1. Kan de minister voor alle instellingen, departementen en agentschappen die ressorteren onder zijn/haar bevoegdheid een overzicht geven van:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Kan de minister voor alle instellingen, departementen en agentschappen die ressorteren onder zijn/haar bevoegdheid een overzicht geven van:"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 25 van WARD KENNES datum: 13 oktober 2014 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Vlaamse overheid - Betaling facturen Ondanks een sterke vermindering van het aantal achterstallige betalingen, blijven te laat en niet betaalde facturen nog steeds een aanzienlijk probleem voor de Vlaamse kmo s. Een op de drie facturen wordt niet binnen de afgesproken termijn betaald. Bijna 9 % van de facturen wordt in België meer dan 90 of helemaal niet betaald. Het spreekt voor zich dat de overheid in deze het goede voorbeeld moet geven door haar facturen tijdig te betalen. Zo draagt ze er concreet toe bij dat bedrijven in de best mogelijke omstandigheden kunnen ondernemen. 1. Kan de minister voor alle instellingen, departementen en agentschappen die ressorteren onder zijn/haar bevoegdheid een overzicht geven van: a) het aantal op dit moment uitstaande facturen die nog niet betaald zijn, maar waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden; b) de gemiddelde overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn van deze facturen; c) het bedrag dat deze schuldvorderingen vertegenwoordigen? 2. Wat zijn volgens de minister oorzaken voor laattijdige betalingen? Deze vraag werd gesteld aan alle ministers: Geert Bourgeois (nr. 51), Hilde Crevits (nr. 48), Annemie Turtelboom (nr. 25), Liesbeth Homans (nr. 70), Ben Weyts (nr. 155), Jo Vandeurzen (nr. 54), Philippe Muyters (nr. 40), Joke Schauvliege (nr. 63), Sven Gatz (nr. 15).

2 ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE GECOÖRDINEERD ANTWOORD op vraag nr. 25 van 13 OKTOBER 2014 van WARD KENNES Om tot een antwoord te komen op de gestelde vragen, werd in eerste instantie uitgegaan van de data die ter beschikking zijn in het financieel systeem OraFin. Hiervoor werden per beleidsdomein rapporten getrokken van alle facturen die werden ingevoerd in het systeem tot 16 oktober In OraFin wordt de begroting opgevolgd en de boekhouding gevoerd voor de diensten van de Vlaamse Gemeenschap en voor de DAB s. De DAB s Vloot, Loodswezen, Luchthaven Oostende en Luchthaven Antwerpen worden echter niet in detail opgevolgd in OraFin. In de rapporten uit OraFin zijn de facturen van deze DAB s dan ook niet opgenomen. De gegevens werden als volgt bewerkt: De onkostennota s werden uit de lijst geschrapt; De subsidies werden uit de lijst geschrapt; Alle stromen naar instellingen behorend tot de Vlaamse overheid volgens de lijst van de NBB werden uit de lijst geschrapt; Facturen geïmporteerd via randapplicaties werden uit de lijst geschrapt; Alleen betalingswijzen SEPA en NIET-SEPA worden meegenomen. Op basis van deze criteria werd de tabel in bijlage bekomen als resultaat. Dit resultaat is uiteraard een momentopname. Hieronder wordt het antwoord van de verschillende beleidsdomeinen integraal opgenomen: BELEIDSDOMEIN DIENSTEN ALGEMEEN REGERINGSBELEID Voor het beleidsdomein DAR (inclusief DAB s) zijn er op datum van 16/10/2014 geen laattijdige facturen. Rechtspersonen Voor geen van onderstaande rechtspersonen zijn er uitstaande facturen waarvoor de betaaltermijn is overschreden: het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) het Vlaams Brusselfonds de vzw Muntpunt de vzw 'de Rand' de stichting Toegankelijk Vlaanderen.

3 BELEIDSDOMEIN BESTUURSZAKEN Naam Entiteit Naam entiteit Aantal facturen te laat Bedrag B BZ BB0 DIENST VAN DE GOUVERNEURS 4 282,72 16 B BZ BC0 DEPARTEMENT BZ ,55 37 B BZ BD0 AGENTSCHAP VOOR BINNENLANDS BESTUUR ,50 21 B BZ BF0 AGENTSCHAP VOOR FACILITAIR MANAGEMENT ,39 66 B BZ BFB BZ DAB SCHOONMAAK ,33 54 B BZ BFC BZ DAB CATERING ,17 28 B BZ BFD BZ DAB DIGITALE DRUKKERIJ ,13 41 Totaal B ,79 48 Vanuit het beleidsdomein Bestuurszaken worden volgende oorzaken van laattijdige betalingen aangegeven: De omzendbrief betreffende de bewaking van de begrotingsuitvoering 2014, die als gevolg had dat voor het grootste deel van de kredieten 5/12 geblokkeerd werd, werd pas eind september opgeheven. Hierdoor konden een aantal facturen niet tijdig betaald worden. Bij het Departement Bestuurszaken deed dit zich voor bij ereloonstaten van advocaten. Hiervoor wordt noodgedwongen pas een inkooporder gemaakt nadat de advocaat zijn ereloonstaat heeft ingediend. Het Facilitair Bedrijf kon ten gevolge van de blokkering enkele grote inkooporders (ter waarde van 364 k.euro) niet onmiddellijk verhogen met het oog op een tijdige betaling. Daarnaast is het zo dat facturen soms geregistreerd staan als zijnde te laat betaald, terwijl ze betwist worden. Door het Facilitair Bedrijf werden facturen ten bedrage van 82 k.euro gecontesteerd, hiervoor volgt een gerechtelijke procedure. Merk tot slot op dat de vervaldata in OraFin gebaseerd zijn op de invoering van de gegevens van de facturen. Sommige leveranciers hanteren op hun facturen echter een standaardtermijn die verschilt van de bepalingen in het bestek. Zo wordt een aantal tijdig betaalde facturen verkeerdelijk als laattijdig gerapporteerd. BELEIDSDOMEIN FINANCIEN EN BEGROTING Naam Entiteit Naam entiteit Aantal facturen te laat Bedrag C FB CB0 DEPARTEMENT FB ,16 44 C FB CE0 VLAAMSE BELASTINGDIENST , Totaal C ,20 78 Voor het beleidsdomein FB waren er op 16/10/14 tien uitstaande facturen die niet betaald waren binnen de wettelijke betaaltermijn. Op 5/11/2014 zijn acht van deze tien facturen betaald. Er is één factuur in betwisting met de leverancier zodat deze factuur voorlopig niet in betaling kan gesteld worden. Twee facturen waren reeds vroeger betaald, maar kwamen tijdelijk in het rapport omwille van een correctieboeking die nog moest uitgevoerd worden (factuur + creditnota). Van de zeven werkelijk te laat betaalde facturen waren er drie die tijdelijk niet in betaling konden gezet worden wegens onvoldoende vastleggingskrediet. Hiervoor werd intussen een kredietherschikking gevraagd en verkregen. FFEU (VOI A) Er zijn geen facturen in de boekhouding geregistreerd waarvoor de betaaltermijn overschreden is. BELEIDSDOMEIN INTERNATIONAAL VLAANDEREN Voor het beleidsdomein IV (inclusief DAB s) zijn er op datum van 16/10/2014 geen laattijdige facturen.

