VNO-NCW MKB Noord. What s in it for you?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VNO-NCW MKB Noord. What s in it for you?"

Transcriptie

1 VNO-NCW MKB Noord What s in it for you? Vooruitgang vraagt ondernemerschap Resultaten 2014 en ambities 2015

2 Twee verenigingen, één bureau De collega s van VNO-NCW Noord en MKB-Noord: Lambert Zwiers Directeur Akke Groenewoud Adjunct-directeur Auke Oosterhoff Senior manager Jan-Willem Lobeek Senior manager Sjoerd Wind Manager belangenbehartiging Ineke de Ridder Senior manager leden Ingrid Venekamp Officemanager Sandra Fleurke-Pot Manager projecten Lex Kloosterman Communicatiemanager Rinze van der Born Marketingmanager Ingrid Schreuder Manager bijeenkomsten Floortje van Aken Manager belangenbehartiging Hester Joustra Manager belangenbehartiging Ingrid Dragtstra Manager JNO en belangenbehartiging Anna Gorter Managementassistent Hetty Dermois Managementassistent Elske Reijntjes Managementassistent Sylvana Lemmers Managementassistent Margreet Hoiting Financiële administratie

3 Twee verenigingen, één lobby Op het gebied van belangenbehartiging hebben VNO-NCW Noord en MKB-Noord een duidelijk gemeenschappelijk doel: een optimaal ondernemingsklimaat in Noord- Nederland. Wij oefenen daartoe voortdurend invloed uit op overheid en politiek, omdat zij hiervoor verantwoordelijk zijn. Omdat we vrijwel altijd hetzelfde belang en dezelfde visie hebben, voeren we onze lobby zo veel mogelijk onder gezamenlijke vlag: twee verenigingen, één lobby. Hieronder vindt u per thema een beknopte weergave van de belangrijkste resultaten die in 2014 zijn bereikt en de ambities die wij voor het komende jaar hebben. Ook treft u in het kort de belangrijkste resultaten van VNO-NCW en MKB-Nederland in Den Haag en Brussel. Ondernemerschap Het stimuleren van ondernemerschap staat bij ons voorop. Met concrete projecten proberen we ondernemers te helpen. Zo zijn we in 2014 gestart met Ondernemer Coacht Ondernemer, een project waarmee we ondernemers in Noord-Nederland de mogelijkheid bieden om met een collegaondernemer te sparren. Een ander mooi voorbeeld is de Retail Academy, speciaal voor ondernemers in de detailhandel. Een sector die in zwaar weer verkeert. Gedurende vier masterclasses spijkeren de deelnemers hun kennis weer bij als het gaat over gastvrijheid in de detailhandel, de rol van internet en sociale media en manieren waarop zij kunnen inspelen op veranderende behoeften bij de klant. Maar we helpen ook individuele ondernemers als de situatie daar om vraagt. Zo hebben we samen met ondernemers in Hallum ervoor gezorgd dat het bedrijventerrein weer toekomstperspectief heeft. En dankzij onze inzet en contacten in Den Haag hebben we een bedrijf kunnen helpen met hun vergunningen voor export naar Rusland. Onze primaire rol is opkomen voor het collectieve belang van het noordelijk bedrijfsleven, maar uiteraard hebben wij ook oog voor individuele bedrijven.

4 Stimuleren van ondernemerschap is niet mogelijk zonder geld. Daarom zijn we erg blij met het programma Wurkje foar Fryslân, waarmee de provincie investeert in de Friese economie. Binnen dat programma werken wij aan een concreet voorstel om het MKB in Friesland een impuls te geven. Onze ambitie is om hier vanaf dit jaar met concrete projecten invulling aan te geven. Landelijke inzet: Fiscaliteit Evaluatie resultaten 2014 Geen nieuwe lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven in Lastenverlichting door lagere pensioenpremies na jaren van stijging. Stijging werkgeversheffing Zvw premie voorkomen vanaf Verhoging vermogens- en rendementsbelasting voorkomen. Vervallen anonimiteit ondernemers in fiscale procedures voorkomen. Belangrijke knelpunten werkkostenregeling weggenomen. Aanpassing bijtellingsplan voor leaserijders conform voorstel bedrijfsleven. Behoud fiscale faciliteiten voor ondernemers, geen invoering winstbox. Afschaffing tijdelijke crisisheffing werkgevers. Prioriteiten 2015 Lagere tarieven op winst en looninkomsten van belang bij belastingherziening, geen verschuiving, maar lastenverlichting en behoud concurrentiepositie bedrijven. Behoud en verbeteren fiscale instrumenten gericht op innovatie en het aantrekken van hoogwaardig personeel (RDA, WBSO, Innovatiebox en 30%regeling). Dienstverlening belastingdienst verbeteren. Goede uitvoering pilot vervroegde aangifte loonbelasting. Geen heffingen bij overdracht bedrijfsvermogen (successierecht). Geen verzwaring lasten ZZP er en opdrachtgevers. Kennis en innovatie VNO-NCW MKB Noord zet nadrukkelijk in op het delen van kennis en ervaring en het stimuleren van het innoverend vermogen van het noordelijk bedrijfsleven. Dit doen wij bijvoorbeeld met onze zeventien Noordgangen, waarbinnen driehonderd leden kennis en ervaring met elkaar delen. Maar ook met onze DGA-Clusters, waarbij directeur-eigenaren bij elkaar in de keuken kijken en van elkaar leren, en onze verbinding met de Noordelijke Online Ondernemers.

