbeeld smaad : in het NOS-journaal wordt gezegd dat Metterwoon, een woningbouwvereniging, aan het feesten is met criminelen in Monaco. Deze feesten waren alleen op dezelfde avond maar hadden niet met elkaar te maken. Dit is later gerectificeerd. - Straatverbod voor bijvoorbeeld je ex-partner - Gekozen voor deze vorm omdat dit niet feitelijk uitvoerbaar is door jezelf, hier heb je hulp bij nodig. - Gebod/verbod voor de toekomst: alleen als het reëel executabel is. Zo kan je een groep opleggen dat wanneer zij nog eens staken, daar een dwangsom tegenover staat (art. 611a Rv).

ARW 1 HC 5A, , Burgerlijk recht: verbintenissenrecht

ARW 1 HC 5A, , Burgerlijk recht: verbintenissenrecht ARW 1 HC 5A, 01-10-2018, Burgerlijk recht: verbintenissenrecht Nakoming van verbintenis De meeste overeenkomsten gaan goed. We gaan uit van wederkerige obligatoire overeenkomsten. Het tenietgaan van verbintenis

Nadere informatie

Inleiding. Het systeem II 15. Causaal verband Relativiteit Groepsaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid voor personen

Inleiding. Het systeem II 15. Causaal verband Relativiteit Groepsaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid voor personen Inhoud I 1 2 Deel 1 II 3 4 5 6 7 8 9 10 III 11 12 13 14 15 Inleiding Aansprakelijkheidsrecht Het systeem Vestiging Aansprakelijkheid voor eigen onrechtmatig handelen (art. 6:162 BW) Onrechtmatige daad

Nadere informatie

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt.

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt. Wetgeving Algemene wet bestuursrecht Artikel 1:3 1. Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking

Nadere informatie

JURISPRUDENTIE AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT

JURISPRUDENTIE AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT JURISPRUDENTIE AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT samengesteld door mr. F. Stadermann, mr. W.A. Luiten, mr. M. Keijzer-de Korver en mr. A. Koopman derde, geheel herziene druk Inhoudsopgave DEEL I: AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT

Nadere informatie

Aansprakelijkheid in de techniek. mr. K.E.G.H. (Klaas) van der Kolk

Aansprakelijkheid in de techniek. mr. K.E.G.H. (Klaas) van der Kolk Aansprakelijkheid in de techniek mr. K.E.G.H. (Klaas) van der Kolk 1 Inhoud aansprakelijkheid in de techniek Intro O.o.t.b. (out of the box) Doel seminar NEN 3140 Keten Overeenkomsten Rollen Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer

Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer Wie zijn wij? Melior Verzekeringen - Marc Mutsaars accountmanager - Cherrie Elfferich senior jurist overheidsaansprakelijkheid Wat gaan we vandaag doen? Ochtend:

Nadere informatie

Welke kwaliteit past bij bepaalde risico s bij gebruik van die data? - wanneer ben ik aansprakelijk? prof.mr.dr.ir. J.A.

Welke kwaliteit past bij bepaalde risico s bij gebruik van die data? - wanneer ben ik aansprakelijk? prof.mr.dr.ir. J.A. Welke kwaliteit past bij bepaalde risico s bij gebruik van die data? - wanneer ben ik aansprakelijk? prof.mr.dr.ir. J.A. Zevenbergen Welke kwaliteit past bij bepaalde risico s bij gebruik van die data?

Nadere informatie

Prioritaire voertuigen

Prioritaire voertuigen Prioritaire voertuigen Wat doet de politierechtbank ermee? Kathleen Stinckens Rechter in de politierechtbank Leuven Inleiding Zonder ongeval Met ongeval Voor de burgerlijke rechtbank Voor de strafrechtbank

Nadere informatie

Komt een wijkteammedewerker bij de burger en hij maakt en fout

Komt een wijkteammedewerker bij de burger en hij maakt en fout 1. Inleiding Komt een wijkteammedewerker bij de burger en hij maakt en fout Over aansprakelijkheden en schadevergoeding bij wijkteams Tim Robbe 1 Een wijkteammedewerker komt bij een burger. Vervolgens

Nadere informatie

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid Eenmanszaak Maatschap VOF (CV) Ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid (2:3 BW) BV NV (vereniging, coöperatie, OWM, stichting)

Nadere informatie

Kennisdag Inspectie Waterkeringen. Prof.dr. Marleen van Rijswick Arnhem, 24 maart 2011

Kennisdag Inspectie Waterkeringen. Prof.dr. Marleen van Rijswick Arnhem, 24 maart 2011 Kennisdag Inspectie Waterkeringen Prof.dr. Marleen van Rijswick Arnhem, 24 maart 2011 Waterkeringen, inspecties, innovatie en aansprakelijkheid U vraagt, wij draaien Doelmatig beheer in relatie tot crisissituaties

