Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Oogziekte van Graves

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Oogziekte van Graves"

Transcriptie

1 Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Oogziekte van Graves

2 De Oogziekte van Graves is een aandoening, die zich afspeelt in de oogkassen. De oogspieren, die door de oogkas lopen, raken ontstoken en zwellen op. Tevens neemt de hoeveelheid vocht en vet in de oogkas toe. De Oogziekte van Graves komt voornamelijk voor bij vrouwen in de leeftijd van 20 tot 50 jaar. Bij mannen is de kans op deze aandoening veel kleiner. Meestal komt de ziekte van Graves aan beide ogen tegelijk voor, maar vaak is het ene oog meer aangedaan dan het andere. De ziekte van Graves is een vrij onbekende aandoening. Wat de exacte reden is van het ontstoken raken van de oogspieren, is nog niet bekend. Onderzoek wijst uit dat deze ziekte veelal samen gaat met een verstoring van het immuunsysteem en een afwijking van de schildklier. Oogziekte van Graves; de verschijnselen In het begin krijgen mensen last van één of meer van de volgende verschijnselen: zwelling rond de oogkas, gezwollen oogleden roodheid van een of beide ogen branderige ogen, snel tranende ogen vermoeide ogen lichtschuwheid wazig zien een pijnlijk drukkend gevoel achter of op één van beide ogen het gevoel alsof er zand in de ogen (of één oog) zit Wanneer de Oogziekte van Graves wordt geconstateerd, vindt de arts meestal ook een te snel (of soms te langzaam) werkende schildklier. Het zwellen van de oogspiertjes en het weefsel van de oogkas heeft tot gevolg dat het oog uitpuilt, waardoor de oogleden niet helemaal meer sluiten. U krijgt hierdoor een wat schrikachtig en starend uiterlijk. Deze uiterlijke verandering kan psychische problemen met zich mee brengen. Andere verschijnselen zijn: wallen rondom de ogen, ooglidzwellingen, dubbelzien, pijn achter de ogen of in het hele hoofd, pijnlijke oogbewegingen, een verminderd zicht, tranende of dichtgekoekte ogen en wazig zien.

3 Onderzoek Wanneer de arts de aanwezigheid van de Oogziekte van Graves bij u vermoedt, vindt een uitgebreid oogheelkundig onderzoek plaats om de diagnose zeker te stellen. De oogarts onderzoekt onder andere: de gezichtsscherpte, de oogdruk, de traanlaag en de oogzenuw. Tevens volgt hij uw oogbewegingen en meet hij in welke mate uw ogen uitpuilen. Omdat de Oogziekte van Graves meestal samen gaat met een schildklieraandoening, is het raadzaam een afspraak te maken bij een internist. Het is van groot belang de behandeling en controle van uw ogen en die van uw schildklier op elkaar af te stemmen. De oogarts kan u uitgebreid informeren over de mogelijkheden van een eventuele operatie. Het verloop Bij een grote groep mensen nemen de verschijnselen geen ernstige vormen aan. Dan puilen de ogen bijvoorbeeld maar een klein beetje uit of hebben ze slechts dikke oogleden. De hinder is er niet minder om: pijn, droge of branderige ogen. Als de Oogziekte van Graves niet goed wordt behandeld, kunnen er ernstige klachten ontstaan, vooral als mensen ook diabetes mellitus hebben. De behandeling De oorzaak van het ontstaan van de Oogziekte van Graves is nog onvoldoende bekend. De arts kan daarom de oorzaak niet wegnemen. Wel is het mogelijk de klachten en verschijnselen te verminderen door middel van medicijnen (ook van uw internist) of in combinatie met een operatie. Het algemene doel van de behandeling is het verlichten van de pijn, het rechtzetten van de ogen, het behouden van het gezichtsvermogen en het verbeteren van het uiterlijk.

