Video filmen. Maakte u smalfilms, Maakte u VHS videofilms, Maakt u video-opnames met camcorder, fotocamera of smartphone,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Video filmen. Maakte u smalfilms, Maakte u VHS videofilms, Maakt u video-opnames met camcorder, fotocamera of smartphone,"

Transcriptie

1 Video filmen Maakte u smalfilms, Of Maakte u VHS videofilms, Of Maakt u video-opnames met camcorder, fotocamera of smartphone, En bent u tevreden over de resultaten van uw opnames, dan is een inleiding over videobewerkng of een lidmaatschap van een videoclub geen optie voor u. Besteed dan uw tijd ergens anders aan. Maar.. Zou u, meer uit uw camera willen halen betere opnames willen maken beter willen monteren meer aandacht en waardering willen krijgen voor uw films, zowel thuis als op het internet Let dan even op, Of. Maak dan eens kennis met een gezellige club als de Videoclub Losser. Een club van beginnende en gevorderde filmers, waar individueel en gezamenlijk films worden gemaakt, waarin mentoren gereed staan om te helpen en te adviseren bij camera -, opname - en montagetechniek. Iedere 2e en 4e donderdag van de maand komen wij bij elkaar in de fraaie Boggelschuur op de Erve Kraegsenberg Bent u geïnteresseerd kom dan eens langs, of vraag ons jaarprogramma aan. Informatie: Secretaris: Bert Kapers Tel: ha.kapers@gmail.com

2 Waar het vanavond over gaat. Wat en hoe leg je al dan niet bewegende beelden vast en hoe bewerk je die? Welke onderwerpen: kinderen en kleinkinderen, vakanties, sportevenementen. Hoe: met een videocamera, fotocamera, mobiele telefoon Thema voor vanavond is video opname en videobewerking. Daar zijn 3 dingen voor nodig: 1e : Hardware, Camera en Computer. 2e : Software, Videobewerkingstoepassingen.

3 Vragen vooraf Wie heeft een apparaat waarmee bewegende beelden mee kunnen worden vastgelegd en neemt ook beelden op? Wie bezit opgenomen materiaal? (digitaal analoog) Wie bekijkt die opgenomen beelden meer dan 1 keer en waarop? Wie monteert de opgenomen beelden? Waar worden de opgenomen en gemonteerde beelden opgeslagen?

4 Welke camera s Camcorder Fotocamera met video mogelijkheden Mobiele telefoon met video mogelijkheden De keuze is afhankelijk van welke en hoe veel opnames er worden gemaakt.

5 Onderwerpen Video filmen Wat is video filmen Techniek van camera en bewerkingscomputer De praktijk van opnemen (demo film) De kunst van filmen met video Videocamera accessoires Videomontage en audiomontage

6 Wat is videofilmen 1 Informatie overbrengen Video is afgeleid van uit het latijn Videre ofwel ik zie. Groot verschil tussen lenzen van een camera en het oog is dat een lens een gekaderd en dus een begrenst beeld opneemt. Wat u filmt is een deel van de werkelijkheid. Houd er rekening mee dat de kijker alleen die informatie krijgt. Filmen is een vaardigheid; hoe kan je een onderwerp het beste filmen, waar moet ik gaan staan, welke beelduitsnede en welke volgorde maken de losse videobeelden tot een verhaal.

7 Wat is videofilmen 2 Gulden regel Zorg ervoor dat in elke film duidelijk is: Wie Wat Wanneer Waar En soms waarom

8 Techniek 1 Videocamera ofwel camcorder.(fotocamera -telefooncamera) Hoe werkt het? Beelden worden door het objectief gebundeld en geprojecteerd op beeldchips (CCD s), die de informatie in de vorm van kleine spanningsverschillen op een magneetband, een geheugenkaart, harde schijf of DVD vastgelegd. Het beeldformaat (4x3 of 16x9) wordt bepaald door de mogelijkheden van de camera en of het TV formaat. Het objectief (heden altijd een zoomobjectief) bepaald de beelduitsnede De digitale zoom is vaak aanwezig, doch zoals ook bij fotocamera s wordt het opgenomen beeld daarmee slechter (ruis)

9 Techniek 2 Scherpstelling: De meeste camera s hebben een automatische scherpstelling (autofocus), maar vele hebben ook de mogelijkheid handmatig scherp te stellen. Voor en nadelen: Autofocus, voordeel gemak en het midden van het beeld is altijd scherp, nadeel - tijd, en vaak delen onscherp door pendelen van de autofocus en selectief scherpstellen is niet mogelijk. Belichtingsregeling: Alle camera s hebben een automatische belichtingsregeling, waarbij de camera keuzes doet op welk deel de belichting wordt afgestemd. Voor en nadeel is ook hier weer: Automatisch, voordeel - gemak, nadeel, risico op over- of onderbelichte onderdelen van het beeld

10 Techniek 3 Zoeker: Met de zoeker wordt de beelduitsnede, de kleur ende scherpte beoordeeld. Er zijn 2 soorten zoekers: het bekende oculair en de vieuwfinder of beide. Het oculair heeft als voordeel dat heel geconcentreerd gekeken kan worden zonder last van opvallend licht, terwijl de vieuwfinder de mogelijkheid biedt de camera op enige afstand te houden. Bij de kleine camera s is de vieuwfinder vaak ook als touche-screen te gebruiken waardoor niet de kleine knopjes op de camera moeten worden gebruikt

11 Techniek 4 De microfoon De microfoon in de camcorder neemt omgevingsgeluid op en de recorder legt dat vast op band of kaart. Meestal worden alle geluiden rondom de camera opgenomen, dus ook de geluiden die storen, zoals stemgeluid, gehijg van de cameraman, maar ook het geluid van de camera (scherpstel- en zoommotortje). Indien op de camera een extra geluidsingang aanwezig is kan een externe microfoon worden ingeschakeld Muziek of voice-over geluid kan beter bij de montage worden toegevoegd.

