2016/ Marketing Zaanstreek Postbus AE ZAANDAM Activiteitenoverzicht marketing SMZ 2016 (april t/m december)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2016/92475. Marketing Zaanstreek Postbus 1240 1500 AE ZAANDAM www.zaanstreek.nl. Activiteitenoverzicht marketing SMZ 2016 (april t/m december)"

Transcriptie

1 2016/92475 Marketing Zaanstreek Postbus AE ZAANDAM Activiteitenoverzicht marketing SMZ 2016 (april t/m december) De periode april tot en met december staat in het teken van marketingactiviteiten gericht op bezoekers en bewoners, waarbij we de stad onderscheidend willen neerzetten aan de hand van een aantal kernkwaliteiten. We streven er tevens naar om initiatiefnemers in de stad te betrekken bij de activiteiten. Stichting Marketing Zaanstreek (SMZ) heeft in de periode een stevig fundament gelegd voor de marketing van de streek (Zaanstreek) en de stad (Zaanstad). Er zijn veel zaken opgepakt en verbindingen gelegd met allerlei partijen in de stad. Na een uitgebreide evaluatie naar het functioneren van SMZ, gaf bureau LAgroup de aanbeveling om door te gaan met de marketingorganisatie, maar wel met een heldere strategie en voldoende slagkracht In Zaanstad heerst de laatste jaren een positieve grondhouding en trots onder bewoners en bedrijven. Zaankanters zijn groos op hun nieuwe centrum en de bezoekersgroei op de Zaanse Schans, ondanks dat de toenemende drukte op de Schans ook een keerzijde heeft. Daarnaast is er tevens volop aandacht voor de ontwikkelingen op o.a. Hembrugterrein, de Zaanbocht (Hotspot Wormerveer), de realisatie van het nieuwe cultuurcluster naast het station, de bouw van het nieuwe Topsportcentrum in Koog aan de Zaan en de komst van het nieuwe trainingscomplex van AZ naar de Zaanstreek. Evenementen als de Dam tot Dam Loop, Festival Industrie Cultuur en Stad aan de Zaan, als ook de recente aankoop van het schilderij van Monet door het Zaans Museum zetten Zaanstad op de kaart. Op het gebied van verbindingen komen er positieve berichten van de Industrial Heritage Line, de succesvolle rechtstreekse busverbinding die internationale toeristen rechtstreeks naar de Zaanse Schans brengen en de start van de permanente bootverbinding van Wolfrat tussen het centrum van Zaandam en Amsterdam CS in In Zaanstad geven zowel gemeente als bedrijfsleven prioriteit aan citymarketing en het positioneren van Zaanstad als aantrekkelijke stad voor vestiging (bewoners en bedrijven) en bezoek (bewoners, binnen- en buitenlandse toeristen). Daarnaast is citymarketing ook bedoeld om de trots en het geloof in de eigen stad te beleven en te mobiliseren. Focus op Zaanstad Onderdeel van de nieuwe koers is de verschuiving van de focus op de streek naar de focus op de stad. In de nieuwe aanpak leggen we een directe koppeling met de ambities van Zaanstad. De gemeente heeft enkele stevige uitdagingen in het stedelijk domein, niet in de laatste plaats in de realisatie van duizenden nieuwe woningen in de periode tot 2035, als onderdeel van een veel grotere woningopgave in de hele MRA. Daarnaast zijn er diverse andere stedelijke ontwikkelingen in Zaanstad, o.a. Hembrug, Cultuurcluster Zaanstad Centrum en de renovatie van de sluis in het centrum van de gemeente.

2 Er is nog een aantal argumenten om de focus in de marketing te verleggen van de streek naar de stad: Het stedelijk woongebied van Zaandam (Zaanstad Centrum) wordt steeds beter gewaardeerd, zo blijkt uit onderzoek. Dat moeten we gaan kapitaliseren, daar moet de groei gaan plaatsvinden. Zaanstreek klinkt ver weg, is de regio, terwijl de (fysieke) ligging midden in de metropoolregio een van de vier (te vermarkten) kernkwaliteiten is. Zaanstreek heeft geen duidelijke eigenaar. Door te kiezen voor Zaanstad sluiten we aan bij de strategische doelen van Zaanstad (integrale aanpak). Doelen en doelgroepen De uitgangspunten van SMZ uit 2010 zijn deels aangepast en aangescherpt: 1. Versterken van de onderscheidende positie van Zaanstad door het etaleren van een aantal onderscheidende kernkwaliteiten: o De Zaan als identiteitsdrager van Zaanstad o stedelijk en landelijk Zaans groen o industrieel verleden (Zaans erfgoed) en heden o fysieke ligging als 4 e stad in de MRA 2. Groei economische activiteit (meer banen) bij - met name - het MKB, 3. En bij de Zaanse toeristisch-recreatieve en culturele ondernemers in het bijzonder. 4. Verbetering van de sociaaleconomische positie van Zaanstad door meer evenwicht te realiseren in het bewonersprofiel van de stad. Focus is belangrijk. Daarom kiezen we voor de doelgroepen die de grootste bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van onze doelstellingen. We onderscheiden bezoekers, bewoners en bedrijven Bezoekers (toeristen & recreanten) We streven naar meer bezoekers en meer bestedingen (groei economische activiteiten en meer banen) in Zaanstad. Daarvan moeten vooral de toeristisch-recreatieve en culturele ondernemers in Zaanstad laten profiteren. We richten ons primair op twee doelgroepen (MRA, kustbezoekers), maar houden de doelgroepen Nederlanders en internationale toeristen in ons achterhoofd bij het opstellen van het activiteitenplan. Inwoners van de MRA (inclusief Zaanstad) zijn in de marketingaanpak de voornaamste doelgroep. Voor deze bezoekersgroep is Zaanstad dichtbij en is ons huidig toeristisch product (locaties & evenementen) nu al aantrekkelijk. Het product heeft wel een upgrade nodig en moet nog nadrukkelijker in de etalage worden gezet. Kustbezoekers zijn vooral Nederlanders (waaronder MRA-inwoners), Belgen en Duitsers. Het is een kansrijke groep waar we ons nog niet op hebben gericht, en die niet wordt bewerkt door andere partijen. Daarom zetten we met marketing in op deze doelgroep. De Nederlandse toeristische consument is een zeer heterogene groep en daarom niet eenvoudig te bereiken. Deze groep consumenten nemen we indirect mee via onze activiteiten gericht op de Nederlandse bezoeker van de Zaanse Schans en de bezoekers van de Noordhollandse kust.