Nadere informatie

Maar wij hebben alles goed geregeld. juridische zaken waar Stichtingen Present mee te maken kunnen krijgen

Maar wij hebben alles goed geregeld. juridische zaken waar Stichtingen Present mee te maken kunnen krijgen Maar wij hebben alles goed geregeld toch? juridische zaken waar Stichtingen Present mee te maken kunnen krijgen Achtergrond Jurist (privaatrecht en strafrecht) Register-Expert Nostimos Letselschadedeskundigen

Nadere informatie

Introductie in het recht

Introductie in het recht Introductie in het recht mr. A.J. Wierenga Introductie in het recht Hoofdstuk 1 Recht in het algemeen Programma Actualiteiten Rechtsbronnen Rechtsgebieden Indelingen 1 Wortels in de maatschappij Acties

Nadere informatie

Let op!! Niet iedere handeling die rechtsgevolgen heeft, is ook een rechtshandeling. Indeling rechtshandelingen: Meerzijdig.

Let op!! Niet iedere handeling die rechtsgevolgen heeft, is ook een rechtshandeling. Indeling rechtshandelingen: Meerzijdig. Recht Week 1 Rechtshandeling algemeen Een rechtshandeling is een handeling van een rechtssubject die het rechtsgevolg heeft dat de bedoeling was van het handelende rechtssubject en dat ook erkend is door

Nadere informatie

Een rechtseconomische analyse van het Nederlandse onrechtmatigedaadsrecht. Louis Visscher

Een rechtseconomische analyse van het Nederlandse onrechtmatigedaadsrecht. Louis Visscher Een rechtseconomische analyse van het Nederlandse onrechtmatigedaadsrecht Louis Visscher Boom Juridische uitgevers Den Haag 2006 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1.1 Communicerende vaten 1 1.2 De rechtseconomische

Nadere informatie

Jubileumcongres Beursbengel

Jubileumcongres Beursbengel Workshop - Contracteren met de klant: omgaan met aansprakelijkheidsrisico's, exoneraties en verzekeringsdekking Jubileumcongres Beursbengel Erik van Orsouw erik.van.orsouw@kvdl.nl http://www.kvdl.nl/beursbengel/

Nadere informatie

AANSPRAKELIJKHEID. Bart ADRIAENS Advocaat-vennoot Claeys & Engels. HR BUILDERS 2 mei 2011

AANSPRAKELIJKHEID. Bart ADRIAENS Advocaat-vennoot Claeys & Engels. HR BUILDERS 2 mei 2011 AANSPRAKELIJKHEID Bart ADRIAENS Advocaat-vennoot Claeys & Engels HR BUILDERS 2 mei 2011 Claeys & Engels 2009 1 Inleiding 1.1 Twee soorten aansprakelijkheid Strafrechtelijke aansprakelijkheid Risico op

Nadere informatie

Toelichting Bedrijfsregeling 7: Schaderegeling schuldloze derde

Toelichting Bedrijfsregeling 7: Schaderegeling schuldloze derde Toelichting Bedrijfsregeling 7: Schaderegeling schuldloze derde De Raad van Toezicht Verzekeringen heeft in een groot aantal uitspraken stelling genomen tegen de verwijzing van een schuldloze derde door

Nadere informatie

Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche

Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche 9 mei 2006 Barneveld Lezing PTC mr. Annemieke van Dooren-Korenstra ABAB juristen s-hertogenbosch Programma Inleiding Beperken bedrijfsrisico s Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Checklist bij hoofdstuk 1

Checklist bij hoofdstuk 1 Checklist bij hoofdstuk 1 AANSPRAKELIJKHEIDSGROND VOORWAARDEN Informatieverstrekking in reclame Art. 7:59 BW Informatieverstrekking in precontractuele fase Art. 7:60 BW Beëindiging krediet Art. 7:65 lid

Nadere informatie

Aansprakelijkheid Scholen

Aansprakelijkheid Scholen Aansprakelijkheid Scholen Mr. B.M. (Brechtje) Paijmans KBS Advocaten / Universiteit Utrecht 12 januari 2011 1 www.kbsadvocaten.nl NRC Handelsblad 11 maart 2006 2 Schade op school: aansprakelijke partijen

Nadere informatie

HC 7A, , onrechtmatige daad

HC 7A, , onrechtmatige daad HC 7A, 18-03-2019, onrechtmatige daad De onrechtmatige daad recht valt in twee stukken uiteen. De gewone onrechtmatige daad (art. 6:162 BW) en daarnaast de risicoaansprakelijkheden (art. 6:169 e.v. BW).

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER 2016 14.30-16.30 UUR Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal

Nadere informatie

Voorwoord 13. Lijst van gebruikte afkortingen Inleiding Het thema De opzet 26. Deel I 29

Voorwoord 13. Lijst van gebruikte afkortingen Inleiding Het thema De opzet 26. Deel I 29 Voorwoord 13 Lijst van gebruikte afkortingen 15 1 Inleiding 23 1.1 Het thema 23 1.2 De opzet 26 Deel I 29 2 De patiënt en een incident bij een geneeskundige behandeling; een verkenning 31 2.1 Inleiding

Nadere informatie

Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren. Uw partner in gestapeld wonen!

Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren. Uw partner in gestapeld wonen! Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren Uw partner in gestapeld wonen! Verantwoord gebouw onderhoud aansprakelijkheid VvE door mr. K.J. Schuurs Juridische Dienst, VvE Belang Inhoud Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Aansprakelijkheid bij stages

Aansprakelijkheid bij stages Aansprakelijkheid bij stages Algemeen Artikel 6:170 BW bepaalt dat een werkgever aansprakelijk is voor een ondergeschikte. Door expliciet te spreken over een ondergeschikte heeft de wetgever beoogd dat

Nadere informatie

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Workshop Landelijk Congres Huiselijk Geweld 16 november 2009 Inhoud Waar hebben we het over Juridisch Kader Achtergrond Afweging: geheim doorbreken? Stappenplan Casusposities

Nadere informatie

Uitgebreide inhoudsopgave Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken. Inleiding 1

Uitgebreide inhoudsopgave Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken. Inleiding 1 INHOUDSOPGAVE Uitgebreide inhoudsopgave Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken XVII XXIX XXXI Inleiding 1 ONRECHTMATIGE DAAD 3 Hoofdstuk 1 - Het karakter van de aanspraak op vergoeding

Nadere informatie

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit

Even voorstellen VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID. Aansprakelijkheid in de actualiteit VEILIGHEID & AANSPRAKELIJKHEID Even voorstellen Docent Hogeschool Inholland - Pabo Haarlem - Nascholing Noord- en Zuid-Holland Bewegingsonderwijs en Motorische Remedial Teaching Vakleerkracht Basisschool

Nadere informatie

Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten

Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten Nexans congres Fire safety events Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten Jørgen den Houting 2 Programma 1 Europese Verordening bouwproducten:

Nadere informatie

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11 INHOUD I. VERMOGENSRECHTEN / 1 1.1. Inleiding / 1 1.1.1 Goed, zaak, registergoed / 1 1.2. Eigendom en vorderingsrecht / 2 1.2.1 Absolute en relatieve rechten / 2 1.2.2 Zakelijke en persoonlijke rechten

Nadere informatie

Factsheet De aansprakelijkheid van de arts

Factsheet De aansprakelijkheid van de arts Factsheet De aansprakelijkheid van de arts Algemeen Als u vermoedt dat een beroepsbeoefenaar uw rechten heeft geschonden, kunt u hem of de zorginstelling waarbinnen hij werkt aansprakelijk stellen. Volgens

Nadere informatie

mr. ing. R.O.B. Poort

mr. ing. R.O.B. Poort AANSPRAKELIJKHEID VAN DE VEILIGHEIDSKUNDIGE 17 maart 2011 mr. ing. R.O.B. Poort 17 maart 2011 www.bureaupoort.nl 1 OPBOUW WORKSHOP Beroepsaansprakelijkheid algemeen Wanprestatie (contractueel) Onrechtmatige

Nadere informatie

13-05- 14. Programma van vandaag. Aansprakelijkheid van (brede) scholen

13-05- 14. Programma van vandaag. Aansprakelijkheid van (brede) scholen 13 mei 2014 Netwerk sport bewegen en gezonde leefstijl Brechtje Paijmans Doelen Advocatuur & Universiteit Utrecht paijmans@doelenadvocatuur.nl Programma van vandaag ongevallen Aspecten van verzekering

Nadere informatie

Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie)

Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie) pag.: 1 van 5 Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie) Tekortschieten in het nakomen van een overeenkomst betekent dat diegene die moet presteren dat helemaal niet doet,

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 5 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 10

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 5 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 10 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 5 OKTOBER 2015 09.00-11.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 10 2015 NGO-ENS B / 10 Opgave 1 (19 punten) Vraag 1 Nee Vader van een kind

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van ondernemers. 19 juni 2014. Over Juridiq. * eerstelijns juridisch adviesbureau voor ondernemers

Aansprakelijkheid van ondernemers. 19 juni 2014. Over Juridiq. * eerstelijns juridisch adviesbureau voor ondernemers Aansprakelijkheid van ondernemers 19 juni 2014 1 Over Juridiq * eerstelijns juridisch adviesbureau voor ondernemers * eerstelijn: voor alle vragen en problemen * specialisaties in Juridiq Netwerk * andere

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat Gevolmachtigde heeft gekozen voor een niet-bindend advies. De uitspraak is daardoor niet-bindend.