12 Techniek 5 De recorder ofwel de opname-weergave eenheid Er zijn nog 2 oude opname systemen t.w. VHS en Hi-8.(analoog en digitaal) Op dit moment zijn er 4 digitale systemen, t.w. DVC (mini tape), HD, DVD en geheugenkaart. Van die 4 systemen heeft elk een voor en een nadeel. DVC (DV tapes), voordeel - goedkoop en te archiveren. nadeel max 1 uur film, slijtage aan koppentrommel. HD (harddisk), voordeel - veel opslag en snel, - nadeel duur, gevoelig voor schokken en zwaar. DVD, voordeel snel, direct klaar, nadeel bijna niet meer te monteren. Geheugenkaart, voordeel klein en licht, snel en veel capaciteit, direct afleesbaar, nadeel duur en vraagt zwaardere computer voor montage in HD kwaliteit. Algemeen voordeel van digitale registratie t.o.v. analoge is een veel betere kwaliteit beeld en geluid. (HD kwaliteit)

13 Techniek 6 De video bewerkingscomputer. (desktop of laptop) Om video opnames te kunnen bewerken is een redelijk krachtige computer of laptop nodig. Vier onderdelen zij daarbij van belang: Processor Videokaart Interne geheugen Aansluitingen t.b.v. een videocamera (USB-Firewire)

14 Nu de opnames

15 Mijn hoofd onderwerpen zijn beweeglijk. In de nu volgende demo beweegt de camera.

16 De praktijk van opnames Sony demo film Sony Moviem aker - Snelkoppeling.lnk

17 Onderwerpen die in de demo aan de orde kwamen.

18 Ken je camera De snelste manier om met de camera te leren omgaan is met de camera te spelen met het handboek erbij. Probeer bij herhaling alle knoppen uit en voer ze zo uit alsof je aan het filmen bent. Houd de camera stil. Ongecontroleerde bewegingen van het beeldkader maakt een film onrustig en vermoeiend om naar te kijken. Laat in eerste plaats de objecten in de film bewegen en zo min mogelijk de camera: dus beweging vóór de camera en niet ván de camera! Stil, stiller, stilst. Zoals bij vorige inleidingen over de fotocamera, zoek steun voor de camerahand en gebruik de (liefst optische) beeldstabilisator.

19 Statief Een goed videostatief (geen fotostatief) met lange zwenk-arm en solide draai- en panoramakop is de ultieme hulp bij video opname. Alternatieven zijn; één-beenstatief, schouderstatief of een touwtje. Om vloeiende bewegingen te maken en scherpe beelden te krijgen is het haast niet mogelijk om uit de hand te filmen met lichte camera s. Nog scherper dankzij de afstandsbediening met camera op statief

20 Waar staat de camera? Filmen is kiezen, wat, hoe groot, uit welke standpunt met welke beelduitsnede. Afhankelijk wat moet worden benadrukt worden de verschillende beelduitsnede gebruikt. Gebruikelijke namen voor soort beelduitsnede zijn: Grote totalen en totalen: Informatie over de situatie Half totalen: mededelingen over handelingen. Close-ups: onderdelen, de objecten en zelfs details te laten zien. Gebruikelijke volgorde is ; totaal, half totaal en close-up. Zowel half totalen en close-ups kunnen meerdere malen worden gebruikt. Vermijd echter de overgang van totaal naar close-up.

21 Hoe lang moeten de opnames zijn? Om een levendige film te krijgen moeten shots tussen 1 en 10 seconden duren. Maak shots nooit langer dan strikt noodzakelijk om informatie over te dragen. Lange shots maken een film traag. Wel moet er bij de opname voldoende lengte van shots zijn om bij montage enige speelruimte te behouden. Wees karig met totalen omdat de kwaliteit van de details beperkt is en ons oog gewent is om een totaal in delen in onze hersenen op te slaan. Dus knip een totaal als het ware in delen op. Macro opname van b.v. een bloem mogen wel langer dan 5 seconden duren, maar bedenk wel, filmen is een boodschap overbrengen in beweging.

22 Backspace edit Edit betekend aan het elkaar vastmaken. Met voorbij gaan aan alle achterliggende techniek, is een camera zo ingericht dat bij stopen van een opname en weer starten, de camera automatisch een stukje terug gaat voordat de nieuwe opname wordt gestart. (pre run) Met die techniek is het mogelijk kort achter elkaar liggende shots zonder al te veel informatie verlies aan elkaar vast te maken. Je kunt uitrekenen hoeveel backspace edit tijd jou camera vraagt. Neem gewoon een secondewijzer van een klok op.

