Actieplan Omgevingslawaai

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Actieplan Omgevingslawaai"

Transcriptie

1 Actieplan Omgevingslawaai

2 Samenvatting Richtlijn Omgevingslawaai Blootstelling aan hoge geluidsniveaus vormt een belangrijk probleem voor de volksgezondheid in Nederland en in de andere landen in Europa. Zowel de Gezondheidsraad in Nederland als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben vastgesteld dat een te hoge geluidbelasting in de woon- en werkomgeving tot gezondheidsproblemen kan leiden. Hoge geluidsniveaus in onze woonomgeving veroorzaken vooral hinder en slaapverstoring. Daarnaast kan blootstelling aan geluid via lichamelijke stressreacties leiden tot een verhoogde kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten en de klachten doen verergeren bij mensen die al lijden aan een hart- en vaataandoening. Dit heeft de EU ertoe gebracht hieraan aandacht te besteden. De Richtlijn 2002/49/EG is gericht op de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai; deze Richtlijn wordt aangehaald als de Richtlijn omgevingslawaai. In Nederland is de Richtlijn in 2004 ingevoerd in de Wet geluidhinder. De Richtlijn richt zich vooral op het vaststellen, beheersen en waar nodig verlagen van geluidsniveaus in de leefomgeving. Het toepassingsgebied beperkt zich tot een aantal gedefinieerde brontypen, te weten weg- en railverkeer en luchtvaart en specifiek vastgelegde industriële activiteiten. Om de schadelijke gevolgen van omgevingslawaai te bestrijden, worden volgens de Richtlijn de volgende instrumenten toegepast: inventariseren van de blootstelling aan omgevingslawaai door middel van geluidbelastingskaarten; vaststellen van actieplannen om omgevingslawaai te voorkomen en/of te beperken; de plannen moeten vooral gericht zijn op plaatsen waar hoge blootstellingniveaus schadelijke effecten kunnen hebben voor de gezondheid van de mens; ook moeten ze een goede geluidskwaliteit handhaven; voorlichten van het publiek over omgevingslawaai en de effecten daarvan; daarbij hoort het publiceren van de geluidbelastingskaarten en het houden van inspraak over de actieplannen. Voorafgaand aan het Actieplan Omgevingslawaai heeft de gemeente Capelle aan den IJssel geluidbelastingskaarten opgesteld en vastgesteld. Deze geluidbelastingskaarten beschrijven de situatie in Het Actieplan borduurt hierop verder met een beschrijving van het beleid ter beperking van de geluidbelasting en de voorgenomen te treffen maatregelen in de nabije toekomst. Met het Actieplan maakt Capelle aan den IJssel duidelijk welke keuzes gemaakt zijn. Een belangrijk doel van het Actieplan is, om deze keuzes ook te laten doorklinken in andere besluiten over de kwaliteit in de leefomgeving.

3 Inhoudsopgave Pagina 1. INLEIDING 1.1 Waarom een Actieplan 1.2 Actieplan 1.3 Voor wie is het plan bedoeld 2. GELUID IN DE LEEFOMGEVING 2.1 Hinder 2.2 Slaapverstoring 2.3 Hart- en vaatziekten 2.4 Leerprestaties 2.5 Stilte 2.6 Hinderbeleving gemeente Capelle aan den IJssel 3. KADERS 3.1 Europees Beleid 3.2 Rijksbeleid 3.3 Gemeentelijk beleid Gemeentelijk Milieubeleidsplan Capelle Collegewerkplan werken aan kwaliteit Structuurvisie Capelle aan den IJssel Bewonersenquête Regionaal actieprogramma luchtkwaliteit Stadsregio Rotterdam Rijnmond Ruimtelijk plan Regio Rotterdam 2020 Tien punten voor de regio Rotterdam Conclusie 3.4 Autonome sanering Wet geluidhinder Inventarisatie Capelle aan den IJssel 4. GELUIDSSITUATIE CAPELLE AAN DEN IJSSEL 4.1 Geluidssituatie Geluidbelastingskaarten 4.3 Analyse geluidbelastingskaarten 5. KNELPUNTANALYSE 5.1 Knelpuntsituaties 5.2 Plandrempels 5.3 Oplossingsrichtingen

4 6. MAATREGELEN 6.1 Knelpunt 1: Spoorlijn Rotterdam Utrecht 6.2 Knelpunt 2: Metro 6.3 Knelpunt 3: Abram van Rijckevorselweg 7. EFFECTEN VAN MAATREGELEN 7.1 Abram van Rijckevorselweg 8. INSPRAAK 9. INGEBRACHTE ZIENSWIJZEN (INSPRAAK RAADSCOMMISSIE + INWONERS) 10. REACTIE ZIENSWIJZEN (HEROVERWEGING COLLEGE)

5 1. Inleiding 1.1 Waarom een Actieplan Dit is het Actieplan Omgevingslawaai van de gemeente Capelle aan den IJssel. Dit plan is opgesteld in het kader van de Europese Richtlijn Omgevingslawaai. Deze Europese Richtlijn is inmiddels opgenomen in de Wet geluidhinder. Om de implementatie van deze Richtlijn in de Nederlandse wetgeving geleidelijk te laten verlopen, zijn in Nederland in eerste instantie zes agglomeraties aangewezen die aan de verplichting van het opstellen van een Actieplan moeten voldoen. Het gaat om Amsterdam/Haarlem, Den Haag/Leiden, Rotterdam/Dordrecht, Utrecht, Eindhoven en Heerlen/Kerkrade. De gemeente Capelle aan den IJssel maakt samen met Schiedam, Rotterdam, Vlaardingen, Maassluis, Rozenburg, Spijkenisse, Albrandswaard, Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht deel uit van de agglomeratie Rotterdam/Dordrecht en is verplicht om in de eerste tranche te voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de Richtlijn. Het doel van de Richtlijn Omgevingslawaai is om schadelijke en hinderlijke effecten ten gevolge van weg-, rail- en luchtverkeer en industrielawaai te bestrijden of stabiel te houden. In het bijzonder geldt dit voor woningen en andere geluidsgevoelige objecten, zoals scholen en ziekenhuizen, en voor aangewezen stille en stiltegebieden. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat Nederlanders vooral last hebben van geluid door verkeer en buren. Zo wordt het aantal volwassenen met slaapverstoring door wegverkeerslawaai geschat op anderhalf miljoen en hebben personen een verhoogde bloeddruk door geluid. Ernstige geluidhinder door wegverkeer neemt alleen maar toe. Geluidsoverlast mag dan ook met een gerust hart een toenemend probleem genoemd worden en overheden moeten sterk nadenken hoe ze hier mee om willen gaan. Om de schadelijke gevolgen van omgevingslawaai te bestrijden, moeten volgens de Richtlijn Omgevingslawaai de volgende instrumenten toegepast worden: inventariseren van de blootstelling aan omgevingslawaai door middel van geluidbelastingskaarten voor het peiljaar 2006; vaststellen van Actieplannen om omgevingslawaai te voorkomen en/of te beperken; de plannen moeten vooral gericht zijn op plaatsen waar hoge blootstellingniveaus schadelijke effecten kunnen hebben voor de gezondheid van de mens; ook moeten ze een goede geluidskwaliteit handhaven; voorlichten van het publiek over omgevingslawaai en de effecten daarvan; daarbij hoort het publiceren van de geluidbelastingskaarten en het houden van inspraak op het Actieplan.

6 Het Rijk en de Provincie stellen een Actieplan omgevingslawaai op voor rijks- en provinciale wegen, voor hoofdspoorwegen en het Schipholgebied. Het college van burgemeester en wethouders van de betreffende gemeenten zijn verantwoordelijk voor het opstellen van een Actieplan voor het grondgebied van de eigen gemeente en de daarop voorkomende bronnen van omgevingslawaai. 1.2 Actieplan Volgens de EU-Richtlijn moet het Actieplan gaan over prioritaire problemen. Van een prioritair probleem is sprake als een relevante grenswaarde wordt overschreden. Bij de implementatie in de Nederlandse wetgeving is het begrip relevante grenswaarde vertaald in plandrempel. De gemeente kan zelf bepalen welke plandrempel ze in het Actieplan aanhouden. De gemeente kan één plandrempel vaststellen of ervoor kiezen om per categorie van gevallen verschillende plandrempels aan te wijzen. Daarnaast geeft het Actieplan inzicht in het beleid dat tot doel heeft om overschrijdingen van plandrempels ongedaan te maken. Het Actieplan geeft daarom inzicht in de voorgenomen acties en maatregelen in de eerstvolgende vijf jaar inclusief het te verwachten effect van de maatregelen. Onder effect wordt hier verstaan de vermindering van het aantal gehinderden, ernstig gehinderden en slaapgestoorden. Na een periode van 5 jaar wordt het Actieplan geëvalueerd en wordt bekeken of de gestelde doelen zijn gehaald. Indien zich nog knelpunten voordoen zal opnieuw een Actieplan worden vastgesteld, eveneens voor een periode van 5 jaar. Het Actieplan beschrijft dus het bestaande en het voorgenomen beleid dat relevant is voor de geluidkwaliteit als onderdeel van de leefomgevingskwaliteit. Daarnaast geeft het de voorgenomen maatregelen weer die tot doel hebben de overschrijdingen ongedaan te maken van de in het Actieplan vastgestelde plandrempels. Met het Actieplan maakt de gemeente duidelijk welke keuzes ze maakt. Een belangrijk doel van het Actieplan is om deze keuzes ook te laten doorklinken in andere besluiten van de gemeente die invloed hebben op de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. 1.3 Voor wie is het plan bedoeld Ten eerste is het Actieplan voor de gemeente Capelle aan den IJssel bedoeld als een gericht programma van acties en maatregelen om knelpunten in de huidige situatie aan te pakken. Voor de gemeente zelf betekent dit dat het Actieplan een product is van gemeentelijke besluitvorming over de ambities ten aanzien van het terugdringen van het aantal geluidgehinderden binnen de gemeente. In het Milieubeleidsplan van de gemeente zal deze geluidsproblematiek de aandacht krijgen. Voor geluid geldt dat dit nadrukkelijk in de gemeente aanwezig is in de woonomgeving en dat dit thema veel inwoners raakt. De gemeente wil binnen de mogelijkheden en binnen de beperkingen die er gelden, een zo optimaal mogelijk resultaat behalen.

7 Ten tweede is het plan bedoeld voor de bestuurlijke partners die medeverantwoordelijk zijn voor de uitvoering van plannen in de gemeente Capelle aan den IJssel of in de directe omgeving (NS Prorail, Rijkswaterstaat, Stadsregio Rotterdam, de buurgemeenten). Het Actieplan is een kader voor de afweging van belangen en voor besluitvorming. Ten derde wil de gemeente met dit Actieplan de betrokkenen duidelijkheid geven over de resultaten die men met de uitvoering wil bereiken. Het Actieplan heeft daarom een belangrijke functie voor betrokkenen die belang hebben bij de uitvoering van het beleid en de maatregelen. Er kunnen alleen resultaten worden geboekt als oplossingsrichtingen daadwerkelijk tot uitvoering worden gebracht. Dit geldt vooral voor de inwoners van Capelle aan den IJssel. Zij worden met dit Actieplan geïnformeerd en zij zullen tevens betrokken worden bij de uitvoering.!! "#!! $ $% $ $"% "!%&$%#!'$!$!%%()*(! %#!+ ($%$ (,$-%($ $. (/$&$#!/$! %,$-%($ $

8 2. Geluid in de leefomgeving Geluid hoort bij het leven en is zelfs onmisbaar bij de communicatie tussen mensen. De acceptatie van geluid is vaak subjectief; de één geniet van een heavy metal concert en de ander ervaart dit geluid als een aanslag op het gehoor. Geluid heeft ook vaak een signaalfunctie, denk bijvoorbeeld aan de maandelijks te horen sirenes. Gesteld kan worden dat het geheel ontbreken van geluid ook niet wenselijk is, dit geeft een zeer onbehaaglijk gevoel. Mensen kunnen ook van geluid genieten, bijvoorbeeld wanneer zij zingende vogels horen. Blootstelling aan geluid vormt een belangrijk probleem voor de volksgezondheid in Nederland. Zowel de Gezondheidsraad in Nederland als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben vastgesteld dat een te hoge geluidbelasting in de woon- en werkomgeving tot gezondheidsproblemen kan leiden. De huidige geluidsniveaus in onze woonomgeving veroorzaken vooral hinder en slaapverstoring. Daarnaast kan blootstelling aan geluid via lichamelijke stressreacties leiden tot een verhoogde kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten en de klachten doen verergeren bij mensen die al lijden aan een hart- en vaataandoening. Blootstelling aan geluid kan ook leiden tot een verminderd prestatievermogen bij kinderen. De Gezondheidsraad heeft in 1994 vijf categorieën effecten onderscheiden waarbij de relatie tussen blootstelling aan geluid en nadelige gezondheidseffecten wetenschappelijk is aangetoond. De vijf categorieën zijn: hinder (uitgewerkt in paragraaf 2.1); slaapverstoring (uitgewerkt in paragraaf 2.2); aan stress gerelateerde ziekten; functionele effecten; gehoorschade. De onderstaande figuur laat de verschillende geluidsbronnen en -effecten zien.

9 2.1 Hinder Een van de meest onderzochte effecten van geluid is hinder. Hinder is een gevoel van afkeer, boosheid, onbehagen, onvoldaanheid of gekwetstheid dat optreedt wanneer geluid iemands gedachten, gevoelens of activiteiten beïnvloedt. Hinder wordt meestal gemeten met behulp van een directe vraag als onderdeel van een vragenlijst of interview. Naast de blootstelling aan geluid spelen individuele eigenschappen zoals geluidgevoeligheid en angst, en contextuele aspecten zoals de houding ten opzichte van de geluidbron en de verwachtingen die mensen hebben ten aanzien van de toekomstige geluidsituatie een rol bij de mate waarin iemand zich gehinderd voelt. (RIGO en RIVM, 2005). Ernstige hinder door de verschillende bronnen van geluid neemt sinds 1993 toe (RIVM en TNO, 2004). Trends in geluidhinder (bron: RIVM en TNO 2004) 2.2 Slaapverstoring Geluid kan de slaap op verschillende manieren beïnvloeden. Voor en tijdens de slaap leidt het tot verlenging van de inslaaptijd, verandering in slaappatronen, tussentijds wakker worden en vervroegd ontwaken. Maar ook de volgende dag, na een verstoorde slaap worden effecten waargenomen. Dit zijn bijvoorbeeld een slecht humeur, vermoeidheid en een verminderd prestatievermogen. De belangrijkste bron van geluid in de woonomgeving is wegverkeer. Het percentage volwassenen in Nederland met ernstige slaapverstoring door geluid van wegverkeer is naar schatting 12% (RIVM en TNO, 2004). De ernstige slaapverstoring door verschillende bronnen van geluid is tussen 1998 en 2003 toegenomen.

10 Trends in slaapverstoring door geluid (Bron: RIVM en TNO 2004) In onderstaand overzicht zijn de landelijke cijfers over slaapverstoring vanwege geluid weergegeven. (Bron: Over de invloed van geluid op de slaap en de gezondheid. Een advies aan het ministerie van VROM, Gezondheidsraad, juli 2004.) Landelijke cijfers over slaapverstoring vanwege geluid 2.3 Hart- en vaatziekten Lange termijn blootstelling aan geluid kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie leiden tot hart- en vaatziekten (WHO 1999, 2006). Ondanks het toenemende bewijs voor een dergelijk verband, zijn de gevonden relaties zwak en ook is het nog niet duidelijk of sprake is van een direct effect of een effect via hinder. Doordat op dit moment nog veel onzekerheden bestaan met betrekking tot de blootstelling-effectrelaties en de toepassing daarvan, kunnen op dit moment geen schattingen worden gemaakt van het aantal mensen in Nederland dat lijdt aan hart- en vaatziekten als gevolg van geluid (Van Kempen et al., 2002, WHO 2006).

11 2.4 Leerprestaties 2.5 Stilte Er zijn aanwijzingen dat langdurige blootstelling aan verkeerslawaai (wegverkeer, railverkeer en luchtvaart) een negatief effect kan hebben op de leerprestaties van kinderen. Het gaat dan vooral om cognitieve effecten van geluid op begrijpend lezen, aandacht, lange termijn geheugen en probleem oplossend vermogen. De effecten van geluid op leerprestaties zijn het best in beeld gebracht voor vliegtuiggeluid. Uit recent onderzoek (RIVM, 2005) blijkt bijvoorbeeld dat de leesprestatie van basisschool kinderen rondom drie EU vliegvelden, waaronder Schiphol, gemiddeld lager is bij hogere geluidniveaus. Dit verschil in leesprestatie kan oplopen tot 6 maanden binnen een geluidrange van db(a). Dit is groter dan het verschil in leesniveau dat gemiddeld tussen jongens en meisjes wordt gemeten, maar kleiner dan het verschil tussen kinderen van hoog- en laagopgeleide ouders. Stilte wordt in Nederland steeds schaarser. Zeventig procent van de Nederlandse woningen staat bloot aan meer dan 50 decibel omgevingsgeluid. Zelfs in de officiële stiltegebieden klinkt steeds vaker ongepast lawaai, vooral van vlieg- en wegverkeer. En dat terwijl blijkt dat mensen meer behoefte krijgen aan plekken waar nog rust heerst. Stille, groene gebieden kunnen bovendien helpen om te herstellen van stress. Bij voorkeur zijn zulke gebieden dicht bij huis te vinden. Maar ook rustige plekken in de stad zijn van belang (Gezondheidsraad, 2006). 2.6 Hinderbeleving gemeente Capelle aan den IJssel De gemeente Capelle aan den IJssel heeft in 2005 een bewonersenquête uitgevoerd. In de enquête werd bewoners gevraagd naar hun mening over hun leefomgeving. Onderdeel daarvan was de beleving van overlast die zij ervaren door hun buren of op straat. In de enquête is de bewoners niet gevraagd naar geluidbelasting van bronnen die terugkomen in het Actieplan omgevingslawaai, de enquête bevat daarom voor het Actieplan geen relevante informatie. De gemeente is wel op de hoogte van de beleving van geluidhinder via de registratie van klachten die door bewoners bij de gemeente worden ingediend. Uit het klachtenpatroon blijkt dat de inwoners in het afgelopen jaar het vaakst bij de gemeente hebben geklaagd over het lawaai van de metro. Het gaat in veel gevallen om klachten namens een groep inwoners.

12 3. Kaders 3.1 Europees Beleid Op 18 juli 2002 is de Richtlijn Omgevingslawaai gepubliceerd als onderdeel van een nieuw Europees raamwerk voor geluidsbeleid. Het doel van de Richtlijn is, om op basis van prioriteiten, de schadelijke gevolgen (inclusief hinder) van blootstelling aan omgevingslawaai te vermijden, te voorkomen of te verminderen. Uitgangspunt op Europees niveau op het gebied van geluidhinder en de bestrijding is dat niemand mag worden blootgesteld aan geluidsniveaus die zijn of haar gezondheid en de kwaliteit van zijn/haar bestaan in gevaar brengen. Daarnaast moet de Richtlijn een grondslag bieden voor het ontwikkelen van Europees bronbeleid. Het gaat daarbij om eventuele aanscherping van de maximale geluidsniveaus (bronvermogens) van de belangrijkste bronnen. Hieronder vallen onder andere weg- en spoorwegvoertuigen en - infrastructuur, vliegtuigen, materieel voor gebruik buitenshuis en in de industrie en verplaatsbare machines. De Europese Richtlijn is in 2004 vertaald in Nederlandse wetgeving: de aanpassing van de Wet geluidhinder en de vaststelling van het Besluit omgevingslawaai en de Regeling omgevingslawaai. 3.2 Rijksbeleid Het verkeer in Nederland over snelwegen en spoor wordt steeds drukker. Steeds meer Nederlanders hebben daardoor last van geluid. Dit was in 2002 aanleiding voor de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat om de opdracht te geven voor een omvangrijk innovatieprogramma voor geluid: het testen van nieuwe maatregelen aan en langs spoorbanen, wegen, treinen en wegvoertuigen en het versneld toepassen van deze innovaties. Dit Innovatieprogramma Geluid (IPG), dat met een financiering door het Rijk mogelijk is gemaakt, combineerde vijf jaar lang met succes de werelden van wetenschap en praktijk. De belangrijkste toepassingen van het IPG voor snelwegen zijn tweelaags ZOAB, dunne deklagen en stille banden. Voor het spoor zijn dit nieuwe typen remblokken die treinen stiller maken, raildempers en akoestisch slijpen. Al deze maatregelen zijn nu al toepasbaar. Het innovatieprogramma werd in opdracht van beide ministeries uitgevoerd door Rijkswaterstaat en ProRail. Na vijf jaar is het Innovatieprogramma Geluid (IPG) afgerond. In december 2007 hebben de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM de resultaten van het IPG overgedragen aan organisaties uit de weg- en spoorsector. Deze organisaties zijn nu verantwoordelijk voor de invoering van de IPG maatregelen en daarmee voor het betaalbaar stiller maken van Nederland. Hiervoor kondigen zij verschillende investeringen aan. Minister Cramer van VROM kondigde aan zich, samen met het ministerie van Verkeer en Waterstaat, hard te maken voor de aanscherping van de Europese geluidseisen aan autobanden. Cramer voert ook gesprekken met de auto- en bandensector om niet te wachten op nieuwe wetgeving uit Brussel, maar nu al de bestaande stillere banden te gebruiken. Hiervoor heeft VROM de campagne Het wordt de helft stiller op de weg gelanceerd.

13 3.3 Gemeentelijk beleid De gemeente Capelle aan den IJssel heeft een aantal beleidsplannen en visiedocumenten vastgesteld die in meerdere of mindere mate raakvlakken hebben met geluid. Dit staande en voorgenomen beleid biedt kansen voor de maatregelen vanuit het Actieplan. Het gaat om de volgende documenten: Gemeentelijk Milieubeleidsplan In dit milieubeleidsplan, zijn de ambities van de gemeente opgenomen voor de komende vier jaar. Het milieubeleidsplan is de uitkomst van een interactief traject waarin belangengroeperingen en inwoners hebben geparticipeerd. In dit milieubeleidsplan wordt ingegaan op geluidkwaliteit. Capelle is sterk verstedelijkt gebied met veel relevante en altijd aanwezige geluidsbronnen. Het ambitieniveau voor het thema geluid is in het milieubeleidsplan dan ook als hoog omschreven Capelle 2020 In deze strategische toekomstvisie, het stadswerkplan voor 2020, zijn ambities van de gemeente en haar inwoners en opdrachten voor de stad voor de lange termijn opgenomen. Het document is de uitkomst van een interactief traject waarin een groot aantal inwoners heeft geparticipeerd. In de nota wordt niet ingegaan op geluidkwaliteit als kwaliteit in de leefomgeving, er wordt wel ingegaan op het onderwerp verkeer: onderzoeken voor 2020 of de Capelseweg, Kanaalweg, Abram van Rijckevorselweg en Algeraweg/Algerabrug aan te passen zijn; uitbreiding van de peoplemover naar bedrijfsparken; er bestaat reeds een verbinding met deze automatisch bestuurde voertuigen die rijden op een eigen infrastructuur tussen Capelle aan den IJssel (kantorenpark Rivium) en Rotterdam; zorgen voor een goede verkeersverbinding tussen wijken met prioriteit voor Openbaar Vervoer Collegewerkplan werken aan kwaliteit In het collegewerkplan worden de uitdagingen beschreven waar de gemeente en haar inwoners gedurende de huidige bestuursperiode voor staan. In het collegewerkplan wordt o.a. de ambitie voor de kwaliteit van de woonomgeving geschetst. Er is een verwijzing opgenomen naar het milieubeleidsplan. Ook wordt melding gemaakt van het uitbrengen van de geluidbelastingkaarten in Van geluidskwaliteit wordt niet apart melding gemaakt Structuurvisie Capelle aan den IJssel De structuurvisie van de gemeente Capelle aan den IJssel bevat de ruimtelijke visie op de toekomst van de stad. Het beleidsdocument bevat geen elementen die een raakvlak hebben met geluidskwaliteit of het Actieplan omgevingslawaai. Het gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan (GVVP / SLIM REIZEN) is wel relevant voor het onderwerp omgevingslawaai Bewonersenquête 2005 In 2005 is door de gemeente Capelle aan den IJssel een bewonersenquête uitgevoerd. In deze enquête wordt de mate van overlast in buurten onderzocht. De respondenten wordt niet apart gevraagd naar de mate van geluidsoverlast door verschillende bronnen (wegverkeer, railverkeer, industrie). De bewonersenquête bevat daardoor geen voldoende informatie die van pas komt bij het opstellen van het Actieplan omgevingslawaai.

14 3.3.6 Regionaal actieprogramma luchtkwaliteit Stadsregio Rotterdam Rijnmond In dit actieprogramma zijn voor de Stadsregio Rotterdam Rijnmond, waar Capelle aan den IJssel onderdeel van uitmaakt, maatregelen genoemd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Sommige van deze maatregelen hebben ook een positieve invloed op het terugdringen van de geluidhinder, bijvoorbeeld milieuzonering en de toename van elektrische voertuigen Ruimtelijk plan Regio Rotterdam 2020 Tien punten voor de regio Rotterdam Het regionaal structuurplan schetst het gewenste toekomstbeeld voor de stadsregio Rotterdam en is in de kern een document waarmee wordt gestreefd naar een balans tussen verstedelijking en kwaliteit van de leefomgeving. In het document is opgenomen dat bij locatieontwikkeling diverse doelen gelden. Eén daarvan is het voorkomen en minimaliseren van hinder als gevolg van geluid, lucht en externe veiligheid. Verder wordt vermeld dat het geluidsniveau dat past bij een stedelijk gebied verschilt van dat voor landelijk gebied met een natuurfunctie. De ambities moeten dan ook worden afgestemd op de specifieke kwaliteiten van het gebied. Verder zal bij het realiseren van kwaliteit in de leefomgeving rekening moeten worden gehouden met een mogelijke toename van de geluidbelasting door de eventuele toekomstige verbinding van de A13 met A Conclusie Aan de hand van de voorgaande opsomming van beleidsdocumenten kan worden geconcludeerd dat op dit moment nog geen gemeentelijk beleid is waarin geluidsknelpunten worden benoemd. Wel streeft men naar een leefomgevingskwaliteit die overeenkomt met de functie van het gebied. Aangezien Capelle aan den IJssel grotendeels bestaat uit stedelijk gebied is het duidelijk dat een andere geluidskwaliteit hoeft te worden behaald dan in bijvoorbeeld het buitengebied. 3.4 Autonome sanering Wet geluidhinder Woningen die op 1 maart 1986 te maken hadden met een te hoge geluidbelasting vanwege verkeer komen op grond van de Wet geluidhinder in aanmerking voor een geluidsanering. De geluidsanering wordt met onderstaande maatregelen uitgevoerd waarbij een volgorde van voorkeur is bepaald: 1. maatregelen aan de geluidsbron, bestaande uit geluidsarm wegdek, snelheidsbeperking, e.d.; 2. maatregelen in de overdracht, bestaande uit geluidschermen of wallen langs de weg; 3. maatregelen bij de ontvanger; bestaande uit gevelisolatie van de woning. In stedelijke gebieden komt de geluidsanering langs drukke wegen meestal neer op gevelisolatie van woningen. Dit omdat de voorkeursmaatregelen aan de bron of in de overdracht niet mogelijk zijn dan wel op overwegende bezwaren van onder meer stedenbouwkundige, landschappelijke, verkeerskundige en financiële aard stuiten. Gevelisolatie houdt in dat geluidwerende voorzieningen aan de gevel worden aangebracht indien de geluidbelasting binnen in de woning hoger is dan de grenswaarde. Voorbeelden van gevelisolatie zijn akoestisch isolerend glas, suskasten voor de ventilatie en ramen met dubbele kierdichting.

15 Woningen waarvoor gemeenten vinden dat alleen gevelmaatregelen in aanmerking komen (binnenstedelijke situaties) worden bij het Bureau Sanering Verkeerslawaai van VROM gemeld. Gemeenten kunnen vervolgens subsidie ontvangen voor het uitvoeren van de gevelisolatie na prioritering. Een tweede traject binnen de autonome sanering wordt gevormd door woningen waar nog wel bron- en afschermingsmaatregelen mogelijk zijn. De financiering van deze projecten gaat projectsgewijs, waarbij het Bureau Sanering Verkeerslawaai van het ministerie van VROM (BSV) de prioriteit vaststelt. Er zijn namelijk niet genoeg middelen om alle geluidhindersituaties op te lossen. Voor de uitvoering van alle maatregelen die worden uitgevoerd in het kader van het saneringsprogramma is het BSV eveneens de subsidieverstrekker Inventarisatie Capelle aan den IJssel Door de gemeente is in het verleden in opdracht van VROM een inventarisatie uitgevoerd om na te gaan welke woningen in aanmerking kwamen voor geluidsanering wegverkeerslawaai. De woningen met de hoogste geluidbelasting vanwege wegverkeerslawaai werden op de zogenaamde A-lijst geplaatst. Het gaat om ongeveer 30 woningen aan de Capelseweg en de Kanaalweg. Bij deze woningen is gevelisolatie toegepast met behulp van budget dat door het ministerie van VROM beschikbaar is gesteld. Het resultaat is dat de geluidbelasting in de woningen is teruggebracht tot een binnenniveau dat volgens de Wet geluidhinder acceptabel is. Hiermee is de geluidhindersituatie aan de Kanaalweg opgelost. Dit is echter niet te zien op de geluidbelastingskaarten, omdat de regeling Omgevingslawaai uitgaat van de geluidbelastingen op de gevel. In Capelle aan den IJssel is het railverkeerslawaai op dit moment de grootste bron van geluid als het gaat om het aantal geluidbelaste woningen. Voor deze woningen zijn er langs het spoor nog ruime mogelijkheden voor de toepassing van overdrachtmaatregelen zoals het plaatsen van schermen, voordat maatregelen bij de ontvanger moeten worden getroffen. Dit heeft te maken met de voorkeur voor de volgorde van het nemen van maatregelen, zoals hierboven vermeld. De geluidsbelaste woningen langs het spoor, 471 in totaal, zijn opgenomen in de zogenaamde eindmelding railverkeerslawaai die door Capelle in december 2006 is ingediend bij VROM. De situatie in Capelle aan den IJssel is door VROM beoordeeld en het resultaat is dat er een subsidie wordt verstrekt ter dekking van de begeleidingskosten voor het plaatsen van geluidsschermen door Prorail. In het plan van aanpak van Prorail staat dat er schermen zullen worden aangebracht in de periode Na het plaatsen van de schermen zullen er geen woningen meer zijn in Capelle die worden blootgesteld aan een geluidniveau op de gevel dat onacceptabel is volgens de Wet geluidhinder.

16 4. Geluidssituatie Capelle aan den IJssel 4.1 Geluidssituatie 2006 De eerste stap in de uitvoering van de EU-Richtlijn omgevingslawaai is het opstellen van geluidbelastingskaarten door gemeenten die deel uitmaken van de aangewezen agglomeraties. Deze geluidbelastingskaarten zijn opgesteld voor weg- en railverkeer, scheepvaart en luchtvaart 1 en voor specifiek vastgelegde industriële activiteiten. De kaarten geven weer hoeveel woningen volgens de berekeningen worden blootgesteld aan een geluidbelasting van 55 db of meer gedurende een etmaal (Lden) en 50 db of meer in de nacht (Lnight) voor het jaar Met behulp van geluidbelastingskaarten wordt uit het aantal belaste woningen het percentage inwoners berekend dat in bepaalde geluidsklassen als gevolg van geluid (ernstig) wordt gehinderd of slaapverstoring oploopt. Deze berekening vindt plaats aan de hand van een standaard dosiseffect relatie die op Europees niveau is vastgesteld. De dosis-effect relatie geeft aan wat het gemiddeld aantal gehinderden is dat bij een bepaalde geluidbelasting optreedt. In totaal telt Capelle aan den IJssel woningen en circa inwoners. In Tabel 1 is per geluidssoort het aantal woningen met een geluidbelasting boven de 55 db weergegeven, inclusief het aantal inwoners, gehinderden en ernstig gehinderden (op basis van de L den ). Tabel 1 Tellingen per geluidssoort (Lden) L den wegverkeer railverkeer woningen inwoners gehinderd ernstig gehinderd woningen inwoners gehinderd > L den industrie scheepvaart 2 woningen inwoners gehinderd ernstig gehinderd woningen ernstig gehinderd inwoners gehinderd ernstig gehinderd > "& "$%( $$' &"#&"$$$ ($$($ 3"$! (,$-($ $"#( $ " $ 24$ $%$

17 In Tabel 2 is per geluidssoort het aantal woningen met een geluidbelasting boven de 50 db weergegeven met daarbij het aantal inwoners en slaapgestoorden (op basis van de L night ). In deze tabel gaat het om de geluidbelasting gedurende de nacht. Tabel 2 Tellingen per geluidssoort (L night ) L night wegverkeer woningen inwoners slaap gestoord railverkeer woningen inwoners slaap gestoord > L night industrie scheepvaart 2 woningen inwoners slaap gestoord woningen inwoners slaap gestoord > Op grond van de bovenstaande tabellen kunnen de volgende totalen worden vastgesteld: Tabel 3 Totalen3( - gehinderden ernstig gehinderden wegverkeer railverkeer industrie scheepvaart totaal slaapgestoorden ( %($$%"" &' $$$$%$$($

18 In totaal zijn ruim 6000 inwoners (9% van het totaal aantal inwoners) door het geluid van diverse bronnen gehinderd, hiervan is voor circa 2450 inwoners (4%) sprake van ernstige hinder. Op basis van de berekeningen worden circa 800 inwoners van Capelle aan den IJssel (1%) in hun slaap gestoord. Het gebruik van de termen gehinderden, ernstig gehinderden en slaapgestoorden volgt uit het Besluit omgevingslawaai, dat zegt: Een Actieplan bevat een overzicht en een beoordeling van het aantal bewoners van woningen dat door geluid ten gevolge van de betrokken geluidsbron of geluidsbronnen wordt gehinderd of ernstig gehinderd dan wel van wie daardoor de slaap wordt verstoord. 4 Deze aantallen worden vervolgens berekend aan de hand van de dosis-effect relaties zoals die staan genoemd in bijlage 2 bij de Regeling omgevingslawaai. 4.2 Geluidbelastingskaarten In de figuur op de volgende pagina is te zien waar de gecumuleerde geluidscontouren liggen voor alle bronnen. $!'$%"' (0%

19

20 4.3 Analyse geluidbelastingskaarten Ten gevolge van wegverkeer hebben ongeveer 8400 woningen een geluidbelasting hoger dan 55 db L den. Gecumuleerd over alle geluidsbronnen (industrie, rail en verkeer) ondervinden circa woningen een geluidbelasting van 55 db L den of meer. Dit komt neer op ruim inwoners. Van deze inwoners zijn ongeveer 6000 inwoners gehinderd, waarvan ongeveer 2450 ernstig gehinderd. Voor geluidbelasting gedurende de nacht gaat het om minder woningen die door wegverkeer blootgesteld worden aan een geluidbelasting hoger dan 50dB L night, namelijk ruim 3100 woningen. Gecumuleerd over alle geluidsbronnen ondervinden circa 6800 woningen een geluidbelasting van 50 db L night of meer. Dit komt overeen met inwoners. Van deze inwoners worden ongeveer 800 mensen in hun slaap gestoord. Omdat het aantal (ernstig) gehinderden en slaapgestoorden vooral wordt veroorzaakt door wegverkeerslawaai en railverkeerslawaai is in de volgende twee figuren aangegeven waar de hoogbelaste woningen ten gevolge van het wegverkeer en railverkeer liggen. De geluidsgevoelige bestemmingen met een geluidbelasting ten gevolge van respectievelijk wegverkeerslawaai en railverkeerslawaai van db zijn weergegeven in rood en van meer dan 70 db in blauw.

21 Wegverkeer

22 Railverkeer

23 5. Knelpuntanalyse 5.1 Knelpuntsituaties Het aantal (ernstig) gehinderden en slaapgestoorden in Capelle aan den IJssel wordt met name veroorzaakt door het metro-verkeer en het treinverkeer (railverkeerslawaai). In het kader van de sanering die door ProRail en VROM wordt uitgevoerd is een lijst opgesteld van 471 woningen met een te hoge geluidbelasting. Uit de kaarten die aan het plan van aanpak ten grondslag liggen blijkt dat als gevolg van wegverkeerslawaai hoogbelaste woningen voorkomen op enkele locaties, waarbij met name de Capelseweg, de Kanaalweg en de Abram van Rijckevorselweg op vallen. Deze wegen worden echter niet alle drie benoemd als knelpunt. Voor de Capelseweg en de Kanaalweg geldt namelijk dat het dertigtal woningen dat volgens de berekeningen hoge geluidbelastingen op de gevel heeft, in het verleden onderdeel is geweest van het landelijk programma voor geluidssanering (A-lijst-woningen). Als gevolg daarvan is bij deze woningen in 1999 gevelisolatie toegepast. Met het treffen van deze maatregel wordt qua geluid een binnenklimaat gegarandeerd dat voldoet aan de wettelijke normen. De Capelseweg en de Kanaalweg worden dan ook niet als knelpunt benoemd. Bij het benoemen van knelpuntsituaties is gekeken naar de berekende geluidbelasting op de gevel van de woning maar ook gekeken naar de beleving van de geluidbelasting door de inwoners. Bewoners hebben bij de gemeente te kennen gegeven dat zij het wegverkeerslawaai ten gevolge van de Algeraweg als hinderlijk ervaren. Vooral aan de oostkant van de weg. Uit de geluidbelastingskaarten blijkt echter dat in de omgeving van de Algeraweg geen woningen voorkomen met een geluidbelasting van meer dan 65 db L den of 55 db L night. Dit is onder andere het resultaat van de onlangs getroffen maatregelen aan de Algeraweg. Door het verlagen van de maximum snelheid van 80 naar 50 km/u, het aanbrengen van geluidreducerend asfalt en het plaatsen van een geluidsscherm aan de westkant van de weg, vormt de Algeraweg in het kader van het Actieplan geen knelpunt. Verder blijkt uit de geluidbelastingskaarten dat enkele woningen, die zijn gelegen aan de Hollandsche IJssel, te maken hebben met een hoge geluidbelasting vanwege het scheepvaartverkeer. Deze situatie wordt door de gemeente Capelle aan den IJssel niet als knelpunt benoemd aangezien er nooit klachten over zijn ontvangen. Voor scheepvaartverkeer zijn door de wetgever ook geen wettelijke normen gesteld. Omdat het scheepvaartverkeer op de Hollandsche IJssel niet is benoemd als knelpunt, worden in het Actieplan ook geen maatregelen voorgesteld.

24 Wat betreft industrielawaai komt uit de kaarten naar voren dat enkele woningen een geluidbelasting hebben van meer dan 55 db. Aangezien de gemeente hierover echter nooit klachten heeft ontvangen, wordt dit niet beschouwd als knelpunt. Indien nodig kan worden opgetreden op grond van de Wet milieubeheer. Gelet op het voorgaande zullen in dit Actieplan drie locaties in Capelle aan den IJssel als knelpunt worden benoemd en voor deze knelpunten worden in dit Actieplan maatregelen voorgesteld. Knelpunten 1. Spoorbaan Rotterdam-Utrecht (traject 600) 2. Metro (Calandlijn) 3. Abram van Rijckevorselweg (tussen Capelseplein en Couwenhoekseweg) 5.2 Plandrempels De aantallen gehinderden en slaapgestoorden, die uit de analyse van de kaarten naar voren zijn gekomen, zijn inmiddels gemeld aan VROM. Dit houdt niet in dat de gemelde geluidsgevoelige bestemmingen ook allemaal aangepakt moeten worden. Volgens de EU-Richtlijn moet het actieplan gaan over prioritaire problemen, waarbij een relevante grenswaarde (plandrempel) wordt overschreden. De Wet geluidhinder legt de verantwoordelijkheid voor het bepalen van de plandrempel bij de gemeente zelf. Zo kan Capelle aan den IJssel dus zelf bepalen bij welke geluidbelasting ze het noodzakelijk vindt om daarvoor beleid te ontwikkelen en zonodig maatregelen te treffen. Voor de komende vijf jaar (de looptijd van dit Actieplan) en de jaren daarna zijn meerdere plandrempels opgesteld, variërend in de geluidssoort (industrie, wegverkeer en railverkeerslawaai) en dosismaat (L den en L night ). In onderstaande tabel zijn deze plandrempels weergegeven. Tabel 4 Plandrempels naar brontype en dosismaat: bron L den L night Spoorweg 65 db 55 db Wegverkeer 65 db 55 db Industrie 55 db 50 db

25 Industrie: Sinds de sanering industrielawaai, die in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw is uitgevoerd, is de geluidbelasting vanwege industrielawaai op vrijwel alle woningen in Capelle aan den IJssel lager dan 55 db. Enkele woningen hebben een geluidbelasting die hoger is dan 55 db. Hiervoor heeft de Minister een MTG-besluit genomen en daarmee hogere waarden toegekend. (maximaal toegestane waarden). Hierover heeft de gemeente nooit klachten ontvangen. De plandrempel is daarom bepaald op 55 db. Wegverkeer: De plandrempels voor het wegverkeerslawaai zijn gebaseerd op de saneringsgrenswaarde van 65 db (exclusief art. 110g Wgh). Omdat de verwachting is dat de geluidproductie van motorvoertuigen in toekomst lager ligt dan in de huidige situatie, is het in gevolge van artikel 110g van de Wet geluidhinder mogelijk een correctie toe te passen bij de berekening van de geluidbelasting Dit vanwege wegverkeerslawaai in de toekomsige situatie. Bij geluidberekeningen op de gevels van woningen mag rekening gehouden worden met het stiller worden van het wegverkeer. Van de berekende geluidsbelasting wordt een waarde afgetrokken. Die waarde is afhankelijk van de snelheid van het verkeer. In artikel 3.6 van het Reken- en Meetvoorschrift is beschreven in welke situaties, welke aftrek kan worden toegepast 5. Bij het bepalen van de gevelwering dient de geluidbelasting echter te worden bepaald exclusief de correctie conform artikel 110g Wgh. De plandrempel is daarom bepaald op 65 db. Railverkeer: Voor railverkeer hanteert de gemeente de saneringsgrenswaarde. De plandrempel is daarom bepaald op 65 db. 5.3 Oplossingsrichtingen Per knelpuntsituatie kunnen maatregelen worden benoemd waarmee de geluidsituatie in de toekomst kan worden verbeterd. Per knelpunt zijn tal van maatregelen denkbaar. De mogelijkheid om de maatregelen daadwerkelijk te realiseren is echter afhankelijk van meerdere factoren. Een eerste belangrijke factor is de verdeling van bevoegdheden tussen de verschillende overheden. Wanneer de gemeente bronbeheerder is, bijvoorbeeld als beheerder van een weg, kan zij direct invloed uitoefenen door het nemen van maatregelen. Bij wegverkeerslawaai gaat het dan bijvoorbeeld om het afstemmen van Verkeer Regel Installaties (VRI), snelheidsbeperkingen of het verbeteren of vervangen van het wegdek. In andere situaties kan het zijn dat de gemeente geen bronbeheerder is. In dat geval is zij voor de uitvoering van maatregelen afhankelijk van andere partijen. De gemeente kan zich in die situaties inspannen om invloed uit te oefenen en aandringen op het treffen van maatregelen. Naast gemeenten dienen ook provincies en het Rijk een Actieplan Omgevingslawaai op te stellen voor respectievelijk wegvakken en hoofdspoorwegen waarop meer dan voertuigen per jaar passeren en hoofdspoorwegen waarop meer dan treinen per jaar passeren. In het algemeen betekent dit 2 db voor wegen waarvoor de representatief te achten snelheid van lichte motorvoertuigen 70 km/uur of meer bedraagt respectievelijk 5 db voor de overige wegen.

26 Op het grondgebied van Capelle aan den IJssel is het traject Rotterdam-Utrecht door de Minister van Verkeer en Waterstaat opgenomen in het Actieplan omgevingslawaai voor hoofdspoorwegen. Het komt ook voor dat de gemeente in de gelegenheid wordt gesteld om advies uit te brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij milieuvergunningverlening voor bedrijven die onder het gezag van de provincie vallen. Volgens de Wet milieubeheer is de gemeente daarbij aangewezen als wettelijk adviseur. In gevallen waarin knelpunten kunnen ontstaan als gevolg van industrielawaai kan de gemeente stringenter adviseren. Naast de bevoegdheidsverdeling zijn er nog andere factoren die bepalend zijn voor de realiseerbaarheid van maatregelen. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten die met de uitvoering van maatregelen zijn gemoeid, het grensoverschrijdende karakter van maatregelen en strijdigheid met overig gemeentelijk beleid. Voor de aanpak van de drie knelpunten in Capelle aan den IJssel heeft de gemeente een groslijst opgesteld met gewenste maatregelen. De inzet van maatregelen kan voortvloeien uit bestaand beleid. Het kan ook zijn dat er maatregelen zijn die in het kader van dit Actieplan worden voorgesteld. In hoofdstuk 6 worden deze maatregelen uitgewerkt en wordt nader ingegaan op de realiseerbaarheid per knelpunt. Tabel 5 Groslijst: geluidsmaatregelen in Capelle aan den IJssel Knelpunt Spoorweg Rotterdam-Utrecht Maatregelen - Plaatsing van geluidsschermen in het kader van het geluidssaneringsprogramma van VROM - Vervangen spoor (geluiddemping) - Minimaliseren nachtelijk railverkeer Metro (Calandlijn) - Slijpen van rails - Plaatsen van schermen - Vervangen bestaande rijtuigen door rijtuigen met een lagere geluidsemissie Abram van Rijckevorselweg - Terugbrengen maximum snelheid - Geluidreducerend asfalt - Geluidsschermen

27 6. Maatregelen In dit hoofdstuk wordt per knelpunt een samenvatting gegeven van de inhoud van het probleem en er wordt vermeld welke partij(en) verantwoordelijk is/zijn. Vervolgens wordt aangegeven welke maatregelen voorhanden zijn en wat de realiseerbaarheid ervan is. Dit resulteert in een lijst van maatregelen die bijdragen aan de doelstelling van het Actieplan. De maatregelen worden - naast een omschrijving van de problematiek - op de volgende manier beschreven en weergegeven: Maatregel Actie Verantwoordelijke Planning Kosten Succes factor Opmerkingen Omschrijving van de maatregel Omschrijving van de acties uit de maatregel Partij binnen of buiten de gemeente die zorg draagt voor de actie Verwachte (streef)datum Inschatting van (personele) kosten Kritische succesfactor voor de uitvoer van de actie Enige toelichting en/of kanttekeningen 6.1 Knelpunt 1: Spoorlijn Rotterdam Utrecht De Spoorlijn Rotterdam-Utrecht zorgt op het grondgebied van Capelle aan den IJssel voor een flink aantal woningen met een geluidbelasting die hoger is dan 65 db L den en 55 db L night. De gemeente Capelle aan den IJssel is geen bronbeheerder voor railverkeerslawaai, zij is voor het treffen van maatregelen afhankelijk van ProRail, die het spoornet beheert in opdracht van de Minister van Verkeer en Waterstaat. De Minister heeft voor hoofdspoorwegen in Nederland eveneens een Actieplan Omgevingslawaai opgesteld. In dat Actieplan is het huidige en voorgenomen beleid beschreven dat ervoor moet zorgen dat de bestaande knelpunten worden opgelost. In het Actieplan van ProRail staat dat er geluidschermen zullen worden geplaatst in Capelle aan den IJssel in het kader van de sanering railverkeerslawaai op grond van de Wet geluidhinder. Het plaatsen van schermen wordt gesubsidieerd door VROM / BSV (Bureau Sanering Verkeerslawaai). In het kader van het geluidsaneringsprogramma van VROM, heeft Capelle aan den IJssel een verzoek ingediend voor het ontvangen van een projectsubsidie voor het plaatsen van geluidsschermen langs het spoor. Het plaatsen van schermen wordt echter projectgewijs gesubsidieerd. De planning van ProRail en VROM is dat de schermen er in 2012 zullen staan. In feite betekent dit dat over enkele jaren dit knelpunt dan tot het verleden behoort. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (Prorail) is verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van dit project. Om de geluidschermen aan te brengen ontvangt ProRail van BSV een vergoeding voor de schermkosten. De gemeente ontvangt een subsidie van BSV voor de voorbereidingskosten, begeleidingskosten en kosten voor toezicht. Inmiddels heeft de gemeente hiervan een deel als voorschot ontvangen. De volledige subsidie zal worden uitgekeerd als het definitieve saneringsplan door BSV is goedgekeurd.

28 Maatregel 1 Spoorvervanging Actie Vervangen spoor door voegloos spoor en/of houten dwarsliggers door betonnen dwarsliggers (continu proces) Verantwoordelijke Ministerie van Verkeer en Watersraat (Prorail) Planning Kosten Kosten zijn voor rekening van ProRail Succes factor ProRail dient zich te houden aan de voorgenomen planning en uitvoering voor vervanging van in totaal 400 km spoor anders zal de maatregel niet binnen de periode van dit Actieplan genomen worden. Opmerkingen geen Maatregel 2 Plaatsing van geluidsschermen Actie Plaatsen van een geluidsscherm zodat de woningen worden gesaneerd en daardoor het aantal geluidgehinderden afneemt. Verantwoordelijke Ministerie van Verkeer en Waterstaat (ProRail) Planning Kosten Afhankelijk van de hoogte van het scherm bedragen de kosten 1.000,00 tot 1.700,00 per strekkende meter. De schermkosten zijn voor rekening van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (Prorail) Om de geluidschermen aan te brengen ontvangt ProRail van BSV een vergoeding voor de schermkosten. De gemeente ontvangt een subsidie van BSV (Bureau Sanering Verkeerslawaai) voor de voorbereidingskosten, begeleidingskosten en kosten voor toezicht. Succes factor Om bijvoorbeeld stedenbouwkundige redenen is een scherm niet altijd gewenst. Opmerkingen geen Maatregel 3 Minimaliseren nachtelijk spoorverkeer Actie De gemeente Capelle aan den IJssel kan bij ProRail druk uitoefenen om het nachtelijk spoorverkeer zo veel als mogelijk te beperken. Verantwoordelijke ProRail Planning - Kosten - Succes factor Het is de vraag of er alternatieven zijn voor het laten rijden van treinen in de nacht. Dat is afhankelijk van vraag en aanbod. Hiervoor kan weer onderscheid worden gemaakt in personen en in goederentreinen. Opmerkingen geen

29 6.2 Knelpunt 2: Metro Het tracé van de metro op het grondgebied van Capelle aan den IJssel is benoemd als knelpunt in het kader van het Actieplan omgevingslawaai. Dit tracé komt niet als knelpunt naar voren uit de geluidbelastingskaarten maar is wel als zodanig benoemd in verband met het relatief grote aantal klachten van bewoners. De geluidbelasting die optreedt is volgens de berekeningen niet meer dan is toegestaan in het kader van het Actieplan, in de beleving van omwonenden worden zij echter wel gehinderd door het metrogeluid. De realiseerbaarheid van maatregelen is beperkt; de gemeente is geen bronbeheerder waardoor zij voor het nemen van maatregelen afhankelijk is van andere partijen. In dit geval zijn de vervoersorganisatie RET en de Stadsregio Rotterdam Rijnmond die verantwoordelijk is voor (de aanbesteding van) het openbaar vervoer. Overigens maakt de gemeente Capelle aan den IJssel zelf deel uit van de Stadsregio Rotterdam Rijnmond. Maatregel 4 Actie Verantwoordelijke Planning Kosten Succes factor Opmerkingen Slijpen van Rails Akoestisch slijpen van rails (continu proces bij onderhoud) RET Het akoestisch slijpen laten opnemen in het reguliere onderhoudsplan van de RET, dit in overleg met RET. RET RET moet medewerking verlenen voor het uitvoeren van deze maatregel geen Maatregel 5 Actie Verantwoordelijke Planning Kosten Succes factor Opmerkingen Plaatsing van geluidsschermen Plaatsen van schermen op locaties nabij woningen waar nu nog geen schermen zijn aangebracht RET Nog niet in planning van RET opgenomen Afhankelijk van de lengte van het scherm Voor deze maatregel moet een financiering worden geregeld. Om bijvoorbeeld stedenbouwkundige redenen is een scherm niet altijd gewenst. geen

30 Maatregel 6 Actie Verantwoordelijke Planning Kosten Succes factor Opmerkingen Vervangen rijtuigen door rijtuigen met een lagere geluidemissie Invloed uitoefenen om bestaande rijtuigen te laten vervangen door moderne rijtuigen met een lagere geluidsemissie RET RET RET RET moet medewerking verlenen De gemeente Capelle aan den IJssel is niet de enige partij binnen de Stadsregio Rotterdam die verantwoordelijk is voor de concessie. Zij kan wel haar invloed uitoefenen om een lagere geluidsemissie te vragen. Wanneer de aanbesteding van geluidarme rijtuigen is geschied kan de gemeente de RET verzoeken om deze rijtuigen op de lijnen naar Capelle in te zetten. 6.3 Knelpunt 3: Abram van Rijckevorselweg De Abram van Rijckevorselweg is een belangrijke verkeersader voor het regionale verkeer tussen Nieuwerkerk aan de IJssel aan de ene kant en Rotterdam en de Rijksweg A16 aan de andere kant. De nabijheid van woningen is in het verleden al aanleiding geweest tot het treffen van maatregelen. Zo zijn op enkele plaatsen geluidsschermen geplaatst en is geluidreducerend asfalt aangebracht op enkele wegvakken. Overigens leent niet ieder wegvak zich daarvoor, in- en uitvoegstroken, rotondes en opstelvakken voor verkeerslichten zijn niet geschikt voor het aanbrengen van geluidreducerend asfalt omdat deze laag daar door het vele optrekken en afremmen kapot wordt gereden. Een andere voor de hand liggende maatregel is het terugbrengen van de maximum snelheid van 80 naar 50 km/u. Dit kan op plaatsen waar dit wordt gevraagd uit het oogpunt van verkeersveiligheid. Op enkele wegvakken is de maximum snelheid al 50 km/u. Maatregel 7 Actie Verantwoordelijk Planning Kosten Succesfactor Opmerkingen Toepassen stiller asfalt bij wegonderhoud In het kader van regulier onderhoudsprogramma aanbrengen van stiller asfalt (levert een geluidsreductie op van 2 tot 4 db) Gemeente Capelle aan den IJssel Opnemen in onderhoudsplan (vervanging asfalt) Meerkosten van een geluidreducerende deklaag t.o.v. gewoon asfalt Budget voor onderhoud van wegen moet het toepassen van een stiller wegdek toestaan Niet toepasbaar bij kruispunten of bij veel optrekkend en afremmend verkeer Geen noemenswaardig effect bij een snelheid van 50 km/uur

Actieplan geluid ONTWERP Gemeente IJsselstein

Actieplan geluid ONTWERP Gemeente IJsselstein Actieplan geluid 2018-2023 ONTWERP Gemeente IJsselstein volgens EU Richtlijn omgevingslawaai 3e tranche 2016 Omgevingsdienst regio Utrecht Juli 2018 Z-2018-60192 / 67065 opgesteld door beoordeeld door

Nadere informatie

SurroundConsult. EU-richtlijn omgevingslawaai Geluidskaarten gemeente Breda

SurroundConsult. EU-richtlijn omgevingslawaai Geluidskaarten gemeente Breda SurroundConsult EU-richtlijn omgevingslawaai Geluidskaarten gemeente Breda Datum: Arnhem, 12 mei 2017 Rapportnummer: 2016.005.R01 Plaats en datum: Arnhem, 12 mei 2017 Versie: 01 Status: CONCEPT Opdrachtgever:

Nadere informatie

Participatienotitie Omgevingslawaai Haarlem

Participatienotitie Omgevingslawaai Haarlem Participatienotitie Omgevingslawaai Haarlem Inleiding In 2013 dient Haarlem een nieuw Actieplan Omgevingslawaai op te stellen voor de periode 2013-2017. Dit volgt uit de Wet milieubeheer. Onder Omgevingslawaai

Nadere informatie

Geluidwetgeving, theorie en praktijk Evertjan Janssen Senior geluidadviseur bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Geluidwetgeving, theorie en praktijk Evertjan Janssen Senior geluidadviseur bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Geluidwetgeving, theorie en praktijk Evertjan Janssen Senior geluidadviseur bij de Opbouw presentatie Wetgeving. De Wet geluidhinder (Wgh) 3 bronsoorten: Industrielawaai Railverkeerslawaai Wegverkeerslawaai

Nadere informatie

Actieplan EU richtlijn omgevingslawaai

Actieplan EU richtlijn omgevingslawaai Actieplan EU richtlijn omgevingslawaai 2014 2017 Actieplan EU richtlijn omgevingslawaai 2014 2017 Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 19 augustus 2014 (Foto gemeente Kapelle voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl)

Nadere informatie

Ontwerp-Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder VLK: Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, Boxtel Aanvraag

Ontwerp-Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder VLK: Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, Boxtel Aanvraag Ontwerp-Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder VLK: Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, Boxtel Aanvraag Op 31 maart 2017 hebben wij een verzoek ontvangen van de gemeente Boxtel, voor het op grond van artikel

Nadere informatie

Actieplan Geluid. EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeente Zandvoort. Agglomeratie Haarlem-Amsterdam

Actieplan Geluid. EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeente Zandvoort. Agglomeratie Haarlem-Amsterdam Actieplan Geluid EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeente Zandvoort Agglomeratie Haarlem-Amsterdam In opdracht van Gemeente Zandvoort Opgesteld door Milieudienst IJmond Stationsplein 48b Postbus 325 1940AH

Nadere informatie

Utrecht brengt geluid in kaart

Utrecht brengt geluid in kaart Utrecht brengt geluid in kaart Geluidskaarten en tabellen over het jaar 2016 Ontwikkelorganisatie Ruimte Ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid datum: 12 december 2017 Europese Richtlijn Omgevingslawaai

Nadere informatie

Ontwerp-Actieplan Geluid Gemeente Bloemendaal

Ontwerp-Actieplan Geluid Gemeente Bloemendaal Ontwerp-Actieplan Geluid Gemeente Bloemendaal Ontwerp-Actieplan Geluid EU Richtlijn Omgevingslawaai In opdracht van: Gemeente Bloemendaal Opgesteld door: Postbus 325 1940 AH Beverwijk 0251 263 863 info@odijmond.nl

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WET GELUIDHINDER. Vaststelling hogere waarden Bestemmingsplan Vogelhorst te Almere, artikel 83 en 110a Wet geluidhinder

ONTWERPBESLUIT WET GELUIDHINDER. Vaststelling hogere waarden Bestemmingsplan Vogelhorst te Almere, artikel 83 en 110a Wet geluidhinder ONTWERPBESLUIT WET GELUIDHINDER Vaststelling hogere waarden Bestemmingsplan Vogelhorst te Almere, artikel 83 en 110a Wet geluidhinder Ontwerpbesluit Wet geluidhinder Ontwerpbesluit op grond van de Wet

Nadere informatie

BELEIDSREGELS HOGERE WAARDE WET GELUIDSHINDER GEMEENTE HEUMEN

BELEIDSREGELS HOGERE WAARDE WET GELUIDSHINDER GEMEENTE HEUMEN BELEIDSREGELS HOGERE WAARDE WET GELUIDSHINDER GEMEENTE HEUMEN Datum: 15 augustus 2007 Locatie: Malden INHOUD Pagina 1 INLEIDING... 3 2 ACHTERGROND... 4 2.1 Wat willen we bereiken?... 4 2.2 Argumenten en

Nadere informatie

Geluidbelastingkaarten 2012 provincie Zuid-Holland

Geluidbelastingkaarten 2012 provincie Zuid-Holland Geluidbelastingkaarten 2012 provincie Zuid-Holland Europese richtlijn omgevingslawaai Deel 1: Provinciale wegen buiten de agglomeraties Inhoud 1 Samenvatting 5 2 Leeswijzer 7 3 Inleiding 8 3.1 Achtergrond

Nadere informatie

EU-richtlijn omgevingslawaai

EU-richtlijn omgevingslawaai EU-richtlijn omgevingslawaai Geluidbelastingkaarten van de Gemeente Bloemendaal Opgesteld in opdracht van: Contactpersoon Milieudienst IJmond: Witteman J.A.M. Postbus 325 1940 AH Beverwijk T 0251-263 863

Nadere informatie

Hogere Waarden Wet geluidhinder ONTWERPBESLUIT

Hogere Waarden Wet geluidhinder ONTWERPBESLUIT Hogere Waarden Wet geluidhinder ONTWERPBESLUIT Datum besluit : GEGEVENS LOCATIE Naam inrichting/locatie : Hoofdweg te Nieuwerkerk aan den IJssel Adressen : Hoofdweg Noord 15 en Hoofdweg Zuid 22a Ons kenmerk

Nadere informatie

F.B.J. Elbers dbvision J.W. Lammers ProRail. frank.elbers@dbvision.nl janwillem.lammers@prorail.nl

F.B.J. Elbers dbvision J.W. Lammers ProRail. frank.elbers@dbvision.nl janwillem.lammers@prorail.nl 1/6 F.B.J. Elbers dbvision J.W. Lammers ProRail frank.elbers@dbvision.nl janwillem.lammers@prorail.nl Inleiding Dit artikel gaat over de geluidsbelastingkaarten, actieplannen en de sanering van de hoofdspoorwegen.

Nadere informatie

ONTWERPBESCHIKKING D.D. 26 NOVEMBER 2012 NR. 2012-014986 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESCHIKKING D.D. 26 NOVEMBER 2012 NR. 2012-014986 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESCHIKKING D.D. 26 NOVEMBER 2012 NR. 2012-014986 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wet geluidhinder Aanleg weg en reconstructie van de kruisende wegen 1 INLEIDING De provincie Gelderland is

Nadere informatie

Ontwerp-Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder Molengraafseweg 3 te Boxtel

Ontwerp-Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder Molengraafseweg 3 te Boxtel Ontwerp-Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder Molengraafseweg 3 te Boxtel Aanvraag Op 21 september 2015 hebben wij een verzoek ontvangen van de gemeente Boxtel, voor het op grond van artikel 107 van de

Nadere informatie

Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid. Woningbouw Waardeel Glimmen

Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid. Woningbouw Waardeel Glimmen Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid Woningbouw Waardeel Glimmen Besluit van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haren. Nummer: Datum: INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. BEOORDELINGSKADER...

Nadere informatie

Hogere waarden Wet geluidhinder Ontwerp-besluit

Hogere waarden Wet geluidhinder Ontwerp-besluit Hogere waarden Wet geluidhinder Ontwerp-besluit Datum besluit : Naam project : Bestemmingsplan Staatsliedenbuurt Adres project : Talmastraat (tussen Talmastraat, Savornin Lohmanlaan,) Zaaknummer : Bijlagen

Nadere informatie

DMC -L DoelMatigheidsCriterium Locaal

DMC -L DoelMatigheidsCriterium Locaal DMC -L DoelMatigheidsCriterium Locaal 1. Inleiding In de afgelopen jaren groeit behoefte aan duidelijke vergelijking van de akoestisch en financiële uitkomsten van de te treffen maatregelen. Vooral in

Nadere informatie

Programma Thema uur geluid

Programma Thema uur geluid Programma Thema uur geluid 2100 Welkom 2110 Algemene toelichting op Geluid Stand van zaken Tracébesluit A1/A6 Kees-Jan Mensinga (Antea) 2125 Meerjarenprogramma Geluid, Jeroen Zeedijk, Arjan Gerritsen en

Nadere informatie

Hoe maak je een stad/gemeente stiller?

Hoe maak je een stad/gemeente stiller? Hoe maak je een stad/gemeente stiller? Een inkijk in de weerspannige praktijk De lettergrootte voor bijschriften is 12 Mark Bakermans Senior adviseur DGMR NSG-dag Geluidkaarten en actieplannen 28 juni

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde hebben een verzoek ontvangen voor het vaststellen van een hogere grenswaarde.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde hebben een verzoek ontvangen voor het vaststellen van een hogere grenswaarde. ONTWERP-BESCHIKKING BESLUIT HOGERE WAARDE INGEVOLGE DE WET GELUIDHINDER Burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde hebben een verzoek ontvangen voor het vaststellen van een hogere grenswaarde.

Nadere informatie

Bestemmingsplan Maximabrug te Alphen aan den Rijn Geluidbeperkende maatregelen aan de nieuwe wegen

Bestemmingsplan Maximabrug te Alphen aan den Rijn Geluidbeperkende maatregelen aan de nieuwe wegen Bestemmingsplan Maximabrug te Alphen aan den Rijn Geluidbeperkende maatregelen aan de nieuwe wegen Inhoud Inhoud...3 1 Inleiding...4 2 Selectie uit wettelijk kader...5 2.1 Wegverkeerslawaai wet geluidhinder...5

Nadere informatie

Bestemmingsplan Brabantpark, Teteringsedijk 97

Bestemmingsplan Brabantpark, Teteringsedijk 97 1 Besluit tot het vaststellen van een hogere waarde voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting (Wet geluidhinder) Teteringsedijk 97 te Breda Bestemmingsplan Brabantpark, Teteringsedijk 97 -----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Nota zienswijzen vaststelling hogere waarden, Wet Geluidhinder, Oud Gastel Noord

Nota zienswijzen vaststelling hogere waarden, Wet Geluidhinder, Oud Gastel Noord Nota zienswijzen vaststelling hogere waarden, Wet Geluidhinder, Oud Gastel Noord Overzicht Reclamanten Nr. Naam / Adres 1. XXX (Rijpersweg 108, Oud Gastel) 2. XXX (Rijpersweg 73a, Oud Gastel) 3. XXX (Rijpersweg

Nadere informatie

Actieplan Geluid. EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Agglomeratie Haarlem-Amsterdam

Actieplan Geluid. EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Agglomeratie Haarlem-Amsterdam Actieplan Geluid EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude In opdracht van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Agglomeratie Haarlem-Amsterdam Opgesteld door Milieudienst

Nadere informatie

Gemeentewerken Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Tarwewijk

Gemeentewerken Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Tarwewijk Gemeentewerken Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Tarwewijk Kenmerk: 221770 Algemeen toetsingskader De Wet geluidhinder beoogt de burger te beschermen tegen een te hoge geluidsbelasting.

Nadere informatie

Beschikking hogere waarde Wet geluidhinder

Beschikking hogere waarde Wet geluidhinder Beschikking hogere waarde Wet geluidhinder Ambtshalve vaststelling De gemeenteraad van de gemeente Bergen op Zoom wil medewerking verlenen aan het Bestemmingsplan Poortgebied Bergsche Heide en ontsluitingsweg

Nadere informatie

1 Inleiding Wettelijk kader Onderzoekszones wegverkeer Normstelling...5

1 Inleiding Wettelijk kader Onderzoekszones wegverkeer Normstelling...5 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai, Locatie Buytewech, gemeente Nieuwkoop CONCEPT Inhoud 1 Inleiding...3 2 Wettelijk kader...4 2.1 Onderzoekszones wegverkeer...4 2.2 Normstelling...5 3 Uitgangspunten...7

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek 1 extra woning Landsweg deelgebied 2 te Brielle Geluidsrapport ten behoeve van vaststellen hogere waarde in het kader van de Wet

Akoestisch onderzoek 1 extra woning Landsweg deelgebied 2 te Brielle Geluidsrapport ten behoeve van vaststellen hogere waarde in het kader van de Wet Akoestisch onderzoek 1 extra woning Landsweg deelgebied 2 te Brielle Geluidsrapport ten behoeve van vaststellen hogere waarde in het kader van de Wet geluidhinder Akoestisch onderzoek 1 extra woning Landsweg

Nadere informatie

inzicht Toelichting bij geluidsbelastingkaarten gemeente Zwolle Ontwikkeling Expertisecentrum Expertisecentrum Omgevingsadvies

inzicht Toelichting bij geluidsbelastingkaarten gemeente Zwolle Ontwikkeling Expertisecentrum Expertisecentrum Omgevingsadvies inzicht Expertisecentrum Omgevingsadvies Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 29 13 SM.Abbassi@zwolle.nl www.zwolle.nl Toelichting bij geluidsbelastingkaarten gemeente

Nadere informatie

Aanbevelingen voor een goed actieplan

Aanbevelingen voor een goed actieplan Aanbevelingen voor een goed actieplan Vind je dat in jouw woonomgeving iets aan de geluidsoverlast moet gebeuren? Heb je last van geluid van een weg, spoorweg of Schiphol? Wil je een natuurgebied beschermen

Nadere informatie

2015/28766 Besluit hogere waarden voor Uitwerkingsplan Poort Saendelft woningen west

2015/28766 Besluit hogere waarden voor Uitwerkingsplan Poort Saendelft woningen west 1 Besluit hogere waarden voor Uitwerkingsplan Poort Saendelft woningen west Besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad voor het uitwerkingsplan Poort Saendelft woningen west op

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o.

Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o. 030-286 00 00 Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o. Resultaten van een nul-onderzoek rapport van de afdeling Expertise Milieu februari 2016 www.utrecht.nl Colofon uitgave Expertise Milieu Milieu en

Nadere informatie

Toelichting nieuwe geluidwetgeving: SWUNG-1 Samenvatting informatieavond 10 november 2011 Rijkswaterstaat november 2011

Toelichting nieuwe geluidwetgeving: SWUNG-1 Samenvatting informatieavond 10 november 2011 Rijkswaterstaat november 2011 Toelichting nieuwe geluidwetgeving: SWUNG-1 Samenvatting informatieavond 10 november 2011 Rijkswaterstaat november 2011 Inleiding: Geluidsbelasting en nieuwe wetgeving Voor de omwonenden van de Ring Utrecht

Nadere informatie

Actieplan Geluid. EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Agglomeratie Haarlem-Amsterdam

Actieplan Geluid. EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Agglomeratie Haarlem-Amsterdam Actieplan Geluid EU Richtlijn Omgevingslawaai Beverwijk, Heemskerk en Velsen In opdracht van Gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen Agglomeratie Haarlem-Amsterdam Opgesteld door Milieudienst IJmond Stationsplein

Nadere informatie

REGELGEVING VOOR GELUID

REGELGEVING VOOR GELUID BIJLAGE 1 REGELGEVING VOOR GELUID Regelgeving voor geluid De belangrijkste wettelijke instrumenten ter voorkoming of vermindering van geluidshinder, slaapverstoring en andere gezondheidseffecten zijn de

Nadere informatie

Saneringsplan spoordelen zonder saneringsobjecten en maatregelen

Saneringsplan spoordelen zonder saneringsobjecten en maatregelen Saneringsplan spoordelen zonder saneringsobjecten en maatregelen In het kader van het Meerjarenprogramma Geluidsanering Spoor Regio Randstad Zuid Van ProRail, afdeling Leefomgeving, Juridische Zaken en

Nadere informatie

Inhoud. 1. inleiding. 2. Wettelijk kader. 3. Invoergegevens. 4. Resultaten, maatregelen en conclusie. Bijlage: Rekenbladen

Inhoud. 1. inleiding. 2. Wettelijk kader. 3. Invoergegevens. 4. Resultaten, maatregelen en conclusie. Bijlage: Rekenbladen Inhoud 1. inleiding 2. Wettelijk kader 3. Invoergegevens 4. Resultaten, maatregelen en conclusie 3 5 7 9 Bijlage: 1 Rekenbladen Adviesbureau RBOI 0785.008720.00 2 Inhoud 0785.008720.00 Adviesbureau RBOI

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai. Bestemmingsplan Dorpsstraat 8a te Lunteren

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai. Bestemmingsplan Dorpsstraat 8a te Lunteren Gemeente Ede Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai ten behoeve van Bestemmingsplan Dorpsstraat 8a te Lunteren rapportnummer L13.025 Versie: 1 Datum: 21 november 2013 Status: DEFINITIEF Auteur: Rikkert

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 29 021 Wijziging van de Wet geluidhinder, de Wet luchtvaart en de Spoorwegwet in verband met de implementatie van richtlijn nr. 2002/49/EG van

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Hogere waarde Wet geluidhinder

Ontwerpbesluit Hogere waarde Wet geluidhinder Ontwerpbesluit Hogere waarde Wet geluidhinder Project: Nieuwbouw woningen Steekterweg 78 A-C in Alphen aan den Rijn Datum besluit: Milieudienst West-Holland Bezoekadres: Postbus 159 Schipholweg 128 Tel.:

Nadere informatie

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder T.b.v. (ontwerp)bestemmingsplan Spangen

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder T.b.v. (ontwerp)bestemmingsplan Spangen Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder T.b.v. (ontwerp)bestemmingsplan Spangen Kenmerk 21554687 1. Aanleiding In verband met het bestemmingsplan Spangen dienen hogere waarden te worden vastgesteld

Nadere informatie

Berekening geluidsbelasting

Berekening geluidsbelasting Berekening geluidsbelasting Vanwege het Uitwerkingsplan Reitdiep fase 3 en 4 te Groningen Uitgevoerd door: Afdeling IGG, Team specialisten, Cluster geluid Datum: 26 januari 2015 1. Inleiding In opdracht

Nadere informatie

BESLUIT WET GELUIDHINDER

BESLUIT WET GELUIDHINDER BESLUIT WET GELUIDHINDER Vaststelling hogere waarden weg- en railverkeer voor woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen in de Indische Buurt te Almere, artikel 110a Wet geluidhinder Besluit Wet geluidhinder

Nadere informatie

Jeroen Lavrijsen Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid

Jeroen Lavrijsen Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid 1 of 5 Geluidsoverlast is een belangrijke vorm van hinder: in Vlaanderen wordt 27% van de bevolking in enige mate gehinderd door geluid (bron: SLO 2008, zie artikel 'Beleving van geluidshinder in Vlaanderen').

Nadere informatie

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M.2012.1086.02.R001 Actieplan geluid gemeente Pijnacker-Nootdorp

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M.2012.1086.02.R001 Actieplan geluid gemeente Pijnacker-Nootdorp Rapport M.2012.1086.02.R001 Uitvoering Europese Richtlijn Omgevingslawaai Status: DEFINITIEF Van Pallandtstraat 9-11 Casuariestraat 5 Lavendelheide 2 Geerweg 11 info@dgmr.nl Postbus 153 Postbus 370 Postbus

Nadere informatie

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Nieuw Terbregge

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Nieuw Terbregge Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Nieuw Terbregge Kenmerk: 210011737 Algemeen toetsingskader De Wet geluidhinder beoogt de burger te beschermen tegen een te hoge geluidsbelasting.

Nadere informatie

Geluidshinder in Nederland door weg-, rail- en vliegverkeer, 2012

Geluidshinder in Nederland door weg-, rail- en vliegverkeer, 2012 Geluidshinder in Nederland door weg-, rail- en vliegverkeer, 2012 Indicator 10 september 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE D

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE D ONDERWERP Samenvatting Akoestisch onderzoek Zevenaar-Didam-Wehl DATUM 25-8-2016 PROJECTNUMMER D02131.000095 ONZE REFERENTIE 078983752 D VAN Johan Christen AAN ProRail Het spoortraject Arnhem-Winterswijk

Nadere informatie

HOGERE WAARDEN BOUWPLAN RENOVATIE ACHTERHUIS VAN HET PROVENIERSHUIS

HOGERE WAARDEN BOUWPLAN RENOVATIE ACHTERHUIS VAN HET PROVENIERSHUIS gemeente Schiedam cluster Stedelijke Ontwikkeling afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Vastgoed & Grondzaken Postbus 1501 3100 EA Schiedam Stadskantoor Stadserf 1 3112 DZ Schiedam T 010 219 11 11 W www.schiedam.nl

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitvoering EU-richtlijn omgevingslawaai

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitvoering EU-richtlijn omgevingslawaai Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitvoering EU-richtlijn omgevingslawaai Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer BW-01056 Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting Voor de

Nadere informatie

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Zuidwijk

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Zuidwijk Gemeente Rotterdam Besluit Wet geluidhinder Bestemmingsplan Zuidwijk Kenmerk: 21259445 1. Aanleiding Voor het bestemmingsplan Zuidwijk dienen te worden vastgesteld in verband met 543 geprojecteerde woningen.

Nadere informatie

Ervaren hinder omwonenden Rotterdam The Hague Airport

Ervaren hinder omwonenden Rotterdam The Hague Airport Ervaren hinder omwonenden Rotterdam The Hague Airport Gezondheidsmonitor Aanleiding De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft in februari 2017 een advies opgesteld over gezondheidseffecten van vliegverkeer van de

Nadere informatie

ADVIES. Geluid, verkeerslawaai

ADVIES. Geluid, verkeerslawaai ADVIES Aan : Esther Bouwhuis / gemeente Berkelland Behandeld door : Jan Prakken / adviseur geluid Datum : 29 juni 2015 Ons kenmerk : S2014-00164.2 Onderwerp : Verbouw schuur tot woning, Groenloseweg 36

Nadere informatie

Ontwerp besluit hogere waarden wegverkeerslawaai voor woningbouwproject Duinvallei fase 10, Katwijk aan Zee (v /K2V 11765)

Ontwerp besluit hogere waarden wegverkeerslawaai voor woningbouwproject Duinvallei fase 10, Katwijk aan Zee (v /K2V 11765) Duinvallei fase 10, Katwijk aan Zee (v 1204415/K2V 11765) Aanleiding In de woonwijk Zanderij te Katwijk aan Zee heeft de gemeente Katwijk het plan om het bouwproject Duinvallei fase 10 te realiseren. Het

Nadere informatie

Scanopy Ruimtelijke Ordening en applicatiebeheer T.a.v. de heer V. de Haan Antonius Matthaeuslaan 53 3515 AP Utrecht

Scanopy Ruimtelijke Ordening en applicatiebeheer T.a.v. de heer V. de Haan Antonius Matthaeuslaan 53 3515 AP Utrecht Scanopy Ruimtelijke Ordening en applicatiebeheer T.a.v. de heer V. de Haan Antonius Matthaeuslaan 53 3515 AP Utrecht datum: uw brief van: uw kenmerk: ons kenmerk: ons projectnummer: onderwerp: 21 februari

Nadere informatie

Besluit hogere grenswaarden Wet Geluidshinder bestemmingsplan Partiele herziening bestemmingsplan Monnikenberg

Besluit hogere grenswaarden Wet Geluidshinder bestemmingsplan Partiele herziening bestemmingsplan Monnikenberg Besluit hogere grenswaarden Wet Geluidshinder bestemmingsplan Partiele herziening bestemmingsplan Monnikenberg Overwegende Burgemeester en wethouders van Hilversum; - Gelet op artikel 110a van de Wet geluidhinder

Nadere informatie

Ontheffingenbeleid hogere waardeprocedure Wet geluidhinder Gemeente Oirschot

Ontheffingenbeleid hogere waardeprocedure Wet geluidhinder Gemeente Oirschot Ontheffingenbeleid hogere waardeprocedure Wet geluidhinder Gemeente Oirschot Maart 2007 1 Inleiding Decentralisatie van de hogere waardeprocedure is onderdeel van de gewijzigde Wet geluidhinder die per

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek railverkeerslawaai Esse Zoom Laag 27 juli 2015 F. Oldeman 2015100690

Akoestisch onderzoek railverkeerslawaai Esse Zoom Laag 27 juli 2015 F. Oldeman 2015100690 Pagina 1 Onderwerp Datum Uitgevoerd door Kenmerk railverkeerslawaai Esse Zoom Laag 27 juli 2015 F. Oldeman 2015100690 Inleiding In opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Prinsenland

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Prinsenland P/a DCMR Milieudienst Rijnmond Bezoekadres: Parallelweg 1 3112 NA Schiedam Postadres: Postbus 843 3100 AV Schiedam Website: www.dcmr.nl E-mail: info@dcmr.nl Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder

Nadere informatie

(Ontwerp) besluit hogere waarden geluid: bestemmingsplan Zorghart (BP00013)

(Ontwerp) besluit hogere waarden geluid: bestemmingsplan Zorghart (BP00013) (Ontwerp) besluit hogere waarden geluid: bestemmingsplan Zorghart (BP00013) I. OVERWEGINGEN De locatie In het kader van het Meerjarenprogramma herziening Bestemmingsplannen 2011-2013 wordt het bestemmingsplan

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WET GELUIDHINDER

ONTWERPBESLUIT WET GELUIDHINDER ONTWERPBESLUIT WET GELUIDHINDER Vaststelling hogere waarden weg- en railverkeer voor woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen gelegen op het bedrijventerrein De Binderij te Almere, artikel 110a

Nadere informatie

Dienst Stedelijke ontwikkeling & Beheer Team Milieu

Dienst Stedelijke ontwikkeling & Beheer Team Milieu AKOESTISCH ONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN T HOUT - KOEVELDSESTR AAT 10 Dienst Stedelijke ontwikkeling & Beheer Team Milieu Documentnummer: 2014-01 Eigenaar: SB/Mi/GGD Revisienummer: 1 Status: definitief Datum:

Nadere informatie

G. Put Expertisecentrum

G. Put Expertisecentrum Parallelweg 1 Livingstone Building Industry BV T.a.v. de heer J.M.A. Lambregts Vossenberg 4 4825 BH BREDA Postbus 843 3100 AV Schiedam T 010-246 80 00 F 010-246 82 83 E info@dcmr.nl W www.dcmr.nl Ons kenmerk

Nadere informatie

Besluit Hogere grenswaarde ingevolge artikel 83 van de Wet geluidhinder ten behoeve van het Bestemmingsplan Friesegracht Stationslaan 112

Besluit Hogere grenswaarde ingevolge artikel 83 van de Wet geluidhinder ten behoeve van het Bestemmingsplan Friesegracht Stationslaan 112 Besluit Hogere grenswaarde ingevolge artikel 83 van de Wet geluidhinder ten behoeve van het Bestemmingsplan Friesegracht Stationslaan 112 Gelezen het voorstel d.d. 30 mei 2017 Overwegingen 1. Momenteel

Nadere informatie

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Overschie

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Overschie Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bestemmingsplan Overschie Kenmerk 999923686 1. Aanleiding In verband met het bestemmingsplan Overschie dienen hogere waarden te worden vastgesteld voor nieuwe

Nadere informatie

Actieplan Geluid. EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeente Heemstede. Gemeente Heemstede, Agglomeratie Haarlem-Amsterdam

Actieplan Geluid. EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeente Heemstede. Gemeente Heemstede, Agglomeratie Haarlem-Amsterdam Actieplan Geluid EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeente Heemstede In opdracht van Gemeente Heemstede, Agglomeratie Haarlem-Amsterdam Opgesteld door Milieudienst IJmond Stationsplein 48b Postbus 325 1940AH

Nadere informatie

BESCHIKKING BESLUIT HOGERE WAARDE INGEVOLGE DE WET GELUIDHINDER

BESCHIKKING BESLUIT HOGERE WAARDE INGEVOLGE DE WET GELUIDHINDER BESCHIKKING BESLUIT HOGERE WAARDE INGEVOLGE DE WET GELUIDHINDER Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal hebben op 11 februari 2014 een verzoek ontvangen voor het vaststellen van een hogere

Nadere informatie

Ontwerpbesluit tot vaststelling Hogere waarde

Ontwerpbesluit tot vaststelling Hogere waarde Ontwerpbesluit tot vaststelling Hogere waarde 1 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg stellen hogere waarden vast op grond van art. 110a Wet geluidhinder ten behoeve van het

Nadere informatie

Wet geluidhinder besluit

Wet geluidhinder besluit 1 Wet geluidhinder besluit Besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad voor Uitwerkingsplan Poort Saendelft woningen Oost op grond van artikel 110a van de Wet geluidhinder tot vaststelling

Nadere informatie

Barendrecht. Akoestisch onderzoek. Uitbreiding Vrijenburgschool. 048900.15162.00 02-02-2010 (versie 1.0) drs. R.A.P. Effting.