5 Afgelopen jaar hebben de noordelijke overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven gewerkt aan de Noordelijke Innovatie Agenda: een gezamenlijke, noordelijke koers voor het benutten van onderzoek, het realiseren van innovaties en het stimuleren van ondernemerschap. De huidige maatschappelijke uitdagingen rond gezondheid, voedsel, water en duurzame energie zijn het vertrekpunt voor het werken aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan economische groei, werkgelegenheid en welbevinden in Noord-Nederland. Met de NIA bouwen we voort op de al aanwezige kwaliteiten, clusters en kenniscentra in Noord-Nederland. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de sector High Tech Systems en Materials (HTSM). Het Platform HTSM Noord dat in 2014 is opgezet, zet Noord-Nederland op de kaart als Region of Smart Factories. Samen met dit Platform van de belangrijkste noordelijke hightechbedrijven en initiatieven zetten wij ons in voor een nieuwe - en bestendige - werkgelegenheid in de maakindustrie. Landelijke inzet: Innovatie & ICT Evaluatie resultaten mln. voor mkb innovatie (MIT) en verbinding met regionaal innovatie beleid. Samenwerkingsinstrument voor mkb innovatie (IPC) ook voor mkb buiten topsectoren. Lancering actieagenda Smart Industry met toepassingen voor nieuwe technologieën. Niet bezuinigd op WBSO en RDA in Vroege fase financiering gestart voor starters en mkb. Take off regeling voor starters vanuit universiteiten. Start toekomstfonds voor investeringen in onderzoek en innovatie. Cookiewet versoepeld. Prioriteiten 2015 Versterken topsectorenbeleid met goede koppeling regio, vereenvoudiging instrumenten, stimuleren crosssectorale en ketenaanpak. Opstellen gedegen studie over belang (maak)industrie en snelle aanpak Smart Industry. Deregulering door invoering elektronische ID en digitalisering contacten met overheid. Eén set regels voor ICT in de EU en goede regie vanuit de overheid op ICT beleid. Privacywetgeving nationaal en Europees: werkbaar en betaalbaar. Nationale Cybersecurity aanpak met focus op risico s en bewustzijn mkb.

6 Financiering Financiering is de smeerolie van de economie. MKBondernemingen hebben ruime toegang nodig tot goede (alternatieve) financieringsmogelijkheden om hun groeiambities te kunnen realiseren. Banken spelen daarbij een belangrijke rol, maar er zijn meer aanbieders nodig. Daarom steunen en stimuleren wij initiatieven voor alternatieve financiering, zoals crowdfunding en kredietunies. We vinden het daarbij belangrijk dat ondernemers makkelijk(er) hun weg kunnen vinden in het financiële landschap. Daartoe zijn landelijk de Ondernemerskredietdesk en Financieringswijzer opgezet. We werken eveneens aan een noordelijke variant van de financieringswijzer, zodat we een overzicht kunnen bieden van de specifieke financieringsmogelijkheden in de regio. In het afgelopen jaar hebben we ook onze Investeringsvisie ontwikkeld. Samen met onze leden hebben we vastgesteld in welke domeinen toekomstige investeringen in Noord-Nederland in belangrijke mate zouden moeten neerslaan (Zorg, Water, Agro/ Food en Energie). Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de maakindustrie, zodat we maximaal tot valorisatie van innovaties en ontwikkeling kunnen komen. Met stakeholders uit de genoemde domeinen werken we samen om te komen tot concrete vormen van uitvoering (samenwerking, projecten, allianties, etc.). Landelijke inzet: Financiering Evaluatie resultaten 2014 Meer alternatieve financieringsvormen, mede door funding overheid. Kredietverlening banken blijvend ondersteund door regelingen GO en BMKB. Mkb vergroot eigen vermogen via fonds voor achtergestelde leningen. Hernieuwd Europees toezicht op banken. NL banken doorstaan stresstest. 100 mln. voor innovatieve ondernemers via DVI tbv beschikbaarheid risicokapitaal. Financiering voor mkb via Qredits verhoogd tot ,-. Eigen onderzoek betaalgedrag gemeenten leidt tot agendering bij veel gemeenten. In 2015 sluiten BZK en EZ aan bij ons onderzoek. Prioriteiten 2015 Losmaken meer vormen van financiering voor investeringen via NII (Nederlandse Investeringsinstelling). Uitbreiden ondernemerskredietdesk. nl tot totale financiële ANWB. Goede klachtenbehandeling over rentederivaten en bijzonder beheer. Behoud garantieregelingen BMKB en GO in begroting Krachtige financiële sector voor BV Nederland met sterke EU Bankenunie. Voorkomen disproportionele lastenverhoging verzekeraars bij Invoering Europese regels.

7 Onderwijs en arbeidsmarkt Onderwijs en scholing zijn cruciaal voor het optimaal benutten van talent in onze steeds kennisintensiever wordende economie. Interactie en samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is een belangrijke randvoorwaarde. In 2014 heeft VNO-NCW MKB Noord zich gefocust op het MBO door partnerships tussen bedrijfsleven en ROC s/aoc s te stimuleren. De volgende stap voor bedrijven en onderwijsinstellingen is toewerken naar een ideaal partnership, waarbij ondernemers hun bedrijven openstellen voor onderwijsdoeleinden en er op reguliere basis afstemming van wederzijdse behoeften plaatsvindt. Een belangrijk succes in 2014 voor verbetering van de arbeidsmarkt is het sectorplan Groningen. Regionale middelen en een Rijksbijdrage (totaal 40 miljoen euro) worden ingezet voor extra scholing, arbeidsinstroom en begeleiding voor jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Verder wordt met het plan ingezet op behoud van oudere vakkrachten, mobiliteit en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Een ander concreet project is de samenwerking met de 43 e gemechaniseerde brigade in Havelte om de uitstroom van Defensiepersoneel naar het bedrijfsleven te stimuleren. Misschien wel hét thema binnen dit dossier was en is de participatiewet die vanaf 2015 van kracht is. In het Sociaal Akkoord van voorjaar 2013 is afgesproken dat werkgevers de komende jaren extra werkplekken beschikbaar stellen voor mensen met een beperking. VNO-NCW MKB Noord zet zich via ambassadeurs (ondernemers) in de regio in om samen met gemeenten, werknemersorganisaties en anderen deze extra werkplekken te vinden en te creëren. Regionale werkbedrijven krijgen de taak om met de ambassadeurs en genoemde partijen plannen te maken om de markt te bewerken voor dit doel. Landelijke inzet: Werkgeverschap, arbeidsmarkt en onderwijs Evaluatie resultaten 2014 Geen quotum arbeidsgehandicapten, maar vrijwillige aanpak. Praktische aanpak via regionale werkbedrijven en bedrijfsleven. Behoud maatwerk in de calamiteitenregeling op sector niveau. Uitzondering voor mkb bij hogere transitievergoeding oudere werknemers. Beperking uitbreiding nieuwe wettelijke verlofrechten rond arbeid en zorg. ARIE blijft, maar geldt voor 50% minder bedrijven. Nieuwe wetenschapsvisie van kabinet, inclusief sturing vanuit bedrijfsleven. Meer instroom in technische opleidingen (Techniekpact).

