Willemstad. 5 of meer. 3 kamers 17. woonslaapkamer. Algemene gegevens van de woningen 1. Woningen met een zelfstandige entree

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Willemstad. 5 of meer. 3 kamers 17. woonslaapkamer. Algemene gegevens van de woningen 1. Woningen met een zelfstandige entree"

Transcriptie

1 Willemstad Woningen met een zelfstandige entree De doelgroep in de kern Willemstad bevat 206 adressen. In eerste instantie hebben 58 personen ofwel heeft ruim 28% aangegeven deel te willen nemen aan het project. Uiteindelijk hebben we 46 ingevulde vragenlijsten retour gekregen. In relatieve zin een percentage van 22.3%, in absolute zin bedraagt dit getal 79.3%. Algemene gegevens van de woningen 1 Type woning Van de ingevulde vragenlijsten geeft 93% aan in een ééngezinswoning te wonen en 7% kwalificeert de woning als seniorenwoning. De term seniorenwoning is gedateerd en niet meer als zodanig bruikbaar. Kwalificaties zijn in de loop der tijden gewijzigd en aangescherpt. De term wordt in het kader van dit project toch gehanteerd, enerzijds vanwege de herkenbaarheid, anderzijds past de term in de tijd waarin het programma BTEH is ontworpen. Tegenwoordig is er een Woonkeurmerk, waarin criteria voor woningen en woonomgeving zijn gegeven. Verwezen wordt naar de website Aantal kamers 5 of meer kamers 17 0 woonslaapkamer woon-slaapkamer (0) woonkamer + slaapkamer (0) woonkamer en 2 slaapkamers (17) woonkamer en 3 slaapkamers (52) 1. Percentages opgeteld zijn niet altijd 100%. Niet ingevulde vragen worden vaak niet meegenomen.

2 5 kamers of meer (30) Aanpassingen 52% Heeft ingevuld geen woningaanpassingen te hebben uitgevoerd. De volgende aanpassingen zijn reeds eerder door eigenaar/bewoners aangebracht: Verhoogd toilet 28% Beugels bij het toilet 9% Beugels bij de douche 17% Douchezitje 7% Thermostaatkraan in douche en/of keuken 41% Seniorenslot 1% Teruggebogen deurklinken 0% Verbreding deuren 2% Verwijdering drempels 13% Traplift 0% Aangebouwde slaapkamer/badkamer beneden 11% Aanpassing keuken 0% Andere aanpassingen 0% Thermostaatkranen en een verhoogd toilet zijn de meest voorkomende voorzieningen. Beugels bij toilet en douche treffen we bij ongeveer 16% aan. Het feit dat 52% aangeeft geen voorzieningen te hebben aangebracht, geeft aan dat er in Moerdijk nog veel winst is te behalen, maar dat het uiteindelijk de bewoners zijn die hiervoor verantwoordelijk zijn. Bewustwording en stimulering zijn prima instrumenten om dit te bereiken. Dat de projectgroep en de gemeente hierin wel een rol kunnen spelen, mag duidelijk zijn. Wellicht neemt men over het algemeen een te afwachtende houding aan. Liever wacht men tot het feit daar is en dat men gedwongen wordt bepaalde aanpassingen aan te brengen. Met de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en het verdwijnen van de Wet Voorzieningen Gehandicapten veranderen zaken. De eigen verantwoordelijkheid speelt binnen de WMO een grote rol en dit zal positief werken aan het bewustwordingsproces. Maten en gegevens Bij 30% van de woningen bevinden de woonkamer, keuken, badkamer/douche, het toilet en één slaapkamer zich op dezelfde verdieping. Bij 70% is dit niet het geval. Met name bij oudere mensen is de afname van lichamelijke functies veel voorkomend. Stramme gewrichten, evenwichtstoornissen of verminderd uithoudingsvermogen zijn daarvan voorbeelden. Het traplopen wordt een steeds grotere hindernis. Een goed alternatief om het traplopen te voorkomen is alle ruimten, zoals badkamer en slaapkamer, op één verdieping aan te brengen. In sommige gevallen kan dit inpandig, anders zal een uitbreiding van de woning noodzakelijk zijn. Ook de berging of garage kan in de verbouwing een andere bestemming krijgen. Het plaatsen van een traplift is uiteraard een andere mogelijkheid. Men is vanzelfsprekend vrij om dit te doen, maar in deze gevallen doet men over het algemeen voor een dergelijke voorziening een beroep op de Wet Voorzieningen Gehandicapten (per 1 januari 2007 Wmo). Een positief besluit in het kader van deze wet vereist wel een (medische) indicatie.

3 Overigens moet worden opgemerkt dat voor meerdere voorzieningen of verbeteringen een beroep op de Wmo kan worden gedaan, maar wel altijd met een indicatiebesluit. Bij vraag 5 is gevraagd naar de mogelijkheden om ruimten op één verdieping te plaatsen. In onderstaande grafiek zijn de percentages weergegeven. aanbouw 28% inpandig 12% niet ingevuld 30% nee 30% niet ingevuld nee inpandig aanbouw De trap Deze vraag is door 49% niet ingevuld. Geen trap 2% Rechte trap 13% 1 bocht 26% 2 bochten 20% Wenteltrap 11% Bij 17% heeft de trap aan beide zijden een leuning; 54% heeft één leuning. Deze vraag is door 28% niet ingevuld. De slaapkamer 30% Van de woningen heeft de slaapkamer op de begane grond; bij 70% van de woningen is de slaapkamer op de eerste verdieping. Deze percentages zijn in overeenstemming met vraag 1. Drempel Breedte deur Lengte Breedte 35% geeft aan dat er geen drempel aanwezig is 54% stelt dat de drempel 2 cm of lager is 11% heeft een drempel hoger dan 2 cm 24% breedte kleiner dan 80 cm 72% breedte tussen 80 en 90 cm 2% breedte meer dan 90 cm 26% kleiner dan 3,90 m 28% tussen 3,90 en 4,30 m 41% meer dan 4,30 m 20% kleiner dan 3 m 74% meer dan 3 m Zonder meer kan worden gesteld dat een relatief groot gedeelte van de slaapkamers ruim kan worden genoemd.

4 Uitgaande van een bed (2 x 90 cm breed), twee nachtkastjes en een kast dient een slaapkamer, volgens het seniorenlabel, minimaal 4,3 x 3,0 m oppervlak te hebben om er met een rolstoel te kunnen manoeuvreren. De minimale lengte voor gebruik van een rollator is 3,90 m. De conclusies aan de bovenstaande percentages zijn: slechts 26% van de slaapkamers is te klein voor personen die afhankelijk zijn van het gebruik van een rollator; 69% voldoet aan de minimale eis van het rollatorgebruik; ongeveer 41% van de slaapkamers is bruikbaar voor personen in een rolstoel, een criterium dat wordt gebruikt bij het seniorenlabel; vooropgesteld dat de breedtemaat voldoet en dat is in hoofdzaak het geval. Badkamer/douche 30% Van de woningen heeft de badkamer/douche op de begane grond, hetgeen relatief hoog is. Eén en ander blijkt ook uit vraag 3: 11% geeft aan een slaapkamer/badkamer te hebben aangebouwd. 67% Van de woningen heeft de badkamer op de eerste verdieping. Dit houdt in dat ongeveer 67% van de respondenten problemen kan krijgen indien de lichamelijke beperkingen van dien aard zijn dat traplopen moeilijker wordt. Een oplossing is dan om op de begane grond een badkamer te realiseren, indien dit ruimtelijk gezien mogelijk is. Als men hiervoor kiest zal op termijn het aantal aanvragen voor een uitbouw met daarin een badkamer waarschijnlijk relatief sterk stijgen. Drempel Breedte badkamerdeur Lengte Badkamer Breedte Badkamer Hoogte instap douche Geen drempel: 11% < 80 cm: 33% < 2,15 m: 26% < 1,70 m: 39% Geen instap, vloer loopt schuin af: 9% Badkamervloer Nat en vochtig: 54% glad 2 cm of lager: 48% Tussen 80 en 90 cm: 63% Tussen 2,15 en 2,70 m: 35% Tussen 1,70 en 2,15 m: 33% 2 cm of lager:4% Nat en vochtig: 43% stroef 3 of 4 cm: 17% > 90 cm: 0% > 2,70 m: 33% > 2,15 m: 20% > 2 cm: 52% Hoger dan 4 cm: 20 % Ligbad: 33% Bij 20% van de ingevulde vragenlijst is sprake van een drempel hoger dan 4 cm, hetgeen voor rollatorgebruikers moeilijk is. Geen enkele badkamer heeft een deur breder dan 90 cm en bij 63% is de deurbreedte tussen 80 en 90 cm. Velen zullen worden geadviseerd de deur te verbreden, hetgeen echter hoge kosten met zich meebrengt. Voldoende ruimte in de badkamer is zeer belangrijk. Het nemen van een douche is bij 33% van de gevallen problematisch omdat dit alleen kan in het ligbad. De instap is veel te hoog. In vergelijking met andere projecten is dit percentage hoog te noemen. Bij slechts 13% is het douchen mogelijk zonder een drempel of een drempel van 2 cm of lager. Een aantal van 52% zal waarschijnlijk een douchecabine hebben. Het nadeel hiervan is ook weer de hoge instap. Ongelukken komen vaak voor bij een te hoge instap of bij gladde vloeren. Bij ruim de helft is er sprake van een gladde vloer als deze nat is. Een hoog percentage van de verbeteradviezen zal waarschijnlijk betrekking hebben op de badkamer.

