HILAB. Procesbeschrijving. Van opdrachtaanvraag tot beëindiging project

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HILAB. Procesbeschrijving. Van opdrachtaanvraag tot beëindiging project 6-6-2016"

Transcriptie

1 HILAB Procesbeschrijving Van opdrachtaanvraag tot beëindiging project

2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding Doel van het proces Rollen en relaties (HiLab)... 2 Hoofdstuk 2 Overzicht primair proces Borgen initiatief Besluitvorming Opstellen Business Case en Plan Inrichten Projectorganisatie Uitvoeren project Beëindigen project... 3 Hoofdstuk 3 Borgen initiatief Binnengekomen opdrachtaanvraag Registreren opdrachtaanvraag Overleg HiLab/SB Informatisering Opdrachtaanvraag bespreken... 5 Hoofdstuk 4 Besluitvorming Overleg HiLab Portfolio Board Prioriteit vaststellen Verbinden met partners Informeren indiener opdrachtaanvraag... 8 Hoofdstuk 5 Inrichten projectorganisatie Voldoende capaciteit binnen HiLab? Studenten werven Studenten aannemen Studenten inwerken + bezettingsplan invullen... 9 Hoofdstuk 6 Uitvoeren project Opstellen backlog Sprintplanning Uitvoeren sprint Sprint retrospective + review Hoofdstuk 7 Beëindigen project Project afronden project opleveren... 13

3 Hoofdstuk 1 Inleiding Dit document beschrijft het primaire proces van HiLab: van opdrachtaanvraag tot beëindigen van het project. 1.1 Doel van het proces Het doel van het primaire proces van HiLab is het uitvoeren van opdrachten. 1.2 Rollen en relaties (HiLab) In dit hoofdstuk worden de rollen en relaties binnen HiLab beschreven. Hiermee wordt het duidelijk wat de relaties zijn van de betrekkende rollen bij HiLab. Opdrachtgever o De opdrachtgever is de persoon of organisatorische eenheid die HiLab opdracht geeft voor het uitvoeren van activiteiten dan wel het leveren van producten of diensten. Accountmanager o Intermediair tussen de opdrachtgever en HiLab. De accountmanager onderhoudt het contact met de opdrachtgever en zorgt bij beslismomenten voor een uitvoerbare beslissing van de opdrachtgever. HiLab Portfolio Board (PGB) o Het PB bestaat uit de projectleider, technisch en functioneel beheer, webmaster en Senior medewerkers en beslist o.b.v. criteria of een opdracht binnen HiLab kan worden uitgevoerd en indien van toepassing welke prioritiet de opdracht krijgt. Projectteam o Het projectteam voert de opdracht uit. Agile-Coach o De agile-coach is verantwoordelijk voor het scrum-proces. Hij zorgt ervoor dat scrum op de juiste manier ingezet wordt. Product-Owner o De product-owner is verantwoordelijk voor het bijhouden van de Product Backlog, door het vertegenwoordigen van de belangen van alle stakeholders.

4 Hoofdstuk 2 Overzicht primair proces In dit hoofdstuk wordt het overkoepelende proces van HiLab beschreven. In de verdere hoofdstukken wordt er per proces dieper op ingegaan. Aan het einde van dit hoofdstuk staat een flowdiagram van dit proces. 2.1 Borgen initiatief Als een opdrachtgever een opdracht heeft voor HiLab wordt deze geregistreerd door de accountmanager waar de aanvraag is binnengekomen. Indien het een mogelijke opdracht voor HiLab zou kunnen zijn, wordt dit ook geregistreerd. Deze aanvragen worden tijdens het DMO-overleg samen met SB Informatisering besproken om te beoordelen of het daadwerkelijk iets voor HiLab is. Als het iets voor HiLab is, wordt er een afspraak gemaakt met de opdrachtgever om de vraag te bespreken. Dit wordt verder uitgelegd in hoofdstuk Besluitvorming Tijdens de besluitvorming wordt er door de HiLab Portfolio Board definitief besloten of de opdracht door HiLab uitgevoerd gaat worden. Dit gebeurt aan de hand van 5 criteria. De eerste criteria bepaalt of de opdracht door HiLab uitgevoerd kan worden en de andere criteria bepalen de prioriteit van de opdracht. Dit wordt verder uitgelegd in hoofdstuk Opstellen Business Case en Plan Als na de besluitvorming blijkt dat de opdracht binnen HiLab uitgevoerd kan worden, wordt er een business case en plan gemaakt voor het project. In de business case en plan staan onder andere de resultaten van het project beschreven en worden de randvoorwaarden en de risico s benoemt. 2.4 Inrichten Projectorganisatie Bij het inrichten van de projectorganisatie wordt er eerst een bezettingsplan opgesteld. Daarna wordt er gekeken of er studenten beschikbaar zijn om de opdracht uit te voeren. Als dit het geval is wordt het bezettingsplan ingevuld. Als er geen studenten beschikbaar zijn, moeten er studenten geworven worden. Dit kunnen studenten zijn die op zoek zijn voor een stageplek, maar ook studentmedewerkers. Als de studenten aangenomen worden, krijgen ze een contract. In het geval van een stage is dit het stagecontract. Dit wordt verder uitgelegd in hoofdstuk Uitvoeren project Tijdens het uitvoeren van het project wordt er gewerkt met Agile. Dit kan bij softwareontwikkeling gebruikt worden om op een flexibelere manier te werken dat de traditionele (waterval)methoden. Een van de methoden van Agile is scrum. Dit wordt verder uitgelegd in hoofdstuk Beëindigen project In de laatste week van het project rondt het projectteam het project af. Dit gebeurt zodanig dat de opdrachtgever een applicatie ontvangt die geïnstalleerd kan worden. Samen met de applicatie wordt ook de bijbehorende documentatie opgeleverd aan de opdrachtgever. Indien het anders met de opdrachtgever is overlegd, wordt de documentatie ook op DocuWiki geplaatst, en de code op BitBucket. Dit wordt verder uitgelegd in hoofdstuk 7.

5 Procesflow diagram Overzicht primair proces

6 Hoofdstuk 3 Borgen initiatief In dit hoofdstuk wordt het proces Borgen initiatief besproken. Aan het einde van het hoofdstuk staat een flow diagram van het proces. 3.1 Binnengekomen opdrachtaanvraag Opdrachtaanvragen kunnen via verschillende kanalen binnenkomen bij HiLab. Deze verschillende kanalen zijn: via lectoren, docenten, onderzoekers en via mond-tot-mond reclame. De opdrachtaanvragen komen binnen bij één van de accountmanagers: Projectleider/Accountmanager Accountmanager Accountmanager Accountmanager Accountmanager Jose Eggink Erwin de Beer Ronald van Dijk Jos Bos Johan Blok 3.2 Registreren opdrachtaanvraag De accountmanager bij wie de opdrachtaanvraag is binnengekomen, registreert de vraag in JIRA. In Jira kan onder andere het volgende geregistreerd worden: Meldingstype; Samenvatting; Omschrijving; Indiener van de opdracht; Rol van de indiener; Organisatieonderdeel. De vraag wordt ook gelabeld met HiLab indien het een mogelijke opdracht voor HiLab is. 3.3 Overleg HiLab/SB Informatisering Wekelijks vindt er een overleg plaats met SB Informatisering om te kijken welke opdracht er zijn binnengekomen. Tijdens het overleg worden de opdrachtaanvragen besproken en wordt er bepaalt welke partij de opdracht oppakt. Als een opdracht door HiLab wordt opgepakt, wordt er ook besproken welke accountmanager de vraag oppakt. 3.4 Opdrachtaanvraag bespreken Als er besloten is dat een aanvraag mogelijk iets voor HiLab is, neemt de accountmanager contact op met de opdrachtgever. Tijdens het gesprek wordt de vraag besproken en worden de eventueel ontbrekende gegevens aangevuld. Als de vraag nog niet voldoende helder is, dan wordt er nog een keer verdiept in de vraag. De informatie die tijdens het gesprek vergaard wordt, kan bij de geregistreerde vraag in Jira aangevuld worden.

7 Procesflow diagram Borgen Initiatief

8 Hoofdstuk 4 Besluitvorming Tijdens de besluitvorming wordt besloten of de opdrachtaanvraag wordt aangenomen. Dit gebeurt door de (HiLab) Portfolio Board. Hiervoor gebruikt de PB 5 criteria om de gedefinieerde opdrachtomschrijving te beoordelen. De criteria zijn nog niet volledig uitgeschreven, deze worden nu globaal bepaald. 4.1 Overleg HiLab Portfolio Board Als tijdens het overleg met SB Informatisering is besloten dat de opdracht een HiLab project kan zijn, wordt de opdracht door het Portfolio Board besproken. Het Portfolio Board bestaat uit de HiLab coördinator en senior medewerkers. 4.2 Beoordelen opdrachtaanvraag Het Portfolio Board bepaalt aan de hand van 5 criteria of de opdracht door HiLab uitgevoerd kan worden. Het eerste criterium bepaalt of de opdracht daadwerkelijk binnen HiLab uitgevoerd kan worden, de andere criteria bepalen de prioriteit van de opdracht. Hoe hoger de prioriteit van een opdracht, hoe eerder er aan de opdracht begonnen wordt Past het in het onderwijs? Het derde criterium is de vraag of het project door studenten/junior medewerkers uitgevoerd kan worden. HiLab bestaat grotendeels uit studenten/junior medewerkers. Het is daarom belangrijk om te weten of het project door hen uitgevoerd kan worden. Indien dit niet het geval is, is de prioriteit van het project lager dan als het wel uitgevoerd kan worden door studenten/junior medewerkers Innovatief karakter & relatie met onderzoek? Als een opdracht voldaan is aan het eerste criterium, wordt er gekeken of de opdrachtaanvraag voldoet aan het tweede criterium. Bij het tweede criterium wordt gekeken of de opdracht een innovatief karakter heeft en of er een relatie met onderzoek is Experimenteel karakter of een standaardvoorziening door SB Informatisering of het werkveld? Met de derde criterium wordt er bekeken of de opdracht experimenteel karakter heeft. Het kan voorkomen dat de applicatie/dienst een paar dagen niet beschikbaar is. Dit moet geen problemen opleveren voor de opdrachtgever. Daarnaast wordt er ook gekeken of er een standaard voorziening door SB Informatisering of het werkveld geleverd kan worden. HiLab wil SB Informatisering of het werkveld niet in de weg lopen Kan HiLab leveren qua mensen en middelen? Bij het vierde criterium wordt gekeken of er binnen HiLab voldoende capaciteit is om de opdracht uit te voeren. Indien dit niet het geval is moeten er mensen aangenomen worden of wordt de opdracht in de wacht gezet of afgewezen Heeft opdrachtgever voldoende budget? Bij het zesde en laatste criterium wordt er gekeken of de opdrachtgever voldoende budget heeft om de kosten, die tijdens het project gemaakt worden, te kunnen dekken. De kosten die gemaakt gaan worden, worden inzichtelijk gemaakt door een standaard offerte.

9 4.3 Verbinden met partners Als een opdracht niet binnen HiLab uitgevoerd kan worden, wordt dit gecommuniceerd naar SB Informatisering. Zij zullen dan de opdracht op zich nemen. Indien dit het geval is, wordt dit gecommuniceerd naar de opdrachtgever. 4.4 Informeren indiener opdrachtaanvraag Als de opdracht is beoordeelt door het Portfolio Board wordt de indiener van de opdrachtaanvraag geïnformeerd over het besluit. Procesflow diagram Besluitvorming

10 Hoofdstuk 5 Inrichten projectorganisatie Als na de besluitvorming blijkt dat een project binnen HiLab uitgevoerd kan worden, kan de projectorganisatie ingericht worden. Er wordt een bezettingsplan opgesteld waarin staat wie er aan het project gaan werken en wat de taken zijn. Aan het einde van het hoofdstuk staat een flowdiagram van het proces. 5.1 Voldoende capaciteit binnen HiLab? Als een project is aangenomen, wordt er gekeken of er voldoende capaciteit is om de opdracht uit te voeren. Als er studenten/student-medewerkers beschikbaar zijn wordt het opgestelde bezettingsplan aangepast. Indien er geen capaciteit beschikbaar is, moeten er studenten geworven worden. 5.2 Studenten werven Indien er geen studenten/medewerkers beschikbaar zijn, moeten er studenten geworven worden. Nadat er studenten geworven zijn, moeten de studenten aangenomen worden. 5.3 Studenten aannemen Voor het aannemen van de studenten moeten de studenten contracten tekenen. Als het om studenten gaat die stage gaan lopen bij HiLab, moeten ze een stagecontract tekenen. Bij het contract horen ook het loonheffing-formulier, declaratieformulier en een kopie van hun ID. Als het om studenten gaat die al stage gelopen hebben bij HiLab, maar nu als studentmedewerkers verder gaan binnen HiLab, moeten ze ook een contract tekenen inclusief de formulieren. 5.4 Studenten inwerken + bezettingsplan invullen Als de contracten getekend zijn, worden de studenten ingewerkt door de Agile-coach. Het inwerken van studenten neemt een week in beslag. Tijdens deze week is er een workshop scrum, waar de studenten mee gaan werken. Daarnaast wordt het bezettingsplan ook aangepast.

11 Procesflow diagram Inrichten projectorganisatie

12 Hoofdstuk 6 Uitvoeren project Projecten binnen HiLab maken gebruik van de Agile-methode. Binnen de projecten wordt er met scrum gewerkt, een methodiek waarmee complexe en bewerkelijke problemen kunnen aanpakken, terwijl ze productiever en creatiever producten kunnen leveren van de hoogst mogelijke waarde. Bij de meeste projecten worden er met verschillende sprints gewerkt van een nader te bepalen lengte. De lengte wordt gebaseerd op de grootte van het project. Als er sprake is van een oriënterende stage is het gebruikelijk om sprints van zeven dagen te gebruiken. Hierdoor wordt er voor gezorgd dat het desbetreffende project ook voldoende sprint gerealiseerd kunnen worden. Indien er sprake is van een verdiepende stage is het mogelijk om sprints van veertien dagen te gebruiken 6.1 Opstellen backlog Als het project is gestart, wordt er eerst een backlog opgesteld. Op de backlog staan de resterende userstory s voor het op te leveren applicatie/dienst. 6.2 Sprintplanning Tijdens de sprintplanning worden de userstory s gepland die in de sprint uitgevoerd gaan worden. De userstory s die uitgevoerd gaan worden krijgen een bepaald aantal punten door middel van pokerplanning. De punten die aan een userstory gegeven kunnen worden zijn: 0, 1, 2, 3, 5, 8, 10, 20 & 40. Tijdens pokerplanning wordt er door het projectteam gekeken hoeveel punten de userstory s krijgen. Hoe meer punten de userstory heeft, hoe moeilijker het ingeschat wordt door het projectteam. 6.3 Uitvoeren sprint Als de sprintplanning is gemaakt, wordt de sprint uitgevoerd. Tijdens de sprint probeert het projectteam de taken van de sprintplanning af te krijgen. Elke ochtend is er een daily stand-up met de agile-coach. Er wordt dan verteld wat er de afgelopen dag is gebeurd en wat er vandaag gaat gebeuren. Ook worden de eventuele problemen besproken. Tijdens het uitvoeren van de sprint houden de ontwikkelaars een dagboek bij waarin staat wat er elke dag is ontwikkeld, welke oplossingen gekozen zijn en waarom ze gekozen zijn. Tijdens de review worden deze keuzes ook besproken.

13 6.4 Sprint retrospective + review De sprint wordt afgesloten met de sprint retrospective. Tijdens deze bijeenkomst kijkt het projectteam samen met de agile-coach terug op de sprint. Ze bespreken wat goed ging en wat fout ging in de sprint. Dit heeft als doel om ervoor te zorgen dat in de volgende sprints niet dezelfde fouten gemaakt kunnen worden. Tijdens de sprint review bekijken het projectteam en de belanghebbenden het resultaat van de sprint. Dit kan door middel van een demo. De sprint review heeft als doel feedback te verzamelen van de product-owner. De feedback die verzameld wordt kan mee naar de volgende sprint genomen worden. Als na de retrospective blijkt dat het project nog niet af is, begint het verhaal opnieuw. Er wordt een sprintplanning gemaakt, de sprint wordt uitgevoerd en de retrospective. Als blijkt dat na de retrospective het project klaar is, wordt het project afgerond. Dit wordt verder uitgelicht in hoofdstuk 7. Procesflow diagram Uitvoeren project

14 Hoofdstuk 7 Beëindigen project Als het einde van het project in zicht is, wordt het project afgerond in de laatste week. Aan het einde van het hoofdstuk staat een flowdiagram van het proces. 7.1 Project afronden In de laatste week van het project wordt het project zo afgerond zodat de kennis van de applicatie/dienst gewaarborgd wordt. Daarnaast wordt de applicatie zo afgerond zodat de opdrachtgever het in gebruik kan nemen. 7.2 project opleveren Een project kan op twee manieren afgerond zijn. Dit kan zijn als de stageperiode voorbij is, of dat de applicatie/dienst klaar is. Als een project afgerond is en de applicatie/dienst is klaar, dan wordt deze opgeleverd aan de opdrachtgever/product-owner. Daarnaast wordt ook de documentatie opgeleverd aan de opdrachtgever. Indien het anders is overlegd met de opdrachtgever, wordt de documentatie en code van de applicatie ook opgeslagen op DocuWiki en BitBucket. Procesflow diagram Beëindigen project

Definitief 1.0 Handreiking voor toepassen van Agile Scrum binnen Overheidsdiensten april 2012

Definitief 1.0 Handreiking voor toepassen van Agile Scrum binnen Overheidsdiensten april 2012 1 Kennis Agile Scrum 1.1 Inleiding In dit eerste deel wordt de lezer meegenomen in de Agile Scrum methodiek. Binnen DR, onder meer met ondersteuning vanuit Quintor, worden steeds meer projecten op deze

Nadere informatie

AERIUS II. Mark Wilmot Product Owner AERIUS. Ministerie van EL&I Programma Directie Natura 2000 Programma Stikstof (PAS)

AERIUS II. Mark Wilmot Product Owner AERIUS. Ministerie van EL&I Programma Directie Natura 2000 Programma Stikstof (PAS) AERIUS II Mark Wilmot Product Owner AERIUS Ministerie van EL&I Programma Directie Natura 2000 Programma Stikstof (PAS) m.j.wilmot@mineleni.nl Inhoud Toelichting AERIUS II Project Demo Agile / Scrum proces

Nadere informatie

SCRUM FRESHAPPLE.NL #DIGITALATHLETES

SCRUM FRESHAPPLE.NL #DIGITALATHLETES FRESHAPPLE.NL #DIGITALATHLETES HOME OF THE DIGITAL ATHLETES IT ALL STARTS WITH AN IDEA! EN DAAR ZITTEN WE VOL MEE We zijn ervan overtuigd dat iedereen een digitale fantasie heeft, wij helpen je graag dit

Nadere informatie

Februari juni Toelichting aanpak. Claudia Tjia GROEP F M42

Februari juni Toelichting aanpak. Claudia Tjia GROEP F M42 Februari juni 2016 Toelichting aanpak Claudia Tjia GROEP F M42 Dit document bevat informatie over het onderdeel SCRUM binnen de proftaak. SCRUM is de methode die wij als groep moesten hanteren om het project

Nadere informatie

Leiderschap in een organisatie met technische professionals

Leiderschap in een organisatie met technische professionals Quintor Leiderschap in een organisatie met technische professionals Johan Tillema CEO Quintor Professionele softwareontwikkeling ICT Architectuur Java,.NET en Mobile Informatieanalyse Opgericht in 2005

Nadere informatie

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Inleiding In het kader van het Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) is afgesproken dat alle decentrale

Nadere informatie

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 11. Scrum

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 11. Scrum WHITEPAPER IN 5 MINUTEN A U G U S T U S 2 0 1 4 11. Scrum Deze whitepaper gaat over Scrum. Kort en bondig: Scrum is een software-ontwikkelmethode met vaste sprints van enkele weken waarin steeds een verbeterde

Nadere informatie

IIBA NL Jaarcongres "Business Analyse in Scaled Agile"

IIBA NL Jaarcongres Business Analyse in Scaled Agile IIBA NL Jaarcongres "Business Analyse in Scaled Agile" Business Agility zonder Business Analyse, kan dat? Eddy Huisman De basis van Agile (Agile Manifest) Wij laten zien dat er betere manieren zijn om

Nadere informatie

Agile werken: zó doen we dat

Agile werken: zó doen we dat Agile werken: zó doen we dat Bij Freshheads werken we graag volgens de Agile aanpak. De voordelen? Verhoogde efficiëntie en flexibiliteit, snellere resultaten en grotere betrokkenheid. Maar hoe gaat het

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

Summary report. Time entries. Users 2015-09-01-2015-10-07. Luc Schols 112:52:38. Other 545:11:53. Rasjaad Basarat 112:30:08. Jesse Baas 108:26:26

Summary report. Time entries. Users 2015-09-01-2015-10-07. Luc Schols 112:52:38. Other 545:11:53. Rasjaad Basarat 112:30:08. Jesse Baas 108:26:26 Summary report 2015-09-01-2015-10-07 Total 545 h 11 min 109:00 113:30 100:59 96:00 114 h 80:45 86 h 44:56 57 h 29 h 31.08 07.09 14.09 21.09 28.09 05.10 Users Time entries Luc Schols 112:52:38 Other 545:11:53

Nadere informatie

Project methodiek. Auxilium BV Oude Delft 48 2611 CD Delft. T: 015-261 23 16 F: 015-213 34 83 E: info@auxilium.nl

Project methodiek. Auxilium BV Oude Delft 48 2611 CD Delft. T: 015-261 23 16 F: 015-213 34 83 E: info@auxilium.nl Project methodiek Auxilium BV Oude Delft 48 2611 CD Delft T: 015-261 23 16 F: 015-213 34 83 E: info@auxilium.nl Inhoud 1 PROJECTMETHODIEK... 3 1.1 TIME-BOXING... 3 1.2 USER-STORIES EN STORY-POINTS... 3

Nadere informatie

JIRA Handleiding. info@techtwo.nl www.techtwo.nl. Techtwo Internetdiensten Reduitlaan 29 4814DC Breda 076 532 2961

JIRA Handleiding. info@techtwo.nl www.techtwo.nl. Techtwo Internetdiensten Reduitlaan 29 4814DC Breda 076 532 2961 JIRA Handleiding Techtwo Internetdiensten Reduitlaan 29 4814DC Breda 076 532 2961 info@techtwo.nl www.techtwo.nl KvK West-Brabant: 20148962 BTW nummer: NL8203.67.990 Bank NL54RABO01304.58.406 Wat is JIRA

Nadere informatie

Kwaliteit in Agile: een gegeven?

Kwaliteit in Agile: een gegeven? QA in Agile: waste? Kwaliteit in Agile: een gegeven? Een praktijkvoorbeeld Arno Balemans senior Quality Assurance consultant Bussum, 29 september 2015 Kwaliteit in Agile 2015 2 Werkzaamheden In mijn opdrachten:

Nadere informatie

TFS als perfecte tool voor Scrum

TFS als perfecte tool voor Scrum TFS als perfecte tool voor Scrum René van Osnabrugge renevo@delta-n.nl About me René van Osnabrugge Communicate @renevo renevo@delta-n.nl http://osnabrugge.wordpress.com Agenda Wat is Scrum? Wat is ALM

Nadere informatie

Samen-Werken, Samen-Leren Nieuwe leernetwerken jeugd (regio Leiden-Den Haag) Eerste werkgroepbijeenkomst Stage en Reflectie 15 november 2018

Samen-Werken, Samen-Leren Nieuwe leernetwerken jeugd (regio Leiden-Den Haag) Eerste werkgroepbijeenkomst Stage en Reflectie 15 november 2018 Samen-Werken, Samen-Leren Nieuwe leernetwerken jeugd (regio Leiden-Den Haag) Eerste werkgroepbijeenkomst Stage en Reflectie 15 november 2018 Samenwerkingspartners 2 Gezamenlijk leren: 5 perspectieven +

Nadere informatie

Riskpoker - Confirmation - Planningpoker. Opfrissing TMap NEXT in scrum en toelichting op de opdracht Leo van der Aalst - Jos Punter - Hans Lantink

Riskpoker - Confirmation - Planningpoker. Opfrissing TMap NEXT in scrum en toelichting op de opdracht Leo van der Aalst - Jos Punter - Hans Lantink Riskpoker - Confirmation - Planningpoker 10-7-2013 Opfrissing TMap NEXT in scrum en toelichting op de opdracht Leo van der Aalst - Jos Punter - Hans Lantink 1 Presentatie (sprint) backlog items 1 2 3 4

Nadere informatie

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing.

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing. Bijlagen 1 en 2: Aanbevelingen en opvolging Gateway Reviews (corsa 2018017934) Bijlage 1: Aanbevelingen en opvolging Gateway Review 2018 Aanbeveling Opvolging Status Opmerking 1. Richt een apart project

Nadere informatie

Maak kennis met. SCRUM deel 1

Maak kennis met. SCRUM deel 1 Maak kennis met. SCRUM deel 1 Even voorstellen Annemieke Mintjes, verhalenfacilitator, scrumcoach en facilitator LEGO SERIOUS PLAY Missie: het menselijker maken van organisaties en bedrijven Les 1 Scrum

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel Instituut Broers Plan van Aanpak Zubin Mathoera & Tomas Berends Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel 00-00-0000 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van

Nadere informatie

Agile (Scrum) Werken Jeroen Hak

Agile (Scrum) Werken Jeroen Hak 1 21-5-2018 Agile (Scrum) Werken Jeroen Hak 17-05-2018 2 Agenda Opening Agile - oorsprong Agile Scrum Agile PM methodieken 3 Jeroen Hak Functie Project / Programma manager Agile Adviseur & Trainer bij

Nadere informatie

Welkom. bij scrum. Zin in Onderwijs

Welkom. bij scrum. Zin in Onderwijs Welkom bij scrum Zin in Onderwijs www.zininonderwijs.nl els@zininonderwijs.nl anna@zininonderwijs.nl Wat gaan we vandaag doen? o Wat is scrum? o Praktisch aan de slag o Oefenen o Scrumbord maken o Taken

Nadere informatie

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Voorbereiden en opzetten van projecten en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen

Nadere informatie

Business Sprint LOOT-scholen en Zo.Leer.Ik in kader van project Leerling 2020. Door Madelief Keyser en Michael van Wetering

Business Sprint LOOT-scholen en Zo.Leer.Ik in kader van project Leerling 2020. Door Madelief Keyser en Michael van Wetering Business Sprint LOOT-scholen en Zo.Leer.Ik in kader van project Leerling 2020 Door Madelief Keyser en Michael van Wetering Aanleiding Business Sprints Inzicht krijgen in behoeftes van nieuwe onderwijsconcepten

Nadere informatie

van scrum naar scaled agile een reisverslag van de zoektocht naar waarde Jerry Wegerif Alliander IT

van scrum naar scaled agile een reisverslag van de zoektocht naar waarde Jerry Wegerif Alliander IT van scrum naar scaled agile een reisverslag van de zoektocht naar waarde Jerry Wegerif Alliander IT Er was eens Hoe is het allemaal begonnen Houston we have a problem Team 2015 2016 2017 We hebben een

Nadere informatie

Van kreukelzone naar early feedback

Van kreukelzone naar early feedback Van kreukelzone naar early feedback Agile Gilde 15-05-2019 Intro Wat zien we : Testers zijn niet actief betrokken bij het planningsproces. Testers worden raar aangekeken indien ze zich pro actief manifesteren

Nadere informatie

Scrum met leerlingen in de klas

Scrum met leerlingen in de klas Scrum met leerlingen in de klas Even voorstellen Martijn Hermsen MSEN Trainer, coach, ontwikkelaar en adviseur bij de Rolf groep martijn.hermsen@derolfgroep.nl 06-54212745 www.linkedin.com/in/martijnhermsen/

Nadere informatie

15-6-2015. Eerste ontwerp Conferentie Software Development 2020. Programma 5 minuten Introductie. Netvlies Sedert 1997

15-6-2015. Eerste ontwerp Conferentie Software Development 2020. Programma 5 minuten Introductie. Netvlies Sedert 1997 Eerste ontwerp 1 - XX Programma 5 minuten Introductie 15 minuten Grip op je project met Scrum (theorie) 15 minuten Case: Zorgtrajectplanner 5 minuten Scrum in je dagelijkse werk 5-10 minuten Q&A Conferentie

Nadere informatie

Scrum: Een Agile aanpak voor ontwikkeling van producten. Scrumteam rollen. Verder dan de vraag 2

Scrum: Een Agile aanpak voor ontwikkeling van producten. Scrumteam rollen. Verder dan de vraag 2 Scrum: Een Agile aanpak voor ontwikkeling van producten Verder dan de vraag 1 Scrumteam rollen Verder dan de vraag 2 1 Scrum: Totaaloverzicht Verder dan de vraag 3 Scrum: Sprint cyclus Verder dan de vraag

Nadere informatie

Project Voorstel. Plaats Datum Auteur Functie Status Versie

Project Voorstel. Plaats Datum Auteur Functie Status Versie Project: Project Voorstel Opdrachtgever: Plaats Datum Auteur Functie Status Versie Verspreiding : Versiehistorie : Versie Datum Auteur Opmerking 0.1 Reviewhistorie :

Nadere informatie

LSSN seminar Amsterdam 01-11-2012 Edwin Kippers Master Black Belt. Project Management

LSSN seminar Amsterdam 01-11-2012 Edwin Kippers Master Black Belt. Project Management Lean Six Sigma Scrum Niet alleen voor software projecten LSSN seminar Amsterdam 01-11-2012 Edwin Kippers Master Black Belt Project Management Project succes survey The Standish Group's report: "CHAOS Summary

Nadere informatie

Scrum. Een introductie

Scrum. Een introductie Organisatie SYSQA B.V. Pagina 1 van 10 Scrum Een introductie Almere 1999 Proud of it Pagina 1 van 10 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Scrum... 4 3 Scrum rollen...

Nadere informatie

Plan van Aanpak. project Tetris Packing

Plan van Aanpak. project Tetris Packing Plan van Aanpak project Tetris Packing Inleiding! 4 Projectomschrijving! 5 Producten! 5 Testplan! 5 Ontwerprapport! 5 Implementatierapport! 5 Testrapport! 5 Systeemdocumentatie! 5 Aanpak! 6 Projectmethodiek!

Nadere informatie

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Doel Voorbereiden en opzetten van en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen randvoorwaarden van kosten,

Nadere informatie

Agile bij grote administratieve systemen. Omgaan met requirements

Agile bij grote administratieve systemen. Omgaan met requirements Agile bij grote administratieve systemen Omgaan met requirements 1 Agenda Wat is een groot systeem? Aanpak van een groot systeem Agile alignment Agile en requirements (en architectuur) Agile en governance

Nadere informatie

Snel en flexibel opleiden met Scrum

Snel en flexibel opleiden met Scrum Snel en flexibel opleiden met Scrum Is jouw organisatie (nog) niet ingericht op agile werken en wil je wel al je project Scrum inrichten? Met deze whitepaper loodsen we je door een aantal uitdagingen heen

Nadere informatie

Agile/Scrum Foundation

Agile/Scrum Foundation Agile/Scrum Foundation Wil je continu grip houden op (langlopende) projecten? Leer de theorie van Agile en hoe Scrum een oplossing biedt om projecten binnen tijd en budget te realiseren Leer welke verantwoordelijkheden

Nadere informatie

EXIN Agile Scrum Foundation

EXIN Agile Scrum Foundation Voorbeeldexamen EXIN Agile Scrum Foundation Editie april 2014 Copyright 2014 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored in a data processing system

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Groene Kennis Coöperatie Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Waar is dit instrument voor bedoeld? Binnen de GKC, o.a. via KIGO, worden veel projecten uitgevoerd. We hebben gemerkt dat (te) veel

Nadere informatie

Plan van aanpak. Website voor Bouwkundig Adviesbureau Punte. Hugo Nijhuis John Oelen Frank Hazekamp Cindy Roelofs Ben Wilbers Tim Regelink

Plan van aanpak. Website voor Bouwkundig Adviesbureau Punte. Hugo Nijhuis John Oelen Frank Hazekamp Cindy Roelofs Ben Wilbers Tim Regelink Plan van aanpak Website voor Bouwkundig Adviesbureau Punte 2009 Hugo Nijhuis John Oelen Frank Hazekamp Cindy Roelofs Ben Wilbers Tim Regelink Contents Product Backlog... 3 Documentatie... 4 Kwaliteitsbeheer...

Nadere informatie

Business Sprint in kader van project Leerling 2020. Door Madelief Keyser

Business Sprint in kader van project Leerling 2020. Door Madelief Keyser Business Sprint in kader van project Leerling 2020 Door Madelief Keyser Generieke vraag initiatieven gepersonaliseerd leren CONTENT: Ontwikkeling van adaptief digitaal leermateriaal opgedeeld in kleine

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden van studenten tot professionals.

Nadere informatie

PLANET AGILE 17E BPUG SEMINAR

PLANET AGILE 17E BPUG SEMINAR PLANET AGILE 17E BPUG SEMINAR. Lean toegepast op PRINCE2 Projectmanagement is waste (maar noodzakelijk) Martin van Borselaer Mens-, organisatie- en procesverbeteraar Projectmanager/verandermanager & coach

Nadere informatie

Persoonlijke reflectie. Project Agile Development

Persoonlijke reflectie. Project Agile Development Persoonlijke reflectie Project Agile Development Naam: Dewi van Aalderen Project: WaagSociety Team: WGS10 Inleverdatum: 12 juni 2017 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Bijdrage... 3 3. Waar ben ik trots op?...

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Auteur: Roel Konieczny Docent: Stijn Hoppenbrouwers Plaats, datum: Nijmegen, 7 mei 2004 Versie: 1.0

Plan van Aanpak. Auteur: Roel Konieczny Docent: Stijn Hoppenbrouwers Plaats, datum: Nijmegen, 7 mei 2004 Versie: 1.0 Plan van Aanpak Auteur: Roel Konieczny Docent: Stijn Hoppenbrouwers Plaats, datum: Nijmegen, 7 mei 2004 Versie: 1.0 Plan van Aanpak Roel Konieczny Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 PROBLEEMGEBIED EN DOELSTELLING...

Nadere informatie

Overdracht van project naar beheer. Beheer is ook Agile!

Overdracht van project naar beheer. Beheer is ook Agile! Overdracht van project naar beheer. Beheer is ook Agile! Belangrijkste doelen Project: Binnen tijd en geld een nieuw of aangepast product of dienst aan de klant leveren. Beheer: Het garanderen van continuïteit

Nadere informatie

Elementair Project Management

Elementair Project Management Elementair Project Management Impressie van de sheets 15 juni 2018 Versie 1.1 Projectmanagement in de Zorg Projectmanagement in de Zorg Elementair Project Management 2 Algemene trend LIJN PROJECTEN Toename

Nadere informatie

START MET SCRUM STAPPENPLAN

START MET SCRUM STAPPENPLAN START MET SCRUM STAPPENPLAN SCRUM WERKT Ik geloof in teams van mensen die met elkaar samenwerken. Die elkaar helpen. En problemen met elkaar oplossen. Die trots zijn op wat ze doen. En de klant meenemen.

Nadere informatie

Ontwikkeling informatiesysteem

Ontwikkeling informatiesysteem Ontwikkeling informatiesysteem Voorletters en naam: xxx Studentnummer: xxx Datum: 23 december 2013 Onderwijsinstelling: NCOI Opleidingsgroep Naam opleiding: Bachelor Bedrijfskundige Informatica Naam module:

Nadere informatie

Omgaan met beroep en klachten van klanten met certificatie bosbouw en houtbewerking

Omgaan met beroep en klachten van klanten met certificatie bosbouw en houtbewerking Omgaan met beroep en klachten van klanten met certificatie bosbouw en houtbewerking 1 - Inleiding Bureau Veritas Certification beoogt hiermee een standaardwerkwijze vast te stellen voor de omgang met verzoeken

Nadere informatie

Ik had overigens het schrijven van dit voorwoord ingeschat op 1 storypoint. Het zijn er uiteindelijk 3 geworden. En het aantal iteraties? Oneindig.

Ik had overigens het schrijven van dit voorwoord ingeschat op 1 storypoint. Het zijn er uiteindelijk 3 geworden. En het aantal iteraties? Oneindig. Woord vooraf Tijdens het semesteroverleg Analysis & Design kwam het onderwerp scrum aan de orde. Enkele van onze studenten werken bij bedrijven die experimenteren of werken met scrum, en het docententeam

Nadere informatie

Introductie workshop Agile & Scrum

Introductie workshop Agile & Scrum Introductie workshop Agile & Scrum De Amsterdamse School juli 2017 Voorstellen Rita Kuppens Amsterdamse school Achtergrond: Scrum master / Agile coach Lean consultant Project- en Programma management ICT

Nadere informatie

Scrum bij Hosting. Philippus Baalman

Scrum bij Hosting. Philippus Baalman Scrum bij Hosting Philippus Baalman TriMM Projecten 2012 ontwikkelaars (vanuit de strategie) TriMM ontwikkelmethode introduceren op basis van Scrum Werkwijze Welkom Scrum by Hosting 10 december 2014 Sprint

Nadere informatie

Agile Testen in de praktijk

Agile Testen in de praktijk 1 Agenda 2 Agile Testen in de praktijk Summerschool 13 Juli 2011 Introductie Agile de context van agile Testen2.0 de tester in een agile project Waarden en principes DoD, PRA en MTP Testen3.0 in een agile

Nadere informatie

STAGEVOORBEREIDING PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

STAGEVOORBEREIDING PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE STAGEVOORBEREIDING PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2018-2019 Voorbereiding van de stage 1. Vastleggen van de stageplaats De stageplanner doet een voorstel van stageplaats. De

Nadere informatie

PERSOONLIJK DOSSIER. TINPRJ01 2 Activitybot Periode 2

PERSOONLIJK DOSSIER. TINPRJ01 2 Activitybot Periode 2 PERSOONLIJK DOSSIER TINPRJ01 2 Activitybot Periode 2 Plaats en datum: 02/02/2016 te Rotterdam Opdrachtgever: Albert Heijn Projectgroep: Epsilon Prime Klas: TI1B Projectleden: Collin Acquah 0901516 Damian

Nadere informatie

Doel Vaststellen wat het doel is van aankomende sprint en een plan maken om dat doel te bereiken.

Doel Vaststellen wat het doel is van aankomende sprint en een plan maken om dat doel te bereiken. Scrum Checklist 1 Sprint Planning Vaststellen wat het doel is van aankomende sprint en een plan maken om dat doel te bereiken. Eerste dag van de sprint Product Owner, Scrum Master, Ontwikkelteam (verplicht)

Nadere informatie

Klachtenreglement. Kliniek Kop & Lijf

Klachtenreglement. Kliniek Kop & Lijf Klachtenreglement Kliniek Kop & Lijf Inhoud Doel klachtenregistratie... 3 Aannemen van een klacht... 3 Afhandeling van een schriftelijke klacht... 3 Afhandeling van mondelinge / telefonische klachten...

Nadere informatie

WHITE PAPER. Agile/Scrum

WHITE PAPER. Agile/Scrum WHITE PAPER Agile/Scrum Belangrijkste kenmerk van Scrum is de ontwikkeling via een serie van korte - iteraties, in Scrum terminologie sprints genoemd. Introductie Heel in het kort gezegd is Scrum een Agile

Nadere informatie

Agile buiten de IT. Bent u al onbewust bekwaam met agile? Bert Leibbrand bert.leibbrand@itri.nl +31 6 27 74 60 88

Agile buiten de IT. Bent u al onbewust bekwaam met agile? Bert Leibbrand bert.leibbrand@itri.nl +31 6 27 74 60 88 Agile buiten de IT Bent u al onbewust bekwaam met agile? Bert Leibbrand bert.leibbrand@itri.nl +31 6 27 74 60 88 Agenda Overzicht Agile: een hype? Agile termen Planningpoker: zelf ervaren Samenvatten Volgende

Nadere informatie

De overstap naar Agile De overstap naar Agile

De overstap naar Agile De overstap naar Agile De overstap naar Agile De overstap naar Agile Wat als niet alleen de requirements veranderen, maar alles verandert? Inleiding Start project met waterval aanpak Overstap naar agile Hoe hebben we het gedaan?

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Windows Server

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Windows Server Instituut Broers Plan van Aanpak Windows Server [Zubin Mathoera, Vincent Darwinkel, Tomas Berends] 12-1-2017 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van Roel Grit, Project Management,

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Agile Foundation examen - OEFENVragenformulier

Agile Foundation examen - OEFENVragenformulier Agile Foundation examen - OEFENVragenformulier 1) Wat is het beste dat je kunt doen volgens de principes van het Agile Manifesto? a) Afspraken nakomen b) Opleveren wat waardevol is c) Regelmatig resultaat

Nadere informatie

Ideale Agile Testwereld

Ideale Agile Testwereld Ideale Agile Testwereld Resultaten van 3 waarderende-onderzoekworkshops tijdens TestNet op 4 juli 2018 door InnSpire Maarten Bolsenbroek InnSpirator maartenbolsenbroek@innspire.nl 06 2001 5368 Waarderend

Nadere informatie

Agile Scrum voor Non-IT

Agile Scrum voor Non-IT whitepaper Agile Scrum voor Non-IT 020 2614 195 1 Inhoud 3 Waarom Agile Scrum 6 Hoe werkt Agile Scrum 8 Over ASG Scrum aanpak voor non-it projecten Scrum is een aanpak waarmee in projecten slimmer kan

Nadere informatie

Projectmanagement De rol van een stuurgroep

Projectmanagement De rol van een stuurgroep Projectmanagement De rol van een stuurgroep Inleiding Projecten worden veelal gekenmerkt door een relatief standaard projectstructuur van een stuurgroep, projectgroep en enkele werkgroepen. De stuurgroep

Nadere informatie

februari, 2014 Opdrachtbeschrijving Projectleider landelijke kennisdeling - biebtobieb

februari, 2014 Opdrachtbeschrijving Projectleider landelijke kennisdeling - biebtobieb februari, 2014 Opdrachtbeschrijving Projectleider landelijke kennisdeling - biebtobieb Opdrachtbeschrijving Voor de continuering van het project Landelijke Kennisdeling, met bijzondere focus op het platform

Nadere informatie

Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V)

Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V) Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V) Inhoudsopgave Nut en Noodzaak Eerste resultaten Afgestemde werkwijze Wijze van terugkoppeling aan directie 2 Vernieuwing & Verbetering: noodzaak en onderscheid

Nadere informatie

Hybride projectmanagement

Hybride projectmanagement Hybride projectmanagement Ronde Tafel april 2018 Projectmanagement in de Zorg stichting Projectmanagement in de Zorg Sinds 2016 Missie: Projectmanagement in de zorg verbeteren Doel: Waardevol forum voor

Nadere informatie

Takenboek Project Management ICT-Lyceum::Flex

Takenboek Project Management ICT-Lyceum::Flex Takenboek Project Management ICT-Lyceum::Flex Inhoudsopgave Inleiding... 4 Project Management introductie... 4 PM en PMAO... 4 Docenten... 5 Boek... 5 Opzet, voortgang en afronding... 6 Aanwezigheid...

Nadere informatie

Handboek voor de LEVERANCIER

Handboek voor de LEVERANCIER Inhuurdesk V. Vos Inhuurdesk@ns.nl Versie 1.0 December 2010 Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave 1. Processchema... 3 2. Aanmelden als leverancier... 4 2.1 Ontvangen van de gebruikersnaam en een wachtwoord...

Nadere informatie

De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership

De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership 11.45: Ontwikkeling Agile bij ING en de veranderende rol van de projectleider bij ING Jan Gastkemper 12:15:

Nadere informatie

SERIOUSLY? Hoe te roeien met de riemen die je (niet) hebt

SERIOUSLY? Hoe te roeien met de riemen die je (niet) hebt SERIOUSLY? Hoe te roeien met de riemen die je (niet) hebt INTRODUCTIE Wie ben ik? Wat kom ik hier doen? Waarom is dat interessant? DE KLANT Non-profit Organization Online Community Entrepreneurs Coaches

Nadere informatie

Certificaat B Duurzaamheid. Techniek en Technologie. NIVEAU: 1 t/m 4

Certificaat B Duurzaamheid. Techniek en Technologie. NIVEAU: 1 t/m 4 PROCEDURE: Certificaat B Duurzaamheid DOMEIN: Techniek en Technologie LEERWEG: BOL en BBL NIVEAU: 1 t/m 4 Versie: 22-01-2013 Voorwoord Bij elke opleiding binnen het domein Techniek en Technologie krijgt

Nadere informatie

Het Blauwe Wafeltje. Functioneel ontwerp. Type: Functioneel Ontwerp Auteur: Stephy Piternella Datum: 3-4-2013 Versie: 1.0

Het Blauwe Wafeltje. Functioneel ontwerp. Type: Functioneel Ontwerp Auteur: Stephy Piternella Datum: 3-4-2013 Versie: 1.0 Het Blauwe Wafeltje Functioneel ontwerp Type: Functioneel Ontwerp Auteur: Stephy Piternella Datum: 3-4-2013 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 1. CONTACTGEGEVENS... 3 2. BESCHRIJVING VAN MOGELIJKE

Nadere informatie

Auditen van Agile projecten

Auditen van Agile projecten Auditen van Agile projecten Platform voor Informatiebeveiliging 10 december 2013 Merijn van der Zalm & Marcel Trijssenaar Agenda Belang van assurance op agile ontwikkelen Agile versus Waterval Perspectief

Nadere informatie

HiLab Businessplan. Beroepspraktijk. HiLab HiLab Praktijkgericht Onderzoek. 21st Century Onderwijs. HiLab. HiLab Businessplan Juni 2016 Pagina 1

HiLab Businessplan. Beroepspraktijk. HiLab HiLab Praktijkgericht Onderzoek. 21st Century Onderwijs. HiLab. HiLab Businessplan Juni 2016 Pagina 1 Beroepspraktijk HiLab 21st Century Onderwijs HiLab HiLab Praktijkgericht Onderzoek HiLab Businessplan 10 juni 2016 José Eggink Pagina 1 Inhoud HiLab in vogelvlucht... 3 Visie... 3 Missie... 3 Doelen...