4 VLAIO (FIT) (EVA) VLAIO heeft 53 facturen die nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn is 26 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van euro. BELEIDSDOMEIN ECONOMIE, WETENSCHAPPEN EN INNOVATIE BELEIDSDOMEIN ONDERWIJS EN VORMING Naam Entiteit Naam entiteit Aantal facturen te laat Bedrag F OV FB0 DEPARTEMENT OV ,46 16 F OV FC0 AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN ,11 7 F OV FD0 AGENTSCHAP HOGER ONDERWIJS, VOLWASSENENONDERWIJS EN STUDIETOELAGEN 1 198,50 77 F OV FE0 AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSCOMMUNICATIE ,06 49 F OV FH0 AGENTSCHAP VOOR KWALITEITSZORG IN ONDERWIJS EN VORMING ,22 12 Totaal F ,35 19 Er werden 4 regels verwijderd uit het rapport omdat het de terugbetaling van onkosten aan natuurlijke personen betreft. Het zijn dus geen facturen en er is bijgevolg geen vervaldag. Na schrapping van de betrokken regels, bekomt men volgende nieuwe situatie: Naam Entiteit Naam entiteit Aantal facturen te laat Bedrag F OV FB0 DEPARTEMENT OV ,20 25 F OV FC0 AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN ,99 13 F OV FD0 AGENTSCHAP HOGER ONDERWIJS, VOLWASSENENONDERWIJS EN STUDIETOELAGEN 1 198,50 77 F OV FE0 AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSCOMMUNICATIE ,06 49 F OV FH0 AGENTSCHAP VOOR KWALITEITSZORG IN ONDERWIJS EN VORMING ,22 12 Totaal F ,97 26 Deze 10 facturen werden ingevolge vertragingen in het administratieve proces pas laattijdig in het financiële systeem geboekt, goedgekeurd of waren op dat moment nog wachtend op goedkeuring. Binnen O&V plant men met het oog op een verbetering van het betaalgedrag deze processen te hervormen zodat er een constante monitoring kan gebeuren van de verwerkingstijd van de facturen die zich in de organisatie bevinden. BELEIDSDOMEIN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Voor het beleidsdomein WVG (inclusief DAB s) zijn er op datum van 16/10/2014 geen laattijdige facturen. Kind en Gezin (IVA rp) Kind en Gezin heeft 4 facturen die nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn is 79 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van ,32 euro.

5 Kind en Gezin hanteert een systeem waarbij wordt betaald tegen vervaldag. Als er desondanks toch te laat wordt betaald, dan kunnen de oorzaken daarvoor zeer uiteenlopend zijn: - Onverwachte vertraging in de interne organisatie van de factuurstromen; - Het gaat nog om oude contracten waarop andere betaaltermijnen van toepassing zijn en vermits wij 30 dagen hanteren komen deze als te laat voor in de rapportering; - De factuur is niet correct en er moet een creditnota worden aangevraagd; - De factuur wordt betwist omdat de geleverde goederen/diensten/werken of prijs niet conform de afspraken zijn; - Facturen komen om onbekende reden binnen na vervaldag of gingen verloren. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) (IVA rp) Er is slechts één ereloonstaat die op datum van deze parlementaire vraag nog niet betaald werd. Het betreft een factuur waarvan de aangerekende kosten worden betwist. De overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn van hoger vermelde ereloonstaat bedraagt 12 dagen. De nog niet betaalde ereloonstaat vertegenwoordigt een bedrag van euro. Alle facturen in het kader van de functionele materie worden in principe op de vervaldag betaald: d.w.z. binnen de maand tenzij de vervaldag een langere termijn toelaat (60 of soms 90 dagen). Laattijdige betalingen zijn occasioneel en veelal het gevolg van externe factoren (geschil/in onderzoek, ). VIPA (IVA rp), Vlaams Zorgfonds (IVA rp)en Fonds Jongerenwelzijn (IVA rp) Voor VIPA, Vlaams Zorgfonds en Fonds Jongerenwelzijn zijn zijn er op datum van 16/10/2014 geen laattijdige facturen. Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem(EVA) OPZC Rekem heeft op dit moment 11 facturen uitstaan die nog niet betaald zijn en waarvan de wettelijke betaaltermijn is verstreken. De overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn bedraagt 1 à 3 maanden. Het bedrag dat deze schuldvorderingen vertegenwoordigen is ,68 euro. De oorzaken van de laattijdige betalingen zijn: - verkeerd factuurbedrag opgegeven: wachten op creditnota - foutieve producten gefactureerd: wachten op creditnota en nieuwe factuur. Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (EVA) OPZC Rekem heeft op dit moment 2 facturen uitstaan die nog niet betaald zijn en waarvan de wettelijke betaaltermijn is verstreken. De overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn bedraagt 125 dagen voor beide facturen. Het bedrag dat deze schuldvorderingen vertegenwoordigen is euro. Het betreft een conflict met Sabemaf, dat momenteel in oplossing zit. BELEIDSDOMEIN CULTUUR, JEUGD, SPORT EN MEDIA Naam Entiteit Naam entiteit Aantal facturen te laat Bedrag H CJSM HD0 KUNSTEN EN ERFGOED 1 30,29 1 H CJSM HDD CJSM DAB KASTEEL VAN GAASBEEK ,06 19 Totaal H ,35 17 Wat het IVA Kunsten en Erfgoed (entiteit HD0) betreft wordt de wettelijke betaaltermijn van 1 factuur overschreden omdat er door de blokkering (omzendbrief FB/2013/2 betreffende de bewaking van de begrotingsuitvoering 2014) onvoldoende middelen

6 beschikbaar waren. Na de deblokkering dienden zowel de budgetten als de betaalkalender van de vastlegging verschoven te worden naar betalingskalender Dit nam enkele dagen in beslag en ligt bijkomend aan de oorzaak van de laattijdigheid. Wat de DAB Kasteel Gaasbeek (entiteit HDD) betreft wordt de wettelijke betaaltermijn van 7 facturen overschreden. Bij 1 factuur ligt de oorzaak bij een onvolledig betalingsdossier. Het duurde verschillende maanden voordat de leverancier de bijkomende stukken bezorgde. Bij 2 andere facturen gebeurde de ontvangstregistratie in OraFin laattijdig. Bij de 4 overige facturen wordt de wettelijke betalingstermijn overschreden wegens onvoldoende middelen door de blokkering (omzendbrief FB/2013/2 betreffende de bewaking van de begrotingsuitvoering 2014) of wegens onvoldoende VEKkredieten op de begroting. De DAB Kasteel Gaasbeek heeft in mei 2014 bijkomende kredieten gevraagd in de 2 e begrotingsaanpassing Tot de goedkeuring van de 2 e begrotingsaanpassing 2014 in het Vlaams Parlement kan de DAB Kasteel Gaasbeek een aantal facturen niet meer vereffenen. BLOSO (IVA rp) BLOSO heeft 59 facturen die nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn is 27 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van ,10 euro. Volgende oorzaken liggen aan de basis van het overschrijden van de wettelijke betaaltermijn: foutieve facturen (wachtende op creditnota), leveranciers dateren facturen maar wachten met het versturen ervan. FoCI (VOI A) Het Fonds voor de Culturele Infrastructuur (FoCI) heeft 31 facturen die nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn is 1.172,06 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van ,83 euro. De opvolging van de investeringsprojecten wordt uitgevoerd door het Facilitair Bedrijf. Een gedeelte van de overschrijding van de wettelijke betaaltermijn is te wijten aan het moeizame proces van vorderingsstaten, betalingsaanvraag, goedkeuring leidend ambtenaar en de zware administratieve last die de procedure van overheidsopdrachten behelst. De oorzaken zijn heel divers: geschillen met aannemers, problematische opleveringen van de gefactureerde werken en foutieve facturering waarbij de betaling pas gebeurt na het ontvangen van een creditnota. Aangezien geschillen met aannemers jaren aanslepen en sommige aannemers weigeren een creditnota te bezorgen, ligt de gemiddelde overschrijdingstermijn van de betalingstermijn van deze facturen heel hoog. Topstukkenfonds (VOI A) Het Topstukkenfonds heeft geen facturen die nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. Vlaamse Regulator voor de Media (EVA) Het EVA Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft geen facturen die nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. Strategische Adviesraad CJSM (SARC) De Strategische Adviesraad CJSM heeft geen facturen die nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. Het Vlaams Fonds voor de Letteren Het Vlaams Fonds voor de Letteren heeft geen facturen die nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden.