23 Camerabewegingen Ondanks dat rust in de camera beweging de beelden ten goede komt, wil dat niet zeggen dat de camera niet bewogen mag worden. Maar het moet wel een doel hebben. B.v. iets benadrukken of een object volgen of 2 zaken met elkaar in verbinding brengen. Een camera beweging zal aandacht van de kijker opeisen die op zijn beurt iets verwacht. De consequentie is dat er iets interessants moet volgen. Camera bewegingen moeten resoluut en vloeiend verlopen. Oefen eerst droog de gewenste Pan (zijwaarts),tilt(op en neer) en zoom, alvorens met een opname te beginnen. Begin en einde van de opname moeten met 2 seconden stilbeeld beginnen en eindigen.(in telestand bewegingen altijd vanaf statief)

24 Beelden Beeldcompositie. De soorten uitsnede die met de camera te maken zijn kennen we nu. Met iedere afzonderlijke opname wordt een stukje van de omgeving aan de kijker getoond. De volgorde van al die keuzen maakt de film. Bedenk wel dat door het ingekaderde beeld de kijker zich een compleet beeld moet kunnen vormen. Insluitingen, sterke punten, blikpunt en diepte, zijn bij de fotocursus al besproken.

25 Kleur Kleur van licht is ook besproken bij de fotocursus, maar de witbalans goed inregelen is bij filmen wat lastiger dan bij fotografie, omdat gedurende een shot of scene de lichtomstandigheden kunnen wijzigen. Ook bij video-opnamen kan het licht met filters worden gemanipuleerd. De meeste camera s hebben een in te stellen witbalans filter ingebouwd. Experimenteer hiermee.

26 Accessoires 1 Accu s. Kies als er grotere of extra accu s moeten worden aangeschaft merkaccu s van het merk en type camera of de juiste clone. Behandel ze als voorgeschreven. Denk o.a. aan het memory effect. Acculaders. Vaak moet de accu via de camera opgeladen worden. Dat duurt lang en u kunt niet filmen. Koop een acculader voor het type accu dat de camera heeft. Om stroom te sparen is het verstandig om het beeldscherm direct uit te zetten na een opname. De camera s met een oculair zijn hier in het voordeel. Houd de accu bij lage temperaturen warm.

27 Accessoires 2 Opslag media, maar ook de camera zijn erg gevoelig voor vocht. Denk aan condens bij overgang naar koude of warme omgeving. Stop de camera in een af te sluiten plastic zak Cassettes zijn gevoelig dus behandel ze voorzichtig. Na gebruik droog in het doosje in het donker bewaren. Niet heen en weer spoelen, maar direct in de computer laden. Gebruik ze geen 2e keer, maar archiveer ze. Harddisk schijven zijn gevoelig voor stoten, dus schrijf de opname direct weg op een andere harde schijf. Geheugen kaartjes zijn het mist gevoelig, maar kunnen niet als archief van de originele opname bewaard worden.(te duur) Ook hier opname direct wegschrijven naar de computer.

28 Videomontage Van oud naar nieuw. Oud. VHS banden kunnen nog op de traditionele manier worden gemonteerd middels huisrecorders of in de camera. Dat is een heel karwei. Nieuw. Gemakkelijker is het monteren middels de computer. Daarmee kunnen zelfs oude VHS opname en smalfilms mee worden gedigitaliseerd. Daarvoor zijn nodig apparatuur om analoge beelden te digitaliseren en een montage programma, dat met elke computer (Windows en Apple) wordt meegeleverd. Het belangrijkste bij het maken van een film is dat beelden en geluid goed zijn opgenomen volgens een script. Ontbrekende delen kunnen bij de montage niet worden hersteld.

29 Video montagesoftware De meest gebruikte bewerkingssoftware merken zijn: Pinnacle Studio (Avid) Magix Adobe Premiere Elements Edius Avid Vegas en nog vele anderen. Deze software kost tussen de 90 en 150. In de Pro klasse veel meer. Op elke PC en Mac zit een gratis videobewerkingsmodule De gratis software van Microsoft (Movie -Maker) en betaalde software, Vegas, Avid en Premiere Elements zullen later met voorbeeld opnames worden bekeken.

30 Camera en computer Computer aanzetten. Kabel van camera naar (USB, Firewire) naar ingang computer, of geheugen kaartje uit de camera inde kaartlezer van de computer steken. Bij een kabel verbinding, camera aanzetten. Videobewerkingstoepassing opstarten. Camera of kaartje wordt herkend. Opnames van camera inladen.(capturen) Zorg dat de opnames op de vooraf ingestelde harde schijf of partitie worden geschreven. (dus niet op C)

31 Video montagesoftware Montage software is in tegenstelling tot fotomontage software, non destructief. Dat wil zeggen dat wat je ook verandert tijdens montage je basis opname niet mee worden veranderd. Zorg er voor dat voordat een film in de computer wordt geladen (captured) de te gebruiken montage software goed wordt ingesteld. Instellingen: type bestand (DV-HDV-AVCHD enz.)type geluid, beeld (4x3 of 16x9) Zoals alle software zal alles wat er wordt ingeladen (film, geluid enz.) naar de C schijf van de computer worden geschreven. Dus ook alle tijdelijke bestanden. (C.user.enz) Als een montage geheel of gedeeltelijk klaar is, wordt die montage apart opgeslagen.

32 Film bewerken met verschillende merken software Movie Maker Adobe Premiere Elements Avid Vegas Pinnacle 15 Edius 6

33 Demo bewerkingssoftware 1 Voorbereiding VT S_01_2 - Snelkoppeling.lnk 23 min.

34 Demo bewerkingssoftware 2 Monteren VTS_01_3 - Snelkoppeling.lnk 15 min.

35 Demo bewerkingssoftware 3 Op locatie opnemen VTS_01_4 - Snelkoppeling.lnk 10 min.

Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer

Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer Peije van Klooster Getrouwd en 2 kinderen Kleine theorie inleiding Opname maken Monteren Delen met anderen

Nadere informatie

Videobewerken met Pinnacle Studio 14/15 Welkom op de thema-avond videobewerken van de

Videobewerken met Pinnacle Studio 14/15 Welkom op de thema-avond videobewerken van de Videobewerken met Pinnacle Studio 14/15 Welkom op de thema-avond videobewerken van de Jan Lips Maarten Sluimer 08 mei 2012 m.sluimer5@upcmail.nl Doel thema-avond is kennismaken met videobewerken d.m.v.

Nadere informatie

Maartje Heymans & Ruud de Korte. Alles over digitale video

Maartje Heymans & Ruud de Korte. Alles over digitale video Maartje Heymans & Ruud de Korte Alles over digitale video 1 e druk, mei 2011 Auteurs: Maartje Heymans & Ruud de Korte Verder werkte mee: Karen Reijneveld, onderzoeker Consumentenbond Eindredactie: Vantilt

Nadere informatie

Thema-avond video-opnamen en monteren

Thema-avond video-opnamen en monteren Thema-avond video-opnamen en monteren Welkom op de thema-avond opnemen video-film en -montage van de 22 november 2016 door: Maarten Sluimer Thema-avond video-opnamen en monteren Twee thema s Deel 1: opnemen

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

WORKSHOP filmen met je smartphone

WORKSHOP filmen met je smartphone WORKSHOP filmen met je smartphone In deze workshop wordt beschreven hoe je met je smartphone een complete film kunt produceren. Met praktische tips over de verhaallijn, de opnames en de montage. Het belangrijkste

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Deze nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van VideoClub HOORN en de REGIO http://www.videoclub-hoorn.nl blocq.x11@tiscali.nl

Deze nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van VideoClub HOORN en de REGIO http://www.videoclub-hoorn.nl blocq.x11@tiscali.nl september 2013 Deze nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van VideoClub HOORN en de REGIO http://www.videoclub-hoorn.nl blocq.x11@tiscali.nl Agenda september: 28 augustus Videokijkavond 4 september Camerakennis:

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

L e o n v a n R a a i j

L e o n v a n R a a i j Serooskerke, november 2010 Beste lezer(es), Hieronder staat een overzicht van de cursussen die ik verzorg. De cursussen worden via Kunsteducatie Walcheren gegeven. Aanmeldprocedure en informatie vindt

Nadere informatie

(Ben ik hier bij de videoclub?)

(Ben ik hier bij de videoclub?) (Ben ik hier bij de videoclub?) Henk Westerhof, februari 2013 Werken met het project Back-up maken Archiveren Illustraties: Windows 7 Magix (Pinnacle) Een project bevat: video, meer video, foto s, livegeluid,

Nadere informatie

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan:

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan: SKVR TIPS & TRICKS WFFR VOORBEREIDING Een goede voorbereiding is heel belangrijk omdat een natuurfilm natuurlijk altijd live is. Wanneer je gaat filmen ga je op jacht naar de juiste shots. Je wilt weten

Nadere informatie

Welkom bij de Videocursus

Welkom bij de Videocursus Welkom bij de Videocursus Deel 2: Montage Van beelden naar film. Okt./Nov 2007 Videocursus Film- en Videoclub Aalsmeer Agenda Algemene principes van montage Technische mogelijkheden, overzicht montagesystemen

Nadere informatie

Video s van een camcorder overzetten met FireWire

Video s van een camcorder overzetten met FireWire Quick Help Video s van een camcorder overzetten met FireWire Inhoudsopgave BENODIGDHEDEN:... 3 CAMCORDER MET FIREWIRE POORT... 3 FIREWIRE KABEL (IEEE)... 3 INTERNETVERBINDING... 3 PC/LAPTOP MET MINIMAAL

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

12. Binnenhalen van videomateriaal

12. Binnenhalen van videomateriaal 1 12. Binnenhalen van videomateriaal Tot nu toe heeft u in het boek gewerkt met oefenvideomateriaal, maar u wilt natuurlijk aan de slag met uw eigen opnames. In dit hoofdstuk wordt uitgebreid beschreven

Nadere informatie

Smart filmen. Filmen met smartphone en tablet. Probeer het zelf!!!

Smart filmen. Filmen met smartphone en tablet. Probeer het zelf!!! Smart filmen Filmen met smartphone en tablet Vanavond 1. Introductie 2. Het filmen met een smartphone 3. Internet gebruik bij een smartphone 4. Zelf stoeien met smartphone filmen Werkwijze Houd het interactief

Nadere informatie

6. Foto s en geluid binnenhalen

6. Foto s en geluid binnenhalen 175 6. Foto s en geluid binnenhalen Om een diashow te maken heeft u foto s nodig. U kunt daarvoor gebruik maken van kant-en-klare foto s op de vaste schijf. Maar u kunt ook zelfgemaakte foto s binnenhalen

Nadere informatie

Videogroep HCC-Leiden. Digitale Videobewerking. Een fascinerende hobby

Videogroep HCC-Leiden. Digitale Videobewerking. Een fascinerende hobby Videogroep HCC-Leiden Digitale Videobewerking Een fascinerende hobby Presentatie: Jan van Staveren Wat heb je er voor nodig? PC of Laptop Video camera Videobewerkings programma CD en/of DVD brander En

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

Filmen met een digitaal fototoestel

Filmen met een digitaal fototoestel Filmen met een digitaal fototoestel 1 Op http://makeinternettv.org/ vind je heldere instructies over alle stappen in het filmen met een digitaal fototoestel, van aankoop van materiaal tot het publiceren

Nadere informatie

HANDLEIDING SWIVL 0001

HANDLEIDING SWIVL 0001 HANDLEIDING SWIVL 0001 OPLADEN Voordat de Swivl operationeel is, moet hij eerst opgeladen worden. Stop de adapter in het 230V stopcontact en verbindt de kabel met het basisstation. Er gaat nu een rood

Nadere informatie

Totaalshot Medium shot Close-up Establishing shot

Totaalshot Medium shot Close-up  Establishing shot Analyse Commercial Totaalshot Bij een totaalshot zien we het onderwerp helemaal in beeld, van verder weg gefilmd. Dit shot werkt goed als introductie van een scène, omdat de kijker op deze manier een idee

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

VIDEOBEWERKEN DEEL 2

VIDEOBEWERKEN DEEL 2 VIDEOBEWERKEN DEEL 2 In deel 1 van het videobewerken hebben we het gehad over de instellingen en wat er zoal in de bewerkings omgeving te vinden is In deel twee gaan we film opnemen, plaatsen het in het

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Een gezamenlijk videoproject maken

Videoclub Bedum. Een gezamenlijk videoproject maken Videoclub Bedum Videoclub Bedum Een gezamenlijk videoproject maken Videoclub Bedum Een gezamenlijk videoproject maken En hoe krijg ik de beelden zo goed mogelijk als er (door anderen) gemonteerd moet worden?

Nadere informatie

DB-2180 Binocular LCD DigiCam Product informatie D E B C

DB-2180 Binocular LCD DigiCam Product informatie D E B C DB-2180 Binocular LCD DigiCam Product informatie F D E L K J A B C G I NL H A: Verrekijker lens (8 x vaste vergroting) B: Digitale camera lens (8 x vaste vergroting) C: Digitale camera focus draaiknop

Nadere informatie

VHS videobanden overzetten.

VHS videobanden overzetten. VHS videobanden overzetten. Wat zijn VHS videobanden? VHS (Video Home System) is een opname- en afspeelstandaard voor videorecorders. De eerste VHS-videorecorder werd in 1976 geïntroduceerd door JVC. Andere

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

NIEUW! Nu ook voor Mac!

NIEUW! Nu ook voor Mac! NIEUW! Nu ook voor Mac! Opnamen op video's lopen op allerlei wijzen gevaar! Met het originele reddingspakket van MAGIX, bestaande uit MAGIX software, de praktische USB-video-omzetter en een SCARTadapter,

Nadere informatie

Digitale opslag. Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013

Digitale opslag. Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013 Digitale opslag Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013 Digitale opslag Het einde van de tape Kostprijs Betrouwbaarheid Compressie De ideale oplossing Gratis kan ook Het einde van de tape Sinds

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

2.1 Hardware & software

2.1 Hardware & software 2.1 Hardware & software Fijn dat je weer kijkt, module 2, die gaat over video s maken. Een hele nieuwe module. Het gaat over licht, het gaat over geluid, over presenteren, compositie, een boel informatie

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Welkom Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans

Welkom Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans Welkom Algemene introductie (Lau) Pinnacle Studio (Harry) MagiX (Richard) Final Cut Pro-X (Hans) Afsluiting (Lau) en borrel Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans 1 Video Club Borne Club van amateur

Nadere informatie

Handleiding EasyCap Video adapter:

Handleiding EasyCap Video adapter: Handleiding EasyCap Video adapter: Gefeliciteerd met uw aankoop! U kunt nu al uw oude video banden digitaal opslaan en bewerken. De EasyCAP Video adapter kan hoge kwaliteit video beelden en audio geluid

Nadere informatie

Totaalshot Medium shot Close-up Establishing shot

Totaalshot Medium shot Close-up  Establishing shot Shots Totaalshot Bij een totaalshot zien we het onderwerp helemaal in beeld, van verder weg gefilmd. Dit shot werkt goed als introductie van een scène, omdat de kijker op deze manier een idee krijgt van

Nadere informatie

In veel kerkdiensten kan er met behulp van in de kerk geplaatste camera s live worden uitgezonden en/of terug bekeken op internet.