8 Flexibilisering leerroutes MBO en OVchipkaart voor het MBO. Gezamenlijk examenprogramma vmbo en bedrijfsleven van start. Aantrekken van internationaal talent via actieplan Make it in the Netherlands. Prioriteiten 2015 Heroverweging draconische boetes bedrijven bij enkel administratieve overtredingen banen plan: uniforme uitrol, transparant arbeidsaanbod, heldere loonsombepaling. Verbetering systeem loondoorbetaling bij ziekte. Actieplan doorstroming vrouwen naar topposities. Loonkostenontwikkeling beteugelen en toekomstbestendige cao aanpak. Blijvend inzetten op promotie van technisch onderwijs en evaluatie Techniekpact. Bereikbaarheid Hoewel infrastructurele projecten vaak een lange doorlooptijd kennen, zijn in 2014 ook enkele concrete resultaten geboekt. Zo zijn de verdubbeling van de N33 tussen Assen en Zuidbroek en de Haak om Leeuwarden gerealiseerd en ligt er een tracébesluit voor de Zuidelijke Ringweg Groningen. De komende jaren staan vele projecten op stapel. VNO-NCW MKB Noord zet erop in dat de winkel openblijft tijdens grootschalige werkzaamheden. Daarom zijn we actief betrokken bij Leeuwarden Vrij-Baan, Minder Hinder Assen en Groningen Bereikbaar, waar goede afstemming plaatsvindt om de bereikbaarheid tijdens (jarenlange) werkzaamheden te waarborgen. Stedelijke gebieden vragen niet alleen om meer infrastructuur, maar ook om slimmere benutting van de bestaande infrastructuren. Daarom zetten we ons op het vlak van mobiliteitsmanagement in om werkgevers en weggebruikers te wijzen op alternatieven voor de auto. Zeker in en rondom de stad Groningen staat de komende jaren veel te gebeuren. Met name de werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg zullen voor vertraging zorgen, waardoor het belangrijk is dat weggebruikers op andere mogelijkheden worden gewezen. Groningen Airport Eelde is een belangrijk onderdeel van de noordelijke infrastructuur. Om de luchthaven na de baanverlenging verder te ontwikkelen zetten we ons binnen het Route Development Forum in om zakelijke verbindingen mogelijk te maken. Prominent op de agenda op het gebied van infrastructuur staat het verkorten van de reistijd van de grensoverschrijdende spoorverbinding Groningen-Bremen. De Provincie Groningen en het Rijk hebben ruim honderd miljoen euro gereserveerd voor het

9 upgraden van deze verbinding. Dit zorgt ervoor dat de reistijd tussen Groningen en Bremen wordt teruggebracht tot minder dan twee uur. Daarnaast zetten we in op het elektrificeren van spoorlijnen tussen Leeuwarden en Groningen en Groningen en Leer, zodat ze beter aansluiten op het (inter)nationale netwerk. Landelijke inzet: Directe bedrijfsomgeving, bouw en overheid Evaluatie resultaten 2014 Goede start Nationale Hyptoheekinstelling. Verlaagd btw tarief voor renovatie en onderhoud halfjaar verlengd. Nieuw woningwaarderingsstelsel verwacht in juli Tegengaan claimcultuur en vergaande vormen collectief verhaal voorkomen. Vertrouwenslijn afpersing geborgd bij Meld Misdaad anoniem. Prioriteiten 2015 Verbeteren positie starters op woningmarkt. Wegnemen belemmeringen nieuwbouw o.a. door realistische gemeentelijke grondprijzen. Verbeteren Rijksinkoopvoorwaarden en terugdringen inbesteden. Binnenhalen beloofde 2,5 mlrd. minder regeldruk door regels te baseren op echte risico s, zelfregulering en inzet ICT. Modernisering faillissementswetgeving. Starten afschaf precariorechten. Aardgaswinning De aardbevingsproblematiek in Groningen is hét thema als we het hebben over aardgaswinning. De veiligheid moet voorop staan, maar tegelijkertijd is het een feit dat we niet zonder de gaswinning kunnen. Als land kunnen we de inkomsten niet missen, als regio de banen niet. Hier moeten we de juiste balans in vinden. Daarnaast is het belangrijk dat het gebied niet alleen veilig is, maar ook dat er aan het economisch perspectief wordt gewerkt. Belangrijk is dat het bedrijfsleven zelf hierbij in the lead is. Voor de regio is het belangrijk dat er een wenkend perspectief wordt geboden. Hoe ziet de regio er over tien à vijftien jaar uit? VNO-NCW MKB Noord heeft door de RUG laten onderzoeken wat de gevolgen zullen zijn van het afbouwen en uiteindelijk beëindigen van de gaswinning. Hieruit blijk dat uiteindelijk circa banen verdwijnen. Het compenseren van een dergelijk verlies aan banen vraagt om een onorthodoxe en integrale aanpak een soort deltaplan voor het Noorden.

10 Verder moeten er concrete maatregelen komen om de woningmarkt in Noord-Groningen te stimuleren. Deze is voor een belangrijk deel weggevallen door de onzekerheid die er nu heerst, wat potentieel kan leiden tot extra krimp. Een dergelijk grootschalig woningverbeteringsprogramma heeft bovendien een groot economisch effect, niet alleen op de noodlijdende bouwsector, maar ook op aanpalende sectoren. Landelijke inzet: Energie en MVO Evaluatie resultaten 2014 Concrete stappen in uitwerking en uitvoering Energieakkoord. Overgang van gebruik grondstoffen naar biomassa: actieplan Biobased Economy, Lancering website met informatie over grondstoffen voor ondernemers. Betere regelgeving voor en toezicht op werken met gevaarlijke stoffen. Succesvolle afronding actieplan Green Deal MKB-Nederland. Evenwichtige targets Europees Energie en klimaatbeleid na Ontwerp omgevingswet: alleen grenzen bedrijfsactiviteiten waar noodzakelijk. Ondernemers kunnen vaker beroep doen op schadevergoeding bij infrastructurele werken. Realistischer en flexibelere regels voor industrielawaai. Prioriteiten 2015 Voortvarende uitwerking Energieakkoord voor duurzame groei. Inzet op innovatie investeringsprojecten voor energie efficiency. Klimaatonderhandelingen 2015: gelijkwaardige internationale afspraken. Voortzetting Green Deal aanpak o.a. Green Deal Zero Emission Stadsdistributie. Agenderen Integrale visie op groene groei,circulaire economie en grondstofproblematiek. Opschaling Platform Biodiversiteit Ecosystemen en Economie met helpdesk en roadshow. Snelle vaststelling Omgevingswet met minder regeldruk voor bedrijfsleven. Kabinetsvisie stedelijke ontwikkeling gericht op aantrekkelijk vestigingsklimaat. Wegnemen knelpunten bij aanbesteden zoals social return eisen, hoge administratieve lasten en juiste toepassing EMVI.

