CO 2 BELEIDSPLAN QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE (Externe versie)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CO 2 BELEIDSPLAN QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE 2015-2020. (Externe versie)"

Transcriptie

1 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 1 van 19 CO 2 BELEIDSPLAN QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE (Externe versie) Opgesteld door: Gecontroleerd door: Goedgekeurd door: M. Hoogland Datum: april 2015 Paraaf: Dhr. A. Mons Datum: april 2015 Paraaf: Dhr. A. H. Quint Datum: april 2015 Paraaf:

2 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 2 van 19 INHOUD 1. INLEIDING Onderzoek Referentiejaar TOEPASSINGSGEBIED EN REIKWIJDTE VAN HET CO2 BELEIDSPLAN VASTSTELLING ORGANIZATIONAL BOUNDARIES OMSCHRIJVING QUINT & VAN GINKEL B.V Omzet in Gemiddeld aantal medewerkers in vaste dienst in Vestigingen in Aard en soort projecten in Werkgebied in Middelen BELEIDSVERKLARING CO2 FOOTPRINT IN Algemeen CO2 Footprint Quint & Van Ginkel B.V CO2 REDUCTIE DOEL- EN TAAKSTELLINGEN Doelstellingen COMMUNICATIEPLAN VAN TOEPASSING ZIJNDE PROCEDURES EXTERNE DOCUMENTEN EN INFORMATIE EVALUATIE VAN DIT CO2 BELEIDSPLAN Evaluatie Aanbevelingen / verbeteringen BIJLAGE 1: CO2 REDUCTIEDOEL- EN TAAKSTELLINGEN VOOR BIJLAGE 2: CO2 FOOTPRINT QUINT & VAN GINKEL IN 2013 (REFERENTIEJAAR) BIJLAGE 3: ORGANOGRAM BIJLAGE 4: SCOPES BIJLAGE 5: INVENTARISATIE VAN ENERGIESTROMEN... 19

3 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 3 van INLEIDING Quint & Van Ginkel B.V. streeft ernaar om belasting van haar werkomgeving en het klimaat zo gering mogelijk te houden. Dit plan is een verdere uitwerking hiervan, voor zover het uitstoot van CO 2 betreft en deze uitstoot door Quint & Van Ginkel B.V. beïnvloedbaar is. Bij het inzichtelijk maken van de CO 2 uitstoot, de vermindering hiervan en de communicatie over prestaties in deze, gebruikt Quint & Van Ginkel B.V. de methodiek zoals vastgelegd in de CO 2 Prestatieladder. 1.1 Onderzoek De reductie van de CO 2-uitstoot is een doorgaand proces. Om te beginnen wordt de footprint bepaald. Vervolgens word een reductiedoelstelling gesteld. Hierna worden de actuele reductiemogelijkheden onderzocht op effect, haalbaarheid en toepasbaarheid. Op basis van dit onderzoek worden taakstellingen (specifieke maatregelen) opgesteld. Periodiek zal opnieuw de footprint bepaald worden. Aan de hand hiervan zal de voorgaande periode geëvalueerd worden en kunnen nieuwe doel en taakstellingen opgesteld worden en zo wordt onderstaande cyclus steeds opnieuw doorlopen. Footprint bepalen Doelen stellen in de vorm van specifieke maatregelen Reductiedoelstelling vaststellen Onderzoek naar reductiemogelijkheden CO2-uitstoot onderverdelen. Conclusies trekken! CO 2 -REDUCTIE 1.2 Referentiejaar In dit CO 2 Beleidsplan is de nulsituatie omschreven. Het handelt daarbij om de CO 2 uitstoot over het jaar Dit jaar dient als referentiejaar. Tevens worden in dit CO 2 Beleidsplan de doel- en taakstellingen aangekondigd welke zullen helpen de CO 2 uitstoot te verminderen. De doel- en taakstellingen zijn opgenomen in hoofdstuk 6 en zijn opgesteld op basis van het SMART -principe. De doel- en taakstellingen in dit plan dienen tevens als energie managementplan.

4 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 4 van TOEPASSINGSGEBIED EN REIKWIJDTE VAN HET CO 2 BELEIDSPLAN Het CO 2 Beleidsplan is van toepassing op Quint & Van Ginkel B.V. Naam : Quint & Van Ginkel B.V. Kvk nummer: Hoofdvestiging: Marconibaan MS Nieuwegein Quint & Van Ginkel B.V. is gevestigd in deze vestiging sinds januari Nevenvestigingen: Projectlocatie Kollenbergweg 2M 1101 AR Amsterdam Factuuradres Barneveldsestraat MJ Scherpenzeel 3. VASTSTELLING ORGANIZATIONAL BOUNDARIES De organisatorische grens voor Quint & Van Ginkel B.V. is bepaald op basis van de laterale methode. Deze methode is een combinatie van het Green House Gas Protocol en maatwerk zoals beschreven in bijlage B van het handboek CO 2 prestatieladder versie 2.2. Uit controle van de leverancierslijst is tevens gebleken dat er zich onder de leveranciers geen aanbieders bevinden die in de scope van het CO 2-beleidsplan (de boundary) moeten worden opgenomen.

5 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 5 van 19 Quint & Van Ginkel B.V. neemt de verantwoordelijkheid voor 100% van de uitstoot van alle nevenvestigingen waarover het operationele controle heeft. Het CO2 Beleidsplan gaat in op de CO 2 uitstoot ten gevolge van: Scope 1: Direct GHG emissions De directe CO 2 emissies bestaan uit de emissies veroorzaakt door : Benzineverbruik van vervoermiddelen; Gasolieverbruik (rode diesel) van minigravers en generator; Dieselverbruik van vervoermiddelen; Aardgasverbruik voor verwarming gebouwen. Quint & Van Ginkel B.V. verbruikt momenteel geen andere fossiele brandstoffen. Opmerkingen: De CO 2 prestatieladder geeft geen CO 2 conversiefactor voor gasolie (rode dieselolie). Voor het vaststellen van de hoeveelheid CO 2 verbonden aan het gasolie verbruik is de conversiefactor van diesel toegepast. Vóór 2013 werd gebruikgemaakt van warmtepomp i.p.v. aardgas. Brandstofverbruik van voor zakelijke doeleinden gebruikte privé voertuigen is niet van toepassing. Andere broeikasgassen dan CO 2 (bijvoorbeeld t.b.v. koeling en airco) zijn niet meegenomen in dit CO 2 beleidsplan. Quint & Van Ginkel B.V. maakt gebruik van airco in de zomer. Omdat dat minimaal is, is deze emissiefactor buiten beschouwing gelaten. Verder zijn er geen overige uitsluitingen te vinden in deze scope. Voor wat betreft vervoermiddelen (auto van de zaak) geldt dat deze niet voor privégebruik mogen worden gebruikt. Scope 2: Electricity indirect GHG emissions CO 2 uitstoot ten gevolge van: Elektraverbruik van gebouwen (kantoor en magazijn). Opmerkingen: Privé-auto s worden niet gebruikt voor zakelijke doeleinden. Vliegreizen worden niet gemaakt vanuit het bedrijf. Scope 3: Other indirect GHG emissions Niet van toepassing, Quint & Van Ginkel B.V. heeft haar beleid afgestemd op de CO 2- Prestatieladder niveau OMSCHRIJVING QUINT & VAN GINKEL B.V. Hieronder volgt een korte omschrijving van Quint & Van Ginkel B.V., voor zover dit van belang kan zijn bij het SMART maken en evalueren van doelstellingen m.b.t. CO 2 uitstoot Omzet in 2013 De omzet over 2013 bedroeg.