5 Dit kan variëren van het verwijderen van een te hoge instap in de douchebak, het vervangen van het ligbad door een douche, het op afschot maken van de douchebak, het vervangen van de tegelvloer door een antislipvloer of het aanbrengen van een speciale antislipcoating op de bestaande tegelvloer. Het toilet Deze vragen zijn over het algemeen goed ingevuld als we dit vergelijken met andere gemeenten. Alleen vraag 23: zit de slotzijde van de deur aan de zijde van het toilet geeft enige problemen: 26% heeft deze vraag niet ingevuld. De vraag op zich heeft te maken met de hulpverlening bij toiletbezoek. Indien het slot naast de toiletpot is gemonteerd is hulp moeilijker te verlenen dan in de situatie waar de deur naast de toiletpot scharniert. Dit heeft te maken met de werkruimte van de hulpverlener. Bij 57% van de gevallen is de deur van het toilet geplaatst in de lange wand en daarvan is bij 43% het slot aan de zijde van het toilet geplaatst. Deze gegevens zijn van belang indien een bewoner hulp moet krijgen bij de toiletgang zoals hierboven is toegelicht. Apart toilet/toilet in badkamer Drempel Toiletdeur Breedte toiletdeur Alleen apart toilet: 50% Geen drempel: 26% < 80 cm: 39% Alleen toilet in badkamer: 2% 2 cm of lager: 48% Tussen 80 en 90 cm: 52% Beide: 48% 3 of 4 cm: 20 > 90 cm: 0% > 4 cm: 0% Lengte toilet < 1,2 m : 41% Breedte toilet < 90 cm : 39% Toiletdeur in lange wand Slotzijde deur aan zijde Toiletpot > 1,20 m: 50% > 90 cm: 46% Ja: 57% Nee: 37% Percentage niet van belang voor vraag 23 Ja: 43% Nee: 30% De woonkamer Bij 43% van de gevallen is er in de woonkamer geen drempel aanwezig; 35% van de woningen heeft een drempel lager dan 2 cm en bij 22% is een drempel aanwezig van meer dan 2 cm. Breedte van de deur: Minder dan 80 cm: 15% Tussen 80 en 90 cm: 78% 90 cm of groter: 2% Grootte van de woonkamer: 2% = kleiner dan 20 m 2 98% = groter dan 20 m 2 Nagenoeg elke woonkamer is groter dan 20 m 2.

6 Bij 15% van de woningen is de deur smaller dan 80 cm en bij 78% is dit tussen 80 en 90 cm. Dit betekent voor mensen in een rolstoel een beperking van de toegankelijkheid. Uiteraard afhankelijk van de breedte van de rolstoel. De keuken Drempel keukendeur (binnen) Breedte keukendeur Geen drempel: 60% Kleiner dan 80 cm: 15% 2 cm of lager: 20% Tussen 80 en 90 cm: 39% Hoger dan 2 cm: 20% 90 cm of groter: 4% Open keuken: 37% Breedte Keuken Minder dan 1,50 m: 0% 1,50 m of meer: 96% 4% niet ingevuld Diepte keuken Minder dan 1,80 m: 7% Tussen 1,80 en 2,10 m: 11% 2,10 m of meer: 80% De maten van de keuken worden goed ingevuld, terwijl juist hier onduidelijkheid kan worden verwacht vanwege de afwijking in breedte en diepte. Normaliter zijn dit lengte en breedte. Het percentage open keukens is relatief hoog. Buitenruimten Buitenruimte voor 2 personen Geen tuin of balkon: 0% Klein balkon: 0% Groot balkon: 4% Tuin aanwezig: 96% Drempel buitendeur (binnenzijde) Geen drempel: 11% 2 cm of lager: 24% 3 of 4 cm: 39% Hoger dan 4 cm: 26% Drempel buitendeur (buitenzijde) Deurbreedte Geen drempel: 2% < 80 cm: 7% 2 cm of lager: 2% Tussen 80 en 90 cm: 48% 3 of 4 cm: 15% > 90 cm: 43% Hoger dan 4 cm: 80% De toegang vanuit de tuin naar binnen is slecht en kan vrij eenvoudig worden verbeterd door middel van het ophogen van het straatwerk of door kunststof of metalen verhogingen te plaatsen. Hal/entree Het betreft hier de drempel aan de binnenzijde gemeten geen drempel aanwezig 9% 2 cm of lager 39% 3 of 4 cm 30% meer dan 4 cm 17% De drempel aan de buitenzijde geeft een ander resultaat geen drempel 4% 2 cm of lager 7% 3 of 4 cm 17% hoger dan 4 cm 65%

7 Met name bij het vervangen van houten kozijnen door kunststof kozijnen wordt vaak de drempel weggelaten aan de binnenzijde. Aan de buitenkant moet uiteraard vanwege de regen wel een drempel aanwezig zijn. Een oplossing voor een te hoge drempel kan worden geboden door het straatwerk te verhogen. Indien hiervoor wordt gekozen, moet een ruimte voor de voordeur vlak gehouden worden. Dit in verband met het eventueel wegrollen van rollator of rolstoel. Naast het verhogen van het straatwerk zijn tegenwoordig verschillende hulpmiddelen aanwezig, die op vrij eenvoudige wijze kunnen worden aangebracht, zoals een kunststof oprit. Breedte voordeur smaller dan 80 cm 0% tussen 80 en 90 cm 57% 90 cm of breder 39% Grootte hal Breedte < 1,35m 1,35 1,50m > 1,50m 20% 13% 65% Diepte < 1,50m 1,50 1,85 m > 1,85m 11% 7% 80% De breedte en diepte van de hal zijn van belang voor rolstoelgebruikers, die een draaicirkel van 1,50 x 1,50 m nodig hebben. Overig Woning Afstapjes in de woning, hoger dan 2 cm. Antwoord: nee 70% De andere niveauverschillen in woningen worden grafisch als volgt weergegeven. 4% Heeft een keldertrap en 11% geeft een ander niveauverschil aan. anders 11 keldertrap 4 leefkuil drempel 0 9 Reeks1 geen afstapjes Zijn alle ramen te bedienen tussen 0,70 en 1,70 m hoogte? 43% Antwoordt hierop Ja en 50% Nee. Dit betekent dat de helft van de woningen de bewoner óf moet bukken, óf op een trapje moet staan om de bediening van sloten mogelijk te maken. Het mag als algemeen bekend worden aangenomen dat helaas vaak een stoel wordt gepakt, waardoor de kans op valongelukken toeneemt. Mensen met medicijnen kunnen duizelig worden bij het bukken of hun evenwicht verliezen.

8 Zitten de sloten tussen 0,70 en 1,70 m? 80% Antwoordt hierop Ja en 15% met Nee. Toegangspad tot de woning Aantal traptreden: 0 93% 1 tot 4 4% 5 of meer 0% Indien het aantal traptreden 0 bedraagt, wordt men direct doorgeleid naar vraag 42, hetgeen het volgende overzicht verschaft. hoger dan 4 cm 13 3 of 4 cm 11 2 cm of lager 17 loopt schuin af Bij 13% van de gevallen vertoont het toegangspad niveauverschillen van meer dan 4 cm. Dit is problematisch voor rollatorgebruikers. Om struikelen te voorkomen wordt geadviseerd deze verschillen te verwijderen en het toegangspad schuin te laten oplopen. Daarnaast heeft 9% van de deelnemers aangegeven dat in het toegangspad oneffenheden aanwezig zijn waarover men ook kan struikelen (vraag 43). Gedacht moet worden aan scheef- of losliggende tegels, boomwortels of een grindpad.

9 De beleving van de bewoners Voorzieningen in de buurt 100% 80% 60% 40% 20% % nee, wel gewenst nee, wel gewenst nee, niet nodig ja In bovenstaande grafiek is weergegeven wat de mening van de deelnemers is betreffende de aanwezigheid van voorzieningen op loopafstand van de woning. Gevraagd is tevens naar een mening over de toekomst. Hierdoor is het antwoord Nee gesplitst in niet nodig of wel wenselijk. Deze informatie is van groot belang om op basis van deze visie beleid te ontwikkelen. Voorzieningen voorzieningen Ja Nee, niet nodig Nee, wel wenselijk Dagelijkse boodschappen Bank of postkantoor (geld) Halte openbaar vervoer Park of plantsoen Apotheek Huisarts Kruisgebouw Gemeenschapshuis/ouderensoos Gemeentelijke dienst Politiebureau Brievenbus Doe-het-zelf-zaak Winkels voor kleding, cadeaus e.d Kerk Bibliotheek Verzorgingshuis of steunpunt Sport- en recreatievoorzieningen Uitgaansmogelijkheden

10 Gelet op de grootte van de kern Willemstad is het logisch dat de behoefte aan voorzieningen groot is. Het wonen in een dergelijke kleine kern heeft voor- en nadelen. Een groot gebrek wordt ervaren aan een gemeentelijke dienst en een politiebureau, maar ook aan winkels voor kleding en cadeaus en uitgaansmogelijkheden. Opvallend is wel dat een behoefte bestaat aan bijvoorbeeld een postkantoor, aan een verzorgingshuis of steunpunt en aan een kruisgebouw, een term die tegenwoordig niet meer wordt gebruikt, maar wel een begrip is. In hoeverre deze behoefte afwijkt ten opzichte van de werkelijke situatie is onbekend, maar verdienen wel nader onderzoek. De vragen B3 en B4 gaan over de grootte van de woning, tuin of balkon en over de isolatiewaarde qua kou en geluid. 93% Geeft aan voldoende ruimte te hebben in de woning en slechts 4% is niet tevreden, maar wil wel in de toekomst meer ruimte. 80% Is tevreden over ruimte in de tuin of op het balkon, 11% wenst meer ruimte. 83% Is tevreden over de isolatiewaarde tegen de kou, 17% wil dit verbeteren. 80% Is tevreden over de isolatiewaarde tegen geluid, 13% wil dit verbeteren. Sociale contacten Sociaal contact Ja Nee, niet Nee, wel nodig gewenst Buiten kijken 98% 2% 0% Contact met buurtbewoners Klusjesman Alerte buurtbewoners bij ongevallen in/om huis Iemand voor boodschappen Mantelzorg Gezelschap of 2 avonden uitgaan De behoefte bij mensen aan een klusjesman, alerte buurtbewoners, iemand die de boodschappen doet en mantelzorg is in dit overzicht vrij hoog aanwezig. Toch geeft 91% aan contact met buurtbewoners te hebben. In het kader van de Wmo liggen kansen om buurtprojecten op te zetten, waarin facetten van de bovengenoemde behoefte aan de orde komen. Met name het Oranjefonds is sterk georiënteerd op projecten die integratie en cohesie-aspecten in zich hebben.

11 Sociale veiligheid Sociale veiligheid Ja Nee, niet nodig Nee, wel gewenst Overdag op straat 100% 0% 0% s Avonds op straat Straten voldoende verlicht s Avonds alleen thuis Voldoende beveiligd tegen inbraak Wie staat voor de voordeur? Er heerst een groot gevoel van sociale veiligheid. Een spionnetje in de voordeur laten plaatsten is bij 24% als gewenst aangegeven. In één van de gemeenten in Brabant heeft de projectgroep de woningbouwcorporatie kunnen bewegen om gratis een spionnetje in de voordeur aan te brengen bij de deelnemers die hebben aangegeven hieraan behoefte te hebben. Een aantrekkelijk initiatief en een leuk voorbeeld hoe tot samenwerking kan worden gekomen. Veiligheid Veiligheid Ja Nee, niet Nee, wel nodig gewenst Lichtpunt bij de voordeur 93% 2% 4% Lichtpunt bij achterdeur Toilet bij slaapkamer Rookmelder bij slaapkamer % Vindt het wenselijk een rookmelder bij de slaapkamer te hebben. Een wens die in feite heel eenvoudig is in te willigen. Rookmelders zijn bij de doe-het-zelfzaak tegen geringe kosten te koop. Het plaatsten is vrij eenvoudig, maar moet wel worden gedaan. Een klussendienst zou zich hiervoor beschikbaar kunnen stellen. Verkeersveiligheid Enkele aspecten van verkeersveiligheid zijn voorgelegd in de vragenlijst. 74% Is van mening dat er een veilig voetpad is tussen de woning en het winkelcentrum. 85% Vindt dat men veilig de straat kan oversteken. 89% Kan veilig van de woning naar het winkelcentrum fietsen.

12 Hoe oordeelt u over uw eigen woning zeer geschikt geschikt ongeschikt zeer ongeschikt Uit bovenstaande grafiek blijkt dat 41% van de deelnemers de woning ongeschikt acht om te blijven wonen tot op oudere leeftijd. 46% Geeft aan in de toekomst of binnen twee jaar te willen gaan verhuizen en 52% zegt geen verhuisplannen te hebben. Dit betekent een grote vraag naar gekwalificeerde woningen in Willemstad, hetgeen ook blijkt uit de open vraag B13. Misschien kan met behulp van het verbeteradvies in positieve zin hierin verandering worden aangebracht. De redenen om te gaan verhuizen zijn in vraag B15 onder de loep genomen Reeks1 Het verzorgingshuis, een gelijkvloerse woning, een plek waar hulp geboden wordt, afstand tot winkels en andere voorzieningen, een te grote woning of tuin en de slechte staat van onderhoud scoren het hoogst bij de redenen om te gaan verhuizen.

13 Bij vraag B17 geven deelnemers aan welke voorzieningen het zelfstandig wonen eenvoudiger zouden maken Reeks Goedkope aanpassing 65% 2. Veilige omgeving 3. Thuisverzorging Alarmering Gemeenschappelijke maaltijden 6. Maaltijd aan huis SRV-wagen 8. Boodschappendienst Begeleiding naar winkels 10.Tuinonderhoud en klussendienst Ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten 12.Anders Opvallend is dat voorzieningen zoals de veiligheid van de woonomgeving, de mogelijkheid om gezamenlijk maaltijden te hebben, een SRV-wagen, begeleiding naar winkels en ruimten voor gemeenschappelijke activiteiten vrij laag scoren in dit geheel. Goedkope woningaanpassingen, thuisverzorging, maaltijd aan huis, alarmering, tuinonderhoud en klussendienst zijn de redenen die worden aangegeven om het zelfstandig wonen gemakkelijker te maken.

14 De persoonlijke gegevens Leeftijdsopbouw De leeftijdsopbouw van de personen die de vragenlijst hebben ingevuld wordt grafisch als volgt weergegeven. 20% 0% 41% jonger dan 55 jr 55 t/m t/m 74 39% 75 jr > Leeftijdsopbouw partner 11% 13% 27% 45% 4% geen partner < 55 jr 55 t/m 64 jr 65 t/m 74 jr > 75 jr

15 Tot slot volgt nog een overzicht van lichamelijke beperkingen die de deelnemers hebben aangegeven. In deze vraag was het mogelijk om meerdere beperkingen aan te geven en ook eventueel van hun partner. Er is derhalve geen vergelijking mogelijk. Het overzicht is louter bijgevoegd om u een impressie te geven van aanwezige beperkingen in de leeftijdscategorie van 55 jaar en ouder. Lopen met een stok 4% Lopen met een rollator/looprek 4% Rolstoel 0% Zonder hulpmiddelen lopen, wel problemen 11% Slechtziend 2% Slechthorend/doof 9% Gezondheidsproblemen 13% Uithoudingsvermogen 9% Duizeligheid 7% Één of beide handen niet of nauwelijks gebruiken 0% Bedlegerig 0% Problemen met alleen wonen 0% Geen problemen 63% Alerts 1. Bij 53% van de badkamers is de douche toegankelijk via een opstap van 2 cm of hoger. In praktijk zal dit hoogstwaarschijnlijk een douchecabine betekenen. Daarbij komt een percentage van 33% ligbaden, zodat in totaal 85% moeite kan krijgen met het douchen. Op termijn zullen voorzieningen zoals beugels geplaatst moeten worden. 2. De toegang vanuit de tuin naar binnen levert veel problemen op omdat bij 80% een drempel van meer dan 4 cm aanwezig is 3. Het kunnen openen van een raam is bij de helft van de woningen slechts mogelijk boven 1,7 m. Valongelukken komen hierdoor veel voor. Hier kan door informatie veel aandacht aan worden gegeven. 4. Het meest wenselijk aan voorzieningen is de aanwezigheid van een gemeentelijke dienst en de politie (gemiddeld 75%). 5. Aspecten als mantelzorg, alerte buurtbewoners, boodschappendienst en een klussendienst kunnen het welzijnsgevoel bij velen veraangenamen. Activiteiten die hierop ontwikkeld worden kunnen bijdragen aan verbetering. 6. Bij 50% van de gevallen is behoefte aan een rookmelder bij de slaapkamer. Ook in andere kernen ligt deze behoefte hoog. 7. De vraag naar gekwalificeerde woningen is reëel aanwezig gelet op verhuisplannen van mensen (46%). Voorzieningen zoals alarmering, maaltijdendienst, boodschappendienst en onderhoud van huis en tuin kunnen dit percentage verminderen.

Klundert. 5 of meer. 3 kamers 9. woonslaapkamer. Algemene gegevens van de woningen 1

Klundert. 5 of meer. 3 kamers 9. woonslaapkamer. Algemene gegevens van de woningen 1 Klundert De doelgroep in de kern Klundert bestaat uit 426 adressen. Hiervan hebben 84 personen laten weten te willen deelnemen. Dit is 19,7%. Uiteindelijk zijn er 70 ingevulde vragenlijsten retour ontvangen

Nadere informatie

Zevenbergen. Algemene gegevens van de woningen 1. Woningen met een zelfstandige entree 37 46,6. 5 of meer 4 kamers 3 kamers 2 kamers woon-slaapkamer

Zevenbergen. Algemene gegevens van de woningen 1. Woningen met een zelfstandige entree 37 46,6. 5 of meer 4 kamers 3 kamers 2 kamers woon-slaapkamer Zevenbergen Woningen met een zelfstandige entree De doelgroep in de kern Zevenbergen bevat 1.078 adressen. In eerste instantie hebben 229 personen ofwel ruim 21% aangegeven deel te willen nemen aan het

Nadere informatie

Fijnaart-Oudemolen-Heijningen

Fijnaart-Oudemolen-Heijningen Fijnaart-Oudemolen-Heijningen Woningen met een zelfstandige entree De projectgroep heeft besloten een aantal kernen in één deelrapport samen te vatten, omdat er anders een te grote versnippering zou zijn.

Nadere informatie

THUIS OUD WORDEN KAN, IN KERKRADE. Resultaten campagne

THUIS OUD WORDEN KAN, IN KERKRADE. Resultaten campagne THUIS OUD WORDEN KAN, IN KERKRADE Resultaten campagne 2006-2007 DEEL A: HOE GESCHIKT IS UW WONING In wat voor soort woning woont u? 5% 2% 4% ééngezinswoning benedenwoning bovenwoning seniorenwoning of

Nadere informatie

Zijn er reeds aanpassingen in uw woning aangebracht voor uw comfort?

Zijn er reeds aanpassingen in uw woning aangebracht voor uw comfort? In wat voor soort woning woont u? ééngezinswoning benedenwoning/bungalow bovenwoning appartement Hoeveel (woon- en slaap)kamers heeft uw woning? 1 kamer (= een gecombineerde woon-slaapkamer) 2 kamers (=

Nadere informatie

Hoe breed is de slaapkamerdeur, als u de afstand tussen het kozijn meet?

Hoe breed is de slaapkamerdeur, als u de afstand tussen het kozijn meet? Hoe hoog is de drempel onder de slaapkamerdeur? hoger dan 2 cm U meet de drempel aan de zijde waar deze het hoogst is. Hoe breed is de slaapkamerdeur, als u de afstand tussen het kozijn meet? kleiner dan

Nadere informatie

Wilt u het volledige rapport van VROM inzien, klik dan hier. 2 Hoeveel kamers heeft uw woning? (de keuken telt niet mee)

Wilt u het volledige rapport van VROM inzien, klik dan hier. 2 Hoeveel kamers heeft uw woning? (de keuken telt niet mee) Vragenlijst VROM Dit is een vragenlijst vr het inventariseren van mgelijke knelpunten in uw eigen wning die een belemmering kunnen zijn vr bewning p hgere leeftijd. De vragenlijst geeft u infrmatie ver

Nadere informatie

Advies. 7 mei 2013 Hein Jan Geerdink (architect), Hans Engelbertink (bouwkundige), www.langzultuwonen.nl

Advies. 7 mei 2013 Hein Jan Geerdink (architect), Hans Engelbertink (bouwkundige), www.langzultuwonen.nl Advies 7 mei 2013 Hein Jan Geerdink (architect), Hans Engelbertink (bouwkundige), www.langzultuwonen.nl Inleiding De familie Honig bewoont een leuke stadswoning in het hart van Coevorden. De woning is

Nadere informatie

Toelichting Vragenlijst Huistest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst

Toelichting Vragenlijst Huistest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst Toelichting Vragenlijst Huistest Met deze vragenlijst kunt u bij iemand thuis de Huistest doen en handmatig de antwoorden invullen. Het is de bedoeling dat u naderhand de vragenlijst invoert in uw computer

Nadere informatie

COH ouderenhuisvesting

COH ouderenhuisvesting Jelmer Mulder COH - 1 Programma 14.00 14.30 ontvangst met koffie/thee 14.30 15.30 wat houdt het project in en wat kan het voor U betekenen 15.30 15.45 pauze 15.45 16.30 discussie n.a.v. de inleidingen

Nadere informatie

Toelichting Vragenlijst Gemakstest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst

Toelichting Vragenlijst Gemakstest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst Toelichting Vragenlijst Gemakstest Met deze vragenlijst kunt u bij iemand thuis de Gemakstest doen en handmatig de antwoorden invullen. Het is de bedoeling dat u naderhand de vragenlijst invoert in uw

Nadere informatie

Vragenlijst MEET UW HUIS de meetvragen

Vragenlijst MEET UW HUIS de meetvragen Vragenlijst MEET UW HUIS de meetvragen Buiten de voordeur van uw woning Ga nu naar buiten, bij de voordeur van uw woning. Neem uw meetgereedschap mee! 11) Kan de voordeur van de woning zonder traptreden

Nadere informatie

Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning

Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning Technische nota Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning 1. Drempels / dorpels Algemeen: - Voor de toegangsdeur dient een vlak opstelvlak van minimum 1,20 x 1,50 m te worden voorzien.

Nadere informatie

Geriatrie. Veiligheid en valpreventie in en om het huis

Geriatrie. Veiligheid en valpreventie in en om het huis Geriatrie Veiligheid en valpreventie in en om het huis In deze folder treft u algemene adviezen die kunnen bijdragen aan de veiligheid in huis. Het doel is om risicosituaties te verkleinen en risicogedrag

Nadere informatie

Badkamer. Badkamer. In en rondom het bad

Badkamer. Badkamer. In en rondom het bad Badkamer Badkamer In detail enkele hulpmiddelen voor in de badkamer waar u veilig en comfortabel bij kunt douchen, tot slot een aantal handgrepen, wij adviseren u deze niet te nemen met zuignappen. In

Nadere informatie

Veilig hang en sluitwerk middel maatwerk offerte 5 5b. Info middel

Veilig hang en sluitwerk middel maatwerk offerte 5 5b. Info middel 1 kosten overzicht. 17-08-2015 gewijzigd : Algemene veiligheid in en om de woning belang Oplossingen Kosten in 1 Rookmelders hoog Rookmelders op lichtnet. 2 Koolmonoxidemelder, rookmelder meldt geen koolmonoxide!

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Woonvoorzieningen voor de doorgankelijkheid

Hoofdstuk 3: Woonvoorzieningen voor de doorgankelijkheid Inhoud Hoofdstuk 1: Woonvoorzieningen algemeen... 2 1.1. Inleiding... 2 1.2. Cliëntonderzoek: analyseren van gegevens... 2 1.3. Ziektebeelden en woonvoorzieningen... 3 Veel voorkomende ziektebeelden...

Nadere informatie

Geschikt Wonen Comfortabel en veilig zelfstandig wonen. Stichting Verankering Ouderenproof Prinsenbeek (SVOP)

Geschikt Wonen Comfortabel en veilig zelfstandig wonen. Stichting Verankering Ouderenproof Prinsenbeek (SVOP) Geschikt Wonen Comfortabel en veilig zelfstandig wonen Stichting Verankering Ouderenproof Prinsenbeek (SVOP) 1 De wereld om ons heen Samenredzaamheid: zelf doen en met elkaar langer thuis blijven wonen;

Nadere informatie

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom.