11 Overheid In 2014 hebben we meerdere onderzoeken gedaan naar het functioneren van overheden en hun service richting ondernemers. Zo is in opdracht van MKB- Nederland onderzoek gedaan naar het betaalgedrag van gemeenten. Hieruit blijkt dat het betaalgedrag van veel noordelijke gemeenten in vergelijking met 2012 is verbeterd. De gemiddelde vertraging in het Noorden ligt met ruim zes dagen onder het landelijk gemiddelde van acht dagen. Er is nog wel werk aan de winkel: gemeenten betalen hun rekeningen gemiddeld genomen nog steeds later dan wettelijk toegestaan. Ook zetten we ons in om OZB-stijgingen voor ondernemers te beperken. Hoewel er positieve uitzonderingen zijn, hebben gemeenten in het Noorden zich in 2014 slechts gedeeltelijk aan de eigen afspraken met het Rijk gehouden om de OZB opbrengsten niet teveel te laten stijgen. De OZB-opbrengst uit bedrijfspanden in het Noorden kwam met gemiddeld 3,9 procent hoger uit dan in Dat is bijna 1,5 procent hoger dan de tussen Rijk en VNG afgesproken macronorm. Ook in 2015 zetten ons in om de OZB-kosten in te dammen. Landelijke inzet: Export en handel Evaluatie resultaten 2014 Informatie en ondersteuning bij export via voorlichtingsbijeenkomsten en projecten, zoals de MKB Export Award, het Oranje Handelsmissiefonds en ondernemeninontwikkelingslanden.nl. Vereenvoudiging Europese douaneregels. Overheidsmaatregelen voor opvang effecten sancties EU en Rusland, voor te zetten in Start investeringen in lage inkomenslanden via Dutch Good Growth Fund. Stevige groei handelsmissies met meer mkb en veel handelsbijeenkomsten rond Nuclear Security Summit. Prioriteiten 2015 Concrete aanpak knelpunten exportfinanciering voor nieuwe markten, industrie- en ontwikkelingslanden. Versterking postennetwerk en betere Holland Branding. Betere informatievoorziening over export: één digitaal loket en gezamenlijke aanpak ministeries. Ondernemers praktisch ondersteunen met tools, kennis en netwerk. Strategische missies op basis van plannen en wensen ondernemers. Meer handelsakkoorden en actief aantrekken buitenlandse investeerders.

12 Twee verenigingen, twee netwerken Waar we onze lobby zo veel mogelijk onder gemeenschappelijke vlag voeren, kennen beide verenigingen daarnaast ieder hun eigen netwerk met hun eigen leden, eigen bijeenkomsten en eigen services. In 2014 hebben VNO- NCW Noord en MKB-Noord vele ledenbijeenkomsten, workshops, netwerksessies en projecten georganiseerd. Daarnaast openen wij deuren voor onze leden die voor anderen gesloten blijven. Een kort overzicht: VNO-NCW Noord: VNO-NCW Noord richt zich met haar ledenbijeenkomsten op het delen van kennis en ervaring. Dit gebeurt onder andere binnen de Noordgangen (inmiddels 17 groepen in Groningen, Friesland en Drenthe), maar ook binnen de DGA-Clusters en de masterclasses Dynamic Companies. Daarnaast wordt regelmatig met leden van gedachten gewisseld over actuele thema s binnen

13 de zogenaamde ledenplatforms en hebben we in 2014 een handelsmissie naar Niedersachsen georganiseerd. In 2015 krijgt deze handelsmissie een vervolg, dit keer gaan we naar Hamburg. Verder worden net als in 2015 diverse grootschalige en kleinere ledenbijeenkomsten georganiseerd. Denk hierbij aan bedrijfsbezoeken, ontbijt- en lunchbijeenkomsten, Visite Veenhuizen, Meet the Chairmen, het Prinsjesdagdiner en natuurlijk de twee hoogtepunten van de verenigingsagenda: de Willem Lodewijk Conferentie (150 deelnemers) en het VNO-NCW Noord Ondernemersgala (meer dan aanwezigen). MKB-Noord: MKB-Noord biedt haar leden verschillende vormen van ondersteuning, bijvoorbeeld via de landelijke MKB Servicedesk, en organiseert thematische, informatieve bijeenkomsten waarbij altijd gelegenheid is om te netwerken. Dit gebeurt zowel fysiek via BusinessWise050 (praktijkcolleges voor zakelijk Noord-Nederland) als digitaal (webinars als Eerste hulp bij sociale media ). Pijlers in de agenda van MKB-Noord zijn de jaarlijkse Winterwandeling (meer dan 100 deelnemers), de Week van de Ondernemer en de Nacht van de Uitblinkers (totaal meer dan deelnemers) en de MKB Ondernemersavonden.

