Van afzonderlijke opleidingen naar domeinen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van afzonderlijke opleidingen naar domeinen"

Transcriptie

1 FOCUS OP VERANDERING INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP Van afzonderlijke opleidingen naar domeinen Een van de maatregelen uit Focus op vakmanschap is studenten te laten inschrijven in domeinen. Vanaf schooljaar is het mogelijk BOL-studenten in te schrijven op het niveau van een opleidingsdomein. In een opleidingsdomeinbieden instellingen onderdelen van opleidingen aan die inhoudelijk verwant zijn. Dit levert minder voortijdig schoolverlaters op, omdat studenten hun exacte studiekeuze later kunnen maken. Ook bespaart dit instellingen administratieve lasten. Studenten die in het begin van hun opleiding willen overstappen van de ene verwante opleiding naar de andere hoeven dan niet meer overgeschreven te worden. (bron: actieplan) Vooruitlopend op de nieuwe kwalificatiestructuur biedt de minister instellingen vanaf het schooljaar de mogelijkheid studenten in te schrijven op het niveau van een opleidingsdomein en uit te stromen op het niveau van een kwalificatie. Dit levert minder voortijdige schoolverlaters op, omdat studenten hun definitieve studiekeuze later kunnen maken. Ook vindt er een besparing op de administratieve lasten plaats, omdat studenten die in het begin van de opleiding willen overstappen naar een opleiding binnen hetzelfde domein niet meer overgeschreven hoeven te worden. Het mbo kent 16 domeinen. Scholen kunnen studenten vanaf het schooljaar in een domein inschrijven. Iedere school mag zelf bepalen in hoeverre ze deze domeinindeling gaan hanteren ( De 16 domeinen in het mbo 1. Bouw en infra 2. Afbouw, hout en onderhoud 3. Techniek en procesindustrie 4. Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek 5. Media en vormgeving 6. Informatie en communicatietechnologie 7. Mobiliteit en voertuigen 8. Transport, scheepvaart en logistiek 9. Handel en ondernemerschap 10. Economie en administratie 11. Veiligheid en sport 12. Uiterlijke verzorging 13. Horeca en bakkerij 14. Toerisme en recreatie 15. Zorg en welzijn 16. Voedsel, natuur en leefomgeving

2 In feite heeft een afdeling/sector/instelling drie mogelijkheden. 1. Zij kan de inrichting van de leerjaren blijven baseren op basis van de huidige indeling in opleidingen; 2. Zij kan overgaan tot een administratieve indeling in domeinen gedurende een bepaalde periode in de opleiding en daarna uitsplitsen naar kwalificatieniveaus; 3. Zij kan overgaan tot een administratieve indeling in domeinen gedurende een bepaalde periode in de opleiding en deze domeinen ook inhoudelijk inkleuren als een brede oriëntatie op de opleidingen 1 die tot het domein behoren en daarna uitsplitsen naar kwalificatieniveaus. Voordelen en kansen van de maatregel Het werken met domeinen zoals we beschreven hebben bij mogelijkheid 3, biedt diverse voordelen en kansen. Het inschrijven op basis van opleidingsdomeinen en deze domeinen ook inhoudelijk inkleuren geeft de mogelijkheid dat studenten zich gedurende een periode eerst breed oriënteren en daarna pas de definitieve richtingkeuze maken. Veel studenten kunnen goed aangeven in wat voor sector of domein ze later willen gaan werken, maar een specifieke keuze voor een kwalificatie vinden velen aan het begin van hun studie nog erg moeilijk. Door opleidingen in (de eerste periodes van) leerjaar 1 wat breder in te richten, hebben studenten nog de gelegenheid zich goed te oriënteren alvorens een definitieve keuze te maken. De uitdaging is wel om studenten die al een specifieke beroepskeuze hebben gemaakt, niet te ontmoedigen door een te breed en te algemeen aanbod. De vermindering van crebo s (aantal kwalificaties) en de verbreding van de kwalificatiedossiers geven studenten meer beroepsmogelijkheden. Het werken met domeinen maakt het overstappen van het ene domein naar het andere ook eenvoudiger. Doordat het onderwijs in het eerste jaar meer generiek wordt, is overstappen makkelijker. Het werken met opleidingsdomeinen biedt scholen verder de gelegenheid om in het eerste leerjaar schaalvoordelen te behalen door het aanbieden van programma-eenheden die voor verschillende kwalificatieprofielen relevant zijn. Het is daarbij wel van belang dat er binnen het team voldoende kennis aanwezig is over alle richtingen die tot het betreffende domein behoren. Overigens kunnen scholen ook studenten inschrijven in domeinen en verder de afzonderlijke opleidingen in stand houden. Ook dan kunnen studenten zonder extra administratieve lasten van de ene opleiding naar de andere verplaatst worden, althans wanneer deze opleidingen binnen een domein vallen. Dat is ook ons advies: deel studenten altijd in domeinen in ook al is dit louter een administratieve aangelegenheid. Dit levert altijd een financieel voordeel op! 1 Scholen hebben vanzelfsprekend ook de mogelijkheid om een gemeenschappelijk oriëntatieprogramma in te richten voor meer dan een domein, maar zij moeten studenten wel indelen in domeinen i.v.m. de bekostiging. Feitelijk betekent dat bijvoorbeeld dat verschillende domeinen hetzelfde oriëntatieprogramma uitvoeren.