Barendrecht. Akoestisch onderzoek. Uitbreiding Vrijenburgschool. 048900.15162.00 02-02-2010 (versie 1.0) drs. R.A.P. Effting. Barendrecht Akoestisch onderzoek Uitbreiding Vrijenburgschool projectnummer: datum: 048900.15162.00 02-02-2010 (versie 1.0) opdrachtleider: opdrachtgever: drs. R.A.P. Effting Gemeente Barendrecht auteur(s):

Nadere informatie

Formulier UK/S. Is ter voorbereiding de procedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gevolgd? Ja Nee

Formulier UK/S. Is ter voorbereiding de procedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gevolgd? Ja Nee Formulier UK/S Indienen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, DG Milieu en Internationaal, directie Klimaat, Lucht en Geluid, p/a Bureau Sanering Verkeerslawaai, Postbus 97, 3440 AB, Woerden.

Nadere informatie

Besluit hogere grenswaarden

Besluit hogere grenswaarden WET GELUIDHINDER Besluit hogere grenswaarden 1. Gegevens verzoeker Naam Gemeente Bussum Adres Brinklaan 35 Postcode 1404 EP Plaats Bussum Telefoon 035 692 88 88 Fax 035 692 85 00 contactpersoon Dhr. B.

Nadere informatie

Tabel 1-I: voorkeursgrenswaarden (vgw) wegverkeerslawaai (Art. 82 Wgh en art. 3.1 Bgh) bestemming locatie Weg Vgw [db]

Tabel 1-I: voorkeursgrenswaarden (vgw) wegverkeerslawaai (Art. 82 Wgh en art. 3.1 Bgh) bestemming locatie Weg Vgw [db] 1 WEGVERKEERSLAWAAI 1.1 Wettelijk kader Wegverkeerslawaai kan de leefkwaliteit van een gebied sterk beïnvloeden. Mensen die veelvuldig worden blootgesteld aan een hoog niveau van wegverkeerslawaai kunnen

Nadere informatie

Bestemmingsplan Stationsgebied

Bestemmingsplan Stationsgebied Ontwerp-Beschikking Hogere grenswaarden geluid Spoorweg Bestemmingsplan Stationsgebied Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haren INHOUD 1. AANLEIDING... 3 2. BEOORDELINGSKADER... 4 3. ONDERZOEK...

Nadere informatie

Dienst Stedelijke ontwikkeling & Beheer Team Milieu

Dienst Stedelijke ontwikkeling & Beheer Team Milieu AKOESTISCH ONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED PEELEIK NAAST 32 Dienst Stedelijke ontwikkeling & Beheer Team Milieu Documentnummer: 2012-02 Eigenaar: SB/Mi/GGD Revisienummer: 1 Status: definitief Datum:

Nadere informatie

Geluidsbelastingkaarten Derde tranche gemeente Papendrecht

Geluidsbelastingkaarten Derde tranche gemeente Papendrecht Rapport Dossier Zaaknummer 225694 Kenmerk D-17-1685808 Opsteller de heer E.J.H. Janssen / de heer R.E.W. Kunkels Datum 22 oktober 2017 Onderwerp Geluidsbelastingkaarten Derde tranche gemeente Papendrecht

Nadere informatie

Locatie: De ligging van het plangebied is weergegeven in onderstaande figuur.

Locatie: De ligging van het plangebied is weergegeven in onderstaande figuur. Nota van B&W (Ontwerp)besluit Hogere grenswaarde Wet geluidhinder ten behoeve van wijzigingsplan Cruquius 2009 1e wijziging aan de Oude Kruisweg 172 te Cruquius Portefeuillehouder John Nederstigt Collegevergadering

Nadere informatie

Ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder ten behoeve van het bestemmingsplan Noordeinde in Wormerveer

Ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder ten behoeve van het bestemmingsplan Noordeinde in Wormerveer Ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder ten behoeve van het bestemmingsplan Noordeinde in Wormerveer Besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad voor het bestemmingsplan

Nadere informatie

Actieplan omgevingslawaai voor drukbereden spoorwegen

Actieplan omgevingslawaai voor drukbereden spoorwegen Actieplan omgevingslawaai voor drukbereden spoorwegen periode 2013-2018 Datum 14 januari 2014 Status Definitief Ministerie van Infrastructuur en Milieu Vaststelling Actieplannen omgevingslawaai voor drukbereden

Nadere informatie

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Postbus 45 2800 AA Gouda 088-54 50 000 www.odmh.nl Besluitdatum Verzenddatum Ons kenmerk 2019074631 Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Bijlagen: 1 Behorende bij bestemmingsplan Noordzijde76,

Nadere informatie

Formulier hogere grenswaarden (# )

Formulier hogere grenswaarden (# ) Formulier hogere grenswaarden (#5171718) 1. Naam van het plan Omgevingsvergunning Larixstraat 50 2. Omschrijving van het plan Transformatie van een voormalige school naar 18 appartementen. Het pand ligt

Nadere informatie

ontwerp-beschikking Wet geluidhinder

ontwerp-beschikking Wet geluidhinder ontwerp-beschikking Wet geluidhinder Besluit van Burgemeester en wethouders van de gemeente Maasdriel, inzake vaststelling Hogere Grenswaarden wegverkeerslawaai ingevolge artikel 83 lid 2 Wet geluidhinder

Nadere informatie

BIJLAGE 4. Geluidbelasting door wegverkeerslawaai als gevolg van het. Inrichtingsplan Bussen over West

BIJLAGE 4. Geluidbelasting door wegverkeerslawaai als gevolg van het. Inrichtingsplan Bussen over West BIJLAGE 4 Geluidbelasting door wegverkeerslawaai als gevolg van het Inrichtingsplan Bussen over West Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen Datum: 31 mei 2016 Inrichtingsplan Bussen over

Nadere informatie

BESLUIT WET GELUIDHINDER

BESLUIT WET GELUIDHINDER BESLUIT WET GELUIDHINDER Vaststelling hogere waarden omgevingsvergunning artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 3 Wabo bouwveld A, B en C te Almere Besluit Wet geluidhinder Besluit op grond van de Wet geluidhinder

Nadere informatie

Ontwerp-Actieplan omgevingslawaai provincie Utrecht 2013-2018

Ontwerp-Actieplan omgevingslawaai provincie Utrecht 2013-2018 Ontwerp-Actieplan omgevingslawaai provincie Utrecht 2013-2018 2 Inhoudsopgave SAMENVATTING 3 1. INLEIDING 5 Waarom een Actieplan Omgevingslawaai? 5 1.1 Wettelijk kader 6 2. TERUGBLIK ACTIEPLAN OMGEVINGSLAWAAI

Nadere informatie

Rapport. Ontwerp Actieplan Richtlijn omgevingslawaai; Gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht

Rapport. Ontwerp Actieplan Richtlijn omgevingslawaai; Gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Rapport Dossier 8237-2 Project DS059226 Kenmerk 2008024548 Opsteller de heer J. Kraaijeveld, mevrouw M. Ramaekers Datum 18 november 2008 Onderwerp Titel Actieplan Richtlijn omgevingslawaai Ontwerp Actieplan

Nadere informatie

Geluidsbelastingkaarten Derde tranche gemeente Dordrecht

Geluidsbelastingkaarten Derde tranche gemeente Dordrecht Rapport Dossier Zaaknummer 225694 Kenmerk D-17-1799852 Opsteller de heer E.J.H. Janssen / de heer R.E.W. Kunkels Datum 11 december 2017 Onderwerp Geluidsbelastingkaarten Derde tranche gemeente Dordrecht

Nadere informatie

Afwijking van het bestemmingsplan

Afwijking van het bestemmingsplan 1 Besluit tot het vaststellen van een hogere waarde voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting (Wet geluidhinder) Afwijking van het bestemmingsplan -----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Geluidsbelastingkaarten Derde tranche gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Geluidsbelastingkaarten Derde tranche gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Rapport Dossier Zaaknummer 225694 Kenmerk D-17-1685807 Opsteller de heer E.J.H. Janssen / de heer R.E.W. Kunkels Datum 22 oktober 2017 Onderwerp Geluidsbelastingkaarten Derde tranche gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Nadere informatie

Rapport akoestisch onderzoek Appartementen Rottewegje, Haarlemmerliede. Gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude

Rapport akoestisch onderzoek Appartementen Rottewegje, Haarlemmerliede. Gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude Rapport akoestisch onderzoek Appartementen Rottewegje, Haarlemmerliede Gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude Rapport akoestisch onderzoek behorende bij het bouwplan Appartementen Rottewegje, Haarlemmerliede

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT D.D. 11 juni 2018 HOGERE GRENSWAARDE PROJECT WIJZIGING N315 NEEDE

ONTWERPBESLUIT D.D. 11 juni 2018 HOGERE GRENSWAARDE PROJECT WIJZIGING N315 NEEDE D180369519 W.Z15.021118.05 / D180369519 ONTWERPBESLUIT D.D. 11 juni 2018 HOGERE GRENSWAARDE PROJECT WIJZIGING N315 NEEDE Wet geluidhinder Fysieke wijzigingen N315 Neede en verplaatsen van een woning, gemeente

Nadere informatie

Ontwerp Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder, artikel 110a

Ontwerp Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder, artikel 110a Opsteller : Cees Vermeent Datum : Juni 2013 Doorkiesnr. : 0348-428.348 Onderwerp : Vaststelling hogere waarden weg- en railverkeerslawaai ex art 110a Wet geluidhinder (Wgh.) voor grondgebonden woningen

Nadere informatie

Ontwerp besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Ontwerp besluit hogere waarden Wet geluidhinder GEMEENTEBARENDRECHT Binnenhof 1, 2991 AA Barendrecht Postbus 501, 2990 EA Barendrecht 14 0180 (Algemeen nummer) gemeente@barendrecht.nl www.barendrecht.nl Bank: 30.54.00.215 Rabobank [55SS1 (Iban: NL04RAB00305400215,

Nadere informatie

ERMILIEU & PLANOLOGIE Uw partner voor milieu (planologisch) advies

ERMILIEU & PLANOLOGIE Uw partner voor milieu (planologisch) advies ERMILIEU & PLANOLOGIE Uw partner voor milieu (planologisch) advies t Lookwartier AKOESTISCH ONDERZOEK ten behoeve van de reconstructie van de Keppelseweg en de Ds. Van Dijkweg met de aanleg van de Ruimzichtlaan

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek t.b.v. Bestemmingsplan Weijpoort 21 en 21a-c. Gemeente Bodegraven Reeuwijk

Akoestisch onderzoek t.b.v. Bestemmingsplan Weijpoort 21 en 21a-c. Gemeente Bodegraven Reeuwijk Akoestisch onderzoek t.b.v. Bestemmingsplan Weijpoort 21 en 21a-c te Bodegraven-Reeuwijk Behandeld door: Opdrachtgever: Omgevingsdienst Midden-Holland Postbus 45 2800 AA Gouda Gemeente Bodegraven Reeuwijk

Nadere informatie

Actieplan Geluid EU Richtlijn Omgevingslawaai

Actieplan Geluid EU Richtlijn Omgevingslawaai Actieplan Geluid EU Richtlijn Omgevingslawaai Gemeente Bloemendaal Agglomeratie Haarlem-Amsterdam In opdracht van Gemeente Bloemendaal Opgesteld door Milieudienst IJmond Stationsplein 48b Postbus 325 1940AH

Nadere informatie

Actieplan Geluid Houten 2008-2013

Actieplan Geluid Houten 2008-2013 Colofon Plaats en datum: Arnhem, 1 april 2008 Versie: 001 DEFINITIEF Opdrachtgever: Gemeente Houten Afdeling Milieu Postbus 30 3990 DA HOUTEN Opdrachtnummer: Contactpersoon: ing. L. van der Meer Telefoon:

Nadere informatie