6 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 6 van Gemiddeld aantal medewerkers in vaste dienst in 2013 Het gemiddeld aantal medewerkers in vaste dienst over 2013 was Vestigingen in 2013 Het hoofdvestiging was in 2013 gevestigd op Damzigt 56 te Meern. Dit was een huurpand voorzien van dubbel glas en warmtepomp. Zie verder hoofdstuk Aard en soort projecten in 2013 Quint & Van Ginkel B.V. verricht installatiewerkzaamheden in de industrie- en utiliteitsbouw zoals: krachtstroominstallaties; verlichtingsinstallaties; binnen- en buitenverlichting; communicatie-installaties; het leggen van buizen voor datatransport; noodstroomvoorzieningen; leggen van leidingen en kabels t.b.v. NUTS voorzieningen incl. montage en aansluiting Werkgebied in 2013 Het werkgebied van Quint & v. Ginkel B.V. omvat hoofdzakelijk provincie Utrecht e.o. Note: Het werkgebied kan van grote invloed zijn op het brandstofverbruik per km en daarmee de CO 2 emissie. Bij bepalen en evalueren van CO 2 reductiedoelstellingen dient daarom hiermee rekening gehouden te worden Middelen Voertuigen en materieel Bijzonderheden m.b.t. het autopark zijn: Diesel en benzine aangedreven voertuigen; Gasolie aangedreven materieel; Het inkoopbeleid m.b.t. materieel wordt bepaald door de directie van Quint & Van Ginkel B.V.

7 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 7 van BELEIDSVERKLARING De directie van Quint & Van Ginkel B.V. verklaart hierbij dat: Het kwaliteitsbeleid erop gericht is: Blijvend te voldoen aan de eisen en wensen van de opdrachtgever en daarbij de dienst leveren die met de opdrachtgever is overeengekomen; De continuïteit van het bedrijf te waarborgen door kosteneffectief te werken. Het milieubeleid gericht is op; Het minimaliseren van (mogelijke) milieubelasting door de eigen werkzaamheden, zoals: lucht-, water- en bodemverontreiniging afvalproductie geluid en ander hinder richting omwonende energie- en brandstofverbruik Het aanvaarden van sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid door het aanbieden en ontwikkelen van bedrijfsprocessen die voor een zo laag milieubelasting zorgen. Het veiligheids- en gezondheidsbeleid gericht is op: Het waarborgen van een zo groot mogelijke veiligheid voor eigen medewerkers en derden en het voorkomen van persoonlijk letsel; Het zo goed mogelijk beschermen van de gezondheid van medewerkers en derden; Het voorkomen van ziekteverzuim ten gevolge van de arbeid; Het voeren van een verzuimbeleid dat er op gericht is om medewerkers zo snel mogelijk terug te brengen in het arbeidsproces na ziekte of ongeval; Het aanpassen van werkzaamheden of aanvullend faciliteren van medewerkers indien zij niet in staat zijn reguliere werkzaamheden op de gebruikelijke wijze uit te voeren. Het bevorderen van het welzijn van medewerkers; Het voorkomen van materiële schade. Om dit te bereiken stelt de directie zich de onderstaande doelen: Opzetten en in stand houden van een gecertificeerd KAM-systeem dat voldoet aan de normen NEN-EN-ISO 9001, NEN-EN-ISO 14001, BRL-7000/ protocol 7004, CKB, VCA** en CO2 prestatieladder (niveau 3); Grondwerk en installaties voldoen aan de eisen uit de CKB laag- en middenspanning; Stimuleren van het KAM-denken en -handelen bij medewerkers door voorlichting en training; Het beschikbaar stellen van middelen die nodig zijn om werkzaamheden goed uit te voeren; Medewerkers stimuleren om afwijkingen en verbetermogelijkheden aan te dragen; Onderhouden van goede contacten met opdrachtgevers en toezichthoudende instanties; In stand houden van een eenvoudige, directe en flexibele organisatie. Het klimaatbewust produceren, d.w.z. het terugdringen van het energieverbruik, dan wel gebruik maken van alternatieve energiebronnen/groene stroom met als uiteindelijk doel het verminderen van de CO 2 uitstoot;

8 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 8 van 19 Het inzichtelijk maken en houden van de CO 2 Footprint van het gehele bedrijf en verkleinen van de uitstoot, voor zover het door het bedrijf beïnvloedbaar is; Zowel intern als extern communiceren over de CO 2-prestaties volgens een vastgesteld communicatieplan; Alle werkzaamheden dienen altijd te voldoen aan de eisen die gesteld zijn vanuit wet- en regelgeving, normen en richtlijnen. De VGM-aspecten zijn in een risico-inventarisatie en - evaluatie beoordeeld; hieraan is een plan van aanpak gekoppeld. De directie vindt het erg belangrijk dat de prestaties op KAM-gebied continu verbeterd worden. Om dat te bewerkstellingen zijn diverse procedures en instructies opgesteld en werkt Quint & Van Ginkel met een jaarplan met duidelijk geformuleerde doelstellingen. De directie toetst in ieder geval één keer per jaar beleid (en het jaarplan) en rapporteert hierover met een jaarverslag. De medewerkers worden in de reguliere overleggen en de toolbox-meetings op de hoogte gesteld van de doelen en het KAM-beleid. Scherpenzeel, 9 maart 2015 A.N. Quint Directeur

9 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 9 van CO 2 FOOTPRINT IN Algemeen De CO 2 footprint is gebaseerd op de NEN-ISO Op basis van de norm NEN-ISO is een onderverdeling gemaakt van de CO 2-emissie in drie scopes, te weten: Scope 1: Direct GHG emissions Scope 2: Electricity indirect GHG emissions Scope 3: Other indirect GHG emissions Voor wat betreft de verdere onderverdeling van de scopes wordt verwezen naar hoofdstuk 1. Om de CO 2 footprint te bepalen van Quint & Van Ginkel B.V. is een inventarisatie van alle energiestromen uitgevoerd en zijn gegevens verzameld over alle soorten emissies. Op basis van deze gegevens en de conversiefactoren zijn de hoeveelheden CO 2-bepaald. Voor het vaststellen van de footprint zijn de conversiefactoren zoals opgenomen in CO 2 prestatieladder Handboek 2.2 gehanteerd, tenzij dit document voor de desbetreffende emissiebron geen conversiefactor geeft. In alle gevallen is bekend en vastgelegd uit welke bron(documenten) de emissiefactoren gehaald zijn. Quint & Van Ginkel B.V. heeft voor het bepalen van de CO 2 footprint specifieke interne procedures en registratieprogramma s opgesteld, zodat bepaling van de CO 2 footprint ook in toekomstige jaren op een identieke wijze plaats vindt en verzamelde informatie niet verloren gaat. De rapportage is geverifieerd door een onafhankelijke instantie (KEMA Emission Verification Services BV). Onderbouwing CO 2 footprint Vanuit de administratie is er inzicht in de gegevens t.b.v. het berekenen van de CO 2 footprint. Deze methode is inzichtelijk en transparant. De emissie ten gevolge van verbruik van brandstoffen (diesel en benzine) is gebaseerd op opgave door de brandstoffenleveranciers. Het elektriciteits- en gasverbruik is gebaseerd op de jaarafrekeningen van nutsbedrijf over de termijn van t/m Dit valt grotendeels in het jaar Elektraverbruik op projecten is niet van toepassing. Het propaanverbruik is gebaseerd op een inschatting door de magazijnbeheerder van Quint & v. Ginkel B.V. Sinds april 2015 heeft de organisatie een projectlocatie gevestigd. Het betreft een klein huurpand (voorzien van gas en elektra). Verbruikgegevens zullen worden opgenomen in de CO 2 footprint De vestiging in Scherpenzeel is het woonhuis van de directeur van Quint & Van Ginkel B.V. Vanuit deze locatie worden geen, voor de CO 2-emissie noemenswaardige, activiteiten uitgevoerd. Verbruikscijfers van deze locatie (elektra en gasverbruik) zijn daarom niet meegenomen in deze rapportage. Sinds januari 2014 is de hoofdvestiging gevestigd op Marconibaan 46 te Nieuwegein. De uitstoot als gevolge van het gebruik van de airco is buiten beschouwing gelaten in deze CO 2 footprint, gezien het beperkte gebruik. Privé-auto s worden niet voor zakelijke doeleinden gebruikt.

10 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 10 van 19 Zakelijke vliegreizen zijn niet uitgevoerd en daarom niet van toepassing. Binnen de rapportage zijn de CO 2-emissiebronnen geïdentificeerd. Het binden of compenseren van scope 2 emissies heeft niet plaatsgevonden. Verbranding van biomassa is niet van toepassing. Scope 3 maakt geen onderdeel uit van deze rapportage. Gegevens zijn verzameld, gearchiveerd en statistisch verwerkt (naar ton CO2) door de bedrijfsleider en is gebaseerd op Handboek CO 2 Prestatieladder versie 2.1 d.d Van toepassing zijnde norm- en productbladen zijn gearchiveerd door de KAMcoördinator. Begin 2014 werd de CO2 footprint van de periode 2013 opgesteld conform het CO 2 Handboek versie 2.1.Tevens werd voor propaan een hogere conversiefactor gehanteerd (2,97 kg CO 2/ kg propaan). Dat leidt niet tot een grotere onnauwkeurigheid van de CO2-footprintberekening. Bovendien de conversiefactoren van diesel, benzine en elektra zijn niet gewijzigd in de huidige versie van het handboek. De CO 2 footprint wordt gevalideerd door een onafhankelijke instelling CO 2 Footprint Quint & Van Ginkel B.V. De CO 2 footprint is bepaald volgens de interne procedure 1.05 CO 2 Beleidsbepaling en communicatie. De hieronder opgenomen footprint van Quint & Van Ginkel B.V. is samengesteld voor de in hoofdstuk 2 genoemde vestigingen Footprint in % In bijlage 2 is CO 2 uitstoot in percentages weergegeven over het jaar 2013 voor de hoofdvestiging, nevenvestigingen en alle activiteiten van Quint & Van Ginkel B.V Uitstoot per categorie in tonnen: In bijlage 2 is CO 2 uitstoot in tonnen weergegeven over het jaar voor alle activiteiten van Quint & Van Ginkel B.V. De totaaluitstoot Quint & Van Ginkel B.V. in 2013 was 423 ton. Waarvan 19 ton op kantoren en magazijn en de rest op projecten. Quint & Van Ginkel B.V. wordt hiermee volgens de CO 2-Prestatieladder aangeduid als klein bedrijf. 7. CO 2 REDUCTIE DOEL- EN TAAKSTELLINGEN 7.1. Doelstellingen De doelstelling voor de periode 2015 t/m 2020 is de CO 2 uitstoot te reduceren met 12% (gerelateerd aan omzet). Er zijn verschillende mogelijkheden om deze doelstelling te behalen. In het kader van dit CO 2 beleidsplan worden deze mogelijkheden taakstellingen genoemd. Aan deze taakstellingen worden data gekoppeld waarop de desbetreffende taakstellingen in werking worden gezet. Deze planning dient tevens als energiemanagement plan. De planning voor de CO 2 reductiedoel- en taakstellingen is opgenomen in bijlage 1.

11 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 11 van COMMUNICATIEPLAN Dit rapport is te zien als separaat document van het communicatieplan. De verantwoordelijke voor de rapportage binnen Quint & Van Ginkel B.V. is de directie. 9. VAN TOEPASSING ZIJNDE PROCEDURES 1.05 CO 2 beleidsbepaling en communicatie. 10. EXTERNE DOCUMENTEN EN INFORMATIE Van toepassing en geraadpleegd zijn de volgende externe documenten: NEN-EN-ISO ; NEN-EN-ISO 50001; CO 2 prestatieladder Handboek 2.2 Genoemde documenten zijn opgenomen in en beheerst volgens het managementsysteem van Quint & Van Ginkel B.V. De documenten zijn in te zien bij de KAM-coördinator van Quint & Van Ginkel B.V. 11. EVALUATIE VAN DIT CO 2 BELEIDSPLAN Minimaal 2 keer per jaar wordt dit CO 2 beleidsplan geëvalueerd volgens procedure 1.05 CO 2 Beleidsbepaling en communicatie Evaluatie Resultaten in- en externe audits Er is door de adviseur een zelfevaluatie conform procedure Interne audits uitgevoerd in mei Tevens is in april 2015 een energieaudit uitgevoerd conform procedure Interne audits. De uitkomsten van de energieaudit zijn meegenomen bij de vaststelling van de doelstellingen uit dit CO 2 beleidsplan. Externe audits zijn tot dusverre nog niet uitgevoerd Status vervolgmaatregelen van vorige directiebeoordeling Dit is de eerste versie van het CO 2 beleidsplan. Een vorige directiebeoordeling is derhalve nog niet uitgevoerd Status doelstellingen Dit is de eerste versie van het CO 2 beleidsplan. Een evaluatie van de doelstellingen is derhalve nog niet uitgevoerd Aanbevelingen / verbeteringen Verbetering van de doeltreffendheid van het managementsysteem en bijbehorende processen

12 CO2 BELEIDSPLAN Pagina 12 van 19 De procedure en bijlagen geven vooralsnog voldoende handvaten om het beleid en de doelstellingen te verwezenlijken. Wel dient frequent (elk kwartaal) te worden nagegaan of het CO 2 prestatieladder Handboek en de onderliggende normen gewijzigd zijn. Dit gezien de hoge frequentie van wijzigingen hierin (in keer gewijzigd). Daar het beleid jong is dient nog steeds veel zorg en aandacht te worden besteed aan voorlichting van medewerkers en het management teneinde voldoende draagvlak te creëren Haalbaarheid gepubliceerde reductiedoelstellingen De reductiedoelstellingen zijn op langere termijn haalbaar, mits periodiek evaluatie plaats vindt en er actief wordt uitgezocht welke energiebesparingsmogelijkheden er zijn. Belangrijk is het aspect bewustwording, voorlichting en instructie. Quint & Van Ginkel B.V. verwacht een reductie te kunnen realiseren.

13 Verhogen van bewustwording m.b.t. het rijgedrag (scope 1). Middelen ter ondersteuning zijn: Minimaal 1 keer per jaar een toolboxmeeting organiseren over het rijgedrag en de invloed hiervan op de CO2 footprint; Overgaan van grijze stroom naar groene stroom met SMK-Milieukeur (scope 2). Verhogen van bewustwording m.b.t. het verbruik van gas en elektra (scope 1 en 2). Middelen ter ondersteuning zijn: Toolboxmeeting; Posters en affiches opgehangen in keuken, nabij toiletten e.d. Digitaliseren van stroomdocumenten. Installatie van slimmemeters en periodieke monitoring. Deelname aan diverse initiatieven ter beperking van CO2 uitstoot (scope 1). Er wordt hiervoor een budget toegewezen van 8 uur per maand. Bij aanschaf of vervanging van materieel de keuze bepalen door een combinatie van factoren: brandstofverbruik, CO2-emissie, milieubelasting (fijn stof), geluid, benodigd vermogen en kosten. Naast diesel als brandstof kijk ook naar hybride, elektrische en gas aangedreven machines (dit in overleg met de leveranciers). BIJLAGE 1: CO 2 REDUCTIEDOEL- EN TAAKSTELLINGEN VOOR De doelstelling is een reductie van minimaal 15% over de totale CO2 uitstoot in de periode van 2015 t/m De doelstelling wordt gerelateerd aan de omzet en CO 2 uitstoot in het jaar Deze doelstelling leidt tot de volgende taakstellingen. Taakstelling (scope) Scope 1 Scope 2 Mogelijke reductie (op Streef- Verant- Evaluatie totaal CO2 uitstoot) datum 7% 6,53% woordelijke: KAMcoördinator / Manager uitvoering 4,54% 4,54% 2016 Directeur 0% 0% 0% ivm keuze groene stroom 0% ivm keuze groene stroom Nog onbekend wel Nog onbekend wel potentiële potentiële besparingsmogelijkheden. besparingsmogelijkheden. 1 % 1% KAMcoördinator 2016 KAMcoördinator KAMcoördinator 2020 /Directie Directeur Opmerking: De mogelijke reductie procenten (12% totaal) zijn een schatting (op basis van documentatie-/internetonderzoek). Deze cijfers kunnen en zullen dan ook jaarlijks bijgesteld moeten worden. Input voor deze bijstelling zijn onder andere: Technologische ontwikkelingen; Ontwikkelingen in de CO 2 footprint van Quint & Van Ginkel B.V.; Resultaten interne energie audits en deelname aan initiatieven.

14 BIJLAGE 2: CO 2 FOOTPRINT QUINT & VAN GINKEL IN 2013 (REFERENTIEJAAR) Energiedrager Scope Ten behoeve van Opmerking Registratie door bedrijf in eenheid Omrekeningsfactor CO2 conversiefactor Eenheid Bron (conversiefactor) Geregistreerde hoeveelheid door bedrijf Tijdvak Totaal CO2 uitstoot / tijdvak in kg Totaal CO2 uitstoot / tijdvak in ton Percentage van gehele CO2 uitstoot CO2 conversiefactor 2015 Diesel 1. Fuel used Voertuigen: woon werkverkeer Vlgs. opgave door leverancier. Liter 1,0 3,135 kg/ liter CO2-prestatieladder handboek 2.1 ( ) , t/m ,328% 2,606 Benzine 1. Fuel used Minigravers, generator Vlgs. opgave door leverancier. Propaan 1. Fuel used Voertuigen Vlgs. opgave door leverancier. Aardgas 1. Fuel used Maken van lassen Bij benadering vlgs. opgaaf magazijnbeheerder. Elektra 2. Electricy purchases Verwarming, verlichting, computers e.d. Vestiging de Meern, opgave door nutsbedrijf. Liter 1,0 2,78 kg/ liter CO2-prestatieladder handboek 2.1 ( ) km 1,0 1,53 kg/ liter CO2-prestatieladder handboek 2.1 ( ) kg 1,0 1,825 kg/kg CO2 reductieindebouw.nl (controle dd ) KWh 1,0 0,455 kg/kwh CO2-prestatieladder handboek 2.1 ( ) 2821, t/m , t/m , t/m , t/m ,855% 2, ,271% 1, ,000% 2, ,546% 0,464 Totaal ,00% Opm. Scopes zijn in overeenstemming met de CO2-prestatieladder (versie 2.2).

15 In tonnen: In procenten: Aardgas; 0,00% Propaan ; 0,27% Benzine; 1,85% Elektra; 4,55% Diesel; 93,33% CO2 Footprint 2013

16 BIJLAGE 3: ORGANOGRAM

17 Directeur Bedrijfsleider KAM-coördinator Bedrijfsbureau -Calculatie/tekenen -Projectbegeleiding -Werkvoorbereiding Projectleider Magazijn/ Inkoop Technisch Beheerder Administratief Mederwerk(st)er Monteurs Grondwerker Organogram Quint & Van Ginkel B.V. Hulpmonteurs Gas en water fitters

18 BIJLAGE 4: SCOPES

19 BIJLAGE 5: INVENTARISATIE VAN ENERGIESTROMEN Nr. Soort Van Scope toepassing 1. Diesel 1 2. Benzine 1 3. LPG 1 4. Biodiesel 1 5. Propaan 1 6. Butaan 1 7. Acetyleen 1 8. Aardgas 1 9. Biogas Elektra normaal Elektra groene stroom Stadsverwarming Vliegreizen Zakelijk gebruik privé auto s 15. Anders, nl. 2

CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V.

CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V. CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V. pagina 1 van 9 CO 2 beleidsplan 13-01-2014 Inhoud 1. INLEIDING... 3 1.1 Onderzoek... 3 1.2 Referentiejaar... 4 2. TOEPASSINGSGEBIED EN REIKWIJDTE VAN HET CO 2 BELEIDSPLAN...

Nadere informatie

Update 2014. Dixi Sanitary Services BV.

Update 2014. Dixi Sanitary Services BV. Pagina 1 van 16 Update 2014 CO 2 BELEIDSPLAN Dixi Sanitary Services BV. (publieke versie) Pagina 2 van 16 INHOUD 1. INLEIDING... 3 1.1 Onderzoek... 3 1.2 Referentiejaar... 3 2. TOEPASSINGSGEBIED EN REIKWIJDTE

Nadere informatie

EMISSIE INVENTARIS. Opgesteld door : Bernard Rodenburg. Datum : 30 april Versie : Concept. Paraaf :...

EMISSIE INVENTARIS. Opgesteld door : Bernard Rodenburg. Datum : 30 april Versie : Concept. Paraaf :... EMISSIE INVENTARIS 2014 Opgesteld door : Bernard Rodenburg Datum : 30 april 2015 Versie : Concept Goedgekeurd door : Felix Kok Paraaf :.... Datum: 30-04 -2015 Blad 2 van 12 Inhoudsopgave Inleiding... 3

Nadere informatie

CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V.

CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V. CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V. pagina 1 van 11 CO 2 beleidsplan 24-11-2014 Inhoud 1. INLEIDING... 3 1.1 Onderzoek... 3 1.2 Verantwoordelijkheden... 4 1.2 Referentiejaar... 4 2. TOEPASSINGSGEBIED EN

Nadere informatie

Update Dixi Sanitary Services BV.

Update Dixi Sanitary Services BV. Pagina 1 van 18 Update 2015 CO 2 BELEIDSPLAN Dixi Sanitary Services BV. (publieke versie) Pagina 2 van 18 INHOUD 1. INLEIDING... 3 1.1 Onderzoek... 3 1.2 Referentiejaar... 3 2. TOEPASSINGSGEBIED CO 2 BELEIDSPLAN...

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Opgesteld door: Wouter van

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2015 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): R. de Boer (Schilderwerken

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope Energie management actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): F. Reijm () A.T. Zweers (A.T.

Nadere informatie

EMISSIE INVENTARIS. Goedgekeurd door : J. Braas Handtekening:...

EMISSIE INVENTARIS. Goedgekeurd door : J. Braas Handtekening:... EMISSIE INVENTARIS 2014 Opgesteld door : J. Braas / B. Rodenburg Datum : 31 maart 2015 Goedgekeurd door : J. Braas Handtekening:.... Inhoud Inleiding... 3 1. Toepassingsgebied en reikwijdte van het CO2

Nadere informatie

A. Inzicht CO2-footprint A.A. Snijders & Zn

A. Inzicht CO2-footprint A.A. Snijders & Zn A. Inzicht CO2-footprint A.A. Snijders & Zn Revisiedatum: 20-6-2018 Omschrijving CO2 (ton) 2016 Scope 1 (directe) S1-2B Personenvervoer - conventioneel personenvervoer (benzineverbruik personenvervoer)

Nadere informatie

EMISSIE INVENTARIS. Goedgekeurd door : J. Braas Handtekening:...

EMISSIE INVENTARIS. Goedgekeurd door : J. Braas Handtekening:... EMISSIE INVENTARIS 2013 Opgesteld door : J. Braas / B. Rodenburg Datum : 05-05-2014 Goedgekeurd door : J. Braas Handtekening:.... Inhoud Inleiding... 3 1. Toepassingsgebied en reikwijdte van het CO2 beleidsplan...

Nadere informatie

QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE

QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE CO2 beleidsplan 2015-2020 d.d. mei 2016.docx Pagina 1 van 20 CO2 BELEIDSPLAN QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE 2015-2020 Opgesteld door: B. Boneschansker Datum: 6 mei 2016 Paraaf: Gecontroleerd door: Dhr.

Nadere informatie

Emissie-inventaris rapport Speer Infra B.V.

Emissie-inventaris rapport Speer Infra B.V. Emissie-inventaris rapport Speer Infra B.V. 1 Beschrijving van de Organisatie Hieronder volgt een korte beschrijving van de organisatie. Verdere informatie is te vinden op de website: http://www.speerinfra.nl/

Nadere informatie

1. INLEIDING. 1.1. Rapportage

1. INLEIDING. 1.1. Rapportage 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

CO2 communicatieplan Pagina 1 van 6 Pagina CO2 COMMUNICATIEPLAN QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE 2015-2020

CO2 communicatieplan Pagina 1 van 6 Pagina CO2 COMMUNICATIEPLAN QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE 2015-2020 CO2 communicatieplan Pagina 1 van 6 Pagina CO2 COMMUNICATIEPLAN QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE 2015-2020 Opgesteld door M. Hoogland (adviseur) Paraaf Gecontroleerd door Dhr. A. Mons Paraaf Goedgekeurd door

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO , 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, en 4.6.

Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO , 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, en 4.6. CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): A.C.A. Ham (Klaver Giant Groep

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Aannemingsbedrijf Platenkamp Borne 2010

De emissie inventaris van: Aannemingsbedrijf Platenkamp Borne 2010 De emissie inventaris van: Aannemingsbedrijf Platenkamp Borne 2010 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 AMK Inventis Stef Jonker Oktober 2012 Definitief (aangepast op ) 1 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

A. Inzicht CO2-footprint 'Van Beers Hoogeloon'

A. Inzicht CO2-footprint 'Van Beers Hoogeloon' A. Inzicht footprint 'Van Beers Hoogeloon' Omschrijving CO2 (ton) 2016 CO2 (ton) 1e helft 2017 Scope 1 S1-2B Personenvervoer - conventioneel personenvervoer (benzineverbruik personenvervoer) 6,8 3,7 S1-3A

Nadere informatie

A. Inzicht CO2-footprint 'Van Beers Hoogeloon'

A. Inzicht CO2-footprint 'Van Beers Hoogeloon' A. Inzicht CO2-footprint 'Van Beers Hoogeloon' Omschrijving CO2 (ton) 2016 CO2 (ton) 2018 Scope 1 S1-2B Personenvervoer - conventioneel personenvervoer (benzineverbruik personenvervoer) 6,8 4,2 S1-3A Goederenvervoer

Nadere informatie

QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE

QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE CO2 beleidsplan 2015-2020 d.d. 20-04-2018 Pagina 1 van 18 CO2 BELEIDSPLAN QUINT & VAN GINKEL BV PERIODE 2015-2020 Opgesteld door: Dhr. A. Mons Datum: 20-04-2018 Paraaf: Gecontroleerd door: Dhr. B. Boneschansker

Nadere informatie

A. Inzicht CO2-footprint 'Van Beers Hoogeloon'

A. Inzicht CO2-footprint 'Van Beers Hoogeloon' A. Inzicht footprint 'Van Beers Hoogeloon' Omschrijving CO2 (ton) 2016 CO2 Scope 1 S1-2B Personenvervoer - conventioneel personenvervoer (benzineverbruik personenvervoer) 6,8 3,7 S1-3A Goederenvervoer

Nadere informatie

A. Inzicht CO2-footprint A.A. Snijders & Zn

A. Inzicht CO2-footprint A.A. Snijders & Zn A. Inzicht CO2-footprint A.A. Snijders & Zn Omschrijving CO2 (ton) 2016 Scope 1 (directe) S1-2B Personenvervoer - conventioneel personenvervoer (benzineverbruik personenvervoer) 6,6 S1-3A Goederenvervoer

Nadere informatie

Emissie inventaris 2013. Visser Assen. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

Emissie inventaris 2013. Visser Assen. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris 2013 Visser Assen Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien juni 2014 Definitief S.G. Jonker R. van der Veen AMK Inventis Advies en Opleiding 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

A. Inzicht CO2-footprint 'Van Beers Hoogeloon'

A. Inzicht CO2-footprint 'Van Beers Hoogeloon' A. Inzicht footprint 'Van Beers Hoogeloon' Omschrijving CO2 (ton) 2016 CO2 (ton) 1e helft 2017 Scope 1 S1-2B Personenvervoer - conventioneel personenvervoer (dieselverbruik personenvervoer) 0,0 0,0 (directe)

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2017

Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2017 CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2017 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): R. de Boer (Schilderwerken

Nadere informatie

2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: 2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: april 2014 Concept Versie 1 Maart 2014 Pagina

Nadere informatie

Edulis Enschede 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO

Edulis Enschede 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Edulis Enschede 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Jan Eggens oktober 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 3 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

P. DE BOORDER & ZOON B.V.

P. DE BOORDER & ZOON B.V. Footprint 2013 Wapeningscentrale P. DE BOORDER & ZOON B.V. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien 31 maart 2014 Definitief Dhr. S.G. Jonker Dhr. K. De Boorder 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Aannemingsbedrijf Platenkamp Borne 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

De emissie inventaris van: Aannemingsbedrijf Platenkamp Borne 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 De emissie inventaris van: Aannemingsbedrijf Platenkamp Borne 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 AMK Inventis Stef Jonker Januari 2016 Definitief 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 De organisatie...

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Holstein BV Dit document is opgesteld volgens ISO

De emissie inventaris van: Holstein BV Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: 2018 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum: 23 januari 2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Energiebeleid... 4 2.2 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

Footprint 2014. Rollecate Groep. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

Footprint 2014. Rollecate Groep. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Footprint 2014 Rollecate Groep Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien Handtekening Juni 2015 Definitief Dhr. S.G. Jonker Dhr. R. van t Hull AMK Inventis Advies en Opleiding

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Holstein BV Dit document is opgesteld volgens ISO

De emissie inventaris van: Holstein BV Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Holstein 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Holstein Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 De organisatie... 4 2.1 Energiebeleid... 4 2.2 Verantwoordelijke... 4 3

Nadere informatie

A. Inzicht CO2-footprint De Beijer

A. Inzicht CO2-footprint De Beijer A. Inzicht footprint De Beijer Omschrijving CO2 (ton) 2015 CO2 (ton) 1e helft 2016 Scope 1 S1-2B Personenvervoer - conventioneel personenvervoer (dieselverbruik personenvervoer) 0,0 0,0 (directe) S1-2B

Nadere informatie

1. INLEIDING Rapportage

1. INLEIDING Rapportage 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

De emissie inventaris van:

De emissie inventaris van: De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 AMK Inventis Rogier Witteveen 14 juni 2018 Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

Footprint Rollecate Group. Dit document is opgesteld volgens ISO

Footprint Rollecate Group. Dit document is opgesteld volgens ISO Footprint 2016 Rollecate Group Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien Handtekening Mei 2017 Definitief S.G. Jonker R. van t Hull AMK Inventis Advies en Opleiding 1

Nadere informatie

1 De directe en indirecte GHG-emissies 2017

1 De directe en indirecte GHG-emissies 2017 1 De directe en indirecte GHG-emissies 2017 Om een duidelijk inzicht te krijgen in de uitstoot van de GHG-emissies wordt in dit hoofdstuk weergegeven hoe deze uitstoot is verdeeld. De totale directe en

Nadere informatie

Energie management Actieplan

Energie management Actieplan Energie management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Doelstellingen...

Nadere informatie

CO₂ Prestatieladder Emissie inventaris

CO₂ Prestatieladder Emissie inventaris 2016 CO₂ Prestatieladder Emissie inventaris Goedgekeurd door: H. van Wijk Auteurs: L. van Wijk Bedrijf: H. van Wijk transport- en aannemersbedrijf & H. van Wijk bestrating b.v. 11-1-2016 CO₂ Prestatieladder

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen Schulte en Lestraden B.V. de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Dit document is opgesteld volgens ISO AMK Inventis Rogier Witteveen. 14 juni 2018 Versie 3 Definitief

De emissie inventaris van: Dit document is opgesteld volgens ISO AMK Inventis Rogier Witteveen. 14 juni 2018 Versie 3 Definitief De emissie inventaris van: 2016-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 AMK Inventis Rogier Witteveen 14 juni 2018 Definitief Juni 2018 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 De organisatie... 5 2.1

Nadere informatie

2015-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2015-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 De emissie inventaris van: 2015-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 AMK Inventis Stef Jonker December 2015 Definitief 7 december 2015 1 7 december 2015 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 De

Nadere informatie

EMISSIE INVENTARIS Axent Groen BV

EMISSIE INVENTARIS Axent Groen BV EMISSIE INVENTARIS 2018-2 Tel 053 480 74 90 Vanekerbeekweg 65 www.axentgroen.nl E-mail info@axentgroen.nl 7524 PE, Enschede Directie Wietse Wes INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 ORGANISATIE... 4 2.1 ORGANISATIEBESCHRIJVING...

Nadere informatie

2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 De emissie inventaris van: 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: september 2015 Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie...

Nadere informatie

Geheel 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO

Geheel 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: Geheel 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: december 2015 Versie 4 Dec 2015 Pagina

Nadere informatie

2014-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2014-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 De emissie inventaris van: 2014-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 AMK Inventis Stef Jonker Januari 2015 Definitief 5 januari 2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1

Nadere informatie

De emissie inventaris van: 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

De emissie inventaris van: 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 De emissie inventaris van: 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Stef Jonker Datum: 26 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

3.B.2 Energie Management Actieplan

3.B.2 Energie Management Actieplan Inleiding B.V. is in 2012 gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2 -prestatieladder. Op basis van de uitkomsten uit de interne audits van 2012 en de vragen vanuit de markt, is een vervolgtraject gestart

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

2015-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2015-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: 2015-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: juli 2015 Versie 3 juli 2015 Pagina 1 van

Nadere informatie

De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO

De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Stef Jonker Datum: 20 juli 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 Emissie-inventaris met CO2-Footprint www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

Jaarverslag Criteria. Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO norm. Opgesteld door Paraaf. Datum Versie 2

Jaarverslag Criteria. Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO norm. Opgesteld door Paraaf. Datum Versie 2 Jaarverslag 2017 Criteria Opgesteld door Paraaf Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO 14064-1 norm RB Datum 12-7-2018 Versie 2 Status Definitief Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING...

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2016 H1

Periodieke rapportage 2016 H1 Periodieke rapportage 2016 H1 28 september 2016 Datum:... Paraaf directie:... 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Basisgegevens 4 1.1 Beschrijving van de organisatie 4 1.2 Verantwoordelijkheden 4 1.3 Basisjaar

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder. Datum : 17 december 2013

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder. Datum : 17 december 2013 Energiemanagement actieplan CO2 prestatieladder 2013 Opgesteld door : J. Out / B. Rodenburg Datum : 17 december 2013 Inleiding Ten behoeve van de certificering conform de CO2 prestatieladder is dit energiemanagement

Nadere informatie

EMISSIE INVENTARIS. E. Lokken Groenvoorziening BV. Tel Noordzijde Directie Erik Lokken

EMISSIE INVENTARIS. E. Lokken Groenvoorziening BV. Tel Noordzijde Directie Erik Lokken EMISSIE INVENTARIS 2017 Tel 0599-648 102 Noordzijde 315 www.elokken.nl E-mail info@elokken.nl 9515 PH, Gasselternijveenschemond Directie Erik Lokken INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 ORGANISATIE... 4 2.1

Nadere informatie

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen de Van der Ende Steel Protectors Group BV staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

3.A.1-2 Emissie inventaris rapport 2016

3.A.1-2 Emissie inventaris rapport 2016 3.A.1-2 Emissie inventaris rapport 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding en verantwoording 10 2 Beschrijving van de organisatie 10 3 Verantwoordelijke 11 4 Basisjaar en rapportage 11 5 Afbakening 11 6 Directe

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Emissie inventaris Netters infra. Opgesteld door: Rene Ramerman. Datum: september 2018

De emissie inventaris van: Emissie inventaris Netters infra. Opgesteld door: Rene Ramerman. Datum: september 2018 Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: 2018-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Rene Ramerman Datum: september 2018 Versie 1 sept 2018 Pagina 1 van 11 Emissie

Nadere informatie

De emissie inventaris van:

De emissie inventaris van: Emissie inventaris Hemmen bv De emissie inventaris van: 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: S. Jonker/R. Gerdes/D. Niland Datum: maart 2015 Versie 1 Pagina 1 van 13 Emissie

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder Energiemanagement actieplan CO2 prestatieladder Opgesteld door : Karin van Roode en Yonni van der Vlies Datum : 12 maart 2015 Versie : 1.1 Goedgekeurd door Paraaf : Harry van Roode : Datum: 12 maart 2015

Nadere informatie

Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO

Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Jan Eggens Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 3 2.1 Verantwoordelijke... 3

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie-inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage 1 e halfjaar 2010 (januari juli 2010) Opgesteld door: TL Gecontroleerd

Nadere informatie

Arnold Maassen Holding BV. Verslag energieaudit. Verslag over het jaar 2014. G.R.M. Maassen

Arnold Maassen Holding BV. Verslag energieaudit. Verslag over het jaar 2014. G.R.M. Maassen Arnold Maassen Holding BV Verslag energieaudit Verslag over het jaar 2014 G.R.M. Maassen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inventarisatie van energieverbruik en emissiebronnen... 3 3 Energieverbruik en CO 2 Footprint...

Nadere informatie

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Steel Protectors Group staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

CO-2 Rapportage 2014. Inhoudsopgave. Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078

CO-2 Rapportage 2014. Inhoudsopgave. Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 CO-2 Rapportage 2014 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 28-04-2015 Versie 2.2 J.Nannings Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Energie management actieplan 2014

Energie management actieplan 2014 Energie management actieplan 2014 Status: Definitief 3.B.1 en 3.B.2 Versie 2014/1 Uitgegeven door: Van Wijk Nieuwegein Copyright 2014 Van Wijk Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan

CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan 2015 CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan Goedgekeurd door: H. van Wijk Auteurs: Y. van der Vlies & L. van Wijk Bedrijf: H. van Wijk transport- en Handtekening: aannemersbedrijf & H. van Wijk

Nadere informatie

Emissie inventaris 1e halfjaar 2013

Emissie inventaris 1e halfjaar 2013 Emissie inventaris Genemuiden Versie 1.0 definitief 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Verantwoordelijke... 4 3 De rapportage periode... 5 4 Organisatorische grenzen... 5 5 Operationele

Nadere informatie

Balvert Betonstaal b.v.

Balvert Betonstaal b.v. Footprint 2013 Balvert Betonstaal b.v. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien 18 augustus 2014 Definitief Dhr. S.G. Jonker Mevr. C. Balvert AMK Inventis Advies en Opleiding

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen A-GARDEN.V. de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van het energiemanagement

Nadere informatie

Portfolio Klever Boor en Perstechniek BV 2016, 22 februari 2017

Portfolio Klever Boor en Perstechniek BV 2016, 22 februari 2017 Portfolio Klever Boor en Perstechniek BV 2016, 22 februari 2017 2016 Portfolio Klever Boor en Perstechniek BV Def 22022017 1/12 Inhoudsopgave Introductie... 3 Organisatorische grenzen... 3 Uittreksels

Nadere informatie

Energie Managementplan

Energie Managementplan Energie Managementplan 2017-2020 Timmer Grond- Weg- en Waterbouw B.V. Barneveldseweg 105 3826 PB Nijkerk Periode van uitvoering: Januari april 2018 Rapportrevisie: 1 Datum: 7 mei 2018 Status: Definitief

Nadere informatie

CO₂ Reductieplan. CO₂ Reductieplan. Datum 13-5-2015. Versie 1.1. Rapportnr 3B.RED-PLAN2015-1.1. Opgesteld door. A. van de Wetering & H.

CO₂ Reductieplan. CO₂ Reductieplan. Datum 13-5-2015. Versie 1.1. Rapportnr 3B.RED-PLAN2015-1.1. Opgesteld door. A. van de Wetering & H. 1 van 9 Datum Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 9 INHOUDSOPGAVE 1. CO₂ REDUCTIEBELEID Het

Nadere informatie

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint.

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint. Derde voortgangsrapportage CO₂-emissie reductie Hierbij informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO₂ -emissie inventarisatie, betreffende de periode van juni 2014 tot en

Nadere informatie

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem CO-2 Rapportage 2013 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 2-5-2014 Versie 2.1 H.J.Slot Geaccordeerd J.Nannings Directeur Inhoudsopgave

Nadere informatie

De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO

De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Versie: Definitief Opgesteld door: Dhr. S.G. Jonker Datum: Oktober 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie...

Nadere informatie

CO 2 - en energiereductiedoelstellingen 2012-2013. Alfen B.V. Auteur: H. van der Vlugt Versie: 1.0 Datum: 20-feb-2013 Doc.

CO 2 - en energiereductiedoelstellingen 2012-2013. Alfen B.V. Auteur: H. van der Vlugt Versie: 1.0 Datum: 20-feb-2013 Doc. CO 2 - en energiereductiedoelstellingen 2012-2013 Alfen B.V. Auteur: H. van der Vlugt Versie: 1.0 Datum: Doc.nr: Red1213 CO 2-reductierapport 2012-2013 Distributielijst Naam B.Bor (Alf) M. Roeleveld (ALF)

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen Arnold Maassen Holding de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van het

Nadere informatie

Inhoud. Pagina 2 van 7

Inhoud. Pagina 2 van 7 Energie Audit 2014 Inhoud 1. Introductie... 3 2. Doelstelling... 3 3. Energie-aspecten... 3 Uitstoot door procesemissies... 3 Uitstoot door fabriek installaties... 3 Uitstoot vanuit de kantoorpanden...

Nadere informatie

EMISSIE- INVENTARIS 2015. 2-mei 2016, www.dehaasmaassluis.nl

EMISSIE- INVENTARIS 2015. 2-mei 2016, www.dehaasmaassluis.nl EMISSIE- INVENTARIS 015 -mei 016, www.dehaasmaassluis.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Introductie 3 1. Organisatorische grens 3 1.3 Basisjaar 3 1.4 Wijziging berekening ten opzichte van 014 3 1.5

Nadere informatie

2016 Dit document is opgesteld volgens ISO

2016 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Axent Groen 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Jan Eggens maart 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 3 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

De emissie inventaris van:

De emissie inventaris van: De emissie inventaris van: 2017 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: R. Alink Datum: 25-5-2018 Concept 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 De organisatie... 6 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2015 H2. 20 januari 2016

Periodieke rapportage 2015 H2. 20 januari 2016 20 januari 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Basisgegevens 4 1.1 Beschrijving van de organisatie 4 1.2 Verantwoordelijkheden 4 1.3 Basisjaar 4 1.4 Rapportageperiode 4 1.5 Verificatie 4 2. Afbakening 5

Nadere informatie

2015 basisjaar Dit document is opgesteld volgens ISO

2015 basisjaar Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: 2015 basisjaar Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 AMK Inventis Stef Jonker 23 november 2016 Definitief November 2016 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 De organisatie...

Nadere informatie

Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar)

Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Dit document bevat: - De uitgewerkte actuele emissie inventaris 2009 o de analyse van de emissie inventaris

Nadere informatie

Energie meetplan 2013-2015

Energie meetplan 2013-2015 Energie meetplan 2013-2015 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Organisatie Kenmerk Document Ploegmakers Groep B.V. CO2 PRESTATIELADDER 3.B.2_2 Energiemeetplan 2013-2015 Datum 2015-04-21 Versie

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2015 t/m december 2015 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO2-prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): De heer W. de Vries De heer H. Kosse 26 juni 2014 Definitief rapport Inhoudsopgave: blz. 1. Inleiding

Nadere informatie

Emissie inventaris 2012

Emissie inventaris 2012 Emissie inventaris 2012 Genemuiden November 2013 Versie 2.0 definitief 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Verantwoordelijke... 4 3 De rapportage periode... 4 4 Organisatorische

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Dit document is opgesteld volgens ISO AMK Inventis Rogier Witteveen. 19 juni 2018 Versie 1 Definitief

De emissie inventaris van: Dit document is opgesteld volgens ISO AMK Inventis Rogier Witteveen. 19 juni 2018 Versie 1 Definitief De emissie inventaris van: 2017-2 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 AMK Inventis Rogier Witteveen 19 juni 2018 Definitief Juni 2018 2 van 11 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 De organisatie...

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele Datum: 11-9-2015 Versie: 3 A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie.

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Graag informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO 2 Emissie-inventarisatie, dit alles over 2014. Hierin zijn de hoeveelheden

Nadere informatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie Energiemanagement 2016-2019 CO 2 -prestatie Van Rosmalen B.V. Weidestraat 7-B 5241 CA ROSMALEN tel. 073 523 26 32 M. info@vanrosmalenbv.nl www.vanrosmalenbv.nl Opgesteld d.d.: Sept 2017 Revisie: 001 Opgesteld

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2013 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

Carbon footprint 2011

Carbon footprint 2011 PAGINA i van 12 Carbon footprint 2011 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Carbon_footprint_2011_1.2 Versie: 1.2 Status: Definitief Uitgegeven

Nadere informatie

CO 2 -prestatieladder Periodieke rapportage 2013

CO 2 -prestatieladder Periodieke rapportage 2013 Pagina 1 van 10 CO 2 -prestatieladder Periodieke rapportage 2013 Alsema B.V. Pagina 2 van 10 INHOUDSOPGAVE Tabel 1: Koppelingstabel Periodieke Rapportage en 7.3 uit de ISO 14064-1... 3 1. Basisgegevens...

Nadere informatie

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2 5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2016 t/m juni 2016 Revisie 1.0 Datum 14 juli

Nadere informatie