14 JNO: het is aan jou! Verbinding versterkt ondernemerschap, daar zijn wij van overtuigd. JNO is een netwerk binnen VNO-NCW Noord voor ondernemers, managers en high potentials tot en met 40 jaar. Door verbinding te zoeken, vragen te stellen en kennis en ervaring te delen, kun je groeien op professioneel en persoonlijk vlak. Met onze vier pijlers business, persoonlijke groei, zingeving en invloed als basis, wil JNO je helpen bij het maken van de volgende stap. In 2014 is het activiteitenprogramma van JNO aardig gegroeid; organiseerden we in 2013 nog 10 bijeenkomsten voor onze leden, in 2014 stonden er bijna 15 verschillende activiteiten op het programma. In de activiteiten werd een expliciete verbinding met onze vier pijlers gezocht. Zo lieten we ons inspireren door topondernemer Bert Jonker van Clafis Ingenieus in het kader van de pijler Business en kwam de pijler Invloed aan bod tijdens een bijeenkomst over jong talent op de noordelijke arbeidsmarkt. Uiteraard stonden er ook bijzondere bedrijfsbezoeken op het programma; we leerden de fijne kneepjes van het pleiten bij BoutOveres Advocaten en kregen een spectaculair kijkje achter de schermen bij de 43 e gemechaniseerde brigade in Havelte. Nieuw in 2014 was de gezamenlijke bijeenkomst voor leden van JNO en VNO-NCW Noord. Tijdens een Open Space Conferentie gingen jonge en ervaren ondernemers vol enthousiasme met elkaar in gesprek over het thema 4 generaties in ondernemerschap. Ook in 2015 staan er weer nieuwe zaken op het programma. JNO groeit constant en dat maakt het netwerk krachtiger, dynamischer en veelzijdiger. Tegelijkertijd worden de vragen van leden diverser. Om onze leden nog beter te ondersteunen bij het krijgen van antwoorden op deze vragen, organiseren we in 2015 specifieke bijeenkomsten voor leden in dezelfde ondernemerschapsfase. Zo starten we in maart met DGA-activiteiten en zullen we later dit jaar ook een bijeenkomst organiseren waarin de vragen en uitdagingen van managers en high potentials centraal staan. Meer weten? Kijk op

15 Over VNO-NCW en MKB-Nederland Noord VNO-NCW en MKB-Nederland Noord zijn de grootste werkgeversorganisaties in Noord-Nederland. Als gerespecteerd belangenbehartiger van het noordelijk bedrijfsleven zetten wij ons in voor een aantrekkelijk ondernemersklimaat met een scherp oog voor het ondernemersbelang. Wat ons uniek maakt is de combinatie tussen deze lobbyfunctie en de toegang die wij bieden tot een breed netwerk van ondernemers en werkgevers in Noord-Nederland. Samen zijn VNO-NCW en MKB-Nederland Noord de stem van ondernemend Noord-Nederland tegenover vakbewegingen, milieuorganisaties, kennisinstellingen en politieke partijen. De belangen van ondernemers worden behartigd door directe lobby, deelname aan georganiseerd overleg en vertegenwoordiging in vrijwel alle voor ondernemers relevante gremia. Tegelijkertijd hebben beide verenigingen hun eigen netwerken, met hun eigen bijeenkomsten en services. Bent u nog niet bij een van beide aangesloten en wilt u meer weten over de meerwaarde van een lidmaatschap van VNO-NCW en/of MKB-Nederland Noord? Stuur dan onderstaand formulier naar ons toe of neem contact met ons op via of info@vnoncw-mkbnoord.nl Naam: Bedrijf: Adres: Telefoonnummer: adres: Ik zou graag een afspraak willen maken met iemand van VNO-NCW en MKB- Nederland Noord over de meerwaarde van een lidmaatschap Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over VNO-NCW en MKB-Nederland Noord U kunt dit formulier opsturen naar: VNO-NCW en MKB-Nederland Noord, Antwoordnummer 326, 9700 VB Groningen. Een postzegel is niet nodig.

16 Postadres Postbus AC Groningen Bezoekadres Leonard Springerlaan KB Groningen telefoon: fax: websites:

What s in it for you?

What s in it for you? VNO-NCW en MKB Noord 2013: What s in it for you? Samen voor een optimaal ondernemingsklimaat in Noord-Nederland Twee verenigingen, één bureau De collega s van VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord: Lambert

Nadere informatie

VNO-NCW Noord 2011: What s in it for you?

VNO-NCW Noord 2011: What s in it for you? VNO-NCW Noord 2011: What s in it for you? Wat levert het lidmaatschap van VNO-NCW Noord u op? Of beter gezegd: wat krijgt u terug voor de contributie die u jaarlijks betaalt? Onze opdracht is er voor te

Nadere informatie

MKB-Nederland Noord. Folder Lokale Partners

MKB-Nederland Noord. Folder Lokale Partners MKB-Nederland Noord Folder Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB-Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies inhoudt

Nadere informatie

Herman Wijffels Innovatie Event Impact van publieke financieringsinstrumenten 3 november 2016, #HWI Inspiratielunch

Herman Wijffels Innovatie Event Impact van publieke financieringsinstrumenten 3 november 2016, #HWI Inspiratielunch Herman Wijffels Innovatie Event 2016 Impact van publieke financieringsinstrumenten, #HWI2016 - Inspiratielunch MKB-kredietverlening Trends, rol overheid Pieter Waasdorp, directeur Ondernemerschap, Ministerie

Nadere informatie

VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you?

VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you? VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you? Gr @VNONCWNoord www.vno-ncwnoord.nl VNO atis Noo -NCW rd A pp Wat levert het lidmaatschap van VNO-NCW Noord u op? Of beter gezegd: wat krijgt u terug voor de contributie

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Resultaat 2015 en prioriteiten 2016

Resultaat 2015 en prioriteiten 2016 15 16 Resultaat 2015 en prioriteiten 2016 Groei en financiering Lancering Kansrijk, de groeiagenda voor het mkb. 5 miljard lastenverlichting lastenverlichting voor burgers en bedrijven. Meer risicokapitaal:

Nadere informatie

Meer geld in het bedrijf Impuls aan ondernemerschap en innovatie Minder regels en lasten Duurzame en veilige bedrijfsomgeving Goed werkgeverschap

Meer geld in het bedrijf Impuls aan ondernemerschap en innovatie Minder regels en lasten Duurzame en veilige bedrijfsomgeving Goed werkgeverschap 13 & inzet 2014 Meer geld in het bedrijf Impuls aan ondernemerschap en innovatie Minder regels en lasten Duurzame en veilige bedrijfsomgeving Goed werkgeverschap Impuls voor de bouw, ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners Dit is MKB-Nederland Aanbod Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 E-mail bestuur@snn.eu Briefnummer UP-15-15096 Bijlage

Nadere informatie

2015-2016: WE GAAN HET DOEN!

