Qliq Primair Onderwijs en MDOP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Qliq Primair Onderwijs en MDOP"

Transcriptie

1

2 Qliq Primair Onderwijs en MDOP Even voorstellen: Ger Dirks: Na 30 jaar leerkracht nu ruim 7 jaar bovenschool ICT- Coördinator met een breed takenpakket. Implementatie van digitale (leer)middelen in het onderwijs. Primaire proces staat voorop Communicatie en administratief Infrastructuur en beheer met systeembeheerders Met minder meer doen - Financieel - Meer taken met dezelfde mensen

3

4 MDOP en App-V MDOP is een nieuwe Microsoft dienst die het beheer zoals het QliQ Primair Onderwijs dit zelfstandig uitvoert met name door tijdwinst kan ondersteunen. Het zwaartepunt van de pilot lag bij het onderdeel App-V: het virtualiseren van applicaties en de centrale implementatie van deze (veelal educatieve) software. Het initiatief van het project door Education Alliance Project Agreement Fund voor de pilot van QliQ Primair Onderwijs met ondersteuning en begeleiding van Wortell is de basis geweest. Het waarom: TS cals zullen in 2012 uit de Campus Agreement verdwijnen. Voor onderwijsinstellingen is het dan ook van belang te weten dat Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) bestaat en dat daarmee het beheer van omgevingen kan worden vereenvoudigd.

5 Kan met het virtualiseren van (educatieve) software tijdwinst behaald worden bij systeembeheer. Hoe het was: Standaard worden pc s in de organisatie geplaatst met een image waarin alle basissoftware al verwerkt is. (o.a. MS Office, Acrobat reader, AV, enz.) Vervolgens wordt de pc op locatie in het domein geplaatst, waarna de cliëntinstallaties van de specifieke voor die locatie noodzakelijke educatieve software gedaan wordt. Dit gebeurt bij voorkeur via een MSI pakket (Ambrasoft) of een handmatige installatie als er geen MSIpakket van die software aanwezig is. Dit geldt voor pc s die niet in grote aantallen geplaatst worden of een herinstallatie nodig hebben. Bij grotere aantallen: 1 pc wordt geheel geïnstalleerd en bij de bestelling wordt de harddisk aangeleverd zodat alle pc s bij levering hetzelfde zijn. Alleen de computernaam hoeft dan nog aangepast te worden.

6 Nulmeting De software die we in de pilot gebruikt hebben, is eerst op de normale manier verwerkt. Vooraf hebben we een lijst opgesteld van educatieve applicaties die we in de pilot gaan gebruiken: Software Manager van Zwijsen (ZSM)met Veilig Leren Lezen De Trek van Zwijsen Rekenrijk van Wolters Noordhof Taal Actief van Malmberg Cito taal of rekenen Als extra hebben we ook een tijdmeting gedaan voor een tweetal andere applicaties vanwege eventuele wisselingen: Schatkist Rekenen Zwijsen (maakt ook gebruik van de ZSM) Schatkist Taal Zwijsen (maakt ook gebruik van de ZSM) De metingen werden gedaan op een Windows 7 en op een Windows XP professional werkstation. Tijdens de installatie van Rekenrijk op een Windows 7 werkstation kwamen zoveel foutmeldingen dat deze niet geïnstalleerd werd. Dit lukte wel op een XP computer.

7 Installatietijden cliënts: Software Manager van Zwijsen: Veilig Leren Lezen De Trek van Zwijsen Taal Actief Rekenrijk van Wolters Noordhof Schatkist Rekenen Zwijsen Schatkist Taal Zwijsen Totaal 2 minuten 1 minuut 1 minuut per cd (16 cd s en dus 16 minuten) 3 minuten voor de 4 cliënts 4 minuten (XP) 2 minuten 2 minuten 26 minuten (zonder Rekenrijk) De Cito cd s vielen af omdat er slechts een icoontje nodig was om de software vanaf de server te starten en er geen cliëntinstallatie nodig was. Doordat dit verviel hebben we de twee programma s van Schatkist meegenomen.

8 App-V De serverinstallaties blijven hetzelfde als bij gebruik zonder App-V. We hebben het niet-streaming model gebruikt. Streaming kan alleen met SCCM (System Center Configuration Manager) gebruikt worden. Het niet-streaming model kan stand-alone draaien. Hierbij worden alle bestanden, registerinstellingen en snelkoppelingen in één App-V pakket verwerkt.