De Commissie stelt vast dat Gevolmachtigde heeft gekozen voor een niet-bindend advies. De uitspraak is daardoor niet-bindend. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-420 (door prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A.M.S. Westenbrink, secretaris) Klacht ontvangen op : 31 januari 2019 Ingediend door

Nadere informatie

Willem Westermann 19 mei 2015 @16e Informatiebijeenkomst Bijzondere Wetten en Openbare Orde en Veiligheid

Willem Westermann 19 mei 2015 @16e Informatiebijeenkomst Bijzondere Wetten en Openbare Orde en Veiligheid Willem Westermann 19 mei 2015 @16e Informatiebijeenkomst Bijzondere Wetten en Openbare Orde en Veiligheid Deze begrippen worden vaak door elkaar gehaald, maar ze verschillen wezenlijk: een verantwoordelijk

Nadere informatie

3 Onrechtmatige overheidsdaad

3 Onrechtmatige overheidsdaad Monografieen Privaatrecht 3 Onrechtmatige overheidsdaad Rechtsbescherming door de burgerlijke rechter Prof. mr. G.E. van Maanen Prof. mr. R. de Lange Vierde druk Deventer - 2005 Inhoud VERKORT AANGEHAALDE

Nadere informatie

Belang van het onderscheid

Belang van het onderscheid privaatrecht publiekrecht Horizontale relaties in het recht = relaties tussen particuliere personen Verticale relaties in het recht = relaties tussen overheid en privé-personen Belang van het onderscheid

Nadere informatie

Wie zijn wij? 11 maart 2014

Wie zijn wij? 11 maart 2014 Wie zijn wij? Programma Inleiding Mona de Vries Medisch Letsel Ed Klungers Whiplash Ellen Copini Schadeposten Ellen Copini Smartengeld quiz Mona de Vries Letselschade advocaat? Kwaliteit Kosten aansprakelijke

Nadere informatie

7,2. Samenvatting door een scholier 1410 woorden 9 april keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoofdstuk 1

7,2. Samenvatting door een scholier 1410 woorden 9 april keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoofdstuk 1 Samenvatting door een scholier 1410 woorden 9 april 2005 7,2 36 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Het Nederlands recht kent een driedeling: * Burgerlijk recht (civiel recht, privaatrecht):

Nadere informatie

Woningeigenaar en overlast. artikel 6:162 BW

Woningeigenaar en overlast. artikel 6:162 BW Woningeigenaar en overlast artikel 6:162 BW lid 1 Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te

Nadere informatie

Over bedrijfsgeheimen en billijke vergoedingen. Eerste bijeenkomst VAAU 4 juli 2018 Sjef de Laat

Over bedrijfsgeheimen en billijke vergoedingen. Eerste bijeenkomst VAAU 4 juli 2018 Sjef de Laat Over bedrijfsgeheimen en billijke vergoedingen Eerste bijeenkomst VAAU 4 juli 2018 Sjef de Laat Bedrijfsgeheimen W.o. 34 821: Regels ter uitvoering van Richtlijn 2016/943/EU van het Europees Parlement

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord /V. Lijst van afkortingen / XXV. Verkort aangehaalde literatuur / XXVII. HOOFDSTUK 1 Algemene inleiding /1

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord /V. Lijst van afkortingen / XXV. Verkort aangehaalde literatuur / XXVII. HOOFDSTUK 1 Algemene inleiding /1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord /V Lijst van afkortingen / XXV Verkort aangehaalde literatuur / XXVII HOOFDSTUK 1 Algemene inleiding /1 1.1 Het thema /1 1. Verbintenissen uit de wet en schadevergoeding / 1 2.

Nadere informatie

Verhaal van schade door de overheid

Verhaal van schade door de overheid Verhaal van schade door de overheid Verhaal van schade door de overheid 1 Inhoudsopgave Voorwoord 4 I Verhaal van schade op basis van art. 6:162 BW 6 De basis voor verhaal [Door mr. J.J. Jacobse en mr.

Nadere informatie

De eigendomskwestie KNAW. 9 januari 2014. Dr. mr. H. van Meerten (disclaimer: standpunten komen voor rekening van de auteur)

De eigendomskwestie KNAW. 9 januari 2014. Dr. mr. H. van Meerten (disclaimer: standpunten komen voor rekening van de auteur) De eigendomskwestie Dr. mr. H. van Meerten (disclaimer: standpunten komen voor rekening van de auteur) 9 januari 2014 KNAW Prof. Schoordijk, NJB 2010, 2049 Enige jaren geleden betoogde ik dat de privatisering

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A.M.S. Westenbrink, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A.M.S. Westenbrink, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-693 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A.M.S. Westenbrink, secretaris) Klacht ontvangen op : 29 mei 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Aansprakelijkheid op het ijs

Aansprakelijkheid op het ijs Aansprakelijkheid op het ijs KNSB verenigingsdag voor bestuurders 3 november 2007 Bart Bendel Wouter Vermaas Inhoud workshop Aansprakelijkheid van: Schaatsers Verenigingen Trainers Aansprakelijkheid van

