Hercules DJ Console. De eerste blik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hercules DJ Console. De eerste blik"

Transcriptie

1 Hercules DJ Console Het zal niemand zijn ontgaan dat de roots van een van uw redacteuren bij de hcc! ligt en dan met name in de Multimedia hoek. En bij multimedia denken we dus gelijk aan foto, video en geluidsbewerkingen. Toen we dus de kans kregen om een 2 e hands Hercules DJ console aan te schaffen hebben we die kans met beide handen aangepakt. Uiteraard leggen we de console op te testbank en wijten er een artikel aan. Maar omdat we het wiel niet voor de 2 e keer hoeven uit te vinden, plaatsen we een artikel uit 2003 dat we vonden op de site van Hardware.info. De auteur van het artikel is Robert van Weersch. De eerste blik De redelijk forse doos van de DJ Console is relatief goed gevuld, omdat de DJ Console niet zomaar een externe geluidskaart is, maar ook een bedieningspaneel voor allerhande Windows-software. Dit bedieningspaneel is vormgegeven als een soort mengpaneel, wat vooral de huiskamer-dj moet aanspreken. Op de foto lijkt het groter dan het is, namelijk slechts 20x24 cm. Als we de doos verder inspecteren, vinden we nog een USB-kabel, draagband, afdekklep en CD. Een voeding ontbreekt, om de simpele reden dat deze niet nodig is: de DJ Console haalt zijn stroom uit de USB-poort. De draagband kan aan de onderste hoeken bevestigd worden, zodat de reizende amateur-dj de console makkelijk kan meenemen. Het apparaat voelt erg degelijk aan, ondanks dat het bijna geheel uit kunststof is opgetrokken. We nemen de summiere handleiding door, en sluiten de console aan. Meteen beginnen alle knopjes op te lichten en in patronen te knipperen in rood, groen en wit op een goudkleurige achtergrond, waardoor we de neiging krijgen om "Jingle Bells" te gaan zingen. De driver wordt gevraagd, en we installeren een paar honderd megabytes aan allerhande DJ-, mix- en sequencer-software. De lampjes zijn tot rust gekomen... Terwijl de software druk bezig is met installeren, kijken we alvast naar de knopjes en aansluitingen, die in indrukwekkende getale aanwezig zijn. De functie van de knopjes is volledig afhankelijk van de gebruikte software, maar gelukkig houden de softwarefabrikanten zich redelijk aan de gebruikelijke "key-mappings". Het bedieningspaneel is dus niets meer of minder dan een vervanging van muis en toetsenbord: alle bewerkingen die op het geluid worden losgelaten worden door de software gedaan. De DJ Console voegt dus geen extra functionaliteit toe aan deze software, maar alleen een andere manier van bedienen. De beschreven functies zijn dus afhankelijk van de gebruikte software.

2 De knopjes Op de bovenkant bevinden zich de bedieningselementen. De linkerkant en rechterkant zijn identiek - zij het gespiegeld - en bedienen naar keuze één of twee geluidssignalen. Het voordeel van deze opzet is dat de DJ met één stereokanaal kan werken, en dit kan beluisteren via monitorspeakers of hoofdtelefoon, terwijl op het tweede stereokanaal het geluid afgespeeld wordt dat naar de hoofdoutput gaat. De DJ kan dus alvast het volgende af te draaien nummer voorbereiden, terwijl het publiek hier niets van merkt, en naar een ander nummer luistert. De kleine zwarte draaiknopjes zijn voor volume, treble, middentonen en bas. De ronde witte knopjes zijn om het betreffende kanaal al dan niet over de monitorspeakers/hoofdtelefoon weer te geven. Zo kan de DJ dus makkelijk wisselen tussen het actuele nummer, en het volgende nummer. Met de knopjes "pitch" kan de toonhoogte van het nummer tijdelijk gewijzigd worden, tot ze worden losgelaten. Afhankelijk van de software kan dit met of zonder behoud van het tempo gebeuren. Met de pitch-schuifregelaar kan men hetzelfde doen, maar dan vloeiend en permanent. Dit is handig om het tempo van twee nummers op elkaar af te stemmen, of een nummer geleidelijk langzamer of sneller af te spelen. Het tempo van een soundtrack wordt uitgedrukt in BPM: Beats Per Minute. De knoppen "track" dienen om het vorige of volgende nummer in de playlist te selecteren. Met "cue" kan men cue points plaatsen in een nummer. Dit zijn bookmarks waar men dan met een knopdruk snel naartoe kan springen. De knoppen met de nummertjes 1, 2 en 3 zijn afhankelijk van de ingestelde functie te gebruiken om geluidseffecten op te roepen, naar cue points te springen of om loop points te definiëren. Met de knop "Master tempo" kun je instellen dat de schuifregelaar voor het tempo gebruikt kan worden. De knopjes "auto beat" knipperen mee op het tempo van het betreffende kanaal, en kunnen gebruikt worden om de BPM van de twee kanalen op elkaar aan te passen. De joystick in het midden is bedoeld om de muis en cursorstoetsen te vervangen. De twee brede witte knoppen dienen als linker- en rechtermuisknop. De twee grote zwarte schijven zijn bedoeld voor een aantal zaken. Zo kunnen ze gebruikt worden om een liedje vooruit of achteruit te spoelen, om het tempo te regelen, of om te scratchen. De crossfader is bedoeld om het geluid tussen de kanalen vloeiend te regelen. Zo kun je makkelijk het eerste nummer in het tweede nummer laten overgaan. Aan de voorkant vinden we een line-input, een microfooningang, en een hoofdtelefoonuitgang, De microfooningang kan via de regelaar gebruikt worden met de talkover functie: zodra de DJ in de mike praat, gaat de muziek automatisch zachter. De hoofdtelefoonuitgang is ook regelbaar, en kan gebruikt worden als monitor-uitgang, dus om stiekem het volgende nummer voor te bereiden.

3 Aan de achterzijde vinden we een 5.1-uigang, zowel in tulp- als in line-uitvoering, coaxiale en optische digitale in- en uitgangen, full-size MIDI-aansluitingen, en de USB-aansluiting. In DJ-modus werken de front-kanalen als hoofduitgang, en de achterkanalen als monitoruitgang. Software De driver-software is bijzonder simpel: drie volumeregelaars, een knopje om de modus te bepalen (DJ, 5.1 of ASIO), selectie van het inputkanaal, en de instelling van de talkoverdemping. Afhankelijk van de modus verandert de layout enigszins. De 5.1 modus, bedoeld voor games en DVD's

4 De DJ-modus, de meest interessante toepassing voor de DJ Console De ASIO-modus is bedoelt als je de DJ Console gebruikt in software zoals Steinberg's Cubase

5 Software (2) Naast de drivers levert Hercules nog de nodige software mee waarmee een beginnende DJ menige donkere winterdag kan doorkomen. NewDJ 2003 Hercules Edition is een mengpaneel waarmee het vrij simpel is om nummers vloeiend in elkaar te laten overlopen. De software maakt prima gebruik van de mogelijkheden van de DJ Console, waardoor elk knopje en schuifje precies werkt zoals je het verwacht. De standaardskin van NewDJ is minder gebruiksvriendelijk, maar biedt wél meer functionaliteit dan de rode Hercules-skin. Al met al een leuk programma, waar de beginnende DJ zijn gevoel voor mixen kan trainen.

6 OtsDJ is een demo die dertig dagen werkt. Met dit programma is het mogelijk om radioprogramma's te maken. Je kunt playlists maken, nummers die in elkaar overvloeien, microfoongeluid erin mixen, en dit allemaal vastleggen in één programmabestand. Een leuk programma, maar het is helaas een demo-versie, en de integratie met de DJ Console is niet geweldig; de bediening loopt met de muis veel beter. Software (3) Virtual DJ biedt grofweg dezelfde functionaliteit als NewDJ. Handig is de "automix" functie, waarmee je twee nummers automatisch in elkaar kunt laten overvloeien. Soms werkt dit erg goed, soms rijzen je de haren te berge. Scratchen gaat vreemd genoeg met de muis veel beter dan met de grote jog-dials op de DJ Console.

7 Ots CD Scratch is helaas alweer een soort demo-versie, en kan gebruikt worden, zoals de naam al aangeeft, om te scratchen. Het bijzondere is dat dit live met CD's kan. Helaas is ook hier de integratie met de DJ Console niet geweldig: de meeste knopjes werken wel, maar juist dé meest handige scratch-hulp, de jogdials, doen niks. Heel jammer! Storm 2.0 DJ Edition is een sequencer die geheel op samples en patterns is gebaseerd. Het beschrijven van de mogelijkheden van deze software levert al genoeg stof voor een eigen review, maar samengevat is het met Storm mogelijk om professionele dances/trance/hiphop te maken op nagenoeg dezelfde manier zoals dat in studio's gebeurt. De integratie met de DJ Console is redelijk, maar in praktijk werken toetsenbord en muis handiger.

8 Games en DVD's Omdat Hercules claimt dat de DJ Console ook een prima 5.1-geluidkaart is, hebben we het standaard assortiment aan DVD's en spelletjes op de Console losgelaten. De DVD-weergave is prima, maar we missen de equalizer om bijvoorbeeld de bassen af te regelen. De gamer komt er bekaaid af: geen ondersteuning voor 3D API's zoals EAX, A3D of Sensaura. Als we desondanks Unreal Tournament 2003 met hardware 3D sound willen starten, krijgen we geen geluid te horen. Alleen in software modus doet de DJ Console iets, en dan alleen nog maar over de frontspeakers. De binnenkant Natuurlijk willen we ook weten wat zich in dit bijzonder kastje bevindt, dus zijn we de DJ Console met een schroevendraaier te lijf gegaan. De AKM AK4529VQ chip is het geluidshart van dit product. De AKM is een ADC/DAC en ondersteunt maximaal DAC en tweekanaals ADC op 24 bits bij een S/N ratio van db. De TUSB320 van Texas Instruments is een andere prominente chip, en is verantwoordelijk voor de USB-communicatie.

9 De jog-dial werkt volgens dezelfde techniek als een muis: karteltje aan de onderkant van de jog-dial zorgen ervoor dat een lichtstraal in een optische sensor onderbroken wordt. Conclusie Puur als geluidskaart zijn de specificaties van de Hercules DJ Console niet indrukwekkend: 5.1 geluid bij maximaal 24 bits en 48 khz is niks bijzonders. De meerwaarde ligt in het als mengpaneel vormgegeven bedieningspaneel. De bediening werkt prima, mist de software dit ondersteunt, en daar hapert het hier en daar nog aan. Afgezien daarvan levert Hercules een leuk pakket aan software mee waarmee de huiskamer-dj een hele tijd vooruit kan. De aansluitmogelijkheden zijn prima, en binnen een mum van tijd heb je de DJ Console werkend als een veredeld mengpaneel....met de beschermkap op z'n plaats Resteert alleen de prijs: 249 euro (adviesprijs) is aan de stevige kant. Als je echter regelmatig op feestjes gaat draaien, en je hebt nog geen installatie, dan heb je aan de DJ Console plus een laptop met MP3's voldoende om het publiek op een professioneel klinkende manier van muziek te voorzien. Eén ding kan Hercules echter niet meeleveren, en dat zul je zelf moeten ontwikkelen: gevoel voor ritme, vloeiende overgangen, en het DJ-gezwets wat er blijkbaar bij hoort... Bron: Hardware.info ( ) Bewerkt: door Erik Mulder, redactie EBZ

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 2. MINIMALE SYSTEEMVEREISTEN... 2

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 2. MINIMALE SYSTEEMVEREISTEN... 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 2. MINIMALE SYSTEEMVEREISTEN... 2 3. INSTALLATIE... 2 3.1. Eerste installatie... 2 3.2. DJ Control MP3 en de geluidskaart van uw computer... 4 4. PRESENTATIE... 4 4.1. De

Nadere informatie

INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. MINIMALE SYSTEEMVEREISTEN... 3 3. NADAT U UW DJ 4SET HEBT UITGEPAKT... 4

INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. MINIMALE SYSTEEMVEREISTEN... 3 3. NADAT U UW DJ 4SET HEBT UITGEPAKT... 4 INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. MINIMALE SYSTEEMVEREISTEN... 3 3. NADAT U UW DJ 4SET HEBT UITGEPAKT... 4 4. INSTALLATIE... 5 4.1. Drivers en software installeren... 5 4.1.1. Installatie onder Windows 7 of

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 2. MINIMALE SYSTEEMVEREISTEN... 2 3. INSTALLATIE... 3 3.1. Drivers installeren... 3 3.1.1. Installatie onder Windows Vista / 7... 4 3.1.2. Installatie onder Windows XP...

Nadere informatie

Medeli Elektronisch Keyboard MD100. Nederlandse handleiding

Medeli Elektronisch Keyboard MD100. Nederlandse handleiding Medeli Elektronisch Keyboard MD100 Nederlandse handleiding GEFELICITEERD! Gefeliciteerd met de aanschaf van de Medeli MD100. De MD100 is een gebruiksvriendelijk keyboard met moderne functies, met name

Nadere informatie

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4 1 Noteer hier uw registratiecode 2 Voorwoord Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit Widgit product! Onze software is uitvoerig getest op verschillende systemen. Mocht u problemen ondervinden met

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK / LIBRARY

DE BIBLIOTHEEK / LIBRARY TABLE OF CONTENTS FEATURES... 1 BELANGRIJKE INFO... 1 CONNECTIE DIAGRAM... 3 OVERZICHT AANSLUITINGSPANEEL... 4 OVERZICHT BEDIENINGS PANEEL... 4 BEDIENING VAN DE D2 DIRECTOR... 5 DE GRAFISCHE INTERFACE...

Nadere informatie

Handleiding. DJ Controller DDJ-SX2

Handleiding. DJ Controller DDJ-SX2 DJ Controller DDJ-SX2 http://pioneerdj.com/support/ De bovengenoemde Pioneer DJ ondersteuningswebsite biedt een overzicht van de vaak gestelde vragen, informatie over software en allerlei andere soorten

Nadere informatie

Inhoudsopgave lessen Magix Video deluxe 2008

Inhoudsopgave lessen Magix Video deluxe 2008 Inhoudsopgave lessen Magix Video deluxe 2008 1. We gaan werken met Magix Video 2008+ Blz. 1 2. Experimenteren met het Demo filmpje. Blz. 10 3. Titels, tekst en ondertitels. Blz. 16 4. Geluid! Bld 20 5.

Nadere informatie

Gebruikersscherm zones 2 Bestanden systeem/ Map structuur 3 Bestanden/ zoek resultaten 5 Audio en video tag ondersteuning 6 Database beheer 9 Globaal

Gebruikersscherm zones 2 Bestanden systeem/ Map structuur 3 Bestanden/ zoek resultaten 5 Audio en video tag ondersteuning 6 Database beheer 9 Globaal Gebruikersscherm zones 2 Bestanden systeem/ Map structuur 3 Bestanden/ zoek resultaten 5 Audio en video tag ondersteuning 6 Database beheer 9 Globaal zoeken 9 Zoeken 10 Netsearch 11 Nummer opties 13 BPM

Nadere informatie

We zullen elk item apart behandelen en adviseren u nu als eerste de uitleg van de I/P Clock configuratie te gaan zien.

We zullen elk item apart behandelen en adviseren u nu als eerste de uitleg van de I/P Clock configuratie te gaan zien. Axum Video-0 Intro Nadat we de AXUM hebben aangesloten is nu het moment gekomen om de tafel naar onze eigen wensen te gaan configureren. We hebben voor ons links de RACK unit en rechts de 12 fader Users

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing B-CONTROL DEEJAY. Next-Generation DJ Machine Play, Mix, Perform and Scratch Your MP3 Files like Vinyl Records

Gebruiksaanwijzing B-CONTROL DEEJAY. Next-Generation DJ Machine Play, Mix, Perform and Scratch Your MP3 Files like Vinyl Records Gebruiksaanwijzing B-CONTROL DEEJAY Next-Generation DJ Machine Play, Mix, Perform and Scratch Your MP3 Files like Vinyl Records 2 B-CONTROL DEEJAY Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave Dank u... 2 Belangrijke

Nadere informatie

Korte Handleiding werken met Denon HD-2500 met BU 4500 en Rodec MX180mk3

Korte Handleiding werken met Denon HD-2500 met BU 4500 en Rodec MX180mk3 Handleiding Bedrijf : THS-verhuur licht en klank 0486 46 49 09 dersoete@hotmail.com http://www.thsverhuur.be Werken met Denon en Rodec Inhoud handleiding : 1. 2. 3. 4. 5. Inhoudstabel Controle Unit Mengtafel

Nadere informatie

C o m p u t e r C l u b A r n h e m

C o m p u t e r C l u b A r n h e m ComputerClubArnhem C o m p u t e r C l u b A r n h e m De eenvoud van een computer De ComputerClub is ondergebracht bij de APNSA Arnhem VOORWOORD Dit blad is gemaakt om de beginnende computergebruiker

Nadere informatie

Het MacBoekje Slimmer werken met de Mac

Het MacBoekje Slimmer werken met de Mac Het MacBoekje Slimmer werken met de Mac Hoi! Dit is een voorproefje van Het MacBoekje, een boek in wording over slimmer werken met de Mac. Lees dit voorproefje, probeer het uit en deel je ervaring! Bij

Nadere informatie

Oefeningen maken in PowerPoint

Oefeningen maken in PowerPoint Oefeningen maken in PowerPoint Het is in PowerPoint mogelijk om allerhande oefeningen te maken. Een gewone PowerPoint presentatie kan een fotoreportage, een gesproken boek of een leesoefening worden. Om

Nadere informatie

Het bedieningsscherm is opgedeeld in verschillende zones, deze worden hieronder aangeduid met de letters A tot G: Zone B:

Het bedieningsscherm is opgedeeld in verschillende zones, deze worden hieronder aangeduid met de letters A tot G: Zone B: 1 van 24 Hoe gebruik je deze handleiding: Welkom bij de interactieve handleiding van het DJ-Matic systeem. De bedoeling van deze handleiding is om je alle functies van het systeem te leren kennen zodat

Nadere informatie

Inhoud Magix video deluxe 17 lessen.

Inhoud Magix video deluxe 17 lessen. 1 Inhoud Magix video deluxe 17 lessen. Blz. Les 1. De theorie van de 3D-montage 2 Les 2. Een afbeelding in 3D maken 6 Les 3. Secondaire kleurcorrectie 8 Les 4. Keyframes gebruiken bij effectmaskers 10

Nadere informatie

Tevens zou het niet compleet overbodig zijn om het fenomeen commercieel te bespreken

Tevens zou het niet compleet overbodig zijn om het fenomeen commercieel te bespreken de verschillen tussen Linux, Mac OS en Windows uit. Tevens bekijk ik de overeenkomsten en vergelijk ik de drie besturingssystemen. Deze tekst heb ik echter flink wat aangepast. Tevens zou het niet compleet

Nadere informatie

WORKSHOP 1: DE COMPUTER VANBINNEN EN VANBUITEN

WORKSHOP 1: DE COMPUTER VANBINNEN EN VANBUITEN WORKSHOP 1: DE COMPUTER VANBINNEN EN VANBUITEN INHOUD Een computer aansluiten.... 3 USB-apparaten... 3 De muis en het toetsenbord... 3 Het beeldscherm... 3 Het geluid... 4 Het netwerk... 4 Stroom... 4

Nadere informatie

Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13

Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13 Versie 1.5 Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13 Cursus inhoud: Blz. 1. Algemene informatie 2 2. Start 3 3. Vastleggen (inlezen) van materiaal 4 4. Bewerken videomateriaal 5 5. Plaatsen van overgangen

Nadere informatie

Linux-distributies. W e hebben het de Linux-versies niet. Voor welke Linux dumpt u Windows? LINUX-VERSIES ONERVAREN GEBRUIKER

Linux-distributies. W e hebben het de Linux-versies niet. Voor welke Linux dumpt u Windows? LINUX-VERSIES ONERVAREN GEBRUIKER door Sander van Vugt IDG Nederland. Niets uit de hier aangeboden publicaties mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van Linux-distributies Voor welke Linux dumpt u

Nadere informatie

DJ CONTROLLER GEbRuiksaaNwiJziNG

DJ CONTROLLER GEbRuiksaaNwiJziNG DJ CONTROLLER GEbRuiksaaNwiJziNG After Sales Suppoort Gefeliciteerd met de aankoop van deze DJ controller Met deze aankoop krijgt u niet alleen een 3-jarige garantie, maar ook een toegewijde helpdesk en

Nadere informatie

VIRTUALDJ 5 DJC EDITION OVERZICHT...

VIRTUALDJ 5 DJC EDITION OVERZICHT... INHOUDSOPGAVE VirtualDJ 5 DJC Edition 1) INLEIDING... 4 2) SYSTEEMVEREISTEN... 4 a) PC... 4 b) Mac... 4 3) VIRTUALDJ 5 DJC EDITION OVERZICHT... 5 a) Browsergebied... 6 b) Deck A... 6 c) Mixer... 7 d) Deck

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

BPM Studio. Index. Index. 1.01. Betreffende deze handleiding... 8 1.02. Systeemvereisten... 8 1.03. Verpakkingsinhoud... 9.

BPM Studio. Index. Index. 1.01. Betreffende deze handleiding... 8 1.02. Systeemvereisten... 8 1.03. Verpakkingsinhoud... 9. BPM Studio 1 BPM Studio 2 Index BPM Studio Index Inleiding 1 Installatie van software 2 en remote control units Programmabeschrijving 3 1.01. Betreffende deze handleiding... 8 1.02. Systeemvereisten...

Nadere informatie

Efficiënte online virtuele werelden Door Mike Hergaarden

Efficiënte online virtuele werelden Door Mike Hergaarden Efficiënte online virtuele werelden Door Mike Hergaarden Bachelor project Informatica 2009 Begeleider: Prof. dr. A. Eliëns Tweede lezer: Dr. R. Siebes Voorwoord Dit verslag hoort bij mijn bachelor project

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Tutorial Adobe Premiere

Tutorial Adobe Premiere Tutorial Adobe Premiere 1999 Fontys Hogeschool Venlo Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor99-AdobePremierev01 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Starten met de videoproductie...4 Opstarten van Adobe Premiere

Nadere informatie

Handleiding radiostreaming

Handleiding radiostreaming Handleiding radiostreaming Instellingen en gebruik van radiostreaming inclusief AutoDJ configuratie In deze handleiding leert U hoe U uw livestream kunt opzetten, AutoDJ kunt configureren, muziek uploaden

Nadere informatie

Hoe fotografeer je producten voor een webshop

Hoe fotografeer je producten voor een webshop Hoe fotografeer je producten voor een webshop Al jaren klagen winkeliers over het feit dat mensen wel in de winkel komen kijken, maar niet komen kopen. Mensen willen wel producten zien in de winkel maar

Nadere informatie