2015-2016: WE GAAN HET DOEN! 2015-2016: WE GAAN HET DOEN! De BZW is het krachtigste ondernemerscollectief in Zuid-Nederland en het regionale netwerk van VNO-NCW. De BZW is een inspirerende plek voor ontmoeting en samenwerking, succesvol

Nadere informatie

Energieakkoord voor duurzame groei

Energieakkoord voor duurzame groei Energieakkoord voor duurzame groei Netwerkbijeenkomst Duurzame regionale energie Gelderland 15 januari 2014 Lodewijk de Waal Energieakkoord Wie zaten aan tafel? Inhoud presentatie Hoofdlijnen Energieakkoord

Nadere informatie

Meer financiering in het bedrijf Fiscaliteit en innovatie Minder regels en lasten Werkgeverschap en arbeidsmarkt Impuls voor de bouw, ruimtelijke

Meer financiering in het bedrijf Fiscaliteit en innovatie Minder regels en lasten Werkgeverschap en arbeidsmarkt Impuls voor de bouw, ruimtelijke 13 14 & inzet 2014 Meer financiering in het bedrijf Fiscaliteit en innovatie Minder regels en lasten Werkgeverschap en arbeidsmarkt Impuls voor de bouw, ruimtelijke ordening en infrastructuur Duurzame

Nadere informatie

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top!

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top! Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie Samen naar de top! Drs. G.M. Landheer Directeur Topsectoren en Industriebeleid

Nadere informatie

2 1 OKT. 20U. 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 Otten J.A. (050)316 4292 n.v.t.

2 1 OKT. 20U. 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 Otten J.A. (050)316 4292 n.v.t. provincie groningen Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op Bijlage nderwerp 2 1 KT. 20U 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 tten

Nadere informatie

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen Jaarverslag 2016 Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Techniekpact Twente klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is het ook alweer? Techniekpact Twente is een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN

JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN Foto: Pixabay, Creative Commons MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF: BANENMOTOR VAN DE SAMENLEVING Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is dé banenmotor

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland. thema s:

RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland. thema s: RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland thema s: - duurzaamheid - landbouw - innovatie - internationaal ondernemen Onze opdrachtgevers

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

MKB-Nederland relevant voor GeoBusiness Nederland

MKB-Nederland relevant voor GeoBusiness Nederland MKB-Nederland relevant voor GeoBusiness Nederland Samen sterk voor een succesvolle branche Den Haag, 8 november 2017 Ter introductie In ons gesprek heb ik beloofd aan te geven welke van jullie lobbythema

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod lokaal partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod lokaal partners Dit is MKB-Nederland Aanbod lokaal partners Samen haar lokaal partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het lokaal partnerschap precies

Nadere informatie

Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen

Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen De topsectoren in 2017 Het afgelopen jaar waren de resultaten van het topsectorenbeleid breed zichtbaar. De weg naar economisch herstel is doorgezet,

Nadere informatie

MKB INFRA. De ondernemende. Lid worden? Wat kost dat? Meer weten? voor en door ondernemers

MKB INFRA. De ondernemende. Lid worden? Wat kost dat? Meer weten?  voor en door ondernemers Lid worden? Met meer leden bereiken we meer. Meer inzet, meer overtuiging, meer gebundelde kennis. Logisch dat we de komende jaren flink willen groeien. In het belang van álle kleine en middelgrote infrabedrijven.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage. Datum 19 december 2013 Betreft Ondernemingsfinanciering

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage. Datum 19 december 2013 Betreft Ondernemingsfinanciering > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID

STICHTING VAN DE ARBEID Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAC Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer mr.dr. L.F. Asscher Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG T 070-3 499 577 F 070-3 499 796 E info@stvda,nl

Nadere informatie

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering Berry Roelofs Principal Consultant Utrecht, 17 december 2015 Goede uitgangssituatie, maar Nederland doet het goed 16 e economie van

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

MANIFEST DELFT INGREDIËNTEN VOOR ECONOMISCH SUCCES

MANIFEST DELFT INGREDIËNTEN VOOR ECONOMISCH SUCCES MANIFEST DELFT ALLE INGREDIËNTEN VOOR ECONOMISCH SUCCES BRUGGE BOUWE TOEKOM NAAR DE N N Delft heeft eigenlijk alles: een mooie, historische binnenstad, een universiteit van wereldformaat, kennisintensieve

Nadere informatie

Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland. Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis

Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland. Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Innovatie-instrumenten voor bedrijven

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

Doel Doel van het programma VvW:

Doel Doel van het programma VvW: Doel Doel van het programma VvW: Een strategie en bijbehorende actielijnen opleveren en (laten) uitvoeren ten behoeve van de gewenste economische structuurversterking van de Vierkant voor Werk regio. Dit

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS ICT Campus, part of FoodValley: 1. verbindt ondernemers uit verschillende sectoren en kennisinstellingen met elkaar; 2. faciliteert deze bedrijven en

Nadere informatie

Opschalen van Sociale Ondernemingen: Dilemma s op het gebied van HRM

Opschalen van Sociale Ondernemingen: Dilemma s op het gebied van HRM Opschalen van Sociale Ondernemingen: Dilemma s op het gebied van HRM Joep Binkhorst 9 november 2018 Voorbeelden van sociale ondernemingen 2 20 sociaal ondernemers met groei ambitie 4 Wat is een sociale

Nadere informatie

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen:

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen: Bijlage 1B behorend bij Voortgangsrapportage vragen Economie door gemeenten MKB: overzicht initiatieven MKB-kennisinstellingen Naam project Maritime Delta Economische kracht van de maritieme sector in

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM

14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM 14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM Topteam HTSM: advies Toename private èn publieke R&D investeringen in HTSM Herkenbaar en attractief technisch vakonderwijs Overheid als innovatieve

Nadere informatie

Dhr. G. Zalm Postbus EA Den Haag

Dhr. G. Zalm Postbus EA Den Haag Dhr. G. Zalm Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum: 17 juli 2017 Nummer: OSB.BRI.9082 Bijlage: geen Onderwerp: input OSB formatie Contact: Evelyne Simons 06-51149187 Geachte mijnheer Zalm, Samen met VVD,

Nadere informatie

BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT

BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT LETTER OF COMMITMENT BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT Vrijdag 2 oktober 2015, 2 e concept Leeswijzer en de relatie van dit document tot andere documenten 1. De afzender van een Letter of Commitment wordt aangeduid

Nadere informatie

Ideeën Plannen. Het is tijd voor de NOM! Ambities

Ideeën Plannen. Het is tijd voor de NOM! Ambities I N V E S T E R E N I N O N T W I K K E L I N G Ideeën Plannen Het is tijd voor de NOM! Ambities Missie De NOM is de permanente katalysator van economische ontwikkeling in Noord-Nederland. Dit is niet

