Ons kenmerk 2016/ Doorkiesnummer Tel: (0172)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ons kenmerk 2016/19160. Doorkiesnummer Tel: (0172) 465379"

Transcriptie

1 Mevrouw L.A. Voorend - Verzenden per mail - Stadhuisplein I Postbus AA Alphen aan den Rijn Telefoon: Fax: (0172) gemeente(a)alphenaandenrijn.nl Website: Uw kenmerk Uw brief van 20 april 2016 Inlichtingen bij Mevrouw I. van der Heiden Doorkiesnummer Tel: (0172) Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp beantwoording artikel 40 vragen SP over Wmouitgaven en eigen bijdragen (zaaknummer: 2016/16486) Geachte mevrouw Voorend, U hebt namens de SP artikel 40 vragen gesteld over besteding en communicatie over het Wmo-budget en de eigen bijdragen. In deze brieven geven wij antwoord op uw vragen. Deel 1: Wmo-budget /. Heeft er over 2015 een gedetailleerde evaluatie plaatsgevonden van de WMO in Alphen, zowel qua inhoud als op financieel gebied, en die meer en betere informatie biedt dan de oppervlakkige informatie in Bijlage e Kwartaalrapportage Sociale Agenda: Beter voor Elkaar? Er heeft geen gedetailleerde evaluatie plaatsgevonden. Conform de afspraken die in het beleidskader Beter voor elkaar zijn gemaakt, evalueren we het vastgestelde beleid na twee jaar wanneer de eerste effecten zichtbaar en meetbaar zijn. Dit neemt niet weg dat het bewaken dat we de goede dingen doen voor onze inwoners een continu proces is dat we bijstellen als dat nodig is. Binnen de Wmo is dat op diverse punten de afgelopen periode gebeurd. 2. Zo ja, hoe ziet die evaluatie eruit? Zo nee, waarom is specifiek de WMO 2015 nog niet nauwkeurig geëvalueerd? Binnen welke termijn vindt dit alsnog plaats? Zie antwoord Heeft Alphen aan den Rijn in 2015 geld over gehouden op het WMO budget van 2015 en, zo ja, hoeveel is dat in totaal en per WMO-voorziening? In Alphen aan den Rijn hadden wij in zowel te maken met overschotten als tekorten binnen de drie decentralisaties. Bij de Wmo waren er overschotten en bij jeugd waren tekorten. Dit wordt onderling met elkaar verrekend binnen programma 1: de Sociale Agenda, conform de afspraken met de raad (coalitieakkoord).

2 Blad 2 Het financiële jaar is inmiddels zo goed als afgerond. Wij wachten nog op de laatste gegevens van de Sociale Verzekeringsbank en van Holland Rijnland. Bij de behandeling van het programmaverslag in juni komen we gedetailleerd terug op alle resultaten. 4. Indien Alphen over 2015 een substantieel bedrag heeft overgehouden aan WMO budget, hoe gaat het college dat uitleggen aan haar inwoners? Wij komen daar bij de behandeling van het programmaverslag op terug. 5. Indien Alphen over 2015 geld heeft overgehouden aan WMO budget, waar is dat precies aan te wijten? Bij de Wmo en dan met name de oude Wmo-voorzieningen is er in sprake van een overschot. Deze overschotten zijn vooral verklaarbaar doordat Participe is gestart met het indiceren op resultaat in plaats van op uren. Daarnaast waren er minder aanvragen, o.a. vanwege de stijging van de eigen bijdrage door het vervallen van de Wtcg-korting. 6 De SP is het eens met de reactie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF): het geld dat een gemeente over heeft op de post zorg moet alsnog worden besteed aan mensen die zorg nodig hebben. 'Mensen denken dat ze geen maatwerk kunnen krijgen omdat het geld er niet is. Als het geld er toch is, biedt dat ruimte om het goed te besteden aan beter maatwerk'. Wat is de mening van het college hierin? Ons beleid is dat wij voor iedere inwoner die dat nodig heeft, maatwerk leveren. Als in de uitvoering blijkt dat regelgeving verhindert dat wij maatwerk kunnen toepassen, dan passen wij de regels aan. Dit is in gebeurd en dit zal in 2016 naar verwachting weer gebeuren. Het budget is daarin volgend. 7. Wat is het college van plan te doen met het eventuele WMO overschot van 2015? Bent u van plan om overschotten op de WMO te oormerken, zodat deze wederom voor WMO doeleinden gebruikt gaan worden? Zo nee, waarom niet? Het financiële kader dat binnen het coalitieakkoord is afgesproken maakt dat overschotten en tekorten met elkaar verrekend worden binnen programma 1: de Sociale Agenda. Als er daarna nog overschotten zijn, dan worden deze verrekend met andere programma's en daarna eventueel toegevoegd aan de Algemene Reserve. Als wij voor een onderdeel van de Sociale Agenda extra middelen nodig hebben die niet binnen programma 1 gevonden kunnen worden, dan zullen wij daar bij uw raad een verzoek voor indienen. Vooralsnog houden wij ons aan dit vastgestelde kader. Deel 2: Eigen bijdragen. Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en leder(in) naar het beleid rondom eigen bijdragen van gemeenten en de gevolgen daarvan voor inwoners met een Wmo-voorziening blijkt dat een kwart van de Nederlanders afziet van zorg en ondersteuning door de hoge eigen bijdragen die zij voor Wmo-voorzieningen moeten betalen. Burgers worden vooraf nauwelijks geïnformeerd over het bedrag dat ze voor hulp moeten neertellen, ook niet als dit omhoog gaat.

3 Blad 3 1. Heeft Alphen bovengenoemd effect (nauwkeurig) onderzocht? Zo Ja, wat zijn de uitkomsten hiervan? Wij hebben niet onderzocht hoeveel mensen afzien van een aanvraag. Wel heeft Participe in signalen ontvangen van inwoners die afzien van een aanvraag vanwege de hogere eigen bijdrage, veroorzaakt door het vervallen van de Wtcgkorting. 2. Op welke wijze communiceert Alphen de hoogte van de eigen bijdrage met haar inwoners? Graag concrete voorbeelden. De medewerkers van het Serviceplein geven uitleg. De eigen bijdrage staat uitgelegd op de website van Participe. Inwoners krijgen een ontvangstbrief nadat ze een aanvraag hebben gedaan. Hierin wordt de eigen bijdrage uitgelegd en verwezen naar het CAK. De Wmo-adviseur geeft uitleg over de eigen bijdrage tijdens het huisbezoek en geeft de aanvrager de mogelijkheid of helpt eerst bij benadering de eigen bijdrage uit te rekenen alvorens de beschikking wordt afgegeven. En als laatste wordt de eigen bijdrage nog vermeld in de afgegeven beschikking. 3. Worden zorgvragers in Alphen gewezen op goedkopere alternatieven? Als er goedkopere alternatieven zijn, dan wordt men daarop gewezen. In de praktijk blijkt de aanvrager dit zelf vaak al onderzocht te hebben en bewust te kiezen voor een Wmo-voorziening. 4. Ruim de helft van de gemeenten weet niet of hun inwoners überhaupt inzicht hebben in de eigen bijdrage die ze moeten betalen, voordat daadwerkelijk van de voorziening gebruik wordt gemaakt. Hoe staat het met de kennis hieromtrent in Alphen? Gezien alle informatie die Participe voor het toekennen van de voorziening verstrekt, denken wij dat mensen niet verrast worden door het feit dat er een eigen bijdrage betaald dient te worden. De hoogte van de eigen bijdrage wordt zo nodig bij benadering door de Wmo-adviseurs voorgerekend, o.a. met behulp van een speciaal daarvoor ontwikkelde app. Aangezien de hoogte afhankelijk is van ieders persoonlijke financiële situatie, kan Participe nooit het exacte bedrag precies geven. 5. Het ontbreken van inzicht in de hoogte van de eigen bijdrage heeft, met het afzien van zorg als meest vergaand gevolg, een aantal nadelen. Ten eerste kan niet direct, aan de keukentafel, om een goedkoper alternatief worden gevraagd. Een ander nadeel is dat zorgbehoevenden geen bezwaar meer kunnen maken tegen een toegekende, te dure, Wmo-voorziening. De rekening van de CAK valt nl. pas in de bus na het verstrijken van de bezwaartermijn tegen de gemeentelijke beschikking waarin een Wmo-voorziening wordt toegewezen. Aan de keukentafel worden wel goedkopere alternatieven, als deze er zijn, besproken. Tegen de hoogte van de eigen bijdrage kan geen bezwaar gemaakt worden. 6. Gebruikt Alphen sturingsinstrumenten om de financiële pijn voor haar inwoners te verzachten? Om welke 'knoppen' gaat het en welk effect sorteren zij? Graag uitleg hierover. Ten eerste moeten we niet vergeten dat de eigen bijdrage die via het CAK loopt ook een beschermingseffect heeft tegen stapeling van kosten.

4 Blad 4 Als mensen verschillende voorzieningen ontvangen, dan wordt niet voor elke voorziening een aparte bijdrage gevraagd, maar wordt alles tot een bepaald maximum (inkomensafhankelijk) opgeteld en doorberekend. Ten tweede, het sturingsmechanisme dat we hebben is dat we goede afspraken maken met leveranciers/aannemers bij aanbestedingen en kortingen bedingen. Hierdoor zijn Wmo-voorzieningen goedkoper dan de particuliere markt en is de eigen bijdrage lager dan een zelf aangeschafte voorziening. Wmo-adviseurs vragen vaak twee offertes op en kijken heel nauwkeurig naar de prijs/kwaliteitsverhouding rekening houdend met de eigen bijdrage. 7. Zijn er WMO-voorzieningen waarvan de hoogte van de eigen bijdrage in Alphen zijn geschrapt of neerwaarts zijn bijgesteld? Om welke voorzieningen gaat het? Ja, wij vragen voor begeleiding/dagbesteding een vast bedrag per vier weken, ongeacht het aantal uren of dagdelen dat iemand gebruik maakt van de voorziening. Dit vaste bedrag, 51 euro, is vergeleken met de bedragen die in andere gemeenten gevraagd worden heel laag. 8. Los van deze 'gemeentelijke knoppen' kunnen gemeenten aan het CAK vragen het 'start-bedrag' voor de berekening van eigen bijdrage te verhogen, in het voordeel van de klant. Maakt Alphen gebruik van deze wettelijke mogelijkheid? Zo nee, waarom niet? Wij maken daarvan gebruik bij de nieuwe Wmo (begeleiding en dagbesteding). Of wij hier ook bij de oude Wmo-voorzieningen gebruik van kunnen maken, wordt momenteel onderzocht. Deel 3: Communicatie /. Wat gaat het college doen om het aanbod aan WMO voorzieningen beter onder de aandacht te krijgen van onze inwoners? Wij werken niet aanbodgericht maar kijken naar de vraag van inwoners. Dat is de kracht van integraal werken. Welke vraag zit er achter de vraag van de inwoner. Zijn er ook problemen op andere levensdomeinen? Op welke wijze kan de inwoner het beste ondersteund worden, wat is de eigen kracht van de inwoner en zijn netwerk? In onze communicatie benaderen wij steeds dat wij in gesprek willen met inwoners om te kijken wat in hun specifieke geval de beste oplossing is. Wij zijn ons ervan bewust dat die communicatieboodschap continue aandacht verdient. 2. Bent u het met de SP eens dat er altijd een groep mensen is, die niet in staat is om voldoende voor zichzelf op te komen en waarvoor een pro-actieve houding van de gemeente noodzakelijk is. Waar bestaat die pro-actieve houding uit? Ook hier graag concrete voorbeelden. Wij zijn ons daarvan bewust en daarom willen wij uitstralen dat wij graag in gesprek gaan met iedereen die ondersteuning nodig heeft. Door onze wijkgerichte aanpak en nauwe samenwerking met netwerkpartners kunnen wij hulpvragers gelukkig ook steeds beter bereiken. Een voorbeeld is de methodiek van welzijn op recept die onder circa 30 huisartsen en praktijkondersteuners is uitgezet en nog verder wordt uitgerold waardoor deze groep goed op de hoogte is van de mogelijkheden bij Tom in de buurt voor mensen met eenzaamheids- of zingevingsproblematiek.

5 Blad 5 Een ander voorbeeld is het doorvragen tijdens een integrale intake door onze medewerkers over de financiële situatie van klanten. Kan een klant rondkomen, is er geen sprake van het vermijden van noodzakelijke ondersteuning om financiële redenen? Kan de mantelzorger de zorg nog aan of heeft deze ook ondersteuning nodig, bijvoorbeeld in de vorm van huishoudelijke ondersteuning via de huishoudelijke zorg toeslag of via lotgenotencontact tijdens de mantelzorgbijeenkomsten bij Tom in de buurt? Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, de secretaris, ) de burgemeester. mr. drs. J.W.E. Spies

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt.

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt. Opmerkingen/verzoeken Meer leesbare versie Graag zouden we zien dat er een meer leesbare/publieksvriendelijkere versie van de verordening komt. Er wordt in dit stuk er al wel vanuit gegaan dat iedereen

Nadere informatie

8200 AB Lelystad 8244 DJ Lelystad

8200 AB Lelystad 8244 DJ Lelystad Aan College van de Gemeente Lelystad Van Wmo Cliëntenraad Lelystad Tav wethouder mevr. J. Sparreboom Adres Postbus 91 Adres Lemmerstraat 127 8200 AB Lelystad 8244 DJ Lelystad Telefoon 0320 264407 E-mail

Nadere informatie

20 15-184. Nieuwegein

20 15-184. Nieuwegein Nieuwegein 20 15-184 Aan De raad van de gemeente Nieuweqein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie CU d.d.07-04-15 inzake ouderbijdrage voor de jeugd GGZ (zie 2015-065). Afdeling Griffie

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Onderwerp Zaaknummer: CCTH01 Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Collegevoorstel Inleiding In de brief van

Nadere informatie

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Aan: Namens: Onderwerp: Wmo adviesraad het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Geachte Leden van de Wmo Adviesraad, De

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAAG. Indiener: Joke Hubert. Datum indiening vraag:30 maart. Datum verzending antwoord: 6 april 2016

SCHRIFTELIJKE VRAAG. Indiener: Joke Hubert. Datum indiening vraag:30 maart. Datum verzending antwoord: 6 april 2016 SCHRIFTELIJKE VRAAG Indiener: Joke Hubert Datum indiening vraag:30 maart Datum verzending antwoord: 6 april 2016 Formulering: De PvdA vindt het positief dat, ondanks een aanvankelijk negatieve grondhouding

Nadere informatie

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein uw kenmerk zaaknummer datum uw brief van blad 1 van 5 behandeld door P. Budding

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein uw kenmerk zaaknummer datum uw brief van blad 1 van 5 behandeld door P. Budding postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl betreft Artikel

Nadere informatie

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer: 696529 Datum: 13 maart 2017 Portefeuillehouder: wethouder P. (Piet) Vat Bijlage: 2 Onderwerp:

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente De Bilt T.a.v. Wethouder mevrouw A.E. Brommersma Postbus AH BILTHOVEN

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente De Bilt T.a.v. Wethouder mevrouw A.E. Brommersma Postbus AH BILTHOVEN College van Burgemeester en Wethouders Gemeente De Bilt T.a.v. Wethouder mevrouw A.E. Brommersma Postbus 300 3720 AH BILTHOVEN Maartensdijk, 9 november 2016 Onderwerp: Inzet Overschotten Sociaal Domein

Nadere informatie

Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's

Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's Openbaar Onderwerp Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met bijgaande raadsinformatiebrief informeren

Nadere informatie

Beantwoording vragen van mevrouw mevrouw J.M.J. Kropman inzake herindicering Huishoudelijke Verzorging PGB houders. Aan de Raad der gemeente Haarlem

Beantwoording vragen van mevrouw mevrouw J.M.J. Kropman inzake herindicering Huishoudelijke Verzorging PGB houders. Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 41/2008 12 februari 2008 DV/bb 08/21831 Beantwoording vragen van mevrouw mevrouw J.M.J. Kropman inzake herindicering Huishoudelijke Verzorging PGB houders