Nadere informatie

Actuele bomenjurisprudentie

Actuele bomenjurisprudentie Actuele bomenjurisprudentie mr. Jilles van Zinderen Advocaat bij MANZ Legal, Utrecht; Focus op bomen en wet; Schade, aansprakelijkheid, eigendom, burengeschillen, Wabo, Wet natuurbescherming; Webmaster

Nadere informatie

Examenmatrijs kennisexamen

Examenmatrijs kennisexamen Examenmatrijs kennisexamen Algemene informatie Examenmatrijs code en vaststellingsdatum 15-12-2015 Examennaam Brede kennis vermogensrecht Kwalificatiedossier en cohort Juridisch-administratieve beroepen

Nadere informatie

Juridische hulp na een trauma ongeval

Juridische hulp na een trauma ongeval Juridische hulp na een trauma ongeval Feenstra & Veenstra Register Experts Dhr. Michèl Feenstra, re Dhr. Mark Veenstra, re Munneke Lourens advocaten Mw. mr. Monique Snijder Mw. mr. Iris Degenaar Feenstra

Nadere informatie

PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG

PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG Versie augustus 2015, versie 06 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 9 Geldig tot 31 december 2017 Het doel van dit

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst vrijwilligersorganisaties. Albert Meijer, Accountmanager Overheid

Informatiebijeenkomst vrijwilligersorganisaties. Albert Meijer, Accountmanager Overheid Informatiebijeenkomst vrijwilligersorganisaties Albert Meijer, Accountmanager Overheid De VNG Vrijwilligersverzekering Gerechtshof (12 april 2017): Gemeente is eigenaar civielrechtelijk aansprakelijk (r.o.

Nadere informatie

Civiele Procespraktijk

Civiele Procespraktijk Civiele Procespraktijk Nr. 13 - september 2010 De volgende onderwerpen worden behandeld: Vordering tot winstafdracht Aansprakelijkheid voor niet-ondergeschikten, en schadebeperkingsplicht Verjaring Klachtplicht

Nadere informatie

Verbintenissen uit de wet en Schadevergoeding

Verbintenissen uit de wet en Schadevergoeding Prof. mr. J. Spier Prof. mr. T. Hartlief Prof. mr. G.E. van Maanen Prof. mr. R.D. Vriesendorp Verbintenissen uit de wet en Schadevergoeding Vierde druk a Wolters Kluwer business Deventer - 2006 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek artikel 1382

Burgerlijk Wetboek artikel 1382 11. VERZEKERINGEN ------------------------ Burgerlijk Wetboek artikel 1382 «Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan,

Nadere informatie

DEEL I DE RECHTSMACHT 1

DEEL I DE RECHTSMACHT 1 VOORWOORD V DEEL I DE RECHTSMACHT 1 1 DE GRONDWET 3 1 Waarborg 3 2 Exclusiviteit 4 3 Doorbreking bij de wet 5 4 Het begrip rechterlijke macht 5 5 Burgerlijke rechten 6 6 Conclusie burgerlijke en bestuursrechtelijke

Nadere informatie

Aansprakelijkheid en vrijwilligers. Mark Verhijde Workshop Aansprakelijkheid Groen aan de Buurt 18 april 2019

Aansprakelijkheid en vrijwilligers. Mark Verhijde Workshop Aansprakelijkheid Groen aan de Buurt 18 april 2019 Aansprakelijkheid en vrijwilligers Mark Verhijde Workshop Aansprakelijkheid Groen aan de Buurt 18 april 2019 ü Prachtige voorbeelden met lastige vragen ü Want hoe om te gaan met aansprakelijkheden, risico

Nadere informatie

Ontslag wegens dringende reden

Ontslag wegens dringende reden Ontslag wegens dringende reden C. ENGELS -Kluwer a Wolters Kluwer business Inhoud V 1- Begrip I 1.1. Wettelijke definitie 1 1.2. Ontleding van de definitie I 1.2.1. Vereisten 1 1.2.2. Eerste vereiste:

Nadere informatie

Rechtsfilosofische annotaties. HR 26 januari 1990, NJ 1990, 794

Rechtsfilosofische annotaties. HR 26 januari 1990, NJ 1990, 794 Rechtsfilosofische annotaties. HR 26 januari 1990, NJ 1990, 794 J.C. Hage* 1 Op of omstreeks 5 of 6 januari 1983 drong een aantal politiemensen met geweld de woning van B binnen, waarbij schade aan deze

Nadere informatie

Rapport. Datum: 7 juli 2005 Rapportnummer: 2005/190

Rapport. Datum: 7 juli 2005 Rapportnummer: 2005/190 Rapport Datum: 7 juli 2005 Rapportnummer: 2005/190 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat het regionale politiekorps Utrecht hun verzoek om vergoeding van de schade als gevolg van een politieonderzoek in

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Wat is recht? Het geheel van rechtsregels gericht op het voorkomen, beheersen en oplossen van conflicten; geven van een rechtsverhouding tussen partijen. Deze regels zijn vastgesteld en afdwingbaar. Indelingen

