Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. rapid recovery

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. rapid recovery"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe heup rapid recovery z

2 Inhoud Het heupgewricht 1 Gewrichtsslijtage 3 Voorbereiding 5 Opname en operatie 6 Direct na de operatie 8 Na de operatie 9 Naar huis 10 Hulp na ontslag 11 Weer thuis 12 Adviezen 14

3 Veel mensen met een versleten heupgewricht hebben baat bij een operatie waarbij het heupgewricht vervangen wordt door een kunstheup (heupprothese). Zo'n operatie is geen kleinigheid en de revalidatie vraagt veel wilskracht en inspanning van de patiënt en zijn familie. 'Een goed begin is het halve werk' geldt ook voor een heupoperatie. Een goede voorbereiding zal zeker bijdragen aan een vlot herstel. De informatie in deze brochure kan u daarbij helpen. Achtereenvolgens kunt u lezen over de operatie, over wat u zelf kunt doen ter voorbereiding, de opname en de periode na ontslag uit het ziekenhuis. We raden u aan om de brochure goed te bewaren. Er staat informatie in waar u ook tijdens uw opname wat aan kunt hebben. Bovendien bevat de brochure uitgebreide adviezen voor als u weer thuis bent.

4 Het heupgewricht 1 Een gezond gewricht Gewrichten in ons lichaam vormen de beweeglijke verbindingen tussen twee beenstukken. Een gewricht bestaat uit twee botdelen die zo zijn gevormd, dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen of in elkaar passen. De boteinden van beide botdelen (de gewrichtsvlakken) zijn bekleed met een laagje kraakbeen, zodat ze gemakkelijk over elkaar glijden. Het kraakbeen is glad en veerkrachtig en wordt gevoed door het gewrichtsvocht. De botdelen van een gewricht worden op hun plaats gehouden door een stevig kapsel. Om dit kapsel bevinden zich pezen en spieren. De spieren zorgen voor de beweeglijkheid, de benige gedeelten van een gewricht zorgen voor de stevigheid. Heupgewricht Er bestaan verschillende soorten gewrichten en één daarvan is het kogelgewricht. Bij een kogelgewricht heeft het ene gewrichtsvlak de vorm van een kom, het andere de vorm van een kop. De gewrichtskop en de gewrichtskom passen precies in elkaar en kunnen naar alle kanten scharnieren. Ook het heupgewricht is een kogelgewricht. Het verbindt het bekken met het dijbeen. De kop van het heupgewricht bevindt zich in het bovenste gedeelte van het dijbeen. De gewrichtskom bevindt zich in het bekken. Door het heupgewricht kan het been met behulp van spieren in alle richtingen worden bewogen.

5 Gewrichtsslijtage 2 Gewrichtsslijtage Een aandoening van de gewrichten die bij veel mensen voorkomt, is gewrichtsslijtage. In medische termen wordt dit 'artrosis deformans' of kortweg 'artrose' genoemd. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten van het menselijk lichaam, dus ook in het heupgewricht. Door slijtage wordt de gladde kraakbeenlaag van het gewricht aangetast en kan het zijn dat de kraakbeenlaag uiteindelijk helemaal verdwijnt. De gewrichtsvlakken kunnen daardoor niet meer zo soepel langs elkaar glijden, met als gevolg dat het bewegen steeds moeilijker en pijnlijker wordt. versleten heup gezonde heup Klachten Door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen: Een continue pijn in de lies. De pijn kan uitstralen naar de dijstreek, het bovenbeen en de knie en soms ook naar het onderbeen. Stijfheid bij het opstaan als u hebt gezeten. Men spreekt ook wel van 'startpijn'. Moeite met lopen en de neiging voorover te lopen. Niet kunnen bukken of traplopen. Pijn gedurende de nacht. Verergering van de klachten bij vochtig en koud weer. Moeite met het vastmaken van uw schoenveters.

6 Gewrichtsslijtage 3 Verminderen van de klachten Er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten te verminderen: Met behulp van pijnstillers die de arts voorschrijft. Als u te zwaar bent, kan gewichtsvermindering helpen. Door met een stok te lopen aan de kant van uw 'goede' heup. Met behulp van fysiotherapie. De fysiotherapeut zal door middel van oefeningen de pijn proberen te verlichten en uw heupgewricht zo beweeglijk mogelijk proberen te houden. Door middel van een operatie. Als pijnstillers en fysiotherapie onvoldoende helpen, is een operatie vaak de enige oplossing. Besluit om te opereren Voordat u zich aan uw heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen. Wanneer u deze brochure leest, hebt u in overleg met de orthopedisch chirurg waarschijnlijk al besloten tot een operatie. Mocht u echter toch nog tot de ontdekking komen dat u bepaalde informatie mist, neemt u dan contact op met de poli Orthopedie, telefoon (0592) Medisch onderzoek Enige tijd voor de operatie krijgt u een oproep voor het preoperatieve spreekuur. Een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker bekijken dan aan de hand van een vragenlijst en een beperkt lichamelijk onderzoek hoe het met uw conditie is gesteld. Als u ouder bent dan zestig, wordt bovendien een hartfilmpje gemaakt en vindt bloedonderzoek plaats. Worden er geen afwijkingen geconstateerd, dan kan de operatie doorgaan.

7 Voorbereiding 4 Voorlichtings-bijeenkomst Ongeveer drie weken voor de operatie wordt in het WZA een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor patiënten die geopereerd moeten worden aan hun heupgewricht. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u uitgebreid informatie over de gang van zaken rond een heupoperatie. Onder andere hebt u een intakegesprek met een verpleegkundige. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de operatie, is het belangrijk dat u bij deze bijeenkomst aanwezig bent. Enige tijd van tevoren krijgt u een uitnodiging toegestuurd. Krukken en medicatie-overzicht meenemen! Na de operatie moet u een aantal weken met krukken lopen. Deze kunt u lenen bij een van de Thuisleenpunten van Icare. U wordt verzocht de krukken mee te nemen naar de voorlichtingsbijeenkomst. Een fysiotherapeut neemt dan de oefeningen met u door die u als huiswerk meekrijgt. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst hebt u een gesprek met een assistente van de Wilhelmina Apotheek over uw medicijngebruik. Wilt u bij uw eigen apotheek een medicatie-overzicht opvragen en dit meenemen naar de bijeenkomst? Bloedverdunners Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt zoals 'ascal', 'sintrommitis' of '(kinder)aspirine', moet u daar voor de operatie op tijd mee stoppen. Dit kan ook gelden voor andere medicijnen die u gebruikt. Uitgebreidere informatie over dit onderwerp krijgt u in de oproepbrief die u ongeveer een week voor de operatie krijgt van de afdeling Opname. Afvallen Als u te zwaar bent, probeert u dan voor de operatie (een deel van) uw overgewicht kwijt te raken. Uw huisarts of een diëtist (van Thuiszorg) kan u hierover advies geven. Als u minder zwaar bent, verloopt het revalideren gemakkelijker.

8 Opname en operatie 5 Nuchter Op de opnamedag moet u nuchter naar het ziekenhuis komen. Dit betekent dat u vanaf twaalf uur de nacht ervoor niets meer mag eten of drinken. Krukken Vergeet u niet om op de opnamedag uw krukken mee te nemen naar het ziekenhuis. Voorbereidingen Voor de operatie krijgt u speciale operatiekleding aan. U wordt verzocht aan de kant die geopereerd moet worden met een viltstift een pijl te zetten. Ongeveer een uur voor de operatie kunt u een pijnstiller krijgen en een tabletje waar u slaperig van wordt (als u dat met de anesthesioloog hebt afgesproken). Daarna wordt u in uw bed naar de operatieafdeling gereden.

9 Opname en operatie 6 De operatie Tijdens een operatie van het heupgewricht wordt het aangetaste gewricht vervangen door een kunstgewricht. Om bij het heupgewricht te kunnen komen, maakt de orthopedisch chirurg een snee aan de zijkant van uw bovenbeen. Vervolgens maakt hij het gewrichtskapsel open om de kop uit de kom te kunnen halen. Daarna wordt de kop verwijderd en de kom schoongemaakt. In het heupbeen plaatst de orthopedisch chirurg een nieuwe kom. In het dijbeen wordt een metalen pin ingebracht met daarop een kop. Kop en kom passen precies in elkaar. De prothese wordt, net als het versleten gewricht, op de plaats gehouden door het gewrichtskapsel. Als de kop in de kom is gezet, worden de spieren en de operatiewond dichtgemaakt. De operatie duurt ongeveer een uur. Om infectie te voorkomen, krijgt u voorafgaand aan de operatie een antibioticum.(na de operatie krijgt u op de verpleegafdeling nog twee keer een antibioticum.)

10 Direct na de operatie 7 Terug naar de afdeling Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). De verpleegkundige van de uitslaapkamer belt uw familie om te vertellen hoe de operatie is verlopen. Als u weer goed wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Hier zal men regelmatig uw bloeddruk, polsslag, temperatuur, ademhaling en bewustzijn controleren. Pijnbestrijding De eerste paar dagen krijgt u pijnstillers via een infuus. Daarnaast krijgt u pijnstillers in tabletvorm. Misselijkheid Tegen de misselijkheid krijgt u medicijnen op de operatieafdeling en zo nodig later op de verpleegafdeling. IJspakking Na de operatie krijgt u een ijspakking op de operatiewond. Hiermee wordt voorkomen dat de wond gaat zwellen en bovendien voelt het prettig aan. Infuus Via een infuus in uw arm krijgt u vocht toegediend, een antibioticum, eventuele andere medicijnen en zo nodig bloed. Katheter Om het plassen te vergemakkelijken, krijgt u een blaaskatheter. Deze wordt na twee dagen weer verwijderd.

11 Na de operatie 8 De eerste dagen De eerste dag na de operatie hebt u bij uw lichamelijke verzorging nog hulp nodig van een verpleegkundige. Het is echter de bedoeling dat u zo snel mogelijk weer dingen zelf gaat doen. De eerste twee dagen na de operatie zal er regelmatig bloed worden afgenomen om te controleren of het goed is van samenstelling en om te kijken of u bloedarmoede hebt. Revalidatie Zo snel mogelijk start u onder begeleiding van een fysiotherapeut met de looptraining. Als u thuis de trap op en af moet, leert u ook traplopen. Het is de bedoeling dat u, als u weer naar huis gaat, met krukken kunt lopen of met een ander hulpmiddel, bijvoorbeeld een rollator. Tijdens de loopoefeningen is het raadzaam om makkelijk zittende kleding en stevige schoenen aan te hebben. Een paar dagen na de operatie gaat u naar de röntgenafdeling om een controlefoto van uw heup te laten maken. De uitslag krijgt u de volgende ochtend van de orthopedisch chirurg die dan visite loopt.

12 Naar huis 9 Duur van de opname Een opname vanwege een heupoperatie duurt ongeveer drie dagen. Op het moment dat u het ziekenhuis verlaat, kunt u zichzelf meestal weer helemaal verzorgen. Alleen bij het wassen van uw voeten en het aan- en uittrekken van uw broek, sokken of kousen hebt u eventueel hulp nodig. Het is altijd mogelijk dat u langzamer herstelt dan verwacht. In dat geval zal een passende regeling worden getroffen. Fysiotherapie Voor uw vertrek uit het ziekenhuis wordt met u besproken of u nog fysiotherapie nodig hebt. Medicijnen Voordat u naar huis gaat, neemt een verpleegkundige nog enkele praktische zaken met u door, zoals de medicijnen die u moet gebruiken en eventueel de afspraken met de Trombosedienst. Medicijnen, bloedverdunnende tabletten en verbandmaterialen kunt u ophalen bij de Wilhelmina Apotheek (in het ziekenhuis). Controle Er wordt met u afgesproken wanneer u voor controle terugkomt bij de orthopedisch chirurg. Deze laat dan een foto maken van uw nieuwe heup en bespreekt met u hoe het gaat sinds de operatie.

13 Hulp na ontslag 10 Transferverpleegkundige Zo nodig komt er een transferverpleegkundige bij u langs. Deze kan hulp regelen bij u thuis of een tijdelijke opname op de revalidatieafdeling van een verpleeghuis. Aanpassingen in huis Na de operatie is het prettig om thuis een hoge rechte stoel met leuningen te hebben. Een toiletverhoger kan ook handig zijn, evenals handgrepen in de douche en toiletruimte of een helping hand (een knijper waarmee u dingen van de grond kunt oprapen). Deze en andere hulpmiddelen kunt u zelf lenen of kopen bij thuiszorgwinkels of uitleenpunten van thuiszorgorganisaties. Het is raadzaam om dit voor uw opname te regelen.

14 Weer thuis 11 Resultaat van de operatie Met uw nieuwe heup zullen de pijnklachten die u voor de operatie had, grotendeels verdwenen zijn. De eerste maanden zal uw nieuwe heup nog een beetje gevoelig zijn, maar daar zult u geleidelijk steeds minder last van hebben. Toch zult u, ook met een nieuwe heup, altijd wat last houden van stijfheid. De spieren rond de heup zijn namelijk door de langdurige pijnklachten die u van tevoren had, wat korter geworden, en dit wordt door de operatie niet verholpen. Complicaties Ook al wordt de operatie goed uitgevoerd, er kunnen toch complicaties ontstaan: Net als bij iedere andere operatie kunnen ook bij een heupoperatie complicaties optreden zoals wondinfectie, trombose of nabloeding. - Zolang u de prothese hebt, blijft het risico van infectie bestaan. Daarom is het belangrijk dat u uw huisarts en tandarts vertelt dat u een kunstheup hebt bij een operatieve ingreep plaatsvindt of wanneer een tand of kies getrokken moet worden of een wortelkanaalbehandeling plaatsvindt. Zij kunnen u dan antibiotica geven, om het gevaar van infectie tegen te gaan. - Om trombose te voorkomen krijgt u voor zes weken bloedverdunnende middelen voorgeschreven. Er bestaat een kleine kans dat de kop van de kunstheup losschiet uit de kom (luxatie). Dit kan met name het geval zijn in de eerste drie maanden na de operatie. Met de operatiemethode die in het Wilhelmina Ziekenhuis gebruikt wordt, doet dit probleem zich echter zelden voor. Er kan een zenuwbeschadiging optreden, waardoor een deel van het been verlamd is. In de meeste gevallen herstelt zich dit vanzelf. Door slijtage van het materiaal komt het voor dat de kunstheup tien tot twintig jaar na de operatie loslaat.

15 Weer thuis 12 Een arts waarschuwen Bij uw vertrek uit het ziekenhuis krijg u een formulier mee waarop staat hoe u de operatiewond moet verzorgen en waar u op moet letten. Het is belangrijk om in de volgende gevallen contact op te nemen met uw huisarts: als u koorts krijgt; als het wondgebied rood en gezwollen blijft; als uw been steeds meer pijn gaat doen.

16 Adviezen 13 Als u na de operatie weer thuis bent, wilt u natuurlijk weten wat u wel en niet kunt doen met uw nieuwe heup. Hieronder vindt u een antwoord op de belangrijkste vragen. 1 Hoe moet ik mijn wond verzorgen? De huid rondom de hechtingen zal er de eerste twee weken wat geïrriteerd uitzien. Als er hechtingen verwijderd moeten worden, zal de roodheid na het verwijderen minder worden. Als het wondgebied rood blijft, of erg gezwollen is, of er komt vocht uit, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Verzorg de wond volgens de instructies op het formulier dat u bij uw vertrek uit het ziekenhuis meekrijgt! 2 Hoe lang moet ik bloedverdunnende middelen gebruiken? De eerste zes weken na de operatie moet u een bloedverdunnend middel gebruiken om trombose te voorkomen. Mocht dat in uw geval anders zijn, dan hoort u dit tijdens de opname van de verpleging. 3 Wanneer mag ik weer douchen of in bad? Als de operatiewond goed geneest, kunt u de vierde dag na de operatie weer douchen. U kunt pas weer in bad wanneer de operatiewond helemaal genezen is. 4 Hoe moet ik lopen? Probeer te lopen op de manier die u door de fysiotherapeut is geleerd. 5 Hoe lang blijft mijn heup pijnlijk? De eerste twee weken na de operatie zult u nog wel wat pijn hebben aan uw nieuwe heup. Dit is normaal. Het betekent dus niet dat de heupprothese loszit of niet goed werkt. De pijn wordt vanzelf minder en na een maand of drie zult u weinig last meer hebben. Het eerste jaar kunt u nog wel pijn hebben als u bijvoorbeeld een lange wandeling hebt gemaakt. Ook kunt u een tijdje last houden van een pijnlijk gevoel bij het lopen als u net bent opgestaan.

17 Adviezen 14 6 Hoe lang blijft mijn been dik? U zult merken dat uw been in de eerste weken dat u weer thuis bent geleidelijk minder dik wordt. 's Avonds is uw been meestal het dikst. Om de zwelling te verminderen, is het verstandig om 's morgens en 's avonds een uur lang met uw benen omhoog te zitten. Ook is het belangrijk dat u goed de oefeningen doet die u van de fysiotherapeut geleerd hebt. 7 Hoe vaak moet ik oefenen? Tijdens uw opname spreekt de fysiotherapeut met u hoe vaak u moet oefenen. 8 Hoe lang moet ik op krukken lopen? Hoe lang u met krukken moet lopen, verschilt van persoon tot persoon. U begint met twee krukken. In overleg met de fysiotherapeut gaat u na verloop van tijd over op één kruk. Uiteindelijk kunt u weer zonder krukken lopen. 9 Hoe moet ik liggen in mijn slaap? U kunt de eerste zes weken beter niet op uw geopereerde kant slapen. U kunt wel op uw andere zij liggen, maar leg dan de eerste twee weken wel een kussen tussen uw knieën. Dit is belangrijk om de pijn te verlichten en om te voorkomen dat de heup uit de kom schiet. 10 Wanneer mag ik autorijden? Als u weer voldoende controle hebt over uw geopereerde been, kunt u in principe na zes weken weer autorijden. In verband met eventuele problemen met uw verzekeringsmaatschappij in geval van een ongeluk, kan het verstandig zijn om met autorijden te wachten tot u geen krukken meer nodig hebt. Om zeker te weten wat in uw geval geldt, kunt u het beste de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij raadplegen.

18 Adviezen Wanneer mag ik fietsen? Als u voor de operatie regelmatig fietste, kunt u hiermee acht tot twaalf weken na de operatie weer beginnen. Vanwege de lage instap is het verstandig om op een damesfiets te fietsen. 12 Wanneer mag ik zwemmen? Na een week of zes mag u weer zwemmen. 13 Wanneer mag ik andere sporten doen? Als u andere sporten wilt beoefenen dan fietsen of zwemmen, overleg dan eerst met uw huisarts of uw orthopedisch chirurg. 14 Wat voor schoenen kan ik het beste dragen? U kunt het beste stevige schoenen dragen die een brede hak hebben. Schoenen met hoge hakken en slippers zijn de eerste drie maanden na de operatie ongeschikt. 15 Wanneer mag ik weer seks hebben? Als de operatiewond is genezen, kunt u zonder problemen seks hebben. 16 Welke bewegingen mag ik wel en niet maken? Het is belangrijk om de eerste drie maanden na de operatie de volgende regels in acht te nemen: - Niet met uw benen over elkaar zitten. - Niet hurken. - Niet op een lage stoel of kruk zitten. - Niet bukken met uw benen naast elkaar. - Geen extreme bewegingen maken. - Als u zit of ligt, uw benen een beetje gespreid houden. Staan zonder hulpmiddel, bijvoorbeeld bij het aanrecht, mag. Let wel op dat u niet per ongeluk gaat lopen, of een draaibeweging maakt.

19 16 Vragen? Als u vragen hebt over de adviezen 1 t/m 3, kunt u bellen naar afdeling A2, (0592) / of naar de polikliniek Orthopedie, (0592) Met vragen over de adviezen 4 t/m 15 kunt u contact opnemen met de polikliniek Fysiotherapie, (0592)

20 Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. Dat kan aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA ortho01 juli 2013

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. rapid recovery

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. rapid recovery Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe knie rapid recovery z Inhoud Het kniegewricht 1 Gewrichtsslijtage 2 Voorbereiding 4 Opname en operatie 5 Direct na

Nadere informatie

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage Resurfacing Hip Een nieuwe heup U hebt met uw specialist de mogelijkheid van een nieuwe heup besproken en specifiek de Resufacing Hip. Het vervangen van een heupgewricht door een kunstgewricht is geen

Nadere informatie

Totale heupprothese polikliniekversie

Totale heupprothese polikliniekversie Totale heupprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar De totale heupprothese De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage Een nieuwe heup Een nieuwe heup U heeft met uw specialist de mogelijkheid van een nieuwe heup besproken. Het vervangen van een heupgewricht door een kunstgewricht is geen kleine ingreep. Het is daarom

Nadere informatie

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé.

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. Een nieuwe heup Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé www.kg.nl/orthopedie EEN NIEUWE HEUP U heeft met uw specialist de mogelijkheid

Nadere informatie

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis

Nadere informatie

Totale heupprothese (nieuwe heup)

Totale heupprothese (nieuwe heup) Totale heupprothese (nieuwe heup) Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw heup. Uw eigen heup is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe heup (totale heupprothese) geplaatst. Artrose van

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup) De totale heupprothese (nieuwe heup) DE TOTALE HEUPPROTHESE (NIEUWE HEUP) INLEIDING Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. Deze folder geeft informatie over het heupgewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

TOTALE HEUP OPERATIE

TOTALE HEUP OPERATIE TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Waarom een heupprothese

Waarom een heupprothese Waarom een heupprothese Gewrichtsslijtage is een aandoening van de gewrichten die bij veel mensen voorkomt. In medische termen heet dit artrosis deformans of kortweg artrose. Artrose kan voorkomen in alle

Nadere informatie

Medicatiespreekuur De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. Neem hiervoor een actueel medicatieoverzicht (AMO) mee.

Medicatiespreekuur De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. Neem hiervoor een actueel medicatieoverzicht (AMO) mee. Heupprothese De heup is een kogelgewricht. Tijdens het lopen en bewegen draait de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dat komt omdat er op de kop en in de kom een laag kraakbeen zit.

Nadere informatie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale heupprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery 1. Voorbereiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor

Nadere informatie

Vervanging van het heupgewricht

Vervanging van het heupgewricht Vervanging van het heupgewricht Vervanging van het heupgewricht Waarom opereren? Heupafwijkingen komen op oudere leeftijd veel voor en veroorzaken pijn, stijfheid en daardoor op den duur invaliditeit.

Nadere informatie

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen.

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen. Totale knieprothese 2 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw knie. Uw eigen knie is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe knie (totale knieprothese) geplaatst. Artrose van de knie Het

Nadere informatie

De totale heupprothese

De totale heupprothese De totale heupprothese Bekken Heupkom Heupkop Heuphals Bovenbeen Figuur 1: De heup, vooraanzicht De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Revisie totale heupprothese

Revisie totale heupprothese Revisie totale heupprothese De behandeling Binnenkort wordt er bij u een heupoperatie verricht. Het is de tweede keer dat u aan dezelfde heup wordt geopereerd; u heeft al een heupprothese. Deze tweede

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

H.79197.0915. Een nieuwe knie

H.79197.0915. Een nieuwe knie H.79197.0915 Een nieuwe knie Inleiding U heeft samen met uw arts besloten dat u een nieuwe knie krijgt. De voorlopige operatiedatum hoort u over ongeveer twee weken. Na ontslag uit het ziekenhuis heeft

Nadere informatie

H Een nieuwe heup

H Een nieuwe heup H.79207.0715 Een nieuwe heup Inleiding U heeft samen met uw arts besloten dat u een nieuwe heup krijgt. De voorlopige operatiedatum hoort u over ongeveer twee weken. Na ontslag uit het ziekenhuis heeft

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar 2 De totale knieprothese Als u een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd

Nadere informatie

Totale knieprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale knieprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale knieprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

Inleiding Het heupgewricht Artrose Wat is een totale heup?

Inleiding Het heupgewricht Artrose Wat is een totale heup? Totale heupprothese Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van artrose van het heupgewricht en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij

Nadere informatie

Nieuwe heup, Rapid Recovery, deel 1

Nieuwe heup, Rapid Recovery, deel 1 Nieuwe heup, Rapid Recovery, deel 1 Inleiding Veel mensen met een versleten heupgewricht hebben baat bij een operatie waarbij het heupgewricht vervangen wordt door een heupprothese. Zo n operatie is geen

Nadere informatie

Totale knieprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale knieprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale knieprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

Klachten en diagnose

Klachten en diagnose Een gebroken heup Op de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het St. Anna Ziekenhuis is gebleken dat uw heup gebroken is. De arts heeft samen met u en/of uw familie besloten dat een operatie nodig is. Dit is geen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een gebroken pols bij volwassenen 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gebroken pols hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Schouderprothese voor een schouderbreuk. Poli Orthopedie

Schouderprothese voor een schouderbreuk. Poli Orthopedie 00 Schouderprothese voor een schouderbreuk Poli Orthopedie 1 Binnenkort wordt bij u een schouderprothese geïmplanteerd in verband met een schouderbreuk (fractuur). Deze folder kan u en uw familieleden

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstheup Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een heupprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Vervanging van het kniegewricht

Vervanging van het kniegewricht Vervanging van het kniegewricht Vervanging van het kniegewricht Waarom opereren? Knieafwijkingen komen op oudere leeftijd veel voor en veroorzaken stijfheid, pijn en daardoor op den duur invaliditeit.

Nadere informatie

Gebroken heup. Heelkunde

Gebroken heup. Heelkunde Gebroken heup Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen in verband met een heupfractuur (gebroken heup). Hierop volgt meestal een operatie. De operatie geldt als een spoedoperatie, maar er is meestal

Nadere informatie

Kijkoperatie (artroscopie) van de heup

Kijkoperatie (artroscopie) van de heup Kijkoperatie (artroscopie) van de heup Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een kijkoperatie aan uw heupgewricht uit te laten voeren. Bij deze operatie worden afwijkingen van het

Nadere informatie

4. Totale heupprothese

4. Totale heupprothese 4. Totale heupprothese Gewrichten Gewrichten zijn beweeglijke verbindingen tussen twee beenstukken. Een gewricht bestaat uit twee botdelen die zo zijn gevormd dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen

Nadere informatie

Heupoperatie. De totale heupprothese (THP)

Heupoperatie. De totale heupprothese (THP) Heupoperatie De totale heupprothese (THP) Inhoud Inleiding 3 De totale heup 3 Een gezond heupgewricht 3 Een versleten heupgewricht 3 Noodzaak van een totale heupoperatie 4 De operatie 4 Risico s van de

Nadere informatie

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening Penoplicatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Een penoplicatie Een

Nadere informatie

Ontslag na een totale knieprothese

Ontslag na een totale knieprothese Ontslag na een totale knieprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis gestart

Nadere informatie

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese)

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) z Een kinderarts die ervaring heeft met het doen van lengtevoorspellingen

Nadere informatie

Totale schouderprothese

Totale schouderprothese Totale schouderprothese Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wanneer is de operatie nodig... 1 Wat gebeurt er tijdens de operatie... 1 Hoe kunt u zicht op de operatie voorbereiden... 1 Wat gebeurt er vóór de operatie...

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup

Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over de behandelmethode bij een bepaalde breuk in het dijbeen, meestal in het bovenste gedeelte van het

Nadere informatie

Een schouderprothese 2 Waarom een schouderprothese? 3 Mogelijke complicaties 4 5 Preoperatief onderzoek/anesthesie 5 Apothekersassistent 5 Wat neemt

Een schouderprothese 2 Waarom een schouderprothese? 3 Mogelijke complicaties 4 5 Preoperatief onderzoek/anesthesie 5 Apothekersassistent 5 Wat neemt Een schouderprothese 2 Waarom een schouderprothese? 3 Mogelijke complicaties 4 5 Preoperatief onderzoek/anesthesie 5 Apothekersassistent 5 Wat neemt u mee naar het ziekenhuis? 5 Waardevolle bezittingen

Nadere informatie

Met een kunstheup zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven

Met een kunstheup zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven Een nieuwe heup Met een kunstheup zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. De orthopeed, een specialist op het gebied van botten, pezen en spieren, vervangt het

Nadere informatie

Schouderprothese wegens artrose. Poli Orthopedie

Schouderprothese wegens artrose. Poli Orthopedie 00 Schouderprothese wegens artrose Poli Orthopedie 1 Binnenkort wordt bij u een schouderprothese geïmplanteerd in verband met slijtage (artrose). Deze folder kan u helpen zich goed op de operatie voor

Nadere informatie

Schouderprothese. Het schoudergewricht. Voorbereiden

Schouderprothese. Het schoudergewricht. Voorbereiden Schouderprothese Het schoudergewricht Het schoudergewricht is een kogelgewricht. Bij het draaien en bewegen van de arm draait de kop soepel rond in de kom van het schouderblad. Dat kan omdat er op de kop

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Correctie stand onderbeen

Correctie stand onderbeen Correctie stand onderbeen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van slijtage of artrose van het kniegewricht aan een kant en hoe die behandeld kan worden. Het

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde enkelbanden 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u gescheurde enkelbanden hebt. Deze brochure geeft u informatie

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4 In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Inleiding Het kniegewricht

Inleiding Het kniegewricht Knieprothese Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van artrose van het kniegewricht en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij het

Nadere informatie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie Het duurt niet lang meer voordat u naar huis gaat om verder te herstellen. Om u goed voor te bereiden op uw ontslag, heeft het team orthopedie voor u deze folder ontwikkeld. Het doel van deze folder is

Nadere informatie

Schouderprothese voor een schouderbreuk. Poli Orthopedie

Schouderprothese voor een schouderbreuk. Poli Orthopedie 00 Schouderprothese voor een schouderbreuk Poli Orthopedie 1 Binnenkort wordt bij u een schouderprothese geïmplanteerd in verband met een schouderbreuk (fractuur). Deze folder kan u en uw familieleden

Nadere informatie

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Penoplicatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Medicatiespreekuur De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. Neem hiervoor een actueel medicatieoverzicht (AMO) mee.

Medicatiespreekuur De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. Neem hiervoor een actueel medicatieoverzicht (AMO) mee. Knieprothese Het kniegewricht Het kniegewricht is een meer-assig gewricht. Bij het lopen en bewegen glijdt het bovenbeen over het dragende oppervlak van het onderbeen. Dat kan omdat er op de gewrichtsoppervlakken

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe knie oefenprogramma fysiotherapie 1 Het is belangrijk dat u na uw knieoperatie zo snel mogelijk weer zelf dingen gaat

Nadere informatie

Operatie aan het hielbeen

Operatie aan het hielbeen Operatie aan het hielbeen Calcaneus osteotomie (Dweyer osteotomie) U krijgt binnenkort een operatie aan uw hielbeen, een calcaneus osteotomie. In deze informatie leest u over de voorbereiding op de operatie,

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese De totale knieprothese DE TOTALE KNIEPROTHESE INLEIDING U staat op de wachtlijst voor een nieuwe knie, een zgn. totale knieprothese. Deze folder geeft informatie over het kniegewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

4. Totale knieprothese

4. Totale knieprothese 4. Totale knieprothese Gewrichten Gewrichten zijn beweeglijke verbindingen tussen twee beenstukken. Een gewricht bestaat uit twee botdelen die zo zijn gevormd dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen

Nadere informatie

Operatie aan de voet

Operatie aan de voet Operatie aan de voet Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis geopereerd aan uw voet. De orthopeed heeft met u besproken wat voor soort operatie er bij u gedaan wordt. In deze

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe heup oefenprogramma fysiotherapie z Het is belangrijk dat u na uw heupoperatie zo snel mogelijk weer dingen zelf gaat

Nadere informatie

Echografisch onderzoek van de buik (abdomen)

Echografisch onderzoek van de buik (abdomen) Echografisch onderzoek van de buik (abdomen) Een onderzoek waarbij met geluidsgolven de organen in uw buik zichtbaar worden gemaakt Uw behandelend arts heeft voor u een echografisch onderzoek van de buik

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde achillespees z Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gescheurde achillespees hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

TOTALE KNIE OPERATIE

TOTALE KNIE OPERATIE TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Met een kunstheup zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven

Met een kunstheup zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven Een nieuwe heup Met een kunstheup zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. De orthopeed, een specialist op het gebied van botten, pezen en spieren, vervangt het

Nadere informatie

De Totale Heupprothese

De Totale Heupprothese De Totale Heupprothese Patiënteninformatie pagina 2/12 Patiëntenvoorlichting Heupvervanging Inleiding Deze brochure helpt u om enige basiskennis te verkrijgen met betrekking tot uw heupgewricht, artrose

Nadere informatie

Operatie om stand van het been te veranderen

Operatie om stand van het been te veranderen Orthopedie Tibiakop Osteotomie Operatie om stand van het been te veranderen Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een tibiakop osteotomie.

Nadere informatie

Orthopedie. Een gebroken heup. www.catharinaziekenhuis.nl

Orthopedie. Een gebroken heup. www.catharinaziekenhuis.nl Orthopedie Een gebroken heup www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Een gebroken heup... 3 Dijbeenhalsbreuk (collum-fractuur)... 3 Breuken in de verdikking van de heupkop (pertrochantere fracturen)... 3 Breuken

Nadere informatie

Halve knie-prothese (hemiknie)

Halve knie-prothese (hemiknie) Halve knie-prothese (hemiknie) Inleiding Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen.

Nadere informatie

In deze folder kunt u lezen over de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie en adviezen voor het herstel.

In deze folder kunt u lezen over de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie en adviezen voor het herstel. Chirurgie Gebroken heup Operatie bij een gebroken heup Inleiding U bent in VieCuri opgenomen via de spoedeisende hulp. Daar is gebleken dat uw heup gebroken is. Samen met de behandelend chirurg en/of uw

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Vervanging van een kniegewricht

Vervanging van een kniegewricht Vervanging van een kniegewricht Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wanneer is een operatie nodig? 1 Voorbereiding op de operatie 4 Voorbereidingen thuis 4 De opname 5 Dag van de operatie

Nadere informatie

Een gebroken heup. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174

Een gebroken heup. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174 Een gebroken heup Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174 Inleiding U bent met spoed opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis omdat u een gebroken heup heeft. U en uw naasten hebben zich

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Vervanging van een kniegewricht

Vervanging van een kniegewricht Vervanging van een kniegewricht Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wanneer is een operatie nodig? 1 Het kniegewricht 1 Klachten 2 Voor- en nadelen van de operatie 3 Voorbereiding op

Nadere informatie

Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag Vragen 11. Spoedopname 2 3

Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag Vragen 11. Spoedopname 2 3 1 7 8 Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag 10 11 Spoedopname 2 3 Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 4 4 Kop/halsprothese 4

Nadere informatie

Verwijderen van de zaadbal

Verwijderen van de zaadbal De uroloog heeft met u besproken dat er bij u een zaadbal verwijderd moet worden, in verband met verdenking op een tumor. U wordt hiervoor 1 á 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. U kunt deze brochure

Nadere informatie

Vervanging van het heupgewricht

Vervanging van het heupgewricht Vervanging van het heupgewricht Inhoud klik op het onderwerp om verder te lezen. Wanneer is een operatie nodig? 1 Het heupgewricht 1 Klachten 2 Totale heupprothese 2 Werkwijze totale heupprothese operatie

Nadere informatie

Herstelplan gebroken heup

Herstelplan gebroken heup Herstelplan gebroken heup orthopedie alle aandacht Inleiding De arts stelt voor een operatie aan uw heup uit te voeren omdat deze is gebroken. In deze folder geven wij hierover informatie. Uw arts bespreekt

Nadere informatie

Rapid recovery Heup. Wat is Rapid Recovery. Wat gebeurt er voor de operatie

Rapid recovery Heup. Wat is Rapid Recovery. Wat gebeurt er voor de operatie Rapid recovery Heup Samen met uw behandelend orthopedisch chirurg bent u tot het besluit gekomen dat een heupprothese een oplossing is voor de artrose klachten van uw heup. ZorgSaam Ziekenhuis heeft voor

Nadere informatie

Orthopedie0. Totale heupprothese

Orthopedie0. Totale heupprothese Orthopedie Totale heupprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw heup. Er wordt een totale heupprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de heup, de aanleiding voor de operatie,

Nadere informatie

Totale schouderprothese

Totale schouderprothese Totale schouderprothese Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wanneer is de operatie nodig... 1 Wat gebeurt er tijdens de operatie... 1 Hoe kunt u zicht op de operatie voorbereiden... 1 Wat gebeurt er vóór de operatie...

Nadere informatie

Orthopedie. Schouderprothese

Orthopedie. Schouderprothese Orthopedie Schouderprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Er wordt een schouderprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het schoudergewricht, de aanleiding

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstknie Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een knieprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten URS z 1 Binnenkort komt u naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen voor een URS (voluit: uretero-reno-scopie). Meestal wordt een

Nadere informatie

Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een voorste kruisbandplastiek uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de knie, waarbij de beschadigde voorste kruisband

Nadere informatie

Gebroken heup (proximale femurfractuur)

Gebroken heup (proximale femurfractuur) Gebroken heup (proximale femurfractuur) Gebroken heup Een gebroken heup ontstaat meestal door een val. Deze breuk komt vaak voor bij ouderen, maar ook jonge mensen kunnen hun heup breken. Meestal is de

Nadere informatie

Schouderprothese. Orthopedie

Schouderprothese. Orthopedie Orthopedie Schouderprothese Inleiding U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat er bij u een schouderoperatie gaat plaatsvinden. Tijdens deze ingreep wordt uw beschadigde schoudergewricht

Nadere informatie

Complicaties Ondanks alle zorg rond de operatie is geen enkele ingreep vrij van de kans op

Complicaties Ondanks alle zorg rond de operatie is geen enkele ingreep vrij van de kans op Heupprothese In deze folder vindt u meer informatie over het plaatsen van een heupprothese. Uw specialist heeft u ongetwijfeld al de nodige informatie gegeven over de operatie. In deze folder kunt u de

Nadere informatie

Correctie van de grote teen Hallux rigidus

Correctie van de grote teen Hallux rigidus Correctie van de grote teen Hallux rigidus Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1191 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw grote

Nadere informatie

Vervanging heupgewricht (heupprothese) via zijwaartse benadering

Vervanging heupgewricht (heupprothese) via zijwaartse benadering Vervanging heupgewricht (heupprothese) via zijwaartse benadering Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten uw heupgewricht te laten vervangen door een totale heupprothese (kunstheup).

Nadere informatie

Orthopedie De totale heupoperatie

Orthopedie De totale heupoperatie Orthopedie De totale heupoperatie (een nieuwe heup) Belangrijke gegevens Bezoek polikliniek Behandelend arts Datum voorlichtingsbijeenkomst Datum preoperatief spreekuur Datum opname Telefonisch spreekuur

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken heup. In deze folder leest u meer over de behandeling, operatie en revalidatie.

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken heup. In deze folder leest u meer over de behandeling, operatie en revalidatie. Orthopedie/Traumachirurgie Heup, gebroken heup U bent opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken heup. In deze folder leest u meer over de behandeling, operatie en revalidatie. De gebroken heup U bent

Nadere informatie

Arthroscopie van de schouder

Arthroscopie van de schouder Arthroscopie van de schouder U krijgt binnenkort een operatie aan uw schouder, een arthroscopie van de schouder. In deze informatie leest u over de voorbereiding op de operatie, de operatie zelf en de

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname 1 Na een gynaecologische ingreep In deze brochure leest

Nadere informatie