Nadere informatie

Het Bedrijfslevenbeleid

Het Bedrijfslevenbeleid Het Bedrijfslevenbeleid NAAR DE TOP! Sjoerd Visser Programmadirectie Topsectoren i.o. Inhoud Regeerakkoord Bedrijfslevenbeleid - ambitie - topsectoren - ruimtelijke aspecten - financiering - Proces fasering

Nadere informatie

Navigatie topsectoren

Navigatie topsectoren Navigatie topsectoren Beleidsthema s en - doelen Beleid in cijfers Beleidsinstrumentarium 1 Versie oktober 215 Beleidsthema s en doelen topsectoren Specifiek beleid, ondersteunend aan doelen Bedrijvenbeleid:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 32 637 Bedrijfslevenbeleid Nr. 124 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Wat gaan we doen? Iets over Breda Waarom startersbeleid en welke ondersteuning Rol van de gemeente

Nadere informatie

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan:

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Rienks, Diane Van: SNN namens SNN Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Waar verdient

Nadere informatie

Statengriffie. Floortje van Aken <Aken@vnoncw-mkbnoord.nl> Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp:

Statengriffie. Floortje van Aken <Aken@vnoncw-mkbnoord.nl> Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp: Statengriffie Van: Floortje van Aken Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp: Inspraakreactie MKB-Noord Bijlagen: BRF_151903_Retail Agenda.pdf; Inspraakreactie

Nadere informatie

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Amandus Lundqvist Voorzitter Topteam HTSM 21 maart 2014 Topteam HTSM advies toename private én publieke

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Ondernemen in de kansrijke groeimarkten van de Topsectoren

Ondernemen in de kansrijke groeimarkten van de Topsectoren Ondernemen in de kansrijke groeimarkten van de Topsectoren Syntens, Maart 2013 Paul d Hond pdh@syntens.nl Voorbeeld: Ambitie Innovatiecontract: Topsector High Tech Systemen en Materialen De topsector

Nadere informatie

Dutch Sports Infrastructure. Nationaal Export Event. Ruben Dubelaar

Dutch Sports Infrastructure. Nationaal Export Event. Ruben Dubelaar Nationaal Export Event Ruben Dubelaar I 1 Wat doet FME met voetbal? I 2 Clusters FME Agro & Food Betaalbaar en gezond voedsel voor iedereen met technologie uit NL door slimmere samenwerking in de keten.

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Groningen Versterken. 15 bedrijven

Groningen Versterken. 15 bedrijven Jaarplan 2019 Groningen Versterken 15 bedrijven GELD EN ADVIES In 2019 scherpt EBG de investeringsstrategie van het GROEIfonds verder aan om de middelen nog effectiever te kunnen investeren.ebg stelt in

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

Speerpunten MKB Westland Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen!

Speerpunten MKB Westland Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen! Speerpunten MKB Westland 2019-2022 Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen! 1 2 Consistent economisch beleid Goede samenwerking met gemeente Westland MKB Westland zet zich in voor een

Nadere informatie

2-7-2014. Energieakkoord voor duurzame groei. Juli 2014 WERK IN UITVOERING. Ed Nijpels. Wie zaten aan tafel tijdens de onderhandelingen?

2-7-2014. Energieakkoord voor duurzame groei. Juli 2014 WERK IN UITVOERING. Ed Nijpels. Wie zaten aan tafel tijdens de onderhandelingen? Energieakkoord voor duurzame groei Juli 2014 WERK IN UITVOERING Ed Nijpels Wie zaten aan tafel tijdens de onderhandelingen? 1 Waarom een Energieakkoord? Perspectief Consistentie Ambitie Realiteit Groei

Nadere informatie

Kadernota 2019 Holland Rijnland op Koers?

Kadernota 2019 Holland Rijnland op Koers? Kadernota 2019 Holland Rijnland op Koers? Op koers? Regeerakkoord Gemeenteraadsverkiezingen College programma s Nieuw bestuur DB en AB Besluit evaluatie DVO/ TWO 2 Het begint bij de kadernota SMART begroting

Nadere informatie

EFRO 2014 2020. Ed Meijerink

EFRO 2014 2020. Ed Meijerink EFRO 2014 2020 Ed Meijerink EFRO 2014-2020: waar staan we? OP EFRO RIS3 Noord-Nederland (4 maatschappelijke opgaven, living lab, geïntegreerde projecten) Focus op inzet MKB Innovatie Koolstofarm Beschikbare

Nadere informatie

@ONL @BiesheuvelHans. Vitaal Bedrijvig Veghel. Bijeenkomst Financiering en alternatieve financieringsvormen. 9 juli 2015.

@ONL @BiesheuvelHans. Vitaal Bedrijvig Veghel. Bijeenkomst Financiering en alternatieve financieringsvormen. 9 juli 2015. @ONL @BiesheuvelHans Vitaal Bedrijvig Veghel Bijeenkomst Financiering en alternatieve financieringsvormen 9 juli 2015 Hans Biesheuvel Hans Biesheuvel: Ondernemer Investeerder Initiatiefnemer ONL voor Ondernemers

Nadere informatie

MKB-Noord Dienstverlening voor ondernemerscollectieven

MKB-Noord Dienstverlening voor ondernemerscollectieven MKB-Noord Dienstverlening voor ondernemerscollectieven inhoud Voorwoord pag 3 Belangenbehartiging pag 4 Service en Dienstverlening pag 6 Ledenvoordeel pag 8 Netwerk pag 10 MKB Sercivedesk pag 11 Noord

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

DE VERENIGING VAN INFRABEDRIJVEN

DE VERENIGING VAN INFRABEDRIJVEN MKB INFRA DE VERENIGING VAN INFRABEDRIJVEN WWW.MKB-INFRA.NL VOOR EN DOOR ONDERNEMERS WAT IS MKB INFRA? MKB INFRA is de brancheorganisatie voor infrabedrijven. Opgericht door ondernemers vóór ondernemers.

