NIEUWSFLASH INTERESSANTE RECHTSPRAAK INZAKE VRIJSTELLINGSREGIME ARTIKEL 60BIS WETBOEK SUCCESSIERECHTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSFLASH INTERESSANTE RECHTSPRAAK INZAKE VRIJSTELLINGSREGIME ARTIKEL 60BIS WETBOEK SUCCESSIERECHTEN"

Transcriptie

1 NIEUWSFLASH INTERESSANTE RECHTSPRAAK INZAKE VRIJSTELLINGSREGIME ARTIKEL 60BIS WETBOEK SUCCESSIERECHTEN Dit nieuwsbericht is enkel voor informatie doeleinden bestemd. Ondanks het feit dat aan dit nieuwsbericht de gebruikelijke zorg is besteed, kan de Stichting VermogensPlanning niet aansprakelijk worden gesteld voor enige advisering en/of uitvoering op grond van of mede op grond van dit nieuwsbericht De Rechtbank van 1 ste Aanleg van Brussel heeft op 12 mei 2006 (recent gepubliceerd op Fisconet) een interessant vonnis geveld inzake het vrijstellingsregime van artikel 60bis Wetboek Successierechten, zoals dat van toepassing is in het Vlaamse Gewest. Problematiek die ten grondslag ligt betreft de vraag of een vordering op een holdingvennootschap zonder tewerkstelling kan worden vrijgesteld wanneer de holding participeert in een vennootschap die wel beantwoordt aan de tewerkstellingsvoorwaarde van artikel 60bis, 5 Wetboek Successierechten. In haar Omzendbrief van 30 april 2004 weigert de Vlaamse Regering in dat geval de vrijstelling van de vordering. De rechtbank bevestigt het standpunt van de belastingplichtige en beslist dat de vordering op de holdingvennootschap die zelf niet beantwoordt aan de vrijstellingsvoorwaarden maar aandelen in een dochtervennootschap aanhoudt die op haar beurt aan deze voorwaarden beantwoordt, kwalificeert voor de vrijstelling. Dergelijke holdingvennootschap is immers een familiale vennootschap in de zin van artikel 60bis Wetboek Successierechten en een vordering op een familiale vennootschap komt krachtens de letter van artikel 60bis Wetboek Successierechten in aanmerking voor de vrijstelling. In bijlage treft u het vonnis. (1/6/2007 Bron:

2 BIJLAGE ARREST B1 06/3 Vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel dd De Fiscale Koerier 2007/358 Vlaams gewest - Vrijstelling - Familiale ondernemingen - Holdingstructuur Door de fictiebepaling van artikel 60bis, 3 van het W. Succ. kan een holdingvennootschap die, zoals in casu, nooit werknemers heeft tewerkgesteld, worden gelijkgesteld met een familiale vennootschap en zodoende toch nog de vrijstelling van successierechten genieten. In casu is de Vlaamse administratie ten onrechte van oordeel dat de fictiebepaling niet van toepassing zou zijn omdat deze enkel dan relevant is wanneer men te maken zou hebben met een holdingvennootschap die minstens gedeeltelijk voldoet aan de voorwaarden en tevens dochtervennootschappen heeft die er ook aan zouden voldoen. De Administratie kon niet rechtsgeldig beslissen om voor de vordering van de erflater op de holdingvennootschap geen attest van tewerkstelling en kapitaal af te leveren. VOLLEDIGE TEKST RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG TE BRUSSEL 33ste Kamer Nr. 179 A.R. 04/.../A - Fiscale zaken - Successierechten - op tegenspraak - eindvonnis Bijlage: 1 verzoekschrift 3 conclusies 179/33/06 In zake van:

3 1. De heer F. V. D. B., wonende te De heer B. V. D. B., wonende te De heer A. V. D. B., wonende te... Eisende partij, Vertegenwoordigd door Mr. A. V. en Mr. B. W., advocaat te... (ref.: BW ), Tegen: Het VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering in de persoon van de Minister-President, de heer Y. L., wiens kabinet gevestigd is te..., en de Minister van Financiën, met kantoor te..., Verwerende partij, Vertegenwoordigd door Mr. V. loco Mr. K. D. N., advocaat te... (Ref. : BR/10500/6108) De rechtbank spreekt het navolgend vonnis uit: De partijen hebben hun middelen en besluiten voorgedragen in de openbare terechtzitting van 13 maart 2006 waarna het debat werd gesloten. De rechtbank nam vervolgens de zaak in beraad. De rechtbank houdt in het bijzonder rekening met de volgende documenten: het verzoekschrift dat namens eisers op 29 maart 2004 in toepassing van artikel 1385 decies van het Gerechtelijk Wetboek ter griffie is neergelegd; de conclusie voor eisers neergelegd ter griffie op 27 oktober 2004; de conclusie en repliekconclusie voor verweerder neergelegd respectievelijk ter griffie op 15 september 2004 en 30 november Bovendien heeft de rechtank de overtuigingsstukken van de partijen ingezien.

4 1. FEITEN Eisers zijn elk voor één aandeel eigenaar van N.V. B. en M. V. D. B., met zetel te... De overige 267 aandelen zijn in handen van de N.V. B. V. D. B., met zetel te... Daarnaast zijn eisers tevens eigenaar, opnieuw elk van één aandeel, van de N.V. A. V. D. B., en Z. met zetel te... De rest van de aandelen (221 stuks) zijn eigendom van de N.V. B. en M. V. D. B.. N.V. B. V. D. B., fungeert hierbij als holdingvennootschap ten opzichte van de N.V. B. en M. V. D. B. Deze laatste vennootschap is op haar beurt holdingvennootschap van N.V. A. V. D. B. en Z.. Op 30 april 2001 overlijdt de moeder van eisers, mevrouw G. V. L.. Het actief, hetwelk bestaat uit de vorderingen op de holding N.V. B. V. D. B., en dat door haar overlijden kwam open te vallen, komt overeenkomstig artikel 60 bis W. Succ, in aanmerking om van successierechte te worden vrijgesteld. Alvorens vrijstelling van successierechten voor dergelijke familievennootschappen kan worden verleend, moet de aangever van de nalatenschap bewijzen dat het voldoet aan de toepassingsen vormvoorwaarden. Op 28 september 2001 dienen de erfgenamen van mevrouw V. L. drie aanvraagformulieren in bij verweerder teneinde een attest te verkrijgen dat bevestigt dat onder andere aan de voorwaarden van tewerkstelling en kapitaal is voldaan zodat zij kunnen worden vrijgesteld van successierechten. De aanvragen worden gedaan voor drie vennootschappen, zijnde de N.V. B. V. D. B., N.V. B. en M. V. en N.V. A. V. D. B. Z.. OP 5 december geeft verweerder drie gunstige attesten af voor voornoemde vennootschappen waarin wordt bepaald dat vrijstelling wordt toegestaan voor respectievelijk ,94 euro, ,23 euro en ,20 euro. Wanneer de heer A. V. D. B., echtgenote van inmiddels wijlen mevrouw V. L., op 24 februari 2003 overlijdt doen eisers opnieuw een aanvraag tot het bekomen van de nodige attesten inzake onder andere tewerkstelling en kapitaal. Eisers dienen hiertoe op 9 september 2003 een aanvraag in voor het verkrijgen van een attest inzake tewerkstelling en kapitaalbehoud.

