MAANDAG 14 juli t/m DONDERDAG 17 juli uur Opbouwen kermisterrein met medewerking van vrijwilligers

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MAANDAG 14 juli t/m DONDERDAG 17 juli 19.00 uur Opbouwen kermisterrein met medewerking van vrijwilligers"

Transcriptie

1

2

3 3 MAANDAG 14 juli t/m DONDERDAG 17 juli uur Opbouwen kermisterrein met medewerking van vrijwilligers VRIJDAG 18 juli uur Klaverjaswedstrijd voor senioren in de tent op het fees errein uur Set in Mo on spelenkermis voor de kinderen uur Optocht met medewerking van Fanfare Juliana uit, ruiters, aangespannen rijtuigen en poli e uur Ringsteken met aangespannen paarden: a) Rubriek met vaste partner b) Ringsteken voor het publiek (inschrijven vanaf uur) c) Verkiezing van mooiste aanspanning door publiek Aansluitend zullen Jan Groeneweg en zijn mede Deejays de rest van de avond de muziek verzorgen ZATERDAG 19 juli uur Springwedstrijd voor pony's / paarden om de Cor Jansen wisseltrofee uur Kindershow in de fees ent door Clown Flapipo uur Hindernisspel met bromfietsen (inschrijven vanaf uur) uur Tonknuppelen Aansluitend zullen Jan Groeneweg en zijn mede Deejays de rest van de avond de muziek verzorgen ZONDAG 20 juli (toegang gra s) uur Ponyrennen in drie categorieën Tijdens de pauze: Een veelzijdige show van de se paardensport Voor de jeugd is het mogelijk om (gra s!) op een ezeltje te rijden! uur Live optreden van de Noord Hollandse band "Trots" Aansluitend zullen Jan Groeneweg en zijn mede Deejays de rest van de avond de muziek verzorgen Maandag 21 juli (toegang 3,50 vanaf 14 jaar) uur Kortebaandraverij Totalisator vanaf uur geopend Na de draverij zal de prijsuitreiking (enkel voor genodigden) plaatsvinden in het "Dorpshuis" uur Vuurwerkshow Aansluitend zullen Jan Groeneweg en zijn mede Deejays de rest van de avond de muziek verzorgen Algemene jd slui ng bar is uur (dus kom op jd!!!)

4 4

5 5 Aan het woord: Mar n Spruijt, eigenaar kermisterrein Wie hee hem niet? Een mooie foto van een trotse moeder met kinderwagen, op weg naar de se Paardendagen. Het is 1964, ik weet er zelf nog weinig van. Als je vader op een dag zegt; "Ga je mee palen ze en om de koeien om te leiden zodat ze niet over het Kermisterrein hoeven om gemolken te worden?" dan weet je dat dit het signaal is: Het is bijna zo ver! De beves ging was er helemaal als Cors van de Bosch op zijn Zündapp het erf op kwam rijden. Wij, de kinderen uit de buurt, keken reikhalzend uit naar de eerste kermiswagens en de opbouw van de tribune. Dat betekende voor ons werk aan de winkel: boodschappen doen voor de kermis mensen en helpen met de opbouw van de kermis a rac es. De beloning bestond uit vrijkaartjes voor de a rac es. De jaren verstreken. Je doet mee met de kinderspelen en de bromfietsrace. Mijn vader was, ik heb het niet van een vreemde, een man met een paardenhart. Paarden, ik ben ermee opgegroeid. De Blesruiters, de ponyrace, de Cor Jansen wisseltrofee en, uiteindelijk, de 300 meter! Mijn bewondering gaat uit naar alle mensen die zich bezig houden met de drafsport. Je moet er wel heel erg mee begaan zijn om daar een boterham aan te verdienen. De se Paardendagen zijn veel meer dan alleen de paardensport. Het is een totaal evenement. Zo is het op deze dagen de jaarlijkse hereniging van families en vrienden. Ze komen vanuit de hele wereld om dit fes jn te vieren. De kracht van het bestuur om zoveel mogelijk vrijwilligers enthousiast te maken is typisch s. Ze zijn er... al jd... weer of geen weer. En over het weer gesproken, er waren jaren bij waarvan ik dacht; ik steek mijn kop in het zand en ik trek hem er pas weer uit als het evenement voorbij is. Ik heb zelf ook veel reizen gemaakt. En als je op de vraag 'waar kom je vandaan?' zegt dat je uit komt, hoor je heel vaak 'dat is toch dat dorp waar de Paardendagen o ewel de se kermis gehouden worden?' Tja, zo lig je in de kinderwagen en maak je (nog onbewust) kennis met de Paardendagen en zo ben je een kermis stel want ik heb mijn vrouw daar ook leren kennen. De Paardendagen horen bij en hoort bij de Paardendagen. Het loopt als eens rode draad door ons leven, met hoogtepunten maar ook met dieptepunten zoals het overlijden van mijn vader aan het begin van de Paardendagen enkele jaren geleden... Ik geniet al 50 jaar van de diverse ac viteiten, mede dankzij de inzet van het bestuur van Nooit Gedacht, de vele vrijwilligers en het publiek!

6 6

7 7 Nooit Gedacht 105 jaar Dit hadden de oprichters van Nooit Gedacht natuurlijk Nooit Gedacht, dat hun vereniging ooit Immaterieel Erfgoed (het erfgoed van tradi es en rituelen) zou worden na 105 jaar. Daarbij is het is ook nog eens een lustrum, 105 jaar, en om dat te vieren met zo'n mooie erkenning, daar kunnen we als Nooit Gedacht terecht trots op zijn. De basis is gelegd door onze bestuurlijke voorgangers. En de boeken erop terugkijkend, hebben ze het zeker niet al jd makkelijk gehad. Door het steeds op een goede manier door te geven aan de jongere genera e zijn we tot dit mooie resultaat gekomen. Uiteraard mede door de vele vrijwilligers en sponsors die ons al die jaren trouw zijn gebleven. Immaterieel Erfgoed gee ons ook verplich ngen om de kortebaandraverij en het totale feest, de se Paardendagen, op een goede manier voort te ze en. Het is een goede steun in de rug voor de toekomst en we zullen ons best moeten blijven doen, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Voor dit jaar hebben wij opnieuw een mooi en vol programma neer weten te ze en. Wij kijken ernaar uit om er weer een prach g feest van te maken, maar daar hebben we wel iedereen bij nodig. We verwachten dan ook dat iedereen die ons feest bezoekt dit dan op een gezellige manier doet. Want op die manier kunnen we nog vele jaren genieten van de mooie paardensport en alle fes viteiten erom heen. Ik wil onze sponsors en vrijwilligers alvast bedanken voor hun steun, ook dit jaar weer. We kunnen het niet genoeg benadrukken hoe blij we met hun ondersteuning zijn. Heel, heel veel dank hiervoor. Namens het bestuur wens ik iedereen hele gezellige dagen toe. Voorzi er Theo van den Bosch