In veel kerkdiensten kan er met behulp van in de kerk geplaatste camera s live worden uitgezonden en/of terug bekeken op internet. Deputaten Mediazaken White Paper - Bedienen van een simpele camera Onderwerp Bedienen van een simpele camera. Doelgroep : Mediateams kerken In veel kerkdiensten kan er met behulp van in de kerk geplaatste

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRG-100-72(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRG-100-72(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C De 3D-functies die door deze firmware-update worden geleverd, worden in dit boekje beschreven. Raadpleeg de "Gebruiksaanwijzing" en het "α-handboek" die op de bijgeleverde CD-ROM staan.

Nadere informatie

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers WINDOWS 8 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 8 T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S A

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

bezig met de microfoon op te laden afwisselend rood en groen knipperend: zowel basisstation als microfoon worden opgeladen alles is opgeladen

bezig met de microfoon op te laden afwisselend rood en groen knipperend: zowel basisstation als microfoon worden opgeladen alles is opgeladen OPLADEN Voordat de Swivl operationeel is, moet hij eerst opgeladen worden. Stop de adapter in het 220V stopcontact en verbindt de kabel met het basisstation. Er gaat nu een rood lampje schijnen. De status

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Multi-culti. documentaire

Multi-culti. documentaire Multi-culti documentaire Inhoudsopgave Documentaire 3 Stappenplan documentaire 4 Regisseur 5 Producer 6 Cameraman/vrouw 7 Scenario 8 Script schrijven 10 Storyboard maken cameratechnieken 14 Kaders 15 Camerastandpunt

Nadere informatie

15-10-2009 John van Alten en Arie Noteboom 1

15-10-2009 John van Alten en Arie Noteboom 1 Videobewerkings programma s Inleiding Binnen de vereniging is er een verscheidenheid aan video filmer amateurs. Dit varieert van beginnende filmer die nog weinig of niets met het gefilmde materiaal doet

Nadere informatie

After Effects Audition Encore 9. Transparantie, keying, schalen en rotatie Transparantie Keying Schalen Roteren 10. De Export Videofilms exporteren

After Effects Audition Encore 9. Transparantie, keying, schalen en rotatie Transparantie Keying Schalen Roteren 10. De Export Videofilms exporteren Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media Voorwoord: Over dit e-book: maak Adobe Premiere CS6 jezelf snel eigen Inleiding: voorbereidingen De opbouw van de videofilm Het juiste

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Wie moet er voor de camera staan en zijn/haar verhaal vertellen?

Wie moet er voor de camera staan en zijn/haar verhaal vertellen? Video-marketing Wie: Wie moet er voor de camera staan en zijn/haar verhaal vertellen? Jij zelf, want er is niemand die zijn bedrijf en producten/diensten zo goed kent dan jij. En die er zo veel passie

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Samsung HMX-F90. Handleiding. inhoud. 1. inhoud cameratas. 2. batterij opladen. 3. quickstart filmen. 4. info LCD-scherm. 5.

Samsung HMX-F90. Handleiding. inhoud. 1. inhoud cameratas. 2. batterij opladen. 3. quickstart filmen. 4. info LCD-scherm. 5. Samsung HMX-F90 Handleiding inhoud 1. inhoud cameratas 2. batterij opladen 3. quickstart filmen 4. info LCD-scherm 5. zoomen 6. weergave LCD-scherm 7. naar computer 8. privacy/kaart wissen 9. filmtips!

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk

Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk met Windows Movie Maker 15 maart 2006 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Movie Maker Stichting Digitale Universiteit Nijenoord

Nadere informatie

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Met bandje vraagt veel minder rekenkracht van de PC (Zowel in DV=Avials HD= MPEG2). HDV1=1280x720p HDV2=1440x1080i. Een bandje moet vanaf de camera via Firewire(ook

Nadere informatie

HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST

HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST Filmen doen we tegenwoordig steeds minder met een videocamera. Met de ontwikkeling van de filmmogelijkheden van DSLR s en mirrorless camera s hebben zij in

Nadere informatie

Basis Monteertechniek. Pinnacle Studio 10

Basis Monteertechniek. Pinnacle Studio 10 Basis Monteertechniek Pinnacle Studio 10 December 2008 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Beginnen met werken 4 1.1 Harddisk camera aansluiten aan de computer 4 1.2 Camera met DV-tape aansluiten aan de computer

Nadere informatie

Technologie verklaard LEGRIA HF R48, LEGRIA HF R46, LEGRIA HF R406 en LEGRIA HF G25

Technologie verklaard LEGRIA HF R48, LEGRIA HF R46, LEGRIA HF R406 en LEGRIA HF G25 Technologie verklaard LEGRIA HF R48, LEGRIA HF R46, LEGRIA HF R406 en LEGRIA HF G25 Live Streaming (LEGRIA HF R48 en LEGRIA HF R46) De nieuwe LEGRIA HF R-serie stelt gebruikers in staat hun video-opnamen

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Een computersysteem De twee meest gebruikte modellen computers zijn: * Desktop * Laptop Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing GPS car cam

Gebruiksaanwijzing GPS car cam Gebruiksaanwijzing GPS car cam productomschrijving Dit product is ontwikkeld met de nieuwste wetenschap en technologie om een high- definition camcorder te ontwerpen. Het wordt niet alleen gebruikt als

