Rekentool bijstandsbudgetten 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rekentool bijstandsbudgetten 2015"

Transcriptie

1 Rekentool bijstandsbudgetten 2015 Handleiding Deze handleiding bevat een beknopte toelichting op het gebruik van de rekentool. Een nadere toelichting op de werking van het verdeelmodel vindt u in het document Algemene toelichting op het verdeelmodel. Start 1. Open de rekentool. Deze opent in microsoft Excel. 2. Zorg ervoor dat macro s worden ingeschakeld. Boven aan het scherm staat een melding dat macro s zijn uitgeschakeld. Door op opties te klikken kunnen de macro s worden ingeschakeld. 3. Zoek in het tabblad Gemeentecodes de gemeente waarvoor de berekening moet worden gemaakt. 4. Ga naar het tabblad Start en vul in het gele vak de gemeentecode in. Het rechtstreeks invullen van de gemeentenaam werkt niet. 5. Klik op de knop Bereken budget rechts van het gele vak. De budgetten van de gemeente worden nu berekend en er verschijnen twee nieuwe tabbladen: een tabblad Invoer en een tabblad budgetberekening. 6. Het tabblad Budgetberekening geeft de uitkomsten van de berekening. De startgetallen in dit tabblad komen overeen met de getallen uit de beschikking met het voorlopig budget Het tabblad Invoer bevat de kenmerken van de gemeente waarvan de huishoudenskenmerken gebruikt worden om een representatief databestand met huishoudens te vormen. Zie voor meer uitleg het document Algemene toelichting op het verdeelmodel. Disclaimer Deze rekentool met toelichting wordt u ter beschikking gesteld om u meer inzicht te geven in de werking van het model en de berekende budgetten. Aan deze rekentool en deze beschrijving kunnen geen rechten worden ontleend.

2 Mogelijke analyses 1) Gevoeligheidsanalyse door invoervariabelen te wijzigen Het tabblad Invoer bevat de verschillende kenmerken van een gemeente. Deze kenmerken bepalen het objectief vastgestelde bijstandsbudget. Door deze kenmerken te wijzigen kan de gevoeligheid van een bepaald kenmerk op het budget worden vastgesteld. Een dergelijke exercitie is bijvoorbeeld geschikt om te analyseren waarom de ene gemeente meer of minder budget ontvangt dan een andere gemeente en bijvoorbeeld hoe een te verwachten ontwikkeling in een gemeente invloed zal hebben op het budget. 2) Samenstelling objectief te verwachten bijstandspopulatie Het tabblad Budgetberekening toont voor verschillende categorieën huishoudens hoeveel daarvan naar verwachting bijstand zullen ontvangen. Dit aantal wordt met het verdeelmodel objectief bepaald en kan dus afwijken van het werkelijke aantal huishoudens in de bijstand. Door de uitkomsten van het model te vergelijken met de werkelijke bijstandspopulatie kan inzicht worden verkregen welke groepen boven of juist onder verwachting vaak bijstand ontvangen. Dit geeft een indicatie welke doelgroepen meer of minder aandacht behoeven. 1) Gevoeligheidsanalyse door invoervariabelen te wijzigen De verschillende invoervariabelen kunnen worden gewijzigd. Het wijzigen gaat als volgt: 1. Vul in de geel gearceerde kolom een alternatieve waarde in. 2. Klik op de knop Herbereken budget. Vervolgens worden de uitkomsten getoond in het tabblad Budgetberekening. Hieronder volgt een opsomming van de te wijzigen variabelen. De definities staan in de bijlage. Bij het wijzigen van de variabelen moet rekening worden gehouden met de volgende aandachtspunten: 1. De rekentool kent geen check op het realiteitsgehalte van de aantallen en percentages. Als een irrealistische bevolkingssamenstelling wordt ingevoerd (bijvoorbeeld meer paren met kinderen dan het totaal aantal huishoudens), dan zal de rekentool geen budget kunnen berekenen. De gebruiker van de rekentool is zelf verantwoordelijk voor het realiteitsgehalte van de aanpassingen. 2. Een verandering van het budget van de gekozen gemeente zal de verdeling van het macrobudget over de gemeenten beïnvloeden omdat het macrobudget vaststaat. Zo zal een stijging van het budget van een gemeente zorgen voor een (generieke) korting bij alle gemeenten. Dit laatste effect is niet in de rekentool verwerkt. Het model bevat de volgende variabelen: Aanpassing huishoudenssamenstelling De huishoudenssamenstelling van de gekozen gemeente kan worden aangepast. Het gaat hier om de volgende variabelen die gewijzigd kunnen worden: - Totaal aantal huishoudens jaar. Met daarbij de onderverdeling: 1. Eenouder vrouw. 2. Eenouder man 3. Paar zonder kinderen 4. Paar met kinderen Er is nog een vijfde huishoudtype (alleenstaanden), maar dit hoeft niet apart te worden opgegeven. Dit type wordt automatisch berekend door de laatste vier typen huishoudens af te trekken van het totaal aantal huishoudens.

3 Voorbeeld 1: Verwacht wordt dat het aantal huishoudens in de leeftijd van jaar met 1% zal stijgen en deze stijging doet zich bij alle huishoudenstypen in gelijke mate voor. In dat geval dient zowel het totaal aantal huishoudens te worden verhoogd, als de getoonde 4 typen huishoudens met 1%. Automatisch zal dan ook het aantal alleenstaanden met 1% stijgen. Voorbeeld 2: Verwacht wordt dat er meer alleenstaanden in de gemeente komen wonen. In dat geval dient alleen het totaal aantal huishoudens te worden gewijzigd en hoeft de rest niet te worden gewijzigd. Voorbeeld 3: Verwacht wordt dat het aantal alleenstaanden met 1000 stijgt, maar het aantal paren met kinderen met 1000 daalt. In dat geval blijft het totaal aantal huishoudens hetzelfde. In dit geval dient alleen het aantal paren met kinderen met 1000 te worden verlaagd. Aanpassen van de leeftijdssamenstelling van de bevolking Het aantal huishoudens met een persoon in de leeftijd van jaar en het aantal huishoudens met een persoon in de leeftijd van jaar kan worden aangepast. Als een van deze twee variabelen wordt aangepast en het totaal aantal huishoudens van 15 t/m 64 jaar wordt niet op evenredige wijze aangepast dan wijzigt hierdoor impliciet ook het aantal huishoudens dat geen persoon heeft in de betreffende leeftijdscategorie. Aanpassen aantal huishoudens niet-westerse herkomst Het aantal huishoudens met een volwassen niet-westerse persoon in de gemeente kan worden aangepast. Als deze variabele wordt aangepast en het totaal aantal huishoudens wordt niet op evenredige wijze aangepast dan wijzigt hierdoor impliciet het aantal huishoudens dat geen persoon heeft met een volwassen niet-westerse persoon. Aanpassen percentage koopwoningbezit Het model berekent aan de hand van dit percentage het aantal huishoudens dat in een koopwoning woont. Dit gebeurt door het percentage koopwoningen te vermenigvuldigen met het aantal huishoudens met een referentiepersoon in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar. Dit percentage kan worden aangepast. Aanpassen personen in de leeftijd van jaar In het model wordt ook rekening gehouden met het aantal huishoudensleden in de leeftijd van jaar. In de database met de vele duizenden huishoudenstypen waarmee wordt gerekend, is bij de diverse huishoudenstypen ook het aantal huishoudensleden in de leeftijd van jaar opgenomen. Als in de invoersheet dit aantal wordt gewijzigd zonder dat het totaal aantal huishoudens jaar wordt gewijzigd, zal het model meer huishoudleden toewijzen aan hetzelfde aantal huishoudens. Aanpassen percentage personen met een lage opleiding betekent voor het aantal personen in de leeftijd van jaar met een lage opleiding in de gemeente. In de berekeningen van het model zal daarom ook het aantal huishoudens met een persoon met een lage opleiding veranderen.

4 Aanpassen percentage personen met een hoge opleiding betekent voor het aantal personen in de leeftijd van jaar met een hoge opleiding in de gemeente. In de berekeningen van het model zal daarom ook het aantal huishoudens met een persoon met een hoge opleiding veranderen. Aanpassen percentage personen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering betekent voor het aantal personen in de leeftijd van jaar met een arbeidsongeschiktheidsuitkering in de gemeente. In de berekeningen van het model zal daarom ook het aantal huishoudens met een persoon met een arbeidsongeschiktheidsuitkering veranderen. Aanpassen percentage personen met een arbeidsbeperking betekent voor het aantal personen in de leeftijd van jaar met een arbeidsbeperking in uw gemeente. In de berekeningen van het model zal daarom ook het aantal huishoudens met een persoon met een arbeidsbeperking veranderen. Aanpassen percentage personen wonend in een buurt met een matige leefbaarheid betekent voor het aantal personen in de leeftijd van jaar wonend in een buurt met een matige leefbaarheid. In de berekeningen van het model zal daarom ook het aantal huishoudens wonend in een buurt met een matige leefbaarheid veranderen. Aanpassen gemiddelde woningwaarde in een buurt met een matige leefbaarheid De gemiddelde woningwaarde kan worden aangepast. Het bedrag moet worden gedeeld door 1000 euro. Aanpassen gemiddelde woningwaarde in een buurt met een goede leefbaarheid De gemiddelde woningwaarde kan worden aangepast. Het bedrag moet worden gedeeld door 1000 euro. Aanpassen kansen op de arbeidsmarkt Het indexcijfer kan worden aangepast. Netto arbeidsparticipatie Het percentage kan worden aangepast. Aanpassen Corop-effect Nederland is ingedeeld in 40 COROP-gebieden die bestaan uit meerdere aangrenzende gemeenten. De indeling in COROP-gebieden is een regionaal niveau tussen provincies en gemeenten in. Het CBS gebruikt de indeling voor regionaal onderzoek. Het model houdt rekening met niet door andere factoren te verklaren verschillen tussen regio s. De verschillen worden uitgedrukt in een COROP-factor. Door een andere corop-regio te kiezen kan worden gesimuleerd dat de gemeente bij een andere corop-regio behoort.

5 2) Samenstelling objectief te verwachten bijstandspopulatie Het tabblad Budgetberekening geeft inzicht in de samenstelling van het huishoudensbestand in een gemeente (kolom C), welke huishoudens naar verwachting een beroep zullen doen op een bijstandsuitkering (kolom D en E) en wat hiervoor de te verwachten uitkeringslasten zijn (kolom F). Het model gaat er hierbij vanuit dat een huishouden een volledig beroep doet op de bijstand. De aantallen die worden berekend zijn dus volledige uitkeringsrechten. De volgende categorieën worden onderscheiden: - Huishoudenstype (alleenstaande, eenouder vrouw, eenouder man, paren zonder kinderen en paren met kinderen). - Naar woning (wonend in een huurhuis of wonend in een koophuis). - Naar leeftijd I (onderscheid tussen met en zonder iemand in de leeftijd van jarige in het huishouden). - Naar leeftijd II (onderscheid tussen met en zonder iemand in de leeftijd van jarige in het huishouden). - Naar herkomst (onderscheid tussen wel iemand of niemand aanwezig met een nietwesterse achtergrond). - Naar opleiding I (onderscheid naar iemand of niemand met een lage opleiding aanwezig). - Naar opleiding II (onderscheid naar iemand of niemand met een hoge opleiding aanwezig). - Naar AO-uitkering (iemand of niemand aanwezig met een AO-uitkering). - Naar arbeidsbeperking (iemand of niemand aanwezig met een arbeidsbeperking). - Naar wijk (wonend in een wijk met een matige of een goede leefbaarheid). Al deze categorieën tellen op tot het totaal aantal in een gemeente zoals dat wordt genoemd in de bovenste rij (rij 11). Ditzelfde geldt voor respectievelijk het te verwachten aantal huishoudens in de bijstand en de te verwachten uitgaven aan bijstand. Kolom F geeft het te verwachten benodigde budget voor de uitkeringslasten. Deze bedragen zijn berekend door de aantallen uit kolom E te vermenigvuldigen met het gemiddelde bruto uitkeringsbedrag voor die specifieke subcategorie. De totaal te verwachten uitkeringslasten in 2015 van een gemeente zijn berekend door voor alle huishoudenstypen in deze gemeente de kans op bijstand te vermenigvuldigen met het voor dat huishouden relevante bruto uitkeringsbedrag en al deze bedragen bij elkaar op te tellen. Het model maakt gebruik van twee bijstandsbedragen namelijk het bruto bijstandsbedrag voor één uitkeringsjaar voor alleenstaanden/alleenstaande ouders ( ) en voor echtparen ( ). De gemiddelde bedragen voor een bepaalde categorie zijn berekend als een gewogen gemiddelde van de verschillende huishoudenstypen in die categorie en kunnen per gemeente verschillen als gevolg van een andere verhouding tussen huishoudenstypen in een gemeente. De aantallen in het overzicht kunnen voor een gemeente worden vergeleken met de aantallen mensen in een uitkering in deze gemeente. Dit maakt het mogelijk te analyseren welk huishoudenstype in een gemeente onder- of oververtegenwoordigd is in vergelijking met de statistische verwachting voor deze gemeente. Zoals eerder genoemd wordt alleen met volledige bijstandsuitkeringen gerekend, van belang is dus dat hiermee rekening wordt gehouden in het vergelijken van deze cijfers met de gemeentelijke cijfers. Bij een vergelijking van een gemeente met andere gemeenten zal opvallen dat het te verwachten percentage in de bijstand van het totaal aantal huishoudens en in de verschillende categorieën varieert. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld gelegen in verschillen tussen gemeenten voor de arbeidsmarktkansen in de regio, de verschillen in woningwaarde of de verschillen in de leefbaarheid in de wijken. En ook de samenstelling van groepen huishoudens verschilt per gemeente. Zo kan bijvoorbeeld het percentage hoogopgeleiden in de categorie alleenstaanden in de ene gemeente hoger zijn dan in een andere gemeente. Vanwege deze verschillen zullen ook de verwachte bijstandsuitgaven tussen gemeenten met vergelijkbare inwoneraantallen in meer of mindere mate van elkaar afwijken.

6 Bijlage: Definities Referentiepersoon (CBS-definitie) Lid van het huishouden ten opzichte van wie de posities van de andere leden in het huishouden worden bepaald en van wie de kenmerken eventueel ook aan het huishouden worden toegekend. Toelichting: Uit de leden van het huishouden wordt de referentiepersoon door het CBS als volgt gekozen: - als er een paar is binnen het huishouden: de man; - als het paar van gelijk geslacht is: de oudste van het paar; - in een eenouderhuishouden: de ouder; - in een overig huishouden: de oudste meerderjarige man of - als deze ontbreekt - de oudste meerderjarige vrouw. Meerderjarig = 18 jaar of ouder. Modelfactoren: Aantal huishoudens : -het aantal huishoudens in een gemeente in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar per Eenouder vrouw: -het aantal alleenstaande vrouwen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar met 1 of meerdere kinderen in het huishouden per Eenouder man: -het aantal alleenstaande mannen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar met 1 of meerdere kinderen in het huishouden per Paar zonder kinderen: - het aantal paren zonder thuiswonende kinderen waarvan de referentiepersoon in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar is per Paar met kinderen: - het aantal paren waarvan de referentiepersoon in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar is met 1 of meer thuiswonende kinderen per Met een persoon in de leeftijd van jaar: - aantal huishoudens met referentiepersoon in de leeftijd van jaar met tenminste een persoon in de leeftijd van jaar per Met een persoon in de leeftijd van jaar: - het aantal huishoudens met referentiepersoon in de leeftijd van jaar met tenminste een persoon in de leeftijd van jaar per Met een volwassen niet-westerse allochtoon: - aantal huishoudens met referentiepersoon in de leeftijd van jaar met tenminste een volwassen niet-westerse allochtoon in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar per Percentage koopwoningen: - aantal koopwoningen als percentage van de totale woningvoorraad per Aantal personen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar: - Aantal personen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar in huishoudens met een referentiepersoon in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar per ultimo 2013.

7 Percentage met een lage opleiding - het aantal personen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar in huishoudens met referentiepersoon in de leeftijd 15 t/m 64 jaar met als hoogst voltooide opleiding MBO-2 als percentage van het totaal aantal personen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar in huishoudens met een referentiepersoon in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar. Dit wordt berekend als een 3-jaarsgemiddelde over de jaren 2011 t/m Percentage met een hoge opleiding - het aantal personen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar in huishoudens met referentiepersoon in de leeftijd 15 t/m 64 jaar met als hoogst voltooide opleiding minimaal HBO als percentage van het totaal aantal personen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar in huishoudens met een referentiepersoon in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar. Dit wordt berekend als een 3-jaarsgemiddelde over de jaren 2011 t/m Percentage met een arbeidsongeschiktheidsuitkering - het aantal personen in de leeftijd van 15 t/m de AOW-gerechtigde leeftijd in huishoudens met referentiepersoon in de leeftijd 15 t/m 64 jaar met een arbeidsongeschiktheidsuitkering als percentage van het totaal aantal personen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar in huishoudens met een referentiepersoon in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar per ultimo Percentage met een arbeidsbeperking - het aantal personen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar in huishoudens met referentiepersoon in de leeftijd 15 t/m 64 jaar met een zelfgerapporteerde arbeidsbeperking als percentage van het totaal aantal personen in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar in huishoudens met een referentiepersoon in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar. Dit wordt berekend als een 5-jaarsgemiddelde over de jaren 2009 t/m Percentage wonend in een wijk met een matige leefbaarheid -aantal inwoners dat woont in een wijk met een matige leefbaarheid of lager als percentage van het totaal aantal inwoners in een gemeente. Gemiddelde woningwaarde in wijken met een matige leefbaarheid. - gemiddelde WOZ-waarde in wijken met een leefbaarheidsscore matig positief of lager. Gemiddelde woningwaarde in wijken met een goede leefbaarheid. - gemiddelde WOZ-waarde in wijken met een leefbaarheidsscore beter dan matig positief. Kansen arbeidsmarkt - het aantal banen voor hoogopgeleiden in of op acceptabele reisafstand van de gemeente in verhouding tot het aantal hoogopgeleiden in de beroepsbevolking dat om die banen concurreert (bron: Atlas voor gemeenten) Netto arbeidsparticipatie - de netto arbeidsparticipatie is het aantal werkzame personen gedeeld door het aantal personen behorend tot de potentiële beroepsbevolking in het COROP-gebied in COROP - Nederland is ingedeeld in 40 COROP-gebieden die bestaan uit meerdere aangrenzende gemeenten. De indeling in COROP-gebieden is een regionaal niveau tussen provincies en gemeenten in. Het CBS gebruikt de indeling voor regionaal onderzoek. De naam COROP is een afkorting van COördinatiecommissie Regionaal OnderzoeksProgramma. Deze commissie ontwierp de indeling in COROP-gebieden in Indeling van

8 De 40 COROP-regio s per Oost-Groningen 2 Delfzijl en omgeving 3 Overig Groningen 4 Noord-Friesland 5 Zuidwest-Friesland 6 Zuidoost-Friesland 7 Noord-Drenthe 8 Zuidoost-Drenthe 9 Zuidwest-Drenthe 10 Noord-Overijssel 11 Zuidwest-Overijssel 12 Twente 13 Veluwe 14 Achterhoek 15 Arnhem/Nijmegen 16 Zuidwest-Gelderland 17 Utrecht 18 Kop van Noord-Holland 19 Alkmaar en omgeving 20 IJmond 21 Agglomeratie Haarlem 22 Zaanstreek 23 Groot-Amsterdam 24 Het Gooi en Vechtstreek 25 Agglomeratie Leiden en Bollenstreek 26 Agglomeratie 's-gravenhage 27 Delft en Westland 28 Oost-Zuid-Holland 29 Groot-Rijnmond 30 Zuidoost-Zuid-Holland 31 Zeeuwsch-Vlaanderen 32 Overig Zeeland 33 West-Noord-Brabant 34 Midden-Noord-Brabant 35 Noordoost-Noord-Brabant 36 Zuidoost-Noord-Brabant 37 Noord-Limburg 38 Midden-Limburg 39 Zuid-Limburg 40 Flevoland

Grensoverschrijdende stedelijke netwerken. Gerard Marlet Abdella Oumer Roderik Ponds Clemens van Woerkens Sittard - 14 april 2014

Grensoverschrijdende stedelijke netwerken. Gerard Marlet Abdella Oumer Roderik Ponds Clemens van Woerkens Sittard - 14 april 2014 Grensoverschrijdende stedelijke netwerken Gerard Marlet Abdella Oumer Roderik Ponds Clemens van Woerkens Sittard - 14 april 2014 Grensregio s Ontwikkeling aantal inwoners tussen 2005 en 2010 als percentage

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 43757 2 december 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 24 november 2015, 2015-0000289457,

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II Politiek en Ruimte bron 10 Aandeel van de lidstaten in de handel van de Europese Unie in procenten, 1998 30 % 25 20 22 25 Legenda: invoer uitvoer 15 10 8 8 15 15 10 11 9 9 15 12 5 0 6 5 2 2 1 0 België

Nadere informatie

Krimp in Woerden? Gemeenteraad Woerden 11 april 2013. Frits Oevering. Kennis & Economisch Onderzoek

Krimp in Woerden? Gemeenteraad Woerden 11 april 2013. Frits Oevering. Kennis & Economisch Onderzoek Krimp in Woerden? Gemeenteraad Woerden 11 april 2013 Frits Oevering Prangende vragen? Krimp in Woerden? Vergrijzing en krimp Verhuispatroon Krimp in Woerden? Disclaimers diverse databronnen (ABF, CBS,

Nadere informatie

Rapport Huizenprijsontwikkelingen regio's in Nederland

Rapport Huizenprijsontwikkelingen regio's in Nederland Rapport Huizenprijsontwikkelingen regio's in Nederland Prijsindex Bestaande Koopwoningen naar COROP-gebieden en 25 grootste gemeenten CBS Den Haag Henri Faasdreef 312 2492 JP Den Haag Postbus 24500 2490

Nadere informatie

Verhuizingen en huishoudensveranderingen in Nederland: verschillen tussen COROP-regio s

Verhuizingen en huishoudensveranderingen in Nederland: verschillen tussen COROP-regio s Verhuizingen en huishoudensveranderingen in Nederland: verschillen tussen COROP-regio s Peter Ekamper 1) en Mila van Huis 2) In 2002 hing ruim de helft van het aantal verhuizingen samen met een huishoudensverandering.

Nadere informatie

Regionale bedrijvendynamiek

Regionale bedrijvendynamiek M201224 Regionale bedrijvendynamiek Oprichtingen en opheffingen van bedrijven in de Nederlandse regio s in de periode 1988-2010 A. Bruins J.A.C. Vollebregt Zoetermeer, juli 2012 Regionale bedrijvendynamiek

Nadere informatie

Uitkomsten budgetverdeling Participatiewet. Utrecht, 8 december 2015

Uitkomsten budgetverdeling Participatiewet. Utrecht, 8 december 2015 Uitkomsten budgetverdeling 2016 Participatiewet Utrecht, 8 december 2015 Inhoud 1. Wijzigingen tov model 2015 2. Uitkomsten budgetverdeling 3. Hoe is het budget berekend? 4. Wijzigingen in het vangnet

Nadere informatie

Verbeteringen verdeelmodel Inkomensdeel Participatiewet. Utrecht, 19 mei 2015

Verbeteringen verdeelmodel Inkomensdeel Participatiewet. Utrecht, 19 mei 2015 Verbeteringen verdeelmodel Inkomensdeel Participatiewet Utrecht, 19 mei 2015 Inhoud 1. Financieringssystematiek Participatiewet 2. Keuze voor nieuwe model 3. Hoe werkt het multiniveau-model? 4. Proces

Nadere informatie

Huurbeleid en. verhuurderheffing

Huurbeleid en. verhuurderheffing Huurbeleid en verhuurderheffing Huurbeleid en verhuurderheffing Uitgevoerd in opdracht van Ministerie van BZK / DG WBI ir. C. Poulus, dr. Ir. B. Marchal Februari 2013 r2013-0011cp 11212-WON ABF Research

Nadere informatie

Graag meer windenergie, maar liever niet in de buurt

Graag meer windenergie, maar liever niet in de buurt Graag meer windenergie, maar liever niet in de buurt 4 september 2014 Er is veel draagvlak voor windenergie in het algemeen onder de Nederlandse bevolking. Voor de aanleg van windturbines op betrekkelijk

Nadere informatie

We kunnen de vergrijzing betalen. Dick Scherjon, bestuursadviseur

We kunnen de vergrijzing betalen. Dick Scherjon, bestuursadviseur We kunnen de vergrijzing betalen Dick Scherjon, bestuursadviseur Duurzaamheidsscore Oost-Groningen Zeeuws-Vlaanderen Groot-Rijnmond Zuidoost-Drenthe Zuid-Limburg Delfzijl en omgeving Overig Groningen Midden-Limburg

Nadere informatie

Cijfers rond structurele bevolkingsdaling in chronologisch perspectief

Cijfers rond structurele bevolkingsdaling in chronologisch perspectief Cijfers rond structurele bevolkingsdaling in chronologisch perspectief Mei 2013 Als gevolg van de omvangrijke publiciteit rond het rapport Structurele bevolkingsdaling, Een urgente nieuwe invalshoek voor

Nadere informatie

Economie van de Woningmarkt: universele en regionale marktmechanismen

Economie van de Woningmarkt: universele en regionale marktmechanismen Economie van de Woningmarkt: universele en regionale marktmechanismen Steunpunt Wonen Vlaanderen: Universiteiten Leuven, Hasselt, Antwerpen en Delft 17 mei 2016 Dr. Paul de Vries Woningmarkteconoom Kennis

Nadere informatie

perspectief Delft en Westland Utrecht Agglomeratie Haarlem

perspectief Delft en Westland Utrecht Agglomeratie Haarlem Agglomeratie s-gravenhage Groot-Amsterdam Flevoland Regio s Zaanstreek in economisch Arnh Delft en Westland Utrecht Agglomeratie Haarlem Noord-Overijssel perspectief Kop van 2013 Noord-Holland Veluwe Groot-Rijnmond

Nadere informatie

gemeente venray j afdeling Casenr: 3 0 SEP 20U Po;.:..-.:-.;.-: Kopie aan: r.'e:;o\..'orker Afgehandei'jj Oatum

gemeente venray j afdeling Casenr: 3 0 SEP 20U Po;.:..-.:-.;.-: Kopie aan: r.'e:;o\..'orker Afgehandei'jj Oatum i:/.q:6 i7tn;^-fi-r)f: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Venray Postbus 500 5800

Nadere informatie

Economisch presteren van het regionale bedrijfsleven in 2010

Economisch presteren van het regionale bedrijfsleven in 2010 De Regio Top 40 Economisch presteren van het regionale bedrijfsleven in 2010 And the winner is In onze editie van vorig jaar kondigden we het al aan. De Regio Top 40 van 2010 zou in het teken staan van

Nadere informatie

Multiniveau-verdeelmodel WWB/participatiewet

Multiniveau-verdeelmodel WWB/participatiewet Multiniveau-verdeelmodel WWB/participatiewet Bestuurlijke conferentie 5 maart 2014 Arjan Soede en Maroesjka Versantvoort Sociaal en Cultureel Planbureau 5 maart 2014 1 Kans op bijstand? Rianne Alleenstaand

Nadere informatie

Het midden- en kleinbedrijf naar regio

Het midden- en kleinbedrijf naar regio Het midden- en kleinbedrijf naar regio 11 0 Gusta van Gessel-Dabekaussen Publicatiedatum CBS-website: 30 juni Den Haag/Heerlen Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer ** = nader

Nadere informatie

Woningmarktontwikkelingen landelijk en regionaal

Woningmarktontwikkelingen landelijk en regionaal Woningmarktontwikkelingen landelijk en regionaal Bouw en woonweken in Drenthe Platform Wonen Assen Paul de Vries Senior Woningmarkteconoom Rabobank Kennis en Economisch onderzoek 11 juni 2015 Agenda Actuele

Nadere informatie

Verhuurderheffing en huurmaatregelen in krimpregio s. Doorwerking op financiën van corporaties van enkele varianten

Verhuurderheffing en huurmaatregelen in krimpregio s. Doorwerking op financiën van corporaties van enkele varianten Verhuurderheffing en huurmaatregelen in krimpregio s Doorwerking op financiën van corporaties van enkele varianten Verhuurderheffing en huurmaatregelen in krimpregio s Doorwerking op financiën van corporaties

Nadere informatie

De ruimtelijke structuur van de clusters van nationaal belang. Otto Raspe en Martijn van den Berge

De ruimtelijke structuur van de clusters van nationaal belang. Otto Raspe en Martijn van den Berge De ruimtelijke structuur van de clusters van nationaal belang Otto Raspe en Martijn van den Berge Samenvatting Het ministerie van Economische Zaken werkt aan de herijking van zijn economische stimuleringsprogramma

Nadere informatie

Revisie regionale gegevens

Revisie regionale gegevens M&O.015 Revisie regionale gegevens 1987-1994 Peter Arts De weergegeven opvattingen zijn die van de auteur en komen niet noodzakelijk overeen met die van het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie

Nadere informatie

RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl Regionale leefbaarheidskaarten

RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl Regionale leefbaarheidskaarten RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl De Leefbaarometer ten opzichte van het regionaal gemiddelde De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij RIGO Research en Advies. Het gebruik

Nadere informatie

5-11-2014. Inhoud. Verdeelmodel Inkomensdeel Participatiewet. 2. Project verdeelmodel inkomensdeel 2015

5-11-2014. Inhoud. Verdeelmodel Inkomensdeel Participatiewet. 2. Project verdeelmodel inkomensdeel 2015 Inhoud Verdeelmodel Inkomensdeel Participatiewet Platform Sociaal en Financieel Domein, VNG Overijssel 1. Hoe werkt de financieringssystematiek? 2. Project verdeelmodel inkomensdeel 3. Hoe werkt het multiniveau-model?

Nadere informatie

DE WOX 4E KWARTAAL 2007

DE WOX 4E KWARTAAL 2007 DE WOX 4E KWARTAAL 2007 Regio Den Haag en Rotterdam blijven achter bij landelijke prijsontwikkeling Delft, 29 januari In het afgelopen kwartaal is de gemiddelde woningprijs met 4,3% gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Arbeidsmarktmonitor Amstelland en De Venen

Arbeidsmarktmonitor Amstelland en De Venen Arbeidsmarktmonitor Amstelland en De Venen Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van de regio Amstelland en De Venen Bijlagenrapport Een onderzoek in opdracht van de regio Amstelland en De Venen drs. P.M.

Nadere informatie

Heffing en. investeringsaftrek

Heffing en. investeringsaftrek Heffing en investeringsaftrek Heffing en investeringsaftrek Uitgevoerd in opdracht van ir. C. Poulus Mei 2013 r2013-0027cp 13174-WON ABF Research Verwersdijk 8 2611 NH Delft 015-27 99 300 Copyright ABF

Nadere informatie

TROUW!SCHOOLPRESTATIES!2011

TROUW!SCHOOLPRESTATIES!2011 Stan van Alphen Jaap Dronkers TROUWSCHOOLPRESTATIES2011 Eenminimumstandaardinhetonderwijs Inhetonderwijswordenminimumeisenaandeprestatiesvanleerlingengesteldendieworden middels tests en examens gemeten.

Nadere informatie

Oversluitingen brengen hypotheekmarkt nieuw record Renegotiated mortgages involve new record for mortgage market

Oversluitingen brengen hypotheekmarkt nieuw record Renegotiated mortgages involve new record for mortgage market Oversluitingen brengen hypotheekmarkt nieuw record Renegotiated mortgages involve new record for mortgage market W.T. Vissers In 1999 werden 717 duizend nieuwe hypotheken ingeschreven met een totaalbedrag

Nadere informatie

M200514. Midden in het land. Regionale verdeling van innovatieve bedrijven in het MKB. J. Telussa. J.P.J. de Jong

M200514. Midden in het land. Regionale verdeling van innovatieve bedrijven in het MKB. J. Telussa. J.P.J. de Jong M20054 Midden in het land Regionale verdeling van innovatieve bedrijven in het MKB J. Telussa J.P.J. de Jong N. Sipma Zoetermeer, januari 2006 Innovatieve MKB-bedrijven midden in de regio Hoe centraler

Nadere informatie

Arnhem-Nijmegen. Een analyse van de economische groei

Arnhem-Nijmegen. Een analyse van de economische groei Arnhem-Nijmegen Een analyse van de economische groei 1996-2015 1 Arnhem Nijmegen een analyse van de economische groei 1996-2015 augustus 2016 Menno Walsweer Bureau Economisch Onderzoek 2 Provincie Gelderland

Nadere informatie

Minste. nieuws. van kleine banen. werkgelegenheidsdaling LANCERING BANENVERLIES IN 2013. Voor feiten en cijfers over werkgelegenheid

Minste. nieuws. van kleine banen. werkgelegenheidsdaling LANCERING BANENVERLIES IN 2013. Voor feiten en cijfers over werkgelegenheid 28 2 4 6 7 10 12 Voor feiten en cijfers over werkgelegenheid Jaargang 19, mei 2014 nieuws Banenverlies in 2012 Minste werkgelegenheidsdaling Het Bruto Gemeentelijk Product LISA Klantendag 2013 van kleine

Nadere informatie

Dynamiek op de woningmarkt

Dynamiek op de woningmarkt Dynamiek op de woningmarkt 07 08 09 10 11 12 13 14 Centraal Bureau voor de Statistiek Verklaring van tekens. gegevens ontbreken * voorlopig cijfer ** nader voorlopig cijfer x geheim nihil (indien voorkomend

Nadere informatie

Van welvaart naar welzijn. Aangeboden door Rabobank Kromme Rijnstreek. www.rabobank.nl/krs. Samen sterker. Duurzaamheid van 40 Nederlandse regio's.

Van welvaart naar welzijn. Aangeboden door Rabobank Kromme Rijnstreek. www.rabobank.nl/krs. Samen sterker. Duurzaamheid van 40 Nederlandse regio's. Van welvaart naar welzijn. Duurzaamheid van 40 Nederlandse regio's. Samen sterker. Aangeboden door Rabobank Kromme Rijnstreek. www.rabobank.nl/krs Van welvaart naar welzijn Duurzaamheid van veertig Nederlandse

Nadere informatie

Ministerie BZK/DGWB. Presteren woningcorporaties. Volkshuisvestelijke prestaties verslagjaar 2012. 27 november 2013

Ministerie BZK/DGWB. Presteren woningcorporaties. Volkshuisvestelijke prestaties verslagjaar 2012. 27 november 2013 Ministerie BZK/DGWB Presteren woningcorporaties Volkshuisvestelijke prestaties verslagjaar 2012 27 november 2013 DATUM 27 november 2013 TITEL Presteren Woningcorporaties ONDERTITEL Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

2014 Hoofdstuk 7. Dit hoofdstuk gaat over de arbeidsparticipatie van Leidenaren, over uitkeringen en over huishoudinkomens.

2014 Hoofdstuk 7. Dit hoofdstuk gaat over de arbeidsparticipatie van Leidenaren, over uitkeringen en over huishoudinkomens. Staat van Leiden 214 Hoofdstuk 7 Werk en inkomen 7.1 Inleiding Dit hoofdstuk gaat over de arbeidsparticipatie van Leidenaren, over uitkeringen en over huishoudinkomens. Achtereenvolgens komen aan de orde:

Nadere informatie

Dynamiek in de steden, stilte aan de randen van het land

Dynamiek in de steden, stilte aan de randen van het land Dynamiek in de steden, stilte aan de randen van het land Eigen huis verliest gouden glans De regionale huizenmarkten tot 2025 Visie op de Nederlandse huizenmarkt 2015-2025 ING Economisch Bureau ING April

Nadere informatie

Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers

Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers In het eerste kwartaal van 2012 zijn er circa 39.000 mensen een onderneming gestart, ruim 4%

Nadere informatie

Kengetallen op maat. Stimulansz

Kengetallen op maat. Stimulansz Kengetallen op maat Stimulansz 1 INLEIDING Voor u ligt de rapportage Kengetallen op maat. Kengetallen op maat is een product van Stimulansz, gemaakt voor de abonnees van Stimulansz. In de rapportage wordt

Nadere informatie

Langdurige werkloosheid in Nederland

Langdurige werkloosheid in Nederland Langdurige werkloosheid in Nederland Robert de Vries In 25 waren er 483 duizend werklozen. Hiervan waren er 23 duizend 42 procent langdurig werkloos. Langdurige werkloosheid komt vooral voor bij ouderen.

Nadere informatie

Verhuurderheffing en huurmaatregelen in krimpregio s. Doorwerking op financiën van corporaties van enkele varianten

Verhuurderheffing en huurmaatregelen in krimpregio s. Doorwerking op financiën van corporaties van enkele varianten Verhuurderheffing en huurmaatregelen in krimpregio s Doorwerking op financiën van corporaties van enkele varianten Verhuurderheffing en huurmaatregelen in krimpregio s Het auteursrecht voor de inhoud

Nadere informatie

Dynamiek in de steden, stilte aan de randen van het land

Dynamiek in de steden, stilte aan de randen van het land Dynamiek in de steden, stilte aan de randen van het land Eigen huis verliest gouden glans De regionale huizenmarkten tot 2025 Visie op de Nederlandse huizenmarkt 2015-2025 ING Economisch Bureau ING April

Nadere informatie

Den Haag, oktober 2004

Den Haag, oktober 2004 Verhuizingen en huishoudensveranderingen in Nederland* Verschillen tussen COROP-regio s Peter Ekamper** Mila van Huis*** Den Haag, oktober 2004 * een onderzoek in opdracht van het Ruimtelijk Planbureau

Nadere informatie

Regionale vestigingspatronen van immigranten,

Regionale vestigingspatronen van immigranten, Regionale vestigingspatronen van immigranten, 1988 22 Ron Tas en Andries de Jong Er bestaan duidelijke regionale verschillen in de omvang en samenstelling van de immigratie. In Noord-Nederland is de laatste

Nadere informatie

Regionale economische jaarcijfers 2003

Regionale economische jaarcijfers 2003 Regionale economische jaarcijfers 003 Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen 00 Colofon Inhoud Samenstelling Divisie Macro-economische statistieken en publicaties Sector Nationale rekeningen

Nadere informatie

nieuws Voor feiten en cijfers over werkgelegenheid Banenverlies in 2012 Het Bruto Gemeentelijk Product LISA Klantendag 2013 Economische variëteit

nieuws Voor feiten en cijfers over werkgelegenheid Banenverlies in 2012 Het Bruto Gemeentelijk Product LISA Klantendag 2013 Economische variëteit 27 2 Voor feiten en cijfers over werkgelegenheid Jaargang 18, november 2013 nieuws Banenverlies in 2012 1 4 Het Bruto Gemeentelijk Product 6 LISA Klantendag 2013 7 Economische variëteit 10 LISA in beeld

Nadere informatie

Documentatierapport Kenmerken, huur, kosten en weegfactor van een zelfstandige huurwoning in Nederland (Huurenquête vanaf 2015)

Documentatierapport Kenmerken, huur, kosten en weegfactor van een zelfstandige huurwoning in Nederland (Huurenquête vanaf 2015) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Kenmerken, huur, kosten en weegfactor van een zelfstandige huurwoning in Nederland (Huurenquête vanaf 2015) Datum:19 januari 2016

Nadere informatie

DE WOX 2E KWARTAAL 2008

DE WOX 2E KWARTAAL 2008 DE WOX 2E KWARTAAL 2008 Woningprijs stagneert: eerste dalingen op gemeenteniveau zichtbaar Delft, 21 juli De gemiddelde prijs van een woning steeg ten opzichte van het vorige kwartaal met slechts 0,1%.

Nadere informatie

ROA Technical Report. Aansluitingsproblematiek op de regionale arbeidsmarkt. D. Bertrand-Cloodt F. Cörvers J. van Thor ROA-TR-2011/2

ROA Technical Report. Aansluitingsproblematiek op de regionale arbeidsmarkt. D. Bertrand-Cloodt F. Cörvers J. van Thor ROA-TR-2011/2 Research Centre for Education and the Labour Market ROA Aansluitingsproblematiek op de regionale arbeidsmarkt D. Bertrand-Cloodt F. Cörvers J. van Thor ROA Technical Report ROA-TR-2011/2 Research Centre

Nadere informatie

Regiobericht 1.0 Noord

Regiobericht 1.0 Noord Economie, innovatie, werk en inkomen 1 Kenmerken van het landsdeel Het landsdeel Noord bestaat uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De provincies werken samen in het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

P:\SZW\_Vroegere_T\IAU\IAU over 2014\Criteria\verzending website\criteria-versie 15 juni 2015\Uitkomsten stat. criteria\18-6-2015\page 1 of 9

P:\SZW\_Vroegere_T\IAU\IAU over 2014\Criteria\verzending website\criteria-versie 15 juni 2015\Uitkomsten stat. criteria\18-6-2015\page 1 of 9 Aa en Hunze Noord-Drenthe Nee Aalburg Midden-Noord-Brabant Ja Aalsmeer Groot-Amsterdam Ja Aalten Achterhoek Ja Achtkarspelen Noord-Friesland Ja Alblasserdam Zuidoost-Zuid-Holland Nee Albrandswaard Groot-Rijnmond

Nadere informatie

Documentatierapport Algemene ouderdomswet uitkeringen (AOW_uitkeringen)

Documentatierapport Algemene ouderdomswet uitkeringen (AOW_uitkeringen) Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek Documentatierapport Algemene ouderdomswet uitkeringen (AOW_uitkeringen) Datum: 17 maart 2014 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt

Nadere informatie

Regio s in economisch perspectief 2013

Regio s in economisch perspectief 2013 Regio s in economisch perspectief 213 Colofon Auteurs Stef Bais Henk van den Brink Thijs Geijer Rico Luman Ferdinand Nijboer Robbert-Jan Visser Redactie Ferdinand Nijboer Marcel Peek Disclaimer De informatie

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Aantal WW-uitkeringen blijft stijgen. Aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen stabiel

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Aantal WW-uitkeringen blijft stijgen. Aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen stabiel Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-255 12 december 2002 9.30 uur Aantal WW-uitkeringen blijft stijgen Eind derde kwartaal 2002 werden 184 duizend WW-uitkeringen verstrekt. Dat zijn er

Nadere informatie

Regio Factsheets 2014

Regio Factsheets 2014 ING Economisch Bureau Regio Factsheets Groningen Friesland Drenthe Overijssel Gelderland Utrecht Flevoland Noord-Holland Zuid-Holland Zeeland Noord-Brabant Limburg Colofon Eindredactie Thijs Geijer Auteurs

Nadere informatie

Regionale prognoses 2014 Special 13 december 2013

Regionale prognoses 2014 Special 13 december 2013 Regionale prognoses 2014 Special 13 december 2013 Inleiding De Nederlandse economie is sinds eind 2008 op z n zachtst gezegd tumultueus. Na de vrijwel ongekende recessie van 2009 herstelde zij ten dele

Nadere informatie

Restschuld in Nederland: omvang en consequenties. Frans Schilder Johan Conijn

Restschuld in Nederland: omvang en consequenties. Frans Schilder Johan Conijn Restschuld in Nederland: omvang en consequenties Frans Schilder Johan Conijn ASRE research paper, ISSN 1878-4607 Januari 2012 Hoofdpunten Ruim 500.000 huishoudens hebben op dit moment een potentiële restschuld.

Nadere informatie

Regionale innovatie in Nederland

Regionale innovatie in Nederland Regionale innovatie in Nederland Community Innovation Survey 2004 en 2006 109 Mathilda Copinga Wilco de Jong Centrum voor Beleidsstatistiek Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer

Nadere informatie

De besparing voor een gemeente als er iemand uit de bijstand stroomt

De besparing voor een gemeente als er iemand uit de bijstand stroomt De besparing voor een gemeente als er iemand uit de bijstand stroomt Als er in een gemeente iemand uit de bijstand stroomt, hoeft de gemeente één bijstandsuitkering minder te betalen. Gemeenten gaan er

Nadere informatie

Vooronderzoek: Foto van Haaksbergen

Vooronderzoek: Foto van Haaksbergen Vooronderzoek: Foto van Haaksbergen Versie 15-11-2016 Opgesteld door Futureconsult in opdracht van de gemeente Haaksbergen in het kader van de Strategische Visie Haaksbergen 2030 1 Inhoudsopgave 1. Bevolkingssamenstelling...

Nadere informatie

Bijlagen hoofdstuk 13 De leefsituatie-index Jeroen Boelhouwer

Bijlagen hoofdstuk 13 De leefsituatie-index Jeroen Boelhouwer Thuis op het platteland. De leefsituatie van platteland en stad vergeleken. Anja Steenbekkers, Carola Simon, Vic Veldheer (red.). Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, januari 2006 Bijlagen hoofdstuk

Nadere informatie

MKB Regionaal Bekeken

MKB Regionaal Bekeken M201214 MKB Regionaal Bekeken Economische specialisatie van het MKB H.S. van der Kroon Zoetermeer, 8 oktober 2012 MKB draagt substantieel bij aan economische specialisaties van regio's Economische specialisatie

Nadere informatie

Toewijzing sociale huurwoningen. In het licht van de 90% EC richtlijn

Toewijzing sociale huurwoningen. In het licht van de 90% EC richtlijn Toewijzing sociale huurwoningen In het licht van de 90% EC richtlijn Toewijzing sociale huurwoningen In het licht van de 90% EC richtlijn Uitgevoerd in opdracht van Ministerie van VROM Drs. B. Ferment

Nadere informatie

Restschuld in Nederland: omvang en consequenties

Restschuld in Nederland: omvang en consequenties Restschuld in Nederland: omvang en consequenties Frans Schilder Johan Conijn 2012-01 Januari 2012 Restschuld in Nederland: omvang en consequenties Frans Schilder Johan Conijn ASRE research papers ISSN

Nadere informatie

Calcasa rapport goedkope koopwoningen 2013

Calcasa rapport goedkope koopwoningen 2013 Inhoud: Prijsontwikkeling Voorraadontwikkeling Aanbod & transacties Verschil koopsom en vraagprijs Goedkoopste enclaves, buurten en straten Calcasa rapport goedkope koopwoningen 2013 Aantal koopwoningen

Nadere informatie

Overzichtsrapport SER Gelderland

Overzichtsrapport SER Gelderland Overzichtsrapport SER Gelderland Bevolking en participatie In opdracht van SER Gelderland September 2008 Drs. J.D. Gardenier L.T. Schudde CAB Martinikerkhof 30 9712 JH Groningen 050-3115113 cab@cabgroningen.nl

Nadere informatie

Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet

Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet Publicatiedatum CBS-website: 16 juli 2007 Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet Centraal Bureau voor de Statistiek Samenvatting Op 1 januari 2006 is de nieuwe Zorgverzekeringswet inwerking getreden,

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Aantal WW-uitkeringen stijgt. Achtduizend WW-uitkeringen erbij

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Aantal WW-uitkeringen stijgt. Achtduizend WW-uitkeringen erbij Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-213 16 oktober 2002 9.30 uur Aantal WW-uitkeringen stijgt Voor het eerst sinds lange tijd is het aantal WW-uitkeringen hoger dan een jaar eerder. Eind

Nadere informatie

Doelgroepenanalyse Resto VanHarte Zwolle

Doelgroepenanalyse Resto VanHarte Zwolle Doelgroepenanalyse Resto VanHarte Zwolle Doelgroepen Resto VanHarte richt zich op groepen binnen de samenleving die een verhoogde kans hebben om in een sociaal isolement terecht te komen. Hieronder vallen

Nadere informatie

. Ongelijke gevallen Ongelijk behandeld

. Ongelijke gevallen Ongelijk behandeld . Ongelijke gevallen Ongelijk behandeld Effectievere toewijzing van sociale huurwoningen, door meer differentiatie naar huishoudgrootte. Presentatie Bijeenkomst WoON2018 Oversampeling Bob Witjes Inhoud

Nadere informatie

MKB Regio Top 40 Economische kracht van het MKB in 2011

MKB Regio Top 40 Economische kracht van het MKB in 2011 MKB Regio Top 40 Economische kracht van het MKB in 2011 And the winner is De nieuwe Regio Top 40 is uit! Stond deze de afgelopen jaren in het teken van het economisch presteren van de veertig Nederlandse

Nadere informatie

School of Real Estate

School of Real Estate School of Real Estate 3- In hoeverre verschilt het langdurig aanbod van de snel verkochte panden? Ofwel de prop versus de cherries Auteurs: ir. Alex van de Minne prof. dr. Johan Conijn Restschuld in Nederland

Nadere informatie

Regionale analyses woningmarkt

Regionale analyses woningmarkt Regionale analyses woningmarkt - Regionale analyses woningmarkt - Uitgevoerd in opdracht van Ministerie van VROM WWI ir. C. Poulus Ir. H. Heida Juni 2008 r2007-0090cp ABF RESEARCH VERWERSDIJK 8 2611 NH

Nadere informatie

Dit hoofdstuk gaat over de arbeidsparticipatie van Leidenaren, over uitkeringen en over huishoudinkomens.

Dit hoofdstuk gaat over de arbeidsparticipatie van Leidenaren, over uitkeringen en over huishoudinkomens. Hoofdstuk 7 Werk en inkomen 7.1 Inleiding Dit hoofdstuk gaat over de arbeidsparticipatie van Leidenaren, over uitkeringen en over huishoudinkomens. Achtereenvolgens komen aan de orde: 7.2 Aanbodkant arbeidsmarkt

Nadere informatie

Artikelen. De Nederlandse demografie in zeven tegenstellingen. Joop Garssen

Artikelen. De Nederlandse demografie in zeven tegenstellingen. Joop Garssen Artikelen De Nederlandse demografie in zeven tegenstellingen Joop Garssen Ontwikkelingen op korte termijn, in bepaalde regio s of in specifieke bevolkingsgroepen vormen vaak interessante nieuwsfeiten.

Nadere informatie

Restschuld in Nederland: omvang en consequenties. Frans Schilder Johan Conijn

Restschuld in Nederland: omvang en consequenties. Frans Schilder Johan Conijn Restschuld in Nederland: omvang en consequenties Frans Schilder Johan Conijn Januari 2012 Hoofdpunten Ruim 500.000 huishoudens hebben op dit moment een potentiële restschuld. Bij verkoop van de woning

Nadere informatie

Beschrijving verdeelsystematiek gebundelde uitkering Pw

Beschrijving verdeelsystematiek gebundelde uitkering Pw Beschrijving verdeelsystematiek gebundelde uitkering Pw Het Besluit Participatiewet (Besluit Pw) regelt de verdeling van het macrobudget zoals staat omschreven in artikel 69, eerste lid, van de Participatiewet

Nadere informatie

Reacties op bevolkingsdaling

Reacties op bevolkingsdaling Reacties op bevolkingsdaling Wim Derks Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid, Universiteit Maastricht en Etil www.bevolkingsdaling.nl w.derks@beoz.unimaas.nl 1 Inhoud 1996-2006 Structurele bevolkingsdaling

Nadere informatie

Maatwerkrapport WWB in Uw Gemeente

Maatwerkrapport WWB in Uw Gemeente Aan Cc - Van Paul Schenderling; Martin Heekelaar Datum 16 juli 2013 Betreft Maatwerkrapport WWB in 1.1 Woord vooraf Dit document is een geanonimiseerd voorbeeld van een beknopt maatwerkrapport dat Berenschot

Nadere informatie

Zorg in de regio s. september 2013. Kennis en Economisch Onderzoek

Zorg in de regio s. september 2013. Kennis en Economisch Onderzoek Zorg in de regio s september 2013 Kennis en Economisch Onderzoek Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1: Economisch belang van de zorgsector 4 Hoofdstuk 2: Zorgvraag 8 Hoofdstuk 3: Uitgaven in de zorg 15

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. In 2025 fors meer huishoudens in de Randstad

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. In 2025 fors meer huishoudens in de Randstad Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB08-049 8 juli 2008 9.30 uur In 2025 fors meer huishoudens in de Randstad Sterkste groei aan noordoostzijde Randstad Ook meer huishoudens in Noord-Brabant

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 344 Besluit van 26 september 2014 tot wijziging van het Besluit WWB 2007 in verband met de invoering van een nieuw verdeel model 0 Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

Regionale verschillen in arbeidsaanbod

Regionale verschillen in arbeidsaanbod Regionale verschillen in arbeidsaanbod Hendrika Lautenbach Tussen de regio s in Nederland bestaan significante verschillen in de mate waarin de bevolking van 15 64 jaar participeert op de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Analyse mogelijke verbeteringen van het verdeelmodel voor het inkomensdeel van de Participatiewet

Analyse mogelijke verbeteringen van het verdeelmodel voor het inkomensdeel van de Participatiewet Analyse mogelijke verbeteringen van het verdeelmodel voor het inkomensdeel van de Participatiewet SCP Notitie Inlichtingen bij Arjan Soede a.soede@scp.nl Maroesjka Versantvoort m.versantvoort@scp.nl Aan:

Nadere informatie

daling is omgeslagen in een stijging

daling is omgeslagen in een stijging AANTAL BIJSTANDSUITKERINGEN STIJGT IN 2009 MET 9% daling is omgeslagen in een stijging Aantal bijstandsuitkeringen stijgt met 9% in 2009 Voor het eerst sinds het bestuursakkoord is het aantal huishoudens

Nadere informatie

's-hertogenbosch. in de rij. 's-hertogenbosch vergeleken met alle andere Nederlandse gemeenten met meer dan inwoners O&S december 2018

's-hertogenbosch. in de rij. 's-hertogenbosch vergeleken met alle andere Nederlandse gemeenten met meer dan inwoners O&S december 2018 's-hertogenbosch in de rij 2 0 1 8 's-hertogenbosch vergeleken met alle andere Nederlandse gemeenten met meer dan 100.000 inwoners O&S december 2018 Voorwoord De positionering van de gemeente 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Verdeling van de bijstandsmiddelen over gemeenten doorontwikkeling verdeelmodel 2018

Verdeling van de bijstandsmiddelen over gemeenten doorontwikkeling verdeelmodel 2018 Verdeling van de bijstandsmiddelen over gemeenten doorontwikkeling verdeelmodel 2018 Presentatie voor: Bijeenkomst verdeelmodel bijstandsbudgetten 2018 Utrecht, 13 September 2017 SEO: Caren Tempelman,

Nadere informatie

Workshop. Werk & Inkomen

Workshop. Werk & Inkomen Workshop Werk & Inkomen W&I: inhoud workshop Even voorstellen Werk en Inkomen in het Gemeentefonds Werk en Inkomen in het Sociaal Domein: WSW en Participatie Werk en Inkomen: inkomensdeel Participatiewet

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Na de WW stijgt nu ook de bijstand. Vooral meer jonge, alleenstaande mannen in de bijstand

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Na de WW stijgt nu ook de bijstand. Vooral meer jonge, alleenstaande mannen in de bijstand Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB03-132 15 juli 2003 9.30 uur Na de WW stijgt nu ook de bijstand Het aantal bijstandsuitkeringen is voor het eerst sinds 1997 gestegen. Eind december 2002

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. WW stijgt naar 204 duizend uitkeringen. Voortdurende stijging WW-uitkeringen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. WW stijgt naar 204 duizend uitkeringen. Voortdurende stijging WW-uitkeringen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB03-071 15 april 2003 9.30 uur WW stijgt naar 204 duizend uitkeringen Het aantal WW-uitkeringen is toegenomen tot 204 duizend eind 2002. Gecorrigeerd voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Onderzoek Marktaandelen Hulp bij het Huishouden pagina 1 van 12

Inhoudsopgave. Onderzoek Marktaandelen Hulp bij het Huishouden pagina 1 van 12 Rapportage Onderzoek marktaandelen Hulp bij het Huishouden Inhoudsopgave Inleiding Onderzoeksopzet. Verantwoording. Definities Tabellen en Cirkeldiagrammen. Uitleg tabellen in de bijlagen. Cirkeldiagram

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek MONITOR GEDETINEERDEN MET BIJSTAND, JANUARI - DECEMBER 2001. H.M. Ammerlaan. Divisie SRS Sector SAV

Centraal Bureau voor de Statistiek MONITOR GEDETINEERDEN MET BIJSTAND, JANUARI - DECEMBER 2001. H.M. Ammerlaan. Divisie SRS Sector SAV Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie SRS Sector SAV MONITOR GEDETINEERDEN MET BIJSTAND, JANUARI - DECEMBER 2001 H.M. Ammerlaan Samenvatting: Sommige gedetineerden kunnen het laatste deel van hun

Nadere informatie

Arbeidsgehandicapten in Nederland

Arbeidsgehandicapten in Nederland en in Nederland Ingrid Beckers In 22 waren er in Nederland ruim anderhalf miljoen arbeidsgehandicapten. Dit komt overeen met 14,7 procent van de 15 64-jarigen. Het aandeel arbeidsgehandicapten is daarmee

Nadere informatie

Sociaal-economische trends

Sociaal-economische trends Sociaal-economische trends Statistisch kwartaalblad over arbeidsmarkt, sociale zekerheid en inkomen 26, aflevering 1 Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen, 26 Verklaring der tekens. = gegevens

Nadere informatie

Werkloosheid 50-plussers

Werkloosheid 50-plussers Gemeente Amsterdam Werkloosheid 50-plussers Amsterdam, 2017 Factsheet maart 2018 Er zijn ruim 150.000 Amsterdammers in de leeftijd van 50 tot en met 64 jaar. Hiervan is 64% aan het werk. Ongeveer 6.200

Nadere informatie

's-hertogenbosch. in de rij. 's-hertogenbosch vergeleken met alle andere Nederlandse gemeenten met meer dan inwoners O&S september 2017

's-hertogenbosch. in de rij. 's-hertogenbosch vergeleken met alle andere Nederlandse gemeenten met meer dan inwoners O&S september 2017 's-hertogenbosch in de rij 2 0 1 7 's-hertogenbosch vergeleken met alle andere Nederlandse gemeenten met meer dan 100.000 inwoners O&S september 2017 Voorwoord In deze publicatie wordt de gemeente 's-hertogenbosch

Nadere informatie

De Meerjarige aanvullende uitkering 2013 t/m 2015

De Meerjarige aanvullende uitkering 2013 t/m 2015 De Meerjarige aanvullende uitkering 2013 t/m 2015 Utrecht, 12 februari 2013 Martin Heekelaar, tel 06-23152767 Ad Baan, tel 06-55364740 1 Gemeenten kunnen (feitelijk: moeten) een MAU aanvragen als: Voldoen

Nadere informatie

12. Vaak een uitkering

12. Vaak een uitkering 12. Vaak een uitkering Eind 2001 hadden niet-westerse allochtonen naar verhouding 2,5 maal zo vaak een uitkering als autochtonen. De toename van de WW-uitkeringen in 2002 was bij niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

Calcasa Jaarverslag 2014 Miljoenenwoningen

Calcasa Jaarverslag 2014 Miljoenenwoningen Inhoud: Prijsontwikkeling Voorraadontwikkeling Aanbod & transacties Verschil koopsom en vraagprijs Duurste regio s, gemeenten, buurten en straten Calcasa Jaarverslag 2014 Miljoenenwoningen Aantal miljoenenwoningen

Nadere informatie