9 Plan van aanpak: De App-V sequencer maakt een pakket dat gebruikt kan worden voor installatie door achtereenvolgens: 1. Na het opstarten inventariseert het programma de pc zoals die op dat moment is (bestanden, registersleutels, enz.) 2. Dan stopt de inventarisatie en kunnen de cliëntinstallatie(s) uitgevoerd worden zoals dat normaal ook zou gebeuren. 3. Als de cliëntinstallatie klaar is kun je op Stop klikken en gaat het App-V sequencer pakket kijken wat er veranderd is. 4. Al deze gegevens worden verzameld. In het App-V pakket kunnen achteraf nog wijzigingen aangebracht worden in registersleutels en ingesloten bestanden. Bij de 16-delige cliëntinstallaties van het pakket De Trek van Zwijsen, konden ruim 400 MB aan tijdelijke bestanden verwijderd worden, waardoor er uiteindelijk maar 12 MB overbleef. Dit heeft uiteraard invloed op de snelheid van de uitrol op een netwerk. 5. Als laatste worden alle bewerkingen omgezet in één MSI-pakket (Microsoft Installer).

10 Als de werkstations aan bepaalde eisen voldoen kan het pakket via grouppolicy(gp) worden uitgerold. Vooraf dient op het werkstation te zijn geïnstalleerd: Application Error Reporting, Microsoft Visual C SP1, Microsoft Visual C SP1. Deze MSI-pakketten zijn gedestilleerd uit de temp-folders tijdens een handmatige installatie van de App-V cliënt. De App-V cliënt installeert zich simpel weg niet op het moment dat deze componenten niet zijn gedetecteerd. Hierna wordt de App-V cliënt op het werkstation geïnstalleerd. Daarna is automatische uitrol van de software via AD mogelijk.

11 Belangrijkste onderzoeksvraag: De praktijk Kan MDOP de totale configuratietijd van een werkplek verkorten? Ja indien alle gevirtualiseerde pakketten geïnstalleerd moeten worden met 26 minuten als we dit vergelijken met een handmatige installatie per werkplek, het uitrollen van een image is nog niet getest. Zonder bijvoorbeeld De Trek is er een tijdwinst van 10 minuten per werkstation.

12 Onderzoeksvraag: Kregen we 5 representatieve applicaties, waaronder Zwijsen en applicaties met video en audio, succesvol gevirtualiseerd met MDOP? Dit is gelukt: De pakketten die werken met de Zwijsen software manager dienen wel in één virtuele applicatie verwerkt te worden. De Trek bevat 16 cd s vol met audio- en videomateriaal. En in plaats van 1 cd per keer te virtualiseren konden alle cd s redelijk snel in één virtuele applicatie opgenomen worden.

13 Kunnen we dit zelf? Al snel bleek dat de systeembeheerders dit dankzij de goede ondersteuning van Wortell zelf konden oppakken zodat dat het proces van virtualisatie sneller verliep. De uitrol via GP, de automatische installatie van de App-V cliënt en het aanpassen van de registersleutels bleken toch problematischer en dus tijdrovender dan van tevoren was ingeschat. Zonder hulp van Wortell zouden deze problemen zeker niet zijn opgelost.

14 Leeropbrengsten Techniek: er is geen extra apparatuur nodig; wel specialistische kennis Businesscase: het geheel was groter en breder dan van tevoren verwacht met name door de steeds terugkerende extra probleempjes die opgelost moesten worden. Hierdoor werd het ook complexer omdat er veel bijgesteld moest worden. Nadat de bijkomende problemen opgelost waren lijkt de uitrol van apllicaties vlot te gaan. Als er geen extra moeilijkheden ontstaan zijn de gevirtualiseerde programma s breed in te zetten. Om meerdere programma s op deze manier via App-V uit te rollen zouden de systeembeheerders meer tijd moeten investeren en terug moeten kunnen vallen op experts van bijvoorbeeld Wortell.

15 Hoe nu verder Als eerste gaan we een virtuele machine uitwerken die ingezet gaat worden voor de applicaties die we met App-V kunnen uitrollen. Vervolgens voor ons is te onderzoeken hoe dit geheel in samenwerking met een SCCM-server (System Center Configuration Manager) kan werken (daar is volgens ons nog meer tijdwinst te halen). Ook wellicht als opmaat naar centralisatie als we betere verbindingen hebben. Hopelijk komen er meer virtuele applicaties beschikbaar.

16 Relevantie voor het onderwijs: Bij eigen beheer is er tijdwinst waardoor er meer tijd beschikbaar komt om gebruikers te ondersteunen dat weer ten goede komt aan het primaire proces. (Met het beschikbaar komen van gevirtualiseerde applicaties zouden ook de zgn. outsourced beheerbedrijven de tijdwinst dienen om te zetten in lagere kosten (i.p.v. grotere winsten)).

17 MDOP(App-V) en dan.. Voor ons: eerste stap centralisatie Cruciaal: bandbreedte internet (we hebben nog geen glasvezel!) Applicaties webbased (Azure Services Platform (ook Windows Azure Platform genoemd) van Microsoft is een platform voor cloud computing waarmee een aantal internetdiensten aangeboden kunnen worden via het internet of binnen de omgeving van het eigen bedrijf. Microsoft wil hiermee de concurrentie aangaan met andere cloudsystemen die software as a service aanbieden, zoals Google App Engine van Google en EC2 van Amazon. Deze software hoeft niet geïnstalleerd te worden op de computer van de gebruiker, alles gebeurt via het web. Ook toegang tot bestanden en mappen gebeurt via het web.) Cloudcomputing (Office365) Uitgevers, outsourcing bedrijven Any time, any place, any device

Software Distributie. Common Traps, Implementation and Satisfaction

Software Distributie. Common Traps, Implementation and Satisfaction Common Traps, Implementation and Satisfaction Auteur: Dominic van den Ende E-mail: dominic.vandenende@os3.nl Auteur: Yanick de Jong E-mail: yanick.dejong@os3.nl Supervisor: Jaap van Ginkel Versie: 1.0

Nadere informatie

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING?

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Innervate: Januari 2011 WHITEPAPER CLOUD COMPUTING HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Lees hier in het kort hoe u zich het best kunt bewegen in de wereld van cloud computing

Nadere informatie

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server?

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Whitepaper Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Wanneer een kantoorserver moet worden vervangen, staat het management daarbij voor de keuze om op de traditionele manier te blijven

Nadere informatie

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006 Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration 3 april 2006 René Jorissen rjorissen@os3.nl Mark Meijerink mark@os3.nl 1 Samenvatting Samenvatting Om tijd en geld

Nadere informatie

Test. Acceptatie. John Goeree Studentnummer: 20020985. Naam: Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0

Test. Acceptatie. John Goeree Studentnummer: 20020985. Naam: Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0 Test & Acceptatie Naam: John Goeree Studentnummer: 20020985 Opdrachtgever: Haagse Hogeschool Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0 1 Referaat Afstudeerder: Onderwerp: John Goeree Test

Nadere informatie

TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID

TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID Het succes en de acceptatie van ICT-oplossingen staat of valt met de beschikbaarheid ervan en deze dient dan ook altijd zo hoog mogelijk te zijn.

Nadere informatie

Woord vooraf Deze bachelorproef is tot stand gekomen naar aanleiding van mijn stage in de Arteveldehogeschool. Mijn belangrijkste opdracht was een onderzoek te voeren naar de mogelijkheden van virtualisatie

Nadere informatie

5/2 ZENworks. 5/2.1 De installatie van ZENworks 3

5/2 ZENworks. 5/2.1 De installatie van ZENworks 3 Management Services 5/2 ZENworks 5/2.1 De installatie van ZENworks 3 ZEN staat voor Zero Effort Networking; heeft dus niets te maken met het zenboeddhisme. Toch is de naam bewust zo gekozen, omdat ZENworks

Nadere informatie

Optimalisatie van het software packaging proces

Optimalisatie van het software packaging proces Scriptie ingediend tot het behalen van de graad van PROFESSIONELE BACHELOR IN DE ELEKTRONICA-ICT Optimalisatie van het software packaging proces Sander Ysenbaardt Departement Wetenschappen en Techniek

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Helpdesks---------------------------------------------------------------------------------------------------3

Inhoudsopgave. Helpdesks---------------------------------------------------------------------------------------------------3 Inhoudsopgave Helpdesks---------------------------------------------------------------------------------------------------3 Esis 3.10 (Septemberversie 2003) Paperclip--------------------------------------------------------5

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

VGTogether. samenwerken in voortgangstoetsing. Programma Toetsing en Toetsgestuurd Leren

VGTogether. samenwerken in voortgangstoetsing. Programma Toetsing en Toetsgestuurd Leren VGTogether samenwerken in voortgangstoetsing Programma Toetsing en Toetsgestuurd Leren PIJLER 1: Het verminderen van studie-uitval en werkdruk in het hoger onderwijs PIJLER 3: Nationale technische infrastructuur

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten 1 Cloudcomputing is populair, en niet zonder reden. Clouddiensten

Nadere informatie

IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit Whitepaper over de inzet van zakelijke full service IT stores

IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit Whitepaper over de inzet van zakelijke full service IT stores IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit Whitepaper over de inzet van zakelijke full service IT stores IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit 1 Inleiding Tien jaar geleden zaten

Nadere informatie

GEMEENTE OVER-BETUWE SYSTEEM UPGRADE AUTOMATISERING. Rapportage naar aanleiding van Opdracht 4. De School voor ICT te Arnhem

GEMEENTE OVER-BETUWE SYSTEEM UPGRADE AUTOMATISERING. Rapportage naar aanleiding van Opdracht 4. De School voor ICT te Arnhem GEMEENTE OVER-BETUWE Rapportage naar aanleiding van Opdracht 4. De School voor ICT te Arnhem INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 1. INLEIDING...3 2. AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK...4 3. DE PROBLEEMSTELLING

Nadere informatie

Automatisatie van multi tenant hosting op een Cloudplatform

Automatisatie van multi tenant hosting op een Cloudplatform Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Toegepaste informatica Netwerken en systeembeheer Automatisatie van multi tenant hosting op een Cloudplatform Publiek en privaat Cloudportaal CAMPUS Geel

Nadere informatie

Handboek Migratie Instellingen. - Migreren naar de kennisnet infrastructuur -

Handboek Migratie Instellingen. - Migreren naar de kennisnet infrastructuur - Handboek Migratie Instellingen - - Pagina 2 van 46 Inhoudsopgave 1 INLEIDING-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------5 2 OVERZICHT

Nadere informatie

UITROL VAN COMPUTERS IN EEN EDUCATIEVE OMGEVING

UITROL VAN COMPUTERS IN EEN EDUCATIEVE OMGEVING UITROL VAN COMPUTERS IN EEN EDUCATIEVE OMGEVING DOOR MIDDEL VAN PXE BOOTING, WDS & MDT STAGEPLAATS: K.W. IBIS & VTSSN STAGEBEGELEIDER: MEVR. DERAEDT ANN PROJECT AANGEBODEN DOOR MATTHIAS TRYBOU VOOR HET

Nadere informatie

HER-INSTALLATIE VAN EEN PC

HER-INSTALLATIE VAN EEN PC HER-INSTALLATIE VAN EEN PC INSTALLATIE PROCEDURE In het netwerk van Unilogic kunt u een pc automatisch opnieuw laten installeren. Hoe installeert u de pc opnieuw: Let op: 1. Ze de PC aan. 2. Druk direct

Nadere informatie

Intern (On-Premise) Co-Location Infrastructure-as-a-Service (IaaS) Platform-as-a-Service (PaaS)

Intern (On-Premise) Co-Location Infrastructure-as-a-Service (IaaS) Platform-as-a-Service (PaaS) Tot een aantal jaren geleden was het redelijk vanzelfsprekend om in een gebouw met een groot aantal werkplekken een eigen serverruimte te maken. Dit heeft nog steeds een aantal voordelen. Vandaag de dag

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

Terminal Services. Document: Terminal Services T.b.v. relatie: Isaeus Auteur: Martin Waltmans Versie: 2.3 Datum: 20-3-2007 KB nummer: 100010

Terminal Services. Document: Terminal Services T.b.v. relatie: Isaeus Auteur: Martin Waltmans Versie: 2.3 Datum: 20-3-2007 KB nummer: 100010 Terminal Services Dit document beschrijft hoe op afstand kan worden ingelogd op een Terminal Server. Lees dit document zorgvuldig, voordat u voor het eerst hiervan gebruik maakt! Isaeus Solutions Tel:

Nadere informatie

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids Datec Score Manager 3.0 Opstartgids 2001-2010, Datec Correspondentie richten aan: Datec Torenwacht 31 2353 DB Leiderdorp Nederland Tel: 071-5890056 Fax: 071-5238607 E-mail: info@datec.nl DATEC Internet:

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

Advies Dunamare ICT functie 2014-2018

Advies Dunamare ICT functie 2014-2018 Advies Dunamare ICT functie 2014-2018 - Op weg naar een nog betere toepasbaarheid van ICT binnen ons onderwijs - Bastiaan Groeneveld, Hoofd ICT De leerling centraal binnen het ICT-landschap Anytime-Anyplace

Nadere informatie

5/3 ZENworks for Servers

5/3 ZENworks for Servers 5/3 ZENworks for Servers Management Services 5/3.1 Inleiding Na het succes van ZENworks for Desktops heeft Novell al enkele jaren geleden een vergelijkbaar managementprogramma gemaakt voor servers. Dit

Nadere informatie

Planning and Managing Windows 7 Desktop Deployments and Environments

Planning and Managing Windows 7 Desktop Deployments and Environments Planning and Managing Windows 7 Desktop Deployments and Environments 1. Preparing to Deploy Windows 7 Business Desktops Desktop Client Lifecycle Procurement: welke regelgeving heb ik in mijn bedrijf? Hardware:

Nadere informatie

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6 MINIMALE SYSTEEMEISEN Vakware 6 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1. BESTURINGSSYSTEMEN... 4 2. WEBAPPLICATIES... 5 2.1 Vakware Digitale Werkbon... 5 3. HARDWARE-EISEN... 6 3.1 Database server(s)... 6 3.2 Werkstation(s)/client(s)...

Nadere informatie