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2015, nr IX-5 Te behandelen door mevrouw drs. I.G. Saris onderwerp Blad 1/5 Aan de raad, Inleiding Sinds 2007 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Collegebesluit. 2. Geen aanvullende maatregelen te nemen om het financiële risico, geraamd op maximaal 0,8 mln, te compenseren;

Collegebesluit. 2. Geen aanvullende maatregelen te nemen om het financiële risico, geraamd op maximaal 0,8 mln, te compenseren; Collegebesluit Org. onderdeel: MO/ZCS Opsteller: M.J.J.M. Zuiderwijk User-id: ZUIM1 Tel: 5038 Onderwerp: WMO-BETREKKEN FINANCIËLE DRAAGKRACHT Toelichting: Bij het verstrekken van hulp bij het huishouden,

Nadere informatie

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden Aan de Gemeenteraad Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

O 9 SEP Nr. loir/ih^ Ons kenmerk 2015/ Doorkiesnummer Tel: (0172)

O 9 SEP Nr. loir/ih^ Ons kenmerk 2015/ Doorkiesnummer Tel: (0172) Alphen aan den lijn Alphen aan der^ijn O 9 SEP 2015 Nr. loir/ih^ BDVD Leden van de Gemeenteraad Opbergen sa^iïi? Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn Telefoon: 14 0172 Fax: (0172) 465 564 E-mail: gemeenteiaalphenaandenrijn.nl

Nadere informatie

aan deze doelgroep zorg geleverd worden vanuit

aan deze doelgroep zorg geleverd worden vanuit Oplegvel 1. Onderwerp Zorginkoop LVB doelgroep 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Al snel na de invoering van de Wmo 2015 werd ons duidelijk

Nadere informatie

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting.

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting. Nieuwegein 0 Gemeenteraad 2015-263 Onderwerp Begroting Reinigingsdienst Midden Nederland 2016. Datum 26 mei 2015 Raadsvoorstel kfdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ng Peter W.M. Snoeren

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden

Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden Betreft : Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden Vergaderdatum 25 september 2014 Gemeenteblad 2014 / 57 Agendapunt 12 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt

Nadere informatie

Geachte mevrouw Gooijer, U heeft vragen gesteld over de eigen bijdrage in de Wmo. In deze brief geven wij antwoord op uw vragen.

Geachte mevrouw Gooijer, U heeft vragen gesteld over de eigen bijdrage in de Wmo. In deze brief geven wij antwoord op uw vragen. Samenleving Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Internet www.delft.nl Telefoon 14015 Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Fractie ChristenUnie

Nadere informatie

lx] Factsheet parameters Wmo 1.0 GESCAND OP -3 MilM 2015 Gemeente Oostzaan Lbr. 16/010 Hoogte eigen bijdrage Wmo Page 1 of2 Tjoelker, Nicolien Q) 1

lx] Factsheet parameters Wmo 1.0 GESCAND OP -3 MilM 2015 Gemeente Oostzaan Lbr. 16/010 Hoogte eigen bijdrage Wmo Page 1 of2 Tjoelker, Nicolien Q) 1 Lbr. 16/010 Hoogte eigen bijdrage Wmo Page 1 of2 Tjoelker, Nicolien Q) 1 Onderwerp: FW: Lbr. 16/010 Hoogte eigen bijdrage Wmo Van: VNG [nnailto:vng=vng.ni@nnaillo.wdco3.rsgsv.net] Namens VNG Verzonden:

Nadere informatie

Onderwerp: Overzicht maatregelen Terneuzen ter voorkoming van stapeling zorgkosten.

Onderwerp: Overzicht maatregelen Terneuzen ter voorkoming van stapeling zorgkosten. Postadres: Postbus 35, 4530 AA Terneuzen Bezoekadres: Stadhuisplein 1, 4531 GZ Terneuzen Telefoon: 14 0115 Vanuit buitenland: +31 115 455 000 E-mail : gemeente@terneuzen.nl Internet: www.terneuzen.nl Bij

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr januari Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel

GEMEENTEBLAD. Nr januari Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel Nr. 8750 15 januari 2018 Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2018 College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Geachte leden van de Raad,

Geachte leden van de Raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Molenstraat 50 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 12 juni 2015 1500069978 Mw. N. Keus UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 169685 5 december 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2017 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Team Welzijn Voortgang transitie sociaal domein 1

Team Welzijn Voortgang transitie sociaal domein 1 Bezoekadres Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen M % G E M E E N T E Kaag en Braassem Postadres Postbus 1,2370 AA Roelofarendsveen T: (071) 332 72 72 E: info@kaagenbraassem.nl w: www.kaagenbraassem.nl

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Zaaknummer: OORAJJ06. Schrijven fractie Heusden Eén over centrum Drunen

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Zaaknummer: OORAJJ06. Schrijven fractie Heusden Eén over centrum Drunen Zaaknummer: OORAJJ06 Onderwerp Schrijven fractie Heusden Eén over centrum Drunen Collegevoorstel Inleiding Op 26 oktober 2010 is van de fractie Heusden Eén de heer F. v.d. Lee een schrijven, per email,

Nadere informatie

Hellendoorn, 8 januari Aan het College van Burgemeester en Wethouders Willem Alexanderstraat MA NIJVERDAL

Hellendoorn, 8 januari Aan het College van Burgemeester en Wethouders Willem Alexanderstraat MA NIJVERDAL Hellendoorn, 8 januari 2016 Aan het College van Burgemeester en Wethouders Willem Alexanderstraat 7 7442 MA NIJVERDAL Betreft: Stijging eigen bijdrage begeleidingstaken WMO Geacht College, Op 13 oktober

Nadere informatie

Nr. 612481. gemeente \ Barneveld. Aan het college van burgemeester en wethouders. Onderwerp: Gunning Beschermd Werk i.h.k.v. de Participatiewet

Nr. 612481. gemeente \ Barneveld. Aan het college van burgemeester en wethouders. Onderwerp: Gunning Beschermd Werk i.h.k.v. de Participatiewet ^ gemeente \ Barneveld Nr. 612481 Aan het college van burgemeester en wethouders Onderwerp: Gunning Beschermd Werk i.h.k.v. de Participatiewet Gevraagde beslissing: 1. In te stemmen met voorlopige gunning

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Onderwerp: Wijzigingen in Verordening maatschappelijke ondersteuning Almere Beleidsveld: Sociaal domein, Wmo. 23 mei 219 Portefeuillehouder J. Soetekouw Pagina 1 Vragen bij: Afdeling: Telefoon: Jeanine

Nadere informatie

Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp

Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp Vlissingen, 10 februari 2016. Aan de Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen. Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp Geacht college, In

Nadere informatie

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015 Asperen, 2 oktober 2014 Aan: Het college van burgemeester en wethouders gemeente Lingewaal Postbus 1014 4147 ZG Asperen Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Nadere informatie

2. Besluit Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel oktober 2018.

2. Besluit Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel oktober 2018. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel Nr. 225770 24 oktober 2018 Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel oktober 2018 College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

beantwoording vragen art. 61 fractie DMP Heusden over de beleidsregels leerlingenvervoer schooljaar

beantwoording vragen art. 61 fractie DMP Heusden over de beleidsregels leerlingenvervoer schooljaar Onderwerp Zaaknummer: OWZIG05 beantwoording vragen art. 61 fractie DMP Heusden over de beleidsregels leerlingenvervoer schooljaar 2010-2011 Collegevoorstel Inleiding In de brief van 26 augustus 2010 stelt

Nadere informatie

Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg

Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg Zorg naar behoefte werd een juridische gevecht Waarom dit alternatieve plan? De kaders voor

Nadere informatie

Aan De leden van de Gemeenteraad van Landgraaf Postbus AA LANDGRAAF

Aan De leden van de Gemeenteraad van Landgraaf Postbus AA LANDGRAAF Aan De leden van de Gemeenteraad van Landgraaf 6370 AA LANDGRAAF Landgraaf, Onderwerp Uitspraken van de Centrale Raad van Beroep inzake Hulp bij het huishouden in relatie tot de Landgraafse situatie. Verzonden

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 57187 Datum : 3 juni 2014 Programma : Blad : 1 van 7 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van Beukering-Huijbregts

Nadere informatie

Wat wordt nu precies afgeschaft en wat betekent dit financieel voor de chronisch zieken en gehandicapten.

Wat wordt nu precies afgeschaft en wat betekent dit financieel voor de chronisch zieken en gehandicapten. Werk en Inkomen Team 3 gemeente@amstelveen.nl Aan de leden van de gemeenteraad Amstelveen Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief Datum 24 juni 2014 Betreft

Nadere informatie

Artikel 34 vragen van de Partij 50PLUS ten aanzien van de Wmo en de indicatiestellingen met huisbezoek

Artikel 34 vragen van de Partij 50PLUS ten aanzien van de Wmo en de indicatiestellingen met huisbezoek Artikel 34 vragen van de Partij 50PLUS ten aanzien van de Wmo en de indicatiestellingen met huisbezoek Aanleiding 50plusvlissingen heeft naar aanleiding van de onderstaande URL van gemeente.nu een aantal

Nadere informatie

bijlage 1 fax (0591) onderwerp Aanbieding projectopdracht decentralisatie, budgettaire risico's decentralisatie en aankondiging bijeenkomsten.

bijlage 1 fax (0591) onderwerp Aanbieding projectopdracht decentralisatie, budgettaire risico's decentralisatie en aankondiging bijeenkomsten. Raadhuisplein 1 7811 APEmmen t. 14 0591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. www.emmen.nl

Nadere informatie

Betreft: Vragen artikel 38 inzake huishoudelijke zorg in Kerkrade

Betreft: Vragen artikel 38 inzake huishoudelijke zorg in Kerkrade Aan: College van Burgemeester en Wethouders Postbus 600 6460 AP Kerkrade Van: SP Kerkrade Betreft: Vragen artikel 38 inzake huishoudelijke zorg in Kerkrade Wethouder: Jongen Beantwoording: schriftelijk

Nadere informatie

ECSD/U201600288 Lbr. 16/010

ECSD/U201600288 Lbr. 16/010 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Hoogte eigen bijdragen Wmo uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201600288 Lbr. 16/010 bijlage(n) 1 datum 1 maart 2016

Nadere informatie

Kaag en Braassem BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. REGISTRATIENUMMER (in te vullen door griffie) Datum (in te vullen door griffie)

Kaag en Braassem BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. REGISTRATIENUMMER (in te vullen door griffie) Datum (in te vullen door griffie) M M G E M E E N T E Kaag en Braassem BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN REGISTRATIENUMMER Datum Aan Onderwerp Gericht aan Wijze van beantwoording De voorzitter van de raad Vragen m.b.t. overschrijding

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Aan Gemeenteraad Datum Betreft Contactpersoon 23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Doorkiesnummer Email Bijlage(n) Ons kenmerk Uw kenmerk CC 1 592113 Hofhoek 5

Nadere informatie

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB B en W-nummer 15.0920; besluit d.d. 27-10-2015 Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB Besluiten: 1. kennis te nemen

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: OWZHH25

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: OWZHH25 Zaaknummer: OWZHH25 Onderwerp Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de voorbereidingskosten voor de revitalisering van de Voorste Venne Collegevoorstel Inleiding

Nadere informatie

Met veel genoegen introduceren wij hierbij een nieuwe abonnementsvorm voor betaald onderhoud en het gebruik van de helpdesk (KOC).

Met veel genoegen introduceren wij hierbij een nieuwe abonnementsvorm voor betaald onderhoud en het gebruik van de helpdesk (KOC). PinkRoccade Local Government bv Flight Forum 159 5657 DD Eindhoven Postbus 57010 5605 AA Eindhoven Gemeente xxxx T 040 207 49 00 F 040 207 49 70 HELPDESK 040 207 48 99 W www.pinkroccadelocalgovernment.nl

Nadere informatie

2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening en hoeveel via een maatwerkvoorziening?

2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening en hoeveel via een maatwerkvoorziening? Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? Cijfers derde kwartaal 2016: 1675 2. Hoeveel van hen krijgen hulp

Nadere informatie

Toelichting op het Financieel Besluit Wmo

Toelichting op het Financieel Besluit Wmo Toelichting op het Financieel Besluit Wmo Inleiding. Naast een Verordening maatschappelijke ondersteuning en het Verstrekkingenboek Wmo is er ook een gemeentelijke Financieel Besluit Wmo. In dit besluit

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 augustus 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 augustus 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Samenvatting: Inleiding: Hobby-handwerkclub Drunen is voornemens het 10-jarig jubileum te vieren op 12 maart 2008.

Samenvatting: Inleiding: Hobby-handwerkclub Drunen is voornemens het 10-jarig jubileum te vieren op 12 maart 2008. Burgemeester V200701212 Onderwerp: Verzoek van de Hobby-handwerkclub te Drunen (club houdende in de Hunenhof te Drunen) om een bijdrage voor het vieren van het 10-jarig bestaan van de hobbyhandwerkclub

Nadere informatie

6.004461. ttofí: Ambt/.. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad (070) 373 8393 1

6.004461. ttofí: Ambt/.. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad (070) 373 8393 1 ttofí: Ambt/.. B.V.O.: Vereniging van Nederlandse Gemeenten Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 1 betreft ons kenmerk datum Hoogte

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Volgnr.M^lt?^

GEMEENTE NUTH Volgnr.M^lt?^ Aan: Raad van de Gemeente Nuth Van: Bestuur St.WMO Platform Nuth Ingek. 1 3 NOV 2009 D.d. 15-11-2009 OJ./N Betreft: Vervoersvoorziening "hoog tarief"via Regiota&'iaSS.nr.rlU.?... Geachte Raad van de Gemeente

Nadere informatie

Gemeente Landsmeer. Wmo-klanttevredenheid over 2013. 5 juni 2014

Gemeente Landsmeer. Wmo-klanttevredenheid over 2013. 5 juni 2014 Gemeente Landsmeer Wmo-klanttevredenheid over 2013 5 juni 2014 DATUM 5 juni 2014 TITEL Wmo-klanttevredenheid over 2013 ONDERTITEL OPDRACHTGEVER Gemeente Landsmeer Boulevard Heuvelink 104 6828 KT Arnhem

Nadere informatie

Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek

Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek Notitie Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek Inleiding Op 17 februari 2015 is de notitie Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek, door het college vastgesteld. Op 23

Nadere informatie

Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp

Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderwerp: Aanpassing verordening individueel maatschappelijke ondersteuning Gemeente Bergen

Onderwerp: Aanpassing verordening individueel maatschappelijke ondersteuning Gemeente Bergen Agendapunt : 08 Voorstelnummer : 05-036 Raadsvergadering : 15 mei 2012 Naam opsteller : Beleidsmedewerker Welzijn Informatie op te vragen bij : 170 Portefeuillehouders : Onderwerp: Aanpassing verordening

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen op grond van artikel 35 over schuldhulpverlening

Beantwoording schriftelijke vragen op grond van artikel 35 over schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

H. Romeijn, Secretaris C. Visser, Communicatie

H. Romeijn, Secretaris C. Visser, Communicatie Openbare besluitenlijst Van de vergadering van burgemeester en wethouders van 29 04 2014 Aanwezig zijn: L.M. Driessen-nsen, Burgemeester C.J.M.W. Wassenaar, Wethouder M.H. van der Eng, Wethouder L. Maat,

Nadere informatie

Onderwerp: advies beleidsplan schuldhulp- Assen, 6 december 2012. verlening

Onderwerp: advies beleidsplan schuldhulp- Assen, 6 december 2012. verlening Cliëntenraad Assen WWB / WSW p/a Gemeente Assen Noordersingel 33 9401 JW ASSEN Het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 30018 9400 RA Assen. Onderwerp: advies beleidsplan schuldhulp- Assen, 6

Nadere informatie

Besluit Ik laat u weten dat wij hebben besloten aan u verlenging van de ondersteuning, gericht op zelfredzaamheid en/of participatie, toe te kennen.

Besluit Ik laat u weten dat wij hebben besloten aan u verlenging van de ondersteuning, gericht op zelfredzaamheid en/of participatie, toe te kennen. Naam Adres Postcode en woonplaats Cluster Sociale Zaken Team Zorg Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Behandeld door Telefoon (046) 477 8841 Onderwerp Toekenning ondersteuning Wmo Sittard, Geachte, Op

Nadere informatie

Ingekomen: Afdeling Kopie

Ingekomen: Afdeling Kopie Wmo-adviesraad 2, 5 n A A 3..,, 2350 AA Leiderdorp L6IQ6rQ0r p www.wmoadviesraadleiderdorp.nl Aan het College van B&W Leiderdorp Postbus 35 2350 AA Leiderdorp Ingekomen: Afdeling Kopie 2 9 JULI 2013 11111'

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Kerkrade Markt 33

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Kerkrade Markt 33 Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Markt 33 6461 EC Betreft: art. 38 RvO vragen inzake het Zorgbudget, 26 mei 2016 Geacht College, De decentralisatie van zorgtaken naar gemeenten,

Nadere informatie

/2202. gemeente werkendam. werkendam. 12DEC2012. Gemeenteraad Postbus DA Werkendam. clienttevredenheidsonderzoek Wmo

/2202. gemeente werkendam. werkendam. 12DEC2012. Gemeenteraad Postbus DA Werkendam. clienttevredenheidsonderzoek Wmo gemeente werkendam /2202 Raadhuispiein 1 4251 VZ Werkendam Gemeenteraad Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 507200 Fax: (0183) 50 73 00 E-mail: info@werkendam.nl onderwerp clienttevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Uitwerking motie verlaging eigen bijdrage Wmo-voorzieningen

Uitwerking motie verlaging eigen bijdrage Wmo-voorzieningen Uitwerking motie verlaging eigen bijdrage Wmo-voorzieningen - 20160927 Aanleiding Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2016 stelde de raad de motie verlaging eigen bijdrage Wmo-voorzieningen vast.

Nadere informatie

Rapportage Q Jeugdhulpregio Drenthe

Rapportage Q Jeugdhulpregio Drenthe Rapportage Q2 2016 Jeugdhulpregio Drenthe Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Financiën... 3 2.1. Financiële uitkomsten... 3 2.2. Effecten toepassing solidariteit profijt... 4 2.3. Uitgangspunten gehanteerde

Nadere informatie

Gebiedsgerichte sturing sociaal domein. Vrijdag 5 juli :00-13:00

Gebiedsgerichte sturing sociaal domein. Vrijdag 5 juli :00-13:00 Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Vrijdag 5 juli 2019 9:00-13:00 1 2 Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Geachte heer, mevrouw, De gemeente Zoetermeer nodigt u bij deze uit deel te nemen aan een

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Onderwerp Schriftelijke vragen D66 (art. 39) eigen bijdragen Wmo voorzieningen

Onderwerp Schriftelijke vragen D66 (art. 39) eigen bijdragen Wmo voorzieningen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen D66 (art. 39) eigen bijdragen Wmo voorzieningen Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De raadsfractie

Nadere informatie

Wetstechnische informatie

Wetstechnische informatie Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Capelle aan den IJssel Officiële naam regeling Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2015 Citeertitel

Nadere informatie

Woonveste Drunen: Verzoek ontheffing bewoningsplicht door eigenaar van het appartement Afrikalaan 33 in Drunen

Woonveste Drunen: Verzoek ontheffing bewoningsplicht door eigenaar van het appartement Afrikalaan 33 in Drunen Samenvatting: Inleiding: Bij de verkoop van de bouwgrond voor de 13 appartementen aan de Afrikalaan hoek Boliviaring in Drunen in 1995 is afgesproken dat de woningen enkel mogen worden bewoond door personen

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.1733 B.16.1733 Landgraaf, 20 september 2016 ONDERWERP: Evaluatie Huishoudelijke Hulp Toelage 2015-2016 en hoe verder in 2017.

Nadere informatie

Fractie Heusden Één. Rekening houden met bezwaren van het voorgaand jaar

Fractie Heusden Één. Rekening houden met bezwaren van het voorgaand jaar Fractie Heusden Één Ons kenmerk: Uw brief van: 7 april 2008 Behandeld door: Dhr. E.F. Roosenboom Doorkiesnummer: (073) 513 17 89 E-mailadres: info@heusden.nl Onderwerp: OZB-aanslagen/WOZ-beschikkingen

Nadere informatie

Aan het college van B&W Postbus GZ s-hertogenbosch

Aan het college van B&W Postbus GZ s-hertogenbosch Aan het college van B&W Postbus 12345 5200 GZ s-hertogenbosch s-hertogenbosch,25 januari 2013 Betreft: Vragen ex art 39 R.v.O. Bezuinigingen in de zorg Geacht College, Het kabinet gaat miljarden bezuinigingen

Nadere informatie

DE EIGEN BIJDRAGE WMO

DE EIGEN BIJDRAGE WMO DE EIGEN BIJDRAGE WMO De eigen bijdrage Wmo in de gemeente Scherpenzeel Postbus 100 3925 ZJ SCHERPENZEEL Stationsweg 389a 3925 CC SCHERPENZEEL Telefoon: (033) 277 23 24 Fax: (033) 277 46 84 E-mail: info@scherpenzeel.nl

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer : 98220 Programma : Economie, werk en inkomen Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den Berg Informatie

Nadere informatie

Ons kenmerk 10.1461895

Ons kenmerk 10.1461895 gemeente WW w Oosterhout Fractie GroenLinks t.a.v. de heer W.J.W.A. van der Zanden Hoogstraat 6 4901 PK OOSTERHOUT Datum 13 januari 2015 Uw kenmerk Ons kenmerk 10.1461895 In behandeling bij a.burqer(5)oosterïiout.nl

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 30 november

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar tegen een kapvergunning

Beslissing op bezwaar tegen een kapvergunning Samenvatting: Inleiding: Tegen de kapvergunning voor het rooien van 18 beuken aan de Veilingstraat te Elshout (langs de geluidsschermen aan de A 59) is onder meer bezwaar gemaakt door de heer Van Dijk

Nadere informatie

Wmo-raad Valkenswaard Dhr. T van de Loo Schutterwei PA Valkenswaard. Geachte heer van der Loo,

Wmo-raad Valkenswaard Dhr. T van de Loo Schutterwei PA Valkenswaard. Geachte heer van der Loo, de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Wmo-raad Valkenswaard Dhr. T van de Loo Schutterwei 2 5551 PA Valkenswaard

Nadere informatie

Aan de leden van de raad 3 O i.a.a. de commissieleden

Aan de leden van de raad 3 O i.a.a. de commissieleden INKGR: 13GR0311 Rea: 10/09/2013 De Beh./Aut.:, GRIFFIE: SeCTeJariaatjifdeling^rtffie Zaaknr. Pagina's: Gemeente Houten Welzijn Onderdoor 25 Postbus 30, 3990 DA Houten Telefoon 030 639 26 11 Fax 030 639

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borger-Odoorn,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borger-Odoorn, Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borger-Odoorn, gelezen het voorstel, nr. 14.29338, van 17 december 2014 gelet op de Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat betekent dat voor mij?

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat betekent dat voor mij? Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat betekent dat voor mij? De zorg is de afgelopen tijd ingrijpend veranderd. Maar u kunt nog steeds een gemeentelijk persoonsgebonden budget (pgb) krijgen uit

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? De verwachting is dat in 2017 ruim 900 mensen gebruik gaan maken

Nadere informatie

Woonvoorzieningen 2010 2011 2012 Aanvragen totaal 452 351 299 Aanvragen verhuiskostenvergoeding 8 6 4

Woonvoorzieningen 2010 2011 2012 Aanvragen totaal 452 351 299 Aanvragen verhuiskostenvergoeding 8 6 4 De heer P.C. Schultink De heer A.J. de Leeuw Datum: Ons kenmerk: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Uw kenmerk: Onderwerp: WMO-- Samenleving A. Bok 21 november 2012 Beantwoording vragen Wmo Datum

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

Raadsvragen. Raadsvragen OAE. Geacht College,

Raadsvragen. Raadsvragen OAE. Geacht College, gemeente Eindhoven Inboeknummer Dossiernummer 17.44.103_2.2.1. B&W beslisdatum 31 oktober 2017 Raadsvragen van het raadslid D. Rennenberg (OAE) en technische vragen van het raadslid C. Weijs (CDA) naar

Nadere informatie

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c Agenda nr.7c Onderwerp: Informatieve notitie betreffende de aanvraag Huishoudeljike Hulp Toelage Peel 6.1 Soort: Informatieve notitie Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: Zaaknummer: SOM/2014/012164

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 2 oktober 2015 Raadsvergadering : 1 november 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 1 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door: Naam

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011.

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 september 2008 / 164/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 september 2008 Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

pa^qpe maakt meedoen mqgdijl^ Alphen aan aenuijn

pa^qpe maakt meedoen mqgdijl^ Alphen aan aenuijn I I I pa^qpe maakt meedoen mqgdijl^ Alphen aan aenuijn 1 3 FEB 2015 Nr. 2ö^/7^ Opbergen B V Routing: Offerte Uitvoering Huishoudelijke Hulp toeslag 2015 Alphen aan den Rijn, 12-02-2015 Documenteigenaar:

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 november 2018 U Lbr. 18/

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 november 2018 U Lbr. 18/ Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 8 november 2018 Ons kenmerk TIP/U201800973 Lbr. 18/069 Telefoon 070-373 83 93 Bijlage(n) 1 Onderwerp Ontwikkelingen inzake de overeenkomst afkoop

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: 1. de raad voor te stellen als zienswijze aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren

Nadere informatie

Gemeentelijke producten kunt u ook aanvragen via de Digitale Balie op onze website.

Gemeentelijke producten kunt u ook aanvragen via de Digitale Balie op onze website. Aan de gemeenteraad van Steenwijkerland behandeld door Mart oude Egbrink afdeling MO telefoon ons kenmerk 1505-24-MO-M uw kenmerk bijlagen rekenvoorbeelden Steenwijk (verzenddatum) 3 februari 2015 Onderwerp

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Jaarrekening 2016

Raadsvoordracht. Onderwerp: Jaarrekening 2016 Raadsvoordracht Onderwerp: Jaarrekening 2016 Datum: 9 juni 2017 Steller: K. Deutekom Portefeuillehouder: A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. De jaarrekening 2016 vaststellen; 2. Het rekeningresultaat

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten. Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier

Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten. Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier 2017-2018 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Beleidskader Niveau 1 Ondersteuning vanuit de samenleving...

Nadere informatie