Herinrichtingsplan Hollandse Hout (Lelystad, Flevopolder): aanvullend onderzoek en vervolgstappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herinrichtingsplan Hollandse Hout (Lelystad, Flevopolder): aanvullend onderzoek en vervolgstappen"

Transcriptie

1 1 Herinrichtingsplan Hollandse Hout (Lelystad, Flevopolder): aanvullend onderzoek en vervolgstappen Opdrachtgever Referentie Staatsbosbeheer, Deventer Biezenaar, P Herinrichtingsplan Hollandse Hout (Lelystad, Flevoland): aanvullend onderzoek en vervolgstappen. A&W-notitie Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek, Feanwâlden. Projectcode 2425hoq.2015 Status Definitief Datum 27 augustus 2015 Projectleider P. Biezenaar Autorisatie R.J. Strijkstra Inhoud 1. Inleiding 2. Conclusies van de ecologische quickscan 3. Aanvullend onderzoek en vervolgstappen Bronnen Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek bv Suderwei 2 Postbus 32, 9269 ZR Feanwâlden tel , fax info@altwym.nl website:

2 2 A&W-notitie 2425

3 3 1. Inleiding De Hollandse Hout bij Lelystad (Flevoland) is een relatief jong bosgebied dat nabij de Oostvaardersplassen ligt. In dit bosgebied is Staatsbosbeheer van plan om een gecombineerd project uit te voeren van zandwinning en natuurontwikkeling, waarbij tevens het bosgebied ten behoeve van recreatie aantrekkelijker wordt gemaakt. Om dit te realiseren, worden onder andere binnen het huidige bosgebied plaatselijk bomen verwijderd en zal door uitgravingen een slenk ontstaan die zich met water zal vullen. Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek (Feanwâlden) heeft in augustus 2015 een rapport opgesteld waarin de beoogde herinrichting is beoordeeld volgens de vigerende weten regelgeving ten aanzien van natuur (Strijkstra 2015). Mede naar aanleiding van die conclusies is in 2015 aanvullend veldonderzoek uitgevoerd en zijn aanvullende ecologische gegevens onderzocht om de informatie betreffende de aanwezigheid van beschermde soorten te completeren. Staatsbosbeheer Deventer heeft Altenburg & Wymenga opdracht gegeven om aan de hand daarvan in kaart te brengen en te onderbouwen welke vervolgstappen nodig zijn om het herinrichtingsplan uit te kunnen voeren volgens de toepassingsregels van de wet- en regelgeving ten aanzien van natuur. Het hierboven genoemde aanvullende veldonderzoek is nog niet geheel afgerond. Het advies ten aanzien van de vervolgstappen is in deze notitie opgesteld op basis van de tot nu verzamelde veldgegevens (zie dagtekening). Het is mogelijk, maar niet waarschijnlijk dat na afronding van het aanvullend veldonderzoek belangrijke wijzigingen nodig zijn in de teksten betreffende de vervolgstappen. Door deze aanpak kan nu reeds rekening worden gehouden met de vervolgstappen die in deze notitie zijn opgenomen. 2. Conclusies van de ecologische quickscan Volgens Strijkstra (2015) leidt de ecologische beoordeling van het herinrichtingsplan tot de volgende conclusies: 2.1 Conclusies m.b.t. gebiedsbescherming Natuurbeschermingswet Uit de voortoets blijkt dat er bij uitvoering van de plannen geen conflict optreedt met de Natuurbeschermingswet. Er is geen nader onderzoek nodig naar effecten op nabij gelegen Natura 2000-gebieden en er hoeft geen vergunning volgens de Natuurbeschermingswet te worden aangevraagd. EHS Het is mogelijk dat door de uitvoering van werkzaamheden bepaalde wezenlijke waarden van de EHS worden aangetast. Het gaat hierbij om rustverstoring en effecten ten aanzien van soorten die beschermd zijn, op een Rode Lijst staan of anderszins deel uitmaken van de wezenlijke waarden van de Ecologische Hoofdstructuur. Na de uitvoeringsfase kunnen (in vergelijking met de huidige situatie) effecten optreden ten aanzien van deze wezenlijke waarden door de verandering in gebruik van het bos door recreanten. Daarentegen kunnen ook positieve effecten ontstaan, zoals door de toename van het aantal verschillende biotopen als gevolg van de aanleg van de slenk, waardoor een toename kan optreden van de biodiversiteit.

4 4 A&W-notitie 2425 Altenburg & Wymenga adviseert de initiatiefnemer om met de Provincie Flevoland te overleggen over deze effecten en de eventuele vervolgstappen in het kader van de EHS. 2.2 Conclusies m.b.t. soortbescherming De conclusies in Strijkstra (2015) kunnen worden samengevat tot: Ten aanzien van een aantal soorten kan de beoogde herinrichting leiden tot een conflict met de Flora- en faunawet. Deze soorten / soortgroepen zijn: Planten Rugstreeppad Ringslang Broedvogels Jaarrond beschermde nestplaatsen van vogels Vleermuizen Boommarter. Uitgaande van deze conclusies is in hoofdstuk 3 beschreven welke vervolgstappen geadviseerd worden. 3. Aanvullend onderzoek en vervolgstappen De conclusies van de quickscan (Strijkstra 2015) zijn gebaseerd op een oriënterend veldbezoek en het gebruik van gangbare verspreidingsatlassen van (beschermde) soorten. Om die reden hebben die conclusies een algemeen karakter, maar zijn tevens aanbevelingen gedaan om nader (veld)onderzoek uit te voeren. Dit vervolgonderzoek is inmiddels uitgevoerd, maar het vleermuisonderzoek is nog niet afgerond. De (voorlopige) resultaten van het vervolgonderzoek zijn gebruikt om de noodzaak, aard en omvang van de vervolgstappen nader te bepalen. Hieronder is dit bepaald voor de soorten die in paragraaf 3.2 zijn genoemd. Door het toepassen van deze vervolgstappen kan de uitvoering van het herinrichtingsplan verlopen volgens de toepassingsregels van de Floraen faunawet. Er zijn in dit hoofdstuk tevens vervolgstappen opgenomen ten aanzien van de EHS en de Boswet. 3.1 Ecologische Hoofdstructuur Om de redenen die in paragraaf 2.1 zijn genoemd, dient als vervolgstap overleg te worden gevoerd met de provincie over aspecten die de EHS betreffen. 3.2 Boswet De Boswet schrijft voor dat bij de kap van bomen een compensatieplicht geldt in de vorm van herplant. Gezien de omvang van de kapwerkzaamheden geldt deze compensatieplicht ook voor het herinrichtingsplan in het Hollandse Hout. De vervolgstappen bestaan uit het bepalen van de omvang en de locatie(s) van deze compensatie en de uitvoering daarvan. 3.3 Flora- en faunawet De vervolgstappen die in het kader van de Flora- en faunawet nodig zijn, betreffen de soorten die in paragraaf 2.2 zijn genoemd. In figuur 1 zijn de locaties aangegeven van een aantal van deze soorten, namelijk Buizerd, Boommarter en Rode ogentroost.

5 Planten Binnen het plangebied kunnen Grote keverorchis en Rietorchis voorkomen en door de ingreep worden geschaad. Beide soorten zijn middelzwaar beschermd (tabel 2). Er worden geen overige licht, middelzwaar en zwaar beschermde plantensoorten binnen het plangebied verwacht. Er is wel Rode ogentroost aangetroffen, een soort die als gevoelig is opgenomen in de Rode Lijst (zie figuur 1 en paragraaf 3.3.7). De beoogde herinrichting kan plaatsvinden zonder een ontheffing van verbodsbepalingen ten aanzien van beide genoemde orchideeënsoorten, wanneer de werkzaamheden aantoonbaar worden uitgevoerd volgens een door het ministerie van EZ goedgekeurde en relevante gedragscode. Daarin is beschreven hoe het werk kan worden uitgevoerd zonder belangrijk negatieve effecten te veroorzaken ten aanzien van beschermde plantensoorten. Wanneer geen gebruik wordt gemaakt van een dergelijke gedragscode, dient vooraf ontheffing te zijn verleend van de betreffende verbodsbepalingen in de Flora- en faunawet. Er zijn verscheidene Gedragscodes die geschikt zijn om bij dit herinrichtingsplan te gebruiken, zoals Gedragscode Natuurbeheer (VBNE 2009). Er is daarin beschreven welke maatregelen vooraf en tijdens de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Deze

6 6 A&W-notitie 2425 maatregelen betreffen het vaststellen van de locaties waar beide soorten voorkomen, het uitsteken en verplaatsen van planten en de inzet van een deskundige op het gebied van deze soorten. De vervolgstappen ten aanzien van de betreffende planten zijn beschreven in de te gebruiken Gedragscode. Wanneer niet volgens die gedragscode wordt gewerkt, is een ontheffing nodig volgens artikel 75C Flora- en faunawet Rugstreeppad Deze soort is zwaar beschermd (tabel 3) en tevens opgenomen in bijlage IV van de Habitatrichtlijn. Het huidige plangebied is niet geschikt voor Rugstreeppad, maar deze kan zich vestigen in de waterpartijen die zullen worden aangelegd. Rugstreeppad gebruikt het water tijdens de voortplantingsperiode en gedurende de zomer, waarna de jonge en oudere volwassen dieren het water verlaten tot het volgende voorjaar. Wanneer vestiging van Rugstreeppad in de beoogde waterpartijen optreedt en daarna verstorende werkzaamheden aan die waterpartijen plaatsvinden, kan een conflict ontstaan met de Flora- en faunawet. Dit treedt niet op wanneer de aanleg van de waterpartijen ongefaseerd plaatsvindt en binnen die werkperiode geen tweede (of derde) voortplantingsperiode van Rugstreeppad ligt. In dat geval kan het herinrichtingsplan worden uitgevoerd zonder vervolgstappen ten aanzien van Rugstreeppad. Eventuele vervolgstappen Wanneer de werkzaamheden voor de beoogde watergangen zo lang duren dat Rugstreeppadden zich kunnen vestigen en vervolgens verstoring van eieren, larven en/of volwassen dieren kan optreden, dient met veldonderzoek te worden vastgesteld of hiervan sprake is. Wanneer de aanwezigheid van Rugstreeppad dan is aangetoond, kan het nodig zijn om ten aanzien van deze soort ontheffing aan te vragen voor de werkzaamheden die dan nog moeten plaatsvinden Ringslang Ringslang kan op open plekken en in poelen in het bos aanwezig zijn, maar binnen het plangebied is geen geschikt voortplantingsbiotoop aanwezig. Er bestaat een kans dat binnen het plangebied foeragerende Ringslangen voorkomen, maar de kans daarop is klein. Tijdens het werk kan goed rekening worden gehouden met deze soort door vlak vooraf aan verstorende werkzaamheden middels een veldcontrole vast te stellen of Ringslang aanwezig is op locaties die voor deze soort geschikt zijn. De werkzaamheden dienen dan zodanig te worden uitgevoerd dat er geen foeragerende Ringslangen worden verstoord of gedood. Dit kan betekenen dat de werkzaamheden op dergelijke locaties moeten worden uitgesteld totdat de dieren zich uit eigen beweging hebben verwijderd. De vervolgstappen bestaan uit een veldcontrole vlak vooraf aan verstorende werkzaamheden op en nabij de locaties waar Ringslang kan voorkomen. Deze controle vindt plaats door een deskundige op het gebied van Ringslang. Aan de hand daarvan kan worden besloten hoe het werk kan plaatsvinden zonder belangrijke verstoringen van deze soort te veroorzaken. Door zo te handelen, is ten aanzien van Ringslang geen ontheffingsaanvraag nodig Broedvogels Nestplaatsen en broedende vogels mogen tijdens de voortplantingstijd niet worden verstoord. Daarom mogen er geen verstorende werkzaamheden starten tijdens de broedperiode van de betreffende soorten. Voor veel broedvogelsoorten ligt de broedperiode tussen half maart en half juli, maar er zijn ook soorten die veel eerder met een nest starten (zoals roofvogels en uilen) of langer doorgaan (zoals Houtduif). Het is daarom van belang dat bij Staatsbosbeheer / de boswachter tijdig informatie wordt ingewonnen ten aanzien van de broedvogelsoorten die binnen en nabij het plangebied broedend zijn aangetroffen.

7 7 Het is toegestaan om werkzaamheden voorafgaand aan de broedperiode te starten en het werk gedurende de broedperiode voort te zetten. Door deze tijdige start zullen geen vogels in het werkgebied gaan broeden, waardoor ook geen verstoring daarvan kan optreden. Het is tevens toegestaan om vooraf aan de broedperiode het plangebied ongeschikt te maken voor broedvogels. Dit kan bijvoorbeeld door het vellen van de bomen. Er dient rekening te worden gehouden met vogelsoorten die ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch tijdens de uitvoeringsfase gaan broeden en alsnog door de werkzaamheden kunnen worden verstoord. Dat treedt bijvoorbeeld op in en nabij opslagen materialen (bouwmateriaal, afvalhout, etc.). Het is tevens mogelijk dat steile (tijdelijke) oevers en zandhopen geschikte nestlocaties vormen voor Oeverzwaluw. Dergelijke broedsituaties kunnen de voortgang van het werk belemmeren. Dergelijke broedgevallen kunnen worden voorkomen door opgeslagen materialen niet te lang te laten liggen of tijdig af te dekken en door steile grondwanden te voorkomen of tijdig af te dekken. De vervolgstappen ten aanzien van broedvogels zijn: De werkzaamheden worden zodanig ingepland dat verstoring tijdens de broedperioden van de betreffende soorten wordt voorkomen. Er worden maatregelen genomen die voorkomen dat vogels binnen het werkgebied gaan broeden en alsnog worden verstoord (zie hierboven) Broedvogels met jaarrond beschermde nestplaats Binnen en nabij het plangebied komen Buizerd en Grote bonte specht voor. De nestplaatsen van Buizerd zijn jaarrond beschermd. De nestplaatsen van spechten zijn alleen jaarrond beschermd wanneer daar ecologische redenen voor zijn, bijvoorbeeld wanneer de huidige nestplaatsen de enige in de wijde omgeving zijn. Er komen geen overige vogelsoorten met jaarrond beschermde nestplaatsen voor. De kennis ten aanzien van de verspreiding van dergelijke soorten binnen en nabij het plangebied en de locaties van territoria en alternatieve nestplaatsen komt voort uit de omgevingscheck die nodig is bij situaties waarbij dergelijke soorten in het geding zijn. Deze kennis is in het onderhavige geval gebaseerd op gegevens uit (Van Manen et al. 2011) en waarnemingen tijdens het aanvullend veldonderzoek in Buizerd Binnen het plangebied is een nestplaats van Buizerd aanwezig die door de kap van bomen zal verdwijnen (figuur 1). In de omgeving van dat nest en nabij het plangebied staan verscheidene bomen waarin oude nesten aanwezig zijn, mogelijk van Buizerd, Havik of Zwarte kraai. Nestlocaties van overige Buizerds liggen buiten de invloedssfeer van de beoogde werkzaamheden. De toepassingsregels van de Flora- en faunawet stellen dat voor het verwijderen van een buizerdnest een ontheffing nodig is wanneer er geen alternatieve nestplaatsen in de directe omgeving aanwezig zijn. In dit geval zijn dergelijke alternatieve nestplaatsen aanwezig die eventueel door de betreffende vogels kunnen worden gebruikt. Het is te verwachten dat voor de betreffende Buizerd(s) tijdens en na de uitvoeringsfase sprake blijft van een functionele leefomgeving rond de alternatieve nestplaatsen met voldoende kwaliteit en oppervlakte. Het huidige territorium van deze Buizerd(s) komt daardoor niet door de beoogde herinrichting in gevaar. A&W adviseert om voor het verwijderen van de boom met het in gebruik zijnde buizerdnest ontheffing aan te vragen. Deze aanvraag wordt gecombineerd met de ontheffingsaanvraag ten aanzien van vleermuizen (paragraaf 3.3.6). Het is niet nodig om kunstmatige nestplaatsen voor Buizerd aan te brengen. Het is te verwachten dat RVO deze ontheffing zal verlenen.

8 8 A&W-notitie 2425 Grote bonte specht In 2011 (Van Manen et al. 2011) zijn in de omgeving van het plangebied ca. 80 locaties aangetroffen van (potentiële) nestplaatsen van Grote bonte specht. Dat betekent dat het Hollandse Hout deze soort een relatief groot en kwalitatief goed leefgebied biedt. Er zijn daardoor geen zwaarwegende ecologische redenen aanwezig om de nestplaatsen van deze soort als jaarrond beschermde nestplaatsen te beschouwen. Het is daardoor niet nodig om ten aanzien van Grote bonte specht in het plangebied vervolgstappen uit te voeren, behalve de vervolgstap die gericht is op het vermijden van verstoring van broedende vogels (paragraaf 3.3.4) Zoogdieren Binnen en nabij het plangebied komen zwaar beschermde zoogdiersoorten voor, namelijk verscheidene vleermuissoorten (tevens beschermd volgens de Habitatrichtlijn bijlage IV) en Boommarter. Vleermuizen Het onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen wordt uitgevoerd in 2015 en beantwoordt aan de kwaliteitseisen van vleermuisonderzoek in het Vleermuisprotocol (Ministerie van EZ). Het veldwerk in het voorjaar en de zomer wees uit dat binnen en nabij het plangebied de volgende soorten voorkomen: Gewone dwergvleermuis, Ruige dwergvleermuis, Rosse vleermuis en Laatvlieger. Het veldonderzoek in 2015 wees tevens uit dat er binnen het plangebied geen verblijfplaatsen van vleermuizen aanwezig zijn die van belang zijn als kraam- en/of zomerverblijfplaats. Het onderzoek naar balts-/paarverblijfplaatsen worden binnenkort afgerond. Er is inmiddels vastgesteld dat binnen het plangebied dergelijke verblijfplaatsen aanwezig zijn. Het plangebied maakt deel uit van het foerageergebied van de genoemde vleermuissoorten, maar mogelijk geldt dit slechts in beperkte mate voor Rosse vleermuis die meestal boven natte en open gebieden foerageert. Binnen het plangebied liggen geen belangrijke vliegroutes van vleermuizen. De beoogde herinrichting veroorzaakt geen belangrijke effecten ten aanzien van het huidige foerageergebied van vleermuizen, doordat in de omgeving veel alternatief geschikt foerageergebied aanwezig blijft. Bovendien blijft het plangebied tijdens en na de uitvoeringsfase geschikt als foerageergebied van de betreffende soorten. Er ontstaan geen negatieve effecten ten aanzien van vliegroutes. Door de beoogde kap van bomen gaan enkele balts-/paarverblijfplaatsen verloren. De informatie daarover (het aantal verblijfplaatsen, de locaties en de soorten die daarvan gebruikmaken) is bekend na afronding van het veldonderzoek. Er is dus sprake van een conflict met de Flora- en faunawet, waardoor een ontheffingsaanvraag onvermijdelijk is. De vervolgstappen ten aanzien van vleermuizen zijn derhalve: Het aanvragen van een ontheffing volgens artikel 75C Flora- en faunawet in verband met het verloren gaan van de betreffende balts-/paarverblijfplaatsen. Er dient rekening te worden gehouden met de lengte van de aanvraagprocedure van mogelijk ca. 16 weken. Het uitvoeren van de werkzaamheden conform de voorschriften die RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Utrecht) in de ontheffing zal opnemen. Een of meer voorschriften in de ontheffing zullen betrekking hebben op het tijdig uitvoeren van mitigerende en compenserende maatregelen. Compensatie van balts- /paarverblijfplaatsen kan bestaan uit het installeren van voldoende en geschikte vleermuiskasten in de directe omgeving van het plangebied. Deze maatregel dient volgens de Soortenstandaards van de betreffende soorten (ministerie van EZ) reeds ruim voorafgaand aan de werkzaamheden te zijn uitgevoerd. Voor Ruige dwergvleermuis is dat 1 maand, voor Gewone dwergvleermuis 6 maanden. In deze situatie kan naar verwachting worden afgezien het plaatsen van vleermuiskasten. De reden daarvoor is de aanwezigheid van relatief veel bomen nabij het plangebied die holtes bevatten die geschikt zijn als

9 9 alternatieve balts-/paarverblijfplaatsen. Daardoor biedt het plaatsen van kasten geen substantiële toename van het aantal beschikbare alternatieve verblijfplaatsen. Doordat er geen vleermuiskasten hoeven te worden geplaatst, hoeft ook geen rekening te worden gehouden met de voorwaarde in de betreffende Soortenstandaards dat compenserende maatregelen reeds zijn uitgevoerd ruim voorafgaand aan de start van de werkzaamheden. A&W acht het niet zeker maar wel waarschijnlijk dat deze ontheffingsaanvraag zonder de compensatiemaatregel met vleermuiskasten door RVO wordt gehonoreerd. Boommarter Boommarter is zwaar beschermd (tabel 3). Nabij de grens van het plangebied zijn sporen aangetroffen van Boommarter, namelijk krabsporen en een latrine. De locatie daarvan is ingetekend in figuur 1. Naar verwachting is in de directe omgeving daarvan, maar buiten het plangebied, een verblijfplaats van deze soort aanwezig. Werkzaamheden nabij deze locatie kunnen een negatieve invloed hebben op de verblijfplaats van Boommarter, waardoor een conflict met de Flora- en faunawet ontstaat. Dit kan worden vermeden door ervoor te zorgen dat er geen verstorende werkzaamheden binnen 50 m van deze locatie plaatsvinden. In dat geval kan worden aangenomen dat de huidige verblijfplaats en de functionele leefomgeving daarvan behouden blijven. Wanneer niet kan worden voldaan aan bovenstaande voorwaarde, is een ontheffingsaanvraag nodig. A&W adviseert om in de nabijheid van de betreffende locatie en buiten de invloedssfeer van de werkzaamheden een nestkast te plaatsen die geschikt is voor Boommarter. Dit is een niet verplichte extra maatregel. De vervolgstappen ten aanzien van Boommarter zijn derhalve: Een aanpassing van het herinrichtingsplan, waardoor er geen werkzaamheden nodig zijn binnen ca. 50 m van de locatie waar sporen van Boommarter zijn aangetroffen. Er wordt geadviseerd om in de omgeving, maar buiten het plangebied een nestkast te plaatsen. Wanneer geen planaanpassing wordt uitgevoerd en verstoring van de huidige verblijfplaats kan optreden, wordt een ontheffingsaanvraag ten aanzien van deze soort opgesteld. Deze aanvraag kan worden gecombineerd met de ontheffingsaanvraag ten aanzien van Buizerd (paragraaf 3.3.5) en vleermuizen (hierboven) Overige soorten Voor overige soorten/soortgroepen zal geen conflict ontstaan met de Flora- en faunawet en zal alleen rekening moeten worden gehouden met de Zorgplicht (artikel 2 Flora- en faunawet) die voor alle (ook niet-beschermde) planten- en diersoorten geldt. Door de werkzaamheden met zorg voor planten- en dieren uit te voeren, wordt voorkomen dat onnodig negatieve effecten optreden. Dit is onder ander van belang voor licht beschermde diersoorten (zoals Bruine kikker, Gewone pad, verscheidene muizensoorten, Mol, Ree) en de Rode-Lijstsoort Rode ogentroost (figuur 1).

10 10 A&W-notitie 2425 Bronnen Strijkstra, R Ecologische beoordeling herinrichting Hollandse Hout, Lelystad..A&W-rapport Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek, Feanwâlden VBNE Gedragscode voor Natuurbeheer. Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). Van Manen W. & Deuzeman S Broedvogels van het Hollandse Hout in SOVONinventarisatierapport 2011/03 SOVON Vogelonderzoek Nederland, Nijmegen. Heemskerk, R., Verspreidingsatlas van de Zoogdieren van Flevoland. rapport Landschapsbeheer/VZZ. Reinhold, J., A-J Haarsma, J.R. Regelink & H. J. G. A. Limpens, Vleermuizen in Flevoland: een beschermde diergroep in beeld gebracht: eindrapportage. rapport LBF 2007.

Bijlage. Bodemonderzoek

Bijlage. Bodemonderzoek Bijlagen Bijlage Bodemonderzoek Bijlage Archeologisch onderzoek Bijlage Ecologische beoordeling Geactualiseerde ecologische beoordeling van de inrichting van een parkeerplaats

Nadere informatie

Aanvullend onderzoek Kempkensberg te Groningen. A&W-notitie 2588kev

Aanvullend onderzoek Kempkensberg te Groningen. A&W-notitie 2588kev Aanvullend onderzoek Kempkensberg te Groningen A&W-notitie 2588kev Opdrachtgever Gemeente Groningen Referentie Heijden, E. van der. Aanvullend onderzoek Kempkensberg te Groningen. A&W-notitie 2624. Altenburg

Nadere informatie

Aanvullend vleermuisonderzoek plangebied Dennenlaan en Olmenlaan te Zwanenburg

Aanvullend vleermuisonderzoek plangebied Dennenlaan en Olmenlaan te Zwanenburg 1 Aanvullend vleermuisonderzoek plangebied Dennenlaan en Olmenlaan te Zwanenburg Opdrachtgever Referentie Gemeente Haarlemmermeer De Vries, E.W. & M.S.E. Greve 2013. Aanvullend vleermuisonderzoek plangebied

Nadere informatie

Bijlage 3. Ecologische beoordeling van herinrichting twee percelen te Bontebok

Bijlage 3. Ecologische beoordeling van herinrichting twee percelen te Bontebok Bijlage 3 Ecologische beoordeling van herinrichting twee percelen te Bontebok 1 Ecologische beoordeling van herinrichting twee percelen te Bontebok (gemeente Heerenveen) Opdrachtgever Referentie Gemeente

Nadere informatie

Quickscan natuur Mauritslaan Werkhoven

Quickscan natuur Mauritslaan Werkhoven Quickscan natuur Mauritslaan Werkhoven 15 november 2012 ZOON ECOLOGIE Colofon Titel Opdrachtgever Uitvoerder Auteur Datum Quickscan natuur Mauritslaan Werkhoven m RO Zoon Ecologie C.P.M. Zoon ZOON ECOLOGIE

Nadere informatie

Aanvullend ecologisch onderzoek reconstructie N366 traject Veendam- Stadskanaal A&W-rapport 1939

Aanvullend ecologisch onderzoek reconstructie N366 traject Veendam- Stadskanaal A&W-rapport 1939 Aanvullend ecologisch onderzoek reconstructie N366 traject Veendam- Stadskanaal A&W-rapport 1939 in opdracht van Aanvullend ecologisch onderzoek reconstructie N366 traject Veendam- Stadskanaal A&W-rapport

Nadere informatie

Vleermuisonderzoek Zwanenburg

Vleermuisonderzoek Zwanenburg Vleermuisonderzoek Zwanenburg Opdrachtgever Referentie Gemeente Haarlemmermeer Stoker, O. 2012. Vleermuisonderzoek Zwanenburg. A&W notitie NWG-KAdiv2012#25. Altenburg & Wymenga bv, Feanwâlden. Projectcode

Nadere informatie

Resultaten vleermuis- en huismussenonderzoek in een woonwijk in Zuidlaren

Resultaten vleermuis- en huismussenonderzoek in een woonwijk in Zuidlaren Resultaten vleermuis- en huismussenonderzoek in een woonwijk in Zuidlaren Opdrachtgever Referentie Woonborg Vries, E.W. de, E. van der Heijden & M.S.E. Greve 2013. Resultaten vleermuis- en huismussenonderzoek

Nadere informatie

Notitie flora en fauna

Notitie flora en fauna Notitie flora en fauna Titel/locatie Projectnummer: 6306 Datum: 11-6-2013 Opgesteld: Rosalie Heins Gemeente Baarn is voornemens om op de locatie van de huidige gemeentewerf een nieuwe brede school ontwikkelen.

Nadere informatie

Quickscan flora en fauna. Deltaweg te Helmond

Quickscan flora en fauna. Deltaweg te Helmond Quickscan flora en fauna Deltaweg te Helmond A.P. Kerssemakers Voor de afdeling: SB/ROV. Gemeente Helmond. December 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2.Wettelijk kader 2 3. Plangebied 4 4. Onderzoek 7

Nadere informatie

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt CONCEPT Omgevingsdienst Regio Utrecht juli 2012 kenmerk/ opgesteld door beoordeeld door Ronald Jansen Dagmar Storm INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...

Nadere informatie

Ecologische beoordeling Campus Kollum

Ecologische beoordeling Campus Kollum 1 Ecologische beoordeling Campus Kollum Opdrachtgever Referentie Gemeente Kollumerland Stoker, O 2016. Ecologische beoordeling Campus Kollum. A&W-notitie 2592#1. Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek,

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Werkzaamheden. Aan. Hilke de Vries Van. Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft

Memo. Inleiding. Werkzaamheden. Aan. Hilke de Vries Van. Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft Aan Hilke de Vries Van Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft Memo Kap en Werkzaamheden Groene Lint Project Activiteiten Quatrebras Inleiding De gemeente Haarlemmermeer, Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Boomcontrole vleermuizen boom 61145, Nieuwegracht te Utrecht

Boomcontrole vleermuizen boom 61145, Nieuwegracht te Utrecht Notitie Contactpersoon Datum 16 december 2016 Boomcontrole vleermuizen boom 61145, Nieuwegracht te Utrecht 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel In opdracht van de gemeente Utrecht heeft Tauw onderzoek gedaan

Nadere informatie

Rapportage biotoopinschatting en veldonderzoek in verband met de dijkversterking bij Schoonhoven

Rapportage biotoopinschatting en veldonderzoek in verband met de dijkversterking bij Schoonhoven Rapportage biotoopinschatting en veldonderzoek in verband met de dijkversterking bij Schoonhoven Opdrachtgever Referentie Waterschap Rivierenland Meijer, K. 2014. Rapportage biotoopinschatting en veldonderzoek

Nadere informatie

NATUURTOETS LANGE WEMEN HENGELO VERVOLGONDERZOEK GEMEENTE HENGELO

NATUURTOETS LANGE WEMEN HENGELO VERVOLGONDERZOEK GEMEENTE HENGELO VERVOLGONDERZOEK GEMEENTE HENGELO November 2009 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en doel 3 1.2 Werkwijze 3 1.3 Leeswijzer 4 2 Wettelijk kader Flora- en faunawet 5 3 Aanwezige natuurwaarden 7 3.1 Inleiding

Nadere informatie

Notitie Quickscan flora en fauna

Notitie Quickscan flora en fauna Notitie Quickscan flora en fauna De Uithof/ Kromhout te Utrecht Projectnummer: 5755.9 Datum: 5-5-2017 Projectleider: Opgesteld: Opdrachtgever: Universiteit Utrecht Universiteit Utrecht laat jaarlijks bomen

Nadere informatie

Vleermuizen- en vogelonderzoek Zandweg Leidsche Rijn

Vleermuizen- en vogelonderzoek Zandweg Leidsche Rijn Vleermuizen- en vogelonderzoek Zandweg Leidsche Rijn 3 november 2015 Vleermuizen- en vogelonderzoek Zandweg Leidsche Rijn Soortgericht onderzoek in het kader van de Flora- en faunawet Verantwoording

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Flora en fauna De Monarch I, II, III en IV

Ruimtelijke onderbouwing Flora en fauna De Monarch I, II, III en IV Notitie Contactpersoon ing. M.M. (Margaret) Konings Datum 18 juli 2012 Ruimtelijke onderbouwing Flora en fauna De Monarch I, II, III en IV Algemeen In opdracht van Monarch heeft Tauw in 2011 en 2012 onderzoek

Nadere informatie

Resultaten Quickscan, vissen en vleermuisonderzoek met betrekking tot de Flora- en Faunawet.

Resultaten Quickscan, vissen en vleermuisonderzoek met betrekking tot de Flora- en Faunawet. Aan Rob Knijn Van C. van den Tempel CC M. Witteveldt Datum 12 januari 2017 Betreft Flora- en faunagegevens Middenweg Zuid Project Herontwikkeling Middenweg Zuid Geachte heer Knijn, Beste Rob, In 2014 en

Nadere informatie

Notitie Flora- en faunaonderzoek Enter

Notitie Flora- en faunaonderzoek Enter Notitie Flora- en faunaonderzoek Enter Ff-onderzoek Wierdenseweg, Enter Datum: 19-9-2013 Opgesteld door: Vincent de Lenne Projectnummer: 6444 Aanleiding en doel Binnen het plangebied (zie bijlage 1) wordt

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg

Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Verantwoording Titel : Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Subtitel : Projectnummer : Referentienummer : Revisie : C1 Datum : 30-10-2012 Auteur(s) :

Nadere informatie

Ecologische beoordeling herinrichting Hollandse Hout, Lelystad

Ecologische beoordeling herinrichting Hollandse Hout, Lelystad In samenwerking met Ecologische beoordeling herinrichting Hollandse Hout, Lelystad A&W-rapport 2115 in opdracht van Ecologische beoordeling herinrichting Hollandse Hout, Lelystad A&W-rapport 2115 R. Strijkstra

Nadere informatie

Ecologische beoordeling bestemmingsplanwijziging van een landbouwperceel bij De Falom

Ecologische beoordeling bestemmingsplanwijziging van een landbouwperceel bij De Falom Ecologische beoordeling bestemmingsplanwijziging van een landbouwperceel bij De Falom Opdrachtgever Referentie Projectbureau de Centrale As Heijden, E. van der 2017. Ecologische beoordeling bestemmingsplanwijziging

Nadere informatie

Toets flora en fauna Herinrichting locatie Spreeuwenstraat 11 te Nijmegen

Toets flora en fauna Herinrichting locatie Spreeuwenstraat 11 te Nijmegen Toets flora en fauna Herinrichting locatie Spreeuwenstraat 11 te Nijmegen Datum : 27 maart 2014 Projectnummer : 13-0255 Opdrachtgever : Bureau Verkuylen Inleiding Aanleiding In verband met de voorgenomen

Nadere informatie

Soortenonderzoek Julianahof Zeist

Soortenonderzoek Julianahof Zeist Soortenonderzoek Julianahof Zeist 21 sept 2013 ZOON ECOLOGIE Colofon Titel Soortenonderzoek Julianahof Zeist Opdrachtgever mro Uitvoerder ZOON ECOLOGIE Auteur C.P.M. Zoon Datum 21 sept 2013 ZOON ECOLOGIE

Nadere informatie

Briefrapport. aanleiding en methode. SAB Arnhem B.V. datum: 30 januari betreft: Quick scan Flora en Fauna, Bloksteegweg 1

Briefrapport. aanleiding en methode. SAB Arnhem B.V. datum: 30 januari betreft: Quick scan Flora en Fauna, Bloksteegweg 1 Briefrapport van: ons kenmerk: SAB Arnhem B.V. KUEN/80685 datum: 30 januari 2009 betreft: Quick scan Flora en Fauna, Bloksteegweg 1 aanleiding en methode Aan de Bloksteegweg 1, te Borne (gemeente Borne)

Nadere informatie

Briefrapport. Globale ligging plangebied. AANLEIDING EN METHODE. De heer E.J. Overbeek. datum: 16 september 2011. quick scan flora en fauna

Briefrapport. Globale ligging plangebied. AANLEIDING EN METHODE. De heer E.J. Overbeek. datum: 16 september 2011. quick scan flora en fauna Briefrapport aan: van: ons kenmerk.: De heer E.J. Overbeek SAB RIJS/110253 datum: 16 september 2011 betreft: quick scan flora en fauna AANLEIDING EN METHODE In Diepenheim (gemeente Hof van Twente, provincie

Nadere informatie

Notitie quickscan beschermde soorten Prinsejagt-Driehoeksbos te Eindhoven

Notitie quickscan beschermde soorten Prinsejagt-Driehoeksbos te Eindhoven Gemeente Eindhoven T.a.v. Mw. Babette van de Padt Nachtegaallaan 15 5613 CM Eindhoven Datum: 2 maart 2016 Behandeld door: Johan Zwanenburg Ons kenmerk: P2016/15 Uw kenmerk: Notitie quickscan beschermde

Nadere informatie

Werkzaamheden gemaal Emilia en gemaal Westland Quickscan flora- en faunawet

Werkzaamheden gemaal Emilia en gemaal Westland Quickscan flora- en faunawet BEM1605644 gemeente Steenbergen Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 28-11-2016 ZK16004958 Beleidsmedewerker Publiekszaken / vergunningen Werkzaamheden gemaal Emilia en gemaal Westland Quickscan flora-

Nadere informatie

Bureaustudie natuurwaarden Nijverheidstraat te Nederhemert

Bureaustudie natuurwaarden Nijverheidstraat te Nederhemert Bureaustudie natuurwaarden Nijverheidstraat te Nederhemert Datum : 30 oktober 2014 Opdrachtgever : Pouderoyen BV Opgesteld door : ir. N. Arts Projectnummer : P14-0202 Inleiding Initiatiefnemer is voornemens

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek locatie Hessenweg

Verkennend natuuronderzoek locatie Hessenweg Verkennend natuuronderzoek locatie Hessenweg 101 te Dalfsen Onderzoek naar het voorkomen van beschermde soorten en gebieden Datum: 09-10-2012 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer:

Nadere informatie

Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard 2011

Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard 2011 Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard 2011 Bureau Meervelt, Ecologisch onderzoek en advies Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard (2.1) 2011 Status: definitief In opdracht van: Molenparc bv Contactpersoon:

Nadere informatie

Notitie quickscan Flora en fauna

Notitie quickscan Flora en fauna Notitie quickscan Flora en fauna Prins Bernardstraat 2, Oldenzaal Projectnummer: 8399 Datum: 5-9-2017 Opgesteld: V. de Lenne Inleiding De initiatiefnemer is voornemens de woning aan de Prins Bernhardstraat

Nadere informatie

PROJECTPLAN ONTHEFFING AANSLUITING A9 - HEILOO Provincie Noord-Holland 16 DECEMBER 2016

PROJECTPLAN ONTHEFFING AANSLUITING A9 - HEILOO Provincie Noord-Holland 16 DECEMBER 2016 PROJECTPLAN ONTHEFFING AANSLUITING A9 - HEILOO Provincie Noord-Holland 16 DECEMBER 2016 Contactpersonen IRIS BAIJENS Arcadis Nederland B.V. Postbus 264 6800 AG Arnhem Nederland 2 INHOUDSOPGAVE ONDERBOUWING

Nadere informatie

Vleermuisonderzoek Vlietsingel, Medemblik

Vleermuisonderzoek Vlietsingel, Medemblik Aan Witteveen+Bos De heer W.B. Roosen Contactpersoon Kenmerk Status Datum M.A. (Martin) Heinen 16-265 concept 14 september 2016 Betreft Vleermuisonderzoek Vlietsingel, Medemblik Omschrijving Inleiding

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182

Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182 Betreft Actualisatie locatieonderzoek natuurwaarden 1 Aanleiding In 2007 is door Grontmij het Locatieonderzoek natuurwaarden Projectlocatiegebied

Nadere informatie

1.1 INLEIDING... 2 1.2 DOELSTELLINGEN VAN HET ONDERZOEK... 2 1.3 DE PLANNEN... 3 1.4 OPBOUW RAPPORT... 3 2.1 FLORA- EN FAUNAWET...

1.1 INLEIDING... 2 1.2 DOELSTELLINGEN VAN HET ONDERZOEK... 2 1.3 DE PLANNEN... 3 1.4 OPBOUW RAPPORT... 3 2.1 FLORA- EN FAUNAWET... INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 1.1 INLEIDING... 2 1.2 DOELSTELLINGEN VAN HET ONDERZOEK... 2 1.3 DE PLANNEN... 3 1.4 OPBOUW RAPPORT... 3 2 FLORA- EN FAUNAWET... 4 2.1 FLORA- EN FAUNAWET... 4 2.2 RODE LIJST...

Nadere informatie

Notitie verkennend Flora- en faunaonderzoek Lettele

Notitie verkennend Flora- en faunaonderzoek Lettele Notitie verkennend Flora- en faunaonderzoek Lettele Butersdijk nabij nummer 21, Lettele Datum: 12-3-2014 Opgesteld door: Vincent de Lenne Projectnummer: 6546 Aanleiding en doel Aan de Butersdijk, nabij

Nadere informatie

Vleermuisonderzoek Houtakker II te Bemmel

Vleermuisonderzoek Houtakker II te Bemmel Vleermuisonderzoek Houtakker II te Bemmel Gemeente Lingewaard 2 oktober 2008 Eindrapport 9T7382 Entrada 301 Postbus 94241 1090 GE Amsterdam +31 (0)20 569 77 00 Telefoon Fax info@amsterdam.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek herinrichting Venlo-Noord

Verkennend natuuronderzoek herinrichting Venlo-Noord Verkennend natuuronderzoek herinrichting Venlo-Noord Onderzoek naar het voorkomen van beschermde natuurwaarden Datum: 16-04-2013 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: AT/2013/16.04

Nadere informatie

Toetsing Flora- en faunawet realisatie bezoekerscentrum en parkeerplaats Veluwetransferium

Toetsing Flora- en faunawet realisatie bezoekerscentrum en parkeerplaats Veluwetransferium Notitie Contactpersoon Bas Bakker Datum 23 juli 2014 Kenmerk N001-1225068BKR-mwl-V01-NL Toetsing Flora- en faunawet realisatie bezoekerscentrum en parkeerplaats Veluwetransferium Vanuit de Veluwe-2010

Nadere informatie

Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis

Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis 3 april 2014 Zoon ecologie Colofon Titel Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis Opdrachtgever mro Uitvoerder ZOON ECOLOGIE Auteur C.P.M. Zoon Datum 3 april

Nadere informatie

6 Flora- en fauna quickscan

6 Flora- en fauna quickscan 6 Flora- en fauna quickscan 6.1 Verantwoording 6.1.1 Literatuuronderzoek Om inzicht te krijgen in de actuele gegevens in het projectgebied zijn gegevens geraadpleegd via websites van onder andere de Vlinderstichting

Nadere informatie

Briefrapport AANLEIDING EN METHODE. De heer J. Arends. datum: 20 april quick scan flora en fauna

Briefrapport AANLEIDING EN METHODE. De heer J. Arends. datum: 20 april quick scan flora en fauna Briefrapport aan: van: ons kenmerk: De heer J. Arends SAB RIJS/110571 datum: 20 april 2012 betreft: quick scan flora en fauna AANLEIDING EN METHODE In Opheusden (gemeente Neder-Betuwe, provincie Gelderland)

Nadere informatie

Natuurtoets. Fort Oranje 27. Woerden

Natuurtoets. Fort Oranje 27. Woerden Natuurtoets Fort Oranje 27 Woerden 19 augustus 2013 ZOON ECOLOGIE Colofon Titel Natuurtoets Fort Oranje 27 Woerden Opdrachtgever mro Uitvoerder ZOON ECOLOGIE Auteur C.P.M. Zoon Datum 19 augustus 2013 ZOON

Nadere informatie

Projectplan ontheffingsaanvraag Flora- en faunawet drie bebouwingslocaties te Rozenburg (ZH)

Projectplan ontheffingsaanvraag Flora- en faunawet drie bebouwingslocaties te Rozenburg (ZH) Projectplan ontheffingsaanvraag Flora- en faunawet drie bebouwingslocaties te Rozenburg (ZH) Projectplan ontheffingsaanvraag Flora- en faunawet drie bebouwingslocaties te Rozenburg (ZH) september 2009

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek locatie Smitterijhof te Haaksbergen

Verkennend natuuronderzoek locatie Smitterijhof te Haaksbergen Verkennend natuuronderzoek locatie Smitterijhof te Haaksbergen Onderzoek naar het voorkomen van beschermde soorten in het kader van de Flora- en faunawet Datum: 03-12-2012 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever:

Nadere informatie

Onderzoek flora en fauna

Onderzoek flora en fauna Onderzoek flora en fauna 1. Conclusie Geconcludeerd wordt dat voor de beoogde functieveranderingen geen ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet vereist is. Hierbij dient wel gewerkt te worden

Nadere informatie

Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer H. van der Meer Postbus HB AMSTERDAM

Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer H. van der Meer Postbus HB AMSTERDAM > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer H. van der Meer Postbus 95089 1090 HB AMSTERDAM Postbus 19530 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 ffwet@rvo.nl

Nadere informatie

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins Quickscan Spankerenseweg 20 Dieren februari 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Gegevens plangebied... 2 3 Methode... 3 4 Resultaten... 3 4.1 Bureaustudie...

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk november Betreft Notitie actualisatie natuuronderzoek Willevenstraat te Schaijk

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk november Betreft Notitie actualisatie natuuronderzoek Willevenstraat te Schaijk Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 254564 13 november 2014 254564 Betreft Notitie actualisatie natuuronderzoek Willevenstraat te Schaijk 1 Aanleiding en doel De ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor

Nadere informatie

- er sprake is van een wettelijk geregeld belang (waaronder het belang van land- en bosbouw,

- er sprake is van een wettelijk geregeld belang (waaronder het belang van land- en bosbouw, Bureauonderzoek ecologie, wijzigingsplan IJsseldijk-West Ecologie Bij de voorbereiding van een ruimtelijk plan dient onderzocht te worden of de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet 1998 en het

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 21 Mei 2014 Rapportnummer 031 Projectnummer 012 opdrachtgever Fam. Ten Dam Kolenbranderweg

Nadere informatie

Quickscan FF-wet voor ontwikkelingen aan Wedderstraat 18 te Vlagtwedde.

Quickscan FF-wet voor ontwikkelingen aan Wedderstraat 18 te Vlagtwedde. Quickscan FF-wet voor ontwikkelingen aan Wedderstraat 18 te Vlagtwedde. Quickscan FF-wet voor ontwikkelingen aan Wedderstraat 18 te Vlagtwedde. Status Definitief Datum 7 april 2015 Handtekening Matthijs

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Aan Bart van Eck Onderwerp Advies over natuurwetgeving bij de inrichtingsplannen voor de waterberging de Ronde Hoep 1 Aanleiding De polder de Ronde Hoep is aangewezen voor calamiteitenberging in de deelstroomgebiedsvisie

Nadere informatie

Aanvullend natuuronderzoek locatie Nieuweweg / Parklaan te Hattem

Aanvullend natuuronderzoek locatie Nieuweweg / Parklaan te Hattem Aanvullend natuuronderzoek locatie Nieuweweg / Parklaan te Hattem Onderzoek naar het voorkomen van vleermuizen en steenmarter Datum: 15-10-2012 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer:

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek Anklaarseweg Apeldoorn

Verkennend natuuronderzoek Anklaarseweg Apeldoorn Verkennend natuuronderzoek Anklaarseweg Apeldoorn Onderzoek naar het voorkomen van beschermde soorten en gebieden Datum: 31-10-2011 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: DT/2011/010.04

Nadere informatie

P a r a g r a a f e c o l o g i e N i e u w b o u w w o n i n g S c h a p e n d r i f t t e N o r g

P a r a g r a a f e c o l o g i e N i e u w b o u w w o n i n g S c h a p e n d r i f t t e N o r g P a r a g r a a f e c o l o g i e N i e u w b o u w w o n i n g S c h a p e n d r i f t t e N o r g X.X Eco lo gi e KADER Om de uitvoerbaarheid van het plan te toetsen, is een inventarisatie van natuurwaarden

Nadere informatie

Ecologische beoordeling van herinrichting terrein aan Westerdijk te Hoorn

Ecologische beoordeling van herinrichting terrein aan Westerdijk te Hoorn 1 Ecologische beoordeling van herinrichting terrein aan Westerdijk te Hoorn Opdrachtgever Referentie Gemeente Hoorn Vries, E.W. de, 2014. Ecologische beoordeling van herinrichting terrein aan de Westerdijk

Nadere informatie

Aanvullend onderzoek beschermde soorten Wilhelminastraat e.o. Vianen

Aanvullend onderzoek beschermde soorten Wilhelminastraat e.o. Vianen Aanvullend onderzoek beschermde soorten Wilhelminastraat e.o. Vianen 17 juli 2013 ZOON ECOLOGIE Colofon Titel Aanvullend onderzoek beschermde soorten Wilhelminastraat e.o. Vianen Opdrachtgever mro Uitvoerder

Nadere informatie

HABITATSCAN BOMENRIJEN RIJKSSTRAATWEG WASSENAAR. Broedvogels & vleermuizen

HABITATSCAN BOMENRIJEN RIJKSSTRAATWEG WASSENAAR. Broedvogels & vleermuizen HABITATSCAN BOMENRIJEN RIJKSSTRAATWEG WASSENAAR Broedvogels & vleermuizen Adviesbureau E.C.O. Logisch Nieuwerkerk a/d IJssel, 18-5-2017 VERANTWOORDING Opdrachtgever: Gemeente Wassenaar Contactpersoon:

Nadere informatie

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, opgaande beplanting en watergangen.

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, opgaande beplanting en watergangen. Ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven waaraan deze ontwikkelingen

Nadere informatie

Aanvullend natuuronderzoek voormalig Zoutdepot Breukelen

Aanvullend natuuronderzoek voormalig Zoutdepot Breukelen Aanvullend natuuronderzoek voormalig Zoutdepot Breukelen Onderzoek naar het voorkomen van vleermuizen Datum: 30-08-2014 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: AT/2014/30.08 Versie:

Nadere informatie

De Vuurvogel B.V. J. van Lamoen en T. Etaoil Coninckstraat WD AMERSFOORT

De Vuurvogel B.V. J. van Lamoen en T. Etaoil Coninckstraat WD AMERSFOORT > Retouradres Postbus 40225, 8004 DE Zwolle De Vuurvogel B.V. J. van Lamoen en T. Etaoil Coninckstraat 21 3811 WD AMERSFOORT Postbus 40225, 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 ffwet@rvo.nl Betreft

Nadere informatie

Quickscan samenvatting natuurtoets Sint Nicolaasdijk 153, Kampen

Quickscan samenvatting natuurtoets Sint Nicolaasdijk 153, Kampen Witpaard BV Contactpersoon Kenmerk Status Datum Dhr. J. Drenth 15-182 concept 13 mei 2015 Betreft Quickscan samenvatting natuurtoets Sint Nicolaasdijk 153, Kampen Omschrijving Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

Busbaan langs de Kruisvaart

Busbaan langs de Kruisvaart Busbaan langs de Kruisvaart Onderzoek Flora en Fauna Opdrachtgever ITC Utrecht B.V. De heer P. van Sterkenburg Ondertekenaar Movares Nederland B.V. ir. W.J. Arnold Kenmerk D83-WAR-KA-1200532 v1.0 - Versie

Nadere informatie

Beschermde soorten in Hasselt (Overijssel)

Beschermde soorten in Hasselt (Overijssel) Beschermde soorten in Hasselt (Overijssel) Het belang voor de fauna van bestemmingsplan Hasselt binnen de veste Versie 1 25 november 2008 Zoon buro voor ecologie Colofon Titel Ondertitel Opdrachtgever

Nadere informatie

Buro Maerlant. Rotterdam Marinestraat. Notitie Flora- en faunawet. L a n d s c h a p, E c o l o g i e & R u i m t e l i j k e O r d e n i n g

Buro Maerlant. Rotterdam Marinestraat. Notitie Flora- en faunawet. L a n d s c h a p, E c o l o g i e & R u i m t e l i j k e O r d e n i n g Buro Maerlant L a n d s c h a p, E c o l o g i e & R u i m t e l i j k e O r d e n i n g BM-NOTITIE 2014 Notitie Flora- en faunawet J. van Suijlekom, 20 maart 2014 Inhoud Blz 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen

Nadere informatie

DBI1410.P103/projectnummer Milieuadvies Bodem en Ecologie Buys Ballotweg in De Bilt

DBI1410.P103/projectnummer Milieuadvies Bodem en Ecologie Buys Ballotweg in De Bilt MILIEUADVIES aan t.a.v. opsteller Gemeente De Bilt W. Zweverink D. Storm telefoon 088 022 50 00 datum 17 juli 2014 kenmerk onderwerp DBI1410.P103/projectnummer Milieuadvies Bodem en Ecologie Buys Ballotweg

Nadere informatie

Natuurcompensatieplan aanleg gasontvangststation nabij Halfweg (gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude)

Natuurcompensatieplan aanleg gasontvangststation nabij Halfweg (gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude) 1 Natuurcompensatieplan aanleg gasontvangststation nabij Halfweg (gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude) Opdrachtgever Stedin, Rotterdam Referentie Heijden, E. van der 2015. Natuurcompensatieplan aanleg

Nadere informatie

Project Status Datum. Sloop en nieuwbouw locatie Emmaschool concept 14 januari 2016. Auteur Veldonderzoek Projectcode

Project Status Datum. Sloop en nieuwbouw locatie Emmaschool concept 14 januari 2016. Auteur Veldonderzoek Projectcode Onderwerp Opdrachtgever Emmaschool Heerde Witpaard Project Status Datum Sloop en nieuwbouw locatie Emmaschool concept 14 januari 2016 Auteur Veldonderzoek Projectcode Gelder, A. (Adriaan) de Gelder, A.

Nadere informatie

Bijlage 1 Onderzoek ecologie

Bijlage 1 Onderzoek ecologie Bijlage 1 Onderzoek ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven waaraan

Nadere informatie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie 1 NATUUR 1.1 Natuurwetgeving & Planologie De bescherming van de natuur is in Nederland vastgelegd in respectievelijk de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Deze wetten vormen een uitwerking

Nadere informatie

Memo. nummer rev 00 datum RvR Limburg C.V. L.E.Dinger kopie project projectnummer Quickscan Flora en Fauna Danielweg te Horst

Memo. nummer rev 00 datum RvR Limburg C.V. L.E.Dinger kopie project projectnummer Quickscan Flora en Fauna Danielweg te Horst Memo nummer rev 00 datum 2 11 2011 aan RvR Limburg C.V. van L.E.Dinger kopie project projectnummer 200163 betreft Quickscan Flora en Fauna Danielweg te Horst Inleiding RvR Limburg C.V. heeft het voornemen

Nadere informatie

ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST

ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST november 2009 In opdracht van: GEM Westeraam Elst CV Postbus 83 6660 AB ELST

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede

Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Enschede 2 December 2010 Rapportnummer 0123 Projectnummer

Nadere informatie

Gemeente Noordwijk t.a.v. dhr. M. van Veen Postbus AG Noordwijk

Gemeente Noordwijk t.a.v. dhr. M. van Veen Postbus AG Noordwijk Gemeente Noordwijk t.a.v. dhr. M. van Veen Postbus 298 2200 AG Noordwijk Ons kenmerk : 1407G493/DBI/rap1.1 Datum : 22 augustus 2014 Betreft : Quickscan flora- en faunaonderzoek Hogeweg 65 te Noordwijk

Nadere informatie

Ruimtelijke ontwikkelingen en de Flora- en faunawet

Ruimtelijke ontwikkelingen en de Flora- en faunawet Ruimtelijke ontwikkelingen en de Flora- en faunawet Inleiding Praktisch overal in Nederland komen beschermde soorten flora en fauna voor. Bekende voorbeelden zijn de aanwezigheid van rugstreeppadden op

Nadere informatie

Quickscan Spechtstraat, aanleg park De Kraaij

Quickscan Spechtstraat, aanleg park De Kraaij Notitie Concept Contactpersoon D. (Daan) Dekker Datum 9 juli 2014 Quickscan Spechtstraat, aanleg park De Kraaij 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel In opdracht van gemeente Nijmegen heeft Tauw onderzoek

Nadere informatie

A&W-notitie 1660tal/ms

A&W-notitie 1660tal/ms 2 A&W-notitie 1660tal/ms 2 A&W-notitie 1660tal/ms 3 4 A&W-notitie 1660tal/ms 4 A&W-notitie 1660tal/ms 5 6 A&W-notitie 1660tal/ms 6 A&W-notitie 1660tal/ms 7 8 A&W-notitie 1660tal/ms 8 A&W-notitie 1660tal/ms

Nadere informatie

QUICKSCAN FLORA EN FAUNA

QUICKSCAN FLORA EN FAUNA QUICKSCAN FLORA EN FAUNA Behorende bij project: Oostkanaalweg 44, te Ter Aar Gemeente Nieuwkoop Opdrachtgever : Keijzer Dakbedekking b.v. Projectnummer : PS.2017.714 Datum : 21 augustus 2017 Niets uit

Nadere informatie

QUICKSCAN FLORA EN FAUNA

QUICKSCAN FLORA EN FAUNA QUICKSCAN FLORA EN FAUNA Behorende bij project: ( Naast) Elststraat 2, te Rosmalen Gemeente s-hertogenbosch Opdrachtgever: De heer P. van Hooft Projectnummer: PS.2016.618 Datum: 9 augustus 2016 Pasmaat

Nadere informatie

Rapportage onderzoeken vleermuizen, huismus en gierzwaluw

Rapportage onderzoeken vleermuizen, huismus en gierzwaluw Rapportage onderzoeken vleermuizen, huismus en gierzwaluw Varikse Driehoek te Heerewaarden Datum : 1 september 2015 Projectnummer : 15-0092 Opdrachtgever : Woonstichting De kernen, Korenstraat 1, 5321

Nadere informatie

Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde

Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde 22 december 2011 Zoon buro voor ecologie Colofon Project: Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde Opdrachtgever: mro Uitvoerder Zoon

Nadere informatie

QUICKSCAN FLORA- EN FAUNAWET EN NATUURWETGEVING VOOR HET PROJECT NIEUWBOUW MORTIERE MIDDELBURG, FASE 4c3 QUICKSCAN

QUICKSCAN FLORA- EN FAUNAWET EN NATUURWETGEVING VOOR HET PROJECT NIEUWBOUW MORTIERE MIDDELBURG, FASE 4c3 QUICKSCAN QUICKSCAN TEN BEHOEVE VAN DE FLORA- EN FAUNAWET EN NATUURWETGEVING VOOR HET PROJECT NIEUWBOUW MORTIERE MIDDELBURG FASE 4c3 1 QUICKSCAN TEN BEHOEVE VAN DE FLORA- EN FAUNAWET EN NATUURWETGEVING VOOR HET

Nadere informatie

Quickscan samenvatting Flora- en faunawet Van Zuylenlaan 9, Hoevelaken

Quickscan samenvatting Flora- en faunawet Van Zuylenlaan 9, Hoevelaken Dhr. J.P.L.M.G. Gelauff Van Zuylenlaan 9 3871 BG Hoevelaken Contactpersoon Kenmerk Status Datum Dhr. A. de Gelder 15-314 definitief 31 augustus 2015 Betreft Quickscan samenvatting Flora- en faunawet Van

Nadere informatie

Notitie Flora en faunawet bestemmingsplan Centrum Best; Locatie ten noorden van begraafplaats

Notitie Flora en faunawet bestemmingsplan Centrum Best; Locatie ten noorden van begraafplaats Ecologica BV Rondven 22 6026 PX Maarheeze 0495-46 20 70 0495-46 20 79 info@ecologica.eu www.ecologica.eu Gemeente Best T.a.v. dhr. P. van den Broek Raadhuisplein 1 Postbus 50 5680 AB Best Datum: 2 april

Nadere informatie

Buro Maerlant. Veldhoven Zandoerleseweg. Notitie Flora- en faunawet. L a n d s c h a p, E c o l o g i e & R u i m t e l i j k e O r d e n i n g

Buro Maerlant. Veldhoven Zandoerleseweg. Notitie Flora- en faunawet. L a n d s c h a p, E c o l o g i e & R u i m t e l i j k e O r d e n i n g Buro Maerlant L a n d s c h a p, E c o l o g i e & R u i m t e l i j k e O r d e n i n g BM-NOTITIE 2012 Notitie Flora- en faunawet J. van Suijlekom, 29 februari 2012 Inhoud Blz 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen

Nadere informatie

Memo. nummer rev 00 datum RvR Limburg C.V. L.E.Dinger kopie project projectnummer Quickscan Flora en Fauna Jacob Poelsweg te America

Memo. nummer rev 00 datum RvR Limburg C.V. L.E.Dinger kopie project projectnummer Quickscan Flora en Fauna Jacob Poelsweg te America Memo nummer rev 00 datum 2 11 2011 aan RvR Limburg C.V. van L.E.Dinger kopie project projectnummer 200163 betreft Quickscan Flora en Fauna Jacob Poelsweg te America Inleiding RvR Limburg C.V. heeft het

Nadere informatie

GEMEENTE M!D 7-EM-DELFLAND. 1 MGEKOVilN OP 2 2 NOV Zaaknum:\eí

GEMEENTE M!D 7-EM-DELFLAND. 1 MGEKOVilN OP 2 2 NOV Zaaknum:\eí Ondernemend Nederland > Retouradres Postbus 40225, 8004 DE Zwolle Gemeente Midden-Delfland P.A. van den Heuvel Postbus 1 2636 ZG SCHIPLUIDEN GEMEENTE üntv.bev. Postbus 40225, 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl

Nadere informatie

Validatie. faunaonderzoek. Rapportnummer: WRO125-FF-Def01. Kragten, 6 oktober 2016, Herten.

Validatie. faunaonderzoek. Rapportnummer: WRO125-FF-Def01. Kragten, 6 oktober 2016, Herten. Toelichting Betreft Ons kenmerk Herinrichting Kanjel en Gelei Actualiserend veldbezoek flora en fauna WRO125 Datum 18 april 2018 Opsteller R. Janssen Verificatie C. Teheux Validatie G. van Hulzen Waterschap

Nadere informatie

Toets flora en fauna Dorpsstraat 52 te Loosbroek

Toets flora en fauna Dorpsstraat 52 te Loosbroek Toets flora en fauna Dorpsstraat 52 te Loosbroek Datum : 17 september 2014 Projectnummer : 14-0198 Opdrachtgever : Bureau Verkuylen Veemarktkade 8 5222 AE s-hertogenbosch 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In

Nadere informatie

Bijlage 1 Ecologisch onderzoek

Bijlage 1 Ecologisch onderzoek Page 1 of 5 Bijlage 1 Ecologisch onderzoek Plan: Hoofdwinkelcentrum Status: vastgesteld Plantype: bestemmingsplan IMRO-idn: NL.IMRO.0406.BPHWC2011-VG01 In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit

Nadere informatie

Notitie veldbezoek Middelweg 12 te Moordrecht

Notitie veldbezoek Middelweg 12 te Moordrecht NOTITIE R. Stout Middelweg 12 2841 LA Moordrecht DATUM: 16 april 2012 ONS KENMERK: 12-200/12.01680/DirSt UW KENMERK: Gunning 22-03-2012 AUTEUR: PROJECTLEIDER: STATUS: ing. K.D. van Straalen drs. I. Hille

Nadere informatie

Ecologische beoordeling van het project Ombouw Amstelveenlijn

Ecologische beoordeling van het project Ombouw Amstelveenlijn 1 Ecologische beoordeling van het project Ombouw Amstelveenlijn Opdrachtgever Referentie Gemeente Amsterdam Metro en Tram Vries, E.W. de, 2015. Ecologische beoordeling van het project Ombouw Amstelveenlijn.

Nadere informatie

Memo: Datum: 13 april Quickscan ecologische waarden (Flora en faunawet en EHS) sloop BMV Hoensbroek

Memo: Datum: 13 april Quickscan ecologische waarden (Flora en faunawet en EHS) sloop BMV Hoensbroek Memo: Datum: 13 april 2015 Quickscan ecologische waarden (Flora en faunawet en EHS) sloop BMV Hoensbroek Opdrachtgever: Vandewall Planologisch Advies BV Sint Maartenslaan 26 6221 AX Maastricht Opgesteld

Nadere informatie

Gemeente Heerhugowaard M. Hoosbeek Postbus AJ HEERHUGOWAARD. Datum 22 december 2014 Betreft Beslissing op uw aanvraag Ruimtelijke ingrepen

Gemeente Heerhugowaard M. Hoosbeek Postbus AJ HEERHUGOWAARD. Datum 22 december 2014 Betreft Beslissing op uw aanvraag Ruimtelijke ingrepen > Retouradres Postbus 40219 8004 DE Zwolle Gemeente Heerhugowaard M. Hoosbeek Postbus 390 1700 AJ HEERHUGOWAARD Postbus 40219 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 ffwet@rvo.nl Betreft Beslissing

Nadere informatie

Ecologische quickscan. Babyplanet Leidijk 30 te Drachten

Ecologische quickscan. Babyplanet Leidijk 30 te Drachten BIJLAGE 5 2015 Ecologische quickscan Babyplanet Leidijk 30 te Drachten COLOFON BUREAU FAUNAX Badweg 40 B 8401 BL Gorredijk 0513-435024 info@faunax.nl www.faunax.nl Lid van Netwerk Groene Bureaus Ecologische

Nadere informatie

HABITATSCAN DIEPENBROCKLAAN. Broedvogels & vleermuizen

HABITATSCAN DIEPENBROCKLAAN. Broedvogels & vleermuizen HABITATSCAN DIEPENBROCKLAAN Broedvogels & vleermuizen Adviesbureau E.C.O. Logisch Nieuwerkerk a/d IJssel, 14-2-2017 VERANTWOORDING Opdrachtgever: Gemeente Voorschoten Contactpersoon: R. Pitlo Adres: Leidseweg

Nadere informatie