Nadere informatie

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger De methodiek Enkele algemene tips vooraf: - Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger - Heb ik voldoende opnamen? Maar ook niet te veel! - Beoordeel

Nadere informatie

Filmfragment 001: intro Filmfragment 002: intro 2

Filmfragment 001: intro Filmfragment 002: intro 2 Voordelen videocamera: - model geschikt voor handwerk - kleine chip > grote scherptediepte - zoeker (EVF) voor daglichtopnamen Voordelen DSRL/CSC - ISO waarden (weinig ruis) - kleine scherptediepte - verwisselbare

Nadere informatie

Opmerking voor gebruikers van oudere programmaversies: wat hier wordt beschreven geldt vanaf versie 17. Oudere versies kennen een aparte omgeving

Opmerking voor gebruikers van oudere programmaversies: wat hier wordt beschreven geldt vanaf versie 17. Oudere versies kennen een aparte omgeving Opnemen 29 Opnemen Opnemen Opmerking voor gebruikers van oudere programmaversies: wat hier wordt beschreven geldt vanaf versie 17. Oudere versies kennen een aparte omgeving OPNEMEN. U opent een vergelijkbare

Nadere informatie

Digitale Video. Gebruikershandleiding

Digitale Video. Gebruikershandleiding Digitale Video Gebruikershandleiding Nl 2 Inhoud Aan de slag Kennismaken met uw digitale video... 3 Het paneel gebruiken... 4 Aan-/uitzetten... 5 Modi... 6 Modusschakelaar... 7 Modus Movie Films opnemen...

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben.

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Je hoef niet speciaal een aparte lens te hebben. Ik geef hier enkele voorbeelden met een camera die een standaard

Nadere informatie

Stop-motion Animatie

Stop-motion Animatie Stop-motion Animatie inhoudsopgave * stop-motion animatie stappenplan * script * storyboard * stop-motion variaties * camera-opstelling * decor * monteren stop-motion animatie Bij het maken van een stop-motion

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

High Definition like no other

High Definition like no other High Definition like no other Briljanter, intenser en 5x scherper beeld. De nieuwe Full HD 1080 lijn van Sony. Sony presenteert de wereld van High Definition. Toen Sony begon met het creëren van de grootste

Nadere informatie

Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17. Video 17 opstarten

Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17. Video 17 opstarten Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17 Magix video 17 heeft de volgende opnamemogelijkheden: AVCHD-camera HDV-camera DV-camera : Mini-DV-camcorder Video: analoge beelden via een zgn. video-grabber Audio:

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING INHOUDSOPGAVE ONDERDELEN & ACCESSOIRES... 2 ORIENTATIE... 3 OPLADEN... 4 VIDEO OPNEMEN... 5 DOWNLOADEN... 6 SPECIFICATIE... 8 1 ONDERDELEN & ACCESSOIRES Actie camcorder CD Gebruikershandleiding

Nadere informatie

Handleiding Blackview Dual Dashcam GPS dashcam

Handleiding Blackview Dual Dashcam GPS dashcam Handleiding Blackview Dual Dashcam GPS dashcam Gefeliciteerd met de aankoop van uw dashcam! U heeft hiermee een kwaliteitsproduct aangeschaft waar u, mits u de dashcam verantwoord gebruikt, nog vele jaren

Nadere informatie

Scherp stellen. Functies van de videocamera. Onscherp. Scherpstellen

Scherp stellen. Functies van de videocamera. Onscherp. Scherpstellen De zomervakantie is in aantocht. Voor velen het uitgelezen moment om een nieuwe videocamera te kopen of om een al aanwezige camera uit de tas te vissen en te controleren. Dit is tevens een ideaal moment

Nadere informatie

Foto s kopiëren van de camera

Foto s kopiëren van de camera 1 Foto s kopiëren van de camera Er zijn twee manieren om foto s vanaf een digitale fotocamera op uw computer te zetten: met behulp van een kabeltje tussen de camera en de computer of vanaf de geheugenkaart

Nadere informatie

Film in de pc laden.

Film in de pc laden. Film in de pc laden. Wat is er nodig: De hardeschijf moet voldoende ruimte hebben om het ruwe beeldmateriaal te kunnen bewerken en te bewaren. 1 uur digitale video= 3600 sec. X 3,6 MB/sec.= 12.960 MB =

Nadere informatie

Easi-Speak gebruiksaanwijzing

Easi-Speak gebruiksaanwijzing Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor toekomstig gebruik. Easi-Speak bevat een ingebouwde oplaadbare batterij die niet kan worden vervangen. Probeer de batterij niet te verwijderen. Vermijd dat de Easi-Speak

Nadere informatie

Een machtige communicatietool

Een machtige communicatietool 16 tips voor een professionele video Een machtige communicatietool The sleeping giant! Veel ondernemers hebben het nog niet door, maar video is een machtige communicatietool. Je bedrijf krijgt hiermee

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

3.5'' Digitale Fotolijst

3.5'' Digitale Fotolijst 3.5'' Digitale Fotolijst PL-DPF 351B User Manual Dank u voor het kiezen en kopen van deze digitale fotolijst. Leest u vooral eerst deze ebruikershandleiding zorgvuldig door, zodat mogelijke fouten en storingen

Nadere informatie

Een stop-motion film maken

Een stop-motion film maken Naam: Een stop-motion film maken 1. Wat is een stop-motion? Voor je een stop-motion film kan maken, moet je weten wat een stop-motion film is. Dit is immers geen gewone film. Hoe maak je een (gewone) film?

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud van de verpakking. Nederlandse versie. JB000160 Sweex 4.2 Megapixel Digitale Camera

Inleiding. Inhoud van de verpakking. Nederlandse versie. JB000160 Sweex 4.2 Megapixel Digitale Camera JB000160 Sweex 4.2 Megapixel Digitale Camera Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor de aanschaf van deze Sweex 4.2 Megapixel Digitale Camera Voor een juiste werking van deze Sweex 4.2 Megapixel Digitale

Nadere informatie

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Pinnacle Studio 12... 10 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Volgorde van werken... 12 Uw voorkennis... 12

Nadere informatie

Handleiding GuardCam-LED

Handleiding GuardCam-LED Handleiding GuardCam-LED Stap 1. Plaatsen / verwijderen SD kaart Stap 2. Installeren GuardCam LED Stap 3. Monteren GuardCam LED Stap 4. Aanpassen instellingen Stap 5. Instellen datum, tijd en video mode

Nadere informatie

SONY ALPHA ILCE mm ZWART 554,00. Kenmerken. Artikelcode : SOILCE6000LB

SONY ALPHA ILCE mm ZWART 554,00. Kenmerken. Artikelcode : SOILCE6000LB SONY ALPHA ILCE-6000 + 16-50mm ZWART Artikelcode : SOILCE6000LB Sony ILCE-6000L. Cameratype: MILC, Megapixels: 24,3 MP, Type beeldsensor: CMOS, Maximale beeldresolutie: 6000 x 4000 Pixels. ISO gevoeligheid

Nadere informatie

Videoband naar DVD of Blu-ray

Videoband naar DVD of Blu-ray Videoband naar DVD of Blu-ray Pinnacle Dazzle DVD Recorder 59.95 Dazzle Video Creator HD Studio 14 79.95 Dazzle Video Creator Platinum HD Studio 15 99.95 Opname: DVD-bestand Film op DVD, geen Blu-ray Moviebox

Nadere informatie

Culturele periodiek. Verschijnt maandelijks - behalve juli-augustus

Culturele periodiek. Verschijnt maandelijks - behalve juli-augustus Culturele periodiek Verschijnt maandelijks - behalve juli-augustus Verantwoordelijke uitgever: Louis Stroobants, Celestijnenlaan 47/bus 4-3001 Heverlee 39 te jaargang November - 2015 Voorwoord 2015 loopt

Nadere informatie

Met camera-voering bedoelen we de opnametechniek voor wat betreft: - de Beeldcompositie - Camera-standpunten - Camera-bewegingen

Met camera-voering bedoelen we de opnametechniek voor wat betreft: - de Beeldcompositie - Camera-standpunten - Camera-bewegingen CAMERA-VOERING Met camera-voering bedoelen we de opnametechniek voor wat betreft: - de Beeldcompositie - Camera-standpunten - Camera-bewegingen Beeldcompositie Onder beeldcompositie verstaan we het zodanig

Nadere informatie

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag >>>>> Een Videoverslag maken, en wat komt er allemaal bij kijken?

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007 Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis 12 maart 2007 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Auteurs Willem Verberk

Nadere informatie

Persbericht. EMBARGO: 5 januari 2010, 15:00 CET

Persbericht. EMBARGO: 5 januari 2010, 15:00 CET Persbericht EMBARGO: 5 januari 2010, 15:00 CET De nieuwe LEGRIA HF R serie voor gemakkelijk vastleggen en delen van Full HD video LEGRIA HF R18 LEGRIA HF R18 LEGRIA HF R16 LEGRIA HF R17 Diegem, 5 januari

Nadere informatie

Training Filmen voor Beeldcoaches. Maak je dit wel eens mee als je filmopnames maakt:

Training Filmen voor Beeldcoaches. Maak je dit wel eens mee als je filmopnames maakt: Training Filmen voor Beeldcoaches Maak je dit wel eens mee als je filmopnames maakt: dat de door jou gefilmde leerkracht onverstaanbaar is? dat de film saai lijkt terwijl de les dat niet was? dat je films

Nadere informatie

RECORDING PEN GEBRUIKSAANWIJZING

RECORDING PEN GEBRUIKSAANWIJZING RECORDING PEN GEBRUIKSAANWIJZING 1. Bedieningsknop 2. Camera 3. Microfoon 4. Reset schakelaar 5. Statusindicator 6. Balpen 7. Wisselen van Foto A naar Video V 8. USB Dit is de eerste balpen voorzien van

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

Samenvatting van de reader Basiskennis Video Periode 1, Leerjaar 1, MBO 4 Fotografie Marion 106715 1409A RO

Samenvatting van de reader Basiskennis Video Periode 1, Leerjaar 1, MBO 4 Fotografie Marion 106715 1409A RO Samenvatting van de reader Basiskennis Video Periode 1, Leerjaar 1, MBO 4 Fotografie Marion 106715 1409A RO Disclaimer : Dit is een samenvatting van de hele reader. Het lijkt me sterk dat ALLES hiervan

Nadere informatie