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom. Thuiscomfort Checklist Hoe comfortabel, veilig en toegankelijk woon ik? Is uw woning geschikt om er uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? De Thuiscomfort Checklist stelt per ruimte in huis

Nadere informatie

Aanvraag Blijverslening

Aanvraag Blijverslening Aanvraag Blijverslening 1. Gegevens Gegevens aanvrager 1 Naam en voorletters Geboortedatum Burgerservicenummer (BSN) Adres Postcode/woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Gegevens aanvrager 2 Naam en voorletters

Nadere informatie

Senioren woonadvies Aanbevelingen voor een comfortabele en veilige woning

Senioren woonadvies Aanbevelingen voor een comfortabele en veilige woning Aanbevelingen voor een comfortabele en veilige woning SENIOREN WOONADVIES 1 U wilt natuurlijk zo lang mogelijk in uw eigen huis blijven wonen. Aan de hand van de aanbevelingen hieronder kunt u bepalen

Nadere informatie

VOTO-score. Valrisico s Opsporen in de Thuissituatie van Ouderen. Juni 2009 C. Verstraete, G. Braeckman G. en L. De Coninck

VOTO-score. Valrisico s Opsporen in de Thuissituatie van Ouderen. Juni 2009 C. Verstraete, G. Braeckman G. en L. De Coninck VOTO-score Valrisico s Opsporen in de Thuissituatie van Ouderen Juni 2009 C. Verstraete, G. Braeckman G. en L. De Coninck De VOTO-score werd ontwikkeld in het kader van een bachelorproef aan de opleiding

Nadere informatie

CHECKLIST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Straatnaam + postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum.

CHECKLIST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Straatnaam + postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum. Pagina 1 van 7 CHECKLIST Initialen + Achternaam Straatnaam + postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum Geslacht Internet? Woningtype Man/ Vrouw Ja/ Nee Appartement / Bovenwoning / Benedenwoning/

Nadere informatie

1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1. Drempels / dorpels. Algemeen:

1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1. Drempels / dorpels. Algemeen: Gemeentelijk reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor woningen bewoond door senioren en personen met een handicap. TECHNISCHE NOTA 1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1.

Nadere informatie

Wij maken. gemakkelijk. het u. Centrale van ouderenverenigingen Venray Commissie Ouderenhuisvesting

Wij maken. gemakkelijk. het u. Centrale van ouderenverenigingen Venray Commissie Ouderenhuisvesting Wij maken het u gemakkelijk zodat u langer zelfstandig kunt blijven wonen Centrale van ouderenverenigingen Venray Commissie Ouderenhuisvesting Wij maken het u gemakkelijk zodat u langer zelfstandig kunt

Nadere informatie

Werkblad Uw persoonlijke gegevens Uw verzekering Medische indicatie (indien bekend) Uw lengte Uw gewicht Uw mogelijkheden m.b.t. staan, zitten en lopen Uw armkracht en beenkracht Uw uithoudingsvermogen

Nadere informatie

Vooraanvraag Blijverslening Gemeente Beverwijk

Vooraanvraag Blijverslening Gemeente Beverwijk Vooraanvraag Blijverslening Gemeente Beverwijk Met dit formulier vraagt u een blijverslening aan bij de gemeente Beverwijk. De blijverslening is bedoeld voor het renoveren van uw woning waardoor u zo lang

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 10100 4870GA Etten-Leur. Begrip Pluswoningen. Geacht College,

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 10100 4870GA Etten-Leur. Begrip Pluswoningen. Geacht College, www.seniorenraad-etten-leur.nl / e-mail: seniorenraad@gmail.com secretariaat: Liesbosweg 190 4872NE Etten-Leur. Tel. 06-48 66 69 81 Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 10100 4870GA Etten-Leur

Nadere informatie

Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen

Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg voor een goede conditie Houd uw conditie op peil door regelmatig te bewegen. Met een half uurtje beweging per dag zorgt u voor soepele en sterke spieren.

Nadere informatie

Niet iedereen is gelijk Mensen zijn verschillend van maat; ze kunnen lang zijn of kort, dik of dun.

Niet iedereen is gelijk Mensen zijn verschillend van maat; ze kunnen lang zijn of kort, dik of dun. Waarom aanpasbaar? Niet iedereen is gelijk Mensen zijn verschillend van maat; ze kunnen lang zijn of kort, dik of dun. Veel mensen zijn minder beweeglijk door ouderdom, ziekte of een tijdelijke blessure.

Nadere informatie

Voorbeelden van. Gewoon Gemak

Voorbeelden van. Gewoon Gemak Voorbeelden van. Gewoon Gemak Heeft u wel eens gedacht aan de volgende handige aanpassingen? De aanpassingen zijn grotendeels eenvoudig zelf aan te brengen. Gewoon gemakkelijk dus! Tips voor de gehele

Nadere informatie

Valpreventie en vallen na ontslag uit het ziekenhuis

Valpreventie en vallen na ontslag uit het ziekenhuis Valpreventie en vallen na ontslag uit het ziekenhuis Oorzaken van een val. Een val kan een duidelijke (enkelvoudige) oorzaak hebben; bijvoorbeeld een struikelpartij of een plotse bewustzijnsdaling. Vaak

Nadere informatie

Is uw woning klaar voor de toekomst? Doe de woontest!

Is uw woning klaar voor de toekomst? Doe de woontest! thuis in uw toekomst Is uw woning klaar voor de toekomst? Doe de woontest! Hoe veilig, comfortabel en toegankelijk is uw woning? Wat zou u kunnen verbeteren voor meer wooncomfort en leefplezier? We adviseren

Nadere informatie

WOONGEMAK Het verbeteren van de bestaande woningen en woongebouwen, zodat wij onze klanten een toegankelijke, bruikbare en veiligere woning kunnen bieden. samen wonen VOORWOORD Ouderen worden geacht langer

Nadere informatie

Aanpasbaar Bouwen in Rotterdam. Het bieden van gelijke kansen voor mensen met een beperking is een speerpunt van het Rotterdamse collegeprogramma

Aanpasbaar Bouwen in Rotterdam. Het bieden van gelijke kansen voor mensen met een beperking is een speerpunt van het Rotterdamse collegeprogramma Het bieden van gelijke kansen voor mensen met een beperking is een speerpunt van het Rotterdamse collegeprogramma Wat is aanpasbaar bouwen? Wanneer een bewoner functiebeperkingen heeft of krijgt, moet

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen ZORG DAT U NIET VALT! NEEM EENVOUDIGE MAATREGELEN ZORG VOOR EEN GOEDE CONDITIE Houd uw conditie op peil door regelmatig te bewegen. Met een half uurtje

Nadere informatie

Aanbevelingen van de VAC Barendrecht 32 woningen, 8 appartementen plan Rijtuigwei te Barendrecht

Aanbevelingen van de VAC Barendrecht 32 woningen, 8 appartementen plan Rijtuigwei te Barendrecht Aanbevelingen van de VAC 32 woningen, 8 appartementen plan Rijtuigwei te Opdrachtgever: Projectarchitect: Rijtuig BV, dhr. K.H.A.van Duuren Ingenieursburo AKM, Algemene opmerkingen: 1. De elektrische installaties

Nadere informatie

GRADATIES IN DE TOEGANKELIJKHEID VAN WONINGEN Richtlijnen voor het ontwikkelen en beoordelen van (ver)bouwplannen

GRADATIES IN DE TOEGANKELIJKHEID VAN WONINGEN Richtlijnen voor het ontwikkelen en beoordelen van (ver)bouwplannen GRADATIES IN DE TOEGANKELIJKHEID VAN WONINGEN Richtlijnen voor het ontwikkelen en beoordelen van (ver)bouwplannen In samenwerking met de gemeente Wijk bij Duurstede, de Woningstichting Volksbelang en de

Nadere informatie

Wilt u advies van een comfortspecialist over een bepaald onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom.

Wilt u advies van een comfortspecialist over een bepaald onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom. Woningcheck Is uw woning geschikt om er uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? Gebruik deze controlelijst om uw woning eens met andere ogen te bekijken. Wilt u advies van een comfortspecialist

Nadere informatie

Aandachtspunten voor een levensloopgeschikte woning.

Aandachtspunten voor een levensloopgeschikte woning. Waarom aanpasbaar? Niet iedereen is gelijk Mensen zijn verschillend; ze kunnen lang zijn of kort, dik of dun en kunnen al of niet een beperking (fysiek, verstandelijk of mentaal) hebben. Veel mensen zijn

Nadere informatie

Verbetering Mag dit? aanbrengen dakisolatie (binnenzijde) aanbrengen mechanische ventilatie aanbrengen natuurlijke ventilatie

Verbetering Mag dit? aanbrengen dakisolatie (binnenzijde) aanbrengen mechanische ventilatie aanbrengen natuurlijke ventilatie Verbetering aanbrengen dakisolatie (binnenzijde) aanbrengen mechanische ventilatie aanbrengen natuurlijke ventilatie aanbrengen rook- en/of brandmelders aanbrengen vloerisolatie aanleg aardlek aansluiting

Nadere informatie

CHECKLIJST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Adres Woonplaats Telefoonnummer adres Geboortedatum Geslacht Rekeningnummer Woningtype

CHECKLIJST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Adres Woonplaats Telefoonnummer  adres Geboortedatum Geslacht Rekeningnummer Woningtype Pagina 1 van 7 CHECKLIJST Initialen + Achternaam Adres Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum Geslacht Rekeningnummer Woningtype Man/ Vrouw Appartement / Portiekflat / Bovenwoning / Benedenwoning

Nadere informatie

ruimte/element minimum maatvoering/oppervlak illustratie specificatie/toelichting WOONGEBOUW

ruimte/element minimum maatvoering/oppervlak illustratie specificatie/toelichting WOONGEBOUW ruimte/element minimum maatvoering/oppervlak illustratie specificatie/toelichting 1.0. HOOFDINGANG 850 500 1.1. toegangspad naar vanaf trottoir tot aan vrij opstelvlak: breedte 1,2 m - bedieningsweerstand

Nadere informatie

Resultaten KLANTPEILING LANGER ZELFSTANDIG WONEN

Resultaten KLANTPEILING LANGER ZELFSTANDIG WONEN Resultaten KLANTPEILING LANGER ZELFSTANDIG WONEN Wat is uw leeftijd? Heeft u al eens nagedacht over het aanpassen van uw woning zodat u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen? 1 Onder de 50 jaar is

Nadere informatie

Langer thuis, in mijn aangepaste huis

Langer thuis, in mijn aangepaste huis Langer thuis, in mijn aangepaste huis 1 U wilt in uw vertrouwde woning en woonomgeving blijven wonen, ook als u straks ouder bent? Dan doet u er goed aan om alvast na te denken over uw woontoekomst. Door

Nadere informatie

Vereiste omgeving/eigen perceel. Blinden en slechtziende

Vereiste omgeving/eigen perceel. Blinden en slechtziende Maatregelen voor een woongebouw Woongebouwomgeving Bijlage 3 Vereiste omgeving/eigen perceel Doelgroep Blinden en slechtziende Rolstoelgebrui kers, personen Slechtlopende (spelende) Kinderen met boodschappen

Nadere informatie

Woont ú al veilig en comfortabel?

Woont ú al veilig en comfortabel? Woont ú al veilig en comfortabel? Ga het na met dit thuisscanboekje Wij weten nu waar het in ons huis nog beter kan! Kijk snel voor meer informatie op: www.langzultuwonen.nl Woonkamer Automatische bediening

Nadere informatie

WOONGEMAK Het verbeteren van de bestaande woningen en woongebouwen, zodat wij onze klanten een toegankelijke, bruikbare en veiligere woning kunnen bieden. samen wonen VOORWOORD Ouderen worden geacht langer

Nadere informatie

Voor actuele huurprijzen en informatie kunt u contact opnemen met Woningstichting Tubbergen tel

Voor actuele huurprijzen en informatie kunt u contact opnemen met Woningstichting Tubbergen tel Verhuurbrochure September 2018 Voorwoord Woonzorgcomplex Borgstaete bevindt zich naast Het Meulenbelt (aan de Sportlaan). Borgstaete is een woon-zorgcomplex voor mensen die willen wonen in een groene omgeving,

Nadere informatie

Inschrijfformulier voor servicewoningen en serviceappartementen

Inschrijfformulier voor servicewoningen en serviceappartementen Inschrijfformulier voor servicewoningen en serviceappartementen Servicewoningen en -appartementen zijn geschikt voor bewoning tot op hoge leeftijd en voor chronisch zieken of minder valide personen. De

Nadere informatie

Chopinstraat 10 c Vlaardingen. Vraagprijs k.k.

Chopinstraat 10 c Vlaardingen. Vraagprijs k.k. Chopinstraat 10 c Vlaardingen Vraagprijs 175.000 k.k. Wilt u wonen in een leuk, licht en ruim appartement met een gezellige indeling en naast een balkon ook nog een loggia. Dan is dit uw kans. Het appartement

Nadere informatie

Woonwensen analyse UW GEGEVENS. Naam:. Adres:... Huisnummer:. Uit hoeveel personen bestaat uw huishouden?... volwassenen en... kinderen. Naam:...

Woonwensen analyse UW GEGEVENS. Naam:. Adres:... Huisnummer:. Uit hoeveel personen bestaat uw huishouden?... volwassenen en... kinderen. Naam:... Naam:. Adres:... Huisnummer:. Telefoonnr.:.. E-mailadres:... Uit hoeveel personen bestaat uw huishouden?... volwassenen en.... kinderen Woonwensen analyse UW GEGEVENS Naam:... Adres:... Huisnummer:...

Nadere informatie

Folder: De ideale woning voor een Parkinsonpatiënt

Folder: De ideale woning voor een Parkinsonpatiënt Folder: De ideale woning voor een Parkinsonpatiënt Inhoud Inleiding Mogelijke problemen die u ervaart met bijbehorende tips / adviezen Vergoedingsmogelijkheden Bronnen voor verdere informatie Inleiding

Nadere informatie

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee?

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Doe de thuisscan >>> Lang zult u wonen Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Handig boekje over langer zelfstandig blijven wonen in uw eigen huis. Met een

Nadere informatie

U bent aan zet! Techniek en andere aanpassingen aan de woning. Hugo van den Beld Udenhout, 26 juni 2012

U bent aan zet! Techniek en andere aanpassingen aan de woning. Hugo van den Beld Udenhout, 26 juni 2012 U bent aan zet! Techniek en andere aanpassingen aan de woning Hugo van den Beld Udenhout, 26 juni 2012 Woningen in Brabant moeten klaargemaakt worden voor de vergrijzing o Helemaal mee oneens o Gedeeltelijk

Nadere informatie

Onderzoeksformulier en vragenlijst voor de website: www.toegankelijk.rotterdam.nl www.toegankelijkrijnmond.nl. Basisinfo van het gebouw.

Onderzoeksformulier en vragenlijst voor de website: www.toegankelijk.rotterdam.nl www.toegankelijkrijnmond.nl. Basisinfo van het gebouw. Onderzoeksformulier en vragenlijst voor de website: www.toegankelijk.rotterdam.nl www.toegankelijkrijnmond.nl MEE Rotterdam Rijnmond Schiedamse Vest 154 3011 BH Rotterdam T 010 282 11 11 Contactpersoon:

Nadere informatie

Lommerhof. Schapenweide 2 t/m 74, Duiven. Royale driekamer huurappartementen

Lommerhof. Schapenweide 2 t/m 74, Duiven. Royale driekamer huurappartementen Lommerhof Schapenweide 2 t/m 74, Duiven Royale driekamer huurappartementen Inhoudsopgave Pag. 2 Inhoudsopgave Pag. 3 Plaatsinformatie Duiven Pag. 4 Omschrijving woning en kenmerken Pag. 5 Het woongebouw

Nadere informatie

Oude Torenweg 17 NISTELRODE

Oude Torenweg 17 NISTELRODE Oude Torenweg 17 NISTELRODE 422.000,00 kosten koper ZEER RUSTIG, IN HET GROEN GELEGEN VRIJSTAANDE WONING MET GARAGE, CARPORT & OPRIT MET PLAATS VOOR 3 TOT 4 AUTO'S. De WONING HEEFT EEN AANGEBOUWDE TUINKAMER,

Nadere informatie

Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon

Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon INLEIDING Vallen is bij ouderen een van de belangrijkste doodsoorzaken. Met de toenemende vergrijzing van de bevolking is het waarschijnlijk

Nadere informatie

LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Rhenen

LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Rhenen LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Rhenen Hieronder svp het aantal aangeven en de aanpassing aankruisen waarvoor u subsidie aanvraagt. Deze ingevulde lijst samen met het aanvraagformulier

Nadere informatie

Bizetstraat BD Ridderkerk k.k.

Bizetstraat BD Ridderkerk k.k. Bizetstraat 68 2983 BD Ridderkerk 335.000 k.k. Bizetstraat 68 - Ridderkerk Vraagprijs: 335.000 k.k. Zeer royale uitgebouwde HOEKWONING met keuken in de aanbouw, ruime eigen oprit, dakterras, brede tuin

Nadere informatie

TE KOOP. Interesse in deze woning? Titaniastraat HJ Helmond k.k. Bel +31 (0) of ga naar

TE KOOP. Interesse in deze woning? Titaniastraat HJ Helmond k.k. Bel +31 (0) of ga naar TE KOOP Titaniastraat 12 5702 HJ Helmond 199.500 k.k. Interesse in deze woning? Bel +31 (0)492 548 935 of ga naar www.vanderduimmakelaardij.nl KENMERKEN Prijs 199.500 k.k. Postcode 5702 HJ Ligging Aan

Nadere informatie

Uw woning op maat, voor nu & altijd. Is uw woning al geschikt voor de toekomst?