8 8

9 9 In memoriam Onlangs bereikte het Bestuur van Nooit Gedacht het trieste bericht dat dierenarts Jan de Groot ons op 79 jarige lee ijd ontvallen is. Jan de Groot hee jaren lang jdens de se Paardendagen als vrijwilliger de gezondheid van de paarden in de gaten gehouden. Dat deed hij ook in Alkmaar en dichter bij huis, Duindigt. Jan le e vooral op het welzijn van de paarden maar deed ook de dopingcontroles. Jan maakte al jdens zijn studie kennis met de drafsport. Hij is zelfs een paar keer pikeur geweest (zie foto). Vanaf 1971 draaide hij met zijn collega Arno Groenwegen zijn eigen prak jk in Zoetermeer. Jan, voor velen onder ons Ome Jan hee, met zijn liefde en zorg voor mens en natuur, een mooi werkzaam leven gehad. Wij zullen hem missen. Wij wensen Els, zonen René en Paul en verdere familie heel veel sterkte met het dragen van dit enorme verlies.

10 10 Slijterij het Drankenhuys Dorpsstraat EL Zoeterwoude Tel:

11 11 Over paardjes & veulentjes Een interview met super vrijwilligster Jokelien Van Rijn Waar ben je geboren? Volgens Google heb je wat met Oudewater? Ik ben op 5 juni 1965 geboren in Oudewater. Ik heb hier 23 jaar met plezier gewoond. Het is een stad in het Groene Hart gelegen tussen Gouda en Utrecht. Oudewater is vooral bekend van de Heksenwaag. Dit jaar bestaat de stad 750 jaar dus zal ik komend jaar vaak een bezoek brengen aan mijn roots. We kennen jou als een zeer fana eke vrijwilligster. Daarvoor zijn we je heel dankbaar. Wat was voor jou de reden om vrijwilliger te worden bij Nooit Gedacht? En wat heb je met paarden of pony s? In 1995 kwam Nico van den Bosch, des jds de voorzi er van Harddraverij Nooit Gedacht, mij vragen of ik toe wilde treden tot het bestuur. Dit was een hele eer, want tot die jd bestond het bestuur alleen maar uit mannen. Samen met Jacqueline van der Krogt zijn wij toegetreden tot het bestuur. Wat ik met paarden en pony's heb? Wij hebben zelf een K.W.P.N. pony genaamd Lynn en een mini Shetlandpony Joy. Van kinds af aan wilde ik graag zelf paard rijden, maar helaas hadden mijn ouders weinig geld dus na 1 jaar paardrijles was er geen budget meer om verder te gaan in de paardensport. Wat is je favoriete boek? En lees je digitaal of heb je liever een boek in je handen? Op dit moment kom ik niet toe aan boeken lezen. Ik ben te onrus g om me te kunnen concentreren voor het lezen van een boek. Het laatste boek waar ik in begonnen ben is Vij ig nten grijs van E.L. James, maar het eind is nog niet in zicht. Misschien als ik straks lekker op vakan e ben. Wat is je favoriete gerecht jdens de Kermis? En wat drink je daar het liefste bij, bier of wijn? Mijn favoriete gerecht jdens de kermis is een overheerlijke barbecue bij vrienden. Wij worden ieder jaar uitgenodigd en voor mij is dit echt even een rustpunt op deze toch wel hec sche dagen. Ik drink graag een wijntje, daar geniet ik van, bij voorkeur een wijn / spijs combina e. Bij ieder gerecht een wijntje proeven. Een ware smaak beleving. Omschrijf jouw Kermis gevoel eens.. Mijn kermis gevoel: geweldige loca e, goede sfeer, veel gezelligheid en enthousiasme. Van welke muziek houd je? Mijn favoriete muziek is trance met name van Armin van Buuren en Kel sche muziek met name van Enya. Dit zijn 2 extremen maar bij trance kun je lekker uit je dak gaan en Kel sche muziek is echt luistermuziek en daar word ik rus g van.

12 12

13 13 Wat vind je het leukste aan wonen in? Het leukst aan wonen in is dat je landelijk en rus g woont en toch centraal gelegen om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten van de grotere steden. Voor wat betre de sociale controle zit het in wel goed, maar er zi en natuurlijk goede en slechte kanten aan die sociale controle. Wij zien ers al jd veel wandelen. Ben je ook een wandelaar of meer van het fietsen? Ik ben van het wandelen en ik vind het heerlijk om met onze hond Saja te wandelen. Maar gezien de vele uren die ik werk in ons transportbedrijf zou ik hier eigenlijk nog meer jd voor vrij willen maken. Elke donderdag gaan de pla elandsmutsen (Marian, Linda, Sonja, Monique, Maaike en Sandra) wandelen, maar ik kan vaak niet mee. Jammer genoeg De se Paardendagen duren 4 dagen. Welke dag is bij jou favoriet? Mijn favoriete dag jdens de se Paardendagen is de zondag. De ponyrace vind ik erg leuk en aansluitend de gezelligheid in de tent met jong en oud. Daar geniet ik van. We kennen allemaal wel de spreekwoorden of lijfspreuken op een tegeltje: 'Het is niet alle dagen kermis' of 'Een kermis maakt nog geen zomer' of 'Zo blij als een kermis vogel'. Als ik jou nu een tegeltje geef, wat zou jij daar dan opschrijven? Mijn spreuk op de tegel luidt: Beter één kermis in dan en in het land! Ik wens iedereen hele fijne en gezellige se Paardendagen Groetjes, Jokelien

14 14

15 15 Even voorstellen Onze nieuwe fotografe Dit jaar is mij gevraagd foto s te maken van de se Paardendagen. Het is een genot om te mogen fotograferen waar je het meeste van houdt: PAARDEN!!! Ik zit in de stofdoekles bij de Blesruiters elke vrijdag (als ik niet hoef te werken en het niet regent) bij Claire Dominicus. Even je hoofd leegmaken na een drukke week. Ik wist niet dat ik na mijn hernia weer mijn oude hobby zou beoefenen. Het is mij gelukt door mijn posi eve instelling en met behulp van mijn naaste familie. Even voorstellen; Ik ben Carmen Olijhoek, getrouwd met Jos Olijhoek en wij hebben één dochter, zij heet Joysi. Ik ben een dochter van Sjaak en Ria van Rijn. Wij (mijn boer, zus en ik) zijn in 1976 naar gekomen. Zoals iedereen weet die mij kent, komen wij uit de Filipijnen. Voor zover ik weet begon mijn liefde voor paarden vanaf het begin dat ik in kwam wonen. Mijn vader fokte dravers en woonde op de boerderij aan de Meeslouwerweg; wat nu de Four Star Stables is. Naast mijn grootste hobby s paardrijden en muziek maken was ik al jd al bezig met fotograferen. Paarden en onze hond Max waren vroeger mijn fotomodellen. Mijn hobby voor fotograferen is uitgegroeid tot mijn werk. Persoonlijk vind ik fotograferen het mooiste beroep dat er bestaat! Je komt overal, je hebt nooit dezelfde opdracht, je leert verschillende mensen kennen van beroemde zanger/zangeressen/acteurs tot Koninklijke familie en je maakt een hoop mee! Mijn eerste analoog camera heb ik gekocht van mijn eerste verdiende centen met bollen pellen toen ik 14 jaar oud was. Samen met mijn zus Maria werkten wij in de grote vakan e langs de Veursestraatweg. Mijn eerste camera was een pocket camera van Agfa. Alle foto s waren onscherp en ik ging zelfs twijfelen of dat niet aan mij lag want ik heb maar 1 oog? Mijn andere oog zit daar maar voor spek en bonen bij. Je hebt tenslo e maar 1 oog nodig om een mooie foto te schieten. Een jaar later kocht ik een Canon compact (nog steeds een rot camera) en een paar jaren later mijn eerste NIKON! Op dit merk ben ik verliefd geworden. Ik heb hem nog steeds! Een van mijn collec e camera s. Dit jaar word ik 50 en voor zover ik weet zijn wij nog nooit jdens de se Paardendagen op vakan e gegaan. Dat houden wij graag zo! Dit jaar ben ik bevoorrecht om dit prach ge evenement te mogen vastleggen. Het mooiste aan fotograferen is dat je alle emo es kan vastleggen; van de paarden, volwassenen, kinderen en alles wat leuk en gek is. SMILE!...and the whole world smiles with you!! (Louis Armstrong) Carmen

16 16

17 17 Overzicht se Paardendagen 2014 Maandag 14 juli tot en met donderdag 17 juli Opbouwen van de kermis, iedere avond vanaf uur Zonder vrijwilligers, geen kermis. Handig of niet, alle hulp is welkom! Vanaf zaterdagavond wordt er iedere avond vanaf uur gewerkt aan de opbouw. Kom je ook helpen? We rekenen op jullie steun! Na afloop wordt er gezellig samen een drankje gedronken. Vrijdag 18 juli uur Klaverjassen en Rummikuppen voor senioren Op vrijdagmiddag start het feestweekend met een klaverjaswedstrijd. Onder het genot van een hapje en drankje vindt deze wedstrijd plaats in de tent op het feestterrein. Na afloop is er voor iedereen een prijs. Daarnaast is er voor de liefhebbers ook een rummikub competitie. Meedoen? Meld je in de feesttent! uur Set in Motion Spelenkermis Van tot uur staan er, net als vorig jaar, voor alle kinderen en jeugd te gekke en uitdagende attracties klaar; er komt onder andere een stormbaan, de happende krokodil, Vulcano en dubbele megaballs. Voor omschrijvingen zie de website nmo on.nl Deelnemen aan de activiteiten is gratis. Kom gezellig kijken en meedoen!

18 18

19 uur Optocht De officiële opening van de se Paardendagen gebeurt, zoals inmiddels traditie, met een optocht door het dorp bestaande uit onder andere Fanfare Juliana uit, ruiters en aangespannen rijtuigen uur: Verzamelen van de paarden, pony s en rijtuigen aan de seweg 76, Leidschendam bij de familie Turkenburg. 18:30 uur: Vertrek van de optocht. De route seweg, Dr. van Noortstraat, Meerlaan, afslaan naar de Akkermunt binnendoor naar de Waterviolier en dan via de Dotterbloem naar het. feestterrein. Op het evenemententerrein lopen de paarden vervolgens een ereronde, waarna ze zich opstellen voor de parade, deze wordt afgenomen door Burgemeester Van der Sluijs en voorzi er Van den Bosch. Onder begeleiding van Cees de Jong. Vervolgens zullen ze via de Waterviolier het terrein weer verlaten, of deelnemen aan het ringsteken.

20 uur Ringsteken met aangespannen paarden (Ringsteken voor het publiek inschrijven vanaf uur) Ringsteken is een folkloristische traditie die ook dit jaar weer op de vrijdagavond wordt gehouden. Naast de bestuurder van het paard en wagen zit de mederijder met een lans, die moet proberen de lans door de ring te steken. Er wordt gestreden in twee categorieën: met vaste partner en met partner uit het publiek. In beide categorieën kunnen er prijzen worden gewonnen. Daarnaast is er ook een verkiezing van het mooiste aangespannen rijtuig. Deze prijs wordt door het publiek gekozen. Aansluitend muziek in de feesttent onder leiding van Jan Groeneweg Iedere avond feest in de feesttent! Na alle inspanning is het tijd voor ontspanning. Drinken, dansen en gezellig samenzijn in de feesttent. Jan Groeneweg en DJ Nozem draaien daar met disco J.G.P. oude en nieuwe hits. Foto s Ben je de volgende ochtend benieuwd hoe je s avonds laat op de foto bent beland? Alle foto s zijn terug te vinden op: Zaterdag 19 juli uur Springwedstrijd om de Cor Jansen Wisseltrofee Georganiseerd door de Blesruiters is er weer het klassieke springparcours met barrage. Het klassieke parcours moet gereden worden met zo min mogelijk strafpunten. Zijn er meerdere combinaties foutloos dan wordt er een barrage gereden. Alle deelnemers die het parcours foutloos hebben afgelegd, mogen een barrage rijden. Een barrage bestaat uit minder hindernissen dan het oorspronkelijke parcours.

21 21 Net als bij het basisparcours is het de bedoeling dat het parcours zo snel mogelijk foutloos wordt afgelegd. Alle deelnemers springen op hun eigen niveau om een terechte winnaar te krijgen. Zoals ieder jaar, wordt ook nu weer gestreden om de Cor Jansen Wisseltrofee voor pony s. Deze trofee is ontstaan na het overlijden van dit bestuurslid in Ook dit jaar weer: Speel je Spel. Hierbij moet een deelnemer binnen één minuut zo veel mogelijk punten bij elkaar rijden. Er zijn acht hindernissen die van twee kanten kunnen worden gesprongen. De gemakkelijkste hindernis is 10 punten waard, de volgende 20, 30, 40 enzovoort tot 70 punten. De moeilijkste hindernis is de Joker. Daar kan de ruiter 100 punten verdienen. Elke hindernis mag maximaal 3 keer worden gesprongen. Als er een balk wordt afgegooid, tellen de punten niet mee en mag de hindernis niet meer gesprongen worden. Paarden en pony s starten in één rubriek, ieder springt de hindernissen op zijn eigen niveau uur Kindershow in de tent: Clown Flapipo Kindershow Rood haar, een rode neus, een bontgekleurd pak en flapschoenen. Een clown zoals uit een kinderboekje. Dat is de doldwaze, pre g gestoorde clown Flapipo. Met goochelkunsten, ballonnenfiguren, muziek en zang, valpar jen en grappen, acroba ek en andere circuskunstjes, verzorgd hij zijn interac eve kindershow.

22 uur Hindernisspel met bromfietsen (inschrijven vanaf uur) Let op! Dit jaar verplaatst naar het begin van de zaterdagavond. Het populaire hindernisspel met bromfietsen (maximaal 50cc en dus niet opgevoerd) wordt weer "van stal gehaald". De commissie heeft er weer alles aan gedaan om een spectaculair en veilig parcours voor de deelnemers op te stellen. De opdracht is dat de berijders van de motorische "paardjes" onderweg verschillende hindernissen weten te overwinnen. Voor de berijder van de origineelst gebouwde of verbouwde brommer is een geldprijs te verdienen. De jeugd vanaf 16 jaar kan zich vanaf uur inschrijven op het veld. Zijn er rijders onder de 16 jaar, dan dienen zij een verklaring te hebben, voorzien van een handtekening van de ouders. Ben je niet in het bezit van een brommer en je wilt toch meedoen, geen probleem! De organisatie stelt deze dan ter beschikking uur Ton knuppelen Ondertussen al weer enkele jaren terug van weggeweest, het ton knuppelen. Tijdens de bromfietsrace op het veld kan je inschrijven en meedoen. Wie weet de genade klap uit te delen die de ton doet breken? Uiteraard is deelname aan alle activiteiten op het kermisterrein voor eigen risico. Aansluitend muziek in de feesttent onder leiding van Jan Groeneweg

23 23 Zondag 20 juli uur Ponyrennen Toegang gra s! Zondag is de dag dat de pony s hun presta es mogen vertonen. Door middel van lo ng verkregen nummers, starten de pony s met hun berijd(st)ers twee aan twee. De daarop volgende twee (en zo nodig drie ri en) zal uiteindelijk een winnaar kennen, welke bijgeschreven zal worden in de rijke geschiedenis van de se Paardendagen. De ruiter die twee keer van de tegenstander wint, gaat over naar de volgende ronde! Kortom, een middag vol met spanning, sensa e en spektakel! De pony s zijn ingedeeld in drie categorieën naar scho hoogte; Koers voor pony s met een scho hoogte van 116 cm t/m 135 cm. Koers voor pony s met een scho hoogte van maximaal 115 cm. Koers voor pony s met een scho hoogte van 136cm t/m 157 cm. De eerste vier geklasseerde pony s van elke race maken kans op een envelop met inhoud. Alle deelnemers krijgen van de organisa e een mooie herinnering uitgereikt. Dan is er natuurlijk nog de felbegeerde Dr. Barendse Trofee! Welke pony is de snelste van alle pony s? Dat is natuurlijk een vraag waar iedereen wel een antwoord op wil hebben, Omdat we te maken hebben met pony s van verschillende scho hoogtes. Daarom vertrekken ze op verschillende startafstanden met een onderlinge startafstand (van klein naar groot) van 10 meter. Huisarts dr. Barendse stelt naast deze ere prijs ook nog eens een prijs ter beschikking voor de drie winnaars van elke beslissende omloop. Kortom, er valt wat te winnen! De winnaar van deze trofee krijgt tevens de tel Totaal Kampioen se Ponyrennen mee naar huis, inclusief een mooie beker. Inschrijven voor het ponyrennen doe je via het inschrijfformulier op de website, uiterlijk vóór vrijdag 18 juli. Wanneer je nog geen 18 jaar bent, moeten je ouders een handtekening op het formulier ze en. (let op!), Deelname is voor eigen risico. Op de website is meer informa e te vinden.

24 24 Wedstrijd reglement: Te paard dient te allen jde een veiligheidscap voorzien van een goede slui ng te worden gedragen; Het dragen van rijlaarzen is verplicht; Het dragen van een bodyprotector is verplicht; Het gebruik van sporen en/of zweep is niet toegestaan; Er mag alleen gereden worden op het daarvoor aangewezen terrein; De wedstrijdleiding mag de pony zo nodig op scho hoogte nameten; Aanwijzingen van de wedstrijdleiding dienen strikt te worden opgevolgd; Onhandelbare pony s kunnen te allen jde door de wedstrijdleiding uit de race gehaald worden. In de pauze van het ponyrennen de clinic: ALLEMAAL OUDE PONYRACERS Twee mannen die van paarden en pony's hun beroep hebben gemaakt en drie ruiters geven een demonstra e. Alle vijf hebben in hun jeugd aan het ponyrennen deelgenomen en zijn nog steeds met de paardensport bezig. De deelnemende ruiters zijn even ngruiters. Even ng is ook bekend onder de naam "samengestelde wedstrijden". Bij dit soort wedstrijden moet elke ruiter 3 verschillende onderdelen beheersen, namelijk: dressuur rijden, springen en crossen. De crosscountry is het meest spectaculaire onderdeel van de even ng. Bij even ngwedstrijden rijden de deelnemers een speciaal aangelegd parcours van zo'n 3 km, waarbij ruiter en paard 20 tot 25 natuurlijke hindernissen moeten overwinnen, zoals boomstammen, hagen, wallen, op en afsprongen, waterinsprong. Tijdens de clinic zullen alle 3 de onderdelen van even ng getoond worden. Instructeur Gijsbert Lagerberg is een dressuurruiter en rijdt wedstrijden op het hoogste niveau. Wekelijks gee hij les bij de Blesruiters. Tijdens de demonstra e vertelt hij over de basis van het dressuur rijden en laat een aantal moeilijke oefeningen zien. Instructeur Jeroen Heymans is een ervaren springruiter. Hij rijdt wekelijks springwedstrijden en leidt jonge paarden op tot springpaard. Elk jaar gee hij extra springlessen ter voorbereiding van de springwedstrijden jdens de se Paardendagen. Tijdens de demonstra e vertelt hij meer over de springsport. De deelnemende ruiters zijn: Sandy van de Salm : Zij is een amazone die alleen dressuur rijdt. Momenteel rijdt ze Z1 dressuur en hoopt op het NK dressuur hoog te scoren. Zij zal onder begeleiding van Gijsbert diverse moeilijke dressuuroefeningen laten zien.

25 25 Nina de Haas : Zij is een even ng amazone. Ze is 16 jaar en hee de afgelopen jaren diverse prijzen gewonnen met haar kleine pony Muis, jdens de ponyraces. Nina is verhuisd naar Zeeuws Vlaanderen om de pony's aan huis te kunnen houden. Zij had dit Kermis weekend gehoopt in Ierland te rijden voor de EK pony even ng maar door een blessure van haar pony werd ze niet op jd fit bevonden door de Bondscoach. Nina is nu bij ons te zien waar zij met haar pony haar kwaliteiten in de drie onderdelen dressuur, springen en even ng zal tonen. Kees de Jong : Is met z'n 58 jaar de oudste van de deelnemers. Hij hee het eerste jaar, dat was in 1967, met de ponyrace meegedaan. Hij zal laten zien dat lee ijd bijna geen rol speelt bij paardrijden. Naast de oud ponyracers hebben we ook enkele toekoms ge ruiters voor de ponyrace. Deze kinderen zijn nog te jong om met de ponyrace mee te doen maar mogen alvast even oefenen met pony en moeder. Aan het einde van de clinic zal er nog eenmaal tegen elkaar geracet worden! Ezeltje rijden Voor de jongere kinderen is er ook wat leuks te doen jdens de ponyraces, namelijk op een ezel rijden! Eigenaar Ton van den Berg uit Bleiswijk stelt zijn ezels weer beschikbaar en achter de grote tribune is een speciale ring opgesteld.

26 uur Treedt de band TROTS op in de fees ent Trots is puur, verrassend en een van de beste coverbands van Nederland!! Met een repertoire van Engelstalige pop en rocknummers en vooral ook dansbare muziek is een avond Trots al jd een geweldige ervaring. Een optreden van Trots betekent meezingen, dansen en genieten van een band die muziek maakt in de meest pure vorm, met veel 4 stemmige zang. Verrassende nieuwe nummers van Bruno Mars, Robin Thicke, Da Punk, Pharell en Jason Mraz worden afgewisseld met klassiekers van The Police, Queen, Blof en U2. Trots bestaat uit zanger Kelly, topgitarist Raoul, drummer Bart en bassist Dave (o.a. Silkstone / Niels Geusebroek), professionele muzikanten met liefde voor muziek en gedreven om elke avond speciaal te maken. Trots hee vele grote optredens gedaan voor duizenden mensen, zoals onder andere op Sweelpop, Schager Popweekend, diverse grote discotheken, vele fees enten en in diverse voorprogramma s van bijvoorbeeld Blof, De Dijk, VanDikHout, Clouseau, Rowen Heze, Andre Hazes en vele anderen. Naast de grote optredens kun je Trots ook vinden in de grotere cafe s, zoals onder andere de Heren van Amstel in Amsterdam (waar de band wordt gezien als een van de beste live acts) en is Trots te boeken voor privé feesten. Trots is een aantal jaren weggeweest van de coverpodia voor een avontuur met het maken van eigen werk. Na het maken van clips, vele radio en TV optredens en een geweldige theatertour is de band sinds een aantal jaren terug waar het ook begonnen is. Op de meest grote, kleine, warme, gezellige, drukke en he ige, binnen en buitenpodia die Nederland hee. Het repertoire van de band Trots is verrassend, nieuw, al jd up to date en kan per avond wisselen. Op verzoek kan Trots een aantal Nederlandstalige nummers spelen, maar over het algemeen worden Engelstalige nummers gespeeld. Meer info over deze band? h p://www.trots.nl Aansluitend muziek in de fees ent onder leiding van Jan Groenweg.

27 27 Maandag 21 juli Kortebaan draverij (toegang vanaf 14 jaar: 3,50 of 5,00 inclusief programmaboekje met totalisatorbon. Onder de 14 jaar is de toegang gra s) Totalisator is geopend vanaf uur Start is om uur Maandag is de dag van de kortebaan! Hiermee eindigen we het hippische gedeelte van de Paardendagen. De se kortebaan kent een rijke geschiedenis sinds Het unieke aan deze race is dat hij gehouden wordt op gras, de enige grasbaan in Nederland! De kortebaan is voor velen het hoogtepunt van de se Paardendagen en tevens het spannendste slot van vier dagen feest vieren. Het kan daarom niet vaak genoeg gezegd worden: Waar een klein dorp groot in kan zijn! Vuurwerkshow Aanvang vuurwerkshow: uur, dit jaar verzorgd door Wagenvoort Vuurwerk BV uit Wapenveld Aansluitend muziek in de Fees ent onder leiding van Jan Groenweg

28 28 Wij stellen u voor: Höwings Kumpel het winnende paard van vorig jaar Het is al weer bijna een jaar geleden dat onze kortebaandraverij werd gewonnen door Höwings Kumpel! Hij is het bezit van de se eigenaren startend onder stal Hymia BV. Wie is dit paard en waar komt hij vandaan? En natuurlijk de grote vraag; Wat kunnen we dit jaar verwachten? Wij stellen u graag voor aan Höwings Kumpel, zijn presta es en aan zijn eigenaren en trainer. Nog één keer het koersverloop van vorig jaar Wat werd het spannend. De eerste twee omlopen kwam Höwings gemakkelijk door. Zoe W en Dreamcatcher Venus gaven weinig par j. Een gelukje was dat in de derde omloop het s lstaande nummer werd geloot, zodat hij meteen in de halve finale (vierde omloop) kwam. Ziyi werd zijn tegenstander. Höwings Kumpel ging steeds sterk van start en Ziyi werd geklopt; in de finale! De Kampioen van Nederland Ton Jeu werd de opponent. De spanning begon nu echt op te lopen. Niet alleen bij de eigenaren, maar ook bij de toeschouwers langs de baan begon het te kriebelen. Het werd een van de spannendste finales van het hele kortebaanseizoen. De eerste rit won Höwings met een neusje, in de twee rit was Ton Jeu nipt de snelste. Toen kwam de allesbeslissende kamprit. Niemand kon meer blijven zi en. Daar klonk het startsignaal, Höwings draaide goed in het startvak en nam meteen een beslissende voorsprong. Onder een orkaan van geluid stormde Höwings op de finish af. Een droom was uitgekomen! De eerste winnaar uit de geschiedenis van Nooit Gedacht van eigenaren uit het kerkdorp, was een feit. Bij de huldiging aan de finish natuurlijk dolle taferelen. Een van de eigenaren was van pure vreugde in de sloot gesprongen, champagne werd gedronken en er werd gekust. Bij de prijsuitreiking begon het feestje opnieuw en dat duurde nog tot het einde van de kermis. Eigenlijk genieten we er nog elke dag van. Höwings Kumpel, de beatle Höwings Kumpel is een Duitse draver (nu twaalf jaar oud), zijn bijnaam Beatle hee hij te danken aan zijn lange manen en staart. Höwings hee zijn koerscarrière bij Eckart Drees gestaan, daar hee hij het goed gedaan. Zijn winsom is ruim , en zijn record is Hij hee 144 maal gelopen. Hee 23 keer gewonnen en 73 plaatsen behaald. In 66,66% van zijn starts hee hij dus geld verdiend. Dit is een heel goede

29 29 score. Vanwege zijn hoge winsom kwam hij uiteindelijk steeds de beste paarden tegen en dat leverde niet veel meer op. Zijn trainer Drees hee toen Wim van Buytene benaderd met de vraag of hij in Höwings Kumpel misschien een kortebaner zag. Wim hee hem toen getest. Hij deed eigenlijk alles goed: links en rechtsom draaien, snel weglopen, niet springen en vooral veel snelheid tonen. De koop was snel gesloten. Op 27 juni 2013 kwam Höwings bij Wim op stal. Maar dan begint pas het echte werk. Op de kortebaan is alles anders dan thuis. Er is veel lawaai, publiek dicht langs de baan, lopen op het zand, draaien met een ander paard in het startvak en ga zo maar door. Bij zijn eerste optreden in Egmond aan de Hoef klopte hij verrassend de kortebaancrack Zephir. Toen werd al duidelijk dat hij zeker poten e had. Na nog twee kortebanen, vooral om te leren, werd ingeschreven in. Hoe dat is afgelopen, weten we inmiddels. De gelukkige eigenaren De geschiedenis van de eigenaren gaat terug tot het roemruchte Syndicaat. Al heel lang hee een groep ers een of meer paarden hierin gehad, maar eigenlijk nooit een paard specifiek voor de kortebaan. Via contacten met Wim van Buytene, die de kortebaner Speedy Amana te koop had, kwam er een nieuwe impuls voor t Syndicaat. Er meldden zich nieuwe eigenaren, die vooral een kortebaner wilden hebben. Speedy was behoorlijk succesvol, maar wilde op een gegeven moment niet meer draaien. Na Speedy kwam Murdoc, die goed zijn best deed, maar uiteindelijk toch te weinig liet zien. Het verhaal van Höwings Kumpel is al verteld. Er zijn nu negen eigenaren: Wim van den Bosch (zeker niet vergeten de trouwe supporters Rina, Cheyenne en Milenka), Wybo Lelieveld, Helmien Jansen van Noordenburg, Chris Bolleboom, Jos van Rijn, Fred Overdevest, Eric Sweere, Wim van Buytene en Hans Disseldorp. Höwings loopt onder de naam van stal Hymia BV. Onder deze naam laat Hans Disseldorp al zijn koerspaarden lopen. Een kortebaner die zich met de verdeling van de prijzen kan bemoeien, is een fantas sch bezit. Het kortebanen is dan veel spannender. Elke keer weer een omloop verder is heel leuk. Bijna al jd zijn er veel eigenaren. We zoeken elkaar op langs de baan, analyseren de kansen, wisselen de laatste ps uit, nemen het programma door en uiteraard sluiten we enkele weddenschappen op Höwings af. Met elkaar naar je paard kijken, de spanning van de start, de afloop van de rit, dat is kicken. Naar de prijsuitreiking gaan en de welverdiende prijs in ontvangst nemen; we kunnen er geen genoeg van krijgen. Het is dan super gezellig. Ook als je verliest, heb je nog een leuke dag. Ten slo e, bijna alle ers houden van kortebanen. Deze groep is daar geen uitzondering op.

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar.

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar. Het seizoen zit er bijna op, het eerste speelt nog in de nacompetitie voor promotie, de jeugdtoernooien gaan beginnen en we hebben nog twee evenementen te goed om dit voetbalseizoen af te sluiten. Als

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Bodyprotectors. Beestjes in het bos STAL T REELAER NIEUWSBRIEF. Interessante informatie: In dit nummer: Teken 1. Ruiter en paard van de maand!

Bodyprotectors. Beestjes in het bos STAL T REELAER NIEUWSBRIEF. Interessante informatie: In dit nummer: Teken 1. Ruiter en paard van de maand! STAL T REELAER NIEUWSBRIEF Interessante informatie: De nieuwe cross hindernissen zijn inmiddels in gebruik genomen. Op 17 april is het lente concours. Nog niets te doen in de mei vakantie? Kijk op pagina

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Veenendaal Rhenen Wageningen

Veenendaal Rhenen Wageningen Veenendaal Rhenen Wageningen Op 3 december kwam Sinterklaas op Zideris in Rhenen. Sint bracht een hele hoop Pieten met zich mee. Joost, de directeur, heette hem hartelijk welkom. In het Forum werd voor

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

6 en 7 april 2013 Samengestelde Menwedstrijd Heukelom

6 en 7 april 2013 Samengestelde Menwedstrijd Heukelom 6 en 7 april 2013 Samengestelde Menwedstrijd Heukelom Sponsor informatie 1 Menwedstrijd Heukelom 2013 In het weekend van 6 en 7 april 2013 organiseert Stichting Mensport Heukelom weer een samengestelde

Nadere informatie

Interview met Pam M Jones

Interview met Pam M Jones Interview met Pam M Jones Door Timen van Ark, Radio presentator bij www.countryland.nl Programma Countryland Café Uitzending 10-09-2016 We hebben vandaag hier een artiest die ook een beetje bekendheid

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * VALENTINO Helaas hebben wij vorige week afscheid moeten nemen van ons manegepaard Valentino. Nadat hij opnieuw last kreeg van een peesblessure hebben wij helaas

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Animatie. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar?

Animatie. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar? Animatie Hallo allemaal! Wat gezellig dat je er bent, er is hier van alles te beleven. Mijn naam is Lukkie de Leeuw en ik woon hier. Samen met mijn vrienden van het animatieteam proberen we jullie vakantie

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3 - 2 - Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3 1. SPULLEN VOOR HET RIJDEN 4 2. SOORTEN PAARDENSPORTEN 5 3. HOUDING 6 4. ANKY VAN GRUNSVEN 8 5. DE VEILIGHEID VOOR HET PAARD 9 6. DRESSUUR 10 7. SPRINGEN

Nadere informatie

Oranjevereniging Middenmeer

Oranjevereniging Middenmeer Koningsnacht 2017 K on i n g s d a g Oranjevereniging Middenmeer Vernieuwd programma! Het is bijna zover!! Voor u ligt het vernieuwde programmaboekje van de koningsfestiviteiten 2017. Dit jaar een bijzonder

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PSV DRIESPOREN

NIEUWSBRIEF PSV DRIESPOREN Beste leden, NIEUWSBRIEF PSV DRIESPOREN VAN DE VOORZITTER De zomer is aangebroken en daarmee voor de vereniging een wat rustiger periode. Dat betekent niet dat er op de manege niets te doen is! Afgelopen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar?

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar? Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Ponyweekend

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Ponyweekend Manege De Eilandruiters 1 oktober 2017 Editie 1, Nr. 3 MANEGENIEUWS Ponyweekend 22/23/24 September was het ponyweekend met dit jaar circus als thema. Er waren een speurtocht en buitenrit georganiseerd,

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bowling Vereniging Julianadorp JEUGD

Nieuwsbrief Bowling Vereniging Julianadorp JEUGD Seizoen 2014-2015. Nieuwsbrief 1, sept 2014 Hallo Jeugdleden en ouders, De vakantie ligt alweer twee weken achter ons. De scholen zijn begonnen en langzaam aan rolt alles weer in het bekende ritme. Zo

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Prijsuitreiking 2015

Prijsuitreiking 2015 Prijsuitreiking 2015 Tja, wat valt er nog te zeggen, zou je denken. De prijsuitreiking is geweest en het was een leuke en gezellige boel. We hebben lol gehad en een enkeling was mogelijk ietsje pietsje

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Schatgraven. Over de streep

Schatgraven. Over de streep Over de streep Doelstelling: Over de Streep hee als doelstelling jongeren zonder verplich ng tot verdere uitleg, antwoord te laten geven op persoonlijke vragen. Iedereen in de groep gee antwoord op een

Nadere informatie

Claudius Civilislaan 30-3132 JB Vlaardingen - Tel. : 010-434 65 30 www.jcsvl-mantum.nl

Claudius Civilislaan 30-3132 JB Vlaardingen - Tel. : 010-434 65 30 www.jcsvl-mantum.nl November 2015 Beste ouder(s), verzorger(s), Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van November. Hierin stellen de nieuwe ouderleden van de MR zich aan u voor. En kunt u lezen over de opbrengst van de kleedjesmarkt,

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

HET HEIKE Editie 21 Mei Juni 2013

HET HEIKE Editie 21 Mei Juni 2013 HET HEIKE Bezigheidstehuis De Hei Kruisberg 16 2480 Dessel Editie 21 Mei Juni 2013 KARAOKE IN DE SWING Het feest kan beginnen, Want wij zijn binnen. Iedereen zong zijn eigen ding, Tijdens de karaoke in

Nadere informatie

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 Ik arriveer op een zon overgoten Wijkpark. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

NIEUWS VANUIT DE MEDDEZEGSSCHAPSRAAD

NIEUWS VANUIT DE MEDDEZEGSSCHAPSRAAD 1 Nieuwsbrief Mei 2015 Mei 2015 In dit nummer: Nieuws Vanuit MR. Verkeers- examen groepen 7. Kunstpodium. Oudercommissie. Dammen. Overblijven. 1 2 3 4 Koningsspelen. 5 Uit de kunst. 6 NIEUWS VANUIT DE

Nadere informatie

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook?

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook? Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06 13572083 Info bulletin januari t/m april 2013 Op vrijdagavond 11 januari is er in de Veldschoppe voor alle kinderen van groep

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

5 en 6 april 2014 Samengestelde Menwedstrijd Heukelom

5 en 6 april 2014 Samengestelde Menwedstrijd Heukelom 5 en 6 april 2014 Samengestelde Menwedstrijd Heukelom Sponsor informatie 1 Menwedstrijd Heukelom 2014 In het weekend 5 en 6 april 2014 organiseert Stichting Mensport Heukelom weer een samengestelde menwedstrijd

Nadere informatie

G Pjotter en veulen Juultje

G Pjotter en veulen Juultje Mei- Juni 2017 G Pjotter en veulen Juultje In dit nummer: - Pjotter - Nieuwe paardenjaar - Veileigheid bij mooi weer - Warm weer programma - Sponsor bijzondere ruiters - Ponykamp vrijwilligers - Bodywarmers

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Goud, goud en zilver bij 3 e crosscompetitie in Amsterdam

Goud, goud en zilver bij 3 e crosscompetitie in Amsterdam Goud, goud en zilver bij 3 e crosscompetitie in Amsterdam Het succes voor Startbaan bij de vorige crosswedstrijd (4x goud in Bussum) smaakte naar meer. In Amsterdam stonden zaterdag 6 februari 31 pupillen

Nadere informatie

PRAAD. Voorwoord. Activiteiten. Nieuwsbrief T.S.R. Cave ne Cadas. SO Cave ne Cadas

PRAAD. Voorwoord. Activiteiten. Nieuwsbrief T.S.R. Cave ne Cadas. SO Cave ne Cadas PRAAD April 2009 Nieuwsbrief T.S.R. Cave ne Cadas Voorwoord lekker weer is gaan onze buitenritten weer van start. Als er genoeg mensen mee willen gaan, kunnen we iedere zondag heerlijk buiten in de natuur

Nadere informatie

KNMV Jeugd Regio Wedstrijd Groep A

KNMV Jeugd Regio Wedstrijd Groep A KNMV Jeugd Regio Wedstrijd Groep A Zondag 19 juli is in de Hoeve de KNMV jeugd Regio Wedstrijd gehouden. Een aantal jongens en meisjes van de Hoeve reden hierin mee. Om er een aantal bij naam te noemen:

Nadere informatie

SAMENSPRAAK. In deze uitgave o.a.

SAMENSPRAAK. In deze uitgave o.a. Nieuwsbrief VPG De Samenhang samen gaan wij het maken! Jaargang 12, Nummer 51, December 2013 SAMENSPRAAK In deze uitgave o.a. 1. Van de redactie... 2 2. De voorzitter aan het woord... 3 3. FNRS Wedstrijd

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud:

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud: Kooijman Racing ONK Supersport 600 Nieuwsbrief 7 Inhoud: - Verslag GAMMA Racing Days - Kooijman Racing start niet in Spa-Francorchamps - ALS-dag in Assen 22 september - Caravan Verhuur Karsten helpt mee

Nadere informatie

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11 Wethouder van Eupenschool Odysseuslaan 6 5631 JM Eindhoven 040-2446044 EUPENBULLETIN 6 februari 2015 nr.11 Inhoudsopgave Afscheid... 1 Rapportgesprekken... 3 Carnaval... 3 Even voorstellen... 3 Wisseling

Nadere informatie

Uiltje gemist? kalender. Vrijdag.Waterdag

Uiltje gemist? kalender. Vrijdag.Waterdag 02 juli 2015 Jaargang 7- nummer 28 kalender Donderdag 2 juli Rapportage groepen 3 t/m 7 Vrijdag 3 juli Waterspektakel groepen 1 t/m 5 Vrijdag.Waterdag Morgen, vrijdag 3 juli, worden er voor de kinderen

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Beste leden, Instructie. Oktober 2012

Nieuwsbrief. Beste leden, Instructie. Oktober 2012 Beste leden, Oktober 2012 In deze nieuwsbrief nieuws over de instructie, het viertal, het najaarsconcours en de clubkampioenschappen. Ook is er nieuws uit de inspanningscommissie, die een sessie videospringen

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2011. Inhoud Van de voorzitter Redactionele noot Eindstanden competitie. Van de voorzitter Door Borgert Tegel

Nieuwsbrief maart 2011. Inhoud Van de voorzitter Redactionele noot Eindstanden competitie. Van de voorzitter Door Borgert Tegel NB maart B.C. t Gooi Inhoud Van de voorzitter Redactionele noot Eindstanden competitie Van de voorzitter Door Borgert Tegel Ik sla de shuttle naar Ons meidenteam M1 in t zonnetje Afscheid Gerard Het badminton

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Europa Kinder Hulp regio Noord Brabant - NIEUW - KINDERREIS ROEMENIË. In dit nummer: Roemeense 1 Reis

Nieuwsbrief. Europa Kinder Hulp regio Noord Brabant - NIEUW - KINDERREIS ROEMENIË. In dit nummer: Roemeense 1 Reis Nieuwsbrief Europa Kinder Hulp regio Noord Brabant JAARGANG 4 NR. 1 MEI 2014 - NIEUW - In dit nummer: Roemeense 1 Reis Vervolg Roemeense reis 2 Informatie- 3 morgen Familiedag 4 Vakantiedata 5 Wist U dat?

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca.

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca. NIEUWSBRIEF In dit nummer: mei 201 editie 7 Woord van de voorzitter 1 Marianne Jansen 2 Woord van de voorzitter Joost Wissink Oproep: oude nieuwsbrieven Bill s Bar Beach Volleybal Toernooi Opfriscursus

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

Programma Betuwe Binnen & Camping Betuwe Hoogseizoen 10-07- 2015 t/m 30-08- 2015. Winkel. Cafetaria Betuwe Binnen. Betuwe Binnen Bar. 12.00u 22.

Programma Betuwe Binnen & Camping Betuwe Hoogseizoen 10-07- 2015 t/m 30-08- 2015. Winkel. Cafetaria Betuwe Binnen. Betuwe Binnen Bar. 12.00u 22. Programma Betuwe Binnen & Camping Betuwe Hoogseizoen 10-07- 2015 t/m 30-08- 2015 Openingstijden Bakkerij met verse broodjes Wilt u er zeker van zijn dat uw broodjes klaar liggen? Bestel ze dan (de dag

Nadere informatie

Les 3 Voorspellen Leestekst: Mijn droom. Introductiefase:

Les 3 Voorspellen Leestekst: Mijn droom. Introductiefase: Les 3 Voorspellen Leestekst: Mijn droom "Welkom:..." Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de laatste keer voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen welke vraag wij onszelf moeten stellen om

Nadere informatie

Vivarium 2015: Lucky #7

Vivarium 2015: Lucky #7 Nieuwsbrief nr.1 Maart 2015 Vivarium 2015: Lucky #7 Na de zeer succesvolle terugkeer van Vivarium in 2014, zijn de voorbereiding op de komende editie al weer in volle gang. Wie de gehele historie van Vivarium

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Kunst- en tekenlessen gegeven door Esther van de kunstacademie

Kunst- en tekenlessen gegeven door Esther van de kunstacademie Kunst- en tekenlessen gegeven door Esther van de kunstacademie Groep 7 heeft 2x een tekenles gekregen hoe je het beste een gezicht kan tekenen wat lijkt op een echt gezicht van een mens. Die lessen hebben

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!!

Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!! Stalnieuws mei 2011 Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!! 7 april is Jüpi 1 jaar geworden! 11 mei komt de veearts op bezoek om deze hengstenman íets minder mannelijk temaken waardoor

Nadere informatie

Programma mini-feestweek 2017

Programma mini-feestweek 2017 Programma mini-feestweek 2017 Ter ere van de 50 e verjaardag van Koning Willem-Alexander Woensdag 26 april Muzikale foto-middag (met nieuwe foto s van oud-hagestein) Donderdag 27 april Koningsdag met o.a.

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Wist U dat? Café Verhoeff geen andere naam krijgt en gewoon Verhoeff blijft heten? We dus niets meer over sigaren willen horen?

Wist U dat? Café Verhoeff geen andere naam krijgt en gewoon Verhoeff blijft heten? We dus niets meer over sigaren willen horen? Wist U dat? Jaecques nu definitief is gestopt met werken bij café In t Aepjen? Café Verhoeff geen andere naam krijgt en gewoon Verhoeff blijft heten? We dus niets meer over sigaren willen horen? Hij zich

Nadere informatie

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3 THEMA ENERGIE > Kleuter & Eerste graad > Lessuggesties en activiteiten 2. 1. Lessuggesties Leon en de ikkietikkietijd en activiteiten op klasniveau Het verhaal Tekening 1 Hallo iedereen ik ben Leon. Ik

Nadere informatie

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD Copyright 2017 - HBS - Niets uit dit document mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming. WELKOMSTBOEKJE

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie