LOOPBAANONDERBREKING ONDERBROKEN?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LOOPBAANONDERBREKING ONDERBROKEN?"

Transcriptie

1 LOOPBAANONDERBREKING ONDERBROKEN? De Vlaamse regering beperkt de mogelijkheden op loopbaanonderbreking Ontdek waarom loopbaanonderbreking absoluut moet blijven bestaan

2 Loopbaanonderbreking geeft zuurstof aan je carriére Wat is de Vlaamse regering van plan? Momenteel kan je vijf jaar voltijds en vijf jaar deeltijds loopbaanonderbreking nemen. Daarnaast bestaat een regeling voor 55-plussers. Dit bij wijze van eindeloopbaanregeling tot aan het pensioen. De Vlaamse regering voorziet vanaf 2 september 2016 een nieuw systeem van loopbaanonderbreking. Dat zal een drastische beperking inhouden van de huidige mogelijkheden voor personeelsleden van Vlaamse overheidsdiensten en lokale besturen zoals steden/gemeenten of OCMW s. Vanaf september kan je enkel nog gebruik maken van een zorgkrediet, áls je aan bepaalde motieven voldoet. Voordien kon je ook loopbaanonderbreking zonder motief nemen. De maximale duur van zorgkrediet ligt met 18 maanden voltijds veel lager dan de huidige termijnen. Ook de landingsbanen voor 55-plussers zullen niet langer mogelijk zijn. Belangrijk: wie nog gebruik wil maken van loopbaanonderbreking in de huidige vorm moet snel zijn en voor 1 juni 2016 een aanvraag indienen.

3 Suzy Van der Straeten, 41 jaar Ik ben alleenstaande moeder en verpleegkundige in een woonzorgcentrum. Op dit moment zit ik zes weken thuis, het gevolg van een burn-out. Deze periode heeft mij aan het denken gezet: ik leef al een hele tijd naast mijn zoon van 13. Ik werk in vroege en late shiften. Tijdens de vroege weken gaat mijn zoon bij mijn ouders slapen. Tijdens de late weken komen mijn ouders s avonds oppassen. Gelukkig kan ik op hen rekenen, maar ikzelf zie mijn zoon veel te weinig. Dat geeft veel stress en maakt mij eigenlijk heel ongelukkig. Ik kan er niet voor hem zijn. Onlangs heb ik mijn opties overwogen. Ik zou op de valreep nog voor één jaar loopbaanonderbreking kunnen nemen. Maar wat ga ik dan volgend jaar doen? Voltijds blijven voortdoen aan dit tempo is eigenlijk geen optie. Ik moet ook naar het financiële plaatje kijken. Een premie, al is het maar 50 euro, betekent voor mij een wereld van verschil. Een andere job zoeken met betere uren is eveneens geen evidentie. Ik hoop dat ik de puzzel gelegd krijg. Maar ik maak mij echt wel zorgen.

4 Iedereen heeft er baat bij. Of je nu 25, 35, 45 of 55 bent. Werkbaar werk. De maatregelen van de Vlaamse regering zijn volledig in tegenstrijd met de huidige roep om werk meer werkbaar te maken. Loopbaanonderbreking maakt het voor veel mensen immers net haalbaar om langer aan de slag te blijven en de job te combineren met een privéleven. In iedere leeftijdscategorie kan je mensen vinden die baat hebben bij loopbaanonderbreking. Neem nu de 25-jarige die vrijwilligerswerk wil doen voor Artsen zonder Grenzen, de 35-jarige die er meer wil zijn voor de kinderen, de 45-jarige die na een aantal persoonlijke tegenslagen afstevent op een burn-out of de 55-jarige die het wat rustiger wil doen om op de kleinkinderen te kunnen oppassen. Stuk voor stuk alledaagse redenen die voor iedereen van toepassing kunnen zijn. Mag het cliché dat loopbaanonderbreking enkel dient om een lange wereldreis te maken dan vanaf nu achterwege blijven alstublieft?

5 Karen Podevyn, 35 jaar Ik werk in het ziekenhuis van Lokeren als onthaal- en opnamemedewerker. Ongeveer vijf jaar geleden heb ik loopbaanonderbreking genomen om een bacheloropleiding te kunnen volgen. Zo kon ik mijn werk met 1/4e verminderen. Dat was nodig, in die periode combineerde ik mijn job immers met studie, bouwden we een huis en begonnen we ook nog eens aan een gezin. Dankzij de premie die ik kreeg, verloor ik niet al te veel van mijn inkomen. Gelukkig, want we konden elke cent goed gebruiken. Het was best een zware periode en zonder loopbaanonderbreking was ik daar wellicht nooit aan begonnen. Dit jaar ga ik afstuderen en behaal ik mijn diploma Medical Management. Ik weet nog niet of ik echt voor een nieuwe functie ga solliciteren, maar ik heb nu wel meer kansen om door te groeien als ik dat wil.

6 Linda Vercruysse, 53 jaar Ik werk als boekhouder voor de financiële dienst van gemeente Beernem. Sinds eind december 2014 zit ik in het systeem van Eindeloopbaan. Ik werk nu 4/5e tot aan mijn pensioen. Tot vorig jaar heb ik altijd voltijds gewerkt, enkel na de geboorte van mijn kinderen heb ik enkele maanden ouderschapsverlof genomen. Maar in het voorjaar van 2014 is mijn moeder overleden. Mijn vader, die nu 87 is, woont nog alleen thuis. Ik wil hem niet dag in dag uit aan zijn lot overlaten. Mijn kinderen zijn ondertussen groot. Mijn zoon is het huis uit en mijn dochter is het huis aan het verlaten. Ook voor hen (en in de toekomst voor de kleinkinderen) wil ik beschikbaar zijn als ze me nodig hebben. Een collega noemde ons treffend de sandwichgeneratie. Voor je het weet, ben je dan op vier fronten tegelijk bezig: met je eigen gezin, je ouders, je kinderen en je werk. Als je dat wil uithouden, heb je af en toe behoefte aan me-time. Mijn beslissing om 4/5e te werken was nodig. Al twijfelde ik wel of het zou lukken om mijn voltijdse taken in die 4/5e te krijgen. Maar omdat de werkdruk ook groot was in mijn voltijdse functie, besloot ik het toch te wagen. Nu heb ik één dag per week over. Een halve dag daarvan is voor mijn vader. Dan gaan we onder andere samen inkopen doen. De andere halve dag is voor mijzelf. Klusjes in huis, poetsen, strijken, tuinieren... Dat dit systeem wordt afgeschaft is jammer voor de mensen die na mij komen. Niet alleen voor oudere collega s, maar ook voor jonge mensen is het een waardevol middel om werk werkbaar te houden.

7 Wannes Claes, 38 jaar Ik ben therapeutisch medewerker in het OPZC (Psychiatrisch zorgcentrum) in Rekem. En ik ben vader van vier kinderen. Al zeven jaar neem ik loopbaanonderbreking waardoor ik 4/5e kan werken. Toen mijn eerste kind werd geboren voelde ik mij als vader soms een beetje overbodig. Je hebt in het begin niet dezelfde band met je kind als de moeder. Het feit dat je bijvoorbeeld geen borstvoeding kan geven, maakt dat je zorgtaak minder sterk is. Maar ik wilde wél een grote rol spelen en er kunnen zijn voor mijn kind. Daarom vroeg ik zeven jaar geleden loopbaanonderbreking aan waardoor ik nu één dag per week op maandag thuis ben. Ondertussen zijn er niet één maar vier kinderen (van 7 jaar, 5 jaar, 3 jaar en 7 maanden) en geniet ik er nog steeds van om er die ene dag per week extra te kunnen zijn voor hen. Hen naar school brengen, samen eten, huiswerk maken, spelen. Ook mijn vrouw werkt 4/5e met loopbaanonderbreking. Zij is op woensdag thuis. Dankzij loopbaanonderbreking krijgen we alles net rond met ons groot gezin. En inderdaad, ik zou ook voltijds kunnen werken, maar ik wil geen vier kinderen om hen enkel s avonds in bed te steken. Ik wil hen zien opgroeien en dat heel bewust meemaken.

8 Loopbaanonderbreking Onderbroken? Loopbaanonderbreking is te waardevol om zomaar te laten uitdoven. Zeker als je weet dat deze beslissing eigenlijk een verpakte besparingmaatregel is die dient om de tekorten die het gevolg zijn van de zesde staatshervorming - waar niemand op zat te wachten - op te vangen. Oudere werknemers die langer werken niet volhouden en geen toegang meer hebben tot de Vlaamse eindeloopbaanmaatregelen komen nu terecht in de Federale ziekteverzekering, is dat dan een verbetering? Wij willen dit tegenhouden, samen met alle mensen die het systeem van loopbaanonderbreking ondersteunen en toejuichen. Deze maatregel geldt voor de personeelsleden in Vlaamse overheidsdiensten en lokale besturen maar is een gevaarlijk precedent voor andere sectoren, publiek of privaat. De komende weken en maanden gaan we hier stevig op blijven inzetten. De aanhouder wint altijd, toch?

9 Chris Cabanier, 52 jaar Ik ben verpleegkundige in een woonzorgcentrum. Ik werk op de afdeling voor zorgvragers met dementie. Toen ik 50 werd, heb ik gevraagd om 1/5e minder te werken tot aan mijn pensioengerechtigde leeftijd. Niet omdat ik toen met mijn werk sukkelde, wél omdat ik vreesde dat de mogelijkheden om minder te werken zouden worden afgeschaft. En kijk, dat is vandaag realiteit. Ik nam die beslissing omdat ik goed weet hoe zwaar het werk in de zorgsector wel is. En voor mensen op latere leeftijd is er geen aangepast werk. Niet iedereen kan plots bureauwerk gaan doen. Mogelijkheden om minder te werken zijn absoluut nodig om ons werk vol te houden tot aan de pensioenleeftijd. Veel collega s die nog geen 50 zijn, grijpen er nu net naast. En ook jongere collega s zijn teleurgesteld, zij hebben eveneens belangrijke redenen om te kiezen voor loopbaanonderbreking. Ik heb nu één dag per week meer tijd voor de kleinkinderen, mijn ouders of klussen in huis. Geloof me, die dag is altijd goed gevuld.

10 Wat kan jij doen? Steun onze oproep Teken onze petitie op Laat gerust ook weten waarom loopbaanonderbreking voor jou waardevol is. Met al deze reacties staan we sterker. Heb je vragen of nood aan meer informatie? Dan kan je misschien terecht op een informatieavond in je buurt. ACV-Openbare Diensten organiseert voor ACV-leden verschillende infoavonden. Op onze website vullen we de data en locaties geregeld aan. Hou de pagina dus goed in de gaten. Wil je al lezend wat meer te weten komen over deze maatregelen? Of wil je volgen wat ACV-Openbare Diensten allemaal onderneemt? Spreek gerust een ACV-afgevaardigde op je werkvloer aan of neem een kijkje op onze website.

11 Annette D hossche, 47 jaar Ik ben bibliotheekassistente in de bibliotheek van Zele. Ik neem al iets meer dan twee jaar loopbaanonderbreking en werk nu 4/5e. Ik nam die beslissing toen ik hartproblemen kreeg. Een erfelijke kwaal die ook andere familieleden heeft getroffen. De hartproblemen werden versterkt door stress. En ik had in die periode ook last van pesterijen op het werk. Loopbaanonderbreking nemen was echt een noodzaak. Als bibliotheekassistente werk je één zaterdag op twee. Ik merk nu dat ik mijn extra dag per week nodig heb om alles goed rond te krijgen. Ik plan ook steeds een sportieve activiteit op die dag, op aanraden van mijn dokter. Als loopbaanonderbreking inderdaad wordt afgeschaft, zal ik vanaf 1 februari 2017 een andere oplossing moeten zoeken. Indien er geen andere mogelijkheden zijn, zal ik mijn werkgever moeten vragen om mij een nieuw contract te geven van 30 uur. En dat zal met financiële gevolgen zijn.

12 loopbaanonderbreking onderbroken? ontdek er alles over op V.U. Christoph Vandenbulcke - Helihavenlaan 21, 1000 Brussel

LOOPBAANONDERBREKING ONDERBROKEN?

LOOPBAANONDERBREKING ONDERBROKEN? LOOPBAANONDERBREKING ONDERBROKEN? De Vlaamse regering beperkt de mogelijkheden op loopbaanonderbreking Ontdek waarom loopbaanonderbreking absoluut moet blijven bestaan Loopbaanonderbreking geeft zuurstof

Nadere informatie

nr. 362 van GRETE REMEN datum: 1 maart 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Openbare sector - Loopbaanonderbreking

nr. 362 van GRETE REMEN datum: 1 maart 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Openbare sector - Loopbaanonderbreking SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 362 van GRETE REMEN datum: 1 maart 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Openbare sector - Loopbaanonderbreking Er zijn diverse mogelijkheden

Nadere informatie

24 mei mei 2016

24 mei mei 2016 Gent-Eeklo op: Poel 7 9000 GENT (09) 265 43 30 (09) 265 43 35 @ openbarediensten.gent@acv-csc.be www.acv-lrb-gent.be Oproep Deelname 24 & 31 Nationale Betogingen Kijk-op Actua @ Mei 2016 Beste Gent, 14

Nadere informatie

Een goed praktijkvoorbeeld in woonzorgcentrum Sint Vincentius in Deinze

Een goed praktijkvoorbeeld in woonzorgcentrum Sint Vincentius in Deinze Een goed praktijkvoorbeeld in woonzorgcentrum Sint Vincentius in Deinze Als je als persoon met een arbeidsbeperking op zoek gaat naar werk verloopt dit niet altijd van een leien dakje. In het kader van

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 170.499 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 25 SEPTEMBER EN 23 OKTOBER 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE

Nadere informatie

VERLOFSTELSELS Vrije universiteit Brussel. Maart 2017 Jo Coulier Tim Vandenberghe

VERLOFSTELSELS Vrije universiteit Brussel. Maart 2017 Jo Coulier Tim Vandenberghe VERLOFSTELSELS Vrije universiteit Brussel Maart 2017 Jo Coulier Tim Vandenberghe abvv@vub.ac.be Situatie 2016-2017 (Gewone) Loopbaanonderbreking 22.01.1985 : invoering onderbreking beroepsloopbaan, later

Nadere informatie

Aanmoedigingspremies Tijdskrediet

Aanmoedigingspremies Tijdskrediet Aanmoedigingspremies Tijdskrediet Zoals reeds eerder werd aangekondigd wil de Vlaamse Gemeenschap het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privé-sector hervormen. Het besluit van 14 december 2001

Nadere informatie

Tijdskrediet met motief 1

Tijdskrediet met motief 1 Tijdskrediet met motief 1 Reden Hoelang waarden Beperkingen / uitbreidingen Vlaamse premie RVA uitkeringen (bruto netto) MOTIEF ZORG 1. opvoeding van kinderen

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector Departement Werk & Sociale Economie Aanmoedigingspremies Koning Albert II-laan 35 20, 1030 BRUSSEL Tel. 1700

Nadere informatie

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken?

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Mijn vader gaat de laatste tijd erg achteruit, zeker nu hij onlangs zijn heup gebroken heeft. Hij kan de deur niet meer uit om voor zijn duiven

Nadere informatie

Departement gezondheidszorg - BANABA Zorgmanagement Geaccrediteerde opleiding door VHLORA* en NVAO*

Departement gezondheidszorg - BANABA Zorgmanagement Geaccrediteerde opleiding door VHLORA* en NVAO* Page1 Geachte mevrouw, heer Beste collega, Je bent werkzaam in de zorg als verpleegkundige, vroedvrouw, kinesist, ergotherapeut, diëtist, medisch secretaresse, laborant, maatschappelijk werker en je wilt

Nadere informatie

Alles op een rij over: Alle veranderingen voor je verlof in 2015

Alles op een rij over: Alle veranderingen voor je verlof in 2015 Alles op een rij over: Alle veranderingen voor je verlof in 2015 In 2015 gelden er uitgebreidere regelingen voor verlof en arbeids tijden. De overheid hoopt dat je daardoor meer regie krijgt over je inkomen.

Nadere informatie

Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vakbondspremie Vervoersonkosten Openbaar vervoer Privé-vervoer Vervoerstussenkomst voor dienstopdrachten

Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vakbondspremie Vervoersonkosten Openbaar vervoer Privé-vervoer Vervoerstussenkomst voor dienstopdrachten Inhoud Functieclassificatie lonen aan de huidige index 1.12 1.14 1.22 1.26 1.30 1.39 1.40 1.54 1.55-1.61-1.77 1.59 1.80 Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vakbondspremie Vervoersonkosten Openbaar

Nadere informatie

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst!

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst! ACV Voeding en Diensten wil weten wat je bezighoudt. Met deze enquête komen we naar je toe om te vragen welk soort politiek beleid je wil voor de toekomst. Het invullen van deze enquête neemt maar enkele

Nadere informatie

8. Uw werknemer vraagt ouderschapsverlof

8. Uw werknemer vraagt ouderschapsverlof . Uw werknemer vraagt ouderschapsverlof.1. Wat is ouderschapsverlof?.1.1. Omschrijving Ouderschapsverlof is een regeling waarbij uw werknemer zijn of haar arbeidsprestaties tijdelijk kan verminderen (naar

Nadere informatie

Het Vlaams zorgkrediet. Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet

Het Vlaams zorgkrediet. Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet Het Vlaams zorgkrediet Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet September 2016 Het Vlaams zorgkrediet In deze brochure 3 4 6 7 8 9 10 Wie komt in aanmerking? Twee motieven Duurtijd Bedrag en uitkering Cumul

Nadere informatie

Op Stapel april Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel april Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2016-04 18 april 2016 18-04-2016 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Het Vlaams zorgkrediet. Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet

Het Vlaams zorgkrediet. Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet Het Vlaams zorgkrediet Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet September 2016 In deze brochure 3 4 6 7 8 9 10 Wie komt in aanmerking? Twee motieven Duurtijd Bedrag en uitkering Cumul Aanvraag Bij wijzigingen

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

protocol nr. 280.930 Over

protocol nr. 280.930 Over Agentschap voor Overheidspersoneel SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 280.930 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 30 NOVEMBER 2009 DIE GEVOERD

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie Dienst Aanmoedigingspremies Koning Albert II-laan 35

Nadere informatie

Droomboek Financiële Planning helpt je na te denken over jouw wensen, doelen en dromen en deze te bereiken.

Droomboek Financiële Planning helpt je na te denken over jouw wensen, doelen en dromen en deze te bereiken. Droomboek Financiële Planning helpt je na te denken over jouw wensen, doelen en dromen en deze te bereiken. Wie niet aan planning doet, zal zijn wensen, doelen en dromen nooit bereiken Martijn Lauwen Financieel

Nadere informatie

Vaderschapsverlof, da s het einde van mijn carrière

Vaderschapsverlof, da s het einde van mijn carrière Home (/plus) Correspondenten M >< V (http://www.standaard.be/plus/tag/correspondent-m-v) ALS MAN THUISBLIJVEN VOOR JE KINDEREN IS NOT DONE Vaderschapsverlof, da s het einde van mijn carrière 27 APRIL 2016

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 170.498 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 23 OKTOBER 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

VOORLEGGER (graag verwijderen wanneer u de vragenlijst aan de zorgvrager voorlegt of opstuurt)

VOORLEGGER (graag verwijderen wanneer u de vragenlijst aan de zorgvrager voorlegt of opstuurt) 2017 VOORLEGGER (graag verwijderen wanneer u de vragenlijst aan de zorgvrager voorlegt of opstuurt) INFO VOOR ONDERZOEKERS Let op: bij de items 11, 17 t/m 24 en 26 t/m 28 moet u de X voor elke vervolgmeting

Nadere informatie

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof BBZ Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Hoeveel moederschapsverlof krijgt u? 2 Welke uitkering krijgt u? 2 Hoe vraagt u de uitkering aan? 2 Wat als 3 Hoeveel

Nadere informatie

stappen: hoe begin je eraan?

stappen: hoe begin je eraan? 10.000 stappen: hoe begin je eraan? 1 2 3 4 5 6 Meet je stappen gedurende een week. Bepaal je doel. 500 extra stappen per dag is een haalbare uitdaging. Hou dit minstens 1 week vol. Kies na elke week een

Nadere informatie

Verpletterende maatregelen

Verpletterende maatregelen FEDERAAL REGEERAKKOORD Verpletterende maatregelen Startende personeelsleden In je portefeuille! Loopbaanonderbreking En daar boven op Startende personeelsleden Sterke vermindering van de werkloosheidsuitkeringen

Nadere informatie

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse Mantelzorgadvies Hillegom Lisse 1 Beste mantelzorger, Dit is de eerste nieuwsbrief van 2018 met informatie voor mantelzorgers uit Hillegom en Lisse. Wij informeren u middels deze nieuwsbrief over zaken

Nadere informatie

Take a look at my life week 23

Take a look at my life week 23 Take a look at my life week 23 De dagen blijven voorlopig nog even in het teken staan van Daan, het is nog allemaal zo nieuw. Inmiddels heeft hij 3 weken in het ziekenhuis gelegen. En nu eindelijk lekker

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Een ontspannen samenleving

Een ontspannen samenleving Een ontspannen samenleving Wanneer je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het gaat is het antwoord vaak goed, druk. Mensen hebben het druk. Met van alles: werk, kinderen, vrienden, sporten, alles door elkaar.

Nadere informatie

Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?!

Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?! Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?! Paraat. Altijd, overal. 2 Vele ouderen die nog thuis wonen, hebben het niet gemakkelijk. Sociale interactie verloopt moeilijk, het verplegend of verzorgend

Nadere informatie

Loopbaanonderbreking in de openbare sector. ACV-Openbare Diensten mei 2014

Loopbaanonderbreking in de openbare sector. ACV-Openbare Diensten mei 2014 Loopbaanonderbreking in de openbare sector ACV-Openbare Diensten mei 2014 Loopbaanonderbreking Veel personeelsleden in de openbare sector hebben mogelijkheden om hun loopbaan tijdelijk te onderbreken of

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Nieuwe maatregelen ter bestrijding van de werkloosheidsvallen, toegelicht bij CO 1362 van 16 februari 2007

Nieuwe maatregelen ter bestrijding van de werkloosheidsvallen, toegelicht bij CO 1362 van 16 februari 2007 Nieuwe maatregelen ter bestrijding van de werkloosheidsvallen, toegelicht bij CO 1362 van 16 februari 2007 Overzicht van de gestelde vragen en gegeven antwoorden Toekenning van een sociale toeslag na het

Nadere informatie

Vergoedingen onregelmatige prestaties en vakantieverblijven Weddesupplementen ( ) Cumuleerbaarheid

Vergoedingen onregelmatige prestaties en vakantieverblijven Weddesupplementen ( ) Cumuleerbaarheid Inhoud Functieclassificatie Gewaarborgd minimumloon lonen aan de huidige index L4 L3 L2 A1 A2 A3 MV2 B3 B2b B2a B1c MV1 MV1bis B1b L1 K3 G1 GS Vergoedingen onregelmatige prestaties en vakantieverblijven

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

jobmagazine good to know you

jobmagazine good to know you good to know you jobmagazine In bijlage vind je een greep uit onze jobaanbiedingen. Interesse in één van deze functies of graag bijkomende informatie?... kom snel langs in ons kantoor te Sint-Denijs- Westrem,

Nadere informatie

Vlaamse aanmoedigingspremies voor de privé sector Zorgkrediet - Opleidingskrediet - Onderneming in moeilijkheden

Vlaamse aanmoedigingspremies voor de privé sector Zorgkrediet - Opleidingskrediet - Onderneming in moeilijkheden Vlaamse aanmoedigingspremies voor de privé sector Zorgkrediet - Opleidingskrediet - Onderneming in moeilijkheden Het is vaak niet eenvoudig om een goed evenwicht te vinden tussen werk en privéleven. Daarnaast

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de social-profitsector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de social-profitsector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de social-profitsector Departement Werk & Sociale Economie Aanmoedigingspremies Koning Albert II-laan 35 20, 1030

Nadere informatie

AANVRAAG-OVEREENKOMST of AANVRAAG-WEIGERING van een dienstonderbreking schooljaar

AANVRAAG-OVEREENKOMST of AANVRAAG-WEIGERING van een dienstonderbreking schooljaar 1/ 5 AANVRAAG-OVEREENKOMST of AANVRAAG-WEIGERING van een dienstonderbreking schooljaar 2017-2018 Luik 1: Aanvraag van het personeelslid Ik, ondergetekende... stamboeknummer... wonende te... personeelslid

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje? 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang? 6 Hoeveel kost kinderopvang? 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang 6 Hoeveel kost kinderopvang 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider Dagen

Nadere informatie

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken?

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Mijn vader gaat de laatste tijd erg achteruit. Hij is echt oud en versleten. Zeker nu hij onlangs zijn heup gebroken heeft en hij de deur niet

Nadere informatie

Verdwaald ben ik als mens! Wie zorgt er nu voor mij? t Was niet mijn eigen wens, maar mag ik er nog bij?

Verdwaald ben ik als mens! Wie zorgt er nu voor mij? t Was niet mijn eigen wens, maar mag ik er nog bij? verdwaald in eigen leven infobrochure dementie Verdwaald ben ik als mens! Wie zorgt er nu voor mij? t Was niet mijn eigen wens, maar mag ik er nog bij? OCMW MERCHTEM WoonZorgCentrum Ter Stelten Hoe zou

Nadere informatie

De Vlaamse Aanmoedigingspremies

De Vlaamse Aanmoedigingspremies De Vlaamse Aanmoedigingspremies De maatregel De wettelijke basis voor de aanmoedigingspremies zijn een reeks maatregelen van de Vlaamse regering van rond de eeuwwende. De premies vormen een aanvulling

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector Departement Werk & Sociale Economie Aanmoedigingspremies Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 BRUSSEL

Nadere informatie

"Gezinstijd na de geboorte, mag het?" Een reflectie vanuit loopbaanperspectief

Gezinstijd na de geboorte, mag het? Een reflectie vanuit loopbaanperspectief "Gezinstijd na de geboorte, mag het?" Een reflectie vanuit loopbaanperspectief Prof. dr. Marijke Verbruggen Faculteit EB KULeuven Naamsestraat 69 3000 Leuven Marijke.Verbruggen@kuleuven.be Reflectie vanuit

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

Vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan: beperking van de jobs die in aanmerking komen als vervanger

Vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan: beperking van de jobs die in aanmerking komen als vervanger Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 37 1030 BRUSSEL www.zorg-en-gezondheid.be Aan de woonzorgcentra, centra voor kortverblijf en dagverzorgingscentra uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen

Nadere informatie

Memo en actuele cijfers voor de werkgever Actuele bedragen op datum van 1 januari 2016

Memo en actuele cijfers voor de werkgever Actuele bedragen op datum van 1 januari 2016 Memo en actuele cijfers voor de werkgever Actuele bedragen op datum van 1 januari 2016 1. Loongrenzen concurrentiebeding 2015 33.203-66.406 2016 33.221-66.441 Loongrens scholingsbeding 2015 33.203 2016

Nadere informatie

Overzichtstabel tijdskrediet vanaf september 2012

Overzichtstabel tijdskrediet vanaf september 2012 Overzichtstabel vanaf september 2012 Informeer naar eventuele aanvullende vergoedingen voor jouw specifiek geval. Deze kunnen soms aanzienlijk zijn. Voor meer inlichtingen: je vakbondscentrale (www.abvv.be/vakcentrales),

Nadere informatie

Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015

Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015 Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015 Collega s, Voorzitter, Armoede is moeilijk te bestrijden. Ook de collega s van de oppositie zullen dat moeten toegeven. Zo is mevrouw Lieten 5 jaar

Nadere informatie

STRAFFE MADAMMEN IN DE VAKBOND

STRAFFE MADAMMEN IN DE VAKBOND SOCIALE VERKIEZINGEN 2016 STRAFFE MADAMMEN IN DE VAKBOND vrouwen in de vuurlijn WWW.ABVV2016.BE STRAFFE MADAMMEN IN DE VAKBOND Mannen - Vrouwen: Verwijzingen naar personen of functies hebben vanzelfsprekend

Nadere informatie

#GENOEG LANGER WERKEN VOOR MINDER PENSIOEN. 20 mei 2016 Gemeenschappelijk vakbondsfront onderwijs

#GENOEG LANGER WERKEN VOOR MINDER PENSIOEN. 20 mei 2016 Gemeenschappelijk vakbondsfront onderwijs #GENOEG 20 mei 2016 Gemeenschappelijk vakbondsfront onderwijs Langer werken voor minder pensioen. * Druk op onze ziekteregeling. ** Loopbaanonderbreking wordt afgeschaft terwijl er net maatregelen nodig

Nadere informatie

Publicatiedatum: 6 februari 2012

Publicatiedatum: 6 februari 2012 Publicatiedatum: 6 februari 2012 Sinds 1 januari 2012 zijn de voorwaarden om recht te hebben op uitkeringen tijdens een periode van tijdskrediet strenger geworden. Zo wordt een langere loopbaan vereist

Nadere informatie

Ceci n est pas une équipe mobile

Ceci n est pas une équipe mobile Ceci n est pas une équipe mobile Dit is geen mobiele equipe Kris Vaneerdewegh Hoofd nursing - OPZC Rekem 1 Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem Psychiatrisch ziekenhuis + Psychiatrisch VerzorgingsTehuis

Nadere informatie

Presentatie GVF Onderwijs 1

Presentatie GVF Onderwijs 1 Presentatie 20 05 2016 GVF Onderwijs 1 #GENOEG 20 mei 2016 Gemeenschappelijk vakbondsfront onderwijs Langer werken voor minder pensioen. * Druk op onze ziekteregeling. ** Loopbaanonderbreking wordt afgeschaft

Nadere informatie

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Hoeveel moederschapsverlof krijgt u? 2 Welke uitkering krijgt u? 2 Hoe vraagt u de uitkering aan? 2 Wat als 3 Hoeveel ouderschapsverlof

Nadere informatie

Nog niet zo lang geleden brachten we de zwangerschapsbrochure uit. Nu is je kleine spruit daar en wil je er natuurlijk zoveel mogelijk bij zijn.

Nog niet zo lang geleden brachten we de zwangerschapsbrochure uit. Nu is je kleine spruit daar en wil je er natuurlijk zoveel mogelijk bij zijn. Nog niet zo lang geleden brachten we de zwangerschapsbrochure uit. Nu is je kleine spruit daar en wil je er natuurlijk zoveel mogelijk bij zijn. Ouderschapsverlof is dan een mogelijkheid. We krijgen hierover

Nadere informatie

Werk en werk vinden Tekst > Reporter: Valeriya Miasnikova - oktober 2018

Werk en werk vinden Tekst > Reporter: Valeriya Miasnikova - oktober 2018 Tekst > Reporter: Valeriya Miasnikova - oktober 2018 Anastasia Werken dat is iets wat je wilt doen als je groter wordt. Valeriya En waarom moet je dat doen? Anastasia Anders heb je geen centen om te kopen:

Nadere informatie

Droomboek Financiële Planning helpt u nadenken over uw wensen, doelen en dromen en deze te bereiken.

Droomboek Financiële Planning helpt u nadenken over uw wensen, doelen en dromen en deze te bereiken. Droomboek Financiële Planning helpt u nadenken over uw wensen, doelen en dromen en deze te bereiken. Wie niet aan planning doet, zal zijn wensen, doelen en dromen nooit bereiken Ramón Wernsen Financieel

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie Dienst Aanmoedigingspremies Koning Albert

Nadere informatie

Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt

Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt Verslag werkgroep 6A: innovatie in de zorgberoepen Actie 1: e-learning E-learning wordt als waardevol aanzien: Flexpoint: Federgom organiseert tegenwoordig

Nadere informatie

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei.

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. 1 Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. Feest van de Arbeid. De dag waarop wij, socialisten, tonen,

Nadere informatie

U hebt nog een lange financiële weg af te leggen. Verzeker uw financiële toekomst.

U hebt nog een lange financiële weg af te leggen. Verzeker uw financiële toekomst. U hebt nog een lange financiële weg af te leggen. Verzeker uw financiële toekomst. Ik hoor veel akelige verhalen. Maar de kans dat het noodlot ons gezin treft, is uiteindelijk klein. En als er iets gebeurt,

Nadere informatie

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk PERSBERICHT VLAAMS MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS VLAAMS VICE-MINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN VLAAMS MINISTER VAN WERK PHILIPPE MUYTERS SERV-voorzitter KAREL VAN EETVELT SERV-ondervoorzitter ANN VERMORGEN

Nadere informatie

Vrijwilligers in de kijker

Vrijwilligers in de kijker Jouw aanwezigheid, een geschenk! dé leuze van de vrijwilligerswerking in AZ Sint-Jozef Malle Onze vrijwilligers zijn goud waard. Hun aanwezigheid is voor de patiënten en ons ziekenhuis een geschenk. Van

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

R A P P O R T Nr. 67 ------------------------------- RAPPORT BETREFFENDE HET TIJDSKREDIET - JAARLIJKSE EVALUATIE

R A P P O R T Nr. 67 ------------------------------- RAPPORT BETREFFENDE HET TIJDSKREDIET - JAARLIJKSE EVALUATIE R A P P O R T Nr. 67 ------------------------------- RAPPORT BETREFFENDE HET TIJDSKREDIET - JAARLIJKSE EVALUATIE ---------------- 9 november 2005 1.984-1 Blijde Inkomstlaan, 17-21 - 1040 Brussel Tel: 02

Nadere informatie

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR? Leerwegen naar de toekomst Je kan op meer dan 1 manier je diploma secundair onderwijs behalen. Of een andere kwalificatie die je op weg helpt naar dat diploma. Dit zijn

Nadere informatie

Bevorderen de verloven een verlenging van de loopbaan?

Bevorderen de verloven een verlenging van de loopbaan? Bevorderen de verloven een verlenging van de loopbaan? 24 september 2013 Seminarie Langer werken door de ogen van de FOD WASO Daniëlla Pierreux Annelies Van De Geuchte Soorten: Uitgebreid verlofstelsel

Nadere informatie

Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Kinderopvang voor mensen in armoede. Getuigenis VVSG 02/04/2015

Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Kinderopvang voor mensen in armoede. Getuigenis VVSG 02/04/2015 Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Kinderopvang voor mensen in armoede. Getuigenis VVSG 02/04/2015 Beste iedereen, Ik ben Cynthia, opgeleide ervaringsdeskundige, en ik werk binnen TAO-Armoede. Wij

Nadere informatie

Je wil meedoen met CURANT.

Je wil meedoen met CURANT. Je wil meedoen met CURANT. Wat moet je weten? Wat is CURANT? CURANT is de afkorting van Cohousing and case management for Unaccompanied young adult Refugees in ANTwerp. In dat project laten we Vlaamse

Nadere informatie

We stellen de resultaten graag aan u voor op een informatievergadering. U zult hiervoor worden uitgenodigd in de loop van het najaar van 2009.

We stellen de resultaten graag aan u voor op een informatievergadering. U zult hiervoor worden uitgenodigd in de loop van het najaar van 2009. Betreft: bevraging jonge gezinnen in Herent Mogen wij een beetje van uw tijd vragen voor deze vragenlijst? Deze enquête kunt u anoniem invullen. De vragenlijst bestaat uit drie delen: een eerste algemeen

Nadere informatie

Presentatie 20-05-2016 - GVF Onderwijs

Presentatie 20-05-2016 - GVF Onderwijs #GENOEG 20 mei 2016 Gemeenschappelijk vakbondsfront onderwijs Langer werken voor minder pensioen. * Druk op onze ziekteregeling. ** Loopbaanonderbreking wordt afgeschaft terwijl er net maatregelen nodig

Nadere informatie

#GENOEG 20 mei 2016 Gemeenschappelijk vakbondsfront onderwijs

#GENOEG 20 mei 2016 Gemeenschappelijk vakbondsfront onderwijs #GENOEG 20 mei 2016 Gemeenschappelijk vakbondsfront onderwijs Presentatie 20 05 2016 GVF Onderwijs 1 Langer werken voor minder pensioen. * Druk op onze ziekteregeling. ** Loopbaanonderbreking wordt afgeschaft

Nadere informatie

De Vlaamse Aanmoedigingspremies

De Vlaamse Aanmoedigingspremies De Vlaamse Aanmoedigingspremies De maatregel De wettelijke basis voor de aanmoedigingspremies zijn een reeks maatregelen van de Vlaamse regering van rond de eeuwwende. De premies vormen een aanvulling

Nadere informatie

Training Extra Eindsprint & Doelen Training

Training Extra Eindsprint & Doelen Training Training Extra Eindsprint & Doelen Training 2017 is al weer bijna afgelopen. Wow, wat is dat snel gegaan he? Ik deel in deze extra training wat inzichten met je om dit jaar nog een eindsprint te kunnen

Nadere informatie

Skoebidoe Kinderservice

Skoebidoe Kinderservice 1. Skoebidoe Kinderservice Skoebidoe, de veelzijdige kinderservice van CM, biedt een pak voordelen op maat van jonge gezinnen. Van informatie en tegemoetkomingen tot vakanties en oppas bij zieke kinderen

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

AANVRAAG-OVEREENKOMST of AANVRAAG-WEIGERING van een dienstonderbreking schooljaar

AANVRAAG-OVEREENKOMST of AANVRAAG-WEIGERING van een dienstonderbreking schooljaar 1/ 5 AANVRAAG-OVEREENKOMST of AANVRAAG-WEIGERING van een dienstonderbreking schooljaar 2018-2019 Luik 1: Aanvraag van het personeelslid Ik, ondergetekende... Stamboeknummer... wonende te... personeelslid

Nadere informatie

Werken bij OCMW Wuustwezel

Werken bij OCMW Wuustwezel Werken bij OCMW Wuustwezel OCMW Wuustwezel Bredabaan 735 2990 Wuustwezel 03/633.52.10 1 Werk je graag met en voor mensen? Zoek je een boeiende job binnen een dynamische organisatie? Dan is een job bij

Nadere informatie

De dagdagelijkse puzzel van arbeid en gezin gezien door de ogen van de kinderen

De dagdagelijkse puzzel van arbeid en gezin gezien door de ogen van de kinderen De dagdagelijkse puzzel van arbeid en gezin gezien door de ogen van de kinderen Simonne Vandewaerde Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de impact van het gezin op de rolverdeling bij de kinderen

Nadere informatie

Deze man werd net ontslagen...

Deze man werd net ontslagen... Deze man werd net ontslagen... Een vaste job is de beste bescherming tegen armoede. Maar de arbeidsmarkt is niet voor iedereen even genadig. Jaarlijks verliezen talloze mensen hun werk en daarmee ook hun

Nadere informatie

Vragende oogjes Een mondje dat zwijgt Alleen op een bankje En het grote gevoel van eenzaamheid

Vragende oogjes Een mondje dat zwijgt Alleen op een bankje En het grote gevoel van eenzaamheid Wat doe je als grootouder wanneer je kleinkinderen een scheiding meemaken? Scheiding, Grootouders, Kleinkinderen Hilde Van Roeyen Als kleuterjuf kwam Hilde Van Roeyen van nabij in contact met kinderen

Nadere informatie

loopbaanonderbreking in een openbare dienst

loopbaanonderbreking in een openbare dienst Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in een openbare dienst Dankzij een gewone loopbaanonderbreking in de openbare diensten, kunt u meer tijd vrijmaken voor uzelf of voor uw naasten.

Nadere informatie

en toen waren er die kaarten*... hun betekenis ontging niemand. maar ik had de indruk dat ze enkel voor mij golden.

en toen waren er die kaarten*... hun betekenis ontging niemand. maar ik had de indruk dat ze enkel voor mij golden. In die tijd zat ik nog niet in de clan. Ik was een delinquent die graag speelde. en toen waren er die kaarten*... hun betekenis ontging niemand. maar ik had de indruk dat ze enkel voor mij golden. zonder

Nadere informatie

POWERTOOL 5 DRUK VERSUS GENIETEN

POWERTOOL 5 DRUK VERSUS GENIETEN POWERTOOL 5 Welke van de twee neem jij makkelijkst in de mond? Krijgen je hart, je waarden en normen de tijd die ze verdienen? Of gaan ze ten koste van het merk Druk 1 Welke van de twee neem jij makkelijkst

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst Ouderschapsverlof 12.07.2016 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen

Nadere informatie

We stellen de resultaten graag aan u voor op een informatievergadering. U zult hiervoor worden uitgenodigd in de loop van het najaar van 2009.

We stellen de resultaten graag aan u voor op een informatievergadering. U zult hiervoor worden uitgenodigd in de loop van het najaar van 2009. Betreft: bevraging jonge gezinnen in Herent Beste ouder, Mogen wij een beetje van uw tijd vragen voor deze vragenlijst? Deze enquête kunt u anoniem invullen. De vragenlijst bestaat uit drie delen: een

Nadere informatie

Le e floon. Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan

Le e floon. Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan Le e floon Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan Alles over leefloon OCMW of sociale dienst Voor vragen en inlichtingen over het leefloon, ga je naar het OCMW of de sociale dienst van jouw

Nadere informatie

Vakantieopvang. Verbeteringen die ouders toelaten een vlottere regeling te treffen. Standpunt van de Gezinsbond

Vakantieopvang. Verbeteringen die ouders toelaten een vlottere regeling te treffen. Standpunt van de Gezinsbond Vakantieopvang Verbeteringen die ouders toelaten een vlottere regeling te treffen. Standpunt van de Gezinsbond mei 2017 De Gezinsbond stelt vast 1 dat vakantieopvang bij de meeste gezinnen met kinderen

Nadere informatie

een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt.

een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt. een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt. Dames en Heren Beste vrienden Een gelukkig Nieuwjaar. Van harte Voor u, voor wie u dierbaar is, en voor ons allemaal. Een gelukkig Nieuwjaar. Een

Nadere informatie

Le e floon. Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan

Le e floon. Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan Le e floon Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan Alles over leefloon Sociale Dienst van het OCMW Voor vragen en inlichtingen over het leefloon, ga je naar de Sociale Dienst van het OCMW.

Nadere informatie

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs De aanmoedigingspremie wordt toegekend door de Vlaamse overheid.

Nadere informatie

Voorwoord Beste Lezers,

Voorwoord Beste Lezers, JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - April 2016 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Workshop Juni 5. Agenda Voorwoord Beste Lezers, Maart. De maand na de feestmaand (verjaardag en jubileum) ->

Nadere informatie

*personeel* stafdienst personeel inschrijvingsformulier jobstudenten 2018

*personeel* stafdienst personeel inschrijvingsformulier jobstudenten 2018 *personeel* stafdienst personeel inschrijvingsformulier jobstudenten 2018 In te vullen door de behandelende dienst Ontvangstdatum Dossiernummer Identificatienummer Inschrijvingsformulier jobstudenten Waarvoor

Nadere informatie