Nadere informatie

Inleiding in het NEDERLANDSE RECHT

Inleiding in het NEDERLANDSE RECHT Mr.J.W.P. Verheugt Inleiding in het NEDERLANDSE RECHT TWAALFDE DRUK Boom Juridische uitgevers Den Haag 2003 Lijst van ajkortingen XV Recht in het algemeen 1 1 2 3 4 5 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 6 7 8 2 1 2 2.1

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Woord vooraf Inhoudsopgave 7 Verhouding straf(proces)recht - aansprakelijkheidsrecht Strafrechtelijke en civielrechtelijke fout

INHOUDSOPGAVE Woord vooraf Inhoudsopgave 7 Verhouding straf(proces)recht - aansprakelijkheidsrecht Strafrechtelijke en civielrechtelijke fout INHOUDSOPGAVE Woord vooraf 5 Inhoudsopgave 7 I. Verhouding straf(proces)recht - aansprakelijkheidsrecht 13 A. Strafrechtelijke en civielrechtelijke fout 13 1. Cass., 15 mei 1941 (het steenbakkersarrest)

Nadere informatie

HC 7A, , Onrechtmatige daad en kwalitatieve aansprakelijkheid

HC 7A, , Onrechtmatige daad en kwalitatieve aansprakelijkheid HC 7A, 19-03-2018, Onrechtmatige daad en kwalitatieve aansprakelijkheid Verbintenissen In het verbintenissenrecht ben je alleen tot iets verplicht als er een verbintenis is, zoals bij een onrechtmatige

Nadere informatie

Directeur HRM en Communicatie Marja van den Ouden Opgesteld door: Linda Nolst Trenite

Directeur HRM en Communicatie Marja van den Ouden Opgesteld door: Linda Nolst Trenite Notitie: Algemene Scholenaansprakelijkheid Van: Directeur HRM en Communicatie Marja van den Ouden Opgesteld door: Linda Nolst Trenite Aan: AMT Datum: 26 september 2017 Onderwerp: Scholenaansprakelijkheid

Nadere informatie

Risico s en aansprakelijkheid

Risico s en aansprakelijkheid Risico s en aansprakelijkheid voor een flexibele onderneming in de Grafische sector Mirelle van Gemert, segmentmanager HI&D Mark Hoogeveen, accountmanager HI&D Inhoud Introductie Risico s in bedrijfsvoering

Nadere informatie

Bomen & Buren. Jilles van Zinderen. www.bomenrecht.nl

Bomen & Buren. Jilles van Zinderen. www.bomenrecht.nl Bomen & Buren Jilles van Zinderen www.bomenrecht.nl Bomen & Buren Bomen & Buren Bomen & Buren Burenrecht Onrechtmatige daad (schade en aansprakelijkheid) Burenrecht Boek 5, Titel 4 Burgerlijk Wetboek Bevoegdheden

Nadere informatie

Bomen & Buren. Jilles van Zinderen. www.bomenrecht.nl

Bomen & Buren. Jilles van Zinderen. www.bomenrecht.nl Bomen & Buren Jilles van Zinderen www.bomenrecht.nl Bomen & Buren Burenrecht Onrechtmatige daad (schade en aansprakelijkheid) Burenrecht Boek 5, Titel 4 Burgerlijk Wetboek Bevoegdheden en verplichtingen

Nadere informatie

4. Geschillen zonder dat u een contract heeft

4. Geschillen zonder dat u een contract heeft 4. Geschillen zonder dat u een contract heeft We bedoelen dus zogenaamde derden. Onder derden wordt in dit verband verstaan de burgers en bedrijven met wie u geen contractuele relatie heeft doordat u er

Nadere informatie

Inhoud Voorwoord 11 Lijst van afkortingen Verkort geciteerde literatuur

Inhoud Voorwoord 11 Lijst van afkortingen Verkort geciteerde literatuur Inhoud Voorwoord 11 Lijst van afkortingen 13 Verkort geciteerde literatuur 17 Inleiding 21 Hoofdstuk 1. Het Nederlandse internationaal bevoegdheidsrecht: eex-verordening ii, eex-verdrag en Lugano Verdrag

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het College van procureurs-generaal te Den Haag. Datum: 25 februari 2014. Rapportnummer: 2014/010

Rapport. Rapport over een klacht over het College van procureurs-generaal te Den Haag. Datum: 25 februari 2014. Rapportnummer: 2014/010 Rapport Rapport over een klacht over het College van procureurs-generaal te Den Haag. Datum: 25 februari 2014 Rapportnummer: 2014/010 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het College van procureurs-generaal

Nadere informatie

Publieke en non-profitsector, interne controle en deugdelijk bestuur: een efficiënter bestuur en meer betrouwbare financiële stromen