3 Er zijn al verschillende goede voorbeelden van het werken met domeinen beschikbaar. Zo hebben veel opleidingen in het domein Handel en Ondernemerschap al een breed gemeenschappelijk programma voor de commerciële opleidingen, detailhandel en groothandel. Ook in de administratieve opleidingen, de welzijnsopleidingen, de techniek, het landbouwonderwijs en de mediaopleidingen wordt veel gewerkt met een bredere oriëntatie in het eerste leerjaar. Kortom veel opleidingen hebben hiermee al ervaring opgedaan. De keuzes m.b.t. het werken met domeinen De keuze voor een inhoudelijke inkleuring van de domeinen kan van veel factoren afhangen. We noemen: - de mate waarin studenten tijdens hun studie nog van opleiding zullen wisselen. Dit hangt samen met de mate waarin studenten al een duidelijk beroepsbeeld hebben; - de ruimte die er in het programma is om de verschillende opleidingsrichtingen in de eerste periode(s) te verkennen; - de mate waarin competenties algemeen aangeboden kunnen worden; - de mate waarin de (studie)loopbaanbegeleiding onafhankelijk van de kwalificaties kan worden ingevuld; - de mate waarin medewerkers kwalificatieoverstijgend inzetbaar zijn; - de mate waarin nu al opleidingsoverstijgend wordt samengewerkt. In het vervolg van dit hoofdstuk gaan we er gemakshalve van uit dat scholen kiezen voor het werken met een inhoudelijke inkleuring van de domeinen. Wel kunnen voordelen van het werken met zo n inhoudelijke inkleuring teniet worden gedaan als studenten met een duidelijk beroepsbeeld onvoldoende bediend worden en gedemotiveerd raken door een te algemeen programma. Kortom differentiatie binnen een domeinprogramma is vaak wenselijk. De belangrijkste afwegingen zijn:

4 1. Keuzemogelijkheden m.b.t. de duur en de inrichting van de domeinbrede onderwijsprogrammering Bij een domeinbrede onderwijsprogrammering in de aanvang van een opleidingstraject doen zich verschillende keuzemogelijkheden voor als het gaat om de duur en de inrichting van het domeindeel: Hoe lang gaat het gemeenschappelijk deel (domeindeel) van het opleidingsprogramma duren: 10 weken, 20 weken of een vol eerste leerjaar? De beantwoording van deze vraag wordt mede bepaald door de mate van verwantschap tussen de kwalificaties die vallen binnen het domeingebied. Hoe groter de verwantschap des te langer de domeinbrede oriëntatie kan zijn. Welke delen van het curriculum van de afzonderlijke kwalificaties gaan tot het brede domeincurriculum behoren en wat betekent dit voor de inrichting van de leerplanschema s van de tot het domein behorende opleidingen? Hoe wordt ervoor gezorgd dat studenten in het domeindeel een goed beeld krijgen van de verschillende kwalificaties die onder het domein vallen? Gaan alle studenten even lang en op dezelfde wijze het programma volgen of zijn er binnen het domeinprogramma vormen van differentiatie mogelijk, afhankelijk van de mate van zekerheid van studenten m.b.t. hun keuze? Voor studenten die al een duidelijk beroepsbeeld hebben, worden domeinbrede opleidingsprogramma s al snel ballast. Wordt in het domeindeel ook BPV geprogrammeerd en zo ja hoe wordt deze dan in het leerplanschema opgenomen. In het algemeen is BPV een uitstekend middel om een realistisch beeld van beroepen te krijgen. Welke vormen van BPV passen het best in het domeindeel? Meeloopstages of snuffelstages, excursies en kijkdagen zijn vormen die goed passen in een oriëntatieprogramma. 2. Keuzemogelijkheden m.b.t. de inrichting van de (studie)loopbaanbegeleiding (LOB) Als studenten direct geplaatst worden in een kwalificatieprogramma, dan krijgt (studie)loopbaanbegeleiding andere accenten dan wanneer studenten eerst geplaatst worden in een domeinprogramma en daarna pas in een kwalificatieprogramma. De keuze voor een inhoudelijke domeinindeling heeft consequenties voor de werving, de voorlichting, de intake en de selectie en ook voor de inhoud van het (studie)loopbaanprogramma tijdens de domeinperiode. Bij dit laatste gaat het o.a. om inzicht krijgen in de mogelijkheden/keuzes tijdens de opleiding (opleidingsbeeld), inzicht krijgen in mogelijke beroepen (beroepsbeeld) en het zichzelf beter leren kennen om betere keuzes te kunnen maken (zelfbeeld).

5 Het werken met een domeindeel waarin keuzes moeten worden gemaakt voor een opleidingsrichting, dwingt tot andere accenten in de (studie)loopbaanbegeleiding dan wanneer studenten van meet af kiezen voor een kwalificatie. De (studie)loopbaanbegeleiding dient in de aanvang vooral breed van karakter te zijn waarbij de verschillende richtingen van het domein aan bod komen. De studieloopbaanbegeleiding zal zich tijdens de brede oriëntatieperiode vooral richten op het ontwikkelen van een beroepsbeeld en een opleidingsbeeld. Immers de student moet in een relatieve korte periode (een kwartaal, semester of leerjaar, afhankelijk van de duur van het domeindeel) een studierichtingkeuze maken. In een opleiding waarin studenten meteen opgeleid worden voor een kwalificatie, richt de studieloopbaanbegeleiding zich meer op het verkrijgen van een bevestiging van de bij de intrede gemaakte keuze. Als blijkt dat de student een verkeerde keuze heeft gemaakt, dan dient deze van studietraject te switchen. Dit gaat meestal gepaard met studievertraging. Bij de inrichting van het onderwijs in domeinen treedt waarschijnlijk minder vertraging op wegens een verkeerde keuze. Wel kan er sprake van vertraging zijn door de bredere oriëntatie. Bij de inrichting van de (studie)loopbaanbegeleiding komt telkens opnieuw de vraag naar voren: moeten we werken met een vaste studieloopbaanbegeleider gedurende de hele opleidingsperiode of is het beter om te werken met (studie)loopbaanbegeleiders die wisselen per leerjaar of na de determinatieperiode? Aan beide keuzes kleven voor- en nadelen. De nadelen hebben vooral te maken met de organisatieproblematiek en de voordelen liggen vooral op inhoudelijk terrein. Immers een studieloopbaanbegeleider die twee of drie jaar aan de student gekoppeld is, leert de student beter kennen en er hoeft geen administratieve overdracht plaats te vinden. Door te werken met een domeinconstructie wordt het organisatorisch moeilijker om een studieloopbaanbegeleider gedurende het volledige opleidingstraject aan een student te koppelen. Maar onmogelijk is het zeker niet. 3. Keuzemogelijkheden m.b.t. de wijze van afstemming tussen de verschillende kwalificaties binnen een domein? Scholen, die gaan werken met een inhoudelijke inkleuring van domeinprogramma s dienen organisatorische voorwaarden te scheppen om te dit ook te kunnen realiseren. Scholen zijn verschillend georganiseerd en dus moeten we hier volstaan met het maken van algemene aanbevelingen, opmerkingen en kanttekeningen. Hoe komt het domeinbrede opleidingsdeel inhoudelijk tot stand? Wanneer meerdere onderwijsteams deel uitmaken van een domein, en dat zal bijna altijd het geval zijn, dan is teamoverstijgend overleg en afstemming noodzakelijk. Het ligt dan voor de hand een gemeenschappelijke werk- of projectgroep in het leven te roepen. Deze club heeft dan tot taak een gemeenschappelijk leerplanschema voor de domeinperiode te creëren. Echter het is niet verstandig een dergelijk leerplanschema geïsoleerd te ontwikkelen, omdat feitelijk alle leerplanschema s binnen het domein hierdoor moeten veranderen. De verschillende schema s zullen dus in samenhang ontworpen moeten worden. Verder is het natuurlijk niet

6 handig louter de domeinindeling als vertrekpunt te nemen. Ook de vraagstukken van het verkorten (niveau 4-opleidingen), het intensiveren van leerjaar 1 en de gewijzigde BPVinhoud en BPV-indeling hebben grote effecten op het leerplanschema. Kortom een integrale aanpak is vereist. Daarom is het handig een goed communicatiemodel en een goede taakverdeling te ontwikkelen tussen werkgroep/projectgroep enerzijds en de onder het domein ressorterende afzonderlijke onderwijsteams anderzijds. Ook adviseren wij sterk de onderwijsstaf bij het ontwerpen en uitvoeren van het leerplanschema en de programma s te betrekken. Zie voor de uitwerking hiervan hoofdstuk 5. Hoe komt het domeinbrede opleidingsdeel organisatorisch tot stand? Was het in het voorgaande al moeilijk een standaardadvies te geven, hier is het geven van algemene adviezen nog meer precair. Immers scholen zijn door allerlei redenen zo sterk verschillend georganiseerd dat we ons moeten beperken tot het volgende. Door het werken met een inhoudelijke domeinindeling doet zich de vraag voor of alle onderwijsteams betrokken moeten worden bij de uitvoering van het domeinprogramma, of dat er binnen het domein gewerkt wordt met een domeinteam in (een deel van) leerjaar 1 en met teams voor de afzonderlijke kwalificaties. Tussen deze twee uitersten zijn natuurlijk mengvormen mogelijk. Een voorbeeld hiervan is dat de docenten die werken in een domeinteam ook deel uitmaken van een kwalificatieteam en derhalve ook lessen op kwalificatieniveau verzorgen. 4. Keuzemogelijkheden m.b.t. de professionalisering van medewerkers vanwege de domeinkeuze Het werken met inhoudelijke domeinen doet een beroep op andere kennis en vaardigheden dan het van meet af aan werken met kwalificatieprogramma s. Er moeten brede oriëntatieprogramma s ontwikkeld en uitgevoerd worden, de voorlichting en intake gaat veranderen en de studieloopbaanbegeleiding moet anders ingericht worden. Dit alles doet een beroep op nieuwe kennis en vaardigheden. De vraag is dan: zijn deze voldoende voorhanden binnen het domein ofwel: wat hebben we al in huis en wat ontbreekt? Op basis hiervan kan een specifiek professionaliseringsprogramma ontwikkeld worden. Wie hier aan gaat deelnemen, hangt mede af van de gekozen organisatievorm. 5. Keuzemogelijkheden m.b.t. de organisatie, de inrichting van gebouwen en voorzieningen bij een domeinbrede aanpak Als instellingen de keuze maken voor een inhoudelijke domeinindeling, dan heeft deze keuze ook consequenties voor de organisatie in de brede zin van het woord. Vragen daarbij zijn: Kunnen we de huidige teamstructuur en de huidige werkwijzen nog wel handhaven of moeten we de organisatie van de taken, de werkprocessen en de functies anders inrichten? Ook kan het werken met inhoudelijke domeinen consequenties hebben voor de inrichting van de huisvesting inclusief de indeling van de lokalen, het maken van roosters, het delen van allerlei voorzieningen, het ontwikkelen van onderwijsmateriaal en processen rondom examinering en kwaliteitszorg.

7 Checklist: Mogelijke keuzes m.b.t. de invoering van domein naar kwalificatieniveau Opties Deze optie is Deze optie Deze optie is zeker moeten we niet bruikbaar bruikbaar nader onderzoeken 1. Keuzemogelijkheden m.b.t. de duur en de inrichting van de domeinbrede onderwijsprogrammering 2. Keuzemogelijkheden m.b.t. de inrichting van de studieloopbaanbegeleiding (LOB) 3. Keuzemogelijkheden m.b.t. de wijze van afstemming tussen de verschillende kwalificaties binnen een domein 4. Keuzemogelijkheden m.b.t. de professionalisering van medewerkers vanwege de domeinkeuze 5. Keuzemogelijkheden m.b.t. de organisatie, de inrichting van gebouwen, voorzieningen in verband met de domeinbrede aanpak

8 Bronnen: Focus op Vakmanschap (2012). Inspiratie en handvatten voor de invoering van het actieplan. Nuenen: OAB Dekkers. Wilt u meer informatie over het actieplan Focus op Vakmanschap of wilt u het boek Focus op Verandering, waarin we onze visie over de invoering van het actieplan beschrijven, bestellen? Neem dan gerust contact op met: Peter Loonen p.loonen@oabdekkers.nl Marion van Neerven m.vanneerven@oabdekkers.nl

BIJLAGE: Overzicht van indicatoren per opleidingsdomein

BIJLAGE: Overzicht van indicatoren per opleidingsdomein BIJLAGE: Overzicht van indicatoren per opleidingsdomein Commissie Macrodoelmatigheid Vermeulen Van de vier onderzochte regio s is een overzicht gemaakt van thema s organiseerbaarheid, arbeidsmarkt en kwaliteit.

Nadere informatie

Monitor Keuzedelen - Derde meting Per school

Monitor Keuzedelen - Derde meting Per school ROC Nijmegen eo Monitor Keuzedelen - Derde meting Per school ROC Nijmegen eo 3 februari 28 Inleiding Vanaf het schooljaar 26/27 zijn alle mbo-scholen gestart met de inzet van keuzedelen in nieuwe opleidingen.

Nadere informatie

Insight Entree Baanbrekend. Sectorkeuze advies. Baanbrekend college. Datum 03 juni 2014 Naam Judith Baak Status Getest

Insight Entree Baanbrekend. Sectorkeuze advies. Baanbrekend college. Datum 03 juni 2014 Naam Judith Baak Status Getest college Datum 03 juni 2014 Naam Status Getest pagina 1 Samenvatting De resultaten in deze rapportage zijn berekend voor regio Zoetermeer. In deze grafiek combineren we jouw interesses met de kansen op

Nadere informatie

Hoofdgroep zorgt dat elke crebo in een domein zit. Beroepsopleiding (was de oude CP-code)

Hoofdgroep zorgt dat elke crebo in een domein zit. Beroepsopleiding (was de oude CP-code) Hoofdgroep zorgt dat elke crebo in een domein zit Beroepsopleiding (was de oude CP-code) Hoofdgroep (bijna domein) aantal Afbouw, hout en onderhoud 8738 AKA 13272 Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek

Nadere informatie

Een integrale benadering van verandering en onderwijsvernieuwing

Een integrale benadering van verandering en onderwijsvernieuwing FOCUS OP VERANDERING INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP Een integrale benadering van verandering en onderwijsvernieuwing In deze white paper presenteren

Nadere informatie

VERANDERING FOCUS OP INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP. Herontwerp van het curriculum

VERANDERING FOCUS OP INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP. Herontwerp van het curriculum FOCUS OP VERANDERING INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP Herontwerp van het curriculum Herontwerp van het curriculum, het pedagogisch/ didactisch

Nadere informatie

Beginpagina. Welkom bij de internetenquête naar de verbetering van taal en rekenen in het mbo.

Beginpagina. Welkom bij de internetenquête naar de verbetering van taal en rekenen in het mbo. Beginpagina Welkom bij de internetenquête naar de verbetering van taal en rekenen in het mbo. Met deze enquête willen we informatie verzamelen over de manier(en) waarop de aanvullende middelen voor rekenen

Nadere informatie

VERANDERING FOCUS OP INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP

VERANDERING FOCUS OP INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP FOCUS OP VERANDERING INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP Maatregel: intensiveren van opleidingen We moeten toe naar een mbo dat ambitie uitstraalt.

Nadere informatie

Naar (h)erkende kwaliteit van de examinering in de praktijk ROC Nijmegen

Naar (h)erkende kwaliteit van de examinering in de praktijk ROC Nijmegen Naar (h)erkende kwaliteit van de examinering in de praktijk ROC Nijmegen Conferentie 31 mei 2013 Op weg naar een procesgestuurde borging k.vanhouten@roc-nijmegen.nl Interne motivatie: Verhogen kwaliteit

Nadere informatie

Aansluiten op de beroepspraktijk met het nieuwe Taalblokken Nederlands en Engels. Middels blended learning en flipping the classroom.

Aansluiten op de beroepspraktijk met het nieuwe Taalblokken Nederlands en Engels. Middels blended learning en flipping the classroom. Aansluiten op de beroepspraktijk met het nieuwe Taalblokken Nederlands en Engels. Middels blended learning en flipping the classroom. Jean-Paul Kokkeler Methodespecialist Malmberg MBO jeanpaul.kokkeler@malmberg.nl

Nadere informatie

Algemene informatie 86. Na het vmbo 88. Uitleg Profielwijzer 92. Profielen 93

Algemene informatie 86. Na het vmbo 88. Uitleg Profielwijzer 92. Profielen 93 In de bovenbouw van het vmbo volg je een profiel. Dat betekent dat je een bepaalde beroepsrichting op gaat. Je krijgt vakken die daarbij horen. Maar voordat het zover is moet je eerst een keuze maken voor

Nadere informatie

Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016

Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016 Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016 LoopbaanOriëntatie en Begeleiding, mentor & werkweek Klas 3 VMBO Theoretische Leerweg 3T1-3T2-3T3-3T4-3T5 Opzet avond: 19.30-20.00 uur : uitleg loopbaankeuzes en

Nadere informatie

VERANDERING FOCUS OP INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP

VERANDERING FOCUS OP INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP FOCUS OP VERANDERING INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP Herontwerp van het pedagogisch-didactisch klimaat Herontwerp van het curriculum kan niet

Nadere informatie

VMBO Intersectoraal. Welkom! Actis, januari 2013. Wat betekent de V van VMBO voor u persoonlijk? Uw steekwoorden zijn

VMBO Intersectoraal. Welkom! Actis, januari 2013. Wat betekent de V van VMBO voor u persoonlijk? Uw steekwoorden zijn VMBO Intersectoraal Actis, januari 2013 Welkom! Wat betekent de V van VMBO voor u persoonlijk? Uw steekwoorden zijn INTERSECTORAAL EN DE VIER FUNCTIES VAN KWALITEIT Kwalificatie Allocatie Betreft de kwaliteit

Nadere informatie

Informatieavond. studiekeuze

Informatieavond. studiekeuze Informatieavond studiekeuze Wat wil je later worden? Elk domein / vakgebied heeft een aantal opleidingen Sector Economie Domein / vakgebied economie en administratie handel en ondernemerschap horeca en

Nadere informatie

Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord

Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord 1 Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Ontwikkeling aantal

Nadere informatie

Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord

Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord 1 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Ontwikkeling aantal VSV ers... 4 3 Uitval in het voortgezet onderwijs... 4 4 Uitval in het mbo... 10

Nadere informatie

Memo. FAQ n.a.v. Inventarisatie gebruik nieuwe OOK. Auteur: Henk-Jan van Ginkel Versie: 1.1 Datum: 27 maart 2013. Inleiding

Memo. FAQ n.a.v. Inventarisatie gebruik nieuwe OOK. Auteur: Henk-Jan van Ginkel Versie: 1.1 Datum: 27 maart 2013. Inleiding Memo FAQ n.a.v. Inventarisatie gebruik nieuwe OOK Auteur: Henk-Jan van Ginkel Versie: 1.1 Datum: 27 maart 2013 Inleiding In juni 2012 heeft een door sambo-ict gecoördineerde werkgroep het Adviesrapport

Nadere informatie

ELK PPS BEGIN IS MOEILIJK!

ELK PPS BEGIN IS MOEILIJK! ELK PPS BEGIN IS MOEILIJK! 13 JUNI 2019 Kennisuitwisseling en ontwikkelen community WIE ZIJN KATAPULT? Aanjagers van de kennis voor morgen! Publiek-private samenwerking HBO en MBO Beroepsonderwijs van

Nadere informatie

Genderscan mbo Techniek

Genderscan mbo Techniek Genderscan mbo Techniek Doelen Pamflet Meer meisjes in mbo Techniek Aandacht voor gender in Techniek- en ICT-opleidingen wordt een vaste waarde binnen mbo-scholen Voorlichtingsactiviteiten die een brede

Nadere informatie

RIF. 7 Zuidwest. 2 Noordvleugel. Regionaal investeringsfonds mbo Factsheet toekenningen Heel Nederland. Noord. Oost.

RIF. 7 Zuidwest. 2 Noordvleugel. Regionaal investeringsfonds mbo Factsheet toekenningen Heel Nederland. Noord. Oost. RIF Regionaal investeringsfonds mbo Factsheet toekenningen 2015 Aanvragers hebben aangegeven voor welk landsdeel hun aanvraag geldt. Totaal: 29 Heel Nederland 2 3 Noord 2 Noordvleugel Oost 7 7 Zuidwest

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 41486 21 juli 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 juli 2017, nr. MBO/1218825, houdende

Nadere informatie

Monitoringsrapportage Subsidieregeling praktijkleren uitvoeringsjaar 2016

Monitoringsrapportage Subsidieregeling praktijkleren uitvoeringsjaar 2016 Monitoringsrapportage uitvoeringsjaar 2016 Datum 23 februari 2017 Status Definitief Colofon Contactpersoon Auteurs dhr. M. van der Duim Teammanager Praktijkleren Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Nadere informatie

SECTORKEUZE & EXAMEN 2016-2017 MAVO

SECTORKEUZE & EXAMEN 2016-2017 MAVO SECTORKEUZE & EXAMEN 2016-2017 MAVO MAVO3 SECTORKEUZE & EXAMEN 2016-2017 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Kiezen in MAVO-regulier 4 Het formulier door u ingevuld eind MAVO2 5 Het formulier dat in MAVO3 ingevuld

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 4

Informatieboekje leerjaar 4 2016-2017 Informatieboekje leerjaar 4 Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Verschillende niveaus op het mbo... 3 Verschillende soorten scholen in het mbo... 4 Verschillende niveaus

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 4

Informatieboekje leerjaar 4 2018-2019 Informatieboekje leerjaar 4 Inhoud Voorwoord... 2 Het mbo... 3 Verschillende soorten scholen in het mbo... 4 Verschillende niveaus in het mbo... 5 Wat wordt het, BOL of BBL?... 6 De leerlingbezoekdag...

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Welke sector kies jij? En welke vakken horen daar eigenlijk bij?

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Welke sector kies jij? En welke vakken horen daar eigenlijk bij? KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Welke sector kies jij? En welke vakken horen daar eigenlijk bij? Hoe ziet het vmbo eruit? 4 leerwegen/niveaus: Basisgericht Kadergericht Gemengde leerweg Theortische leerweg

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 189 3 januari 2018 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 21 december 2017, nr. MBO/1293853,

Nadere informatie

PROFIELKEUZE & EXAMEN

PROFIELKEUZE & EXAMEN PROFIELKEUZE & EXAMEN 2019-2020 MAVO3 MAVO3 PROFIELKEUZE & EXAMEN 2019-2020 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Kiezen in MAVO-regulier 4 Het formulier door u ingevuld eind MAVO2 5 Het formulier dat in MAVO3 ingevuld

Nadere informatie

Regionaal Investeringsfonds mbo

Regionaal Investeringsfonds mbo Regionaal Investeringsfonds mbo 2019-2022 Subsidieregeling voor publiekprivate samenwerking in het beroepsonderwijs 11 oktober 2018 NDC Den Hommel 16:45 17:30 Nieuwe regeling RIF Liesbeth vd Berg & Eeuwout

Nadere informatie

Flexibel onderwijs in het Hoornbeeck College

Flexibel onderwijs in het Hoornbeeck College Flexibel onderwijs in het Hoornbeeck College minder moeilijk dan het lijkt 11-02-2010 Kees den Bok, Hoornbeeck College Jef van den Hurk, M&I/Partners Introductie Context Workshop FlexCollege (MBO2010/Kennisnet)

Nadere informatie

Onderwijs in realistische context

Onderwijs in realistische context https://youtu.be/g_z6zrf1h44 Onderwijs in realistische context Wat we belangrijk vinden Onderwijs in realistische context Brede oriëntatie Persoonlijke vorming Mentoraat en coaching Loopbaanleren Waarom

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap Impact op informatie en systemen

Focus op Vakmanschap Impact op informatie en systemen Focus op Vakmanschap Impact op informatie en systemen Onderdeel van programma ifov Bijeenkomst voor informatiemanagers, bestuurders en programmamanagers 16 mei 2013 1 Programma ifov doelstelling De consequenties

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

Zoetermeer, 19 december 2018

Zoetermeer, 19 december 2018 Ministerie van OCW Mevrouw mr.drs. I.K. van Engelshoven Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG Zoetermeer, 19 december 2018 Betreft: Aanbieding kwalificaties voor vaststelling per januari 2019 Kenmerk: hv18-0480mr/bes_alg

Nadere informatie

Zoetermeer, 1 juli 2017

Zoetermeer, 1 juli 2017 Ministerie van OCW Mevrouw mr.drs. I.K. van Engelshoven Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG Zoetermeer, 1 juli 2017 Betreft: Aanbieding kwalificaties voor vaststelling per juli 2018 Kenmerk: hv18-0258mr/bes_alg

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13497 13 maart 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 3 maart 2017, nr. MBO/1134637, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3951 1 maart 2012 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 februari 2012, nr. BVE/Stelsel/356173,

Nadere informatie

Toelichting voorbeeldcurriculum Marketing, communicatie en evenementen

Toelichting voorbeeldcurriculum Marketing, communicatie en evenementen voorbeeldcurriculum Marketing, communicatie en evenementen Profielen Medewerker marketing en communicatie (MMC) (niveau 4) Medewerker evenementenorganisatie (MEO) (niveau 4) Onderdeel Algemeen Aandachtspunten

Nadere informatie

Ontwikkeling BBL. FNV, Amsterdam, 12 april 2016 Ruud Baarda

Ontwikkeling BBL. FNV, Amsterdam, 12 april 2016 Ruud Baarda Ontwikkeling BBL FNV, Amsterdam, 12 april 2016 Ruud Baarda Ontwikkeling BBL 1990-2015 leerweg 1990 1991 1992 1996 1997 1998 1999 2000 bbl 136111 135767 133380 110459 127511 128241 140020 150713 bol 332295

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31174 6 juni 2019 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 23 mei 2019 nr. MBO/8418426 houdende

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2019

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2019 Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2019 Programma q Welkom,teamleidster TGL mevr.o.grootjans (aula) q Uitleg over de profiel en pakket keuze, decaan

Nadere informatie

Arbeidsmarkt gemeente Woerden

Arbeidsmarkt gemeente Woerden Arbeidsmarkt gemeente Woerden 2016 Hesther Konings, Data-adviseur Kennisinstituut voor leefomgeving en participatie Postbus 93010 Anna van Saksenlaan 51 2509 AA Den Haag 2593 HW Den Haag info@tympaan.nl

Nadere informatie

04CY ROC Rivor. MBO Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: oktober 2016

04CY ROC Rivor. MBO Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: oktober 2016 CY ROC Rivor MBO Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers versie Uitgave: oktober CY ROC Rivor Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over ROC Rivor. De

Nadere informatie

Voorlichting vakkenpakketkeuze. KED17 21 februari 2019

Voorlichting vakkenpakketkeuze. KED17 21 februari 2019 Voorlichting vakkenpakketkeuze KED17 21 februari 2019 Inhoud: Vakadviezen Verplichte vakken in programma bovenbouw Keuzevakken programma bovenbouw Extra vak Demo van de vakkenkeuze in Zermelo Profielen

Nadere informatie

Factsheet voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord Schooljaar

Factsheet voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord Schooljaar Factsheet voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord Schooljaar 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Samenvatting van de cijfers... 2 1 Inleiding... 3 2 Ontwikkeling aantal VSV ers... 4 2.1 VSV per onderwijsniveau...

Nadere informatie

Examinering & nieuwe KD's

Examinering & nieuwe KD's Examinering & nieuwe KD's Ervaringen rondom dossier Dienstverlening i.o.v. MBO Raad 11 en 12 maart 2015 3 november 2015 Examinering & onderwijs maken op een nieuw breed dossier: waar begin je? 11 & 12

Nadere informatie

Inhoud van Edu4all LOB-projecten Ik kies!

Inhoud van Edu4all LOB-projecten Ik kies! Inhoud van Edu4all LOB-projecten Ik kies! 2016 Uitgeverij Edu Actief b.v. Dit document is auteursrechtelijk beschermd. 1 Project 1 - Ik kies! Vroeger werk kiezen A Jij bent iemand. Iemand met veel kwaliteiten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 28152 22 mei 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 mei 2017, nr. MBO/1178982, houdende

Nadere informatie

Bonhoeffercollege mavo 2. Sector- & Vakkenkeuze Mavo 2 2014-2015

Bonhoeffercollege mavo 2. Sector- & Vakkenkeuze Mavo 2 2014-2015 Sector- & Vakkenkeuze Mavo 2 2014-2015 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Hoe ziet de bovenbouw eruit? 4 - Gemeenschappelijk deel - Sectordeel - Vrije deel 3. De sectoren: 5 - Techniek - Landbouw - Economie

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap in MBO

Focus op Vakmanschap in MBO Focus op Vakmanschap in MBO Een tussenstand en een vooruitblik Rico Vervoorn beleidsadviseur btg Communicatie en Media MBO Raad Sectoraal overleg onderwijsinstellingen Hoe is het ook alweer begonnen? Februari

Nadere informatie

Appingedam. @NP_Appingedam. Opwierderweg 2, T (0596) 69 29 29

Appingedam. @NP_Appingedam. Opwierderweg 2, T (0596) 69 29 29 VRIJDAG 29 JANUARI 16.00-18.00 uur @NP_Appingedam Opwierderweg 2, T (0596) 69 29 29 Gaat jouw hart uit naar dienstverlening? Handel en Ondernemerschap: Entree opleidingen (Detailhandel), Verkoper Economie

Nadere informatie

De kracht van vakmanschap

De kracht van vakmanschap De kracht van vakmanschap Presentatie Anky Veldman, voorzitter Btg ZWS Kennisdelingsconferentie 29 maart 2012 Vers van de Pers A. V&VN voorstel beroepsniveau s B. Actieplan Focus op Vakmanschap C. Kenmerken

Nadere informatie

De middenweg tussen blijven en uitvallen: switchen

De middenweg tussen blijven en uitvallen: switchen De middenweg tussen blijven en uitvallen: switchen Verkenning van de effecten van switchen tussen de domeinen in het mbo (bol niveau 4) Amelia Román en Barbara van Wijk Colofon Titel De middenweg tussen

Nadere informatie

Onderwijs: kiezen voor en leren in de techniek

Onderwijs: kiezen voor en leren in de techniek Horizontale as: % +/- t.o.v. jaar eerder Onderwijs: kiezen voor en leren in de Ontwikkeling instroom mbo 24, 25, 26 4% 24 3% 2% % 25 % -4% -3% -2% -% % -% % 2% 3% 4% 26-2% -3% -4% Verticale as: afwijking

Nadere informatie

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Recentelijk werd de vraag gesteld door docenten of er een stappenplan is van zaken die geregeld moeten zijn voor je van start kunt gaan

Nadere informatie

VERDIEPEND VERVOLGONDERZOEK OP HET MOTIEVEN- EN VIGNETTENONDERZOEK UIT JUNI 2017

VERDIEPEND VERVOLGONDERZOEK OP HET MOTIEVEN- EN VIGNETTENONDERZOEK UIT JUNI 2017 Invloed van opleidingsniveau ouders, sociaaleconomische status en doorstroomintentie naar het hoger onderwijs op de intentie van scholieren en mbo-4 studenten om leraar te worden VERDIEPEND VERVOLGONDERZOEK

Nadere informatie

Zoetermeer, 5 april 2019

Zoetermeer, 5 april 2019 Ministerie van OCW Mevrouw mr.drs. I.K. van Engelshoven Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG Zoetermeer, 5 april 2019 Betreft: Aanbieding kwalificaties voor vaststelling per april 2019 Kenmerk: hv19-0141mr/bes_alg

Nadere informatie

Invoering entreeopleiding

Invoering entreeopleiding Invoering entreeopleiding Inleiding De entreeopleiding is geïntroduceerd in het kader van het actieplan Focus op Vakmanschap. Focus op Vakmanschap kent een tweetal pijlers: doelmatige leerwegen en modernisering

Nadere informatie

Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012

Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012 Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012 1. Procedure 2 2. Aanvragen en toekennen experimenten 2011-2012 2 3. Belangrijke elementen uit ministeriële regeling 3 4. Instructie bij Voortzetten

Nadere informatie

VMBO en dan. Vernieuwde kwalificatiestructuur in het MBO. 30 mei 2013

VMBO en dan. Vernieuwde kwalificatiestructuur in het MBO. 30 mei 2013 VMBO en dan Vernieuwde kwalificatiestructuur in het MBO 30 mei 2013 Kennismaken Calibris: kenniscentrum voor leren en werken Erkennen stageplekken Ontwikkelen kwalificatiedossiers Myrthe Nieuwenhuizen

Nadere informatie

Eerste inzichten in het aanbod van keuzedelen EEN NULMETING - september 2016

Eerste inzichten in het aanbod van keuzedelen EEN NULMETING - september 2016 Eerste inzichten in het aanbod van keuzedelen EEN NULMETING - september 2016 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Monitor Keuzedelen 3 Eerste zicht op het aanbod van keuzedelen 3 Verwerking van

Nadere informatie

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Stappenplan invoering vernieuwing programma s vmbo Regelmatig wordt de vraag gesteld of er een stappenplan is waarin zaken staan die geregeld moeten zijn voor de nieuwe examenprogramma s in school van

Nadere informatie

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Servicedocument Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Plaats: Bunnik Datum: 13-10-2014 Calibris, 2014 kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport Postbus 131 3980 CC Bunnik

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker sport en recreatie (p3) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker sport en recreatie (p3) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25500 Kwalificatiedossier Dienstverlening Instroom crebo 23189 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1-8-2015,

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

HKS als katalysator voor vernieuwing informatie- en applicatie architectuur. Roy Dusink en Jacob Hop 5 februari 2016

HKS als katalysator voor vernieuwing informatie- en applicatie architectuur. Roy Dusink en Jacob Hop 5 februari 2016 HKS als katalysator voor vernieuwing informatie- en applicatie architectuur Roy Dusink en Jacob Hop 5 februari 2016 Agenda IM binnen Aventus Procesmanagement Projecten HKS Opzet Wiki Informatiemanagement

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker facilitaire dienstverlening (p1)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker facilitaire dienstverlening (p1) Examenplan Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25499 Kwalificatiedossier Dienstverlening Instroom crebo 23189 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1-8-2015, sindsdien niet gewijzigd Niveau

Nadere informatie

MBO Factsheet. 04EU ROC Kop v Noord-Holland

MBO Factsheet. 04EU ROC Kop v Noord-Holland 04EU ROC Kop v Noord-Holland MBO Factsheet Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: november 2015 Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie

Nadere informatie

MBO Factsheet. 04EU ROC Kop v Noord-Holland

MBO Factsheet. 04EU ROC Kop v Noord-Holland EU ROC Kop v Noord-Holland MBO Factsheet Convenantjaar - Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie Uitgave: oktober 6 EU - ROC Kop v Noord-Holland Dit document bevat gedetailleerde

Nadere informatie

Toelichting voorbeeldcurriculum Ondersteunende administratieve beroepen

Toelichting voorbeeldcurriculum Ondersteunende administratieve beroepen voorbeeldcurriculum Ondersteunende administratieve beroepen Profielen Medewerker secretariaat en receptie (MSR) (niveau 2) Medewerker (financiële) administratie (MFA) (niveau 2) Onderdeel Algemeen Let

Nadere informatie

Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2018

Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2018 Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Resultaten... 4 Aanbod vacatures... 4 Invulling vacatures... 5 Verwachte vacature ontwikkeling... 6 Geschiktheid vacatures

Nadere informatie

Opleidingsdomeinen. Gebruikersdag sambo-ict 2 april 2012

Opleidingsdomeinen. Gebruikersdag sambo-ict 2 april 2012 Opleidingsdomeinen Gebruikersdag sambo-ict 2 april 2012 Frans Bergmans, hoofd studentenbeheer ROC Eindhoven Wim Konings, informatiemanager Graafschap College Pierre Veelenturf, MBO Raad Agenda 1 Waarom

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap. Impact op informatievoorziening en systemen = ifov

Focus op Vakmanschap. Impact op informatievoorziening en systemen = ifov Focus op Vakmanschap Impact op informatievoorziening en systemen = ifov PAUL VAN UFFELEN 3 juni 2013 1 Focus op Vakmanschap: De beleidsdoelstellingen zoals geformuleerd in het actieplan Hoofddoelstelling

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

LEERJAAR 2 KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG

LEERJAAR 2 KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG LEERJAAR 2 KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG Keuzes Programma Wat doet de decaan? Voorlichting en informatie geven Activiteiten organiseren (bedrijfsbezoeken, scholenmarkt e.d.) Adviesgesprekken met leerlingen

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

Ministerie van OCW Mevrouw J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG. Geachte mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart,

Ministerie van OCW Mevrouw J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG. Geachte mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, Ministerie van OCW Mevrouw J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG De Bilt, 8 oktober 2008 Ons kenmerk: JZIJ/MWE/95217/2008 Doorkiesnummer: 030-221 98 90 Onderwerp: Domeinen in

Nadere informatie

Leerwegen. Hub van Doornecollege basisberoepsgerichte leerweg kaderberoepsgerichte leerweg. Alfrinkcollege gemengde leerweg theoretische leerweg

Leerwegen. Hub van Doornecollege basisberoepsgerichte leerweg kaderberoepsgerichte leerweg. Alfrinkcollege gemengde leerweg theoretische leerweg Programma 19.00-19.30 inloop met koffie/thee Opening Willem Verachtert De decaan, Maria van Lieshout Dienstverlening en Producten/Techniekroute Eventuele vragen aan de mentor in een lokaal Planning 19

Nadere informatie

Bedrijfsvoering keuzedelen

Bedrijfsvoering keuzedelen Bedrijfsvoering keuzedelen September 2015 BEDRIJFSVOERING KEUZEDELEN SEPTEMBER 2015 1 Bedrijfsvoering keuzedelen Inleiding 3 Scenario s Scenario 1: grote, centrale onderwijsinstelling Scenario 2: grote,

Nadere informatie

FoV en HKS en LOB. Aanknopingen zoeken

FoV en HKS en LOB. Aanknopingen zoeken FoV en HKS en LOB Aanknopingen zoeken Schoolomgeving anno 2014 Focus op Vakmanschap is de meest ingrijpende verandering sinds invoering WEB Splitsing invoering in doelmatige leerwegen en modernisering

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47518 24 augustus 2018 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 15 augustus 2018 nr. MBO/1393992

Nadere informatie

Stappenplan: uitgangspunten formuleren onderwijsberoepskolom

Stappenplan: uitgangspunten formuleren onderwijsberoepskolom Stappenplan: uitgangspunten formuleren onderwijsberoepskolom Het vmbo en het hbo zijn volop in ontwikkeling. Veranderingen in zowel het vmbo als het hbo hebben effect op het mbo. Met de invoering van de

Nadere informatie

Keuzedelencarrousel u kiest, wij draaien!

Keuzedelencarrousel u kiest, wij draaien! Keuzedelencarrousel u kiest, wij draaien! Certificaten en keuzedelen Stapelen en de keuzedeelverplichting Examinering van keuzedelen Niet-gekoppelde keuzedelen: hoe organiseer is dat? Vragen / knelpunten

Nadere informatie

VALUASCOLLEGE, MÉÉR.. DAN EEN SCHOOL. Welkom! Ouderavond Profielkeuze 2VMBO. 6 december 2016

VALUASCOLLEGE, MÉÉR.. DAN EEN SCHOOL. Welkom! Ouderavond Profielkeuze 2VMBO. 6 december 2016 VALUASCOLLEGE, MÉÉR.. DAN EEN SCHOOL Welkom! Ouderavond Profielkeuze 2VMBO 6 december 2016 Wie is wie Teamleider VMBO 1-2 Brigitte Doornhein Teamleider VMBO 3-4 BK Andrea Vroemen Decaan VMBO Afdelingen:

Nadere informatie

Informatieavond Informatie Profiel en Pakket keuze Van klas 2 naar klas 3 KBBB april 2018

Informatieavond Informatie Profiel en Pakket keuze Van klas 2 naar klas 3 KBBB april 2018 Informatieavond Informatie Profiel en Pakket keze Van klas 2 naar klas 3 KBBB april 2018 Programma 19.00 r Welkom,teamleider dhr.r op den Kamp 19.00 19.45 r Uitleg over de profiel en pakket keze, decaan

Nadere informatie

MBO Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: februari 2018

MBO Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: februari 2018 EU ROC Kop v NoordHolland MBO Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers versie Uitgave: februari EU ROC Kop v NoordHolland Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie

Nadere informatie

25LV SG De Rooi Pannen. MBO Factsheet. Convenantjaar 2012-2013 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers Uitgave: oktober 2014

25LV SG De Rooi Pannen. MBO Factsheet. Convenantjaar 2012-2013 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers Uitgave: oktober 2014 25LV SG De Rooi Pannen MBO Factsheet Convenantjaar 2012-2013 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers Uitgave: oktober 2014 Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over SG De Rooi

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Supervisors logistiek Logistiek supervisor - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Supervisors logistiek

Nadere informatie

Opleidingsdomeinen. Veranderingen in de processen bij onderwijsinstellingen

Opleidingsdomeinen. Veranderingen in de processen bij onderwijsinstellingen Opleidingsdomeinen Veranderingen in de processen bij onderwijsinstellingen Frans Bergmans 26 september 2011 1 Invoer domeinen Consequenties voor: Onderwijskundige processen Administratieve processen (kernregistratie)

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Helpende Zorg en Welzijn (p2) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Helpende Zorg en Welzijn (p2) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25498 Kwalificatiedossier Dienstverlening Instroom crebo 23189 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1-8-2015,

Nadere informatie

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener BOL

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener BOL Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25489 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Veluwestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE In Nederland is er

Nadere informatie

Kiezen uit keuzedelen en configuraties

Kiezen uit keuzedelen en configuraties Kiezen uit keuzedelen en configuraties Opleidingen voor mbo-studenten die vanaf 1 augustus 2016 instromen, zijn gericht op het behalen van een kwalificatie én op het volgen van een of meer keuzedelen.

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25150 Kwalificatiedossier Ondersteunende administratieve beroepen Crebo 23068 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar KD 1-8-2015

Nadere informatie

Bedrijfsvoering keuzedelen

Bedrijfsvoering keuzedelen Bedrijfsvoering keuzedelen Augustus 2015 BEDRIJFSVOERING KEUZEDELEN AUGUSTUS 2015 1 Bedrijfsvoering keuzedelen Inleiding 3 Scenario s Scenario 1: grote, centrale onderwijsinstelling Scenario 2: grote,

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Brood en Banket Zelfstandig werkend banketbakker 95748 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2018

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2018 Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas GL/TL april 2018 Programma 19.00 uur Welkom,teamleidster TGL mevr.o.grootjans (aula) 19.00 19.5 uur Uitleg over de profiel

Nadere informatie