7 Het Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen Het Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen heeft 10 facturen die nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn is 60 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van 1.759,05 euro. De oorzaken van laattijdige betaling zijn divers: verloren gegane facturen, leverancier reageert niet op vraag bankrekeningnummer en de factuur vermeldt geen bestelbonnummer opgegeven door het Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen. Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) heeft 16 facturen die nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn is 255,94 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van 5.118,96 euro. Het betreft vooral het ontbreken van correcte gegevens op de factuur. Aangezien het soms heel lang duurt alvorens de firma de nodige gegevens bezorgt, ligt de gemiddelde overschrijdingstermijn van de betalingstermijn van deze facturen heel hoog. VRT De VRT heeft 994 facturen (of 28,9% van het totaal aantal facturen) die eind september 2014 nog niet betaald zijn waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden is overschreden. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn is 31 dagen. Globaal kan gesteld worden dat bij de VRT gemiddeld 75% van de facturen op tijd worden betaald en de gemiddelde vertraging is 25 dagen. De VRT rapporteert jaarlijks over haar financiële inkomsten en uitgaven zoals gevraagd door de beheersovereenkomst. Andere financiële bedragen worden niet publiek bekend gemaakt. BELEIDSDOMEIN WERK EN SOCIALE ECONOMIE Voor het beleidsdomein WSE zijn er op datum van 16/10/2014 geen laattijdige facturen. Syntra Vlaanderen (EVA) Er zijn 2 onbetaalde facturen waarvan de wettelijke betaaltermijn overschreden is. De gemiddelde overschrijdingstermijn bedraagt 7 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van 1.733,33 euro. De oorzaak ligt bij de facturen die niet aansluiten met bestelbonnen, het probleem werd ondertussen wel opgelost. VDAB (EVA) Er zijn 105 onbetaalde facturen waarvan de wettelijke betaaltermijn overschreden is. De gemiddelde overschrijdingstermijn bedraagt 47 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van euro. Laattijdige betalingen vinden hun oorzaak in het proces van aanvaarden en goedkeuren van de facturen. De oorzaak kan zowel liggen bij de leverancier of de derde, die facturen overmaakt die niet aansluiten bij het inkooporder (de prestatie-eenheid, het aantal uitgevoerde prestaties of de afgesproken prijs), als bij de VDAB in het proces van het goedkeuren en aanvaarden van de levering van de goederen of diensten. De facturatie betreft vaak levering van goederen en diensten die complex zijn en uitgebreid nazicht vereisen, zoals bijvoorbeeld veiligheidskeuringen. De VDAB vertraagt in geen enkel geval de goedkeuring en de betaling van de facturen om budgettaire redenen.

8 ESF-agentschap Er zijn 5 onbetaalde facturen waarvan de wettelijke betaaltermijn overschreden is. De gemiddelde overschrijdingstermijn bedraagt 24 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van 6.313,15 euro. De belangrijkste redenen voor het overschrijden van de betaaltermijn van facturen zijn: - er is extra info nodig van de leverancier zelf, of er is een laattijdige aanlevering van deze extra info (bij 3 facturen) - geen interne goedkeuring tot uitbetaling van budgethouder/budgetverantwoordelijke (bij 2 facturen) BELEIDSDOMEIN LANDBOUW EN VISSERIJ Naam Entiteit Naam entiteit Aantal facturen te laat Bedrag K LV KB0 DEPARTEMENT LV 2 252,05 73 K LV KC0 AGENTSCHAP VOOR LANDBOUW EN VISSERIJ ,99 13 Totaal K ,04 27 In totaal werden er 9 facturen te laat betaald. Eén factuur (Ethias) was blijkbaar verloren gegaan. Er werd een duplicaat van de factuur opgevraagd maar de initiële vervaldatum werd meegegeven in OraFin. De andere laattijdige betalingen waren te wijten aan kleine beletsels (Bijvoorbeeld Citroën: ontbreken van inkooporder, wat bij een onderhoud van een wagen ook moeilijk vooraf kan opgemaakt worden). FIVA (VOI A) Alle facturen werden op tijd betaald. VLIF (VOI A) Alle facturen werden op tijd betaald. Eigen Vermogen ILVO Er zijn 19 onbetaalde facturen waarvan de wettelijke betaaltermijn overschreden is. De gemiddelde overschrijdingstermijn bedraagt 73 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van ,52 euro. De nog openstaande schulden zijn grotendeels het gevolg van het niet volledig voldoen aan de contractuele voorwaarden door de leverancier. Op het ogenblik dat de werken/leveringen volledig in orde zijn, zullen deze facturen betaald worden. BELEIDSDOMEIN LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE Naam Entiteit Naam entiteit Aantal facturen te laat Bedrag L LNE LB0 DEPARTEMENT LNE ,96 14 L LNE LBC LNE DAB MINA FONDS ,46 35 L LNE LC0 INSTITUUT VOOR NATUUR- EN BOSONDERZOEK ,17 44 L LNE LD0 AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS ,80 34 L LNE LDC LNE DAB MINA FONDS ,52 21 Totaal L ,91 35 Departement LNE Met betrekking tot het departement LNE worden zes facturen aangeduid als laattijdig betaald. Twee dossiers werden centraal (door het boekhoudsysteem zelf) tegengehouden vermits het bedrag van de facturen aan de leverancier lager lag dan nog openstaande creditnota s waar de Vlaamse Overheid recht op heeft ten aanzien van deze leverancier.

9 Eén dossier werd ingevoerd met een verkeerde vervaldatum waardoor deze onterecht als laattijdig in de overzichtslijst is terechtgekomen. Hierdoor mag het overzichtsrapport als volgt bijgesteld worden: drie laattijdige betalingen, met een gemiddelde overschrijdingstermijn van acht dagen en deze drie facturen vertegenwoordigen een bedrag van ,93 euro. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek De oorzaken voor deze laattijdige betalingen zijn divers: - de facturen worden later dan de factuurdatum aangeeft, verstuurd door de leveranciers; - lange goedkeuringsflow voor facturen en inkooporders; - facturen die on hold staan doordat goederen onvolledig geleverd werden, nog niet geleverd werden, productiefouten bevatten, ; - leverbons/ontvangsten laten lang op zich wachten; - de inkooporders moeten aangepast worden a.d.h.v. de factuur waardoor ze terug in de flow terechtkomen; - de leverancier gebruikt foutieve gegevens: facturatiegegevens, BTW nummer, EVINBO, etc. Wanneer de leverancier deze gegevens aanpast, behouden ze de datum van de oorspronkelijke factuur; - de factuur werd op een verkeerde entiteitscode ingescand; - tijdelijk geen budget meer. Agentschap voor Natuur en Bos (algemene begroting en Minafonds) Met betrekking tot ANB worden in totaal 37 facturen (= 14 LD0 +14 LBC + 9 LDC) aangeduid als laattijdig betaald. Zes facturen mogen echter uit de rapportering gehaald worden wegens gestopt of afgewezen. Daarnaast zijn er twee dossiers waarvan de vervaldag verkeerd werd ingevoerd. De oorzaken voor de laattijdige betalingen zijn divers: - zeven betalingen hebben betrekking op de verwerving van gronden. De vereffeningsvoorstellen worden zeer laat, pas na registratie van de akte overgemaakt. Het goedkeuringsproces omvat bovendien de omzetting van een bestelaanvraag in een inkooporder. - Doorlooptijd van behandeling en goedkeuringsstroom van papieren facturen, vooral indien niet rechtstreeks aan de betrokken dienst overgemaakt. - Doorlooptijd voor inscannen van facturen m.b.t. de vervallen openstaande facturen per 16/10/2014: Het aantal dagen tussen het ontvangen van de factuur in de postkamer en het aanmaken van de factuur na inscannen, varieerde tussen 3 en 10 dagen en bedroeg gemiddeld 7 dagen. - Opvolging en behandeltermijn van ingescande facturen via rapportering in OraFin, o.m. dossiers die afgewezen zijn en die niet meer in de meldingen voorkomen, dossiers die op een verkeerde entiteitscode zijn ingescand. - Nog geen inkooporder aangemaakt of aanpassing van inkooporder nodig. - Factuur wordt betwist en overleg met de leverancier loopt. - De leverancier is in vereffening en het overleg over de begunstigde loopt. OVAM (IVA rp) Er zijn 2 facturen die nog niet betaald zijn, maar waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn van deze facturen bedraagt 29 dagen. Deze facturen vertegenwoordigen een bedrag van 8.294,05 euro. De oorzaak van het overschrijden van de betalingstermijn op de nog uitstaande facturen is terug te vinden in vertragingen bij het intern goedkeuringsproces.

10 VMM (IVA rp) Op dit moment heeft de VMM 4 uitstaande facturen die nog niet betaald zijn, maar waarvan de wettelijke betaaltermijn op heden reeds is overschreden. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de wettelijke betaaltermijn van deze facturen bedraagt 79 dagen. Deze 4 facturen vertegenwoordigen het bedrag van ,64 euro. De oorzaken voor deze laattijdige betalingen zijn: - 2 facturen gaan over verrekeningen die moeizaam verlopen - 2 facturen werden laattijdig door de externe leidend ambtenaar doorgestuurd naar de VMM. Grindfonds (VOI A) Voor het Grindfonds zijn er op datum van 16/10/2014 geen laattijdige facturen. VLM (EVA) Op dit ogenblik staan er in de VLM-boekhouding voor wat dit boekjaar betreft nog 10 facturen open waarvoor de vervaldatum reeds is verstreken. De gemiddelde overschrijding bedraagt 33 dagen. Het totaal openstaande saldo bedraagt ,36 euro. De oorzaken voor deze laattijdige betalingen zijn: - Foutieve facturatie (hoeveelheid, eenheidsprijs) er wordt nog gewacht op een creditnota. - Interne doorlooptijd van de goed te keuren en te verwerken factuur, we werken aan dit euvel. VREG (EVA) De VREG heeft geen facturen die de wettelijke betalingstermijn overschrijden. Indien een factuur correct is, respecteert de VREG de betalingstermijn. Een leverancier wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht indien een factuur niet correct is. Overschrijdingen van de betalingstermijn zijn bijgevolg zeer uitzonderlijk. SAR Minaraad Voor de SAR Minaraad zijn er op datum van 16/10/2014 geen laattijdige facturen.

11 BELEIDSDOMEIN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN aantal facturen gemiddelde overschrijdingstermijn bedrag Departement ,73 Wegen en Verkeer ,34 Maritieme Dienstverlening en Kust ,35 DAB Vloot ,46 DAB Loodswezen Luchthaven Antwerpen Luchthaven Oostende Totaal ministerie MOW ,88 De Lijn ,40 Waterwegen en Zeekanaal ,00 De Scheepvaart Totaal MOW ,28 De belangrijkste oorzaken voor laattijdige betalingen van de facturen die kaderen binnen de wet op de overheidsopdrachten, zijn meestal het gevolg van onvolledige dossiers, het niet binnen de gestelde betalingstermijnen beschikbaar zijn van de vereiste administratieve/contractuele documenten, onderhandelingen tussen aannemer en bestuur en het onderzoek dat aan het opmaken van de vereiste documenten voorafgaat. Het gaat hier meestal over het vaststellen van de gegrondheid, de prijzen en de hoeveelheden van meer- of onvoorziene werken waarvoor de opmaak van verrekeningen, bijakten, dadingen enz.. vereist is. Een andere zeer belangrijke reden van de overschrijding van de wettelijke betaaltermijn is het feit dat vele van deze facturen onderwerp zijn van dispuut met de leverancier of de aannemer. Dit kan het gevolg zijn van afwijkende prijzen ten opzichte van de bestelbon, facturatie van nog niet geleverde goederen, facturatie van foutief geleverde goederen, Algemeen kan worden gesteld dat de betalingstermijnen die in de wet op de overheidsopdrachten zijn voorzien en die in de recente aanpassing van de wetgeving drastisch zijn ingekort, voor grote en complexe dossiers meestal niet voldoende zijn voor het onderzoeken, vaststellen, opmaken en doorlopen van de goedkeuringsprocedures om de bij de betaling vereiste administratieve/contractuele documenten te verzamelen. BELEIDSDOMEIN RUIMTELIJKE ORDENING, WONEN EN ONROEREND ERFGOED Naam Entiteit Naam entiteit Aantal facturen te laat Bedrag N RWO NC0 DEPARTEMENT RWO ,20 17 N RWO NE0 AGENTSCHAP WONEN-VLAANDEREN , Totaal N ,24 64 Voor wat betreft de entiteit NC0, Departement RWO, zijn er van de 5 vervallen facturen 4 van de dienstenleverancier HP Belgacom. Deze facturen zijn gedurende de verlofperiode binnengekomen en de controle heeft wegens haar specificiteit wat vertraging opgelopen. Ook in de toekomst blijft het departement echter inzetten op de organisatie om tot een snelle en correcte verwerking van de facturen te komen. De twee openstaande facturen op entiteit NE0 die de vervaldag overschreden hebben worden beide betwist.

12 Garantiefonds voor Huisvesting (VOI A) Het Garantiefonds voor Huisvesting rapporteert per 16/10/2014 geen uitstaande facturen die de wettelijke betaaltermijn reeds overschreden hebben. Vlabinvest (VOI A) Het Financieringsfonds rapporteert per 16/10/2014 geen openstaande facturen die de wettelijke betaaltermijn reeds overschreden hebben. VMSW (EVA) De rapportering werd uitgevoerd op peildatum 16/10/2014. Per 16/10/2014 zijn er 22 openstaande facturen die de vervaldag reeds hebben overschreden. 17 van die facturen (boekjaren ) zijn betwiste facturen die al jarenlang deel uitmaken van het uitwerken van een dading. Zij worden buiten beschouwing gelaten in de cijfers die verder volgen. In de cijfers die verder volgen wordt gerapporteerd over de 5 resterende openstaande facturen (zonder dispuut) die de vervaldag hebben bereikt. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de 5 openstaande facturen bedraagt 131 dagen. 4 van die 5 openstaande facturen werden schriftelijk betwist en er werd een creditnota opgevraagd, die echter nog niet werd ontvangen. Als we uitsluiting maken van de 4 facturen met opgevraagde creditnota, resteert er 1 openstaande factuur met een overschrijdingstermijn van 6 dagen. De 5 openstaande facturen vertegenwoordigen een bedrag van ,70 euro. Sluiten we de 4 facturen uit waarvoor een creditnota werd opgevraagd maar nog niet ontvangen, dan resteert 1 openstaande factuur voor een bedrag van 467,04 euro. De oorzaken van de laattijdige betalingen zijn: - in 4 van de 5 gevallen: betwiste facturen waarvoor een creditnota werd opgevraagd; - in 1 geval: de betaaltermijn op de factuur stond voor deze leverancier uitzonderlijk korter genoteerd (30 dagen) dan anders (50 dagen; wordt bijgehouden op de stamgegevens van de crediteur) en dit werd te laat opgemerkt. Infrastructuurbetalingen vanuit VMSW De rapportering werd uitgevoerd op 24/10/2014. Er zijn 13 openstaande facturen die de vervaldag reeds hebben overschreden. Bij 5 facturen is er een betwisting met de aannemer of met het studiebureau. In de cijfers die verder volgen, wordt gerapporteerd over de 8 resterende openstaande facturen die de vervaldag hebben bereikt. De gemiddelde overschrijdingstermijn van de 8 openstaande facturen bedraagt 175 dagen. Het openstaande bedrag hiervoor bedraagt ,32 euro. De oorzaken van de laattijdige betalingen via de VMSW zijn voornamelijk te wijten aan spaak gelopen communicatie tussen diensten of een fout klassement binnen een dienst (document dat verloren gaat). Soms krijgt de behandeling van facturen geen prioriteit ten opzichte van andere taken. BIJLAGE Overzicht

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2015 TOT 30 JUNI 2016 1) Vlaamse overheid: 12 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur Departement Kanselarij en

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR VR 2018 2601 MED.0016/3BIS BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2016 TOT 30 JUNI 2017 1) Vlaamse overheid: 12 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR VR 2019 2501 MED.0026/3BIS BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2017 TOT 30 JUNI 2018 1) Vlaamse overheid: 11 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

Lijst van entiteiten en financiële systemen die in staat zijn e-facturen te ontvangen via het Mercuriusplatform

Lijst van entiteiten en financiële systemen die in staat zijn e-facturen te ontvangen via het Mercuriusplatform Lijst van entiteiten en financiële systemen die in staat zijn e-facturen te ontvangen via het Mercuriusplatform versie 20160623 Entiteit Financieel systeem KBO-nummer / GLN-nummer Startdatum elektronisch

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-469- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME Vraag nr. 70

Nadere informatie

OVERZICHT OVERLEGSTRUCTUREN IN HET HOOG OVERLEGCOMITÉ VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST

OVERZICHT OVERLEGSTRUCTUREN IN HET HOOG OVERLEGCOMITÉ VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST BIJLAGE 3 OMZENDBRIEF OVERZICHT OVERLEGSTRUCTUREN IN HET HOOG OVERLEGCOMITÉ VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST I ENTITEITEN BBB STRUCTUUR 1.1. Tussenoverlegcomités (= beleidsdomeinoverlegcomité BDOC),

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet. houdende diverse financiële bepalingen

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet. houdende diverse financiële bepalingen ingediend op 541 (2015-2016) Nr. 3 17 december 2015 (2015-2016) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende diverse financiële bepalingen Documenten in het dossier:

Nadere informatie

Mededeling aan de Vlaamse Regering

Mededeling aan de Vlaamse Regering Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Mededeling aan de Vlaamse Regering Betreft: Betaalgedrag rechtspersoon Vlaamse Gemeenschap in 2017 1.

Nadere informatie

VR DOC.0988/2

VR DOC.0988/2 VR 2019 0207 DOC.0988/2 VR 2019 0207 DOC.0988/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juli 2014 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van

Nadere informatie

In Het Algemeen Belang. Filip De Rynck

In Het Algemeen Belang. Filip De Rynck In Het Algemeen Belang Filip De Rynck Context gemeenschappelijk Discussie over de rol van de overheid: gemeenschappelijk belang Besparingen: gemeenschappelijke druk; kan samenwerking deel van het antwoord

Nadere informatie

VR MED.0405/5BIS

VR MED.0405/5BIS VR 2018 2610 MED.0405/5BIS Samenvatting evolutie : 2015-2016 : 78 gemeten data: 77 geen of onvolledige data : ParticipatieMaatschappij Vlaanren gem. personenwagens stijging: 34 gem. personenwagens daling:

Nadere informatie

VR MED.0495/2

VR MED.0495/2 VR 2016 1612 MED.0495/2 BIJLAGE A: VLAAMSE TOPAMBTENAREN EVALUATIE 2016 Opmerking 1: De koppeling die in deze excel werd gemaakt, is gebaseerd op: - de bevoegdheidsverdeling, zoals deze werd vastgelegd

Nadere informatie

De Voorzitter Correspondent Onze referte Uw referte Datum EV/ev 03/02/2016

De Voorzitter Correspondent Onze referte Uw referte Datum EV/ev 03/02/2016 OMZENDBRIEF 1 2016/01 VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN De Voorzitter Correspondent Onze referte Uw referte Datum jur@ibr-ire.be EV/ev 03/02/2016 Geachte Confrater, Betreft: Wijzigingen van het

Nadere informatie

VR MED.0495/3

VR MED.0495/3 VR 2016 1612 MED.0495/3 BIJLAGE B: VLAAMSE TOPAMBTENAREN PLANNING 2017 Opmerking 1: De koppeling die in deze excel werd gemaakt, is gebaseerd op: - de bevoegdheidsverdeling, zoals deze werd vastgelegd

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.11 - September 2008-441-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.11 - September 2008-441- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.11 - September 2008-441- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME Vraag

Nadere informatie

Mededeling aan de Vlaamse Regering

Mededeling aan de Vlaamse Regering Mededeling aan de Vlaamse Regering Betreft: Betaalgedrag rechtspersoon Vlaamse Gemeenschap eerste semester 2018 1. Situering De Vlaamse Regering streeft ernaar om alle niet betwiste facturen tijdig te

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND,

DE VLAAMSE MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND, Vlaamse Re&ehg Ministerieel besluit tot invoering van de maaltijdcheque in elektronische vorm en tot vaststelling van de personeelscategorieën en diensten van de Vlaamse overheid die voor de berekening

Nadere informatie

Graag een jaarlijks overzicht per beleidsdomein (zowel ministeries als rechtspersonen).

Graag een jaarlijks overzicht per beleidsdomein (zowel ministeries als rechtspersonen). VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT Vraag nr. 463 van 21 februari 2014 van LODE VEREECK Vlaamse overheid

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering betreffende de financiën en de begrotingen

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering betreffende de financiën en de begrotingen Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering betreffende de financiën en de begrotingen Datum 01/06/2012 DOCUMENT De Vlaamse Regering, Gelet op de bijzondere

Nadere informatie

Overzicht. Toepassingsgebied Archiefdecreet. Page 1

Overzicht. Toepassingsgebied Archiefdecreet. Page 1 Toepassingsgebied Archiefdecreet Overzicht Artikel Categorie zorgdragers Aantal 4, administratieve rechtscolleges 3 diensten, instellingen en rechtspersonen die afhangen van 4, 2 de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

VR MED.0051/1

VR MED.0051/1 VR 2019 0802 MED.0051/1 Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Mededeling aan de Vlaamse Regering Betreft: Betaalgedrag rechtspersoon Vlaamse Gemeenschap tweede semester 2018 1. Situering

Nadere informatie

nr. 444 van MARTINE TAELMAN datum: 5 februari 2015 aan LIESBETH HOMANS Vlaamse overheid - Arbeidsongevallen

nr. 444 van MARTINE TAELMAN datum: 5 februari 2015 aan LIESBETH HOMANS Vlaamse overheid - Arbeidsongevallen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 444 van MARTINE TAELMAN datum: 5 februari 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Rekeningenboek over Begrotingsuitvoering beleidsdomein MOW

Rekeningenboek over Begrotingsuitvoering beleidsdomein MOW Rekeningenboek over 2013 Begrotingsuitvoering beleidsdomein MOW Inhoud Globaal beeld van beleidsdomein MOW over Kwaliteit financiële rapportering 2013 Kwaliteit financieel en budgettair beheer 2013 Uitdieping

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de herverdeling

Nadere informatie

nr. 74 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 oktober 2015 aan LIESBETH HOMANS Vlaamse overheid - Tegemoetkomingen aan vakbonden

nr. 74 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 oktober 2015 aan LIESBETH HOMANS Vlaamse overheid - Tegemoetkomingen aan vakbonden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 74 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 oktober 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

Lijst 3: - Aanwending ordonnanceringskredieten lopend jaar 2007

Lijst 3: - Aanwending ordonnanceringskredieten lopend jaar 2007 Lijst 3: - Aanwending ordonnanceringskredieten lopend jaar 2007 Legende bij de onderstaande tabel: ngk: niet-gesplitste kredieten; gok: gesplitste ordonnanceringskredieten; vrk: variabele kredieten (begrotingsfondsen),

Nadere informatie

Ok Overdr Ok Vorige Jaren

Ok Overdr Ok Vorige Jaren BZ Agentschap voor Binnenlands Bestuur WEDDEN EN TOELAGEN VOOR VERVANGERS VAN GEDETACHEERDEN IVA BINNENLANDS BESTUUR 0,00 83.773,12 0,00 205.429,18 289.202,30 127.695,27 161.507,03 Totaal 0,00 83.773,12

Nadere informatie

Adviesverlening vertraagt wetgevingsprocedure! Of toch niet? De advisering door de SERV in de voorbije legislatuur in cijfers

Adviesverlening vertraagt wetgevingsprocedure! Of toch niet? De advisering door de SERV in de voorbije legislatuur in cijfers Brussel, juni 2009 Adviesverlening vertraagt wetgevingsprocedure! Of toch niet? De advisering door de SERV in de voorbije legislatuur in cijfers Het begin van een nieuwe legislatuur is voor veel organisaties

Nadere informatie

BEROEPSINSTANTIE INZAKE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR

BEROEPSINSTANTIE INZAKE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR BEROEPSINSTANTIE INZAKE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR JAARVERSLAG 2013-20 2014 1) Algemeen 1.1. Krachtens artikel 27 van het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur dient de beroepsinstantie

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. 19 (2013-2014) Nr. 2 24 april 2014 (2013-2014) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet. 19 (2013-2014) Nr. 2 24 april 2014 (2013-2014) stuk ingediend op stuk ingediend op 19 (2013-2014) Nr. 2 24 april 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2014 Tekst

Nadere informatie

bijlage3_2008_uitvoeringlopendjaarngk_begrotingskenmerk2

bijlage3_2008_uitvoeringlopendjaarngk_begrotingskenmerk2 bijlage3_2008_uitvoeringlopendjaarngk_begrotingskenmerk2 Ordonnanceringskredieten en hun uitvoering van het lopend jaar van de niet-gesplitste ordonnanceringskredieten (NGK) met begrotingskenmerk 2. Deze

Nadere informatie

telling het aantal maaltijdcheques een beroep doen op de alternatieve bijzondere wet van 6 januari 2014;

telling het aantal maaltijdcheques een beroep doen op de alternatieve bijzondere wet van 6 januari 2014; Ministerieel besluit tot wijziging van de bijlage bij het ministerieel besluit van 19 juni 2O12 tot invoering van de maaltijdcheque in elektronische vorm en tot vaststelling van de personeelscategorieen

Nadere informatie

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE & DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

bijlage3_2008_uitvoeringbegrotingsfondsenok

bijlage3_2008_uitvoeringbegrotingsfondsenok bijlage3_2008_uitvoeringbegrotingsfondsenok Ordonnanceringskredieten en hun uitvoering van het lopend jaar van de begrotingsfondsen (variabele kredieten). Deze tabel bevat volgende gegevens: : het decretaal

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORT MEI 2017/ GEBOUWEN Vlaams overheidsvastgoed in cijfers/ Vlaamse overheid

MANAGEMENTRAPPORT MEI 2017/ GEBOUWEN Vlaams overheidsvastgoed in cijfers/ Vlaamse overheid MANAGEMENTRAPPORT MEI 2017/ GEBOUWEN Vlaams overheidsvastgoed in cijfers/ Vlaamse overheid Een grondige inventaris van de met gegevens over s, eigendoms- en gebruiksrechten,... is essentieel voor een goed

Nadere informatie

De leden van de Vlaamse Regering worden verzocht om hun administraties de opdracht te geven de bepalingen van deze omzendbrief stipt na te leven.

De leden van de Vlaamse Regering worden verzocht om hun administraties de opdracht te geven de bepalingen van deze omzendbrief stipt na te leven. OMZENDBRIEF DEPFB/FDR/JR/2016VGRP Betreft : Eindejaarsverrichtingen 2016 jaarafsluiting en overdracht naar 2017 voor de rechtspersoon Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Rechtspersonen in OraFin I. Inleiding

Nadere informatie

Info-sessie VAC Leuven 28.05.08 Agentschap voor Facilitair Management

Info-sessie VAC Leuven 28.05.08 Agentschap voor Facilitair Management 29-5-2008 1 Agenda 1. Procedure 2. Definitief ontwerp 21.05.08 3. Project VAC functionaliteit en techniciteit 4. Gebruikers 5. Timing VAC Leuven 6. Voorstel principes en financiële voorwaarden 7. Huidige

Nadere informatie

Procesomschrijving Inkooporders Goederen en diensten

Procesomschrijving Inkooporders Goederen en diensten Stap Actie Actor Omschrijving / Instructie Timing Systeem van registratie 1 ontvangen van offerte leverancier 2 samenstellen van het dossier dossierbehandelaar dossierbehandelaar voert marktonderzoek en

Nadere informatie

De leden van de Vlaamse Regering worden verzocht om hun administraties de opdracht te geven de bepalingen van deze omzendbrief stipt na te leven.

De leden van de Vlaamse Regering worden verzocht om hun administraties de opdracht te geven de bepalingen van deze omzendbrief stipt na te leven. OMZENDBRIEF DEPFB/FDR/JR/2018VGRP Betreft : Eindejaarsverrichtingen 2018 jaarafsluiting en overdracht naar 2019 voor de rechtspersoon Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Rechtspersonen in OraFin I. Inleiding

Nadere informatie

OK Ontv Variabel Krediet Totaal OK Aangevraagde OR

OK Ontv Variabel Krediet Totaal OK Aangevraagde OR Bestuurszaken AGENTSCHAP VOOR BINNENLANDS BESTUUR AGENTSCHAP VOOR BINNENLANDS BESTUUR - LONEN EN SOCIALE LASTEN - NIET VERDEELD - VOOR VERVANGERS VAN GEDETACHEERDEN (FONDS) 0,00 0,00 0,00 466.587,32 466.587,32

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; BERAADSLAGING RR Nr 30 / 2006 van 29 november 2006 O. Ref. : SA2 / RN / 2006 / 025 BETREFT : aanvraag van het Vlaams Ministerie van Financiën en Begroting, Intern Verzelfstandigd Agentschap Centrale Accounting,

Nadere informatie

VERSLAG OVER DE ALGEMENE REKENINGEN 2013 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP. Presentatie in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting

VERSLAG OVER DE ALGEMENE REKENINGEN 2013 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP. Presentatie in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting VERSLAG OVER DE ALGEMENE REKENINGEN 2013 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Presentatie in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting Dinsdag 14 oktober 2014 1 Rekeningen Vlaamse Gemeenschap Algemene

Nadere informatie

Vlaamse '(>3 \ Regering

Vlaamse '(>3 \ Regering Vlaamse '(>3 \ Regering DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BE STUUR. INBURGERING. WONEN. GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAP DE VLAAMSE REGERING,

VLAAMSE GEMEENSCHAP DE VLAAMSE REGERING, VLAAMSE GEMEENSCHAP ONTWERP VAN DECREET VAN DE ALGEMENE REKENING VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VAN DE UITVOERING VAN DE BEGROTING VAN DE VLAAMSE RECHTSPERSONEN ZONDER RAAD VAN BESTUUR VOOR HET BEGROTINGSJAAR

Nadere informatie

6 de staatshervorming

6 de staatshervorming MOVI-NETWERKSESSIE 6 de staatshervorming Vastgoed & Facilitair Management 17/03/2014 Gert Potoms Agentschap voor Facilitair Management INLEIDING Tijdslijn Algemeen 6 de staatshervorming (behoeften FM &

Nadere informatie

Omzendbrief VR 2017/21

Omzendbrief VR 2017/21 Omzendbrief VR 2017/21 Omzendbrief Kabinet van de Vlaamse minister van Financiën, Begroting en Energie Kreupelenstraat 2, 1000 Brussel Tel. 02 552 67 00 - Fax 02 552 67 00 kabinet.tommelein@vlaanderen.be

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel , ingevoegd bij het decreet van 16 november 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel , ingevoegd bij het decreet van 16 november 2018; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen, de wijziging van diverse bepalingen van het besluit Vlaamse Codex Fiscaliteit van 20 december 2013 en de heffing

Nadere informatie

Bijlage 1 Begroting 2017

Bijlage 1 Begroting 2017 1. Overschrijdingen op het niveau van het begrotingsartikel 1.1. Overschrijdingen vastleggingskredieten op het niveau van het begrotingsartikel Bijlage 1 UITGAVEN DIE DE BEGROTINGSKREDIETEN OVERSCHRIJDEN

Nadere informatie

houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015

houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015 ingediend op 19-A (-2015) Nr. 1 24 april 2015 (-2015) Ontwerp van decreet houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015 Deel 3 van een stuk

Nadere informatie

houdende eerste aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012

houdende eerste aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012 stuk ingediend op 19-A (211-212) Nr. 2 2 mei 212 (211-212) Ontwerp van decreet houdende eerste aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 212 Amendementen

Nadere informatie

Rekeningen 2014 van het Fonds voor Preventie en Sanering inzake Leefmilieu en Natuur (Minafonds), dienst met afzonderlijk beheer

Rekeningen 2014 van het Fonds voor Preventie en Sanering inzake Leefmilieu en Natuur (Minafonds), dienst met afzonderlijk beheer Mevrouw A. Turtelboom Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Phoenixgebouw Koning Albert II-laan 19 bus 11 1210 BRUSSEL Uw bericht van Uw

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het decreet van 7 maart 2008 inzake

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse Regering

Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse Regering Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 7 juli 2006 over de Vlaamse instellingen, artikel

Nadere informatie

In opvolging van mijn eerdere schriftelijke vragen ter zake stel ik de minister graag volgende vragen.

In opvolging van mijn eerdere schriftelijke vragen ter zake stel ik de minister graag volgende vragen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 369 van JOS DE MEYER datum: 29 juni 206 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Kabinetten -

Nadere informatie

ENTITEITEN BRON REGELING BELEIDSDOMEIN 7 WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN

ENTITEITEN BRON REGELING BELEIDSDOMEIN 7 WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 1 Uitvoering van punt 8.3. van het Sectoraal Akkoord 2005-2007: minimale dienstverlening bij georganiseerde werkonderbreking: stand van zaken op 21/03/2008 BELEIDSDOMEIN 7 WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN

Nadere informatie

Betreft : Eindejaarsverrichtingen 2017 jaarafsluiting en overdracht naar 2018 voor de BTW-plichtige Vlaamse Rechtspersonen in OraFin

Betreft : Eindejaarsverrichtingen 2017 jaarafsluiting en overdracht naar 2018 voor de BTW-plichtige Vlaamse Rechtspersonen in OraFin OMZENDBRIEF DEPFB/FDR/JR/2017RP_BTW Betreft : Eindejaarsverrichtingen 2017 jaarafsluiting en overdracht naar 2018 voor de BTW-plichtige Vlaamse Rechtspersonen in OraFin I. Inleiding Deze omzendbrief bevat

Nadere informatie

Brecht van Zwam 27 februari 2014

Brecht van Zwam 27 februari 2014 Brecht van Zwam 27 februari 2014 Inhoudstafel Inleiding Subsidies als beleidsinstrument Het begrip subsidie Vlaamse subsidiestelsels Toetsing Vlaamse subsidiestelsels Aanbevelingen Inleiding Veelgebruikt

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de begroting en de boekhouding van de Vlaamse rechtspersonen Datum 14/10/2011 DOCUMENT De Vlaamse Regering, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus

Nadere informatie

Ok Overdr Ok Vorige Jaren

Ok Overdr Ok Vorige Jaren BZ Departement BZ Apparaatkredieten Ok Overige OK VK Aangevraagde PENSIOENBIJDRAGEN (ARTIKEL 12 BIS, WET VAN 28 APRIL 1958) 7.059.000,00 517.017,00 0,00 7.576.017,00 7.576.017,00 7.435.770,16 140.246,84

Nadere informatie

LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007

LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007 LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007 Legende bij de onderstaande tabel: ngk: overdracht van niet-gesplitste kredieten; bvj: overdracht van bijkredieten vorige jaren. (in duizenden EUR)

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 van 10 april 1992, artikel /2 ;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 van 10 april 1992, artikel /2 ; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de kilometerheffing, de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen, de geïntegreerde woonbonus, de energieheffing

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie

Nadere informatie

Lijst 2: Kredietvorming 2007

Lijst 2: Kredietvorming 2007 Lijst 2: Kredietvorming 2007 Legende bij de onderstaande tabel: ngk-vl: niet-gesplitste vastleggingskredieten; ngk-ok: niet-gesplitste ordonnanceringskredieten; gvk: gesplitste vastleggingskredieten; gok:

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING. Stand van zaken over de rationalisering van de managementondersteunende

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING. Stand van zaken over de rationalisering van de managementondersteunende DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Stand

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS DE VICEMINISTER-PRESIDENT

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 103259 GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE VLAAMSE OVERHEID [C 2013/36194] 20 DECEMBER

Nadere informatie

In augustus 2013 kwam een nieuwe wijziging. Het bedrag van euro werd verhoogd tot euro.

In augustus 2013 kwam een nieuwe wijziging. Het bedrag van euro werd verhoogd tot euro. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 579 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 juni aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Winwinlening - Stand van zaken De winwinlening werd in 2006

Nadere informatie

VR DOC.1518/2

VR DOC.1518/2 VR 2018 1412 DOC.1518/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten wat betreft de oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Koninklijk

Nadere informatie

VR DEC.0080

VR DEC.0080 VR 2017 2710 DEC.0080 DECREET houdende omvorming van het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed en het beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie naar het beleidsdomein Omgeving

Nadere informatie

5 (2014-2015) Nr. 1 6 oktober 2014 (2014-2015) stuk ingediend op. Vlaamse Regering. Samenstelling. verzendcode: PAR

5 (2014-2015) Nr. 1 6 oktober 2014 (2014-2015) stuk ingediend op. Vlaamse Regering. Samenstelling. verzendcode: PAR stuk ingediend op 5 (2014-2015) Nr. 1 6 oktober 2014 (2014-2015) Vlaamse Regering Samenstelling verzendcode: PAR 2 Stuk 5 (2014-2015) Nr. 1 Samenstelling minister-president Geert BOURGEOIS viceminister-presidenten

Nadere informatie

hoofdmedewerker boekhouding (M/V)

hoofdmedewerker boekhouding (M/V) De Managementondersteunende Diensten van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie gaan via de interne arbeidsmarkt over tot een bevordering in de graad van: Hoofdmedewerker boekhouding (M/V) Afdeling,

Nadere informatie

VR DOC.0369/2BIS

VR DOC.0369/2BIS VR 2017 2104 DOC.0369/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de ondersteuning van de verstrekking van groenten, fruit en melk aan leerlingen in onderwijsinstellingen DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING. Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de kinderopvangtoeslag en de kleutertoeslag

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING. Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de kinderopvangtoeslag en de kleutertoeslag DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

VR DOC.1027/2

VR DOC.1027/2 VR 2015 0910 DOC.1027/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het subsidiëren van operationele groepen inzake het Europees Partnerschap voor Innovatie - netwerk voor de productiviteit en duurzaamheid

Nadere informatie

VR DOC.0332/2BIS

VR DOC.0332/2BIS VR 2017 3103 DOC.0332/2BIS Voorontwerp van decreet tot oprichting van het Overlegcomité Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 december 2015 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2016, artikel 93:

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 december 2015 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2016, artikel 93: Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de kilometerheffing, de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen, de geïntegreerde woonbonus, de energieheffing

Nadere informatie

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Pagina 1 van 5 De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD ZITTING OKTOBER 1995 ONTWERP VAN DECREET

VLAAMSE RAAD ZITTING OKTOBER 1995 ONTWERP VAN DECREET Stuk 19 (BZ 1995) Nr. 4 Bijlagen VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 27 OKTOBER 1995 ONTWERP VAN DECREET houdende aanpassing van de middelenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1995

Nadere informatie

Objectnummer: 4.01/44021/ dossiernummer: 4.001/44021/ Omschrijving:

Objectnummer: 4.01/44021/ dossiernummer: 4.001/44021/ Omschrijving: Bijlage 3. Behandeling van de adviezen bij het ministerieel besluit tot voorlopige bescherming als monument van de voormalige Sint-Gerardusschool in Gent Provincie: Oost-Vlaanderen Gemeente: Gent, 8ste

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. houdende tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006 AMENDEMENTEN

ONTWERP VAN DECREET. houdende tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006 AMENDEMENTEN Zitting 2006-2007 5 december 2006 houdende tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006 AMENDEMENTEN Zie: 19 (2006-2007) Nr. 1: Ontwerp van

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 653 (2015-2016) Nr. 4 20 april 2016 (2015-2016) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse decreten ingevolge de integratie van

Nadere informatie

Entiteit B - Departement Programma A - Apparaatkredieten Diverse andere ontvangsten m.b.t. de bestaansmiddelen

Entiteit B - Departement Programma A - Apparaatkredieten Diverse andere ontvangsten m.b.t. de bestaansmiddelen Ontvangsten 2008 ALGEMENE ONTVANGSTEN Beleidsdomein A - Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid (DAR) in duizend EUR 175 175 77 Entiteit B - Departement 175 175 77 Programma A - Apparaatkredieten 0

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de bepaling van voorwaarden voor een bijzondere oproep om voor bepaalde woongelegenheden een erkenningskalender in te dienen en tot wijziging van de regelgeving

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 26 juli 2016 tot toekenning van onderbrekingsuitkeringen voor zorgkrediet;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 26 juli 2016 tot toekenning van onderbrekingsuitkeringen voor zorgkrediet; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 juli 2016 tot toekenning van onderbrekingsuitkeringen voor zorgkrediet DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 23 juli 1998 houdende oprichting van het Vlaams Cultureel Centrum Voeren;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 23 juli 1998 houdende oprichting van het Vlaams Cultureel Centrum Voeren; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van verschillende besluiten ingevolge de naamswijziging van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media in Departement Cultuur, Jeugd en Media DE VLAAMSE

Nadere informatie

Gebruikte afkortingen

Gebruikte afkortingen VOORONTWERP VAN DECREET HOUDENDE OMVORMING VAN HET BELEIDSDOMEIN RUIMTELIJKE ORDENING, WOONBELEID EN ONROEREND ERFGOED EN HET BELEIDSDOMEIN LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE NAAR HET BELEIDSDOMEIN OMGEVING

Nadere informatie

Vraag nr. 14 van 28 augustus 2014 van MARINO KEULEN. Provincie Limburg - Projecten met overheidssteun

Vraag nr. 14 van 28 augustus 2014 van MARINO KEULEN. Provincie Limburg - Projecten met overheidssteun VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Vraag nr. 14 van 28 augustus 2014 van MARINO KEULEN Provincie Limburg - Projecten met overheidssteun

Nadere informatie

Overheveling bevoegdheden 6 e staatshervorming

Overheveling bevoegdheden 6 e staatshervorming PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN DE MINISTER- PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Maandag 30 juni 2014 Overheveling bevoegdheden

Nadere informatie

VR DOC.0570/2BIS

VR DOC.0570/2BIS VR 2017 0906 DOC.0570/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 november 2012 betreffende het verlenen van investeringssubsidies voor culturele infrastructuur

Nadere informatie

0, ,17 0,00 229, ,69 0, ,69

0, ,17 0,00 229, ,69 0, ,69 Bestuurszaken Variabel Krediet OK BINNENLANDS BESTUUR LONEN EN SOCIALE LASTEN - NIET VERDEELD - VERVANGERS VAN GEDETACHEERDEN (FONDS) 389.823,78 573.560,07 963.383,85 61.576,95 901.806,90 BINNENLANDS BESTUUR

Nadere informatie

45984 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

45984 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 45984 BELGISCH STAATSBLAD 13.07.2010 MONITEUR BELGE N. 2010 2373 VLAAMSE OVERHEID 7 JULI 2010. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2009 tot

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende voorlopige vaststelling van de ontwerpkaart

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 24 juni 2016 houdende de Vlaamse sociale bescherming, artikel 22;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 24 juni 2016 houdende de Vlaamse sociale bescherming, artikel 22; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de voorwaarden van de vaststelling, de uitbetaling en de terugvordering van de subsidies van de zorgkassen in het kader van de Vlaamse sociale bescherming DE VLAAMSE

Nadere informatie

VR DOC.0459/3

VR DOC.0459/3 VR 2015 1805 DOC.0459/3 ONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE DE HERVORMING VAN DE STRATEGISCHE ADVIESRADEN MEMORIE VAN TOELICHTING A. Algemene toelichting Het Vlaamse Regeerakkoord 2014-2019 voorziet in de

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING. Vlaamse bijdragen voor ontwikkelingssamenwerking (ODA) en internationale klimaatfinanciering in 2018.

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING. Vlaamse bijdragen voor ontwikkelingssamenwerking (ODA) en internationale klimaatfinanciering in 2018. DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Vlaamse bijdragen voor ontwikkelingssamenwerking (ODA)

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële beslissing tot het afsluiten van een dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012

bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012 stuk ingediend op 17 (2011-2012) Nr. 2-G 28 maart 2012 (2011-2012) Toelichtingen bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen

Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen Artikel 1 - Doelstelling De stad Antwerpen verstrekt leningen voor kleine infrastructuurwerken en eerste inrichting van

Nadere informatie

VR DOC.1185/2BIS

VR DOC.1185/2BIS VR 2018 2610 DOC.1185/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het kwaliteits- en registratiemodel van dienstverleners in het beleidsdomein Werk en Sociale Economie DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van

Nadere informatie

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister bevoegd voor Begroting, Financiën en Energie Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Betreft: De algemene rekening 2017 en het ontwerp

Nadere informatie