3 Internationale bezoekers worden al volop bewerkt door Amsterdam Marketing (o.a. AHBZ), Zaanse Schans en Amsterdam Cruise Port. Met marketing richten we ons in 2016 niet ook op deze doelgroep, maar praten wel mee over het aanbod en de wijze waarop Zaanstad zich profileert richting de internationale toerist. 2. Bewoners We zetten de komende jaren volop in op de doelgroep bewoners, met als doel om tot een beter evenwicht in het Zaanse bewonersprofiel te komen. Daarbij richten we ons in eerste instantie op Zaankanters, die zijn hier immers al (warme citymarketing). We willen graag dat de doorgroeiers hier in Zaanstad een wooncarrière maken. Ook willen we de doelgroepen die we hebben overtuigd om naar Zaanstad te komen hier houden (o.a. via aantrekkelijke culturele faciliteiten en sterke Stad aan de Zaan-evenementen). De huidige bewoners van de MRA (vooral Amsterdam) zijn een belangrijke doelgroep in onze koude citymarketing. We leggen de focus op laatste fase-studenten, jonge, startende gezinnen en medioren in de leeftijdsklasse jaar. Daarnaast krijgt de groeiende groep expats die economisch verbonden zijn aan de MRA onze aandacht. Ad 1 Bezoekers Het interesseren van bezoekers van buiten, maar ook van Zaankanters zelf, begint bij een goede basisinformatievoorziening van Zaanstad. De uitagenda op Zaanstreek.nl en de facebookpagina van Zaanstreek.nl ( volgers) zijn de (landings) platforms voor het toeristische aanbod van Zaanstad. De website (vooral de uitagenda) en FB-pagina functioneren goed. Voor verschillende activiteiten en acties die we gaan ontplooien gebruiken we Zaanstreek.nl als landingpage. Met de FB-pagina kunnen we diverse de activiteiten ook intern aanzwengelen. Het blad Uit De Zaanstreek heeft de functie om (vooral Zaankanters) op papier basisinformatie over evenementen en het culturele aanbod in Zaanstad te geven. Via in combinatie met social media geven we informatie over de sterke, en overwegend beeldbepalende evenementen van Zaanstad. 3 De informatie (online/offline) over het overige toeristische aanbod in Zaanstad op o.a. Zaanstreek.nl (o.a. fiets- en vaarroutes, musea, overige toeristische bestemmingen) is verouderd en moet op korte termijn worden geactualiseerd. a. Inwoners van de MRA Om de inwoners in de Metropoolregio Amsterdam te bewegen om toeristische activiteiten in Zaanstad te gaan ondernemen, zijn diverse activiteiten bedacht. Daarbij gaat het om het stimuleren van beeldbepalende evenementen die het verhaal van Zaanstad vertellen met een regionale (sommige zelfs nationaal) uitstraling die interessant zijn voor MRA ers en inwoners van Zaanstad. Tevens gaat het om het aansporen van MRA ers (inclusief Zaankanters) om meer Zaanse toeristisch-recreatieve bestemmingen en/of activiteiten te ontplooien in Zaanstad (o.a. wandelen, fietsen, segway, boot).

4 Het activiteitenoverzicht april tot en met bezoekers gericht op bezoekers uit de MRA, ziet er schematisch als volgt uit: Activiteit Media Wanneer/ periode Hotspot-routes Mei t/m (zie uitgelicht) aanseschans.nl oktober (ovb) Hotspot-routes (zie uitgelicht) Stand/marktkraam I FIKS (nog nader uit te werken) Dam tot Dam Weekend (zie uitgelicht) Stad aan de Zaan (zie uitgelicht) Bannercampagne voor evenementen Art Zaanstad/Kook W'veer, Zaansafari E-nieuwsbrief - Art Zaanstad/Kook W'veer, Zaansafari Advertenties 1/1-pagina Art Zaanstad/Kook W'veer, Zaansafari (3x) Advertenties Kook W'veer/ Zaansafari/ andere media worden nog bekeken Uitmarkt Amsterdam Mei t/m oktober (ovb) augustus Nader te bepalen Augustus/sep tember/oktob er Nader te bepalen Stadaandezaan.n l/twitter/varen in de Zaanstreek Iamsterdam.com Uitmail A dam Uitkrant Digitale schermen in/op Metro/Bus/ Station Z'dam April oktober Mei, juli en aug/ Mei, juli en aug/ Mei, juli en aug/ juli en aug/ Amsterdam Light Festival Nader te bepalen December/ja nuari 1) Raamcontract gemeente Zaanstad met Amsterdam Marketing Partner/ uitvoerder SMZ/hotspots SMZ/hotspots Zaanse Schans SMZ/ism ZS en ZM SMZ/Stichting I Fiks SMZ/Le Champion SMZ Gem Zaanstad 1) Gem Zaanstad 1) Gem Zaanstad 1) Gem Zaanstad 1) SMZ/ALF 4