Uw woning op maat, voor nu & altijd. Is uw woning al geschikt voor de toekomst? Uw woning op maat, voor nu & altijd Is uw woning al geschikt voor de toekomst? 02 Is uw woning al geschikt voor de toekomst? U woont naar volle tevredenheid in uw (eigen) woning en u wilt er zo lang mogelijk

Nadere informatie

JH van Aismawei 16 BITGUMMOLE

JH van Aismawei 16 BITGUMMOLE JH van Aismawei 16 BITGUMMOLE Vraagprijs 192.500,00 kosten koper Warm, zeer sfeervol en speels vrijstaand karakteristiek (1830) huis met 5 slaapkamers en losse houten garage Slaapkamer- en badkamer op

Nadere informatie

Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis

Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis Afdeling fysiotherapie Inleiding Eén op de drie thuiswonende ouderen en de helft van de verpleeghuisbewoners valt minstens eenmaal per jaar. Jaarlijks vinden

Nadere informatie

Uitvoering door erkend installateur. Afvoer voor afzuigkap, wasdroger of kabels in dak of gevel

Uitvoering door erkend installateur. Afvoer voor afzuigkap, wasdroger of kabels in dak of gevel Aanbouw of uitbouw op of aan de woning (dakkapel, carport, serre, uitbouw, overkapping, schuur etc.) Aan- en afvoerleiding voor vaatwasmachine of wasmachine. Afvoer voor afzuigkap, wasdroger of kabels

Nadere informatie

Uw woning op maat, voor nu & altijd. Is uw woning al geschikt voor de toekomst?

Uw woning op maat, voor nu & altijd. Is uw woning al geschikt voor de toekomst? Uw woning op maat, voor nu & altijd Is uw woning al geschikt voor de toekomst? 02 Is uw woning al geschikt voor de toekomst? U woont naar volle tevredenheid in uw (eigen) woning en u wilt er zo lang mogelijk

Nadere informatie

0113 850 466 WWW.FACCHINMAKELAARS.NL 06 51 595 653 INFO@FACCHINMAKELAARS.NL VERKOOP DOCUMENTATIE HEINKENSZAND SLAAKWEG 2 INLEIDING: 139.000,- K.K.

0113 850 466 WWW.FACCHINMAKELAARS.NL 06 51 595 653 INFO@FACCHINMAKELAARS.NL VERKOOP DOCUMENTATIE HEINKENSZAND SLAAKWEG 2 INLEIDING: 139.000,- K.K. SLAAKWEG 2 HEINKENSZAND VERKOOP DOCUMENTATIE INLEIDING: Wij bieden u deze bijzondere nagenoeg vrijstaande woning aan voor een aantrekkelijke prijs. Het casco van de woning bevindt zich in een goede staat,

Nadere informatie

Weerselostraat 22, Tilburg

Weerselostraat 22, Tilburg Weerselostraat 22, Tilburg Kenmerken Overdracht Vraagprijs 389.000 k.k. Aangeboden sinds 10-05-2019 Conditie Kosten koper Waarborgsom nee Bankgarantie ja Ontbindende voorwaarden financiering 0 Indeling

Nadere informatie

Timmer en Timmer Makelaars Dorpsstraat 8 6871 AL RENKUM Tel: 0317-319114 Fax: 0317-315667. Eekwal 3 RENKUM. Vraagprijs 185.000,= k.k.

Timmer en Timmer Makelaars Dorpsstraat 8 6871 AL RENKUM Tel: 0317-319114 Fax: 0317-315667. Eekwal 3 RENKUM. Vraagprijs 185.000,= k.k. Eekwal 3 RENKUM Vraagprijs 185.000,= k.k. In een kindvriendelijke wijk gelegen, goed onderhouden eengezinswoning, type TUSSENWONING met eigen carport, aangebouwde stenen berging en een op het zuid-westen

Nadere informatie

RIJSSEN Nieuwlandsweg 54. vraagprijs k.k

RIJSSEN Nieuwlandsweg 54. vraagprijs k.k RIJSSEN Nieuwlandsweg 54 vraagprijs 299.000 k.k. 0548-540 868 info@tenhove.nl www.tenhove.nl Kenmerken Inhoud woning: 450 m³ Woonoppervlakte: 156 m² Perceeloppervlakte: 350 m² Bouwjaar: 1971 Met maar liefst

Nadere informatie

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk)

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Basis informatie van het gebouw 1 Naam van de organisatie 2 Bezoekadres. 3 Postcode

Nadere informatie

Binnenkijken bij. Looierstraat 2 in Arnhem. Inhouds opgave. 2 Inleiding. 5 Vierde verdieping. 7 Vierde verdieping. 9 Alle kenmerken op een rij

Binnenkijken bij. Looierstraat 2 in Arnhem. Inhouds opgave. 2 Inleiding. 5 Vierde verdieping. 7 Vierde verdieping. 9 Alle kenmerken op een rij Binnenkijken bij Looierstraat 2 in Arnhem Inhouds opgave 1 2 Inleiding 5 Vierde verdieping 7 Vierde verdieping 9 Alle kenmerken op een rij 12 Wat vind jij belangrijk? 13 Virtual Reality Tour 14 Woning

Nadere informatie

Uitvoering door erkend installateur. Afvoer voor afzuigkap, wasdroger of kabels in dak of gevel

Uitvoering door erkend installateur. Afvoer voor afzuigkap, wasdroger of kabels in dak of gevel Aanbouw aan de woning (carport, serre, uitbouw, overkapping, schuur etc.) of het plaatsen van een los tuinhuisje of blokhut - Volgens richtlijnen en verordening gemeente; - Schriftelijke verklaring van

Nadere informatie

Inschrijfformulier voor servicewoningen en serviceappartementen

Inschrijfformulier voor servicewoningen en serviceappartementen Inschrijfformulier voor servicewoningen en serviceappartementen Servicewoningen en -appartementen zijn geschikt voor bewoning tot op hoge leeftijd en voor chronisch zieken of minder valide personen. De

Nadere informatie

Vallen de baas zijn. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Vallen de baas zijn. Ziekenhuis Gelderse Vallei Vallen de baas zijn Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder bevat informatie over vallen en is bedoeld voor thuiswonende 65-plussers en/of hun mantel-zorger(s). Het doel van de folder is ouderen en mantelzorger(s)

Nadere informatie

Stichting De Bastide. Programma van Eisen. Versie 1.1. Corné Simons. april 2008

Stichting De Bastide. Programma van Eisen. Versie 1.1. Corné Simons. april 2008 Stichting De Bastide Programma van Eisen Versie 1.1 Corné Simons 08 april 2008 Inleiding Dit is het Programma van Eisen dat de Stichting De Bastide Eindhoven hanteert met uitgangspunten voor de gewenste

Nadere informatie

Havenstad Makelaars, Zernikenlaan 648, 3356XS Papendrecht, info@havenstadmakelaars.nl. Te Koop 150.000,- Vondelweg 75, 3031 PT, Rotterdam

Havenstad Makelaars, Zernikenlaan 648, 3356XS Papendrecht, info@havenstadmakelaars.nl. Te Koop 150.000,- Vondelweg 75, 3031 PT, Rotterdam Havenstad Makelaars, Zernikenlaan 648, 3356XS Papendrecht, info@havenstadmakelaars.nl Te Koop 150.000,- Vondelweg 75, 3031 PT, Rotterdam Inleiding In het centrum van Rotterdam vindt u hier een kant en

Nadere informatie

Woonzorgcomplex Borgstaete te Tubbergen

Woonzorgcomplex Borgstaete te Tubbergen Woonzorgcomplex Borgstaete te Tubbergen Verhuurbrochure mei 2015 Voorwoord Woonzorgcomplex Borgstaete bevindt zich naast Het Meulenbelt (aan de Sportlaan). Borgstaete is een woon-zorgcomplex voor mensen

Nadere informatie

Voor actuele huurprijzen en het huidige aanbod of andere vragen, kunt u contact opnemen met Woningstichting Tubbergen tel

Voor actuele huurprijzen en het huidige aanbod of andere vragen, kunt u contact opnemen met Woningstichting Tubbergen tel Verhuurbrochure September 2018 Voorwoord Woonzorgcomplex Eschede bevindt zich voor Verzorgingshuis De Eeshof (De Eeshof is een monumentale havezate uit 1719 welke in 1963 is verbouwd tot verzorgingshuis).

Nadere informatie

Zonnebloemstraat 18, Katwijk

Zonnebloemstraat 18, Katwijk Zonnebloemstraat 18, Katwijk Kenmerken Overdracht Vraagprijs 339.000 k.k. Aangeboden sinds 08-05-2018 Conditie Kosten koper Waarborgsom nee Bankgarantie ja Ontbindende voorwaarden financiering 0 Indeling

Nadere informatie

Voorbeelden van. Gewoon Gemak Meer Gemak Grootste Gemak

Voorbeelden van. Gewoon Gemak Meer Gemak Grootste Gemak Voorbeelden van. Gewoon Gemak Meer Gemak Grootste Gemak Heeft u wel eens gedacht aan de volgende handige aanpassingen? De aanpassingen zijn grotendeels eenvoudig zelf aan te brengen. Gewoon gemakkelijk

Nadere informatie

Checklist veiligheid in en om uw huis

Checklist veiligheid in en om uw huis Checklist veiligheid in en om uw huis - Algemene controlepunten - Trap, gangen en overloop - Woonkamer - Keuken - Slaapkamer - Badkamer en toilet - Buiten Algemene controlepunten In orde? Opmerkingen Liggen

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Toegankelijkheid nieuwbouwwoningen Culemborg. Saskia Bosman, Ingrid Wevers, Christine Dolman

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Toegankelijkheid nieuwbouwwoningen Culemborg. Saskia Bosman, Ingrid Wevers, Christine Dolman Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP DATUM 4 juli 2012 KOPIE AAN BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER 1207497/4364 Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Toegankelijkheid nieuwbouwwoningen Culemborg Saskia

Nadere informatie

Langestreek 43 LEMMER

Langestreek 43 LEMMER Langestreek 43 LEMMER Vraagprijs 269.000,00 kosten koper Gelegen in hartje Lemmer met prachtig uitzicht over vaarwater 'De Zijlroede' met mogelijkheid ligplaats (overzijde) Met ruime vrijstaande stenen

Nadere informatie

Bouwjaar: 1966 Woonoppervlakte: 141 m2 Perceeloppervlak: 513 m2

Bouwjaar: 1966 Woonoppervlakte: 141 m2 Perceeloppervlak: 513 m2 Arcen Laakweg 7 Royaal uitgebouwde woning op een ruim perceel Ideaal gelegen half vrijstaande woning, nabij winkels, bus-opstap, sportaccommodatie en rivier de Maas. Deze instapklare woning heeft een zeer

Nadere informatie

GRADATIES IN DE TOEGANKELIJKHEID VAN WONINGEN Richtlijnen voor het ontwikkelen en beoordelen van (ver)bouwplannen

GRADATIES IN DE TOEGANKELIJKHEID VAN WONINGEN Richtlijnen voor het ontwikkelen en beoordelen van (ver)bouwplannen GRADATIES IN DE TOEGANKELIJKHEID VAN WONINGEN Richtlijnen voor het ontwikkelen en beoordelen van (ver)bouwplannen Voortbordurend op deze brochure heeft Bouw Advies Toegankelijkheid in samenwerking met

Nadere informatie

Blijverslening Ridderkerk 2017

Blijverslening Ridderkerk 2017 Blijverslening Ridderkerk 2017 De gemeente Ridderkerk stimuleert het investeren in woningen om deze levensloopbestendig te maken en biedt hiervoor de blijverslening aan. Deze lening is goedkoop en vooral

Nadere informatie

Veel woningen van chronisch zieken nog niet toekomstbestendig

Veel woningen van chronisch zieken nog niet toekomstbestendig Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Veel woningen van chronisch zieken nog niet toekomstbestendig, D.Baan & M. Heijmans, NIVEL, april 2011) worden gebruikt.

Nadere informatie

Te koop. Vrijstaande jaren 30 woning met garage. Hulten Rijksweg 10

Te koop. Vrijstaande jaren 30 woning met garage. Hulten Rijksweg 10 Te koop Vrijstaande jaren 30 woning met garage Hulten Rijksweg 10 Omgeving Hulten is een klein dorp in de gemeente Gilze en Rijen. De gemeente Gilze en Rijen is in Brabant zeer centraal gelegen en omgeven

Nadere informatie

MIJN EIGEN STRAAT 8 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN IN DE STRATEN IN VEENENDAAL-OOST

MIJN EIGEN STRAAT 8 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN IN DE STRATEN IN VEENENDAAL-OOST MIJN EIGEN STRAAT TYPE C1 8 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN IN DE STRATEN IN VEENENDAAL-OOST MIJN EIGEN STRAAT Wonen naar eigen smaak! Zo persoonlijk kan wonen zijn Mijn eigen straat is een nieuwbouwproject

Nadere informatie

Adriaan van Altenastraat 32, 3312 EB Dordrecht

Adriaan van Altenastraat 32, 3312 EB Dordrecht Adriaan van Altenastraat 32, 3312 EB Dordrecht Vraagprijs 119.500,- k.k. Q Makelaars B.V., Tel: 085 040 62 00 E-mail: info@qmakelaars.nl Website: www.qmakelaars.nl Omschrijving Adriaan van Altenastraat

Nadere informatie

Oude Meerdijk 20, 7824 RW Emmen

Oude Meerdijk 20, 7824 RW Emmen Oude Meerdijk 20, 7824 RW Emmen Omschrijving WAT EEN SCHITTEREND HUIS OP EEN HELE MOOIE LOCATIE! DE OUDE MEERDIJK IS HELEMAAL IN TREK ALS WOONGEBIED. HET IS HIER RUSTIG WONEN OP KORTE AFSTAND VAN HET CENTRUM

Nadere informatie

Binnenkijken bij. Voermanstraat 19 in Arnhem. Inhouds opgave. Inleiding. Begane grond. Eerste verdieping. Tweede verdieping en tuin

Binnenkijken bij. Voermanstraat 19 in Arnhem. Inhouds opgave. Inleiding. Begane grond. Eerste verdieping. Tweede verdieping en tuin Binnenkijken bij Voermanstraat 19 in Arnhem Inhouds opgave 1 2 Inleiding 5 Begane grond 7 Eerste verdieping 9 Tweede verdieping en tuin 12 Alle kenmerken op een rij 13 Wat vind jij belangrijk? 14 Virtual

Nadere informatie

Kogerlaan 19, 1741 DA Schagen

Kogerlaan 19, 1741 DA Schagen Te Koop Kogerlaan 19, 1741 DA Schagen Geachte geïnteresseerde, Langs deze weg willen wij u bedanken voor uw belangstelling. Ter informatie De door Zuurbier Makelaardij verstrekte informatie moet uitsluitend

Nadere informatie

Indelingsvarianten grondgebonden woningen

Indelingsvarianten grondgebonden woningen Indelingsvarianten grondgebonden woningen Gevarieerd wonen, voor iedere doelgroep Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Alle soorten grondgebonden woningen Naast de lage prijs en het duurzame

Nadere informatie

Binnenkijken bij. Kiezel 20 in Malden. Inhouds opgave. Inleiding. Begane grond. Eerste verdieping. Zolder/tuin. Alle kenmerken op een rij

Binnenkijken bij. Kiezel 20 in Malden. Inhouds opgave. Inleiding. Begane grond. Eerste verdieping. Zolder/tuin. Alle kenmerken op een rij Binnenkijken bij Kiezel 20 in Malden Inhouds opgave 1 2 Inleiding 5 Begane grond 7 Eerste verdieping 9 Zolder/tuin 13 Alle kenmerken op een rij 14 Wat vind jij belangrijk? 15 Virtual Reality Tour 16 Woning

Nadere informatie

Binnenkijken bij. Burg. Hustinxstraat 128 in Nijmegen. Inhouds opgave. Inleiding. Derde verdieping. Derde verdieping. Overige informatie.

Binnenkijken bij. Burg. Hustinxstraat 128 in Nijmegen. Inhouds opgave. Inleiding. Derde verdieping. Derde verdieping. Overige informatie. Binnenkijken bij Burg. Hustinxstraat 128 in Nijmegen Inhouds opgave 1 2 Inleiding 5 Derde verdieping 7 Derde verdieping 9 Overige informatie 11 Begane grond 14 Alle kenmerken op een rij 15 Wat vind jij

Nadere informatie

Bruno Klauwersstraat GM Santpoort-Zuid k.k.

Bruno Klauwersstraat GM Santpoort-Zuid k.k. TE KOOP Bruno Klauwersstraat 19 2082 GM Santpoort-Zuid 569.000 k.k. KENMERKEN Prijs 569.000 k.k. Postcode 2082 GM Ligging Aan rustige weg, In woonwijk Woningtype 2-onder-1-kapwoning Tuin Ja, Achtertuin,

Nadere informatie