5 Verweerder levert enkel voor de vennootschappen N.V. B. & M. V. D. B. en N.V. A. V. D. B. en Z. een gunstig attest af. Voor de familiale holding N.V. B. V. D. B. wordt op 9 januari 2004 een negatief attest afgegeven. In de aangifte van nalatenschap van de heer A. V. D. B. wordt naast de andere activa een passiva van de dencuius in een afzonderlijke rubriek melding gemaakt van de vorderingen op de drie vennootschappen met uitdrukkelijk verzoek toepassing te maken van artikel 60 bis W. Succ. De ontvanger van de Successierechten wordt hierbij bovendien op de hoogte gebracht van het feit dat de Vlaamse Administratie van oordeel is dat geen vrijstelling kan worden verleend voor de vorderingen van de decuius op de holdingvennootschap N.V. B. V. D. B. en dat hiertegen beroep zou worden ingediend. Op 26 mart 2004 laat de Administratie weten dat een beslissing van de Rechtbank van Eerste Aanleg nopens de toepassing van artikel 60bis W.Succ. een nieuw feit kan zijn op basis waarvan een eventuele herberekening van de successierechten zal gebeuren. Hij is tegen het negatieve attest inzake tewerkstelling en kapitaal voor de N.V. B. V. D. B. dat eiser een fiscale voorziening hebben ingeleid bij de Rechtbank. 2. VORDERING De vordering van eisers strekt zich ertoe de beslissing van de gemachtigde ambtenaar van 9 januari 2004 ongedaan te maken waarin wordt bepaald dat geen vrijstelling van successierechten mogelijk is wegens gebrek aan tewerkstelling in de N.V. B. V. D. B. Bijgevolg voor recht te zeggen dat eisers recht hebben op vrijstelling van successierechten voor de vordering van de decuius in de N.V. B. V. D. B. en te bevelen het attest inzake tewerkstelling en kapitaal af te geven. In ondergeschikte orde de beslissing van de gemachtigde ambtenaar van 9 januari 2004 te horen vernietigen wegens schending van het vertrouwensbeginsel en in voorkomend geval het attest af te leveren. In uiterst ondergeschikte orde vragen eisers dat de rechtbank het Arbitragehof zou willen gelasten met de vraag of artikel 60 bis W. Succ. geen schending zou uitmaken van het beginsel van de gelijkheid en niet-discriminatie zoals vastgelegd in artikelen 10 en 11 van de Grondwet in de mate dit artikel zo wordt geïnterpreteerd dat geen vrijstelling van successierechten wordt toegestaan voor de aandelen in en de vorderingen op de familiale

6 holdingvennootschappen die zelf geen werknemers tewerkstellen, maar die wel aandelen en desgevallend vorderingen houden van dochtervennootschappen die wel aan de voorwaarden van artikelen 60 bis, 1, 5 en 8 W. Succ. voldoen, terwijl een vrijstelling van successierechten wel zou worden verleend wanneer deze onderneming met gelijke activiteit en gelijk aantal tewerkgestelde werknemers geen gebruik maakt van een holdingsvennootschap. Tenslotte vragen eisers verweerder te horen veroordelen tot de kosten van het geding. In haar eerste conclusie concludeert verweerder tot de onontvankelijkheid, minstens de ongegrondheid van de vordering. In de repliekbesluiten concludeert verweerder tot de onontvankelijkheid en de gegrondheid van de vordering. De rechtbank neemt aan dat het hier een materiële vergissing betreft en meent uit de inhoud van de conclusie te mogen afleiden dat verweerder de onontvankelijkheid en ongegrondheid van de vordering bedoelt. 3. ONTVANKELIJKHEID In haar tweede conclusie wijst verweerder erop dat er een onderscheid bestaat tussen enerzijds de mogelijkheid tot vrijstelling van bepaalde activa, vorderingen of aandelen, en anderzijds het oordeel omtrent de belastbare grondslag van de toegevallen activa, zijnde de basis, na toepassing van aftrekposten en vrijstellingen, waarop de belasting zou moeten worden berekend en daarmee verband houdende de waardering van de hoegrootheid van het vrij te stellen bedrag. (Zie tweede conclusie verweerder, p. 14, nr. 13). Verweerder betwist niet dat zij de bevoegdheid heeft om de tarieven, vrijstellingen en verminderingen inzake successierechten te bepalen, wat echter niet verhindert dat de vaststelling van de belastbare grondslag en waardering van het in aanmerking te nemen bedrag nog altijd tot het bevoegdheidsdomein van de federale ontvanger behoort. Daarom vermelden de door verweerder afgegeven attesten van tewerkstelling en kapitaal niet meer voor welk bedrag de vrijstelling zal gelden. Verweerder beperkt zich tot het omschrijven van de betrokken activa die deel uitmaken van de nalatenschap (vb. aantal aandelen,...) met verwijzing naar de waarde in de jaarrekening. Het is dan de federale ontvanger die de door de erfgenamen gewaardeerde aangegeven activa (en passiva) met eventuele vrijstelling zal moeten controleren en dit op het ogenblik van het overlijden. Volgens verweerder is het deel van de vordering betreffende waardering onontvankelijk bij gebreke aan de dagvaarding van de juiste procespartij.