5 Uitgelicht Hotspot -routes De Zaanse Schans trekt jaarlijks tussen de en bezoekers uit Nederland, die momenteel niet actief worden aangespoord om ook andere toeristische bestemmingen in Zaanstad aan te doen. Daarnaast ontbreekt het ook aan aantrekkelijke en concrete toeristische producten. De Hotspot -routes (werktitel en routes nog in concept) hebben als primair doel om de bezoeker van de Zaanse Schans te bewegen om vanuit de Schans uitstapjes te maken naar de 3 andere andere hotspots uit de nieuwe nota Toerisme van de gemeente Zaanstad. 1. Cacaotocht Wormerveer De tour start bij het cacaolab op de Zaanse Schans, daarna gaat men per fiets of met de boot op ontdekkingstocht naar/langs heden en verleden van de Zaanse cacaoindustrie. Onderweg wordt men ondergedompeld met al het moois langs/op de Zaan, typische Zaans groen, het vele water en de veenweidegezichten van Zaanstad. Na een stopover bij De Euforij Chocolade in Wormerveer, gaat men bij Gerkens in Wormer een eigen chocoladereep maken en krijgt men het verhaal van cacaoboon tot chocoladereep. 2. Hembrug mysterie-tour Deze tour brengt de bezoeker van de Zaanse Schans van de oud-hollandse ambachten op de Schans naar de nieuwe creatieve industrie op Hembrug. De tour begint op de Schans waar kennis wordt gemaakt met o.a. houtbewerking en voedselproductie tot en met de ambachten die ten grondslag liggen aan talloze souvenirs. Samen vertellen de ambachten verhalen, die veelal eeuwen teruggaan. En daarmee komt een rijke productgeschiedenis tot leven, in het hart van het oudste industriegebied van West-Europa. Daarna stapt men op de boot en gaat men over de Zaan richting Hembrug. In het stadshart van Zaanstad wordt onderweg even een pitstop gemaakt bij de Koekfabriek van Verkade of bij De Fabriek. Daarna proeft en ontdekt men de geheimen van hembrug. Het is een mysterieus gebied met 50 monumenten, een plofbos, bunkers en schietbanen maar ook 30 zeer diverse ondernemers: kunstenaars, modeontwerpers, meubelmakers, designers, een conservenfabriek, fotostudio, Flinders, YadaYada, de patatfabriek, Taets etc en dat in die mysterieuze omgeving van Hembrug Monet-tour Zaanstad Centrum Claude Monet ( ) bracht in 1871 vier maanden in Zaandam door. Het was een belangrijke periode in zijn ontwikkeling als schilder. Tussen 2 juni en 8 oktober maakte hij vijfentwintig Zaanse schilderijen. De Monet tour begint in het Zaans Museum waar sinds 2015 een originele Zaanse Monet hangt ( De Voorzaan en de Westerhem!) en waar alle afbeeldingen van alle Zaanse werken van Monet te zien met daarbij de locatie waar ze geschilderd zijn. Na het bezoek aan het Zaans Museum volgt men per boot via de Zaan of per fiets langs de Zaan het spoor van de Zaanse schilderijen van Claude Monet. In het centrum van Zaanstad wandelt u naar het Blauwe Huis van Monet, waar u de mogelijkheid krijgt om u eigen versie van dit beroemde schilderij van Monet te maken. Enpassant brengt u een bezoek aan het Czaar Peterhuisje. De Monet-tour eindigt bij het Zaanse huisjes-hotel (met Monet s blauwe huis).

6 Dam tot Dam Weekend (17 & ) Met ruim deelnemers uit heel Nederland (vooral veel MRA) is D-t-D het grootste actieve sportevenement in Nederland en volgens de organisatie ook daarbuiten. Zaanstad Marketing grijpt dit evenement aan (Dam tot Dam By Night op de Zaterdag en Dam tot Dam Lopen op de zondag) om de gemeente volop in de schijnwerpers te zetten. De volgende activiteiten worden binnenkort met de organisatie doorgesproken: * welkomstbanners 'Zaanstad' * schermen op centrale locaties Zaanstad * Boarding (Zaanstad) langs het parcours * Straatkrijt (Zaanstad) * Ontvangst stakeholders * Vewerking beelden marketingetalage in/op tijdens event * advertorial/advertentie programmaboekje Dam-tot-Dam Weekend * Inzetten cityhosts * verlichten/uitlichten van de tijdens de Damloop by Night op zaterdag 17. Stad aan de Zaan (april tot en met oktober 2016) Stad aan de Zaan (SADZ) is een ruim zes maanden durende communicatiecampagne van SMZ om circa 15 beeldbepalende evenementen van Zaanstad in 2016 communicatief extra te ondersteunen. Het gaat daarbij om evenementen die een bijdrage leveren aan de onderscheidende positionering (kernkwaliteiten) van Zaanstad. Bij de selectie van de evenementen is gekeken naar o.a. kwaliteit en (verwachte) publieke belangstelling. Evenementen op/in de vier focusgebieden (hotspots) krijgen bovendien de voorkeur: Hembrug, stadshart Zaanstad Centrum, Zaanse Schans en Zaanbocht Wormerveer. De 15 evenementen zijn opgenomen in bijlage 1. a. Bezoekers Noordhollandse kust 6 De Noordhollandse kust behoort tot de drukst bezochte kustgebieden van Nederland. Jaarlijks verblijven duizenden Nederlanders en buitenlanders (vooral Duitsers en Belgen) in vakantiehuizen, bungelowparken en campings langs de Noordhollandse kust. Doel is om deze kustconsumenten te verleiden om een (dag)bezoek te brengen aan Zaanstad, een bestemming die binnen een half uur rijden ligt. Om de kustconsument tijdens het verblijf aan de kust te bereiken, kiezen we voor de volgende activiteiten. Activiteit Medium Wanneer/loo ptijd Uitwaaier Noord-Holland Printuitgave/w april t/m (zomereditie) ebsite/enieuwsbrieven CultureBase/Uit-in- Noordhollland (andere media worden nog bekeken) Printuitgave/w ebsite/enieuwsbrieven Zomer/najaar/ winter Uitvoerder/partner SMZ/gemeente Zaanstad/ CultureBase/UitinNoor d-holland SMZ/gemeente Zaanstad/ CultureBase/UitinNoor d-holland