Nadere informatie

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VERSIE 3 APRIL 2017

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VERSIE 3 APRIL 2017 Directeur bedrijfsvoering Doel Zorgdragen voor de beleidsontwikkeling en, na vaststelling van het te voeren beleid door anderen, voor beleidsimplementatie en -evaluatie van (deel)processen in de bedrijfsvoering

Nadere informatie

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren November 2014 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 1 Inhoudstafel 1 Introductie 3 1.1

Nadere informatie

Workshop verkrijgen requirements. Draaiboek requirementsontwikkeling sessie. SYSQA B.V. Almere

Workshop verkrijgen requirements. Draaiboek requirementsontwikkeling sessie. SYSQA B.V. Almere Workshop verkrijgen requirements Draaiboek requirementsontwikkeling SYSQA B.V. Almere Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Titel Workshop verkrijgen requirements Versie 1.1 Onderwerp Datum 16-03-2011

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. [Project Steam OS

Instituut Broers. Plan van Aanpak. [Project Steam OS Instituut Broers Plan van Aanpak [Project Steam OS [Zubin Mathoera, Vincent Darwinkel, Tomas Berends] 12-1-2017 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van Roel Grit, Project Management,

Nadere informatie

Het tweede go/nogo moment voor het project HNS IN 13 SLIDES EN MAX 30 MIN

Het tweede go/nogo moment voor het project HNS IN 13 SLIDES EN MAX 30 MIN Het tweede go/nogo moment voor het project HNS IN 13 SLIDES EN MAX 30 MIN Gaan we door met het project? In het eerste go/no-go moment ging het om het daadwerkelijk in gebruik nemen van functionaliteit

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord Voortgangsverslag blok 5 Naam : Lex Krijgsman Studentnummer : 11071060 Groep : TP29 datum : 10-08-2013 periode : Leerjaar 2 (Propedeuse ) september 2013 augustus 2014 Doel : Het voortgangsverslag is vooral

Nadere informatie

WORKSHOP 1W5. De Scrum-projectmethode voor betere groepsresultaten. Rienk van der Ploeg hogeschooldocent Informatica bij IICT-FNT

WORKSHOP 1W5. De Scrum-projectmethode voor betere groepsresultaten. Rienk van der Ploeg hogeschooldocent Informatica bij IICT-FNT WORKSHOP 1W5 De Scrum-projectmethode voor betere groepsresultaten Rienk van der Ploeg hogeschooldocent Informatica bij IICT-FNT 11.00-12.00 uur / Expedition Curriculum Vitae Team Lead Software Developers

Nadere informatie

De Agile Analist. Henk Jan Huizer

De Agile Analist. Henk Jan Huizer De Agile Analist Henk Jan Huizer Software Ontwikkeling Dat is Software Ontwikkeling is Voor veel organisaties van steeds grote belang! Agile Software ontwikkeling Is een aanpak die past bij het type werk

Nadere informatie

Scaled agile in de praktijk: welke modellen zijn er en wat werkt het beste in jouw situatie?

Scaled agile in de praktijk: welke modellen zijn er en wat werkt het beste in jouw situatie? Scaled agile in de praktijk: welke modellen zijn er en wat werkt het beste in jouw situatie? Nothing beats an agile team! Lang leve het agile team dat zich tijdens elke sprint verder verbetert. Maar wat

Nadere informatie

Procesbeschrijving Punch out aansluiting DigiInkoop

Procesbeschrijving Punch out aansluiting DigiInkoop Procesbeschrijving Punch out aansluiting DigiInkoop Versie 1.1 Datum 28 mei 2014 Status Definitief Colofon Projectnaam DigiInkoop Versienummer 1.1 Contactpersoon Centraal Functioneel Beheer DigiInkoop

Nadere informatie

14-9-2015. Scrum in het kort

14-9-2015. Scrum in het kort Les 3 Scrum in het kort Scrum is een agile proces dat het ons mogelijk maakt om de hoogste waarde in de kortste tijd te realiseren. Het maakt het ons mogelijk om snel en regelmatig echt werkende software

Nadere informatie

Jaarplan 2013. Stichting VisiteClowns. Stichting VisiteClowns Diedenmansweg 17 6703 GS Wageningen

Jaarplan 2013. Stichting VisiteClowns. Stichting VisiteClowns Diedenmansweg 17 6703 GS Wageningen Stichting VisiteClowns Jaarplan Stichting VisiteClowns Diedenmansweg 17 6703 GS Wageningen T(0317) 35 62 04 info@visiteclowns.nl www.visiteclowns.nl IBAN NL28 INGB 0004 8610 59 KVK 09183584 Fiscaalnummer:

Nadere informatie

Service Level Rapportage

Service Level Rapportage Service Level Rapportage Service Level Agreement nummer S115 Service Level Agreement naam HomeWURk Applicaties n.v.t. Naam klant Naam contactpersoon klant Hans van Haren Naam Service manager M.A. Otte

Nadere informatie

Snel waarde creëren met Scrum

Snel waarde creëren met Scrum Snel waarde creëren met Scrum Vereniging Stadswerk Gelderland/Utrecht Kennisdeling/Workshop 17 november 2014 Gerard Hoogendijk 2 Vragen? Waarde creatie en vertrouwen door zelfsturing! 3 Samen aan de slag

Nadere informatie

Projeffect Issuemanagement proces [Setup]

Projeffect Issuemanagement proces [Setup] Projeffect Issuemanagement proces [Setup] Versie Documentnaam Datum 20-10-2014 Auteur M.S.Smilde Versie 1.0 concept Projeffect_Issuemanagement_processetup_v1_0.doc copyleft Projeffect BV: alles uit deze

Nadere informatie

Business Case. <<Naam project>>

Business Case. <<Naam project>> Business Case SYSQA B.V. Almere Versie : Datum : Status : Opgesteld door : Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1.1 Doel van dit document...

Nadere informatie

Scrum. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Scrum. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Scrum Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 SCRUM... 4 3 FASERING... 5 4 KENMERKEN... 6 4.1 DE SCRUM-MEETING...

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project : Project DropCo. Bedrijf : DropCo

Plan van aanpak. Project : Project DropCo. Bedrijf : DropCo Plan van aanpak Project : Project DropCo Bedrijf : DropCo Plaats, datum: 16 Januari 2013, Oostburg Opgesteld door: Projectgroep X [Bjornvansteenberghe] [0030610] [30610@scalda.nl] [Dave Krijnen] [0030659]

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Faculteit Geesteswetenschappen BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Onderstaand formulier betreft de beoordeling van het stageverslag en het onderzoeksverslag. Deze wordt door de begeleidende

Nadere informatie