7 Ter zitting verklaart de raadsman van eisers dat de waardebepaling niet aan de orde is. Zij vragen geen waardebepaling. Voor het overige werpen partijen geen specifieke gronden van nietontvankelijkheid van de vordering op. De rechtbank ziet evenmin redenen om ambtshalve te besluiten tot de niet-ontvankelijkheid van de vordering. Deze is ontvankelijk. 4. BESPREKING TEN GRONDE Om een vrijstelling van Vlaamse Successierechten voor familiale ondernemingen te kunnen genieten moet aan verschillende voorwaarden voldaan zijn in hoofde van de erflater, erfopvolgers, de ondernemingen en aan materiële voorwaarden. Zo moet de erfgenaam de exploitatie van het bedrijf gedurende minstens drie jaar voortzetten. Daarnaast moeten de aandelen of vorderingen die behoren tot de nalatenschap voor ten minste 50 % gedurende een aantal jaren voorafgaand aan het overlijden ononderbroken hebben toebehoord aan de overledene en/of zijn echtgenoot. Daarnaast moet de onderneming of vennootschap gedurende drie jaar voor het overlijden minstens vijf werknemers, uitgedrukt in voltijdse eenheden, hebben tewerk gesteld. Tenslotte mag de onderneming of vennootschap geen uitkering van vermogen of terugbetaling van kapitaal hebben gedaan en moet zij een jaarrekening hebben opgemaakt overeenkomstig het Jaarrekeningenbesluit van 8 oktober De wetgever heeft tevens rekening willen houden met holdingvennootschappen en daarom een vorm van transparantie voorzien in het artikel 60bis, 3 W.Succ.: 3. Onder familiale vennootschap wordt verstaan: de vennootschap met zetel van werkelijke leiding in een van de lidstaten van de Europese Unie die: ofwel zelf beantwoordt aan de voorwaarden 1, 5 en 8,ofwel, die aandelen en desgevallend orderingen houdt van dochtervennootschappen die aan deze voorwaarden beantwoorden. In dit laatste geval wordt de participatievoorwaarde op geconsolideerde basis berekend; de tewerkstellingsvoorwaarde, bedoeld in 5 wordt echter per vennootschap berekend. Hierdoor heeft de decreetgever specifiek voor holdingvennootschappen voorzien in een vorm van transparantie. Er wordt immers rekening gehouden met het feit dat in sommige omstandigheden familiale ondernemingen gestructureerd worden in verschillende vennootschappen, bijvoorbeeld om verantwoordelijkheden van de leiding duidelijk af te lijnen, om de ene activiteit niet laten deelnemen in een welbepaalde activiteit en

8 niet in een andere. Volgens de decreetgever mogen deze economische gerechtvaardigde verrichtingen niet worden gehinderd door een bepaling inzake successierechten, die precies op de bloei van economisch leven is gericht. De decreetgever is van oordeel dat de holdingstructuur zo veel mogelijk neutraal moet zijn, dit wil zeggen noch voordeliger, noch nadeliger dan de rechtstreekse exploitatie. (Zie Memorie van Toelichting, Gedr. St. Vl. Parl., /97, nr. 428/1, p.9). In casu heeft de holdingvennootschap N.V. B. V. D. B. nooit werknemers tewerkgesteld. Zonder fictiebepaling van artikel 60bis, 3 W. Succ. zouden de aandelen in en vorderingen op deze vennootschap nooit kunnen worden vrijgesteld. Door de fictiebepaling van artikel 60bis, 3 W. Succ. kan de holdingvennootschap worden gelijkgesteld met een "familiale vennootschap" en zodoende alsnog van de vrijstelling van successierechten genieten. In haar eerste conclusie verklaart de verweerder dat de tewerkstellingsvoorwaarde niet moet worden bekeken op het niveau van de holdingvennootschap, maar voor elke dochtervennootschap afzonderlijk (1 e conclusie verweerder, p. 5, nr. 13). De holdingvennootschap voldoet dan wel aan de tewerkstellingsvoorwaarde en moet als een familiale vennootschap worden beschouwd (1 e conclusie verweerder, p.8, nr. 20). Ten onrechte concludeert verweerder hieruit dat de fictiebepaling voorzien in artikel 60bis, 3 W. Succ. niet van toepassing zou zijn omdat deze enkel dan relevant is wanneer men te maken zou hebben met een holdingvennootschap die minstens gedeeltelijk voldoet aan de voorwaarden en tevens dochtervennootschappen heet die er ook aan zouden voldoen (conclusie verweerder, p. 8, nr. 20). Tenslotte besluit verweerder uit het feit dat eiser nog geen aangifte van nalatenschap zouden hebben ingediend, dat het recht op vrijstelling van de successierechten verloren is gegaan. Ter zitting verklaart de raadsman van het Vlaams Gewest dat de vrijstelling inderdaad enkel door de administratie werd geweigerd op basis van het feit dat de aanvraag verkeerdelijk werd ingediend. Principieel is volgens de raadsman van verweerder wel een vrijstelling mogelijk. Maar volgens verweerster hebben de erfgenamen noch bij de aangifte van nalatenschap van mevrouw V. L. noch bij de aangifte van nalatenschap van heer V. D. B. uitdrukkelijk en in ondubbelzinnige bewoordingen om de toepassing

9 van artikel 60bis W. Succ. verzocht. Daarom wordt de vrijstelling niet verleend. Uit de stukken van het dossier blijkt dat op 30 november 2001 de erfgenamen van mevrouw G. V. L. een aangifte van nalatenschap hebben ingediend met onder meer de vermelding van de vorderingen van de decuius in de holdingvennootschap N.V. B. V. D. B. Hierbij wordt uitdrukkelijk om de toepassing gevraagd van artikel 60bis W. Succ. inzake het bekomen van nultarief van de successierechten voor familiale vennootschappen. Vervolgens dienen de erfgenamen van de heer A. V. D. B. op 10 februari 2004 een aangifte van nalatenschap met onder meer de vermelding van de vorderingen van de decuius op de holdingvennootschap N.V. B. V. D. B. en van het feit dat de Vlaamse Administratie de toepassing van artikel 60bis W. Succ. nood niet heeft toegekend. In de aangifte wordt uitdrukkelijk om de toepassing gevraagd van artikel 60bis W. Succ. inzake het bekomen van de nultarief van de successierechten voor familiale vennootschappen. De gunstige attesten worden bij de aangifte gevoegd. Bovendien vragen eisers bij aangetekende brief van 9 september 2003 voor de holdingvennootschap B. V. D. B. om de toepassing van de vrijstellingsregeling omdat zij een 99 % participatie in een dochtervennootschap heeft die aan de tewerkstellingsvoorwaarde voldoet. Eisers hebben in hun aangifte van nalatenschap onder meer melding gemaakt van alle litigieuze vorderingen van de decuius op de holdingvennootschap N.V. B. V. D. B. met uitdrukkelijke verzoek toepassing te maken van artikel 60bis W. Succ. Alle vormvereisten zijn derhalve vervuld om hiervoor een vrijstelling van successierechten overeenkomstig artikel 60bis W. Succ; te bekomen, dit met uitzondering van een gunstig attest van tewerkstelling en kapitaal. Uit het geen voorafgaat volgt dat de holdingvennootschap N.V. B. V. D. B. een familiale vennootschap is ingevolge artikel 60bis, 3 en de beperking van artikel 60bis, 9, W. Succ. is niet van toepassing zodat de aandelen in of vorderingen op deze vennootschap volledige kunnen worden vrijgesteld van successierechten. De Vlaamse Administratie kan bijgevolg niet rechtsgeldig beslissen geen attest van tewerkstelling en kapitaal af te leveren. De vordering is gegrond.

10 OM DEZE REDENEN, Gelet op de artikelen 4, 37, 41 en 42 van de wet van 15 juni 1935 op het gebruik der talen in gerechtszaken, Rechtsprekend op tegenspraak; Verklaart de vordering van eisers ontvankelijk en gegrond; Vernietigd de beslissing van 9 januari 2004 van de gemachtigde ambtenaar van het Minister van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Financieel Management, te..., met als kenmerk...; Zegt voor recht dat eisers recht hebben op de vrijstelling van successierechten voor de vorderingen van de decuius in N.V. B. V. D. B. ; Beveelt verweerder het overeenkomstige attest af te leveren; Veroordeelt verweerder tot betaling van de gedingkosten, in hoofde van eisers begroot op 356,97 rechtsplegingsvergoeding. Aldus gevonnist en uitgesproken ter openbare terechtzitting van de 33ste kamer van de Rechtbank van eerste aanleg te Brussel, op 12 mei 2006 Waar aanwezig waren en zitting namen: Mevrouw N. S.: alleenrechtsprekend rechter Mevrouw I. D.: griffier.

Erfbelasting - Gunsttarief voor familiale ondernemingen en vennootschappen

Erfbelasting - Gunsttarief voor familiale ondernemingen en vennootschappen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 361 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Erfbelasting -

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 DECEMBER 2006 F.05.0019.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.05.0019.N 1. S.W., en zijn echtgenote, 2. O.W., eisers, vertegenwoordigd door mr. Pierre van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in. de persoon van de Minister-President, met kabinet gevestigd te

VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in. de persoon van de Minister-President, met kabinet gevestigd te 29 MEI 2000 C.96.0188.N/1 Nr. C.96.0188.N.- VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de Minister-President, met kabinet gevestigd te 1000 Brussel, Martelaarsplein, 19,

Nadere informatie

Voor aandelen in vennootschappen met een sociaal oogmerk (VSO) geldt de 50 procent eigendomsvoorwaarde niet.

Voor aandelen in vennootschappen met een sociaal oogmerk (VSO) geldt de 50 procent eigendomsvoorwaarde niet. Artikel 60bis (Vlaams Gewest) (bron: MonKEY) 1 In afwijking van artikelen 48 en 48/2 wordt van het successierecht vrijgesteld, de nettowaarde van: a) de activa die door de erflater of zijn echtgenoot beroepsmatig

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 44189 GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Departement

Nadere informatie

Arrest van het Hof van Beroep te Gent dd (rolnr : 2014/AR/1280)

Arrest van het Hof van Beroep te Gent dd (rolnr : 2014/AR/1280) Rechtspraak - Successierechten Successierechten - Tarief - Vrijstellingen - Familiale ondernemingen - Participatievoorwaarde - Berekeningswijze - Begrip "Familie" Arrest van het Hof van Beroep te Gent

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Rechtbank van Eerste Aanleg te Hasselt Onderwerp Art. 64,2de lid W.Succ.. Duo-legaat Datum 19 september 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten

Nadere informatie

(van toepassing vanaf ) HOOFDSTUK I. - Definities.

(van toepassing vanaf ) HOOFDSTUK I. - Definities. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 januari 1999 betreffende het verlaagd tarief van de successierechten in geval van overdracht van kleine en middelgrote ondernemingen (van toepassing

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Rechtbank van Eerste Aanleg Mechelen Onderwerp Vertegenwoordiging door voorlopig bewindvoerder in een echtscheidingsprocedure Datum 19 september 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling hof van beroep Brussel Onderwerp Bewijs van eigendomsrecht op basis van dertigjarige verjaring wegens dertig jaar deugdelijk bezit. Bewijslast (artikel 1315 BW en artikel 870 Ger. W.). Dubbelzinnig

Nadere informatie

, weduwe van de heer. wonende te Zele, te Zele, wettelijke erfgenaam van de. heer, wonende te ZeleJ

, weduwe van de heer. wonende te Zele, te Zele, wettelijke erfgenaam van de. heer, wonende te ZeleJ Repertorium nummer 2015 / 31- ) Datum vr.n uitspraak Uitgereikt aan Uitgereikt aar. 03 MAART 2015 Rol nummer 13/865/A op op op.r. "' J D Niet aan te bieden aan de ontvanger Rechtbank van eerste aanleg

Nadere informatie

hebbende als raadsman Mr. J. VdE, advocaat te 1050 Brussel,

hebbende als raadsman Mr. J. VdE, advocaat te 1050 Brussel, AFSCHRIFT MINUTEN BERUSTENDE TER GRIFFIE VAN DE RECHT BANK VAN KOOPHANDEL TE LEUVEN RECHTBANK VAN KOOPHANDEL TE LEUVEN ZITTING VAN DINSDAG 22 MEI 2007 A.R. nr. 07. 39 VONNIS In de zaak van: De NV NH, met

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN ARTIKEL 60BIS/3 1, WETBOEK DER SUCCESSIERECHTEN FAMILIALE VENNOOTSCHAP

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN ARTIKEL 60BIS/3 1, WETBOEK DER SUCCESSIERECHTEN FAMILIALE VENNOOTSCHAP Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN Waarvoor dient dit formulier? ARTIKEL 60BIS/3 1, WETBOEK DER SUCCESSIERECHTEN FAMILIALE

Nadere informatie

Artikel 60bis tot 60bis/3 van het Wetboek der Successierechten

Artikel 60bis tot 60bis/3 van het Wetboek der Successierechten Artikel 60bis tot 60bis/3 van het Wetboek der Successierechten (van toepassing vanaf 01.01.2017) Artikel 60bis 1. In afwijking van de artikelen 48 en 48², worden het successierecht en het recht van overgang

Nadere informatie

Rolnummer 4717. Arrest nr. 15/2010 van 18 februari 2010 A R R E S T

Rolnummer 4717. Arrest nr. 15/2010 van 18 februari 2010 A R R E S T Rolnummer 4717 Arrest nr. 15/2010 van 18 februari 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 50 van het Wetboek der successierechten, gesteld door het Hof van Beroep te Antwerpen.

Nadere informatie

6tt161. 4fi HET HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL. zetelend in burgerlijke zaken, na beraad, wijst volgend arrest

6tt161. 4fi HET HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL. zetelend in burgerlijke zaken, na beraad, wijst volgend arrest Nr.: 6tt161 A.R. Nr.: 2012/ AR/ 1017 Rep. m.: 2012/ 4fi Afschrift in uitvoering van het Gerechtelijk Wet.boek Vrij van recht art. 280-2 WJUlG. HET HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL l'r kamer, zetelend in burgerlijke

Nadere informatie

vonnis Redhtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdesing Brugge, sectie burgerlijke rechtbank vierde kamer Uitgifte

vonnis Redhtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdesing Brugge, sectie burgerlijke rechtbank vierde kamer Uitgifte '\5 >w!fi44i I-.-: ai L, 9?&L,ols 2318 Uitgifte Uitgereikt aan Uitgereikt aan Uitgereikt aan op op op Nict aan te bieden aan de ontvanger Redhtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdesing Brugge, sectie

Nadere informatie

DE BURGERLIJKE RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG, ZITTING HOUDENDE TE HASSELT, ELFDE KAMER, HEEFT HET VOLGENDE VONNIS UITGESPROKEN:

DE BURGERLIJKE RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG, ZITTING HOUDENDE TE HASSELT, ELFDE KAMER, HEEFT HET VOLGENDE VONNIS UITGESPROKEN: DE BURGERLIJKE RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG, ZITTING HOUDENDE TE HASSELT, ELFDE KAMER, HEEFT HET VOLGENDE VONNIS UITGESPROKEN: IN ZAKE A.R. nr. 03.0250.A N.V. [...] met zetel te [...] ingeschreven in het

Nadere informatie

BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van. Financiën, wiens kabinet gevestigd is te Brussel, Wetstraat 12,

BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van. Financiën, wiens kabinet gevestigd is te Brussel, Wetstraat 12, 6 OKTOBER 2000 F.97.0038.N/1 F.97.0038.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, wiens kabinet gevestigd is te Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt de directeur der directe

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST 1e blad. rep.nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 24 MAART 2011 7e KAMER SOCIALE ZEKERHEIDSRECHT WERKNEMERS - werkloosheid tegensprekelijk definitief kennisgeving art. 580, 2, Ger.

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE ANTWERPEN Afdeling Antwerpen ARREST A.R. 2009/AA/408. Rep. Nr. Vierde kamer OPENBARE TERECHTZITTING VAN ZEVEN JUNI TWEEDUIZEND EN TIEN

ARBEIDSHOF TE ANTWERPEN Afdeling Antwerpen ARREST A.R. 2009/AA/408. Rep. Nr. Vierde kamer OPENBARE TERECHTZITTING VAN ZEVEN JUNI TWEEDUIZEND EN TIEN ARBEIDSHOF TE ANTWERPEN Afdeling Antwerpen ARREST Rep. Nr. A.R. 2009/AA/408 Vierde kamer Eindarrest op tegenspraak Gezinsbijslag OPENBARE TERECHTZITTING VAN ZEVEN JUNI TWEEDUIZEND EN TIEN In de zaak van:

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 2 JUNI DE KAMER Arbeidsongeval Tegensprekelijk Definitief.

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 2 JUNI DE KAMER Arbeidsongeval Tegensprekelijk Definitief. 1e blad. Rep.Nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 2 JUNI 2008. 5DE KAMER Arbeidsongeval Tegensprekelijk Definitief In de zaak : De Gemeenschappelijke Kas MENSURA, met maatschappelijke

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/37497

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad - Omzendbrief FB/FIM/ Interpretatie van artikel 60bi...

Belgisch Staatsblad - Omzendbrief FB/FIM/ Interpretatie van artikel 60bi... pagina 1 van 7 MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 30 APRIL 2004 Omzendbrief FB/FIM/2004.1. - Interpretatie van artikel 60bis van het Wetboek der successierechten inzake de vrijstelling voor vererving

Nadere informatie

Rechtbank v n eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge, sectie burgerlijke rechtbank

Rechtbank v n eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge, sectie burgerlijke rechtbank Repertorium nummer Uitgifte Afsc r11t c:; kcn11 s ge:-111c;': c;: u:!voc:11jd vai' a:".. l.. Uitgereikt aan Uitgereikt aan Uitgereikt aan 2018/ 14 Datum van uitspraak 13/08/2018 op op op ( Rolnummer A.R.nr.17/1739/A

Nadere informatie

Arbeidshof te Brussel

Arbeidshof te Brussel Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan 2015 / Datum van uitspraak 17 december 2015 Rolnummer op JGR 2015/AB/111 Arbeidshof te Brussel zevende kamer Arrest Arbeidshof te Brussel 2015/AB/111 p. 2 SOCIALE

Nadere informatie

Arbeidshof te Brussel

Arbeidshof te Brussel Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan 2015 / Datum van uitspraak 17 december 2015 Rolnummer op JGR 2015/AB/128 Arbeidshof te Brussel zevende kamer Arrest Arbeidshof te Brussel 2015/AB/128 p. 2 SOCIALE

Nadere informatie

nr. 360 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM Overdracht familiebedrijf - Schenkingsrechten

nr. 360 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM Overdracht familiebedrijf - Schenkingsrechten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 360 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Overdracht familiebedrijf

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België F.11.0114.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.11.0106.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, tegen LA CHARMILLE vzw, Mr. Hugues Michel, advocaat bij de balie van Charleroi. Nr. F.11.0114.F

Nadere informatie

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 307bis van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door het Hof van Cassatie.

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 307bis van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door het Hof van Cassatie. Rolnummer 2287 Arrest nr. 163/2001 van 19 december 2001 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 307bis van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door het Hof van Cassatie. Het Arbitragehof,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België. Arrest

Hof van Cassatie van België. Arrest 16 NOVEMBER 2009 C.09.0135.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0135.N LANDSBOND DER CHRISTELIJKE MUTUALITEITEN, met zetel te 1031 Brussel, Haachtsesteenweg 579, eiser, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Citeerwijze: NL Rechtbank van Eerste Aanleg Brussel 23 september 2014, IEFbe 1465 (K.J. tegen Belgische Staat) www.ie-forum.be

Citeerwijze: NL Rechtbank van Eerste Aanleg Brussel 23 september 2014, IEFbe 1465 (K.J. tegen Belgische Staat) www.ie-forum.be Vonnis van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel 24.06.2014 2013/2355/A In zake van: De heer K.J., wonende te ; eisende partij, verschijnend in persoon; Tegen: De BELGISCHE STAAT, Federale

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 JANUARI 2006 C.04.0201.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0201.N V. A., Mr. Cécile Draps, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. P. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 704 van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door het Arbeidshof te Antwerpen.

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 704 van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door het Arbeidshof te Antwerpen. Rolnummer 2268 Arrest nr. 29/2002 van 30 januari 2002 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 704 van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door het Arbeidshof te Antwerpen. Het Arbitragehof,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 SEPTEMBER 2010 S.09.0039.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0039.N D.A., eiser, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 JUNI 2006 C.04.0290.N-C.04.0359.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I Nr. C.04.0290.N W.J., in zijn hoedanigheid van curator van de NV Daniël Van Ceulebroeck, eiser, vertegenwoordigd door mr. Bruno

Nadere informatie

Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, TWEEDE KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen: Zitting van:

Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, TWEEDE KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen: Zitting van: Nummer: Rep. nr.: 2009/ Zitting van: 18 maart 2009 Eindarrest 2008/PR/10 Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, TWEEDE KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen:

Nadere informatie

526C. Vrijetetring van e;q3faitierea.1 an, 280, 2' Wetboek reoistratierechten, B.V. 8914/2006 INZAKE: Mevrouw H. A, wonende te 9070 Destelbergen,

526C. Vrijetetring van e;q3faitierea.1 an, 280, 2' Wetboek reoistratierechten, B.V. 8914/2006 INZAKE: Mevrouw H. A, wonende te 9070 Destelbergen, 526C MCM MET avnefitekeno ArseRRirr - Art. 792 G.W. Vrijetetring van e;q3faitierea.1 an, 280, 2' Wetboek reoistratierechten, B.V. 8914/2006 INZAKE: Mevrouw H. A, wonende te 9070 Destelbergen, Eiseres,

Nadere informatie

Fke: 2009/AR/296I EINDAR~~ST. Rep. rif.: Zitting van: 7.12.2009. Nummer:

Fke: 2009/AR/296I EINDAR~~ST. Rep. rif.: Zitting van: 7.12.2009. Nummer: Nummer: Rep. rif.: Zitting van: 7.12.2009 Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, 15te bis KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen: Fke: 2009/AR/296I EINDAR~~ST

Nadere informatie

(van toepassing vanaf )

(van toepassing vanaf ) Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 19 januari 2017 tot vaststelling van de modaliteiten van het gunstregime toepasselijk op de successierechten bij overdracht van familiale ondernemingen

Nadere informatie

sectie burgerlijke rechtbank

sectie burgerlijke rechtbank V vdn het grfffllraeht art." 2 W. Reg..i...!ge:.:. :n ui ertng v n art 792 Ger. v :.. _" Repertoriumnummer 18/ Uitgifte Uitgereikt aan Uitgereikt aan Kennisgeving J art. aan Griffienummer 18/ Rolnummer

Nadere informatie

Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21. HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter Toestand vóór 1 januari

Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21. HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter Toestand vóór 1 januari VGLSUCR_DO_1201.fm Page 3 Friday, September 14, 2012 9:53 AM INHOUDSTAFEL Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21 HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter 23 1. Toestand vóór 1 januari 2002 23 2. Het Lambermont

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/4.8.14/2014/0038 van 24 juni 2014 in de zaak 1314/0216/A/4/0183 In zake: de heer Daniël VANDERVELPEN bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaat Geert DEMIN

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 NOVEMBER 2016 C.16.0142.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.16.0142.F W. D., Mr. Michèle Grégoire, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. I. H., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij

Nadere informatie

Rolnummer 4418. Arrest nr. 12/2009 van 21 januari 2009 A R R E S T

Rolnummer 4418. Arrest nr. 12/2009 van 21 januari 2009 A R R E S T Rolnummer 4418 Arrest nr. 12/2009 van 21 januari 2009 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 301, 2, tweede en derde lid, van het Burgerlijk Wetboek, zoals gewijzigd bij artikel 7 van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 NOVEMBER 2013 C.12.0418.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0418.F 1. A.-F. P., 2. O. H., Mr. Caroline De Baets, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. J.-F. R., Mr. Antoine De Bruyn,

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST 1e blad. rep.nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 7 APRIL 2011 7e KAMER SOCIALEZEKERHEIDSRECHT WERKNEMERS - beroep Bureau Juridische Bijstand tegensprekelijk (art. 747, 2, Ger.

Nadere informatie

rlr Rechtbank wan eerste aanleg afdeling Dendermonde Oost-Vlaanderen, KORTGEDING 1 24 JUNI /l/C 2015/ 'iuif 1/5 op op op Repertoriumnummer

rlr Rechtbank wan eerste aanleg afdeling Dendermonde Oost-Vlaanderen, KORTGEDING 1 24 JUNI /l/C 2015/ 'iuif 1/5 op op op Repertoriumnummer rlr Repertoriumnummer 2015/ 'iuif Uitgergikt aan Uitgereikt a an Uitgereikt aan Datum van uitspraak 24 JUNI 2015 Rolnummer op op op 15/l/C Niet aan te bieden aan de ontvanger Rechtbank wan eerste aanleg

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Rechtbank van Eerste Aanleg te Antwerpen Onderwerp Schatting van aandelen. Controleschatting. Vonnis. Exceptie van gewijsde Datum 27 juni 2007 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te

Nadere informatie

Arbeidshof te Brussel

Arbeidshof te Brussel Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan 2014 / Datum van uitspraak 19 december 2014 Rolnummer op JGR 2014/AB/890 Arbeidshof te Brussel vijfde kamer Arrest Arbeidshof te Brussel 2014/AB/890 p. 2 ARBEIDSRECHT

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Rechtbank van Eerste Aanleg Antwerpen Onderwerp Passief van de nalatenschap - Schulden van de overledene - Schuld wegens overbedeling van huwgemeenschap - Schulderkenning Schenkingen Datum 10

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 DECEMBER 2015 D.14.0010.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. D.14.0010.N F. S., eiser, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 2000 Antwerpen,

Nadere informatie

Hof van beroep Antwerpen

Hof van beroep Antwerpen Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan Uitgereikt aan Uitgereikt aan 2013/2532 Datum van uitspraak 18 maart 2013 Rolnummer op BUR op BUR op BUR 2011/AR/695 Rechtsmiddelen Niet aan te bieden aan de ontvanger

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST 1e blad. rep.nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST BUITENGEWONE OPENBARE TERECHTZITTING VAN 18 MAART 2011 7e KAMER SOCIALE ZEKERHEIDSRECHT WERKNEMERS - bijdragen werkgevers tegensprekelijk definitief in de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België C.09.0590.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0323.F 1. A. B. en, 2. H. K., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. J. T. en, 2. N. Z, Mr. Michel Mahieu, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 1 JULI 2014 P.14.0969.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.0969.N B., veroordeelde tot vrijheidsstraf, eiser, met als raadsman mr. Kris Luyckx, advocaat bij de balie te Antwerpen. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 JUNI 2015 F.13.0146.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.13.0146.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kabinet te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt

Nadere informatie

Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Turnhout

Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Turnhout I Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan Uitgereikt aan Uitgereikt aan 2016/ 3 Datum van u'rtspraak 04.01.2016 op op op Rolnummer 10-1864-A ' t/ Vlaams Gewest Niet aan te bieden aan de ontvanger Rechtbank

Nadere informatie

Arbeidshof te Brussel

Arbeidshof te Brussel Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan 2015 / Datum van uitspraak 06 maart 2015 Rolnummer op JGR 2014/AB/305 Arbeidshof te Brussel derde kamer Arrest Arbeidshof te Brussel 2014/AB/305 p. 2 ARBEIDSRECHT

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 MEI 2012 P.11.1808.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.11.1808.N I 1. F P M E P, beklaagde, 2. B L J M F, beklaagde, eisers, vertegenwoordigd door mr. Caroline De Baets, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 JUNI 2008 C.07.0236.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0236.N 1. D.K.L, en, 2. K.R., eisers, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 MEI 2011 C.10.0407.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0407.F A. T., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen AXA BELGIUM nv, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Rolnummer 4560. Arrest nr. 21/2009 van 12 februari 2009 A R R E S T

Rolnummer 4560. Arrest nr. 21/2009 van 12 februari 2009 A R R E S T Rolnummer 4560 Arrest nr. 21/2009 van 12 februari 2009 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 13 van de wet van 21 april 2007 betreffende de verhaalbaarheid van de erelonen en de kosten

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 FEBRUARI 2011 C.09.0548.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0548.F R. T., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B. C., Mr. Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Arbeidsrechtbank Brugge Onderwerp Handvest van de sociaal verzekerde. Beroepsziekten Datum 01 februari 2005 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document

Nadere informatie

Rolnummer 3739. Arrest nr. 79/2006 van 17 mei 2006 A R R E S T

Rolnummer 3739. Arrest nr. 79/2006 van 17 mei 2006 A R R E S T Rolnummer 3739 Arrest nr. 79/2006 van 17 mei 2006 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging van de artikelen 413bis tot 413octies van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, ingevoegd bij

Nadere informatie

, geboren te op ' met ondernemingsnummer ~ wonende te. eisende p a r tij: vertegenwoordigd door mr te

, geboren te op ' met ondernemingsnummer ~ wonende te. eisende p a r tij: vertegenwoordigd door mr te 18-04-2014 REP. NR. UITGIFTE AFGELEVERD AAN OP BUR NR; KOSTEN BLZ; X 1.75 EUR = EUR HET VREDEGERECHT VAN HET DERDE KANTON TE BRUGGE HEEFT HET HIERNAVOLGEND VONNIS VERLEEND : IN DE ZAAK INZAKE :, geboren

Nadere informatie

Burgerlijke rechtbank van de Rechtbank van eerste aanleg Leuven

Burgerlijke rechtbank van de Rechtbank van eerste aanleg Leuven 1% i j Kooie van de rriinuten berustend ter Griffie van c!s Red-«ib.er!< van eerste asnlegte Leuven. Repertorfumnummer 2015/ 6l5 Ultglfte Uitgereilct aa n UKgefelkt aan Uftgereikt aan Datum van uitspraak

Nadere informatie

NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN

NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN Dit nieuwsbericht is enkel voor informatie doeleinden bestemd. Ondanks het feit dat aan dit nieuwsbericht de gebruikelijke zorg is besteed,

Nadere informatie

Arbeidshof te Brussel

Arbeidshof te Brussel Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan 2016/ Datum van uitspraak 1 maart 2016 Rolnummer op JGR 2015/AB/523 Arbeidshof te Brussel derde kamer Arrest Arbeidshof te Brussel 2015/AB/523 p. 2 ARBEIDSRECHT

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST 1 7e ----,1 /J.. A.R. nr. 2010/AB/132 1e blad. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 31 MAART 2011 KAMER SOCIALE ZEKERHEIDSRECHT WERKNEMERS - werkloosheid tegensprekelijk definitief

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 MEI 2011 C.10.0197.N-C.10.0205.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I Nr. C.10.0197.N CID LINES nv, met zetel te 8900 Ieper, Waterpoortstraat 2, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat

Nadere informatie

ARBEIDSRECHTBANK TE ANTWERPEN VAN 8 MEI 2014

ARBEIDSRECHTBANK TE ANTWERPEN VAN 8 MEI 2014 A. R. Nr. 13/469/A ARBEIDSRECHTBANK TE ANTWERPEN VAN 8 MEI 2014 INZAKE : V. D. E. MARC, wonende te 2060-Antwerpen, ( ). EISENDE PARTIJ, vertegenwoordigd door Mr. L. D. M., advocaat, 2000- Antwerpen, (

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 8 JUNI 2012 C.11.0735.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0735.N BELGISCHE STAAT, minister van Binnenlandse Zaken, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen A. D. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET BEKOMEN VAN HET ATTEST

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET BEKOMEN VAN HET ATTEST Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bestuur van Financiën en Begroting Vooruitgangstraat 80 bus 1 1030 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET BEKOMEN VAN HET ATTEST Aanvraagformulier voor het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 DECEMBER 2005 C.04.0168.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0168.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, wiens kabinet gevestigd is te 1000 Brussel, Wetstraat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 OKTOBER 2012 F.11.0088.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.11.0088.N 1. RAMAN nv, met zetel te 9940 Evergem, Koestraat 47, 2. R. R., eisers, met als raadsman mr. Francis Marck, advocaat bij

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 MAART 2011 C.10.0531.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0531.F B. A., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. P. F. en, 2. D. C., Mr. Michel Mahieu, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 SEPTEMBER 2015 F.14.0133.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.14.0133.N VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse regering in de persoon van de Vlaamse Minister en Begroting, Financiën

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 JANUARI 2016 F.14.0016.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.14.0016.N 1. G. N., 2. J. N., eisers, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 2000

Nadere informatie

Bij verzoekschrift neergelegd ter griffie van het Hof van beroep te Gent op heeft de appellante hoger beroep ingesteld.