7 Ad 2 Bewoners Belangrijke vervolgstap is om de gemaakte doelgroepkeuzes verder aan te scherpen met de woonpartners in Zaanstad (o.a. gemeente, ontwikkelaars, makelaars). Het is daarnaast belangrijk om kennis te hebben en aan te haken bij de marketingactiviteiten van de woonpartners. Wie doet momenteel wat in het stimuleren van de vraag naar wonen in Zaanstad. Het voorlopige activiteitenoverzicht ziet er op hoofdlijnen per doelgroep als volgt uit. a. Doorgroeiers in Zaanstad Deze doelgroep valt in de categorie warme citymarketing, deze consumenten hebben al voor Zaanstad gekozen en willen we hier graag houden. Het is belangrijk dat we deze groep goed informeren en faciliteren. Activiteit Medium Wanneer/loo Partner / Woningaanbod Zaanstad (website, nieuwsbrief, print, twitter) Website (o.a.) woonpartners ptijd permanent Uitvoerder Woonpartners Zaanstad Zaanse Nieuwbouwdag Beurs oktober Woonpartners Zaanstad 075-straatjes (uitgelicht) Ntb ntb SMZ Uitgelicht 075-straatjes Een website met daaraan gekoppeld een E-nieuwsbrief en Instagram-account dat de leukste nieuwe eettentjes, winkeltjes en koffiezaakjes in Zaanstad presenteert en bespreekt en zo laat zien hoe leuk cool Zaanstad is. 7 b. MRA- doelgroepen De doelgroepen uit de MRA moeten Zaanstad op het netvlies krijgen, wonen in Zaanstad moet optie worden. Niet alleen voor de aantrekkelijke prijs, maar ook vanwege de stedelijke verdichting en de typische dorpse veenweidegebieden. Promoten en vermarkten van stadse bedrijvigheid op het gebied van horeca, retail en leisure, zoals De Fabriek, Chocoladefabriek, Toost op de Dam, Kook aan de Zaan, etc (zie ook 075 -straatjes) bij deze doelgroepen is daarbij noodzakelijk. B1 Laatste fase studenten in MRA Activiteit Medium Wanneer/ looptijd Partner / Uitvoerder Wonen op 10 mins van Amsterdamse ntb SMZ Amsterdam CS (advertorials) media Advertorials/advertenties Ad Valvas, Folia Najaar SMZ

8 B2 Jonge/startende gezinnen in MRA Activiteit Medium Wanneer/ looptijd Advertorial/bannercampagne Funda.nl Nader te bepalen Partner / Uitvoerder SMZ B3 Medioren in MRA Activiteit Medium Wanneer/ looptijd Wonen aan de Zaan Ntb ntb SMZ Zaanse Nieuwbouwdag Beurs Oktober 2016 SMZ c. Expats Partner / Uitvoerder Activiteit Medium Wanneer/ looptijd Partner / Uitvoerder Informatie/advertorials Expatcenter ntb Expatcenter/SMZ Amsterdam.nl Informatie/advertorials Iamsterdam.com ntb Amsterdam Marketing/SMZ 8

9 Bijlage 1: Begroting 2016 Inkomsten gemeente - bijdrage in marketingactiviteiten gemeente Zaanstad - bijdrage personele ondersteuning Partners (forbo-ahold-rabobank) Subtotaal inkomsten Uitgaven Marketingplan/presentaties/representatie SMZ (t/m maart 2016) Administratie/financien (intersolutions) overige reeds gemaakte kosten 2016 (oa inhuur personeel, abonnementen, huur) Kosten interim-citymarketeer (april t/m dec 2016) Subtotaal overhead Totaal beschikbaar voor marketing Marketingactiviteiten: Bezoeken Wonen Rest budget Subtotaal marketinguitgaven Saldo 940,00 9 Toelichting: Inkomsten: 20K Ahold, 20K Forbo, 16K Rabobank Uitgaven: Interim marketeer: 16 uur in de week (te verspreiden over meerdere dagen per week voor optimale bereikbaarheid) van 1 april tot en met 31 december Overige ondersteuning is volledig variabel gemaakt (project gerelateerd) Bezoeken: zie Excel voor details Wonen: 30K als inschatting opgenomen. Nog geen detaillering gemaakt.

10 Bijlage 2: Stad aan de Zaan evenementen 2016 Detaillering wordt nog aangeleverd door Stad aan de Zaan. Evenement Locatie Datum Bezoekaantal etc etc 10

Marketing Zaanstreek 2016. donderdag 16 juni

Marketing Zaanstreek 2016. donderdag 16 juni Marketing Zaanstreek 2016 donderdag 16 juni Marketing Zaanstreek Activiteitenprogramma 2016 Januari t/m maart: Marketingstrategie + Activiteitenprogramma April t/m december: Uitvoering activiteitenprogramma

Nadere informatie

Zaanstad Marketing 2016/ Naar de volgende fase van citymarketing in Zaanstad In opdracht van. (Stichting Marketing Zaanstreek)

Zaanstad Marketing 2016/ Naar de volgende fase van citymarketing in Zaanstad In opdracht van. (Stichting Marketing Zaanstreek) 2016/108303 Naar de volgende fase van citymarketing in Zaanstad Zaanstad Marketing Naar de volgende fase van citymarketing in Zaanstad 2016-2019 In opdracht van (Stichting Marketing Zaanstreek) Uitgevoerd

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Zaanstad

Profielschets Burgemeester van Zaanstad Profielschets Burgemeester van Zaanstad ZAANSTAD IS een stad met meer dan 152 000 inwoners. In de loop der eeuwen zijn vele duizenden mensen van heinde en verre naar de Zaanstreek toe gekomen. De Russische

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Inhoud voorstel aan Raad

Inhoud voorstel aan Raad 2016/11918 Inhoud voorstel aan Raad Onderwerp Uitvoeringsagenda Toerisme Zaanstad 2016-2019 Gevraagd besluit 1. De Uitvoeringsagenda Toerisme Zaanstad 2016 2019 vast te stellen, inhoudende: a. de doelen:

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek

1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek 1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek Imago onderzoek 2013 Stichting Marketing Zaanstreek 1 Definitie onderzoeksdoelgroep A. Inwoners Zaanstreek (Zaankanters) (n=249): Inwoners van de

Nadere informatie

Nieuwe aanpak integrale citymarketing Metropool Amsterdam

Nieuwe aanpak integrale citymarketing Metropool Amsterdam Nieuwe aanpak integrale citymarketing Metropool Amsterdam Amsterdam Marketing Amsterdam Marketing, een publiek-private not for profit stichting, is de citymarketingorganisatie voor de Metropool Amsterdam.

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum Kom met je klas naar het Zaans Museum Zaans Museum Schansend 7 1509 AW Zaandam sales@zaansmuseum.nl www.zaansmuseum.nl/onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum

Nadere informatie

Marktconsultatieverslag Zaanboot en Zaanhopper

Marktconsultatieverslag Zaanboot en Zaanhopper 2017/16223 Marktconsultatieverslag Zaanboot en Zaanhopper Opdrachtgever: Gemeente Zaandam Datum: november-december 2016 Consultatie uitgevoerd door: Deelname markt: John Swaans en John van Pelt Rederij

Nadere informatie

Aanvraag voor twee evenementen

Aanvraag voor twee evenementen Aanvraag voor twee evenementen (Op uitnodiging van Ellen Klaus ivm behoefte aan zomerprogrammering en nautische/watergebonden projecten gedurende de eerste drie weken van juli 2017.) Stichting Monet in

Nadere informatie

The Summer Village 2013

The Summer Village 2013 The Summer Village 2013 Versie: 2 juli 2013 Inleiding Op het Berlageveld (voormalige bouwkundeterrein) verrijst de Green Village als levend en levendig duurzaam ondernemend dorp waar wetenschap en bedrijfsleven

Nadere informatie

Het werkt in Zaanstad

Het werkt in Zaanstad Het werkt in Zaanstad Oudste industriegebied ter wereld is klaar voor de toekomst Er heeft altijd al een frisse wind gewaaid in dit stukje Holland aan de Zaan. Het vlakke land dat zo rijk is aan sloten

Nadere informatie

Strategisch plan 2016-2020

Strategisch plan 2016-2020 Strategisch plan 2016-2020 2 Amsterdam Marketing Strategisch Plan 2016-2020 1. INLEIDING Amsterdam Marketing bestaat drie jaar. Door de fusie van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, Amsterdam Partners

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Publicatienota Stichting VoorWaar

Publicatienota Stichting VoorWaar Publicatienota Stichting VoorWaar Deze nota is bedoeld om inzicht te geven in de stand van zaken van Stichting VoorWaar (de Stichting) tot en met de datum 20 oktober 2018. Stichting VoorWaar Met als handelsnamen:

Nadere informatie

Enkele succesvolle voorbeelden

Enkele succesvolle voorbeelden Enkele succesvolle voorbeelden OP ZOEK NAAR HET DNA VAN MOERDIJK Bevorderen van behouden een voorkeur voor de zorgen dat product en communicatie op orde zijn om relevante doelgroepen aan te spreken

Nadere informatie

CULTUUR VERDIENT MEER! (visie op cultuur in Zaanstad)

CULTUUR VERDIENT MEER! (visie op cultuur in Zaanstad) CULTUUR VERDIENT MEER! (visie op cultuur in Zaanstad) MEER GELD NAAR CULTUUR Er is de afgelopen decennia veel bezuinigd op cultuur. Zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau. GroenLinks vindt

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Toeristische visie Edam-Volendam

Toeristische visie Edam-Volendam Gemeente Edam-Volendam Toeristische visie Edam-Volendam Bijeenkomst bewoners lagroup 12 december 2012 - Stephen Hodes en Birte Querl 2011-137 pr 05 Inhoud Doel en kader van vanavond Sterktes + zwaktes,

Nadere informatie

Citymarketingbeleid Emmen 2012-2016

Citymarketingbeleid Emmen 2012-2016 Citymarketingbeleid Emmen 2012-2016 emmen Maakt Meer Mogelijk Inleiding Emmen is een gemeente met bijna 110.000 inwoners, en is daarmee de tweede gemeente in Noord-Nederland. Emmen is met name bekend

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Nieuwsbrief April 2015 Toeristische Gids Land van Cuijk 2015 Deze week wordt de Toeristische Gids 2015 verspreid. De gids is een handig naslagwerk voor toeristen en

Nadere informatie

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Voorstel Marketing en Promotie Veluwe Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen VOORSTEL MARKETING & PROMOTIE VELUWE VRAAGSTELLING: Opstellen van een toeristisch marketingactiviteitenprogramma voor

Nadere informatie

Martine Willekens projectmanager internationale marketing Van Gogh 2015

Martine Willekens projectmanager internationale marketing Van Gogh 2015 Martine Willekens projectmanager internationale marketing Van Gogh 2015 125 ste sterfdag 29 juli, Auvers-sur-Oise Promoting partners Van Gogh 2015: Contributing partners Van Gogh Europe: Doelstellingen

Nadere informatie

I. In te stemmen met het uitvoeren van de activiteiten voor 2010.

I. In te stemmen met het uitvoeren van de activiteiten voor 2010. Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.1201 SUBSIDIEVERLENING CITY MONDIAL 2010 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gezien: - het belang van de versterking van de economische vitaliteit van Stationsbuurt,

Nadere informatie

Marketing Call to action

Marketing Call to action Marketing Call to action 24-11-2015 De tijd is rijp voor Utrecht Marketing [werktitel] Het Utrechtse college vraagt om een plan om de marketing van Utrecht met elkaar krachtig en slagvaardig neer te zetten.

Nadere informatie

Bijlage 6b: Aanvraagformulier gebruik voorzieningen voor evenementenbanieren en locatieoverzicht

Bijlage 6b: Aanvraagformulier gebruik voorzieningen voor evenementenbanieren en locatieoverzicht Bijlage 6b: Aanvraagformulier gebruik voorzieningen voor evenementenbanieren en locatieoverzicht Naam evenement: Website: Naam organisatie: Contactpersoon: Functie: Adres: Telefoon: Bank / gironummer:

Nadere informatie

Verslag Adviespanel Evenementen Zaanstad

Verslag Adviespanel Evenementen Zaanstad Verslag Adviespanel Evenementen Zaanstad Datum 12 januari 2017 Tijdstip 19.00u 22.00u Locatie Vergaderzaal 1, Stadhuis, Stadhuisplein 100 Zaandam Genodigden Annemieke Leussen (voorzitter), Adriën Schilder,

Nadere informatie

Hoe werkt de MRA. 11 april Namens het MRA Bureau - Arjen Overbeek

Hoe werkt de MRA. 11 april Namens het MRA Bureau - Arjen Overbeek Hoe werkt de MRA 11 april 2018 Namens het MRA Bureau - Arjen Overbeek Drie vragen Waarom bestaat deze gemeenschappelijke regeling ; wat is het doel? Op welke wijze is deze gemeenschappelijke regeling georganiseerd,

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland

Nadere informatie

Woonmarketing in Dordrecht (en de overige Drechtsteden) Gerben Baaij, Dordrecht Marketing 31 januari 2019

Woonmarketing in Dordrecht (en de overige Drechtsteden) Gerben Baaij, Dordrecht Marketing 31 januari 2019 Woonmarketing in Dordrecht (en de overige Drechtsteden) Gerben Baaij, Dordrecht Marketing 31 januari 2019 Twee voorspellingen Marketing is een MIDDEL Kortom Je moet wel gek zijn als je niet in Dordrecht

Nadere informatie

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Basisonderwijs

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Basisonderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum Kom met je klas naar het Zaans Museum Zaans Museum Schansend 7 1509 AW Zaandam sales@zaansmuseum.nl www.zaansmuseum.nl/onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum

Nadere informatie

Gemeente Maastricht en VVV Maastricht hebben het vigerende convenant positief

Gemeente Maastricht en VVV Maastricht hebben het vigerende convenant positief Samenvatting Gemeente Maastricht en VVV Maastricht hebben het vigerende convenant 2013-2016 positief geëvalueerd. Zij zijn een nieuw convenant 2017-2020 overeengekomen. Centraal staan toeristische marketing

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland. RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012

Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland. RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012 Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012 Analyse Het Meetjesland heeft toeristische troeven. Wandelen en fietsen, actieve beleving van landschap

Nadere informatie

Ontwikkeling cultuurvisie 2019 Tussentijdse bevindingen. 31 januari 2019

Ontwikkeling cultuurvisie 2019 Tussentijdse bevindingen. 31 januari 2019 Tussentijdse bevindingen 31 januari 2019 Opdracht 1. Ontwikkelen Cultuur VISIE 2. Vanuit visie naar uitvoeringsagenda 3. Beantwoorden van de vraag Wat voor stad willen we zijn? 4. Stel visie op in samenhang

Nadere informatie

Bergen op Zoom en de Vlaming. Middelburg 11 september 2018 Ruurt van der Wel Citymarketeer

Bergen op Zoom en de Vlaming. Middelburg 11 september 2018 Ruurt van der Wel Citymarketeer Bergen op Zoom en de Vlaming Middelburg 11 september 2018 Ruurt van der Wel Citymarketeer Hallo, ik ben Ruurt Lange Termijn Korte Termijn Citymarketing VS VVV Vier domeinen Bezoekers, Bewoners, Bedrijven,

Nadere informatie

Product voor internationale bezoeker uit Amsterdam. Anne Marie Dees

Product voor internationale bezoeker uit Amsterdam. Anne Marie Dees Product voor internationale bezoeker uit Amsterdam Anne Marie Dees Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland Zien Gefinancierd

Nadere informatie

Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins?

Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins? Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins? Het merk Brielle en de vertaling in het nieuwe erfgoed Agenda 1 Het merk Brielle lokale identiteit en kernkwaliteiten. 2 Binnenstad- en havenvisie De

Nadere informatie

UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014

UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014 UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD 2014-2018 Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014 MOTIVATIE DEN HAAG BESTE BINNENSTAD (IN 250 WOORDEN) Den Haag werkt al vijftien jaar met hart

Nadere informatie

Promotie Uithoorn aan de Amstel en De Kwakel. Verslag van het Bestuur 2017 Stichting Promotie Uithoorn en De Kwakel

Promotie Uithoorn aan de Amstel en De Kwakel. Verslag van het Bestuur 2017 Stichting Promotie Uithoorn en De Kwakel Promotie Uithoorn aan de Amstel en De Kwakel Verslag van het Bestuur 2017 Stichting Promotie Uithoorn en De Kwakel Beste lezer, Met enige trots presenteert de Stichting Promotie Uithoorn het jaarverslag

Nadere informatie

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade.

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Bijlage bij begroting Strekt ter vervanging Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Inleiding Het Floriade-evenement is voor onze regio wellicht het meest in het oog springende evenement van de laatste

Nadere informatie

Toeristische marketing en informatie

Toeristische marketing en informatie Toeristische marketing en informatie Meer bezoekers Meer omzet Hoofdtaak van VVV Midden-Limburg is het gebied Midden-Limburg zowel regionaal, boven regionaal, nationaal en internationaal bekendheid te

Nadere informatie

Amersfoort klimt naar de top

Amersfoort klimt naar de top Amersfoort klimt naar de top Niet alleen Utrecht stad maar ook Amersfoort timmert flink aan de weg als zakelijke bestemming. Al drie jaar na de start van de campagne Locatie Amersfoort where minds meet

Nadere informatie

Sturen op Imago. Vereniging Amersfoortse Bedrijven 15 oktober 2015

Sturen op Imago. Vereniging Amersfoortse Bedrijven 15 oktober 2015 Sturen op Imago Vereniging Amersfoortse Bedrijven 15 oktober 2015 Opgave Naar aanleiding van raadsenquête: Projecten op orde Museumparkgarage Kruispleingarage RandstadRail Centraal Station Kritische blik

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland

Nadere informatie

Uitdagingen in toerisme

Uitdagingen in toerisme National Park Zuid-Kennemerland Uitdagingen in toerisme Erik Grootscholte - lagroup lagroup 23 mei 2016 2016-028 pr 01 Even voorstellen lagroup 2 Agenda 1. Ontwikkelingen toerisme Amsterdam 2. Bezoekersprofielen

Nadere informatie

De motie van de raad roept het college op de volgende aspecten aandacht te geven/uit te voeren:

De motie van de raad roept het college op de volgende aspecten aandacht te geven/uit te voeren: PLAN VAN AANPAK CITYMARKETING 1 Inleiding In de behandeling van de Perspectiefnota in juli 2013 is bij motie door de gemeenteraad aangedrongen op een voortvarende aanpak van het onderwerp citymarketing.