4 Aangezien de verschijnselen van persoon tot persoon verschillen, is er altijd een individueel behandelplan. Stoppen met roken maakt deel uit van het behandelplan van elke roker. Bij de Oogziekte van Graves bestaat er een duidelijke neiging tot spontaan herstel, hoewel dit vaak lange tijd (maanden tot zelfs jaren) kan duren en niet altijd leidt tot volledige genezing. Behandelingsvormen De klachten behandelen Een bril met donkere glazen zorgt ervoor, dat de ogen minder snel geïrriteerd raken door fel licht of wind. Prismaglazen kunnen het dubbelzien verhelpen. Oogzalf om de ogen s nachts te beschermen als ze niet helemaal gesloten kunnen worden. De ontsteking bestrijden Medicijnen In eerste plaats zijn deze medicijnen gericht op de werking van de schildklier. Met corticosteroïden (bijnierschorshormoon) kan de ontsteking in de oogkas worden geremd. Kunsttranen Kunsttranen doen wat uw eigen traanvocht ook doet: uw ogen beschermen en bevochtigen. Operatie Bij decompressie wordt een deel van de oogkas verwijderd, zodat overtollig vet aan de achterkant- of zijkant van het oog de ruimte krijgt. Het oog krijgt hierdoor ook weer meer ruimte. De oogspier kan geopereerd worden om het dubbelzien te verhelpen. Conclusie De Oogziekte van Graves, die meestal voorkomt met de schildklierziekte van Graves, geeft verschijnselen die variëren van mild tot zeer ernstig. Bij ernstige vormen is een vaak vrij langdurige behandeling noodzakelijk, bestaande uit medicijnen, bestraling en één of meer operaties. De totale behandeling strekt zich dan uit over twee tot drie jaar.

5 Een eigen patiëntenvereniging Er bestaat een patiëntenvereniging voor mensen met de Oogziekte van Graves. De Nederlandse Vereniging van Graves Patiënten (NVGP). Het NVGP is een vereniging voor en door patiënten. Ervaringsdeskundigen geven schriftelijke, telefonische en persoonlijke informatie, individueel en voor groepen. Ieder kwartaal verschijnt het Graves Bulletin met medische informatie, persoonlijke ervaringen van lotgenoten en informatie over de Graves-spreekuren en andere voorlichtingsactiviteiten in de regio s. Nederlandse Vereniging van Graves Patiënten Stationsplein LE Amersfoort Telefoon: ( 0,15 per minuut) Website: Het OMC vertelt u graag nog meer In het voorgaande hebben wij in kort bestek uitgelegd, wat de Oogziekte van Graves zoal inhoudt en wat er aan gedaan kan worden. De beschreven standaardbehandelingen kunnen in gevallen, die dat vereisen, aangepast en gewijzigd worden volgens het oordeel van de behandelende specialist. Wilt u méér weten over uw specifieke geval of hebt u andere vragen over deze oogaandoeningen, belt u gerust. De specialisten van OMC staan graag voor u klaar en geven deskundig antwoord op al uw vragen en opmerkingen.

6 Sylviuslaan NS Groningen Telefoon (050) Fax (050) Internet

Ziekte van Graves. Mensen zien. Mensen laten zien.

Ziekte van Graves. Mensen zien. Mensen laten zien. Ziekte van Graves Mensen zien. Mensen laten zien. Wat is de ziekte van Graves? De auto-immuunziekte van Graves treft vooral vrouwen en kan leiden tot een te hard of te langzaam werkende schildklier, zwellingen

Nadere informatie

De ziekte van Graves

De ziekte van Graves De ziekte van Graves Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De ziekte van Graves is een auto-immuun aandoening. Auto-immuun wil zeggen dat het lichaam antistoffen maakt,

Nadere informatie

Graves oftalmopathie / Oogziekte van Graves

Graves oftalmopathie / Oogziekte van Graves Graves oftalmopathie / Oogziekte van Graves Ziekte van Graves Dit is een schildklieraandoening waarbij de schildklier ontregeld is. Bij de meeste patiënten wordt er een te hard werkende schildklier gevonden.

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Glaucoom

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Glaucoom Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Glaucoom Wat is glaucoom Glaucoom is een aandoening, die schade veroorzaakt aan de oogzenuw. Aantasting van deze zenuw leidt tot vermindering van het gezichtsvermogen.

Nadere informatie

Ziekte van Graves. Behandeling van oogafwijkingen. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Ziekte van Graves. Behandeling van oogafwijkingen. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Ziekte van Graves Behandeling van oogafwijkingen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De ziekte van Graves is een auto-immuun aandoening. Auto-immuun wil zeggen dat

Nadere informatie

De oogziekte van Graves (Graves Ophthalmopathie of Orbitopathie) Inleiding

De oogziekte van Graves (Graves Ophthalmopathie of Orbitopathie) Inleiding De oogziekte van Graves (Graves Ophthalmopathie of Orbitopathie) Inleiding De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het lichaam antistoffen maakt tegen (delen van) het eigen lichaam.

Nadere informatie

OMC Noord licht u graag uitgebreid voor over: Droge ogen

OMC Noord licht u graag uitgebreid voor over: Droge ogen OMC Noord licht u graag uitgebreid voor over: Droge ogen Wat zijn droge ogen? Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van een slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden.

Nadere informatie

De oorzaken en gevolgen van de ziekte van Graves

De oorzaken en gevolgen van de ziekte van Graves Ziekte van Graves Uw behandelend arts heeft de ziekte van Graves bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is de ziekte van Graves?

Nadere informatie

Oogverschijnselen bij de ziekte van Graves

Oogverschijnselen bij de ziekte van Graves Oogverschijnselen bij de ziekte van Graves Inhoudsopgave Inleiding... 1 Verschijnselen... 1 Het stellen van de diagnose... 2 Behandeling... 2 Complicaties van de behandeling... 3 Prognose... 3 Inleiding

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract)

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Wat is staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Diabetische Retinopathie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Diabetische Retinopathie Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Diabetische Retinopathie Wat is diabetische retinopathie Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte die de ogen aantast. Zonder dat al direct

Nadere informatie

Ziekte van Graves. Bergman Clinics, focusklinieken voor: Bewegen. Ogen. Vrouw. Maag & Darm. Hart. Huid & Vaten

Ziekte van Graves. Bergman Clinics, focusklinieken voor: Bewegen. Ogen. Vrouw. Maag & Darm. Hart. Huid & Vaten Focus.Aandacht.Resultaat. Ogen Meer weten over de locaties en medisch specialisten? De adresgegevens en route beschrijving per kliniek kunt u vinden op www.bergmanclinics.nl. Ook vindt u op de website

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Orthoptie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Orthoptie Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Orthoptie Dag in, dag uit maken we gebruik van onze ogen. Een paar goede ogen is dan ook heel belangrijk. Ze bepalen niet alleen wat we zien, maar ook hoe we

Nadere informatie

Consensusverklaring EUGOGO voor de behandeling van Graves Oftalmopathie

Consensusverklaring EUGOGO voor de behandeling van Graves Oftalmopathie Consensusverklaring EUGOGO voor de behandeling van Graves Oftalmopathie De consensusverklaring is in 2008 opgesteld door leden van de European Group on Graves Orbitopathy (EUGOGO) met als doel praktische

Nadere informatie

Droge ogen. Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Droge ogen. Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Droge ogen Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Uw oogarts heeft vastgesteld dat u last heeft van droge ogen. In deze folder wordt uitgelegd wat hiervan de oorzaken zijn en wat u kunt doen om de klachten

Nadere informatie

De ziekte van Graves

De ziekte van Graves De ziekte van Graves ZIEKTE VAN GRAVES Wat is de ziekte van Graves? De ziekte van Graves is een ziekte aan de schildklier, waarbij ons eigen afweersysteem antilichamen maakt, waardoor een te snel werkende

Nadere informatie

Andere verschijnselen die ook voorkomen zonder een breuk in de oogkas:

Andere verschijnselen die ook voorkomen zonder een breuk in de oogkas: Een breuk van de oogkas (orbitafractuur) Inleiding Het oog wordt goed beschermd: aan de voorzijde door de oogleden en aan de overige zijden door de botten van de oogkas (orbita). Door een stomp trauma,

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Macula Degeneratie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Macula Degeneratie Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Macula Degeneratie Wat is macula degeneratie Macula degeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula (gele vlek), waardoor

Nadere informatie

Ziekte van Graves. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Ziekte van Graves. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Ziekte van Graves U heeft een te snel werkende schildklier veroorzaakt door de ziekte van Graves. Deze folder geeft u informatie over deze aandoening en de behandeling ervan. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING

INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING INHOUD 01 Inleiding 4 02 Het slijmvlies 4 03 Doel van de ingreep 4 04 Preoperatieve anesthesieconsultatie 4 05 Voorbereiding op de operatie 5 06 Verdoving

Nadere informatie

Deze folder geeft in het kort aan, wat er aan de hand kan zijn wanneer u last heeft van droge ogen.

Deze folder geeft in het kort aan, wat er aan de hand kan zijn wanneer u last heeft van droge ogen. Oogheelkunde Droge ogen Deze folder geeft in het kort aan, wat er aan de hand kan zijn wanneer u last heeft van droge ogen. Wat zijn droge ogen? Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht

Nadere informatie

Pterygium en Pinguecula

Pterygium en Pinguecula Pterygium en Pinguecula In deze folder leest u meer over een Pterygium en Pinguecula. Pterygium Wat is een Pterygium Pterygium is Grieks voor vleugel (meervoud: pterygia). Hiervan is sprake wanneer het

Nadere informatie

Sarcoïdose. & het oog

Sarcoïdose.  & het oog Sarcoïdose & het oog Sarcoïdose kan voorkomen in ieder orgaan van het lichaam. Ook in het oog. Ongeveer de helft van alle sarcoïdosepatiënten krijgt oogklachten, uiteenlopend van droge ogen tot een ontsteking.

Nadere informatie

Droge ogen Wat zijn droge ogen?

Droge ogen Wat zijn droge ogen? Droge ogen Wat zijn droge ogen? Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht om hun ogen voldoende vochtig te houden. Het gevolg is dat de ogen gaan branden en steken of slijm gaan afscheiden. Het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Droge ogen. Informatie over klachten, oorzaken, diagnostiek, behandeling en adviezen bij/van droge ogen

Patiënteninformatie. Droge ogen. Informatie over klachten, oorzaken, diagnostiek, behandeling en adviezen bij/van droge ogen Patiënteninformatie Droge ogen Informatie over klachten, oorzaken, diagnostiek, behandeling en adviezen bij/van droge ogen Droge ogen Informatie over klachten, oorzaken, diagnostiek, behandeling en adviezen

Nadere informatie

Ooglidcorrectie. door de oogarts. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Ooglidcorrectie. door de oogarts. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Ooglidcorrectie door de oogarts Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De oogarts heeft bij u een hangend ooglid geconstateerd. U heeft samen met de oogarts besloten

Nadere informatie

Uveïtis Radboud universitair medisch centrum

Uveïtis Radboud universitair medisch centrum Uveïtis De oogarts heeft bij u uveïtis vastgesteld. In deze folder leest u meer over deze ziekte en de behandeling ervan. Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. Het wordt gebruikt als

Nadere informatie

Onderooglidcorrectie. Maatschap Plastische & Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie IJsselland Ziekenhuis

Onderooglidcorrectie. Maatschap Plastische & Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie IJsselland Ziekenhuis Onderooglidcorrectie Maatschap Plastische & Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie IJsselland Ziekenhuis Inleiding In overleg met de plastisch chirurg heeft u gekozen voor een correctie van uw onderoogleden.

Nadere informatie

Vlekken en flitsen in het gezichtsveld

Vlekken en flitsen in het gezichtsveld Vlekken en flitsen in het gezichtsveld Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Oogheelkunde mei 2012 pavo 0525 Inleiding In deze folder leest u meer over de mogelijke oorzaken en gevolgen van vlekken

Nadere informatie

Een breuk van de oogkas Orbitafractuur

Een breuk van de oogkas Orbitafractuur Een breuk van de oogkas Orbitafractuur Inleiding Het oog wordt goed beschermd: aan de voorzijde door de oogleden en aan de overige zijden door de botten van de oogkas (orbita). Door een stomp trauma, zoals

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Oogzenuwontsteking. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Oogzenuwontsteking. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Oogzenuwontsteking i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw oogarts heeft bij u een oogzenuwontsteking geconstateerd. In deze folder leest u wat een oogzenuwontsteking is en

Nadere informatie

Scheelzienoperatie bij volwassenen Oogheelkunde

Scheelzienoperatie bij volwassenen Oogheelkunde Scheelzienoperatie bij volwassenen Oogheelkunde Locatie Hoorn/Enkhuizen In overleg met de orthoptist heeft u besloten om een oogspieroperatie te laten uitvoeren. Deze operatie wordt gedaan om scheelzien

Nadere informatie

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze

Nadere informatie

Voorbereiding staaroperatie. Poli Oogheelkunde

Voorbereiding staaroperatie. Poli Oogheelkunde 00 Voorbereiding staaroperatie Poli Oogheelkunde 1 De informatie in deze folder is bedoeld om de gang van zaken rond de staaroperatie uit te leggen en is een aanvulling op de folder: " Staar / cataract"

Nadere informatie

Droge ogen. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Droge ogen. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Droge ogen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over droge ogen. Wat zijn droge ogen Bij sommige mensen wordt niet genoeg traanvocht

Nadere informatie

Wat is scheelzien? Er wordt gesproken van scheelzien wanneer de beide ogen onbedoeld niet op het zelfde punt gericht staan.

Wat is scheelzien? Er wordt gesproken van scheelzien wanneer de beide ogen onbedoeld niet op het zelfde punt gericht staan. Scheelzien Wat is scheelzien? Er wordt gesproken van scheelzien wanneer de beide ogen onbedoeld niet op het zelfde punt gericht staan. Hoe wordt scheelzien ook wel genoemd? De medische term voor scheelzien

Nadere informatie

Laserbehandeling tegen glaucoom

Laserbehandeling tegen glaucoom Laserbehandeling tegen glaucoom (perifere iridotomie) Afdeling Oogheelkunde Inleiding Bij u is het oog anders gebouwd dan normaal. U heeft hierdoor kans op momenten van hele hoge oogdruk. Hierdoor zou

Nadere informatie

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In de folder Staar diagnose en operatie

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN PTERYGIUM VLEUGELTJE

INFO VOOR PATIËNTEN PTERYGIUM VLEUGELTJE INFO VOOR PATIËNTEN PTERYGIUM VLEUGELTJE INHOUD 01 Inleiding 4 02 Slijmvlies 4 03 Pterygium 4 04 Klachten 5 05 Behandeling 5 06 Voorbereiding op de operatie 5 07 Verdoving 6 08 Tijdens de operatie 6 09

Nadere informatie

Vlekken en flitsen in het gezichtsveld

Vlekken en flitsen in het gezichtsveld Vlekken en flitsen in het gezichtsveld Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over de mogelijke oorzaken en gevolgen van vlekken of flitsen

Nadere informatie

Droge ogen. Oogheelkundig centrum

Droge ogen. Oogheelkundig centrum Droge ogen Oogheelkundig centrum Traanvocht houdt de ogen vochtig. Bij elke knipperbeweging wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje vocht noemt men de

Nadere informatie

Oorzaken en gevolgen

Oorzaken en gevolgen Scheelzien Scheelzien is een afwijking van de stand van de ogen, waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Het ontstaat meestal op kinderleeftijd, maar kan ook bij volwassenen optreden. Deze

Nadere informatie

Droge ogen. Oogheelkunde OOGH-508 versie 2 pagina 1/7

Droge ogen. Oogheelkunde OOGH-508 versie 2 pagina 1/7 Droge ogen Deze folder geeft in het kort aan, wat er aan de hand kan zijn wanneer u last heeft van droge ogen. Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing Welke klachten kunt

Nadere informatie

Wat zijn droge ogen. Wat is de traanfilm

Wat zijn droge ogen. Wat is de traanfilm Droge ogen Wat zijn droge ogen Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van een slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is dat de ogen gaan branden en steken

Nadere informatie

Correctie van de bovenoogleden

Correctie van de bovenoogleden Correctie van de bovenoogleden Uw behandelend oogarts heeft voorgesteld om bij u een correctie van de bovenoogleden (blepharoplastiek) te laten doen. In deze folder informeren wij u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

Uveïtis. Afdeling Oogheelkunde

Uveïtis. Afdeling Oogheelkunde Uveïtis Afdeling Oogheelkunde Algemeen Uveïtis is een verzamelnaam voor alle inwendige oogontstekingen. Deze uitleg is daarom algemeen. Niet alle opmerkingen gelden voor alle uveïtispatiënten. In deze

Nadere informatie

Macula degeneratie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Macula degeneratie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Macula degeneratie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat u een oogziekte heeft die macula degeneratie wordt genoemd. In deze

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN DROGE OGEN

INFO VOOR PATIËNTEN DROGE OGEN INFO VOOR PATIËNTEN DROGE OGEN INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnose 4 03 Klachten 5 04 Oorzaken 5 05 Behandeling 6 06 Wat kunt u zelf doen? 7 07 Meer info 7 4 / 01 INLEIDING In deze brochure krijgt u uitleg

Nadere informatie

Te snel werkende schildklier door ziekte van Graves

Te snel werkende schildklier door ziekte van Graves Te snel werkende schildklier door ziekte van Graves Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over een te snel werkende schildklier door de

Nadere informatie

Pterygium vleugeltje

Pterygium vleugeltje Pterygium vleugeltje Uw behandelend oogarts heeft pterygium bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is een pterygium? Er is bij

Nadere informatie

Vergroeiing en zwelling aan het oogslijmvlies

Vergroeiing en zwelling aan het oogslijmvlies Vergroeiing en zwelling aan het oogslijmvlies Mensen zien. Mensen laten zien. Wat is een vergroeiing of zwelling van het oogslijmvlies? Oogslijmvlies Het oogwit, de buitenkant van de oogbol, wordt bekleed

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract PATIËNTEN INFORMATIE Staar Cataract Algemeen Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over staar (cataract) en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie...

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie... Cataract Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is cataract?... 1 3 Ouderdomsstaar... 2 4 Wanneer behandelen... 2 5 Behandeling... 2 6 Voor de operatie... 3 7 Lensmeting... 4 8 Lenskeuze... 4 9 Overzicht

Nadere informatie

1 Welke klachten kan men hebben bij droge ogen... 1. 2 Wat is de traanfilm... 1. 3 Wat zijn de oorzaken van droge ogen... 2. 4 Diagnostiek...

1 Welke klachten kan men hebben bij droge ogen... 1. 2 Wat is de traanfilm... 1. 3 Wat zijn de oorzaken van droge ogen... 2. 4 Diagnostiek... Droge ogen Inhoudsopgave 1 Welke klachten kan men hebben bij droge ogen... 1 2 Wat is de traanfilm... 1 3 Wat zijn de oorzaken van droge ogen... 2 4 Diagnostiek... 3 5 Behandeling... 4 6 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

Ooglidcorrectie. Oogheelkunde. Algemeen. Inleiding

Ooglidcorrectie. Oogheelkunde. Algemeen. Inleiding Oogheelkunde Ooglidcorrectie Algemeen De oogarts heeft met u gesproken over te gaan tot een ooglidcorrectie. De ooglidcorrectie wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd; u kunt dan op dezelfde

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Informatie voor patiënten F0190-3415 juni 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

Ooglid ontsteking (Blepharitis)

Ooglid ontsteking (Blepharitis) Ooglid ontsteking (Blepharitis) Mensen zien. Mensen laten zien. Onze oogzorg gaat verder Een ooglidontsteking of blepharitis is een veelvoor komende oogaandoening. Oogziekenhuis Zonnestraal is specialist

Nadere informatie

Droge ogen. Poli Oogheelkunde Route 80

Droge ogen. Poli Oogheelkunde Route 80 00 Droge ogen Poli Oogheelkunde Route 80 1 Wat zijn droge ogen? Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van een slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is

Nadere informatie

Inleiding Ouderdomsstaar

Inleiding Ouderdomsstaar Staar Inleiding Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar. Staar (cataract) Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

Staar (cataract) Mensen zien. Mensen laten zien.

Staar (cataract) Mensen zien. Mensen laten zien. Staar (cataract) Mensen zien. Mensen laten zien. Zonder staar Met staar Onze oogzorg gaat verder In deze folder vindt u informatie over wat staar inhoudt en welke behandelmogelijkheden er beschikbaar zijn.

Nadere informatie

Ooglidcorrectie door de oogarts

Ooglidcorrectie door de oogarts Ooglidcorrectie door de oogarts Albert Schweitzer ziekenhuis Polikliniek Oogheelkunde februari 2014 pavo 0535 Inleiding De oogarts heeft met u besproken dat er een ooglidcorrectie bij u wordt gedaan. In

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar (cataract) ZorgSaam 1 STAAR (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden,

Nadere informatie

Glaucoom. Mensen zien. Mensen laten zien.

Glaucoom. Mensen zien. Mensen laten zien. Glaucoom Mensen zien. Mensen laten zien. Glaucoom Glaucoom is letsel aan de oogzenuw. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een te hoge oogdruk die ontstaat wanneer het vocht binnenin het oog (dit

Nadere informatie

Glaucoom. Afdeling Oogheelkunde

Glaucoom. Afdeling Oogheelkunde Glaucoom Afdeling Oogheelkunde Algemeen Glaucoom is een veelvoorkomende aandoening van de oogzenuw die in de meeste gevallen, maar niet altijd, gepaard gaat met een te hoge oogdruk in het oog. De oogzenuw

Nadere informatie

Retinitis pigmentosa. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Retinitis pigmentosa. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Retinitis pigmentosa Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat u een oogaandoening heeft die retinitis pigmentosa genoemd wordt. Dit

Nadere informatie

Blepharitis. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam

Blepharitis. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam Blepharitis Afdeling Oogheelkunde Locatie Purmerend/Volendam Algemeen Blepharitis is een ontsteking van de haarzakjes en talgkliertjes op de ooglidrand. Het wordt gekenmerkt door jeuk, irritatie en verdikte

Nadere informatie

Onderooglidcorrectie Behandeling door de oogarts

Onderooglidcorrectie Behandeling door de oogarts Onderooglidcorrectie Behandeling door de oogarts De oogarts heeft bij u een onderooglidcorrectie geadviseerd omdat u overmatige huid bij de onderoogleden heeft. In deze folder leest u meer over de oorzaken

Nadere informatie

Infarct van de oogzenuw

Infarct van de oogzenuw Oogheelkunde Infarct van de oogzenuw i Patiënteninformatie AION Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw oogarts heeft bij u een infarct van de oogzenuw geconstateerd, ook wel AION genoemd. In deze folder leest

Nadere informatie

Een te snel werkende schildklier door de ziekte van Graves

Een te snel werkende schildklier door de ziekte van Graves Een te snel werkende schildklier door de ziekte van Graves Inleiding In deze folder leest u meer over een te snel werkende schildklier door de ziekte van Graves. De schildklier De schildklier is een vlindervormig

Nadere informatie

Scheelzienoperatie bij kinderen

Scheelzienoperatie bij kinderen Scheelzienoperatie bij kinderen Oogheelkunde alle aandacht In overleg met de orthoptist heeft u besloten om een oogspieroperatie te laten uitvoeren bij uw kind. Deze operatie wordt gedaan om scheelzien

Nadere informatie

Droge ogen. Poli Oogheelkunde

Droge ogen. Poli Oogheelkunde 00 Droge ogen Poli Oogheelkunde 1 Wat is de traanfilm? Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oogoppervlak vochtig te houden. Bij elke knipperbeweging van de oogleden wordt het traanvocht in een

Nadere informatie

Droge ogen. Oogheelkunde. alle aandacht

Droge ogen. Oogheelkunde. alle aandacht Droge ogen Oogheelkunde alle aandacht Wat zijn droge ogen? Droge ogen zijn ogen die onvoldoende bevochtigd worden. De buitenkant van het oog is bedekt met slijmvlies dat, in tegenstelling tot de gewone

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Pterygium. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Pterygium. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Pterygium i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De arts heeft bij u een pterygium (ook wel vleugeltje genoemd) geconstateerd en heeft met u de behandeling besproken. In deze

Nadere informatie

Verlamming van de vierde hersenzenuw

Verlamming van de vierde hersenzenuw Verlamming van de vierde hersenzenuw Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Er zijn zes spieren nodig om uw oog in alle richtingen te bewegen. Iedere oogspier heeft

Nadere informatie

Chalazion (talgklierzwelling, gerstekorrel

Chalazion (talgklierzwelling, gerstekorrel Chalazion (talgklierzwelling, gerstekorrel Uw behandelend oogarts heeft voorgesteld om bij u een talgklierzwelling te laten verwijderen. In deze folder informeren wij u over de voorbereidingen, de operatie

Nadere informatie

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie.

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie. STAAR (CATARACT) Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over staar en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is staar

Nadere informatie

Dagchirurgie strabismus bij volwassenen

Dagchirurgie strabismus bij volwassenen Dagchirurgie strabismus bij volwassenen In overleg met u is besloten om u op de wachtlijst voor een scheelziensoperatie te plaatsen. Deze operatie vindt meestal in dagchirurgie plaats. Dit houdt in dat

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Onderooglidcorrectie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Onderooglidcorrectie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Onderooglidcorrectie Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over een

Nadere informatie

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

Orthopedie. CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese

Orthopedie. CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese Orthopedie CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw duim. Er wordt een prothese in het duimbasisgewricht geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het duimbasisgewricht,

Nadere informatie

Ooglidchirurgie. Mensen zien. Mensen laten zien.

Ooglidchirurgie. Mensen zien. Mensen laten zien. Ooglidchirurgie Mensen zien. Mensen laten zien. ogen en verslechtering van het zien veroorzaken. Een operatie kan uitkomst bieden. Deze kan in verreweg de meeste gevallen het beste door de oogarts worden

Nadere informatie

Droge ogen. Afdeling Oogheelkunde

Droge ogen. Afdeling Oogheelkunde Droge ogen Afdeling Oogheelkunde . Droge ogen Wat zijn droge ogen? Onze ogen hebben traanvocht van een goede kwaliteit nodig, zodat ze niet uitdrogen. Sommige mensen hebben niet genoeg traanvocht of traanvocht

Nadere informatie

Oogafwijking bij AIDS

Oogafwijking bij AIDS Oogafwijking bij AIDS Inhoudsopgave Inleiding... 1 Beschrijving van AIDS... 1 Oorzaken... 1 Oogafwijkingen bij AIDS... 1 Netvliesafwijkingen... 3 Overige oogafwijkingen bij AIDS... 4 Het Kaposi Sarcoom

Nadere informatie

Uveïtis. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam

Uveïtis. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam Uveïtis Afdeling Oogheelkunde Locatie Purmerend/Volendam Algemeen Uveïtis is een verzamelnaam voor alle inwendige oogontstekingen. Deze uitleg is daarom algemeen. Niet alle opmerkingen gelden voor alle

Nadere informatie

Carpale Tunnel Syndroom

Carpale Tunnel Syndroom Carpale Tunnel Syndroom Diagnose en behandeling Neurologie 2 Wat is het Carpale Tunnel Syndroom Het Carpale Tunnel Syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste zenuw (de nervus medianus) in de pols.

Nadere informatie

Crosslinking. Oogheelkunde. Een afwijkende vorm van het hoornvlies. Inleiding

Crosslinking. Oogheelkunde. Een afwijkende vorm van het hoornvlies. Inleiding Oogheelkunde Crosslinking Een afwijkende vorm van het hoornvlies Inleiding Het hoornvlies is de doorzichtige voorzijde van het oog. De vorm van het hoornvlies is bol zoals een lens en zorgt daarmee voor

Nadere informatie

Zorg na staaroperatie (deel 2)

Zorg na staaroperatie (deel 2) Zorg na staaroperatie (deel 2) De schriftelijke informatie over de staaroperatie (cataractoperatie) bestaat uit 2 delen: Het 1 ste deel gaat over wat staar is en hoe de operatie verloopt. Het 2 de deel

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Droge ogen. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Droge ogen. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Droge ogen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting N.O.G. 2007. Deze folder is ongewijzigd overgenomen

Nadere informatie

Laserbehandeling van het oog

Laserbehandeling van het oog Laserbehandeling van het oog Wat is laser Een laser zendt een hele dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven

Nadere informatie

Ooglidcorrectie Dermatochalasis

Ooglidcorrectie Dermatochalasis INFORMATIEFOLDER Ooglidcorrectie Dermatochalasis OPSIS Oogziekenhuis Westelijk Halfrond 105 1183 HR Amstelveen Tel.: 088-6649674 www.opsisoogziekenhuis.nl info@opsisoogziekenhuis.nl Ooglidcorrectie Dermatochalasis

Nadere informatie

Scheelzienoperatie bij volwassenen

Scheelzienoperatie bij volwassenen Scheelzienoperatie bij volwassenen Oogheelkunde alle aandacht In overleg met de orthoptist heeft u besloten om een oogspieroperatie te laten uitvoeren. Deze operatie wordt gedaan om scheelzien te verhelpen.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Rosacea

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Rosacea Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Rosacea z Rosacea is een veel voorkomende aandoening van het gezicht, vooral bij vrouwen boven de dertig. De oorzaak van rosacea

Nadere informatie

Blaaspijnsyndroom Interstitiële cystitis (IC)

Blaaspijnsyndroom Interstitiële cystitis (IC) Blaaspijnsyndroom Interstitiële cystitis (IC) Het blaaspijnsyndroom of interstitiële cystitis (IC) is een zeldzame en pijnlijke vorm van chronische blaasontsteking (cystitis) die vooral bij vrouwen voorkomt

Nadere informatie

Droge en natte ogen 5-10-2015 1-5

Droge en natte ogen 5-10-2015 1-5 Droge en natte ogen Droge ogen is een veel voorkomend probleem en wordt veroorzaakt door onvoldoende bevochtiging en smering van het oogoppervlak (figuur 1). Als gevolg hiervan kunnen de ogen gaan steken,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Scheelziensoperatie. bij kinderen en volwassenen

PATIËNTEN INFORMATIE. Scheelziensoperatie. bij kinderen en volwassenen PATIËNTEN INFORMATIE Scheelziensoperatie bij kinderen en volwassenen 2 PATIËNTENINFORMATIE Algemeen Uw oogarts en orthoptist heeft met u besproken dat u, of uw kind, binnenkort wordt geopereerd in verband

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid

Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid Behandeling door de oogarts Informatie voor patiënten F1097-3415 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Blefaritis (ooglidrandontsteking) Meibomklierdysfunctie

Blefaritis (ooglidrandontsteking) Meibomklierdysfunctie Blefaritis (ooglidrandontsteking) en Meibomklierdysfunctie Inhoudsopgave Wat is blefaritis?... 1 Wat is Meibomklierdysfunctie?... 1 Oorzaak van Blefaritis... 1 Oorzaak van Meibomklierdysfunctie... 2 Verschijnselen...

Nadere informatie