Bij verzoekschrift neergelegd ter griffie van het Hof van beroep te Gent op heeft de appellante hoger beroep ingesteld. Gent, 9 september 2003, 5e K. V.M.M. / n.v. S.E.L. (...) Bij vonnis van 21.2.2002 van de rechtbank van eerste aanleg te Gent, zesde kamer, werd de vordering van de geentimeerde ontvankelijk en gegrond

Nadere informatie

Aanvraag van de vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen

Aanvraag van de vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen Aanvraag van de vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen Vlaamse Belastingdienst Vaartstraat 16, 9300 AALST Tel. 053 72 24 40 Fax 053 72 23 75 E-mail:

Nadere informatie

Hof van beroep Antwerpen

Hof van beroep Antwerpen Repertoriumnummer 2013 / Uitgifte Uitgereikt aan Uitgereikt aan Uitgereikt aan Datum van uitspraak 25 februari 2013 Rolnummer 2011/AR/2083 op BUR Rechtsmiddelen op BUR op BUR Niet aan te bieden aan de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 DECEMBER 2013 C.13.0041.N-C.13.0067.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I Nr. C.13.0041.N T.P., eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 NOVEMBER 2013 F.12.0103.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0103.F ATRADIUS CREDIT INSURANCE, vennootschap naar Nederlands recht, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

Vonnis RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG OOST- VLAANDEREN, AFDELING DENDERMONDE BESLAG. , AAOr-j. .001/2012 m ST-059 B IN op vrljdag /

Vonnis RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG OOST- VLAANDEREN, AFDELING DENDERMONDE BESLAG. , AAOr-j. .001/2012 m ST-059 B IN op vrljdag / .001/2012 m ST-059 B IN op vrljdag 17-06 2016 Repertor'umnu/nmer 2016/ Datum van uitspraafc 14 JUNI 2016 Rolnumme* 16/1579/A, AAOr-j Nict aan te bieder. aan de ontvanger RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG OOST-

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE ANTWERPEN ARREST. Afdeling Antwerpen A.R. 2010/AA/15 OPENBARE TERECHTZITTING VAN ZEVEN NOVEMBER TWEEDUIZEND EN ELF

ARBEIDSHOF TE ANTWERPEN ARREST. Afdeling Antwerpen A.R. 2010/AA/15 OPENBARE TERECHTZITTING VAN ZEVEN NOVEMBER TWEEDUIZEND EN ELF ARBEIDSHOF TE Afdeling Antwerpen Rep.nr... ARREST A.R. 2010/AA/15 Eindarrest op tegenspraak (verzending naar hof van beroep te Antwerpen in toepassing van artikel 643 van het Gerechtelijk Wetboek) tweede

Nadere informatie

TWEEDUIZEND EN TWAALF. bediendecontract. tegenspraak. definitief. In de zaak : BVBA B.,

TWEEDUIZEND EN TWAALF. bediendecontract. tegenspraak. definitief. In de zaak : BVBA B., 1e blad. rep.nr ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST 3e KAMER OPENBARE TERECHTZITTING VAN 21 FEBRUARI TWEEDUIZEND EN TWAALF. bediendecontract tegenspraak definitief In de zaak : BVBA B., Appellante, die op de

Nadere informatie

Relevante feiten. Beoordeling. RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG VAN ANTWERPEN Vonnis van 09 oktober 2002 - Rol nr 00/2654/A - Aanslagjaar 1996

Relevante feiten. Beoordeling. RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG VAN ANTWERPEN Vonnis van 09 oktober 2002 - Rol nr 00/2654/A - Aanslagjaar 1996 RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG VAN ANTWERPEN Vonnis van 09 oktober 2002 - Rol nr 00/2654/A - Aanslagjaar 1996 Relevante feiten Als kaderlid van M heeft eerste eiser in 1993 aandelenopties verkregen op aandelen

Nadere informatie

BESLAGRECHTER IN DE RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG TE GENT OPENBARE TERECHTZITTING VAN 17 MEI 2011

BESLAGRECHTER IN DE RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG TE GENT OPENBARE TERECHTZITTING VAN 17 MEI 2011 IN DE ZAAK MET A.R. nr. 10/4294/A VAN 1. C.V.B.A. COOPFARMA met zetel te 9000 Gent, Nieuwe Vaart 151 met K.B.O.-nummer 0421.598.226 2. C.V.B.A. VOORUIT NR. 1 met zetel te 9000 Gent, Nieuwe Vaart 151 met

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2010:BN9752

ECLI:NL:RBARN:2010:BN9752 ECLI:NL:RBARN:2010:BN9752 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 04-10-2010 Datum publicatie 07-10-2010 Zaaknummer 205064 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Eerste aanleg

Nadere informatie

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter M. Melchior en de rechters-verslaggevers J.-P. Moerman en E. De Groot, bijgestaan door de griffier L.

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter M. Melchior en de rechters-verslaggevers J.-P. Moerman en E. De Groot, bijgestaan door de griffier L. Rolnummer 2235 Arrest nr. 158/2001 van 11 december 2001 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging van artikel 41 van de bijzondere wet van 13 juli 2001 houdende overdracht van diverse bevoegdheden

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 MAART 2015 F.14.0084.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.14.0084.N VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse regering, in de persoon van de minister-president, met kabinet te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling hof van beroep Brussel Onderwerp I. Artikelen 792 en 1448 BW. Heling: toepassingsvoorwaarden. II. Artikelen 1446 en 1447 BW. Toewijzing bij voorrang. Moet het huisraad overgenomen worden met

Nadere informatie

Verschijnend in persoon, bijgestaan door mr.. te

Verschijnend in persoon, bijgestaan door mr.. te A.R. INZAKE: De Heer bedrijfsrevisor, wonende te Eiser; Verschijnend in persoon, bijgestaan door mr.. te, advocaat TEGEN: De, met maatschappelijke zetel te, en mgeschreven volgens conclusie in het handelsregister

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 SEPTEMBER 2013 P.12.1110.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.1110.N T G, burgerlijke partij, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 DECEMBER 2016 P.16.0421.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.16.0421.N P D, burgerlijke partij, eiser, met als raadsman mr. Didier Baecke, advocaat bij de balie te Gent, tegen A A J L, beklaagde,

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 84/2007 van 7 juni 2007 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 84/2007 van 7 juni 2007 A R R E S T Rolnummer 4100 Arrest nr. 84/2007 van 7 juni 2007 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende de artikelen 12, 1, en 253 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, gesteld door het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 NOVEMBER 2013 C.12.0095.N- C.12.0110.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I. Nr. C.12.0095.N 1. J V D H, 2. A V L, 3. H V D H, 4. E V D H, 5. L V D H, allen in hun hoedanigheid van erfgenamen van wijlen

Nadere informatie

ECLI:NL:GHLEE:2007:BA7844 Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer

ECLI:NL:GHLEE:2007:BA7844 Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer ECLI:NL:GHLEE:2007:BA7844 Instantie Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak 20-06-2007 Datum publicatie 25-06-2007 Zaaknummer 0600267 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie