Herinrichting fabriek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herinrichting fabriek"

Transcriptie

1 Projectbeschrijvingen 1 Agrifac B.V. Agrifac Machinery BV Steenwijk Herinrichting fabriek Studenten Bedrijfsbegeleider Docent/begeleider Jeroen van de Lindeloof Frank Jan Evers Gerlinde Oversluizen Sven Veldhuis Agrifac Machinery BV is producent van landbouwspuiten en suikerbietenrooiers. Vanwege de stijgende marktvraag moet de capaciteit van de fabriek worden vergroot. Daartoe wordt de assemblagelijn verhuisd naar een hal die hiervoor beter geschikt is. De verhuizing moet daarnaast de fabriek overzichtelijker maken en resulteren in minder intern transport tussen de voor- en eindmontage. Als belangrijkste tegenmaatregelen werden genomen: assembleren in 8 fases i.p.v. 5 fases, de voormontage dichter op de lijn plaatsen, stellingen van maximaal 1,50 hoog gebruiken en toepassing van Visual Management. Deze maatregelen leidden ertoe dat de transportafstand met 61% werd gereduceerd, het aantal transportbewegingen met 67% afnam en de mogelijkheid om capaciteit te verhogen 60% toenam. 2 Alewijnse Industries Een goed begin is het halve werk! Alewijnse International Switchboard Production (AISP) Studenten Bedrijfsbegeleider Docent/begeleider Robin Custers Sàndor Fèher Lejla Brouwer-Hadzialic Thomas Wijgers Ibrahim Günes Pieter Piers AISP verzorgt de bouw van klantspecifieke panelen voor Alewijnse bedrijven en de externe markt. Het inefficiënte bestelproces was nadelig voor het montageproces. Goederen kwamen niet tijdig binnen waardoor monteurs gemiddeld 3 kilometer per dag liepen op zoek naar materialen. Ook waren de kleine orderkosten erg hoog. Onderzoek gaf aan dat meerdere mensen bestellingen plaatsten voor de verschillende projecten. Ook was er gebrek aan afspraken of Job Instructions, planning en goede ingangscontrole. Eén persoon is nu verantwoordelijk voor planningen en bestellingen en er is een materiaalcontroleur aangesteld. Door deze verbeterde coördinatie worden fouten voor het monteren ontdekt. Het lopen van de monteurs is gereduceerd en de kosten van kleine orders zijn met 40% verlaagd; bestelde goederen zijn tijdig binnen resulterend in een efficiënter verloop op de werkvloer en een lagere beginvoorraad.

2 3 Alfa Laval Nijmegen B.V. Het verkorten van de productontwikkeltijd Alfa Laval Nijmegen B.V. Mitchel Ariëns Janet Visser Aldert van der Stoel Alfa Laval Nijmegen is producent van onder andere Inert Gas Systems en Exhaust Gas Cleaners. Het streven was de doorlooptijd van het productontwikkelingsproces te verkorten. Uit onderzoek bleek dat verstoringen in het proces in combinatie met veel onder handen werk de lange doorlooptijd per project veroorzaakten. Dit leidde weer tot opeenhoping van projecten en tal van onbenutte ideeën. Door projecten te prioriteren aan de hand van een Impact/ Feasibility matrix en ze vervolgens gefaseerd te laten verlopen, moet flow in het proces ontstaan. Gecombineerd met tussentijdse projecttoetsing en monitoring moeten deze maatregelen resulteren in een substantieel kortere doorlooptijd. Met de opgedane ervaring kunnen andere organisaties die leveren op basis van engineer-toorder een slimmere indeling van het productontwikkelproces realiseren. 4 BAM Effectief & integraal samenwerken in de werkvoorbereiding Royal BAM Group nv, Utiliteitsbouw grote projecten, Bunnik Jop van der Kemp Hans Polderman Stef Tiggeloven BAM Utiliteitsbouw Grote Projecten richt zich binnen Nederland op bouwwerken vanaf , zoals ziekenhuizen, kantoren, gerechtsgebouwen etc.. Er is een trend naar meer geïntegreerde contracten door opdrachtgevers. De projecten zijn daardoor complexer, groter en moeten vaak ook sneller voltooid worden. De scope in dit project lag op de werkvoorbereiding. Het resultaat is een proces waarbij de first time right van tekeningen van 40% naar 90% gaat en er meer in flow wordt gewerkt. Via standaardisatie, checklists, integraal plannen en visueel management is daarmee een kortere doorlooptijd gerealiseerd.

3 5 Eaton-Holec B.V. Kostprijsreductie door procesbeheersing Eaton Industries (Netherlands) B.V. Studenten Bedrijfsbegeleider Docent/begeleider Alex Mutlu Han Busschers Stef Tiggeloven Léon Gersen Eaton Hengelo, producent van onder andere laag- en middenspanning schakelcomponenten, verwacht een stijgende marktvraag naar zijn Xiria 5P model. De kostprijs van dit product, dat als enige met de hand gelast wordt, ligt ten opzichte van de kleinere modellen te hoog. Uit analyse blijkt dat dit komt doordat het proces niet beheerst is. Ook heeft de organisatie de bewerkingstijden te ruim geschat waardoor de kostprijs te hoog uitvalt. Mede door de prestaties van operators gericht te sturen (day by the hour), flow te introduceren en de onderdelentoevoer te centraliseren kon de kostprijs met 35% gereduceerd worden. 6 Eijkelkamp Agrisearch B.V. Het creëren van een gestroomlijnd proces Eijkelkamp Agrisearch Equipment B.V. Giesbeek Student Bedrijfsbegeleider Docent Nick Helmink Rob Janssen Stef Tiggeloven Eijkelkamp Agrisearch Equipment BV ontwikkelt en produceert een grote variëteit oplossingen voor bodem- en wateronderzoek, en levert deze wereldwijd. De opdracht bestond uit het verminderen van de totale doorlooptijd en besturingslast van het productieproces en het verhogen van de leverbetrouwbaarheid. Het resultaat is een doorlooptijdverkorting van 11 naar 7 dagen en een verbetering van de interne leverbetrouwbaarheid van 67% naar 90%. Dit is bereikt door een verschuiving van capaciteit en het hanteren van een vaste werkwijze voor het bepalen van de volgorde van orders. Met behulp van een visualisatiesysteem op basis van real-time productiedata wordt de besturingslast met ca. 80% gereduceerd.

4 7 FrieslandCampina Riedel B.V. Meer kwaliteit en minder grondstofverlies FrieslandCampina Riedel B.V. Studenten Bedrijfsbegeleider Docent/begeleider Lars Ester Johann Statz Lejla Brouwer-Hadzialic Jorg Kregting Giel Egberts FrieslandCampina Riedel ontwikkelt, produceert en vermarkt vruchtensappen van de bekende A-merken, o.a. Appelsientje. Tijdens de productie van sap treedt grondstofverlies op. Door middel van de trechtermethode zijn de verliezen inzichtelijk gemaakt en is een verliesanalyse uitgevoerd. Hierbij is de gebruikelijke Lean verbetercyclus gevolgd en zijn we gestart met het inzichtelijk maken van het proces om vervolgens te focussen, doelen te stellen en verschillende onderzoeken uit te voeren. Uiteindelijk is de oorzaak gevonden van een deel van het grondstofverlies. Hiervoor hebben we zowel korte- als langetermijnoplossingen bedacht. Onze ervaring: Lean is niet alleen verspilling verminderen of doorlooptijd verkorten, maar zeker ook kwaliteit! In dit project hebben we juist de kwaliteitsissues van het proces met de Lean filosofie opgelost. 8 Helmes-Wellink B.V. Optimalisatie van het offerteproces Touwfabriek Helmes - Wellink B.V. Student: Bedrijfsbegeleider Docent/begeleider Ugur O. Albayrak Paul Schurink Cees Vermeulen Helmes-Wellink Touwfabriek is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van touw en touwproducten. Momenteel loopt het bedrijf klantenorders mis doordat het offerteproces vaak te lang duurt (1,5 uur tot ± 2 dagen) en de prijzen niet marktconform zijn. Na verder onderzoek bleek dat de bottleneck binnen het offerteproces de prijscalculatie is. Doordat de offerte opsteller weinig inzicht heeft in productietijden en productiecapaciteiten en regelmatig de hulp van de productiechef nodig heeft, is het maken van een offerte en het nauwkeurig calculeren van de prijzen erg lastig. Door de processen en de manuren vast te leggen, kan de offerte opsteller gemakkelijker, sneller en nauwkeurigere calculaties en offertes maken.

5 9 Legrand Nederland B.V. Verbeteren Leverbetrouwbaarheid Legrand Nederland B.V. Kevin Emans Erik van Avendonk Cees Vermeulen Legrand Nederland B.V. is onderdeel van de wereldwijd opererende Legrand Group en bedient in Nederland de markt van de woning- en utiliteitsbouw, machine- en paneelbouwers en industrie. De systemen van Legrand zijn optimaal op elkaar afgestemd en kunnen daardoor eenvoudig, veilig en snel worden gemonteerd. In de plant van Legrand Nederland B.V. blijkt het binnen het poedercoatproces lastig om de verschillende orderstromen goed te kunnen managen / prioriteren, waardoor de leverbetrouwbaarheid onder druk komt te staan. Met behulp van een mix van Lean- en QRM-elementen, en borging door middel van 5S is de leverbetrouwbaarheid binnen de gestelde norm haalbaar geworden. 10 Marel-Stork B.V. Prioriteit is snel: een effectieve oplossing bij kwaliteitsproblemen Marel-Stork Student Bedrijfsbegeleider Docent Joost van Rijn Hans Peek Gerlinde Oversluizen Marel Stork Poultry Processing B.V. (Marel-Stork) is een wereldwijde marktleider in pluimveeverwerkende apparatuur en systemen. Uit onderzoek blijkt dat het afkeurproces onvoldoende bijdraagt aan het voorkómen van efficiencyverlies binnen de gehele organisatie. Binnen de stageperiode zijn aanbevelingen gedaan om wachttijden binnen het proces te elimineren. Met behulp van een prioriteitssysteem kan er bij de start van het proces worden bepaald welke afkeuren hoge kosten met zich meebrengen. Op basis daarvan kan bepaald worden hoe snel er actie ondernomen moet worden. Bij een hoge prioriteit wordt het proces binnen 3 uur afgerond, waar in de huidige situatie 24 uur nodig is om alles af te ronden. Met een juiste prioriteitstelling kunnen de kosten van een variabel proces aanzienlijk dalen door de capaciteit van de organisatie in te zetten waar deze nodig is.

6 In het kader van de minor vonden vier studentprojecten bij MBI plaats. MBI is een van de grootste betonproducenten van Nederland. Het produceert esthetische, hoogwaardige en innovatieve betonproducten in drie segmenten: MBI bouw levert gevelstenen voor de woning- en utiliteitsbouw, MBI infra levert bestrating en infrastructurele oplossingen voor de wegenbouw en openbare ruimte, en MBI tuin levert sierbestrating voor de consumentenmarkt. MBI heeft productielocaties in Veghel, Kampen, Aalst en Nieuw-Lekkerland, en een verkooplocatie in België en Duitsland. 11 MBI BV Aalst Omsteltijdreductie bij pers 8 MBI Aalst MBI, Aalst Stefan Boerakker Ron Timmerman Aldert van der Stoel MBI, producent van hoogwaardige betonproducten voor tuin, bouw en infra wil om haar doelen te halen de omsteltijd bij pers 8 reduceren. Analyse van het ombouwproces toonde een aantal beperkingen aan: onvoldoende tijd voor een goede voorbereiding door de operators, afwezigheid van werkinstructies en gestandaardiseerde mallen, een taalbarrière door verschillende nationaliteiten, vijf van de 42 ombouwactiviteiten kosten meer dan 1 minuut en komen in minimaal 50% van de ombouwen voor. Om de omsteltijden te verlagen, is de SMED-methode ingezet, zijn er acht kortetermijnverbeteringen gerealiseerd en vier langetermijnverbeteringen voorgesteld. 12 MBI BV Kampen Interne kwaliteitskosten MBI Kampen MBI BV Kampen Studenten: Bedrijfsbegeleider Docent/begeleider Gertjan Hoepel Alex Diender Aldert van der Stoel MBI, fabrikant van betonsteen heeft te hoge kwaliteitskosten. Door de First time Right te verhogen, en daarmee de interne kwaliteitskosten te verminderen zullen de omzet en marge stijgen. Vanwege een wisselend vochtpercentage in het betonmengsel ontstaat onnodig veel uitval. Aan de hand van vochtmeters en een weerstation, wordt vooraf de status van de grondstof duidelijk. Hier kan dan met behulp van een meetsonde in de menger op ingespeeld worden. Zo wordt het mogelijk om vaste werkinstructies te creëren, waardoor er een constant mengsel bij de machine komt. Deze maatregelenmix van metingen, analyses en vaste werkinstructies, reduceert ongewenste variatie in kritische variabelen in het proces.

7 13 MBI BV Veghel Verhogen beschikbaarheid MBI Veghel MBI Veghel Maikel van Aert Raymond Voorhuis Aldert van der Stoel MBI Veghel produceert betonproducten voor de infrasector en kampt met een lage beschikbaarheid (78,8%), 51% daarvan heeft een technische oorzaak. Vanwege incorrecte en onoverzichtelijke gegevens in het storingsregistratiesysteem is het moeilijk om de kernoorzaak van structurele storingen te vinden. Ook is er weinig structureel overleg tussen de technische dienst en productie waardoor oplossingen niet gezamenlijk afgestemd worden. Door middel van een aanpassing van het registratiesysteem kunnen automatisch Pareto diagrammen gegenereerd worden om de juiste prioriteiten te stellen. Daarnaast wordt de storingsregistratie mistake proof (poka yoke) gemaakt. Door performancemeetings/borden in te stellen wordt structureel overleg tussen de technische dienst en productie gefaciliteerd, ontstaan integrale oplossingen en wordt de betrokkenheid vergroot. 14 MBI B.V. Een hoog percentage FTR maar alsnog een ontevreden klant MBI BV Jasper Swankhuisen Alex Diender Aldert van der Stoel MBI produceert tuinstenen van kwalitatief hoog niveau maar er worden grote kosten gemaakt. De kosten van naleveringen (kwaliteit) zijn ruim 1 miljoen euro. Onderzoek toonde een aantal kernoorzaken aan, zoals het ontbreken van ketensamenwerking en onvoldoende feedback aan productie. Door de kernoorzaak van de klachten te achterhalen en deze terug te koppelen aan productie zal het product verbeterd worden waarmee de kosten lager en de klanttevredenheid hoger kunnen worden. Ter verdere verbetering hiervan zal MBI meer moeten samenwerken met dealers en verwerkers om een betere voorlichting aan de klant en een betere verwerking van de steen te realiseren.

8 15 MCM Productafwijkingen in de metaalverwerking Machine Constructies Marknesse Student Bedrijfsbegeleider Docent Francesco Bergisch 1 e Mark Hilderink Gerlinde Oversluizen 2 e Cor van Vilsteren Machine Constructies Marknesse produceert kwalitatief hoogwaardige, metalen halffabricaten, zowel serieel als projectmatig. Zoals bij elk productiebedrijf worden er fouten gemaakt en treden productafwijkingen op. MCM was er echter nog niet in geslaagd om deze afwijkingen juist te registreren en consequent aan te pakken. Om afwijkingen te kunnen registreren is het MCM Afwijking Registratie Systeem (MARS) ontwikkeld. MARS geeft inzicht, maakt de productkwaliteit zichtbaar en leidt tot meer focus hierop. Dat resulteert in het opstellen van richtlijnen om de kwaliteit te kunnen controleren en waarborgen. Hiervoor is een systeem in ontwikkeling waarin orders worden opgedeeld en productkwaliteit in niveaus is verdeeld. 16 Nooteboom B.V. Doorlooptijdverkorting Koninklijke Nooteboom Trailers B.V. te Wijchen Studenten Bedrijfsbegeleider Docent/begeleider Robbert van Boheemen Max Janssen Cees Vermeulen Jop van Ruitenbeek Nooteboom Trailers B.V. is marktleider in het ontwerp en de fabricage van trailers voor uitzonderlijk wegvervoer. Nooteboom wil zijn marktpositie uitbreiden en is een project gestart gericht op optimalisatie van productiecellen. Ons Lean-project dat zich focuste op de kabelrupsproductie heeft hieraan bijgedragen. De kabelrups is een belangrijk onderdeel van de trailer omdat het uitschuiven van een trailer een USP is. Productiemedewerkers werkten op ervaring wat resulteerde in Lean-verspillingen: handelingen werden vanzelfsprekend gevonden en niet als verspilling gezien. Bewustwording creëren was stap 1, verspillingen elimineren/verminderen stap 2. Zonder verdere investeringen, heeft deze werkwijze geleid tot een doorlooptijdverkorting van >15%. Kortom: Voorkom bedrijfsblindheid door opnieuw te kijken door een Lean-bril.

9 17 Pillen Group A3 Verbeterplan doorlooptijdverkorting Pillen Group Pillen Group, Lichtenvoorde Ruud Westhoff Henry Klein Hesselink Stef Tiggeloven Pillen Group biedt internationaal productoplossingen voor complexe en complete productievraagstukken in de metaalbewerking. Bekende producten zijn: kassasystemen, infrarood verwarming voor werkplekken, tocht-reducerende oplossingen en winkel- en interieurinrichting. Voor dit project is onderzoek gedaan naar de koppeling van onderdelenproductie naar assemblage van kassasystemen. De huidige doorlooptijd was te lang en leidde tot spoedorders, overwerk en extra kosten. Dit is verbeterd door het aantal projecten dat tegelijkertijd op de werkvloer is te reduceren van 6 naar maximaal 3, het invoeren van een real time bezettingslijst voor het maken van make or buy beslissingen en door productiepersoneel multi-inzetbaar te maken. Een belangrijke leerfactor was het creëren van draagvlak op de werkvloer. 18 Stichting SHO Het afsprakenbureau, terug naar zijn kerntaak SHO Centra voor medische diagnostiek, Velp (Gld) Rafaël Rensen Dibora Kettelerij Lejla Brouwer-Hadzialic Rob van Boxtel Vanuit ruim 150 locaties in diverse regio s in Nederland biedt SHO diagnostiekondersteuning aan meer dan 700 huisartsen en andere zorgverleners. Het afsprakenbureau staat centraal in het klantcontact met zowel patiënt als zorgverlener. Hier was sprake van een hoge werkdruk en lange wachttijden voor de klant. Uit lean onderzoek bleek dat de medewerkers 42% van hun vaktechnische werkzaamheden bezig zijn met het beantwoorden van vragen, de belangrijkste taak is echter het maken van afspraken. Een duidelijke en gerichte communicatie met de klant kan het aantal vragen met een kleine 10% verminderen. Door de uitslagen in een digitale omgeving te publiceren kan het aantal vragen zelfs afnemen naar 35%. Het onderzoek maakt duidelijk dat met kleine aanpassingen een flinke winst te behalen valt.

10 19 Transformer Supplies B.V. Transformer Supplies Beat the time Bas Sengers Arno Rijsdijk Aldert van der Stoel Martin van der Zanden Transformer Supplies levert op steeds grotere schaal isolatiemateriaal voor transformatoren. De vraag is nu: Hoe kan het bedrijfsbureau met het huidige personeel de groei aan? De MCT (doorlooptijd) is hierbij van groot belang. Het onderzoek gaf aan dat op het bedrijfsbureau veel tijd uitgaat naar activiteiten die niet direct van waarde zijn, dat werk vaak blijft liggen en dat de werkmethode verouderd is. Door spelregels in te voeren en kritisch te kijken naar ICT-oplossingen is de doorlooptijd voor het verwerken van orders teruggedrongen naar 1 dag, een tijdsbesparing van 20%. 20 UMC St Radboud Volgende stap in lean, van slim naar slimmer Radboudumc Nijmegen, Pathologie Geert Hofs Marian van de Geer Lejla Brouwer-Hadzialic Patrick Overdijk Susan van de Kieboom De afdeling Pathologie van het Radboudumc onderzoekt het ontstaan en verloop van ziektes die voortkomen uit schade aan weefsels, cellen of moleculen. De afdeling heeft te maken met hoge variabiliteit, verschillende prioriteitstellingen in processtromen en hoge eisen m.b.t. kennis en expertise. Deze complexiteit maakt het moeilijk om onderdelen van het proces goed te coördineren. Het onderzoek gaf aan dat suboptimale samenwerking, planning en geografische indeling van de afdeling leiden tot knelpunten in de productieflow waardoor lange wachttijden ontstaan. Door verbetering van de geografische indeling en het gebruik van ICT-systemen kan het werk van laboratoria en diagnostici beter op elkaar worden afgestemd. Hierdoor is de wachttijd bij het beoordelingsproces gereduceerd, kan een diagnose sneller worden gesteld en kunnen patiënten sneller worden behandeld.

11 21 Wanders Metaalproducten BV Verkorting van de assemblagetijd Wanders fires and stoves, Netterden Ariën Stomphorst Freddy Vriezen Cees Vermeulen P.G.M. Schurink Wanders is een sfeerhaarden fabrikant van hout- en gaskachels voor de Europese markt. In de komende jaren wil Wanders zich richten op het modulair en klantorder-gestuurd assembleren van sfeerhaarden, zodat de doorlooptijd verkort wordt, de voorraad gereduceerd wordt en seizoensinvloeden opgevangen kunnen worden. De Danta-haard is het eerste model dat op deze manier geassembleerd gaat worden. Assemblage is een bottleneck en dus is onderzocht hoe de assemblage van deze haard ingericht moet worden. Gebleken is dat door de onderdelen in assemblagevolgorde te plaatsen de assemblagetijd met 40% gereduceerd wordt, tot 1,5 uur.

Voorwoord. Namens het organisatiecomité en het lectoraat, Dr.ir. Jannes Slomp Lector World Class Performance

Voorwoord. Namens het organisatiecomité en het lectoraat, Dr.ir. Jannes Slomp Lector World Class Performance Voorwoord Bij innovatie denken we meestal aan nieuwe producten en processen. Zodra deze geïntroduceerd worden, zijn we de oude producten en processen al weer bijna vergeten. Zo gaat dat en dat is niet

Nadere informatie

Produceren met een filosofie! Verkorten en beheersen van doorlooptijden middels QRM en Polca

Produceren met een filosofie! Verkorten en beheersen van doorlooptijden middels QRM en Polca Produceren met een filosofie! Verkorten en beheersen van doorlooptijden middels QRM en Polca BOSCH Scharnieren in het kort Producent van klantspecifieke scharnieroplossingen (maatwerk) voor industriële

Nadere informatie

Mike Kiens 06-53324274 www.kienologic.nl 1

Mike Kiens 06-53324274 www.kienologic.nl 1 Quick response manufacturing Quick Response Manufacturing? Wat is het? & whats in it for me? QRM is een bedrijfsbrede strategie om de reactiesnelheid en flexibiliteit van een organisatie te vergroten door

Nadere informatie

LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT

LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT HOE LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT OP DE BOUWPLAATS KUNNEN VERHOGEN N i c k y S a r g e n t i n i Design & Construction Management Real Estate &

Nadere informatie

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN Klanten verwachten tegenwoordig een grotere leverbetrouwbaarheid, tegen lagere kosten, met betere kwaliteit en dat allemaal tegelijk. Diegenen

Nadere informatie

Lean Workshop 16 juni 2015

Lean Workshop 16 juni 2015 Lean Workshop 16 juni 2015 Wat is Lean? 2 De klant staat centraal Samen doelen bereiken en doorbraken realiseren Operationele Stabiliteit Kwaliteit Doorlooptijd Kosten per item Altijd op tijd De gevraagde

Nadere informatie

VERKORTING VAN DOORLOOPTIJD: FLOW REDUCTIE VERSPILLING: LEAN VERHOGING FLEXIBILITEIT: FLEX ERGONOMIE

VERKORTING VAN DOORLOOPTIJD: FLOW REDUCTIE VERSPILLING: LEAN VERHOGING FLEXIBILITEIT: FLEX ERGONOMIE VERKORTING VAN DOORLOOPTIJD: FLOW REDUCTIE VERSPILLING: LEAN VERHOGING FLEXIBILITEIT: FLEX ERGONOMIE Gu van Rhijn (TNO) Sjouke Land (Biddle) gu.vanrhijn@tno.nl sjouke.land@biddle.nl INNOVATIE PRODUCTIE

Nadere informatie

Lean Production Game

Lean Production Game Lean Production Game 1. spelronde 1 (job shop + push) 1.1. Wat was uw functie? Vermeld uw metingen indien je consultant was Ik was arbeider en moest de wielen van de wagentjes monteren. 1.2. Welke Logistieke

Nadere informatie

for happy manufacturers

for happy manufacturers for happy manufacturers Smart Production Suite Apps voor papierloos werken Flow in de Fabriek Dat kan alleen bereikt worden door de combinatie van inzicht, systemen, organisatie en de aansturing daarvan.

Nadere informatie

Auteur Helen van Meeuwen de Jong Datum 6 juni 2016. Introductie in Lean management Apotheek Partners Congres 2016

Auteur Helen van Meeuwen de Jong Datum 6 juni 2016. Introductie in Lean management Apotheek Partners Congres 2016 Auteur Helen van Meeuwen de Jong Datum 6 juni 2016 Introductie in Lean management Apotheek Partners Congres 2016 Programma 5 principes van Lean Huis van Lean Implementatie Lean is een manier om processen

Nadere informatie

Resultaten van procesverbetering. Programma MOOI Mueller Lichtenvoorde

Resultaten van procesverbetering. Programma MOOI Mueller Lichtenvoorde Resultaten van procesverbetering Programma MOOI Mueller Lichtenvoorde 1 Mueller Nederland factsheet Sinds 2008 onderdeel Paul Mueller Company (beursgenoteerd) Ca. 275 medewerkers Tot april 2018 3 locaties

Nadere informatie

Process Solutions Process Installations. The smart way forward in food and beverage. Find your optimum

Process Solutions Process Installations. The smart way forward in food and beverage. Find your optimum Process Solutions Process Installations The smart way forward in food and beverage Find your optimum Find your optimum The smart way forward in food and beverage. In de food & beverage-industrie bent u

Nadere informatie

Nascholingsbijeenkomst BMTZ 27 september 2012

Nascholingsbijeenkomst BMTZ 27 september 2012 Lean als tool bij procesoptimalisatie binnen ziekenhuizen Nascholingsbijeenkomst BMTZ 27 september 2012 St. Elisabeth Ziekenhuis Bureau Zorg Innovatie Ronald Aalbersberg Laboratorium voor Medische Microbiologie

Nadere informatie

11 oktober 2012. Bouwlokalen. Lean bouwen bij Waal

11 oktober 2012. Bouwlokalen. Lean bouwen bij Waal 11 oktober 2012 Bouwlokalen Lean bouwen bij Waal Corporatie Beleggers Ontwikkelaars Gemeenten Lean bouwen bij Waal Sinds november 2009 Onderdeel van maakiq Ketenintegratie Verbinding op drijfveren Gemba

Nadere informatie

Continue Procesverbetering Presentatie COPE

Continue Procesverbetering Presentatie COPE Continue Procesverbetering Presentatie COPE ir. Jekele H.Raukema vrijdag 1 november 2013 www.raukema.nl www.leanproductioncontrol.nl Raukema, Van Elk 1 Raukema Bedrijfsprocessen sinds 1994 Uitgevoerde

Nadere informatie

Dé digitale fabriek! Bert Dijksterhuis Sales manager

Dé digitale fabriek! Bert Dijksterhuis Sales manager Dé digitale fabriek! Bert Dijksterhuis Sales manager 19-04-2018 Menu Uw doelstellingen Wat in Exact? Over ons Proces optimalisatie Klantcase Henkovac Demonstratie Slimme software Succesvol implementeren

Nadere informatie

De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren

De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren KPMG Lean Six Sigma De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren Landelijk Congres V&J 18 Februari 2016 Wij zijn wij? http://www.linkedin.com/in/sajburgers https://nl.linkedin.com/in/markkopmels

Nadere informatie

Kortere doorlooptijden & lagere kosten. Hoe realiseer ik dat? & werkt deze theorie voor mij?

Kortere doorlooptijden & lagere kosten. Hoe realiseer ik dat? & werkt deze theorie voor mij? Workshop QRM Kortere doorlooptijden & lagere kosten Hoe realiseer ik dat? & werkt deze theorie voor mij? 1. Even voorstellen 2. Intro QRM 3. Praktijk ervaring & rondleiding 4. Samenvatten 5. Discussie

Nadere informatie

Heidag NDC mediagroep 31 mei 2012 LEAN MANAGEMENT. Praktische toepassing

Heidag NDC mediagroep 31 mei 2012 LEAN MANAGEMENT. Praktische toepassing Heidag NDC mediagroep 31 mei 2012 LEAN MANAGEMENT Praktische toepassing Programma 09.30-09.45 uur: Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers 10.00-12.30 uur: Workshop door Machtelt Dijk en Lucie Kraaijeveld

Nadere informatie

Focus op Kwaliteit en Flexibiliteit

Focus op Kwaliteit en Flexibiliteit VKL jaarcongres Focus op Kwaliteit en Flexibiliteit J.M. Stoots, Production Manager J. Bijsterbosch, Spare parts Manager 6 november 2008 Agenda Jos Stoots, Manager Productie 1. Introductie Remeha 2. Van

Nadere informatie

Het toepassen van LEAN op het laboratorium. Hoe doe je dat?

Het toepassen van LEAN op het laboratorium. Hoe doe je dat? Het toepassen van LEAN op het laboratorium. Hoe doe je dat? Michiel de Ruiter De wereld verandert 1 Crisis?%Welke%crisis?% Toepassen van Lean 2 WAT is LEAN Lean is een andere wijze van denken. Lean bestaat

Nadere informatie

Van markstrategie naar productieconcept

Van markstrategie naar productieconcept Van markstrategie naar concept Eerst denken dan doen! Asintik TP Dr.ir. Jeroen Vos Ing. Ruud Bais De geboorte van een systeem Ik wil graag een (nieuw) product Uw markt Een interessante marktvraag! Met

Nadere informatie

Weekstart Keek op de Week

Weekstart Keek op de Week Weekstart Keek op de Week Het WAAROM van de Weekstart? Roll up van de afgelopen week zorgt voor focus op hulpvragen die uit de afgelopen week zijn gekomen en geeft de mogelijkheid de opgeloste hulpvragen

Nadere informatie

Vianen Kozijnen dé specialist in prefab gevel-elementen. Oene Wassenaar

Vianen Kozijnen dé specialist in prefab gevel-elementen. Oene Wassenaar Vianen Kozijnen dé specialist in prefab gevel-elementen Oene Wassenaar Inhoud Korte schets Vianen Kozijnen Trends in de markt Visie op inrichting bedrijf Achtergrond beslissing investering Aanpak Waar

Nadere informatie

Welkom bij PROPOS software. Robert Peters

Welkom bij PROPOS software. Robert Peters Welkom bij PROPOS software Robert Peters PROPOS software AB Software & Consultancy Klantendag 2 juni 2015 Wat gaan we doen? Korte introductie PROPOS 4 stellingen, uw mening, discussie Visie van PROPOS

Nadere informatie

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Deze tekst is te gebruiken als eerste stap naar het toepassen van de standaard. Denk niet dat de standaard vraagt wat je denkt. Lees de standaard of doe navraag

Nadere informatie

VDL Network Supplies. Kracht door samenwerking

VDL Network Supplies. Kracht door samenwerking VDL Network Supplies Kracht door samenwerking VDL Network Supplies VDL Network Supplies legt zich toe op de productie en levering van halffabrikaten, eindproducten en aanverwante diensten die nodig zijn

Nadere informatie

Lean Management. HvA Alumni 20 november 2008

Lean Management. HvA Alumni 20 november 2008 Lean Management HvA Alumni 20 november 2008 Excellence: Practical Guidance Martin van Zanten: Manager Operations - Werkzaam bij Valspar: Producent van autoreparatielakken Rogier de Kreek: Manager Production

Nadere informatie

Samen werken aan duurzame verbetering van processen. Paul vos Programma Slim Werken NMKG - 12 december 2013

Samen werken aan duurzame verbetering van processen. Paul vos Programma Slim Werken NMKG - 12 december 2013 Samen werken aan duurzame verbetering van processen Paul vos Programma Slim Werken NMKG - 12 december 2013 Inhoud Doelstellingen en aanpak Resultaten Lessen en ervaringen Hoe we verder gaan Vragen? - 2

Nadere informatie

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie?

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Discussieforum Productie Rapportering Deel uw ervaringen en leer uit die van anderen! Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Johannes Cottyn, XiaK-UGent Doelstelling van de presentatie

Nadere informatie

Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie Tilburg. MBO labscholen. 2 april 2015. Ronald Aalbersberg

Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie Tilburg. MBO labscholen. 2 april 2015. Ronald Aalbersberg MBO labscholen 2 april 2015 Ronald Aalbersberg Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie Bureau Zorg Innovatie St. Elisabeth Ziekenhuis Budget >200 miljoen Euro 28 specialismen, 9 bovenregionaal

Nadere informatie

Introductie lean. Matthijs Raak

Introductie lean. Matthijs Raak Introductie lean 10-04-17 Achtergrond van Lean 1905 Ford: Massaproductie, mechanisatie, geen variatie 1913 Taylor: scheiding van taken en standaardisatie 1943 GE value management, waarde centraal 1950

Nadere informatie

PREACTOR UITMUNTEND IN SCHEDULING Denk je aan scheduling... dan denk je aan Preactor

PREACTOR UITMUNTEND IN SCHEDULING Denk je aan scheduling... dan denk je aan Preactor PREACTOR UITMUNTEND IN SCHEDULING Denk je aan scheduling... dan denk je aan Preactor Wanneer u de productieplanning wilt optimaliseren, de voorraad wilt verlagen en de Customer Service wilt verbeteren,

Nadere informatie

De 17 principes van lean working

De 17 principes van lean working De 17 principes van lean working Lean working kan samengevat worden in 17 basis principes. De totale aanpak is hieruit opgebouwd. Het kennen en beheersen van de principes is belangrijk voor de continu

Nadere informatie

Kennis maken met Lean Samenwerking lectoraat Lean en World Class Performance en Onze Huisartsen Fred Cornelissen en Kirsten Schol-Janssen

Kennis maken met Lean Samenwerking lectoraat Lean en World Class Performance en Onze Huisartsen Fred Cornelissen en Kirsten Schol-Janssen Kennis maken met Lean Samenwerking lectoraat Lean en World Class Performance en Onze Huisartsen 14-6-2018 http://www.han.nl/lectoraatlean Fred Cornelissen en Kirsten Schol-Janssen Programma Kennismaken

Nadere informatie

CONCURREREN DOOR SNELHEID TE MAKEN

CONCURREREN DOOR SNELHEID TE MAKEN CONCURREREN DOOR SNELHEID TE MAKEN www.exactsoftware.nl CONCURREREN DOOR SNELHEID TE MAKEN 3 CONCURREREN DOOR SNELHEID TE MAKEN In de huidige concurrerende markt kan snelheid een onderscheidende factor

Nadere informatie

1928-2013: 85 JAAR INNOVATIEVE TRANSPORTOPLOSSINGEN

1928-2013: 85 JAAR INNOVATIEVE TRANSPORTOPLOSSINGEN DRIVEN BY QUALITY 1928-2013: 85 JAAR INNOVATIEVE TRANSPORTOPLOSSINGEN ONTWIKKELING MARKTAANDEEL EU 27+2, 16T GVW 16% Mercedes MAN DAF Volvo Scania Renault Iveco DAF TRUCKS N.V. FINANCIËLE RESULTATEN 5

Nadere informatie

Referentie. Vraag. Levering. Ontwerp van universeel werkstation Adviesrapport met investeringsvoorstel. Resultaat

Referentie. Vraag. Levering. Ontwerp van universeel werkstation Adviesrapport met investeringsvoorstel. Resultaat Ontwerp werkplekinrichting voor de assemblage van pneumatische ventielen Verbetering concurrentiepositie vestiging in NL ten opzichte van lage lonen landen Ontwerp van universeel werkstation Adviesrapport

Nadere informatie

Presentatie 4 februari 2010

Presentatie 4 februari 2010 Presentatie 4 februari 2010 Een snelle, efficiënte en effectieve locale overheid met behulp van Lean Thinking Methodiek om bedrijfsprocessen snel, efficiënt en effectief in te richten Erik Faber Inhoud

Nadere informatie

WEIDMANN Transformer Supplies B.V. KLANTCASE. Planning- en monitoringsoftware voor productiebedrijven.

WEIDMANN Transformer Supplies B.V. KLANTCASE. Planning- en monitoringsoftware voor productiebedrijven. Planning- en monitoringsoftware voor productiebedrijven KLANTCASE WEIDMANN Transformer Supplies B.V. www.propos-software.nl (+31) (0) 314 369 977 info@propos-software.nl Je wilt niet dat de hele planning

Nadere informatie

Nooteboom Trailers. Voorspelbare supply chain in wisselende markt omstandigheden, Erik Groten Steenwelle

Nooteboom Trailers. Voorspelbare supply chain in wisselende markt omstandigheden, Erik Groten Steenwelle Nooteboom Trailers Voorspelbare supply chain in wisselende markt omstandigheden, Erik Groten Steenwelle 2017, waar staan we, en waar gaat naar toe? 2017, waar staan we en waar gaat naar toe met deze

Nadere informatie

Lean Six Sigma binnen AEGON

Lean Six Sigma binnen AEGON SPIder Jaarconferentie 2008 Julien Sterk September 2008 AEGON wereldwijd Wereldwijd Ruim 30.000 medewerkers Actief in meer dan 20 landen in Europa, Amerika en Azië, met omvangrijke activiteiten in Verenigde

Nadere informatie

Figuur 1 Model Operational Excellence

Figuur 1 Model Operational Excellence 1. Management samenvatting Ondanks de groeiende populariteit process redesign, is er maar weinig bekend over de strategieën die organisaties kunnen volgen om te bereiken. Een redesign strategie specificeert

Nadere informatie

Strategy Deployment. Sturen in een nieuwe werkelijkheid

Strategy Deployment. Sturen in een nieuwe werkelijkheid Strategy Deployment Sturen in een nieuwe werkelijkheid Erik Ottens Gemeente Breda René Aernoudts Lean Management Instituut Gerco Liefhebber Hiemstra & De Vries #KOERS2018 4x de urgentie om anders te gaan

Nadere informatie

Welkom bij: Lean in de zorg Lean in de zorg is geen vraag, maar een uitgangspunt: het staat voor continu alles wat je doet verbeteren

Welkom bij: Lean in de zorg Lean in de zorg is geen vraag, maar een uitgangspunt: het staat voor continu alles wat je doet verbeteren Welkom bij: Lean in de zorg Lean in de zorg is geen vraag, maar een uitgangspunt: het staat voor continu alles wat je doet verbeteren 7 november 2013 voor innovatie in bedrijfsvoering Over Gjald Gjald

Nadere informatie

Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor?

Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor? Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor? Jacques Adriaansen Director Every Angle UAMS Executive Professor Service Logistics Forum 24 april 2008 j.adriaansen@everyangle.com

Nadere informatie

GRANITO BETONPRODUCTEN

GRANITO BETONPRODUCTEN > GRANITO BETONPRODUCTEN Granito Betonproducten is een familiebedrijf welke sinds 1993 actief is op het gebied van productie en verkoop van prefab betonproducten voor de woning- en utiliteitsbouw en infrastructurele

Nadere informatie

Flexibiliteit in totaaloplossingen

Flexibiliteit in totaaloplossingen Flexibiliteit in totaaloplossingen www.totalsystems.nl Custom made onder één dak Total Systems is specialist in het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van geavanceerde, compleet geautomatiseerde machines

Nadere informatie

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting door Joelle 1347 woorden 24 juni 2018 6,3 3 keer beoordeeld Vak M&O M&O Samenvatting hoofdstuk 3 Logistiek = integrale goederenstroombeheersing

Nadere informatie

Syspro is de keuze van Boss

Syspro is de keuze van Boss Syspro is de keuze van Boss Zoals zoveel fabrikanten al hebben ontdekt, is alleen aandacht voor productontwerp niet genoeg voor succes. Met groei wordt een bedrijf complexer, is er toename in behoefte

Nadere informatie

Data is niet langer een restproduct, maar

Data is niet langer een restproduct, maar Processen op orde Data is niet langer een restproduct, maar de grondstof van je processen! Wat is de grootste uitdaging op dit moment voor uw (semi-) publieke organisatie? Moet een bezuiniging worden doorgevoerd,

Nadere informatie

Persoonlijk Actie Plan Semester 2

Persoonlijk Actie Plan Semester 2 203 Persoonlijk Actie Plan Persoonlijk Actie Plan Semester 2 Corné van Liere H. Meeuwsen 30--203 Inleiding In deze PAP voor het tweede semester hebben wij weer competenties moeten uitkiezen om het komende

Nadere informatie

Inleiding Logistiek, Hoofdstuk 2 13 april 2007

Inleiding Logistiek, Hoofdstuk 2 13 april 2007 Comptenties Inleiding Logistiek Hoofdstuk 2 Logistieke concepten Na het bestuderen van dit hoofdstuk kun je vertellen wat: een regelkring is; het doel is van logistiek; wat Value-Added Partnership inhoudt;

Nadere informatie

Case study. Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer

Case study. Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer Case study Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer Debiteurenbeheer is één van de grootste zorgen van managers in het bedrijfsleven. De moeilijke economische tijden van nu zien we terug

Nadere informatie

Inspiratie symposium - FM 12 NOVEMBER 2014 KEMPENHAEGHE HEEZE

Inspiratie symposium - FM 12 NOVEMBER 2014 KEMPENHAEGHE HEEZE Inspiratie symposium - FM 12 NOVEMBER 2014 KEMPENHAEGHE HEEZE Stijn Krol 2 Stijn Krol dagvoorzitter 3 Programma 12.30-13.00 Ontvangst 13.00-13.10 Welkomstwoord door dagvoorzitter Stijn Krol 13.10-14.00

Nadere informatie

De organisatie is in staat om direct in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, hierbij produceren wij tegen aantrekkelijke prijzen,

De organisatie is in staat om direct in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, hierbij produceren wij tegen aantrekkelijke prijzen, Plaattechnieken Bedrijfsprofiel WEVAB is een modern, praktisch en flexibel productiebedrijf en al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in het nauwkeurig bewerken van voornamelijk aluminium profielen en platen

Nadere informatie

Focus op uitzonderingen

Focus op uitzonderingen Klantcase Van Raam Focus op uitzonderingen Met het Tradecloud supply chain platform voor de industrie en groothandel Een goed geïntegreerde en flexibele supply chain wordt steeds belangrijker 2 80% Van

Nadere informatie

Actieve deelname aan keteninitiatief maart tussentijdse rapportage. Inhoudsopgave

Actieve deelname aan keteninitiatief maart tussentijdse rapportage. Inhoudsopgave 3.D.1 Keteninitiatief 2016-2019 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Initiatief 1: door samenwerking meer efficiency... 3 Doel van het initiatief... 3 Het initiatief... 3 Meerwaarde m.b.t. maatschappelijke betrokkenheid,

Nadere informatie

Inleiding Logistiek, Inleiding 13 april 2007

Inleiding Logistiek, Inleiding 13 april 2007 Inleiding Inleiding Logistiek Inleiding Logistiek in het leven van alledag Doel van de cursus Wat is logistiek? Plannen en beheersen Waarom logistiek? Logistiek is maatwerk Kosten en baten van logistiek

Nadere informatie

Waarom de planning uw productie in de war schopt. Arie Pieter van Wensveen Henk Moerman

Waarom de planning uw productie in de war schopt. Arie Pieter van Wensveen Henk Moerman Waarom de planning uw productie in de war schopt Arie Pieter van Wensveen Henk Moerman Deze sessie Wat kunt u verwachten? De blik van Lean Improvers Inspiratiesessie over planning Lean Improvers Ons speelveld

Nadere informatie

Smart Manufacturing. Technologische en sociale innovatie Jac Christis (do 1 okt 2015)

Smart Manufacturing. Technologische en sociale innovatie Jac Christis (do 1 okt 2015) Smart Manufacturing Technologische en sociale innovatie Jac Christis (do 1 okt 2015) Sociale innovatie Organiseren van primaire proces: 1. Verdelen van het werk: functionele specialisatie 2. Coördineren

Nadere informatie

Lean Labs. Benjamin Kemper (b.p.h.kemper@uva.nl) Six Sigma, Lean, en innovatie. Consultant en trainer IBIS UvA

Lean Labs. Benjamin Kemper (b.p.h.kemper@uva.nl) Six Sigma, Lean, en innovatie. Consultant en trainer IBIS UvA Lean Labs Six Sigma, Lean, en innovatie Benjamin Kemper (b.p.h.kemper@uva.nl) Consultant en trainer IBIS UvA Onderzoeker Kwantitatieve Economie Universiteit van Amsterdam Instituut voor Bedrijfs- en Industriële

Nadere informatie

Smart Industry en uw productiebedrijf

Smart Industry en uw productiebedrijf Smart Industry en uw productiebedrijf Een sprong vooruit in Manufacturing Willem Lenselink Harry van de Vosse 9 juni 2016 conferentiehotel in Soesterberg INHOUD Korte intro Vosteq; Wat is Smart Industry;

Nadere informatie

Pending. Multiple level autorisatie flow 4-ogen principe (of meer)

Pending. Multiple level autorisatie flow 4-ogen principe (of meer) Apps voor Jeeves Voorbeelden Pending Artikel naar status Verkoopbaar door beperkt aantal mensen Niet gebruiken in prijslijst tot dat autorisatie gegeven is Verkooporders die niet aan een bepaalde marge

Nadere informatie

Lean Werkvoorbereiding

Lean Werkvoorbereiding Lean Werkvoorbereiding Werkvoorbereiding is rendementbepalend Even voorstellen Peter Zijderveld Technisch en bedrijfskundig Ondernemer 95 tot 99 Stork Fokker 99 tot 07 PKM vanaf 08 Getrouwd, 3 kinderen

Nadere informatie

Samenvatting. Productieverhoging bij Terberg Benschop B.V.

Samenvatting. Productieverhoging bij Terberg Benschop B.V. Samenvatting Dit rapport is een weergave van het onderzoek dat is gedaan om Terberg Benschop B.V. meer inzicht te geven in de mogelijkheden die er zijn om de productie te vergroten. Dit rapport is als

Nadere informatie

CO₂-prestatieladder. Nieuwsbrief

CO₂-prestatieladder. Nieuwsbrief CO₂-prestatieladder Sinds november 2016 is Van Huizen Groenvoorziening gecertificeerd voor hoogste niveau van de CO₂-prestatieladder, trede 5! Om dit hoogste niveau te handhaven streeft Van Huizen Groenvoorzieningen

Nadere informatie

SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP

SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP Agenda Stork Lean in Maintenance De stoommachine Evaluatie Doelstelling in een praktijksimulatie: kennismaken met lean principes, methoden en tools. toepassen

Nadere informatie

Ervaring & Referenties

Ervaring & Referenties Het bedenken van een volautomatische proces om pet containers middels verwarming specifiek in te snoeren. Aansluitend het monteren van een verpakkingshulpmiddel/ handgreep welke automatische geschroefd

Nadere informatie

ERP & Lean: Hoe kunnen ze elkaar versterken. 7 juni 2007

ERP & Lean: Hoe kunnen ze elkaar versterken. 7 juni 2007 ERP & Lean: Hoe kunnen ze elkaar versterken 7 juni 2007 Even voorstellen. Erik Meevis, partner bij KCLA KCLA: Groep onafhankelijke organisatieadviseurs Afkomstig uit MKB Gericht op productiebedrijven in

Nadere informatie

Hoe krijg je mensen mee? Corrie van den Hoek en Margareth Heuveling

Hoe krijg je mensen mee? Corrie van den Hoek en Margareth Heuveling Hoe krijg je mensen mee? Corrie van den Hoek en Margareth Heuveling 1 Introductie 2 Traditioneel denken! Klanten klachten Verkoop neemt af De winst zakt in We maken verlies! Reactie: kostenbesparing! Waar

Nadere informatie

Lean: Kort-cyclisch verbeteren. Geen dieet maar life-style IHC de Zorgmakelaar Chantal Aarts & Lissy Hurkmans

Lean: Kort-cyclisch verbeteren. Geen dieet maar life-style IHC de Zorgmakelaar Chantal Aarts & Lissy Hurkmans Lean: Kort-cyclisch verbeteren Geen dieet maar life-style IHC de Zorgmakelaar Chantal Aarts & Lissy Hurkmans Programma Van individueel naar collectief leren Waar gaan we het niet over hebben deze workshop

Nadere informatie

Betere resultaten door minder verspilling. Door: Koen Rippen

Betere resultaten door minder verspilling. Door: Koen Rippen Betere resultaten door minder verspilling Door: Koen Rippen Onze overtuiging Elke onderneming TopFIT! Eerlijk, eenvoudig en effectief Wij denken ondernemend Welk doel wil de ondernemer bereiken en wat

Nadere informatie

sturen op data en industrieel automatiseren creëer voorsprong op uw concurrenten BLACKBOX ENGINEERING WHAT S IN THE BOX

sturen op data en industrieel automatiseren creëer voorsprong op uw concurrenten BLACKBOX ENGINEERING WHAT S IN THE BOX WHAT S IN THE BOX creëer voorsprong op uw concurrenten sturen op data en industrieel automatiseren Dagelijks produceren u, uw mensen, leveranciers en opdrachtgevers een enorme hoeveelheid data. Benut deze

Nadere informatie

Productieproces optimalisatie: Volvo FE LEC

Productieproces optimalisatie: Volvo FE LEC Productieproces optimalisatie: Volvo FE LEC R. Schreuder Lean Manufacturing Persoon Remon Schreuder HTS Autotechniek, Hogeschool Rotterdam Richting: Engineering Interesse in proces-denken: Denk niet alleen

Nadere informatie

Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015

Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015 Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015 De laatste tijd worden we overspoeld door marketing verhalen over de slimme meter en het slimme energienet. Men stelt dat met de komst van de slimme meter

Nadere informatie

Kracht door samenwerking. VDL Industrial Modules

Kracht door samenwerking. VDL Industrial Modules Kracht door samenwerking VDL Industrial Modules IN DE HIGH-TECH WERELD WAARIN U EN WIJ OPEREREN, DRAAIT ALLES OM EFFICIENCY: STREVEN NAAR REDUCTIE VAN KOSTEN EN UITBESTEDING VAN NIET KERNCOMPETENTIES.

Nadere informatie

Dit zijn onze Industry Solutions. Stef Wilsens, 8 mei 2019, Gent

Dit zijn onze Industry Solutions. Stef Wilsens, 8 mei 2019, Gent Dit zijn onze Industry Solutions Stef Wilsens, 8 mei 2019, Gent Agenda Exact Online - Meer dan Boekhouding Exact Online - Handel Exact Online - Productie Exact Online - Consultancy & Dienstverleners Exact

Nadere informatie

GEEF OOK UW ONDERNEMING

GEEF OOK UW ONDERNEMING part of Optimize Group GEEF OOK UW ONDERNEMING VOORSPRONG stukproductie :: serieproductie :: projectmatige productie TOTAALSOFTWARE SPECIFIEK VOOR UW PRODUCTIEBEDRIJF MSOFT SOFTWARE & SERVICE M-SOFT-ERP

Nadere informatie

The Road to Working Capital Excellence. Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal

The Road to Working Capital Excellence. Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal The Road to Working Capital Excellence Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal The road to Working Capital Excellence Vraag Aanpak Toepassing Resultaat Quick

Nadere informatie

De voedingsmiddelenindustrie. verdient een vakman

De voedingsmiddelenindustrie. verdient een vakman De voedingsmiddelenindustrie verdient een vakman De voedingsmiddelenindustrie verdient een vakman Kostenbesparingen en hoge eisen aan kwaliteit en productiesnelheid dwingen fabrikanten om hun productieprocessen

Nadere informatie

Service SolutionS nl

Service SolutionS nl Service Solutions NL banzo Service Solutions 1e druk, oktober 2016 Buitenvaart 1409 7905 SJ Hoogeveen Nederland +31(0) 88 58 85 000 www.banzo.nl The way to maintain 4 banzo Service Solutions 5 inhoud Banzo

Nadere informatie

4 Daagse Lean Management Training 13-10-2010

4 Daagse Lean Management Training 13-10-2010 Leren Zien Robert van der Weerdt Accent Organisatie Advies 1 www.accentadvies.nl Agenda Lean als methode Leren zien Aantal technieken Filmpje Andere verbetermethoden Theory of Constraints (TOC) Six Sigma

Nadere informatie

Prestatiecontracten, de toekomst? Ap Borsje 06-51398334 Koert Meuldijk 06-51398322 Senior consultants exploitatie

Prestatiecontracten, de toekomst? Ap Borsje 06-51398334 Koert Meuldijk 06-51398322 Senior consultants exploitatie Prestatiecontracten, de toekomst? Ap Borsje 06-51398334 Koert Meuldijk 06-51398322 Senior consultants exploitatie Quadrance Wat is Quadrance en wie zijn wij? Adviesbureau vastgoed exploitatie: 16 medewerkers,

Nadere informatie

Kosten verlaging: Slank en slagvaardig Over de levenscyclus

Kosten verlaging: Slank en slagvaardig Over de levenscyclus Kosten verlaging: Slank en slagvaardig Over de levenscyclus Inleiding : de uitdaging van lean production Denken in toegevoegde waarde ( value ) Organiseren in stromen ( flow ) De afnemer bepaalt wat nodig

Nadere informatie

CO 2 reductiedoelstellingen 2017. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1

CO 2 reductiedoelstellingen 2017. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 CO 2 reductiedoelstellingen 2017 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4 2.2. Subdoelstelling

Nadere informatie

DE MMO. De Lean verbetertool voor procesoptimalisatie door (verpleeg)teams. zorgadviseurs

DE MMO. De Lean verbetertool voor procesoptimalisatie door (verpleeg)teams. zorgadviseurs DE MMO De Lean verbetertool voor procesoptimalisatie door (verpleeg)teams zorgadviseurs pak nieuwe kaart Is dit wenselijk? ACTIVITEIT Is dit wenselijk? pak nieuwe kaart onnodige handeling z.o.z. CONTINU

Nadere informatie

Wat bepaalt succes van een APS?

Wat bepaalt succes van een APS? Wat bepaalt succes van een APS? INLEIDING Ooit stond ik aan het hoofd van een bedrijf waar de invoering van een planningssysteem mislukt is. Inmiddels zijn er nieuwe planningssystemen: zou het daar wel

Nadere informatie

PRODU-TECH ALGEMEEN:

PRODU-TECH ALGEMEEN: Produ-Tech De enige aanvaardbare norm voor verliezen is nul! Pagina 1 van 5 De start voor een hogere productiviteit. Produ-Tech helpt productieteams maximaal te presteren. Methodes en technieken richten

Nadere informatie

LEAN: EEN CONTINU VERBETERTRAJECT Slimmer, sneller en beter werken

LEAN: EEN CONTINU VERBETERTRAJECT Slimmer, sneller en beter werken LEAN: EEN CONTINU VERBETERTRAJECT Slimmer, sneller en beter werken Net als elke andere onderneming die haar continuïteit serieus neemt, is A.Hak Leidingbouw continu op zoek naar manieren om het werk slimmer,

Nadere informatie

ProduPlus. Wat is ProduPlus

ProduPlus. Wat is ProduPlus ProduPlus Wat is ProduPlus ProduPlus is een machine monitoring systeem welke ook functies heeft voor order registratie, product data beheer en preventief onderhoud. ProduPlus is ontwikkeld voor gebruik

Nadere informatie

Kwaliteitscongres. Zet uw kwaliteit op de kaart 26 mei 2016

Kwaliteitscongres. Zet uw kwaliteit op de kaart 26 mei 2016 Kwaliteitscongres Zet uw kwaliteit op de kaart 26 mei 2016 Even voorstellen Voorstelronde Sector? Func7e? Doel? Strategie wat maakt het een succes? Visie - Jouw eigen veranderingsverhaal Waar komen we

Nadere informatie

Het Overeem Productie Systeem (OPS)

Het Overeem Productie Systeem (OPS) 1 Fabriek in 2016 (2020??) Ontwikkelen naar meest efficiënte en effectieve fabriek Het Overeem Productie Systeem (OPS) 2 Inleiding Er zijn verschillende initiatieven ingezet voor de groei van de productie

Nadere informatie

sia Abrasives Schuuroplossing

sia Abrasives Schuuroplossing sia Abrasives Schuuroplossing Het bedrijf De in het Zwitserse Frauenfeld gevestigde sia Group is een van s werelds grootste leveranciers van innovatieve schuurmiddelen. De groep ontwikkelt, produceert

Nadere informatie

Concurrent Engineering als strategie voor het ontwerpen van bouwwerken

Concurrent Engineering als strategie voor het ontwerpen van bouwwerken Concurrent Engineering als strategie voor het ontwerpen van bouwwerken Presentatie P5 Ewold Jonker Lab Design & Construction Management 1 Concurrent Engineering Geïntegreerd en gelijktijdig Ontwerpen van

Nadere informatie

Deeltentamen Vraag 1 (0.25 punten) Vraag 2 (0.25 punten) Vraag 3 (0.25 punten) Vraag 4 (0.25 punten) *-vragen ( relatief simpel 2 punten)

Deeltentamen Vraag 1 (0.25 punten) Vraag 2 (0.25 punten) Vraag 3 (0.25 punten) Vraag 4 (0.25 punten) *-vragen ( relatief simpel 2 punten) Deeltentamen 2013 *-vragen ( relatief simpel 2 punten) Vraag 1 (0.25 punten) In wachtrijtheorie (blz. 226) wordt het symbool λ gebruikt voor: A. De gemiddelde tijd tussen twee aankomsten B. Het gemiddeld

Nadere informatie

4.1 Simulatie in de analysefase

4.1 Simulatie in de analysefase 1 Bijlage 4 Simulatietechnieken Simulatie is een toetstechniek waarmee door middel van het nabootsen van een bepaalde situatie (bijvoorbeeld een herontworpen bedrijfsproces) in een afgeschermde omgeving

Nadere informatie

The Katwijk Way Leanmanagement in de praktijk. Door: Walter Baardemans

The Katwijk Way Leanmanagement in de praktijk. Door: Walter Baardemans The Katwijk Way Leanmanagement in de praktijk Door: Walter Baardemans De gemeente Katwijk heeft de ambitie om de beste dienstverlenende gemeente van Nederland te worden. Om dat te realiseren, worden werkprocessen

Nadere informatie

Businessclub AWC 27 november 2017

Businessclub AWC 27 november 2017 Businessclub AWC 27 november 2017 2007: Wat wil ik nog met Modderkolk? Eeuwig florerend bedrijf In 4 jaar: Omzet x 2, winst x 4 Bestanddelen motivatie klanten centraal Cel ontwikkeling Knelpunten theorie

Nadere informatie

Verbeter management of Change management

Verbeter management of Change management Verbeter management of Change management Kwaliteitsdienst Mark van Bokhoven Werktuigbouwkundig ingenieur Specialist in verbeteren Adviseur en trainer Schrijver van best-sellers Lean en TPM Innovatie voor

Nadere informatie