Nadere informatie

Een wereld aan kansen in het buitenland

Een wereld aan kansen in het buitenland Een wereld aan kansen in het buitenland Europa s grootste evenement voor emigranten 200 exposanten en 11.000 bezoekers treffen elkaar op 12.000 m² in 3 hallen voor informatie, oriëntatie en zaken Wonen

Nadere informatie

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe tging 12 resentatie meerjarenplan 18 iiii111111111ilt 11111111, 1 ne e. campabne mee op landelijke pub Save, A-Nexe, NDiate).

Nadere informatie

Onderwerp Benoeming Margot Cooymans tot bestuurslid St. Citymarketing Regio Amersfoort en herbenoeming bestuur St. Citymarketing Regio Amersfoort

Onderwerp Benoeming Margot Cooymans tot bestuurslid St. Citymarketing Regio Amersfoort en herbenoeming bestuur St. Citymarketing Regio Amersfoort Collegevoorstel Sector : SB Reg.nr. : 4423145 Opsteller : L. Meeder Telefoon : (033) 469 44 40 User-id : MEEL Onderwerp Benoeming Margot Cooymans tot bestuurslid St. Citymarketing Regio Amersfoort en herbenoeming

Nadere informatie

ONDERWIJSPROGRAMMA S IN HET ZAANS MUSEUM

ONDERWIJSPROGRAMMA S IN HET ZAANS MUSEUM ONDERWIJSPROGRAMMA S IN HET ZAANS MUSEUM 2018-19 ONDERWIJSPROGRAMMA S IN HET ZAANS MUSEUM Met dank aan Op zoek naar een educatief programma over de Zaanse geschiedenis, het verhaal van Verkade of tsaar

Nadere informatie

Presentatie Strategisch marketingplan Land van Borsele, geeft je energie. Merkwaardige Identiteit dr. Gerard van Keken 8 december 2016

Presentatie Strategisch marketingplan Land van Borsele, geeft je energie. Merkwaardige Identiteit dr. Gerard van Keken 8 december 2016 Presentatie Strategisch marketingplan Land van Borsele, geeft je energie Merkwaardige Identiteit dr. Gerard van Keken 8 december 2016 Inhoud vanavond 1. Doel onderzoek & rapportage 2. Gebiedsanalyse toeristisch

Nadere informatie

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk;

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk; MEMO Aan Van : Jan Arie Meijer : Carole Bakker Onderwerp : Communicatieplan Promotie jachthaven Hellevoetsluis Datum : 26 oktober 2012 1. Inleiding Op 13 oktober 2011 (advies 20110670) heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie 2011/2012

Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie 2011/2012 Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie /2012 Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie /2012. Het programma laat zien waar de gemeente Hengelo het komende jaar (juni / juni 2012)

Nadere informatie

Samen werken in / aan het Land van Cuijk

Samen werken in / aan het Land van Cuijk WERKPLAN 2017 Samen werken in / aan het Land van Cuijk De ambitie van het RBT Land van Cuijk Het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk wil meer toeristen en recreanten verleiden om naar het Land

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Evenementenbeleid Leidschendam-Voorburg Uitvoeringsprogramma evenementen Leidschendam-Voorburg

Evenementenbeleid Leidschendam-Voorburg Uitvoeringsprogramma evenementen Leidschendam-Voorburg Evenementenbeleid Leidschendam-Voorburg - 2017-2020 1 Uitvoeringsprogramma evenementen Leidschendam-Voorburg - 2017-2020 Evenementenbeleid Uitvoeringsprogramma Leidschendam-Voorburg evenementen H4 Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

Marketing Hoogeveen Beslisdocument organisatievorm en meerjarenplan (tevens notitie voor stuurgroep 21 december 2016)

Marketing Hoogeveen Beslisdocument organisatievorm en meerjarenplan (tevens notitie voor stuurgroep 21 december 2016) Marketing Hoogeveen Beslisdocument organisatievorm en meerjarenplan (tevens notitie voor stuurgroep 21 december 2016) Datum: 30 januari 2016 gemeente Hoogeveen, cluster SBC, Bert Hansma PAGINA 2 VAN 9

Nadere informatie

ACHTERGROND. Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland

ACHTERGROND. Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland ACHTERGROND Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland Beleid en keuzes komen voort uit: Collegeprogramma Zelfstandig en Uniek 2011-2015 Nota Profielversterkend Ombuigen Economische Agenda

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk

Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk Dit masterplan is opgesteld door de programmacommissie Meerjarenprogramma Beleef Bestemming Bergeijk, waarin bestuursleden zitting hadden van de navolgende

Nadere informatie

ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan

ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan 2 schiereiland de Hemmes (Wijde Zaan) Unieke locaties aan de oever van de Zaan De Metropoolregio Amsterdam heeft een grote aantrekkingskracht op mensen

Nadere informatie

Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 77 22 0 6863378 - Geachte heer, mevrouw, Met deze brief informeren wij

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

Wat Heerhugowaard uniek maakt, is buiten heerhugowaard te weinig bekend

Wat Heerhugowaard uniek maakt, is buiten heerhugowaard te weinig bekend Wat Heerhugowaard uniek maakt, is buiten heerhugowaard te weinig bekend Daarom wordt er gewerkt aan een sterke destinatiemarketingstrategie, die Noord Holland Noord bestrijkt VAN: De regio Noord Holland

Nadere informatie

World Food Center Experience

World Food Center Experience World Food Center Experience We Feed Each Other Een uniek voedselavontuur De uitdaging Mondiaal en nationaal bestaan er grote uitdagingen op het terrein van voedselproductie en -consumptie. De wereldbevolking

Nadere informatie

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013 TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID resultaten internetenquête 2013 Opdrachtgever : Gemeente Soest, Nynke Minkema Auteur : VVV Soest, Carla van Asten Datum : 24 april 2013 Inhoud Doel onderzoek Conclusies en

Nadere informatie

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS Waarde voor ondernemers POWERED BY Stop met adverteren met events bereik je meer! Hoe bereik ik nieuwe klanten voor mijn

Nadere informatie

Naar een ontwikkelstrategie voor de Zaanse Schans Aanleiding

Naar een ontwikkelstrategie voor de Zaanse Schans Aanleiding Naar een ontwikkelstrategie voor de Zaanse Schans 2030 Aanleiding Gemeente Zaanstad en Stichting de Zaanse Schans zijn vanaf het najaar van 2015 met elkaar in gesprek over de toekomst van de Zaanse Schans,

Nadere informatie

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Voorstel Marketing en Promotie Veluwe Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen VOORSTEL MARKETING & PROMOTIE VELUWE VRAAGSTELLING: Opstellen van een toeristisch marketingactiviteitenprogramma voor

Nadere informatie

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT 2013-2016 DEEL A: VERANTWOORDING 2014 GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 AMATEURKUNST/BUITEN- SCHOOLSE CULTUUREDUCATIE PROJECT DOELSTELLINGEN FINANCIELE VERANTWOORDING

Nadere informatie

Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug

Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug Evenementenavond Zeist 2018 Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug Met dank aan Torenlaan Theater Agenda 19.30 u Welkom en introductie Desirée Bosse (gemeente Zeist) 19.35 u Update RBT Heuvelrug &

Nadere informatie

Inhoud voorstel aan B&W. Onderwerp Tijdelijke verlenging van de marketingactiviteiten van de Stichting Marketing Zaanstreek tot 1 januari 2017.

Inhoud voorstel aan B&W. Onderwerp Tijdelijke verlenging van de marketingactiviteiten van de Stichting Marketing Zaanstreek tot 1 januari 2017. 2016/87406 Inhoud voorstel aan B&W Onderwerp Tijdelijke verlenging van de marketingactiviteiten van de Stichting Marketing Zaanstreek tot 1 januari 2017. Gevraagd besluit 1. Akkoord te gaan met het voortzetten

Nadere informatie

Creatief met recreatie

Creatief met recreatie Creatief met recreatie Wie zijn we, wat drijft ons? Het Prullenbos: van concept tot realisatie Backstay: een impressie + nieuwe wending Tips Shoot Wie zijn we, wat drijft ons? Het prullenbos, van concept

Nadere informatie

Partnerpakketten. Basispakket. Basispakket groot 330,- / 165,-

Partnerpakketten. Basispakket. Basispakket groot 330,- / 165,- Partnerships Partnerpakketten Amsterdam Marketing is de citymarketingorganisatie van Metropool Amsterdam, actief op het gebied van promotie, informatie, cultuur, onderzoek en dienstverlening. Amsterdam

Nadere informatie

Directoraat-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk

Directoraat-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

1. Introductie: Nota Zaanse smaakmakers en subsidieregeling voor evenementen

1. Introductie: Nota Zaanse smaakmakers en subsidieregeling voor evenementen Evaluatie evenementenbeleid Zaanse Smaakmakers 1. Introductie: Nota Zaanse smaakmakers en subsidieregeling voor evenementen In 2008 is de nota Zaanse Smaakmakers (hierna: de nota) vastgesteld, waarmee

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014 RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4541230 Aan : Gemeenteraad Datum : 15 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder G.J. van der Werff Programma : 10. Economie en wonen TITEL

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 20 september 2016 NUMMER PS PS2016MME10 AFDELING MEC COMMISSIE MME STELLER A. Ruis DOORKIESNUMMER 0651822593 DOCUMENTUMNUMMER 819B407A PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Jaarverslag BTLH 2011 \

Jaarverslag BTLH 2011 \ Jaarverslag BTLH 2011 \ BUREAU -TOERISME LAAGHOLLAND Jaar verslag Bureau Toerisme Laag Holland 2010-2011 2010: In Oktober 2010 is Mardiek Voorneveld begonnen als directeur van bureau toerisme Laag Holland,

Nadere informatie

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Nederland algemeen 4 1.1 Nederland als bestemming voor vakantie

Nadere informatie

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 Welkom Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 1 Inhoud Terugblik uitkomst naamsbekendheid onderzoek t.b.v. promotie campagne Ingezette promotie campagne Gemeente Soest

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

JAARPLAN KRIMPENER KUNSTWAARD

JAARPLAN KRIMPENER KUNSTWAARD JAARPLAN KRIMPENER KUNSTWAARD 2016 Voorwoord Laat de kunst stromen! Onder dit motto gaan we in 2016 aan de slag. Het komende jaar zal in het teken staan van de kunstmanifestatie Kunststroming. Een kunstproject

Nadere informatie

AMSTELGOED. Tijd: 20.00u 16 februari 2017

AMSTELGOED. Tijd: 20.00u 16 februari 2017 AMSTELGOED Tijd: 20.00u 16 februari 2017 PROGRAMMA Datum: 7 februari 2017 Plaats: Amstelstroom van AMSTELGOED Tijd: 10.00 12.30u ORGANISATIE Initiatiefnemers Terugblik Doelstelling & Ambities Uitvoering

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Programma Stadspromotie Utrecht nationaal en internationaal profileren als een stad met een aantrekkelijk klimaat om te wonen, werken, studeren, leven, bezoeken en investeren. Wat

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

NOTA VAN INSPRAAK. Betreft : concept-nota Toerisme Periode : van 30 augustus tot en met 31 oktober 2010

NOTA VAN INSPRAAK. Betreft : concept-nota Toerisme Periode : van 30 augustus tot en met 31 oktober 2010 NOTA VAN INSPRAAK Betreft : concept-nota Toerisme Periode : van 30 augustus tot en met 31 oktober 2010 In de bovengenoemde periode heeft de concept-nota Toerismebeleid Purmerend ter inzage gelegen. Gedurende

Nadere informatie

voorstel aan de raad Perspectief Toerisme 2020 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer

voorstel aan de raad Perspectief Toerisme 2020 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer voorstel aan de raad Opgesteld door Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk 15.503343 Vergadering Raadsinformatieavond Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer Geheim Nee Perspectief Toerisme

Nadere informatie