Publieke en non-profitsector, interne controle en deugdelijk bestuur: een efficiënter bestuur en meer betrouwbare financiële stromen Journée d études - Studiedag Publieke en non-profitsector, interne controle en deugdelijk bestuur Secteurs public et non marchand, contrôle interne et bonne gouvernance 17.10.2008 Studiedag - Journée d

Nadere informatie

Schadebegroting en berekening in mededingingszaken

Schadebegroting en berekening in mededingingszaken Schadebegroting en berekening in mededingingszaken Vereniging voor Mededingingsrecht 28 april 2010 mr. Erik-Jan Zippro e.j.zippro@law.leidenuniv.nl Privaatrechtelijke handhaving van mededingingsrecht Nietigheid

Nadere informatie

Leidraad over het beroep op de onrechtmatige daad bij discriminatie en ongelijke behandeling

Leidraad over het beroep op de onrechtmatige daad bij discriminatie en ongelijke behandeling Leidraad over het beroep op de onrechtmatige daad bij discriminatie en ongelijke behandeling Een overzicht van de positieve punten en de knelpunten van het beroep op artikel 6:162 BW, de onrechtmatige

Nadere informatie

Het effect van de Wnra op de schaderegeling. 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom

Het effect van de Wnra op de schaderegeling. 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom Het effect van de Wnra op de schaderegeling 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom Programma Schade van de ambtenaar Rechtspositionele voorschriften Werkgeversaansprakelijkheid Goed werkgeverschap

Nadere informatie

GDPR en aansprakelijkheid

GDPR en aansprakelijkheid GDPR en aansprakelijkheid 1. Het Belgische begrip fout & GDPR 2. Wie kan aansprakelijkheid dragen? 3. Wie kan een claim stellen? 4. Wat zijn de financiële risico s? 5. Tips Artikel 82 Recht op schadevergoeding

Nadere informatie

Symposium Relativiteit EUR - Wouter den Hollander 4 november 2016

Symposium Relativiteit EUR - Wouter den Hollander 4 november 2016 Symposium Relativiteit EUR - Wouter den Hollander 4 november 2016 Waar hebben we het over? Twee varianten van het relativiteitsvereiste Artikel 6:162 lid 1 BW: Artikel 6:163 BW: Hij die jegens een ander

Nadere informatie

Slachtoffer. Schade? van geweld? Wat het Schadefonds Geweldsmisdrijven voor u kan doen

Slachtoffer. Schade? van geweld? Wat het Schadefonds Geweldsmisdrijven voor u kan doen Slachtoffer van geweld? Schade? Wat het Schadefonds Geweldsmisdrijven voor u kan doen Slachtoffer van geweld? Als u slachtoffer bent geworden van een geweldsmisdrijf, dan is dat een ingrijpende ervaring.

Nadere informatie

Verantwoordelijk voelen of aansprakelijk zijn! Aanbesteden?

Verantwoordelijk voelen of aansprakelijk zijn! Aanbesteden? Verantwoordelijk voelen of aansprakelijk zijn! Aanbesteden? Verantwoordelijk voelen of aansprakelijk zijn, is dat niet hetzelfde? Verantwoordelijk voelen of aansprakelijk zijn, is dat niet hetzelfde? -Nee,

Nadere informatie

Wijkteam en Juridische Verantwoordelijkheid. 20 mei 2014 mr. Cecile van Houdt

Wijkteam en Juridische Verantwoordelijkheid. 20 mei 2014 mr. Cecile van Houdt Wijkteam en Juridische Verantwoordelijkheid 20 mei 2014 mr. Cecile van Houdt gemeenten Verantwoordelijkheid sociale domein jeugd AWBZ-functies werk en inkomen passend onderwijs 2 Samenstelling wijkteam

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord /V. Lijst van afkortingen / XXIII. Initialen van de vermelde NJ-annotatoren / XXV. Verkort aangehaalde literatuur / XXVII

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord /V. Lijst van afkortingen / XXIII. Initialen van de vermelde NJ-annotatoren / XXV. Verkort aangehaalde literatuur / XXVII INHOUDSOPGAVE Voorwoord /V Lijst van afkortingen / XXIII Initialen van de vermelde NJ-annotatoren / XXV Verkort aangehaalde literatuur / XXVII HOOFDSTUK 1 Algemene inleiding /1 1.1 Introductie /1 1. Opbouw

Nadere informatie

Deel 2 Privaatrecht - Antwoorden tussenvragen

Deel 2 Privaatrecht - Antwoorden tussenvragen Deel 2 Privaatrecht - Antwoorden tussenvragen Tussenvragen De hieronder weergegeven artikelen zijn die uit het Burgerlijk Wetboek (BW), tenzij anders vermeld. 5.1 schakelbepalingen: 3:15, 3:59, 3:78, 3:79,

Nadere informatie

Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder.

Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder. Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder. ANWB en verkeersslachtoffers Naast de inzet voor meer verkeersveiligheid is de ANWB ook betrokken bij de afwikkeling

Nadere informatie

Nederlandse Toer Fiets Unie Thema-avond

Nederlandse Toer Fiets Unie Thema-avond Nederlandse Toer Fiets Unie Thema-avond Veiligheid, Verzekering & Aansprakelijkheid November 2012 Agenda Introductie en aanleiding Verzekering van NTFU Wat is aansprakelijkheid? Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Omgaan met aansprakelijkheidsrisico's, vrijwaringsbedingen en verzekerbaarheid

Omgaan met aansprakelijkheidsrisico's, vrijwaringsbedingen en verzekerbaarheid 20 november 2012 Training Contracteren Omgaan met aansprakelijkheidsrisico's, vrijwaringsbedingen en verzekerbaarheid Erik van Orsouw erik.van.orsouw@kvdl.nl Inleiding 1. Quiz 2. Aansprakelijkheidsrecht:

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. D.B. Holthinrichs, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. D.B. Holthinrichs, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-246 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. D.B. Holthinrichs, secretaris) Klacht ontvangen op : 25 april 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor nalaten

Aansprakelijkheid voor nalaten Aansprakelijkheid voor nalaten Mr. D. Rijpma 21 maart 2011 HR 22 november 1974, (Broodbezorger), NJ 1975/149 Verplichting om te waarschuwen of in te grijpen bij waargenomen gevaar bestaat slechts: - als

Nadere informatie

Verbintenissenrecht. Inleiding in het recht

Verbintenissenrecht. Inleiding in het recht Inhoud I Verbintenissenrecht 17 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 in het recht 19 19 Recht en rechtsbronnen 19 1.2.1 Wetten 20 1.2.2 Verdragen 21 1.2.3 Jurisprudentie 23 1.2.4 Het gewoonterecht

Nadere informatie

I VERBINTENISSENRECHT 17

I VERBINTENISSENRECHT 17 I VERBINTENISSENRECHT 17 1 Inleiding in het recht 19 1.1 Inleiding 19 1.2 Recht en rechtsbronnen 20 1.2.1 Wetten 20 1.2.2 Verdragen 21 1.2.3 Jurisprudentie 22 1.2.4 Het gewoonterecht 23 1.3 Privaatrecht

Nadere informatie

Klaverblad Verzekeringen. Rechtsbijstand bij verhaal. van letselschade

Klaverblad Verzekeringen. Rechtsbijstand bij verhaal. van letselschade Klaverblad Verzekeringen Rechtsbijstand bij verhaal van letselschade Deze folder bevat een beperkte weergave van de polisvoorwaarden. Aan deze weergave kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u precies

Nadere informatie

Actio Pauliana en onrechtmatige daadvordering. Mr. drs. KP. van Koppen

Actio Pauliana en onrechtmatige daadvordering. Mr. drs. KP. van Koppen Actio Pauliana en onrechtmatige daadvordering Mr. drs. KP. van Koppen Kluwer - Deventer - 1998 Voorwoord V Gebruikte afkortingen XV Algemene inleiding en verantwoording 1 Verantwoording 1 2 Een körte schets

Nadere informatie

Schadevergoeding bij dienstongevallen Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep. door

Schadevergoeding bij dienstongevallen Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep. door 349 Schadevergoeding bij dienstongevallen Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep door Prof. mr. G.L. Coolen Inleiding Hoewel dit niet met zoveel woorden in de wet is vastgelegd, geldt als uitgangspunt

Nadere informatie

Schadevergoeding na discriminatie

Schadevergoeding na discriminatie 2014 Schadevergoeding na discriminatie Ieder1Gelijk Arend Noorduijnstraat 15 6512 BK Nijmegen Opdrachtgever: Ieder1Gelijk Praktijkbegeleider: dhr. drs. R. Sluijs Docentbegeleider: mw. mr. L. Russo Tweede

Nadere informatie

LWB 05. Productvoorwaarden Werkgeversaansprakelijkheidsverzekering voor Bestuurders van Motorrijtuigen

LWB 05. Productvoorwaarden Werkgeversaansprakelijkheidsverzekering voor Bestuurders van Motorrijtuigen LWB 05 Productvoorwaarden Werkgeversaansprakelijkheidsverzekering voor Bestuurders van Motorrijtuigen Inhoudsopgave Rubriek 1 Algemeen Artikel 1 Begripsomschrijvingen Artikel 2 Omvang van deze verzekering

Nadere informatie

NIS-bijeenkomst 17 januari 2013. Herstelcoach Actualiteiten. Arlette Schijns

NIS-bijeenkomst 17 januari 2013. Herstelcoach Actualiteiten. Arlette Schijns NIS-bijeenkomst 17 januari 2013 Herstelcoach Actualiteiten Arlette Schijns Wat ga ik met jullie bespreken? Herstelcoach: de juridische inbedding Actualiteiten - Verkeersongevallenjurisprudentie: 7:611

Nadere informatie