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD & PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Aanleiding Op 10 februari 2014 heeft, onder leiding van burgemeester Van der Laan,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 637 Bedrijfslevenbeleid Nr. 242 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 31

Nadere informatie

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 1 Inhoud De wereld van Rijkswaterstaat De opgave en strategische prioriteiten van Rijkswaterstaat Realisatie via het gedachtegoed

Nadere informatie

Digitale Implementatie Agenda.nl ICT voor innovatie en economische groei

Digitale Implementatie Agenda.nl ICT voor innovatie en economische groei Digitale Implementatie Agenda.nl ICT voor innovatie en economische groei Nicole Kroon Directeur directie Regeldruk & ICT-beleid ibestuur congres 26 januari 2011 Waarom doen we het? ICT biedt kansen voor

Nadere informatie

12 december

12 december 12 december 2017 3.2 X 18 januari 2017 02/2018 Vervolgvel 2 Vervolgvel 3 Overzicht voorgestelde projecten Bestemmingsreserve Ondernemersfonds Nijmegen Project Doel Aanvrager/betrokken partijen Financiering

Nadere informatie

Economie en arbeidsmarkt in Noord-Nederland

Economie en arbeidsmarkt in Noord-Nederland Economie en arbeidsmarkt in Noord-Nederland Jan Dirk Gardenier 17 april 2015 Lokale verschillen in leefbaarheid veel gesloten platteland Economie is afhankelijk van ruimtelijke gebiedsontwikkeling en de

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen met de Rabobank.

Duurzaam ondernemen met de Rabobank. Duurzaam ondernemen met de Rabobank. Ron Droste, commercieel directeur. Rabobank Den Haag en omgeving Rabobank en duurzaamheid Coöperatieve organisatievorm Klant- en maatschappelijk belang als uitgangspunt

Nadere informatie

Diensteninnovatie: wat is dat?

Diensteninnovatie: wat is dat? Over de AWT De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert regering en parlement over beleid voor wetenschap, technologie en innovatie De AWT adviseert gevraagd en ongevraagd.

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Aanvragen cofinancieringsfonds Holland Rijnland 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang In 2016 heeft het Algemeen Bestuur ingestemd met

Nadere informatie

MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT

MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT TopTalks Bedrijfsfinanciering Mr. W.B.M. Vondenhoff 1. Stappen bedrijfsfinanciering A. Eigen vermogen: goed voor solvabiliteitsratio B. Kasstroom: inzichtelijk C. Werkkapitaal:

Nadere informatie

Prinsjesdag 2014. Stand van zaken MKB. Rabobank Nederland, september 2014

Prinsjesdag 2014. Stand van zaken MKB. Rabobank Nederland, september 2014 Prinsjesdag 2014 Stand van zaken MKB Rabobank Nederland, september 2014 Internationale omgeving Basisscenario De wereldeconomie groeit ook in 2014, met name in de VS, maar spectaculair is het allemaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 000 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 5 februari 2018 Betreft Implementatieagenda Smart Industry

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 5 februari 2018 Betreft Implementatieagenda Smart Industry > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Noord-Nederland en OP EFRO

Noord-Nederland en OP EFRO N o o r d - N e d e r l a n d Noord-Nederland en OP EFRO versterking van de noordelijke economie O P E F R O De afgelopen jaren heeft Noord-Nederland hard gewerkt aan de versterking van haar sociaal economische

Nadere informatie

Biense Dijkstra, Bouwgroep Dijkstra Draisma

Biense Dijkstra, Bouwgroep Dijkstra Draisma I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 20 NUMMER 1 > 2015 Biense Dijkstra, Bouwgroep Dijkstra Draisma VAN AANNEMER NAAR AANBIEDER > STEMVERGELIJKER Provinciale Staten VERKIEZINGEN > interview

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Projectplan IPF 2.0 Helder, verbonden en mede-eigenaarschap Versie 1.0

Projectplan IPF 2.0 Helder, verbonden en mede-eigenaarschap Versie 1.0 Projectplan IPF 2.0 Helder, verbonden en mede-eigenaarschap Versie 1.0 Nieuwe ideeën worden geboren en bestaande ideeën groter gemaakt in een innovatief ecosysteem. De partners van het IPF maken en vormen

Nadere informatie

Platform Biodiversiteit, Ecosystemen en Economie

Platform Biodiversiteit, Ecosystemen en Economie Een initiatief IUCN-Nederland en VNO-NCW met deelname van: Bedrijfsleven Shell, FrieslandCampina, DSM Recron, IDH Initiatief Duurzame Handel LTO Nederland Natuur- en milieuorganisaties Natuurmonumenten,

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

SAMENVATTING SCHADUWBEGROTING 2015

SAMENVATTING SCHADUWBEGROTING 2015 DOEL VAN DE SCHADUWBEGROTING 2015: Het Schaduwkabinet heeft voor ogen om de economie op korte termijn weer in vorm te krijgen, met een groeicijfer van 3%. Om dit te realiseren investeert het Schaduwkabinet

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage. Datum 7 februari 2013 Betreft Alternatieve financieringsvormen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage. Datum 7 februari 2013 Betreft Alternatieve financieringsvormen > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bedrijfsleven Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594

Nadere informatie

Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak

Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak 1. Wat willen wij: Visie op Velsen Met het vaststellen van de Visie op Velsen

Nadere informatie

Green Deal. 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals

Green Deal. 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals Green Deal 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals Inhoud presentatie Overheidsbeleid Green Deal Green Deal Aanpak Voorbeelden van Green Deals Green Deal initiatief

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Bedrijfsvoering in het sociale domein. Generiek of specifiek?

Stroomopwaarts. Bedrijfsvoering in het sociale domein. Generiek of specifiek? Stroomopwaarts Bedrijfsvoering in het sociale domein Generiek of specifiek? opbouw Introductie Wat is Stroomopwaarts Visie op bedrijfsvoeringsvraagstukken Desiree Curfs 12 jaar onderwijs (van docent tot

Nadere informatie

1. De detailhandel in Nederland

1. De detailhandel in Nederland 1 2 1. De detailhandel in Nederland De detailhandel is een belangrijke economische sector die wordt gekenmerkt door een zeer arbeidsintensief karakter. Er werken ongeveer 750.000 mensen. Het belang voor

Nadere informatie

Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland

Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland Presentatie 8 februari 2017 Provincie Gelderland Provinciale Staten Commissie Economie, Energie en Milieu Linze Rijswijk,

Nadere informatie

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR 20 AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR ECONOMISCHE STRUCTUURVERSTERKING KOERS NOORD: OP WEG NAAR

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 33 009 Innovatiebeleid Nr. 13 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie